Johanna Eidensten

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Johanna Eidensten 2013-04-03"

Transkript

1 DANDERYDS GYMNASIUM Vägen till College Johanna Eidensten

2 1 Vägen till college Innehållsförteckning Introduktion:... 2 Varför ska man gå på college?... 2 Gör dig redo:... 3 Olika typer av college och divisioner Vad passar dig bäst?... 5 Hur kontaktar man en coach?... 5 Besök:... 7 Få ner kostnaderna:... 8 Ansökningsprocess:... 9 Intervjuer: Användbara hemsidor: Litteraturförteckning... 12

3 2 Introduktion: Mitt namn är Johanna Eidensten och jag studerar det sista året på Naturvetenskapliga programmet på Danderyds gymnasium. Jag är själv i processen att ansöka till ett college i USA för att kombinera mina studier med mitt stora idrottsintresse, ishockey. Jag tycker att processen har varit lång och det har varit ganska svårt att veta vilka moment som man behöver genomföra vid ansökan. Jag valde att inte ta hjälp av en någon organisation eller företag som har till uppgift att hjälpa studenter att ansöka till utländska universitet. Det finns sådana, vissa är gratis och vissa kostar mycket pengar. Istället har jag gjort min egen research, vilket har tagit ganska lång tid, men gett bra resultat! I mitt projektarbete har jag därför valt att försöka hjälpa andra studiemotiverade atleter genom ansökningsprocessen till ett college i USA. Den mesta information som redan finns är på engelska, därför har jag valt att göra en handbok på svenska för att underlätta arbetet. I den här boken ska jag försöka guida läsaren igenom den långa processen, från att välja vilken skola du vill gå på till själva ansökningen. Jag kommer att ge dig tips på vägen och hjälpa dig fatta rätt beslut. Jag hoppas att den här texten kommer att vara till hjälp på din väg till ditt drömcollege! Varför ska man gå på college? För att lyckas i livet är det viktigt med en utbildning. Du kanske satsar fullt på din idrott och dessutom har chans att livnära dig på den, men troligtvis kommer du inte kunna tjäna tillräckligt med pengar för att klara dig livet ut. Då är det lämpligt att satsa på en bra utbildning. I Sverige är det svårt att kombinera heltidsstudier med en seriös satsning på sin idrott. I USA däremot är kulturen en helt annan och många skolor är anpassade till just detta. Universiteten strävar efter att ha så bra atletiska program som möjligt för att framhäva skolan och dess rykte. I USA är det prestige att få vara del av ett collegelag och tävla åt skolans vägnar. College ger dig möjligheten att utvecklas i både din sport och I din utbildning samtidigt. Att ta det stora steget att flytta över till andra sidan, Atlanten, för att påbörja en utbildning i en främmande kultur med ett nytt språk krävs mod, men i slutändan kommer det att vara värt det! Det är troligtvis första gången du flyttar hemifrån, du får lära dig att ta ansvar och klara dig på egen hand. På den här resan kommer du att mogna och upptäcka nya sidor av dig själv. Du får uppleva en helt ny miljö än vad du är vad vid. Dessutom om du är med och tävlar i din sport kommer du att få resa runt i USA och ständigt uppleva nya platser. Du kommer att träffa nya vänner från olika delar av världen som du kommer knyta vänskapsband med för livet. Du får nya utmaningar att klara av både akademiskt och atletiskt.

4 3 Gör dig redo: Att börja på ett college i USA är ett stort steg att ta i ditt liv och det krävs en hel del förberedelser innan man kan börja ansöka. För det första är det viktigaste att börja i tid och titta ut vad man är intresserad av, detta kan göras redan under första året på gymnasiet. De flesta universitet i USA har krav att du måste klara dig studiemässigt, detta mäter dem genom olika prov du måste genomföra. Detta är bland annat SAT, ACT och TOEFL. SAT: SAT är en förkortning av Scholastic Aptitude Test. Det är den amerikanska motsvarigheten till det svenska högskoleprovet. I provet ingår läsförståelse, skrivning och mattematik. Provet omfattar tio olika sektioner och tar 3 timmar och 45 minuter att skriva. Det här provet är ett måste för många universitet. Under varje år finns det sju olika provtillfällen och de sker samtidigt runt om i världen. Det äger rum första lördagen under januari, april, maj, juni, oktober, november och december. Det kostar 50 US dollar att genomföra och du anmäler dig på: SAT subject test: För vissa skolor krävs det att du ska bevisa dina kunskaper mer specifikt inom ett visst område. SAT subject test går ut på att du väljer tre stycken olika ämnen som du ska bevisa din förmåga i. Det kan vara allt från språk till samhällskunskap till naturkunskap. Du får helt enkelt välja själv, vad som passar dig bäst. Testet kostar 50 US dollar och du anmäler dig till provet här: ACT: ACT är en förkortning av American college testing. Det här är ett liknande test som SAT. De flesta skolor accepterar både SAT eller ACT. Skillnaden är att de har olika poängsystem och på SAT får du minuspoäng vid fel svarsalternativ, det får du inte vid ACT. Det är sex stycken provtillfällen per år och kostar 50 US dollar. Du kan registrera dig för testet här: TOEFL: TOEFL är en förkortning av Test of English as a foreign language. Alla studenter som ska studera utomlands måste genomföra ett test som bevisar att de klarar av det främmande språket. På alla universitet i USA är TOEFL test obligatoriskt för att man ska bevisa sin engelska nivå. Provet innehåller läsförståelse, hörförståelse, förmågan att tala och skriva uppsats på engelska. Provet kostar 250 US dollar och du anmäler dig här: Förutom dessa prov är det även viktigt att du får bra betyg i skolan. Idrottscoachen ska inte behöva oroa sig för att du inte klarar av ditt första år i skolan. Om du inte presterar tillräckligt bra i skolan får du nämligen inte spela i laget. För laget ser det även bra ut ju högre medelbetyg man har, det lockar andra spelare och ser bra ut i media.

5 4 Olika typer av college och divisioner. Att hitta den skola som passar just dig bäst är en lång process och det är en fördel att ha bakgrundsinformation om de olika divisionerna du kan delta i. NCAA National Collegiate Athletic Association är USAs största liga som organiserar sport på universitetsnivå. Det finna tre stycken divisioner och de varierar en del mellan dem: Det är viktigt att förstå att divisionerna i USA är utdelade till skolorna, vilket betyder att skolorna inte kan kvalificera sig till en högre division. Varje division har egna slutspel och man kan varken kvalificera sig uppåt eller åka ur en serie. NCAA div. 1: Det här är den högsta serien du kan spela i, här är pressen på din atletiska förmåga väldigt hög och du möter alla de bästa i landet. Division 1 har de största finansiella förutsättningarna, du har störst möjlighet till ett idrottsstipendium och skolan lägger generellt mycket pengar på sina atleter. Division 1 är också den division som får mest uppmärksamhet från media, exempelvis matcher i amerikansk fotboll visas dagligen på nationell tv i USA. De flesta skolor som är inkluderade i den här divisionen är stora universitet, med många elever. Det är inte bara din atletiska förmåga som räknas här, dina studieresultat är väldigt viktiga, för att bli antagen till någon av dessa skolor krävs det att du presterar både i klassrummet och på träningen. NCAA div. 2: Division två har också hög nivå på sin sport, men inte lika hög som division ett. Här han man inte lika hög budget och man har inte lika många stipendier man kan delas ut för sporten. Den här divisionen är ungefär liknande som den högre, förutom att den inte har samma ekonomiska försutsättningar. NCAA div.3: Det finns ungefär 350 skolor i USA som räknas till division tre. De här skolorna är oftast mindre skolor än de två högre divisionerna. De har heller inte lika hög budget. Den största skillnaden i jämförelse med de högra ligorna är att i division tre delas inga idrottsstipendier ut. Här har man endast tillgång till stipendium för dina studieresultat. Vilken division passar dig bäst? Försök att vara öppensinnad när du väljer vilken division du tänker ansöka till. Även om du har bra betyg och bra idrottsprestationer kanske division ett inte är bäst för dig. Det är dessutom bara ett fåtal atleter som blir antagna i den högsta divisionen. Fråga dig själv om du skulle trivas med att sitta på bänken och vara reserv första året i division ett eller få chansen att spela från början i en division-två-skola istället. Alla har olika prioriteringar och det gäller att hitta den division som kan passa just dig bäst. Oberoende av vilken division du spelar i är atleterna väldigt viktiga för alla skolor i USA och dina coacher tar idrotten på stort allvar. Du kommer få otroliga idrottsupplevelser oberoende i vilken division du än kommer att välja och kommer in på.

6 5 Vad passar dig bäst? I USA finns mängder av universitet, stora som små, på landsbygden och mitt inne i city. Att hitta ett college som passar just dig är en svår uppgift och det krävs att du gör efterforskningar om vad du kommer trivas med under fyra års tid. Ett tips är att göra en lista på vilka krav och förväntningar du har på en skola. På så sätt kan du skala ner antalet skolor och ha kvar de som passar in på dina behov. Listan kan bestå av exempelvis: Din sport. Börja med att rensa ut de skolor som inte kan erbjuda din sport. Läge. Trivs du bäst på landsbygden, i en mindre stad eller vill du helst ta del av storstadslivet under din tid på college? Vilken stat vill du helst tillbringa din tid i? Klimat. I USA finns mängder av olika klimat, tänk över om du helst vill bo i nordöst, där vädret är som i Sverige eller om du hellre vill njuta av värme och sol i södra USA. Storleken. Mår du bäst i en skola där det är få elever och du känner igen de flesta eller vill du hellre gå i en stor skola där du blir en i mängden? Studier. Rensa bort de skolor som inte kan erbjuda de huvudämnen du vill studera. När du har gjort klart din lista och fått ner antalet skolor är det dags för dig att gå in närmare på de olika skolorna och se vilka som verkligen kan intressera dig. Sedan är det dags att kontakta coachen för att visa att du är intresserad. Hur kontaktar man en coach? För dig som svensk ligger du redan ett steg bakom amerikanerna att synas inför din framtida coach. Amerikanerna har lättare att visa upp sig, delta på tävlingar och läger för att få en coach att lägga märke till dig. En coach har dessutom under lång tid redan sett ut en del potentiella atleter de är intresserade av. Det är inte omöjligt för dig att få dig hörd! Det gäller att du är på och inte väntar på att en coach ska ta kontakt med dig, för det kommer troligtvis inte att hända. Ta istället uppgiften i egna händer och visa dig från din bästa sida. Desto snabbare du gör dig sedd desto bättre! Det första du ska göra är att maila de coacher vars skola du är intresserad av. I mailet ska det ingå ett intressebrev med din idrottsprofil som är ett slags idrotts-cv.

7 6 Spelarprofil: Din spelarprofil liknar ett CV du gör när du söker ett arbete. Det ska alltså vara lättläst och helst i punktform. Här ska du skriva upp statistik och information angående din idrott, dina studieresultat, din personliga information samt din arbetslivserfarenhet. Den kan se ut exempelvis så här: Intressebrev: Gör brevet personligt, det ska inte se ut som att det är ett massbrev du skickar ut till mängder av olika skolor. Var noga med stavningen. Stava coachens namn korrekt och börja brevet med Dear Coach xxxx. Nämn någonting om skolan eller laget. På så sätt ser din coach att du är intresserad av skolan och har gjort en research. Börja brevet med att förklara ditt akademiska intresse och fortsätt med dina karriärsmål och din ledarskapsförmåga. På så sätt blir din coach förhoppningsvis intresserad och får uppfattningen att du är en seriös student som kommer stanna samtliga fyra år på skolan. Bara för att det är coachen du talar med ska du skriva lika seriöst om skolan som om sporten. Du kommer nämligen inte att få delta i din sport om du inte sköter ditt skolarbete. Nämn att du har en video av dig själv där du visar upp din atletiska förmåga. Men skicka den inte förrän han eller hon ber om det. Skriv inte ett för långt brev, din coach är mycket upptagen och har inte tid att läsa långa brev från ansökande varje dag. Fråga inte frågor som du kan hitta svaret på hemsidan.

8 7 Video: Det kan vara svårt för dig att åka till USA och visa upp dig inför coachen eller för honom att ta sig till Sverige för att se dig prestera. Då är en bra metod att filma dig själv både under träning och tävling. Filmen ska vara 10 till 15 minuter lång och på så sätt kan coachen se vilken nivå du ligger på. Besök: Nu när du har hittat de skolor du är intresserad av och har även tagit kontakt med din coach återstår det att besöka skolorna för att längre fram lättare kunna fatta ett beslut. Besöket är en av de viktigaste delarna, som kommer att spela störst roll när du väljer din skola, du kommer trots allt tillbringa dina fyra nästa år där. Via ett besök får du bättre känsla för hur det kommer vara att vara en student på just den skolan, du får också chansen att träffa båda din coach och kommande lagkamrater. Du får tillfället att fråga massor av frågor du undrar över, du kan passa på att delta på en lektion, äta i skolmatsalen samt se hur omgivningen tilltalar dig. Som allting annat i collegeprocessen finns det även regler för just besök vid en skola. Det finna två olika typer av besöksmodeller, antingen officiella besök eller inofficiella besök. Officiellt besök: Under ett officiellt besök står skolan för de flesta kostnaderna, allt från din flygresa till boende eller mat. Men det beror på vad ni kommer överrens om. Ett sådant besök sker under max 48 timmar. Du kommer då få bo hos en av dina framtida lagkamrater i ett av studentrummen, för att få chansen att uppleva en känsla av hur det kommer vara på skolan. Under besöket kommer du att få träffa laget, delta på lektioner, äta i matsalen, prata med coacherna och även med antagningskansliet på skolan. Ett sådant här besök är ett fantastiskt tillfälle för att känna efter hur det känns för dig på just den skolan. Du får maximalt göra fem stycken officiella besök på olika skolor. Inofficiellt besök: Du får göra hur många inofficiella besök som helst under din sökperiod. Skillnaden jämfört med ett officiellt besök är att du måste stå för alla kostnader själv. Ett inofficiellt besök kan variera väldigt mycket, det kan vara allt från att du bara är där någon timme under en dag till att du övernattar där och får guidade turer runt om i skolan. Innan du gör ditt besök är det viktigt att du anmäler dig till skolan och informerar dem om att du kommer. Tänk på: Innan du bestämmer vilken skola du ska välja för dina framtida studier är det viktigt att du verkligen får besöka och se skolan i verkligheten. Tänk även på att besöka fler av de skolor du är intresserad av så att du kan jämföra dem. Ha också i baktanke att alla du träffar under ditt besök kommer att framställa både sig själva och skolan på bästa möjliga sätt för att locka dit dig. Försök att vara objektiv och ställ frågor som gör att du kan känna efter i stämningen om du får ärliga eller falska svar tillbaka.

9 8 Möjliga frågor under ditt besök: Till coachen: Är du intresserad av att värva mig? Hur tränar ni efter avslutad säsong? Vad händer om jag blir skadad eller inte är tillräckligt bra för laget? Vad är betygssnittet för lagkamraterna? Till lagkompisarna: Gillar ni coachen? Är det svårt att hänga med i skolarbetet samtidigt som ni tränar? Om du fick välja skola igen, skulle du välja den här då? Vad tycker du om med skolan och ditt program? Hur behandlar lärarna atleterna? Till dig själv efter avslutat besök: Sa coachen någonting dåligt om andra skolor? Skulle jag välja den här skolan om det inte vore för min sport? Kändes det som coachen eller lagkamraterna fejkade deras vänlighet? Kommer jag att trivas under fyra år? Få ner kostnaderna: Att studera på ett universitet i Sverige är helt gratis för dig som svensk medborgare, det är någonting som dina arbetande föräldrar betalat via skatt. I USA är avgiften för en universitetsutbildning å andra sidan väldigt hög, amerikanska familjer har sparat pengar under flera års tid för att ha råd med en utbildning. Men du står inte inför ett helt omöjligt scenario. Backa inte undan på grund utav pengarna, utan se istället utbildningen som en investering. Det finns mängder av stipendier, bidrag och lån du kan få för att klara av avgifterna. Det är ovanligt att en skola ger dig ett fullt stipendium för din idrott. Ofta får coachen ett begränsat antal stipendier att dela ut till sina atleter och då väljer han oftast att sprida ut det mellan flera. Tänk också på att en coach inte kan erbjuda dig stipendium för alla dina fyra år samtidigt, man förnyar sitt stipendium efter varje år. Som jag nämnt tidigare har endast division 1 och 2 möjlighet att dela ut stipendier för din idrottsprestation. Alla skolor har däremot möjligheten att ge stipendier för dina studieresultat. De flesta skolor ger dig bidrag på ett eller annat sätt för att börja på deras skola. Alla skolor har även en avdelning som behandlar ekonomiskt stöd till behövande, detta kallas financial aid.

10 9 Financial aid: De allra flesta studenter i USA ansöker efter ekonomiskt stöd (financial aid) hos skolorna de ska ansöka till. På varje skola finns även en avdelning som behandlar internationella studenters ekonomiska stöd och förfrågningar. Detta handlar om att skolan kan ge olika mycket ekonomiskt stöd beroende på hur hög inkomst din familj har. Desto mer din familj tjänar desto mindre chans har du att få ekonomiskt stöd. Du ansöker efter financial aid genom pappersarbete, skolan vill ha information från föregående års deklaration, inkomst, skatt, hus värde osv. Det är en lång process men den måste genomföras. Slutdatum för ansökan är den 1 mars. Det du kommer behöva betala för: Utbildningen Studentrum Kurslitteratur Transporter (hemresor) Var kan du hitta stipendier och bidrag? Skolan du ska ansöka till kan erbjuda stipendier du kan söka. Din hemkommun eller stad i Sverige. I USA kan det finnas stipendier att söka för internationella studenter. Stiftelser, privatpersoner, organisationer eller företag från både Sverige eller USA. Hemsidor om amerikanska stipendier: Ansökningsprocess: När du gjort din research, pratat med olika coacher och gjort ditt besök är det dags för det tuffa arbetet. Nu är det dags att klara av att få ansökan godkänd. Det är en process som kräver arbete och tar tid att genomföra. De flesta skolor använder sig av webbsidor där du kan fylla i all nödvändig information, men vissa kommer att be dig skriva på i pappersformat. En ansökan kan variera från skola till skola, men du kan räkna med att de flesta innehåller: En uppsats Rekommendationer från en lärare och/eller en studievägledare Betygsdokument SAT-eller ACT-resultat TOEFL-resultat

11 10 Samtidigt som du gör din ansökan bör du även fylla i financial-aid-ansökan. Detta får du information om från skolans avdelning som har hand om det ekonomiska stödet. Tänk på att alla blanketter och dokument du lämnar in måste vara översatta till engelska. Du kan ansöka till så många skolor du vill för att sedan välja den skola du tycker om bäst och som du får bäst erbjudande ifrån. Genom att ansöka till flera skolor kan du även spela ut dem mot varandra angående stipendium. Bestäm inte skola förrän du vet hur mycket bidrag, stipendium och lån du får ta del utav. Håll dina alternativ öppna så länge som det går. Intervjuer Jag har intervjuat två personer för att kunna ge tips om hur man går till väga för att försöka studera i USA. En kompis som har studerat i USA ett år nu och en person som arbetar på en organisation som har till uppgift att stödja studenter som vill studera i USA. Hanna Åström 20 år från Djursholm. Hur kommer det sig att du valt att plugga i USA? Jag valde att plugga här för jag för både en bra utbildning och kan spela hockey på en hög nivå. Något som inte vore möjligt i Sverige då det är svårt att kombinera studier på ett bra universitet med hockey på den nivån jag vill spela. Hur kom du i kontakt med skolan? Yales coach mailade mig efter att han hade sett mig spela under JVM 2010 och frågade om jag vore intresserad att komma och spela för dem. Och jag tackade så klart inte nej... Hur gick ansökningsprocessen till? Ansökningsprocessen tog rätt så mycket tid men Hanna Åström Studerar på Yale University och spelar i Yales eftersom jag tog ett sabbatsår efter gymnasiet kunde jag lägga ner mycket tid på det och göra allt så noga som damishockeylag. möjligt. Det jag behövde göra var att skriva SAT prov och tre stycken SAT subject test, sedan var jag tvungen att göra TOEFL testet och gå igenom hela Common Application, vilket är en standard ansökan för de flesta universiteten i USA. Jag var även tvungen att få rekommendationsbrev från lärare och tränare och skriva två personliga uppsatser till skolan om mig själv och på vilket sätt jag skulle kunna bidra till skolan. Vad tycker du är det bästa med att gå på Yale University? Jag gillar att alla är väldigt drivna och verkligen anstränger sig i allt det gör från skolarbete, idrott och även välgörenhetsorganisationer utanför skolan. Det är väldigt motiverande att ha sådana personer runt omkring sig och får en att vilja göra sitt bästa hela tiden själv också. Har du något tips till gymnasieelever som vill plugga på en skola i USA? Mitt första tips är att inte ge upp om du inte gjorde bra ifrån dig på de första försöken på SAT provet. Själv skrev jag det 4 gånger och 7 stycken Subject test. Skolorna gillar ofta också att se att man försöker skriva det flera gånger.

12 11 Mitt andra tips är att börja i tid. Helst 1,5 år innan du planerar att åka över för ansökningsprocessen tar mycket mer tid än vad man tror. Mitt sista tips är att verkligen våga säga vad du är bra på i din ansökan. Ofta så är amerikaner inte särskilt blyga när de ska prata om sig själv. Så om det är något du är bra på, säg det klart och tydligt! Antionetta Oppenheimer, studievägledare. Vad arbetar fulbright commison med? Vad hjälper ni till med? Fulbrightkommissionen är en binationell organisation som finansieras med statliga medel från både Sverige och USA. Huvuduppgifterna är att administrera forskningsstipendier mellan Sverige och USA och att informera opartiskt om alla typer av eftergymnasiala studier och Antonietta Oppenheimer arbetar på fulbrightkommissionen som studievägledare. forskning i USA. Vi har ett stort bibliotek med massor av bra information om studier i USA. Vi har material som vi är glada att studenter läser för att bättre förstå och vara förberedda för allt jobb som ligger bakom en ansökan. Vår service är kostnadsfri. Vi är del av ett globalt nätverk, EducationUSA för rådgivning kring studier i USA. Det finns cirka 400 centers runt om i världen som erbjuder gratis, oberoende och professionell rådgivning kring de olika utmaningar som du som ansökande ställs inför. Hur kom det sig att du började arbeta där? Jag har arbetat på Fulbrightkommissionen sedan Jag hade pluggat på ett universitet i USA i ett år efter min gymnasieexamen. Jag kom tillbaka till Sverige för att ta en svensk universitetsexamen eftersom det inte var lika lätt på den tiden att få tillgodoräkna sig utländska examina här i Sverige. Jag började arbeta med studievägledning redan under min studietid och när jag tagit min examen blev jag kvar. Har du själv varit studerande på ett universitet i USA? Jag pluggade i början på 70-talet på Russell Sage College i Troy, New York. Det var nog det roligaste året i mitt liv (vad gäller studier..). Jag var nöjd med både studier och det sociala livet. Vilka fördelar finns det med att studera vidare i USA som svensk student? Här är några anledningar förutom att man lär sig språket: internationella elever har redan valt att studera i USA, här är några av anledningarna varför: Personligt: med cirka 5000 universitet att välja mellan och tiotusentals olika program och linjer kommer du garanterat att hitta något som passar just dig. Flexibilitet: du behöver inte ha bestämt dig för vad du vill läsa när du ansöker, och skulle du ändå ha bestämt dig kan du alltid byta ämne. Kvalitet: studerar du i USA får du ta del av lärare, undervisning och möjligheter i världsklass. Nätverkande: som student i världens största utbildningsland är du med i ett enormt, globalt nätverk tillsammans med studenter, alumner, lärare och andra nyttiga kontakter. Upplevelsen: upplev den amerikanska kulturen, det amerikanska folket och deras sätt att leva på sätt du inte trodde var möjliga. Vad är ditt främsta tips till gymnasieelever som vill börja studera i USA? Börja planera i GOD TID, gärna två år innan!

13 12 Användbara hemsidor: Om du väljer att spela I division 1 eller 2 måste du vara registrerad på NCAA Egibilitycenter-clearinghouse: Hemsidan som hjälper dig att träna, anmäla och få dina resultat till SAT testen är collegeboard. På den här sidan finns även information om USAs alla universitet. Här hittar du också information om ansökningsprocessen och stipendier: En hemsida som hjälpte mig väldigt mycket var NCAA sports listing, här kan du filterar de Universitet som kan erbjuda din sport och välja skola därefter: Anmälan till ACT prov gör du här: Anmäla och information om TOEFL testet gör du här: Information om de olika NCAA divisionerna kan du hitta här: Litteraturförteckning College bound sports. (2005). High School Athlete's Guide to College Sports. Taylor Trade Publishing. Eidensten, J. ( ). Egna erfarenheter. Nitardy, N. (2007). Get paid to play. Kaplan. Perry Bromwell och Howard Gensler. (1997). The Student Athlete s handbook. -the complete guide for success. John Wiley & sons. Inc. The college board. (u.d.). Collegeboard. Hämtat från

Vägen mot college på ett tennis scholarship

Vägen mot college på ett tennis scholarship Vägen mot college på ett tennis scholarship Innehåll: 1 Ordförklaringar 3 2 Inledning 4 3 Meriter 4 3 Kontakt med coacher 5 4 Tester 6-8 5 Highschool betyg 7 6 Eligibility center 8-11 7 Besöka skolor 12

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

692SSA. Vad betyder det för dig att anlita 692SSA? att hela processen blir enklare och går snabbare

692SSA. Vad betyder det för dig att anlita 692SSA? att hela processen blir enklare och går snabbare 6912SSA 692SSA Scandinavian Scouting Agency 692SSA är ett företag som drivs av tre individer där alla har erfarenhet av fotbollsspel på amerikanskt college. Vi heter Robin Rosén, Pontus Rosén och Kristofer

Läs mer

Idrott och studier i USA

Idrott och studier i USA Idrott och studier i USA Inledning...3 Idrottsstipendium...4 Andra typer av stipendium...4 Kostnader för skolorna...4 Andra sätt att finansiera studierna...4 Idrotter som det går att få stipendium inom...6

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

- En praktisk guide för du som vill åka på utbytestermin utomlands

- En praktisk guide för du som vill åka på utbytestermin utomlands Intresserad av att studera utomlands? Så går du tillväga! - En praktisk guide för du som vill åka på utbytestermin utomlands Till dig som har tänkt åka utomlands och studera: det är glädjande att du har

Läs mer

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med Mentorskapsprogram 2013/2014 i samarbete med REDIRE - att återvända och avkastning Mentor - handledare och förebild med uppdrag att vägleda en yngre person i dennes personliga och professionella utveckling

Läs mer

Idrottsstjärnors syn på ekonomi och ekonomisk rådgivning. Public Relations Enkät Juli 2008

Idrottsstjärnors syn på ekonomi och ekonomisk rådgivning. Public Relations Enkät Juli 2008 Idrottsstjärnors syn på ekonomi och ekonomisk rådgivning Public Relations Enkät Juli 2008 Bakgrund Capture och Impera kommunikation har genomfört och sammanställt följande enkät riktat till svenska toppidrottare

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

Framtidstro bland unga i Linköping

Framtidstro bland unga i Linköping Framtidstro bland unga i Linköping Lägg in bild om det finns någon! Författare: Saimon Louis & Hanne Gewecke 3 augusti 2015 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Resultat från intervjuerna...

Läs mer

Studera på College i USA

Studera på College i USA Studera på College i USA Var börjar man och hur går man till väga? Kapitel Inledning Var börjar man? Collegeboard.com Test Egna erfarenheter från SAT TOEFL Egna erfarenheter från TOEFL Anmälan till SAT

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Varför valde du att studera utomlands? Jag hade velat studera utomlands sen jag började juristprogrammet på Stockholms Universitet

Läs mer

Välkommen till Myrsjöskolan. Ditt skolval 2013/14

Välkommen till Myrsjöskolan. Ditt skolval 2013/14 Välkommen till Myrsjöskolan Ditt skolval 2013/14 Elever som trivs i sin skola lär sig mer I Myrsjöskolan har vi skapat en stark gemenskap mellan lärare och elever samt en genomtänkt värdegrund för vårt

Läs mer

ROLLSPEL E 012 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning

ROLLSPEL E 012 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning ROLLSPEL E 012 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista syo-konsulent studie- och yrkesval studieinriktning gymnasium/gymnasieskola nationella program lokala inriktningar praktisk och teoretisk utbildning

Läs mer

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska GRAFISK FORM ILLUSTRATION ÖVERSÄTTNING TRYCK TRYCKT PÅ MILJÖVÄNLIGT PAPPER Att studera

Läs mer

Steget från Div 1 till elitspelare är det möjligt? Håkan Åhlund

Steget från Div 1 till elitspelare är det möjligt? Håkan Åhlund Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Steget från Div 1 till elitspelare är det möjligt? Håkan Åhlund Handledare: Johan Andersson Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Sammanfattning Steget från div 1 till elitspelare

Läs mer

FÖRSLAG TILL SVENSKA BASKETBOLLFÖRBUNDETS RIKTLINJER GÄLLANDE UTLANDS- ÖVERGÅNGAR FÖR SPELARE UNDER 18 ÅR

FÖRSLAG TILL SVENSKA BASKETBOLLFÖRBUNDETS RIKTLINJER GÄLLANDE UTLANDS- ÖVERGÅNGAR FÖR SPELARE UNDER 18 ÅR FÖRSLAG TILL SVENSKA BASKETBOLLFÖRBUNDETS RIKTLINJER GÄLLANDE UTLANDS- ÖVERGÅNGAR FÖR SPELARE UNDER 18 ÅR Inledning... 1 Vem har tagit fram detta?... 1 Internationellt regelverk och ersättning... 2 Föreningens

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet på hälsouniversitetet, Linköpings universitet, campus Norrköping. 2. Vilket universitet,

Läs mer

Vad svarade eleverna?

Vad svarade eleverna? Vad tycker eleverna om sina skolor? Vad svarade eleverna? Tjej 78 50 % Kille73 47 % Vill inte svara 8 5 % Vad är det bästa med din skola? att man känner alla. maten och att fröknarna har tid med en bra

Läs mer

Personligt varumärke. Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit?

Personligt varumärke. Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit? Personligt varumärke Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit? CV Korrekturläs! Framhäv dina kunskaper och din kompetens, men utan att skryta Ta med relevant erfarenhet för jobbet du söker Var ödmjuk Använd

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2014/2015

Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2014/2015 Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2014/2015 Syftet med våra stipendier är att möjliggöra och uppmuntra utbyte för studenter som är särskilt goda ambassadörer för

Läs mer

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ungdomsfullmäktige

Läs mer

Agenda. Vem gör vad Studieplan Tillgodoräkning Frågor

Agenda. Vem gör vad Studieplan Tillgodoräkning Frågor Agenda Vem gör vad Studieplan Tillgodoräkning Frågor 2 Vem gör vad? Utlandsstudier - studieplan och tillgodoräkning Karin Karltorp, utbildningsledare karin.karltorp@liu.se tillgodorakning-il@liu.se +46

Läs mer

Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete

Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Magnus Jansson Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete 2015 HT- 2016 VT Innan avresa När jag valde

Läs mer

INFORMATION OM STUDENTUTBYTE. Institutionen för Kostvetenskap Sofia Rapo och Sandra Einarsson

INFORMATION OM STUDENTUTBYTE. Institutionen för Kostvetenskap Sofia Rapo och Sandra Einarsson INFORMATION OM STUDENTUTBYTE Institutionen för Kostvetenskap Sofia Rapo och Sandra Einarsson FÖRSTA STEGET FÖR DIG SOM STUDENT Är du intresserad av ett specifikt land? Är du intresserad av att lära dig

Läs mer

Juridicum. Juridiska institutionen. Informationsmöte inför ansökan om utlandsstudier via juridiska institutionen

Juridicum. Juridiska institutionen. Informationsmöte inför ansökan om utlandsstudier via juridiska institutionen Informationsmöte inför ansökan om utlandsstudier via juridiska institutionen Sandra Fagerlund, Maria Fotiadis Forssjö 2014-05-13 Juridicum Juridiska institutionen Agenda Allmän information Kurser på engelska?

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Entren och front desk på mikorbiologen med Hanna och

Entren och front desk på mikorbiologen med Hanna och Reserapport Jag heter Kristina Florentin och läser tredje året som Biomedicinsk analytiker på Göteborgs Universitet, Sahlgrenska akademin. Jag gjorde min specialiserade praktik på 8 veckor i Melbourne

Läs mer

Var med och tävla som ekonomicoach!

Var med och tävla som ekonomicoach! För elever Var med och tävla som ekonomicoach! En tävling i privatekonomi. 1:a pris är 20 000 kronor till klasskassan! 2013-2014 Var med och tävla som ekonomicoach! Så här går tävlingen till Börja med

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet i Norrköping. 2. Vilket Universitet, land och stad åkte du till? Jiao Tong University i Shanghai,

Läs mer

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11.

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11. Afrika Din pappa (eller mamma) arbetar på ett internationellt företag med huvudkontoret i Salo. Han (eller hon) har nu fått världens chans, ett erbjudande att under ett helt år bygga upp en ny fabrik i

Läs mer

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office Utbytesstudier Din väg till nya upplevelser International Office Ta chansen att bli utbytesstudent! Som student vid Umeå universitet kan du studera vid något av våra drygt 440 partneruniversitet runt om

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

Hur tycker du skolan fungerar?

Hur tycker du skolan fungerar? Hur tycker du skolan fungerar? För att få veta mer om hur det fungerar i skolan vill vi ställa några frågor till dig som går i årskurs 9. Statistiska centralbyrån (SCB) och Göteborgs universitet genomför

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2 Ta steget! Järfälla kyrka Kyrkvägen 8 Maria kyrka Vasavägen 25 S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1 Viksjö kyrka Agrargränd 2 Konfirmation 2015/16 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle

Läs mer

Presenteras i samarbete med

Presenteras i samarbete med Mentorskapsprogram 2012/2013 Presenteras i samarbete med Ekonomernas Karriärcenter & School of Business Alumni Association Företagsekonomiska institutionen, Stockholms universitet 2 REDIRE, att återvända

Läs mer

Elittränarutbildning 2014

Elittränarutbildning 2014 Elittränarutbildning 2014 Vikten av varierad träning i ung ålder - avgörande för vem som lyckas eller inte? Roger Forsberg 1 Sammanfattning Denna studie syftar till att undersöka om det läggs för stor

Läs mer

Därför läser jag Barn- & fritidsprogrammet!

Därför läser jag Barn- & fritidsprogrammet! Därför läser jag Barn- & fritidsprogrammet! Namn: Tyra Borell Klass: BF1 Varför valde du att läsa Barn- & Fritidsprogrammet? För att jag tycker det är roligt att jobba/vara med människor. Framförallt barn.

Läs mer

Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap

Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap ! Balettpojkarna Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap Fakta om filmen Originaltitel: Balleyttguttene Regi: Kenneth Elvebakk

Läs mer

BOSÖN IDROTTSFOLKHÖGSKOLA - SKOLAN MITT I IDROTTEN

BOSÖN IDROTTSFOLKHÖGSKOLA - SKOLAN MITT I IDROTTEN BOSÖN IDROTTSFOLKHÖGSKOLA - SKOLAN MITT I IDROTTEN Utbildningar 2016/2017 DIN KARRIÄR INOM IDROTTEN BÖRJAR NU! Plugga och bo på Bosön - idrottens viktigaste mötesplats! Välj Bosön Idrottsfolkhögskola och

Läs mer

2 0 1 5-2 0 1 6 Å K 6-9

2 0 1 5-2 0 1 6 Å K 6-9 2015-2016 ÅK 6-9 VARJE ELEV TILL NÄSTA NIVÅ! INNEHÅLL Vi på JENSEN grundskola brinner för ditt barns rätt till en bra skola. Vi ger eleverna det de behöver för att klara grundskolan med goda resultat och

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Årsberättelse 2013-2014

Årsberättelse 2013-2014 Årsberättelse 2013-2014 Optima Paul Hallvar gata madebyloveuf@hotmail.com Affärsidé/ Verksamhetsidé Vårt företag virkar mattor och korgar. Vi har gjort en produktionsplan där vi har delat upp uppgifterna

Läs mer

Var med och tävla som ekonomicoach!

Var med och tävla som ekonomicoach! För elever Var med och tävla som ekonomicoach! En tävling i privatekonomi. 1:a pris är 20 000 kronor till klasskassan! 2014-2015 Var med och tävla som ekonomicoach! Så här går tävlingen till Börja med

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Utveckla dina FÖRMÅGOR

Utveckla dina FÖRMÅGOR Utveckla dina FÖRMÅGOR Utveckla dina FÖRMÅGOR I framtiden semestrar vi på månen, bor i hus som producerar energi och åker i förarlösa bilar. Kanske har vi flera yrken samtidigt och lever dubbelt så länge?

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Det händer på Polishögskolan

Det händer på Polishögskolan Nr 4 april/maj 2010 Det händer på Polishögskolan Innehåll nr 4 Nöjda studenter vid Polishögskolan. Administrationen av Frontex kurser. PHS-studenter jobbar på Polismuseet. Studenterna redovisar examensarbeten.

Läs mer

TYNGDLYFTNING FÖR TJEJER

TYNGDLYFTNING FÖR TJEJER TYNGDLYFTNING FÖR TJEJER En rapport om hur kvinnor kan uppmuntras och introduceras till tyngdlyftningssporten Till Svenska Tyngdlyftningsförbundet och Västerbottens Idrottsförbund Av Lucy Rist och Frida

Läs mer

Hålla igång ett samtal

Hålla igång ett samtal Hålla igång ett samtal Introduktion Detta avsnitt handlar om fyra olika samtalstekniker. Lär du dig att hantera dessa på ett ledigt sätt så kommer du att ha användning för dem i många olika sammanhang.

Läs mer

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1 Förverkliga dina drömmar på Einar Hansen gymnasiet! Natur och Estet1 Grattis! Du har tre fantastiska år framför dig Gymnasietiden är speciell. För första gången har du möjlighet att välja skola och program

Läs mer

Introduktion till studier på Masugnen och sfi

Introduktion till studier på Masugnen och sfi Introduktion till studier på Masugnen och sfi Innehållsförteckning Till nya studerande på sfi i Lindesberg... 3 Hej!... 3 Syfte... 3 Masugnens utbildningsverksamhet... 3 Våra kurser och spår... 3 Frånvaro...

Läs mer

Högskolans i Borås samarbete med en rekryteringsbyrå i Iran

Högskolans i Borås samarbete med en rekryteringsbyrå i Iran Högskolan i Borås Rektor Juridiska avdelningen Anna Sandström Högskolans i Borås samarbete med en rekryteringsbyrå i Iran Högskolan har rekryterat studenter från Iran genom att samarbeta med en rekryteringsbyrå.

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2012 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2012 Section 1, Part A Text 1 THOMAS: THOMAS : THOMAS : [Knocks on the door] Kom igen

Läs mer

R O S E N L U N D S S K O L A N. Varifrån sänds hockeymatcherna i Kinnarps? Sida 4! Tävlingar på sista sidan. Hur många elever har skolbusskort?

R O S E N L U N D S S K O L A N. Varifrån sänds hockeymatcherna i Kinnarps? Sida 4! Tävlingar på sista sidan. Hur många elever har skolbusskort? Nr 7 2015 Varifrån sänds hockeymatcherna i Kinnarps? Sida 4! R O S E N L U N D S S K O L A N 7-9 Tävlingar på sista sidan. Hur många elever har skolbusskort? På sida 2 och 3 har vi mer elev-intervjuer!

Läs mer

Motion, utbildningsutskottet

Motion, utbildningsutskottet Motion, utbildningsutskottet Enligt PISA undersökningen 2012 har Sveriges 15-åriga elever bristfälliga kunskaper i de tre kärnämnena matematik, naturkunskap och läsförståelse. Detta är ett väldigt stort

Läs mer

Till dig som är ung med funktionshinder

Till dig som är ung med funktionshinder Till dig som är ung med funktionshinder Nya vänner Träna Samtala Träffas i grupp U.N.G. Ung Nätverk Grupp På U.N.G. kan du träffa nya vänner. U.N.G. är till för dig i åldern 13 25 år med lindrig till måttlig

Läs mer

Utbytesstudier. Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli

Utbytesstudier. Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli Utbytesstudier Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli Agenda Partneruniversitet Behörighet Intresseanmälan & Urval Praktisk info Utbytesstudier 2016-11-16 3 Varför

Läs mer

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt 1 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 SYFTE OCH MÅLGRUPP... 3 DOKUMENTANSVARIG,

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Hur optimerar jag min inlärning?

Hur optimerar jag min inlärning? Hur optimerar jag min inlärning? Tips från en gymnasieelev 1. Inledning Alla är inte genier som kan gå till skolan utan att göra någonting, för att sedan på prov prestera på topp. Det är många ungdomar

Läs mer

Hej föräldrar till barn i skolår 9 på Fröviskolan!

Hej föräldrar till barn i skolår 9 på Fröviskolan! Studievägledare Jonas Cederulf Fröviskolan jonas.cederulf@lindesberg.se 0581 833 41 Hej föräldrar till barn i skolår 9 på Fröviskolan! Som utlovat under föräldramötet kommer här ett försök till samlad

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Högskolestudier i Sverige. Lätt svenska

Högskolestudier i Sverige. Lätt svenska Högskolestudier i Sverige Lätt svenska HÖGSKOLESTUDIER I SVERIGE utgiven av Universitets- och högskolerådet 2014, Hylte tryck FOTON: Erik Lundback (omslag, s. 5, 6, 7, 11, 13, 18) Eva Dalin (s. 8-9, 12,

Läs mer

International Office (IO)

International Office (IO) International Office (IO) http://lnu.se/student/studera-utomlands/mobilitetsgruppen Jobbar med utresande utbytesstudenter och inresande utbytesstudenter. Vi på International Office är 5 internationella

Läs mer

Sporthallen i Malmberget

Sporthallen i Malmberget Sporthallen i Malmberget Maria Holmström 1 Innehållsförteckningen Inledning. Syfte. Bakgrund. Mål. Min vision. Bilder på Sporthallen. Sid:3 Sid:3 Sid:4 Sid:5-6 Sid:7 Sid:8-9 2 Indelning Den här rapporten

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

2015-02-25. Policydokument. Kovlands IF Fotbollssektion 2015

2015-02-25. Policydokument. Kovlands IF Fotbollssektion 2015 Policydokument Kovlands IF Fotbollssektion 2015 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Välkommen till Kovlands IF... 3 Verksamhetsidé... 4 Policy för Fotbollen... 5 Spelare....6 Ledare....7 Förälder....8

Läs mer

NVGF projektplan fo r juniorutveckling 2015

NVGF projektplan fo r juniorutveckling 2015 NVGF Juniorprojektet 2015 Sida 1 (5) NVGF projektplan fo r juniorutveckling 2015 Allmänt NVGFs Juniorprojekt består av en samling åtgärder med syfte att utveckla distriktets juniorverksamhet samt stimulera

Läs mer

RF Elitidrott 2013. Elittränarkonferens 2013

RF Elitidrott 2013. Elittränarkonferens 2013 RF Elitidrott 2013 Elittränarkonferens 2013 Prestera i vardag och mästerskap Tankar, känslor och beteende Göran Kenttä & Karin Moesch Teknikern /Metoder Teknikerna: ACT, exponering, visualisering, avslappning,

Läs mer

Välkomna. Föräldramöte EIF F01/02 140901

Välkomna. Föräldramöte EIF F01/02 140901 Välkomna 140901 Sammanslagning av F01/02 Bakgrund Förväntningar Dagsläget Våren 2014 140102-140617 Spelare i truppen våren -2014 27 F02-14 F01-13 Träningstillfälle 43 Träningsnärvaro 65% 16-17 spelare/tillfälle

Läs mer

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Här kommer en repris på den hemuppgift som ni gjorde en gång tidigare. Nu vill vi att ni går hem och svarar på dessa frågor en gång till inför det utvecklingssamtal

Läs mer

Utbytet i University of Surrey

Utbytet i University of Surrey Utbytet i University of Surrey Elisa Vaskikari Kemiteknik, Åbo Akademi, Åbo, Finland Biosciences, University of Surrey, Guildford, UK 02/2014-06/2014 Erasmus utbytesprogram Jag var på utbyte i University

Läs mer

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem.

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem. av 5 1 NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS Vårt första nyhetsbrev Jag hoppas att ni alla vet vid detta laget vad era ungdomar håller på med här i skolan efter lektionstid. Annars är det kanske tid att ni

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

VAD HÄNDER EFTER SFI?

VAD HÄNDER EFTER SFI? VAD HÄNDER EFTER SFI? STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Hos oss kan du få studie- och yrkesvägledning information om utbildningar, behörighetsregler och ansökningstider komma på drop-in med korta frågor boka

Läs mer

San Luis Obispo sett från Bishops Peak

San Luis Obispo sett från Bishops Peak Reseberättelse California Polytechnic State University 2014-2015 Om du läser detta och just nu funderar på att åka på utbytesstudier så har jag bara en sak att säga: SÖK! I denna reseberättelse tänker

Läs mer

Bättre Självförtroende NU!

Bättre Självförtroende NU! Bättre Självförtroende NU! AV: Dennis Danielsson En bok om att hitta, skapa eller ta tillbaka ett självförtroende på topp. Boktitel: Bättre Självförtroende NU! Copyright 2012, Dennis Danielsson Omslagsdesign:

Läs mer

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv.

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Hej, jag mitt namn John. Jag har inte velat posta det här, men nu har jag äntligen tagit mig modet att göra det. Jag måste

Läs mer

Utbytesstudier. Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli

Utbytesstudier. Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli Utbytesstudier Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli Agenda Partneruniversitet Behörighet Intresseanmälan & Urval Eramuspraktik 2016-11-30 Pengar 3 Utgifter: Vad

Läs mer

Bosön Idrottsfolkhögskola - idrottens egen skola. Utbildningar 2014/2015 IDROTTSFOLKHÖGSKOLA EN DEL AV SISU IDROTTSUTBILDARNA

Bosön Idrottsfolkhögskola - idrottens egen skola. Utbildningar 2014/2015 IDROTTSFOLKHÖGSKOLA EN DEL AV SISU IDROTTSUTBILDARNA Bosön Idrottsfolkhögskola - idrottens egen skola Utbildningar 2014/2015 IDROTTSFOLKHÖGSKOLA EN DEL AV SISU IDROTTSUTBILDARNA Din karriär inom idrotten börjar nu! Plugga och bo på Bosön - idrottens viktigaste

Läs mer

Feriepraktik. information till sökande

Feriepraktik. information till sökande Arbetslivskontoret Feriepraktik information till sökande Kontaktuppgifter Mejl: feriepraktiken@sodertalje.se Telefon: 08-523 017 05 Besöksadress: Järnagatan 12, 151 89 Södertälje Postadress: Södertälje

Läs mer

KUNSKAP & FRAMTID 13 15 NOVEMBER

KUNSKAP & FRAMTID 13 15 NOVEMBER MÄSSKLAR PÅ 10 MINUTER KUNSKAP & FRAMTID 13 15 NOVEMBER 2014 www.kunskapframtid.se HEJ! Välkommen till guiden Mässklar på 10 minuter. Detta är en praktisk förberedelseguide för dig som tänker besöka Kunskap

Läs mer

SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE PLUGGJOBB. Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden

SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE PLUGGJOBB. Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE Studenter behöver relevanta extrajobb på schyssta villkor under studietiden Kommuner och landsting behöver rekrytera en halv miljon medarbetare inom 10 år PLUGGJOBB

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

Hitta information (kurs C)

Hitta information (kurs C) Hitta information (kurs C) I dagstidningar finns det ofta annonser för olika typer av nöjen och aktiviteter. Svara på frågorna med hjälp av annonserna på nästa sida. A. Var kan man lyssna på musik gratis?

Läs mer

VOLONTÄRINSATSER FÖR MISSION OCH BISTÅNDSPROJEKT. Instruktioner för volontären, församlingen och missionären.

VOLONTÄRINSATSER FÖR MISSION OCH BISTÅNDSPROJEKT. Instruktioner för volontären, församlingen och missionären. VOLONTÄRINSATSER FÖR MISSION OCH BISTÅNDSPROJEKT Instruktioner för volontären, församlingen och missionären. Innehåll Inledningsord - Att sända ut volontärer Instruktioner för volontären Instruktioner

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

Så väljer svenska studenter utbildning och så mycket kan de om de nya antagningsreglerna

Så väljer svenska studenter utbildning och så mycket kan de om de nya antagningsreglerna Så väljer svenska studenter utbildning och så mycket kan de om de nya antagningsreglerna En undersökning av Studentum om val till högskola och kvalificerad yrkesutbildning Studentum AB Torstenssonsgatan

Läs mer

En tävling som alla vinner på

En tävling som alla vinner på 2012/2013 En tävling som alla vinner på Att kunna simma är både roligt och livsviktigt. Därför har Svenska Simförbundet och E.ON startat Skolsimmet som är en tävling för alla skolor med elever i årskurs

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Granbo scen Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 0 0 B. Sällan 0 0 C. Ibland 1 2 D. Oftast 14 27,5 E. Alltid 36 70,6

Läs mer

Information om utbytesstudier för nominerade studenter läsåret 2012/2013

Information om utbytesstudier för nominerade studenter läsåret 2012/2013 Information om utbytesstudier för nominerade studenter läsåret 2012/2013 Maria Högemark Internationell handläggare Maria.hogemark@su.se Sektionen för internationell mobilitet Studentavdelningen Dagens

Läs mer

Domare/instruktörskursen är till för att de som ska vara domare/instruktörer på klubbens tävlingar kan hjälpa skyttarna på stationerna.

Domare/instruktörskursen är till för att de som ska vara domare/instruktörer på klubbens tävlingar kan hjälpa skyttarna på stationerna. Sverigeduvan 2011 Sverigeduvan 2011... 1 Inledning... 2 Arrangörsförmåner... 2 Tävling... 3 Skillnader mot Engelsk Sporting... 3 Tävlingsdagar... 3 Tävlingsgenomförande... 4 Banor/layouter... 4 Arrangör...

Läs mer

Innehåll. Sammanfattning. Sveriges Ingenjörers chefsmedlemmar. Cheferna och arbetsmiljön. Cheferna om ledarskap. Cheferna om karriären

Innehåll. Sammanfattning. Sveriges Ingenjörers chefsmedlemmar. Cheferna och arbetsmiljön. Cheferna om ledarskap. Cheferna om karriären Innehåll Sammanfattning Sveriges Ingenjörers chefsmedlemmar Cheferna och arbetsmiljön Cheferna om ledarskap Cheferna om karriären Om undersökningen Chefsservice för ingenjörer 3 4 5 9 16 19 20 Sveriges

Läs mer