Johanna Eidensten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Johanna Eidensten 2013-04-03"

Transkript

1 DANDERYDS GYMNASIUM Vägen till College Johanna Eidensten

2 1 Vägen till college Innehållsförteckning Introduktion:... 2 Varför ska man gå på college?... 2 Gör dig redo:... 3 Olika typer av college och divisioner Vad passar dig bäst?... 5 Hur kontaktar man en coach?... 5 Besök:... 7 Få ner kostnaderna:... 8 Ansökningsprocess:... 9 Intervjuer: Användbara hemsidor: Litteraturförteckning... 12

3 2 Introduktion: Mitt namn är Johanna Eidensten och jag studerar det sista året på Naturvetenskapliga programmet på Danderyds gymnasium. Jag är själv i processen att ansöka till ett college i USA för att kombinera mina studier med mitt stora idrottsintresse, ishockey. Jag tycker att processen har varit lång och det har varit ganska svårt att veta vilka moment som man behöver genomföra vid ansökan. Jag valde att inte ta hjälp av en någon organisation eller företag som har till uppgift att hjälpa studenter att ansöka till utländska universitet. Det finns sådana, vissa är gratis och vissa kostar mycket pengar. Istället har jag gjort min egen research, vilket har tagit ganska lång tid, men gett bra resultat! I mitt projektarbete har jag därför valt att försöka hjälpa andra studiemotiverade atleter genom ansökningsprocessen till ett college i USA. Den mesta information som redan finns är på engelska, därför har jag valt att göra en handbok på svenska för att underlätta arbetet. I den här boken ska jag försöka guida läsaren igenom den långa processen, från att välja vilken skola du vill gå på till själva ansökningen. Jag kommer att ge dig tips på vägen och hjälpa dig fatta rätt beslut. Jag hoppas att den här texten kommer att vara till hjälp på din väg till ditt drömcollege! Varför ska man gå på college? För att lyckas i livet är det viktigt med en utbildning. Du kanske satsar fullt på din idrott och dessutom har chans att livnära dig på den, men troligtvis kommer du inte kunna tjäna tillräckligt med pengar för att klara dig livet ut. Då är det lämpligt att satsa på en bra utbildning. I Sverige är det svårt att kombinera heltidsstudier med en seriös satsning på sin idrott. I USA däremot är kulturen en helt annan och många skolor är anpassade till just detta. Universiteten strävar efter att ha så bra atletiska program som möjligt för att framhäva skolan och dess rykte. I USA är det prestige att få vara del av ett collegelag och tävla åt skolans vägnar. College ger dig möjligheten att utvecklas i både din sport och I din utbildning samtidigt. Att ta det stora steget att flytta över till andra sidan, Atlanten, för att påbörja en utbildning i en främmande kultur med ett nytt språk krävs mod, men i slutändan kommer det att vara värt det! Det är troligtvis första gången du flyttar hemifrån, du får lära dig att ta ansvar och klara dig på egen hand. På den här resan kommer du att mogna och upptäcka nya sidor av dig själv. Du får uppleva en helt ny miljö än vad du är vad vid. Dessutom om du är med och tävlar i din sport kommer du att få resa runt i USA och ständigt uppleva nya platser. Du kommer att träffa nya vänner från olika delar av världen som du kommer knyta vänskapsband med för livet. Du får nya utmaningar att klara av både akademiskt och atletiskt.

4 3 Gör dig redo: Att börja på ett college i USA är ett stort steg att ta i ditt liv och det krävs en hel del förberedelser innan man kan börja ansöka. För det första är det viktigaste att börja i tid och titta ut vad man är intresserad av, detta kan göras redan under första året på gymnasiet. De flesta universitet i USA har krav att du måste klara dig studiemässigt, detta mäter dem genom olika prov du måste genomföra. Detta är bland annat SAT, ACT och TOEFL. SAT: SAT är en förkortning av Scholastic Aptitude Test. Det är den amerikanska motsvarigheten till det svenska högskoleprovet. I provet ingår läsförståelse, skrivning och mattematik. Provet omfattar tio olika sektioner och tar 3 timmar och 45 minuter att skriva. Det här provet är ett måste för många universitet. Under varje år finns det sju olika provtillfällen och de sker samtidigt runt om i världen. Det äger rum första lördagen under januari, april, maj, juni, oktober, november och december. Det kostar 50 US dollar att genomföra och du anmäler dig på: SAT subject test: För vissa skolor krävs det att du ska bevisa dina kunskaper mer specifikt inom ett visst område. SAT subject test går ut på att du väljer tre stycken olika ämnen som du ska bevisa din förmåga i. Det kan vara allt från språk till samhällskunskap till naturkunskap. Du får helt enkelt välja själv, vad som passar dig bäst. Testet kostar 50 US dollar och du anmäler dig till provet här: ACT: ACT är en förkortning av American college testing. Det här är ett liknande test som SAT. De flesta skolor accepterar både SAT eller ACT. Skillnaden är att de har olika poängsystem och på SAT får du minuspoäng vid fel svarsalternativ, det får du inte vid ACT. Det är sex stycken provtillfällen per år och kostar 50 US dollar. Du kan registrera dig för testet här: TOEFL: TOEFL är en förkortning av Test of English as a foreign language. Alla studenter som ska studera utomlands måste genomföra ett test som bevisar att de klarar av det främmande språket. På alla universitet i USA är TOEFL test obligatoriskt för att man ska bevisa sin engelska nivå. Provet innehåller läsförståelse, hörförståelse, förmågan att tala och skriva uppsats på engelska. Provet kostar 250 US dollar och du anmäler dig här: Förutom dessa prov är det även viktigt att du får bra betyg i skolan. Idrottscoachen ska inte behöva oroa sig för att du inte klarar av ditt första år i skolan. Om du inte presterar tillräckligt bra i skolan får du nämligen inte spela i laget. För laget ser det även bra ut ju högre medelbetyg man har, det lockar andra spelare och ser bra ut i media.

5 4 Olika typer av college och divisioner. Att hitta den skola som passar just dig bäst är en lång process och det är en fördel att ha bakgrundsinformation om de olika divisionerna du kan delta i. NCAA National Collegiate Athletic Association är USAs största liga som organiserar sport på universitetsnivå. Det finna tre stycken divisioner och de varierar en del mellan dem: Det är viktigt att förstå att divisionerna i USA är utdelade till skolorna, vilket betyder att skolorna inte kan kvalificera sig till en högre division. Varje division har egna slutspel och man kan varken kvalificera sig uppåt eller åka ur en serie. NCAA div. 1: Det här är den högsta serien du kan spela i, här är pressen på din atletiska förmåga väldigt hög och du möter alla de bästa i landet. Division 1 har de största finansiella förutsättningarna, du har störst möjlighet till ett idrottsstipendium och skolan lägger generellt mycket pengar på sina atleter. Division 1 är också den division som får mest uppmärksamhet från media, exempelvis matcher i amerikansk fotboll visas dagligen på nationell tv i USA. De flesta skolor som är inkluderade i den här divisionen är stora universitet, med många elever. Det är inte bara din atletiska förmåga som räknas här, dina studieresultat är väldigt viktiga, för att bli antagen till någon av dessa skolor krävs det att du presterar både i klassrummet och på träningen. NCAA div. 2: Division två har också hög nivå på sin sport, men inte lika hög som division ett. Här han man inte lika hög budget och man har inte lika många stipendier man kan delas ut för sporten. Den här divisionen är ungefär liknande som den högre, förutom att den inte har samma ekonomiska försutsättningar. NCAA div.3: Det finns ungefär 350 skolor i USA som räknas till division tre. De här skolorna är oftast mindre skolor än de två högre divisionerna. De har heller inte lika hög budget. Den största skillnaden i jämförelse med de högra ligorna är att i division tre delas inga idrottsstipendier ut. Här har man endast tillgång till stipendium för dina studieresultat. Vilken division passar dig bäst? Försök att vara öppensinnad när du väljer vilken division du tänker ansöka till. Även om du har bra betyg och bra idrottsprestationer kanske division ett inte är bäst för dig. Det är dessutom bara ett fåtal atleter som blir antagna i den högsta divisionen. Fråga dig själv om du skulle trivas med att sitta på bänken och vara reserv första året i division ett eller få chansen att spela från början i en division-två-skola istället. Alla har olika prioriteringar och det gäller att hitta den division som kan passa just dig bäst. Oberoende av vilken division du spelar i är atleterna väldigt viktiga för alla skolor i USA och dina coacher tar idrotten på stort allvar. Du kommer få otroliga idrottsupplevelser oberoende i vilken division du än kommer att välja och kommer in på.

6 5 Vad passar dig bäst? I USA finns mängder av universitet, stora som små, på landsbygden och mitt inne i city. Att hitta ett college som passar just dig är en svår uppgift och det krävs att du gör efterforskningar om vad du kommer trivas med under fyra års tid. Ett tips är att göra en lista på vilka krav och förväntningar du har på en skola. På så sätt kan du skala ner antalet skolor och ha kvar de som passar in på dina behov. Listan kan bestå av exempelvis: Din sport. Börja med att rensa ut de skolor som inte kan erbjuda din sport. Läge. Trivs du bäst på landsbygden, i en mindre stad eller vill du helst ta del av storstadslivet under din tid på college? Vilken stat vill du helst tillbringa din tid i? Klimat. I USA finns mängder av olika klimat, tänk över om du helst vill bo i nordöst, där vädret är som i Sverige eller om du hellre vill njuta av värme och sol i södra USA. Storleken. Mår du bäst i en skola där det är få elever och du känner igen de flesta eller vill du hellre gå i en stor skola där du blir en i mängden? Studier. Rensa bort de skolor som inte kan erbjuda de huvudämnen du vill studera. När du har gjort klart din lista och fått ner antalet skolor är det dags för dig att gå in närmare på de olika skolorna och se vilka som verkligen kan intressera dig. Sedan är det dags att kontakta coachen för att visa att du är intresserad. Hur kontaktar man en coach? För dig som svensk ligger du redan ett steg bakom amerikanerna att synas inför din framtida coach. Amerikanerna har lättare att visa upp sig, delta på tävlingar och läger för att få en coach att lägga märke till dig. En coach har dessutom under lång tid redan sett ut en del potentiella atleter de är intresserade av. Det är inte omöjligt för dig att få dig hörd! Det gäller att du är på och inte väntar på att en coach ska ta kontakt med dig, för det kommer troligtvis inte att hända. Ta istället uppgiften i egna händer och visa dig från din bästa sida. Desto snabbare du gör dig sedd desto bättre! Det första du ska göra är att maila de coacher vars skola du är intresserad av. I mailet ska det ingå ett intressebrev med din idrottsprofil som är ett slags idrotts-cv.

7 6 Spelarprofil: Din spelarprofil liknar ett CV du gör när du söker ett arbete. Det ska alltså vara lättläst och helst i punktform. Här ska du skriva upp statistik och information angående din idrott, dina studieresultat, din personliga information samt din arbetslivserfarenhet. Den kan se ut exempelvis så här: Intressebrev: Gör brevet personligt, det ska inte se ut som att det är ett massbrev du skickar ut till mängder av olika skolor. Var noga med stavningen. Stava coachens namn korrekt och börja brevet med Dear Coach xxxx. Nämn någonting om skolan eller laget. På så sätt ser din coach att du är intresserad av skolan och har gjort en research. Börja brevet med att förklara ditt akademiska intresse och fortsätt med dina karriärsmål och din ledarskapsförmåga. På så sätt blir din coach förhoppningsvis intresserad och får uppfattningen att du är en seriös student som kommer stanna samtliga fyra år på skolan. Bara för att det är coachen du talar med ska du skriva lika seriöst om skolan som om sporten. Du kommer nämligen inte att få delta i din sport om du inte sköter ditt skolarbete. Nämn att du har en video av dig själv där du visar upp din atletiska förmåga. Men skicka den inte förrän han eller hon ber om det. Skriv inte ett för långt brev, din coach är mycket upptagen och har inte tid att läsa långa brev från ansökande varje dag. Fråga inte frågor som du kan hitta svaret på hemsidan.

8 7 Video: Det kan vara svårt för dig att åka till USA och visa upp dig inför coachen eller för honom att ta sig till Sverige för att se dig prestera. Då är en bra metod att filma dig själv både under träning och tävling. Filmen ska vara 10 till 15 minuter lång och på så sätt kan coachen se vilken nivå du ligger på. Besök: Nu när du har hittat de skolor du är intresserad av och har även tagit kontakt med din coach återstår det att besöka skolorna för att längre fram lättare kunna fatta ett beslut. Besöket är en av de viktigaste delarna, som kommer att spela störst roll när du väljer din skola, du kommer trots allt tillbringa dina fyra nästa år där. Via ett besök får du bättre känsla för hur det kommer vara att vara en student på just den skolan, du får också chansen att träffa båda din coach och kommande lagkamrater. Du får tillfället att fråga massor av frågor du undrar över, du kan passa på att delta på en lektion, äta i skolmatsalen samt se hur omgivningen tilltalar dig. Som allting annat i collegeprocessen finns det även regler för just besök vid en skola. Det finna två olika typer av besöksmodeller, antingen officiella besök eller inofficiella besök. Officiellt besök: Under ett officiellt besök står skolan för de flesta kostnaderna, allt från din flygresa till boende eller mat. Men det beror på vad ni kommer överrens om. Ett sådant besök sker under max 48 timmar. Du kommer då få bo hos en av dina framtida lagkamrater i ett av studentrummen, för att få chansen att uppleva en känsla av hur det kommer vara på skolan. Under besöket kommer du att få träffa laget, delta på lektioner, äta i matsalen, prata med coacherna och även med antagningskansliet på skolan. Ett sådant här besök är ett fantastiskt tillfälle för att känna efter hur det känns för dig på just den skolan. Du får maximalt göra fem stycken officiella besök på olika skolor. Inofficiellt besök: Du får göra hur många inofficiella besök som helst under din sökperiod. Skillnaden jämfört med ett officiellt besök är att du måste stå för alla kostnader själv. Ett inofficiellt besök kan variera väldigt mycket, det kan vara allt från att du bara är där någon timme under en dag till att du övernattar där och får guidade turer runt om i skolan. Innan du gör ditt besök är det viktigt att du anmäler dig till skolan och informerar dem om att du kommer. Tänk på: Innan du bestämmer vilken skola du ska välja för dina framtida studier är det viktigt att du verkligen får besöka och se skolan i verkligheten. Tänk även på att besöka fler av de skolor du är intresserad av så att du kan jämföra dem. Ha också i baktanke att alla du träffar under ditt besök kommer att framställa både sig själva och skolan på bästa möjliga sätt för att locka dit dig. Försök att vara objektiv och ställ frågor som gör att du kan känna efter i stämningen om du får ärliga eller falska svar tillbaka.

9 8 Möjliga frågor under ditt besök: Till coachen: Är du intresserad av att värva mig? Hur tränar ni efter avslutad säsong? Vad händer om jag blir skadad eller inte är tillräckligt bra för laget? Vad är betygssnittet för lagkamraterna? Till lagkompisarna: Gillar ni coachen? Är det svårt att hänga med i skolarbetet samtidigt som ni tränar? Om du fick välja skola igen, skulle du välja den här då? Vad tycker du om med skolan och ditt program? Hur behandlar lärarna atleterna? Till dig själv efter avslutat besök: Sa coachen någonting dåligt om andra skolor? Skulle jag välja den här skolan om det inte vore för min sport? Kändes det som coachen eller lagkamraterna fejkade deras vänlighet? Kommer jag att trivas under fyra år? Få ner kostnaderna: Att studera på ett universitet i Sverige är helt gratis för dig som svensk medborgare, det är någonting som dina arbetande föräldrar betalat via skatt. I USA är avgiften för en universitetsutbildning å andra sidan väldigt hög, amerikanska familjer har sparat pengar under flera års tid för att ha råd med en utbildning. Men du står inte inför ett helt omöjligt scenario. Backa inte undan på grund utav pengarna, utan se istället utbildningen som en investering. Det finns mängder av stipendier, bidrag och lån du kan få för att klara av avgifterna. Det är ovanligt att en skola ger dig ett fullt stipendium för din idrott. Ofta får coachen ett begränsat antal stipendier att dela ut till sina atleter och då väljer han oftast att sprida ut det mellan flera. Tänk också på att en coach inte kan erbjuda dig stipendium för alla dina fyra år samtidigt, man förnyar sitt stipendium efter varje år. Som jag nämnt tidigare har endast division 1 och 2 möjlighet att dela ut stipendier för din idrottsprestation. Alla skolor har däremot möjligheten att ge stipendier för dina studieresultat. De flesta skolor ger dig bidrag på ett eller annat sätt för att börja på deras skola. Alla skolor har även en avdelning som behandlar ekonomiskt stöd till behövande, detta kallas financial aid.

10 9 Financial aid: De allra flesta studenter i USA ansöker efter ekonomiskt stöd (financial aid) hos skolorna de ska ansöka till. På varje skola finns även en avdelning som behandlar internationella studenters ekonomiska stöd och förfrågningar. Detta handlar om att skolan kan ge olika mycket ekonomiskt stöd beroende på hur hög inkomst din familj har. Desto mer din familj tjänar desto mindre chans har du att få ekonomiskt stöd. Du ansöker efter financial aid genom pappersarbete, skolan vill ha information från föregående års deklaration, inkomst, skatt, hus värde osv. Det är en lång process men den måste genomföras. Slutdatum för ansökan är den 1 mars. Det du kommer behöva betala för: Utbildningen Studentrum Kurslitteratur Transporter (hemresor) Var kan du hitta stipendier och bidrag? Skolan du ska ansöka till kan erbjuda stipendier du kan söka. Din hemkommun eller stad i Sverige. I USA kan det finnas stipendier att söka för internationella studenter. Stiftelser, privatpersoner, organisationer eller företag från både Sverige eller USA. Hemsidor om amerikanska stipendier: Ansökningsprocess: När du gjort din research, pratat med olika coacher och gjort ditt besök är det dags för det tuffa arbetet. Nu är det dags att klara av att få ansökan godkänd. Det är en process som kräver arbete och tar tid att genomföra. De flesta skolor använder sig av webbsidor där du kan fylla i all nödvändig information, men vissa kommer att be dig skriva på i pappersformat. En ansökan kan variera från skola till skola, men du kan räkna med att de flesta innehåller: En uppsats Rekommendationer från en lärare och/eller en studievägledare Betygsdokument SAT-eller ACT-resultat TOEFL-resultat

11 10 Samtidigt som du gör din ansökan bör du även fylla i financial-aid-ansökan. Detta får du information om från skolans avdelning som har hand om det ekonomiska stödet. Tänk på att alla blanketter och dokument du lämnar in måste vara översatta till engelska. Du kan ansöka till så många skolor du vill för att sedan välja den skola du tycker om bäst och som du får bäst erbjudande ifrån. Genom att ansöka till flera skolor kan du även spela ut dem mot varandra angående stipendium. Bestäm inte skola förrän du vet hur mycket bidrag, stipendium och lån du får ta del utav. Håll dina alternativ öppna så länge som det går. Intervjuer Jag har intervjuat två personer för att kunna ge tips om hur man går till väga för att försöka studera i USA. En kompis som har studerat i USA ett år nu och en person som arbetar på en organisation som har till uppgift att stödja studenter som vill studera i USA. Hanna Åström 20 år från Djursholm. Hur kommer det sig att du valt att plugga i USA? Jag valde att plugga här för jag för både en bra utbildning och kan spela hockey på en hög nivå. Något som inte vore möjligt i Sverige då det är svårt att kombinera studier på ett bra universitet med hockey på den nivån jag vill spela. Hur kom du i kontakt med skolan? Yales coach mailade mig efter att han hade sett mig spela under JVM 2010 och frågade om jag vore intresserad att komma och spela för dem. Och jag tackade så klart inte nej... Hur gick ansökningsprocessen till? Ansökningsprocessen tog rätt så mycket tid men Hanna Åström Studerar på Yale University och spelar i Yales eftersom jag tog ett sabbatsår efter gymnasiet kunde jag lägga ner mycket tid på det och göra allt så noga som damishockeylag. möjligt. Det jag behövde göra var att skriva SAT prov och tre stycken SAT subject test, sedan var jag tvungen att göra TOEFL testet och gå igenom hela Common Application, vilket är en standard ansökan för de flesta universiteten i USA. Jag var även tvungen att få rekommendationsbrev från lärare och tränare och skriva två personliga uppsatser till skolan om mig själv och på vilket sätt jag skulle kunna bidra till skolan. Vad tycker du är det bästa med att gå på Yale University? Jag gillar att alla är väldigt drivna och verkligen anstränger sig i allt det gör från skolarbete, idrott och även välgörenhetsorganisationer utanför skolan. Det är väldigt motiverande att ha sådana personer runt omkring sig och får en att vilja göra sitt bästa hela tiden själv också. Har du något tips till gymnasieelever som vill plugga på en skola i USA? Mitt första tips är att inte ge upp om du inte gjorde bra ifrån dig på de första försöken på SAT provet. Själv skrev jag det 4 gånger och 7 stycken Subject test. Skolorna gillar ofta också att se att man försöker skriva det flera gånger.

12 11 Mitt andra tips är att börja i tid. Helst 1,5 år innan du planerar att åka över för ansökningsprocessen tar mycket mer tid än vad man tror. Mitt sista tips är att verkligen våga säga vad du är bra på i din ansökan. Ofta så är amerikaner inte särskilt blyga när de ska prata om sig själv. Så om det är något du är bra på, säg det klart och tydligt! Antionetta Oppenheimer, studievägledare. Vad arbetar fulbright commison med? Vad hjälper ni till med? Fulbrightkommissionen är en binationell organisation som finansieras med statliga medel från både Sverige och USA. Huvuduppgifterna är att administrera forskningsstipendier mellan Sverige och USA och att informera opartiskt om alla typer av eftergymnasiala studier och Antonietta Oppenheimer arbetar på fulbrightkommissionen som studievägledare. forskning i USA. Vi har ett stort bibliotek med massor av bra information om studier i USA. Vi har material som vi är glada att studenter läser för att bättre förstå och vara förberedda för allt jobb som ligger bakom en ansökan. Vår service är kostnadsfri. Vi är del av ett globalt nätverk, EducationUSA för rådgivning kring studier i USA. Det finns cirka 400 centers runt om i världen som erbjuder gratis, oberoende och professionell rådgivning kring de olika utmaningar som du som ansökande ställs inför. Hur kom det sig att du började arbeta där? Jag har arbetat på Fulbrightkommissionen sedan Jag hade pluggat på ett universitet i USA i ett år efter min gymnasieexamen. Jag kom tillbaka till Sverige för att ta en svensk universitetsexamen eftersom det inte var lika lätt på den tiden att få tillgodoräkna sig utländska examina här i Sverige. Jag började arbeta med studievägledning redan under min studietid och när jag tagit min examen blev jag kvar. Har du själv varit studerande på ett universitet i USA? Jag pluggade i början på 70-talet på Russell Sage College i Troy, New York. Det var nog det roligaste året i mitt liv (vad gäller studier..). Jag var nöjd med både studier och det sociala livet. Vilka fördelar finns det med att studera vidare i USA som svensk student? Här är några anledningar förutom att man lär sig språket: internationella elever har redan valt att studera i USA, här är några av anledningarna varför: Personligt: med cirka 5000 universitet att välja mellan och tiotusentals olika program och linjer kommer du garanterat att hitta något som passar just dig. Flexibilitet: du behöver inte ha bestämt dig för vad du vill läsa när du ansöker, och skulle du ändå ha bestämt dig kan du alltid byta ämne. Kvalitet: studerar du i USA får du ta del av lärare, undervisning och möjligheter i världsklass. Nätverkande: som student i världens största utbildningsland är du med i ett enormt, globalt nätverk tillsammans med studenter, alumner, lärare och andra nyttiga kontakter. Upplevelsen: upplev den amerikanska kulturen, det amerikanska folket och deras sätt att leva på sätt du inte trodde var möjliga. Vad är ditt främsta tips till gymnasieelever som vill börja studera i USA? Börja planera i GOD TID, gärna två år innan!

13 12 Användbara hemsidor: Om du väljer att spela I division 1 eller 2 måste du vara registrerad på NCAA Egibilitycenter-clearinghouse: Hemsidan som hjälper dig att träna, anmäla och få dina resultat till SAT testen är collegeboard. På den här sidan finns även information om USAs alla universitet. Här hittar du också information om ansökningsprocessen och stipendier: En hemsida som hjälpte mig väldigt mycket var NCAA sports listing, här kan du filterar de Universitet som kan erbjuda din sport och välja skola därefter: Anmälan till ACT prov gör du här: Anmäla och information om TOEFL testet gör du här: Information om de olika NCAA divisionerna kan du hitta här: Litteraturförteckning College bound sports. (2005). High School Athlete's Guide to College Sports. Taylor Trade Publishing. Eidensten, J. ( ). Egna erfarenheter. Nitardy, N. (2007). Get paid to play. Kaplan. Perry Bromwell och Howard Gensler. (1997). The Student Athlete s handbook. -the complete guide for success. John Wiley & sons. Inc. The college board. (u.d.). Collegeboard. Hämtat från 2013

Idrott och studier i USA

Idrott och studier i USA Idrott och studier i USA Inledning...3 Idrottsstipendium...4 Andra typer av stipendium...4 Kostnader för skolorna...4 Andra sätt att finansiera studierna...4 Idrotter som det går att få stipendium inom...6

Läs mer

IDROTTA OCH STUDERA I USA

IDROTTA OCH STUDERA I USA IDROTTA OCH STUDERA I USA SKANDINAVIENS LEDANDE EXPERT PÅ STIPENDIER I USA WAII NEVADA WASHINGTON CALIFORNIA MAINE MASSACHUSETTS CONNEC CUT NEW YORK PENNSYLVANIA NORTH CAROLINA FLORIDA GEORGIA ALAB ARKANSAS

Läs mer

STUDERA UTOMLANDS utgiven av Universitets- och högskolerådet 2014, Hylte tryck

STUDERA UTOMLANDS utgiven av Universitets- och högskolerådet 2014, Hylte tryck Studera utomlands STUDERA UTOMLANDS utgiven av Universitets- och högskolerådet 2014, Hylte tryck BILDER: Eva Dalin (s. 6, 9, 13, 15), Erik Lundback (omslag, s. 4, 5, 10, 14, 17) och Westend61 (s. 7) ISBN

Läs mer

Högskolestudier i Sverige. Lätt svenska

Högskolestudier i Sverige. Lätt svenska Högskolestudier i Sverige Lätt svenska HÖGSKOLESTUDIER I SVERIGE utgiven av Universitets- och högskolerådet 2014, Hylte tryck FOTON: Erik Lundback (omslag, s. 5, 6, 7, 11, 13, 18) Eva Dalin (s. 8-9, 12,

Läs mer

Upptäck världen - BLI UTBYTESSTUDENT!

Upptäck världen - BLI UTBYTESSTUDENT! Upptäck världen - BLI UTBYTESSTUDENT! Varför ska jag åka iväg som utbytesstudent? LÄR DIG SPANSKA I ECUADOR, spela musik i Ungern, teckna manga i Japan, spela amerikansk fotboll i USA eller varför inte

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB.

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Om ni vill komma i kontakt med oss maila till csr@sveaekonomi.se eller ring 08-735 90 00. Att unga människor på väg in

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

En undersökning på varför så många inte fullföljer sin gymnasieutbildning inom VVS.

En undersökning på varför så många inte fullföljer sin gymnasieutbildning inom VVS. En undersökning på varför så många inte fullföljer sin gymnasieutbildning inom VVS. Växjö 2012-08-15 15 HP Examensarbete/2UV06L Handledare: Lars Mouwitz 1 Författare: Rolf Oddmo Författare Linnéuniversitetet

Läs mer

www.saco.se/studieval Välja yrke

www.saco.se/studieval Välja yrke Välja yrke Högskolevalet 2014/2015 sista ansökningsdag 8 maj 2015 ansök på www.nph.se NAPRAPAT Utbilda dig till Ett givande yrke för dig som vill arbeta med människor och hälsa. Läs mer på nph.se innehåll

Läs mer

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN November December Januari * Ordförandekonferens * Föreningsårsmöten * Bokslut & revision Februari * Föreningsårsmöten * Medlemsrapportering klar 28 februari * Planeringskonferens * Bokslut & revision *

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7 Innehållsförteckning Introduktion 2 Varför inflytande för barn och unga? 3 Barnkonventionen 5 Definition av begrepp 7 Deltagande/delaktighet 7 Inflytande 8 Normer 8 Makt 9 Åldersmaktsordning 10 Olika nivåer

Läs mer

Förenklingsjakten Resultat av studien inom handel

Förenklingsjakten Resultat av studien inom handel Förenklingsjakten Resultat av studien inom handel Det ska vara enkelt att starta och driva företag och det är viktigt att de regler som finns är enkla och ändamålsenliga. 1 Företagare inom handel Det ska

Läs mer

Jag låtsas som ingenting men egentligen känns allt för bedrövligt

Jag låtsas som ingenting men egentligen känns allt för bedrövligt Jönköping Per Brahe Gymnasiet 20/4-2012 Jag låtsas som ingenting men egentligen känns allt för bedrövligt Slutarbete om min och andras dyslexi Johanna Gustafsson SP3a Innehållsförteckning Att läsa en mening

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Tekniktjejer och. Erfarenheter av teknisk gymnasieutbildning och arbetsliv. Elisabeth Ahnberg Åsenius

Tekniktjejer och. Erfarenheter av teknisk gymnasieutbildning och arbetsliv. Elisabeth Ahnberg Åsenius Tekniktjejer och sedan? Erfarenheter av teknisk gymnasieutbildning och arbetsliv Elisabeth Ahnberg Åsenius Oktober 2013 1 Elisabeth Ahnberg Åsenius Utredare Högskolan Dalarna e-post: eah@du.se 2 Sammanfattning

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

inblicken Äntligen.., Fridagymnasiet Varför ett Fridagymnasium? 3, december 2006 åttonde årgången www.fridautbildning.se Tankar om gymnasiet sid.

inblicken Äntligen.., Fridagymnasiet Varför ett Fridagymnasium? 3, december 2006 åttonde årgången www.fridautbildning.se Tankar om gymnasiet sid. inblicken nummer 3, december 2006 åttonde årgången! Tema Fridagymnasiet Äntligen.., Fridagymnasiet Tankar om gymnasiet - Reflektioner kring det här att lämna grundskolan och börja på gymnasiet... Den första

Läs mer

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang En skrift om vad som engagerar och motiverar oss Drivkrafter 2 Inledning Vad driver volontärer att engagera sig ideellt? Och hur kan vi som volontärsamordnare skapa förutsättningar för volontären att upptäcka

Läs mer

www.saco.se/valjayrke

www.saco.se/valjayrke Välja yrke och högskoleutbildning 2011/2012 www.saco.se/valjayrke SISTA ANSÖKNINGSDAG 27 APRIL 2012 Naprapater utför 1,5 miljoner behandlingar varje år Behovet av naprapater är stort. Nästan alla människor

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

TE-idning. UF Ditt egna företag. Treornas studieresa till Köpenhamn. Innehåll. Tre Inriktningar Tre Intervjuer. Lars-Åkes Kluringar

TE-idning. UF Ditt egna företag. Treornas studieresa till Köpenhamn. Innehåll. Tre Inriktningar Tre Intervjuer. Lars-Åkes Kluringar 20 November 2012 Erik Dahlbergsgymnasiet UF Ditt egna företag Läs om kursen Ung Företagsamhet som Teknikeleverna har möjlighet att läsa. Sida 7 Innehåll Vårt projektarbete s. 2 Treornas studieresa till

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA En guide till dig som ska ha en LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 INNEHÅLL 2 Hur guiden kan användas... 2 3 Mentorprogrammets upplägg... 3 3.1 Mål med mentorprogrammet... 3 3.2 Utformning av mentorprogrammets...

Läs mer

Toppningsstudien. - En kvalitativ analys av barn och ledares uppfattningar av hur lag konstitueras inom barnidrott. FoU-rapport 2005:4

Toppningsstudien. - En kvalitativ analys av barn och ledares uppfattningar av hur lag konstitueras inom barnidrott. FoU-rapport 2005:4 - En kvalitativ analys av barn och ledares uppfattningar av hur lag konstitueras inom barnidrott FoU-rapport 2005:4 FoU-rapporter 2003 1. Idrott, kön och genus en kunskapsöversikt 2. Man vill ju inte att

Läs mer