Johanna Eidensten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Johanna Eidensten 2013-04-03"

Transkript

1 DANDERYDS GYMNASIUM Vägen till College Johanna Eidensten

2 1 Vägen till college Innehållsförteckning Introduktion:... 2 Varför ska man gå på college?... 2 Gör dig redo:... 3 Olika typer av college och divisioner Vad passar dig bäst?... 5 Hur kontaktar man en coach?... 5 Besök:... 7 Få ner kostnaderna:... 8 Ansökningsprocess:... 9 Intervjuer: Användbara hemsidor: Litteraturförteckning... 12

3 2 Introduktion: Mitt namn är Johanna Eidensten och jag studerar det sista året på Naturvetenskapliga programmet på Danderyds gymnasium. Jag är själv i processen att ansöka till ett college i USA för att kombinera mina studier med mitt stora idrottsintresse, ishockey. Jag tycker att processen har varit lång och det har varit ganska svårt att veta vilka moment som man behöver genomföra vid ansökan. Jag valde att inte ta hjälp av en någon organisation eller företag som har till uppgift att hjälpa studenter att ansöka till utländska universitet. Det finns sådana, vissa är gratis och vissa kostar mycket pengar. Istället har jag gjort min egen research, vilket har tagit ganska lång tid, men gett bra resultat! I mitt projektarbete har jag därför valt att försöka hjälpa andra studiemotiverade atleter genom ansökningsprocessen till ett college i USA. Den mesta information som redan finns är på engelska, därför har jag valt att göra en handbok på svenska för att underlätta arbetet. I den här boken ska jag försöka guida läsaren igenom den långa processen, från att välja vilken skola du vill gå på till själva ansökningen. Jag kommer att ge dig tips på vägen och hjälpa dig fatta rätt beslut. Jag hoppas att den här texten kommer att vara till hjälp på din väg till ditt drömcollege! Varför ska man gå på college? För att lyckas i livet är det viktigt med en utbildning. Du kanske satsar fullt på din idrott och dessutom har chans att livnära dig på den, men troligtvis kommer du inte kunna tjäna tillräckligt med pengar för att klara dig livet ut. Då är det lämpligt att satsa på en bra utbildning. I Sverige är det svårt att kombinera heltidsstudier med en seriös satsning på sin idrott. I USA däremot är kulturen en helt annan och många skolor är anpassade till just detta. Universiteten strävar efter att ha så bra atletiska program som möjligt för att framhäva skolan och dess rykte. I USA är det prestige att få vara del av ett collegelag och tävla åt skolans vägnar. College ger dig möjligheten att utvecklas i både din sport och I din utbildning samtidigt. Att ta det stora steget att flytta över till andra sidan, Atlanten, för att påbörja en utbildning i en främmande kultur med ett nytt språk krävs mod, men i slutändan kommer det att vara värt det! Det är troligtvis första gången du flyttar hemifrån, du får lära dig att ta ansvar och klara dig på egen hand. På den här resan kommer du att mogna och upptäcka nya sidor av dig själv. Du får uppleva en helt ny miljö än vad du är vad vid. Dessutom om du är med och tävlar i din sport kommer du att få resa runt i USA och ständigt uppleva nya platser. Du kommer att träffa nya vänner från olika delar av världen som du kommer knyta vänskapsband med för livet. Du får nya utmaningar att klara av både akademiskt och atletiskt.

4 3 Gör dig redo: Att börja på ett college i USA är ett stort steg att ta i ditt liv och det krävs en hel del förberedelser innan man kan börja ansöka. För det första är det viktigaste att börja i tid och titta ut vad man är intresserad av, detta kan göras redan under första året på gymnasiet. De flesta universitet i USA har krav att du måste klara dig studiemässigt, detta mäter dem genom olika prov du måste genomföra. Detta är bland annat SAT, ACT och TOEFL. SAT: SAT är en förkortning av Scholastic Aptitude Test. Det är den amerikanska motsvarigheten till det svenska högskoleprovet. I provet ingår läsförståelse, skrivning och mattematik. Provet omfattar tio olika sektioner och tar 3 timmar och 45 minuter att skriva. Det här provet är ett måste för många universitet. Under varje år finns det sju olika provtillfällen och de sker samtidigt runt om i världen. Det äger rum första lördagen under januari, april, maj, juni, oktober, november och december. Det kostar 50 US dollar att genomföra och du anmäler dig på: SAT subject test: För vissa skolor krävs det att du ska bevisa dina kunskaper mer specifikt inom ett visst område. SAT subject test går ut på att du väljer tre stycken olika ämnen som du ska bevisa din förmåga i. Det kan vara allt från språk till samhällskunskap till naturkunskap. Du får helt enkelt välja själv, vad som passar dig bäst. Testet kostar 50 US dollar och du anmäler dig till provet här: ACT: ACT är en förkortning av American college testing. Det här är ett liknande test som SAT. De flesta skolor accepterar både SAT eller ACT. Skillnaden är att de har olika poängsystem och på SAT får du minuspoäng vid fel svarsalternativ, det får du inte vid ACT. Det är sex stycken provtillfällen per år och kostar 50 US dollar. Du kan registrera dig för testet här: TOEFL: TOEFL är en förkortning av Test of English as a foreign language. Alla studenter som ska studera utomlands måste genomföra ett test som bevisar att de klarar av det främmande språket. På alla universitet i USA är TOEFL test obligatoriskt för att man ska bevisa sin engelska nivå. Provet innehåller läsförståelse, hörförståelse, förmågan att tala och skriva uppsats på engelska. Provet kostar 250 US dollar och du anmäler dig här: Förutom dessa prov är det även viktigt att du får bra betyg i skolan. Idrottscoachen ska inte behöva oroa sig för att du inte klarar av ditt första år i skolan. Om du inte presterar tillräckligt bra i skolan får du nämligen inte spela i laget. För laget ser det även bra ut ju högre medelbetyg man har, det lockar andra spelare och ser bra ut i media.

5 4 Olika typer av college och divisioner. Att hitta den skola som passar just dig bäst är en lång process och det är en fördel att ha bakgrundsinformation om de olika divisionerna du kan delta i. NCAA National Collegiate Athletic Association är USAs största liga som organiserar sport på universitetsnivå. Det finna tre stycken divisioner och de varierar en del mellan dem: Det är viktigt att förstå att divisionerna i USA är utdelade till skolorna, vilket betyder att skolorna inte kan kvalificera sig till en högre division. Varje division har egna slutspel och man kan varken kvalificera sig uppåt eller åka ur en serie. NCAA div. 1: Det här är den högsta serien du kan spela i, här är pressen på din atletiska förmåga väldigt hög och du möter alla de bästa i landet. Division 1 har de största finansiella förutsättningarna, du har störst möjlighet till ett idrottsstipendium och skolan lägger generellt mycket pengar på sina atleter. Division 1 är också den division som får mest uppmärksamhet från media, exempelvis matcher i amerikansk fotboll visas dagligen på nationell tv i USA. De flesta skolor som är inkluderade i den här divisionen är stora universitet, med många elever. Det är inte bara din atletiska förmåga som räknas här, dina studieresultat är väldigt viktiga, för att bli antagen till någon av dessa skolor krävs det att du presterar både i klassrummet och på träningen. NCAA div. 2: Division två har också hög nivå på sin sport, men inte lika hög som division ett. Här han man inte lika hög budget och man har inte lika många stipendier man kan delas ut för sporten. Den här divisionen är ungefär liknande som den högre, förutom att den inte har samma ekonomiska försutsättningar. NCAA div.3: Det finns ungefär 350 skolor i USA som räknas till division tre. De här skolorna är oftast mindre skolor än de två högre divisionerna. De har heller inte lika hög budget. Den största skillnaden i jämförelse med de högra ligorna är att i division tre delas inga idrottsstipendier ut. Här har man endast tillgång till stipendium för dina studieresultat. Vilken division passar dig bäst? Försök att vara öppensinnad när du väljer vilken division du tänker ansöka till. Även om du har bra betyg och bra idrottsprestationer kanske division ett inte är bäst för dig. Det är dessutom bara ett fåtal atleter som blir antagna i den högsta divisionen. Fråga dig själv om du skulle trivas med att sitta på bänken och vara reserv första året i division ett eller få chansen att spela från början i en division-två-skola istället. Alla har olika prioriteringar och det gäller att hitta den division som kan passa just dig bäst. Oberoende av vilken division du spelar i är atleterna väldigt viktiga för alla skolor i USA och dina coacher tar idrotten på stort allvar. Du kommer få otroliga idrottsupplevelser oberoende i vilken division du än kommer att välja och kommer in på.

6 5 Vad passar dig bäst? I USA finns mängder av universitet, stora som små, på landsbygden och mitt inne i city. Att hitta ett college som passar just dig är en svår uppgift och det krävs att du gör efterforskningar om vad du kommer trivas med under fyra års tid. Ett tips är att göra en lista på vilka krav och förväntningar du har på en skola. På så sätt kan du skala ner antalet skolor och ha kvar de som passar in på dina behov. Listan kan bestå av exempelvis: Din sport. Börja med att rensa ut de skolor som inte kan erbjuda din sport. Läge. Trivs du bäst på landsbygden, i en mindre stad eller vill du helst ta del av storstadslivet under din tid på college? Vilken stat vill du helst tillbringa din tid i? Klimat. I USA finns mängder av olika klimat, tänk över om du helst vill bo i nordöst, där vädret är som i Sverige eller om du hellre vill njuta av värme och sol i södra USA. Storleken. Mår du bäst i en skola där det är få elever och du känner igen de flesta eller vill du hellre gå i en stor skola där du blir en i mängden? Studier. Rensa bort de skolor som inte kan erbjuda de huvudämnen du vill studera. När du har gjort klart din lista och fått ner antalet skolor är det dags för dig att gå in närmare på de olika skolorna och se vilka som verkligen kan intressera dig. Sedan är det dags att kontakta coachen för att visa att du är intresserad. Hur kontaktar man en coach? För dig som svensk ligger du redan ett steg bakom amerikanerna att synas inför din framtida coach. Amerikanerna har lättare att visa upp sig, delta på tävlingar och läger för att få en coach att lägga märke till dig. En coach har dessutom under lång tid redan sett ut en del potentiella atleter de är intresserade av. Det är inte omöjligt för dig att få dig hörd! Det gäller att du är på och inte väntar på att en coach ska ta kontakt med dig, för det kommer troligtvis inte att hända. Ta istället uppgiften i egna händer och visa dig från din bästa sida. Desto snabbare du gör dig sedd desto bättre! Det första du ska göra är att maila de coacher vars skola du är intresserad av. I mailet ska det ingå ett intressebrev med din idrottsprofil som är ett slags idrotts-cv.

7 6 Spelarprofil: Din spelarprofil liknar ett CV du gör när du söker ett arbete. Det ska alltså vara lättläst och helst i punktform. Här ska du skriva upp statistik och information angående din idrott, dina studieresultat, din personliga information samt din arbetslivserfarenhet. Den kan se ut exempelvis så här: Intressebrev: Gör brevet personligt, det ska inte se ut som att det är ett massbrev du skickar ut till mängder av olika skolor. Var noga med stavningen. Stava coachens namn korrekt och börja brevet med Dear Coach xxxx. Nämn någonting om skolan eller laget. På så sätt ser din coach att du är intresserad av skolan och har gjort en research. Börja brevet med att förklara ditt akademiska intresse och fortsätt med dina karriärsmål och din ledarskapsförmåga. På så sätt blir din coach förhoppningsvis intresserad och får uppfattningen att du är en seriös student som kommer stanna samtliga fyra år på skolan. Bara för att det är coachen du talar med ska du skriva lika seriöst om skolan som om sporten. Du kommer nämligen inte att få delta i din sport om du inte sköter ditt skolarbete. Nämn att du har en video av dig själv där du visar upp din atletiska förmåga. Men skicka den inte förrän han eller hon ber om det. Skriv inte ett för långt brev, din coach är mycket upptagen och har inte tid att läsa långa brev från ansökande varje dag. Fråga inte frågor som du kan hitta svaret på hemsidan.

8 7 Video: Det kan vara svårt för dig att åka till USA och visa upp dig inför coachen eller för honom att ta sig till Sverige för att se dig prestera. Då är en bra metod att filma dig själv både under träning och tävling. Filmen ska vara 10 till 15 minuter lång och på så sätt kan coachen se vilken nivå du ligger på. Besök: Nu när du har hittat de skolor du är intresserad av och har även tagit kontakt med din coach återstår det att besöka skolorna för att längre fram lättare kunna fatta ett beslut. Besöket är en av de viktigaste delarna, som kommer att spela störst roll när du väljer din skola, du kommer trots allt tillbringa dina fyra nästa år där. Via ett besök får du bättre känsla för hur det kommer vara att vara en student på just den skolan, du får också chansen att träffa båda din coach och kommande lagkamrater. Du får tillfället att fråga massor av frågor du undrar över, du kan passa på att delta på en lektion, äta i skolmatsalen samt se hur omgivningen tilltalar dig. Som allting annat i collegeprocessen finns det även regler för just besök vid en skola. Det finna två olika typer av besöksmodeller, antingen officiella besök eller inofficiella besök. Officiellt besök: Under ett officiellt besök står skolan för de flesta kostnaderna, allt från din flygresa till boende eller mat. Men det beror på vad ni kommer överrens om. Ett sådant besök sker under max 48 timmar. Du kommer då få bo hos en av dina framtida lagkamrater i ett av studentrummen, för att få chansen att uppleva en känsla av hur det kommer vara på skolan. Under besöket kommer du att få träffa laget, delta på lektioner, äta i matsalen, prata med coacherna och även med antagningskansliet på skolan. Ett sådant här besök är ett fantastiskt tillfälle för att känna efter hur det känns för dig på just den skolan. Du får maximalt göra fem stycken officiella besök på olika skolor. Inofficiellt besök: Du får göra hur många inofficiella besök som helst under din sökperiod. Skillnaden jämfört med ett officiellt besök är att du måste stå för alla kostnader själv. Ett inofficiellt besök kan variera väldigt mycket, det kan vara allt från att du bara är där någon timme under en dag till att du övernattar där och får guidade turer runt om i skolan. Innan du gör ditt besök är det viktigt att du anmäler dig till skolan och informerar dem om att du kommer. Tänk på: Innan du bestämmer vilken skola du ska välja för dina framtida studier är det viktigt att du verkligen får besöka och se skolan i verkligheten. Tänk även på att besöka fler av de skolor du är intresserad av så att du kan jämföra dem. Ha också i baktanke att alla du träffar under ditt besök kommer att framställa både sig själva och skolan på bästa möjliga sätt för att locka dit dig. Försök att vara objektiv och ställ frågor som gör att du kan känna efter i stämningen om du får ärliga eller falska svar tillbaka.

9 8 Möjliga frågor under ditt besök: Till coachen: Är du intresserad av att värva mig? Hur tränar ni efter avslutad säsong? Vad händer om jag blir skadad eller inte är tillräckligt bra för laget? Vad är betygssnittet för lagkamraterna? Till lagkompisarna: Gillar ni coachen? Är det svårt att hänga med i skolarbetet samtidigt som ni tränar? Om du fick välja skola igen, skulle du välja den här då? Vad tycker du om med skolan och ditt program? Hur behandlar lärarna atleterna? Till dig själv efter avslutat besök: Sa coachen någonting dåligt om andra skolor? Skulle jag välja den här skolan om det inte vore för min sport? Kändes det som coachen eller lagkamraterna fejkade deras vänlighet? Kommer jag att trivas under fyra år? Få ner kostnaderna: Att studera på ett universitet i Sverige är helt gratis för dig som svensk medborgare, det är någonting som dina arbetande föräldrar betalat via skatt. I USA är avgiften för en universitetsutbildning å andra sidan väldigt hög, amerikanska familjer har sparat pengar under flera års tid för att ha råd med en utbildning. Men du står inte inför ett helt omöjligt scenario. Backa inte undan på grund utav pengarna, utan se istället utbildningen som en investering. Det finns mängder av stipendier, bidrag och lån du kan få för att klara av avgifterna. Det är ovanligt att en skola ger dig ett fullt stipendium för din idrott. Ofta får coachen ett begränsat antal stipendier att dela ut till sina atleter och då väljer han oftast att sprida ut det mellan flera. Tänk också på att en coach inte kan erbjuda dig stipendium för alla dina fyra år samtidigt, man förnyar sitt stipendium efter varje år. Som jag nämnt tidigare har endast division 1 och 2 möjlighet att dela ut stipendier för din idrottsprestation. Alla skolor har däremot möjligheten att ge stipendier för dina studieresultat. De flesta skolor ger dig bidrag på ett eller annat sätt för att börja på deras skola. Alla skolor har även en avdelning som behandlar ekonomiskt stöd till behövande, detta kallas financial aid.

10 9 Financial aid: De allra flesta studenter i USA ansöker efter ekonomiskt stöd (financial aid) hos skolorna de ska ansöka till. På varje skola finns även en avdelning som behandlar internationella studenters ekonomiska stöd och förfrågningar. Detta handlar om att skolan kan ge olika mycket ekonomiskt stöd beroende på hur hög inkomst din familj har. Desto mer din familj tjänar desto mindre chans har du att få ekonomiskt stöd. Du ansöker efter financial aid genom pappersarbete, skolan vill ha information från föregående års deklaration, inkomst, skatt, hus värde osv. Det är en lång process men den måste genomföras. Slutdatum för ansökan är den 1 mars. Det du kommer behöva betala för: Utbildningen Studentrum Kurslitteratur Transporter (hemresor) Var kan du hitta stipendier och bidrag? Skolan du ska ansöka till kan erbjuda stipendier du kan söka. Din hemkommun eller stad i Sverige. I USA kan det finnas stipendier att söka för internationella studenter. Stiftelser, privatpersoner, organisationer eller företag från både Sverige eller USA. Hemsidor om amerikanska stipendier: Ansökningsprocess: När du gjort din research, pratat med olika coacher och gjort ditt besök är det dags för det tuffa arbetet. Nu är det dags att klara av att få ansökan godkänd. Det är en process som kräver arbete och tar tid att genomföra. De flesta skolor använder sig av webbsidor där du kan fylla i all nödvändig information, men vissa kommer att be dig skriva på i pappersformat. En ansökan kan variera från skola till skola, men du kan räkna med att de flesta innehåller: En uppsats Rekommendationer från en lärare och/eller en studievägledare Betygsdokument SAT-eller ACT-resultat TOEFL-resultat

11 10 Samtidigt som du gör din ansökan bör du även fylla i financial-aid-ansökan. Detta får du information om från skolans avdelning som har hand om det ekonomiska stödet. Tänk på att alla blanketter och dokument du lämnar in måste vara översatta till engelska. Du kan ansöka till så många skolor du vill för att sedan välja den skola du tycker om bäst och som du får bäst erbjudande ifrån. Genom att ansöka till flera skolor kan du även spela ut dem mot varandra angående stipendium. Bestäm inte skola förrän du vet hur mycket bidrag, stipendium och lån du får ta del utav. Håll dina alternativ öppna så länge som det går. Intervjuer Jag har intervjuat två personer för att kunna ge tips om hur man går till väga för att försöka studera i USA. En kompis som har studerat i USA ett år nu och en person som arbetar på en organisation som har till uppgift att stödja studenter som vill studera i USA. Hanna Åström 20 år från Djursholm. Hur kommer det sig att du valt att plugga i USA? Jag valde att plugga här för jag för både en bra utbildning och kan spela hockey på en hög nivå. Något som inte vore möjligt i Sverige då det är svårt att kombinera studier på ett bra universitet med hockey på den nivån jag vill spela. Hur kom du i kontakt med skolan? Yales coach mailade mig efter att han hade sett mig spela under JVM 2010 och frågade om jag vore intresserad att komma och spela för dem. Och jag tackade så klart inte nej... Hur gick ansökningsprocessen till? Ansökningsprocessen tog rätt så mycket tid men Hanna Åström Studerar på Yale University och spelar i Yales eftersom jag tog ett sabbatsår efter gymnasiet kunde jag lägga ner mycket tid på det och göra allt så noga som damishockeylag. möjligt. Det jag behövde göra var att skriva SAT prov och tre stycken SAT subject test, sedan var jag tvungen att göra TOEFL testet och gå igenom hela Common Application, vilket är en standard ansökan för de flesta universiteten i USA. Jag var även tvungen att få rekommendationsbrev från lärare och tränare och skriva två personliga uppsatser till skolan om mig själv och på vilket sätt jag skulle kunna bidra till skolan. Vad tycker du är det bästa med att gå på Yale University? Jag gillar att alla är väldigt drivna och verkligen anstränger sig i allt det gör från skolarbete, idrott och även välgörenhetsorganisationer utanför skolan. Det är väldigt motiverande att ha sådana personer runt omkring sig och får en att vilja göra sitt bästa hela tiden själv också. Har du något tips till gymnasieelever som vill plugga på en skola i USA? Mitt första tips är att inte ge upp om du inte gjorde bra ifrån dig på de första försöken på SAT provet. Själv skrev jag det 4 gånger och 7 stycken Subject test. Skolorna gillar ofta också att se att man försöker skriva det flera gånger.

12 11 Mitt andra tips är att börja i tid. Helst 1,5 år innan du planerar att åka över för ansökningsprocessen tar mycket mer tid än vad man tror. Mitt sista tips är att verkligen våga säga vad du är bra på i din ansökan. Ofta så är amerikaner inte särskilt blyga när de ska prata om sig själv. Så om det är något du är bra på, säg det klart och tydligt! Antionetta Oppenheimer, studievägledare. Vad arbetar fulbright commison med? Vad hjälper ni till med? Fulbrightkommissionen är en binationell organisation som finansieras med statliga medel från både Sverige och USA. Huvuduppgifterna är att administrera forskningsstipendier mellan Sverige och USA och att informera opartiskt om alla typer av eftergymnasiala studier och Antonietta Oppenheimer arbetar på fulbrightkommissionen som studievägledare. forskning i USA. Vi har ett stort bibliotek med massor av bra information om studier i USA. Vi har material som vi är glada att studenter läser för att bättre förstå och vara förberedda för allt jobb som ligger bakom en ansökan. Vår service är kostnadsfri. Vi är del av ett globalt nätverk, EducationUSA för rådgivning kring studier i USA. Det finns cirka 400 centers runt om i världen som erbjuder gratis, oberoende och professionell rådgivning kring de olika utmaningar som du som ansökande ställs inför. Hur kom det sig att du började arbeta där? Jag har arbetat på Fulbrightkommissionen sedan Jag hade pluggat på ett universitet i USA i ett år efter min gymnasieexamen. Jag kom tillbaka till Sverige för att ta en svensk universitetsexamen eftersom det inte var lika lätt på den tiden att få tillgodoräkna sig utländska examina här i Sverige. Jag började arbeta med studievägledning redan under min studietid och när jag tagit min examen blev jag kvar. Har du själv varit studerande på ett universitet i USA? Jag pluggade i början på 70-talet på Russell Sage College i Troy, New York. Det var nog det roligaste året i mitt liv (vad gäller studier..). Jag var nöjd med både studier och det sociala livet. Vilka fördelar finns det med att studera vidare i USA som svensk student? Här är några anledningar förutom att man lär sig språket: internationella elever har redan valt att studera i USA, här är några av anledningarna varför: Personligt: med cirka 5000 universitet att välja mellan och tiotusentals olika program och linjer kommer du garanterat att hitta något som passar just dig. Flexibilitet: du behöver inte ha bestämt dig för vad du vill läsa när du ansöker, och skulle du ändå ha bestämt dig kan du alltid byta ämne. Kvalitet: studerar du i USA får du ta del av lärare, undervisning och möjligheter i världsklass. Nätverkande: som student i världens största utbildningsland är du med i ett enormt, globalt nätverk tillsammans med studenter, alumner, lärare och andra nyttiga kontakter. Upplevelsen: upplev den amerikanska kulturen, det amerikanska folket och deras sätt att leva på sätt du inte trodde var möjliga. Vad är ditt främsta tips till gymnasieelever som vill börja studera i USA? Börja planera i GOD TID, gärna två år innan!

13 12 Användbara hemsidor: Om du väljer att spela I division 1 eller 2 måste du vara registrerad på NCAA Egibilitycenter-clearinghouse: Hemsidan som hjälper dig att träna, anmäla och få dina resultat till SAT testen är collegeboard. På den här sidan finns även information om USAs alla universitet. Här hittar du också information om ansökningsprocessen och stipendier: En hemsida som hjälpte mig väldigt mycket var NCAA sports listing, här kan du filterar de Universitet som kan erbjuda din sport och välja skola därefter: Anmälan till ACT prov gör du här: Anmäla och information om TOEFL testet gör du här: Information om de olika NCAA divisionerna kan du hitta här: Litteraturförteckning College bound sports. (2005). High School Athlete's Guide to College Sports. Taylor Trade Publishing. Eidensten, J. ( ). Egna erfarenheter. Nitardy, N. (2007). Get paid to play. Kaplan. Perry Bromwell och Howard Gensler. (1997). The Student Athlete s handbook. -the complete guide for success. John Wiley & sons. Inc. The college board. (u.d.). Collegeboard. Hämtat från 2013

Vägen mot college på ett tennis scholarship

Vägen mot college på ett tennis scholarship Vägen mot college på ett tennis scholarship Innehåll: 1 Ordförklaringar 3 2 Inledning 4 3 Meriter 4 3 Kontakt med coacher 5 4 Tester 6-8 5 Highschool betyg 7 6 Eligibility center 8-11 7 Besöka skolor 12

Läs mer

692SSA. Vad betyder det för dig att anlita 692SSA? att hela processen blir enklare och går snabbare

692SSA. Vad betyder det för dig att anlita 692SSA? att hela processen blir enklare och går snabbare 6912SSA 692SSA Scandinavian Scouting Agency 692SSA är ett företag som drivs av tre individer där alla har erfarenhet av fotbollsspel på amerikanskt college. Vi heter Robin Rosén, Pontus Rosén och Kristofer

Läs mer

Idrott och studier i USA

Idrott och studier i USA Idrott och studier i USA Inledning...3 Idrottsstipendium...4 Andra typer av stipendium...4 Kostnader för skolorna...4 Andra sätt att finansiera studierna...4 Idrotter som det går att få stipendium inom...6

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

- En praktisk guide för du som vill åka på utbytestermin utomlands

- En praktisk guide för du som vill åka på utbytestermin utomlands Intresserad av att studera utomlands? Så går du tillväga! - En praktisk guide för du som vill åka på utbytestermin utomlands Till dig som har tänkt åka utomlands och studera: det är glädjande att du har

Läs mer

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med Mentorskapsprogram 2013/2014 i samarbete med REDIRE - att återvända och avkastning Mentor - handledare och förebild med uppdrag att vägleda en yngre person i dennes personliga och professionella utveckling

Läs mer

Högskolestudier i Sverige. Lätt svenska

Högskolestudier i Sverige. Lätt svenska Högskolestudier i Sverige Lätt svenska HÖGSKOLESTUDIER I SVERIGE utgiven av Universitets- och högskolerådet 2014, Hylte tryck FOTON: Erik Lundback (omslag, s. 5, 6, 7, 11, 13, 18) Eva Dalin (s. 8-9, 12,

Läs mer

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska GRAFISK FORM ILLUSTRATION ÖVERSÄTTNING TRYCK TRYCKT PÅ MILJÖVÄNLIGT PAPPER Att studera

Läs mer

Juridicum. Juridiska institutionen. Informationsmöte inför ansökan om utlandsstudier via juridiska institutionen

Juridicum. Juridiska institutionen. Informationsmöte inför ansökan om utlandsstudier via juridiska institutionen Informationsmöte inför ansökan om utlandsstudier via juridiska institutionen Sandra Fagerlund, Maria Fotiadis Forssjö 2014-05-13 Juridicum Juridiska institutionen Agenda Allmän information Kurser på engelska?

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

TYNGDLYFTNING FÖR TJEJER

TYNGDLYFTNING FÖR TJEJER TYNGDLYFTNING FÖR TJEJER En rapport om hur kvinnor kan uppmuntras och introduceras till tyngdlyftningssporten Till Svenska Tyngdlyftningsförbundet och Västerbottens Idrottsförbund Av Lucy Rist och Frida

Läs mer

Maxat med möjligheter

Maxat med möjligheter Maxat med möjligheter Om du gillar omväxling, problemlösning och att göra saker med händerna är VVS och fastighet ditt program. Du lär dig yrket både i skolan och ute på arbetsplatser, i branscher som

Läs mer

FÖRSLAG TILL SVENSKA BASKETBOLLFÖRBUNDETS RIKTLINJER GÄLLANDE UTLANDS- ÖVERGÅNGAR FÖR SPELARE UNDER 18 ÅR

FÖRSLAG TILL SVENSKA BASKETBOLLFÖRBUNDETS RIKTLINJER GÄLLANDE UTLANDS- ÖVERGÅNGAR FÖR SPELARE UNDER 18 ÅR FÖRSLAG TILL SVENSKA BASKETBOLLFÖRBUNDETS RIKTLINJER GÄLLANDE UTLANDS- ÖVERGÅNGAR FÖR SPELARE UNDER 18 ÅR Inledning... 1 Vem har tagit fram detta?... 1 Internationellt regelverk och ersättning... 2 Föreningens

Läs mer

VAD HÄNDER EFTER SFI?

VAD HÄNDER EFTER SFI? VAD HÄNDER EFTER SFI? STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Hos oss kan du få studie- och yrkesvägledning information om utbildningar, behörighetsregler och ansökningstider komma på drop-in med korta frågor boka

Läs mer

Steget från Div 1 till elitspelare är det möjligt? Håkan Åhlund

Steget från Div 1 till elitspelare är det möjligt? Håkan Åhlund Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Steget från Div 1 till elitspelare är det möjligt? Håkan Åhlund Handledare: Johan Andersson Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Sammanfattning Steget från div 1 till elitspelare

Läs mer

Agenda. Vem gör vad Studieplan Tillgodoräkning Frågor

Agenda. Vem gör vad Studieplan Tillgodoräkning Frågor Agenda Vem gör vad Studieplan Tillgodoräkning Frågor 2 Vem gör vad? Utlandsstudier - studieplan och tillgodoräkning Karin Karltorp, utbildningsledare karin.karltorp@liu.se tillgodorakning-il@liu.se +46

Läs mer

2015/16 Tänk Umeå Det här gäller för dig som är från Finland

2015/16 Tänk Umeå Det här gäller för dig som är från Finland 4 3 4 PMS2945C R:0 G:82 B:165 C:100 M:70 Y:15 K:2 5 3 10 2015/16 Tänk Umeå Det här gäller för dig som är från Finland Välkommen till Umeå universitet Du som bor i Finland och talar svenska har möjlighet

Läs mer

ASPERO. Aspero skapar vinnare. www.aspero.nu IDROTTSGYMNASIUM. studiemässigt, idrottsligt och socialt KARLSKRONA

ASPERO. Aspero skapar vinnare. www.aspero.nu IDROTTSGYMNASIUM. studiemässigt, idrottsligt och socialt KARLSKRONA ASPERO IDROTTSGYMNASIUM KARLSKRONA Aspero skapar vinnare studiemässigt, idrottsligt och socialt www.aspero.nu i Utbildningen ASPERO EKONOMI inriktning ekonomi Om du vill bli ekonom, ekonomichef, säljare,

Läs mer

Utbytesstudier 2012/2013. The world is my oyster /Shakespeare

Utbytesstudier 2012/2013. The world is my oyster /Shakespeare Utbytesstudier 2012/2013 The world is my oyster /Shakespeare Idag: USBE information - Utbytesmöjligheter - Avtal/Stipendier - Behörighet - Ansökan - Urval - Tillgodoräknande - Praktisk information Utbytesstudenter

Läs mer

Reserapport- utbytestermin West Virginia University, USA

Reserapport- utbytestermin West Virginia University, USA Reserapport- utbytestermin West Virginia University, USA Jag heter Veronica och har precis avslutat mitt 16 veckor långa utbyte på sjuksköterskeprogrammet i Morgantown, West Virginia. Utbytet innefattade

Läs mer

Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2014/2015

Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2014/2015 Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2014/2015 Syftet med våra stipendier är att möjliggöra och uppmuntra utbyte för studenter som är särskilt goda ambassadörer för

Läs mer

CIMOs internationella praktikplatser januari-februari 2011

CIMOs internationella praktikplatser januari-februari 2011 CIMOs internationella praktikplatser januari-februari 2011 Anvisningar för ansökan Lediganslagna branscher och länder I januari-februari 2011 kan du ansöka om praktikplatser inom följande studieområden:

Läs mer

International Office (IO)

International Office (IO) International Office (IO) http://lnu.se/student/studera-utomlands/mobilitetsgruppen Jobbar med utresande utbytesstudenter och inresande utbytesstudenter. Vi på International Office är 5 internationella

Läs mer

San Luis Obispo sett från Bishops Peak

San Luis Obispo sett från Bishops Peak Reseberättelse California Polytechnic State University 2014-2015 Om du läser detta och just nu funderar på att åka på utbytesstudier så har jag bara en sak att säga: SÖK! I denna reseberättelse tänker

Läs mer

STUDERA UTOMLANDS utgiven av Universitets- och högskolerådet 2014, Hylte tryck

STUDERA UTOMLANDS utgiven av Universitets- och högskolerådet 2014, Hylte tryck Studera utomlands STUDERA UTOMLANDS utgiven av Universitets- och högskolerådet 2014, Hylte tryck BILDER: Eva Dalin (s. 6, 9, 13, 15), Erik Lundback (omslag, s. 4, 5, 10, 14, 17) och Westend61 (s. 7) ISBN

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 11-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 11-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 11-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla VFF 2015 utg. 1 Sida 1 Bättre och mer utvecklande spel Fortsatt utbildning Inriktning mot seniorfotboll

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet En förnyare av forskning och utbildning Från LiU - Ut i världen! Informationspass för nominerade LiTH-studenter 2013-12-10 Jessica Yeh och Annika Holm, rum 2201 i Origo international@lith.liu.se

Läs mer

Einar Hansen. Natur. gymnasiet. Hör elever och lärare berätta skanna QR-koderna i broschyren! 1

Einar Hansen. Natur. gymnasiet. Hör elever och lärare berätta skanna QR-koderna i broschyren! 1 Einar Hansen gymnasiet Natur 2014 Hör elever och lärare berätta skanna QR-koderna i broschyren! 1 Grattis! Du har tre fantastiska år framför dig Gymnasietiden är speciell. För första gången har du möjlighet

Läs mer

Intresserad av att studera utomlands? Så går du tillväga!

Intresserad av att studera utomlands? Så går du tillväga! Intresserad av att studera utomlands? Så går du tillväga! -En praktisk guide med tips och råd kring utlandsstudier Till dig som har tänkt åka utomlands och studera: Det är glädjande att du har tagit första

Läs mer

Yrkeshögskoleutbildning. Yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning) är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teoretiska studier och stark arbetslivsanknytning. Utbildningarna erbjuds inom branscher

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1 Förverkliga dina drömmar på Einar Hansen gymnasiet! Natur och Estet1 Grattis! Du har tre fantastiska år framför dig Gymnasietiden är speciell. För första gången har du möjlighet att välja skola och program

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Produktutformare, konfektionsbranschen, 410 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal

Läs mer

Sommarjobb, tips och idéer

Sommarjobb, tips och idéer Sommarjobb, tips och idéer Vill du tjäna extra pengar under sommaren och samtidigt få ut det mesta av lovet? Då är det ett perfekt tillfälle att söka jobb under sommaren! Vem vet, kanske leder sommarjobbet

Läs mer

ROLLSPEL E 012 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning

ROLLSPEL E 012 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning ROLLSPEL E 012 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista syo-konsulent studie- och yrkesval studieinriktning gymnasium/gymnasieskola nationella program lokala inriktningar praktisk och teoretisk utbildning

Läs mer

Välkommen till kvalitetsskolan som bäst förbereder eleverna inför nästa viktiga steg.

Välkommen till kvalitetsskolan som bäst förbereder eleverna inför nästa viktiga steg. INFÖR Läsåret 2013-2014 Förskoleklass - Åk 6 Varje elev till nästa nivå. Välkommen till kvalitetsskolan som bäst förbereder eleverna inför nästa viktiga steg. 1 Välkommen till JENSEN - skolan som tränar

Läs mer

Välkomna till Nacka gymnasium

Välkomna till Nacka gymnasium Välkomna till Nacka gymnasium Kvällens agenda Vad händer år 2? Information för föräldrar IV-valet Vad händer år 3? Samhälle Helen Bejmar, rektor Oskar Ungerstedt, bitr rektor Carina Lord, studievägledare

Läs mer

Vad svarade eleverna?

Vad svarade eleverna? Vad tycker eleverna om sina skolor? Vad svarade eleverna? Tjej 78 50 % Kille73 47 % Vill inte svara 8 5 % Vad är det bästa med din skola? att man känner alla. maten och att fröknarna har tid med en bra

Läs mer

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår på Campus Helsingborg riktar sig till dig som inte har förkunskaper för att läsa en teknisk högskoleutbildning. Du läser i fräscha

Läs mer

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår på Campus Helsingborg riktar sig till dig som inte har förkunskaper för att läsa en teknisk högskoleutbildning. Du läser i fräscha

Läs mer

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet i Norrköping. 2. Vilket Universitet, land och stad åkte du till? Jiao Tong University i Shanghai,

Läs mer

Hur fungerar ett utbyte? Våga ta steget!

Hur fungerar ett utbyte? Våga ta steget! Sikte på utlandet Våga ta steget! Hur fungerar ett utbyte? Vad finns det egentligen för möjligheter för dig som student vid LTH när du har sikte på utlandet? LTH:s Internationella avdelning tillsammans

Läs mer

Elittränarutbildning 2014

Elittränarutbildning 2014 Elittränarutbildning 2014 Vikten av varierad träning i ung ålder - avgörande för vem som lyckas eller inte? Roger Forsberg 1 Sammanfattning Denna studie syftar till att undersöka om det läggs för stor

Läs mer

Hej föräldrar till barn i skolår 9 på Fröviskolan!

Hej föräldrar till barn i skolår 9 på Fröviskolan! Studievägledare Jonas Cederulf Fröviskolan jonas.cederulf@lindesberg.se 0581 833 41 Hej föräldrar till barn i skolår 9 på Fröviskolan! Som utlovat under föräldramötet kommer här ett försök till samlad

Läs mer

Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst.

Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst. Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst. För att få ut så mycket som möjligt av din tid här på skolan har jag satt ihop denna lilla tidning. Du har säkert massvis av intressanta

Läs mer

Utbytesstudier 2013-2014

Utbytesstudier 2013-2014 Utbytesstudier 2013-2014 Centrala och fakultetsanknutna avtal (utanför Europa) Helena Gradin & Kristin Hägglund International Office Du förlägger en termin eller ett läsår av din utbildning utomlands vid

Läs mer

Bosön Idrottsfolkhögskola - idrottens egen skola. Utbildningar 2014/2015 IDROTTSFOLKHÖGSKOLA EN DEL AV SISU IDROTTSUTBILDARNA

Bosön Idrottsfolkhögskola - idrottens egen skola. Utbildningar 2014/2015 IDROTTSFOLKHÖGSKOLA EN DEL AV SISU IDROTTSUTBILDARNA Bosön Idrottsfolkhögskola - idrottens egen skola Utbildningar 2014/2015 IDROTTSFOLKHÖGSKOLA EN DEL AV SISU IDROTTSUTBILDARNA Din karriär inom idrotten börjar nu! Plugga och bo på Bosön - idrottens viktigaste

Läs mer

Personligt varumärke. Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit?

Personligt varumärke. Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit? Personligt varumärke Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit? CV Korrekturläs! Framhäv dina kunskaper och din kompetens, men utan att skryta Ta med relevant erfarenhet för jobbet du söker Var ödmjuk Använd

Läs mer

Regler och rutiner för studentutbyten samt stipendier

Regler och rutiner för studentutbyten samt stipendier 1 HÖGSKOLAN I HALMSTAD Regler och rutiner för studentutbyten samt stipendier Fastställda av Utbildningsnämnden den 18 september 2002. 1. STUDENTUTBYTEN 1.1 Studentutbyten inom Erasmus Erasmus ingår i Sokrates

Läs mer

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag Målet Amanda Olsson 9b 1-13 Det känns som jag har sprungit ett maraton, ibland har det gått så lätt och ibland så tungt. Jag har varit så inne i allt så jag inte sett hur långt jag kommit, inte förrän

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet En förnyare av forskning och utbildning Annika Holm 013-282615 Jessica Yeh 013-281202 Origo, rum 2201 international@lith.liu.se Vilka är vi och vad gör vi? Vi är internationella

Läs mer

GEOS. Protokoll, möte 9:e september 2001

GEOS. Protokoll, möte 9:e september 2001 GEOS Protokoll, möte 9:e september 2001 Dagordning: 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordningen med följande tillägg; skåpproblemet och namnbyte 3. Val av justerare 4. Förra mötets protokoll 5. Meddelanden

Läs mer

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11.

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11. Afrika Din pappa (eller mamma) arbetar på ett internationellt företag med huvudkontoret i Salo. Han (eller hon) har nu fått världens chans, ett erbjudande att under ett helt år bygga upp en ny fabrik i

Läs mer

ASPERO. Elitidrottsgymnasiet på Prioritet Serneke Arena. www.aspero.nu. Du hänger la med! IDROTTSGYMNASIUM GÖTEBORG

ASPERO. Elitidrottsgymnasiet på Prioritet Serneke Arena. www.aspero.nu. Du hänger la med! IDROTTSGYMNASIUM GÖTEBORG ASPERO IDROTTSGYMNASIUM GÖTEBORG Elitidrottsgymnasiet på Prioritet Serneke Arena Du hänger la med! www.aspero.nu i Modern utbildning ASPERO EKONOMI inriktning ekonomi Om du vill bli ekonom, ekonomichef,

Läs mer

REMISSVAR Rnr 26.04 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2004-06-10 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01

REMISSVAR Rnr 26.04 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2004-06-10 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 REMISSVAR Rnr 26.04 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2004-06-10 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 Helena Persson/LE Till Utbildningsdepartementet TRE VÄGAR TILL DEN ÖPPNA HÖGSKOLAN (SOU 2004:29)

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Introduktion. Förberedelser inför resan

Introduktion. Förberedelser inför resan Introduktion I samband med min femte termin på Halmstad Högskola hade vi som läste Arbetsvetenskap chansen att studera utomlands under en termin. Ett avtal med Ritsumeikan Asia Pacific University (APU)

Läs mer

Var med och tävla som ekonomicoach!

Var med och tävla som ekonomicoach! För elever Var med och tävla som ekonomicoach! En tävling i privatekonomi. 1:a pris är 20 000 kronor till klasskassan! 2013-2014 Var med och tävla som ekonomicoach! Så här går tävlingen till Börja med

Läs mer

Var med och tävla som ekonomicoach!

Var med och tävla som ekonomicoach! För elever Var med och tävla som ekonomicoach! En tävling i privatekonomi. 1:a pris är 20 000 kronor till klasskassan! 2014-2015 Var med och tävla som ekonomicoach! Så här går tävlingen till Börja med

Läs mer

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända För unga 16 20 år Gymnasieskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär- och gymnasiesärskola

Läs mer

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen Sida: 1 av 5 Svenska Ny i Sverige (textversion av filmen nyanland.arbetsformedlingen.se) Filmen Ny i Sverige Om filmen Hej och välkommen till vår guide för dig som fått uppehållstillstånd i Sverige och

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

INFORMATION TILL DIG SOM VILL ÅKA SOM VOLONTÄR TILL PHYLLIS MEMORIAL CHILDREN S HOME AND ACADEMY

INFORMATION TILL DIG SOM VILL ÅKA SOM VOLONTÄR TILL PHYLLIS MEMORIAL CHILDREN S HOME AND ACADEMY 2012-03-03 Page 1 of 7 INFORMATION TILL DIG SOM VILL ÅKA SOM VOLONTÄR TILL PHYLLIS MEMORIAL CHILDREN S HOME AND ACADEMY Vad kul att just DU vill åka som volontär till Phyllis Memorial Children s Home i

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan

Läs mer

Information om utbytesstudier för nominerade studenter läsåret 2012/2013

Information om utbytesstudier för nominerade studenter läsåret 2012/2013 Information om utbytesstudier för nominerade studenter läsåret 2012/2013 Helena Björck Internationell handläggare helena.bjorck@su.se Sektionen för internationell mobilitet Studentavdelningen Dagens agenda

Läs mer

Bakgrunden till varför jag ville studera utomlands, mer specifikt USA

Bakgrunden till varför jag ville studera utomlands, mer specifikt USA Bakgrunden till varför jag ville studera utomlands, mer specifikt USA Redan vid sju års ålder, i samband med skolstart och de första engelska lektionerna, började jag fantisera om hur det skulle kännas

Läs mer

Välkommen på. gymnasieinformation!

Välkommen på. gymnasieinformation! Välkommen på gymnasieinformation! Gymnasiet Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

ASPERO. Elitidrottsgymnasiet. www.aspero.nu. Du hänger la med! IDROTTSGYMNASIUM. GÖTEBORG in 2015!

ASPERO. Elitidrottsgymnasiet. www.aspero.nu. Du hänger la med! IDROTTSGYMNASIUM. GÖTEBORG in 2015! ASPERO IDROTTSGYMNASIUM GÖTEBORG Göteborg s Nya Ar ena Aspero fl yttar in 2015! Elitidrottsgymnasiet Du hänger la med! www.aspero.nu i Modern utbildning ASPERO EKONOMI inriktning ekonomi Om du vill bli

Läs mer

Ungdomars kommentarer om stress och återhämtning Hösten 2013

Ungdomars kommentarer om stress och återhämtning Hösten 2013 Ungdomars kommentarer om stress och återhämtning Hösten 2013 Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann Swärd Barnrättsstrateg

Läs mer

Hitta information (kurs C)

Hitta information (kurs C) Hitta information (kurs C) I dagstidningar finns det ofta annonser för olika typer av nöjen och aktiviteter. Svara på frågorna med hjälp av annonserna på nästa sida. A. Var kan man lyssna på musik gratis?

Läs mer

Att försörja sig och utvecklas

Att försörja sig och utvecklas Att försörja sig och utvecklas i Sverige Utbildningsmöjligheter en utbildning obligatorisk gratis en grundskola en gymnasieskola frivillig komvux en vuxen en folkhögskola att studera en yrkeshögskola en

Läs mer

Erasmus-utbyte jan juli 2010

Erasmus-utbyte jan juli 2010 Erasmus-utbyte jan juli 2010 Hogeschool van Amsterdam, Nederländerna Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva annan, ny kultur, träffa människor från olika platser i världen och byta ut

Läs mer

NVGF projektplan för juniorutveckling 2013

NVGF projektplan för juniorutveckling 2013 NVGF Juniorprojektet 2013 Sida 1 (8) NVGF projektplan för juniorutveckling 2013 Allmänt I samband med Norr- och Västerbottens golfförbunds planeringskonferens i Piteå den 21-22 november 2009 tog ordförande

Läs mer

Gymnasiala kurser Gymnasiala yrkesutbildningar Lärlingsutbildningar

Gymnasiala kurser Gymnasiala yrkesutbildningar Lärlingsutbildningar Gymnasiala kurser Gymnasiala yrkesutbildningar Lärlingsutbildningar 2015 LÅNGSIKTIG ÄGARE MED FOKUS PÅ KVALITET Innehåll Jag är en före detta idrottsman på internationell elitnivå, civilekonom, lärare

Läs mer

andra... då vill den andra personen plötsligt träffa dig igen.

andra... då vill den andra personen plötsligt träffa dig igen. Högkänslighet Comfort Zone, november 2008 Copyright 1999-2010 Elaine N. Aron, Ph.D. All rights reserved Copyright 2012 den svenska översättningen EM Bruhner. Alla rättigheter reserverade Fler artiklar

Läs mer

DU VET VAD DU GILLAR, VI VET VAD SOM KRÄVS.

DU VET VAD DU GILLAR, VI VET VAD SOM KRÄVS. DU VET VAD DU GILLAR, VI VET VAD SOM KRÄVS. YSTAD Tidigare Östersjögymnasiet. 2003 SKOLAN GRUNDADES DU VET VAD DU GILLAR, VI VET VAD SOM KRÄVS. Vi på Fria Läroverken är övertygade om att du får ut mer

Läs mer

H14V15 Terminsplanering Vt-15

H14V15 Terminsplanering Vt-15 H14V15 Terminsplanering Vt-15 Terminstid: 12 januari 12 juni Självstudiedagar: vecka 8, vecka 14 och 15/5 Under terminen arbetar vi med: - Böckerna: Språkgrunden + Övningsbok; Skrivarskolan, Läsförståelse

Läs mer

IDROTTA OCH STUDERA I USA

IDROTTA OCH STUDERA I USA IDROTTA OCH STUDERA I USA SKANDINAVIENS LEDANDE EXPERT PÅ STIPENDIER I USA WAII NEVADA WASHINGTON CALIFORNIA MAINE MASSACHUSETTS CONNEC CUT NEW YORK PENNSYLVANIA NORTH CAROLINA FLORIDA GEORGIA ALAB ARKANSAS

Läs mer

Sveriges största turnering i inomhusfotboll

Sveriges största turnering i inomhusfotboll Sveriges största turnering i inomhusfotboll Svenska Fotbollförbundets och Landslagets Fair Play Trophy i samarbete med Svenska Skolidrottsförbundet och Kinnarps Det är dags för Sveriges största turnering

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

Utbildningssystemet & studievägledning

Utbildningssystemet & studievägledning Utbildningssystemet & studievägledning - En del av Studieplaneringskursen Studie- och yrkesvägledare för Komvux-elever, Sandra Hahn sandra.hahn@folkuniversitetet.se 2013-09-04 Utbildningssystemet och studievägledning

Läs mer

Kurser och ansökningskoder Hösten 2015

Kurser och ansökningskoder Hösten 2015 Kurser och ansökningskoder Hösten 2015 Du söker kurser genom att på ansökningsblanketten ange kurskod, antal poäng, kursnamn samt starttid för kursen du söker. Observera att kurser kan starta vid olika

Läs mer

Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN

Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN 1 2 Innehåll Konsten att söka jobb... sid 05 Söka annonserade jobb... sid 07 Innehållsidé till grundläggande brev... sid 08 Innehållsidé

Läs mer

INFÖR Läsåret 2014-2015 ÅK F - 9

INFÖR Läsåret 2014-2015 ÅK F - 9 INFÖR Läsåret 2014-2015 ÅK F - 9 Varje elev till nästa nivå 1 innehåll Välkommen till JENSEN - skolan som tränar eleverna för verkligheten! Vi på JENSEN grundskola brinner för ditt barns rätt till en bra

Läs mer

Feriepraktik. information till sökande

Feriepraktik. information till sökande Arbetslivskontoret Feriepraktik information till sökande Kontaktuppgifter Mejl: feriepraktiken@sodertalje.se Telefon: 08-523 017 05 Besöksadress: Järnagatan 12, 151 89 Södertälje Postadress: Södertälje

Läs mer

NATIONELLT GODKÄND IDROTTSUTBILDNING HANDBOLL

NATIONELLT GODKÄND IDROTTSUTBILDNING HANDBOLL NATIONELLT GODKÄND IDROTTSUTBILDNING HANDBOLL VAD VILL DU? Vill du gå en gymnasieutbildning och samtidigt göra en elitsatsning på handboll så är det dig vi vill satsa på. Du får personlig individuell utveckling

Läs mer

En slipad ansökan - Cv och personligt brev

En slipad ansökan - Cv och personligt brev En slipad ansökan - Cv och personligt brev Upplägg Kort om Jusek Cv/meritförteckning - Syfte och mål - Mall för CV - Trendspaning Det personliga brevet - Syfte och mål - Frågor att besvara - Tips Intervjun

Läs mer

Reserapport 2012. University of Saskatchewan. (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund

Reserapport 2012. University of Saskatchewan. (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund Reserapport 2012 University of Saskatchewan (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund Företagsekonomi FE-10 2013 INNEHÅLL / CONTENTS 1 Före resan... 3 2 Ankomst till Kanada... 3 3 University of saskatchewan...

Läs mer

KUNSKAP & FRAMTID 13 15 NOVEMBER

KUNSKAP & FRAMTID 13 15 NOVEMBER MÄSSKLAR PÅ 10 MINUTER KUNSKAP & FRAMTID 13 15 NOVEMBER 2014 www.kunskapframtid.se HEJ! Välkommen till guiden Mässklar på 10 minuter. Detta är en praktisk förberedelseguide för dig som tänker besöka Kunskap

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet sa Har du ett samhällsvetenskapligt intresse och vill gå en gymnasieutbildning som ger dig många möjligheter till vidare studier eller arbete? Då är detta programmet för dig!

Läs mer

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy Åre SLK Fotboll Klubben för ALLA! Klubbpolicy Fotboll Att spela fotboll innebär att du är med i världens största idrott. Fotboll spelas över hela världen och själva bollen är kanske världens populäraste

Läs mer

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken Om boken Boken handlar om en tjej som får ett brev från Erik. Erik har hon känt för länge sedan. Då var han tyst och blyg men nu är han annorlunda, mer mogen. De skriver flera brev för att till slut träffas.

Läs mer

Max18skolan Gymnasiet. Utbildning

Max18skolan Gymnasiet. Utbildning Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har rätt till utbildning, att alla barn har samma rättigheter och att ingen får bli diskriminerad

Läs mer

Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap

Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap ! Balettpojkarna Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap Fakta om filmen Originaltitel: Balleyttguttene Regi: Kenneth Elvebakk

Läs mer

Visste du att? Elever har rättigheter!

Visste du att? Elever har rättigheter! Visste du att? Elever har rättigheter! Index Vad är det här? Foldern Visste du att? Elever har rättigheter! försöker på ett kort och begripligt vis engagera dig i frågor som berör elevers rättigheter.

Läs mer

FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG

FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG FORMAD FÖR KRISTUS IDENTITET - RELATION - MÖJLIGHET Formad för Kristus Förberedd för tjänst Församlingsfakulteten vill att människor formas för Kristus Förberedelse är

Läs mer

Handbok för administration av yrkeshögskoleutbildning

Handbok för administration av yrkeshögskoleutbildning Handbok för administration av yrkeshögskoleutbildning 2014 Innehållsförteckning Att administrera en utbildning inom yrkeshögskolan... 3 En utbildning från start till slut... 4 1. Se till att du har rätt

Läs mer

Våra program GULDSTADSGYMNASIET. barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik

Våra program GULDSTADSGYMNASIET. barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik Våra program GULDSTADSGYMNASIET barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik Den lilla skolan med de stora möjligheterna Ja, vi är en liten skola och det är ett viktigt skäl till att många elever

Läs mer