- en systematisk analys av riskerna i de olika verksamheterna och förslag till åtgärder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "- en systematisk analys av riskerna i de olika verksamheterna och förslag till åtgärder"

Transkript

1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR SÄKERHETSARBETET 2009 Riskhantering är att ta hänsyn till risker för skador i planeringen av verksamheten. Detta görs i stor utsträckning redan nu. Skillnaden är att vi genom riskhantering för en teknik som gör att vi kan angripa skaderiskerna SYSTEMATISKT. Resultatet blir: - en systematisk analys av riskerna i de olika verksamheterna och förslag till åtgärder - en uppbyggnad av rutiner för skaderapporteringen - en risköversikt där kommunens säkerhetspolicy och övergripande frågor behandlas - en genomgång av försäkringar med förslag till hur omfattning och självrisknivå bättre kan anpassas till riskerna, och med förslag till andra möjligheter för kommunen att finansiera skadorna - en ökad medvetenhet hos de anställda med minskade risker som följd ORGANISATION Säkerhetsarbetet samordnas via kommunens riskhanteringsgrupp bestående av: Anders Wernesten, politiker, ordförande Gunilla Dristig-Nordberg, politiker Thorbjörn Berndtsson, säkerhetssamordnare Janne Gregoriusson, ansvarig för kommunens fastigheter, Tjörns Bostads AB Carl-Ian Bissmark, räddningschef Hasse Wikberg, ställföreträdande räddningschef Ingegärd Gundersvik, avdelningschef handikappomsorgen, socialförvaltningen Britt-Marie Rastman, områdeschef, barn- och utbildningsförvaltningen Tina Liljered-Myremark, representant för kommunens kultur- och fritidsförvaltning Solbritt Törnqvist, tf VD Tjörns Måltids AB Johan Sjöholm, folkhälsosamordnare Maria Sandberg, trafikingenjör Helena Nordevik-Pedersen, skolsköterska Magnus Edenmyr, beredskapssamordnare Tor Haugen, tf VD Tjörns Miljö AB Datasäkerhet bedrivs som ett separat projekt, ansvarig är IT-chef Göran Engblom. Verksamhetsansvarig = Säkerhetsansvarig 1(7)

2 SAMMANTRÄDEN Riskhanteringsgruppen har haft 8 protokollförda sammanträden. Vi var på studiebesök hos Akzo Nobel i Stenungsund och tittade på hur de jobbar med säkerhetsfrågor inom en processindustri, mycket intressant. Brukar också delta i nsd:s (Näringslivets säkerhetsdelegation, västra regionen) konferenser som är 2 gånger om året. SÄKER OCH TRYGG KOMMUN Alla förvaltningar ska arbeta för att Tjörns kommun ska utses till en Säker och trygg kommun i enlighet med WHO:s riktlinjer. Målet är att bli certifierad våren Syftet med processen Säker och Trygg kommun är att Tjörns kommun ska effektivisera och systematisera sin organisation, dvs. instrumenten för styrning när det gäller insatser kring begreppen folkhälsa, säkerhet och trygghet ska förfinas. Mer konkret handlar det om att genomlysa de olika insatser som görs idag och analysera var fokus i processen ligger, förebyggande insatser kontra akuta insatser. Visionen innefattar även att utveckla en tydlig ledningsstruktur, där den politiska organisationen ges förutsättningar att formulera målsättningar utifrån välgrundade sammanställningar och utvärderingar. Ett viktigt led i detta arbete är att tydliggöra vem som formulerar olika arbetsgruppers uppdrag samt till vem dessa grupper återkopplar. Inför 2009 delades samtliga ledare/chefer i Tjörns kommun in i olika grupper och fick i uppdrag att träffas vid fyra tillfällen. Varje tillfälle utgick ifrån specifika teman. Vid arbetsledarforum den 24 november presenterades sammanställning av materialet. TJÄNSTEMAN I BEREDSKAP (TIB) Under devisen Säker och trygg kommun har vi inrättat en tjänst för att förbättra säkerhet och service till kommuninvånarna. Vi kallar det Tjänsteman i beredskap. Tjänsteman i beredskap är en gemensam resurs inom kommunen och kan agera fort då det under kvällar och helger kan uppstå problem som måste lösas. FÖRSÄKRINGAR Koncernens samtliga försäkringsupphandlingar är samordnat till säkerhetssamordnaren. Försäkringsupphandlingen är genomförd för perioden , med möjlighet till årsvis förlängning till Med en liten sänkning av försäkringspremien har vi även kunnat minska självrisken från 3 basbelopp till 1 basbelopp. RISK- & SÅRBARHETSANALYSER Under året har vi inte gjort några risk- & sårbarhetsanalyser. 2(7)

3 GENOMFÖRD UTBILDNING 81 anställda har fått utbildning i förebyggande brandkunskap (3,5 timmar), både teoretisk och praktisk. Inga anställda har fått HLR-utbildning (Hjärt-Lung-Räddning). 42 anställda inom skolan och barnomsorgen har fått en 3 timmars barnolycksfallsutbildning. På grund av besparingsskäl har utbildningsverksamheten varit minimal. STÖLDMÄRKNING Kommunens datorer stöldmärks fortlöpande. SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE I kommunens säkerhetspolicy påtalas det att vi skall bedriva ett aktivt systematiskt brandskyddsarbete och att vi har en högre ambitionsnivå än vad lagen uttrycker när det gäller brandskyddet. För att kunna leva upp till de krav som lagen och kommunens ambitioner ställer på ägare och nyttjanderättshavare, måste vi ha ett väl fungerande systematiskt brandskyddsarbete. Därför har det tagits fram ett förslag på åtgärder för ett bättre systematiskt brandskyddsarbete, t ex organisation, brandskyddsledare skall ha avsatt tid i sin tjänst, brandskyddsdokumentation, olycksutredningar m.m. Tjörns Bostads AB utför fortlöpande energieffektiviseringar av byggnader vilket medför att hantering och lagring av eldningsolja i och kring byggnaderna minskar. SÄKERHETSPROJEKTERINGAR Under året har vi deltagit i följande projekteringar och lämnat synpunkter på säkerhetsåtgärder. Ombyggnad NO-salar på Bleketskolan Tillbyggnad av Valåsen Ny förskola i Rönnäng Nytt gruppboende i Kållekärr Ombyggnad av plan 1 i Kommunkontoret Sociala huset i Kållekärr UCT i Wallhamn RONDERING MED VÄKTARE Securitas har jour för våra drift- & brandlarm, detta medför en säkrare och effektivare hantering efter kontorstid. Utvändig rondering 1 gång/natt pågår på cirka 20 utvalda byggnader. Under året har det varit 287 väktarrapporter. Det har varit 181 olåsta dörrar, 36 öppna fönster, 8 fall av skadegörelse, 4 inbrottslarm, 7 klotter, 21 krossade fönster m.m. Väktare har vid ett flertal tillfällen agerat preventivt för att förhindra skadegörelse. 3(7)

4 LEKPLATSER Det görs en årlig besiktning med hjälp av certifierad besiktningsman, samt att man åtgärdar eller byter ut skadad utrustning. Dessutom har man utbildat två fastighetsskötare för intern skyddsrond. VATTENSÄKER KOMMUN Under 2009 har mycket arbete gjorts för att nå målet att bli en vattensäker kommun i enlighet med SLS riktlinjer. Ett förslag på handlingsplan har tagits fram, dialog med barn- och utbildningsförvaltningen om simundervisning i skolan har inletts, utbildning för kommunal personal i vattennära miljöer har tagits fram och information om vattensäkerhet har lagts ut på kommunens hemsida. Riskhanteringsgruppen har dessutom bekostat en komplettering av livräddningsutrustning till säkerhetsdepån som är inrymd i turistbyrån. Tillsyn av samtliga kommunala badplatser, i enlighet med lagen om skydd mot olyckor, har under våren 2009 genomförts. Många av de upptäckta bristerna har under året åtgärdats av kultur- och fritidsförvaltningen. Resterande brister kommer åtgärdas innan sommaren Förhoppningarna att under 2009 ansöka om att bli en vattensäker kommun har dock inte kunnat infrias då handlingsplanen inte hunnit fastställas av kommunstyrelsen. Alla kommunens badplatser besiktas på våren. Vid de dykningar som gjordes hittades en del livsfarliga föremål (järnskrot) på botten vid hopptornen. Badplatserna kontrolleras med hjälp av en checklista för skyddsrond på kommunala badplatser. Ansvarsfördelningen på badplatser som drivs av föreningar har också förtydligats. BARNSÄKERHET Under året har vi registrerat 80 barnolycksfall. Fördelningen är pojkar 54 st och flickor 26 st. De flesta skadorna inträffar på skolgården och i idrottshallen, det är mest huvud-, hand/fingerskador och tandskador. SKOLSKJUTSSÄKERHET Kommunens skolskjutsar har bland annat säkerhetsbälten på alla sittplatser, bälteskuddar, alkolås och brandindikering från motorrummet. Vi har regelbundna möten bussbolaget där vi diskuterar säkerhetsfrågor. Vi har även ansökt hos Vägverket om att få testa en mobil busshållplats för skolbarnen, avvaktar svar från Vägverket. 4(7)

5 TRAFIKSÄKERHET Arbetet med att höja trafiksäkerheten vid Tjörns skolor pågår och går vidare. En trafikkonsult som tidigare anlitats av kommunen gav förslag på ombyggnad av bl. a gångstråk mellan Fridas Hage och Häggvallskolan. Denna ombyggnad planeras nu för att genomföras under Det har även tittats på trafiksäkerheten vid Skärhamns skola. Kommunen har under året haft god hjälp av NTF för att nå ut till alla åttondeklassare med aktuell information om mopeder och alkohol. Trafikenheten har under året haft täta kontakter med Vägverket för att förbättra vägnätet och analysera varför olyckor händer och lämpliga åtgärder som till exempel slåtter vid vägkanter. Kommunen har arbetat med metoden "Rätt fart i staden" för att förbereda en översyn av hastigheterna på vägarna i våra tätorter. En trafikutredning över Skärhamn är avslutad där förslag på gång & cykelväg genom samhället presenterades. Projektering av gång och cykelväg utefter väg 721 norr och söder om Skärhamn samt utefter väg 169 vid Myggenäs påbörjades under Trafikenheten har haft täta kontakter med kommunens vägföreningar för att förbättra bla sikt i korsningar med häckar. SÄKERHETSBESIKTNING Det har gjorts 30 säkerhetsbesiktningar, 14 förskolor, 9 bibliotek, 5 badplatser, 1 skola och Wallhamnbolagen AB. Vi håller även på med att ta fram ett dataprogram för kommunens behov av samlade säkerhetsinventeringar. GÄSTHAMNSSÄKERHET Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap har tagit fram Allmänna råd och kommentarer om brandskydd i gästhamnar. Alla gästhamnarna uppfyller inte det allmänna rådet. Under året har hamnföreningarna övertagit ansvaret för gästhamnarna. Arbetet fortsätter med att förbättra brandsäkerheten i gästhamnarna. BRANDLARM Revisionsbesiktning av samtliga myndighetsanläggningar utförs varje år. I samband med åtgärder efter besiktning utförs i regel både modernisering samt anpassning till rådande verksamhet. 5(7)

6 BRÄNDER & BRANDTILLBUD Det har varit 4 bränder. Det var en anlagd brand i en container och en uppeldad säng på fotbollsplanen vid Skärhamns skola, en brand i entrétrappa vid Höviksnäs gruppboende och en brand i elkabel i Åstols hamn. Vi har även haft 36 automatlarm: - Långekärrs skola, 1 hantverkare - Höviksnäs gruppboende, 2 matlagning och 1 okänd - Tubberödshus äldreboende, 2 matlagning - Kvarnbackens äldreboende, 3 matlagning - Häggvallskolan, 1 intryckt larmknapp, 1 matlagning/micro och 1 ånga från dusch - Valåsens äldreboende, 1 rök från öppen spis, 2 intryckt larmknapp, 1 hanterkare och 1 åverkan på detektor - Bleketskolan, 1 vattenånga och 1 intryckt larmknapp - Kållekärrs skola, 2 matlagning och 1 hantverkare. - Myggenäs skola, 1 micro - Hannagården, 1 intryckt larmknapp och 1 överbelastning el - Skärhamns förskola, 1 brödrostning - Sundsby säteri, 2 hantverkare - Skärhamns gruppbostad, 1 popcorn - Familjecenrtum, 1 hantverkare, 1 levande ljus och 1 rök från element - Klövedals äldreboende, 3 rök från ugn och 1 tekniskt fel BRANDÖVNINGAR Behovet av övningar för vårdpersonal finns ständigt och därför anordnade vi brandövningar på Skärhamns- och Höviksnäs gruppboenden samt på Hannagårdens dagcenter. Det är viktigt att personalen ges förutsättningar att kunna agera vid brandtillbud. Målet med övningen nåddes och övningen uppfattades mycket positiv från personalen. ELSÄKERHET Revisionsbesiktning utförs enligt gällande intervall. Fastighetsförvaltningen har fortsatt sitt arbete med att inventera och installera jordfelsbrytare i samtliga lokaler där det permanent vistas människor. PERSONSÄKERHET Inom socialförvaltningen har det gjorts en nulägesanalys av personsäkerheten och det har tagits fram nya säkerhetsrutiner för individ och familjeavdelningen (IFO). Personalen på familjecentrum, trapphusboendena, Skärhamns gruppbostad, huvudbiblioteket har fått nya personlarm. Samtliga deltidsbrandmän har fått utbildning i att bemöta hot och våld. 6(7)

7 INBROTT Vi har haft 10 inbrott under året. På Kållekärrs skolan stals en gräsklippare för kr och på Kvarnbackens servicehus gjordes 2 inbrott på kvällstid när personalen var i byggnaden. För att motverka detta har vi ökat på ronderingen med väktare och en del andra åtgärder. Det utförs löpande installationer, modernisering och verksamhetsanpassning av inbrottslarmen. UPPFÖLJNINGSMODELL Vi har tagit fram en modell för hur säkerhetsarbetet skall följas upp och presenteras för kommunstyrelsen, detta skall ske 3 gånger/år. - Vilka avvikande händelser har inträffat - Hur har kunderna, medarbetarna, verksamheten och ekonomin påverkats - Vilka säkerhetsfrågor är mest aktuella just nu - Så arbetar vi med säkerhet i vår förvaltning EVENEMANGSSÄKERHET Vi har varit på studiebesök hos Malmö stads evenemangssäkerhetssamordnare. Därefter har vi startat arbetet med att ta fram en generell säkerhetsplan för evenemang, denna får sedan anpassas till varje enskilt evenemang. DRICKSVATTEN Tillsammans med Livsmedelsverket har vi haft en utbildningsdag för Säker dricksvattenförsörjning. Syftet var att identifiera sårbara punkter i vattenförsörjningen. Det har kommit nya föreskrifter från Livsmedelsverket som avser åtgärder för att förebygga och avhjälpa skadeverkningar till följd av sabotage eller annan skadegörelse som kan påverka kvaliteten på dricksvattnet. Arbetet har fortsatt med säker dricksvattenförsörjning. UPPVÄXTGRUPPEN Uppväxtgruppen är ett övergripande nätverk för att diskutera, kartlägga, analysera behov och trender bland barn och ungdomar i Tjörns kommun. Gruppen skall formulera och initiera övergripande åtgärder kring barn och ungdomars situation i kommunen. Gruppen består personer från individ och familjeomsorgen, högstadieskolorna, gymnasieskolan, fritidsgårdarna, polis, ungdomskulturen och folkhälsan. FÖRETAGSLEGITIMATION Kommunledningen har tagit beslut om att alla anställda skall bära företagslegitimation, cirka 675 anställda (cirka 1100 anställda totalt) har hittills fått sin företagslegitimation. 7(7)

8 POLISRAPPORTER Verksamheterna har gjort 18 polisanmälningar under året, se bifogad handling. SKADE- OCH INCIDENTRAPPORTERING Vi har bestämt oss för att kalla detta för avvikande händelser. Vi har infört ett nytt databaserat program för rapportering av avvikande händelser. Under året rapporterades 359 stycken avvikande händelser. Se bifogad statistik. INTERNA STÖLDER Inga interna stölder är rapporterade under året. SKYDDSKOSTNADER Se bifogad lista. RESERVELKRAFTVERK Efter det att stormarna Gudrun och Pär har dragit fram över landet, har vi jobbat med behovet av reservelkraftverk. Det nya gruppboendet i Kållekärr och Valåsens äldreboende kommer att få stationära reservelkraftverk. Skärhamn den 9 mars 2010 För Riskhanteringsgruppen Anders Wernesten Ordförande Riskhanteringsgruppen Thorbjörn Berndtsson Säkerhetssamordnare 8(7)

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE FÖR SÄKERHETSARBETET 2012

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE FÖR SÄKERHETSARBETET 2012 VERKSAMHETS- BERÄTTELSE FÖR SÄKERHETSARBETET 2012 Handläggare: Thorbjörn Berndtsson, Säkerhetssamordnare Datum: 2013-02-04 Tjörn Möjligheternas ö Vårt mål är att främja det förebyggande arbetet, att förhindra

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE FÖR SÄKERHETSARBETET 2015

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE FÖR SÄKERHETSARBETET 2015 VERKSAMHETS- BERÄTTELSE FÖR SÄKERHETSARBETET 2015 Handläggare: n Berndtsson, Thorbjör Tjörn Möjligheternas ö Vårt mål är att främja det förebyggande arbetet, att förhindra dödsfall, skador och lidande

Läs mer

Säkerhetsarbete 2015 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen

Säkerhetsarbete 2015 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen Amf Datum 1 (6) 2016-02-16 Säkerhetsarbete 2015 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen Innehållsförteckning 2 (6) Allmänt... 3 Säkerhetsorganisation... 3 Riskanalysarbete... 4 Skadeförebyggande

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET ANTAGNA AV KOMMUN- STYRELSEN 2013-01-14, 10

Läs mer

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31, 190 Mål Målen för säkerhetsarbete är att: Västerviks kommun ska vara en säker och trygg kommun för alla som bor, verkar

Läs mer

Risk- och säkerhetspolicy. Tyresö kommun

Risk- och säkerhetspolicy. Tyresö kommun Risk- och säkerhetspolicy Tyresö kommun 2012-09-13. Tyresö kommun / 2 (6) Innehållsförteckning 1 Mål för risk- och säkerhetsarbetet... 3 2 Policyns syfte... 3 3 Ansvar och omfattning... 4 4 Säkerhetsorganisation...

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Säkerhetspolicy samt tillämpningar och riktlinjer ÖFS 2007:11 Säkerhetspolicy fastställd av Kommunfullmäktige den 20 juni 2007, 101 Tillämpning och riktlinjer för säkerhetsarbetet

Läs mer

Säkerhetspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige 20008-12-15, 108

Säkerhetspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige 20008-12-15, 108 Säkerhetspolicy Antagen av Kommunfullmäktige 20008-12-15, 108 Säkerhetspolicy antagen av Kommunfullmäktige 2008-12-15, 108 Bakgrund 3 Syfte 3 Omfattning..3 Tillämpning.3 Ansvar och organisation Kommunfullmäktige

Läs mer

Systematisk egenkontroll inom brandskyddet

Systematisk egenkontroll inom brandskyddet Revisionsrapport* Systematisk egenkontroll inom brandskyddet Mora kommun Mars 2010 Ove Axelsson Innehållsförteckning 1 Bakgrund, uppdrag, revisionsfråga... 3 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 3 2 Metod

Läs mer

Ett tryggare Tidaholm 2011-2014. Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete

Ett tryggare Tidaholm 2011-2014. Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete Ett tryggare Tidaholm 2011-2014 Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete Innehåll 1 Inledning... 3 Syfte... 3 Vision... 3 Övergripande mål... 3 Organisation... 3 Uppföljning...

Läs mer

Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer

Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson 2019-04-08 Dnr 2019/177-160 Barn- och utbildningsnämnden Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer Sammanfattning

Läs mer

Tjänsteskrivelse Riktlinje systematiskt brandskyddsarbete.

Tjänsteskrivelse Riktlinje systematiskt brandskyddsarbete. VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2014-11-05 DNR SN 2014.206 URBAN JONSSON SID 1/1 SUTVECKLARE URBAN.JONSSON@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Riktlinje systematiskt brandskyddsarbete.

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun.

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 11 mars 2014, 29. 1. INLEDNING Malung-Sälens kommun ska, på demokratisk grund,

Läs mer

Säkerhetspolicy Bodens Kommun

Säkerhetspolicy Bodens Kommun Godkänd av 2006-03-20 Säkerhetspolicy 0.1 Produkt/Projekt/Verksamhet Plan 1 (10) Säkerhetspolicy Bodens Kommun Antagen av kommunfullmäktige 2006-04-03 70 2 (10) Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 INRIKTNINGSMÅL...

Läs mer

Underskrifter Sekreterare. Anders Wernesten (L) Gunilla Nordberg (S) ANSLAG/ BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare. Anders Wernesten (L) Gunilla Nordberg (S) ANSLAG/ BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-02-11 Kommunstyrelsens säker- och tryggutskott Plats och tid Räddningsstationen i Skärhamn kl. 09:00 12.00 Utses att justera Gunilla Nordberg (S) Justeringens plats

Läs mer

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 120417 Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 1. Bakgrund Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för det kommunala säkerhetsarbetet. En säkerhets- och

Läs mer

Säkerhet. Färgelanda kommun. Plan för. Policy-Organisation-Ansvar. Dnr 2011/168 Hid

Säkerhet. Färgelanda kommun. Plan för. Policy-Organisation-Ansvar. Dnr 2011/168 Hid 2011-03-30 Dnr 2011/168 Hid 2011.915 Sektor Service Säkerhetssamordnare Tommy Olsson 0528-56 72 12 / 076-635 25 94 tommy.olsson@fargelanda.se Plan för Säkerhet Policy-Organisation-Ansvar Färgelanda kommun

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR KÖPINGS KOMMUN

SÄKERHETSPOLICY FÖR KÖPINGS KOMMUN Köping2000, v3.2, 2011-07-04 1 (8) Drätselkontoret Jan Häggkvist 0221-251 11 jan.haggkvist@koping.se SÄKERHETSPOLICY FÖR KÖPINGS KOMMUN 1. Målsättning Målsättning för säkerhetsarbetet är att ett säkerhetsarbete

Läs mer

Policy för samt dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet inom Timrå kommun-koncernen

Policy för samt dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet inom Timrå kommun-koncernen FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 24 e 1 (5) Policy för samt dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet inom Timrå kommun-koncernen Fastställd av kommunstyrelsen 2014-11-04 235 Brandskyddspolicy/övergripande

Läs mer

10. Säkerhetspolicy och riktlinjer för säkerhetsarbetet i Västerviks kommunkoncern Dnr 2016/

10. Säkerhetspolicy och riktlinjer för säkerhetsarbetet i Västerviks kommunkoncern Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 23 (51) 2016-10-31 Kf Ks 339 10. Säkerhetspolicy och riktlinjer för säkerhetsarbetet i Västerviks kommunkoncern Dnr 2016/149-160 Västerviks kommun ska vara den tryggaste

Läs mer

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018 Ansvarig namn Jonas Rydberg, kommunchef Dokumentnamn Riktlinjer säkerhetsarbete Upprättad av Bertil Håkanson, säkerhetssamordnare Reviderad: Berörda verksamheter Samtliga verksamheter Fastställd datum

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN 1 Kommunstyrelsen SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN Syfte med säkerhetsarbetet Syftet med säkerhetsarbetet är att: Verka för en säker och trygg kommun genom att förebygga och hantera förluster, störningar

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete för

Systematiskt brandskyddsarbete för Södermalms stadsdelsförvaltning Brandskyddspolicy Sida 1 (6) 2014-05-06 Systematiskt brandskyddsarbete för 1. Brandskyddspolicy Stockholms stad ska upplevas som en vacker, ren och trygg stad. För att leva

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 108 Den 2015-09-21 Kommunfullmäktige 2015-09-21 16 Kommunstyrelsen 2015-09-08 25 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-08-25 19 Kf 108

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 950427 Säkerhetspolicy för Enköpings kommuns verksamheter

Antagen av kommunfullmäktige 950427 Säkerhetspolicy för Enköpings kommuns verksamheter Antagen av kommunfullmäktige 950427 Säkerhetspolicy för Enköpings kommuns verksamheter Syfte Enköpings kommuns säkerhetspolicy har till syfte att: säkerställa en hög säkerhet mot skador och störningar

Läs mer

Tjörns kommuns Säkerhetspolicy och handlingsprogram för riskhantering. Antaget av kommunfullmäktige 2003-03-13 RISKHANTERING - I TJÖRNS KOMMUN

Tjörns kommuns Säkerhetspolicy och handlingsprogram för riskhantering. Antaget av kommunfullmäktige 2003-03-13 RISKHANTERING - I TJÖRNS KOMMUN Tjörns kommuns Säkerhetspolicy och handlingsprogram för riskhantering. Antaget av kommunfullmäktige 2003-03-13 RISKHANTERING - I TJÖRNS KOMMUN ........................................ Säkerhetsarbetet

Läs mer

Vår vision: Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla.

Vår vision: Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla. Värends Räddningstjänst Thomas Wrååk MÅLSÄTTNING FÖR DAGEN Alla deltagare ska kunna starta dokumentationen av sitt brandskydd samt kunna ansvara en verksamhets systematiska brandskyddsarbete på ett tillfredsställande

Läs mer

Säkerhetspolicy för Tibro kommun

Säkerhetspolicy för Tibro kommun Datum Beteckning 2010-07-29 2010-000262.16 Säkerhetspolicy för Tibro kommun Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27 46 Tibro kommun Kommunledningskontoret Postadress 543 80 TIBRO Besöksadress Centrumgatan

Läs mer

Brandsäkerhet, SBA. Riksbyggens studiekonferens för ordföranden 5-6 oktober AVARN Security utgår från syftet och ser helheten

Brandsäkerhet, SBA. Riksbyggens studiekonferens för ordföranden 5-6 oktober AVARN Security utgår från syftet och ser helheten , SBA Riksbyggens studiekonferens för ordföranden 5-6 oktober 2017 AVARN Security utgår från syftet och ser helheten André Peller CFPA EUROPÉ Brandskyddsledare 2 kap. 2 lagen om skydd mot olyckor 2003:778

Läs mer

Säkerhetsarbetet 2016

Säkerhetsarbetet 2016 KFN Datum 1 (5) 2017-02-16 Säkerhetsarbetet 2016 KFN Innehållsförteckning 2 (5) Allmänt... 3 Säkerhetsorganisation... 3 Riskanalysarbete... 3 Skadeförebyggande arbete... 3 Skadeutfall... 4 Planerade åtgärder...

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90

STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90 STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 1. Bakgrund 3 2. Inriktningsmål 3 3. Riktlinjer för att uppnå målen 3 3.1 Inriktning 4 3.1.1 Attityder

Läs mer

Uppföljning av handlingsprogram för förebyggande verksamhet till skydd mot olyckor 2009

Uppföljning av handlingsprogram för förebyggande verksamhet till skydd mot olyckor 2009 Uppföljning av handlingsprogram för förebyggande verksamhet till skydd mot olyckor 2009 20100824 Rikard Aspholm Säkerhetssamordnare 1 Innehållsförteckning Innehåll 1. Inledning... 3 2. Definitioner...

Läs mer

Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun

Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun En trygg och säker kommun Förslag från kommunstyrelsen Antaget av kommunfullmäktige den 3 september 2001, 94 Dnr KS2006/458 Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Definition...

Läs mer

Policy för säkerhetsarbetet i. Södertälje kommun

Policy för säkerhetsarbetet i. Södertälje kommun Policy för säkerhetsarbetet i Södertälje kommun Antagen av kommunfullmäktige den 28 september 1998 2 Södertälje kommun reglerar genom detta policydokument sin inställning till säkerhet och trygghet. Säkerhetspolicyn

Läs mer

Säkerställa en väl fungerande verksamhet inom kommunen med så få störningar och

Säkerställa en väl fungerande verksamhet inom kommunen med så få störningar och Verka för en säker och trygg kommun genom att förebygga och hantera förluster, störningar och skador. Genom en god planering ska kommunen förhindra eller minimera negativa konsekvenser för människor, verksamhet,

Läs mer

KOMMUNALA STYRDOKUMENT

KOMMUNALA STYRDOKUMENT Bromölla kommun KOMMUNALA STYRDOKUMENT Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Ks 2007-11-07 180 2007-11-08 2007/524-008 Ks 2016-08-17 172 2016-08-18 2016/537 KOMMUNÖVERGRIPANDE RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER för SKYDDS- OCH SÄKERHETSARBETET I SOLLENTUNA KOMMUN Fastställda av kommunstyrelsen 1996-04-25, 56 Reviderade av kommunstyrelsen 2000-02-24, 26 Reviderade

Läs mer

Säkerhetspolicy för Kristianstad kommun

Säkerhetspolicy för Kristianstad kommun 2007 POLICY OCH RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETE Fastställt av kommunstyrelsen 2007-11-21 267. Säkerhetspolicy för Kristianstad kommun Syfte Kristianstads kommun har ett ansvar att upprätthålla sina verksamheter

Läs mer

Innehåll i kvällens information

Innehåll i kvällens information Innehåll i kvällens information Olycks- och brottsförebyggande arbete Handlingsplan för arbete mot grov och organiserad brottslighet Förebyggande arbete - hot och våld mot förtroendevalda Trygg politiker

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25 Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25 Innehållsförteckning Inledning Syfte Mål Genomförande Organisation och ansvar Riskhanteringsgrupp Säkerhetssamordnaren

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Systematiskt brandskyddsarbete Program Lagstiftning kring systematiskt brandskyddsarbete Förstå vikten med Systematiskt BrandskyddsArbete Kort introduktion i SBA Vad förväntar sig räddningstjänsten vid

Läs mer

Handlingsprogram

Handlingsprogram Handlingsprogram 2016-2018 Styrdokument Handlingsplan Vattensäker kommun Handläggare: Patrick Sällinen Beredskapssamordnare Datum: 2014-01-13 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Riktlinjer för Hässleholms kommuns säkerhet och beredskap mandatperiod

Riktlinjer för Hässleholms kommuns säkerhet och beredskap mandatperiod www.hassleholm.se S Riktlinjer för Hässleholms kommuns säkerhet och beredskap mandatperiod 2015-2018 Riktlinjer Diarienummer: 2015/379 180 Fastställt den: 2015-09-02 204 Fastställt av: Kommunstyrelsen

Läs mer

Brand & Risk. Hur kan vi hjälpa dig?

Brand & Risk. Hur kan vi hjälpa dig? Brand & Risk Hur kan vi hjälpa dig? WSP BRAND & RISK Vårt erbjudande Vi erbjuder kvalificerade konsulttjänster inom tjänsteområdena hus och industri, transport och infrastruktur samt miljö. Vår totala

Läs mer

KRIS VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN, STRÖMSTADS KOMMUN

KRIS VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN, STRÖMSTADS KOMMUN KRIS VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN, STRÖMSTADS KOMMUN 2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 Planen är tänk att ge en kort beskrivning av KRISBEREDSKAP och den verksamhet som bedrivs inom enheten.

Läs mer

Vägledning inför tillsyn Mora Orsa Älvdalen

Vägledning inför tillsyn Mora Orsa Älvdalen Mora Orsa Älvdalen ANSVAR LARM? VEM VAD RUTIN LAG SBA?? Det hade inte behövt hända Du har säkert funderat på vad som skulle kunna hända om det börjar brinna i din verksamhet. Likaså hur du och din personal

Läs mer

Policy och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete

Policy och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete Denna policy innehåller riktlinjer och instruktioner för Täby kommuns skydds- och säkerhetsarbete. 1. Inledning Täby kommun har

Läs mer

Säker- och tryggutskott (KSTU) [1/17] Underskrifter Sekreterare. Anders Wernesten (Fp) Gunilla Nordberg (S)

Säker- och tryggutskott (KSTU) [1/17] Underskrifter Sekreterare. Anders Wernesten (Fp) Gunilla Nordberg (S) TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1((&)[17] Sida [1/17] Plats och tid Skärhamns brandstation 09:00 12:10 Utses att justera Gunilla Nordberg (S) Justeringens plats och tid Skärhamns brandstation 2015-02-19

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(10) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Område 1 Styrning och ledning Fastställd KSAU, 2012-04- 24, 70 Program 1.2 Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Vattensäkerhet delprogram till Handlingsprogram trygghet och säkerhet 2012-2014

Vattensäkerhet delprogram till Handlingsprogram trygghet och säkerhet 2012-2014 Vattensäkerhet delprogram till Handlingsprogram trygghet och säkerhet 2012-2014 Ks/2013:154 Kommunstyrelsen kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Vattensäkerhet delprogram till Handlingsprogram

Läs mer

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM Anslutet till Västra Sörmlands Räddningstjänst 1/7 Innehållsförteckning 1. Inledning 3. 2. Ansvar 3. 3. Anslutning 4. 4. Nycklar 4. 5. Organisation vid larm 4, 6. Utbildning

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Vårdanläggning

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Vårdanläggning Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Vårdanläggning Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en vårdanläggning. Exemplet är

Läs mer

Systematiskt barnsäkerhetsarbete. Jan Landström Säkerhetssamordnare Jan.landstrom@nacka.se

Systematiskt barnsäkerhetsarbete. Jan Landström Säkerhetssamordnare Jan.landstrom@nacka.se Systematiskt barnsäkerhetsarbete Jan Landström Säkerhetssamordnare Jan.landstrom@nacka.se Innehåll Definitioner Statistik Orsaken till skador och olyckor Arbetsmiljöfrågor Några verktyg i det systematiska

Läs mer

Yttrande över Reformen skydd mot olyckor en uppföljning

Yttrande över Reformen skydd mot olyckor en uppföljning Landstingsstyrelsens förvaltning Administration 1 (6) Handläggare: Hendry Andersson Rickard Fröling Locum AB Landstingsstyrelsen Yttrande över Reformen skydd mot olyckor en uppföljning med förslag till

Läs mer

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM anslutet till Luleå Räddningstjänst 2006-03-16 Senast utskrivet 2006-06-20 08:26 1 INLEDNING... 1 2 ANSVAR... 1 3 ANSLUTNING... 2 4 ORGANISATION VID LARM... 2 5 UTBILDNING...

Läs mer

Riktlinje systematiskt brandskyddsarbete

Riktlinje systematiskt brandskyddsarbete DATUM UTSKRIFT 2014-12-02 SIDA 1/6 KAPITEL MEDARBETARE/SÄKERHET AVSNITT GILTIGT INOM DOKUMENTANSVARIG SOCIALTJÄNSTEN, VALLENTUNA KOMMUN URBAN JONSSON/ DAN GUSTAFSSON GODKÄNT DATUM GODKÄNT AV REVIDERAD

Läs mer

SYSTEMATISKT SÄKERHETSARBETE. Datum: Sida: 1(5) 1 Riktlinjer för internt systematiskt säkerhetsarbete för Habo kommun

SYSTEMATISKT SÄKERHETSARBETE. Datum: Sida: 1(5) 1 Riktlinjer för internt systematiskt säkerhetsarbete för Habo kommun Datum: Sida: 1(5) 1 Riktlinjer för internt systematiskt säkerhetsarbete för Habo kommun 1.1 Allmänt Bakgrund Från och med 2004-01-01 har Lag om skydd mot olyckor (2003:778), LSO, bl.a. ersatt den tidigare

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige

SÄKERHETSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige SÄKERHETSPOLICY Antaget av kommunfullmäktige 2016-03-31 26 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra åtgärder utöver vad

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010

HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010 HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010 ENLIGT LAGEN OM SKYDD MOT OLYCKOR LINDESBERGS KOMMUN RÄDDNINGS- OCH SÄKERHETSNÄMNDEN Fastställd i Kommunfullmäktige LINDESBERGS

Läs mer

Förstudie 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna Januari Tjörns kommun Förstudie av kommunens arbete med säkerhet och krisberedskap

Förstudie 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna Januari Tjörns kommun Förstudie av kommunens arbete med säkerhet och krisberedskap Förstudie 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna Januari 2013 Tjörns kommun Förstudie av kommunens arbete med säkerhet och krisberedskap Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Syfte och revisionsfrågor...

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Hotell Vandrarhem

Systematiskt brandskyddsarbete Hotell Vandrarhem Systematiskt brandskyddsarbete Hotell Vandrarhem Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för ett mindre hotell. Informationen under respektive

Läs mer

BYGGNADS- VERKSAMHETS- BRANDSKYDDSBESKRIVNING SAMT RISKBILD

BYGGNADS- VERKSAMHETS- BRANDSKYDDSBESKRIVNING SAMT RISKBILD Systematiskt brandskyddsarbete Komplicerad Större industri Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för en större industri. Informationen under

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET I 167-1 NYNÄSHAMNS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET I 167-1 NYNÄSHAMNS KOMMUN 167-1 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET I 167-1 NYNÄSHAMNS KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige den 9 april år 2003 enligt 49. 1. INLEDNING Syftet med riktlinjerna är att säkerställa en hög säkerhet mot skador

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Hög nivå

Systematiskt brandskyddsarbete Hög nivå Systematiskt brandskyddsarbete Hög nivå Denna nivå omfattar komplexa samlingslokaler t.ex. Teatrar, Köpcentra, Nöjespalats och större sjukhus, hotell och industrier med komplicerade utrymningsförhållanden

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Vårdanläggning

Systematiskt brandskyddsarbete Vårdanläggning Systematiskt brandskyddsarbete Vårdanläggning Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en större vårdanläggning. Informationen under

Läs mer

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM. anslutet till KALMAR BRANDKÅR i samband med Räddningstjänstavtal

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM. anslutet till KALMAR BRANDKÅR i samband med Räddningstjänstavtal KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM anslutet till KALMAR BRANDKÅR i samband med Räddningstjänstavtal INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING...1 2 ANSVAR...1 3 ANSLUTNING...2 4 ORGANISATION VID LARM...2 5 UTBILDNING...2

Läs mer

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM 2011-09-29 1(7) KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM Anslutet till Sörmlandskustens Räddningstjänst 2010 2011-09-29 2(7) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...3 2 ANSVAR...3 3 ANSLUTNING...3 4 ORGANISATION

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.41 Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun Dokumenttyp Policy Dokumentnamn Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun Fastställd 2018-03-12, 11 Beslutande Kommunfullmäktige Giltighetstid

Läs mer

UTRYMNINGSBEREDSKAP. Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan 16, Göteborg

UTRYMNINGSBEREDSKAP. Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan 16, Göteborg UTRYMNINGSBEREDSKAP Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan 16, Göteborg Utrymningsberedskap Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan

Läs mer

Tillsynsplan Beslutad av förbundsdirektör: Datum Sidan av 7

Tillsynsplan Beslutad av förbundsdirektör: Datum Sidan av 7 Datum Sidan 2018-01-25 1 av 7 Tillsynsplan 2018 Beslutad av förbundsdirektör: 2018-01-25 2 av 7 Inledning Vår verksamhet ska leda till ett säkrare samhälle. Speciella målområden är offentliga miljöer,

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Ansvarig för riktlinje Socialnämnden Ut Utfärdat (av vem och datum) Beslutad (av vem och datum) Socialnämnden 2017-05-31 Uppdaterad och version Giltig till och med Process Diarienr: Till vidare Riktlinje

Läs mer

BRANDSÄKERHETS- ARBETE FRUKOSTSEMINARIUM

BRANDSÄKERHETS- ARBETE FRUKOSTSEMINARIUM BRANDSÄKERHETS- ARBETE FRUKOSTSEMINARIUM 20160405 KOMMANDE AKTIVITETER 14 april 18:00-20:00 Seminarium: Känns energiräkningen för dyr? 3 maj 08:00-09:00 Frukost: Restaurang som lokalhyresgäst SKRIFTER

Läs mer

Rutiner och uppdragsbeskrivning säkerhetsorganisation. i Tyresö kommuns verksamheter

Rutiner och uppdragsbeskrivning säkerhetsorganisation. i Tyresö kommuns verksamheter Rutiner och uppdragsbeskrivning säkerhetsorganisation i Tyresö kommuns verksamheter 2014 Tyresö kommun 2 (7) Innehållsförteckning 1 Säkerhetsorganisation... 3 2 Säkerhetssamordnare... 3 2.1 Uppdrag...

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Kyrkor & Samlingslokaler

Systematiskt brandskyddsarbete Kyrkor & Samlingslokaler Systematiskt brandskyddsarbete Kyrkor & Samlingslokaler Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en större kyrka. Informationen under

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Systematiskt brandskyddsarbete Brand & Räddning Securitas tjänster inom brand och räddning är en trygghet för dig som ansvarar för brandskyddet i en verksamhet eller fastighet. Vi hjälper dig att effektivt

Läs mer

Våld i nära relationer. Handlingsplan för socialnämnden 2011

Våld i nära relationer. Handlingsplan för socialnämnden 2011 Våld i nära relationer Handlingsplan för socialnämnden 2011 1 Utgångspunkter Enligt 5 kap 11 andra stycket socialtjänstlagen ska socialnämnden särskilt beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Barn- och utbildningsnämnden 2011-01-20 1 [10] Plats och tid Kommunhuset kl 17.00 20.30 Beslutande Inga-Lill Hast (M), ordförande Marianne Olsson (SB), 1:e vice

Läs mer

Riskbedömning brand

Riskbedömning brand Verktygslådan SMART Titel Utgåva Riskbedömning brand 2012-12-13 Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga brand. Organisation Organisatorisk

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Privata företag

Systematiskt brandskyddsarbete Privata företag Systematiskt brandskyddsarbete Privata företag Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) innebär att en verksamhet på ett strukturerat sätt planerar, utbildar, övar, dokumenterar, kontrollerar, åtgärdar och

Läs mer

Delprogram Vattensäkerhet

Delprogram Vattensäkerhet Delprogram Vattensäkerhet Ks/2017:110 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Delprogram Vattensäkerhet Fastställt av kommunstyrelsen 2017-03-15 56 1 2 Vattensäkerhet DELPROGRAM TILL

Läs mer

Underskrifter Sekreterare. Robert Johansson (MP) Gunilla Nordberg (S) ANSLAG/ BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare. Robert Johansson (MP) Gunilla Nordberg (S) ANSLAG/ BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-09-08 Kommunstyrelsens säker- och tryggutskott Plats och tid Räddningsstationen i Skärhamn kl. 09:00 11:30 Utses att justera Gunilla Nordberg (S) Justeringens plats

Läs mer

SBA Systematiskt BrandskyddsArbete

SBA Systematiskt BrandskyddsArbete SBA Systematiskt BrandskyddsArbete Anders Lundberg Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Mars/April 2015 Var kommer SBA ifrån? Ett brandskydd i skälig

Läs mer

Brandförsvaret gör tillsyn

Brandförsvaret gör tillsyn Brandförsvaret gör tillsyn Här får du information om hur tillsynen går till, varför tillsyn utförs, vad som kontrolleras samt vad som händer efter tillsynen. Lag om skydd mot olyckor (SFS 2003:778) I lagen

Läs mer

TRYGG & SÄKER I MIN BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN MED SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE

TRYGG & SÄKER I MIN BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN MED SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE TRYGG & SÄKER I MIN BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN MED SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE INNEHÅLL 1. BRANDSKYDDSPOLICY 2. BYGGNADS- OCH VERKSAMHETSBESKRIVNING 3. BRANDSKYDDSORGANISATION 4. BRANDSKYDDSREGLER 5. RUTINER

Läs mer

Skolans arbetsmiljö:

Skolans arbetsmiljö: Barn och ungdomsnämndens plan 2004-2007 Folkhälsoplanen 2004-2008 Skolans arbetsmiljö: Trygga, säkra och utvecklande skolor. Götene tryggt och säkert Utgångspunkter: Läroplaner och styrdokument Arbetsmiljölagen

Läs mer

Verktygslådan SMART. Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga brand.

Verktygslådan SMART. Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga brand. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Riskbedömning brand (socialtjänst och vård) 2012-03-02 Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga

Läs mer

Underskrifter Sekreterare. Anders Wernesten (FP)

Underskrifter Sekreterare. Anders Wernesten (FP) TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-09-11 Kommunstyrelsens säker- och tryggutskott Plats och tid Skärhamns brandstation kl 09:00 12.00 Utses att justera Justeringens plats och tid Leif Göbel (S) Kommunhuset

Läs mer

Revisionsrapport. Mjölby kommun. Granskning av brandskydd på. äldreboenden. Marlen Dagersten. maj 2013

Revisionsrapport. Mjölby kommun. Granskning av brandskydd på. äldreboenden. Marlen Dagersten. maj 2013 Revisionsrapport Granskning av brandskydd på äldreboenden Mjölby kommun Marlen Dagersten maj 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Grundskola

Systematiskt brandskyddsarbete Grundskola Systematiskt brandskyddsarbete Grundskola Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en större grundskola. Informationen under respektive

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen. Antagna av SN:

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen. Antagna av SN: Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen Antagna av SN: Innehåll Inledning... 3 Mål... 3 Ansvar... 4 Tekniskt brandskydd... 4 Organisatoriskt brandskydd... 4 Samordningsansvar

Läs mer

Skriftlig redogörelse av brandskyddet

Skriftlig redogörelse av brandskyddet Skriftlig redogörelse av brandskyddet RÄDDNINGSTJÄNSTEN Postadress: 551 89 Jönköping, Besöksadress: Glansgatan 7 Telefon: 036-10 70 00 Telefax: 036-71 29 44 E-post: raddning@rtj.jonkoping.se www.jonkoping.se/rtj

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till Stockholms stads handlingsprogram för skydd mot olyckor

Yttrande över remiss av förslag till Stockholms stads handlingsprogram för skydd mot olyckor SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN 106-0501/ 2007 SID 1 (5) Handläggare: Sture Svedjedal Telefon: 08/ 508 25 072 Till Socialtjänstnämnden Yttrande över remiss av förslag till Stockholms stads

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete

RIKTLINJER. Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete RIKTLINJER Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete RIKTLINJER 2 Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete Håbo kommun ska bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete enligt SRVFS (2003:10) och

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖR SKYDD MOT OLYCKOR OCH NEGATIVA HÄNDELSER I JOKKMOKKS KOMMUN

HANDLINGSPROGRAM FÖR SKYDD MOT OLYCKOR OCH NEGATIVA HÄNDELSER I JOKKMOKKS KOMMUN 1(15) HANDLINGSPROGRAM FÖR SKYDD MOT OLYCKOR OCH NEGATIVA HÄNDELSER I JOKKMOKKS KOMMUN Handlingsprogrammet är framtaget av riskhanteringsgruppen i Jokkmokks kommun. Fastställd av kommunstyrelsen 2008 10

Läs mer

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL Brand i skolbyggnad Rosenlundsskolan, Jönköpings kommun 2010-01-05, Larmnummer 2010038059 Räddningstjänsten Postadress: 551 89 Jönköping Besöksadress: Glansgatan 7 Telefon: 036-10

Läs mer

KALLELSE/DAGORDNING Ledamöter kallas. Ersättare underrättas

KALLELSE/DAGORDNING Ledamöter kallas. Ersättare underrättas 555 1 Barn- och utbildningsnämnden 2014-12-10 KALLELSE/DAGORDNING Ledamöter kallas. Ersättare underrättas Barn- och utbildningsnämnden sammanträder torsdag den 18 december, kl 17.00-18.15, Stora Tjörnsalen,

Läs mer

Revidering av reglerna om skriftlig redogörelse för brandskyddet. Per Karlsson Brandingenjör Enheten för brandskydd och brandfarlig vara

Revidering av reglerna om skriftlig redogörelse för brandskyddet. Per Karlsson Brandingenjör Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Revidering av reglerna om skriftlig redogörelse för brandskyddet Per Karlsson Brandingenjör Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Vad är skriftlig redogörelse? Regeringens proposition 2002/03:119,

Läs mer

Skrivelse av Erika Ullberg (S) om säkerhet på akutmottagningarna

Skrivelse av Erika Ullberg (S) om säkerhet på akutmottagningarna TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (4) s förvaltning SLL Personal och utbildning Lena Halvardson Rensfelt 2017-10-27 s ägarutskott Skrivelse av Erika Ullberg (S) om säkerhet på akutmottagningarna Ärendebeskrivning Erika

Läs mer

Tillsynsplanering Brandförebyggande verksamhet Stadsbyggnadsnämnden

Tillsynsplanering Brandförebyggande verksamhet Stadsbyggnadsnämnden 2 Dokumentet Tillsynsplanering 2016, framtaget av räddningstjänsten, utgör ett underdokument till Brandsäkerhet, som är ett delprogram till Handlingsprogram trygghet och säkerhet 2015-2018 antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778)

Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) Gäller för perioden 2014-01-01 2015-12-31 Detta program kommer under perioden att integreras

Läs mer