YTTRANDE Ärendenr: NV Miljödepartementet Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "YTTRANDE 2014-01-09 Ärendenr: NV-08010-13. Miljödepartementet 103 33 Stockholm m.registrator@regeringskansliet.se"

Transkript

1 1(11) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE Ärendenr: NV Miljödepartementet Stockholm Yttrande över utredning om att synliggöra värdet av ekosystemtjänster (M2013/2279/Nm) Sammanfattning Naturvårdsverket välkomnar utredningen, många av förslagen i utredningen kommer att leda till att värdet av ekosystemtjänster synliggörs. Det är också värdefullt att utredningen betonar att både näringsliv och offentlig sektor bör arbeta för att integrera värdet av ekosystemtjänster i beslut och ställningstaganden. Naturvårdsverket menar att ett genomförande av flera av förslagen, som t ex förslag 3,4 och 18 kan leda arbetet framåt. Naturvårdsverket är i princip positivt även till förslagen 1, 7 och 12. De bör dock revideras före beslut om genomförande. Naturvårdsverket är slutligen tveksamt till förslagen 8, 11 och 20. Förslag 8, menar Naturvårdsverket, genomförs redan inom regeringsuppdraget CAPs miljöeffekter. När det gäller förslag 11 ser Naturvårdsverket potentiella risker med delegationsformen som bör beaktas. Bland annat riskerar det arbete som pågår redan idag att splittras/försvagas då berörda myndigheter får ett mindre direkt uttalat ansvar för frågan istället för ett större, att det blir svårare att bygga vidare på tidigare erfarenheter och att förankringsarbetet i ordinarie förvaltningsstrukturer försvåras. Vi anser därför att alternativa former bör undersökas. Ett sammanhållande nav skulle exempelvis med fördel kunna förläggas på en myndighet som Naturvårdsverket där mycket av sakkompetensen finns redan idag. Naturvårdsverket noterar att flertalet av de föreslagna åtgärderna på ett eller annat sätt berör verket och kommer att kräva resurser i myndigheten om de genomförs. BESÖK: STOCKHOLM VALHALLAVÄGEN 195 ÖSTERSUND FORSKARENS VÄG 5, HUS UB POST: STOCKHOLM TEL: FAX: E-POST: REGISTRATOR@NATURVARDSVERKET. SE INTERNET: WWW. NATURVARDSVERKET. SE

2 NATURVÅRDSVERKET 2(11) Naturvårdsverkets ställningstagande och skäl Generella synpunkter Naturvårdsverket välkomnar utredningen, förslagen i utredningen är i stora delar ändamålsenliga förslag. Att synliggöra värdet av ekosystemtjänsterna är ett av flera viktiga verktyg för hållbar förvaltning av biologisk mångfald och ekosystem. Utredningens ambition att bygga åtgärder både kort- och långsiktigt är bra inte minst ur kommunikationssynpunkt. Det är också värdefullt att utredningen betonar att både näringsliv och offentlig sektor bör arbeta för att integrera värdet av ekosystemtjänster i beslut och ställningstaganden. Utredningen föreslår att olika aktörer ska ta fram fyra olika vägledningar (förslag nr. 3, 4, 12, 20) om hur ekosystemtjänster bättre kan beaktas och integreras i olika sammanhang. Naturvårdsverket anser att arbetet med att ta fram vägledningar bör samordnas. Arbetet bör, åtminstone inledningsvis, ske genom utbyte av erfarenheter i nätverk av de aktörer som förväntas använda vägledningarna. I flera av förslagen ligger fokus på ekonomiska styrmedel (t ex förslag 7, 22 och 25). Naturvårdsverket poängterar att det är av stor vikt att beakta även andra styrmedel, inklusive administrativa och informativa. Det är också av stor vikt att inte bara beakta dessa styrmedel enskilt, utan också hur deras utfall förhåller sig till andra styrmedel. Naturvårdsverket noterar att flertalet av de föreslagna åtgärderna på ett eller annat sätt berör verket och kommer att kräva resurser i myndigheten om de genomförs. Naturvårdsverket lägger redan idag stor vikt vid arbetet med ekosystemtjänster. Trots det delar inte myndigheten utredningens uppfattning att förslagen i stor utsträckning kan genomföras inom befintlig ram. Del A Integrering i beslutsprocesser (Förslag 1-18) Integrering av ekosystemtjänster i underlag för finanspolitiska beslut Förslag 1 Naturvårdsverket anser att förslaget är viktigt men otydligt eftersom det inte framgår vilka hållbarhetsfaktorer som utredningen föreslår ska användas i underlag för finanspolitiska beslut. Utredningen gör en generell beskrivning av olika existerande aggregerade mått utan någon analys av för och nackdelar eller relevansen av att använda aggregerade mått. Enligt utredningens bedömning är tillgänglig data och verktyg för monetär värdering i dagsläget inte tillräckliga för att synliggöra ekosystemtjänster i nationella räkenskaper och i samhällsekonomiska konsekvensanalyser av övergripande nationella politiska beslut. Ett beslut om att årligen från 2014 redovisa hållbarhetsindikatorer tillsammans med den ekonomiska utvecklingen, i enlighet med förslaget, riskerar därmed leda till att hållbarhetsindikatorerna uppfattas som ogenomtänkta och att syftet därmed går förlorat.

3 NATURVÅRDSVERKET 3(11) Reglering av mark- och vattenanvändning Förslag 2 Naturvårdsverket ser positivt på förslaget. Vi anser att ökad integrering av ekosystemtjänstperspektivet är särskilt viktigt i samband med utvärdering och revidering av regelverk och styrmedel för jord- och skogsbruk, samt för exploateringsinriktad sektorslagstiftning som tillkommit innan miljöbalken (exempelvis torvlagen och minerallagen). Vi delar uppfattningen att Miljöbalkens och Plan- och bygglagens övergripande syfte och bestämmelser generellt sett ger utrymme för att beakta ekosystemtjänster i samband med prövning och markanvändningsplanering, men att så inte sker i tillräckligt stor utsträckning idag. Förslag 3 och 4 Förslagen 3 och 4 bör samordnas till ett uppdrag Vägledning kring hur ekosystemtjänster bör ingå i föreskrifter rörande detaljer i markanvändningen och fysisk planering, i utvecklingsplaner och i miljöbedömningar och miljökonsekvensbeskrivningar har många gemensamma frågeställningar vilket bör genomsyra arbetet. Med ett uppdrag kan parallella vägledningar som kanske haltar sinsemellan när det gäller innehåll, uppdateringstakt etc. undvikas. Vägledningarna bör tas fram av Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten, Boverket, Jordbruksverket och Skogsstyrelsen. Vägledningarna bör omfatta såväl terrestra som limniska/marina områden, såväl urbana/tätortsnära områden som övrig mark. Samordningen mellan fysisk planering till lands och havs stämmer väl med Miljödepartementets Promemoria om Hushållning med havsområden. För urbana områden kan det vara viktigt att även se till möjligheterna till att återinföra ekosystemtjänster i den urbana miljön. Naturvårdsverkets forskningssatsning värdet av ekosystemtjänster syftar till att klarlägga hur värdet av ekosystemtjänster bättre kan beaktas i olika beslutssituationer. Forskningsprojekten, som pågår t o m 2016, förväntas ge viktigt underlag för genomförandet av föreslagna uppdrag om vägledning (och även till flera andra förslag). Naturvårdsverket har i förslaget till handlingsplan för regional grön infrastruktur (NV ) angett att man på nationell nivå bör ta fram gemensamma kriterier och riktlinjer för prioriteringen av arter och naturtyper. Detta kan vara ett viktigt underlag för föreslagna vägledning. Även fortsatt regionalt arbete med grön infrastruktur bör kunna ge viktiga bidrag. Vägledningarna kan ingå som en del av den fleråriga kommunikationssatsning kring ekosystemtjänster som Naturvårdsverket föreslagit. Förslag 5 Naturvårdsverket är positivt till förslaget att myndigheter med ansvar i miljömålssystemet löpande återrapporterar om dess påverkan och beroende av ekosystemtjänster.

4 NATURVÅRDSVERKET 4(11) Naturvårdsverket vill påminna om att en rapportering inom ramen för arbetet med miljöledningssystem redan är möjligt genom att inkludera denna aspekt i miljöutredningen, där sambanden mellan myndighetens verksamhet och dess indirekta och direkt miljöpåverkan kartläggs. Det finns dock i dagsläget begränsad erfarenhet av att mäta och rapportera indirekt miljöpåverkan i allmänhet och i synnerhet på ekosystemtjänster. För att öka antalet myndigheter som inkluderar ekosystemtjänster i miljöutredningen, samt rapporterar påverkan på ekosystemtjänster, kan vägledningsmaterial som redan finns som stöd för att ta fram miljöutredningen kompletteras så att de även ger hjälp i bedömning av verksamhetens koppling till ekosystemtjänster. Eventuella revideringar av förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter, som sker som ett resultat av denna utredning, bör integreras och samordnas med redan planerad revidering av samma förordning som kommer att ske under Naturvårdsverket anser vidare att det är möjligt att sammanställa information som rapporteras enligt miljöledningssystemet med avseende på ekosystemtjänster, och göra den tillgänglig för andra. Naturvårdsverket anser också att det är en begränsning att endast ställa sådana krav på de myndigheter som är med i miljömålssystemet. Även andra myndigheter kan behöva integrera arbete med ekosystemtjänster i sin verksamhet. Ekonomiska styrmedel Förslag 7 Naturvårdsverket anser att en översyn av befintliga styrmedel bör inbegripa alla styrmedel, inte bara ekonomiska utan också administrativa och informativa styrmedel. Vi efterfrågar en tydligare formulering av uppdraget där uppdragets mervärde i relation till andra genomförda och pågående arbeten och initiativ klargörs. Arbetet inom ramen för miljömålsarbetet är ett sådant arbete där en kartläggning av styrmedel för att uppnå miljömålen färdigställdes och som till 2016 kommer vara ännu mer utvecklat. Exempel på andra arbeten är -Forskningssatsningen Styrmedel för miljöarbetet där Naturvårdsverket stöder forskning som ska öka kunskaperna om hur styrmedel fungerar och kan utformas och kombineras för att fungera i det praktiska miljöarbetet. - Grön infrastruktur. Redovisning av regeringsuppdrag. Naturvårdsverket Vidare menar Naturvårdsverket att även försiktighetsprincipen bör tillämpas och inte endast principen att förorenaren betalar. Kunskapen om skadeverkningar av förlust av biologisk mångfald och komplexa ekosystemtjänster och än mindre dess kostnad är bristfällig och osäker, detta gäller särskilt för tröskelvärden. 1 Styrmedel för att nå miljökvalitetsmålen En kartläggning NV 2012, rapport 6415

5 NATURVÅRDSVERKET 5(11) Utredningen skriver att konsekvenserna för biologisk mångfald och ekosystemtjänster bör utredas innan miljöskadliga subventioner instiftas och att dessa om möjligt bör beräknas monetärt. Naturvårdsverket anser att detta är en viktig rekommendation men saknar förslag på åtgärd för hur det ska genomföras och för hur det säkerställs att det genomförs. Berörda myndigheter bör inte begränsas till dem som direkt hanterar mark- och vattenanvändning, många andra sektorers styrmedel, t.ex. energi och kommunikation, påverkar också mark- och vattenanvändningen. Förslag 8 Naturvårdsverket menar att ett särskilt uppdrag inte är nödvändigt eftersom uppföljning och utvärdering av den EU-gemensamma Jordbrukspolitiken (CAP, Common Agricultural Policy) redan genomförs fortlöpande inom regeringsuppdraget CAPs miljöeffekter. Jordbruksverket genomför uppdraget i samverkan med Riksantikvarieämbetet, Länsstyrelserna och Naturvårdsverket Från och med 2014 väntas även Havs- och vattenmyndigheten delta i regeringsuppdraget Ett nytt arbetsprogram för CAPs-miljöeffekter kommer att tas fram under början av Naturvårdsverket kommer att förorda att utvärdering och översyn av hur ekosystemtjänster stödjs idag och kan stödjas, ingår som en del av det kommande arbetsprogrammet. Ekologisk kompensation i vardagslandskapet Förslag 10 Naturvårdsverket är positiva till den föreslagna utredningen. Utredningen skulle tillsammans med det No Net Loss-initiativ som ska presenteras av EUkommissionen under 2015 ge ett bra underlag för utveckling av det svenska regelverket på området. Naturvårdsverket vill informera om att vi planerar att ta fram en vägledning om tillämpning av befintligt regelverk om kompensation med start 2014, och att vi gärna ser att vi görs delaktiga i den föreslagna utredningen. Även om vi delar uppfattningen att en särskild utredning bör fokusera på kompensation i vardagslandskapet, anser vi att det finns mycket att vinna på att ta ett helhetsgrepp på miljöbalkens regler om kompensation vid påverkan på biologisk mångfald och ekosystemtjänster i den föreslagna utredningen. Förutsättningarna skiljer sig visserligen åt i viktiga avseenden när det gäller kompensation i samband med exploateringar som påverkar skyddade områden respektive vardagslandskapet, men det finns flera frågor av principiell karaktär som är gemensamma. Utredningen bör särskilt titta på möjligheten att utveckla regler för kompensation i samband med kommunal fysisk planering samt ge förslag på hur kommunala planinstrument kan utvecklas för att ge stöd för rumslig planering av kompensationsåtgärder i syfte att bibehålla och stärka grön infrastruktur. Naturvårdsverket anser att det finns stort behov av klargöranden och utveckling av regelverk för kompensation för att åstadkomma större förutsägbarhet och effektivitet i regeltillämpningen. Vi vill särskilt betona vikten av en tydlig

6 NATURVÅRDSVERKET 6(11) koppling mellan kompensation och de allmänna hänsynsreglerna i 2 kap. miljöbalken. Vi ställer oss bakom principen om en tvådelad process där tillåtlighet bedöms först, följd av en bedömning av vilken omfattning och inriktning kompensationen bör ha. Naturvårdsverket ifrågasätter skälen att göra undantag från denna princip när det gäller biotopskydd, då vi bedömer att ett sådant undantag skulle riskera att försvaga den gröna infrastrukturen i jordbrukslandskapet. Kompensationens plats i en skadelindringshierarki behöver tydliggöras för att säkerställa den tvådelade prövning som förespråkas i utredningen och därmed undvika risken för försvagat skydd av områden med höga naturvärden. Vi anser att tillämpningen av de allmänna hänsynsreglerna bör analyseras som en del av den föreslagna utredningen och att eventuella brister bör beaktas i samband med att en översyn av miljöbalkens kompensationsregler sker. I utredningen anges att en myndighet som avslår en ansökan om exploatering rimligtvis gör det på grund av att den bedömer att projektets samhällsnytta är negativ när man beaktar miljöeffekterna. Naturvårdsverket anser att detta resonemang är tveksamt. De materiella krav som följer av de allmänna hänsynsreglerna i 2 kap. miljöbalken utgår inte ifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv. I miljöbalkens portalparagraf anges att naturen har ett självständigt skyddsvärde. En argumentation för tillämpning av en skadelindringshierarki bör därför enligt Naturvårdsverkets mening inte i första hand ta sin utgångspunkt i samhällsekonomiska resonemang, utan i de risker som en mer förutsättningslös tillämpning av kompensation skulle medföra i form av försvagat skydd av områden med höga naturvärden. Det finns enligt vår erfarenhet ofta praktiska svårigheter att hålla isär frågor om å ena sidan lokalisering och skyddsåtgärder och å andra sidan kompensationsåtgärder i samband med prövning enligt miljöbalken. Dessa frågor hanteras i nuläget ofta parallellt i den MKB-process som föregår en tillståndsansökan. Detta medför stora utmaningar för verksamhetsutövare, samråds- och prövningsmyndigheter när det gäller att upprätthålla en sådan tvådelad process som förespråkas i utredningen. Vi ser det därför som viktigt att den föreslagna utredningen analyserar och hantera dessa praktiska problem. Förslaget om en separat kompensationsplan är därför intressant och bör studeras närmare När det gäller frågan om additionalitet delar Naturvårdsverket uppfattningen att de areella sektorernas eget ansvar för att bidra i miljömålsarbetet måste beaktas. Den svenska skogspolitiken bygger på frihet under ansvar. Detta innebär att stora skogsbolag och privata skogsägare, som utgör potentiella leverantörer av kompensationsmark, har ett relativt långtgående ansvar att frivilligt avsätta mark för naturvårdsändamål. Ett förslag till kompensationssystem måste därför innehålla tydliga principer och riktlinjer för hur additionalitet ska säkerställas för olika kompensationsåtgärder. Det finns enligt vår mening också otydligheter när det gäller hur additionalitet kan säkerställas för kompensationsåtgärder som genomförs i skyddade områden, där det redan finns ett förvaltaransvar hos länsstyrelser eller kommuner. Vid kompensationsåtgärder i redan skyddade områden, och då särskilt inom Natura 2000-nätverket, bör det kunna påvisas att

7 NATURVÅRDSVERKET 7(11) kompensationen bidrar med naturvårdsnytta i förhållande till den löpande förvaltningen och de åtaganden som följer av art- och habitatdirektivet. Vi anser att ett förslag till svenskt kompensationssystem inte alltför ensidigt bör fokusera på marknadslösningar i form av exempelvis habitatbanker. Sådana lösningar kan under vissa förutsättningar bidra till kvalitetssäkring och långsiktighet vid genomförande av kompensationsåtgärder. I ett system som bygger på habitatbanker finns samtidigt en drivkraft att upprätthålla en stor grad av flexibilitet när det gäller principen om att kompensationen så långt som möjligt ska motsvara den skada som en exploatering orsakar (både vad gäller typ och lokalisering), eftersom det annars är svårt att få en tillräcklig likviditet i systemet. Det finns då en risk att kompensation genomförs långt ifrån det område som skadas och att de naturvärden som skadas negativt ersätts med något annat. I regioner med lågt exploateringstryck, vilket medför liten efterfrågan på kompensationsåtgärder, kan det vara svårt att åstadkomma fungerande marknader. Vi bedömer därför att potentialen för marknadslösningar sannolikt är störst i regioner med högt exploateringstryck, relativt låg biodiversitet och/eller stor andel människoskapade habitat. Samverkan för kapacitetsuppbyggnad och innovation Förslag 11 Naturvårdsverket anser att förslagen är nära förknippade och därför bör behandlas tillsammans. I likhet med utredningens förslag anser Naturvårdsverket att det behövs en effektiv samverkan mellan offentlig och privat sektor för att kunna nå etapp- och miljömål. Naturvårdsverket instämmer också i att en delegation med bred representation från samhället skulle kunna fungera som en samlande drivkraft och bidra till att överbrygga eventuell sektorisering. Däremot ser Naturvårdsverket även potentiella risker med delegationsformen som bör beaktas. Bland annat riskerar det arbete som pågår redan idag att splittras/försvagas då berörda myndigheter får ett mindre direkt uttalat ansvar för frågan istället för ett större. Naturvårdsverket vill även lyfta fram erfarenheter från Delegationen för hållbara städer som bland annat säger att när arbetet läggs på en tillfällig delegation utanför en befintlig myndighet innebär det också att det blir svårare att bygga vidare på tidigare erfarenheter och att förankringsarbetet i ordinarie förvaltningsstrukturer försvåras. 2 Vi anser därför att alternativa former bör undersökas. Ett sammanhållande nav skulle exempelvis med fördel kunna förläggas på en myndighet som Naturvårdsverket där mycket av sakkompetensen finns redan idag (se även vårt förslag till organisation i kommunikationsuppdraget). 2 Sveriges Riksdag, Miljö- och Jordbruksutskottet, Uppföljning av statens satsning på hållbara städer - sammanfattande uppföljningsrapport 2010/11:RFR2

8 NATURVÅRDSVERKET 8(11) Om delegationsformen väljs bör sammansättningen, arbetssätt och kompetens övervägas. I förslaget är det till exempel oklart vilken roll myndigheter kommer att spela i delegationen samtidigt som många myndigheter berörs av åtgärdsförslagen i utredningen. Det är också troligt att tillgång till myndigheternas kompetens kommer att vara viktigt vid genomförande av den eventuella delegationens arbete. I förslaget nämns även att delegationen bör inrättas under ett departement som har störst möjlighet att ta ett övergripande ansvar för samtliga dimensioner av hållbar utveckling. Då blir det viktigt att det departement som har det övergripande ansvaret verkligen har perspektivet att resilienta ekosystem och de tjänster/värden som de förser samhället med är en förutsättning för välfärd och välbefinnande. Förslag 12 Naturvårdsverket ser positivt på ambitionen att göra kunskap och verktyg tillgängligt för relevanta målgrupper. En särskild portal kan dock riskera att bli kostsam och ineffektiv om det inte finns någon efterfrågan. Naturvårdsverket anser därför att det är viktigt att först undersöka behovet av en informationsportal genom att genomföra en fördjupad nyttoanalys enligt Naturvårdsverkets förslag till projektplan för en kommunikationssatsning Först efter denna analys är det lämpligt att föreslå effektiva kommunikationsåtgärder, verktyg, kanaler och organisationsform. Förslag 13 Utredningen föreslår att regeringen bör beakta möjligheten att ge den föreslagna delegationen (förslag 11) ansvaret att genomföra hela eller delar av satsningen. Vi föreslår att organisationsformen i Naturvårdsverkets förslag till projektplan för en kommunikationssatsning beaktas även här. Vi har exempelvis genom vårt upplägg med vidareförmedlare försökt att säkerställa det som utredningen mycket riktigt påpekar att valet av avsändare förväntas ha stor inverkan på hur informationen tas emot av målgruppen. Förslag 14 och 15: Naturvårdsverket håller med utredningen om att hållbar affärsutveckling bör främjas men menar att det inte behövs en utredning utan snarare att det pågående arbetet i myndigheterna även tar in näringslivsfrågorna. Naturvårdsverket menar att begreppet ekosystemtjänstbaserade produkter är en olycklig formulering som skapar otydlighet och snarare leder tankarna bort från hållbar affärsutveckling, hur människan påverkar naturens ramvillkor än till en hållbar utveckling. Naturvårdsverket anser att det är bättre att verka för att framhålla ekosystemtjänster i resonemang kring hållbart nyttjande av naturresurser. Naturvårdsverket ser också positivt på utredningens förslag att Vinnova bör utlysa ett stöd till innovationer som stödjer social-ekologisk innovation och där man beaktar ekosystemens mångfunktionalitet. Även myndigheter med ansvar inom näringslivsutveckling och den finansiella sektorn skulle kunna ha en roll i att synliggöra värdet av ekosystemtjänsterna inom sina verksamhetsområden.

9 NATURVÅRDSVERKET 9(11) Förslag 16 Naturvårdsverket menar att arbetet med att förbättra transparensen för fondplaceringars beroende av, och påverkan på, ekosystemtjänster inte behöver vänta tills en utredning är genomförd på området. Detta eftersom det redan finns aktiva pågående initiativ 3, till vilka det går att ansluta sig till, som arbetar för att integrera påverkan och beroende av naturkapitalet (där ekosystemtjänster ingår) i beslut om utlåning, utformning av kapital- och försäkringsprodukter, i årsrapportering, m.m. Förslag 18 Naturvårdsverket tillstyrker förslaget och menar dessutom att detsamma borde kunna skrivas in i regeringens uppdrag till de fastighetsförvaltande myndigheter som förvaltar fast egendom alternativt i fastighetsförvaltningsförordningen. Del B Bättre kunskapsunderlag (Förslag 19-21) Ekosystemtjänstbedömningar Förslag 19 Naturvårdsverkets avser fortsätta delta aktivt i MAES sammarbetet och nuvarande arbete sker i stora drag i linje med förslaget. Naturvårdsverket deltar aktivt i IPBES med stöd från Vetenskapliga rådet för biologisk mångfald och ekosystemtjänster där även andra myndigheter deltar. Naturvårdsverket instämmer med utredningen om fortsatt stöd till TEEB-arbetet och tror att det kan vinna på att genomföras inom det nordiska samarbetet. Naturvårdsverket avser även aktivt följa andra relevanta internationella processer, t.ex Världsbankens projekt Wealth Accounting and Valuation of Ecosystem Services (WAVES) som inte nämns i utredningen. WAVES arbete utförs med det uttalade målet att integrera värdet av ekosystemtjänster i beslutsfattande. Förslag 20 Naturvårdsverket är frågande till om det behövs en vägledning för statliga myndigheters arbete med ekosystemtjänstebedömningar eftersom det redan finns vägledningar att utgå ifrån inom t.ex.teeb. Skulle det ändå bli aktuellt att ta fram vägledning bör tyngdpunkten på arbetet ligga på utbyte av erfarenheter i nätverk av de aktörer som förväntas använda vägledningen. På så vis kan arbete leda till kunskapsutbyte och sannolikheten ökar att vägledningen blir relevant för användarna. Erfarenheter från en eventuell återrapportering i miljöledningssystemet om påverkan på ekosystemtjänster bör tas tillvara (se vårt yttrande för åtgärd 5). 3 T.ex. The Natural Capital Declaration.

10 NATURVÅRDSVERKET 10(11) Utveckling av relevanta hållbarhetsindikatorer Förslag 21 Naturvårdsverket anser att indikatorerna bör vara väl utvecklade innan de presenteras för att nå önskvärt genomslag. Naturvårdsverket anser vidare att SCB förutom att delta i processer som pågår inom EU och OECD också ska fortsätta delta och stödja processer som pågår inom ramen för utvecklingen av System for Integrated Economic and Environmental Accounting (SEEA) och speciellt utvecklingen av SEEA Experimental Ecosystem Accounting 4 som just handlar om att integrera värdet av ekosystemtjänster i beslutsfattande (se Naturvårdsverket anser att det tidsbegränsade uppdraget till SCB som ska analysera vilka delar av den officiella statistiken som skulle kunna utvecklas för att möta behoven av data om ekosystemtjänster för miljöräkenskaper, hållbarhetsindikatorer och miljömålsuppföljning bör ske i samråd med myndigheter med ansvar för samordning av uppföljning av de naturtypsanknutna miljökvalitetsmålen. Detta skulle stärka kunskap, samarbete, användning och uppföljning av statistik och indikatorer. Del C Lärande om ekosystemtjänster (Förslag 22-25) Generella åtgärder för deltagande av aktörer och kunskapsbärare Förslag 22 Naturvårdsverket delar utredningens uppfattning och anser att en sådan satsning också behöver utforska vilka inre drivkrafter som behöver adresseras för att främja känslan av delaktighet hos såväl kunskapsbärare som berörda aktorer. Naturvetenskapen har och bör ha ett tolkningsföreträde men måste också hitta nya metoder för att överföra kunskap på ett sätt som gör alla parter delaktiga. Synergier med pågående projekt som t ex Värdet av Ekosystemtjänster, samt Styrmedel för miljöarbetet inom ramen för miljöforskningsanslaget bör tas i beaktande. Förslag 23. Naturvårdsverket instämmer i utredningens förslag. Särskild vikt bör läggas vid åskådliggörande av exempel på arters ekologiska funktioner Åtgärder för lärandeprocesser på lokal och regional nivå Förslag 24 4 SEEA Experimental Ecosystem Accounting reflects a synthesis of the current knowledge in the area and provides a starting point for the development of ecosystem accounting at national and sub-national levels. It represents a strong and clear convergence across the disciplines of ecology, economics and statistics on many core aspects related to the measurement of ecosystems.

11 NATURVÅRDSVERKET 11(11) Naturvårdsverket anser att det inte behövs en förändring av LONAförordningen. Inom LONA satsningen stöds redan idag projekt som rör ekosystemtjänster. Möjligheterna att ge bidrag till kommunernas ekosystemtjänstbedömningar kan förtydligas i nuvarande vägledning, ekonomi och prestationer kan följas upp genom att komplettera LONA-registret. LONA:s nuvarande rutiner med LONA-registret för ansökningar, projektredovisning, informationsspridning och dialog lämpar sig mycket väl även för samverkan och finansiering av kommunernas ekosystembedömningar samt lärandeprocesser för kunskap om ekosystem. Lärande i den nationella förvaltningen Förslag 25 Naturvårdsverket instämmer i vikten av uppföljning och analys av resultat. Vi uppmuntrar till att redan från början underlätta kvantifieringen av utvärdering genom att identifiera referensscenariot, utveckla utvärderingsindikatorer och liknande. Beakta t.ex. Naturvårdsverkets utvärderingar såsom NV (2013). 5 Vidare är det av stor vikt att beakta alla typer av styrmedel inte bara ekonomiska och att identifiera verkliga målkonflikter till skillnad från målkonflikter för enstaka åtgärder. NV instämmer i bedömningen att det behövs infrastruktur och verktyg för insamling och tillgängliggörande uppgifter rörande såväl traditionell som annan lokal kunskap. Likaså är det viktigt med kontinuitet i den statliga förvaltningen genom att långsiktiga samverkansformer hos befintliga myndigheter etableras. Beslut om detta yttrande har fattats av stf generaldirektören Kerstin Cederlöf. Vid den slutliga handläggningen har i övrigt deltagit avdelningschefen Martin Eriksson, föredragande och Ulrika Hagbarth. För Naturvårdsverket Kerstin Cederlöf Martin Eriksson 5 NV (2013) Klimatinvesteringsprogrammen Klimp Slutrapport. Rapport Naturvårdsverket. Se t ex Del 2 i den rapporten.

Uppdrag att göra en analys av forskning om biologisk mångfald och ekosystemtjänster

Uppdrag att göra en analys av forskning om biologisk mångfald och ekosystemtjänster Regeringsbeslut I:5 2015-02-12 M2015/772/Nm Miljö- och energidepartementet Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande Box 1206 111 82 STOCKHOLM Uppdrag att göra en analys av forskning

Läs mer

Proposition 2013/14:141 Miljödepartementet

Proposition 2013/14:141 Miljödepartementet En svensk strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster Proposition 2013/14:141 2010 CBD Nagoya 2011 EU-strategi 2011-2013 Uppdrag och utredningar 2014 Regeringsbeslut i mars Riksdagen i juni Strategi

Läs mer

Nätverket för Vindbruk : Kompensation vid förlust av naturvärden Jörgen Sundin, Naturvårdsverket

Nätverket för Vindbruk : Kompensation vid förlust av naturvärden Jörgen Sundin, Naturvårdsverket Nätverket för Vindbruk 20161026: Kompensation vid förlust av naturvärden Jörgen Sundin, Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-10-28 1 Naturvårdsverkets syn på ekologisk

Läs mer

SOU 2013:68 - Synliggöra värdet av ekosystemtjänster Yttrande till regeringen

SOU 2013:68 - Synliggöra värdet av ekosystemtjänster Yttrande till regeringen 2013-12-05 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/676-009 Kommunstyrelsen SOU 2013:68 - Synliggöra värdet av ekosystemtjänster Yttrande till regeringen Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar förslaget till

Läs mer

Kommittédirektiv. En effektivare och mer konsekvent tillämpning av ekologisk kompensation. Dir. 2016:23

Kommittédirektiv. En effektivare och mer konsekvent tillämpning av ekologisk kompensation. Dir. 2016:23 Kommittédirektiv En effektivare och mer konsekvent tillämpning av ekologisk kompensation Dir. 2016:23 Beslut vid regeringssammanträde den 17 mars 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska identifiera

Läs mer

Synliggöra värdet av ekosystemtjänster - Åtgärder för välfärd genom biologisk mångfald och ekosystemtjänster

Synliggöra värdet av ekosystemtjänster - Åtgärder för välfärd genom biologisk mångfald och ekosystemtjänster Synliggöra värdet av ekosystemtjänster - Åtgärder för välfärd genom biologisk mångfald och ekosystemtjänster Maria Schultz Utredare Lars Berg - Huvudsekreterare Louise Hård af Segerstad & Thomas Hahn -

Läs mer

Ekologisk kompensation Ett verktyg för hållbar samhällsplanering

Ekologisk kompensation Ett verktyg för hållbar samhällsplanering Ekologisk kompensation Ett verktyg för hållbar samhällsplanering Hållbar kommun, 23 Januari 2018 Jörgen Sundin, Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-01-24 1 Vad

Läs mer

Remiss: Avseende SOU Synliggöra värdet av ekosystemtjänster (SOU 2013:68) yttrande till Kommunstyrelsens förvaltning

Remiss: Avseende SOU Synliggöra värdet av ekosystemtjänster (SOU 2013:68) yttrande till Kommunstyrelsens förvaltning MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MILJÖTILLSYNSAVDELNINGEN 1 (6) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Miljönämnden Remiss: Avseende SOU Synliggöra värdet av

Läs mer

Naturvårdsverket. Vid genomförandet av uppdraget ska även Miljömålsberedningen samt Sveriges Kommuner och Landsting höras. Regeringsbeslut 1 :5

Naturvårdsverket. Vid genomförandet av uppdraget ska även Miljömålsberedningen samt Sveriges Kommuner och Landsting höras. Regeringsbeslut 1 :5 Regeringsbeslut 1 :5 REGERINGEN 2012-03-08 M2012/722/Nm Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM Uppdrag till Naturvårdsverket att utarbeta en landskapsanalys och analysera relevanta styrmedel

Läs mer

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION 2018-10-04 1 (5) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION ÅTGÄRDER FÖR ATT MOTVERKA NETTOFÖRLUSTER AV BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEMTJÄNSTER,

Läs mer

Ekologisk kompensation vid tillämpning av miljöbalken Linn Åkesson Jörgen Sundin

Ekologisk kompensation vid tillämpning av miljöbalken Linn Åkesson Jörgen Sundin Ekologisk kompensation vid tillämpning av miljöbalken Linn Åkesson Jörgen Sundin Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-01-03 1 Ekologisk kompensation- definition Gottgörelse genom

Läs mer

Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och

Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och 1 (3) Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och ekosystemtjänster, samtidigt som behovet

Läs mer

Yttrande över betänkandet Systematiska jämförelser - för lärande i staten (SOU 2015:36) Fi2015/2312

Yttrande över betänkandet Systematiska jämförelser - för lärande i staten (SOU 2015:36) Fi2015/2312 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2015-08-27 Ärendenr: NV-04097-15 Finansdepartementet 103 33 Stockholm fi.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över betänkandet Systematiska jämförelser

Läs mer

Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43)

Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-06-18 M2013/1659/Nm Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 Stockholm Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) Miljömålsberedningen har i uppdrag

Läs mer

Kommunikationssatsning om ekosystemtjänster 2014-2017

Kommunikationssatsning om ekosystemtjänster 2014-2017 Kommunikationssatsning om ekosystemtjänster 2014-2017 Foto: Karolina Hedenmo Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-10-28 1 Regeringsuppdrag om kommunikation Naturvårdsverket ska

Läs mer

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Jörgen Sundin Landskapsenheten Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-04-05 1 Grön infrastruktur är nätverk av natur

Läs mer

BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEM- TJÄNSTER I MILJÖBEDÖMNING

BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEM- TJÄNSTER I MILJÖBEDÖMNING BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEM- TJÄNSTER I MILJÖBEDÖMNING Webbinarium 26 mars, 2018 Torunn Hofset Jörgen Sundin Åsa Wisén Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-03-28 1 Upplägg

Läs mer

Betänkandet SOU 2015:43 Vägar till ett effektivare miljöarbete

Betänkandet SOU 2015:43 Vägar till ett effektivare miljöarbete EM1003 W-4.2, 2012-02-09 YTTRANDE 1 (5) Datum Ert datum Ert dnr 2015-06-29 M2015/1539/S Analysavdelningen Enheten för miljöanalys Linda Kaneryd linda.kaneryd@energimyndigheten.se Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Grön infrastruktur i prövning och planering

Grön infrastruktur i prövning och planering Grön infrastruktur i prövning och planering GRÖN INFRASTRUKTUR I prövning och planering Miljöbalksdagarna 5 april Melvin Thalin, Naturvårdsverket Illustration: Kjell Ström Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Seminarium Göteborg : Naturvårdsverkets handbok om ekologisk kompensation Jörgen Sundin och Linn Åkesson

Seminarium Göteborg : Naturvårdsverkets handbok om ekologisk kompensation Jörgen Sundin och Linn Åkesson Seminarium Göteborg 20160316: Naturvårdsverkets handbok om ekologisk kompensation Jörgen Sundin och Linn Åkesson 1 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-03-23 Naturvårdsverkets

Läs mer

Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat

Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2015-06-17 Ärendenr: NV-02737-15 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Jörgen Sundin Landskapsenheten Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-05-08 1 Grön infrastruktur är nätverk av natur

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag miljöskadliga subventioner

Redovisning av regeringsuppdrag miljöskadliga subventioner 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY SKRIVELSE 2014-04-02 Ärendenr: NV-00641-14 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av regeringsuppdrag miljöskadliga subventioner 1. Uppdraget Naturvårdsverket

Läs mer

The source of nitrogen in the boreal forests identified (March 2016)

The source of nitrogen in the boreal forests identified (March 2016) The source of nitrogen in the boreal forests identified (March 2016) En svensk strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster Försvarssektorns miljödag Stockholm 13 april 2016 Michael Löfroth, The

Läs mer

Remiss Miljömålsrådets fördjupade utvärdering av Sveriges miljömål 2008 Nu är det bråttom!

Remiss Miljömålsrådets fördjupade utvärdering av Sveriges miljömål 2008 Nu är det bråttom! Remiss 2008-07-23 Diarienummer 013-2008-2666 Ert Diarienummer M2008/1443/Mk Miljödepartementet 103 33 Stockholm registrator@environment.ministry.se Remiss Miljömålsrådets fördjupade utvärdering av Sveriges

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm)

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2015-09-20 Ärendenr: NV-01521-15 Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) Delredovisning

Läs mer

Yttrande Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning, världens möjlighet

Yttrande Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning, världens möjlighet Datum Yttrande Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning, världens möjlighet (dnr ) Länsstyrelsen i Jönköpings län yttrar sig över Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Agenda 2030 och Sverige: Världens

Läs mer

Grön infrastruktur En satsning för effektivare naturvård, ökad dialog och smartare planering

Grön infrastruktur En satsning för effektivare naturvård, ökad dialog och smartare planering Grön infrastruktur En satsning för effektivare naturvård, ökad dialog och smartare planering Vattendagarna 14/11 2017 Jörgen Sundin Landskapsenheten Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13

Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13 1(5) Miljödepartementet m.remissvar@regeringskansliet.se Gunilla.Blomquist@regeringskansliet.se Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13 (Er beteckning: M2019/00661/S)

Läs mer

Yttrande över promemoria Hushållning med havsområden

Yttrande över promemoria Hushållning med havsområden YTTRANDE 1 (5) Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över promemoria Hushållning med havsområden Dnr M2013/2403/Nm Sammanfattning Länsstyrelsen föreslår att modeller för en havsplans

Läs mer

Yttrande över AGENDA 2030 delegationens slutbetänkande

Yttrande över AGENDA 2030 delegationens slutbetänkande 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y YTTRANDE 2019-06-20 Ärendenr: NV-02942-19: Miljödepartementet Gunilla Blomquist 103 33 Stockholm m.remissvar@regeringskansliet.se gunilla.blomquist@regeringskansliet.se

Läs mer

Med miljömålen i fokus

Med miljömålen i fokus Bilaga 2 Med miljömålen i fokus - hållbar användning av mark och vatten Delbetänkande av Miljömålsberedningen Stockholm 2014 SOU 2014:50 Begrepp som rör miljömålssystemet Miljömålssystemet Generationsmålet

Läs mer

Översyn av föreskrifter om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken Konsekvensutredning

Översyn av föreskrifter om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken Konsekvensutredning 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Emma Thulin Johansson Tel: 010-698 11 57 emma.thulin-johansson @naturvardsverket.se 2015-05-05 Ärendenr: NV-07199-14 Översyn av föreskrifter om registrering

Läs mer

Yttrande över betänkandet Gestaltad livsmiljö Ku2015/02481/KL

Yttrande över betänkandet Gestaltad livsmiljö Ku2015/02481/KL 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y YTTRANDE 2016-03-10 Ärendenr: NV-08201-15 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över betänkandet

Läs mer

EKOLOGISK KOMPENSATION

EKOLOGISK KOMPENSATION EKOLOGISK KOMPENSATION BAKGRUND OCH INFORMATION OM PROJEKTET MUNICOMP EKOLOGISK KOMPENSATION SOM STYRMEDEL, MED INRIKTNING MOT PLANPROCESSEN Ingemar Jönsson, Professor i teoretisk och evolutionär ekologi,

Läs mer

Regionala handlingsplaner för Grön infrastruktur i praktiken

Regionala handlingsplaner för Grön infrastruktur i praktiken Regionala handlingsplaner för Grön infrastruktur i praktiken Workshop om handlingsplanernas funktion som underlag för prioriteringar i naturvårdsarbetet 18 oktober 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Vägledning om grön infrastruktur och prioriteringar i naturvårdsarbetet

Vägledning om grön infrastruktur och prioriteringar i naturvårdsarbetet Vägledning om grön infrastruktur och prioriteringar i naturvårdsarbetet Workshop 18 oktober 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-10-30 1 Punkterna 10-15 Punkt 9 Verktygslåda

Läs mer

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN Sida 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum: Protokollsutdrag 2019-08-20 222 Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU

Läs mer

Sammanfattning. Författningsförslag. Er beteckning: Yttrande från lst Dalarna SOU 2017:34

Sammanfattning. Författningsförslag. Er beteckning: Yttrande från lst Dalarna SOU 2017:34 Remiss 1 (5) Enheten för naturskydd Jemt Anna Eriksson Direkt 010-2250327 Jemt-Anna.Eriksson@lansstyrelsen.se Regeringskansliet c/o Miljö- och energidepartementet 103 33 STOCKHOLM Begäran om yttrande över

Läs mer

Kommittédirektiv. Utveckling i staten genom systematiska. jämförelser, Dir. 2014:120. Beslut vid regeringssammanträde den 21 augusti 2014

Kommittédirektiv. Utveckling i staten genom systematiska. jämförelser, Dir. 2014:120. Beslut vid regeringssammanträde den 21 augusti 2014 Kommittédirektiv Utveckling i staten genom systematiska jämförelser Dir. 2014:120 Beslut vid regeringssammanträde den 21 augusti 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda hur utveckling och effektivisering

Läs mer

Till Miljö- och energidepartementet M2017/01115/Nm. Stockholm oktober 2018

Till Miljö- och energidepartementet M2017/01115/Nm. Stockholm oktober 2018 Till Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se M2017/01115/Nm Stockholm oktober 2018 Remiss Ekologisk kompensation Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald

Läs mer

Workshop - utformning av insatsområden i regionala handlinsplaner för grön infrastruktur

Workshop - utformning av insatsområden i regionala handlinsplaner för grön infrastruktur Workshop - utformning av insatsområden i regionala handlinsplaner för grön infrastruktur Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 2017-09-25 Insatsområden för grön infrastruktur = ett

Läs mer

Utdrag. Miljöpolicy och riktlinjer för arbetet med miljöledning inom Regeringskansliet

Utdrag. Miljöpolicy och riktlinjer för arbetet med miljöledning inom Regeringskansliet Utdrag Protokoll RK 89 2008-02-28 FA2008/390/STAB Statsrådsberedningen Miljöpolicy och riktlinjer för arbetet med miljöledning inom Regeringskansliet (1 bilaga) Bakgrund Miljöledningsarbetet är en viktig

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu Yttrande 851 81 Sundsvall 2017-06-20 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ärendenummer AD 524/2017 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu (Fi2017/01289/DF)

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Kommittédirektiv Översyn av miljömålssystemet Dir. 2008:95 Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda och föreslå förändringar i miljömålssystemets

Läs mer

Ekologisk kompensation ett verktyg för hållbarare samhälle? Anders Enetjärn Enetjärn Natur AB

Ekologisk kompensation ett verktyg för hållbarare samhälle? Anders Enetjärn Enetjärn Natur AB Ekologisk kompensation ett verktyg för hållbarare samhälle? Anders Enetjärn Enetjärn Natur AB Kort om Enetjärn Natur Start 2001 Ekologkonsult > 20 medarbetare (biologer, jägm, miljövetare, disputerade)

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS).

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS). YTTRANDE 1 (5) Avdelningen för tillsyn och prövning Hanna Lind 010-2240184 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegation för hållbara städer. Dir. 2011:29. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011

Kommittédirektiv. Delegation för hållbara städer. Dir. 2011:29. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Kommittédirektiv Delegation för hållbara städer Dir. 2011:29 Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Sammanfattning En delegation ska verka för hållbar utveckling av städer, tätorter och bostadsområden.

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft vägval för framtiden (SOU 2015:91)

Digitaliseringens transformerande kraft vägval för framtiden (SOU 2015:91) REMISSVAR 1 (6) ERT ER BETECKNING 2016-02-23 N2015/08335/ITP Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Digitaliseringens transformerande kraft vägval för framtiden (SOU 2015:91) Statskontoret

Läs mer

Regionala handlingsplaner för Grön infrastruktur i prövning

Regionala handlingsplaner för Grön infrastruktur i prövning Regionala handlingsplaner för Grön infrastruktur i prövning Workshop Stockholm 19 Maj 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-05-22 1 Program 10:00 Introduktion till grön infrastruktur

Läs mer

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Hållbart skogsbruk en nyckelfråga Miljödimensionen = riksdagens miljökvalitetsmål, inklusive regeringens preciseringar av dessa

Läs mer

Yttrande över rapporten Laponia-förvaltningen - En utvärdering Ert dnr: M2016/02649/Nm

Yttrande över rapporten Laponia-förvaltningen - En utvärdering Ert dnr: M2016/02649/Nm 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2017-10-02 Ärendenr: NV-04862-17 Miljö-och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över rapporten Laponia-förvaltningen - En

Läs mer

Förslag till författningsändringar för en svensk ratificering av den europeiska landskapskonventionen

Förslag till författningsändringar för en svensk ratificering av den europeiska landskapskonventionen Sida 1 (6) 2008-12-19 Version: 1.0 Förslag till författningsändringar för en svensk ratificering av den europeiska landskapskonventionen Redovisning av regeringsuppdrag Riksantikvarieämbetet Tel 08-5191

Läs mer

Program, förmiddag. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency

Program, förmiddag. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency Program, förmiddag 9:30 Inledning 9:40 Naturvårdsverkets vägledning om ekologisk kompensation 11:00 Föreslagna regeländringar rörande ekologisk kompensation 11:15 Grupparbete 1: Vad skulle föreslagna regeländringar

Läs mer

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 1 Innehåll Boverkets verksamhet kopplat till miljökvalitetsmålen och delar av generationsmålet... 1 Samhällsplanering...1 Boende...2

Läs mer

Forskning för miljömålen

Forskning för miljömålen FORSKNING FÖR MILJÖMÅLEN naturvardsverket.se/forskning Forskning för miljömålen 2012 2016 Vi ska till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen i Sverige är lösta, utan att orsaka

Läs mer

Synliggöra värdet av ekosystemtjänster - Åtgärder för välfärd genom biologisk mångfald och ekosystemtjänster

Synliggöra värdet av ekosystemtjänster - Åtgärder för välfärd genom biologisk mångfald och ekosystemtjänster Synliggöra värdet av ekosystemtjänster - Åtgärder för välfärd genom biologisk mångfald och ekosystemtjänster Maria Schultz Utredare Lars Berg - Huvudsekreterare Louise Hård af Segerstad & Thomas Hahn -

Läs mer

Svar på motion 2013:06 från Christer Johansson (V) om kartläggning av ekosystemtjänsterna i Knivsta kommun KS-2013/592

Svar på motion 2013:06 från Christer Johansson (V) om kartläggning av ekosystemtjänsterna i Knivsta kommun KS-2013/592 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/592 2014-01-13 Kommunstyrelsen Svar på motion 2013:06 från Christer Johansson (V) om kartläggning av ekosystemtjänsterna

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

Föredragande borgarråden Åsa Lindhagen och Ann-Margrethe Livh anför följande.

Föredragande borgarråden Åsa Lindhagen och Ann-Margrethe Livh anför följande. PM 2016:209 RVI+IX (Dnr 110-1564/2016) En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle förslag på struktur för genomförande, uppföljning och inriktning inom funktionshindersområdet Remiss

Läs mer

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D Box 47073, 100 74 Stockholm Tel 08-68 42 3000 stadsmissionen.se Kulturdepartementet, 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för

Läs mer

Yttrande till Miljö- och energidepartementet över remiss M2015/2406/R - Underlag för genomförande av EU-förordning om invasiva främmande arter

Yttrande till Miljö- och energidepartementet över remiss M2015/2406/R - Underlag för genomförande av EU-förordning om invasiva främmande arter Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 07734/15 Stadsmiljö Karolina Källstrand Telefon 031-368 38 78 E-post: karolina.kallstrand@miljo.goteborg.se Yttrande till Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Handledning för att strukturera en övergripande samhällsekonomisk analys 1

Handledning för att strukturera en övergripande samhällsekonomisk analys 1 Handledning för att strukturera en övergripande samhällsekonomisk analys 1 Samhällsekonomisk analys är ett samlingsnamn för de analyser som görs för att utreda effekter på samhället av olika företeelser

Läs mer

Synliggöra värdet av ekosystemtjänster - Åtgärder för välfärd genom biologisk mångfald och ekosystemtjänster

Synliggöra värdet av ekosystemtjänster - Åtgärder för välfärd genom biologisk mångfald och ekosystemtjänster Synliggöra värdet av ekosystemtjänster - Åtgärder för välfärd genom biologisk mångfald och ekosystemtjänster Maria Schultz Utredare Lars Berg - Huvudsekreterare Louise Hård af Segerstad & Thomas Hahn -

Läs mer

Dokumenttitel Detaljplanering. Underrubrik. Senast reviderad av Andrea Eriksson. Dokumentnamn/Sökväg. Godkännandedatum

Dokumenttitel Detaljplanering. Underrubrik. Senast reviderad av Andrea Eriksson. Dokumentnamn/Sökväg. Godkännandedatum 1 (7) Organisation Hörby kommun Förvaltning l avdelning Upprättad av Hamish Bell Dokumenttyp Rutiner Handläggning Godkänd av Byggnadsnämnden Dokumenttitel Detaljplanering Underrubrik Undersökning om betydande

Läs mer

Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt

Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt HUR SKA VI HANTERA klimatförändringen? Vad ska vi göra för att skogarna ska hållas levande? Hur kan vi få en bättre luftkvalitet i städerna? Vilka åtgärder

Läs mer

Välkomna nätverksträff miljöledning i staten 2015. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-10-01 1

Välkomna nätverksträff miljöledning i staten 2015. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-10-01 1 Välkomna nätverksträff miljöledning i staten 2015 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-10-01 1 Miljöledning i staten 2014 och kommande utmaningar Kristina von Oelreich 2015-09-28

Läs mer

Yttrande över Finansdepartementets PM En utförligare reglering av myndigheters investeringar och avgifter

Yttrande över Finansdepartementets PM En utförligare reglering av myndigheters investeringar och avgifter 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VÄRDS Ä VERKET^ YTTRANDE 2014-10-02 Ärendenr: NV-05661-14 Finansdepartementet 103 33 Stockholm fi.registrator(^egeringskansliet.se Yttrande över Finansdepartementets

Läs mer

Delredovisning av uppdrag om kommunikationssatsning om ekosystemtjänster (M2014/1903/Nm)

Delredovisning av uppdrag om kommunikationssatsning om ekosystemtjänster (M2014/1903/Nm) 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y 2015-09-24 Ärendenr: NV-06179-14 Delredovisning av uppdrag om kommunikationssatsning om ekosystemtjänster (M2014/1903/Nm) Naturvårdsverket

Läs mer

Utredning om ekologisk kompensation

Utredning om ekologisk kompensation Utredning om ekologisk Kommittédirektiv 2016:23 Utredare: Håkan Wåhlstedt Utredningssekreterare: Karolina Ardesjö Lundén och Jim Nilsson Expertgrupp (24 st) Uppdraget Identifiera och föreslå åtgärder för

Läs mer

Uppdrag att genomföra en fördjupad analys av formellt skyddade marina områden och att ta fram en handlingsplan för marint områdeskydd

Uppdrag att genomföra en fördjupad analys av formellt skyddade marina områden och att ta fram en handlingsplan för marint områdeskydd Regeringsbeslut I:4 2015-02-12 M2015/771/Nm Miljö- och energidepartementet Havs- och vattenmyndigheten Box 11 930 404 39 GÖTEBORG Uppdrag att genomföra en fördjupad analys av formellt skyddade marina områden

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringsbeslut I:5 2015-02-05 M2015/684/Nm Miljö- och energidepartementet Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm

Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-10-06 S2016/04598/FST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle Myndigheten för delaktighets

Läs mer

Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta

Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta Pressmeddelande 67/2017 2017-05-18 Miljö- och energidepartementet Hanna Björnfors Pressekreterare hos miljöminister Karolina Skog 072-500 92 11 Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta Regeringen

Läs mer

Betänkandet Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43)

Betänkandet Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43) YTTRANDE Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Datum: 2015-10-10 Vårt diarienummer: 2015-1755 Ert diarienummer: M2015/1539/S Betänkandet Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43) Sammanfattning

Läs mer

Tips och råd för att analysera och beskriva vilka miljömål som är viktiga för verksamheten

Tips och råd för att analysera och beskriva vilka miljömål som är viktiga för verksamheten 1(8) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Version 1.5 2016-02-18 Ärendenr: NV-05639-15 Tips och råd för att analysera och beskriva vilka miljömål som är viktiga för verksamheten

Läs mer

VAD ÄR GRÖN INFRASTRUKTUR OCH VARFÖR BEHÖVS DEN? Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency

VAD ÄR GRÖN INFRASTRUKTUR OCH VARFÖR BEHÖVS DEN? Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency VAD ÄR GRÖN INFRASTRUKTUR OCH VARFÖR BEHÖVS DEN? Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 06--4 REGIONALA HANDLINGSPLANER OCH SAMARBETE MELLAN MYNDIGHETER GINA-gruppen Grön infrastruktur

Läs mer

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Miljödepartementet) senast den 1 december 2014.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Miljödepartementet) senast den 1 december 2014. Regeringsbeslut I:3 2014-01-23 M2014/210/Mm Miljödepartementet Boverket Box 534 371 23 KARLSKRONA Uppdrag att ta fram förslag till en strategi för miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö Regeringens beslut

Läs mer

Problem med otydlig lagstiftning om ansvarsfördelningen av operativ tillsyn över miljöfarlig verksamhet

Problem med otydlig lagstiftning om ansvarsfördelningen av operativ tillsyn över miljöfarlig verksamhet 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Anna Rolf Tel: 010-698 17 41 anna.rolf (gnaturvardsverket.se SKRIVELSE 2013-03-14 Ärendenr: NV-05369-12 Milj ödepartementet 103 33 Stockholm Problem med otydlig

Läs mer

STRATEGI FÖR MILJÖDATAHANTERING

STRATEGI FÖR MILJÖDATAHANTERING STRATEGI FÖR MILJÖDATAHANTERING Webbinarium 2018-09-20 Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-10-08 1 Välkommen till webbinarium där förvaltningsgruppen presenterar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Naturvårdsverket; Utkom från trycket den 4 januari 2013 utfärdad den 20 december 2012. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1 Naturvårdsverket

Läs mer

EKOSYSTEM- TJÄNSTER I SPECIFIKA MILJÖ- BEDÖMNINGAR

EKOSYSTEM- TJÄNSTER I SPECIFIKA MILJÖ- BEDÖMNINGAR EKOSYSTEM- TJÄNSTER I SPECIFIKA MILJÖ- BEDÖMNINGAR MILJÖBEDÖMNING FÖR VERKSAMHETER OCH ÅTGÄRDER Översiktlig processbeskrivning Naturvårdsverket 1 Swedish Environmental Protection Agency 2017-12-19 Observera

Läs mer

Synpunkter på Trafikverkets arbete med åtgärdsvalsstudier

Synpunkter på Trafikverkets arbete med åtgärdsvalsstudier 1 (6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Elin Forsberg Tel: 010-698 11 10 elin.forsberg @naturvardsverket.se 2013-02-28 Dnr NV-12817-11 Trafikverket Synpunkter på Trafikverkets arbete med åtgärdsvalsstudier

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Boverket; SFS 2012:546 Utkom från trycket den 28 augusti 2012 utfärdad den 16 augusti 2012. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1 Boverket

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

Skriv här" Jan Terstad ArtDatabanken, programchef naturtyper

Skriv här Jan Terstad ArtDatabanken, programchef naturtyper Ekologisk kompensation en möjlighet i naturvårdsarbetet Skriv här" Jan Terstad ArtDatabanken, programchef naturtyper ArtDatabanken Sveriges kunskapscentrum för arter och deras livsmiljöer en länk mellan

Läs mer

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag [Denna lydelse var gällande fram till 2018-01-01.] 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag När det krävs en miljökonsekvensbeskrivning 6 kap. 1 En miljökonsekvensbeskrivning ska ingå

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

Stäkets verksamhetsområde. från hällmarksterräng..

Stäkets verksamhetsområde. från hällmarksterräng.. Stäkets verksamhetsområde från hällmarksterräng.. Stäkets verksamhetsområde.till bergtäkt Utdrag ur länsstyrelsens planavdelnings beslut Utdrag ur länsstyrelsens beslut Av Calluna föreslagna åtgärder är

Läs mer

Till: Länsstyrelsen i Kronobergs län Länsstyrelsen i Skåne län

Till: Länsstyrelsen i Kronobergs län Länsstyrelsen i Skåne län 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Clas Magnusson Tel: 08-698 12 23 clas.magnusson @naturvardsverket.se SKRIVELSE 2010-06-03 Dnr 521-4668-07 Rv Till: Länsstyrelsen i Kronobergs län Länsstyrelsen

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Andersson Johan Lundholm Maria Datum 2018-10-04 Diarienummer KSN-2018-2386 Näringsdepartementet N2018/03415/SPN n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se

Läs mer

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 Naturvårdsverket 2016-09-26 Kristina von Oelreich Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-28 1 Bidra till de nationella miljömålen och FN:s

Läs mer

Exploateringskontoret Miljö och teknik. Handläggare Frida Nordström Förslag till beslut. 2. Beslutet förklaras omedelbart justerat.

Exploateringskontoret Miljö och teknik. Handläggare Frida Nordström Förslag till beslut. 2. Beslutet förklaras omedelbart justerat. Dnr Sida 1 (5) 2018-05-16 Handläggare Frida Nordström 08-508 876 16 Till Exploateringsnämnden 2018-08-23 Ekologisk kompensation. Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och ekosystemtjänster,

Läs mer

Yttrande över förslag till svensk tillämpning av nära-nollenergibyggnader M2015/2507/Ee

Yttrande över förslag till svensk tillämpning av nära-nollenergibyggnader M2015/2507/Ee 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VERKETS YTTRANDE 2015-08-22 Ärendem: NV-04294-15 Miljö-och energidepartementet 103 33 Stockhohn m.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över förslag till

Läs mer

Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen 2018 08 31 Dnr 119-2018/5989 RAPPORT Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen Lantmäteriet, 801 82 Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan 2 C, TELEFON 0771-63

Läs mer

Remissvar om betänkandet Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43)

Remissvar om betänkandet Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43) REMISSVAR Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Remissvar om betänkandet Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43) Sammanfattning Angående Miljömålen i miljöstyrningen Kemikalieinspektionen

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:23 digitalforvaltning.nu (Fi2017/01289/DF) Sammanfattning 1(10) Yttrande /112. Finansdepartementet

Betänkandet SOU 2017:23 digitalforvaltning.nu (Fi2017/01289/DF) Sammanfattning 1(10) Yttrande /112. Finansdepartementet 1(10) Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Betänkandet SOU 2017:23 digitalforvaltning.nu (Fi2017/01289/DF) Sammanfattning Kronofogden delar utredningens bedömning att Sverige har halkat efter jämförbara

Läs mer

Miljödepartementet STOCKHOLM

Miljödepartementet STOCKHOLM Centrum för biologisk mångfald (CBM) YTTRANDE 2002-10-15 Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Rapport 5185 Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag Kartläggning m.m. av strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

Kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning

Kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning PM Rotel V (Dnr KS 2018/1027) Kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning Remiss från Miljö - och energidepartementet Remisstid den 26 oktober 2018 B orgarrådsberedningen

Läs mer