Diagram, källor och kommentarer: Export från Gaza maj 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Diagram, källor och kommentarer: Export från Gaza 2000 - maj 2012"

Transkript

1 Diagram, källor och kommentarer: Export från Gaza maj 2012 Källa: United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, Occupied Palestinian Territory (OCHAOPT) ( Under de fem år och tio månader som gått sedan blockaden blev fullskalig i juni 2007 till den sista april 2012 har den samlade exporten från Gaza utgjorts av 1184 lastbilslaster. Det är mindre än vad som exporterades på sex veckor under våren Detta har fått svåra konsekvenser, i första hand för det privata näringslivet och arbetsmarknaden i Gaza. Gisha rapporterar att 83 % av industriföretagen som var verksamma före blockaden nu är nedlagda, vilande eller arbetar med mycket begränsad kapacitet, antingen för att de inte kan exportera eller för att de inte kan importera insatsvaror, maskiner eller maskindelar. Det är en av många förklaringar till den höga arbetslösheten i Gaza. De som inte är arbetslösa blir i allt högre grad beroende av en arbetsmarknad styrd av myndigheter eller av dem som kontrollerar tunnlarna.

2 Import till Gaza maj 2012 Källa: United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, Occupied Palestinian Territory (OCHAOPT) ( När blockadpolitiken skärptes i juni 2007 innebar det att införseln över gränsövergångarna sjönk med ungefär 80 %. Trots att de lättnader i blockadpolitiken som genomfördes efter den massiva internationella kritiken i samband med den första flotillaaktionen främst gällde just införseln av varor har importen förblivit på en nivå som bara utgör ca 40% av nivån före blockaden. IDF (den israeliska försvarsmakten) har aldrig velat sammanställa någon lista över vilka förnödenheter som under olika perioder blockerats vid de israeliska gränsövergångarna. Den israeliska fredsorganisationen Gisha sammanställde en sådan lista (hyperlänk; i juni 2010 baserat på uppgifter från FN, Röda korset och andra biståndsgivare.

3 In- och utresor per månad mellan Gaza och Egypten över Rafah, juli mars 2012 Källa: Gisha Legal Center for freedom of movement ( lang_id=en&p_id=1235) Sedan gränsövergången mot Rafah öppnades för resenärer i juni 2010 har antalet resenärer varierat kraftigt. Man har aldrig kommit upp i 2005 års nivå.

4 Utresor per månad från Gaza till Israel över Eretz jan maj 2012 Källa: Gisha Legal Center for freedom of movement ( Att resa in i Israel över Eretz är exempelvis den enda, av israeliska myndigheter, tillåtna vägen att resa från Gaza till Västbanken. Sedan hösten 2010 har det skett en viss ökning i antalet utresor främst vad det gäller affärsresande. Möjligheten för svårt sjuka personer att lämna Gaza för att få vård i Jerusalem eller på Västbanken förblir begränsad och omgärdad av krångliga och tidskrävande ansökningsförfaranden.. För övriga grupper, exempelvis studenter eller folk som vill träffa anhöriga på Västbanken, är möjligheterna mycket små.

5 Arbetslöshet i Västbanken och Gaza första kvartalet 2011 Källa: Palestinian Central Bureau of Statistics (2011), Labour force Survey, Q4. ( Arbetslösheten i Gaza är extremt hög. Som mest har den varit uppe i 41 % på årsbasis. Första halvåret 2011 då importblockaden mildrades sjönk arbetslösheten kraftigt. Trenden har dock vänt och arbetslösheten är åter uppe i över 30 % En viktig orsak till detta är blockaden som i princip gör det omöjligt för Gazas näringsliv att exportera och mycket svårt att ta in insatsvaror. Gisha rapporterar att 83% av industriföretagen som var verksamma före blockaden nu är nedlagda, vilande eller med mycket begränsad kapacitet. Därtill skall läggas att 35 % av jordbruksmarken och 85 % av fiskevattnen är oåtkomliga på grund av israeliska militära åtgärder. De som inte är arbetslösa blir i allt högre grad beroende av en arbetsmarknad styrd av myndigheter eller av dem som kontrollerar tunnlarna.

6 BNP/C i Västbanken och Gaza Källa: Palestinian Central Bureau of Statistics, National Accounts, Time Series Statistics ( Under de år som den hårda blockadpolitiken varat har ekonomin i Gaza genomgått en kräftgång med kraftigt sjunkande produktion som följd. Viss återhämtning har kunnat skönjas sedan 2010 då blockadpolitiken lättade något. Fortfarande befinner sig produktionen på en mycket låg nivå med inkomster motsvarande mindre än 3 dollar per dag (i 2004 års penningvärde) för en genomsnittlig invånare Följden av detta är att området blir än mer beroende av biståndsflöden.

7 Blockaden och gränsövergångarna Rafah (Al 'Awda); För personer till Egypten Erez (Beit Hanoun); För personer; utlänningar och ett mycket begränsat antal palestinier Karni (Al Montar); Stängd sedan Juni 2007 Kerem Shalom (Karm Abu Salem); Enda öppna övergången för bistånd och annat gods som godkänts av IDF (Israels försvarsmakt) Sufa; Stängd sedan September 2008 (Tillfälligt öppnad mars-april 2011) Nahal Oz, Bränsleledning: stängd sedan januari 2010 Blockaden förnekar Gazas invånare deras grundläggande mänskliga rättigheter, i strid med internationell lag. Den inskränker Gazabornas möjlighet att importera och exportera varor och att resa in och ut ur området. Den berövar dem tillgång till jordbruksland och fiskevatten. Sammantaget innebär blockaden en form av kollektiv bestraffning som berövar Gazas invånare försörjningsmöjligheter, livsmedelssäkerhet, sjukvård, utbildning, tjänligt vatten, framtidshopp och kulturellt utbyte.

8 Gaza och blockaden i korthet Gazaremsan, som fått sitt namn efter den stora hamnstaden Gaza i norr, utgörs av en långsmal kuststräcka mellan Israel och Egypten. Till ytan är området inte mycket större än en fjärdedels Öland men rymmer mer än 1,6 miljoner människor. Det gör området till ett av världens mest tättbefolkade. Över hälften av Gazas befolkning är under 18 år. Mer än en kvarts miljon Gazabor har fötts sedan blockaden skärptes i juni % av Gazaborna lever under en nivå som FN definierar som fattigdom. 56 % av Gazaborna lever under förhållanden som FN definierar som livsmedelsosäkra. 75 % av Gazaborna är beroende av internationellt bistånd. Över 30 procent av arbetskraften i Gaza är utan arbete Genomsnittslönen i Gaza har minskat med 20 % under de senaste 6 åren. 35 % av Gazas jordbruksmark är helt eller delvis oåtkomligt på grund av buffertzoner och andra israeliska militära åtgärder. 85 % av Gazas fiskevatten är helt oåtkomligt på grund av den israeliska flottans inskränkningar. Över 90 % av Gazas grundvatten är otjänligt som dricksvatten. 85 % av skolorna i Gaza måste undervisa i dubbla skift pga. bristen på lokaler. Källor: OCHAOPT United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, Occupied Palestinian Territory, CIA The World Fact Book, Gisha Legal Center for freedom of movement Blockerade förnödenheter IDF (den israeliska försvarsmakten) har aldrig velat sammanställa någon lista över förnödenheter som under olika perioder blockerats vid de israeliska gränsövergångarna. Den israeliska fredsorganisationen Gisha sammanställde en sådan lista i juni 2010 som baserades på uppgifter från FN, Röda korset och andra biståndsgivare (

9 Tidslinje 1947 Antar FN en delningsplan där Gaza ingår i den arabiska delen efter en etnisk uppdelning av det brittiska mandatet Palestina. Därmed blir Gaza en enklav, gränsande mot Egypten men avskild från resten av det arabiska Palestina av den nya staten Israel. På delningen följer omfattande folkfördrivningar och flyktingströmmar bland annat till Gaza där befolkningen på kort tid tredubblas. Ca två tredjedelar av Gazas nuvarande befolkning klassas fortfarande som flyktingar av FN-organet UNRWA (hyperlänk). En halv miljon lever i FN-organiserade flyktingläger Efter kriget 1948 mellan Israel och dess arabiska grannstater styrs Gaza från Egypten Under Suez-krisen 1956 ockuperas Gazaremsan i fyra månader av israeliska trupper. Efter fredsavtalet återgår området till egyptiskt styre I sexdagarskriget 1967 ockuperades Gazaremsan, liksom östra Jerusalem, Västbanken, Sinai och Golanhöjderna av Israel. Det israeliska styret innebar bland annat folkomflyttningar och etablerandet av ett mindre antal judiska bosättningar. Juni 1983 Införs formella restriktioner för resor in i och ut ur Gaza. Alla resenärer måste nu ha tillstånd utfärdade av israeliska myndigheter. December Under denna period pågår den första intifadan då motståndet mot israelisk ockupation eskalerar till ett folkligt uppror. Merparten av de palestinska aktionerna är av ickevåldskaraktär som strejker, demonstrationer, bojkottaktioner, skattevägran mm. Intifadan inleds i Gaza och blir särskilt intensiv där. Här grundas också den islamistiska rörelsen Hamas under denna period. 20 augusti Undertecknas Osloavtalet som betecknades som en vägkarta för fred. Vägkartan innebär inledningsvis att Israel accepterade ett successivt tillbakadragande från delar av Västbanken och Gaza så att en palestinsk myndighet skall kunna etableras. I Gaza överförs så småningom den administrativa kontrollen av betydande områden på denna myndighet. Israel behåller dock kontrollen över bosättningarna och allt som betecknades som militärt viktiga områden samt de vägar och den infrastruktur som band dem samman, liksom över luftrum och territorialvatten. Samtidigt förstärker israelerna de yttre gränserna med buffertzoner, en befäst barriär och fem gränsövergångar där varu- och resandeflöden in och ut kan kontrolleras och regleras. De behåller också kontrollen över en landremsa mot Egypten. Därmed tas det första steget mot blockadpolitiken. September Efter att fredsprocessen stagnerat under slutet av 90-talet utbryter den andra intifadan. Under denna period växer Hamas till en allt starkare politisk kraft i opposition främst mot PLO:s ledande politiska parti Fatah som får bära ansvaret för korruption och ineffektivitet inom den palestinska administrationen och för självständighetspolitikens misslyckanden. Den israeliska regimens reaktion på den andra intifadan inbegriper bland mycket annat en successiv strypning av varu- och reseflödena in och ut ur Gaza och Västbanken. Under återkommande perioder stoppas dessa flöden helt. Konsekvenserna för levnadsförhållanden och ekonomisk utveckling under den nya palestinska myndigheten blir svåra. År 2000 stängs också Gazas internationella flygplats. Vintern förstörs den av israeliskt bombflyg.

10 2005 I februari 2005 tillkännager den israeliska regeringen att alla bosättningar och ockupationszoner inne i Gaza skall evakueras före den 12 september samma år. Samtidigt förstärks gränsbarriären och kompletteras längs den egyptiska gränsen. En gränsövergång mot Egypten öppnas i Rafah, men bara för resande med godkända handlingar. Rörligheten över den egyptiska gränsen regleras i ett avtal framförhandlat av USA. Varuflöden mellan Gaza och Egypten förblir hänvisade till att ta vägen över den israeliska gränsstationen Kerem Shalom (Karm Abu Salem). På tillbakadragandet följer snart en period av lågintensiv krigföring från olika palestinska organisationer mot Israel och från israelisk militär mot Gaza. Åren avfyras ca 2700 lokalt tillverkade raketer från Gaza in i Israel. Dessa dödade 4 och skadade 75 israeler. Under samma period avfyrar israeliskt artilleri ca granater in i Gaza vilka dödade 57 Gazabor och skadade 270. Därtill förekom militära räder från bägge håll och återkommande israeliska flyganfall. Israeliska restriktioner och blockader av handels- och reseflöden är återkommande instrument I januari detta år håller palestinierna val till lagstiftande församling. Den stora segraren blir Hamas som får 42 % av rösterna och en majoritet av mandaten. Fatah behåller dock presidentposten och i realiteten kontrollen över polisstyrkor och administrativa funktioner. Reaktionerna från Israel blir hårda. Man blockerar handeln både till Gaza och Västbanken och håller inne de tull- och skatteintäkter man enligt avtal samlar in åt den palestinska myndigheten. Under denna press gör Fatah, Hamas och andra partier inom PLO ett försök ett enas i en samlingsregering i mars 2007, men motsättningarna förblir hårda. Sommaren 2006 Den 25 juni tillfångatas den israeliske korpralen Gilad Shalit av Hamastrupper under en räd in i Israel och förs till Gaza. Han blir den första tillfångatagna israeliske soldaten sedan Under den följande sommaren eskalerar konflikten till en fullskalig israelisk operation in i Gaza. Under denna operation dödas ca 400 palestinier och 7 israeler. Väsentliga delar av Gazas infrastruktur som det centrala kraftverket och den påbörjade hamnanläggningen söder om Gaza City förstörs Den bräckliga koalitionen mellan Fatah och Hamas blir kortvarig. I juni 2007 tar Hamas ensamt kontrollen över Gazaremsan, varpå presidenten Mahmoud Abbas utropar en Fatahregering utan Hamas på Västbanken. Israel och Egypten regerar omedelbart genom att införa mycket stränga restriktioner. Det är från detta datum man brukar räkna med att Gaza är utsatt för en fullskalig blockad från land, hav och luftrum. I internationella sammanhang pratar man hädanefter ofta om en belägring (siege) av Gaza. Införseln av handelsvaror och bistånd minskar med ca 80 %. Många förnödenheter och insatsvaror blir omöjliga att få in över gränsövergångarna. Exporten från Gaza upphör nästan helt och möjligheten för palestinier att resa ut begränsas i princip till vissa svårt sjuka som kan få tillstånd att resa till sjukhus på Västbanken och Jerusalem efter långa byråkratiska ansökningsprocedurer. Gränsövergången mot Egypten i Rafah stängs nu enligt avtal mellan Egypten och Israel. Förutom i speciella undantagsfall är därefter såväl varu- som persontransporter till Gaza helt hänvisade till vägen över de israeliska gränsövergångarna I samband med den vapenvila mellan Hamas och Israel som inleddes i juni 2008 utlovades lättnader, och så småningom ett hävande av blockaden. Några betydelsefulla lättnader genomfördes dock aldrig och vapenvilan förblev bräcklig.

11 27 december januari 2009 Den 4 november 2008 dödas sex Hamassoldater vid en israelisk räd in i Gaza. Hamas betraktar vapenvilan som bruten och besvarar med raketbeskjutningar. En spiral av repressalier eskalerar fram till den israeliska invasionen i operation Gjutet bly (Cast Lead) inleds den 27 december. Under det tre veckor långa kriget dödas, enligt Palestinian Centre for Human Rights, 1417 Gazabor, varv 926 betecknas som civila (IDF uppger 1166 respektive 295). 13 israeler dödas, varav tre civila. Över 5000 personer såras och mer än 4000 bostäder förstörs. Skolor, sjukhus och infrastruktur för kommunikation el- och vattenförsörjning slås ut Trots den svåra humanitära situationen efter kriget förblir införseln på samma låga nivå. Byggmaterial och reservdelar som skulle kunnat användas för återuppbyggnad är i praktiken förbjudna av israeliska myndigheter att föra in över gränsövergångarna. Protesterna växer från biståndsgivare och världssamfund som fördömer blockaden som inhuman, rättsvidrig och kontraproduktiv. Maj 2010 I slutet av maj 2010 avseglar den första frihetsflottan från turkiska och grekiska hamnar för att bryta blockaden och föra förnödenheter och passagerare till Gaza. Flottan bordas på internationellt vatten och tvingas till Israel. På det turkiska passagerarfartyget Mavi Marmara dödas nio människor av israelisk militär. Aktionen och det brutala överfallet fäster världens blickar på blockaden och dess konsekvenser. Israel och Egypten hamnar under hård politisk press. Juni Den 1 juni 2010 meddelar egyptiska myndigheter att gränsövergången i Rafah åter är öppen. Den förblir dock begränsad och omfattar inte män i åldrarna år. I slutet av samma månad annonserar israeliska myndigheter en ny blockadpolitik. Nu säger man sig bara vilja stoppa militär utrustning och så kallade dual goods, det vill säga civilt material som enligt israelisk bedömning skulle kunna användas millitärt. Till dual goods räknas dock exempelvis byggmaterial och många industriella insatsvaror. I realiteten kommer den israeliska gränskontrollen även fortsättningsvis att begränsa eller försena införseln av en mängd olika varor. Effekten blir dock inte enbart kosmetisk. Importen av varor nästan fördubblas så att den kommer att utgöra ca 40 % av den nivå som gällde före juni Exporten ut ur Gaza förblir dock i det närmaste obefintlig. Sommaren 2011 I slutet av juni samlas över tio fartyg representerande organisationer från ett tjugotal länder i grekiska hamnar för att bilda den andra frihetsflottan. Samtliga fartyg utom ett kvarhålls genom ett regeringsdekret i Grekland. Den franska yachten Dignité bordas på internationellt vatten av israelisk militär och förs till Ashdod i Israel.

Blockaden av Gaza? en tidslinje

Blockaden av Gaza? en tidslinje Published at: https://shiptogaza.se/sv/blockadens-konsekvenser/blockaden-av-gaza- %E2%80%93-en-tidslinje Date: 2012-11-11 - PDF generated at: 2017-01-24 22:21 Copyrights: Ship to Gaza (Sweden), 2017 Blockaden

Läs mer

Libanonkriget i svensk opinion

Libanonkriget i svensk opinion Libanonkriget i svensk opinion Libanonkriget i svensk opinion Ulf Bjereld I år är det 40 år sedan sexdagarskriget 1967 mellan Israel och dess arabiska grannstater. Sedan dess ockuperar Israel bl a den

Läs mer

Israel-Palestina konflikten

Israel-Palestina konflikten Israel-Palestina konflikten Konflikten började år 1948. Ungefär 14 500 döda från år 1948-2009. Israel staten uppkom år 1948. Konflikten har varat i över 60 år och detta har pågått i många år tillbaks i

Läs mer

diasporan sionism förintelsen

diasporan sionism förintelsen Israel - Palestina diasporan sionism förintelsen FN:s delningsförslag Judisk befolkningsutveckling 3000000 2250000 1500000 Judar Araber 750000 0 1922 1931 1946 1950 1966 Israel 1948-1967 USA:s intressen

Läs mer

Från boken "Vägen till Palestina" av Evert Svensson. Alhambra Förlag

Från boken Vägen till Palestina av Evert Svensson. Alhambra Förlag Fredagsbön i Jerusalem. Hösten 2000, efter att det palestinska upproret - Intifadan - brutit ut, förbjöd den israeliska militären alla palestinska män under 45 år tillträde till Gamla stan och Al Aksamoskén.

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling B6-0275/2007 FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av uttalandena av rådet och kommissionen

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling B6-0275/2007 FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av uttalandena av rådet och kommissionen EUROPAPARLAMENTET 2004 Plenarhandling 2009 4.7.2007 B6-0275/2007 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av uttalandena av rådet och kommissionen i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen från Francis

Läs mer

palestinierna skulle föra direkta samtal med Israel, när de istället borde ställa Israel till svars för alla brott mot internationell

palestinierna skulle föra direkta samtal med Israel, när de istället borde ställa Israel till svars för alla brott mot internationell Vi ville globalisera Foto: Anna Wester Huwaida Arraf i Ramallah. Jag träffade Huwaida första gången jag reste till Palestina med PGS. Vi möttes på en demonstration i Betlehem i augusti 2001. Det var den

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 16.9.2014 B8-0117/2014 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

Judendomens historia

Judendomens historia Judendomens historia Judendomens historia 1. Historiska händelser 2. Religiösa föreställningar 3. Religiösa seder Moses 1.Flykten från Egypten, Ökenvandringen/Invandringen till Kanaans land Abraham 1.Patriarkernas

Läs mer

Vilka är rötterna till Israel-Palestinakonflikten?

Vilka är rötterna till Israel-Palestinakonflikten? Utan en förklaring av imperialismens roll i Palestina är det omöjligt att förstå konflikten som rasat i över 50 år. Konflikten kan inte begränsas till det geografiska Palestina utan spelar en roll i hela

Läs mer

Möte med fredsaktivister i Jerusalem 2004

Möte med fredsaktivister i Jerusalem 2004 Möte med fredsaktivister i Jerusalem 2004 Nils E Eriksson Halmstad De norska fredskvinnor, som arrangerade Internationella människorättsmarschen i Israel och Palestina vid jul och nyårstid 2003 har fortsatt

Läs mer

Stöd till invånarna i Gaza Motion (2011:19) av Ann-Margarethe Livh (V)

Stöd till invånarna i Gaza Motion (2011:19) av Ann-Margarethe Livh (V) Utlåtande 2011: RI (Dnr 333-437/2011) Stöd till invånarna i Gaza Motion (2011:19) av Ann-Margarethe Livh (V) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2011:19) av Ann-Margarethe

Läs mer

NORBERG 2010-04-30. FÖRSTA MAJ 2010 NORBERG. SOLIDARITET FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID. Allt startar där man själv befinner sej, här och nu.

NORBERG 2010-04-30. FÖRSTA MAJ 2010 NORBERG. SOLIDARITET FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID. Allt startar där man själv befinner sej, här och nu. NORBERG 2010-04-30. FÖRSTA MAJ 2010 NORBERG. SOLIDARITET FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID. Allt startar där man själv befinner sej, här och nu. När jag passerar Mossgruvparken, brukar jag stanna till, vid den sten

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Plenarhandling 10.12.2012 B7-0571/2012 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

Mänskliga rättigheter i de ockuperade områdena 2011 avseende Gazaremsan. 1. Trots tillbakadragande upprätthåller Israel kontroll över Gazaremsan.

Mänskliga rättigheter i de ockuperade områdena 2011 avseende Gazaremsan. 1. Trots tillbakadragande upprätthåller Israel kontroll över Gazaremsan. B'Tselem - Det israeliska Informations Centret för mänskliga rättigheter i de ockuperade områdena presenterar här nedan sin årliga rapport. Mänskliga rättigheter i de ockuperade områdena 2011 avseende

Läs mer

Israel och dess fiender

Israel och dess fiender Israel och dess fiender Israel och dess fiender Copyright 2013 Holger Nilsson Ansvarig utgivare: Holger Nilsson Framställt på vulkan.se Tryckt i Riga ISBN: 978-91-637-4457-0 Israel och dess fiender Holger

Läs mer

Israel - Palestina Konflikten

Israel - Palestina Konflikten NA15-2016-05-22 Israel - Palestina Konflikten Innehåll 1. Förenta Nationerna 3 1.1 Huvudorganen. 3 2. Mänskliga Rättigheter 4 2.1 Medborgerliga Rättigheterna... 4 2.2 Politiska Rättigheterna 4 2.3 Ekonomiska,

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014 2019 Plenarhandling B8-0346/2017 15.5.2017 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

Mot bakgrund av inlämnade identitetshandlingar får du anses ha styrkt din identitet.

Mot bakgrund av inlämnade identitetshandlingar får du anses ha styrkt din identitet. 2 (7) Ansökan med mera Du reste enligt egen uppgift in i Sverige den 1 november 2006 och ansökte om asyl den 7 november 2006. I inlaga från det offentliga biträdet som inkom den 18 januari 2007 har du

Läs mer

Sverige bör ställa motkrav på bistånd till den palestinska myndigheten

Sverige bör ställa motkrav på bistånd till den palestinska myndigheten Enskild motion Motion till riksdagen 2017/18:1314 av Mikael Oscarsson (KD) Sverige bör ställa motkrav på bistånd till den palestinska myndigheten Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom

Läs mer

Stöd till invånarna i Gaza Motion (2011:19) av Ann-Margarethe Livh (V)

Stöd till invånarna i Gaza Motion (2011:19) av Ann-Margarethe Livh (V) Utlåtande 2011: 147 (Dnr 333-437/2011) Stöd till invånarna i Gaza Motion (2011:19) av Ann-Margarethe Livh (V) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2011:19) av Ann-Margarethe

Läs mer

Goldstonerapporten om Gaza. Sammanfattning, slutsatser och rekommendationer

Goldstonerapporten om Gaza. Sammanfattning, slutsatser och rekommendationer Goldstonerapporten om Gaza Sammanfattning, slutsatser och rekommendationer Leopard förlag och Diakonia, Stockholm 2010 100602Goldstone.OK4.indd 3 Goldstonerapporten om Gaza Sammanfattning, slutsatser och

Läs mer

Ställ krav på biståndet till den palestinska myndigheten

Ställ krav på biståndet till den palestinska myndigheten Enskild motion KD Motion till riksdagen 2018/19:613 av Magnus Oscarsson och Mikael Oscarsson (båda KD) Ställ krav på biståndet till den palestinska myndigheten Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer

Läs mer

Israels grepp om Palestina ockupation, kolonialism eller apartheid?

Israels grepp om Palestina ockupation, kolonialism eller apartheid? Israels grepp om Palestina ockupation, kolonialism eller apartheid? För palestinierna på Västbanken och i Gaza är morgondagen alltid oviss. Israels ockupation påverkar alla delar av människors liv. För

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 15.7.2014 B8-0072/2014 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

Mot bakgrund av inlämnade identitetshandlingar får

Mot bakgrund av inlämnade identitetshandlingar får 2 (5) Yrkanden och grunder samt deras barn, och yrkar att de skall beviljas uppehållstillstånd, samt flyktingförklaring och resedokument. yrkar även att de skall beviljas arbetstillstånd. Till stöd för

Läs mer

2

2 Stockholms arbetarekommuns årsmöte 22 april 2017 2 3 4 STS Bromma-Kungsholmen, STS Stockholms stad Socialdemokrater för tro och solidaritet, Bromma-Kungsholmens förening i Stockholm, motionerade till Arbetarekommunens

Läs mer

Rättschefen tog senast ställning till situationen i Gaza den 13 november 2014.

Rättschefen tog senast ställning till situationen i Gaza den 13 november 2014. 2 Något beslut om avvisning eller utvisning bör i regel inte fattas i samband med att tidsbegränsat uppehållstillstånd på grund av verkställighetshinder meddelas. 1. Bakgrund Rättschefen tog senast ställning

Läs mer

Strategisk Plan för åren

Strategisk Plan för åren Strategisk Plan för åren 2010-2012 Uppdatering av strategisk plan från 2008-2010 PGS Palestinagrupperna i Sverige är en partipolitiskt och religiöst obunden solidaritetsorganisation som bildades 1976 genom

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om fredsprocessen i Mellanöstern, som antogs av rådet vid dess 3443:e möte den 18 januari 2016.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om fredsprocessen i Mellanöstern, som antogs av rådet vid dess 3443:e möte den 18 januari 2016. Europeiska unionens råd Bryssel den 18 januari 2016 (OR. en) 5328/16 COMEP 3 MAMA 11 CFSP/PESC 36 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 5332/16 COMEP 4 MAMA

Läs mer

Vägledande beslut rörande en asylsökande från Gaza i de palestinska områdena

Vägledande beslut rörande en asylsökande från Gaza i de palestinska områdena 1 (9) Rättslig styrning Beslut 2008-07-01 Beteckning Vägledande beslut rörande en asylsökande från Gaza i de palestinska områdena Sökande Offentligt biträde/ombud: statslös palestinier med hemvist i Gaza

Läs mer

Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90%

Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90% Krisen i Syrien Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90% Sunni 74%, övrig islam 16%, Kristna 10%

Läs mer

Europaparlamentets resolution av den 5 juli 2012 om EU:s politik på Västbanken och i östra Jerusalem (2012/2964(RSP))

Europaparlamentets resolution av den 5 juli 2012 om EU:s politik på Västbanken och i östra Jerusalem (2012/2964(RSP)) P7_TA-PROV(2012)0298 EU:s politik på Västbanken och i östra Jerusalem Europaparlamentets resolution av den 5 juli 2012 om EU:s politik på Västbanken och i östra Jerusalem (2012/2964(RSP)) Europaparlamentet

Läs mer

Palestinagruppernas enkät inför valet

Palestinagruppernas enkät inför valet Palestinagruppernas enkät inför valet Palestinagrupperna har inför valet 2010 skickat ut en enkät till samtliga nuvarande riksdagspartier, med ett antal frågor som rör Palestina/Israel-konflikten och en

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:128. Israels ockupation av Palestina. 1 Innehållsförteckning. Kommittémotion

Motion till riksdagen 2015/16:128. Israels ockupation av Palestina. 1 Innehållsförteckning. Kommittémotion Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:128 av Hans Linde m.fl. (V) Israels ockupation av Palestina 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning 1 2 Förslag till riksdagsbeslut 2 3 Inledning 3 4

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 16.9.2014 B8-0113/2014 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

Upphörande av bistånd till den palestinska myndigheten

Upphörande av bistånd till den palestinska myndigheten Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2016 av Björn Söder och Kent Ekeroth (båda SD) Upphörande av bistånd till den palestinska myndigheten Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom

Läs mer

MINNS DU NOVEMBER 2012?

MINNS DU NOVEMBER 2012? MINNS DU NOVEMBER 2012? Fråga 1 Ett videoklipp på You Tube har slagit alla rekord och upphovsmannen hamnade i Guinness Rekordbok under november 2012. Vem är det som ligger bakom klippet? 1. Barack Obama

Läs mer

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Utrikesdepartementet Denna rapport är en översiktlig sammanställning över hur de mänskliga rättigheterna efterlevs, grundad på den svenska ambassadens bedömningar. Rapporten kan inte ge en fullständig

Läs mer

Rättschefens rättsliga ställningstagande

Rättschefens rättsliga ställningstagande 1 (10) Rättslig styrning INSTRUKTION 2010-04-01 RCI 05/2010 Rättschefens rättsliga ställningstagande angående situationen på Gazaremsan och frågan om uppehållstillstånd enligt 5 kap. 6 utlänningslagen

Läs mer

Instuderingsfrågor till Kalla krigets tid sid 129-149

Instuderingsfrågor till Kalla krigets tid sid 129-149 1 Instuderingsfrågor till Kalla krigets tid sid 129-149 Konflikten uppstår 1. Vilka frågor diskuterades vid konferensen i Jalta i feb 1945? Vad kom man fram till? 2. Vad bestämdes vid nästa konferens i

Läs mer

Motioner och utlåtanden. Grupp E Nationella och internationella frågor

Motioner och utlåtanden. Grupp E Nationella och internationella frågor Motioner och utlåtanden Grupp E Nationella och internationella frågor Stockholms arbetarekommuns årsmöte 27-28 april 2013 2 Innehåll Motion E1 Använd våra skattepengar till något nyttigt, inte till onödiga

Läs mer

Stor betydelse vem man röstar på i EU-valet

Stor betydelse vem man röstar på i EU-valet Stor betydelse vem man röstar på i EU-valet om man vill stödja en rättvis fred Palestina Valet den 7 juni (2009) gäller EU-parlamentet, som formellt har begränsad makt över EU:s utrikespolitik. Ändå är

Läs mer

Kritiken av Israel har alltså varit hård, men vad är den egentligen värd?

Kritiken av Israel har alltså varit hård, men vad är den egentligen värd? Författad av Fähstorkh ons, 26/03/2008-14:44 Israel har påbörjat byggandet av en barriär på Västbanken och runt Jerusalem. Den norra delen av barriären som består av diken, murar och taggtråd är redan

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014 2019 Plenarhandling B8-0345/2017 15.5.2017 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

Tema: Palestinakonflikten Lärarhandledning: Bakom muren

Tema: Palestinakonflikten Lärarhandledning: Bakom muren Tema: Palestinakonflikten Lärarhandledning: Bakom muren Västbanken, Gaza, Israel, Palestina, Betlehem. Geografiska namn som förknippas med konflikter och krig. Öka elevernas förståelse för internationella

Läs mer

Premiärministern Benjamin Netanyahu tal till öppningssessionen i Knesset 2009

Premiärministern Benjamin Netanyahu tal till öppningssessionen i Knesset 2009 Premiärministern Benjamin Netanyahu tal till öppningssessionen i Knesset 2009 Rätten till självförsvar Rätten att upprätthålla en judisk stat och rätten till självförsvar är de två grundvalarna för vårt

Läs mer

Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945

Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945 Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945 Sammanfattning av Sverige under det andra världskriget 1939-1945 1939 bildades en samlingsregering (ministrarna kom från nästan alla partier)

Läs mer

Noter Tryck: oto: Sveriges gsf kristna råd Omsla Text: orm: www.skr.org/foljeslagare Grafisk f

Noter Tryck: oto: Sveriges gsf kristna råd Omsla Text: orm: www.skr.org/foljeslagare Grafisk f Noter 1 Israel ockuperar sedan Sexdagarskriget 1967 Västbanken och Gazaremsan. Vi har valt att kalla dessa områden för det ockuperade palestinska området, då de enligt FN ska ses som ett område och inte

Läs mer

Professor Gunnar Åselius, Försvarshögskolan: Första världskriget Rysslands roll

Professor Gunnar Åselius, Försvarshögskolan: Första världskriget Rysslands roll Professor Gunnar Åselius, Försvarshögskolan: Första världskriget Rysslands roll INNEHÅLL Var 1914 en förutsättning för 1917? Vilket ansvar hade Ryssland i juli 1914? Hur dålig var armén? Hur fungerade

Läs mer

Riksdagens protokoll 2012/13:35. Måndagen den 3 december. Protokoll. Kl /13:35. 1 Avsägelser

Riksdagens protokoll 2012/13:35. Måndagen den 3 december. Protokoll. Kl /13:35. 1 Avsägelser Riksdagens protokoll 2012/13:35 Måndagen den Kl. 11.30 13.21 Protokoll 2012/13:35 1 Avsägelser Talmannen meddelade att Lars Isovaara (SD) anhållit om entledigande från uppdraget som ledamot av riksdagen.

Läs mer

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid ovanstående möte.

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid ovanstående möte. Europeiska rådet Bryssel den 16 juli 2014 (OR. en) EUCO 147/14 CO EUR 9 CONCL 3 FÖLJENOT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Ärende: Europeiska rådets extra möte (den 16 juli 2014) Slutsatser

Läs mer

Palestina. Strategi för Sveriges internationella utvecklingssamarbete i

Palestina. Strategi för Sveriges internationella utvecklingssamarbete i Strategi för Sveriges internationella utvecklingssamarbete i Palestina 2015 2019 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2014 Artikelnr: UD 14.054

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 16.9.2014 B8-0112/2014 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

Depressionen. Varför fanns det ett stort uppsving från 1920-talet:

Depressionen. Varför fanns det ett stort uppsving från 1920-talet: Depressionen. Varför fanns det ett stort uppsving från 1920-talet: o Stor industriell expansion i slutet 1900talet. USA hade passerat både GB och Tyskland. Världskriget hade betytt ett enormt uppsving.

Läs mer

Föreläsning 7 och 8. Föreläsning 8. Högtider och Familjeliv.( Groth 229-260+ Donin s 52-101))

Föreläsning 7 och 8. Föreläsning 8. Högtider och Familjeliv.( Groth 229-260+ Donin s 52-101)) Föreläsning 7 och 8 Föreläsning 7 Staten Israel efter 1 VK och fram till nutid. Jerusalem som helig stad och Israel som det heliga landet. Judarnas historia i Sverige. Messiasföreställningar i judendomen.

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

USA tillverkar och använder atombomben Slutar andra världskriget Europa delas mellan segrarmakterna i öst (Sovjet) och väst (USA, Frankrike, England)

USA tillverkar och använder atombomben Slutar andra världskriget Europa delas mellan segrarmakterna i öst (Sovjet) och väst (USA, Frankrike, England) Efterkrigstiden 1945 USA tillverkar och använder atombomben Slutar andra världskriget Europa delas mellan segrarmakterna i öst (Sovjet) och väst (USA, Frankrike, England) 1948-49 Berlinblockaden Sovjet

Läs mer

Vi får inte glömma Guds plan med Israel och judarna

Vi får inte glömma Guds plan med Israel och judarna Vi får inte glömma Guds plan med Israel och judarna Ingen av oss har kunnat undgå att märka att situationen i Mellanöstern igen en gång är väldigt spänd. Tyvärr är nyhetsrapporteringen kring händelserna

Läs mer

Israels strävan efter fred

Israels strävan efter fred Israels strävan fred efter Israels strävan efter fred Innehållsförteckning: Inledning 3 Jerusalem: Fredens stad 4 Sionisternas fredsförsök 4-5 1937: Peel-kommissionen 6 1947: FNs delningsplan 6 1948:

Läs mer

Före Kristus. 1918 Brittiska trupper intar Palestina.

Före Kristus. 1918 Brittiska trupper intar Palestina. Palestinakonflikten i årtal Hämtad från Gahrton, Per: Palestinas frihetskamp, Historia, analys och personliga iakttagelser (2008) Stockholm, Carlsson bokförlag ISBN 978 91 7331 177 9 Före Kristus Ca 1400

Läs mer

Rika och fattiga länder

Rika och fattiga länder Att dela in världen - I-länder Länder som industrialiserats U-länder Länder där utvecklingen gått långsammare - Stor skillnad mellan I-länder storskillnad mellan I-länder och U-länder - BNI Bruttonationalinkomst

Läs mer

Valet till EU-parlamentet 26 maj 2019

Valet till EU-parlamentet 26 maj 2019 Valet till EU-parlamentet 26 maj 2019 Vad säger kandidaterna om Palestina och Israel? 1 (11) Bakgrund Valet av kandidater till EU-parlamentet den 26 maj är viktigt för utvecklingen i Palestina och Israel.

Läs mer

FN, Israel och det palestinska folket. En komplex relation

FN, Israel och det palestinska folket. En komplex relation FN, Israel och det palestinska folket. En komplex relation FN i Världspolitiken 733G31. VT 2012 Ett arbete av Sara Lybecker Sigrid Jansson och Robert Englund SAMMANFATTNING Israel-Palestina konflikten

Läs mer

Palestinagrupperna i Sverige (PGS) The Palestine Solidarity Association of Sweden

Palestinagrupperna i Sverige (PGS) The Palestine Solidarity Association of Sweden Projektsammanfattning - Mänskliga rättigheter i fokus NGO - observatörer till Jerusalem, Västbanken och Gaza 2006 Sammanfattning Palestinagrupperna i Sverige fick ett bidrag från Folke Bernadotte Akademin

Läs mer

Palestinagruppernas enkät inför valet

Palestinagruppernas enkät inför valet Palestinagruppernas enkät inför valet Palestinagrupperna i Sverige har inför valet skickat ut en enkät till samtliga riksdagspartier, med frågor om Palestina-Israel konflikten. Alla partier har gett utförliga

Läs mer

Som inofficiell palestinsk huvudstad på Västbanken fungerar Ramallah. I Gaza är de största städerna Gaza stad och Khan Younis.

Som inofficiell palestinsk huvudstad på Västbanken fungerar Ramallah. I Gaza är de största städerna Gaza stad och Khan Younis. Palestina https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/asien/palestina/ Palestinierna på Västbanken och i Gaza gavs rätt att delvis styra sig själva sedan paraplyorganisationen PLO 1993 hade erkänt

Läs mer

Arabiens territoriella förmåga att ta emot flyktingar var i slutet på 1940-talet i vart fall inte mindre än t.ex. Finlands förmåga.

Arabiens territoriella förmåga att ta emot flyktingar var i slutet på 1940-talet i vart fall inte mindre än t.ex. Finlands förmåga. Flyktingsituationen efter det andra världskriget och dess lösning - försök till en begränsad översikt. : Lennart Eriksson, lelle@lelles.com statsvetare och sociolog Syftet med denna framställning är dels

Läs mer

! " "# # $% $ $ $ ### & ' & ()

!  # # $% $ $ $ ### & ' & () "# *+ ',-. /01(" 2"*1*23 14! Gazaremsan är nu världens största koncentrationsläger. Läget blir allt mer outhärdligt för dess 1,5 miljoner palestinier. Leverans av mat, medicin och bränsle stryps, eller

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 12.1.2015 B8-0023/2015 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

Upphörande med bistånd till den palestinska myndigheten

Upphörande med bistånd till den palestinska myndigheten Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:72 av Björn Söder och Kent Ekeroth (båda SD) Upphörande med bistånd till den palestinska myndigheten Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom

Läs mer

Första världskriget

Första världskriget Första världskriget 1914-1918 1. 2. 3. Varför blev det krig? 4. 5. 2 s.194 Orsaker till första världskriget: Imperialismen Industrialiseringen skapade behov av råvaror och nya marknader. Kapplöpning om

Läs mer

43. Fredspristagaren Arafats arv

43. Fredspristagaren Arafats arv 43. Fredspristagaren Arafats arv Samma dag som det första Osloavtalet undertecknades i Washington (13/9-93) sändes en bandad intervju med Arafat på Jordans TV. Arafat sade bland annat (min översättning

Läs mer

2012:1 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till och med år 2010.

2012:1 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till och med år 2010. 2012-01-12 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:1 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till

Läs mer

kubakrisen.notebook September 21, 2009

kubakrisen.notebook September 21, 2009 KUBAKRISEN Det Kalla kriget förändrades under den senare delen av 1950 talet. Den värsta kommunisthysterin avtog i USA samtidigt som Khruschev lanserade idén om fredlig samexistens mellan väst och öst.

Läs mer

1) Vad är Ship To Gaza och Freedom Flotilla? 2) Är aktionen humanitär eller politisk?

1) Vad är Ship To Gaza och Freedom Flotilla? 2) Är aktionen humanitär eller politisk? 1) Vad är Ship To Gaza och Freedom Flotilla? Free Gaza Movement är en koalition av pro- palestinska organisationer och aktivister. Den svenska kampanjorganisationen heter Ship to Gaza, och den aktuella

Läs mer

Första världskriget 1914-1918

Första världskriget 1914-1918 Första världskriget 1914-1918 1. 2. 3. Varför blev det krig? 4. 5. 2 Orsaker till första världskriget: Imperialismen Industrialiseringen skapade behov av råvaror och nya marknader. Kapplöpning om kolonierna.

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 10.12.2014 B8-0357/2014 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

Studieplan för boken Inshallah Konflikten mellan Israel och Palestina

Studieplan för boken Inshallah Konflikten mellan Israel och Palestina Studieplan Studieplan för boken Inshallah Konflikten mellan Israel och Palestina En bok av fotografen/journalisten Donald Boström Övriga texter av Lars Boström, Cordelia Edvardson, Per Gahrton, Jan Guillou,

Läs mer

Effektrapport 2016 Palestinagrupperna i Sverige

Effektrapport 2016 Palestinagrupperna i Sverige Effektrapport 2016 Palestinagrupperna i Sverige Palestinagrupperna i Sverige (PGS) är sedan 2016 medlem i Frivilligorganisationernas Insamlingsråd, FRII. PGS har därmed förbundit sig till att följa FRIIs

Läs mer

Bedömningsunderlag för ny samarbetsstrategi med Västbanken/Gaza 1(31)

Bedömningsunderlag för ny samarbetsstrategi med Västbanken/Gaza 1(31) Bedömningsunderlag för ny samarbetsstrategi med Västbanken/Gaza 1(31) 2 (31) Bedömningsunderlag för ny samarbetsstrategi med Västbanken/Gaza Innehållsförteckning 1 Konflikten och fattigdomssituationen...2

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET. Arabiska Våren. Konsekvenserna

LINKÖPINGS UNIVERSITET. Arabiska Våren. Konsekvenserna LINKÖPINGS UNIVERSITET Arabiska Våren Konsekvenserna Magnus Roback, Adam Palm Lamerstedt, Mariwan Nisstany, Gabriel Forsberg, Alexander Öström 12/19/2012 Konsekvenserna? Vi har valt att arbeta med frågan

Läs mer

Varför fanns det ett stort uppsving från talet:

Varför fanns det ett stort uppsving från talet: Depressionen. Varför fanns det ett stort uppsving från 1920- talet: o Stor industriell expansion i slutet 1900talet. USA hade passerat både GB och Tyskland. Världskriget hade betytt ett enormt uppsving.

Läs mer

paris gaza: två brott mot krigets lagar Torbjörn Tännsjö

paris gaza: två brott mot krigets lagar Torbjörn Tännsjö paris gaza: två brott mot krigets lagar Torbjörn Tännsjö attentaten i paris fredagen den 13 november 2015 utgjorde ett solklart brott mot krigets lagar. Enda möjliga invändningen mot det påståendet vore

Läs mer

Oktoberkriget 1973 och oljekrisen 1973-1974

Oktoberkriget 1973 och oljekrisen 1973-1974 Oktoberkriget 1973 och oljekrisen 1973-1974 Under oljekrisen fyrdubblade OPEC-länderna priset på råolja. Priset på olja steg från $3 per fat till $11 per fat. Här ser man hur en man hamstrar bensin i en

Läs mer

Israel vs Israel. Rekommenderad för åk 9 & gymnasiet

Israel vs Israel. Rekommenderad för åk 9 & gymnasiet Israel vs Israel Den israeliska ockupationen av Gaza, Västbanken och östra Jerusalem har pågått i 44 år alltsedan 1967, och den omstridda konflikten fortsätter att inte bara dela israeler och palestinier

Läs mer

Internationell Ekonomi

Internationell Ekonomi Internationell Ekonomi Handelshinder När varor säljs till ett land från ett annat utan att staten tar ut tull eller försvårar handeln så råder frihandel Motsatsen kallas protektionism Protektionism Med

Läs mer

Släpande sig fram mot en palestinsk förintelse av Richard Falk 29 juni 2007 Slouching toward a Palestinian Holocaust.

Släpande sig fram mot en palestinsk förintelse av Richard Falk 29 juni 2007 Slouching toward a Palestinian Holocaust. Släpande sig fram mot en palestinsk förintelse av Richard Falk 29 juni 2007 Slouching toward a Palestinian Holocaust. Är det verkligen ett tecken på ansvarslös överdrift att koppla samman behandlingen

Läs mer

Folkmordet i Rwanda och arbetet med den internationella Rwandatribunalen

Folkmordet i Rwanda och arbetet med den internationella Rwandatribunalen Linköpings Universitet FN i världspolitiken, del 2 Frida Karlsson 2012-08-20 Folkmordet i Rwanda och arbetet med den internationella Rwandatribunalen INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1. INLEDNING 1.1 Inledning

Läs mer

Befolkning. Geografi.

Befolkning. Geografi. Befolkning Geografi. Den ojämna fördelningen av befolkningen.. Uppdelning på världsdelar. Man bor där man kan försörja sig. Tillgång på vatten och jord att odla på. När industrierna kom - bo nära naturresurserna.

Läs mer

EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991

EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991 EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991 Efter 1945 Fred och välfärd Europa var en världsdel i spillror. Politikerna som styrde hade varit med om krisen på 1920- och 1930 talen, världskrig, nazism, kommunism

Läs mer

Ship to Gaza. Kim S Aguayo om färden mot Gaza som slutade i israeliskt fängelse: Våra rättigheter kränktes från början till slut

Ship to Gaza. Kim S Aguayo om färden mot Gaza som slutade i israeliskt fängelse: Våra rättigheter kränktes från början till slut Kim S Aguayo om färden mot Gaza som slutade i israeliskt fängelse: Våra rättigheter kränktes från början till slut Foto: Kim S Aguayo I slutet av maj anfölls solidaritetsaktionen / Freedom Flotilla av

Läs mer

Onsdagen den 21 november. Protokoll

Onsdagen den 21 november. Protokoll 93 Kairosdokumentet och Israel-Palestinafrågan, beslut Från måndagens och tisdagens överläggningar med anledning av Ekumenikutskottets betänkande Eu 2012:2 Kairosdokumentet och Israel-Palestinafrågan förelåg

Läs mer

Bilder av 1920-talet. Hur var 1920-talet? Vad tänker vi på och associerar till? Kris och elände eller glädje och sedeslöshet?

Bilder av 1920-talet. Hur var 1920-talet? Vad tänker vi på och associerar till? Kris och elände eller glädje och sedeslöshet? Bilder av 1920-talet Hur var 1920-talet? Vad tänker vi på och associerar till? Kris och elände eller glädje och sedeslöshet? George Grosz Kapitalismens största kris: depressionen Börskrasch 29 oktober

Läs mer

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Am. 11

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Am. 11 B8-0450/2017 } RC1/Am. 11 11 Dimitrios Papadimoulis, Lola Sánchez Caldentey, Merja Kyllönen, Kateřina Konečná, Jiří Maštálka, Stelios Kouloglou, Kostas Chrysogonos, Fabio De Masi, Eleonora Forenza Punkt

Läs mer

EN NY SVENSK MELLANÖSTERN- POLITIK

EN NY SVENSK MELLANÖSTERN- POLITIK KRISTDEMOKRATERNA, BRYSSELKANSLIET, 2018-07-06 Fempunktsprogram EN NY SVENSK MELLANÖSTERN- POLITIK Presentation vid seminarium i Almedalen, Visby, 2018 De diplomatiska relationerna mellan Sverige och

Läs mer

BOMBER OCH GRANATER SVENSKA BANKERS INVESTERINGAR I KONTROVERSIELL VAPENEXPORT

BOMBER OCH GRANATER SVENSKA BANKERS INVESTERINGAR I KONTROVERSIELL VAPENEXPORT BOMBER OCH GRANATER S V E N S K A B A N K E R S I N V E S T E R I N G A R I K O N T R O V E R S I E L L VA P E N E X P O R T Detta är en sammanfattning av en längre rapport publicerad på engelska av Diakonia

Läs mer

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Västeuropa De första åren efter andra världskriget var nödår i stora delar av Europa, med svält och bostadsbrist. Marshallplanens pengar

Läs mer

Irans kärnvapenspolitik genom realismens slöja.

Irans kärnvapenspolitik genom realismens slöja. Irans kärnvapenspolitik genom realismens slöja. Grupp 8 Internationell Politik 733G20 2012-05- 23 Jakob Holmin Fridell Anton Holmstedt Isabelle Holmstedt Martin Hjers Table of Contents Irans atomenergiprogram...

Läs mer

Irans kärnvapenprogram En analys av ett internationellt problem utifrån ett konstruktivistiskt perspektiv

Irans kärnvapenprogram En analys av ett internationellt problem utifrån ett konstruktivistiskt perspektiv Irans kärnvapenprogram En analys av ett internationellt problem utifrån ett konstruktivistiskt perspektiv 2012-05-22 733G20 Internationell politik Rikard Sjöstrand Josefin Strömberg Sofia Sjöstrand Oskar

Läs mer