2. Minnesanteckningar från föregående möte Förra gångens minnesanteckningar lägges till handlingarna.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2. Minnesanteckningar från föregående möte Förra gångens minnesanteckningar lägges till handlingarna."

Transkript

1 Näringslivsråd Plats: Stora sammanträdesrummet, Skinnskattebergs kommun Plats och tid för sammanträde: 1. Välkommen Närvarande: Lars Andersson, (s) kommunalråd Carina Sandor, (fpl) Jan Jäder, sektorchef näringsliv och utveckling Katarina Sohlman, nämndsekreterare Andreas Ahlsén, styrelseledamot Företagarna Norra Västmanland Marnix Bijl, Färnas Hjärta Susanne Kalliga, Bergslagens Mattleasing Tord Pettersson, VD Systemair Eira Olofsson, studie-och yrkesvägledare 2. Minnesanteckningar från föregående möte Förra gångens minnesanteckningar lägges till handlingarna. 3. Information från Eira Olofsson, studie-och yrkesvägledare i Skinnskattebergs kommun Eira Olofsson, studie-och yrkesvägledare i Skinnskattebergs kommun informerar om praoverksamheten i skolan. Från skollagen och andra styrdokument framgår det att skolan ska arbeta för att eleverna får en bra förankring till arbetslivet och en inblick i det omgivande arbetslivet. De flesta av eleverna från kommunen väljer gymnasieutbildningar i närliggande städer exempelvis i Fagersta via NVU, Köping, Örebro eller Västerås. Information som eleverna får är att resor till andra orter kan vara påfrestande och därmed påverka studierna. Det har även visat sig att de som pendlar till exempelvis Västerås, i större utsträckning än andra elever hoppar av sitt gymnasieprogram. Problemet som finns är att gymnasieskolan inom NVU har för få gymnasieprogram, vilket gör att elever som vill läsa andra program som inte finns i Fagersta blir tvungna att pendla längre sträckor för att läsa det de vill. Det har ingen betydelse ekonomiskt för Skinnskattebergs kommun om elever väljer att studera via NVU eller i en annan stad. Det har även visat sig att betygen blir bättre för de elever som läser via NVU.

2 Praoverksamheten är upplagd på olika nivåer beroende på elevernas årskurser. Studiebesök på exempelvis bondgårdar och inom räddningstjänsten genomförs samt så kan elevernas föräldrar informera om sina yrken i elevernas klassrum. Eleverna på Skogsmästarskolan anordnar även en dag där de ger information om möjliga jobb och utbildningar inom sitt område. I årskurs åtta genomförs prao med en vecka på våren och en vecka på hösten. I årskurs nio genomförs praon med två veckor i nian, där den ena veckan är en prao på en vanlig arbetsplats, medan den andra veckan är besök på en gymnasieskola för att se vad gymnasieprogrammet innebär och hur skolan ser ut. I samband med tekniklektioner genomförs även studiebesök vid Systemair. Det har även pågått ett projekt i samarbete mellan Kopparberg, Skinnskatteberg, organisationen Bergskraft och en forskare vid Örebro universitet om gruvnäringen. Det finns planer att genomföra en så kallade företagsmässa där en årskurs i skolan anordnar mässan. Företag och elever kan då mötas på mässan. En annan plan är att införa jobbskugga, det vill säga att eleven får följa en person i dennes arbetsliv under några dagar för att se vad yrket innebär. När det kommer till att hitta praoplatser uppmanas eleverna att själva söka och kontakta arbetsplatser. Rådet anser att entreprenörskap och möjligheten att skapa egna företag borde få större utrymme i skolan och vid val av praktikplats. Eleverna borde kunna skugga en egenföretagare inom olika branscher för att se hur skillnaderna ser ut mellan olika företag. Detta kan påverka den negativa bilden som upplevs gentemot företagare i Skinnskatteberg samt förändra synen att det är svårt att skapa ett eget företag. Diskussion uppstår om vilken årskurs som borde anordna företagsmässan. I årskurs åtta kan det upplevas som att det inte händer särskilt mycket förutom skolarbetet vilket gör att anordning av mässan kan ge en uppiggande effekt. Däremot påpekas det att mängden skolarbete i just årskurs åtta gör att det vore lämpligare med att anordna mässan i årskurs sju då arbetsbelastningen ses som lägre i denna årskurs. Studie-och yrkesvägledaren ska ta med sig åsikterna från näringslivsrådet.

3 4. Information om näringslivspolicy Arbetet med näringslivspolicyn fortgår. Policyn utgår från fyra U, uppmärksamma, utbilda, umgås och underlätta, som är fyra aktivitetsområden. Utifrån dessa områden skapas sedan aktiviteter som såväl företagare, politiker och tjänstemän kan beröras av. Exempelvis kan målområdet utbilda syfta på en förändring av fördomsbilden av företagare vilket kan innefatta aktiviteter hos såväl kommunen som företagarna. Skinnskattebergs kommuns slogan är Kulturriket i Bergslagen. Innebörden av begreppet kultur ses i denna kontext som bearbetning, odling och bildning. Begreppet omfattar all mänsklig aktivitet vilket företagande blir en naturlig del att innefattas i. Därför är kultur en av de fyra principerna som näringslivspolicyn bygger på. Företagande, hållbar och utveckling är de tre återstående principerna. Näringslivspolicyn ska utgå från de kommunövergripande målen som sätts politiskt. De nuvarande målen ska revideras vilket innebär att en politisk process fortgår om detta. För att arbetet med näringslivspolicyn ska gå vidare anser rådet att arbetet ska fortsätta efter de mål som den arbetas fram ifrån idag. Detta för att de nya politiska målen för näringslivet inte kommer att skilja sig nämnvärt från de mål som finns i dagsläget, samt så kommer målen vara formulerade väldigt brett vilket ger möjligheten att passa in näringslivspolicyns mål i dessa. Arbetet med näringslivspolicyn ska alltså fortgå utifrån de mål som företagare och sektorchefen för näringsliv och utveckling anser passar då dessa personer är insatta i ämnet. Därefter lämnas förslag till politiken som tar ställning till näringslivspolicyn. Det som rådet anser om policyn är att det lokala näringslivet bör gynnas och få utrymme i policyn. Även om företagen har en global marknad så ska det finnas en målbild att lokaliseringen av företag sker till Skinnskattebergs kommun. Vidare framkommer det att varje år kan få en egen inriktning där exempelvis ökat kvinnligt företagande kan vara målsättningen ett år. Genom detta skulle det kunna bli lättare med uppföljning och en enkelhet i att se ifall målen nås eller inte. Det framkommer även åsikter att uppföljning kan genomföras i verksamhetsberättelsen vid årets slut. Diskussion om begreppet näringslivsklimat uppstår där det kan vara bättre att använda begreppet näringslivskultur eftersom klimat syftar på något statiskt som inte går att förändra. - Näringslivsrådet beslutar att sektorchefen för näringsliv och utveckling till nästa möte rapporterar om hur arbetet med näringslivspolicyn fortgår.

4 5. Aktuellt från kommunen Arbetet med budget 2015 har påbörjats. Det ekonomiska ramarna har utökats till att bli 215 miljoner kronor istället för 209 miljoner kronor. Statistik från SCB visar även att invånarna ökar vilket gör att de ekonomiska ramarna beräknas på en befolkning i kommunen på 4400 personer. Den nya tekniska chefen börjar sin tjänst den 3 mars Han heter Tomas Lenell och kommer närmast från Västerås stad. Rekryteringen av ny socialchef pågår där intervjuer ska hållas inom den närmaste tiden. Kommunmedlemmarna har blivit uppmanade att lämna in intresseanmälningar till kommunen för bredbandsutbyggnad där 150 svar har inkommit. Intresseanmälningar för just bredbandsutbyggnad upplever rådet borde bli fler. Många ser inte nyttan i eller behovet av att anmäla intresse ifall den enskilda individen själv är nöjd med sin situation. Dessutom är intresseanmälan inte bindande vilket det kan råda stor okunskap om. Bredbandsutbyggnad är även väldigt viktigt för Skinnskattebergs kommun i stort, samt så kan fastighetens värde öka i och med bredbandsanslutningen. Det ses även som viktigt att viljan finns lokalt då fler vill delta om personerna i omgivningen gör det. Översiktsplanen för Skinnskattebergs kommun har nu bearbetats utefter de förslag som inkommit under utställningsperioden. Efter beslut i kommunstyrelsen den 11 mars 2014 ska den ställas ut på nytt i några månader, för att därefter behandlas politiskt fram till det slutgiltiga beslutet i kommunfullmäktige i september Folkhögskolan diskuteras och det klarläggs att Landstinget Västmanland äger fastigheten samt att en diskussion pågår om bland annat försäljning. Kommunen har haft ett möte med Systemair om bland annat samrekryteringar, vilket innebär att om någon rekryteras till kommunen så kan det finnas medföljande som då kan rekryteras på Systemair. Kommunchefen ska även träffa företaget regelbundet.

5 Turismen ökar i Skinnskattebergs kommun. Att ha en politik för turismen saknas däremot oftast i Örebro- och Västmanlandsområdet, trots att denna sektor omsätter mycket pengar. I samband med detta uppkommer åsikter att näringslivspolicyn även ska poängtera turismsektorn. Det framgår också att kommunen själv inte har så många gäster till konferenser eller liknande som övernattar i kommunen. Inom turismsektorn i kommunen upplevs det som att det blir mycket pengar kvar i området, då exempelvis maten som köps in till frukostar och liknande kommer från närområdet samt att tips på aktiviteter till turisterna gynnar andra företag inom sektorn. Dessutom upplevs en dålig koll på hur många övernattningar som olika företag har, samt att kommunens invånare inte säkert vet vad som finnas att göra i kommunen. En tidning planeras ges ut nästa år där inventerade turistaktiviteter presenteras. Generellt så finns det dålig kunskap om de företag som är inom turistbranschen, vilka aktiviteter som finns samt vilka språk som talas, anser rådet. Detta påvisar behovet av en inventering. Dessutom vidhålls att starta ett företag inom turism så som fiskeguidning eller inom ett annat intresse upplevs som relativt enkelt. Förslag på att inventeringen av företag inom turistbranschen kan genomföras som en aktivitet för ett år i näringslivspolicyn framkommer. 6. Aktuellt från Företagarna Företagarna delar ut sitt aktivitetsprogram för Detta är aktiviteter för såväl medlemmar som icke-medlemmar. Vid vissa träffar inbjuds utomstående experter och olika träffar har olika teman. Fokus i år från Företagarna är att uppmärksamma det stöd som organisationen erbjuder samt den möjlighet till expertkunskap som Företagarna har kontaktnätverk till, och därmed erbjuder sina medlemmar. I samband med en av aktiviteterna, som rör kvinnligt företagande, diskuteras jämställdhet. Om betoningen av exempelvis kvinnliga företagare görs så utgår man ifrån att det som inte nämns, det vill säga mannen, är normen. Ett tips som framkommer, för att öka jämställdheten och få fler kvinnor att starta företag, är att inte betona just kvinnor som företagare. På de ställen som har detta tankesätt har resultatet blivit att fler kvinnor startat eget företag. En kort reklamfilm för Företagarna visas där det framgår att 4 av 5 jobb skapas inom småföretag.

6 7. Mötestider för 2014 Förslag till datum för möten med näringslivsrådet för år 2014 diskuteras. Datumen för årets möten blir 22 maj, 3 september och 20 november. 8. Övriga frågor En inbjudan till ett framtidsmöte i Västerås från Svenskt Näringsliv delas ut till rådets medlemmar. Träffen riktar sig till företagare och politiker och äger rum den 31 mars. Den som vill delta anmäler sig själv. Den 4 mars 2014 i Kulturhuset Korpen anordnas en debatt med partiordföranden i Skinnskattebergs kommun. Fem partier har anmält sig och två väntas inkomma med svar. Debatten ska bland annat belysa vad politikerna vill med Skinnskattebergs kommun. Moderatorn är från Stockholm och så många som möjligt uppmanas att lyssna på debatten. Information om Skinnskattebergs företagsnätverk får gärna spridas då de gärna vill bli fler medlemmar. Frågan om kommunen har planer på att placera ut hjärtstartare i centralorten och i byarna uppkommer. Sysemair uppger att företaget har hjärtstartare samt att räddningstjänsten har det. Rådet upplever det som att det vore bra om detta fanns i kommunen samt att kunskap om hur den ska användas finns. Uppfattningen om att en app håller på att utvecklas som visar var närmaste hjärtstartare finns diskuteras. 9. Avslutning Nästa möte: Torsdagen den 22 maj kl

Praoverksamhet. Saxnäs skola Mål

Praoverksamhet. Saxnäs skola Mål Praoverksamhet Saxnäs skola 2015-16 Mål att bli bekant med föräldrarnas olika yrken att bli bekant med olika yrken i skolans värld att känna till och ha besökt arbetsplatser i närområdet att våga välja

Läs mer

Vägledning för framtida utbildningar och yrken

Vägledning för framtida utbildningar och yrken Vägledning för framtida utbildningar och yrken Saxnäs skola F-9 fritidsverksamhet 2018-2019 MÅL Eleverna har kunskap om framtida utbildningar och yrkesval F-3 studiebesök på någon/några föräldrars arbetsplatser

Läs mer

Handlingsplan för studie- och yrkesvägledning i Hofors kommun

Handlingsplan för studie- och yrkesvägledning i Hofors kommun Handlingsplan för studie- och yrkesvägledning i Hofors kommun Vad är studie- och yrkesvägledning? Studie- och yrkesvägledning är en viktig del i det livslånga lärandet och ett stöd i en individs ständigt

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledning Adolfsbergsskolan F-6

Plan för studie- och yrkesvägledning Adolfsbergsskolan F-6 Plan för studie- och yrkesvägledning Adolfsbergsskolan F-6 Planen utgår från skolverkets allmänna råd, läroplan och skollag. Det är hela skolans ansvar att vägleda eleverna i deras studier för att ge dem

Läs mer

Vad behöver jag veta inför mitt gymnasieval?

Vad behöver jag veta inför mitt gymnasieval? Vad behöver jag veta inför mitt gymnasieval? 1 VAD VILL JAG VETA? Vilka fakta behöver Gun, SYV, berätta för mig för att jag ska kunna gör ett bra gymnasieval Förklara vad man får göra Möjligheter ute i

Läs mer

Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN. Trollhättans PRAO-modell. Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet

Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN. Trollhättans PRAO-modell. Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN Trollhättans PRAO-modell Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet Din roll som framtidsguide? För många elever är TOPP den första riktiga

Läs mer

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning Verksamhetsplan yrkesvägledning Reviderad juni 2013 Innehållsförteckning Inledning... 2 Organisation... 2 Vägledningsverksamhetens övergripande mål och syfte... 2 Bakgrund... 3 yrkesvägledning allt viktigare

Läs mer

Till föräldrar och elever i årskurs 8

Till föräldrar och elever i årskurs 8 Till föräldrar och elever i årskurs 8 Under våren är det dags för 8: ornas PRAO (praktisk arbetslivsorientering). Tanken med praon är att ge dig, som elev, möjlighet att få kunskap om arbetslivet genom

Läs mer

SKOLA & ARBETSLIV SYFTE OCH MÅLSÄTTNING

SKOLA & ARBETSLIV SYFTE OCH MÅLSÄTTNING SKOLA & ARBETSLIV BAKGRUND I skolans uppdrag ingår att eleverna ska vara aktiva och deltagande och känna/inse att de har ansvaret och makten över sitt eget lärande. SYFTE OCH MÅLSÄTTNING Samverkan mellan

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledning

Plan för studie- och yrkesvägledning Plan för studie- och yrkesvägledning Döderhults skolområde 1 Inledning Studie- och yrkesvägledning är en angelägenhet för hela skolan och för samhället i stort. Att göra val inför framtiden är en ständigt

Läs mer

molndal.se Skola- arbetsliv Sinntorpsskolan 4-9 Läsåret 2013/2014

molndal.se Skola- arbetsliv Sinntorpsskolan 4-9 Läsåret 2013/2014 Skola- arbetsliv Sinntorpsskolan 4-9 Läsåret 2013/2014 Vad säger styrdokumenten? 2.6 Skolan och omvärlden Eleverna ska få en utbildning av hög kvalitet i skolan. De ska också få underlag för att välja

Läs mer

En handbok för företaget

En handbok för företaget En handbok för företaget Inledning Den här handboken vänder sig till er på företaget som är inblandade i PRAO-verksamheten. Det kommer nästan dagligen rapporter om den brist på arbetskraft som näringslivet

Läs mer

Lokal SYO-plan för Fornängsskolan och Västerbyskolan Götene maj 2009

Lokal SYO-plan för Fornängsskolan och Västerbyskolan Götene maj 2009 Lokal SYO-plan för Fornängsskolan och Västerbyskolan Götene maj 2009 Inledning 2009 bestämde sig Fornängsskolan och Västerbyskolan för att ta fram en gemensam plan för hur vi vill jobba med studie- och

Läs mer

VÄLKOMNA till frukostmöte!

VÄLKOMNA till frukostmöte! VÄLKOMNA till frukostmöte! Första steget mot obligatorisk prao - hur kan skolan bygga en kvalitetssäker praoprocess? DAGENS PROGRAM 08:30 Frukost och mingel i GR lounge 08:45 Välkommen! 08:55 Vad säger

Läs mer

Gymnasieskolan och småföretagen

Gymnasieskolan och småföretagen Gymnasieskolan och småföretagen Mars 2004 Inledning Gymnasieskolan är central för småföretagens kompetensförsörjning och konkurrenskraft. Företagarna välkomnar att regeringen nu slår ett slag för ökad

Läs mer

SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning GR

SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning GR SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Antal respondenter: Kvantitativ enkätstudie via e-post, genom samarbete med 12 regioner, Lärarnas Riksförbund samt kompletterande

Läs mer

Strategi 1 (7) Lärandeförvaltningens strategi för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning

Strategi 1 (7) Lärandeförvaltningens strategi för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning Strategi 1 (7) Lärandeförvaltningens strategi för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning 2 (7) Sveriges bästa kommun att leva och verka i 2020 År 2020 ska Hudiksvalls kommun vara Sveriges

Läs mer

Svar på motion - Humanistiskt gymnasieprogram - inlämnat av L

Svar på motion - Humanistiskt gymnasieprogram - inlämnat av L Kommunstyrelsen 2018-01-30 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2017:572 Mattias Berglund 016-710 32 54 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion - Humanistiskt gymnasieprogram - inlämnat av L Förslag till beslut

Läs mer

82 Svar på motion - Humanistiskt gymnasieprogram (KSKF/2017:572)

82 Svar på motion - Humanistiskt gymnasieprogram (KSKF/2017:572) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-04-10 Sida 1(2) 82 Svar på motion - Humanistiskt gymnasieprogram (KSKF/2017:572) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservationer

Läs mer

Samverkan med närsamhället/studieoch yrkesvägledning

Samverkan med närsamhället/studieoch yrkesvägledning Samverkan med närsamhället/studieoch yrkesvägledning Anette Christoffersson Utvecklingsledare Utbildningsförvaltningen 0911-69 60 00 www.pitea.se www.facebook.com/pitea.se Innehåll... 1 Inledning... 3

Läs mer

Bilaga 1. Rapport. 2013-03-21 Dnr 400-2011:3033. Rapport. efter kvalitetsgranskning av studie- och yrkesvägledningen

Bilaga 1. Rapport. 2013-03-21 Dnr 400-2011:3033. Rapport. efter kvalitetsgranskning av studie- och yrkesvägledningen Bilaga 1 efter kvalitetsgranskning av studie- och yrkesvägledningen vid Ydreskolan i Ydre kommun 1 (14) Innehåll Inledning Bakgrundsuppgifter om Ydreskolan Resultat Syfte och frågeställningar Metod och

Läs mer

Plan för Studie- och yrkesvägledning 2013/2014 Gumaeliusskolan

Plan för Studie- och yrkesvägledning 2013/2014 Gumaeliusskolan Plan för Studie- och yrkesvägledning 2013/2014 Gumaeliusskolan Innehållsförteckning 1. Övergripande arbete 2. Aktiviteter för årskurs 7 3. Aktiviteter för årskurs 8 4. Aktiviteter för årskurs 9 6. Utvecklingsarbete

Läs mer

Utbildningsförvaltningen Sida 1 (6) Bäckahagens skola PLAN FÖR STUDIE-OCH YRKESVÄGLEDNING

Utbildningsförvaltningen Sida 1 (6) Bäckahagens skola PLAN FÖR STUDIE-OCH YRKESVÄGLEDNING Utbildningsförvaltningen Sida 1 (6) Bäckahagens skola 2015-10-22 PLAN FÖR STUDIE-OCH YRKESVÄGLEDNING PLAN FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING VID BÄCKAHAGENS SKOLA Vår vision: Att all personal på skolan ska

Läs mer

Brukarråd 150312. Minnesanteckningar i blått

Brukarråd 150312. Minnesanteckningar i blått Brukarråd 150312 Minnesanteckningar i blått Närvarande: Sandro Vecchiattini (Linn 63) Andreas Petersson (Alexandra 62) Karin Meyer (Sara 83) Per Folkesson (Elsa 73, Klara 63) Besim Perququ (Alba 62, Ardi

Läs mer

Agneta Hägglund (S), ordförande Birgitta Persson, Håbo företagare Harry Lövstav, Håbo företagare Petra Forsström, HQF

Agneta Hägglund (S), ordförande Birgitta Persson, Håbo företagare Harry Lövstav, Håbo företagare Petra Forsström, HQF SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Kl. 09:00 torsdagen den 20 september 2018, Skoklosterrummet, Kommunhuset, Bålsta Agneta Hägglund (S), ordförande Birgitta Persson,

Läs mer

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Barn- och utbildningsförvaltningen, Simrishamns kommun Varför studie- och? Vilka inkluderas? Att göra val inför framtiden är en ständigt pågående process. Elevens studie- och

Läs mer

Regeringsförslag obligatorisk prao åk 8 och åk 9

Regeringsförslag obligatorisk prao åk 8 och åk 9 Regeringsförslag obligatorisk prao åk 8 och åk 9 Lag om ändring i skollagen (2010:800) Innebär att en huvudman för grundskola eller specialskola ska ansvara för att praktisk arbetslivsorientering (prao)

Läs mer

PRAO - PRaktisk ArbetslivsOrientering, en del av skolans undervisning om arbetsliv och omvärld

PRAO - PRaktisk ArbetslivsOrientering, en del av skolans undervisning om arbetsliv och omvärld PRAO - PRaktisk ArbetslivsOrientering, en del av skolans undervisning om arbetsliv och omvärld Information till elev och vårdnadshavare Rödabergsskolan anser att PRAO är en viktig aktivitet för att ge

Läs mer

Våra viktigaste utvecklingsmål (med de övergripande målen för kommunen som rubrik och följt av anknytande rubriker i läroplanerna inom parentes).

Våra viktigaste utvecklingsmål (med de övergripande målen för kommunen som rubrik och följt av anknytande rubriker i läroplanerna inom parentes). 2011-09-06 SKOLPLAN Barn- och utbildningsnämndens uppdrag Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för det offentliga skolväsendet. Till skillnad från andra verksamheter har skolväsendet dubbla huvudmän,

Läs mer

STORA BESÖKSDAGEN. Suzan Östman Bäckman Vingåkers Kommun 2012-06-08

STORA BESÖKSDAGEN. Suzan Östman Bäckman Vingåkers Kommun 2012-06-08 2012 STORA BESÖKSDAGEN Suzan Östman Bäckman Vingåkers Kommun 2012-06-08 Stora besöksdagen 2012 Syfte Syftet med besöken är att förbättra näringslivsklimatet, vårda befintligt näringsliv, ta del av företagarnas

Läs mer

En studie om samverkan mellan skola och näringsliv

En studie om samverkan mellan skola och näringsliv JANUARI 2016 Prao vägen till det första jobbet En studie om samverkan mellan skola och näringsliv Innehåll 1. Inledning: Samverkan är viktigt för både företag och skola....2 2. Sammanfattning av rapportens

Läs mer

4/ Uppföljning av beslutet ang ansökan från KMV. 7/ Information ang det fortsatta arbetet med styrdokumentet för Ungdomsmottagningen/Susanne.

4/ Uppföljning av beslutet ang ansökan från KMV. 7/ Information ang det fortsatta arbetet med styrdokumentet för Ungdomsmottagningen/Susanne. 2012-01-27 1(2) KALLELSE VÅRD- OCH OMSORGSBEREDNINGEN Datum: fredag 27 januari 2012 Tid: kl 13.00 ca 16.30>>>>>OBS! nya starttiden! Plats:, Västerås, Lokal: Långsvan 1/ Mötets öppnande. 2/ Förslag till

Läs mer

TILL DIG SOM ARBETSGIVARE. PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever

TILL DIG SOM ARBETSGIVARE. PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever TILL DIG SOM ARBETSGIVARE PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever PRAO I PRAKTIKEN 1 Vägen till besöksnäringen börjar hos dig Dagens elever är framtidens medarbetare och

Läs mer

Samverkan Skola - Arbetsliv

Samverkan Skola - Arbetsliv En plan för hur Falkenbergs grundskolor, gymnasium och arbetslivet kan samverka så att alla kan lyckas! Samverkan Skola - Arbetsliv Arbetsplan för grundskolan och gymnasiet i Falkenbergs kommun, 2015/2016

Läs mer

Lokal Aktivitetsplan för. Studie- och Yrkesorientering vid. Björknäsgymnasiet

Lokal Aktivitetsplan för. Studie- och Yrkesorientering vid. Björknäsgymnasiet Utbildningsförvaltningen Datum 2018-12-07 Lokal Aktivitetsplan för Studie- och Yrkesorientering vid 2018-2019 Postadress 961 86 Boden Telefon 0921-620 00 vx. med direktval Telefax E-post kommunen@boden.se

Läs mer

PRAO Årstaskolan vecka 11 (11-15 mars) = praktisk arbetslivsorientering

PRAO Årstaskolan vecka 11 (11-15 mars) = praktisk arbetslivsorientering PRAO Årstaskolan vecka 11 (11-15 mars) = praktisk arbetslivsorientering Studie- och yrkesvägledare (SYV) Malin Plantin Wantell malin.plantin.wantell@stockholm.se 076-129 14 25 Dagens PRAO-information PRAO:

Läs mer

Aktivitetsplan för den studie- och yrkesvägledande verksamheten F-9

Aktivitetsplan för den studie- och yrkesvägledande verksamheten F-9 Aktivitetsplan för den studie- och yrkesvägledande verksamheten F-9 Fetstil: studie- och yrkesvägledare. Normal: lärare. Kursiv: rektor/annan personal. årskurs (förskola och lågstadiet) Förskola till och

Läs mer

Skinnskattebergs Företags Nätverk. Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering

Skinnskattebergs Företags Nätverk. Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering Skinnskattebergs Företags Nätverk Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering Nätverks syfte Att främja näringslivet i Skinnskattebergs kommun och utvecklingen av den enskilde

Läs mer

Måldokument. En väg in, många vägar ut! FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020

Måldokument. En väg in, många vägar ut! FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020 Måldokument FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020 En väg in, många vägar ut! Överlämnad 2014-04-03 av beredningen för lärande Antagen av Kommunfullmäktige 2014- Innehåll FÖRORD... 3 VISION OCH MÅL...

Läs mer

RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD

RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-21, 95 Dnr: KS 2017/364 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se Innehåll

Läs mer

Lär känna ett yrke ÅRSKURS: Gymnasiet KURSER: Svenska 1

Lär känna ett yrke ÅRSKURS: Gymnasiet KURSER: Svenska 1 Lära känna ett yrke sida 1 Lär känna ett yrke ÅRSKURS: Gymnasiet KURSER: Svenska 1 Lära känna ett yrke sida 2 ELEVSIDA Lär känna ett yrke ÅRSKURS: Gymnasiet KURSER: Svenska 1 OMFATTNING: 2-3 lektionstimmar

Läs mer

2014-02-18. Ove Svenson, utvecklingsstrateg 021-39 79 45. Mötesanteckningar Barn och Ungdomsberedningen (BoU)

2014-02-18. Ove Svenson, utvecklingsstrateg 021-39 79 45. Mötesanteckningar Barn och Ungdomsberedningen (BoU) Ove Svenson, utvecklingsstrateg 021-39 79 45 2014-02-18 Mötesanteckningar Barn och Ungdomsberedningen (BoU) Datum: 2014-02-05 Tid: 13.30 15.30 Plats: VKL Närvarande ledamöter Roger Eklund, ordförande Ingrid

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv

Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv Tjänsteskrivelse 1 (4) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv Sammanfattning Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Bergskolan i Luleå År 7-9. Skola arbetsliv. Författare: Carina Thingvall. Åsa Sandström. Maria Jonsson. Eva-Lena Landström.

Bergskolan i Luleå År 7-9. Skola arbetsliv. Författare: Carina Thingvall. Åsa Sandström. Maria Jonsson. Eva-Lena Landström. Bergskolan i Luleå År 7-9 Skola arbetsliv Författare: Carina Thingvall Åsa Sandström Maria Jonsson Eva-Lena Landström Peter Möller Innehållsförteckning Skola och arbetsliv.....sid 1 Det vi gör och har

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning Gymnasiet 2015

Studie- och yrkesvägledning Gymnasiet 2015 Studie- och yrkesvägledning Gymnasiet 2015 Sunne kommun . Studie- och yrkesvägledning Studie- och yrkesvägledning i snäv bemärkelse är den personliga vägledningen genom vägledningssamtal individuellt och

Läs mer

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Möjligheter med prao och praktik! Att ta emot elever på prao och praktik är ett bra tillfälle att ge dem en positiv bild av din arbetsplats och av arbetslivet.

Läs mer

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Planen fastställd av bildningsnämnden 20 maj 2015 Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Entreprenörskap från förskola till vuxenutbildning 2 Vägledning från förskola till vuxenutbildning

Läs mer

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för elevernas arbetslivspraktik i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för elevernas arbetslivspraktik i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen AVSIKTSFÖRKLARING avseende kvalitetskriterier för elevernas arbetslivspraktik i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen I syfte att skapa goda villkor avseende alla former av arbetslivspraktik för barn

Läs mer

Äppelkriget i kommunhuset, den 13 mars 2015, kl. 13.00-15.00

Äppelkriget i kommunhuset, den 13 mars 2015, kl. 13.00-15.00 Sammanträdesdatum: Familjenämndens utskott för gymnasie-, Plats och tid Äppelkriget i kommunhuset, den, kl. 13.00-15.00 Beslutande Anders Albäck (FP), ordförande Sven Gunnarsson (MP), 1:e vice ordförande

Läs mer

PROGRAMRÅDSGUIDEN. Elbranschens Centrala Yrkesnämnd 2010 03 02

PROGRAMRÅDSGUIDEN. Elbranschens Centrala Yrkesnämnd 2010 03 02 PROGRAMRÅDSGUIDEN ett hjälpmedel till dig i programrådet när du, och vi gemensamt, ska bevaka våra intressen i elteknikbranschen Elbranschens Centrala Yrkesnämnd 2010 03 02 Som ledamot i våra programråd

Läs mer

VÄLFÄRDSSEKTORNS LÅNGSIKTIGA KOMPETENSFÖRSÖRJNING. högskolan + offentlig sektor = sant

VÄLFÄRDSSEKTORNS LÅNGSIKTIGA KOMPETENSFÖRSÖRJNING. högskolan + offentlig sektor = sant VÄLFÄRDSSEKTORNS LÅNGSIKTIGA KOMPETENSFÖRSÖRJNING högskolan + offentlig sektor = sant Välfärdssektorn behöver hållbar och långsiktig kompetensförsörjning. Hur kan nyutexaminerade sjuksköterskor och socialsekreterare

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument Sida 1/10 Riktlinjer för styrdokument Verksamheten i Kungsbacka kommun styrs, förutom av sitt eget självstyre, av många olika omvärldsfaktorer som, lagar och förordningar, staten och andra myndigheter.

Läs mer

Sjukanmälan Om eleven blir sjuk under prao-perioden ska detta anmälas både till prao-platsen och till skolan.

Sjukanmälan Om eleven blir sjuk under prao-perioden ska detta anmälas både till prao-platsen och till skolan. Sommaren 2018 kom ett riksdagsbeslut om att alla som går i årskurs 8 ska göra 10 dagars praktik under läsåret. Prao (praktisk arbetslivsorientering) ska ge eleven möjlighet att se hur arbetslivet fungerar,

Läs mer

Enkät i gymnasieskolan. Totalresultat för gymnasiet i årskurs 2 i Stockholms stad, kommunala och fristående gymnasieskolor

Enkät i gymnasieskolan. Totalresultat för gymnasiet i årskurs 2 i Stockholms stad, kommunala och fristående gymnasieskolor Enkät i gymnasieskolan 0 Totalresultat för gymnasiet i årskurs i Stockholms stad, kommunala och fristående gymnasieskolor Om undersökningen Fakta om undersökningen På uppdrag av länets kommuner har Gymnasieantagningen

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen Bildningsförvaltningen 1(11) 2013-04-19 Handlingsplan för studie- och yrkesorientering i alla skolformer i Åstorps kommun Pål Olsson Ulla Dahlgren Gunilla Maltesson Lizen Johansson Helena Larsson 2(11)

Läs mer

Tack för att Du/Ni ställer upp som handledare för våra elever.

Tack för att Du/Ni ställer upp som handledare för våra elever. Information till handledare Tack för att Du/Ni ställer upp som handledare för våra elever. Detta blad lämnas direkt till PRAOplatsen. * Efter avslutad praoperiod, lämnas bladet åter ifyllt till eleven.

Läs mer

Skola-arbetsliv. foto:leif Johansson, bildarkivet.se. Handlingskraft Nyskapande Stolthet

Skola-arbetsliv. foto:leif Johansson, bildarkivet.se. Handlingskraft Nyskapande Stolthet Skola-arbetsliv foto:leif Johansson, bildarkivet.se Handlingskraft Nyskapande Stolthet Handlingsplan skola-arbetsliv Inledning I läroplanerna samt i flera dokument på nationell nivå betonas vikten av att

Läs mer

, kommunhuset. Underskrifter Sekreterare Paragrafer: Li Merander Ordförande Arvid Persson Justerare Alejna Pllava

, kommunhuset. Underskrifter Sekreterare Paragrafer: Li Merander Ordförande Arvid Persson Justerare Alejna Pllava Ungdomsrådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) Plats och tid Beslutande 16:30, FORUM Örkelljunga Arvid Persson, Helena Lantz, Alejna Pllava, Krzysztof Muszanski, Ville Gustavsson, Elin Andersson Övriga närvarande

Läs mer

1 (8) Lärandeförvaltningens handlingsplan för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning. Handlingsplan. Grund- och grundsärskola

1 (8) Lärandeförvaltningens handlingsplan för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning. Handlingsplan. Grund- och grundsärskola Handlingsplan 1 (8) Lärandeförvaltningens handlingsplan för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning Grund- och grundsärskola 2 (8) Sveriges bästa kommun att leva och verka i 2020 År 2020

Läs mer

SENAST EN VECKA INNAN DIN PRAO LÄMNAS PRAOLAPPEN TILL SYV.

SENAST EN VECKA INNAN DIN PRAO LÄMNAS PRAOLAPPEN TILL SYV. Information om PRAO i årskurs 9 läsåret 2018/2019 -Till elev och vårdnadshavare Alla elever i årskurs 9 kommer under höstterminen ha 5 dagars prao (praktisk arbetslivsorientering). Årskurs 9 på kyrkhedens

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Övriga deltagande Carina Schön (S) Kristina Pettersson (S) Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS

Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Övriga deltagande Carina Schön (S) Kristina Pettersson (S) Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS - TRYGGHETSRÅDET- SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Stora konferensrummet, Kommunkontoret, kl 13.00-15.30 Beslutande Marie Wilén (C) ordförande Margareta Gadde-Jenniche (M) Gösta Persson (M) Rose-Marie

Läs mer

Plan för Studie- och yrkesvägledning Adolfsbergsskolan 7-9 specialenheten läsåret 15/16

Plan för Studie- och yrkesvägledning Adolfsbergsskolan 7-9 specialenheten läsåret 15/16 Plan för 7-9 specialenheten läsåret 15/16 7-9C och 7-9RH Arbetsmarknadskunskap Vecka 9 2016 Oscar från Handelskammarens projekt arbetsmarknadskunskap informerar 7-9 C och RH Besök under lektionstid 60

Läs mer

SYV 2019/2020. Plan för att tillgodose elevens behov av studie- och yrkesvägledning

SYV 2019/2020. Plan för att tillgodose elevens behov av studie- och yrkesvägledning SYV 2019/2020 Plan för att tillgodose elevens behov av studie- och yrkesvägledning Syfte och mål Planen för studie- och yrkesvägledning 2019/2020 omfattar all utbildning från förskoleklass till grundskolans

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10388 Eskilstuna kommun info@eskilstuna.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Eskilstuna kommun Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (6) s beslut Föreläggande

Läs mer

SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning Dalarna

SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning Dalarna SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Antal respondenter: Kvantitativ enkätstudie via e-post, genom samarbete med 12 regioner, Lärarnas Riksförbund samt kompletterande

Läs mer

Eskilstuna kommuns mål för ökad jämställdhet perioden Lättläst version av På spaning efter jämställdheten

Eskilstuna kommuns mål för ökad jämställdhet perioden Lättläst version av På spaning efter jämställdheten Eskilstuna kommuns mål för ökad jämställdhet perioden 2011-2015 Lättläst version av På spaning efter jämställdheten Inledning Här kan du läsa hur Eskilstuna kommun ska göra sina verksamheter mer jämställda

Läs mer

Studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun.

Studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun. Riktlinjer för Studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun. Antagen av: Förvaltningsledningen för Barn- och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun 2015-06-04 Reviderad 2019-04-23 1 1. Bakgrund

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning i undervisningen

Studie- och yrkesvägledning i undervisningen DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Studie- och yrkesvägledning i undervisningen Studie- och yrkesvägledning är hela skolans ansvar. I en vid definition innefattar studie- och yrkesvägledning

Läs mer

Arbetsplan för Samverkan mellan Skola och Arbetsliv

Arbetsplan för Samverkan mellan Skola och Arbetsliv Arbetsplan för Samverkan mellan Skola och Arbetsliv Förord Under våren 2013 hade Vansbro Kommun besök av Skolinspektionen som påvisade en brist av studie- och yrkesorienteringen, främst i de lägre åldrarna.

Läs mer

1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll. 3. Lärarhandledning Utdrag ur Lpo 94 4.

1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll. 3. Lärarhandledning Utdrag ur Lpo 94 4. 1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll 2.1 Definition av SAK...flik 1 2.2 SAK planering för klass...flik 2 2.3 Branschöversikt...flik 3 2.4 Individuell handlingsplan...flik

Läs mer

Branschrekommenderad skola - Fastighet

Branschrekommenderad skola - Fastighet Instruktion Branschrekommenderad skola - Fastighet Gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogram inriktning Fastighet INLEDNING Branschrekommenderad skola är ett sätt för Fastighetsbranschen att se till att

Läs mer

PROTOKOLL. 60 Öppning Ordförande Ulla Kalander-Karlsson öppnar sammanträdet och hälsar samtliga välkomna.

PROTOKOLL. 60 Öppning Ordförande Ulla Kalander-Karlsson öppnar sammanträdet och hälsar samtliga välkomna. PROTOKOLL fört vid sammanträde i Rådet för funktionsnedsatta och pensionärer Tid: Måndagen den 12 december 2016 klockan 14.00-15.50 Plats: Lilla sammanträdesrummet, Kommunhuset, Kopparberg Närvarande:

Läs mer

Rapport om läget i Stockholms skolor

Rapport om läget i Stockholms skolor Rapport om läget i Stockholms skolor Enkätstudie om skolans utveckling och lärarnas situation Socialdemokraterna i Stockholms stad 2013:1 Ge lärare förutsättning att vara lärare De senaste åren har svensk

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

Sammanfattning Lättläst version

Sammanfattning Lättläst version Sammanfattning Lättläst version Den framtida gymnasiesärskolan en likvärdig utbildning för ungdomar med utvecklingsstörning Gymnasiesärskoleutredningen har utrett gymnasieutbildningen för ungdomar med

Läs mer

Välkomna till. En konferens i 3 delar. Från modeller till mainstream. Del 1 VAD behöver göras? Del 2 Pedagogisk marknad

Välkomna till. En konferens i 3 delar. Från modeller till mainstream. Del 1 VAD behöver göras? Del 2 Pedagogisk marknad Välkomna till En konferens i 3 delar Från modeller till mainstream Del 1 VAD behöver göras? Del 2 Pedagogisk marknad Del 3 HUR och VEM ska gör det? 1 Håkan Wirtén Världsnaturfonden WWF, generalsekreterare

Läs mer

Handlingsplan för Studie- & yrkesvägledning inom grundsärskolan

Handlingsplan för Studie- & yrkesvägledning inom grundsärskolan Handlingsplan för Studie- & yrkesvägledning inom grundsärskolan Laholms kommun Specialenheten med grund- och gymnasiesärskolan Handlingsplan för grundsärskolan Studie- och yrkesvägledning Syftet med studie-

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-10.15 Beslutande Lars Isacsson (S), ordförande Patrik Engström (S) Johan Thomasson (M) Lis Linnberg (FP) Anita Tärneborg

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

Branschrekommenderad skola - Fastighet

Branschrekommenderad skola - Fastighet Instruktion Branschrekommenderad skola - Fastighet Gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogram inriktning Fastighet INLEDNING Branschrekommenderad skola är ett sätt för Fastighetsbranschen att se till att

Läs mer

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Färnas hjärta AB Journalnummer:

Läs mer

PRAO årskurs 8 Vårterminen 2008. Åstorp

PRAO årskurs 8 Vårterminen 2008. Åstorp PRAO årskurs 8 Vårterminen 2008 Åstorp PRAO Årskurs 8 Vt 2008 Klass veckor datum område 8A1 10 3-7 mars vård/omsorg 8A2, a-i 10 3-7 mars vård/omsorg 8A2, j-ö 10 3-7 mars teknik/tillverkning/service 8B

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2018:7138 Robertsfors kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Robertsfors kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Dnr 43-2018:7138 2(5) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Svar på motion 2012:08 om fler företag och arbetstillfällen i Knivsta

Svar på motion 2012:08 om fler företag och arbetstillfällen i Knivsta Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/777 2013-08-13 Kommunstyrelsen Svar på motion 2012:08 om fler företag och arbetstillfällen i Knivsta Förslag till

Läs mer

Planeringsmaterial för prao inom vård och omsorg

Planeringsmaterial för prao inom vård och omsorg Planeringsmaterial för prao inom vård och omsorg Det här tycker ungdomar är viktigt för en bra prao Att de får göra mycket praktiskt Att de får vara aktiva Att de får ett trevligt välkomnande Att det är

Läs mer

Näringslivsrådets reglemente

Näringslivsrådets reglemente Kommunfullmäktige REGLEMENTE Antagen av Kommunfullmäktige 1(5) Paragraf 2015-10-26 119 Rev. 2017-06-19 107 Näringslivsrådets reglemente 2(5) Innehåll 1 Näringslivsrådets reglemente... 3 1.1 Inledning...

Läs mer

Plan för studie-och yrkesvägledningför Abrahamsbergsskolan F-9

Plan för studie-och yrkesvägledningför Abrahamsbergsskolan F-9 2016 Plan för studie-och yrkesvägledningför Abrahamsbergsskolan F-9 2016-01-01 Innehåll Plan för studie-och yrkesvägledning...2 för Abrahamsbergsskolan F-9...2 Abrahamsbergsskolans vision....2 Ansvar...2

Läs mer

Arbetsplan. Studie- och yrkesvägledning

Arbetsplan. Studie- och yrkesvägledning Arbetsplan för Studie- och yrkesvägledning Nybyggeskolan 2013-2014 Linda Brüdigam Studie- och yrkesvägledare, Nybyggeskolan, Västerås 2013-14 Innehållsförteckning Studie- och yrkesvägledning på Nybyggeskolan

Läs mer

Företagarens vardag i Sundsvall 2015 www.pwc.se/smaforetag

Företagarens vardag i Sundsvall 2015 www.pwc.se/smaforetag En rapport om de viktigaste frågorna för småföretagarna i Sverige. Företagarens vardag i Sundsvall 2015 www.pwc.se/smaforetag Introduktion Företagarens vardag är rapporten som belyser de utmaningar och

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Välfärdsrådet

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Välfärdsrådet Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunalhuset, Ljungarummet, torsdagen den 6 mars 2014 klockan 13.15 16.00 Närvarande: Beslutande Stefan Gustafsson, ordförande Kenneth Ohlsson

Läs mer

Folkvaldas villkor i fullmäktige

Folkvaldas villkor i fullmäktige Folkvaldas villkor i fullmäktige Jonas Olofsson Enheten för demokratistatistik Statistiska centralbyrån Datamaterial Förra mandatperioden genomförde SCB två enkätundersökningar bland folkvalda i kommunfullmäktige.

Läs mer

Riktlinjer för Mariestads kommuns styrdokument

Riktlinjer för Mariestads kommuns styrdokument Riktlinjer för Mariestads kommuns styrdokument Antagen av kommunfullmäktige 2014-XX-XX Riktlinjer för Mariestad kommuns styrdokument Inledning Utöver budgetdokumentet som regleras i kommunallagen finns

Läs mer

Det företagsamma Sverige Lektionsmaterial för årskurs 7-9

Det företagsamma Sverige Lektionsmaterial för årskurs 7-9 Det företagsamma Sverige Lektionsmaterial för årskurs 7-9 Foretagsamheten.se Företagsamheten.se Det företagsamma Sverige. I geografiska områden med goda företagsmiljöer kan det uppstå utvecklingsblock

Läs mer

SSA-plan Brunnsboskolan 7-9

SSA-plan Brunnsboskolan 7-9 Brunnsboskolan 7-9 SSA-plan Brunnsboskolan 7-9 Brunnsboskolans arbete med Studie- och Yrkesvägledning Läsåret 2016/17 Inledning På Brunnsboskolan finns en lång tradition av arbetet att ge eleverna insikt

Läs mer

MEDBORGARPANEL Nummer 8 februari 2015 Dialog med landstingets politiker

MEDBORGARPANEL Nummer 8 februari 2015 Dialog med landstingets politiker MEDBORGARPANELEN 215 Rapport 8 Dialog med landstingets politiker MEDBORGARPANEL Nummer 8 februari 215 Dialog med landstingets politiker Enkät nummer åtta är nu slutförd Vilka kan delta i Medborgarpanelen?

Läs mer

Plan för studie-och yrkesvägledning för Abrahamsbergsskolan F-9)

Plan för studie-och yrkesvägledning för Abrahamsbergsskolan F-9) 2018 Plan för studie-och yrkesvägledning för Abrahamsbergsskolan F-9) Innehåll Plan för studie-och yrkesvägledning... 2 för Abrahamsbergsskolan F-9... 2 Ansvar... 2 Planens utformning och genomförande...

Läs mer

Eskilstuna kommun. Det kommunala uppföljningsansvaret

Eskilstuna kommun. Det kommunala uppföljningsansvaret Eskilstuna kommun Det kommunala uppföljningsansvaret Innehåll Sammanfattning och bedömning... 3 1. Inledning... 4 1.1. Bakgrund... 4 1.2. Syfte... 4 1.3. Revisionsfrågor... 4 1.4. Revisionskriterier...

Läs mer