Redovisningsreglemente

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisningsreglemente"

Transkript

1 Kommunal författningssamling G 5 Dnr /049 Redovisningsreglemente Antaget av kommunfullmäktige , 128. Kapitel 6, Pkt 2 är antagen av kommunfullmäktige , 180, att gälla fr.o.m Kapitel 1 Inledande bestämmelser 1 Kommunens redovisning skall utföras enligt bestämmelserna i den kommunala redovisningslagen (1997:614) och detta reglemente. Reglementets kapitelindelning ansluter till nämnda lag. 2 Respektive nämnd ansvarar för att *organisation och rutiner utformas så att en tillförlitlig redovisning främjas och förvaltade tillgångar skyddas, *kontantkassor och värdepapper samt förråd, maskiner, inventarier och övriga tillgångar inventeras i den omfattning som bedöms erforderlig, *kontoutdrag eller andra underlag avseende samtliga kassarörelser löpande stäms av mot bokföringen. Anm. För reglerna om inledande bestämmelser hänvisas till 1 kap. 1-4 i den kommunala redovisningslagen (1997:614). Kapitel 2 Bokföring 1 Vid ett delårsbokslut skall, i likhet med ett årsbokslut bokföringen tillföras fordrings-, avsättnings- och skuldposter som behövs för att bestämma de intäkter och kostnader som rätteligen tillhör redovisningsperioden. Anm. För reglerna om bokföring hänvisas till 2 kap i den kommunala redovisningslagen (1997:614). För vården av räkenskapsmaterialet se bestämmelserna i arkivreglementet för kommunen

2 Kapitel 3 Allmänna bestämmelser om årsredovisning 1 Utöver lagens krav skall årsredovisningen innehålla en verbal beskrivning av verksamhetens utfall i förhållande till uppsatta mål. Verksamhetens kvantitet och kvalitet skall följas upp och redovisas. 2 I årsredovisningen skall jämförelser göras med föregående räkenskapsår. Anm. För reglerna om allmänna bestämmelser om årsredovisning hänvisas till 3 kap. 1-4 i den kommunala redovisningslagen (1997:614). Kapitel 4 Förvaltningsberättelse 1 Investeringsredovisningen skall ge en samlad bild av kommunens investeringsverksamhet. Den skall lämna information om pågående och färdigställda investeringsobjekt i förhållande till fattade beslut. Utfallet skall redovisas objektsvis för större objekt och specificeras på program/huvudverk-samhetsområden. 2 Driftredovisningen skall redovisa utfall i förhållande till fastställd driftbudget. Driftredovisningen skall sammanfattas per program/huvudverksamhetsområde och nämndsvis. 3 Varje nämnd bör sammanställa en verksamhetsberättelse utifrån de av kommunstyrelsen antagna anvisningarna. 4 Efter behandling i kommunstyrelsen skall årsredovisningshandlingarna snarast överlämnas till revisorerna. 5 Årsredovisningen skall anmälas till kommunfullmäktige senast under juni månad. Anm. För reglerna om förvaltningsberättelse hänvisas till 4 kap. 1-4 i den kommunala redovisningslagen (1997:614).

3 Kapitel 5 Resultaträkning och balansräkning Anm. För reglerna om resultaträkning och balansräkning hänvisas till 5 kap. 1-6 i den kommunala redovisningslagen (1997:614). Kapitel 6 Värdering 1 Vid bestämning av ekonomisk livslängd för anläggningstillgångar skall Kommunförbundets rekommendationer vara vägledande. 2 Vid fastställande om en anskaffning skall betraktas som driftkostnad eller investering skall som riktlinjer gälla: - Pkt 1 Fastigheter och anläggningar Ny- och tillbyggnader av fastigheter och anläggningar överstigande ett basbelopp och vars ekonomiska livslängd uppgår till minst tre år skall betraktas som investeringar. När det gäller ombyggnader så hör dessa till kategorin tillkommande utgifter. Dessa ska betraktas som investeringar till den del tillgångens prestanda förbättras i förhållande till den nivå som gällde då den ursprungligen anskaffades. Alla andra tillkommande utgifter för tillgången skall i princip redovisas som kostnader i den period de uppkommer. Standardförbättringen skall kunna definieras och beräknas med byggkostnaderna som underlag (spårbarhet). Det är alltså bara mellanskillnaden mellan vad som kan betraktas som standardförbättrande åtgärder och normalt underhåll som ska aktiveras, dvs. redovisas som investering och bokföras som tillgång i balansräkningen. I samband med ombyggnader skall även behovet av nedskrivning av restvärden / utrangeringar beaktas. Om den tillkommande utgiften innebär en väsentlig verksamhetsförändring skall utgiften betraktas som en investering. Väsentlig verksamhetsförändring kan vara lokalanpassning till en ny pedagogisk inriktning grundad på nationell plan, ändring av lokalanvändningen från barnomsorg till äldreomsorg m.m. Standardhöjningen bedöms alltså inte enbart utifrån en byggteknisk aspekt utan även från en verksamhetsaspekt. Detta får dock aldrig medföra att anläggningens bokförda värde överstiger anläggningens verkliga värde (marknadsvärde / nyanskaffningsvärde). Till driftredovisningen hänförs icke värdehöjande reparationer och underhåll av t ex byggnader, anläggningar, motorfordon, vägar, ledningar, p-platser, parker, lekplatser, trafiksignaler m m om syftet är att bibehålla anläggningen i dess ursprungliga skick.

4 - Pkt 2 Maskiner och inventarier Inköp av inventarier för permanent bruk räknas som en investering om livslängden är minst 3 år och inköpsvärdet är minst ½ basbelopp (exkl. moms). Beloppsgränsen gäller även vid samlade inköp av flera likartade inventarier med ett naturligt samband (samma arbetsplats/institution och leverans under samma budgetår). Observera att samma arbetsplats/institution inte innebär geografiskt område, såsom rektorsområde. - Pkt 3 Immateriella tillgångar En immateriell tillgång enligt RR15 definieras som en identifierbar, ickemonetär tillgång utan fysisk substans som innehas för att användas i produktionen, i administrativt syfte mm, som företaget har kontroll över och som förväntas ge företaget ekonomiska fördelar i framtiden. En immateriell tillgång ska ha en beräknad livslängd överstigande 3 år och ett anskaffningsvärde som överstiger 1 basbelopp exkl. mervärdesskatt. Immateriella tillgångar antas enligt RR15 kunna utnyttjas i maximalt 20 år. Endast undantagsvis, med angivande av skälen, får längre nyttjandeperiod tillämpas. Immateriella tillgångar kan antingen vara internt upparbetade eller förvärvade. 1. Kraven enligt RR15 för att internt upparbetade kostnader skall klassas som immateriell tillgång är omfattande och strikta. Förutom ovannämnda allmänna kriterier ställs också bl. a krav på att tillgången skall vara avskiljbar från goodwill samt att arbetet för att skapa tillgången skall vara indelat i en forsknings- och en utvecklingsfas. Utgifter för forskning skall alltid kostnadsföras. I den kommunala verksamheten är det företrädesvis grundläggande utbildning till många personer i samband med införandet av nya system som har betraktats som en immateriell tillgång. Enligt RR15 uppfyller inte utbildning de kriterier som krävs för att klassas som en immateriell tillgång. Det är i första hand kravet på kontroll som inte anses uppfyllt - normalt har företaget inte kontroll över hur länge personalen stannar. För internt upparbetade kostnader gäller en avskrivningstid på högst 5 år. 2. Immateriella tillgångar kan också vara förvärvade. Exempel på sådana tillgångar är programvaror, licenser och hyresrätter mm. 3 Fordringar, som bedöms vara osäkra, tas upp till de belopp varmed de beräknas inflyta.

5 En fordran som är anläggningstillgång får tas upp till sitt beräknade värde även om fordringen tagits upp till lägre belopp eller utelämnats i närmast föregående balansräkning därför att den varit osäker eller utan värde. Anm. För reglerna om värdering hänvisas till 6 kap i den kommunala redovisningslagen (1997:614). Kapitel 7 Finansieringsanalys För finansieringsanalysen används i huvudsak nedanstående schema. Tillförda medel Resultat efter skatteintäkter och finansnetto Avkastning avseende aktier och andelar Nedskrivning av anläggningstillgångar Ökning av pensionsskuld Avskrivningar Egna medel från årets verksamhet Försäljning av anläggningstillgångar Minskning aktier, andelar, bostadsrätter Minskning av långfristiga fordringar Ökning av långfristiga skulder Minskning av kapitalbindning Övriga rörelsekapitalpåverkande extraordinära intäkter Summa tillförda medel Använda medel Nettoinvesteringar i fastigheter, maskiner, inventarier Ökning av aktier, andelar, bostadsrätter Ökning av långfristiga fordringar Övrig ökning av anläggningstillgångar Minskning av långfristiga skulder Ökning av kapitalbindning Övriga rörelsekapitalpåverkande extraordinära kostnader Summa använda medel Förändring av likvida medel Specifikation av förändring av kapitalbindning Ökning eller minskning av kortfristiga fordringar Ökning eller minskning av förråd Ökning eller minskning av kortfristiga skulder Anm. För reglerna om finansieringsanalys hänvisas till 7 kap. 1 i den kommunala redovisningslagen (1997:614).

6 Kapitel 8 Sammanställd redovisning 1 Den sammanställda redovisningen skall upprättas över de övriga juridiska personers redovisning i vilka kommunen har ett inflytande över 20%. 2 Vid upprättande av sammanställd redovisning skall eliminering ske av interna mellanhavanden sk konsolidering. Den sammanställda redovisningen skall med hänsyn till värdering upprättas enligt förvärvsmetoden och med hänsyn till specificering enligt proportionell konsolideringsmetod. Uppställningsformen för balansoch resultaträkning skall överensstämma med 5 kap. 1-2 i den kommunala redovisningslagen (1997:614). Uppställningsformen för finansieringsanalysen skall överensstämma med 7 kap. 1 i detta redovisningsreglemente. Anm. För reglerna om sammanställd redovisnings hänvisas till 8 kap. 1-2 i den kommunala redovisningslagen (1997:614). Kapitel 9 Delårsrapporter 1 En delårsrapport skall upprättas varje år och omfatta tidsperioden för första halvåret. 2 Kommunstyrelsen skall snarast efter rapportperiodens utgång, dock senast 3 månader efter, ta ställning till delårsrapporten och därefter förelägga den för kommunfullmäktige. Anm. För reglerna om delårsbokslut hänvisas till 9 kap. 1-3 i den kommunala redovisningslagen (1997:614).

7 Förslag till avskrivningstider och indelning av anläggningstillgångar Antagen av kommunfullmäktige , 5 att gälla fr o m för investeringar fr o m 2000 Immateriella tillgångar 5 år * Utgifter för forsknings- och utvecklingsarbete och liknande Maskiner och inventarier Maskiner Arbetsmaskiner, fartyg och större specialverktyg. 20 år * Maskinstegar, hävare * Kajkranar och pontonkranar * Slussportar med maskinerier * Isbrytare och bogserbåtar * Pråmar och mudderverk 10 år * Ismaskiner, plogar, ishyvlar, snökanoner, pistmaskiner * Skurmaskiner, bottensugare * Dressingmaskiner, gödselspridare, markluftare * Maskinell utrustning avfallshantering, t ex pumpar, fläktar, injektorer, traverser * Slamtorkningsutrustning * Separations- och rökgashanteringsutrustning * Hammarkvarnsanläggningar * Mobilkranar * Elektriska motorer * Vissa maskiner för yttre arbeten, t ex väghyvlar, planeringsmaskiner, bandtraktorer, vältar, asfalts-, betongoch murbruksmaskiner, större grävmaskiner, traktorgrävmaskiner, hjullastare * Maskiner för storkök, centraltvättanläggningar, skyddade verkstäder och dylikt, t ex köksmaskiner, spisar, frys- och kylskåp, varmluftsugnar, vågar 5 år * Mikrovågsugnar * Symaskiner * Gräsklippare * Kompressorer, rökskyddsutrustning, skyddsmasker, transportabel utrustning som svetsningsutrustning, röksugare, belysningsaggregat, länspumpar

8 * Spel, vågar * Golvvårdsmaskiner, t ex skurmaskiner med vattensugare, kombinationsmaskiner, schamponerings- och tvättmaskiner * Vissa maskiner för verkstäder och motsvarande, t ex svetsaggregat, elsvets, sprutmålningsaggregat, stenkrossar, kompressorer, komprimeringsmaskiner * Övriga anläggningsmaskiner Inventarier Med inventarier avses annan icke fast utrustning än maskiner. 10 år * Kommunikationsutrustning i byggnader, t ex televäxel, snabbtelefonanläggningar, telefonsökare * Maskiner och apparater för mångfaldigande, t ex offsetpressar * Kontorsmöbler och inredningsartiklar, t ex stolar, bord, hyllor, diskar, kassaskåp, mattor, gardiner m m * Mätapparater * Mätinstrument, t ex teodoliter, optiska och elektrooptiska längdinstrument, avvägningsinstrument * Karteringsinstrument, t ex pantografer, autografer, koordinatorer * Kablage för datatrafik i mark och byggnader 5 år * Skolmöbler, gymnastikredskap * Porslin, glas, bestick, köks- och serveringsredskap m m * Övriga kontorsmaskiner och övrig kontorsutrustning * Utrustning i AV-centraler, t ex inspelnings- och kopieringsutrustning, bandspelare, radio- och TV- apparater m m * Inlärningsapparater, handikapphjälpmedel * Medicinska instrument, vårdutrustning * Dyrare verktyg och liknande handredskap, t ex tryckluftsverktyg * Servrar, kommunikationsdatorer och annan central utrustning i datanät 3 år * Persondatorer, IT-inventarier som minidatorer, kommunikationsutrustning etc., mobiltelefon, fax Bilar och andra transportmedel Under denna rubrik upptas motordrivna fordon. 10 år

9 * Traktorer och truckar * Större lastbilar * Större bussar, t ex normalhussar, ledbussar, bokbussar * Mindre bussar * Brand- och räddningsfordon * Släpfordon, t ex motorsprutor * Brandbåtar, räddningsbåtar 5 år * Minibussar * Sopfordon * Ambulansfordon * Bilar t ex person-, skåp- och mindre lastbilar, färdtjänstfordon * Övriga transportmedel, t ex släpvagnar, släpkärror, cyklar, skottkärror Konst Obegränsad livslängd * Tavlor, skulpturer etc. 10 år * Musikinstrument, böcker (större nyuppsättning) Övriga maskiner och inventarier 20 år * Pontoner och bojar 10 år * Diverse maskinutrustning t ex slangtvättanordning (Brandförsvar) * Maskinell utrustning, t ex rörinredning, pumpar, kompressorer, skrapor (Avloppshantering) * VVS-utrustning * Distributionsmätare * El-utrustning * Annan utrustning, t ex automatik-, doserings-, filter- och laboratorieutrustning (VVS och avlopp) * Utrustning till lekplatser, t ex sandlådor, gungor, lekställningar * Anläggningar för trafiksignaler * Diverse utrustning flygtrafik, t ex tele-, radio- och meteorologiska anläggningar

10 5 år * Alarmeringsutrustning, t ex kommunikationsradio * Sop- och latrinkärl * Parkeringsautomater * Övriga mätapparater och mätinstrument (Väghållning) Fastigheter Markreserv Markreserv inklusive bebyggda fastigheter och saneringsfastigheter av enklare typ. Obegränsad livslängd * Mark Verksamhetsfastigheter Med verksamhetsfastigheter avses anläggningar där kommunen bedriver annan service än affärsverksamhet. 50 år * Förvaltningshus som är att betrakta som monumentalbyggnad; t ex stadshus, rådhus * Räddningscentral 33 år * Kommunalhus, nämndhus, kontorshus * Museibyggnader, biblioteksbyggnader, konsthallar * Brandstationer * Sjukhus, vårdhemsbyggnader och institutioner * Skolor, gymnastiklokaler * Barnstugor av bättre kvalitet * Ålderdomshem, inackorderingshem * Servicebyggnader av bättre kvalitet till idrotts-, fritids- och campinganläggningar * Åskådarläktare av bättre kvalitet * Betongpontoner för småbåtshamnar * Skidhoppbackar av betong * Förrådsbyggnader, magasin etc. av bättre kvalitet 20 år * Fritidsanläggningar; friluftsgårdar, motionsgårdar, fritidsstugor av bättre kvalitet, campingplatser, golfbanor, skjutbanor, motorbanor, simhallar, sporthallar, ishallar, ridhallar och stall, bassängbad * Bekvämlighetsinrättningar, t ex urinoarer, toaletter * Skidhopparbackar av träkonstruktion, skidliftar, linbanor * Friidrottsbanor, minigolfanläggningar, konstfrysta isbanor

11 * Servicebyggnader av enklare kvalitet till idrotts-, fritids- och campinganläggningar * Industribyggnader (byggnader som är utsatta för hårdare fysiskt och ekonomiskt slitage än förvaltningsbyggnaderna), storkök, centralvärmeanläggningar, skyddade verkstäder, laboratoriebyggnader * Verkstäder, t ex reparations- och snickeriverkstäder * Garagebyggnader * Förrådsbyggnader, magasin av enklare kvalitet * Provisoriska och temporära byggnader, barnstugor av enklare kvalitet, temporära åldringsbostäder 10 år * Kiosker, paviljonger, baracker * Småliftar - vajerliftar * Strandanläggningar, t ex. pontoner, hopptorn av trä * Bevattningsanläggningar * Kross- och sorteringsverk 5 år * Småliftar - repliftar Fastigheter för affärsverksamhet Med affärsverksamhet menas verksamhet som drivs med stöd av speciallagar eller den allmänna kommunala kompetensen för att tillgodose allmänna intressen av betydande vikt, t ex elverk, gasverk, hamnar, flygplatser, vatten- och avloppsverk och renhållningsverk. 50 år * Fasta fyrar 33 år * Stationsbyggnader, flygtrafik, busstrafik, järnvägstrafik * Vattenkraftverk * Industri-, hantverks- och affärshus * Parkeringshus * Saluhallar * Vattentorn 20 år * Vattenverk, avloppsreningsverk, pumpstationer

12 20 år * Garagebyggnader, hallar * Kondenskraftverk, gasturbiner, kraftvärmeverk, stationära hetvattencentraler * Hamnbelysning samt anordningar för ström, vatten, telefon och fjärrvärme * Färjepirer, färjerampar med klaffbryggor samt passagerargångar * Slakteribyggnader, kyl- och fryshus * Kombinerade avfallsanläggningar (förbrännings-, komposterings- och hammarkvarnsanläggningar) * Renodlade förbränningsanläggningar * Utrustning för abbonentanläggningar, t ex värmeväxlare, värmeutformare, varmvattenberedare, avstängnings- och reglerventiler * Anläggningar för mottagning och fördelning av råkraft, t ex ledningar, mottagnings- och fördelningsstationer * Anläggningar för transformering till lågspänning, t ex nätstationer med tillhörande utrustning, nättransformatorer * Anläggningar för fjärrvärmedistribution, t ex huvudledningar med kammare, servisledningar * Anläggningar för högspänningsnät, jordkabel, friledning, styrkabelnät * Anläggningar för lågspänningsdistribution, t ex lågspänningsnät, jordkabel, friledning, serviser * Fundament och byggnader för spaltgasverk * Anläggningar för gasens tillverkning, t ex spaltgasanläggningar, tankanläggningar för lättbensin * Anläggningar för gasens vidarebehandling, t ex apparater för gasens rening, mätning och reglering, huvudgasledningar, gasbehållare * Anläggningar för gasens distribution, t ex rörledningar och serviser Markanläggningar 50 år * Bergtunnlar, bergrum * Kaj, vågbrytare- och slussanläggningar samt bryggor av sten, betong eller liknande material * Fördjupning av farleder, bassänger * Vissa järnvägsanläggningar 33 år * Vatten- och avloppsledningar

13 25 år * Mottagnings-, lagrings- och distributionsanläggningar för olja samt anordningar för ström, vatten, telefon och fjärrvärme 20 år * Industrispår, parkeringsplatser, fotbollsplaner, tennisplaner, motionsspår, planteringar, inhägnader m m * Belysningsanläggningar flygtrafik * Markarbeten, rivningsutgifter, körplaner, parkeringsplatser, upplagsplatser, planteringar, brunnar * Kajer och bryggor av trä eller annat mindre varaktigt material * Dykdalber och ledverk Publika fastigheter Anläggningar för allmänt offentligt bruk. Obegränsad livslängd * Naturreservat, parker, kulturreservat och därpå uppförda byggnader som är k-märkta eller motsvarande Markanläggningar 33 år * Gator, vägar, broar, trafikleder, planer, parkanläggningar 20 år * Offentliga belysningsanläggningar för gator, vägar och allmänna platser, t ex nät, jordkabel och friledning, stolpar, armaturer, trafikmärkesbelysning Fastigheter för annan verksamhet Fastigheter som inte i första hand riktar sig till kommunens egen verksamhet. Obegränsad livslängd * Mark, t ex tomträttsmark, skogsmark 33 år * Bostadshus av sten

14 20 år * Bostadshus av trä * Industrifastigheter Övriga fastigheter Övriga fastigheter som t ex fastigheter som kommunen äger i andra kommuner. 33 år * Civilförsvarsanläggningar, skyddsrum Exploateringsmark Exploateringsmark som ej ska avyttras är att betrakta som anläggningstillgång. Obegränsad livslängd * All exploateringsmark som ej ska avyttras.

Redovisningsreglemente

Redovisningsreglemente KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 1989-12-17 Ersätter: Gäller fr o m: Redovisningsreglemente Inledande bestämmelser 1 Kommunens redovisning skall

Läs mer

OXELÖSUNDS KOMMUNS Redovisningsreglemente 1 (9) FÖRFATTNINGSSAMLING Dnr Gäller från 2.O 1994.1127 1995-01-01

OXELÖSUNDS KOMMUNS Redovisningsreglemente 1 (9) FÖRFATTNINGSSAMLING Dnr Gäller från 2.O 1994.1127 1995-01-01 OXELÖSUNDS KOMMUNS Redovisningsreglemente 1 (9) REDOVISNINGSREGLEMENTE FÖR OXELÖSUNDS KOMMUN 1 Kommunens redovisning skall utföras enligt bestämmelserna i detta reglemente. Reglementet gäller för kommunstyrelsen

Läs mer

Investeringspolicy för Karlshamns kommun

Investeringspolicy för Karlshamns kommun Utgivare: Beslutsstöd Kansli Gäller från: 2002-09-02 Antagen: KF 122, 2002-09-02 Investeringspolicy för Karlshamns kommun 1. Inledning Nedan följer en sammanställning och förtydligande av de regler, anvisningar

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 041.1

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 041.1 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 041.1 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 1987-11-23 146 1987-11-24 1987/440-015.942 Kf 1996-03-25 26 1996-03-26 1995/525-000 REDOVISNINGSREGLEMENTE

Läs mer

Investeringar - materiella anläggningstillgångar

Investeringar - materiella anläggningstillgångar 1 Investeringar - materiella anläggningstillgångar Definition av anläggningstillgångar Enligt lag om kommunal redovisning 6 kap 1 sägs om anläggningstillgång och omsättningstillgång: Med anläggningstillgång

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige 1988-06-14, 129 Reviderat 1998-10-12, 205 Reviderat 2001-11-12, 162 Reviderat 2010-11-01, 98

Antaget av kommunfullmäktige 1988-06-14, 129 Reviderat 1998-10-12, 205 Reviderat 2001-11-12, 162 Reviderat 2010-11-01, 98 KIRUNA KOMMUN 1 Antaget av kommunfullmäktige 1988-06-14, 129 Reviderat 1998-10-12, 205 Reviderat 2001-11-12, 162 Reviderat 2010-11-01, 98 REDOVISNINGSREGLEMENTE FÖR KIRUNA KOMMUN INLEDANDE BESTÄMMELSER

Läs mer

Författningssamling 042.3

Författningssamling 042.3 Oskarshamns kommun Författningssamling 042.3 REDOVISNINGSREGLEMENTE FÖR OSKARSHAMNS KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 1987-06-15, 95 Reviderat senast av kommunfullmäktige 2004-02-09, 12 Gäller fr.o.m.

Läs mer

Riktlinjer för investeringar och leasing i Karlshamns kommun

Riktlinjer för investeringar och leasing i Karlshamns kommun Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller från: 2013-06-24 Antagen: KF 100, 2013-06-24 reviderad KF 124, 2014-10-06 FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinjer för investeringar och leasing Riktlinjer för

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR OCH AVSKRIVNING

BESTÄMMELSER FÖR ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR OCH AVSKRIVNING Blad 1 BESTÄMMELSER FÖR ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR OCH AVSKRIVNING Godkända av kommunfullmäktige 30 november 2016, 307 1. Inledning... 2. Vad är en investering?... 3. Vad reglerar redovisningen av investering/anläggningstillgång?...

Läs mer

Investeringspolicy för Markaryds kommun

Investeringspolicy för Markaryds kommun Antaget av kommunfullmäktige 2018-09-24 111 Gäller från: 2018-10-01 Ansvarig: Ekonomichefen Revideras: Vid behov Investeringspolicy för Markaryds kommun 1 Beslutsprocessen kring investeringar Beslutsprocessen

Läs mer

Årsbokslut Tillgångar. Redovisning och kalkylering F09, HT 2014 Thomas Carrington

Årsbokslut Tillgångar. Redovisning och kalkylering F09, HT 2014 Thomas Carrington Årsbokslut Tillgångar Redovisning och kalkylering F09, HT 2014 Thomas Carrington mea culpa Fel i texten till duggafråga 2, punkt 4 ska stå "Betald frakt och försäkring" inte "Betald frakt och försäljning!

Läs mer

Riktlinjer/ tillämpningsanvisningar för investeringar och leasing i Karlshamns kommun

Riktlinjer/ tillämpningsanvisningar för investeringar och leasing i Karlshamns kommun Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller från: 2016-12-19 Antagen: KF 159, 2016-12-19 FÖRFATTNINGSSAMLI NG Riktlinjer för investeringar och leasing Riktlinjer/ tillämpningsanvisningar för investeringar

Läs mer

Reflektioner från föregående vecka

Reflektioner från föregående vecka Reflektioner från föregående vecka Investeringsbedömning (forts) Resultat- och balansräkning Finansieringsanalys av ett bostadsköp Jämförelse mellan bostadsrätt och villa Boendekostnadskalkyl Hur ska köpet

Läs mer

Redovisning av immateriella tillgångar

Redovisning av immateriella tillgångar REKOMMENDATION 12.1 Redovisning av immateriella tillgångar Maj 2007 Innehåll Denna rekommendation anger hur immateriella tillgångar skall behandlas i redovisningen. Rekommendationen anger vilka utgifter

Läs mer

Delårsrapport från Gandalf AB (Publ) för januari juni 2002

Delårsrapport från Gandalf AB (Publ) för januari juni 2002 1 Delårsrapport från Gandalf AB (Publ) för januari juni 2002 Periodens resultat - 1,4 MSEK (- 14,7) Fortsatt positivt kassaflöde 8,7 MSEK (- 0,8) Affärsidé Gandalf är verksam som en nordisk leverantör

Läs mer

Rekommendation 11.2. Materiella anläggningstillgångar September 2011

Rekommendation 11.2. Materiella anläggningstillgångar September 2011 Rekommendation 11.2 Materiella anläggningstillgångar September 2011 Innehåll Denna rekommendation behandlar redovisningen av materiella anläggningstillgångar. I rekommendationen regleras - definitionen

Läs mer

Redovisningsreglemente

Redovisningsreglemente Redovisningsreglemente Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Redovisningsreglemente Reglemente 2014-06-16, 94 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

1/ :57 Not Utfall Utfall Resultaträkning

1/ :57 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1/3 Bokslutsdokument RR KF BR Kungälvs sjukhus 2018-04-18 08:57 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 1 358 387 333 415 Verksamhetens kostnader 2,3-364 783-332 080 Avskrivningar

Läs mer

Ekonomi. -KS-dagar 28/1 2015-

Ekonomi. -KS-dagar 28/1 2015- Ekonomi -KS-dagar 28/1 2015- Innehåll Resultat och balansräkning Budgetuppföljning Bokslut Investeringar i anläggningstillgångar Resultat och balans INTÄKTER Värdet av varuleveranser och utförda tjänster

Läs mer

:14 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:14 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Kungälvs sjukhus 2018-01-18 12:14 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 1 358 033 1 274 610 Verksamhetens kostnader 2-1 358 150-1 265 736 Avskrivningar

Läs mer

Materiella anläggningstillgångar December 2013

Materiella anläggningstillgångar December 2013 Rekommendation 11.4 Materiella anläggningstillgångar December 2013 Innehåll Denna rekommendation behandlar redovisningen av materiella anläggningstillgångar. I rekommendationen regleras - definitionen

Läs mer

Ingående likvida medel och kortfristiga placeringar Utgående likvida medel och kortfristiga placeringar

Ingående likvida medel och kortfristiga placeringar Utgående likvida medel och kortfristiga placeringar Bokslutsdokument RR KF BR Kungälvs sjukhus 2017-01-18 16:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1612 1512 Verksamhetens intäkter 1 1 274 610 1 196 250 Verksamhetens kostnader 2-1 265 736-1 196 368 Avskrivningar

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/9 2013 31/8 2014 HSB BRF RÅDMANNEN I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/9 2013 31/8 2014 HSB BRF RÅDMANNEN I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/9 2013 31/8 2014 HSB BRF RÅDMANNEN I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten och kompletterar

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/1 2013 31/12 2013 BRF KAPRIFOLEN I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/1 2013 31/12 2013 BRF KAPRIFOLEN I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/1 2013 31/12 2013 BRF KAPRIFOLEN I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten och kompletterar

Läs mer

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Naturbruksstyrelsen 2018-04-19 07:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 69 173 71 871 Verksamhetens kostnader -71 142-84 165 Avskrivningar och

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/5 2013 30/4 2014 HSB BRF FOSIETORP I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/5 2013 30/4 2014 HSB BRF FOSIETORP I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/5 2013 30/4 2014 HSB BRF FOSIETORP I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/9 2012 31/8 2013 HSB BRF OXIEGÅRDEN I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/9 2012 31/8 2013 HSB BRF OXIEGÅRDEN I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/9 2012 31/8 2013 HSB BRF OXIEGÅRDEN I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten

Läs mer

:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Habilitering & Hälsa 2017-04-20 16:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1703 1603 Verksamhetens intäkter 216 418 208 792 Verksamhetens kostnader -217 797-207 086 Avskrivningar

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Söderhamns kommun. Granskning av. Årsredovisning 2003. April 2004. Rolf Hammar Ove Lindholm

REVISIONSRAPPORT. Söderhamns kommun. Granskning av. Årsredovisning 2003. April 2004. Rolf Hammar Ove Lindholm REVISIONSRAPPORT Söderhamns kommun Granskning av Årsredovisning 2003 April 2004 Rolf Hammar Ove Lindholm www.pwcglobal.com/se www.komrev.se Innehållsförteckning 1. Inledning...1 1.1 Bakgrund...1 1.2 Revisionsfråga

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/5 2013 30/4 2014 HSB BRF HILDA I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/5 2013 30/4 2014 HSB BRF HILDA I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/5 2013 30/4 2014 HSB BRF HILDA I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Feltryck ska vara 46 560 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen,

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/9 2013 31/8 2014 HSB BRF MYRSTACKEN I OXIE

ÅRSREDOVISNING 1/9 2013 31/8 2014 HSB BRF MYRSTACKEN I OXIE ÅRSREDOVISNING 1/9 2013 31/8 2014 HSB BRF MYRSTACKEN I OXIE 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten och

Läs mer

Rutiner för uppföljning av beslut KS2016/202/01

Rutiner för uppföljning av beslut KS2016/202/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Sida 2017-12-18 1 (1) Kommunstyrelsen Rutiner för uppföljning av beslut KS2016/202/01 Förslag till beslut Ärendet avslutas med hänvisning till att en rutin finns för igångsättning

Läs mer

Årsbokslut för. Ölands Golfklubb Räkenskapsåret

Årsbokslut för. Ölands Golfklubb Räkenskapsåret Årsbokslut för Ölands Golfklubb Räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 Ölands Golfklubb 1(7) Förvaltningsberättelse Styrelsen för Ölands Golfklubb, får härmed avge årsbokslut för 2015. Allmänt om verksamheten

Läs mer

STATISTISKA CENTRALBYRÅN VARIABELFÖRTECKNING 1(5) NR/OEM Monica Leonardsson

STATISTISKA CENTRALBYRÅN VARIABELFÖRTECKNING 1(5) NR/OEM Monica Leonardsson STATISTISKA CENTRALBYRÅN VARIABELFÖRTECKNING 1(5) SCBFS 2015:29 Bilaga 3 Nedan följer en beskrivning av de variabler som efterfrågas i undersökningen om Räkenskapssammandrag för kommunalförbund och samordningsförbund.

Läs mer

Immateriella anläggningstillgångar

Immateriella anläggningstillgångar 1(5) Immateriella anläggningstillgångar Immateriella anläggningstillgångar är tillgångar som saknar fysisk substans. I princip är det endast detta som skiljer dem från materiella anläggningstillgångar.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om underlag för årsredovisning för staten; SFS 2011:231 Utkom från trycket den 22 mars 2011 utfärdad den 10 mars 2011. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

PM - Granskning av årsredovisning 2006*

PM - Granskning av årsredovisning 2006* Öhrlinas PM - Granskning av årsredovisning 2006* Strömstads kommun april 2007 Håkan Olsson Henrik Bergh *connectedthin king I STROMSTADS KOMMUN I I Kommunstyrelsen KC/ZDD? - 0lsi 1 Dnr:........... I Innehållsförteckning

Läs mer

Årsredovisning HSB:s brf Randers i Malmö 2010-09-01 2011-08-31

Årsredovisning HSB:s brf Randers i Malmö 2010-09-01 2011-08-31 Årsredovisning HSB:s brf Randers i Malmö 2010-09-01 2011-08-31 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten och kompletterar

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport* Granskning av delårsrapport Tyresö kommun September 2007 Anders Hägg Frida Enocksson Jonas Eriksson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...5

Läs mer

Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 8 (46) Protokoll från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, 2018-01-25 2 Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Diarienummer HSNG 2018-00012 Beslut 1. Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter för rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen (S-koder) beslutade den 25

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning

Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 1 412 018 398 661 Verksamhetens kostnader 2-419 307-400 438 Avskrivningar och nedskrivningar 4-5 856-5 129 Verksamhetens

Läs mer

Revisionsrapport. Götene kommun. Granskning av årsredovisning 2011. Hans Axelsson Anna Teodorsson

Revisionsrapport. Götene kommun. Granskning av årsredovisning 2011. Hans Axelsson Anna Teodorsson Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 011 Götene kommun Hans Axelsson Anna Teodorsson mars 01 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Inledning.1 Bakgrund. Revisionsfråga och metod 3 Granskningsresultat

Läs mer

Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr)

Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr) Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr) Redovisningen är upprättad enligt de anvisningar som lämnats från Västra Götalandsregionen. Anvisningarna bygger på kommunallagen, lagen om kommunal redovisning

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Skattsedeln 6

Bostadsrättsföreningen Skattsedeln 6 Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Skattsedeln 6 får härmed avge Årsredovisning för räkenskapsåret 1 januari 2010-31 december 2010 Innehåll: Förvaltningsberättelse Resultaträkning Balansräkning Ställda

Läs mer

Delårsrapport vårdvalsverksamheten mars 2017

Delårsrapport vårdvalsverksamheten mars 2017 13 (22) Protokoll från Primärvårdsstyrelsen, 2017-04-24 28 Delårsrapport vårdvalsverksamheten mars 2017 Diarienummer PVV 2017-00019 Beslut 1. Primärvårdsstyrelsen godkänner delårsrapport mars 2017. Sammanfattning

Läs mer

:05 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:05 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR 2018-04-16 17:05 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 222 723 216 418 Verksamhetens kostnader -226 723-217 797 Avskrivningar och nedskrivningar -1

Läs mer

:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR 2017-09-19 07:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 580 198 566 129 Verksamhetens kostnader -559 281-532 977 Avskrivningar och nedskrivningar -3

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning

Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 1 169 071 157 996 Verksamhetens kostnader 2-176 078-163 092 Avskrivningar och nedskrivningar 4-2 399-2 153 Verksamhetens

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Frölunda Specialistsjukhus Resultat- och balansräkning samt kassaflödesanalys Belopp i tkr Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 143 002 139 275 Verksamhetens kostnader 2,3-138

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BOSTADSRÄTTSFÖRENING SKÖLDEN I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BOSTADSRÄTTSFÖRENING SKÖLDEN I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/9 2009 31/8 2010 HSB BOSTADSRÄTTSFÖRENING SKÖLDEN I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten

Läs mer

Delårsrapport augusti 2017

Delårsrapport augusti 2017 1 (1) Tjänsteutlåtande Datum 2017-09-08 Diarienummer KUN 2017-00199 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Dick Wesström Telefon: 076-2 919132 E-post: dick.wesstrom@vgregion.se Till kulturnämnden

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ /

ÅRSREDOVISNING 1/ / ÅRSREDOVISNING 1/1 2016 31/12 2016 BRF SKEPPSBYGGAREN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ /

ÅRSREDOVISNING 1/ / ÅRSREDOVISNING 1/1 2011 31/12 2011 HSB BRF RINGSTED I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ / BRF KRYDDFABRIKEN I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/ / BRF KRYDDFABRIKEN I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/1 2016 31/12 2016 BRF KRYDDFABRIKEN I MALMÖ 1 2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten

Läs mer

Förvaltningsberättelse

Förvaltningsberättelse 1 (10) Styrelsen och verkställande direktören för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2016 05 01 2017 04 30. Förvaltningsberättelse Information om verksamheten Singöaffären har under 2015/2016

Läs mer

DRIFTREDOVISNING Budget Bokslut Bokslut Tkr 2005 2005 2004

DRIFTREDOVISNING Budget Bokslut Bokslut Tkr 2005 2005 2004 DRIFTREDOVISNING Budget Bokslut Bokslut Tkr 2005 2005 2004 KOMMUNSTYRELSE Intäkter -1 898-2 419-2 026 Kostnader 36 984 37 273 35 497 Nettokostnader 35 086 34 854 33 471 SERVICEAVDELNING Intäkter -7 945-8

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ / BRF RTB I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/ / BRF RTB I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/1 2015 31/12 2015 BRF RTB I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten och kompletterar den information

Läs mer

Resultat 4,6 0,0-0,1 4,6

Resultat 4,6 0,0-0,1 4,6 1 (1) ASSR Årsredovisning sammanställning RR 728 Resultaträkning (mnkr) Årsvärden Avvikelse Förändring Utfall Budget Utfall budget/ utfall/utfall 1512 1512 1412 utfall % Regioninternt såld vård, avtal

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF MUNKHÄTTAN I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF MUNKHÄTTAN I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/9 2015 31/8 2016 HSB BRF MUNKHÄTTAN I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten

Läs mer

ÅRSREDOVISNING HSB Brf Lessö i Malmö

ÅRSREDOVISNING HSB Brf Lessö i Malmö ÅRSREDOVISNING 2007-01-01 2007-12-31 HSB Brf Lessö i Malmö 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten och kompletterar

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ /

ÅRSREDOVISNING 1/ / ÅRSREDOVISNING 1/1 2013 31/12 2013 BRF ÖRESUNDSDAMMARNA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten och kompletterar

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ /

ÅRSREDOVISNING 1/ / ÅRSREDOVISNING 1/1 2015 31/12 2015 HSB BRF HALLABACKEN I TRELLEBORG 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ /

ÅRSREDOVISNING 1/ / ÅRSREDOVISNING 1/1 2015 31/12 2015 HSB BRF DALSLUND I BURLÖV 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten och kompletterar

Läs mer

Bokslutsdokument RR KF BR. Kommittén för rättighetsfrågor

Bokslutsdokument RR KF BR. Kommittén för rättighetsfrågor Bokslutsdokument RR KF BR 2015-09-16 11:16 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 1 784 2 441 Verksamhetens kostnader 2-27 220-22 569 Avskrivningar och nedskrivningar 0 0

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ /

ÅRSREDOVISNING 1/ / ÅRSREDOVISNING 1/1 2011 31/12 2011 HSB BRF ATLE I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten

Läs mer

Delårsrapport för Vilhelmina Bostäder AB

Delårsrapport för Vilhelmina Bostäder AB Delårsrapport för Vilhelmina Bostäder AB 2004-01-01-2004-06-30 Vilhelmina Bostäder AB 1(11) Styrelsen och verkställande direktören för Vilhelmina Bostäder AB får härmed avge delårsrapport för perioden

Läs mer

SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut AB

SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut AB SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut AB 1(6) Delårsrapport Januari Mars 2005 Perioden i sammandrag för SP-koncernen Omsättning och resultat Under årets första tre månader omsatte koncernen 139,6

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF FOSIEDAL I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF FOSIEDAL I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/9 2014 31/8 2015 HSB BRF FOSIEDAL I MALMÖ ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten och kompletterar den information

Läs mer

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Beslutsunderlag: Uppgradering av fastighetsnät punkt 20 Vårt fastighetsnät för distribution av kabel-tv uppfyller inte de senaste tekniska kraven.

Läs mer

SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut AB

SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut AB 1(5) Delårsrapport januari juni 2005 Perioden i sammandrag för SP-koncernen Omsättning och resultat Under årets första sex månader omsatte koncernen 320,3 Mkr (270,2), vilket är en ökning med ca 19 procent

Läs mer

HSB-s BRF KROKSBÄCK I MALMÖ

HSB-s BRF KROKSBÄCK I MALMÖ HSB-s BRF KROKSBÄCK I MALMÖ Kallelse till Ordinarie Föreningsstämma Onsdagen den 24 oktober 2007 Samt ÅRSREDOVISNING 2006-05-01 2007-04-30 Bussar avgår till stämman från Mobäcksgatan (den västra vändplatsen)

Läs mer

ÅRSREDOVISNING OCH VERKSAMHETSPLANERING 1/ / HSB BRF JÄRVEN I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING OCH VERKSAMHETSPLANERING 1/ / HSB BRF JÄRVEN I MALMÖ ÅRSREDOVISNING OCH VERKSAMHETSPLANERING 1/9 2016 31/8 2017 HSB BRF JÄRVEN I MALMÖ Org Nr 746000-5171 HSB Brf Järven Verksamhetsplan 1 Förvaltningsberättelse 5 Resultaträkning 13 Balansräkning 14 Kassaflödesanalys

Läs mer

Årsredovisning HSB brf Henriksdal i Malmö

Årsredovisning HSB brf Henriksdal i Malmö Årsredovisning HSB brf Henriksdal i Malmö 2008-09-01 2009-08-31 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten

Läs mer

Bokslutsdokument RR KF BR. Kollektivtrafiknämnden

Bokslutsdokument RR KF BR. Kollektivtrafiknämnden Bokslutsdokument RR KF BR 2015-09-16 11:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 298 33 562 Verksamhetens kostnader 2-2 624 004-2 462 301 Avskrivningar och nedskrivningar

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. HSB Brf Berguven i Malmö

ÅRSREDOVISNING. HSB Brf Berguven i Malmö ÅRSREDOVISNING HSB Brf Berguven i Malmö 2007-05-01 2008-04-30 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text

Läs mer

101 21126 Balanserade utgifter för utvecklingsarbeten och liknande arbeten 1019 21126 Ackumulerade av- och nedskrivningar på balanserade utgifter

101 21126 Balanserade utgifter för utvecklingsarbeten och liknande arbeten 1019 21126 Ackumulerade av- och nedskrivningar på balanserade utgifter Konto Ansvar ANLÄGGNINGS Bas 02 10X IMMATRIELLA ANLÄGGNINGS (SCB) I kontogrupp 10 redovisas immatriella anläggningstillgångar och rättigheter som förvärvats eller i vissa fall tagits fram internt av kommunen.

Läs mer

Externredovisning i kommunsektorn 4,5 hp

Externredovisning i kommunsektorn 4,5 hp Externredovisning i kommunsektorn 4,5 hp Provmoment: Ten1 Ladokkod: 21RV2A Tentamen ges för: Administratörsprogrammet, startår 2015 Kod: Tentamensdatum: 2016-11-04 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Kommunal

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014 RIKSBYGGENS BRF KRONOLOTSEN 1 1/1 2014 31/12 2014. Org nr 769612-9449

ÅRSREDOVISNING 2014 RIKSBYGGENS BRF KRONOLOTSEN 1 1/1 2014 31/12 2014. Org nr 769612-9449 ÅRSREDOVISNING 2014 RIKSBYGGENS BRF KRONOLOTSEN 1 1/1 2014 31/12 2014 Org nr 769612-9449 Spara din årsredovisning. Du kan behöva den vid försäljning och i kontakt med din bank. ORDLISTA ÅRSREDOVISNINGEN

Läs mer

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Miljönämnden 2019-09-13 11:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1908 1808 Verksamhetens intäkter 1 2 488 1 505 Verksamhetens kostnader 2,3-56 384-60 393 Avskrivningar och nedskrivningar

Läs mer

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ FÖR VERKSAMHETSÅRET 2006 -BILAGA- Org nr 556376-6814. Innehållsförteckning

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ FÖR VERKSAMHETSÅRET 2006 -BILAGA- Org nr 556376-6814. Innehållsförteckning BOKSLUTSKOMMUNIKÉ FÖR VERKSAMHETSÅRET 2006 -BILAGA- Org nr 556376-6814 Innehållsförteckning Sida RESULTATRÄKNING 2 BALANSRÄKNING 3 BALANSRÄKNING 4 KASSAFLÖDESANALYS 5 NYCKELTAL OCH EGET KAPITAL 6 BYTE

Läs mer

RESULTATRÄKNING 2013 2012

RESULTATRÄKNING 2013 2012 RESULTATRÄKNING 2013 2012 Intäkter Hyresintäkter 3 726 068 3 708 806 Intäkter varmvatten 143 029 134 510 Övriga intäkter 12 1 581 Summa intäkter 3 869 109 3 844 897 Övriga kostnader Värme -512 514-507

Läs mer

Kassaflödesanalys. SSABs kassaflödesanalys. Kap 24 Kassaflödesanalys Kap 25 Utvidgad finansiell analys. Koncernen. ME1001 Industriell ekonomi GK

Kassaflödesanalys. SSABs kassaflödesanalys. Kap 24 Kassaflödesanalys Kap 25 Utvidgad finansiell analys. Koncernen. ME1001 Industriell ekonomi GK Kassaflödesanalys Kap 24 Kassaflödesanalys Kap 25 Utvidgad finansiell analys ME1001 Industriell ekonomi GK 1 2011 Vt period 4 Tomas Sörensson 1 SSABs kassaflödesanalys Koncernen Koncernens kassaflödesanalys

Läs mer

5. Bokslutsdokument och noter

5. Bokslutsdokument och noter 5. Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 1 187 055 108 619 Verksamhetens kostnader 2-6 473 945-5 934

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF BÄRNSTENEN I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF BÄRNSTENEN I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/9 2009 31/8 2010 HSB BRF BÄRNSTENEN I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten och kompletterar

Läs mer

Regler för bokföring och årsredovisning i Sveriges riksbank

Regler för bokföring och årsredovisning i Sveriges riksbank Regel BESLUTSDATUM: 2011-12-07 BESLUT AV: BEFATTNING: - ANSVARIG AVDELNING: Direktionen ADM FÖRVALTNINGSANSVARIG: Henrik Gardholm SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) Tel +46 8 787

Läs mer

Delårsrapport januari-juni 2013

Delårsrapport januari-juni 2013 Delårsrapport januari-juni 2013 1 - Apoteksgruppen delårsrapport januari juni 2013 2 - Apoteksgruppen delårsrapport januari juni 2013 Koncernens rapport över totalresultat KONCERNENS RESULTATRÄKNING

Läs mer

Regler för hantering av investeringar och anläggningar i Klippans kommun

Regler för hantering av investeringar och anläggningar i Klippans kommun Regler för hantering av investeringar och anläggningar i Klippans kommun INLEDNING Reglerna är en vägledning i arbetet för dem som i olika roller kommer i kontakt med investeringar i kommunen. Syftet är

Läs mer

HSB:S BRF ANNEBERG I MALMÖ

HSB:S BRF ANNEBERG I MALMÖ HSB:S BRF ANNEBERG I MALMÖ 2006.05.01-2007.04.30 HSB:S BRF ANNEBERG I MALMÖ 746000-5593 Kallelse Medlemmarna i HSB:s Bostadsrättsförening Anneberg i Malmö kallas härmed till ordinarie föreningsstämma

Läs mer

Beslutsunderlag Ekonomichefens tjänsteskrivelse Riktlinjer för investeringsprocessen Kommunfullmäktige

Beslutsunderlag Ekonomichefens tjänsteskrivelse Riktlinjer för investeringsprocessen Kommunfullmäktige TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2015/490/03 2018-01-23 1 (1) Kommunstyrelsen Revidering av riktlinjer för investeringsprocessen KS2015/490/03 Förslag till beslut Revidering av riktlinjer för investeringsprocessen

Läs mer

Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: Förvaltning: 117 Kr

Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: Förvaltning: 117 Kr Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: 201701-201713 Förvaltning: 117 Kr Nämndens budget Nämndens utfall Avvikelse inkl budgetjust. Drift och underhåll 19 626 200 000,00

Läs mer

Årsredovisning. Resultat och Balansräkning. Byggproduktion

Årsredovisning. Resultat och Balansräkning. Byggproduktion Årsredovisning Resultat och Balansräkning Bokföring eller Redovisning Bokföring Notera affärshändelser på olika konton. Sker löpande under bokföringsåret Redovisning Sammanställning, och värdering av företagets

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF BERGUVEN I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF BERGUVEN I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/5 2013 30/4 2014 HSB BRF BERGUVEN I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 MOTION NR 1 Styrelsens yttrande: Styrelsen ställer sig positiv till förslaget gällande elektronisk

Läs mer

Årsredovisning 2011 Bostadsrättsföreningen Islandet Adolf

Årsredovisning 2011 Bostadsrättsföreningen Islandet Adolf Årsredovisning 2011 Bostadsrättsföreningen Islandet Adolf Detalj från konstglasfönster Adolf Fredriks Kyrkogata 15. Nytillverkat 2011 med inspiration från originalparti över inre entrédörr. Motiv och djupblästring,

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31

Årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31 Årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31 Styrelsen och Verkställande direktören för Inev Studios AB avger härmed följande årsredovisning. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning

Läs mer

Årsredovisning HSB brf Friheten i Malmö

Årsredovisning HSB brf Friheten i Malmö Årsredovisning HSB brf Friheten i Malmö 2008-09-01 2009-08-31 HSB BRF FRIHETEN I MALMÖ 746000-5817 Kallelse Medlemmarna i HSB Bostadsrättsförening Friheten kallas härmed till ordinarie föreningsstämma

Läs mer