Ölprovning. Öl är lika gammalt som vår civilisation. När skulle vill ni vilja dricka den här ölen, en kall dag eller en varm dag?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ölprovning. Öl är lika gammalt som vår civilisation. När skulle vill ni vilja dricka den här ölen, en kall dag eller en varm dag?"

Transkript

1 Ölprovning Öl är lika gammalt som vår civilisation Starta av provningen med att presenter dig själv lite kort samt berätta kortfattat om ämnet. Gå sedan naturligt över till att prova drycken, hur provar man öl? Lär ut provningsmetodiken samtidigt som första ölen provas. Lägg fokusen på deltagarna, försöka att få deltagarna att deltaga. Ställ frågor som: Har ni någon favorit ölstil? Vad skulle ni vilja äta till denna öl? När skulle vill ni vilja dricka den här ölen, en kall dag eller en varm dag? Vad är skillnaden mellan dessa två ölstilar som vi provat? Kombinera sedan frågor och diskussion med valfri information, intressant information finner du här nedanför. Det viktigaste är inte att lära deltagarna kring ämnet öl, utan att du tillsammans med deltagarna har det roligt. Drycken Du väljer ut fem ölsorter tillsammans med din angivna kontaktperson. Det viktigaste är att du har en röd tråd igenom provningen, lätt till tyngre, och att du väljer dryck som du tycker är intressant. När drycken är vald så bestämmer du tilltugg tillsammans med din kontaktperson så som lite ost, chark, oliver och bröd. Leta sedan upp och välj ut intressant information att berätta om vardera producent och ölstil. Framställ de valda produkterna som en prisvärda och lyft fram det mest positiva. Kom ihåg, deltagarnas upplevelse av produkterna och upplevelsen i helhet beror till stor del på hur du framställer produkterna och omgivningen.

2 Introduktion Häll upp rätt! Låt glaset stå still på bordet, häll sedan från en decimeters höjd ungefär, låt ölet skumma ordentligt! Det är när ölet slår emot botten i glaset som det kommer i kontakt med syret i luften och börjar oxidera och frigöra sina aromer. Om detta inte görs, kommer kolsyran att förbli innestängd i ölet som inte heller ger ifrån sig särskilt mycket doft. Skummet är något som även det skall bedömas såväl till utseende som till doft. Man kan behöva hälla upp lite i taget, beroende på hur mycket det skummar. Viktigt är att glasen är rena, annars kan inte skumkronan utveckla sig ordentligt. De fem grundsmakerna 1. Sötma tungspetsen 2. Sälta sidan längst fram 3. Syra sidan av längst bak av tungan och i gommen. 4. Bitterhet längst bak 5. Umami olika receptorer på olika platser Utseende Hur ser skumkronan ut? Fast, kanske rent av med toppar och dalar, eller bubblig och lätt? Notera skummets färg! Sjunker skummet snabbt eller långsamt, lämnar kronan tydliga spår i glaset? Andel protein i malten bidrar till ett kraftigt och gräddigt skum. Är ölet klart eller grumligt? Öl måste inte vara kristallklart tvärtom kan en del smaker gå förlorade i den filtrering och pastörisering som klarar drycken. Vissa öl, ofta belgiska, har också jästfällning i botten av flaskan. Om jästfällningen ska drickas eller inte varierar mellan ölsorterna och den personliga smaken. Lämna en skvätt i flaskan när du häller upp, häll försiktigt så att bottensatsen stannar kvar. Eller om du vill dricka den, skaka ut jästfällningen så att den finfördelas i det sista ölet, häll sedan i glaset. Ölets färg kan berätta mycket för oss om hur det bryggts. Är färgen mörk, på gränsen till

3 svart? Då är chansen stor att du dricker en porter eller stout. Doft När du hällt upp ölet snurra glaset och stick genast ner näsan och ta in alla de dofter som frigörs. Väntar du för länge kan flyktiga aromer försvinna. Å andra sidan förstärks andra dofter i takt med stigande temperatur, så jämför gärna ditt första intryck med ett senare. Skriv ner hur du upplever ölets doft. Doftar det mer av malt eller mer av humle? En maltig doft påminner om säd, knäckebröd, eller exempelvis vörtbröd. En humlig doft är ofta fruktig och kan påminna om gräs, nyslaget hö, citrus, blommor eller tropisk frukt. Ju mörkare öl desto hårdare rostad malt, varför också mörkt öl brukar dra åt det maltiga i doften. Ljust öl har ofta en tydligare humlekaraktär i doften, åtminstone de överjästa. Och beroende på öltyp kan du kanske gissa dig till om inte vilken typ av humle som använts så åtminstone till vilken familj de hör. Cascade, Newport, Simcoe och Citra är exempel på amerikanska sorter som ger ölet en tydlig karaktär och doft, ofta med inslag av citrusfrukter. Till de mer diskreta, mindre bittra och mer aromatiska sorterna hör klassikerna Goldings, Fuggles och Saaz den sistnämnda ger tjeckisk pilsner en del av dess karaktär. Försök att sätta ord på din upplevelse av doften, finns det något du känner igen? Vanliga doftreferenser är bröd, citrusfrukter och kryddor, men kom ihåg att dina egna associationer är minst lika viktiga. Humle (Humulus lupulus) är en art i familjen hampväxter och förekommer naturligt i Europa, Asien, Nordafrika och Nordamerika Smak Våra smakupplevelser är som de flesta vet starkt kopplade till doftsinnet. När vi provar öl vill vi gärna uppfatta alla subtila nyanser, varför vi gör klokt i att avstå från parfym, tobaksrök och andra starka dofter i anslutning till provningstillfället. Visst är det i munhålan vi uppfattar grundsmakerna se förresten till att snurra runt drycken ordentligt i munnen men om vi är kraftigt förkylda och näsan är täppt missar vi massor. Kom ihåg att vi upplever smaker på bara fyra ställen i munnen, medan vi har cirka 1000 doftreceptorer i näsan. Smakupplevelsen består av intryck från både näsa och mun. Tänk på att skilja det första intrycket från avslutningen, exempelvis brukar vi inte sällan upptäcka en kraftig beska först i eftersmaken. Fundera på hur beskan, syran, alkholen och sötman sitter i munnen.

4 Munkänsla - Det kan skilja mycket mellan olika öltyper och -sorter när det gäller upplevelsen drycken ger i munnen. Ölet kan vara lätt eller tungt, med jästfällning och kanske lite trögt eller vasst och bubbligt. Mycket handlar om bubblorna: Är ölet hårt kolsyrat som en svensk lager, eller lent och nästan oljigt som en stout eller porter? Ibland talar man också om munkänslan som "kropp" ett lätt och spritsigt öl, liten kropp - och tvärtom. Ölenshistoria För år sen började delar av jordens befolkning bli bofast och odla spannmål. En av de tidigaste grödorna som odlades var korn. Kornbröd blir hårda och platta, eftersom korn är fattigt på gluten. Därför är det rimligt att anta att kornbrödet blötades upp i vatten. När brödet smulades ner i vattnet, kunde det komma att jäsa lite grann. Den jästa korngröten, eller kornsoppan, var säkerligen ett viktigt livsmedel, närande och rik på vitaminer. Förmodligen utvecklades ölkonsten parallellt på flera håll i världen - oberoende av varandra. Troligtvis framställdes öl i det forntida Kina och någon sorts majsöl har nog bryggts av de indianska högkulturerna. Men de äldsta säkra spåren av öl kommer från skärvorna av en år gammal sumerisk lerkruka som hittats i nuvarande Iran. I sprickor av kannan fanns spår av ölsten - kalciumoxalat. Exakt när humle började användas vid ölframställning vet vi inte men de tidigaste omnämningarna av regelrätta humlegårdar hittar man kring brytningen mellan 700 och 800- talet e Kr. Man hade kryddat öl tidigare, men humlens beska och antiseptiska egenskaper gjorde säkert ölet både godare och bättre. Humlen användes också som medicin eftersom den ansågs ha en lugnande inverkan. Jäst var vid den här tiden ett okänt begrepp. Från början fick all vört jäsa spontant, utan tillsats av jäst. Efter hand jäste vissa öl bättre och blev godare än andra. Då hällde man lite av det ölet i nästa brygd, som blev lika bra. Utan att veta om det hade man börjat renodla jästen och det första varm/överjästa ölet kunde bryggas. En annan bryggare kanske rörde i den jäsande vörten med en stor träslev. Jäst fastnade på sleven som då kunde tillskrivas diverse magiska egenskaper genom att snabbt få fart på nästa brygd. Erfarenheterna samlades på varandra och i det medeltida Europa blev ölbryggning en viktig näring i de framväxande städerna. I Bayern vid senare delen av medeltiden upptäckte man att ölet höll bättre och smakade renare om man lagrade öltunnorna kallt, i grottor. En annan typ av jäsning skedde i svalare miljö, det som idag kallas för kall/underjäsning. År1841 lyckades österrikaren Anton Dreher göra ett bärnstensfärgat öl, det så kallade wienerölet. Året därpå bryggdes i den böhmiska staden Plzen, eller Pilsen, det första ljusa lagerölet - pilsner. I stora delar av Europa blev pilsnern under andra hälften av 1800-talet den viktigaste öltypen. Till Sverige kom pilsnern 1876.

5 Det hade en ren, frisk karaktär och vacker färg. Och eftersom glas började bli ett vanligt dryckeskärl är det en trolig förklaring till att ljusa, klara öl favoriserades. Vem ville då dricka brungrumlig sörja? Louis Pasteur (En Champagnemakare ) upptäckte vid mitten av 1800-talet att jästen i själva verket är mikroorganismer som äter socker och producerar alkohol, koldioxid och smakämnen. Tack vare Pasteurs rön kunde chefskemisten på Carlsbergs laboratorium, Emil Christian Hansen, år 1883 isolera och renodla lagerjästen. Detta var oerhört betydelsefullt: att få kontroll på jäsningen. På så vis kunde ölet på allvar bli en industriprodukt. Öltillverkning Mältning Korn blötläggs för att gro. Därmed frigörs enzymer som senare ska förvandla kornets stärkelse till socker. Processen avbryts efter några dagar genom torkning. Nu har man malt. Kornen sväller och vatteninnehållet ökar snabbt, och när groddarna börjat tränga ut ur skalet är stöpningen färdig. Kornets vikt består då till nästan hälften av vatten. Malten består av basmalt tillsammans med ibland olika andelar specialmallt, beroende på stil. Basmalt Basmalt torkas vid C, vilket innebär att det finns tillräckligt med enzymer i malten som kan omvandla stärkelsen till jäsbart socker. 80 C -> Pilsnermalt Något över 80 C -> Pale ale-malt C -> Wienermalt, Bayermalt och Münchenermalt <-ljusare bärnstensfärg, och rostade, nötiga toner Specialmalt Specialmalt är malt som är torkad eller rostad i så hög temperatur att enzymerna inte längre fungerar. Sådan malt ingår som smaksättare och färgsättare men måste kombineras med en stor andel basmalt Karamellmalt Temperatur varierar beroende på hur mörk karamellmalten ska bli. Vid torkningen karamelliseras sockret som finns i malten. Karamellmalt får därför en söt, bränd karaktär och ger ölet en fylligare ton C -> Färgmalt -> porter och stout 5 10 procent är normalt. Vissa mellanmörka öltyper innehåller bara någon enstaka procent färgmalt.

6 Rostat korn-> ingår ibland i stout -> ger en torr och rostad smak samt ett kraftigt skum. Mäskning Det mältade kornet krossas och löses med varmt vatten. Nu börjar enzymerna från malten att bryta ner stärkelsen till socker. Mäskningstemperaturen påverkar ölets fyllighet och alkoholhalt. Långsamt och svalt (63-65 C) -> Alkoholstarkare Kort och varmt (67-68 C) -> fylligt, söt och mindre alkolstark. Efter att ha silat bort maltresterna har man vad som kallas sötvört. Vörtkokning Sötvörten kokas tillsammans med humle för att ge ölet beska, arom och hållbarhet. Crika en timmes kokning. Vörten kallas nu stamvört och den kyls och pumpas över till en jästank. Jästen tillsätts och förvandlar sockret i vörten till alkohol, kolsyra och smakämnen. Efter att jästen tagits bort återstår lagring, filtrering, pastörisering och tappning, beroende på vilken öltyp det handlar om. Kall/underjäsning Långsamt vid svalare temperatur -> får ofta renare och klarare smak och arom. Varm/överjäsning Jäser snabbare vid högre temperatur -> får fruktiga och mer komplexa aromer Råvarorna Valet av råvaror är avgörande för ölets karaktär. De viktigaste ingredienserna är vatten, korn, humle och jäst. Vissa länder och distrikt förknippas med speciella öltyper. Den viktigaste förklaringen är ofta det lokala vattnet. Olika vatten passar till olika öl. Mjukt vatten passar bäst för ljusare öltyper, till exempel pilsner Hårdare vatten fungerar vanligtvis bättre till mörkare öltyper, som ale och stout. Det beror på att mörk malt, som är torkad i hög temperatur, får ett lägre ph-värde och behöver ett vatten med högre ph. Omvänt gäller att mjukt vatten är lämpligt för milt torkad, ljus malt.

7 Till skillnad från förr kan man numera manipulera vatten för att få önskat ph-värde. Det innebär att de flesta öltyper går att brygga var som helst i världen. Korn Delas normalt in i två grupper, tvåradiga och sexradiga. Tvåradigt korn är mest odlat, men sexradigt är vanligt i svalare klimat som i exempelvis Kanada och Finland, men även i USA. Tvåradigt korn innehåller mer stärkelse och mindre skal. Brukar ge ölet fylligare och maltigare smak Sexradigt korn har tjockt skal, mindre stärkelse och mer och effektivare enzymer. Anses ge mer smak av säd. Humle Skänker beska, aromer som är främst förknippade med växtriket och olika frukter samt bidrar humle till ett stabilare skum, djupare färg och till ölets hållbarhet. Humlebeskan i ett öl graderas i en skala: IBU International Bitterness Units. De olika stilarna Underjäst Öl Över 90 procent av allt öl i världen är ljust och underjäst. Ljus lager, denna unga öltyp ynka 160 år gammal kan tyckas smaka likadant överallt, oavsett märke. Men det finns stora skillnader Ljus lager En typ av öl som vänder sig till konsumenter som söker lite lättare öl med rena smaker: Pilsen (Plzen) i Tjeckien. Dortmunder Expor Ljust bocköl (helles bock) Mörk lager Skillnaden i förhållande till ljus lager är först och främst att en mörk lager har en större del mörk malt i receptet. Många gånger finns en liten avrundande sötma, en väl inbäddad beska, och ofta lite lägre alkoholhalt, oftast under 5 %. Sammantaget är dessa öl ofta väldigt bra matöl: Wiener: maltig smak, viss sötma, relativt stor beska Märzen: traditionell oktoberöl, en gång i tiden betydligt mörkare än idag Münchener: mjuk, rostad maltkaraktär med ton av kaffe och choklad Tjeckisk mörk lager: ungefär som en mjukare variant av münchener

8 Schwarzbier: tydligt rostad karaktär, och traditionellt väldigt torr Olika varianter av bock Traditionell Bock, Dubbel Bock och Eisbock Överjäst Öl Ale, porter, stout och veteöl alla är de öltyper som vanligtvis jäser på samma vis, vid lite högre temperatur, under kortare tid. Ale är ett samlingsnamn för de flesta varm/överjästa öl. Färgen är oftast mellanmörk, ofta kopparfärgad, men ale kan egentligen ha vilken färg som helst, beroende på maltsort. Porter och Stout Porter eller stout kallas riktigt mörk överjäst öl. Traditionen säger att porter utvecklades i London och tenderar att ha lite sötma, medan stout däremot utvecklades i Dublin, som med en annan typ av vatten med mer salter ledde till en snustorr variant av öl, ofta med lite rostade toner. Men, detta är ingenting som är lagstadgat så varje bryggare väljer själv vad ölen skall kallas. Man kan också göra som vissa danska bryggare och skriva både porter och stout på samma flaska. Traditionella brittiska bryggeri dokumentation från 1700 talet beskriver att Porter var en blandning av tre olika stilar: en gammal ale (gammal eller syrad), en ny ale (brun eller pale ale) och en svag (mild ale), med olika kombinationer av blandning. Porten lagrades sedan i flera månader upp till ett år i stora ekfat. Slutresultatet var också allmänt känd som "Hela Butt" eller "Three Threads" och hade en behaglig smak av varken nytt eller gammalt. Det var den första riktiga konstruerade ölen. Porter är idag en blandning mellan, varierar från producent till producent: Basmalt, mörkmalt, karamelmallt eller färgmalt. Stout har en högre temperatur under torkningen av malten och har även ibland cirka 5% rostade korn. Detta resulterar till en robustare stil med högre bitterhet Veteöl Veteöl görs främst i Tyskland och Belgien, men finns självklart även från andra platser i världen. Veteöl från Tyskland kan delas upp i två undertyper. Den ena är Weißbier, som kommer främst från Bayern och i viss mån Baden-Württemberg som i sin tur kan delas upp i en rad undertyper. Spontanjäst Öl Spontanjäsning kan tyckas vara ett missvisande ord. Jäsningen tar i själva verket mycket lång tid, cirka ett år, och ofta får ölet jäsa två gånger. Det spontana ligger i att ingen jäst tillförs, utan ölet jäser i stället med hjälp av mikroorganismer i luften. Lambic Efter den första jäsningen kallas ölet lambic. Oblandad lambic är en sällsynt öltyp med ljus färg, lätt, torr, mycket syrlig smak utan beska och knappt någon kolsyra. Bryggt på malt och omältat vete. Alkoholhalt: 5 6 %. Gueuze

9 Är traditionellt en ung lambic som får jäsa tillsammans med en äldre lambic i butelj. Ljus färg, påtagligt fruktig och mycket frisk smak, som torr champagne. Kraftig kolsyra och ingen beska. Bryggt på kornmalt och omältat vete. Även enklare och sötare former av gueuze förekommer. Alkoholhalt: 4 6 %.

Fakta om öl. Överjästa ölstilar (ale) Underjästa ölstilar (lager) Spontanjästa ölstilar (syrliga öl)

Fakta om öl. Överjästa ölstilar (ale) Underjästa ölstilar (lager) Spontanjästa ölstilar (syrliga öl) CC Fakta om öl Öl kan delas in i ett ofantligt stort antal ölstilar lite beroende på vilket sätt man vill dela upp dem, och hur detaljerat. Oavsett hur man vill åskådliggöra indelningen så finns det 3

Läs mer

Ost och ölprovning. Öl är lika gammalt som vår civilisation

Ost och ölprovning. Öl är lika gammalt som vår civilisation Ost och ölprovning Öl är lika gammalt som vår civilisation Starta av provningen med att presenter dig själv lite kort samt berätta kortfattat om ämnet och grundsmakerna. Gå sedan naturligt över till att

Läs mer

Historik om öl och öltillverkning

Historik om öl och öltillverkning Historik om öl och öltillverkning Öl är en gammal dryck. Det sägs att man drack öl, eller i alla fall en dryck som byggde på samma råvaror, redan för 7000 år sedan. Detta går att hävda genom att arkeologer

Läs mer

Nyhet Öl Khamovniki. Traditionen av kvalitet bevaras i vår tid, förkroppsligas i ett unikt recept för öl Khamovniki.

Nyhet Öl Khamovniki. Traditionen av kvalitet bevaras i vår tid, förkroppsligas i ett unikt recept för öl Khamovniki. Nyhet Öl Khamovniki Moskvas Ölbryggeri Mosbrew lanserade i Ryssland öl Khamovniki i slutet av 2012. Namnen kommer efter den ort i Moskva där Khamovnichesky Bryggeri låg. Ölmärket Khamovniki är känd och

Läs mer

5 nyheter i ordinarie sortimentet GÖR NYA ÖL- OCH CHAMPAGNEFYND I HÖST OKTOBERFEST PORT CHARLOTTE FRÅN THE MALTMAN BESTÄLLNINGSBAR

5 nyheter i ordinarie sortimentet GÖR NYA ÖL- OCH CHAMPAGNEFYND I HÖST OKTOBERFEST PORT CHARLOTTE FRÅN THE MALTMAN BESTÄLLNINGSBAR P R O D U K T I N F O R M AT I O N F R Å N G A L AT E A B E E R S P I R I T S & WINE SEPTEMBER 2015 Nytt 5 nyheter i ordinarie sortimentet GÖR NYA ÖL- OCH CHAMPAGNEFYND I HÖST Säsongsnyheter OKTOBERFEST

Läs mer

Erik-Daniels Vandraröl

Erik-Daniels Vandraröl Erik-Daniels Vandraröl Bryggning av överjäst öl Förberedelse Bryggning Humling Påbörja jäsning Jäsning Tappning Rengör Mäska Koka Sila Primärjäst Kolsyra Malt Laka Humla Densitetskontroll Sekundärjäst

Läs mer

Grunderna kring helmäskning

Grunderna kring helmäskning Grunderna kring helmäskning I bryggskolans kapitel extraktbryggning och delmäskning så har vi berättat om hur du kan brygga goda öl med hjälp av dessa metoder. Vad vi också nämner är att i extraktbryggning,

Läs mer

MITCHELL S BREWING CO

MITCHELL S BREWING CO MITCHELL S BREWING CO MITCHELL S FORRESTERS LAGER 3,6% Krispig, ren och lätthumlad förfriskning. Lätt lågkalori lageröl Frisk torr smak Lätt humlad Lokalt odlade råvaror Varsamt mognad i nollgradig miljö

Läs mer

Finns idag en stor mängd publikationer om tillverkning av öl. Ta er tid och köp eller låna några böcker om att brygga öl hemma.

Finns idag en stor mängd publikationer om tillverkning av öl. Ta er tid och köp eller låna några böcker om att brygga öl hemma. Att brygga öl. Denna mycket gamla konst över 7000år. Idag finns det färdiga s.k. satser att köpa på nätet. Dessa har inte den bästa av smaker med kan vara en inkörsport till en familj hobby eller kompisgängs

Läs mer

Innehållsförteckning. Produkt beskrivning

Innehållsförteckning. Produkt beskrivning Innehållsförteckning Produkt beskrivning Produktkategori Smakbeskrivning Innehåll Tillverkningsmetod Analysdata Attribut Förpackning Emballage Rekommendationer Serveringstips Mattips Gotlands Bryggeri.

Läs mer

Fatöl. Poretti Ljus italiensk lager med medelstor maltighet och beska. En frisk öl som svalkar när det är varmt. 30 cl - 44:-

Fatöl. Poretti Ljus italiensk lager med medelstor maltighet och beska. En frisk öl som svalkar när det är varmt. 30 cl - 44:- Fatöl Carlsberg Hof Gyllengul i färgen. Aromatisk och humlerik doft. Ren och frisk i smaken, medelfyllig och behaglig beska. 40 cl - 49:- / 25 cl - 33:- Brooklyn Lager Bärnstensfärgad lager. Doft av apelsin,

Läs mer

Förberedelser är A och O för att göra bryggdagen så smidig som möjlig. Så börja med att kontrollera att du har följande utrustning tillgänglig:

Förberedelser är A och O för att göra bryggdagen så smidig som möjlig. Så börja med att kontrollera att du har följande utrustning tillgänglig: Rensa gärna upp schemat för dagen så gott det går, det tar några timmar att brygga öl från grunden. Särskilt första gången behöver man lite extra tid, räkna med upp mot 5-6 timmar. Förberedelser Förberedelser

Läs mer

Innehållsförteckning. Produkt beskrivning

Innehållsförteckning. Produkt beskrivning Innehållsförteckning Produkt beskrivning Produktkategori Historik om produkten Smakbeskrivning Innehåll Tillverkningsmetod Analysdata Attribut Förpackning Emballage Rekommendationer Serveringstips Mattips

Läs mer

AMRUT NATURAL STRENGTH INDIAN SINGLE MALT WHISKY, 62,7% (BLACKADDER, SINGLE CASK )

AMRUT NATURAL STRENGTH INDIAN SINGLE MALT WHISKY, 62,7% (BLACKADDER, SINGLE CASK ) AMRUT NATURAL STRENGTH INDIAN SINGLE MALT WHISKY, 62,7% (BLACKADDER, SINGLE CASK ) 5 DOFTAR FÖRST KÄRV STARK WHISKY, dock utan utstickande störande dofter. Sedan kommer mycket: jordgubbar med smördeg och

Läs mer

SLOW BEER LAGER 4 % alk. Inspirerad av den geometriska sköldpaddan. EXCEPTIONELLT OVANLIG. EN FYLLIG GYLLENE LAGER, LÄTT BESKA GÖR DEN LÄTTDRUCKEN

SLOW BEER LAGER 4 % alk. Inspirerad av den geometriska sköldpaddan. EXCEPTIONELLT OVANLIG. EN FYLLIG GYLLENE LAGER, LÄTT BESKA GÖR DEN LÄTTDRUCKEN SLOW BEER LAGER 4 % alk Inspirerad av den geometriska sköldpaddan. EXCEPTIONELLT OVANLIG. EN FYLLIG GYLLENE LAGER, LÄTT BESKA GÖR DEN LÄTTDRUCKEN En extrem lager med en fyllig gyllene färg. Uppfriskande

Läs mer

MAJ 2012 Nytt. Galatea NYHETSTEMA I MAJ. Hantverkskonst DICTADOR BLACK ISLE S:T ERIKS VS. MATHIAS DAHLGREN BERNARD

MAJ 2012 Nytt. Galatea NYHETSTEMA I MAJ. Hantverkskonst DICTADOR BLACK ISLE S:T ERIKS VS. MATHIAS DAHLGREN BERNARD Galatea P R O D U K T N Y H E T E R F R Å N G A L AT E A B E E R S P I R I T S & WINE MAJ 2012 Nytt DICTADOR NYHETSTEMA I MAJ Hantverkskonst S:T ERIKS VS. MATHIAS DAHLGREN BLACK ISLE BERNARD Dessutom:

Läs mer

Vin och mat 8 oktober 2012. Stockholms Munskänkar

Vin och mat 8 oktober 2012. Stockholms Munskänkar Vin och mat 8 oktober 2012. Stockholms Munskänkar Curt Avermark Björn Gadd Vin och mat 2012 Munskänkarna och Stockholms Vinkällare Curt Avermark Björn Gadd Teoriavsnittet inspirerat av Michel Jamais, Vin

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING PRODUKT BESKRIVNING PRODUKTKATEGORI HISTORIK OM PRODUKTEN SMAKBESKRIVNING INNEHÅLL TILLVERKNINGSMETOD ANALYSDATA ATTRIBUT FÖRPACKNING EMBLEM REKOMMENDATIONER SERVERINGSTIPS MATTIPS

Läs mer

Vårt ölsortiment. 30 nya ölsorter. från utvalda producenter. Nu kan du köpa öl på både fat och flaskor från Sverige och övriga ölvärlden.

Vårt ölsortiment. 30 nya ölsorter. från utvalda producenter. Nu kan du köpa öl på både fat och flaskor från Sverige och övriga ölvärlden. Vårt ölsortiment från utvalda producenter 30 nya ölsorter Nu kan du köpa öl på både fat och flaskor från Sverige och övriga ölvärlden. Öl från Sverige och övriga världen - Nu kan du köpa både fat och flaskor

Läs mer

Vårt ölsortiment. 30 nya ölsorter. från utvalda producenter. Nu kan du köpa öl på både fat och flaskor från Sverige och övriga ölvärlden.

Vårt ölsortiment. 30 nya ölsorter. från utvalda producenter. Nu kan du köpa öl på både fat och flaskor från Sverige och övriga ölvärlden. Vårt ölsortiment från utvalda producenter 30 nya ölsorter Nu kan du köpa öl på både fat och flaskor från Sverige och övriga ölvärlden. Öl från Sverige och övriga världen - Nu kan du köpa både fat och flaskor

Läs mer

Vinprovning. Varför inte ge bort en kurs i julklapp eller present!

Vinprovning. Varför inte ge bort en kurs i julklapp eller present! Vinprovning. Det finns flera olika anledningar till att prova vin, antingen man är medlem i en vinklubb och har ett genuint intresse, eller det att man bara vill komma tillsammans för att ha det trevligt

Läs mer

Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk

Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk Hur besvärligt är det egentligen att brygga öl på helmalt? Behöver man verkligen en massa utrustning för att åstadkomma ett bra öl? Går det inte med vanlig köksutrustning?

Läs mer

RÅDETS FÖRORDNING (EEG) nr 2081/92 REGISTRERINGSANSÖKAN: Artikel 17. Nationellt registreringsnummer: -

RÅDETS FÖRORDNING (EEG) nr 2081/92 REGISTRERINGSANSÖKAN: Artikel 17. Nationellt registreringsnummer: - RÅDETS FÖRORDNING (EEG) nr 2081/92 REGISTRERINGSANSÖKAN: Artikel 17 SUB() SGB(X) Nationellt registreringsnummer: - 1. Behörig myndighet i medlemsstaten: Namn: Adress: Bundesministerium der Justiz Postfach,

Läs mer

En sensorisk resa med övningar

En sensorisk resa med övningar En sensorisk resa med övningar I det här kapitlet kommer du att hitta övningar som är tänkt att användas vid de sex stationer som finns på vår sensoriska resa till smakens ursprung. Varje stycke är ägnad

Läs mer

Namn: Datum: Whisky 1 Whisky 2 Whisky 3

Namn: Datum: Whisky 1 Whisky 2 Whisky 3 Provningsformulär Namn: Datum: 1 Färg (Appearance colour) Luta glaset från Dig och studera färgen i kanten (eng Brim) mot vit bakgrund. Ung whisky ofärgad alt något gul. 2 Ben, Tårar, Fönster (Appearance,

Läs mer

Föreläsning alkoholfritt

Föreläsning alkoholfritt Föreläsning alkoholfritt Erik Skinnari 190412. Inledning Ny rapport om äldre och alkohol: https://iogt.se/wp-content/uploads/rapport-alkohol-och-%c3%a4ldre-1.pdf Ta ett glas vin om dagen för hjärtats skull!

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 12 2005-10-05 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg I samband med årets femte provning hade föreningen för första gången en utländsk föreläsare, Ludovic

Läs mer

Öltypsdefinitioner 2008 Används som bedömningsunderlag i föreningens tävlingar till och med 31 december 2008

Öltypsdefinitioner 2008 Används som bedömningsunderlag i föreningens tävlingar till och med 31 december 2008 SVENSKA HEMBRYGGAREFÖRENINGEN Öltypsdefinitioner 2008 Används som bedömningsunderlag i föreningens tävlingar till och med 31 december 2008 1.LJUS LAGER A. Modern ljus lager B. Internationell lager C. Tjeckisk/böhmisk

Läs mer

Gastronomikväll mjöd och mölska

Gastronomikväll mjöd och mölska Gastronomikväll mjöd och mölska Med hjälp av våra sinnen prova 12 (!) drycker sex mjöd och sex mölska. Finns inga rätt och fel var och en av oss har eget referensbibliotek. Hela poängen är att se vilka

Läs mer

FAKTA OM VIN...2. Rödvin... 2. Vitvin... 2 FAKTA OM BRÄNNVIN...4. Okryddat brännvin... 4. Kryddat brännvin... 4. Genever... 4. Gin...

FAKTA OM VIN...2. Rödvin... 2. Vitvin... 2 FAKTA OM BRÄNNVIN...4. Okryddat brännvin... 4. Kryddat brännvin... 4. Genever... 4. Gin... FAKTA OM VIN OCH SPRIT Innehållsförteckning FAKTA OM VIN...2 Rödvin... 2 Vitvin... 2 FAKTA OM BRÄNNVIN...4 Okryddat brännvin... 4 Kryddat brännvin... 4 Genever... 4 Gin... 4 Fruktbrännvin... 4 Likör...

Läs mer

4-6 4-6 4-6 36 4-6 Dela ut antingen färska frukter, blommor, grönsaker och sädeslag eller bilder på detta till eleverna. Vilka känner de igen, vad heter de? Skriv eller berätta

Läs mer

Vinmakningens betydelse

Vinmakningens betydelse Chardonnay. Chardonnay, en druva djupt inrotad i våra medvetanden och i vingårdar världen över. Men vad kan vi egentligen om druvan som utgör basen i merparten av alla husets vita på krogen? Att odla Chardonnay

Läs mer

Ovansiljan. Kommentarer till provningen Sydafrikas Vita Viner

Ovansiljan. Kommentarer till provningen Sydafrikas Vita Viner Kommentarer till provningen Sydafrikas Vita Viner Ett stort tack till Mats Leijon och kockarna för en god och väl genomförd provning. Vi hittar numera bra i de centrala vindistrikten i Sydafrika och riskerar

Läs mer

Information till barn

Information till barn Information till barn Du ska snart operera dina halsmandlar. Om du är bättre förberedd kommer du att må bättre före, under och efter din operation Därför är det viktigt att du läser denna information tillsammans

Läs mer

ANNO

ANNO ANNO 1857 www.zeunertscraftbeer.se Zeunerts_Craft_folder.indd 1 2013-01-23 14.04 Zeunerts - NORRLANDS FÖRSTA BRYGGERI Året var 1859 och den unge bryggmästaren från Bayern ställde ifrån sig resväskorna.

Läs mer

Vin är inte alltid lösningen. Ska man ha samma vin i maten som i glasen? Så använder du vin i matlagning.

Vin är inte alltid lösningen. Ska man ha samma vin i maten som i glasen? Så använder du vin i matlagning. Så använder du vin i matlagning. Vin i mat kan definitivt höja smakupplevelsen på allt från såser och grytor till soppor och efterrätter. Men hur ska jag tänka och vad finns det för möjligheter och fallgropar?

Läs mer

Öl som dessertdryck. Högskolan på Åland serienummer 28/2012. Hospitality Management. Marieham 2012 ISSN 1458-1531. Christoffer Tuominen

Öl som dessertdryck. Högskolan på Åland serienummer 28/2012. Hospitality Management. Marieham 2012 ISSN 1458-1531. Christoffer Tuominen Öl som dessertdryck Christoffer Tuominen Högskolan på Åland serienummer 28/2012 Hospitality Management Marieham 2012 ISSN 1458-1531 Examensarbete Högskolan på Åland Utbildningsprogram: Författare: Arbetets

Läs mer

RÅDETS FÖRORDNING (EEG) nr 2081/92 REGISTRERINGS ANSÖKAN: Artikel 5 ( ) Artikel 17 (X) SUBQ SGB (X) Nationellt registreringsnummer:

RÅDETS FÖRORDNING (EEG) nr 2081/92 REGISTRERINGS ANSÖKAN: Artikel 5 ( ) Artikel 17 (X) SUBQ SGB (X) Nationellt registreringsnummer: RÅDETS FÖRORDNING (EEG) nr 2081/92 REGISTRERINGS ANSÖKAN: Artikel 5 ( ) Artikel 17 (X) SV/06/97/50730400.W00 (DE) SUBQ SGB (X) Nationellt registreringsnummer: 1. Behörig myndighet i medlemsstaten: Namn:

Läs mer

SPECIAL: MARIESTADS DAMPFBIER. Livets Goda

SPECIAL: MARIESTADS DAMPFBIER. Livets Goda SPECIAL: MARIESTADS DAMPFBIER Livets Goda 1 Nyhetsbilaga APRIL 2017 Mariestads Dampfbier - inspirerad av guldruschens Kalifornien och Mariestads tyska rötter 2 Nyhetsbilaga APRIL 2017 3 M ariestads Dampfbier

Läs mer

Monks Café & Brewery och Svenska Hembryggareföreningen Sid. 1 (10)

Monks Café & Brewery och Svenska Hembryggareföreningen Sid. 1 (10) Monks Café & Brewery och Svenska Hembryggareföreningen Sid. 1 (10) Innehållsförteckning 1. Bryggprocess - översikt 3 2. Rengöring allmänt 3 3. Flasktvätt 4 4. Mäskning 4 5. Lakning 5 6. Vörtkok 6 7. Kylning

Läs mer

PRODUKTBLAD. SORTIMENT g. Kokkaffe Ljusrost 500g ART NR Bricka 12 x 500g Kfp Dfp.

PRODUKTBLAD. SORTIMENT g. Kokkaffe Ljusrost 500g ART NR Bricka 12 x 500g Kfp Dfp. Kokkaffe Ljusrost 500g Vårt ljusrostade kokkaffe framhäver en fin och mjuk arom med lång, rund eftersmak. Smaken domineras av en lätt nötaktig sötma med inslag av behaglig syrlighet i efter smaken. arabicakaffe

Läs mer

DRYCK FATÖL LÄSK 30:- PEPSI, PEPSI MAX, ZINGO, 7UP, RAMLÖSA NATURELL, RAMLÖSA CITRON, LÄTTÖL MJÖLK 25:- APELSINJUICE 25:- SMAKIS 15:- ISVATTEN 8:-

DRYCK FATÖL LÄSK 30:- PEPSI, PEPSI MAX, ZINGO, 7UP, RAMLÖSA NATURELL, RAMLÖSA CITRON, LÄTTÖL MJÖLK 25:- APELSINJUICE 25:- SMAKIS 15:- ISVATTEN 8:- DRYCK LÄSK 30:- PEPSI, PEPSI MAX, ZINGO, 7UP, RAMLÖSA NATURELL, RAMLÖSA CITRON, LÄTTÖL MJÖLK 25:- APELSINJUICE 25:- SMAKIS 15:- ISVATTEN 8:- ALKOHOLFRI ÖL 45:- ALKOLHOLFRITT VIN 55:- FATÖL THREE TOWNS

Läs mer

Öltypsdefinitioner 2012

Öltypsdefinitioner 2012 SVENSKA HEMBRYGGAREFÖRENINGEN Öltypsdefinitioner 2012 Används som bedömningsunderlag i Svenska Hembryggareföreningens tävlingar till och med 31 december 2012 Dessa definitioner är Svenska Hembryggareföreningens

Läs mer

Öltypsdefinition 2004

Öltypsdefinition 2004 S V E N S K A H E M B R Y G G A R E F Ö R E N I N G E N Öltypsdefinition 2004 Giltig som bedömningsunderlag i föreningens tävlingar till den 31 december 2004 1. LJUS LAGER... 2 A. Modern svensk lager...

Läs mer

Hur smakar egentligen en whisky?

Hur smakar egentligen en whisky? Hur smakar egentligen en whisky? Kryddnejlika, ingefära och kanel. Pomerans, russin och torkad frukt. Nötter och choklad, och knäck förstås. Och mycket mer. Julen kom och gick. Men inte bara julen brukar

Läs mer

Beermakers Dinner med Mariestads Kolsvart Inlandspilsner

Beermakers Dinner med Mariestads Kolsvart Inlandspilsner 18 nov 2016 Beermakers Dinner med Mariestads Kolsvart Inlandspilsner Skribent: Vin & Matguiden Mariestads avrundade Den Stora Smakresan på Inlandsbanan med en härlig och smakrik Beermakers Dinner i Kolskjulet

Läs mer

Handledning. Sinnenas äventyr. Lektion 1. Våra sinnen

Handledning. Sinnenas äventyr. Lektion 1. Våra sinnen Handledning Sinnenas Lektion 1 Våra sinnen Sinnenas Överraska dina elever med att ta fram väskan Sinnenas. Dramatisera gärna och låt eleverna gissa vad som finns i väskan och låt deras tankar om vad Sinnenas

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 7 2004-11-27 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets femte och sista provning hade temat gammal whisky. Till denna provning kom 39 medlemmar samt

Läs mer

Bilaga till Dnr: VoO.2015.0094 1 (6) 2015-04-10

Bilaga till Dnr: VoO.2015.0094 1 (6) 2015-04-10 Bilaga till Dnr: VoO.2015.0094 1 (6) 2015-04-10 Vård och Omsorg Marcus Strömberg Utredning avseende särskilt tillstånd för provsmakning av egentillverkade alkoholdrycker, Remmarlövs Gårdsbryggeri. Här

Läs mer

Text: Arne Hellberg. I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och rösningsresultat

Text: Arne Hellberg. I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och rösningsresultat Avesta Whiskysällskaps provning nr 80 2015-02-07 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och rösningsresultat

Läs mer

Lirac Blanc. Miljö. Dom. Lafond Roc-Epine Frankrike Tavel. Sötma. Fyllighet. Fruktsyra. Årgång. Druvor. Grenache 50 %, Roussane 30% och Viognier 20%

Lirac Blanc. Miljö. Dom. Lafond Roc-Epine Frankrike Tavel. Sötma. Fyllighet. Fruktsyra. Årgång. Druvor. Grenache 50 %, Roussane 30% och Viognier 20% Tavel Sötma Lirac Blanc 2007 Grenache 50 %, Roussane 30% och Viognier 20% med under en kort tid tills musten har uppnått den rätta färgen. sten (se bilden nedan). består av sten och Färgen är ljusgul och

Läs mer

Sedan många tusen år utnyttjar människan svampar. Jästsvampen som är en encellig svamp får denhär degen att jäsa upp och bli luftig och porös.

Sedan många tusen år utnyttjar människan svampar. Jästsvampen som är en encellig svamp får denhär degen att jäsa upp och bli luftig och porös. Svampfilmen Under större delen av året ser vi inte till några svampar i skog och mark. De lever nere i marken osynliga för oss. På sensommaren och hösten skjuter de snabbt upp ur marken, särskilt om det

Läs mer

Vitvin. Maceration, maceration pelliculaire

Vitvin. Maceration, maceration pelliculaire Vitvin Vitt vin kan göras på såväl gröna som blå druvor, men det normala är att endast gröna druvor används. Det beror inte minst på att de gröna druvorna brukar hävda sig bättre i kyla än de blå, och

Läs mer

GRIS SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING

GRIS SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING GRIS SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING 1 Referens Svensk standard 2 Ragnarsson Treraskors, 100 kg/6 mån 3 Ragnarsson Treraskors, 120 kg/7 mån 4 Domta Berkshire 100% 5 Lillehemgrisen Linderödsvin/Vildsvin

Läs mer

TEKNISKT UNDERLAG 1 (5) Datum för mottagande Antal sidor (inklusive denna) 5 Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska Ärendenummer:

TEKNISKT UNDERLAG 1 (5) Datum för mottagande Antal sidor (inklusive denna) 5 Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska Ärendenummer: 1 (5) TEKNISKT UNDERLAG Datum för mottagande Antal sidor (inklusive denna) 5 Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska Ärendenummer: Den beteckning som är registrerad Svensk Aquavit/Svensk Akvavit/Swedish

Läs mer

Kung Markatta Mousserande Äppelmust, 750 ml. Kung Markatta Mousserande Vitt Vin, alkoholfritt, 750 ml. Kung Markatta Äkta Fransk Cider 2 %, 750 ml

Kung Markatta Mousserande Äppelmust, 750 ml. Kung Markatta Mousserande Vitt Vin, alkoholfritt, 750 ml. Kung Markatta Äkta Fransk Cider 2 %, 750 ml Bilaga till pressmeddelande från Kung Markatta 26 april 2016 Produktinformation nyheter Kung Markatta sommaren 2016 Kung Markatta Mousserande Äppelmust, 750 ml Kung Markattas Mousserande Äppelmust tillverkas

Läs mer

OECHSLEVIKTEN. Räkna ut hur mycket alkohol som bildats i vinet. Räkna ut hur mycket socker som behövs för att ge en viss alkoholstyrka

OECHSLEVIKTEN. Räkna ut hur mycket alkohol som bildats i vinet. Räkna ut hur mycket socker som behövs för att ge en viss alkoholstyrka OECHSLEVIKTEN vikten, även kallad mätare, är vinberedningens viktigaste mätare. I Tyskland är hela vinlagen baserad på vikten! Att brygga vin utan en vikt är som att köra bil utan ratt - man kan komma

Läs mer

RECEPT OCH INSPIRATION

RECEPT OCH INSPIRATION RECEPT OCH INSPIRATION Allerum.com EN LITEN SMAKEXPLOSION Allerum XO är extra lagrad, i hela 24 månader. Styrkan, den kraftfulla karaktären och långa eftersmaken ger en enkel väg till njutning. En Allerum

Läs mer

LA COLLINA DEL CILIEGI

LA COLLINA DEL CILIEGI PRODUCENT V5560 Produktionsår IL BRUT S/A GARGANEGA CHARDONNAY STÅLTANK / FLASKA Restsötma 5,8 GRAM/LITER Även om producenten kanske är mest känd för sina röda viner så producerar de även en del vita och

Läs mer

Sockrets funktionella egenskaper

Sockrets funktionella egenskaper Sockrets funktionella egenskaper Socker finns i dag i många olika varianter och kan därför användas i många olika livsmedelsprodukter. Socker har en rad unika egenskaper, som var för sig eller i kombination

Läs mer

Lirac Blanc. Miljö. Dom. Lafond Roc-Epine Frankrike Tavel. Sötma. Fyllighet. Fruktsyra. Årgång. Druvor. Grenache 50 %, Roussane 30% och Viognier 20%

Lirac Blanc. Miljö. Dom. Lafond Roc-Epine Frankrike Tavel. Sötma. Fyllighet. Fruktsyra. Årgång. Druvor. Grenache 50 %, Roussane 30% och Viognier 20% Tavel Sötma Lirac Blanc 2007 Grenache 50 %, Roussane 30% och Viognier 20% med under en kort tid tills musten har uppnått den rätta färgen. sten (se bilden nedan). består av sten och Färgen är gul och briljant.

Läs mer

NÖT SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING

NÖT SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING NÖT SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING 1 Referens Svensk standard 2 Ejmunds Simgus 3 Böja Stommen Ko 4 Kårtorps Ko 5 Göranstorp Ko 6 Hagshult Ko 7 Rafna Angus 8 Sunnanhed Fjällko 9 Gröna Gårdar Hereford POÄNGBEDÖMNING

Läs mer

Lista över olika drycker i Trudvang

Lista över olika drycker i Trudvang Lista över olika drycker i Trudvang Kom ihåg att det inte är jag som har gjort listan utan bara modifierat den så att den passar till Spellvärlden Trudvang. Vem som har gort den vet jag ej och om den personen

Läs mer

Samuel Adams. Guide till världens ledande craft beer-bryggeri

Samuel Adams. Guide till världens ledande craft beer-bryggeri Guide till världens ledande craft beer-bryggeri Boston Beer Company och ölen Samuel Adams är resultatet av historia, tradition, personkemi, kreativitet och underverk. För Boston Beer Company är världen

Läs mer

Österrike Årets vinland 2015 hos Munskänkarna. Österrikes mest odlade druvor:

Österrike Årets vinland 2015 hos Munskänkarna. Österrikes mest odlade druvor: Österrike Årets vinland 2015 hos Munskänkarna. Österrike är känt som ett väldigt bra vitvinsland. Vi tänker oftast på utmärkta viner av druvorna Grüner Veltliner och Riesling. Men i Österrike finns det

Läs mer

Ramp -- svenska som andraspråk

Ramp -- svenska som andraspråk På span efter vårt dagliga bröd (sas) AV-nummer: 31404tv 11 /Vinjettbilder på programledarna: Lina Zacharias och Lincoln Robbin Coker./ Det har funnits i alla tider. Man kan göra det hemma om man vill.

Läs mer

VAD SMAKAR MATEN? LÄRARHANDLEDNING TEMA: MATEN I VÅRA LIV SYFTE GENOMFÖRANDE. Ämne: Hem- och konsumentkunskap, Idrott och hälsa, Biologi Årskurs: 4-6

VAD SMAKAR MATEN? LÄRARHANDLEDNING TEMA: MATEN I VÅRA LIV SYFTE GENOMFÖRANDE. Ämne: Hem- och konsumentkunskap, Idrott och hälsa, Biologi Årskurs: 4-6 Ämne: Hem- och konsumentkunskap, Idrott och hälsa, Biologi Årskurs: 4-6 SYFTE Övningen bygger på SAPERE-metoden och syftar till att öka elevernas medvetenhet om egna sinnesintryck, utöka elevernas ordförråd

Läs mer

Så blir en årgångsglögg till.

Så blir en årgångsglögg till. Så blir en årgångsglögg till. Sedan 2003 har Blossa varje år tagit fram en årgångsglögg en unik glögg med en för det året noga utvald smakkaraktär. Den senaste, Blossa 18, har en frisk smakton av citron

Läs mer

RENYSSANS. Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Våren 2013

RENYSSANS. Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Våren 2013 RENYSSANS Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille Våren 2013 Fint folk besöker Hilleröd I detta nummer: spännande artiklar om öl- och mjödtillverkning, resor, utförda och kommande Vi har bryggt öl och mjöd

Läs mer

bistro Lite som på restaurang, fast hemma Meny Vecka 2 Beef chili med tomat och vita bönor

bistro Lite som på restaurang, fast hemma Meny Vecka 2 Beef chili med tomat och vita bönor bistro Lite som på restaurang, fast hemma Meny Vecka 2 a Beef chili med tomat och vita bönor Gott till: stilla neutralt eller smaksatt vatten, lätt rött vin med stor fruktig smak b Stekt lax med tomatragu

Läs mer

Läsa och förstå text på förpackningar

Läsa och förstå text på förpackningar 1(5) BRA MAT Läsa och förstå text på förpackningar Producerat av DIETISTERNA i Region Skåne 2007-06 2(5) Inledning Genom att läsa texten på livsmedelsförpackningar fås information om produktens innehåll.

Läs mer

1. Viktigt till att börja med din spis.

1. Viktigt till att börja med din spis. HETA TIPS 1 Ett kök kan se ut nästan hur som helst. Ljust eller mörkt, gammalt eller nytt spelar ingen roll där finns nästan alltid en spis. Har du sedan en stekpanna eller två, några kastruller och grytor

Läs mer

Mousserande vin. Patriarche Crémant de Bourgogne Brut Art. nr: 77310 Förpackning: 12 x 75 cl Ursprung: Bourgogne, Frankrike Pris (ex.

Mousserande vin. Patriarche Crémant de Bourgogne Brut Art. nr: 77310 Förpackning: 12 x 75 cl Ursprung: Bourgogne, Frankrike Pris (ex. Mousserande vin Pol Rémy Brut Art. nr: 7544 Ursprung: Frankrike Pris (ex. moms) 43,20 Utseende: Ljust gulgrön färg, med liten mousse av små, fina bubblor. Doft: Ganska neutral, fruktig doft med inslag

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

Sortera på olika sätt

Sortera på olika sätt Material Sortera material Att sortera material innebär att vi delar i materialen i grupper utifrån deras egenskaper. Egenskaper berättar hur någonting är, t.ex. färg, form, storlek, naturligt eller konstgjort.

Läs mer

TRYCKKOKARE Bruksanvisning

TRYCKKOKARE Bruksanvisning TRYCKKOKARE Bruksanvisning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Fördelar med din nya tryckkokare... 4 Säkerhetsinformation... 5 Beskrivning... 8 Använd tryckkokaren... 9 Rengöring och underhåll... 12 Vanliga frågor...

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

Enkelt, smakfullt och grönt

Enkelt, smakfullt och grönt Enkelt, smakfullt och grönt OneCup nytt, unikt kapselsystem med premiumkvalitet Upptäck Arvid Nordquist OneCup ett unikt helhetskoncept med kaffemaskin och. OneCup ger dig smakfull njutning enkelt och

Läs mer

Vi som älskar öppna landskap

Vi som älskar öppna landskap Vi som älskar öppna landskap Skånemejerier så mycket mer Du känner till Skånemejerier som en leverantör av ett brett utbud av goda skånska mejeriprodukter, goda juicer från Bravo och smakrika ostar såsom

Läs mer

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER -: KAPITEL 44 LUFT, VATTEN, MARK, SYROR... OCH BASER Luft, vatten, mark, syror och baser :3)---- =-lnnehå II Luft sid. 46 Vatten sid. 53 Mark sid. 60 Syror och baser 1 sid. 64 FUNDERA PÅ Hur mycket väger

Läs mer

4. Häll degen i en smord och bröad avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Strö över lite rågkross.

4. Häll degen i en smord och bröad avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Strö över lite rågkross. Fullkornsbröd Gott, grovt bröd som inte behöver jäsa! Bara att röra ihop och grädda. 1 bröd 8 dl rågsikt 2 dl rågkross 1 dl havre- eller vetekli 1 dl linfrö 1 tsk salt 1 msk bikarbonat 1 dl lingonsylt

Läs mer

Ölsatser. » MAKe your own beer. » MAKe your own CIDER. » Smak och karaktär på ölet kan påverkas. Fredrik Swahn

Ölsatser. » MAKe your own beer. » MAKe your own CIDER. » Smak och karaktär på ölet kan påverkas. Fredrik Swahn Välkommen till vår nya sortimentgrupp som handlar om ölbryggning och saker som relaterar till detta. Det är både enkelt och roligt att brygga sitt eget öl. Precis som med vin skiljer sig inte processen

Läs mer

ENZO GER DIG EN DOS KONCENTRERAD NJUTNING MED MJUK CREMA

ENZO GER DIG EN DOS KONCENTRERAD NJUTNING MED MJUK CREMA ESPRESSO SORTERNA ENZO GER DIG EN DOS KONCENTRERAD NJUTNING MED MJUK CREMA En sensuell upplevelse som väcker din mörka sida. Den sida som får liv om natten men som också kan väckas till liv på dagen när

Läs mer

Presentation av dig själv via folkbildning.net och till kursledare till första. torsdagen 18 september. (ca 2 tim varav 1 tim torsdag kväll)

Presentation av dig själv via folkbildning.net och till kursledare till första. torsdagen 18 september. (ca 2 tim varav 1 tim torsdag kväll) Kursens innehåll: Vecka1: Presentation av dig själv via folkbildning.net och till kursledare till första torsdagen 18 september. (ca 2 tim varav 1 tim torsdag kväll) Vem är du? Var arbetar du? Varför väljer

Läs mer

NÄRINGSLÄRA. www.almirall.com. Solutions with you in mind

NÄRINGSLÄRA. www.almirall.com. Solutions with you in mind NÄRINGSLÄRA www.almirall.com Solutions with you in mind ALLMÄNNA RÅD Det har inte vetenskapligt visats att en särskild diet hjälper vid MS, inte heller att några dieter är effektiva på lång sikt. Nuvarande

Läs mer

Middagsmenyn till Alla hjärtans dag är klar.

Middagsmenyn till Alla hjärtans dag är klar. Middagsmenyn till Alla hjärtans dag är klar. Linnéa har med kärlek komponerat ihop en tvårättersmeny till Alla Hjärtans Dag. En oemotståndlig pizza med mycket smak och en ljuvlig panacotta med lyxig granita.

Läs mer

Höjdens förskola avd. Ugglebo Kvalitetsberättelse Läsåret 2012/2013

Höjdens förskola avd. Ugglebo Kvalitetsberättelse Läsåret 2012/2013 Projekt: NO med inriktning på experiment och kroppen. Höjdens förskola avd. Ugglebo Kvalitetsberättelse Läsåret 2012/2013 Varför: Vi valde att även denna hösttermin arbeta med NO och olika experiment med

Läs mer

En guide i hur man bränner eget.

En guide i hur man bränner eget. En guide i hur man bränner eget. En populär myt, som fortfarande lever kvar, är att du kommer att bli blind om du dricker hembränt. Detta är inte sant. Svartsprit är ett samlingsnamn på alkohol som distribueras

Läs mer

Öltypsdefinitioner 2013

Öltypsdefinitioner 2013 SVENSKA HEMBRYGGAREFÖRENINGEN Öltypsdefinitioner 2013 Används som bedömningsunderlag i Svenska Hembryggareföreningens tävlingar till och med 31 december 2013 Dessa definitioner är Svenska Hembryggareföreningens

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 54 2011-06-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen För andra gången så arrangerade Avesta Whiskysällskap en provning på sommaren

Läs mer

Betfor en riktig klassiker!

Betfor en riktig klassiker! Frågor & Svar Betfor en riktig klassiker! Ju mer du vet om utfodring, desto större möjligheter har du att ta hand om din häst på ett bra sätt. Men det är inte alldeles enkelt, för det finns mycket att

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Öl : malt, humle, jäst och vatten PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Öl : malt, humle, jäst och vatten PDF ladda ner Öl : malt, humle, jäst och vatten PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Peter M. Eronson. Mycket har hänt inom ölbranchen de senaste åren. Nya bryggerier öppnar varje dag i hela världen

Läs mer

surdegsbröd ett bröd lätt att älska

surdegsbröd ett bröd lätt att älska surdegsbröd ett bröd lätt att älska KåKå har tillsammans med vårt systerbolag tagit fram våra egna surdegar som vi stolt presenterar här i denna folder! Surdegar från Idun 01736 Flytande inaktiv Vetesurdeg

Läs mer

Zacharias (Grekland Nemea)

Zacharias (Grekland Nemea) Sötma Ampelos Phos (Vit) Moscophilero-Roditis Moscophilero-Roditis är gamla inhemska druvor på Peleponnesos. Nemea som är ett av Grekland mest välrenomerade vinområden, ligger uppe i bergen omedelbart

Läs mer

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR Tel. 031-807551 provningar@palace.se VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR GRUNDLÄGGANDE VIN Vi går igenom provningsteknik, avslöjar vinprovarnas "fikonspråk" och grunderna för

Läs mer

TORR MUN FAKTA OM NYA XERO. Ett pressmaterial för media framtaget av Actavis. Pressbilder kan laddas ner i Actavis pressrum på MyNewsdesk.

TORR MUN FAKTA OM NYA XERO. Ett pressmaterial för media framtaget av Actavis. Pressbilder kan laddas ner i Actavis pressrum på MyNewsdesk. TORR MUN FAKTA OM NYA XERO Ett pressmaterial för media framtaget av Actavis. Pressbilder kan laddas ner i Actavis pressrum på MyNewsdesk.se Kontaktperson: Sanna Hedman, Produktchef Egenvård, Actavis, mobil

Läs mer

I vår natur finns det mängder av ämnen. Det finns några ämnen som vi kallar grundämnen. Grundämnen är uppbyggda av likadana atomer.

I vår natur finns det mängder av ämnen. Det finns några ämnen som vi kallar grundämnen. Grundämnen är uppbyggda av likadana atomer. TEORI Kemi I vår natur finns det mängder av ämnen. Det finns några ämnen som vi kallar grundämnen. Grundämnen är uppbyggda av likadana atomer. Länge trodde man att atomer var de minsta byggstenarna. Idag

Läs mer

Röda viner GLAS FLASKA

Röda viner GLAS FLASKA Röda viner Jacob s Creek Organic 86 I 339 1865 529 Shiraz Cabernet Ekologiskt Intensiv doft av plommon och kryddiga svarta vinbär med en ton av mörka körsbär samt en söt vaniljton från eken. Mjuk, fyllig

Läs mer

Betfor en riktig klassiker!

Betfor en riktig klassiker! Frågor & Svar Betfor en riktig klassiker! Ju mer du vet om utfodring, desto större möjligheter har du att ta hand om din häst på ett bra sätt. Men det är inte alldeles enkelt, för det finns mycket att

Läs mer

Smör. ALLT blir godare med

Smör. ALLT blir godare med Smör Folk har varit lite smör-rädda, men nu är fett hett igen och vår gula vän är tillbaka i köket. Ylva Porsklev berättar varför vi ska älska en av våra bästa smakförstärkare. ALLT blir godare med Av

Läs mer