Därtill gäller följande anvisningar och bestämmelser för byggandet på området:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Därtill gäller följande anvisningar och bestämmelser för byggandet på området:"

Transkript

1 Anvisningar om byggsättet i Böle H Byggandet på tomterna Hur man ska bygga på tomterna och ansluta tomterna till gårdsgatan har illustrerats kvarters- och tomtvis med ovanstående planer för de olika kvarteren. Därtill gäller följande anvisningar och bestämmelser för byggandet på området: Allmänt Ett medvetet mål för planen är att göra det möjligt att bygga stora egnahemshus i stadsområde. Utgångspunkten för området kan anses vara tomter som på ett naturligt sätt är öppna mot grönområdena och där staketen/murarna mellan tomterna är höga som i en stad för att understryka hemmiljöns enskildhet som motvikt till de halvoffentliga och offentliga rummen i området. Den krävande naturen tvingar byggaren till uppfinningsrikedom för att höjdskillnaderna i terrängen ska kunna utnyttjas. Utgångspunkten för detaljplanen är att områdets blockmarkskaraktär bevaras. Byggnaderna snarare stiger uppåt (till och med på pelare) än grävs ner i marken. Sprängning är tillåten på tomterna närmast enbart för ledningar. (Den här begränsningen hänger samman med att det naturliga hydrologiska systemet i området ska bibehållas). Grunden för kvarters- och tomtlösningarna Central utgångspunkt för kvartersbildningen har varit att dra gatorna så att dagvattnet från tomterna kan ledas till våtområden, som finns eller uppkommer naturligt längs naturliga rutter och där vattnet antingen återförs till det hydrologiska kretsloppet, eller från vilka det med fördröjning rinner till lägre ner belägna infiltreringssänkor. Därför gränsar nästan alla tomter till naturområde i den bakre delen av tomterna. På de ställen där det här inte har varit möjligt att ordna, har ett sådant område för dagvatteninfiltrering anvisats mitt i kvartersområdet som samtidigt fungerar som kvarterets lekområde. Huvudsakligen har dessa kvarter bildats som täta och låga kvarter för en tomt. Det nämnda infiltreringsområdet bildar servitutområde för egnahemstomterna i den berörda delen. Tre zoner på tomterna Avsikten med de bestämmelser som styr byggandet på tomten är att tomten ska struktureras i tre zoner. Dessa zoner utgörs av en del med direkt anknytning till gårdsgatan, en halvoffentlig framgård i anslutning till den och en privat gård i anslutning till naturområdet. Färgerna Avsikten är att färgerna i området ska växa fram ur den omgivande naturen. Karaktäriserande för dem är en dämpad färgskala. Naturstensgrått är en central förenande faktor för området. För området rekommenderas bl.a. naturstensgärdsgårdar och avgränsningar av sten från området.

2 Takfärgen har valts till ett förenande element för byggnaderna. Utgående från takfärgen är området indelat i tre storområden enligt följande: - mörkgrått tak i kvarteren tak i färgen rött tegel i kvarteren 68-79, och grönoxiderade kopparfärgade tak i kvarteren 80-83, Beträffande kvarteren nr har därtill bestämts att fasaderna huvudsakligen ska vara rappade. För tomterna på den övre sluttningen i delområde A måste ett lokalt dagvattenavlopp byggas men det behöver inte ledas längre än till de närliggande våtområdena. AO-kvartersområdena De kvartersområden som har beteckningen AO är avsedda för byggande i egen regi. AO-kvarteren är kvartersområden för fristående småhus. Med beaktande av områdets närhet till stadens centrum är målet tätt egnahemsbyggande så som i en stad. Byggrätten på alla tomter är minst e= 0,25. Strävan när det gäller egnahemstomterna har varit så stora tomter som möjligt i genomsnitt, men samtidigt också tomter som är lämpliga för många olika typer av byggande. Av illustrationen och anvisningarna om byggsättet i de olika kvarteren framgår de grundläggande lösningarna för de olika tomterna. Vid valet av tomt är det skäl att omsorgsfullt granska om tomtens allmänna struktur, bostadens huvudsakliga riktning o.d. motsvarar de egna önskemålen, eftersom många planbestämmelser är bindande och försök att kringgå bestämmelserna lätt leder till konflikter med grannarnas lösningar. En central uppgift för detaljplanebestämmelserna är att sammanjämka intilliggande tomters lösningar till en fungerande helhetslösning. AP-kvartersområdena De kvartersområden som har AP-beteckning är avsedda för gruppbyggande i yrkesmässig regi. AP-områdenas planbestämmelse kvartersområde för småhus avser ett område, på vilket radhus, kopplade småhus och fristående småhus får byggas. Byggnadsytorna i detaljplanen och illustrationen visar närmare för hurdant byggande respektive kvarter är avsett. Med tanke på den beteckning som anger användningsändamålet kan kvartersexploateringen e=0,25 verka låg. I och med att en betydande del av området är reserverad för lösningar med infiltration av dagvattnet och delvis ska bevaras i naturtillstånd, är exploateringen när det gäller det kvartersområde som egentligen bebyggs högre än exploateringsbeteckningen för kvarteret. AP-tomternas egenskaper styrs vid sidan av andra bestämmelser även av ett med en planbestämmelse avgränsat maximiantal bostäder, vilket leder till olika genomsnittliga storlekar för bostäderna i de olika kvarteren. Planen innehåller alltså separat AP-kvarter för genomsnittligt större och genomsnittligt mindre bostäder.

3 AP/PL-kvartersområdet Beteckningen för kvarter nr 96 är AP/PL. Med tilläggsindexet (/PL) finns beredskap för att detta kvarter vid sidan om traditionell småhusbebyggelse kan användas för servicebostadsbyggande och behov som finns när det gäller byggnader för småbarnsfostran och dagvård. Avsikten med det har i planen varit att göra de nämnda, övriga användningsändamålen möjliga, men så att ifrågavarande kvarter utan planändring också kan tas i bruk för normalt småhusbyggande i yrkesmässig regi, ifall de nämnda behoven beträffande specialbyggande inte finns. Byggande som är tillåtet utöver den egentliga byggrätten förråds- och ekonomiutrymmen För att säkerställa att det finns tillräckligt med förråds- och ekonomiutrymmen har separata tillbyggnadsrätter angivits för tomterna för dessa ändamål. Inklusive dessa utrymmen är den totala byggrätten för tomterna 20 % större än vad tomtexploateringstalet anger. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER I DETALJPLANEN (Innehållet är detsamma som på detaljplanekartan men strukturen är en annan, därtill finns mellanrubriker och en del förtydligande text.) Byggande som är tillåtet utöver den egentliga byggrätten Utöver den byggrätt som är angiven i detaljplanen får på tomten byggas förråds- och ekonomiutrymmen med ingång enbart utifrån med en sammanlagd yta på högst 10 % av den för tomten i detaljplanen angivna byggrätten. Dessutom får, utöver den i detaljplanen angivna byggrätten, växthus och andra överglasade rum byggas på tomten, med en sammanlagd yta på högst 10 % av den byggrätt som i detaljplanen är angiven för tomten. Byggande på område som ska förses med planteringar Om minst 80 % av höljet på det överglasade rummet består av klart och ljusgenomsläppligt material, får det byggas på tomtdel som ska förses med planteringar eller som ska bevaras i naturtillstånd. Byggande av källare Det är inte tillåtet att bygga källare. Grävning, sprängning och överskottsmassor Byggandet på tomten ska ske så att de grävmassor som uppkommer huvudsakligen återanvänds på tomten. Sprängning är tillåten på tomterna enbart för ledningar eller när sprängning är nödvändig för att genomföra byggandet i enlighet med bestämmelserna.

4 Bilplatskrav för tomterna I såväl AO- som AP-kvarteren förutsätts två bilplatser per bostad på tomterna. Byggsätt i fråga om bilplatserna På tomten bör det finnas minst 5 meter fritt utrymme framför infarten till garaget. Bilskydd utan dörrar får dock byggas på 1,5 meters avstånd från tomtgränsen, om inte detaljplanebeteckningarna anger annat. Omfattningen på våningarna Högst ¾ av byggrätten på tomten får förläggas i byggnadens första våning. Om hela den byggrätt som är angiven för tomten skulle användas i en våning skulle tomten bli för full. Det är visserligen möjligt att bygga bostaden i en våning, men då måste en del av byggrätten lämnas oanvänd. Högst 45 % av den egentliga byggrätten på tomten får förläggas i andra våningen. Därmed blir andra våningen, som skuggar byggnadens tomt och eventuellt även grannens tomt, något mindre än bottenvåningen. Fönstrens riktning Huvudfönstret i rum i andra våningen får inte vara riktat mot en intilliggande tomt. Byggmaterial och färger Färgen på byggnadernas tak är enhetlig i delområdena enligt följande:. mörkgrått tak i kvarteren tak i färgen rödtegel i kvarteren 68-79, och tak i grönoxiderad koppar i kvarteren 80-83, Fasaderna i kvarteren nr bör huvudsakligen vara rappade. Staket och murar på tomterna Enhetlig färg för staketen och murarna på tomterna är stengrå. Murar av natursten från området rekommenderas. Vid tomtgränsen mot VL-området får högst hälften av gränsens längd bestå av byggt staket och byggd mur. Staketet/muren får vara högst 2,1 meter högt/hög mätt från den sida där markytan är högre.

5 Dagvattenhantering Dagvattnet från tomterna infiltreras i första hand på den egna tomten på tomtdelen mot VLområdet. På de tomter där jordmånen inte är tillräckligt absorberande får dagvattnet ledas längs med fördröjande sänkor till intilliggande VL-områden. Till de delar det inte är möjligt att leda dagvattnet från tomten till terrängen, får det ledas till det allmänna dagvattensystemet. Tomtområde som gränsar till gårdsgata Tomtområdet mellan tomtens byggnadsytor och gårdsgatan bör byggas så att det blir en del av gaturummet. Områdets ytskikt bör huvudsakligen vara vattenabsorberande. Frånsett träd som planteras får planteringarna på detta område vara högst 60 cm höga. Elskåp som hör till den egna tomten bör gömmas i byggnaderna på tomten så att det inte syns från gatan. Släntning, terrassering och bygge av stödmurar Utfyllnader vid tomtgränsen ska göras med stödmurar av stenmaterial. Släntade utfyllnader bör undvikas. En släntad utfyllnads nedre kant ska vara minst tre meter (3 m) från tomtgränsen. Därtill bör beaktas vad som skilt föreskrivits om staket och murar på le/hv-område. Förpliktelser mellan tomterna på grund av brandsäkerhetsbestämmelserna Byggnad som uppförs på byggnadsyta för bilförvaringsplats, byggnadsyta för ekonomibyggnad samt på område för planteringar bör brandtekniskt uppföras så att de inte på grund av att de är byggda på nära avstånd ställer brandtekniska krav på byggnader som uppförs på grannens byggnadsyta för bostadshus, ifall inte annat avtalas enligt servitutavtal. BRANDBESTÄMMELSER Brandskyddsfrågor beträffande AP-tomterna behandlas inte nedan. Bebyggandet av dem är närmast professionellt och i och med det är förståelsen för de brandtekniska frågorna i professionella händer. Brandskyddsförpliktelser beträffande byggnader på olika tomter Vid traditionellt stadsbyggande bygger man i regel fast intill grannens gräns. Sådant byggande nära varandra medför alltid brandskyddsförpliktelser. Först när avståndet mellan byggnader på intilliggande tomter är minst 8 meter, faller brandskyddsbehovet bort. Förutom delområde C (kvarteren 84-88) är byggnadsytorna för bostadshusen på de olika tomterna i området Böle 1 i Böle alltid på minst 8 meters avstånd från varandra. Mellan bostadshusen på de olika tomterna uppstår alltså förutom i fråga om det nämnda kvarteret ingen brandsäkerhetsplikt. Däremot finns bilskydden och ekonomibyggnaderna i regel närmare grannbyggnaderna än så och medför alltså brandsäkerhetsplikter för grannarna. Med tanke på detta har följande detaljplanebestämmelse tagits med i detaljplanen:

6 Byggnader som uppförs på byggnadsyta för bilförvaringsplats, byggnadsyta för ekonomibyggnad samt på område för planteringar bör brandtekniskt uppföras så att de inte på grund av att de är byggda nära ställer brandtekniska krav på byggnader som uppförs på grannens byggnadsyta för bostadshus, ifall inte annat avtalas enligt servitutsavtal. I praktiken säkerställer den här bestämmelsen det att man kan planera sitt bostadshus utan att behöva fundera över eventuella brandskyddskrav på grund av grannens byggnader. Däremot måste man när det gäller ekonomibyggnaderna och bilskydden på tomterna ta hänsyn till brandskyddskrav i enlighet med bestämmelserna i relation till grannen. Vid planeringen av egna ekonomibyggnader och bilskydd måste man se till att konstruktioner som är byggda närmare än 8 meter från grannens byggnad/byggnadsyta är byggda enligt den brandskyddsklass som brandbestämmelserna förutsätter. Bostadshusen på de olika tomterna i C-området finns på 4 meters avstånd från varandra. Det här innebär att väggarna mot grannarna ska byggas enligt brandklass EI30 mot bränder på bägge sidorna. Brandskyddsförpliktelser inne på tomten På AO-tomterna medför i första hand bilskydden interna brandskyddsförpliktelser på tomten. Ekonomibyggnaderna kan i allmänhet ingå i samma brandskyddsområde som antingen bostadshuset eller bilskyddet. År 2005 åtstramades anvisningarna om brandsäkerheten när det gäller bilskydd, vilket ledde till nya brandtekniska tolkningar när det gäller byggande på nära avstånd. Tolkningarna har i någon mån varierat från kommun till kommun. En referens för tolkningarna har varit den gemensamma tolkningsanvisningen av kommunerna inom Mellersta Nylands räddningsområde. Anvisningen finns i Internet på adressen B Allmänt om byggsättet Återföring av dagvattnet till naturen Central utgångspunkt för lösningarna i området är att naturförhållandena i området ska beaktas i extra stor utsträckning samt att dagvattnet ska återföras lokalt till det naturliga kretsloppet. Strävan har varit att bibehålla de naturliga våtområdena och att placera byggnaderna så att dagvattnet från den bebyggda omgivningen kan återföras till naturen genom att de naturliga rutterna utnyttjas, varvid vattnets naturliga kretslopp kan bibehållas i området. Kvartersstrukturen och dragningen av gatorna har kraftigt styrts av att dagvattnet ska ledas till dess naturliga infiltreringsområden, gatorna anläggas med så lite ingrepp i naturens former som möjligt samt naturliga självfallsavlopp ska bildas.

7 Bevarande av biotoperna i naturen Naturområdena har bildats så att de för området karaktäristiska biotoperna bibehålls så enhetliga och omfattande som möjligt och bildar ett med tanke på landskapsstrukturen kontinuerligt naturrum. Gatumiljön Till målen för detaljplanen hör att tomtgatorna i området ska byggas i form av gårdsgator anlagda i den steniga naturens anda. De anlagda gårdsgatorna sträcker sig ända till tomtgränsen/staketet. Gårdsgatorna och tomterna är oaser i det karga, steniga skogslandskapet. Gårdsgatornas utvidgningar/öppna platser fungerar som gemensamma vistelserum. Matargatan har karaktären av en esplanad med trädrader och trottoar och cykelväg på bägge sidorna. Tomtområdets struktur Det att tomterna/byggplatserna vid en sida gränsar till orörd natur och vid en annan sida till anlagd gårdsgatumiljö medför särskilda mål när det gäller anläggandet av gårdsområdena, tomtområdet mot gatan som ska anläggas stadsmässigt och de lösningar på gårdssidan som hänger samman med naturen. Tomten i dess helhet består av tre zoner: en offentlig del som direkt hör samman med gaturummet, en halvprivat framgård som delvis är sluten mot gatan samt den helt privata gården mot grönområdet. Överskottsmassorna En viktig faktor som bör beaktas vid byggandet är dels det att man bör undvika att byggandet leder till överskottsjord och dels det var den överskottsjord som uppkommer ska placeras. Detaljplanen förutsätter att de massor som grävs upp på tomten i första hand återanvänds på tomten. Placeringen av överskottsmassorna behandlas närmare under en egen huvudrubrik. Tomtöverlåtelseförfaranden AO-1-tomterna i detaljplaneområdet är avsedda att överlåtas enbart till slutanvändare och APtomterna är avsedda för byggande i yrkesmässig regi. AP-tomterna, som ska bebyggas i yrkesmässig regi, har en viktig betydelse när det gäller att ge området dess yttre karaktär. Målet är att med dem skaffa representativa förverkliganden, som producenterna förbinds till, genom att tomterna överlåts enbart utgående från tomtöverlåtelsetävlingar.

8 C Infiltrering av dagvattnet Infiltrering av dagvattnet Dagvattnet består av vatten som strömmar vidare från bebyggda områdens ytor, såsom tak, anlagda gårdsområden samt gatuområden. I detaljplanebestämmelserna förutsätts att dagvattnet från tomterna i första hand infiltreras på tomtområdet. När det finns förutsättningar för det kan enligt separat överenskommelse även sådana våtmarkssystem som anvisats på ett intilliggande närrekreationsområde utnyttjas för infiltreringen av dagvattnet på tomterna. Dagvattnet från gatuområdena infiltreras delvis på det avsnitt av gårdsgatorna där ytstrukturerna är absorberande och till övriga delar leds det vidare till närrekreationsområdenas infiltrationsfåror, -bassänger och våtmarksområden, vid behov via fördröjande brunnar. På en del av gatuområdena behövs lokala dagvattenavlopp för avledningen av vattnet. Syftet med infiltreringen av dagvattnet Syftet med den lokala infiltreringen av dagvattnet är tudelat. För det första upprätthåller den lokala infiltreringen den hydrologiska balansen i såväl det lokala landskapet som storlandskapet och tryggar de för området karaktäristiska biotopernas funktion. För det andra medför den lokala infiltreringen att avrinningsvattnet dels förhindras att rinna vidare och dels fördröjs, varvid eutrofieringen av de lägre ner belägna vattendragen och även översvämningar förhindras. De huvudsakliga arrangemangen för infiltreringen av dagvattnet Det bifogade dagvattenschemat beskriver det allmänna systemet för dagvattenfiltreringen. Staden kommer att göra en separat plan för våtområdena, bäckarna och dagvattenfårorna med tanke på infiltreringen av dagvattnet och fördröjningen av vattnet. Dagvattenregleringarna på gatuområdena Även lösningarna när det gäller dagvattnet från gatuområdena är baserade på principen om lokal infiltrering. Väsentliga delområden och strukturer av gatuområdet är absorberande ytstrukturer, absorberande sänkor och avledning av dagvatten som inte infiltreras med hjälp av sänkor mellan kvarteren till våtmarkerna på naturområdena. Målet är alltså att normala dagvattenavlopp byggs enbart på de delområden som dagvattenschemat anger, där det inte finns förutsättningar för lokal infiltrering av dagvattnet. Detaljerna när det gäller dessa lösningar avgörs i anslutning till gatuplaneringen och som en förutsättning för gatuplaneringen.

9 Dagvattenregleringarna på grönområdena Se närmare kapitlet om anläggandet av grönområden. Dagvattnet på tomtområdena Detaljplanen reglerar ledningen av dagvattnet på tomterna enligt följande: Dagvattnet från tomterna infiltreras i första hand på den egna tomten på tomtdelen mot VLområdet. På de tomter där jordmånen inte är tillräckligt absorberande får dagvattnet ledas längs fördröjande sänkor till intilliggande VL-områden. Till de delar det inte är möjligt att leda dagvattnet från tomten till terrängen, får det ledas till det allmänna dagvattensystemet. Till fastighetsägarens förpliktelser hör därmed att göra upp en plan för den egna tomten och att samordna den med grannarnas arrangemang. Anvisningar för dagvattenkonstruktionerna När denna anvisning görs upp saknar Vasa stad ännu egna allmänna anvisningar för lösningarna när det gäller infiltrerande dagvattenhantering. Anvisningarna torde bli klara snart. Motsvarande anvisningar för exempelvis Kuopio finns på webbadressen ( 17/$File/suunnitteluohje.pdf) Hulevesien luonnonmukaisen hallinnan menetelmät (Metoder för naturlig hantering av dagvatten), Kuopio stad, skoy, 2007 En flitigt anlitad referens är Virginia Stormwater Management Handbook, 1999, som också finns på webben. ( I Tammerfors finns lösningar med infiltrerande dagvattensystem för området Vuores Hervantajärven osayleiskaavan hulevesien hallintasuunnitelma, rapport, Tammerfors stad, FCG Planeko Oy). ( samt Ekologisk hantering av dagvattnet Ekologinen hulevesien hallinta, Tammerfors stad / Mikko Kajanus Även andra anvisningar är lätta att hitta i Internet på sökorden dagvatten, lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD), hulevesi, hulevedet, stormwater infiltration (am.), rainwater infiltration (eng.). Lösning för infiltreringskärnan enligt boken Virginia Stormwater Management Handbook, 1999 Infiltreringsdike, Ekologisk hantering av dagvattnet, Tammerfors stad / Mikko Kajanus Infiltrationsdike, Ekologisk hantering av dagvattnet: Suoto-oja, Ekologinen hulevesien hallinta, Tammerfors stad / Mikko Kajanus

GERBY V BYGGANVISNINGAR

GERBY V BYGGANVISNINGAR GERBY V BYGGANVISNINGAR Janina Lepistö Planläggningen Vasa stad 2012 BYGGANVISNINGAR FÖR OMRÅDET GERBY V I VASA UTARBETADE AV Planläggningsarkitekt Janina Lepistö ENLIGT MARKANVÄNDNINGS- OCH BYGGLAGEN

Läs mer

Byggsättsanvisningar BLÅBÄRSBACKEN, ETAPP 1: EN DEL AV BLÅBÄRSBACKSVÄGEN SAMT HARSYREVÄGEN

Byggsättsanvisningar BLÅBÄRSBACKEN, ETAPP 1: EN DEL AV BLÅBÄRSBACKSVÄGEN SAMT HARSYREVÄGEN Byggsättsanvisningar BLÅBÄRSBACKEN, ETAPP 1: EN DEL AV BLÅBÄRSBACKSVÄGEN SAMT HARSYREVÄGEN Kvarter 14, 15, en del av kvarter 16 och en del av kvarter 17 i stadsdel 251 INNEHÅLL 1. SYFTE... 2 2. ALLMÄNT...

Läs mer

OMRÅDET ÖSTER OM KANAANSLANDSVÄGEN, ETAPP 2: UTSKOGSVÄGEN OCH UTSKOGSSTIGEN

OMRÅDET ÖSTER OM KANAANSLANDSVÄGEN, ETAPP 2: UTSKOGSVÄGEN OCH UTSKOGSSTIGEN Anvisningar om byggsätt OMRÅDET ÖSTER OM KANAANSLANDSVÄGEN, ETAPP 2: UTSKOGSVÄGEN OCH UTSKOGSSTIGEN KVARTEREN 11 16 i stadsdel 111 INNEHÅLL 1. SYFTE... 2 2. ALLMÄNT... 2 3. KVARTEREN... 4 1. SYFTE Syftet

Läs mer

SMÅHUSOMRÅDET I HANGAS, SÖDRA DELEN

SMÅHUSOMRÅDET I HANGAS, SÖDRA DELEN Bilaga till kvartersplanen Byggsättsanvisningar SMÅHUSOMRÅDET I HANGAS, SÖDRA DELEN GULLRISVÄGEN, RENFANEVÄGEN OCH VÄNDEROTSVÄGEN Kvarter 26 34 i stadsdel 251. 14.10.2016 uppdaterad 1.9.2017 INNEHÅLL 1.

Läs mer

KVARTEREN 3509 OCH 3510 FÖR EGNAHEMSHUS NYA KVARTER BLAND GAMMAL BEBYGGELSE

KVARTEREN 3509 OCH 3510 FÖR EGNAHEMSHUS NYA KVARTER BLAND GAMMAL BEBYGGELSE 1 2 KVARTEREN 3509 OCH 3510 FÖR EGNAHEMSHUS NYA KVARTER BLAND GAMMAL BEBYGGELSE Allmänna anvisningar: - Detaljplanens bestämmelser för byggnadsyta bestämmer i huvudsak placeringen av bostadshus. Ett garage/en

Läs mer

Gestaltningsprinciper för Hareslätt

Gestaltningsprinciper för Hareslätt Gestaltningsprinciper för Hareslätt Samrådshandling 2012-06-28 Illustration: ABAKO Radhusgata DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER PÅ HARESLÄTT, del av Marstrand 6:7, Kungälvs kommun Området Hareslätt är beläget i

Läs mer

Äppelgården Stadsdelen 10, kvarteren 5700-5712 Planläggnings- och byggnadsnämnden 23.9.2010 299

Äppelgården Stadsdelen 10, kvarteren 5700-5712 Planläggnings- och byggnadsnämnden 23.9.2010 299 BORGÅ Detaljplan 425 Detaljplan ÄPPELGÅRDEN 425 Äppelgården Stadsdelen 10, kvarteren 5700-5712 Planläggnings- och byggnadsnämnden 23.9.2010 299 FASADFÄRGER alla byggnader FASADFÄRGER endast ekonomibyggnader;

Läs mer

:1000 Mätningsavdelningen

:1000 Mätningsavdelningen 2 1:26 1 1 1 2 8 6 5 10 7 5 4 2 3 6 5 7 4 6 3 7 2 1 4 5 3 6 3 1:105 Roskarlsvägen Lomgränd Svanvägen Svärtesgränd Labbgränd 9 12 18 15 0 25 m 19 17.01.2011 1:1000 Mätningsavdelningen Nr 920 SMÅHUSOMRÅDE

Läs mer

Detaljplan för Himlabackarna, etapp 3 Vetlanda, Vetlanda kommun Kvalitetsprogram

Detaljplan för Himlabackarna, etapp 3 Vetlanda, Vetlanda kommun Kvalitetsprogram 2018-06-11 Dnr 2017/TK004 Granskningshandling Detaljplan för Himlabackarna, etapp 3 Vetlanda, Vetlanda kommun Kvalitetsprogram Programmets syfte och huvuddrag Programmet utgör en bilaga till planbeskrivningen

Läs mer

Alkrog 26. stadsdelen, kvarteren 2400 2406 samt grönområden

Alkrog 26. stadsdelen, kvarteren 2400 2406 samt grönområden BORGÅ Detaljplan 378 BYGGANVISNINGAR OCH ÖVERSIKTSPLAN FÖR GRÖNOMRÅDEN Planläggnings- och byggnadsnämnden 1.11.2007 340 Alkrog 26. stadsdelen, kvarteren 2400 2406 samt grönområden Borgå stad stadsplaneringsavdelningen

Läs mer

Kyrkbyn Västerkulla III

Kyrkbyn Västerkulla III 8.8.2006 Ingå kommun DETALJPLAN OCH ÄNDRING AV DETALJPLAN Kyrkbyn Västerkulla III BYGGANVISNING Innehållsförteckning - 2-0 INLEDNING 1 DETALJPLANEUPPGIFTER 2 NATURMILJÖN PÅ OMRÅDET 2.1 Topografi och landskap

Läs mer

BORGÅ. Detaljplan 426 BYGGANVISNINGAR Planläggnings- och byggnadsnämnden Ölstens, Uppstens. Stadsdelen 31, kvarteren

BORGÅ. Detaljplan 426 BYGGANVISNINGAR Planläggnings- och byggnadsnämnden Ölstens, Uppstens. Stadsdelen 31, kvarteren BORGÅ Detaljplan 426 BYGGANVISNINGAR Planläggnings- och byggnadsnämnden 29.5.2008 218 Ölstens, Uppstens Stadsdelen 31, kvarteren 3207-3209 1 Borgå stad stadsplaneringsavdelningen ALLMÄNT Uppstens arbetsplatsområde

Läs mer

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Dagvatten Med dagvatten menas tillfälligt, avrinnande vatten på ytan, mark eller konstruktion, t.ex. regnvatten, smältvatten eller framträngande grundvatten.

Läs mer

Gestaltningsprogram för detaljplan Tungelsta, Lillgården del av Stav 1:38

Gestaltningsprogram för detaljplan Tungelsta, Lillgården del av Stav 1:38 Gestaltningsprogram för detaljplan Tungelsta, Lillgården del av Stav 1:38 Laga kraft 2014-04-11 Sara Eriksdotter Planchef Rikard Lundin Planarkitekt 1 Syfte Gestaltningsprogrammets syfte är att illustrera

Läs mer

FASTIGHETERNA OCH , ANSÖKAN OM UNDANTAG, ASUNTO OY PORVOON ANKKALINNA, TARKMANSVÄGEN (MAJBERGET)

FASTIGHETERNA OCH , ANSÖKAN OM UNDANTAG, ASUNTO OY PORVOON ANKKALINNA, TARKMANSVÄGEN (MAJBERGET) FASTIGHETERNA 638-13-6009-1 OCH 638-13-6009-2, ANSÖKAN OM UNDANTAG, ASUNTO OY PORVOON ANKKALINNA, TARKMANSVÄGEN 11 13 (MAJBERGET) StUN 219 Beredning och tilläggsuppgifter: planläggningstekniker Kjell Magnusson,

Läs mer

SMÅHUSOMRÅDE STORGÄRDAN kvarteren 3 13

SMÅHUSOMRÅDE STORGÄRDAN kvarteren 3 13 Nr 938 SMÅHUSOMRÅDE STORGÄRDAN kvarteren 3 13 KONSTNÄRSBACKEN OMRÅDES- OCH BYGGNADSBESKRIVNING 08.10.2008 OMRÅDES- OCH BYGGNADSBESKRIVNING Områdes- och byggnadsbeskrivningens syfte är att förtydliga stadsplanens

Läs mer

BYGGANVISNINGAR. Yttersundom i Vasa 6.3.2012 GRUNDLÄGGANDE BEGREPP. Syftet med bygganvisningarna

BYGGANVISNINGAR. Yttersundom i Vasa 6.3.2012 GRUNDLÄGGANDE BEGREPP. Syftet med bygganvisningarna BYGGANVISNINGAR Yttersundom i Vasa 6.3.2012 GRUNDLÄGGANDE BEGREPP Syftet med bygganvisningarna Bygganvisningarna kompletterar detaljplanebestämmelserna och beteckningarna. Anvisningarna är bindande för

Läs mer

ALLMÄNT INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Borgå stad stadsplaneringsavdelnigen ALLMÄNT 1. KVARTEREN 3547, 3550 2 rejält i branten

ALLMÄNT INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Borgå stad stadsplaneringsavdelnigen ALLMÄNT 1. KVARTEREN 3547, 3550 2 rejält i branten Borgå stad stadsplaneringsavdelnigen INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNT 1 KVARTEREN 3547, 3550 2 rejält i branten KVARTEREN 3548, 3549, 3551 3553 4 diskret på toppen KVARTEREN 3545, 3546 6 täta småhuskvarter,

Läs mer

Riktlinjer för plank, staket och murar. Beslutad av bygg- och miljönämnden den 2013-01-28, xx

Riktlinjer för plank, staket och murar. Beslutad av bygg- och miljönämnden den 2013-01-28, xx Riktlinjer för plank, staket och murar Beslutad av bygg- och miljönämnden den 2013-01-28, xx Under senaste åren har intresset för att sätta upp plank och mur vid tomtgräns som insynseller bullerskydd ökat

Läs mer

1 (10) Detaljplaneändring för Lotsgatan Svaromål på givna utlåtanden och åsikter som har framförts 9.4.2015

1 (10) Detaljplaneändring för Lotsgatan Svaromål på givna utlåtanden och åsikter som har framförts 9.4.2015 1 (10) Utlåtanden Sammandraget innehåller före den 5.12.2014 inlämnade åsikterna och utlåtandena. Markanvändningsavdelningen har utarbetat bemötanden, som har omarbetas efter miljönämndens beslut den 11.2.2015

Läs mer

Riktlinjer för uppförande av mur, plank och staket

Riktlinjer för uppförande av mur, plank och staket Riktlinjer för uppförande av mur, plank och staket ALLMÄNT Det finns olika anledningar varför man vill sätta upp någon form av inhägnad. Några exempel kan vara skydd mot buller, vind, insyn eller för att

Läs mer

BYGGANVISNINGAR DETALJPLANEN FÖR BOBÄCK

BYGGANVISNINGAR DETALJPLANEN FÖR BOBÄCK BYGGANVISNINGAR DETALJPLANEN FÖR BOBÄCK Vasa stadsplanering Planläggningen / AV 20.10.2009 1 ALLMÄNT Bygganvisningarna förtydligar och kompletterar detaljplanen. Avsikten med bygganvisningarna är att inrikta

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM TOCKABJÄR BOSTADSOMRÅDE BRÖSARP

GESTALTNINGSPROGRAM TOCKABJÄR BOSTADSOMRÅDE BRÖSARP GESTALTNINGSPROGRAM TOCKABJÄR BOSTADSOMRÅDE BRÖSARP GESTALTNINGSPROGRAM TOCKABJÄR BOSTADSOMRÅDE, BRÖSARP BAKGRUND Sydväst om Brösarp finns ett stort, kuperat skogsområde. Mellan Brösarp och Brunsvik planeras

Läs mer

Grankulla Björkgård 5:e stadsdelen Kvarter 504 Kvarter 560 tomterna Detaljplan

Grankulla Björkgård 5:e stadsdelen Kvarter 504 Kvarter 560 tomterna Detaljplan GRANKULLA STAD KAUNIAISTEN KAUPUNKI 1 (5) Ärendenummer 53/10.02.03/2014 Grankulla Björkgård 5:e stadsdelen Kvarter 504 Kvarter 560 tomterna 19 28 Detaljplan Kvartersplan med föreskrifter om byggsätt som

Läs mer

ANVISNING OM BYGGSÄTT

ANVISNING OM BYGGSÄTT Arkkitehtitoimisto L-N Oy, Arkitektbyrå Hedman & Matomäki Oy DETALJPLANEÄNDRING FÖR JÄRNVÄGSARBETARKVARTERET (CENTRUM 2) ANVISNING OM BYGGSÄTT GRANKULLA STAD 27.09.2012 (reviderad 2.4.2013) Kvarterets

Läs mer

~ 1 ~ HAMMARLANDS KOMMUN PRÄSTGÅRDEN, OMRÅDET STORÄNG PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING.

~ 1 ~ HAMMARLANDS KOMMUN PRÄSTGÅRDEN, OMRÅDET STORÄNG PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING. HAMMARLANDS KOMMUN PRÄSTGÅRDEN, OMRÅDET STORÄNG PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING. Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 18 januari 2018. Genom detaljplanändringen möjliggörs en

Läs mer

Ta hand om dagvattnet. - råd till dig som ska bygga

Ta hand om dagvattnet. - råd till dig som ska bygga Ta hand om dagvattnet - råd till dig som ska bygga Vad är dagvatten? Dagvatten är regn- och smältvatten som rinner på hårda ytor som tak och vägar, eller genomsläpplig mark. Dagvattnet rinner vidare via

Läs mer

Stadsbyggnadsförvaltningen

Stadsbyggnadsförvaltningen Stadsbyggnadsförvaltningen 1(9) Datum 2015-01-09 Rev. Handläggare Linda Warming Er Referens Vår Referens ADM.2014.40 Stadsbyggnadsnämnden Riktlinjer för utformning av murar, plank och staket, Landskrona

Läs mer

BÄCKBACKA stadsdelen 14, kvarteren 5500 5508

BÄCKBACKA stadsdelen 14, kvarteren 5500 5508 BORGÅ Detaljplan 394 BYGGANVISNINGAR Planläggnings- och byggnadsnämnden 5.3.2009 47 LJUSA BYN BÄCKBACKA stadsdelen 14, kvarteren 5500 5508 TRÄDGÅRDSSTADSDELEN Borgå stad stadsplaneringsavdelningen 2009

Läs mer

ÖSTRA MENSAS BORGÅ BILAGA 17 STADSDEL 33, KVARTER 3562-3584 OCH 3594-3595 SAMT GATU-, REKREATIONS-, SPECIAL- OCH SKYDDSOMRÅDEN

ÖSTRA MENSAS BORGÅ BILAGA 17 STADSDEL 33, KVARTER 3562-3584 OCH 3594-3595 SAMT GATU-, REKREATIONS-, SPECIAL- OCH SKYDDSOMRÅDEN BORGÅ BILAGA 17 ÖSTRA MENSAS STADSDEL 33, KVARTER 3562-3584 OCH 3594-3595 SAMT GATU-, REKREATIONS-, SPECIAL- OCH SKYDDSOMRÅDEN DETALJPLAN FÖR DELAR AV BYARNA HAIKO OCH SVARTSÅ Förslag II var framlagt 19.3-22.4.2014

Läs mer

BYGGANVISNINGAR FÖR DETALJPLANEN 486 HAIKOTRÄSKET

BYGGANVISNINGAR FÖR DETALJPLANEN 486 HAIKOTRÄSKET BYGGANVISNINGAR FÖR DETALJPLANEN 486 HAIKOTRÄSKET Bilaga 7 xx.x.2015 STADSPLANERING 1 Sisällysluettelo Bygganvisningar för detaljplanen 486 Haikoträsket 3 Mål för planen 3 Energieffektivitet 4 Aktivt utnyttjande

Läs mer

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 25 februari 2019.

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 25 februari 2019. 1 JOMALA KOMMUN BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANEÄNDRING Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 25 februari 2019. Områdesbestämning: Detaljplaneneändring för del av kvarteret 4363 och lantbruksområde.

Läs mer

Bildyta - Välj Infoga bild. Henrik Alm, Henrik Alm, Dagvatten och Ytvatten, Stockholm. Bildyta - Välj Infoga bild

Bildyta - Välj Infoga bild. Henrik Alm, Henrik Alm, Dagvatten och Ytvatten, Stockholm. Bildyta - Välj Infoga bild Bildyta - Välj Infoga bild Henrik Alm, 08 695 63 78 DAGVATTENSTRATEGI -FRAMTAGANDE -GENOMFÖRANDE -UPPFÖLJNING 1 Bildyta - Välj Infoga bild HÅLLBAR DAGVATTENHANTERING I STADSMILJÖ - Henrik Alm, Gruppchef

Läs mer

Bygga och plantera i tomtgränsen

Bygga och plantera i tomtgränsen Bygga och plantera i tomtgränsen i Växjö kommun Vårda din tomt och förebygg olyckor Växjö kommun 2014-04-10 1 Tack för att du vårdar din tomt och förebygger olyckor Du som fastighetsägare och vi på Växjö

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. Tillhörande detaljplan för bostadsområdet Äppelbacken, del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo tätort och kommun, Gävleborgs län

GESTALTNINGSPROGRAM. Tillhörande detaljplan för bostadsområdet Äppelbacken, del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo tätort och kommun, Gävleborgs län Dnr 2014/0547-31 GESTALTNINGSPROGRAM. Tillhörande detaljplan för bostadsområdet Äppelbacken, del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo tätort och kommun, Gävleborgs län Upprättat i maj 2015 Innehåll Gestaltningsprogrammets

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Kvalitets- och gestaltningsprogram för TOLLARE DEL 2

ANTAGANDEHANDLING. Kvalitets- och gestaltningsprogram för TOLLARE DEL 2 ANTAGANDEHANDLING Kvalitets- och gestaltningsprogram för TOLLARE Upprättad okt 2011 Kompletterad mars 2012 Projekt nr 9309-4 Diarie nr KFKS 2007/492 214 ANSLUTER TILL DELPLAN 4 DEL 2 Till detta kvalitetsprogram

Läs mer

Stadsbyggnadsförvaltningen

Stadsbyggnadsförvaltningen Stadsbyggnadsförvaltningen 1(9) Datum Er Referens 2015-01-09 Rev. Handläggare Vår Referens Linda Warming ADM.2014.40 Stadsbyggnadsnämnden Riktlinjer för utformning av murar och plank, Landskrona stad ÄRENDEBESKRIVNING

Läs mer

180 Smedsby Kvarter 281

180 Smedsby Kvarter 281 180 Smedsby Kvarter 281 Ändring av detaljplan i kvarter 281 samt till kvarteret angränsande vägoch rekreationsområde. Planläggningsavdelningen 16.5.2013 Planen godkänd av samhällsbyggnadsnämnden _..201_

Läs mer

informerar om LOD Lokalt Omhändertagande av Dagvatten

informerar om LOD Lokalt Omhändertagande av Dagvatten informerar om LOD Lokalt Omhändertagande av Dagvatten 1 Bild 1. Exempel på bra vattenavledning från hus. Utfört med betongränna och lite makadam i änden för att slippa eventuell jorderosion. Bild 2. Ett

Läs mer

Byggnadsordning för Närpes stad

Byggnadsordning för Närpes stad Byggnadsordning för Närpes stad 2 Innehåll 1. TILLÄMPNINGSOMRÅDE OCH MYNDIGHETER... 3 1.1 Tillämpningsområde...3 1.2 BYGGNADSTILLSYNSMYNDIGHET...3 2. TILLSTÅNDSSYSTEM... 3 2.1 TILLSTÅNDS- ELLER ANMÄLNINGSPLIKT

Läs mer

Haikostranden Stadsdelen 33, kvarteren 3585-3593 stadsutvecklingsnämden 7.8.2012 194

Haikostranden Stadsdelen 33, kvarteren 3585-3593 stadsutvecklingsnämden 7.8.2012 194 Borgå Detaljplan Detaljplan 446 HAIKOSTRANDEN 446 Haikostranden Stadsdelen 33, kvarteren 3585-3593 stadsutvecklingsnämden 7.8.2012 194 3585 3586 3592 3587 3591 3588 3593 FASADFÄRGER alla byggnader 3589

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Sleipner 3, Ringstorp Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att komplettera befintlig

Läs mer

HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena

HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER 1.1 Identifikationsuppgifter BORGÅ, HAIKO HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena Detaljplan för

Läs mer

Behöver jag bygglov Behöver jag kontrollansvarig

Behöver jag bygglov Behöver jag kontrollansvarig Bilaga SBN 32.2013 Behöver jag bygglov Behöver jag kontrollansvarig Riktlinjer för när bygglov och kontrollansvarig krävs, beslutade av samhällsbyggnadsnämnden i Tingsryds Kommun 2013-03-12, 32. Utgår

Läs mer

Riktlinjer för 1 mur och plank

Riktlinjer för 1 mur och plank Riktlinjer för 1 Varför mur, plank eller staket? Mur av tegel som följer samma material och färg som intilliggande bebyggelse. Förr i tiden satte man ofta upp staket och murar för att hägna in boskap eller

Läs mer

Riktlinjer för hägnader. - Plank, mur, staket, spaljé, häck och pergola

Riktlinjer för hägnader. - Plank, mur, staket, spaljé, häck och pergola Riktlinjer för hägnader - Plank, mur, staket, spaljé, häck och pergola Inledning Hägnader av olika slag har länge använts i mänskliga samhällen. Dess främsta funktion har alltid varit att markera eller

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. Detaljplan för Sjöhäll (fastigheten Stockby 2:24 m fl) på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län dnr PLAN.2009.16.

GESTALTNINGSPROGRAM. Detaljplan för Sjöhäll (fastigheten Stockby 2:24 m fl) på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län dnr PLAN.2009.16. 2014-09-22 Stadsarkitektkontoret Detaljplan för Sjöhäll (fastigheten Stockby 2:24 m fl) på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län dnr PLAN.2009.16.214 GESTALTNINGSPROGRAM 2(8) Gestaltningsprogrammets

Läs mer

Byggnadsordning för Pargas stad

Byggnadsordning för Pargas stad Byggnadsordning för Pargas stad Stadsstyrelsen 2.10.2001 Godkänd av stadsfullmäktige 6.11.2001 Tillämpas fr.o.m. 13.1.2005 ALLMÄNT 1 Förutom stadgandena i Markanvändnings- och byggnadslagen (MoBL) och

Läs mer

Inom planområdet förbereds även yta för ett gruppboende.

Inom planområdet förbereds även yta för ett gruppboende. Detaljplan för Ekgården södra (Ritorp 1:1 mm) P 04015 planbeskrivning 7 Verksamhet Norr om och i direkt anslutning till planområdet ligger en mekanisk verkstad. Antal uppskattade transporter per dag med

Läs mer

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta.

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Örebro, 2015-10-20 Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Förslag till detaljplan för Bålsta 1:35, 1:36 och del av Bålsta 1:614, Lyckebo, i Bålsta. Källa: Håbo kommun K e n n e t h B e r g l u

Läs mer

Dagvatten för småhus

Dagvatten för småhus Dagvatten för småhus Den nya taxan och hur du kan påverka den 1 Växjö kommun inför en ny dagvattenavgift i VA-taxan. Småhus betalar en årsavgift på 981 kr, moms inräknat. Genom att i större grad ta hand

Läs mer

fril DP 537 Planenheten i aug 2011, rev. jan 2012 Kvartersmark UTNYTTJANDEGRAD/FASTIGHETSINDELNING Utformning Utseende MSN 2010/78-214

fril DP 537 Planenheten i aug 2011, rev. jan 2012 Kvartersmark UTNYTTJANDEGRAD/FASTIGHETSINDELNING Utformning Utseende MSN 2010/78-214 PLANBESTÄMMELSER Följande gäller inom områden med nedanstående beteckningar. Endast angiven användning och utformning är tillåten. Bestämmelser utan beteckning gäller inom hela planområdet. Underliggande

Läs mer

DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vad är ett program för deltagande och bedömning?

DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vad är ett program för deltagande och bedömning? GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 29.4.2011, uppdaterat 26.3.2012 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vad är ett program för deltagande och bedömning?

Läs mer

GRANKULLA STAD ÖVERLÅTER TOMTER OCH BYGGPLATSER FÖR BOSTADSHUS

GRANKULLA STAD ÖVERLÅTER TOMTER OCH BYGGPLATSER FÖR BOSTADSHUS KAUNIAISTEN KAUPUNKI GRANKULLA STAD GRANKULLA STAD ÖVERLÅTER TOMTER OCH BYGGPLATSER FÖR BOSTADSHUS Staden säljer tre tomter och tre byggplatser söder om Gallträsk, vid Kavallvägen och Klostrets gränd,

Läs mer

Dag- och dräneringsvatten. Riktlinjer och regler hur du ansluter det på rätt sätt. orebro.se

Dag- och dräneringsvatten. Riktlinjer och regler hur du ansluter det på rätt sätt. orebro.se Dag- och dräneringsvatten. Riktlinjer och regler hur du ansluter det på rätt sätt. 1 orebro.se Var rädd om ditt hus! Om du ansluter ditt dag- och dräneringsvatten rätt, minskar du risken för översvämning

Läs mer

PM, dagvattenhantering

PM, dagvattenhantering , dagvattenhantering Tillhörande detaljplan för Isgärde 4:74, Mörbylånga kommun 2015-12-02 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 5 2 PLANERAD MARKANVÄNDNING... 5 3 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN... 6 4 DAGVATTEN...

Läs mer

Dag- och dräneringsvatten

Dag- och dräneringsvatten Dag- och dräneringsvatten Information till fastighetsägare I denna broschyr finns information om vad fastighetsägare som ansluter sig till det allmänna vatten- och avloppsnätet kan tänka på för att undvika

Läs mer

Tillägg till Detaljplan för Övre Taserud Arvika kommun, Värmlands län

Tillägg till Detaljplan för Övre Taserud Arvika kommun, Värmlands län ANTAGANDEHANDLING 2011-06-21 Dnr KS2006/133 Tillägg till Detaljplan för Övre Taserud Arvika kommun, Värmlands län Antagande 2011-10-17 Laga kraft 2011-11-08 Tillägg till detaljplan för Övre Taserud Planbeskrivning

Läs mer

1 (10) Detaljplaneändring för Lotsgatan Svaromål på givna utlåtanden och åsikter som har framförts 3.2.2015

1 (10) Detaljplaneändring för Lotsgatan Svaromål på givna utlåtanden och åsikter som har framförts 3.2.2015 1 (10) Utlåtanden Sammandraget innehåller före den 5.12.2014 inlämnade åsikterna och utlåtandena. Markanvändningsavdelningen utarbetat svaromål på de givna utlåtandena och åsikter som har framförts. Givare

Läs mer

Gestaltningsprogram för Rikstens Företagspark, del 1, (36-10)

Gestaltningsprogram för Rikstens Företagspark, del 1, (36-10) 1 [5] Planenheten 2015-04-27 Referens Eva Kamph Gestaltningsprogram för Rikstens Företagspark, del 1, (36-10) SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Telefon

Läs mer

Dagvattenutredning Syltlöken 1

Dagvattenutredning Syltlöken 1 Dagvattenutredning Syltlöken 1 Tillhörande detaljplan för bostäder m m inom fastigheten 2016-10-24 Upprättad av Va-avdelningen, Tekniska förvaltningen Josefine Evertsson Syfte och bakgrund Syftet med detaljplanen

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna Handläggare Axel Nordqvist Melander Tel +46105055868 Mobil +46730734431 E-mail axel.nordqvist.melander@afconsult.com Recipient ProNordic Reexplorer AB Fredrik Söderberg fredrik@pronordic.se Datum 14/02/2017

Läs mer

BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING FÖR TOMT 2 OCH 3 I KVARTER SAMT PARKOMRÅDE I MÖCKELÖ BY.

BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING FÖR TOMT 2 OCH 3 I KVARTER SAMT PARKOMRÅDE I MÖCKELÖ BY. JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY MÖCKELÖ STRAND BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING FÖR TOMT 2 OCH 3 I KVARTER 42026 SAMT PARKOMRÅDE I MÖCKELÖ BY. Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 8 augusti

Läs mer

Byggregler

Byggregler Byggregler 2019-01-01 Detta dokument är tänkt att vara en hjälp och ett förtydligande i samband med rivning och byggnation. Dokumentet ändras när det finns behov av att tydliggöra regler och används som

Läs mer

klippa häcken bygga mur eller plank

klippa häcken bygga mur eller plank klippa häcken bygga mur eller plank klippa häcken Information om siktens betydelse för säkerheten på bostadsgator och vad du som tomtägare kan göra för att förbättra den. Säker trafik på bostadsgator kräver

Läs mer

Dagvatten i detaljplaner och avtal

Dagvatten i detaljplaner och avtal Dagvatten i detaljplaner och avtal vilka planbestämmelser kan reglera dagvattenhantering - idag och enligt ny PBL? vilka krav kan ställas i exploateringsavtal respektive markanvisningsavtal? Eidar Lindgren

Läs mer

Köpare: Namn personnummer ½-del Telefon, mobil Namn personnummer ½-del Telefon, mobil Postadress nedan kallade köparen

Köpare: Namn personnummer ½-del Telefon, mobil Namn personnummer ½-del Telefon, mobil Postadress nedan kallade köparen KÖPEKONTRAKT Säljare: Linköpings kommun, 212000-0449 Teknik- och samhällsbyggnad 581 81 Linköping Telefon växel: 013-20 60 00 nedan kallad säljaren Köpare: Namn personnummer ½-del Telefon, mobil Namn personnummer

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

DAGVATTENPOLICY. HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726. Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102)

DAGVATTENPOLICY. HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726. Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102) DAGVATTENPOLICY HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726 Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102) POLICY 1 1 POLICY 2 Policy Dagvattenpolicyn är uppdelad i generella punkter

Läs mer

Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP)

Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP) 2013-03-13 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/506-229 Kommunstyrelsen Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP) Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Stadsrumsanalys Arkivet 1

Stadsrumsanalys Arkivet 1 Stadsrumsanalys Arkivet 1 Denna analys har utförts av FOJAB Arkitekter på uppdrag av Lunds Nation Arkivet AB och ska ligga till grund för fortsatt förslags- och utredningsarbete för kvarteret Arkivet 1

Läs mer

HOLMÄNGEN Gestaltningsprogram sept Utkast

HOLMÄNGEN Gestaltningsprogram sept Utkast HOLMÄNGEN Gestaltningsprogram sept 2012 Utkast 2012 09 12 HOLMÄNGEN Området idag Holmängen utgörs idag av ett åkerlanskap som sluttar svagt ned mot Göta älv. Åkerholmar med enstaka större lövträd och berg

Läs mer

Ta hand om dag- och dräneringsvattnet information till dig som är fastighetsägare

Ta hand om dag- och dräneringsvattnet information till dig som är fastighetsägare Ta hand om dag- och dräneringsvattnet information till dig som är fastighetsägare Viktigt med rätt vatten till rätt ledning Lidingö stad inventerar kontinuerligt stadens avloppssystem. Det gör vi bland

Läs mer

Kvarter 1:8. Byggnadsutformning. Bebyggelse mot Stadsparken/Boulevarden. Bebyggelse mot mot gata 3. Bebyggelse mot kvartersgata/gata 4b

Kvarter 1:8. Byggnadsutformning. Bebyggelse mot Stadsparken/Boulevarden. Bebyggelse mot mot gata 3. Bebyggelse mot kvartersgata/gata 4b Kvarter 1:8 Kvarteret ligger i den västra delen av detaljplanen i ett av de mest centrala l ägena inom hela utbyggnadsområdet Täby park. ARBETSMATERIAL BYGGHERRE: JM AB ARKITEKT: Erséus Arkitekter AB ca

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i Umeå kommun, Västerbottens län Planbeskrivning Samråd Sida 1 av 8 Diarienummer: BN-2014/00904 Datum: 2015-10-02 Handläggare: Maria Norstedt för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta

Läs mer

Dagvattenutredning Del av Druvefors NEJLIKAN 3 m.fl.

Dagvattenutredning Del av Druvefors NEJLIKAN 3 m.fl. Dagvattenutredning Del av Druvefors NEJLIKAN 3 m.fl. Borås 2011-10-20 Reviderad 2011-10-25 Uppdragsnummer: 0111306 Upprättad av: Åke Andersson 2 1. Allmänt 1.1 Riktlinjer från Borås Stad Dagvattenutredningen

Läs mer

Planområdets ungefärliga lokalisering

Planområdets ungefärliga lokalisering 1(6) 2018-02-20 Antagandehandling Granskningsredogörelse för förslag till ny detaljplan för Vega 8 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(6) Granskningens genomförande... 3 Detaljplanens

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO Laga kraft 2013-11-19 Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum:

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum: Dagvattenutredning Boviksvägen, Alhem Datum: 2018-07-04 1 Innehåll Bakgrund... 3 Förutsättningar... 4 Topografin i området:... 4 Flödesberäkningar... 5 Flöden före exploatering... 5 Markanvändning efter

Läs mer

HANDBOK FÖR ETT FUNGERANDE AVFALLSUTRYMME

HANDBOK FÖR ETT FUNGERANDE AVFALLSUTRYMME HANDBOK FÖR ETT FUNGERANDE AVFALLSUTRYMME AVFALLSUTRYMME AVFALLSUTRYMMETS PLACERING Avfallsutrymme I Vasa behövs åtgärdstillstånd eller bygglov för skyddstak för avfallskärl och konstruktioner. Ett avfallsutrymme

Läs mer

KOMMUNENS OCH PLANLÄGGARENS BEMÖTANDEN TILL ÅSIKTER OCH UTLÅTANDEN

KOMMUNENS OCH PLANLÄGGARENS BEMÖTANDEN TILL ÅSIKTER OCH UTLÅTANDEN Nabbskata detaljplan Utkast till påseende 9.6. 10.7.2016 KOMMUNENS OCH PLANLÄGGARENS BEMÖTANDEN TILL ÅSIKTER OCH UTLÅTANDEN Följande åsikter och utlåtanden framfördes under tiden för påseende till detaljplaneutkastet:

Läs mer

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/025 Ludvig Lundgren 2007-0-18 SBN/2006:186 Laga kraft 2007-05-2 Planbeskrivning Detaljplan för del av kv Farao m m inom stadsdelen Råsunda, upprättad i april

Läs mer

Dagvattenutredning. Ekeby, Knivsta kommun PM. Utredning Revideringsdatum:

Dagvattenutredning. Ekeby, Knivsta kommun PM. Utredning Revideringsdatum: Utredning Revideringsdatum: Uppdragsgivare: Idun Invest AB Upprättat av: Anna Thorsell Reviderad av: Erika Hagström Konsult: Structor Uppsala Tel. 018-888 08 50 ANTAL BLAD: 10 BLAD NR: 1 Hemsida: 753 30

Läs mer

Vitsippsbågen Bygganvisningar 18.5.2010

Vitsippsbågen Bygganvisningar 18.5.2010 Vitsippsbågen Bygganvisningar 18.5.2010 1 S i v u Vitsippsbågen är planerat som ett område med högklassigt byggnadsbestånd som är anpassat till platsen och miljön. Byggrätten och byggnadsytorna på tomterna

Läs mer

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 05 november 2015. Björkebo I

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 05 november 2015. Björkebo I HAMMARLANDS KOMMUN FREBBENBY, OMRÅDET BJÖRKLIDEN PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN. Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 05 november 2015. Björkebo I Områdesbestämning: Detaljplanen omfattar

Läs mer

Detaljplan för Floda 3:43 m.fl., Ricklehöjden

Detaljplan för Floda 3:43 m.fl., Ricklehöjden Planens syfte och huvuddrag att möjliggöra utbyggnad av fastigheten Floda 3:43 och delar av 3:742 till större delen med friliggande villor för helårsboende i ett naturnära läge; att förbättra vägstandarden

Läs mer

1:5. Till planändringen hör plankarta med ändrade planbestämmelser, denna beskrivning samt fastighetsförteckning.

1:5. Till planändringen hör plankarta med ändrade planbestämmelser, denna beskrivning samt fastighetsförteckning. BESKRIVNING Sid 1(5) 2013-04-26 Dnr PLAN.2012.3 Tillägg till stadsplan P 86:1 Sigtuna 2:139 och 2:196-2:248 (Vikingavägen) i Gnesta tätort, Gnesta kommun HANDLINGAR 1:1 Stationsvägen Till planändringen

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer

Gestaltningsprogram Smedby gård Åkersberga

Gestaltningsprogram Smedby gård Åkersberga Gestaltningsprogram Smedby gård Åkersberga INLEDNING För att värna önskade kvaliteter, områdets karaktär och utformningen av byggnader och mark, upprättas i samband med detaljplan ett gestaltningsprogram.

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV Väsjön norra MAJ 2013 2 (9) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Inledning 3 3 Geologi 3 4 Dagvattenhantering 3 4.1 Väsjön 3 4.2 Förslag till dagvattenhantering 4 4.3 Reningsbehov

Läs mer

Behovsbedömning för detaljplan Ripvägen m.fl, Strömma delområde S4B.

Behovsbedömning för detaljplan Ripvägen m.fl, Strömma delområde S4B. VÄRMDÖ KOMMUN 2011-02-01 Dnr 10/STN0160 Behovsbedömning för detaljplan Ripvägen m.fl, Strömma delområde S4B. Bakgrund Strömma är ett av kommunens prioriterade förändringsområden där planläggning och utbyggnad

Läs mer

Astern och Blåklinten Lidköping

Astern och Blåklinten Lidköping Astern och Blåklinten Lidköping Kulturhistorisk utredning Kulturbyggnadsbyrån, Sven Olof Ahlberg 2017 05 15 Framsidesbild: Hörnet Esplanaden Rudenschöldsgatan med bebyggelsen i de norra delarna av kvarteren

Läs mer

Planbeskrivning Samrådshandling

Planbeskrivning Samrådshandling Planbeskrivning Samrådshandling Datum 2010-06-08 Dnr BMR/2010:28 Bygg-, miljö- och räddningsförvaltningen Detaljplan för fastigheten Svalan 10 inom Sparreholm, Flens kommun, Södermanlands län Handlingar

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2008-02-06

ANTAGANDEHANDLING 2008-02-06 HMXW ANTAGANDEHANDLING 2008-02-06 Gestaltningsprogram etapp II regler etapp II Följande generella regler gäller för gestaltning av bebyggelsen i Gävle Strand etapp II. Dessa regler ska följas, men är skrivna

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. kvarteret Höken. kvarteren Höken, Väduren, Näbben och fastigheten Mesen 13 ANTAGANDEHANDLING. tillhörande detaljplan för

GESTALTNINGSPROGRAM. kvarteret Höken. kvarteren Höken, Väduren, Näbben och fastigheten Mesen 13 ANTAGANDEHANDLING. tillhörande detaljplan för GESTALTNINGSPROGRAM kvarteret Höken tillhörande detaljplan för kvarteren Höken, Väduren, Näbben och fastigheten Mesen 13 Vårt diarienummer med närområde inom Kneippen i Norrköping den 22 maj 2012 reviderad

Läs mer

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping 1(11) P LANBESKRIVNING tillhörande detaljplan för fastigheten Pelikanen 25 inom Gamla staden i Norrköping, fysisk planering den 4 juni 2010 A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN: 2010-09-07,

Läs mer

Gestaltningsprogram Norrsätra verksamhetsområde, Väsjön, Edsberg Laga kraft 2014-03-07

Gestaltningsprogram Norrsätra verksamhetsområde, Väsjön, Edsberg Laga kraft 2014-03-07 , Väsjön, Edsberg Laga kraft 2014-03-07 Dnr 2008/721 Innehåll Gestaltningsprogrammets syfte och mål 3 Bakgrund 3 Planområdets läge samt syfte 3 Beskrivning av området 3 Överordnad struktur- och gestaltningsidé

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

Godkänd hantering av dag- och dräneringsvatten. eem.se. Så här leder du regn-, smält- och dränvatten rätt och minskar risken för översvämning.

Godkänd hantering av dag- och dräneringsvatten. eem.se. Så här leder du regn-, smält- och dränvatten rätt och minskar risken för översvämning. Godkänd hantering av dag- och dräneringsvatten Så här leder du regn-, smält- och dränvatten rätt och minskar risken för översvämning. www.sevab.com eem.se Information om dag- och dräneringsvatten Mer än

Läs mer