Naturvärdesinventering Stuverum, Västerviks kommun, Kalmar län, inför fortsatt planering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Naturvärdesinventering Stuverum, Västerviks kommun, Kalmar län, inför fortsatt planering"

Transkript

1 Naturvärdesinventering Stuverum, Västerviks kommun, Kalmar län, inför fortsatt planering HAMRAKONSULT natur, bild & ljud HB OKTOBER-NOVEMBER 2011

2 NATURVÄRDESINVENTERING AV OMRÅDE STUVERUM 1:6, VÄSTERVIKS KOM- MUN, KALMAR LÄN, INFÖR FORTSATT PLANARBETE Uppdrag Hamrakonsult - natur, bild & ljud HB fick under oktober 2011 i uppdrag av Västerviks kommun, att utföra en naturvärdesinventering av område benämnt Stuverum 1:6 inför fortsatt arbete och fastställande av detaljplan. Inventeringens syfte Syftet med inventeringen är att undersöka om det, inom det aktuella området, förekommer höga naturvärden i form av ovanliga och hänsynskrävande arter eller särskilt intressanta naturelement, så att dessa kan beaktas vid det fortsatta planarbetet. Inventeringens avgränsning och metodik KARTA 1 Inventeringen omfattar område i anknytning till Golbana öster om Västerviks samhälle. Inventeringens metodik Ur naturvärdessynpunkt är det av vikt att detaljstudera hela området och området undersöktes genom att besöka alla delar till fots. Detta för att ha möjlighet att upptäcka även små värdefulla naturelement som t ex enskilda träd eller artförekomster. Naturvärdesbedömningen följer bl a Skogsvårdsstyrelsens metodik för inventering av Nyckelbiotoper i Skogsmark men bygger till stor del på erfarenhet om hur ovanliga naturelement och arter är. Varje delområde har bedömts utifrån förekomst av ovanliga och hänsynskrävande arter samt inslag av ovanliga naturelement. Vad gäller inventering av djur är detta i många fall svårt under en stor del av året. Förekomst av till exempel fågelarter noteras då dessa påträffas under inventering och det kan anses vara antingen en ovanlig art, påtagligt artrik miljö eller på annat sätt anmärkningsvärt. I annat fall noteras spår, bon eller särskilt lämpliga miljöer där det, tack vare områdets struktur eller innehåll av särskilda naturelement, kan förekomma organismer som kräver hänsyn eller beaktande vid det fortsatta arbetet. Klassificering Delområdena klassificeras enligt nedanstående kriterier: Klass A B Beskrivning av kriterier Naturmiljö eller naturelement med mycket höga naturvärden. Område innehåller värden motsvarande nyckelbiotop eller naturvärde enligt Skogsstyrelsens definition eller klass 1-3 (områden med nationellt, regionalt respektive kommunalt värde) enligt kriterier för bland annat kommunala naturvårdsplaner. Naturmiljö eller naturelement med höga naturvärden. Område innehåller värden men som är mer glest spridda eller solitärträd eller enstaka artobservationer som kräver hänsyn. Naturvärdesklass B motsvarar naturvärde som avsevärt höjer sig över ordinär natur. Klass 4 (lokalt värde) enligt kriterier för bland annat kommunala naturvårdsplaner.

3 Översiktlig områdesbeskrivning Inventeringsområdet karaktäriseras av stor andel yngre tallskog på tämligen sandiga och flacka marker. Runt omkring finns golfbana med välklippta gräsmattor och i kantzonerna finns lövträd som i vissa fall utgörs av äldre ekar. I östra och södra delen av inventeringsområdet förekommer gamla ekar. Dels står dessa i öppen mark men även i mer slutna bestånd. Här och var finns också hällmarker med äldre tallbestånd och i norra delen en utpräglad berghöjd med mycket gamla tallar samt ett välutvecklat klapperstensfält. Äldre tallar finns också spritt i norra delen samt nordvästra hörnet. Sammanfattande värdeomdöme Inom inventeringsområdet förekommer ett antal delområden med höga eller mycket höga naturvärden. Lövrika bestånd förekommer i södra delen där det östra (2a) utgörs av ett mer slutet bestånd med gamla ekar och ett flertal hänsynskrävande lavarter knutna till gamla ädellövträd. Det västra (2b) är ett lövrikt bryn som ligger i kanten mot golfbanan. Även delområde 2c ligger i anknytning till golfbanan. Här förekommer en stengärdsgård, hävdgynnad flora och äldre lövträd företrädesvis av ek. Hällmarker som en del av karaktären med tallar och torr karaktär förekommer i 1a, 1b och 1c. De två södra områdena är mer flacka med äldre ekar och en del död ved. Delområde 1a består av en berghöjd med intilliggande klapperstensfält. En mycket stor andel gamla tallar och död ved gör att detta är mycket värdefullt ur naturvårdssynpunkt. I norra kanten av inventeringsområdet och utanför, norr om inventeringsområdet finns bestånd med äldre tallar och intressant svampflora. Tidigare noterade värden i området Inventeringsområdet har tidigare undersökts och ett antal ekar i södra delen samt strax utanför inventeringsområdets västra del innehåller värdefull lavflora med inslav av rödlistade arter. Även marksvampfloran är undersökt översiktligt och då konstaterades att det förekommer ett antal rödlistade taggsvampar som är knutna till äldre tallar. Även några sällsynta kärlväxter finns tidigare noterade i kantzonen mot golfbanan i inventeringsområdets sydvästra del. Hasselsnok är även tidigare noterad i området och sentida hittad överkörd.

4 Delområdesbeskrivningar Beskrivningarna är gjorda utifrån naturtyp och struktur på området. 1. Områden med hällmark och äldre tallskog som huvudkaraktärer 1a. Klass A Ett av de mest värdefulla delområdena inom iventeringsområdet. En berghöjd med hög andel gamla tallar där en del har påtagligt hög ålder. En välbevarad stenmur finns i östra delen och längst i öster finns ett klapperstensfält som är utan mosstäcke. Söderut fortsätter klapperstensfältet men där är stenarna täckta med mossa. Tallarna har pansarbark och vissa träd hyser tallticka. Ett antal döda stammar förekommer och även äldre stubbar. Marken har glest fältskikt och blåmossa breder ut sig med bitvis tämligen stora tuvor. Området innehåller en mängd plastpåsar och annat plastskräp. Rikligt med stora fågelben bland annat av svanar visar sannolikt att det förekommer havsörnar som har använt området som matplats. Det är osäkert hur gamla dessa spår är. Området är sannolikt ett mycket bra område för hasselsnok. Dels med rikligt med stenar i klapperstensfält och mur för att övervintra under och dels med omgivande zon med bärris där det finns goda möjligheter att jaga. Även solbelysta berghällar är viktiga för hasselsnok även om det mesta tyder på att de helst inte ligger alltför exponerat. I utkanten av detta område i norra delen finns rester av taggsvampar som dock var i dåligt skick och inte med säkerhet kunde artbestämmas men med stor sannolikhet en av de mer ovanliga arterna. Värdeomdöme och särskilt intressanta artförekomster: Området innehåller rikligt med höga naturvärden där de gamla tallarna utgör de högsta värdena. God miljö för hasselsnok, samt innehåller signalarten blåmossa och den rödlistade talltickan. Klapperstensfält är en tämligen vanlig företeelse i Västerviks kommun men kombinationen av att vara en intressant geologisk företeelse och av vikt för till exempel hasselsnok gör att även denna del måste ses som mycket värdefull.

5 1b och 1c. Klass B Mer flacka hällmarker med glest trädskikt med yngre tall, ek, björk och rönn. Inslag finns också av äldre tallar och enstaka gammal tall. Tämligen rikligt med död tallved som hyser rikligt med flarnlav. Många döda grenar och stamdelar med spår av insekter. De flesta av dessa spår är gamla men har gjorts av olika arter av praktbaggar. Marken är varierande med tallvitmossa och bitvis renlavar tillsammans med islandslav, ljung och kruståtel. Blåmossa förekommer frekvent. Det är främst mindre kuddar med blåmossa men enstaka större exemplar finns också. Det solexponerade området är ypperligt för bland annat trollsländor. Vid inventeringen som utfördes sent på säsongen noterades flera olika ängstrollsländor. Längs med nordvästra kanten, på mer frisk och risbevuxen mark av delområde 1b växer motaggsvamp som är knuten till gamla tallar. Värdeomdöme och särskilt intressanta artförekomster: Äldre och en del gamla tallar. Död ved och kuddar med den intressanta blåmossan. Den sällsynta motaggsvampen förekommer liksom rik förekomst av trollsländor. Sannolikt är dessa områden mycket bra för hasselsnok med solexponerade hällmarker med gömslen och kantzoner med bärris och ljung som gör att det finns bra platser för jakt. 1d. I anknytning till golfbanan finns en flack hällmark med glest trädskikt som består av yngre tall och ek. Renlavssamhällena är välutvecklade med inslag av islandslav. Bitvis tätare ljungbestånd och även äldre stubbar med flarnlav. Värdeomdöme och särskilt intressanta artförekomster: Området är främst värdefullt som potentiell miljö för hasselsnok tillsammans med angränsande område västerut.

6 2. Lövdominerade bestånd 2a. Klass A Ett ekdominerat lövbestånd i utkanten av inventeringsområdet. Här finns grova ekar tillsammans med yngre lövträd av björk och klibbal och ett mer eller mindre utvecklat buskskikt av hassel, hagtorn och lövuppslag. Gamla tallar förekommer i kanten. I norra delen förekommer partier med yngre till medelålders klibbal. Många av ekarna är gamla med utvecklade kronor och grov bark och hyser en värdefull lavflora med inslag av rödlistade arter. Lavfloran innehåller rikligt med gul mjöllav och grön spiklav som är tämligen vanliga men främst finns på äldre ekar. De mer ovanliga arterna som noterades är rosa skärelav och skuggorangelav som båda anses som hänsynskrävande arter. Norra delen hyser ett par grövre ekar som står tämligen öppet. Här finns mulm som sipprar fram från håligheter. Lavfloran är välutvecklad med rik förekomst av brosklavar med bland annat mjölig brosklav samt skuggorangelav och brun nållav som är tämligen ovanliga, På ett intilliggande träd förekommer rosa skärelav. Floran är varierande med fuktighetsgrad men innehåller ordinära arter.som övergår till fuktmarksarter i främst de norra delarna med älgört och starrarter. Bitvis förekommer hasselmossa som indikerar rikare markslag. Värdeomdöme och särskilt intressanta artförekomster: Området innehåller både gamla ekar som är värdefulla i sig men även en utvecklad lavflora med inslag av rödlistade arter. Även en del gamla tallar förekommer.

7 2b*, 2c*, 2d, 2e. *Klass B I utkanten av golbanerområdet delvis som bryn och delvis lite bredare bestånd förekommer i södra delen av inventeringsområdet. Delområde 2b innehåller främst ek där en del är äldre men tämligen lågvuxna. Floran innehåller hävdgynnade arter med gulmåra, liten blåklocka och bockrot men även stenbär och bitvis bärris och skogsmossor. En välbevarad stengärdsgård sträcker sig genom området. Delområde 2c är i högre utsträckning ett bryn mot golfbanan med en större blandning av lövträd men även innehållande äldre träd av ek och björk. Gränsen mot angrånsande skogsbestånd är bitvis tämligen flytande. Delområde 2d är dels bevuxet med uppslag av klibbal som övergår till blandbestånd med yngre barrträd men med inslag av ek och björk. Delområde 2e förekommer främst ekar men dessa står på tomtmark. Värdeomdöme och särskilt intressanta artförekomster: Områdena innehåller inslag av äldre träd och en välbevarad stengärdsgård. Kantzonen ut mot golfbanan i inventeringsområdets östra kant hyser mycket lövrika partier och en speciell flora. Även ut mot andra delar av golfbanan är det främst lövträd som dominerar. Dessa kan med fördel utvecklas ytterligare med större inslag av bärande och blommande buskar.

8 3. Yngre barrbestånd 3a, 3b, 3c, 3d. Till stora delar består inventeringsområdet av yngre tallskog eller i vissa fall bestånd med mer graninslag som dock varierar i sammansättning. Delområde 3a är ett flackt område med mestadels sandig mark. Trädskiktet är homogent och floran tämligen ordinär med ljung, blåbär, lingon och kruståtel. Fläckvis rikligt med örnbräken. Delområde 3b är något mer frisk med inslag av vårfryle, femfingerört och en del fuktigare svackor finns med ökat inslag av sälg, björk och gran samt granvitmossa och björnmossa. Delområde 3c är mer grandominerat och delvis är detta bestånd avverkat. Delområde 3d utgörs av ett mindre barrblandbestånd med ung tall och gran. Bitvis är marken dominerad ljung men andra delar hyser en utpräglad skogsflora med bärris av blåbär, lingon, husmossa, väggmossa och ängskovall. Värdeomdöme och särskilt intressanta artförekomster: Områdena måste betecknas som ordinär. Det är dock möjligt att det kan förekomma marksvampar och i synnerhet i kantzoner mot de bestånd där det finns äldre eller gamla tallar. Även kantzoner mot hällmarker där det även kan förekomma hasselsnok som är ute på födosök i risvegetationen. Den unga tallskogen är tämligen homogen men variationer finns med något fuktigare svackor och bitvis ett stort inslag av bland annat örnbräken. Ett par mindre gläntor finns där det bitvis går att hitta stensamlingar som är svårtolkade men sannolikt rester av någon mänsklig aktivitet.

9 4. Äldre tallbestånd eller yngre bestånd med inslag av äldre tallar 4a, 4b*, 4c. *Klass B I norra delen av inventeringsområdet förekommer äldre tallar som bitivs utgör enhetliga äldre bestånd men några ytor domineras av yngre träd men det finns inslag av överståndare av tall. Det södra beståndet 4a hyser en del klappersten i norra delen men de är täckta med mossa. Den västra delen har främst medelålders eller äldre träd och en del friskare partier med gökärt, stenbär men även lövuppslag av ek och lönn. De övriga delarna är yngre med mestadels mycket sluten karaktär av tall, ek och lönn. Här står ett antal högvuxna tallar. Ett par exemplar av vad som sannolikt är blåfotad taggsvamp noterades längs med stigen som sträcker sig genom området. Dessa växte nära en äldre tall. I södra delen av delområdet finns ett långsträckt röse som bedöms vara ett röjningsröse möjligen med ursprung som del av klapperstensfält. Delområde 4b ligger i norra kanten av inventeringsområdet och där står ett antal gamla tallar runt golfbanan och detta bestånd sträcker sig vidare även norr om grusvägen som avgränsar inventeringsområdet i norr. Floran är dominerad av bärris och ljung. Delområde 4c är ett mindre område där det finns äldre tallar i södra delen av inventeringsområdet. Dessa står i anknytning till parkering och intill tomtmark. Värdeomdöme och särskilt intressanta artförekomster: Området innehåller ett antal tallar som är äldre. Delar av området kan vara ett värdefullt inslag som rekreationsskog som med fördel kan beaktas i det fortsatta planarbetet. Delar av området ligger på klapperstensfält som dock är ganska otydligt. Delområde 4b innehåller en del intressanta marksvampar som är knutna till gamla tallar. Det större röset kan också utgöra en bra förutsättning för hasselsnok. Röjningsröse som troligen har en bas av klapperstensfält i botten.

10 5. Strandnära gräsmarker Mellan golfbanan och vattnet i inventeringsområdets östra kant förekommer ett antal gräsmarker som sannolikt haft lång historia som hävdad mark men sentia blivit allt mer igenvuxna. Vissa partier hyser unga klibbalar och andra delar är fortfarande tämligen öppna men hyser såväl älggräs och högvuxna gräs och starrarter. En del mera magra markområden har kvar en hävdgynnad flora som dock inte kan sägas innehålla särskilt sällsynta arter. Dock är det troligt att man med hävd snabbt kan få tillbaka en intressant flora och därigenom både långsiktigt få en öppen mark samt även gynna de äldre ekar som finns i anknytning till området. Särskilda hänsynsområden I norra delen förekommer ett mycket värdefullt område (1a) med rik förekomst av gamla tallar som fortfarande har kvar en tämligen vild struktur. Området utgörs dels av en berghöjd och dels ett klapperstensfält som bedöms vara skyddsvärd främst i den del som inte är överväxt. Även norr om detta finns äldre och gamla tallar som står på bördigare mark. Här förekommer också en del intressanta marksvampar. Ytterligare ett par hällmarksområden (1b och 1c) med äldre tallar och till viss del död ved förekommer i södra delen. I anknytning till dessa partier har också noterats en del ovanliga svamparter som är knutna till gamla tallar. Äldre ekar och gamla ekar (2a och 2b) förekommer främst i södra delen där den sydöstra kanten samt i aknytning till golfbanan i östra kanten förekommer riktigt grova träd som också hyser rödlistade arter. Även ett bestånd (2c) i sydvästra delen av inventeringsområdet hyser äldre ekar och en rest av hävdgynnad flora. Utanför detta i kantzonen mot golfbanan är också tidigare noterat rödlistade kärlväxter. Kommentarer till bevarandevärda områden och element Inom inventeringsområdet finns både bevarandevärda biotoper och element. Grova ekar med håligheter hyser också en del döda grenar och stamdelar samt på ett par träd även synlig mulm. Det är viktigt att den döda veden lämnas kvar vid dessa träd. Även då större träd går sönder bör man inte avlägsna dessa delar. Det bör vara ett mål att även försöka få yngre ekar att växa till så att de områden där det i dagsläget förekommer ekar även fortsättningsvis kommer hysa detta. Vid röjning bör man spara ett antal ekar och successivt bevara de exemplar som utvecklar sig bäst. I tallbestånden förekommer dels död ved i form av stubbar och grenar men även döda stamdelar och toppar. Det förekommer tämligen rikligt med insektshål som dock mestadels verkar vara gamla spår men en del är sannolikt gjorda av någon av de större praktbaggarna. Den del av klapperstensfältet som fortfarande inte är överväxt bedöms som ett synnerligen värdefullt geologiskt inslag. Västervik anses generellt som en kommun med stort inslag av utbredda klapperstensfält men med den väldigt tydliga struktur och närheten till ett mycket värdefullt tallhällmarksområde ger detta också en viktig karaktär.

11 Inom delområde 1a finns en hel del plastskräp och påsar som är intryckta mellanblock och i skrevor. Detta bör tas bort oavsett om området ska exploateras. Även ett par olika fällor finns på platsen som sannolikt har använts för att fånga grävling. Detta bör också tas bort. Särskilt intressanta och bevarandevärda kantzoner och bryn Det finns ett antal särskilt skyddsvärda bryn och kantzoner inom inventeringsområdet. Främst mellan de lövrika bestånden och golfbanan där det oftast finns kvar hävdgynnad flora och många gånger är det tämligen artrikt. I norra kanten av delområde 3a som är ung tallskog finns en smal lövremsa som bör sparas och gärna utvecklas vidare. Runt de delområden där det förekommer äldre tallar på hällmark är det viktigt att det inte sker exploatering ända inpå dessa partier utan att det kan ställas ett antal tallar som kan få bli evighetsträd. Hela kanten mellan golfbanan och vattnet måste ses som en viktig kantzon där det bör läggas resurser på att antingen få området hävdat genom bete eller en regelbunden röjning och gärna slåtter på de ytor där det fortfarande finns rester av hävdgynnad flora. Kommentarer till åtgärder i samband med exploateringsfasen Det är högst väsentligt att vara mycket strikt med användningen av marken vid en eventuell exploatering. Hällmarker eller andra öppna partier kan lätt användas för att köra över eller att lagra material eller schaktmassor. Det är därför viktigt att göra en noggrann plan för vilka områden som får användas till dessa aktiviteter så att inga värden förstörs. Även de delar som kan bli föremål för exploatering kan innehålla äldre träd och då främst tallar som med fördel kan sparas och ingå som en del i den fortsatta hanteringen. Man bör också se till möjligheten att använda de utpekade värdefulla miljöerna så att dessa kan utgöra viktiga rekreationsområden. Detta kan också utvecklas så att de högt klassificerade partierna förstärks och utvecklas genom skötsel såsom frihuggning och gynnande av exempelvis bärande och blommande buskar. Analys av områden som är lämpliga för ovanliga marksvampar Inom inventeringsområdet finns ett antal områden där det bedöms vara bättre förutsättning för att det kan förekomma hänsynskrävande marksvampar. Stora delar av området har påverkats av omfattande avverkning och sannolikt blev det en kraftlig markpåverkan efter detta. Markstrukturen är tämligen homogen men en del fuktigare partier förekommer där floran ändrar sig något.

12 De delområden där det vid denna inventering har kunnat noteras särskilt intressanta marksvampar är i samtliga fall där det också förekommer äldre och gamla tallar. I synnerhet fjälltaggsvampar men även många andra sällsynta svampar eller svampar som anses vara signalarter är knutna till en ostörd mark men där det finns kontinuitet av äldre tallar även om inte hela miljön innehåller innehåller gammal skog. Delområde 4a och 4 b är sådana bestånd där det både har noterats intressanta marksvampar och där det finns spridda äldre tallar. I anknytning till delområde 1a kan det sannolikt förekomma intressanta marksvampar även om det inte i denna inventering kunde noteras sådana där. Här förekommer dock tallticka som är en rödlistad art som växer på levande tallar. Motaggsvamp noterades i ytterkant av delområdena 1b och 1c. Den växer i regel inte på på alltför torra partier men är knuten till gamla träd så i de mer friska markerna runt hällmarkerna verkar finnas bra förutsättningar för denna art. Det är dock sannolikt en tämligen smal zon där förutsättningarna är bra eftersom de unga tallbestånden sträcker sig ända fram till hällmarken. Analys av områden anses lämpliga för hasselsnok I inventeringsområdet förekommer hasselsnok. Det råder inte en helt enhetlig bild över vad hasselsnoken egentligen kräver för miljö. Det verkar skilja sig åt mellan olika områden och biotopvalet kan nog sägas vara tämligen brett. Som de flesta kräldjuren är de beroende av värme men där är nog hasselsnoken inte en orm som vill ligga alltför öppet utan gärna under stenar så förekomst av skymslen och stenblock är väsentlig. Det är också främst så att den jagar i områden med viss vegetation och då verkar ris vara att föredra före gräs. En bedömning är att det mest värdefulla området för hasselsnok är delområde 1a men med en kantzon runt för att även få med en del jaktmarker med högre vegetation. Inom detta parti finns rikligt med skrymslen, block och även en stenmur och klapperstensfält där det finns oändligt med möjligheter till skydd. Även stråket från delområde 1a till 4a kan vara intressant för hasselsnok. Där finns rikt med stenar och bitvis tämligen hög flora och tät vegetation. det anses högst sannolikt att det kan finnas hasselsnok som håller till även i 4a. Även delområde 2c och 1d kan vara av intresse då det där förekommer flera av de element och strukturer som är viktiga. Hällmarkerna 1b och 1c har viss potential men där förekommer inte alls samma möjligheter att skydda sig. Där är möjligen närheten till jaktmarker större men avsaknaden av rikedom av stenblock eller annat att gömma sig under borde utgöra en stor brist i dessa miljöer.

13 Bifogade kartor: karta 1: Inventeringsområde, karta 2 Biotoptyper karta 3: Delområdesindelning, karta 4: Naturvärdesklassificering Arbetet är utfört av Anders Tingvall, Lillvalla gård, RIMFORSA. kontaktuppgifter: anders.tingvall@telia.com anders.tingvall@kinda.se Anders Tingvall, oktober november 2011

Naturvärdesinventering del av Dal 5:100 m fl, Finnkroken, Söderköpings kommun inför fortsatt arbete med detaljplan

Naturvärdesinventering del av Dal 5:100 m fl, Finnkroken, Söderköpings kommun inför fortsatt arbete med detaljplan Naturvärdesinventering del av Dal 5:100 m fl, Finnkroken, Söderköpings kommun inför fortsatt arbete med detaljplan Utförd september 2014 NATURVÄRDESINVENTERING AV OMRÅDE VID FINNKROKEN, SÖDERKÖPINGS KOMMUN,

Läs mer

Naturvärdesinventering Hummelvik 1:1, Gryt, Valdemarsviks kommun inför fortsatt arbete med detaljplan

Naturvärdesinventering Hummelvik 1:1, Gryt, Valdemarsviks kommun inför fortsatt arbete med detaljplan Naturvärdesinventering Hummelvik 1:1, Gryt, Valdemarsviks kommun inför fortsatt arbete med detaljplan HAMRAKONSULT natur, bild & ljud HB dec 2011-feb 2012 NATURVÄRDESINVENTERING AV OMRÅDE VID HUMMELVIK,

Läs mer

Naturinventering. skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek,

Naturinventering. skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek, Naturinventering av skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek, bl a fastighet 1:76, Norrköpings kommun, Östergötlands län inför fortsatt planarbete för nybyggnation av bland annat förskola och bostadshus

Läs mer

ÖVERSIKTLIG NATURINVENTERING

ÖVERSIKTLIG NATURINVENTERING 14 UPPDRAGSNUMMER: 3840003 FÖR DETALJPLAN LÅNGREVET, VÄSTERVIK 2014-04-03 Sweco Architects AB Ulrika Kanstrup Sweco 14 1 Sammanfattning Naturen i bostadsområdet utgörs av mindre skogspartier med främst

Läs mer

Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016

Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016 Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016 1 Inledning Denna naturinventering rör de västra delarna av Dingelsundet och har genomförts 2016 av Catharina Knutsson, Karlstads kommun, teknik- och

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk 2013-12-09 Inledning I december 2013 utfördes en övergripande inventering av skogsområdena med syfte att

Läs mer

!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun !!!!!

!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun !!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun Bilaga 3 Naturvärdesobjekt 1 Beställare: Täby kommun, Plan- och bygglovavdelningen Kontaktperson: Sören Edfjäll, Miljöplanerare Projektledare Calluna:

Läs mer

Skötselplan för Östra Ryssnäs Norrköpings kommun inför planerad exploatering HAMRAKONSULT natur, bild & ljud HB FEBRUARI 2011

Skötselplan för Östra Ryssnäs Norrköpings kommun inför planerad exploatering HAMRAKONSULT natur, bild & ljud HB FEBRUARI 2011 Skötselplan för Östra Ryssnäs Norrköpings kommun inför planerad exploatering HAMRAKONSULT natur, bild & ljud HB FEBRUARI 2011 SKÖTSELPLAN AV OMRÅDE VÄSTER OM SVÄRTINGE, BENÄMNT SOM ÖSTRA RYSSNÄS, NORRKÖPINGS

Läs mer

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan.

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan. 1(4) 2011-08-19 Dnr Handläggare: Göran Fransson Kommunekolog tel 0303-33 07 37 goran.fransson@ale.se Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Lahallsåsen Inventeringen har gjorts översiktligt

Läs mer

Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Förbigångsspår Herrljunga Västra Befintlig väg

Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Förbigångsspår Herrljunga Västra Befintlig väg Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Förbigångsspår Herrljunga Västra Befintlig väg Herrljunga kommun, Västra Götalands län Järnvägsplan 2017-05-30 Projektnummer: 146181 I denna bilaga beskrivs ingående de naturvärdesobjekt

Läs mer

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer.

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer. Målbild en bitvis gles skogsmiljö rik på död ved och blommande buskar. Den domineras av lövträd: främst ek, hassel, sälg, vildapel och fågelbär. Bland ekarna finns flera grova friställda individer med

Läs mer

Ny vägsträckning vid Fiskeby

Ny vägsträckning vid Fiskeby Att: Gun-Marie Gunnarsson Vectura Ny vägsträckning vid Fiskeby Norrköpings kommun Allmän ekologisk inventering Sammanfattning Allmän ekologisk inventering Vid den allmänna ekologiska inventeringen har

Läs mer

Rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten

Rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten RÅDGIVNINGSKVITTO 1(7) Datum 2014-02-21 Ärendenr R 390-2014 Stefan Eklund Stockholms distrikt Galgbacksvägen 5, 18630 VALLENTUNA stefan.eklund@skogsstyrelsen.se 08-51451462 Värmdö-Evlinge fast ägare för.

Läs mer

Beskrivning av uppdrag, inklusive foton

Beskrivning av uppdrag, inklusive foton Beskrivning av uppdrag, inklusive foton Den vegetation som ska avverkas/röjas består av sly, buskar och yngre träd, samt några äldre och grövre träd. Allt ska transporteras bort till angiven upplags plats

Läs mer

Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun

Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun Datum 12 juli 2012 Beställare Kungälvs kommun (Kontaktperson: Pauline Svensson) Konsult Melica

Läs mer

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl.

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 20111031 Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga

Läs mer

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna 2015-12-14 Objekt-ID Nvklass Biotop Beskrivning 1a 3 Ädellövskog Ädellövskog med stor trädslagsvariation. Bok dominerar i större delen av området.

Läs mer

Hej! Här kommer rådgivningskvittot digitalt. Jag skickar brochyr också men de kommer med post nästa vecka.

Hej! Här kommer rådgivningskvittot digitalt. Jag skickar brochyr också men de kommer med post nästa vecka. Stockholms distrikt Stefan Eklund Galgbacksvägen 5, 18630 VALLENTUNA stefan.eklund@skogsstyrelsen.se Tfn 08-51451462 Fastighet VÄRMDÖ-EVLINGE 9:1 Kommun Värmdö Församling Värmdö Kopia för kännedom 1(2)

Läs mer

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS)

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) 1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) (Listan ska även användas för generella naturvårdhuggningar) Man kan grovt dela upp NS bestånd i två kategorier. Dels en kategori som utgörs

Läs mer

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425)

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Värmdö kommun Stefan Eklund 2013-05-24 Figur 1 Tallticka RAPPORT Västra Ekedal 2013 Postadress Besöksadress Telefon Organisationsnr E-post Huvudkontor

Läs mer

RAPPORT. Inventering och bedömning av naturvärde detaljplan vid Östmarkskorset UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB TORSBY KOMMUN

RAPPORT. Inventering och bedömning av naturvärde detaljplan vid Östmarkskorset UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB TORSBY KOMMUN TORSBY KOMMUN Inventering och bedömning av naturvärde detaljplan vid Östmarkskorset UPPDRAGSNUMMER 13006646 INTERNGRANSKAT SWECO ENVIRONMENT AB KIRSI JOKINEN, INVENTERING, BEDÖMNINGAR OCH ANNELI NILSSON,

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun

Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad 2017-04-28 Reviderad Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband med detaljplanearbete i området Hammar

Läs mer

Naturvärdesinventering inom detaljplaneområde Sydöstra Hogstad, Västanå 2:7 och Hogstad 20:1, Mjölby kommun

Naturvärdesinventering inom detaljplaneområde Sydöstra Hogstad, Västanå 2:7 och Hogstad 20:1, Mjölby kommun 1(4) Handläggare Frida Nilsson Tfn 0142-853 86 frida.nilsson@mjolby.se Naturvärdesinventering inom detaljplaneområde Sydöstra Hogstad, Västanå 2:7 och Hogstad 20:1, Mjölby kommun Uppdrag Miljökontoret

Läs mer

NATURVÄRDEN VID SÖDRA TÖRNSKOGEN, SOLLENTUNA KOMMUN

NATURVÄRDEN VID SÖDRA TÖRNSKOGEN, SOLLENTUNA KOMMUN NATURVÄRDEN VID SÖDRA TÖRNSKOGEN, SOLLENTUNA KOMMUN Inledning Inför en planerad exploatering vid södra Törnskogen i Sollentuna kommun har Ekologigruppen AB genomfört en bedömning av områdets naturvärden.

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv 10:19 (Helgesbjär)

Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv 10:19 (Helgesbjär) PM 1 (6) 2018-06-18 Samhällsutvecklingskontoret Lars Rasmus Kaspersson, 0340-882 64 Kommunekolog Stadsbyggnadskontoret Camilla Svensson, 0340-882 47 Kommunekolog Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv

Läs mer

Tillhörande detaljplan för Kojan 2 och del av Eda Nolby 1:38, Charlottenberg, Eda kommun

Tillhörande detaljplan för Kojan 2 och del av Eda Nolby 1:38, Charlottenberg, Eda kommun Uppdragsnr: 10153917 1 (6) Naturvärdesbedömning Tillhörande detaljplan för Kojan 2 och del av Eda Nolby 1:38, Charlottenberg, Eda kommun Bakgrund och syfte I samband med framtagandet av en detaljplan för

Läs mer

Detaljplan Eds allé Naturvärden

Detaljplan Eds allé Naturvärden Detaljplan Eds allé Naturvärden 2010-11-05 1 Bakgrund CONEC konsulterande ekologer har gjort en inventering av de ekologiska värdena på uppdrag av NCC inför detaljplanläggning av Eds allé i Upplands Väsby

Läs mer

NATURVÅRDSUTLÅTANDE LAVFLORAN UTMED MÖLNDALSÅN I MÖLNLYCKE

NATURVÅRDSUTLÅTANDE LAVFLORAN UTMED MÖLNDALSÅN I MÖLNLYCKE NATURCENTRUM AB NATURVÅRDSUTLÅTANDE LAVFLORAN UTMED MÖLNDALSÅN I MÖLNLYCKE 2010-10-23 Lavinventering utmed Mölndalsån, Mölnlycke, Härryda kommun Naturcentrum AB har genomfört en översiktlig inventering

Läs mer

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Version 1.00 Projekt 7365 Upprättad 2014-06-24 Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Sammanfattning I samband med att detaljplaneprogram för fastigheten Saltkällan 1:3 tas fram har en översiktlig

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering av del av planområde för DP 1049 - Skyttevägen i Tierps Köping Bilaga 2 Naturvärdesobjekt 1 Beställare: Tierps kommun Kontaktperson: Lisa Björk, kommunarkitekt

Läs mer

PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun

PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun Version 1.00 Projekt 7390 Upprättad 2015-12-21 Reviderad PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband

Läs mer

Översiktlig naturinventering

Översiktlig naturinventering Översiktlig naturinventering Mastodonten 1, Västervik 2013-12-05 Upprättad av Rebecca Martinsson och Louise Olofsson, Sweco Infrastructure Växjö 1 INLEDNING Avgränsning Naturinventeringen är gjord för

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7461 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Götetorps skola och förskola

Version 1.00 Projekt 7461 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Götetorps skola och förskola Version 1.00 Projekt 7461 Upprättad 2018-05-22 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Götetorps skola och förskola Sammanfattning En naturvärdesinventering har utförts i samband med

Läs mer

Granskningsversion. Naturvärdesinventering vid Kragstalund, Vallentuna kommun

Granskningsversion. Naturvärdesinventering vid Kragstalund, Vallentuna kommun Naturvärdesinventering vid, Vallentuna kommun 2 Beställning: Structor Miljöbyrån Stockholm AB Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 Slutversion: Uppdragsansvarig:

Läs mer

!!! Naturvärdesinventering (NVI) och landskapsanalys med anledning av detaljplan Söderby Huvudgård 2:1.! Haninge kommun!!!

!!! Naturvärdesinventering (NVI) och landskapsanalys med anledning av detaljplan Söderby Huvudgård 2:1.! Haninge kommun!!! Naturvärdesinventering (NVI) och landskapsanalys med anledning av detaljplan Söderby Huvudgård 2:1 Haninge kommun Bilaga 4 Naturvärdesobjekt 1 Beställare: Haninge kommun Kontaktperson: Yasaman Ghanavi

Läs mer

Beskrivning av naturvärden för naturvårdsavtal 303/2004.

Beskrivning av naturvärden för naturvårdsavtal 303/2004. Beskrivning av naturvärden för naturvårdsavtal 303/2004. Området består av en barrskogsdominerad udde och angränsande småöar i Vättern. Strandlinjen är ca 3 km. Mot stora delar av stranden och på öarna

Läs mer

Naturvärdesinventering vid Turistgården i Töcksfors, Årjängs kommun

Naturvärdesinventering vid Turistgården i Töcksfors, Årjängs kommun 2013-07-11 Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering vid Turistgården i Töcksfors, Årjängs kommun Uppdrag och syfte På uppdrag av Turistgården i Töcksfors har Ecocom genomfört en sinventering i detaljplaneområdet

Läs mer

Översiktlig naturinventering Vansta 3:1

Översiktlig naturinventering Vansta 3:1 Översiktlig naturinventering Vansta 3:1 Inför detaljplaneläggning av området utfördes den 21 december 2017 ett platsbesök i området för att titta på de naturvärden som kan finnas. Vid besöket deltog Hanna

Läs mer

Naturinventering inför detaljplan för Grantorpet 1:31 Västervik 2012

Naturinventering inför detaljplan för Grantorpet 1:31 Västervik 2012 Naturinventering inför detaljplan för Grantorpet 1:31 Västervik 2012 Innehåll 1. Sammanfattning 3 2. Bakgrund och allmän beskrivning av området 3 1. Uppdrag 3 2. Syftet med uppdraget 4 3. Avgränsning av

Läs mer

NATURCENTRUM AB Johan Ahlén Naturvårdsbiolog

NATURCENTRUM AB Johan Ahlén Naturvårdsbiolog Naturvårdsutlåtande: Detaljplan för Åker 1:10 m.fl. Beställare: Ingemar Lind, SWECO FFNS Arkitekter AB Inledning Naturcentrum AB har på uppdrag av SWECO FFNS, Ingemar Lind, utfört översiktlig inventering,

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7466 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för förskolor på Lövnäs, Hammarö

Version 1.00 Projekt 7466 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för förskolor på Lövnäs, Hammarö Version 1.00 Projekt 7466 Upprättad 2018-09-28 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för förskolor på Lövnäs, Hammarö 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering har skett i samband med

Läs mer

Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona

Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona 1 (12) Om dokumentet Enetjärn Natur AB på uppdrag av Norrtälje kommun Tilläggsuppdrag naturvärdesinventering Nordrona Utredningen har genomförts i juni

Läs mer

Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen

Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen Datum 2016-04-29 PM Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen Lidköpings kommun EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Telefax 031-771

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun

Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad 2018-11-26 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering har skett i samband med

Läs mer

Naturvärdesbedömning av Bjärnöhalvön

Naturvärdesbedömning av Bjärnöhalvön RAPPORT 1(7) Ärende 2012-2979 Fastighet Bjärnö 1:2 m fl Handläggare Biologpraktikant Felicia Alriksson felicia.alriksson@miljovast.se Karlshamns kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen Att: Sofi Petersson

Läs mer

Artutredning gällande arter kopplade till hassel och asp, Skridskon i Norrtälje kommun 2016

Artutredning gällande arter kopplade till hassel och asp, Skridskon i Norrtälje kommun 2016 Artutredning gällande arter kopplade till hassel och asp, Skridskon i Norrtälje kommun 2016 Innehållsförteckning Inledning... 3 Uppdrag... 3 Området... 3 Allmänt om naturvärdesinventeringen... Fel! Bokmärket

Läs mer

2015-08-28 Slutversion. Naturinventering och översiktlig spridningsanalys. Solskensvägen Tullinge

2015-08-28 Slutversion. Naturinventering och översiktlig spridningsanalys. Solskensvägen Tullinge Naturinventering och översiktlig spridningsanalys Tullinge 2 Beställning: Wästbygg Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 : Uppdragsansvarig: Karn Terä Medverkande:

Läs mer

Naturvärdesinventering av Noret, Mora kommun

Naturvärdesinventering av Noret, Mora kommun Naturvärdesinventering av Noret, Mora kommun Naturföretaget 2016 Inventering och rapport: Johan Kjetselberg, Naturföretaget Foto: Johan Kjetselberg Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2016-07-11

Läs mer

Tätortsnära skogar i Skellefteå stad. Del 3.

Tätortsnära skogar i Skellefteå stad. Del 3. Tätortsnära skogar i Skellefteå stad. Del 3. Text och bild: Patrik Nygren för Naturskyddsföreningen i Västerbotten. Under 2012 har Naturskyddsföreningen inventerat flera tätortsnära skogar i Skellefteå

Läs mer

Rapport från inventering av naturområden vid Välsviken i Karlstads kommun

Rapport från inventering av naturområden vid Välsviken i Karlstads kommun RAPPORT 1(6) Datum 2013-08-29 Diarienr Västra Värmlands distrikt Roger Gran Sundsgatan 17, 661 40 Säffle roger.gran@skogsstyrelsen.se Tfn 0533-46176 Rapport från inventering av naturområden vid Välsviken

Läs mer

Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun. PM inför detaljplan. På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06

Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun. PM inför detaljplan. På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06 Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun PM inför detaljplan På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund johan.svedholm@naturcentrum.se

Läs mer

Naturvärdesinventering Hasselhöjden, Stenungsunds kommun

Naturvärdesinventering Hasselhöjden, Stenungsunds kommun Naturvärdesinventering Hasselhöjden, Stenungsunds kommun Beställare: Stenungsunds kommun Strandvägen 15 444 82 STENUNGSUND Beställarens representant: Jan Schuman Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult

Läs mer

Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016

Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016 Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Metodik och avgränsning... 3 Resultat... 4 Områden... 4 Arter... 4 Områdesredovisning... 5 Litteratur... 11 Framsidans

Läs mer

Naturvärdesbedömning i Ådö skog, Upplands Bro kommun November 2012

Naturvärdesbedömning i Ådö skog, Upplands Bro kommun November 2012 ADOXA Naturvård org.nr.590419-1037 F-skattsedel finns Skogshall 640 24 Sköldinge Telefon: 0708-804582, Pg 456 10 12-8 E-mail: janne.elmhag@adoxanatur.se Janne Elmhag Naturvärdesbedömning i Ådö skog, Upplands

Läs mer

Trädinventering av Allégatan i Mönsterås

Trädinventering av Allégatan i Mönsterås 2014-12-16 Trädinventering av Allégatan i Mönsterås Ecocom AB på uppdrag av Mönsterås kommun Inledning Ecocom AB har fått i uppdrag av Mönsterås kommun att genomföra en inventering av träden längs Allégatan

Läs mer

Naturvärdesinventering av småbiotoper vid Slagsta, Eskilstuna kommun

Naturvärdesinventering av småbiotoper vid Slagsta, Eskilstuna kommun Naturvärdesinventering av småbiotoper vid Slagsta, Eskilstuna kommun Naturföretaget 2016 Inventering och rapport: Karolin Ring, Naturföretaget Foto: Karolin Ring Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum

Läs mer

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad 2018-05-22 Reviderad 2018-08-13 Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 1 Sammanfattning En inventering har skett i samband med

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7400 Upprättad 2016-05-30 Reviderad Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har

Läs mer

PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN

PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN PM 2018-03-09 Andreas Malmqvist och Jens Morin Uppdragsgivare Höörs kommun Samhällsbyggnadssektor, Strategiska enheten Box 53 243 21 Höör Uppdragsgivarens

Läs mer

Konsekvensbedömning av detaljplan för Borraren 2 del av Stoeryd 2:1 i Tranås 2013

Konsekvensbedömning av detaljplan för Borraren 2 del av Stoeryd 2:1 i Tranås 2013 Konsekvensbedömning av detaljplan för Borraren 2 del av Stoeryd 2:1 i Tranås 2013 Innehåll 1. Sammanfattning 3 2. Uppdrag och utförande 3 3. Resultat och diskussion 4 4. Referenser 7 Beställare: Susanna

Läs mer

Naturvärdesinventering (NVI) vid Byleden med anledning av detaljplan

Naturvärdesinventering (NVI) vid Byleden med anledning av detaljplan Naturvärdesinventering (NVI) vid Byleden med anledning av detaljplan Järfälla kommun Bilaga 3 Naturvärdesobjekt 1 Beställare: Järfälla kommun Kontaktperson: Tina Hatt Projektledare Calluna: Mova Hebert

Läs mer

Skötselplan för naturmark N i detaljplanen Knutsbo

Skötselplan för naturmark N i detaljplanen Knutsbo Janolof Hermansson RAPPORT 1(11) Skötselplan för naturmark N i detaljplanen Knutsbo Uppdragsgivare: Anas Skaef 2(11) Sammanfattning Området som betecknas natur (N) i detaljplanen är egentligen för smalt

Läs mer

4.Östra Täby. 4. Östra Täby. Skala 1:18000

4.Östra Täby. 4. Östra Täby. Skala 1:18000 4. Östra Täby 1 2 3 4 9 5 6 10 11 8 12 7 13 Skala 1:18000 177 4. Östra Täby 1. Jaktvillans naturpark Arninge Kundvägen = Fornlämningsområde Skala 1:2000 = Fornminnesobjekt =Kulturlämning 178 1. Jaktvillans

Läs mer

Beställare: Karin Sköld Sollentuna kommun Plan- och exploateringsavdelningen

Beställare: Karin Sköld Sollentuna kommun Plan- och exploateringsavdelningen Naturinventering Väsjö norra, Sollentuna Juni 2011 Beställare: Karin Sköld Sollentuna kommun Plan- och exploateringsavdelningen Utfört av: Tengbomgruppen AB. Medverkande: Jenny Andersson och Agnetha Meurman.

Läs mer

Naturvärdesinventering av ett område norr om Annelund, Jönköping 2017

Naturvärdesinventering av ett område norr om Annelund, Jönköping 2017 Naturvärdesinventering av ett område norr om Annelund, Jönköping 2017 2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Allmän beskrivning av naturmiljön... 3 Metodik och avgränsning... 3 Begreppet rödlistad

Läs mer

Täby Galopp. PM gällande nuvarande plan och naturvärden. Beställare: Malén Wasting Projektledare för JM och Skanska, Täby galopp, 073-432 68 33

Täby Galopp. PM gällande nuvarande plan och naturvärden. Beställare: Malén Wasting Projektledare för JM och Skanska, Täby galopp, 073-432 68 33 2013-12-17 Beställare: Malén Wasting Projektledare för JM och Skanska, Täby galopp, 073-432 68 33 Täby Galopp PM gällande nuvarande plan och naturvärden 1. Bakgrund och frågeställning 2 2. Uppföljning

Läs mer

Inventering av naturtyper vid E18, Hån, Töcksfors

Inventering av naturtyper vid E18, Hån, Töcksfors Inventering av naturtyper vid E18, Hån, Töcksfors Stig Emilsson Hushållningssällskapet i Värmland Karlstad 2014-12-01 Hushållningssällskapet Värmland Ventilgatan 5D, 653 45 Karlstad Telefon 054-54 56 00

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun Glänta i naturreservatet Hagestad där solen kan värma upp marken. Bilaga

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun 2016-10-20 Uppdragsnr: 16139 Status: Granskningshandling Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun Beställare Luleå kommun Daniel Rova Konsult Vatten

Läs mer

Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun

Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun Naturvårdsplan Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun Cecilia Nilsson 2001-08-10 1 Innehållsförteckning sida Syfte 2 Bakgrund 2 Området idag 2 Förändringar och åtgärder: Strandområdet 4 Tallskog på sandjord 4 Hällmarkskog

Läs mer

Skötselplan Brunn 2:1

Skötselplan Brunn 2:1 Skötselplan Brunn 2:1 M:\Uppdrag\Brunn\Skötselplan Brunn.docx Skogsstyrelsen 2016-02-10 2(5) Skötselplan för Brunn 2:1, Värmdö kommun Denna skötselplan innehåller förslag på åtgärder inom de delar som

Läs mer

BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014

BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014 BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014 SAMMANFATTANDE NATURVÅRDSUTLÅTANDE 2014-10-20 Örjan Fritz & Jonas Stenström Uppdragsgivare Halmstads kommun Samhällsbyggnadskontoret c/o Lasse Sabell

Läs mer

Naturvärdesinventering (NVI) Sörgårdsvä - gen i Spånga Underlag till detaljplan ARBETSMA - TERIAL

Naturvärdesinventering (NVI) Sörgårdsvä - gen i Spånga Underlag till detaljplan ARBETSMA - TERIAL 15-10-15 ARBETSMA - TERIAL Naturvärdesinventering (NVI) Sörgårdsvä - gen i Spånga Underlag till detaljplan 2015 Naturvärdesinventering Sörgårdsvägen i Spånga Oktober 2015 Publikationsnummer: Dnr:- ISBN:

Läs mer

Förord. Syfte med skötseln av området. Generella råd och riktlinjer

Förord. Syfte med skötseln av området. Generella råd och riktlinjer Detaljplan för Kristineberg 1:39 och del av Kristineberg 1:1, Gunnarsö semesterby Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret maj 2013, reviderad januari 2014 Bilaga: SKÖTSELPLAN

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Detaljplan Renön 1:5 m.fl. MAF Arkitektkontor 2016-01-29 Uppdragsnr: 15092 Status: Granskningshandling Naturvärdesinventering Detaljplan Renön 1:5 m.fl. MAF Arkitektkontor Beställare

Läs mer

Skötselplan för Näset i Loftahammar

Skötselplan för Näset i Loftahammar Skötselplan för Näset i Loftahammar 1 Innehåll Bakgrund!... 3 Översiktligt beskrivning av inventeringsområdet och dess naturvärden!... 3 Karta över skötselområdena!... 4 Skötselområden!... 5 Referenser!...

Läs mer

Översiktlig inventering av natur- och friluftslivsvärden på Myren, Strömstads kommun

Översiktlig inventering av natur- och friluftslivsvärden på Myren, Strömstads kommun STRÖMSTADS KOMMUN Miljö- och byggförvaltningen Skrivelse 2014-09-09 1 (5) Översiktlig inventering av natur- och friluftslivsvärden på Myren, Bakgrund Efter önskemål från miljöplanerare Anna Wallblom har

Läs mer

Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning

Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 2012-07-03 Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning

Läs mer

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande LIV-område Södra Grimstad, Kils kommun

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande LIV-område Södra Grimstad, Kils kommun Version 1.00 Projekt 7383 Upprättad 2015-07-06 Reviderad Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande LIV-område Södra Grimstad, Kils kommun Sammanfattning En inventering har skett

Läs mer

Skogar norr om Öjaby, kompletterande inventering 2017.

Skogar norr om Öjaby, kompletterande inventering 2017. Skogar norr om Öjaby, kompletterande inventering 2017. Av Tobias Ivarsson, saperda@spray.se Inledning Under hösten 2017 gjordes några besök i skogarna norr om Öjaby då det finns planer på bebyggelse och

Läs mer

PM - naturvärdesbedömning av trädklädd betesmark vid Vallsjö

PM - naturvärdesbedömning av trädklädd betesmark vid Vallsjö PM - naturvärdesbedömning av trädklädd betesmark vid Vallsjö Inledning En trädklädd betesmark har undersökts i syfte att göra en översiktlig bedömning av markens naturvärden. Det område som avgränsats

Läs mer

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hökedalens industriområde, Koppom maskin, Eda kommun

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hökedalens industriområde, Koppom maskin, Eda kommun Version 1.00 Projekt 7466 Upprättad 2018-09-28 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hökedalens industriområde, Koppom maskin, Eda kommun 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering

Läs mer

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP 25 maj 2015 ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP NATUR- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN NATURVÅRDSAVDELNINGEN Nicklas Johansson Inledning I samband med att området utreds

Läs mer

NATURVÄRDESINVENTERING 2015

NATURVÄRDESINVENTERING 2015 NATURVÄRDESINVENTERING 2015 Naturriddarna HB Uppdrag På uppdrag av Sweco AB, Bangårdsgatan 2, Box 553, 831 27 Östersund, utförde Naturriddarna HB en naturvärdesinventering av Vakthögen belägen nordväst

Läs mer

Naturvårdsutlåtande. Ljunghusen, Vellinge kommun

Naturvårdsutlåtande. Ljunghusen, Vellinge kommun Naturvårdsutlåtande Ljunghusen, Vellinge kommun Andreas Malmqvist Naturcentrum AB 2008 Skåne: Strandtorget 3 Byvägen 13 444 30 Stenungsund 247 45 Torna Hällestad tel: 0303-72 61 60 tel: 046-530 45 1 Innehåll

Läs mer

Konsekvensanalys av planförslag för Finntorp 1:99, Bovallstrand Sotenäs kommun

Konsekvensanalys av planförslag för Finntorp 1:99, Bovallstrand Sotenäs kommun Konsekvensanalys av planförslag för Finntorp 1:99, Bovallstrand Sotenäs kommun På uppdrag av Fintorps Gård Maj 2012 Innehållsförteckning Beskrivning av uppdrag... 3 Bakgrund... 3 Sammanfattning... 3 Konsekvenser

Läs mer

Naturinventering i område vid Stätten, Evensås 1:6 m.fl. Lysekils kommun Komplettering öppen f.d. betesmark i östra delen

Naturinventering i område vid Stätten, Evensås 1:6 m.fl. Lysekils kommun Komplettering öppen f.d. betesmark i östra delen Naturinventering i område vid Stätten, Evensås 1:6 m.fl. Lysekils kommun Komplettering öppen f.d. betesmark i östra delen utförd för Stätten Gård AB Lysekil Thomas Andersson www.ekonatura.se Oktober 2016

Läs mer

Naturvärdesinventering av Nya Älvstaden, Trollhättans stad, 2014

Naturvärdesinventering av Nya Älvstaden, Trollhättans stad, 2014 2014-01-13 Naturvärdesinventering av Nya Älvstaden, Trollhättans stad, 2014 Inventering, bedömningar och rapportering är utförd av Marcus Arnesson, biolog på Ecocom AB Omslagsbild: Utfarten till Kungsportsvägen

Läs mer

Allmän ekologisk inventering

Allmän ekologisk inventering Hans Larsson Västerås stad Allmän ekologisk inventering Ett skogsområde vid Västerås golfklubb, Bjärby, 2008 Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund 3 Klassning av beskrivna objekt 3 Resultat 4 Delområdesbeskrivning

Läs mer

Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun

Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun Datum 2015-05-04 PM Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun Trafikverket EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon

Läs mer

Naturvärdesinventering Johannisdalsskogen och Västra Sömsta Köpings kommun

Naturvärdesinventering Johannisdalsskogen och Västra Sömsta Köpings kommun Naturvärdesinventering Johannisdalsskogen och Västra Sömsta Köpings kommun Sammanfattning 3 Allmän beskrivning av området 4 Metodik 6 Resultat naturvärdesinventering 7 Delområden med naturvärden 7 Rekommendationer

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun Martorn på Ängelbäcksstrand inom Bjärekustens naturreservat. Bilaga 1 Karta med Natura 2000 område Bjärekusten

Läs mer

Beskrivning av den översiktliga naturvärdesinventeringen och hjälp till tolkning av resultattabellen

Beskrivning av den översiktliga naturvärdesinventeringen och hjälp till tolkning av resultattabellen Beskrivning av den översiktliga naturvärdesinventeringen och hjälp till tolkning av resultattabellen Naturvärdesinventeringen utfördes den 8 och 9 maj 2014 av Robert Björklind och Rebecka Lemoinè. Naturvärdesinventeringen

Läs mer

RAPPORT. Översiktlig naturvärdesinventering Midskog UPPDRAGSNUMMER OCH SVENSKA KRAFTNÄT - JÄMTKRAFT SUNDSVALL MILJÖ

RAPPORT. Översiktlig naturvärdesinventering Midskog UPPDRAGSNUMMER OCH SVENSKA KRAFTNÄT - JÄMTKRAFT SUNDSVALL MILJÖ SVENSKA KRAFTNÄT - JÄMTKRAFT Översiktlig naturvärdesinventering Midskog UPPDRAGSNUMMER 1644798 OCH 1644797 SUNDSVALL MILJÖ GRANSKNING: Bakgrund Svenska kraftnät har beslutat om att bygga om stamnätstationen

Läs mer

Naturvärdesinventering Inför planerad bebyggelse i Snösätra, Rågsved, beskrivning naturvärdesobjekt, bilaga 1. Dnr E2014-02183

Naturvärdesinventering Inför planerad bebyggelse i Snösätra, Rågsved, beskrivning naturvärdesobjekt, bilaga 1. Dnr E2014-02183 Naturvärdesinventering Inför planerad bebyggelse i Snösätra, Rågsved, beskrivning naturvärdesobjekt, bilaga 1. Dnr E2014-02183 stockholm.se/sambandet naturvärdesobjekt, naturvärdesinventering inför planerad

Läs mer

Figur 7 Ekhage i Brannebol, ängs- och hagmarksmiljö MKB för Detaljplan 24 (46) Bostäder i Brannebol

Figur 7 Ekhage i Brannebol, ängs- och hagmarksmiljö MKB för Detaljplan 24 (46) Bostäder i Brannebol I det öppna kulturlandskapet återfinns även flera stora fristående ekar, vilka utgör ekologiskt värdefulla strukturer för den biologiska mångfalden. Eken kan, om den får växa öppet och solbelyst, bli mycket

Läs mer

2015-02-03. Värdefulla träd vid Palsternackan i Solna

2015-02-03. Värdefulla träd vid Palsternackan i Solna Värdefulla träd vid i Solna Värdefulla Ersätt Ersätt med träd med sidhuvud Beställning: Bostadsstiftelsen Signalisten, kontaktperson: Lena Pålsson, ALMA Arkitekter AB. Framställt av: Ekologigruppen AB.

Läs mer

Bilaga 3 Naturinventering

Bilaga 3 Naturinventering GothiaVindAB Bilaga3Naturinventering Projekt:Fjällboheden Datum:201105 Utförare:MiljötjänstNordAB 2011 Naturvärdesinventering av terrester miljö vid Fjällboheden i Skellefteå kommun, Västerbottens län

Läs mer

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Ertseröd 1:53 m.fl. Grebbestad, Tanums kommun

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Ertseröd 1:53 m.fl. Grebbestad, Tanums kommun Version 1.00 Projekt 7380 Upprättad 2015-06-09 Reviderad 2015-06-24 Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Ertseröd 1:53 m.fl. Grebbestad, Tanums kommun

Läs mer

Naturvärdesinventering Björnbro, Håbo kommun

Naturvärdesinventering Björnbro, Håbo kommun Naturvärdesinventering Björnbro, Håbo kommun Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Allmän beskrivning av området 4 Fördjupad översiktsplan för Bålsta 4 Metodik 6 Resultat naturvärdesinventering 7 Delområden

Läs mer