Slutrapport. Följeforskning i projektet Hiv/STI-prevention med migrationsperspektiv i Skåne. Stockholm oktober Jenny Halldén Therese Olmsäter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutrapport. Följeforskning i projektet Hiv/STI-prevention med migrationsperspektiv i Skåne. Stockholm oktober 2013. Jenny Halldén Therese Olmsäter"

Transkript

1 Slutrapport Följeforskning i projektet Hiv/STI-prevention med migrationsperspektiv i Skåne Stockholm oktober 2013 Jenny Halldén Therese Olmsäter

2 Innehåll 1 Inledning Hiv/STI-prevention med migrationsperspektiv i Skåne Projektplan februari Kontigos uppdrag Avgränsningar Tidigare följeforskningsinsatser Disposition Projektets nuläge och organisatoriska placering En lång avgränsningssträcka har också innehållit lärande Länsstyrelsen har gett projektet en innovativ prägel Indirekt forskningsanknytning i projektet Projektets måluppfyllelse och resultat Måluppfyllelse i projektets fem huvudspår Kontigos samlande bedömning av projektets måluppfyllelse Projektets viktigaste resultat finner vi delvis utanför projektmålen Ökad samverkan är också ett resultat SRHR-perspektivet har stärkts under projektets gång Kunskapsutveckling i SHK-verksamheten Avslutande kommentarer och rekommendationer Avslutande kommentarer Rekommendationer till projektet Rekommendationer till aktörer i projektets styrgrupp Rekommendationer till Länsstyrelsen och Partnerskap Skåne Rekommendationer till kommande projekt kring ensamkommande flyktingbarn (22)

3 1 Inledning 1.1 Hiv/STI-prevention med migrationsperspektiv i Skåne Hiv/STI-prevention med migrationsperspektiv i Skåne (MIG-projektet) startade våren i ett samarbete mellan Malmö stad och Region Skåne, med delat projektägaransvar. Projektet finansieras av de statliga hivmedlen från Smittskyddsinstitutet. Syftet är att förbättra tillgängligheten till hiv/sti-preventiva insatser bland verksamheter som möter migranter i Skåne. Från och med januari 2012 placerades MIG-projektet fysiskt på Länsstyrelsen i Skåne utifrån att projektets inriktning matchade behoven som fanns inom den befintliga verksamheten inom Partnerskap Skåne på Länsstyrelsen, samt att möjligheterna att växla upp projektet regionalt genom Länsstyrelsens organisation och verksamhet bedömdes som fördelaktigt för projektet. Malmö stad och Region Skåne har fortsatt haft ansvar för den ekonomiska redovisningen och ingått i projektets styrgrupp, där även Malmö högskola och Länsstyrelsen finns representerade. Denna förändring påverkade projektet både vad gäller genomförande och innehåll, något som Kontigo fördjupat och utvecklat i en nulägesanalys av projektet i december Inför projektets sista år 2013 planerade MIG-projektet att genomföra aktiviteter inom fem områden, nämligen: Samhälls- och hälsokommunikatörerna (SHK) som är en del i Länsstyrelsens arbete inom Plattform Skåne Tolkutbildningen som genomförs av Noaks Ark SFI-skolan Södervärn där ett parallellt metodutvecklingsprojekt inom Malmö stad ägt rum Ensamkommande flyktingbarn som del i en ny inriktning för projektet Utbildning av etniska föreningar utförd av SHK Projektplan februari 2013 I slutet av 2012 och början av 2013 uppdaterades projektplanen vid flera tillfällen. Den senaste versionen togs fram i februari 2013 och där står följande om projektet. Projektets målgrupper är personal som möter migranter såsom SFI-lärare, samhälls- och hälsokommunikatörer, tolkar, samt nyckelpersoner inom etniska föreningar. Möjligen även personal på boenden för ensamkommande ungdomar. 1 Projektet startade med en förprojektering i juni 2010, denna process beskrivs närmare i Kontigos nulägesanalys (2012) 2 Kontigo (2012) Nulägesanalys av projektet Hiv/STI-prevention med migrationsperspektiv i Skåne, Första delen i Kontigos processutvärdering 3 (22)

4 Projektet arbetar också med vad som i projektplanen benämns prioriterade grupper inom projektet. Detta är de grupper som är tänkt att ha nytta av projektets insatser, men som projektet inte möter direkt. Dessa grupper är personer som omfattas av etableringsuppdraget (nyanlända), SFI elever samt ensamkommande ungdomar. Målet med projektet är ett kunskapsbaserat, säkrat och förankrat hiv/stipreventionsarbete 3. Det innebär, enligt projektplanen, att Samhälls- och hälsokommunikatörer (SHK), SFI-lärare och tolkar som möter projektets prioriterade grupper bedriver kunskapsbaserat, säkrat och förankrat hiv/sti - preventionsarbete inom myndighets- och utbildningssektorn. I projektplanen har projektets tidigare fem delmål reducerats till tre stycken. De tre delmålen är: 1. Förvärvad kompetens Förvärvad kompetens genom ökad kunskap hos aktörerna om sexualitet, kultur, normer, religion och migrationsprocessen kopplat till bemötande om hiv/sti. 2. Förankring Ökad förankring i ordinarie verksamhet av projekt inom hiv/sti- prevention. 3. Metoder Utvecklat och målgruppsanpassat material och metoder finns. 1.2 Kontigos uppdrag Kontigo har sedan juni 2012 uppdraget att fungera som följeforskare för MIGprojektet. Denna rapport avslutar vårt uppdrag genom att analysera och sammanfatta var projektet står idag, samt resultat och lärande inför framtiden. Vid flera tillfällen i den här rapporten hänvisar Kontigo till den nulägesanalys av projektet vi genomförde i december I denna analysfas gick vi igenom projektets olika delar och redde ut flera av de frågetecken som då fortfarande var oklara, inte minst i relation till projektplanen. Slututvärderingen syftar till att ge en sammanhållen bild av projektet i slutet av projekttiden. Rapporten berör delvis kvantitativa aspekter av projektet och dess måluppfyllelse, men framförallt ges en kvalitativ och resonerande bild av resultaten i förhållande till projektets förutsättningar och mål. Syftet är också att rapporten utifrån ett lärande perspektiv ska kunna fungera som ett stöd till Länsstyrelsen och andra aktörers fortsatta arbete inom ramen för fortsatta eller liknande projekt, inte minst för arbetet med att fortsatt integrera anpassad information om hiv och STI i olika informationsinsatser och utbildningar 3 Projektplan , uppdaterad februari 2013, s.5 4 (22)

5 till migranter, liksom i arbetsrutiner bland dem som möter målgruppen. Kontigo har i detta avseende tolkat uppdraget som att fokus bör ligga på framåtsyftande utvecklingsmöjligheter och rekommendationer för det fortsatta arbetet. Centrala frågeställningar för rapporten är: Vilka resultat har MIG-projektet uppnått och hur förhåller sig dessa till projektmålen och SRHR-perspektivet? På vilket sätt har MIG-projektet bidragit till kunskapsutveckling för SHKverksamheten (Samhälls- och hälsokommunikatörerna)? Hur har processen med revideringar och avgränsningar av verksamheten påverkat resultaten? Vilka är lärdomarna och utvecklingsmöjligheterna inför kommande arbete och projektsatsningar? Inför slutrapporten har Kontigo genomfört 5 intervjuer med projektledare och styrgrupp, 1 intervju med en forskare vid Lunds universitet samt 2 intervjuer med samhälls- och hälsokommunikatörer (SHK). Vi har också använt oss av tidigare resultat och erfarenheter från tiden som följeforskare i projektet och vår tidigare insamlade data (i första hand intervjuer som genomfördes hösten 2012) samt gått igenom internt projektmaterial och rapporter som tillhandahållits av projektledaren Avgränsningar I den här rapporten har konsultteamet inte fokuserat på insatser och resultat från projektet före dess flytt till Länsstyrelsen Inriktningen i denna rapport innebär vidare att frågor kring projektets styrning och genomförande inte redogörs för närmare. Vi har inte heller fokuserat på att analysera stringens och logik i projektets uppdaterade projektplan 4 (februari 2013), däremot är det de mål och aktiviteter som återfinns i denna projektplan som utgör grunden för Kontigos bedömning av projektets måluppfyllelse Tidigare följeforskningsinsatser Kontigos tidigare insatser som följeforskare har bestått i att kontinuerligt följa projektet, bland annat genom dialog, stöd och rådgivning till projektledaren samt avrapportering av slutsatser och rekommendationer på styrgruppsmöten. I december 2012 presenterade Kontigo en nulägesanalys av projektet. Rapportens viktigaste slutsatser var betydelsen för projektet att definiera och avgränsa insatserna inför projektets sista år Kontigo gav därefter tre rekommendationer: Ta fram en tidsplan Tydliggör projektets koppling till Partnerskap Skåne 4 Analys av projekt- och mållogik var viktiga delar i vår nulägesanalys, vilket gör att dessa aspekter har prioriterats ner i slutrapporten. 5 (22)

6 Planera in aktiviteter för att skapa hållbarhet i insatserna, alternativt omformulera målen för projektet Under våren 2013 har följeforskningsinsatserna bestått av: Att under en heldag med projektledaren diskuterat projektplanering och den fortsatta aktivitetsplanen o Under denna dag bistå i framtagande av GANT-schema för projektarbetet och dess olika delar Stöd till projektledaren i framtagande av enkät till tolkutbildning Stöd till projektledaren i utformning av kartläggning av kunskap och framtida utbildningsbehov kring SRHR på PUT-boenden (boenden för ensamkommande barn som fått permanent uppehållstillstånd) i Skåne Stöd till projektledaren framtagande av SRHR-handbok genom exempel på metodböcker i SRHR Löpande avstämningar med projektledaren kring styrfart i projektet, i relation till milstolpar i GANT-schemat, ca 1 gång/månad 1.3 Disposition I kapitel 2 beskriver Kontigo projektets nuläge och organisatoriska placering. Kapitel 3 redogör för projektets måluppfyllelse och resultat. Rapporten avslutas i kapitel 4 med Kontigos sammanfattande kommentarer och rekommendationer. 6 (22)

7 2 Projektets nuläge och organisatoriska placering I detta kapitel redogör vi för projektets nuläge med fokus på hur placeringen på Länsstyrelsen Skåne har påverkat projektets genomförande och resultat. 2.1 En lång avgränsningssträcka har också innehållit lärande MIG-projektet utmaningar under placeringen på Malmö stad, inte minst vad gäller möjligheterna att skala upp projektet på regional nivå i Skåne, bidrog till projektets organisatoriska flytt från Malmö stad till Länsstyrelsen Skåne. Denna flytt har emellertid inte varit utan utmaningar och det påverkar naturligtvis var projektet befinner sig idag. Projektet bytte organisatorisk hemvist i januari 2012 och följeforskarna upplevde att det fortfarande i slutet av året var svårt att förstå projektets syfte, inriktning och genomförande i den nya kontexten, inte minst som hiv-preventionsprojekt. Vår bild delades av majoriteten av de personer som intervjuades i arbetet med nulägesanalysen. Samtidigt som Länsstyrelsens syfte med att ta emot MIG-projektet i organisationen var tydligt, bl. a för att stärka SHK:s arbete och kompetens med de frågor som rör SRHR, så hängde projektets övriga delar löst och det var oklart vad av detta som skulle leva vidare, hur och varför. En stor del för MIG-projektet hade exempelvis varit att initiera och arrangera nätverksträffar för erfarenhetsutbyte i tvärsektoriella grupper bland personal som arbetar med frågor som rör hiv/sti och migrationsfrågor. Detta var en av de inriktningar som prioriterades bort Att definiera och avgränsa MIG-projektet och dess inriktning på Länsstyrelsen tog tid. En anledning var att de i styrgruppen ingående aktörerna inte tidigare samarbetat i frågor kring hiv/sti och SRHR och att processen bakom att lära känna varandra och varandras verksamheter och förutsättningar därför tog tid. En annan anledning var att beskrivningen av projektet, dess mål, delmål och aktiviteter i projektplanen inte uppdaterades i samband med förändringen av projektets förutsättningar. Det var egentligen först efter Kontigos nulägesanalys som de olika delarna tydliggjordes i projektplanen, som uppdaterades i december 2012 och därefter i februari Projektets tydligaste profilområde utmejslades till arbetet med SHK, vilket var nytt för projektet men helt i linje med Länsstyrelsens syfte med projektövertagandet från Malmö stad. Den långa tiden för arbetet med avgränsning av projektet i relation till Länsstyrelsens syfte med projektövertagandet har emellertid också bidragit till positiva aspekter vad gäller lärande, både för projektledningen, Länsstyrelsen och projektets partners. Det handlar exempelvis om så vitt skilda saker som vikten av förankring av förväntningar, hinder och möjligheter vid organisatoriska förändringar, som om att sprida metoder för arbete med hivprevention till aktörer som är nya inom fältet. Det handlar också om ett lärande om olika aktörers roll och förutsättningar, samt vilka synergier som kan skapas dem emellan. Även om tiden för projektet att definiera sin roll och 7 (22)

8 avgränsning varit lång, så är det Kontigos bedömning att lärandeprocessen har varit pågående under hela denna period. 2.2 Länsstyrelsen har gett projektet en innovativ prägel På Länsstyrelsen fick MIG-projektet sin placering inom ramen för Partnerskap Skåne, en regional plattform för att verka för ett inkluderande och rättighetsbaserat mottagande av nyanlända och asylsökande i Skåne av Skånes 33 kommuner medverkar i plattformen. Totalt medverkar ett 50-tal parter i Partnerskap Skåne. Plattformen har idag sex delprojekt, varav MIG-projektet är ett. MIG-projektets organisatoriska placering på Länsstyrelsen kan därmed ses som att projektet landat i en regional kontext, till skillnad från den tidigare mer lokala placeringen på Malmö stad med bristande förutsättningar till regional uppväxling. Genom Partnerskap Skåne och ett nära samarbete med ett av de andra delprojekten, Samhälls- och hälsokommunikatörerna (SHK), fick projektet också kanaler för att nå ut till nyanlända genom redan upparbetade nätverk och kontakter i regionen. Länsstyrelsen har därmed skapat förutsättningar för projektet att nå ut till målgruppen med information och kunskap om hiv och STI på regional nivå och i en omfattning som inte hade varit möjligt utan den organisatoriska flytten av projektet. I jämförelse med tidigare initiativ och projekt kring hiv/sti-prevention i regionen menar Kontigos att MIG-projektet är, eller snarare har kommit att bli, innovativt på flera sätt som vi inte ser i andra satsningar inom området. Genom SHK fanns en redan uppbyggd organisation för att ta emot och sprida kunskap till nyanlända migranter i regionen. Genom Länsstyrelsen etablerade MIG-projektet också kontakt med en organisation som inte var fast i gamla hjulspår utan kunde ge det hiv/stipreventiva arbetet nya ingångar med nya aktörer på området. Att all information ges på modersmål är ytterligare en ny aspekt i det hiv/sti-preventiv arbetet. Inte minst kan Länsstyrelsens många kanaler och nätverk kring hälsofrågor och hälsolitteracitet, både nationellt och internationellt, ses som en tillgång för det hiv/sti-preventiva arbetet framöver. Medan hiv/sti-prevention tidigare drivits av framförallt frivilligsektorn och ideella aktörer i Region Skåne, kom Partnerskap Skåne att utgöra en plattform där frågorna nu diskuteras av flera regionala och kommunala myndigheter och organisationer. Projektet har fått möjlighet till ökad spridning till fler. Idag upplever Kontigo att projektet har landat inom Partnerskap Skånes organisation och att detta gett projektet legitimitet. 2.3 Indirekt forskningsanknytning i projektet När MIG-projektet initierades var en av utgångspunkterna en kartläggning genomförd på Malmö högskola, Kartläggning av hiv/sti preventiva insatser i Skåne ur ett migrationsperspektiv, AAAQ och grundad tillgänglighet. Behovet av att både samordna och tillgängliggöra hiv/sti-preventiva insatser till migranter i (22)

9 regionen var en av kartläggningens viktigaste slutsatser. Även om Malmö högskola har haft plats i MIG-projektets styrgrupp, har projektet till sin riggning varit operativt och inte haft någon uttalad forskningsinriktning. Placeringen av MIG-projektet på Länsstyrelsen har emellertid bidragit med viss forskningsanknytning, om än indirekt och främst genom andra delprojekt i Partnerskap Skåne som har integrerat forskningsaspekter i riggning och genomförande. Kontigo tänker i första hand på projektet Forskningsbaserad stödplattform för migration och hälsa, MILSA, som har sin bakgrund i hälsa som en mänsklig rättighet och migrationsprocessens förhöjda risker för ohälsa som hinder för introduktion och etablering av nyanlända på arbetsmarknaden. I projektet integreras hälsofrågor som en del i etableringsprocessen. Malmö högskola är projektägare för MILSA-projektet, som syftar till att forskningen ska utgöra ett kvalitetssäkrat stöd i utvecklingen av kunskapsbaserad hälsofrämjande arbetsmarknadsetablering. I MILSA-projektet handlar ett av fyra delmål om professionaliseringen av SHK, ett delmål som bland annat inkluderar framtagandet av internationella rekommendationer för hälsokommunikation. Det är genom detta delmål som MIG-projektets inriktning med hiv/sti- och SRHR-frågor främst kan knyta an till MILSA. Genom placeringen på Länsstyrelsen har MIG-projektet också kommit i kontakt med studenter vid Lunds universitet, enheten för socialmedicin och global hälsa. MIGprojektet har haft flera praktikanter som genomfört omvärldsanalyser och kartläggningar kopplat till projektets inriktning. Våren 2013 skrev en masterstudent sin uppsats om förmedling av kunskap inom SRHR-frågor kopplat till hälsolitteracitet, som en del av samarbetet mellan Partnerskap Skåne och Lunds universitet. Detta i syfte att skapa en djupare förståelse av hur den hälsoinformation om SRHR, som tillhandahålls av SHK till nyanlända flyktingar, kan bidra till förbättrad hälsolitteracitet i målgruppen. Uppsatsen handlade om hur kvinnliga mottagare av informationen tog emot och reflekterade kring informationen. Resultatet (se kapitel 3.1) kan användas i den fortsatta metodutvecklingen av SHK:s arbete med SRHR-frågor. Inom ramen för utvecklingen av MILSA-projektet har Lunds universitet och enheten för socialmedicin och global hälsa gått in som projektpartners i en projektansökan till SMI (Smittskyddsinstitutet) inför Projektet avser metodutveckling av SHK:s arbete till att också inkludera ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar. I ansökan finns, förutom Lunds universitet och Länsstyrelsen, även Region Skåne och Malmö stad med som projektpartners. 9 (22)

10 3 Projektets måluppfyllelse och resultat Detta kapitel inleds med en diskussion och därpå följande bedömning kring måluppfyllelse i projektets olika delmoment. Vår utgångspunkt för bedömning av måluppfyllelsen är projektplanen (februari 2013). Därefter följer en genomgång av övriga resultat som uppkommit i projektet, men som inte finns definierade i projektplan och målskrivningar. 3.1 Måluppfyllelse i projektets fem huvudspår I Kontigos nulägesanalys (Kontigo, december 2012) identifierade vi fem huvudspår i projektets dåvarande inriktning och aktiviteter. Dessa spår var SHK, tolkutbildning, SFI-skolor, etniska föreningar och ensamkommande flyktingbarn (EKB). Dessa fem spår återfinns även på olika sätt och med olika stor vikt i den senast uppdaterade projektplanen (februari 2013). Vi har därför valt att utgå från dessa fem spår i vår bedömning av om projektet uppnått målet om ett kunskapsbaserat, säkrat och förankrat hiv/sti-preventionsarbete och delmålen som rör förvärvad kompetens, förankring och metoder. Samhälls- och hälsokommunikatörerna De resultat vi ser handlar framför allt om projektets arbete med SHK, vilket ligger i linje med Kontigos slutsatser i nulägesanalysen. Genom utbildning, både inom sakområdet och metodmässig, har SHK fått förstärkt kompetens inom hiv/sti-frågor. Det finns ett metodmaterial kring tre teman (hiv/sti, manlig och kvinnlig hälsa) som har utvecklats i samarbete med MIGprojektet. Genom att alla 8 SHK idag fått likvärdig utbildning och arbetar på liknande sätt när de möter målgrupperna, kan också delmålet om förankring av kunskaperna i den ordinarie SHK-verksamheten anses vara uppfyllt. Se vidare kapitel 3.5 nedan för kunskapsökning bland SHK. En fråga av vikt för hur väl SHK:s information bidrar med resultat i målgruppen är uppföljning och utvärdering för att säkra att metoden faktiskt ger önskad effekt i målgruppen. Projektet har inte genomfört något sådant arbete. Däremot har en masterstudent vid Lunds universitet, med utgångspunkt i teorier kring hälsolitteracitet hos migranter, undersökt 9 kvinnors upplevelser av SHK:s hälsokommunikation inom de tre teman där MIG-projektet varit inblandat. (Svensson 2013) Uppsatsen visar att kvinnorna har fått tillgång till information och kunskap de inte tidigare haft, att de blandade grupperna (vad gäller kön, ålder, bakgrund, mm) innebär att metoden inte når ut fullständigt till alla, att blandade grupper ändå kan vara bra för att väcka frågor om kulturella normer och könsnormer, samt att SHK:s interaktiva metoder underlättar inlärningen. 10 (22)

11 För att säkerställa att metoden och materialet är evidensbaserat skulle emellertid arbetet med uppföljning och utvärdering av insatserna behöva fortsätta. Exempelvis vad gäller männens erfarenheter och vad gäller vilken kunskap målgruppen tar med sig och har möjlighet att omsätta i praktisk handling efter informationstillfället. Tolkutbildning Projektet har sedan 2011 administrerat två tolkutbildningar som genomförs i Noaks Ark regi varje termin. I nulägesanalysen konstaterade Kontigo att MIG-projektet haft en tydlig roll i förhållande till tolkutbildningen, men vi ställde oss frågande till vilket mervärde denna administrativa roll bidrog till för det hivpreventiva arbetet i regionen. Framförallt baserades denna osäkerhet på det faktum att MIG-projektet enbart tillhandahöll verksamheten administrativt stöd. Dessutom ansåg Kontigo att MIG-projektets dåvarande roll inte bidragit till att skapa förankring eller hållbarhet efter projektavslut för att säkerställa utbildningen av tolkar även i framtiden. Diskussionen i projektet har efter Kontigos nulägesanalys handlat om möjligheten att ytterligare kvalitetssäkra innehållet i tolkutbildningen och vilka möjligheter som finns att ta fram ett intyg som Länsstyrelsen, Region Skåne och Malmö stad kunde stå bakom för att höja statusen på utbildningen. Kontigo poängterade även vikten av att MIG-projektet intog en mer strategisk roll i förhållande till tolkutbildningen i syfte att tolkutbildningen skulle klassas som kvalitetssäkrad, förankrad och hållbar i regionens arbete med hiv/sti-prevention gentemot migranter. Under 2013 har MIG-projektet fortsatt att administrera de två tolkutbildningstillfällena varje termin. Projektet har också verkat för att höja hivkompetensen bland dem som håller i passen på utbildningarna för att höja kvaliteten på utbildningen. Sedan våren 2013 finns därför Smittskydd Skåne på plats för att presentera smittskyddslagen och hiv, samt hösten 2013 deltar infektionskliniken i Malmö genom att presentera kliniska aspekter på hiv under utbildningen. Dessutom har Länsstyrelsen nu tagit fram och signerat ett intyg som delas ut till de tolkar som genomgått utbildningen. Genom att bidra till att stärka tolkutbildningens innehåll och status genom expertkunskap och intyg kan MIG-projektet ha bidragit till stärkt kompetens bland de tolkar som gått utbildningen under Den enkät som projektet 2012 skickade ut till deltagare i tidigare projektinsatser har under hösten 2013 sammanställts av projektet. Resultatet visar att bland de 11 svarande som gått tolkutbildningen svarade 80 procent att de i hög eller mycket hög utsträckning kommer att ha nytta av utbildningen i sitt arbete. En övervägande majoritet angav också att de tyckte att utbildningens innehåll var väl anpassat efter mina behov samt att utbildningen var väl anpassad efter min kunskapsnivå. Kontigos förhoppning är att en enkät till de tolkar som gått utbildningen 2013 ska visa minst lika goda resultat. Ännu finns emellertid frågetecken vad gäller utbildningens långsiktiga hållbarhet efter projektets avslut i december Ansvaret för utbildningens fortsatta 11 (22)

12 genomförande lär sannolikt även i framtiden ligga på Noaks Ark, som är beroende av projektmedel från SMI, via Region Skåne, för utbildningens genomförande. Det finns också frågetecken vad gäller om Länsstyrelsen, eller möjligen någon annan av aktörerna i styrgruppen, kommer att fortsätta dela ut intyg efter projektslut, och i så fall hur finansieringen av detta kommer att ske. SFI-skolan Södervärn Kontigo konstaterade i nulägesanalysen att projektets roll och insatser i förhållande till SFI-skolan är oklar. Andra aktörer och projektägare (Västra Götalandsregionen 6, Malmö stad) stod bakom och utvecklade arbetet på SFI Södervärn, medan MIGprojektets roll skulle bestå i att bidra till SFI-projektets uppstart, exempelvis med de kunskaper som MIG-projektet då erhållit. Vad gäller projektets arbete gentemot SFIskolan och SFI-lärare har ingen större insats skett sedan nulägesanalysen, då styrgruppen beslutat 7 att MIG-projektets arbete inom detta delområde av projektet ska vara att ta fram och förpacka ett informationsmaterial om SFI-metoden. Detta resulterade i en informationsfolder, samt att Länsstyrelsen omnämnde SFI-projektet och delade ut foldern vid avslutningskonferensen för Partnerskap Skånes delprojekt Ökad inkludering genom språk som hölls i maj Flera projektaktörer tycker att projektets koppling till SFI-skolan och SFIundervisning varit otydlig. Detta var också en del i projektet som enligt aktivitetsplanen skulle avslutas under våren 2013, vilket projektet också gjorde under ovan nämnda avslutningskonferens i maj. Samtidigt utgör SFI-lärare en del av projektets målgrupp, och SFI-elever är en av projektets prioriterade grupper samt att projektmålet och samtliga delmål innehåller referenser till och aktiviteter som vänder sig till SFI-skolan och/eller lärare och elever. 8 Kopplingen mellan projektplanen med dess målsättningar och projektets genomförande skiljer sig därmed åt. 9 Kontigo kan konstatera att i förhållande till SFI-skolan kan MIG-projektet inte sägas ha bidragit till förvärvad kompetens, förankring och metoder enligt delmålen i projektplanen. En av de saker som vi lyfte fram i nulägesanalysen och som har bäring på det regionala utvecklingsarbetet kopplat till SFI-skolan är emellertid den aktivitet som handlar om att bidra i arbetet med att sprida erfarenheterna från metodutvecklingsarbetet på SFI-Södervärn. En invändning till varför detta ännu inte genomförts är att dessa metoder inte kvalitetssäkrats ännu, då utvärderingen av projektet inte är färdig och att Länsstyrelsen därför inte kan arrangera en sådan spridningsaktivitet. 6 Västra Götalandsregionen har haft en extern roll i projektet på Södervärn där de utvärderat metoden och bistått med metodmaterial. 7 Minnesanteckningar från styrgruppsmöte Projektplan , uppdaterad februari Under 2011 och början av 2012 arbetade emellertid projektet med SFI-lärare, bland annat genom nätverksaktiviteter och en 2-dagars kostnadsfri internatutbildning för SFIlärare. 12 (22)

13 Etniska föreningar I projektplanen finns etniska föreningar med som målgrupp, men inga aktiviteter eller mål finns formulerade vad gäller på vilket sätt projektet tänker sig arbeta med denna grupp eller vad eventuella insatser mot målgruppen ska leda till. 10 I vår nulägesanalys tyckte vi att det var oklart på vilket sätt MIG-projektet kunde ha en roll i detta arbete och hur man tänkt säkerställa att det finns en tanke bakom att de föreningar som utbildas möter en målgrupp där det finns viss hivprevalens (och insatserna därmed åtminstone delvis kan bidra till målen i den nationella strategin). Länsstyrelsen uppger att etniska föreningar är en prioriterad målgrupp i deras arbete med hälsokommunikation genom SHK:s arbete. Från ett hiv/sti-preventivt perspektiv kan Kontigo också konstatera att det är positivt att nyanlända och invandrare får information kring dessa frågor vid flera olika tillfällen och från flera av de aktörer de möter i Sverige. Att utbilda etniska föreningar kan därmed vara positivt också av den anledningen. Under 2013 har utbildning av 2 romska hälsokommunikatörer genomförts. Utbildning av hälsokommunikatörer har skett i Blekinge och somaliska föreningar i Svalöv och Rosengård har fått, eller kommer att erbjudas, utbildning av hälsokommunikatörer. Eftersom det inte finns definierat i projektplanen vad MIGprojektet vill uppnå med insatsen 11 (exempelvis i termer av antal aktiviteter eller förväntade resultat så som föreningarnas möjlighet att sprida informationen vidare till prioriterade grupper) eller vilka behov av hiv/sti-preventiva insatser som efterfrågas i föreningarna, har Kontigo svårt att bedöma om de insatser som genomförts är ett bra resultat eller inte. Vad vi kan konstatera är att med SHK som den aktör som utbildar de etniska föreningarna så finns förutsättningar för hållbarhet och kontinuitet i insatserna, samtidigt som det sannolikt kräver kompletterande strategier och resurser hos de etniska föreningarna (exempelvis samordning, eller små tillskott av medel) för att möjliggöra föreningarnas fortsatta arbete med SRHRfrågorna. Ensamkommande flyktingbarn och personal på boenden Ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar (EKB) finns med som prioriterad grupp i projektplanen sedan december Dessutom nämns att personal på PUTboenden eventuellt utgör en av projektets målgrupper. När projektplanen skrevs var tanken att MIG-projektet skulle arbeta med dessa grupper under projektets sista år, till exempel genom kompetenshöjande insatser till personal och genom att PUTboenden skulle ta fram rutiner för hiv/sti-kunskap och SRHR-frågor samt genom ett pilottest av en metod för EKB. 10 Däremot har frågan om insatser riktade till etniska föreningar varit återkommande och en prioriterad fråga bland projektets aktörer, inte minst på Länsstyrelsen i förhållande till SHK:s arbete med denna målgrupp 11 Projektledaren beskriver att det projektet vill uppnå i arbetet med etniska föreningar är att SRHR-kunskapen förankras i ytterligare en kontext bland migranter och möjliggöra att informationen och kunskapen når ut till fler migranter utanför etableringsuppdraget. 13 (22)

14 Kontigo har gett stöd till projektet i att ta fram en enkät till boenden för EKB för att undersöka behov av utbildning och kompetenshöjande insatser. Vi ser positivt på att en insats alltid föregås av kartläggning och inventering av vilka behov som finns. Svarsfrekvensen på enkäten var låg, så projektledaren har följt upp utskicket med kompletterande telefonintervjuer vilket resulterade i svar från totalt 9 av 16 boenden. En sammanställning av kartläggningen visar att det finns önskemål om externa insatser för att stärka personalens kunskaper på boendena, men också önskemål om riktat arbete mot ungdomarna kring frågor som rör SRHR. Vidare ger respondenterna uttryck för att det finns behov av kontinuitet när det handlar om insatser för denna målgrupp med fokus på SRHR. Ett problem i sammanhanget är att ungdomarna ofta missar informationstillfällen, bl. a på grund av att det ofta flyttar och kommer nya ungdomar till boendena. I övrigt har projektet inte genomfört några aktiviteter riktade till denna målgrupp utan har prioriterat andra insatser. Handbok i SRHR-frågor Även om detta delmoment inte finns med i projektmålen, och inte heller varit ett av projektets huvudspår, så har en aktivitet under delmål 2 och i GANT-schemat varit att ta fram en handbok i SRHR-frågor. Målgruppen för handboken är SHK på Länsstyrelsen i Skåne samt andra regionala aktörer som SHK utbildar inom sitt uppdrag. Detta arbete har påbörjats och kommer enligt projektets planering att vara färdigt i december Kontigos samlande bedömning av projektets måluppfyllelse I matrisen nedan återfinns Kontigos samlade bedömning av måluppfyllelse i projektets fem huvudspår. Bedömningen grundar sig på vår bedömning av måluppfyllelsen i förhållande till mål och delmål så som dessa har formulerats i den uppdaterade projektplanen (februari 2013). Symbolerna betyder: Till övervägande del uppnått mål Delvis uppnått mål Till övervägande del ej uppnått mål 14 (22)

15 Spår Kompetens Förankring Metoder Bedömning Samhällsoch hälsokommu nikatörer SHK har fått ökad kompetens och nya kunskaper Uppdaterat och utvecklat material är förankrat inom SHK och Partnerskap Skåne SHK arbetar idag med nya metoder för att kommunicera informationen kring hiv/sti, manlig och kvinnlig hälsa Tolkutbildning Föreläsare från Smittskydd Skåne och infektionskliniken Malmö deltar i utbildningen 2013 Tolkutbildningen har förankring på Noaks Ark Länsstyrelsen står idag bakom ett intyg, men oklart hur detta lever vidare efter projektslut Noaks Ark använder sitt utbildningsmateri al och metoder, bjuder in andra aktörer att hålla vissa informationspass SFI-skolan Södervärn Oklart hur MIGprojektet bidragit med kompetens till arbetet på SFI. Har bidragit med kontakt till VGR SFI-skolan har inom ramen för sitt projekt arbetat med förankring i verksamheten SFI-skolan har inom ramen för projektet tagit fram ett metodmaterial som f.n. kvalitetssäkras Etniska föreningar 3 genomförda utbildningsinsatser, oklart vilket resultat detta gett Oklart hur de etniska föreningarna ska förankra frågorna i sina verksamheter SHK:s metod har använts i utbildningen av etniska föreningar Ensamkommande flyktingbarn Projektet visar inga resultat 12, har inte arbetat med frågan om förvärvad kompetens Projektansökan till SMI framtagen på området, med förankring bland MIG-projektets aktörer Projektet visar inga resultat 13 inom detta område, har inte arbetat med frågan om utvecklade och målgruppsanpass ade metoder 12 En enkät till PUT-boenden har genomförts, dock har detta inte resulterat i någon förvärvad kompetens på boendena enligt delmålet 13 En enkät till PUT-boenden har genomförts, dock har detta inte resulterat i framtaget material eller utvecklade metoder enligt delmålet 15 (22)

16 3.2 Projektets viktigaste resultat finner vi delvis utanför projektmålen Läsningen av tabellen ovan ger inte direkt något uppmuntrande bild av projektets resultat i förhållande till projektmålen. Projektet har, som Kontigo ser det, inte lyckats uppnå vad man förutsatt sig inom de fem områden man haft att fokusera på Det innebär inte att det inte finns betydelsefulla resultat från projektet, utan att vi istället återfinner dessa resultat delvis utanför projektmålen. Kontigos bild av projektets viktigaste resultat är att arbetet med att integrera SRHRfrågor inom Länsstyrelsens och Partnerskap Skånes olika delprojekt, inte minst inom hälsa och hälsokommunikation, har stärkts. Man kan uttrycka detta som att frågor om hiv/sti och SRHR har tagit klivet in i en ny kontext, nämligen den kring etableringen av nyanlända på arbetsmarknaden. Vår bild är att hälsofrågorna i stort också fått en allt viktigare roll i Länsstyrelsens arbete gentemot asylsökande och nyanlända, men här är det svårare att tillskriva MIG-projektet en roll då Länsstyrelsen sedan starten av Partnerskap Skåne 2008 arbetat med hälsokommunikation och utveckling av denna. Att däremot integrera, förankra och tillsätta kompetens kring hiv/sti- och SRHR-frågor i hälsoinformationen visar att medvetenheten och kunskapen i dessa frågor i migrationsprocessen har ökat på Länsstyrelsen och inom Partnerskap Skåne. Där har MIG-projektets integrering i Partnerskap Skåne varit avgörande. Idag ser vi också att Länsstyrelsen både satsar vidare på MIG-projektets kärnfrågor och integrerar dem i nya initiativ och projektsatsningar. Det tydligaste exemplet är pilotprojektet Mitt val min hälsa, där en av SHK erbjuder rådgivning och information kring hälsa på somaliska. Projektet utförs i samarbete mellan SHK, MIG-projektet och Somali Information and Business Center, även det ett delprojekt inom Partnerskap Skåne. I Mitt val min hälsa utgör SRHR-frågorna och de tre teman för SHK som MIG-projektet har utvecklat viktiga delar i den information som förmedlas till den somaliska målgruppen projektet ska möta. Avgörande för dessa resultat är, som Kontigo ser det, den organisatoriska flytten till Länsstyrelsen utan vilken projektet inte hade haft någon koppling till SHK och Partnerskap Skåne. Detta visar att det finns möjligheter för projekt inom relativt begränsade områden och frågeställningar, så som hiv/sti-prevention, att få spridning och kunna integreras i bredare sammanhang där förutsättningarna finns. 3.3 Ökad samverkan är också ett resultat Ett annat resultat som vi också vill lyfta fram är samarbetet mellan Länsstyrelsen, Region Skåne och Malmö stad som har utvecklats genom MIG-projektet. Dessa aktörers medverkan i styrgruppen har bidragit till många gemensamma diskussioner och ömsesidigt lärande, dels om varandras organisationer och förutsättningar, men också om olika processer inom hälsa, migration och hiv/sti-prevention i regionen. Tillsammans har aktörerna också lyckats hålla ihop MIG-projektet under de två senaste åren, även om projektet uppvisar få hållbara resultat i linje med 16 (22)

17 projektmålen. Det finns i dagsläget också en samsyn mellan aktörerna om ett fortsatt samarbete, liksom hur inriktningen på detta samarbete ska gestaltas. Resultatet vad gäller samarbete och fortsatt samverkan lyfts fram av samtliga personer i styrgruppen som intervjuats inför arbetet med slutrapporten. Kontigo drar slutsatsen att det finns en stark vilja hos alla till fortsatt samarbete inom hiv/stiprevention och SRHR-frågor. 3.4 SRHR-perspektivet har stärkts under projektets gång MIG-projektet har sedan start beskrivits med utgångspunkt i rätten till hälsa. Detta är tydligt bland annat genom den kartläggning från Malmö högskola som utgjorde grund för projektet, se kapitel 2.3, och som tydligt tog avstamp i en rättighetsbaserad ansats. Dock är det först under projektets senare del som detta rättighetsperspektiv har fått genomslag i resultaten vi idag kan se från projektet, inte minst som ett sätt för SHK att förmedla information till migranter. Genom att ta sin utgångspunkt i rätten till hälsa och sexuella och reproduktiva rättigheter förmedlar SHK information utifrån allas rätt till... snarare än som information specifikt till migranter. Det skapar en ingång till frågor som rör hiv och STI samt preventiva aspekter så som att använda kondom och att testa sig som vänder sig till hela migrantgruppen på ett sätt som hiv-preventiva insatser som enbart tar sin utgångspunkt i målen i den nationella strategin inte alltid gör. Där den nationella strategins mål är att hivsmitta ska identifieras hos asylsökande och nyanlända anhöriginvandrare inom två månader, kan dessa insatser uppfattas som stigmatiserande då gruppen riskerar att pekas ut i strävan mot målsättningarna. Att utgå från SRHR-perspektivet kan istället vara ett sätt att argumentera för att informationen är till för alla, oavsett bakgrund, sexuella preferenser eller riskbeteende. Genom att förmedla information underbyggd av fakta och ha kompetens att diskutera ämnena utan att falla in i dåligt underbyggda diskussioner om rätt och fel. Det kan bidra till att minska fördomarna och myterna om Sverige och sexualitet i Sverige, fördomar som riskerar att förstärkas om informationen är felaktig och informatörerna inte har tillräckliga kunskaper inom området. Genom att utgå från SRHR-perspektivet kan hiv/sti-prevention göras till en kunskaps- och rättighetsfråga, en utveckling som projektet har bidragit till genom Länsstyrelsens kontext. 3.5 Kunskapsutveckling i SHK-verksamheten Kontigo har genomfört intervjuer med SHK både vid tiden för nulägesanalysen och nu inför arbetet med denna slutrapport vilket visar att det har skett en kunskaps- och metodutveckling inom SHK-verksamheten som ett resultat av projektet. För det första vittnar SHK om ökad trygghet att närma sig frågorna och att våga prata om detta, oavsett vilka grupper de möter. Ett tidigare problem för SHK har varit att den här typen av frågeställningar är omgärdade av tabun och fördomar, något som gjort att vissa SHK tidigare både delvis har haft svårt att informera om ämnena och ibland hamnat i diskussioner med målgruppen som de haft svårt att ta sig ur, exempelvis rörande homosexualitet och abort. När målgruppen ifrågasatt informationen har inte alla SHK haft kunskapen om varför det är viktigt att prata om 17 (22)

18 hiv/sti, rättigheter och kvinnlig och manlig hälsa. MIG-projektet har bidragit med sakkunskap, metoder för att anpassa informationen utifrån målgruppen och verktyg för att motivera varför denna information är viktig för alla. Dessutom informerar alla nu på samma sätt. Två SHK som Kontigo har pratat med säger såhär om hur arbetet har förändrats: Att våga, att informatörerna vågar prata om detta idag! Tidigare ville inte grupperna det. Alla pratar om detta, de vågar informera nu. [Projektledaren] har stärkt vårt självförtroende. Jag minns från början hur svårt det var och nu har det blivit lättare för alla. En viktig anledning till att SHK känner sig tryggare är naturligtvis också att de har fått mer kunskap inom området hiv/sti och SRHR-frågor. Intervjupersonerna vittnar om att det tidigare florerade mycket fördomar och felaktiga faktakunskaper också bland SHK. Nedan återfinns tre citat från SHK som visar hur kunskapen ökat bland SHK. Vi har mycket mer kunskap och vi har övat inför oss och inför [projektledaren]. Jag själv upplever inte att jag förändrat så mycket i hur jag är, men jag har mer kunskap inom området, jag känner mig mer säker och trygg i mitt uppdrag. Vi har fått kunskap om hur det [d.v.s. hiv] smittar, om historia, om var ska man kan vända sig och söka sig för att testa sig eller med frågor, hur man kan motivera att testa sig. Vi har också fått kunskap om varför vi också informerar friska människor: det handlar om att öka medvetenheten! MIG-projektets arbete med SHK har bidragit till att nya behov har identifierats inom Länsstyrelsens arbete med hälsofrågor och hälsolitteracitet i migrationsprocessen. SRHR-frågor har till exempel fått en central plats i pilotprojektet Mitt val min hälsa (som nämnts ovan), där det handlar om att stärka förutsättningarna för grupper med begränsade kunskaper från sina hemländer att få tillgång till hälsoinformation och därmed ökad hälsolitteracitet. MIG-projektets utbildning till SHK och SHK:s kunskaper inom SRHR-frågor har varit en av språngbrädorna för pilotprojektet. 18 (22)

19 4 Avslutande kommentarer och rekommendationer I detta avslutande kapitel 4 återfinns Kontigos sammanfattande kommentarer samt rekommendationer till projektet. Rekommendationerna är utformade att vara framåtsyftande och riktar sig till MIG-projektet, till styrgruppen, till Länsstyrelsen/Partnerskap Skåne, respektive aktörer som kommer att ingå i det planerade projektet kring ensamkommande flyktingbarn. 4.1 Avslutande kommentarer Nu i slutet av projekttiden är MIG-projektet ett annat än vad det var vid projektstart Projektets kärna med fokus på hiv/sti-prevention gentemot migranter står fast, men både inriktning och genomförande har skiftat över tid. Följeforskarna kan konstatera att den projektplan som togs fram inför projektets sista år har mer avgränsade insatser än den ursprungliga projektplanen. En revidering av projektplanen är emellertid något vi ser som positivt, baserat på de förutsättningar som rådde vid tiden för nulägesanalysen i december 2012 när behovet av att tydligare definiera och strukturera projektet genom avgränsning och revidering var stort. Likväl menar Kontigos att revideringarna av projektplanen och projektmålen med tillhörande delmål i liten utsträckning har påverkat projektet och de resultat vi nu kan konstatera. Det vill säga, de reviderade målen och delmålen har inte varit styrande för hur projektet har genomförts. Det var snarare så att revideringarna var nödvändiga som en konsekvens av att projektet ändrade inriktning vid flytten till Länsstyrelsen i januari 2012 och den beskrivning och flera av de mål som fanns därför blev inaktuella. Istället, menar Kontigo, är det bytet av projektorganisation som har varit avgörande för den inriktning som projektet har tagit och de resultat vi nu ser. Revideringarna av projektplanen som följde har liten eller ingen betydelse för dessa resultat utan har snarast varit till betydelse för att få en klarare bild över ett i stort ganska splittrat projektet och dess olika delmoment. Kontigos slutsats är att det är omorganisationen av MIG-projektet till Länsstyrelsen som skapat möjligheterna att nå ut regionalt och långsiktigt och som möjliggjort integrering av (delar av) MIG-projektet i befintliga regionala strukturer. Kopplingen till Länsstyrelsen, och därmed till Partnerskap Skåne och SHK, är således avgörande för de resultat som idag har integrerats och för de resultat som har förutsättningar att bli bestående, i första hand genom SHK men också genom fortsatta samarbeten inom arbetet med SRHR-frågor mellan MIG-projektets parter. Även om MIG-projektet idag kan visa resultat som har förutsättningar att bli långsiktiga och hållbara, åtminstone i en regional kontext men genom Länsstyrelsens kontaktvägar och nätverk även på nationell och internationell nivå, menar Kontigo att de flesta delarna i projektet inte levt upp till de förväntningar man kan ställa på ett projekt i den här storleksordningen. När projektet startade fanns en ambitiös 19 (22)

20 målsättning om att skapa en sammanhållande eller koordinerande kraft i regionen kring hiv/sti-prevention och migration 14 och det är mot denna bakgrund som fördelningen av hiv-medel ska ses. Efter revideringen av projektets målsättningar 2013 har insatserna inom projektet framför allt riktats mot SHK, en betydligt mer avgränsad målgrupp än vad som initialt avsågs med det relativt stora anslaget till projektet. Det betyder inte att de resultat vi konstaterat inom SHK inte är goda, utan snarare att det är svårt att motivera mot bakgrund av de miljoner som projektet har kostat. Samtidigt har en myndighet som inte tidigare arbetat med hiv/sti och SRHR-frågor (men sett ett behov därav) nu genomfört ett kunskaps- och metodutvecklande arbete och stärkt dessa dimensioner i migrationsprocessen och i arbetet med hälsofrågor gentemot migranter i Partnerskap Skåne. Ett sådant resultat stärker också argumenten bakom att det kan vara värt att satsa medel på arbete med en specifik frågeställning, om än en liten fråga i många andra aktörers ögon, för att kunna initiera ett mer långsiktigt arbete på strategisk nivå. Denna sistnämnda vinst är vad Kontigo menar är den största behållningen efter MIG-projektet. 4.2 Rekommendationer till projektet Endast ett par månader återstår av projekttiden och Kontigo har därför valt att lyfta följande rekommendationer till projektet, nämligen att: Stärka hållbarheten och tillgången till information i framtida insatser genom att färdigställa och kvalitetssäkra handboken i SRHR-frågor till SHK. Verka för att de tolkar som genomgår tolkutbildningen hos Noaks Ark kan få ett intyg från utbildningen även efter MIG-projektet är slut, d.v.s. möjliggör förankringen och kvaliteten av utbildningen även efter projektslut. Utforma sammanställningen av kartläggningen bland PUT-boenden så att den också kan utgöra underlag för behovsanalys och bidra till utformningen av insatser i det möjligt kommande projektet kring EKB. En ytterligare rekommendation till projektet är aktuell inte minst då projektet bytt inriktning under projekttiden och förväntningarna på resultat och leverans förändrats under tidens gång. Kontigo rekommenderar att vid en eventuell fortsatt projektsatsning eller framtida arbete att: Alltid sträva efter tydlighet i kommunikation och insatser gentemot externa aktörer och intressenter som deltar/deltagit i projektet, särskilt vad gäller syfte med arbetet och mål med insatsen. Detta är något som flera intervjupersoner, både i intervjuomgång 1 inför nulägesanalysen och nu inför slutrapporten, efterfrågat då de upplevt att det har varit svårt att förstå projektets olika delmoment och aktiviteter, samt vilken deras roll är tänkt att vara. 14 Vilket var del av projektets ursprungliga målsättning (22)

21 4.3 Rekommendationer till aktörer i projektets styrgrupp Kontigo har också tagit fram två rekommendationer till aktörerna i projektets styrgrupp. Dessa rekommendationer ska ses mot bakgrund av att ha deltagit i ett gemensamt projekt och möjliggjort samverkan inom regionens hiv/sti-preventiva arbete. Kontigo rekommenderar styrgruppens aktörer att: Fortsätta på det goda arbetet med samverkan mellan aktörerna i styrgruppen. Kontigo anser att Länsstyrelsen, Region Skåne, Malmö stad och universitet/forskning tillsammans skapar förutsättningar som möjliggör ett gott hiv/sti-preventivt arbete i regionen på ett sätt som inte gjorts tidigare. Dra lärdom av den organisatoriska flytten av MIG-projektet, särskilt vad gäller: o o o o Riggning, inte minst vad gäller roll- och arbetsfördelning på alla nivåer i projektet. Förankring gentemot projektpersonal av vilka krav som ställs på metoder och arbetssätt i en ny projektorganisation, liksom förankring av tidigare upparbetad kunskap i projektet hos den nya projektorganisationen. Styrfart och inriktning för att behålla momentum i genomförandet. Kommunikation och kunskapsöverföring mellan de i styrgruppen involverade aktörerna. 4.4 Rekommendationer till Länsstyrelsen och Partnerskap Skåne De rekommendationer som Kontigo har tagit fram till Länsstyrelsen, och mer specifikt till Partnerskap Skåne, tar sin utgångspunkt i vikten av att inte tappa bort de lärdomar som MIG-projektet fört med sig. Kontigo rekommenderar därför Länsstyrelsen och Partnerskap Skåne att: Ta tillvara och vidareutveckla de innovativa inslagen i MIG-projektet, genom att: o o o Fortsätta utveckla SHK:s arbete med SRHR. Arbetet och materialet behöver kontinuerligt uppdateras, SHK behöver fortsatt utbildning och arbetet med att sprida kunskaperna i regionen behöver fortgå. Kvalitetssäkra SHK:s arbete med SRHR och hiv/sti-frågor. Det kan exempelvis göras genom olika målgruppsundersökningar (ex.vis kring behov, förkunskaper och bakgrund) för kontinuerlig förbättring av metoder och arbetssätt. Integrera SRHR i pågående och kommande projekt inom Partnerskap Skåne där detta är relevant och inte redan finns. 21 (22)

Projektets inriktning

Projektets inriktning Projektplan 2011-2013 Hiv/STI- prevention med migrationsperspektiv Skåne Senast uppdaterad december 2012 Inledning Hiv/STI prevention är och måste ses ur ett mänskligt rättighetsperspektiv. Hiv/STI är

Läs mer

Migrationens relation till hälsa. integrerat hälsoperspektiv en förutsättning för flyktingars etablering och delaktighet

Migrationens relation till hälsa. integrerat hälsoperspektiv en förutsättning för flyktingars etablering och delaktighet Migrationens relation till hälsa integrerat hälsoperspektiv en förutsättning för flyktingars etablering och delaktighet Katarina Carlzén INVANDRARES SYSSELSÄTTNING OCH DELAKTIGHET FÖR VÄLFÄRDEN I ÖSTERBOTTEN

Läs mer

Information om tobak och rökning Utveckling av målgruppsanpassad information och metoder för nyanlända flyktingar

Information om tobak och rökning Utveckling av målgruppsanpassad information och metoder för nyanlända flyktingar Information om tobak och rökning Utveckling av målgruppsanpassad information och metoder för nyanlända flyktingar Tobak Rapportförfattare Carlzén Katarina 2010 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Bakgrund...

Läs mer

Implementering av fysisk aktivitet för nyanlända flyktingar

Implementering av fysisk aktivitet för nyanlända flyktingar Implementering av fysisk aktivitet för nyanlända flyktingar Lars Lagergren docent Anna Fabri, doktorand Institutionen För Idrottsvetenskap Malmö Högskola bakgrund Partnerskap Skåne gör ansökan till Europeiska

Läs mer

Hiv/STI-prevention med migrationsperspektiv Skåne Slutrapport

Hiv/STI-prevention med migrationsperspektiv Skåne Slutrapport Hiv/STI-prevention med migrationsperspektiv Skåne 2011-2013 Slutrapport Titel: Utgiven av: Författare: Beställning: Copyright: Diarienummer: ISBN: Rapportnummer: Layout: Tryckeri, upplaga: Hiv/STI-prevention

Läs mer

Följeforskning av En ingång Slutrapport. Lena Strindlund och Christian Ståhl Institutionen för Medicin och Hälsa

Följeforskning av En ingång Slutrapport. Lena Strindlund och Christian Ståhl Institutionen för Medicin och Hälsa Följeforskning av En ingång Slutrapport Lena Strindlund och Christian Ståhl Institutionen för Medicin och Hälsa Uppdraget för följeforskningen av En ingång 1 DECEMBER 2017 2 Övergripande syfte Att genom

Läs mer

Regional samverkan i Skåne för nyanlända invandrares etablering

Regional samverkan i Skåne för nyanlända invandrares etablering Regional samverkan i Skåne för nyanlända invandrares etablering Utvecklingsområde 2 Hälsa Hälsofrämjande introduktion för asylsökande, flyktingar och andra nyanlända 1 Mål Definiera strategiska faktorer

Läs mer

PRELIMINÄRA RESULTAT SLUTUTVÄRDERING VAD SÄGER UTVÄRDERAREN? MILSA:S RESULTAT OCH HÄLSANS VÄRDE FÖR EN EFFEKTIV ETABLERING RAMBÖLL MANAGMENT

PRELIMINÄRA RESULTAT SLUTUTVÄRDERING VAD SÄGER UTVÄRDERAREN? MILSA:S RESULTAT OCH HÄLSANS VÄRDE FÖR EN EFFEKTIV ETABLERING RAMBÖLL MANAGMENT PRELIMINÄRA RESULTAT SLUTUTVÄRDERING VAD SÄGER UTVÄRDERAREN? MILSA:S RESULTAT OCH HÄLSANS VÄRDE FÖR EN EFFEKTIV ETABLERING RAMBÖLL MANAGMENT LÄRANDE UTVÄRDERING Uppstart/förberedelser april 2014 förändringsteori

Läs mer

Verksamhetsplan NAD 2.0 (2019)

Verksamhetsplan NAD 2.0 (2019) Verksamhetsplan NAD 2.0 (2019) 1 Bakgrund/syfte NAD 2.0 är en kombination av olika testade och utvärderade metoder som syftar till organiserad samverkan mellan offentlig och idéburen sektor inom etableringssystemet.

Läs mer

Mobil närvård Västra Götaland Projektplan Mobil närvård Projektnamn

Mobil närvård Västra Götaland Projektplan Mobil närvård Projektnamn Mobil närvård Västra Götaland 2017-06-29 Projektplan Mobil närvård Projektnamn 2 Innehåll Syfte med dokumentet... 3 Bakgrund... 3 Syfte och mål... 3 Syfte... 3 Projektmål... 3 Framgångsfaktorer... 3 Risker...

Läs mer

Lärande utvärdering i praktiken

Lärande utvärdering i praktiken Lärande utvärdering i praktiken De flesta anser att de känner till begreppet lärande utvärdering Känner aktörerna till begreppet lärande utvärdering? Vad är lärande utvärdering enligt de intervjuade? Tillvarata

Läs mer

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Koordination Norrort ska vara en regional stödstruktur i frågor som rör mottagande av nyanlända inom norrortskommunerna. Målgrupp för kommunernas samverkan

Läs mer

[PLANERING PÅGÅR] Nationell utbildning för Samhällsoch hälsokommunikation

[PLANERING PÅGÅR] Nationell utbildning för Samhällsoch hälsokommunikation [PLANERING PÅGÅR] Nationell utbildning för Samhällsoch hälsokommunikation 2 Utbildning i samhälls- och hälsokommunikation Samhällsorientering för nyanlända invandrare ska underlätta etablering i arbets-

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Första analys av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Första analys av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Första analys av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Gruppintag 1 - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända den 10 maj 2012 Evaluation North Analys - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG 20110909 TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG Tillväxtprogram Fyrbodal Prioriterade programområden Projekt Förstudier Verksamheter t med programområdenas prioriteringar och insatser

Läs mer

Anställningsbar i tid

Anställningsbar i tid Anställningsbar i tid En sammanfattning av Eva Sennermarks rapport På bara två år kan nyanlända tekniker och ingenjörer med utländsk bakgrund komma ut i arbetslivet eller gå vidare till högre studier.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNE BRYSSEL Denna verksamhetsplan presenterar verksamhetsinriktning, arbetsmetod och prioriteringar under 2014-.2015 för Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation.

Läs mer

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning 2015-06-09 1 (5) Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Projektplan Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer under 2015 och 2016

Läs mer

Första analys av projektet Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Första analys av projektet Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Första analys av projektet Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Analys - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända den 10 maj 2012 Evaluation North Analys - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Läs mer

MILSA TA DEL AV RESULTAT FRÅN EN UNIK ENKÄTSTUDIE OM HÄLSA RIKTAD TILL NYANLÄNDA FLYKTINGAR

MILSA TA DEL AV RESULTAT FRÅN EN UNIK ENKÄTSTUDIE OM HÄLSA RIKTAD TILL NYANLÄNDA FLYKTINGAR 1 MILSA TA DEL AV RESULTAT FRÅN EN UNIK ENKÄTSTUDIE OM HÄLSA RIKTAD TILL NYANLÄNDA FLYKTINGAR Slobodan Zdravkovic, Malmö högskola Samhällsorientering och Hälsokommunikation, Stockholm 4 juni 2015 » Introduktion»

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med de horisontella kriterierna i Plug In 2.0

Riktlinjer för arbetet med de horisontella kriterierna i Plug In 2.0 Riktlinjer för arbetet med de horisontella kriterierna i Plug In 2.0 I detta dokument beskrivs aktiviteter där vi ska kunna följa processer med arbetet med de horisontella skallkraven från ESF inom Plug

Läs mer

Sammanfattning av utvärderingen av BoU-satsningen

Sammanfattning av utvärderingen av BoU-satsningen Sammanfattning av utvärderingen av BoU-satsningen Bakgrund Inom ramen för överenskommelsen mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och regeringen om stöd till en evidensbaserad praktik (EBP) för god

Läs mer

Uppföljning av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Uppföljning av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Uppföljning av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Gruppintag 1 - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända den 11 januari 2013 Evaluation North Analys av Grupp 2 2013-01-11 Arbetsmarknadsintroduktion

Läs mer

Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv

Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv Projektbeskrivning: Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv 1. Sammanfattande projektidé Syftet med projektet är att undersöka hur samspelet mellan det regionala tillväxtarbetet och det

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro E-post www

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro E-post www 1(6) Kontaktperson Länsledningen Eva Nilsson Gunvor Landqvist Chef för enheten för social hållbarhet Åsa Stenbäck Holmér Integrationssamordnare Länsstyrelsen Skånes uppdrag och arbete inom integration

Läs mer

25 Sexuell och reproduktiv hälsa - insatser till ensamkommande ungdomar samt personal vid HVB-hem och ungdomsmottagningar RS160554

25 Sexuell och reproduktiv hälsa - insatser till ensamkommande ungdomar samt personal vid HVB-hem och ungdomsmottagningar RS160554 25 Sexuell och reproduktiv hälsa - insatser till ensamkommande ungdomar samt personal vid HVB-hem och ungdomsmottagningar RS160554 Ärendet Kunskapen om sexuell och reproduktiv hälsa bland ensamkommande

Läs mer

Projektplan för WAD-nätverket 2015

Projektplan för WAD-nätverket 2015 Projektplan för WAD-nätverket 2015 Datum: 2014-12-11 1. Bakgrund 2. Syfte, huvudmål och delmål 3. Omfattning och avgränsningar 4. Samverkan och beroende av andra projekt 5. Perspektiv som bör beaktas 6.

Läs mer

ÅRSREDOVISNING FÖR FÖLJEFORSKNING AV EN INGÅNG 2018

ÅRSREDOVISNING FÖR FÖLJEFORSKNING AV EN INGÅNG 2018 ÅRSREDOVISNING FÖR FÖLJEFORSKNING AV EN INGÅNG 2018 Bilaga 2 Projektägare: Linköpings kommun Projekttid: 2015-10 2017-10 Kontaktpersoner som kan svara på frågor om insatsen: Lena Strindlund Verksamhetsdoktorand

Läs mer

Inbjudan till deltagande i MILSA II

Inbjudan till deltagande i MILSA II Inbjudan till deltagande i MILSA II informations- och inspirationsserie under 2014 för dig som i din verksamhet möter nyanlända flyktingar! Om MILSA MILSA, stödplattform för migration och hälsa, verkar

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN DUA Nyanlända Lund 16 24 år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Styrning, uppföljning och målsättningar...3 1.2.1 Styrning... 3 1.2.2 Uppföljning...

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

FRÅN HINDER TILL LÖSNINGAR REGIONAL SAMVERKAN KRING ETABLERING AV NYANLÄNDA INVANDRARE

FRÅN HINDER TILL LÖSNINGAR REGIONAL SAMVERKAN KRING ETABLERING AV NYANLÄNDA INVANDRARE FRÅN HINDER TILL LÖSNINGAR REGIONAL SAMVERKAN KRING ETABLERING AV NYANLÄNDA INVANDRARE VI HOPPAS KUNNA INSPIRERA OCH VISA PÅ VÄGEN FRAMÅT Lyfta fram lärdomar kring hur samverkansbaserat regionalt utvecklingsarbete

Läs mer

Utvecklingsområde 1: Utveckla det förebyggande långsiktiga arbetet så att insatser möter de hiv/sti-preventiva behov som finns bland migranter.

Utvecklingsområde 1: Utveckla det förebyggande långsiktiga arbetet så att insatser möter de hiv/sti-preventiva behov som finns bland migranter. Utvecklingsområde 1: Utveckla det förebyggande långsiktiga arbetet så att insatser möter de hiv/sti-preventiva behov som finns bland migranter. Ungefär var femte person som bor i Skåne är utlandsfödd.

Läs mer

Slutrapport. Servicenavet landsbygdsbutiken i centrum 00167167. Årjängs kommun 2120000-1835 20130831 20120401-20130831

Slutrapport. Servicenavet landsbygdsbutiken i centrum 00167167. Årjängs kommun 2120000-1835 20130831 20120401-20130831 Slutrapport Projektnamn Ärende-ID Servicenavet landsbygdsbutiken i centrum 00167167 Stödmottagare Organisationsnummer Årjängs kommun 2120000-1835 Datum för slutrapport Beslutad projekttid 20130831 20120401-20130831

Läs mer

Utvärdering Projekt Vägen

Utvärdering Projekt Vägen Utvärdering Projekt Vägen Projektets bakgrund och utgångspunkter I Lycksele finns ett antal utrikes födda personer som idag har kontakt med alla fyra aktörer (Lycksele kommun, VLL, AF och Försäkringskassan)

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning PROJEKTPLAN 2013 2015 Reviderad okt 2014 Stöd till personer med funktionsnedsättning ett regionalt utvecklingsarbete inom området förstärkt brukarmedverkan i Västerbotten 1 1. Bakgrund och uppdrag I regeringens

Läs mer

Ö Ö Ö CECILIA GÄRDÉN KAREN NOWÉ HEDVALL HÖGSKOLAN I BORÅS

Ö Ö Ö CECILIA GÄRDÉN KAREN NOWÉ HEDVALL HÖGSKOLAN I BORÅS Ö Ö Ö Ö CECILIA GÄRDÉN KAREN NOWÉ HEDVALL HÖGSKOLAN I BORÅS Karen Nowé Hedvall Cecilia Gärdén Mikael Gunnarsson Utvärdering av biblioteksprojekt, följeforskning, lärande och kompetensutveckling samt kunskapsorgansation.

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 Noaks Ark Skåne

Verksamhetsplan 2013 Noaks Ark Skåne Verksamhetsplan 2013 Noaks Ark Skåne Noaks Ark Skåne En del av Riksförbundet Noaks Ark 2 Innehåll 1. Styrelsen berättar s. 3 2. Om Noaks Ark Skåne s. 4 2.1 Vår vision s. 4 2.2 Vår långsiktiga strategi

Läs mer

Ansökan om medel från förbundet till finansiering av samverkansprojekt med Samspelet

Ansökan om medel från förbundet till finansiering av samverkansprojekt med Samspelet Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2014-02-10 1(5) Meta Fredriksson - Monfelt Förbundschef 054-540 50 44, 070-690 90 83 meta.fredriksson-monfelt@karlstad.se Ansökan om medel från förbundet till

Läs mer

Vikmanshyttan. Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. 780 011 kr

Vikmanshyttan. Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. 780 011 kr Vikmanshyttan Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. Foto: Berit Zöllner Projektägare: Hedemora Näringsliv AB Projektledare: Inger Wilstrand Kommun: Hedemora Dnr: 84 Jnr:

Läs mer

Projekt: Unga i JOBB Bjuvs kommun. En sammanfattning av den externa utvärderingen Fokus: Individens perspektiv på sitt deltagande.

Projekt: Unga i JOBB Bjuvs kommun. En sammanfattning av den externa utvärderingen Fokus: Individens perspektiv på sitt deltagande. 23 maj 2014 ESF: Europeiska Socialfonden Programområde 2 Projekt: Unga i JOBB Bjuvs kommun En sammanfattning av den externa utvärderingen Fokus: Individens perspektiv på sitt deltagande Lärande utvärdering

Läs mer

Projektplan Projekt Oberoende 2012 2014

Projektplan Projekt Oberoende 2012 2014 Projektplan Projekt Oberoende 2012 2014 Bakgrund: Projekt Oberoende är ett samverkansprojekt mellan Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF), Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och A Non Smoking Generation

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

LFA som stöd vid granskning Intressenter:

LFA som stöd vid granskning Intressenter: LFA i praktiken LFA som stöd vid granskning Intressenter: Finns en strategi bakom val av aktörer? Relevans? Problem-/situationsbeskrivning: Relevans i förhållande till projektmål? Finns huvudproblem, orsaker

Läs mer

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Tjänsteskrivelse 1(1) 2016-11-28 Dnr: KS 2016/327 Kommunstyrelsen Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Förslag till beslut Kommunstyrelsens beslut Strategi för EU-arbetet i Kävlinge kommun

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV Överenskommen vid gemensamt styrgruppsmöte för båda miljösamverkan 20 maj, efter förankring på chefsmötet 6 maj i Varberg Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan

Läs mer

Slutrapport Föreningen Hjärnkoll Jönköpings län

Slutrapport Föreningen Hjärnkoll Jönköpings län Slutrapport Slutrapport Föreningen Hjärnkoll Jönköpings län Datum: 2015-06-10 Diarienr: 2015/0164 Bakgrund Projektet Hjärnkoll har i utvärderingarna visat att det går att förändra attityder i vårt samhälle.

Läs mer

Vägen till självförsörjning

Vägen till självförsörjning Monica Gullin projektledare Thomas Franzén chef ARE Ansökan Gällande ansökan om medel från Samordningsförbundet för att tillämpa föreslagen modell för identifierad målgrupp inom Torsås kommun. Vägen till

Läs mer

Uppdrag till Länsstyrelsen i Jönköpings län om översyn av samhällsorientering för nyanlända

Uppdrag till Länsstyrelsen i Jönköpings län om översyn av samhällsorientering för nyanlända Regeringsbeslut 1 2018-02-15 A2018/00335/I Arbetsmarknadsdepartementet Länsstyrelsen i Jönköpings län Hamngatan 4 551 86 Jönköping Uppdrag till Länsstyrelsen i Jönköpings län om översyn av samhällsorientering

Läs mer

Projektplan Integrationsstrategi

Projektplan Integrationsstrategi Projektplan Integrationsstrategi Bakgrund Kommunfullmäktige tog i samband med målarbetet 2011 ett beslut om under 2012 arbeta fram en strategi för integration. Uppdraget riktades till kommunstyrelsen,

Läs mer

Mänskliga rättigheter inom folkbildningen 2014

Mänskliga rättigheter inom folkbildningen 2014 Mänskliga rättigheter inom folkbildningen 2014 www.folkbildningsradet.se Sammanfattning Regeringen beslutade i mars 2014 att avsätta 1 miljon kronor för att folkhögskolor och studieförbund ska stärka kunskaperna

Läs mer

Kommittédirektiv. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag. Dir. 2010:55. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010

Kommittédirektiv. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag. Dir. 2010:55. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010 Kommittédirektiv Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag Dir. 2010:55 Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska underlätta införandet av en ny planoch

Läs mer

Utbildningsdepartementet (5) Dnr:

Utbildningsdepartementet (5) Dnr: Utbildningsdepartementet 1 (5) Delredovisning av uppdrag om att genomföra insatser för att förbättra det förebyggande och hälsofrämjande arbetet inom elevhälsan i syfte att stödja elevernas utveckling

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: DRIV i Blekinge Programområde: Skåne-Blekinge Ärende ID: 20200450 Sammanfattande beskrivning Under 2014 har ett energikluster i Blekinge byggts upp bestående av företag, offentliga aktörer

Läs mer

Slutrapport för utvärdering av Den nya administratören

Slutrapport för utvärdering av Den nya administratören Slutrapport för utvärdering av Den nya administratören Sammanfattning Projektet Den nya ambassadören är nu genomfört. Sex av sju projektmål bedöms som uppfyllda. Antalet unika deltagare har väl motsvarat

Läs mer

Guide till slutrapport

Guide till slutrapport Guide till slutrapport Tips inför projektets avslut www.lansstyrelsen.se/skane Projektstödet inom landsbygdsprogrammet syftar till att stärka utvecklingen och konkurrenskraften på den skånska landsbygden

Läs mer

SåSant. Att förbättra sex och samlevnadsundervisningen i skolan - Ett pedagogiskt stöd för skolors utveckling av undervisning i sexualitet

SåSant. Att förbättra sex och samlevnadsundervisningen i skolan - Ett pedagogiskt stöd för skolors utveckling av undervisning i sexualitet SåSant Att förbättra sex och samlevnadsundervisningen i skolan - Ett pedagogiskt stöd för skolors utveckling av undervisning i sexualitet http://www.youtube.com/watch?v=g691gtddjx4 SåSant - Skåne! linda.leveau@kfsk.se

Läs mer

PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären

PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären 2018-11-01-2020-10-31 1 PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären Innehåll PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären... 1 1.0 Beskrivning:

Läs mer

Diarienummer 2017/ Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Diarienummer 2017/ Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt Kompetensutveckling i relation till samhällsorientering och etablering av

Läs mer

Överenskommelse om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter

Överenskommelse om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 12/2017 Vårt ärendenr: 17/00003 2017-06-09 Kommunstyrelserna Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Överenskommelse om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter Ärendenr:

Läs mer

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument?

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Datum:

Läs mer

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet REDOVISNING 2009-03-31 Dnr KUR 2008/6116 Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet Uppdraget Genom regeringsbeslut (S2008/8697/ST) fick Kulturrådet den 23 oktober

Läs mer

Projektstyrningsprocessen i VärNa

Projektstyrningsprocessen i VärNa 1 Ver 1 Projektstyrningsprocessen i VärNa 2. FÖRDJUPADE ANALYSER Orsaksanalys Struktur Verksamhet/organisation Målgrupp 1. PROBLEM- INVENTERING Scanning Struktur Verksamhet/organisation Målgrupp 3. FÖRÄNDRINGS-

Läs mer

Handledning till projektorganisation

Handledning till projektorganisation 2016-02-10 1(5) Handledning till projektorganisation Vem styr vem i insatsen/projektet Vi rekommenderar att insatsägare genomför ett arbetsmöte på temat vem styr vem, där styrgruppsmedlemmarna uppmanas

Läs mer

Slutrapport Socialförvaltningens kunskapsbank Augusti 2015

Slutrapport Socialförvaltningens kunskapsbank Augusti 2015 Slutrapport Socialförvaltningens kunskapsbank Augusti 2015 stockholm.se Innehåll 1. Inledning 3 2. Mål och avgränsningar 3 Effektmål 3 Projektmål 3 3. Projektbeskrivning 4 4. Avgränsning 5 5. Milstolpar

Läs mer

SAMS Umeå. Projektförslag. Initiativtagare till projektförslaget: Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Umeå kommun: Socialtjänsten

SAMS Umeå. Projektförslag. Initiativtagare till projektförslaget: Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Umeå kommun: Socialtjänsten SAMS Umeå Projektförslag Initiativtagare till projektförslaget: Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Umeå kommun: Socialtjänsten 1. BAKGRUND Gruppen som saknar sjukpenninggrundad inkomst (SG1) har historiskt

Läs mer

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Anna Olofsson, Enhetschef Regional Tillväxt, Politikens inriktning Jämställdhetsperspektivet Aktörer och regeringens styrning Ansvaret för regionalt

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Mer information finns på: www.vo-college.se/esf Fokus Yrkesutbildning VO

Läs mer

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV Uppdaterad på gemensamt styrgruppsmöte den 8 september 2016. (Överenskommen vid gemensamt styrgruppsmöte för båda miljösamverkan 20 maj 2014, efter förankring på chefsmötet 6 maj i Varberg.) Avsiktsförklaring

Läs mer

Lär dig mer om hur man söker EU- bidrag och driver EU- projekt. Utbildningskatalog från poten3al12

Lär dig mer om hur man söker EU- bidrag och driver EU- projekt. Utbildningskatalog från poten3al12 Lär dig mer om hur man söker EU- bidrag och driver EU- projekt Utbildningskatalog från poten3al12 Utbildningar och kompetensutveckling på EUområdet Potential12 erbjuder utbildningar till alla aktörer som

Läs mer

Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan.

Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan. Version 151113 Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan. Bakgrund Under 2014 kom 7049 ensamkommande barn till Sverige

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

Hiv på institution. - Ett projekt med syfte att öka kunskapen om och minska spridningen av blodsmittor. Torkel Richert, Malmö högskola

Hiv på institution. - Ett projekt med syfte att öka kunskapen om och minska spridningen av blodsmittor. Torkel Richert, Malmö högskola Hiv på institution - Ett projekt med syfte att öka kunskapen om och minska spridningen av blodsmittor Torkel Richert, Malmö högskola Projektmål Nå ut med information till ett stort antal personer vilka

Läs mer

FRAMTID. ADLON konferens och 6 Monica Ideström Enhetschef Hälsa och Sexualitet

FRAMTID. ADLON konferens och 6 Monica Ideström Enhetschef Hälsa och Sexualitet FRAMTID ADLON konferens 2014-11-5 och 6 Monica Ideström Enhetschef Hälsa och Sexualitet Organisation 2. 2014-11-11 Bisexuella kvinnor mår sämst och är mest utsatta Med dålig allmän hälsa och framför allt

Läs mer

Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn

Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn Överenskommelse Kommun Länsstyrelse Hälsosamtal Region Skåne EBO eller ABO, MiV Asylsökande - Bosättning Af MiV - Etableringsplanering Af - Etableringsersättning

Läs mer

2012-04-27 Deltagaruppföljning SHK v.51, 2011 v.17, 2012

2012-04-27 Deltagaruppföljning SHK v.51, 2011 v.17, 2012 2012-04-27 Deltagaruppföljning SHK v.51, 2011 v.17, 2012 1 Bakgrund och syfte Länsstyrelsen i Skåne län driver sedan 2008 i samverkan med statliga myndigheter, kommuner och organisationer ett utvecklingsarbete

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ FÖRORD Malmö högskola var redan från början en viktig pusselbit i stadens omvandling från industristad till kunskapsstad och

Läs mer

SLUTUTVÄRDERING MILSA - STÖDPLATTFORM FÖR MIGRATION OCH HÄLSA

SLUTUTVÄRDERING MILSA - STÖDPLATTFORM FÖR MIGRATION OCH HÄLSA Avsedd för Malmö högskola och Länsstyrelsen i Skåne Dokumenttyp Rapport Datum Juni 2015 SLUTUTVÄRDERING MILSA - STÖDPLATTFORM FÖR MIGRATION OCH HÄLSA 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 1.1 MILSA och

Läs mer

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT PROJEKTSKOLA I ett projekt har du möjlighet att pröva på det okända och spännande. Du får både lyckas och misslyckas. Det viktiga är att du av utvärdering och uppföljning lär dig av misstagen. Du kan då

Läs mer

UTVÄRDERING AV EUROPEISKA FLYKTINGFONDEN II

UTVÄRDERING AV EUROPEISKA FLYKTINGFONDEN II BILAGERAPPORT Bilaga 1. Enkät Bilaga 2. Enkätresultat BILAGA 1. ENKÄT Enkät till projektledare för projekt XXX i ERF II 2005-2007 Denna enkät riktar sig till samtliga 55 projekt som beviljats medel från

Läs mer

Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg

Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg 1 Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg I Varberg finns sedan länge en ambition att sprida aktionsforskning som en metod för kvalitetsarbete

Läs mer

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten 1 Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3 2. Aktiviteter för intressenter/finansiärer sid 4 2.1 Regional referensgrupp

Läs mer

Götenemallen Datoriserat projektstöd för dokumentation av samverkansprojekt

Götenemallen Datoriserat projektstöd för dokumentation av samverkansprojekt Götenemallen Datoriserat projektstöd för dokumentation av samverkansprojekt Projekt inom ramen för Stimulansmedel Rådet för Trygghet och Folkhälsa Projektnamn och datum Kontaktperson: Telefon: Projektstöd

Läs mer

- Ett metodmaterial för arbete med livsstilsfrågor vid familjecentralen. Kort om projektet

- Ett metodmaterial för arbete med livsstilsfrågor vid familjecentralen. Kort om projektet - Ett metodmaterial för arbete med livsstilsfrågor vid familjecentralen Kort om projektet Treårigt projekt med start 2014 Projektägare är Föreningen för familjecentralers främjande. Styrelsen är styrgrupp.

Läs mer

Hur har jämställdheten utvecklats hos skånska kluster- och innovationsfrämjande aktörer?

Hur har jämställdheten utvecklats hos skånska kluster- och innovationsfrämjande aktörer? Hur har jämställdheten utvecklats hos skånska kluster- och innovationsfrämjande aktörer? Kartläggningsarbete 2005, 2008 och 2013/2014 2 Bakgrund Arbetet med att kartlägga jämställdheten i skånska kluster-

Läs mer

Riktlinjer för styrning (tillstyrkta av RAR:s beredningsgrupp 2014-03-18)

Riktlinjer för styrning (tillstyrkta av RAR:s beredningsgrupp 2014-03-18) Styrning av RAR-finansierade insatser Ett projekt kan vara ytterligare en i raden av tidsbegränsade, perifera insatser som ingen orkar bry sig om efter projektslut. Ett projekt kan också bli en kraftfull

Läs mer

SLSO Utvärdering av Kompetenslyftet ehälsa i primärvården

SLSO Utvärdering av Kompetenslyftet ehälsa i primärvården SLSO Utvärdering av Kompetenslyftet ehälsa i primärvården Delrapport 1 31 januari 2012 Utvärdering av kompetenslyftet ehälsa i primärvården Projekt: Kompetenslyftet ehälsa Period: December 2011- januari

Läs mer

Ökad tillgänglighet = minskad hiv/sti-spridning?

Ökad tillgänglighet = minskad hiv/sti-spridning? Välkomna till dagens diskussion om Ökad tillgänglighet = minskad hiv/sti-spridning? Projekt Sexuell hälsa 2011 2013 Marie Sand & Sanna Malmros Hålltider 13.15 Inledning Jelica Ugricic 13.20 Projekt Sexuell

Läs mer

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV Överenskommen vid gemensamt styrgruppsmöte för båda miljösamverkan 20 maj, efter förankring på chefsmötet 6 maj i Varberg. Uppdaterad september 2018. Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan

Läs mer

Jenny Hostetter sfi-lärare, läromedelsförfattare projektledare nyanländas lärande Pedagogiskt centrum GR Utbildning

Jenny Hostetter sfi-lärare, läromedelsförfattare projektledare nyanländas lärande Pedagogiskt centrum GR Utbildning Jenny Hostetter sfi-lärare, läromedelsförfattare projektledare nyanländas lärande Pedagogiskt centrum GR Utbildning SRHR på sfi och förlagan, Hur gör man? Närhälsan Kunskapscentrum för sexuell hälsa Pedagogiskt

Läs mer

Länsstyrelsernas samordnings och utvecklingsuppdrag i MR: Bakgrund och nuläge

Länsstyrelsernas samordnings och utvecklingsuppdrag i MR: Bakgrund och nuläge Länsstyrelsernas samordnings och utvecklingsuppdrag i MR: Bakgrund och nuläge Uppsala universitets MR seminarium 18 maj Tobias Rahm, projektledare Uppdragets utgångspunkter Sakfrågor Utvärdering 2:a handlingsplanen

Läs mer

Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning

Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning EM4000 W-4.0, 2010-11-17 Datum: 2016-05-17 Dnr: 2016-4714 1 (5) Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning Bakgrund Regeringen avsätter 25 miljoner

Läs mer

Samhälls- och hälsokommunikation i Skåne SHK

Samhälls- och hälsokommunikation i Skåne SHK Samhälls- och hälsokommunikation i Skåne SHK Hälsa en förutsättning för integration och delaktighet En god hälsa är viktig för våra möjligheter att lära nytt och delta i samhällslivet. Migrationsprocessen

Läs mer