sommaren 2011 Beställda böcker på Simrishamns bibliotek Kultur- och fritidsförvaltningen informerar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "sommaren 2011 Beställda böcker på Simrishamns bibliotek Kultur- och fritidsförvaltningen informerar"

Transkript

1 sommaren 2011 Beställda böcker på Simrishamns bibliotek Kultur- och fritidsförvaltningen informerar

2 Jussi Adler-Olssen: Kvinnan i rummet En vacker vinterdag 2002 försvinner den unga lovande folketingspolitikern Merete Lynggaard spårlöst på väg hem från arbetet. Trots ett massivt polispådrag körde utredningen fast. Många år senare hamnar fallet på den buttre kriminalaren Carl Mörks bord. Paul Auster: Sunset Park Miles arbetar i Florida med att tömma hem där familjer blivit vräkta. Efter en kärlekshistoria med en brådmogen tonåring och med styvbrodens död hängande över sig flyr han till New York. Där hamnar han i ett ruffigt hus som har ockuperats av en grupp konstnärer. Auster skildrar ett USA i ekonomisk kris och förändring. Isabel Allende: Zarités frihet Zarité föddes i slutet av 1700-talet i kolonin Saint Dominique, dagens Haiti. Som nioåring såldes hon till den vite jordägaren Toulosu Valmorin och blev husslav. Isabel Allende är tillbaka med en ny roman om en stark och självständig kvinna. Simon Beckett: Från andra sidan graven En ung flicka hittas begravd på den ödsliga Dartmooreheden. Polisen är övertygad om att hon är ett av seriemördaren Jerome Monks offer. Han erkänner och fängslas, men när han åtta år senare rymmer ställs allt på ända. Jane Austen: Stolthet och fördom Tevattensromaner, så avfärdades Jane Austen av 1800-talets svenska litteraturkritiker. Så fel de hade. Berättelsen om hur Elizabeth Bennet och den svåråtkomlige Mr Darcy på kringliga vägar kantade av förvecklingar och högmod långsamt närmar sig varandra hör till litteraturens verkliga höjdpunkter. Nu återutges den i nyöversättning av Gun-Britt Sundström. Christoffer Carlsson: Den enögda kaninen Tillsammans med fem vänner tillbringar David de långa sommardagarna vid huset utanför det lilla samhället Dalen. De solar, grillar, dricker och på nätterna gör de inbrott. Stöldgodset gömmer de i huset. Ny deckare av författaren som slog igenom med debuten Fallet Vincent Franke.

3 Marita Conlon-McKenna: Bröllopsfixaren Maggie Ryans tre döttrar är snygga, smarta och singlar. Det senare har Maggie bestämt sig för att ändra på, men det visare sig lättare sagt än gjort. Men chanserna ökar när den ogifte Mark McGuinness flyttar in i grannhuset. Uppföljaren till succén En liten hattaffär på hörnet. Unni Drougge: Karriärmammans dotter En relationsroman om den unga generationens sökande efter identitet och om föräldrar som är uppslukade av självförverkligande. Och den smärtsamma processen att reparera de trasiga banden mellan en mor och en dotter. Arne Dahl: Viskleken A-gruppen är nerlagd, men i Opcop återförenas flera av gruppen tidigare medlemmar. Trots att Opcop ska vara en konfidentiell grupp verkar någon ha läckt. Ett lik påträffas i London och inne i kroppen finns ett meddelande till Opcop. Arne Dahl återvänder till brottsbekämpningen. Frederick Forsyth: Kobran Paul Deveraux har fått ett uppdrag: att en gång för alla ta itu med de mäktiga drogkartellerna. Deveraux brukade chefa för specialuppdragen inom CIA innan han fick sparken för att har varit för hänsynslös. Nu får han göra precis som han själv vill, alla gränser och regler än hans egna. Jeffery Deaver: En skör tråd Manhattans elnät utsätts för ett omfattande attentat och Lincoln Rhyme ställs inför en kyligt beräknande och brutal mördare. Ny bok av en av Liza Marklunds absoluta favoriter. Anne Fortier: Julia En internationell succé som väver ihop Romeo och Julia med en modern Guilietta. Kan det vara så att detta är samma Julia som inspirerade Shakespeare? Eller är hon släkt med den verkliga Julia, vars öde var bakgrund till den odödliga tragedin? Vilar det fortfarande en förbannelse över hennes släkt?

4 Anna Fredriksson: Sommarhuset Evas värld rasar samman när hennes mamma tar sitt liv. Snart är hon indragen i bitter arvstvist med sina syskon. När mammans älskade skärgårdshus ska säljas träffas syskonen på nytt, men frågan är om kan hitta tillbaka till varandra. Detta är Fredrikssons romandebut, tidigare har hon bland annat skrivit manus till Rederiet, Wallander, Sprängaren och Tjenare Kungen. Tana French: Faithful place Faithful place är Frank Mackeys barndomskvarter i Dublin, en plats han flydde från för tjugo år sedan. Ytterst tveksam har han nu återvänt. Han försöker ta reda på vad som verkligen hände den där dagen för länge sedan. En kriminalhistoria i samma anda som Dennis Lehane. Nominerad till bland annat Edgar Allan Poe Award John Grisham: Bekännelsen 1998 våldtog och ströp Travis Boyette en cheerleader i östra Texas. Han grävde ner hennes kropp så att den aldrig skulle hittas och följde sedan fascinerat hur Donté Drumm, en ung fotbollsstjärna häktades och dömdes. Nio år senare har Drumm fyra dagar kvar till sin avrättningen och Boyette lider av en dödlig hjärntumör. Då bestämmer sig Boyette för att bekänna sin skuld. Kristin Hannah: Den frusna trädgården Systrarna Whitson är helt olika. Medan Meredith stannat kvar i denna trygga småstaden och bildat familj är den rastlösa Nina krigsreporter på ständig resa till oroshärdarna. När deras far plötsligt blir svårt sjuk återvänder systrarna till barndomshemmet. Caroline Graham: En tragisk mans död När Caustons amatörteatersällskap sätter upp Amadeus är nerverna på helspänn. Stridigheter och hemliga affärer hotar föreställningen. I publiken sitter kommissarie Barnaby. Dags för ännu fler mord i Midsomer med andra ord. Joanne Harris: Kärt barn En psykologisk thriller om en änka och hennes tre söner. Deras namn var Svart, Brun och Blå. Svart var den äldste, lynnig och aggressiv. Mellanbarnet Brun var blyg och trög. Men Blå var sin mors favorit. Och han var en mördare.

5 Staffan Heimerson: Överallt & ingenstans resor, äventyr och en och annan tanke I femtio år har världsreportern varit globetrotter. Nu nygift och med många katter och för många risiga bilar är han bosatt i Provence. Anne Holt och Even Holt: Flimmer Tillsammans med sin bror Eve har Anna Holt skrivit en medicinsk thriller där flera nyopererade hjärtpatienter avlidit efter operationen. Skälet är att ett litet chip som opererats in i patienterna har drabbats av datavirus. Spåren leder till det amerikanska företagen Mercury Medical, som nu hotas av en annalkande ekonomisk katastrof. Björn Hellberg: Sankte Per Axel Pettersson på en av Stadens begravningsbyråer får en kväll ett hotfullt anonymt telefonsamtal. Strax därefter görs en otäck upptäckt på ett serviceboende för äldre. Ännu ett fall för den rundlagde och hängivne kommissarie Sten Wall. Michel Houllebecq: Kartan och landskapet Konstnären Jed Martin är en typisk Houllebecqgestalt i den yngre medelåldern: alienerad och tämligen ointresserad av sitt liv. Även om ett brutalt mord inträffar halvvägs in i romanen är detta en oväntat stillsam och melankolisk bok av den franska litteraturen enfant terrible. Marie Hermanson: Himmelsdalen Den som kommer till Himmelsdalen är egentligen inte sjuk. Den som bara är trött och behöver vila får här andas hög luft och äta god mat, t o m dricka ett glas vin. Daniel hälsar på sin tvillingbror Max i Himmelsdalen och byter mer än gärna plats med honom när Max måste reda ut sina affärer. Men snart inser Daniel att Himmelsdalen är en sjukare plats än man kunnat föreställa sig. Anna Jansson: Alkemins eviga eld Maria Wern vid Gotlandspolisen jagar en mördare som följer alkemins principer. Jakten på den fanatiske gärningsmannen rör sig från ett gammalt konstnärskollektiv på Gotland till Kosta Art Hotell.

6 Mari Jungstedt: Det fjärde offret I Jungstedts nionde kriminalroman begås ett väpnat rån mot en värdetransport i den slumrande idyllen Klintehamn på Gotlands västkust. I jakten på rånarna letar kommissarie Anders Knutas efter samband i det förflutna samtidigt som han försöker lägga band på sina känslor för kollegan Karin Jacobsson Jens Lapidus: Livet deluxe JW har inte förspillt sin tid på kåken. Han planerar en storstilad comeback. Jorge har tröttnat på vanligt knegarliv. Livet deluxe hägrar och den här gången ska det bli riktigt stora pengar. Ännu mer av huvudstadens undersida i den tredje boken i Lapidus Stockholm noirserie. Mons Kallentoft: Den femte årstiden Tidigt i maj hittar en ung barnfamilj på skogspromenad utanför Linköping ett svårt sargat lik. Kriminalinspektör Malin Fors tycker sig omedelbart se likheter med fallet Maria Murvall som hittades våldtagen och misshandlad några år tidigare. Kan det finnas ett samband? Donna Leon: Om stenar kunde tala En afrikansk gatuförsäljare blir mördad. Vilket motivet skulle vara är oklart. Handlar det om rivalitet mellan olika invandrargrupper? Kommissarie Brunetti kopplas in på fallet och han misstänker snart att det handlar om ett beställningsmord. Karl Ove Knausgård: Min kamp 2 Lagom till semestertiden: Går inte att sluta läsa, kräver därför planering, man får ta semester eller sjukskriva sig, som det står i en recension av Per Wirtén. Andra delen i detta sexdelade romanprojekt. Norges absoluta litterära megastjärna fortsätter att vara självutlämnande och äcklas över samtiden. Amanda Lind: Francys testamente Del två av trilogin som inleddes med Francys evangelium. Lisbet Salander möter Gudfadern, stod det i en recension och förlagsreklamen säger En Pulp fiction-roman för dig som gillar Tarantino, Almodovar och Sopranos.

7 Jan Lööf: Serier : Volym tre Ännu en praktvolym med Lööfs serier. I denna del finns några klassiska Felix-äventyr, men också fotomontage, affischer och målningar. Elisabet Nemert: Ljusets dotter Det är sent 1700-tal och Edsbergs slott utanför Stockholm sjuder av liv. Drängarna och torparna samlas för dagens uppgifter, fiskarna lägger ut sina nät, i köket styr kokerskan över pigorna och från slottsalarna hörs glada röster. Ännu en bok med historisk bakgrund av Nemert Jonas Moström: Evig eld En överläkare skjuts ner utanför akutmottagningen på Sundsvalls sjukhus. Kriminalkommissarie Johan Axberg misstänker att motivet är svartsjuka. Men det kan också vara kopplat till läkarens engagemang i läkemedelsbolaget Global Medical Careness, som enligt ryktet säljer medicin med cancerframkallande biverkningar till u-länder. Håkan Nesser: Himmel över London Nesser återvänder till London i denna listigt anlagda berättelse som parallellt utspelar sig dels på talet, dels en bit inpå 2000-talet. Både en spionhistoria och ett kärleksdrama i detta romanexperiment i Italo Calvinos stil. Christian Mörk: De tio härskarna Den unge agronomen Victor Tallent har lyckats genmanipulera ett ris som skulle kunna rädda jordens alla fattiga från svält. Men istället konfronteras han med en konspiration av tio mäktiga män som är de som egentligen styr världen. Elizabeth Noble: Vänskapsband Eve Gallagher lämnar England för ett nytt liv i New York. Men istället för att hamna mitt i ett avsnitt av Sex and the city känner sig Eve ensam, ensammare än hon någonsin varit. Men i huset hon bor i finns möjligheterna till vänskap bakom varje dörr.

8 Bengt Ohlsson: Rekviem för John Cummings Bokens John Cummings är en medelålders punkare på väg att dö. Även om hans tankar kretsar kring döden finns det också ett kvardröjande ljus i denna roman om mannen som spelade gitarr fortare än alla andra. Den ger en oväntad bild av en av rockens mest berömda män. Det här är romanen om mannen som kallade sig Johnny Ramone, hans liv och död. Anna-Karin Palm: Snöängel Den unga, föräldrarlösa Hedvig rör sig genom Stockholm, gåtfull men ändå självklar. Hon sammanstrålar med vänner och okända när hon letar efter sin systers bortsprungna hund. Försöker schäfern Billy visa något när han ständigt dyker upp på olika platser? Linda Olsson: Det goda inom dig Marion Flint är sextio år. Hon lever ensam i ett litet hus vid kusten i Nya Zeeland och arbetar deltid som läkare i en näraliggande by. En dag mötet hon den lille maoripojken Ika. Även i sin nya bok återkommer Linda Olsson till de teman hon behandlat i sina tidigare böcker: vänskap och kärlek. Amos Oz: Lantliga scener Åtta berättelser som tillsammans bildar en roman. Den utspelar sig i Tel Ilan, en idyllisk men bedagad israelisk by. Drömsk, sorgsen, men aldrig uppgiven läsning av en av Israels största författare. Jodi Picoult: Jacobs värld Jacob är begåvad och humoristisk, men han har också svårt att förstå sig på andra människor och helt beroende av att hans dagar följer samma rutin. Han är inlåst i sin egen värld han har Aspergers syndrom. När hans handledare plötsligt hittas död blir Jacobs beteende, hans tics och plötsliga utbrott tydliga tecken på att det är han som är den skyldige. Till slut måste hans mamma ställa sig frågan: Är Jacob mördare? Nora Roberts: Som en drömbild Mac Elliot är fotograf och driver den framgångsrika bröllopsagenturen I nöd och lust. För egen del kan hon möjligen tänka sig en liten flört för att liva upp tillvaron. Att hon skulle bli kär i den tafatte, om än charmige, läraren Carter verkar osannolikt. Men

9 Peter Robinson: Skuggor på vattnet Det har gått tjugo år sedan överkommissarie Alan Banks ansökte om tjänsten i Eastvale, Yorkshire, och fortfarande är hans liv ganska rörigt. En dag får han ett brev som handlar om morden på några prostituerade i Soho, ett fall han utredde för länge sedan. Detta är upptakten till en av novellerna i denna samling. Ferdinand von Schirach: Brott En man dör av hjärtinfarkt hos en illegalt invandrad prostituerad kvinna, som får hjälp av sin pojkvän att stycka den döde och begrava honom i stadsparken. Annars skulle hon fängslas och sedan utvisas. Detta är handlingen i en av de elva novellerna i Brott. Med en bakgrund som advokat berättar von Schirach som få andra om brott. Ann Rosman: Porto Francos väktare En ung kvinna förklädd till man stiger iland i Marstrands hamn en septemberdag år senare görs ett gruvligt fynd på Klöverön. En mor och ett spädbarn hittas döda i Gamle Mosse. Trådarna leder kriminalkommissarie Karin Adler långt tillbaka i Marstrands historia. Viveca Sten: I natt är du död När studenten Markus Larsson hittas död i sin lägenhet tyder allt på att han begått självmord, men hans mamma är övertygad om att han blivit mördad och hon bönfaller Nackapolisen att gräva vidare. Detta är den fjärde boken om Thomas Andreasson och Nora Linde. Dorothy Sayers: X4 [Oskuld och arsenik ; Drama kring ung dansör ; Kamratfesten ; Lord Peters smekmånad] Med Lord Peter Wimsey skapade Sayers en världsvan aristokrat som var lika förtjust i invecklade deckargåtor som den självständiga deckarförfattaren Harriet Vane. Sayers fyra deckare om paret ges nu ut i nyöversatta, oavkortade utgåvor. Att återigen få följa Wimsey & Vane är en njutning. Besök gärna vår hemsida Där hittar du bl.a den här foldern

10 Tobias Barkman & Joakim Palmkvist: Malmös undre värld En skildring av gängkrigens Malmö en berättelse om nio avrättade män och staden de levde i. Författarna undersöker stadens kriminella nätverk och gangstermord i denna skildring som går bakom tidningarnas rutinmässiga kommentarer om interna uppgörelser. Carina Burman: Djävulspakten En biografi om den störste. Alltid i strålkastarljuset. Ständigt på tidningarnas förstasidor. Superstjärnan som med sin magiska beröring förvandlade banala komedier till stor teaterkonst. En bok om Gösta Ekman d.ä., mannen som gav upphov till en teaterdynasti. Han som förvandlade skådespelarlivet i Sverige i grunden. Malcolm Beith: Jakten på El Chapo Mexiko, april Kropparna efter två underrättelseagenter förklädda till bönder hittas vid vägkanten. Intill liken finner man meddelandet: Ni kommer aldrig att fånga El Chapo. En rapport från det mexikanska drogkriget och jakten på El Chapo, världens mest efterspanade knarkboss. Barbara Demick: Inget att avundas : vardagsliv i Nordkorea Demick skriver om vardagslivet i ett av världens mest slutna länder. Ett unikt reportage där läsaren möter vanliga nordkoreaner, till exempel ett ungt par som har en hemlig relation och som går långa promenader när de talar om allt, utom den regim som tvingar dem att smyga med sin relation. Ingrid Betancourt: Även tystnaden har ett slut Jag var fastkedjad vid ett träd, fråntagen all frihet, friheten att röra sig, att sitta ner, att resa sig upp Detta är berättelsen om de sex och ett halvt år Betancourt satt fången hos FARC-gerillan i den colombianska djungeln. Dick Harrison & Mikael Gustafsson: Upplev Sveriges historia En guide till historiska sevärdheter från forntidens mystiska Ale stenar till det moderna industrisamhällets avtryck i Norrköping. Med hjälp av denna bok möter man kungar, stormän, bönder, kapitalister, soldater och arbetare och får se hur de levat och vad de lämnat efter sig runtom i Sverige.

11 Ann Heberlein: Ett gott liv I denna uppföljare till Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva väver Heberlein samman personliga reflektioner med filosofiska resonemang kring begrepp som godhet och ondska, kärlek, altruism och egennytta till en uppgörelse med samtiden. Georg Klein: Jag återvänder aldrig Ännu en gång väver Georg Klein samman 1900-talets våldsamma historia med tankar om konstens eviga värden och de stora existentiella frågorna. Med Förintelsen som utgångspunkt följer han hatets historia fram till våra dagars högerextrema framgångar. Kitty Kelley: Oprah Nu när hon lagt ner sin tv-show och ska ägna sig åt sin egen affärsverksamhet kommer det första heltäckande porträttet av Oprah Winfrey. The Oprah Winfrey Show anses vara ett av tv-historiens viktigaste program och Winfrey räknas som en av vår tids mäktigaste personer. Ingmarie Nilsson: Löpträning Löpträning är en folkrörelse. I den här boken finns allt, både för den som vill komma igång och för den som vill utvecklas som löpare. Natascha Kampusch dagar När hon var tio år gammal överfölls Natascha Kampusch på väg till skolan. I över åtta år hölls hon inspärrad i ett specialbyggt, ljudisolerat utrymme hos en man vid namn Wolfgang Priklopil. Under denna tid var hon helt utlämnad till förövarens nycker och tvingades utstå både fysisk och psykisk misshandel. Joyce Carol Oates: Änkans bok En morgon i februari 2008 kör Joyce Carol Oates sin make Raymond Smith till akuten. En besvärlig förkylning visar sig vara lunginflammation och helt plötsligt tillstöter en infektion och bara några dagar senare får Oates ta emot det obegripliga beskedet att hennes man är död. En sorgebok där Oates berättar om tiden efter sin makes bortgång, smärtan och alla bestyr, men också om vännerna och minnena.

12 Ann Olivecrona & Petter Karlsson: Mitt i Afrika : en kvinnas kamp för de vilda djuren En kvinna med en utförlig CV: hon har fängslats av Idi Amins soldater, hjälpt Richard Attenborough att hitta geparder, shoppat med Robert Redford och tagit hand om en naken Jimi Hendrix. Bland annat. Sin mesta tid har hon dock ägnat åt att utmana den illegala handeln med vilda djur. Susanna Rosén: 100 vårlökar I den här boken får vi lära oss hur man får blommande vårlökar från det att snön smälter ända fram till midsommar från snödroppar till allium. Ulrika Palmcrantz: Bröstresan Varje år drabbas kvinnor av bröstcancer. Bröstresan är en inspirerande bok, full av livskraft. En berättelse om sjukdom, sorg och svårigheter människor tvingas möta. Den berättar också om hur familj, vänner och sjukvård bemöter sjukdomen. Niklas Rådström: Stig När några timmar gått efter Stig Claessons död ringde någon från TT till Niklas Rådström och ville få en kommentar. Trots att han känt Slas länge kunde Rådström knappt komma på något att säga. Nu har han skrivit en mycket personlig minnesbild om vänskapen dem emellan. Lennart Pehrson: Ni har klockorna vi har tiden Tio år efter terrorattacken den 11 september är det inte längre säkert att USA kan behålla sin position som global ledarnation och världens enda supermakt. Lennart Pehrson, mångårig korrespondent bosatt i New York, har skrivit det senaste kapitlet i USA:s nutidshistoria. Robin Sharma: Ledaren utan titel Sedan han kom hem från kriget i Irak har Blake haft svårt att anpassa sig till det civila livet. En luggsliten man som kommer in i bokhandeln där Blake arbetar leder dock in honom på nya spår. Ledaren utan titel är en fiktiv berättelse av författaren till Munken som sålde sin Ferrari.

13 Sune Sylvén: Björn Borg och Wimbledon Tiebreaket i den klassiska finalen mellan John McEnroe och Björn Borg 1980 klassas som ett av de största idrottsögonblicken någonsin. Detta blev Borgs femte och sista Wimbledontriumf. I denna bok om Borgs 41 segrar och ett nederlag bistår legenden själv med kommentarer och synpunkter. Västerbottensost : 100 vinnande recept Ostarnas konung är naturligtvis inte Brie de Meaux eller något annat utländskt utan Västerbottensosten! Här kommer 100 recept med Västerbottensost som utgångspunkt. Allt från småplock till drinken och till soppor, bufférätter, huvudrätter och efterrätter Trädgårdsriket En guide till 850 svenska trädgårdar stora, små, exklusiva, enkla, blomrika och strama. Med den boken i din hand kan du besöka dem alla. Boken är sammanställd av Gunnel Carlsson. Rikard Wolff: Rikitikitavi Rikard Wolff debuterade som skådespelare på åttiotalet på Teater Galeasen och Unga Klara och fick sitt breda genombrott i Colin Nutleys film Änglagård En av Sveriges mest folkkära artister skriver här själv om sitt eget liv. Ljudböcker Ann Cleeves: Dolda djup Arne Dahl: Viskleken Björn Hellberg: Sankte Per Mari Jungstedt: Det fjärde offret Jens Lapidus: Livet deluxe Jonas Moström: Evig eld Elisabet Nemert: Ljusets dotter Linda Olsson: Det goda inom dig Nora Roberts: Som en drömbild Dorothy Sayers: Oskuld och arsenik Viveca Sten: I natt är du död Fay Weldon: Jag ser mig, jag ser dig Rikard Wolff: Rikitikitavi Sonja Åkesson: Middag med chefen Se även våra nya e- & ljudböcker från Elib och Mediejukeboxen (nästa uppslag)!

14 E-Lib Mediejukeboxen E-Lib: Ljud- & E-böcker Via vår hemsida - gå till och klicka på Bibliotek i menyn - hittar du E-Libs sortiment. Välj och vraka bland ett stort antal titlar som du kan läsa eller lyssna på - direkt i din dator. Det enda du behöver göra är att fylla i ditt lånekortsnummer. Mediejukeboxen: Ljud- & E-böcker, filmer med mera Mediejukeboxen är en makalös maskin. Du hittar den i vår entré och den innehåller det mesta man kan tänka sig. Bland annat kan du ladda ner 100% Simrishamn, ett ljudstråk som skildrar stadens själ i ett kollage av berättande röster. Sortimentet utökas kontinuerligt och här finns något för alla smaker. Verkar det krångligt? Be bibliotekets personal om hjälp. Att njuta av litteratur på det här sättet är lättare än du tror! Fråga oss! Hur gör man? Du besöker biblioteket med ditt USB-minne, mobiltelefon eller mp3-spelare, väljer titlar på skärmen och laddar ned - klart! (Har du en produkt ur Apples sortiment? Spara då på ett USB-minne här och tanka sedan över materialet till I-Tunes. Därefter kan du skicka det till den enhet du vill använda)

15

NORSTEDTs2014. vår. Konkubinen som blev Kinas kejsarinna SIDAN 23. Ur innehållet: Ny roman av Torgny Lindgren 5

NORSTEDTs2014. vår. Konkubinen som blev Kinas kejsarinna SIDAN 23. Ur innehållet: Ny roman av Torgny Lindgren 5 NORSTEDTs2014 Ur innehållet: Ny roman av Torgny Lindgren 5 Michael Mortimers äventyr fortsätter 12 Elizabeth George, deckardrottning 15 Plura hetare än någonsin 31 Maria Akraka och milen 41 Konkubinen

Läs mer

film inom vård och omsorg

film inom vård och omsorg film inom vård och omsorg medicinska sjukdomar och skador genetiska sjukdomar neurologiska sjukdomar neuropsykiatriska diagnoser psykologi och psykiatriska diagnoser alkohol, droger och missbruk familj

Läs mer

Nya talböcker mars 2015

Nya talböcker mars 2015 Nya talböcker mars 2015 Litteratur för vuxna... 1 Skönlitteratur... 1 Om du vågar... 1 Sirener... 1 Nattens dagg... 1 Dagar i Alchan-Jurt... 1 Stum rädsla... 1 Akutbjällran... 1 Himlakroppar... 2 Aldrig

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

The Work av Byron Katie

The Work av Byron Katie The Work av Byron Katie En introduktion Ingen kan ge dig frihet utom du själv. Denna lilla bok visar hur man gör. Byron Katie Det här häftet presenterar kärnan av The Work av Byron Katie. Tusentals häften

Läs mer

Folkets Bio presenterar. En film från Olympia Filmproduktion i samproduktion med Sveriges Television med stöd av Svenska Filminstitutet

Folkets Bio presenterar. En film från Olympia Filmproduktion i samproduktion med Sveriges Television med stöd av Svenska Filminstitutet Folkets Bio presenterar En film från Olympia Filmproduktion i samproduktion med Sveriges Television med stöd av Svenska Filminstitutet Långt från Jordbro En film om några av Jordbrobarnens barn En film

Läs mer

All rights reserved. Kopiering för personligt behov och utbildningsyfte tillåtet.

All rights reserved. Kopiering för personligt behov och utbildningsyfte tillåtet. Möten med INTERNET-GENERATIONEN av Håkan Anderberg Copyright Håkan Anderberg, Juli 2014. Published at Smashwords All rights reserved. Kopiering för personligt behov och utbildningsyfte tillåtet. Tidigare

Läs mer

Böcker som handlar om utsatta barn, barn som far illa och vanvård Både sanna och påhittade historier

Böcker som handlar om utsatta barn, barn som far illa och vanvård Både sanna och påhittade historier Böcker som handlar om utsatta barn, barn som far illa och vanvård Både sanna och påhittade historier Buergenthal, Thomas. Pojken som överlevde förintelsen. (Lz Buergenthal) Den judiske pojken Thomas Buergenthal

Läs mer

Att stödja barn och ungdomar som mist en anhörig. Vägledning för föräldrar och andra som tar hand om barn

Att stödja barn och ungdomar som mist en anhörig. Vägledning för föräldrar och andra som tar hand om barn Att stödja barn och ungdomar som mist en anhörig. Vägledning för föräldrar och andra som tar hand om barn Att stödja ett barn som mist en anhörig Få händelser i livet påverkar familjer lika starkt som

Läs mer

Daniel Poohl Bokdagar i Dalsland

Daniel Poohl Bokdagar i Dalsland w w w. b o k d a g a r i d a l s l a n d. s e nr 2 14 år gå n g 1 6 Daniel Poohl Bokdagar i Dalsland Litteraturpristagaren och 31 juli 2 augusti i Victor Estby VER ST NG i förlag VE RS T NG Karn stedt

Läs mer

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst mel Blomberg Mymmel Blomberg FoU SocialCentrum Region Halland FoU-verksamheten på Region

Läs mer

e n bo k fö r ve m so m he l s t

e n bo k fö r ve m so m he l s t e n bo k fö r ve m so m he l s t 1 sara kerstin emma disa leon jon bertil inez lea siri maj lucas maria rabieh olof iseline william hugo mira 2 e n bo k fö r ve m so m he l s t toffer Ahmad blenda jill

Läs mer

Våren. Kärlek kärlek hurra hurra. Nagu-nalle. Golem. Agneta Enckell. Torsten Pettersson. Nils-Erik Forsgård. Leif Salmén

Våren. Kärlek kärlek hurra hurra. Nagu-nalle. Golem. Agneta Enckell. Torsten Pettersson. Nils-Erik Forsgård. Leif Salmén Våren 2005 DEBUTANT, BARNBOK: Henrika Andersson Nagu-nalle sid. 11 DEBUTANT, NOVELLER: Hannele Mikaela Taivassalo Kärlek kärlek hurra hurra sid. 4 LYRIK: Eva-Stina Byggmästar sid. 7 Agneta Enckell sid.

Läs mer

Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se

Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se Om du var Rik och Lycklig... Vem bryr sig? Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se Friskrivningsklausul Författaren ger i denna text enbart sin egen syn på vad materialet innehåller och du

Läs mer

Stefan Blomgren. utan barn

Stefan Blomgren. utan barn Pappa utan barn Pappa Stefan Blomgren utan barn Bokförlaget Efron & Dotter AB Duvnäsvägen 1 131 43 Nacka www.efron.se bokforlaget@efron.se Stefan Blomgren 2007 Bokförlaget Efron & Dotter AB 2007 Omslagsfoto

Läs mer

Intrigpapper Mörkrets Tid 2-4 oktober 2009

Intrigpapper Mörkrets Tid 2-4 oktober 2009 Intrigpapper Mörkrets Tid 2-4 oktober 2009 Världen Så skapades en misslyckad plats, vacker och förstulen från skaparens sanna och mörka intention. En problematisk plats, både skön och fruktansvärd i sig

Läs mer

våldet Det tysta de allra minsta barnen mest utsatta Tema: Aga

våldet Det tysta de allra minsta barnen mest utsatta Tema: Aga Tidningen om barns rättigheter Tema: Aga Vuxnas våld mot barn ökar Emilia, 22, blev slagen hemma Libanon Rädda Barnen utbildar lärarna Det tysta våldet de allra minsta barnen mest utsatta Sista ordet:

Läs mer

Årets Ved? Så blir du äckligt rik i det snabbväxande Asien. av Mohsin Hamid SKÖNLITTERATUR

Årets Ved? Så blir du äckligt rik i det snabbväxande Asien. av Mohsin Hamid SKÖNLITTERATUR HÖSTENS BÖCKER 2013 SKÖNLITTERATUR Årets Ved? Så blir du äckligt rik i det snabbväxande Asien av Mohsin Hamid foto: MIA CARLSSON Förra året hade Natur & Kultur två osannolika bästsäljare. Två böcker som

Läs mer

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv.

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Översikt De fem djuren...5 min Repetition av träff 4, 3, 2 och 1...10 min Genomgång av att öva mellan träffarna...10 min Dansa jobbig tanke...15 min Festinbjudan...15

Läs mer

Läskraft! bli högläsare för personer med demens! Studiecirkelmaterial

Läskraft! bli högläsare för personer med demens! Studiecirkelmaterial Läskraft! bli högläsare för personer med demens! Studiecirkelmaterial Läskraft! bli högläsare för personer med demens! Text: AnnMarie Lindman Foto: Catharina Kåberg Copyright: Centrum för lättläst Form:

Läs mer

Flickan och hästen Bilder från ett hem för särskild tillsyn

Flickan och hästen Bilder från ett hem för särskild tillsyn SiS följer upp och utvecklar 2/01 Flickan och hästen Bilder från ett hem för särskild tillsyn Sven Forsling Flickan och hästen Bilder från ett hem för särskild tillsyn Foto: Martin Cejie.Aftonbladet Bild.

Läs mer

Framtidstro sedan 1919

Framtidstro sedan 1919 Framtidstro sedan 1919 0 Innehåll Förord 3 Från telegram till mobil 5 En miljon i väskan 8 Språkförbistring 11 Vi tog strid för flyktingarna! 12 Jag glömmer aldrig Maria! 15 Hissen var Annas hem 17 Mellan

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

bildning Lagar läckert och färgglatt Mötesplats visar vägen tillbaka sid 3 circle line på 50- talet sid 25 år i keramikverkstaden

bildning Lagar läckert och färgglatt Mötesplats visar vägen tillbaka sid 3 circle line på 50- talet sid 25 år i keramikverkstaden &Folk bildning nummer 3 40 år i keramikverkstaden sid 20 circle line på 50- talet sid 25 Mötesplats visar vägen tillbaka sid 3 Souad Sabri på cirkel Lagar läckert och färgglatt Förord conny Pettersson

Läs mer

vi är generation otrygg röster om att hamna utanför

vi är generation otrygg röster om att hamna utanför vi är generation otrygg 10 röster om att hamna utanför >> Någon som lyssnar och ser Att bli sedd och bekräftad är nog det viktigaste för en ung människa på väg ut i livet. Det kan låta enkelt, men ändå

Läs mer

DOKUMENT. Kidnappad. EN HEL TIDNING: Ulrika Bidegård. berättar om dramat 21 år senare. Bryssel den 20 januari 1993 DAGAR SOM SKAKADE SVERIGE

DOKUMENT. Kidnappad. EN HEL TIDNING: Ulrika Bidegård. berättar om dramat 21 år senare. Bryssel den 20 januari 1993 DAGAR SOM SKAKADE SVERIGE DOKUMENT DAGAR SOM SKAKADE SVERIGE TORSDAG 3 JULI Kidnappad Bryssel den 20 januari 1993 EN HEL TIDNING: Ulrika Bidegård berättar om dramat 21 år senare 2 e DAGAR SOM SKAKADE SVERIGE Här väntade Mm En kall

Läs mer

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1 Krister Inde Se dåligt Må bra Indenova 1 AB Tidigare utgivna böcker och faktaskrifter med Krister Inde som författare och faktainsamlare: 1975 Synträning med optik (tillsammans med Örjan Bäckman), Liber

Läs mer

Unga som skadar sig genom sex

Unga som skadar sig genom sex Unga som skadar sig genom sex Linda Jonsson och Åsa Lundström Mattsson Stiftelsen Allmänna Barnhuset 2012 Unga som skadar sig genom sex Linda Jonsson Åsa Lundström Mattsson Stiftelsen Allmänna Barnhuset

Läs mer