sommaren 2011 Beställda böcker på Simrishamns bibliotek Kultur- och fritidsförvaltningen informerar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "sommaren 2011 Beställda böcker på Simrishamns bibliotek Kultur- och fritidsförvaltningen informerar"

Transkript

1 sommaren 2011 Beställda böcker på Simrishamns bibliotek Kultur- och fritidsförvaltningen informerar

2 Jussi Adler-Olssen: Kvinnan i rummet En vacker vinterdag 2002 försvinner den unga lovande folketingspolitikern Merete Lynggaard spårlöst på väg hem från arbetet. Trots ett massivt polispådrag körde utredningen fast. Många år senare hamnar fallet på den buttre kriminalaren Carl Mörks bord. Paul Auster: Sunset Park Miles arbetar i Florida med att tömma hem där familjer blivit vräkta. Efter en kärlekshistoria med en brådmogen tonåring och med styvbrodens död hängande över sig flyr han till New York. Där hamnar han i ett ruffigt hus som har ockuperats av en grupp konstnärer. Auster skildrar ett USA i ekonomisk kris och förändring. Isabel Allende: Zarités frihet Zarité föddes i slutet av 1700-talet i kolonin Saint Dominique, dagens Haiti. Som nioåring såldes hon till den vite jordägaren Toulosu Valmorin och blev husslav. Isabel Allende är tillbaka med en ny roman om en stark och självständig kvinna. Simon Beckett: Från andra sidan graven En ung flicka hittas begravd på den ödsliga Dartmooreheden. Polisen är övertygad om att hon är ett av seriemördaren Jerome Monks offer. Han erkänner och fängslas, men när han åtta år senare rymmer ställs allt på ända. Jane Austen: Stolthet och fördom Tevattensromaner, så avfärdades Jane Austen av 1800-talets svenska litteraturkritiker. Så fel de hade. Berättelsen om hur Elizabeth Bennet och den svåråtkomlige Mr Darcy på kringliga vägar kantade av förvecklingar och högmod långsamt närmar sig varandra hör till litteraturens verkliga höjdpunkter. Nu återutges den i nyöversättning av Gun-Britt Sundström. Christoffer Carlsson: Den enögda kaninen Tillsammans med fem vänner tillbringar David de långa sommardagarna vid huset utanför det lilla samhället Dalen. De solar, grillar, dricker och på nätterna gör de inbrott. Stöldgodset gömmer de i huset. Ny deckare av författaren som slog igenom med debuten Fallet Vincent Franke.

3 Marita Conlon-McKenna: Bröllopsfixaren Maggie Ryans tre döttrar är snygga, smarta och singlar. Det senare har Maggie bestämt sig för att ändra på, men det visare sig lättare sagt än gjort. Men chanserna ökar när den ogifte Mark McGuinness flyttar in i grannhuset. Uppföljaren till succén En liten hattaffär på hörnet. Unni Drougge: Karriärmammans dotter En relationsroman om den unga generationens sökande efter identitet och om föräldrar som är uppslukade av självförverkligande. Och den smärtsamma processen att reparera de trasiga banden mellan en mor och en dotter. Arne Dahl: Viskleken A-gruppen är nerlagd, men i Opcop återförenas flera av gruppen tidigare medlemmar. Trots att Opcop ska vara en konfidentiell grupp verkar någon ha läckt. Ett lik påträffas i London och inne i kroppen finns ett meddelande till Opcop. Arne Dahl återvänder till brottsbekämpningen. Frederick Forsyth: Kobran Paul Deveraux har fått ett uppdrag: att en gång för alla ta itu med de mäktiga drogkartellerna. Deveraux brukade chefa för specialuppdragen inom CIA innan han fick sparken för att har varit för hänsynslös. Nu får han göra precis som han själv vill, alla gränser och regler än hans egna. Jeffery Deaver: En skör tråd Manhattans elnät utsätts för ett omfattande attentat och Lincoln Rhyme ställs inför en kyligt beräknande och brutal mördare. Ny bok av en av Liza Marklunds absoluta favoriter. Anne Fortier: Julia En internationell succé som väver ihop Romeo och Julia med en modern Guilietta. Kan det vara så att detta är samma Julia som inspirerade Shakespeare? Eller är hon släkt med den verkliga Julia, vars öde var bakgrund till den odödliga tragedin? Vilar det fortfarande en förbannelse över hennes släkt?

4 Anna Fredriksson: Sommarhuset Evas värld rasar samman när hennes mamma tar sitt liv. Snart är hon indragen i bitter arvstvist med sina syskon. När mammans älskade skärgårdshus ska säljas träffas syskonen på nytt, men frågan är om kan hitta tillbaka till varandra. Detta är Fredrikssons romandebut, tidigare har hon bland annat skrivit manus till Rederiet, Wallander, Sprängaren och Tjenare Kungen. Tana French: Faithful place Faithful place är Frank Mackeys barndomskvarter i Dublin, en plats han flydde från för tjugo år sedan. Ytterst tveksam har han nu återvänt. Han försöker ta reda på vad som verkligen hände den där dagen för länge sedan. En kriminalhistoria i samma anda som Dennis Lehane. Nominerad till bland annat Edgar Allan Poe Award John Grisham: Bekännelsen 1998 våldtog och ströp Travis Boyette en cheerleader i östra Texas. Han grävde ner hennes kropp så att den aldrig skulle hittas och följde sedan fascinerat hur Donté Drumm, en ung fotbollsstjärna häktades och dömdes. Nio år senare har Drumm fyra dagar kvar till sin avrättningen och Boyette lider av en dödlig hjärntumör. Då bestämmer sig Boyette för att bekänna sin skuld. Kristin Hannah: Den frusna trädgården Systrarna Whitson är helt olika. Medan Meredith stannat kvar i denna trygga småstaden och bildat familj är den rastlösa Nina krigsreporter på ständig resa till oroshärdarna. När deras far plötsligt blir svårt sjuk återvänder systrarna till barndomshemmet. Caroline Graham: En tragisk mans död När Caustons amatörteatersällskap sätter upp Amadeus är nerverna på helspänn. Stridigheter och hemliga affärer hotar föreställningen. I publiken sitter kommissarie Barnaby. Dags för ännu fler mord i Midsomer med andra ord. Joanne Harris: Kärt barn En psykologisk thriller om en änka och hennes tre söner. Deras namn var Svart, Brun och Blå. Svart var den äldste, lynnig och aggressiv. Mellanbarnet Brun var blyg och trög. Men Blå var sin mors favorit. Och han var en mördare.

5 Staffan Heimerson: Överallt & ingenstans resor, äventyr och en och annan tanke I femtio år har världsreportern varit globetrotter. Nu nygift och med många katter och för många risiga bilar är han bosatt i Provence. Anne Holt och Even Holt: Flimmer Tillsammans med sin bror Eve har Anna Holt skrivit en medicinsk thriller där flera nyopererade hjärtpatienter avlidit efter operationen. Skälet är att ett litet chip som opererats in i patienterna har drabbats av datavirus. Spåren leder till det amerikanska företagen Mercury Medical, som nu hotas av en annalkande ekonomisk katastrof. Björn Hellberg: Sankte Per Axel Pettersson på en av Stadens begravningsbyråer får en kväll ett hotfullt anonymt telefonsamtal. Strax därefter görs en otäck upptäckt på ett serviceboende för äldre. Ännu ett fall för den rundlagde och hängivne kommissarie Sten Wall. Michel Houllebecq: Kartan och landskapet Konstnären Jed Martin är en typisk Houllebecqgestalt i den yngre medelåldern: alienerad och tämligen ointresserad av sitt liv. Även om ett brutalt mord inträffar halvvägs in i romanen är detta en oväntat stillsam och melankolisk bok av den franska litteraturen enfant terrible. Marie Hermanson: Himmelsdalen Den som kommer till Himmelsdalen är egentligen inte sjuk. Den som bara är trött och behöver vila får här andas hög luft och äta god mat, t o m dricka ett glas vin. Daniel hälsar på sin tvillingbror Max i Himmelsdalen och byter mer än gärna plats med honom när Max måste reda ut sina affärer. Men snart inser Daniel att Himmelsdalen är en sjukare plats än man kunnat föreställa sig. Anna Jansson: Alkemins eviga eld Maria Wern vid Gotlandspolisen jagar en mördare som följer alkemins principer. Jakten på den fanatiske gärningsmannen rör sig från ett gammalt konstnärskollektiv på Gotland till Kosta Art Hotell.

6 Mari Jungstedt: Det fjärde offret I Jungstedts nionde kriminalroman begås ett väpnat rån mot en värdetransport i den slumrande idyllen Klintehamn på Gotlands västkust. I jakten på rånarna letar kommissarie Anders Knutas efter samband i det förflutna samtidigt som han försöker lägga band på sina känslor för kollegan Karin Jacobsson Jens Lapidus: Livet deluxe JW har inte förspillt sin tid på kåken. Han planerar en storstilad comeback. Jorge har tröttnat på vanligt knegarliv. Livet deluxe hägrar och den här gången ska det bli riktigt stora pengar. Ännu mer av huvudstadens undersida i den tredje boken i Lapidus Stockholm noirserie. Mons Kallentoft: Den femte årstiden Tidigt i maj hittar en ung barnfamilj på skogspromenad utanför Linköping ett svårt sargat lik. Kriminalinspektör Malin Fors tycker sig omedelbart se likheter med fallet Maria Murvall som hittades våldtagen och misshandlad några år tidigare. Kan det finnas ett samband? Donna Leon: Om stenar kunde tala En afrikansk gatuförsäljare blir mördad. Vilket motivet skulle vara är oklart. Handlar det om rivalitet mellan olika invandrargrupper? Kommissarie Brunetti kopplas in på fallet och han misstänker snart att det handlar om ett beställningsmord. Karl Ove Knausgård: Min kamp 2 Lagom till semestertiden: Går inte att sluta läsa, kräver därför planering, man får ta semester eller sjukskriva sig, som det står i en recension av Per Wirtén. Andra delen i detta sexdelade romanprojekt. Norges absoluta litterära megastjärna fortsätter att vara självutlämnande och äcklas över samtiden. Amanda Lind: Francys testamente Del två av trilogin som inleddes med Francys evangelium. Lisbet Salander möter Gudfadern, stod det i en recension och förlagsreklamen säger En Pulp fiction-roman för dig som gillar Tarantino, Almodovar och Sopranos.

7 Jan Lööf: Serier : Volym tre Ännu en praktvolym med Lööfs serier. I denna del finns några klassiska Felix-äventyr, men också fotomontage, affischer och målningar. Elisabet Nemert: Ljusets dotter Det är sent 1700-tal och Edsbergs slott utanför Stockholm sjuder av liv. Drängarna och torparna samlas för dagens uppgifter, fiskarna lägger ut sina nät, i köket styr kokerskan över pigorna och från slottsalarna hörs glada röster. Ännu en bok med historisk bakgrund av Nemert Jonas Moström: Evig eld En överläkare skjuts ner utanför akutmottagningen på Sundsvalls sjukhus. Kriminalkommissarie Johan Axberg misstänker att motivet är svartsjuka. Men det kan också vara kopplat till läkarens engagemang i läkemedelsbolaget Global Medical Careness, som enligt ryktet säljer medicin med cancerframkallande biverkningar till u-länder. Håkan Nesser: Himmel över London Nesser återvänder till London i denna listigt anlagda berättelse som parallellt utspelar sig dels på talet, dels en bit inpå 2000-talet. Både en spionhistoria och ett kärleksdrama i detta romanexperiment i Italo Calvinos stil. Christian Mörk: De tio härskarna Den unge agronomen Victor Tallent har lyckats genmanipulera ett ris som skulle kunna rädda jordens alla fattiga från svält. Men istället konfronteras han med en konspiration av tio mäktiga män som är de som egentligen styr världen. Elizabeth Noble: Vänskapsband Eve Gallagher lämnar England för ett nytt liv i New York. Men istället för att hamna mitt i ett avsnitt av Sex and the city känner sig Eve ensam, ensammare än hon någonsin varit. Men i huset hon bor i finns möjligheterna till vänskap bakom varje dörr.

8 Bengt Ohlsson: Rekviem för John Cummings Bokens John Cummings är en medelålders punkare på väg att dö. Även om hans tankar kretsar kring döden finns det också ett kvardröjande ljus i denna roman om mannen som spelade gitarr fortare än alla andra. Den ger en oväntad bild av en av rockens mest berömda män. Det här är romanen om mannen som kallade sig Johnny Ramone, hans liv och död. Anna-Karin Palm: Snöängel Den unga, föräldrarlösa Hedvig rör sig genom Stockholm, gåtfull men ändå självklar. Hon sammanstrålar med vänner och okända när hon letar efter sin systers bortsprungna hund. Försöker schäfern Billy visa något när han ständigt dyker upp på olika platser? Linda Olsson: Det goda inom dig Marion Flint är sextio år. Hon lever ensam i ett litet hus vid kusten i Nya Zeeland och arbetar deltid som läkare i en näraliggande by. En dag mötet hon den lille maoripojken Ika. Även i sin nya bok återkommer Linda Olsson till de teman hon behandlat i sina tidigare böcker: vänskap och kärlek. Amos Oz: Lantliga scener Åtta berättelser som tillsammans bildar en roman. Den utspelar sig i Tel Ilan, en idyllisk men bedagad israelisk by. Drömsk, sorgsen, men aldrig uppgiven läsning av en av Israels största författare. Jodi Picoult: Jacobs värld Jacob är begåvad och humoristisk, men han har också svårt att förstå sig på andra människor och helt beroende av att hans dagar följer samma rutin. Han är inlåst i sin egen värld han har Aspergers syndrom. När hans handledare plötsligt hittas död blir Jacobs beteende, hans tics och plötsliga utbrott tydliga tecken på att det är han som är den skyldige. Till slut måste hans mamma ställa sig frågan: Är Jacob mördare? Nora Roberts: Som en drömbild Mac Elliot är fotograf och driver den framgångsrika bröllopsagenturen I nöd och lust. För egen del kan hon möjligen tänka sig en liten flört för att liva upp tillvaron. Att hon skulle bli kär i den tafatte, om än charmige, läraren Carter verkar osannolikt. Men

9 Peter Robinson: Skuggor på vattnet Det har gått tjugo år sedan överkommissarie Alan Banks ansökte om tjänsten i Eastvale, Yorkshire, och fortfarande är hans liv ganska rörigt. En dag får han ett brev som handlar om morden på några prostituerade i Soho, ett fall han utredde för länge sedan. Detta är upptakten till en av novellerna i denna samling. Ferdinand von Schirach: Brott En man dör av hjärtinfarkt hos en illegalt invandrad prostituerad kvinna, som får hjälp av sin pojkvän att stycka den döde och begrava honom i stadsparken. Annars skulle hon fängslas och sedan utvisas. Detta är handlingen i en av de elva novellerna i Brott. Med en bakgrund som advokat berättar von Schirach som få andra om brott. Ann Rosman: Porto Francos väktare En ung kvinna förklädd till man stiger iland i Marstrands hamn en septemberdag år senare görs ett gruvligt fynd på Klöverön. En mor och ett spädbarn hittas döda i Gamle Mosse. Trådarna leder kriminalkommissarie Karin Adler långt tillbaka i Marstrands historia. Viveca Sten: I natt är du död När studenten Markus Larsson hittas död i sin lägenhet tyder allt på att han begått självmord, men hans mamma är övertygad om att han blivit mördad och hon bönfaller Nackapolisen att gräva vidare. Detta är den fjärde boken om Thomas Andreasson och Nora Linde. Dorothy Sayers: X4 [Oskuld och arsenik ; Drama kring ung dansör ; Kamratfesten ; Lord Peters smekmånad] Med Lord Peter Wimsey skapade Sayers en världsvan aristokrat som var lika förtjust i invecklade deckargåtor som den självständiga deckarförfattaren Harriet Vane. Sayers fyra deckare om paret ges nu ut i nyöversatta, oavkortade utgåvor. Att återigen få följa Wimsey & Vane är en njutning. Besök gärna vår hemsida Där hittar du bl.a den här foldern

10 Tobias Barkman & Joakim Palmkvist: Malmös undre värld En skildring av gängkrigens Malmö en berättelse om nio avrättade män och staden de levde i. Författarna undersöker stadens kriminella nätverk och gangstermord i denna skildring som går bakom tidningarnas rutinmässiga kommentarer om interna uppgörelser. Carina Burman: Djävulspakten En biografi om den störste. Alltid i strålkastarljuset. Ständigt på tidningarnas förstasidor. Superstjärnan som med sin magiska beröring förvandlade banala komedier till stor teaterkonst. En bok om Gösta Ekman d.ä., mannen som gav upphov till en teaterdynasti. Han som förvandlade skådespelarlivet i Sverige i grunden. Malcolm Beith: Jakten på El Chapo Mexiko, april Kropparna efter två underrättelseagenter förklädda till bönder hittas vid vägkanten. Intill liken finner man meddelandet: Ni kommer aldrig att fånga El Chapo. En rapport från det mexikanska drogkriget och jakten på El Chapo, världens mest efterspanade knarkboss. Barbara Demick: Inget att avundas : vardagsliv i Nordkorea Demick skriver om vardagslivet i ett av världens mest slutna länder. Ett unikt reportage där läsaren möter vanliga nordkoreaner, till exempel ett ungt par som har en hemlig relation och som går långa promenader när de talar om allt, utom den regim som tvingar dem att smyga med sin relation. Ingrid Betancourt: Även tystnaden har ett slut Jag var fastkedjad vid ett träd, fråntagen all frihet, friheten att röra sig, att sitta ner, att resa sig upp Detta är berättelsen om de sex och ett halvt år Betancourt satt fången hos FARC-gerillan i den colombianska djungeln. Dick Harrison & Mikael Gustafsson: Upplev Sveriges historia En guide till historiska sevärdheter från forntidens mystiska Ale stenar till det moderna industrisamhällets avtryck i Norrköping. Med hjälp av denna bok möter man kungar, stormän, bönder, kapitalister, soldater och arbetare och får se hur de levat och vad de lämnat efter sig runtom i Sverige.

11 Ann Heberlein: Ett gott liv I denna uppföljare till Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva väver Heberlein samman personliga reflektioner med filosofiska resonemang kring begrepp som godhet och ondska, kärlek, altruism och egennytta till en uppgörelse med samtiden. Georg Klein: Jag återvänder aldrig Ännu en gång väver Georg Klein samman 1900-talets våldsamma historia med tankar om konstens eviga värden och de stora existentiella frågorna. Med Förintelsen som utgångspunkt följer han hatets historia fram till våra dagars högerextrema framgångar. Kitty Kelley: Oprah Nu när hon lagt ner sin tv-show och ska ägna sig åt sin egen affärsverksamhet kommer det första heltäckande porträttet av Oprah Winfrey. The Oprah Winfrey Show anses vara ett av tv-historiens viktigaste program och Winfrey räknas som en av vår tids mäktigaste personer. Ingmarie Nilsson: Löpträning Löpträning är en folkrörelse. I den här boken finns allt, både för den som vill komma igång och för den som vill utvecklas som löpare. Natascha Kampusch dagar När hon var tio år gammal överfölls Natascha Kampusch på väg till skolan. I över åtta år hölls hon inspärrad i ett specialbyggt, ljudisolerat utrymme hos en man vid namn Wolfgang Priklopil. Under denna tid var hon helt utlämnad till förövarens nycker och tvingades utstå både fysisk och psykisk misshandel. Joyce Carol Oates: Änkans bok En morgon i februari 2008 kör Joyce Carol Oates sin make Raymond Smith till akuten. En besvärlig förkylning visar sig vara lunginflammation och helt plötsligt tillstöter en infektion och bara några dagar senare får Oates ta emot det obegripliga beskedet att hennes man är död. En sorgebok där Oates berättar om tiden efter sin makes bortgång, smärtan och alla bestyr, men också om vännerna och minnena.

12 Ann Olivecrona & Petter Karlsson: Mitt i Afrika : en kvinnas kamp för de vilda djuren En kvinna med en utförlig CV: hon har fängslats av Idi Amins soldater, hjälpt Richard Attenborough att hitta geparder, shoppat med Robert Redford och tagit hand om en naken Jimi Hendrix. Bland annat. Sin mesta tid har hon dock ägnat åt att utmana den illegala handeln med vilda djur. Susanna Rosén: 100 vårlökar I den här boken får vi lära oss hur man får blommande vårlökar från det att snön smälter ända fram till midsommar från snödroppar till allium. Ulrika Palmcrantz: Bröstresan Varje år drabbas kvinnor av bröstcancer. Bröstresan är en inspirerande bok, full av livskraft. En berättelse om sjukdom, sorg och svårigheter människor tvingas möta. Den berättar också om hur familj, vänner och sjukvård bemöter sjukdomen. Niklas Rådström: Stig När några timmar gått efter Stig Claessons död ringde någon från TT till Niklas Rådström och ville få en kommentar. Trots att han känt Slas länge kunde Rådström knappt komma på något att säga. Nu har han skrivit en mycket personlig minnesbild om vänskapen dem emellan. Lennart Pehrson: Ni har klockorna vi har tiden Tio år efter terrorattacken den 11 september är det inte längre säkert att USA kan behålla sin position som global ledarnation och världens enda supermakt. Lennart Pehrson, mångårig korrespondent bosatt i New York, har skrivit det senaste kapitlet i USA:s nutidshistoria. Robin Sharma: Ledaren utan titel Sedan han kom hem från kriget i Irak har Blake haft svårt att anpassa sig till det civila livet. En luggsliten man som kommer in i bokhandeln där Blake arbetar leder dock in honom på nya spår. Ledaren utan titel är en fiktiv berättelse av författaren till Munken som sålde sin Ferrari.

13 Sune Sylvén: Björn Borg och Wimbledon Tiebreaket i den klassiska finalen mellan John McEnroe och Björn Borg 1980 klassas som ett av de största idrottsögonblicken någonsin. Detta blev Borgs femte och sista Wimbledontriumf. I denna bok om Borgs 41 segrar och ett nederlag bistår legenden själv med kommentarer och synpunkter. Västerbottensost : 100 vinnande recept Ostarnas konung är naturligtvis inte Brie de Meaux eller något annat utländskt utan Västerbottensosten! Här kommer 100 recept med Västerbottensost som utgångspunkt. Allt från småplock till drinken och till soppor, bufférätter, huvudrätter och efterrätter Trädgårdsriket En guide till 850 svenska trädgårdar stora, små, exklusiva, enkla, blomrika och strama. Med den boken i din hand kan du besöka dem alla. Boken är sammanställd av Gunnel Carlsson. Rikard Wolff: Rikitikitavi Rikard Wolff debuterade som skådespelare på åttiotalet på Teater Galeasen och Unga Klara och fick sitt breda genombrott i Colin Nutleys film Änglagård En av Sveriges mest folkkära artister skriver här själv om sitt eget liv. Ljudböcker Ann Cleeves: Dolda djup Arne Dahl: Viskleken Björn Hellberg: Sankte Per Mari Jungstedt: Det fjärde offret Jens Lapidus: Livet deluxe Jonas Moström: Evig eld Elisabet Nemert: Ljusets dotter Linda Olsson: Det goda inom dig Nora Roberts: Som en drömbild Dorothy Sayers: Oskuld och arsenik Viveca Sten: I natt är du död Fay Weldon: Jag ser mig, jag ser dig Rikard Wolff: Rikitikitavi Sonja Åkesson: Middag med chefen Se även våra nya e- & ljudböcker från Elib och Mediejukeboxen (nästa uppslag)!

14 E-Lib Mediejukeboxen E-Lib: Ljud- & E-böcker Via vår hemsida - gå till och klicka på Bibliotek i menyn - hittar du E-Libs sortiment. Välj och vraka bland ett stort antal titlar som du kan läsa eller lyssna på - direkt i din dator. Det enda du behöver göra är att fylla i ditt lånekortsnummer. Mediejukeboxen: Ljud- & E-böcker, filmer med mera Mediejukeboxen är en makalös maskin. Du hittar den i vår entré och den innehåller det mesta man kan tänka sig. Bland annat kan du ladda ner 100% Simrishamn, ett ljudstråk som skildrar stadens själ i ett kollage av berättande röster. Sortimentet utökas kontinuerligt och här finns något för alla smaker. Verkar det krångligt? Be bibliotekets personal om hjälp. Att njuta av litteratur på det här sättet är lättare än du tror! Fråga oss! Hur gör man? Du besöker biblioteket med ditt USB-minne, mobiltelefon eller mp3-spelare, väljer titlar på skärmen och laddar ned - klart! (Har du en produkt ur Apples sortiment? Spara då på ett USB-minne här och tanka sedan över materialet till I-Tunes. Därefter kan du skicka det till den enhet du vill använda)

15

Vi här på kommunkansliet vill också slå ett slag för läsningen! Nedan ser ni våra lästips inför sköna sommardagar!

Vi här på kommunkansliet vill också slå ett slag för läsningen! Nedan ser ni våra lästips inför sköna sommardagar! Vi kommundirektörer på Åland bjöd in till pressträff i Ödkarby skola måndagen den 4 maj för att slå ett slag för läsning över sommaren och uppmana samt utmana kommuninvånarna till läsning! Vår utmaning

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist Nytt år och nya boktips från Martina och Petra! Skriv gärna till oss och lämna förslag eller kommentarer genom att skicka ett mail till petra.ljungberg@laholm.se Kalle med klänning och Kalle som Lucia

Läs mer

181 kvinnor i Sverige dödats av sina män, pojkvänner och ex-män sedan år 2000. 153 då 181 nu

181 kvinnor i Sverige dödats av sina män, pojkvänner och ex-män sedan år 2000. 153 då 181 nu Publicerad: 2011-03-08 181 kvinnor i Sverige dödats av sina män, pojkvänner och ex-män sedan år 2000 153 då 181 nu För två år sedan var de 153. Förra året 168. Vi lovade att fortsätta räkna och berätta

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Kusten är. av jonas mattson. 58 home & country

Kusten är. av jonas mattson. 58 home & country Kusten är klar av jonas mattson Thomas och Helen i Göteborg har genom åren byggt flera hus i New England-stil. Om man inte visste bättre skulle man vid åsynen av deras lyckade byggnationer kunna svurit

Läs mer

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan.

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Extratips Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Boken finns som ljudbok, inläst av Astrid Lindgren. Låt eleverna lyssna på något eller några av kapitlen.

Läs mer

Kvartalets läsare: juli-september 2014 Stina Nilsson

Kvartalets läsare: juli-september 2014 Stina Nilsson Kvartalets läsare: juli-september 2014 Stina Nilsson Jag har alltid älskat att läsa. När jag var yngre läste jag mestadels deckare. Kitty-böckerna av Carolyn Keene och Fem-böckerna av Enid Blyton var några

Läs mer

Vargbröder, lärarhandledning

Vargbröder, lärarhandledning Vargbröder, lärarhandledning Vargbröder utspelar sig under folkvandringstiden långt uppe i norr. Berättelsen har flera inslag av fantasy men rymmer även en hel del naturvetenskap. Boken börjar med att

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 11 Torsdag 1 april 2010. Räddade livet på kniv-skuren kvinna

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 11 Torsdag 1 april 2010. Räddade livet på kniv-skuren kvinna LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 11 Torsdag 1 april 2010 NORRBOTTEN Räddade livet på kniv-skuren kvinna En 29-årig kvinna knivskars i helgen. Kvinnan var på dans-restaurangen Olivers Inn i Luleå. Hon hittades på golvet

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Jenny tipsar om böcker 6-9 år Londonmysteriet -Suzanne Mortensen

Jenny tipsar om böcker 6-9 år Londonmysteriet -Suzanne Mortensen Jenny tipsar om böcker 6-9 år Londonmysteriet -Suzanne Mortensen Del i serien Dickens detektivbyrå, som är en spännande serie om två modiga syskon som är medhjälpare åt en superskicklig och annorlunda

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

Kärleksboktips. För vuxna. Kärleksboktips för både stora och små! Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult av Astrid Lindgren

Kärleksboktips. För vuxna. Kärleksboktips för både stora och små! Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult av Astrid Lindgren Kärleksboktips Kärleksboktips för både stora och små! För vuxna Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult av Astrid Lindgren Astrid Lindgren berättar den sanna historien om sina föräldrars livslånga

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

FÖR OSS HAR DET ALDRIG VARIT TAL OM ATT ANLITA NÅGON ANNAN SEDAN VI VÄL HADE FÅTT KONTAKT MED WILLA NORDIC.

FÖR OSS HAR DET ALDRIG VARIT TAL OM ATT ANLITA NÅGON ANNAN SEDAN VI VÄL HADE FÅTT KONTAKT MED WILLA NORDIC. 4 DRÖMMEN OM Thomas och Helen har byggt tre hus i New England-stil FÖR OSS HAR DET ALDRIG VARIT TAL OM ATT ANLITA NÅGON ANNAN SEDAN VI VÄL HADE FÅTT KONTAKT MED WILLA NORDIC. 5 NEW ENGLAND l med Willa

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Stolthet och fördom

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Stolthet och fördom en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Stolthet och fördom - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Riksteatern Östergötland presenterar Utbudet inför vårterminen 2015

Riksteatern Östergötland presenterar Utbudet inför vårterminen 2015 Scenkonst på väg! Teaterföreställningar Våren 2015 Riksteatern Östergötland presenterar Utbudet inför vårterminen 2015 Allmänt Här presenteras scenkonstutbudet för barn och unga våren 2015 med produktioner

Läs mer

Fyra systrar och en halvsyster

Fyra systrar och en halvsyster 1 Fyra systrar och en halvsyster Under åren 1842-1856 föder Anna Greta Persdotter vid Wågagård i Rogslösa 5 döttrar. De fyra första har samma far Johannes Nilsson som dör endast 45 år gammal 1854. Anna

Läs mer

Fräs, den lilla panterkatten

Fräs, den lilla panterkatten Fräs, den lilla panterkatten Det handlar om en liten kattunge som hade tappat bort sin mamma. Och så går han iväg, för han vill inte vara på ett ställe. Så hittar han ett hus och familjen som bor i det

Läs mer

Då är det åter dags för oss att tipsa om barnböcker. Den här gången blir det böcker med humor som tema.

Då är det åter dags för oss att tipsa om barnböcker. Den här gången blir det böcker med humor som tema. Då är det åter dags för oss att tipsa om barnböcker. Den här gången blir det böcker med humor som tema. Samtidigt vill vi passa på att önska Jenny Olsen som boktipsat tillsammans med oss lycka till, hon

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

NYA ROMANER PÅ PATIENTBIBLIOTEKET SOMMAREN 2014

NYA ROMANER PÅ PATIENTBIBLIOTEKET SOMMAREN 2014 NYA ROMANER PÅ PATIENTBIBLIOTEKET SOMMAREN 2014 Ahern, Cecilia. Mitt liv & jag. Familjerelationer, separationer och kärlek. Axelsson, Majgull. Jag heter inte Miriam. En romsk kvinna antar namnet Miriam

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

1. 17 Juli 2000. - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören.

1. 17 Juli 2000. - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören. 1. 17 Juli 2000 - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören. HP var det namn han haft de senaste åtta åren som han tillbringat på den slutna avdelningen på Kumla. HP hette egentligen

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

Kenneth Gustavsson. Thomas Wågström. Åke Arenhill. Ulrika Linder 6/7-4/8 2013

Kenneth Gustavsson. Thomas Wågström. Åke Arenhill. Ulrika Linder 6/7-4/8 2013 GALLERI FINAL STÄLLER UT I BÄSTEKILLE Kenneth Gustavsson FOTO Thomas Wågström FOTO Åke Arenhill ILLUSTRATIONER Ulrika Linder TECKNINGAR 6/7-4/8 2013 vernissage lördagen den 6 juli kl 11-17 PER LINDSTRÖM,

Läs mer

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk.

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. Lampa Lampor Det finns fem verb grupper. Grupp ett är en-ord som slutar på -a. Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. som inte slutar på vokal. En Grupp 1 En lampa

Läs mer

Snigelhjärta Författare: Helen Rundgren Illustratör: Kennhet Andersson

Snigelhjärta Författare: Helen Rundgren Illustratör: Kennhet Andersson Nu är det februari och Martina och Petra vill passa på att tipsa om nya och lite äldre böcker, som vi tycker är riktigt bra och som man kan passa på att läsa när vädret inte är så bra och man helst vill

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014. Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra

HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014. Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra Ett nytt imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014 KANSKE ÄR DET ALLT DU BEHÖVER VETA E. LOCKHART

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Ljusets barn. en resa mot självständighet

Ljusets barn. en resa mot självständighet Ljusets barn en resa mot självständighet 1 2 Ljusets barn - en resa mot självständighet Copyright 2012, Eva Lager Ansvarig utgivare: Eva Lager Omslagsbilder: Viktoria Wigenstam (Glommersträsk) Framställt

Läs mer

Alex Dogboy Text Monica Zak. Lärarhandledning

Alex Dogboy Text Monica Zak. Lärarhandledning Alex Dogboy Text Monica Zak Lärarhandledning Alex överges tidigt av sina föräldrar och vantrivs hos sin moster. Alex rymmer, men livet på gatan i Tegucigualpa visar sig vara farligare än han trott och

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen Bakgrund Det här materialet hör till boken Märtas tavlor som är skriven av Johanna Immonen. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som

Läs mer

Tema OW Självporträtt

Tema OW Självporträtt Ü ~ å Ç ä É Ç å á å Ö Tema OW Självporträtt Vad säger mitt val av ryggsäck, mina kläder, min samling av suddgummin om mig? Under detta tema får barnen reflektera kring hur man använder saker för att kommunicera

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap }

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap } { ledarskap } VAD HAR PERSONER SOM WALT DISNEY, OPRAH WINFREY, STEVE JOBS OCH ELVIS PRESLEY GEMENSAMT? JO, DE HAR ALLA MISSLYCKATS. VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! V isste du att de flesta framgångsrika

Läs mer

Om läsning. Vad, när, var och hur läser du? Ta med och läs med dem där hemma

Om läsning. Vad, när, var och hur läser du? Ta med och läs med dem där hemma Om läsning Vad, när, var och hur läser du? Ta med och läs med dem där hemma I bokstävernas krumelurer, i deras hopflätning till ord och meningar finns många hemliga rum När man fått tag i läsandet har

Läs mer

Svenska Rum 1 PROVLEKTION. Svenska Rum 1 (47-10427-7) Författarna och Liber AB Får kopieras 1

Svenska Rum 1 PROVLEKTION. Svenska Rum 1 (47-10427-7) Författarna och Liber AB Får kopieras 1 Svenska Rum 1 PROVLEKTION Svenska Rum 1 (47-10427-7) Författarna och Liber AB Får kopieras 1 Provlektion Svenska rum 1 Kapitlet Besök i författarverkstaden ger eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

Akallas historia i filmarkiven

Akallas historia i filmarkiven Akallas historia i filmarkiven Första spadtagen tas till det moderna Akalla. Lantbrukaren Sigfrid Jansson. Hur förvandlades Järvas lantliga miljö till stora bostadsområden? I Stockholmskällan finns åtta

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

LÄSVECKAN TIPS FÖR UNDERVISNINGEN 2013 SIRI KOLU / BARBRO ENCKELL-GRIMM

LÄSVECKAN TIPS FÖR UNDERVISNINGEN 2013 SIRI KOLU / BARBRO ENCKELL-GRIMM Åk 1-2 1) Läs Astrid Lindgrens bok Lillebror och Karlsson på taket, kapitel 1 och 2, ett kapitel i taget. Rita en bild av Karlsson på taket och skriv ner ord som beskriver hurdan Karlsson är. 2) Gå tillsammans

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is?

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is? Vilken smäll! SIDAN 1 Kapitel 1 En vild jakt A. Varför tror du att de stjäl sprejflaskorna? B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod:

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Fångarna på Långholmen

Fångarna på Långholmen Fångarna på Långholmen Porträttrulle från Långholmens fängelse, 1898. Vakt utanför en vaktkur på muren runt Långholmens fängelse, 1910-talet. Foto: Svenska Dagbladet. När en straffånge släpptes fri från

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Boktips. En god läshöst önkar vi er! /Martina och Petra. (hcf) Diktatorn Författare: Ulf Stark Illustratör: Linda Bondestam

Boktips. En god läshöst önkar vi er! /Martina och Petra. (hcf) Diktatorn Författare: Ulf Stark Illustratör: Linda Bondestam Boktips Äntligen, äntligen, äntligen kommer vi med våra nya lästips lagom till höstlovet. Hoppas ni kan hitta något mysigt ställe att krypa upp, ner eller in i och läsa lite bra böcker nu när vädret är

Läs mer

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL TILL LÄRAREN Vi hälsar dig och din klass varmt välkomna till Byteatern Kalmar Länsteater och föreställningen ANTIGONE. Vi hoppas att ni kommer att få en härlig teaterupplevelse

Läs mer

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET illustration: Fibben Hald Detta är ett material till dig som lärare att använda före eller efter ni sett föreställningen Ägget på Unga

Läs mer

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

Kultur i förskolan, 4-5 år

Kultur i förskolan, 4-5 år Fotograf: Martin Skoog Kultur i förskolan, 4-5 år Våren 2015 Välkommen till vårens kulturprogram! Varmt välkommen till en vår med teater, sång och mycket musikglädje! I vår får vi uppleva spännande föreställningar

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Maria Matilda Henrikssons tragiska liv

Maria Matilda Henrikssons tragiska liv Maria Matilda Henrikssons tragiska liv En 7,5 poängs uppsats i kursen Släktforskning en introduktion vid Mittuniversitetet Torgny Henriksson Torgny Henriksson 2 Innehåll Uppsatsen, s. 3 Bilagor: Ansedel,

Läs mer

EU Barn Online II (31/03/2010) 11-16 ÅRINGAR

EU Barn Online II (31/03/2010) 11-16 ÅRINGAR KOPIERA ID- NUMMER FRÅN KONTAKTBLADET LANDSKO D STICKPROVSN UMMER ADRESSNUMMER INTERVJUARENS NAMN OCH NUMMER ADRESS: POSTNUMMER TELEFONNUMMER EU Barn Online II (31/03/2010) 11-16 ÅRINGAR HUR MAN FYLLER

Läs mer

Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit.

Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit. Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit. Riksdag och regering Rättsväsendet. 8 SIDORS SVERIGE - BIT FÖR BIT Sverige är ett stort land. Och det

Läs mer

-Här är hennes cell,sa sköterskan. -Tackar.Vi kan prata med henne enskilt,sa Bert. -Föralldel.

-Här är hennes cell,sa sköterskan. -Tackar.Vi kan prata med henne enskilt,sa Bert. -Föralldel. Det är kyligt och mörkt i Nora under vinterhalvåret.det är därför en väldigt lugn och stilla plats.det var iallafall vad nyinflyttade Agnes åkerman trodde... (Tidigare den dagen) -Så vad tycks? sjöutsikt,stor

Läs mer

Filmhandledning BUFF 2015 ABOUT A GIRL Charleen macht Schluss. Tyskland, 2014. Regi: Mark Monheim. 104 minuter. Rekommenderas för åk 7 gymn.

Filmhandledning BUFF 2015 ABOUT A GIRL Charleen macht Schluss. Tyskland, 2014. Regi: Mark Monheim. 104 minuter. Rekommenderas för åk 7 gymn. Filmhandledning BUFF 2015 ABOUT A GIRL Charleen macht Schluss. Tyskland, 2014. Regi: Mark Monheim. 104 minuter. Rekommenderas för åk 7 gymn. En filmhandledning av Sarah Olsson I dramakomedin About A Girl

Läs mer

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort.

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. 1 OM ATT VARA HUND Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. H ar du någon gång undrat över hur det är att vara en

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 2 Fredag den 22 januari 2010. Kvinna blir präst i Övertorneå. Dom tycker inte att kvinnor ska vara präster.

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 2 Fredag den 22 januari 2010. Kvinna blir präst i Övertorneå. Dom tycker inte att kvinnor ska vara präster. LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 2 Fredag den 22 januari 2010 NORRBOTTEN Kvinna blir präst i Övertorneå Birgitta Pirhonen blir präst i Övertorneå. I torsdags bestämde kyrkorådet i Övertorneå att hon får jobbet. Det

Läs mer

Spelaren kommer med hjälp av flera faktioner att ta sig närmare sitt mål.

Spelaren kommer med hjälp av flera faktioner att ta sig närmare sitt mål. Introduktion Annie s Revenge är ett singleplayer spel som utspelar sig i en alternativ värld som liknar den industriella revolutionen. Spelaren tar rollen som en ung kvinna vid namn Annie, som är fast

Läs mer

Vad kan jag låna på biblioteket?

Vad kan jag låna på biblioteket? Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? Vad kan jag låna på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker böcker och tidningar på andra språk e-böcker e-ljudböcker lättlästa böcker böcker med extra

Läs mer

MiniMaxNr - x 2015. Text ruta om något som finns i tidningen. Second Life Blodgrevinnan

MiniMaxNr - x 2015. Text ruta om något som finns i tidningen. Second Life Blodgrevinnan MiniMaxNr - x 2015 Text ruta om något som finns i tidningen. Storlek 18 Second Life Blodgrevinnan Second Life Second Life (SL) är en virtuell värld där man med hjälp av en avatar kan röra sig i olika miljöer

Läs mer

Äldreboende, en själslig dödsdom

Äldreboende, en själslig dödsdom Källa: www.knut98.com När resurserna minskar krävs fantasi, inlevelse och prioritering. Hela syftet med äldrevård måste vara att skapa möjligheter till meningsfullt liv. Allt kan bli fel om vi glömmer

Läs mer

BIBLIOTEKARIEN BLOGGAR...

BIBLIOTEKARIEN BLOGGAR... Page 1 of 6 共 享 举 报 滥 用 情 况 下 一 个 博 客» 创 建 博 客 登 录 BIBLIOTEKARIEN BLOGGAR... EN BLOGG FRÅN OCH OM HTS BIBLIOTEK! DET HANDLAR OM DET SOM HAR HÄNT, HÄNDER OCH SKA HÄNDA. BLOGGEN GER OCKSÅ MÅNGA BOKTIPS PÅ

Läs mer

Andreas Magnus Jonasson, Ordföranden i Åsa Version 2011 07 30

Andreas Magnus Jonasson, Ordföranden i Åsa Version 2011 07 30 Andreas Magnus Jonasson, Ordföranden i Åsa Version 2011 07 30 Född 29 maj 1831, Hemmansägare i Ryd, Åsa. Död i Hjälmseryd 19 oktober 1915. Gift med Britta Katrina Andersdotter född 5 oktober 1837 i Hjärtlanda

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum - funderingsfrågor, högläsning och reflektion, skrivuppgift.

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum - funderingsfrågor, högläsning och reflektion, skrivuppgift. en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Röda rummet - funderingsfrågor, högläsning och reflektion, skrivuppgift. Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux, Lektionstyp:

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

Gula Pressen. Lättläst. Ät bra orka mera sidan 2. Erik gick ner i vikt sidan 3. Lättläst bok om dikter sidan 4. Cirkus i Berlin sidan 6

Gula Pressen. Lättläst. Ät bra orka mera sidan 2. Erik gick ner i vikt sidan 3. Lättläst bok om dikter sidan 4. Cirkus i Berlin sidan 6 gp FDUV Lättläst Gula Pressen Förbundet De Utvecklingsstördas Väl r.f. Nummer 2 Maj 2011 Ät bra orka mera sidan 2 Erik gick ner i vikt sidan 3 Lättläst bok om dikter sidan 4 Cirkus i Berlin sidan 6 Lättläst

Läs mer

fattigdom en rättighetsfråga

fattigdom en rättighetsfråga fattigdom en rättighetsfråga amnesty.se/nuvetdu Var 8:e kvinna riskerar att dö Visste du att risken att dö i samband med graviditet och förlossning är större i Sierra Leone än i nästan alla andra länder

Läs mer

SCENKONST. vt 2015. Förskola NACKA KULTURCENTRUM

SCENKONST. vt 2015. Förskola NACKA KULTURCENTRUM SCENKONST vt 2015 Förskola NACKA KULTURCENTRUM SCENKONST vt 2015 Förskola OBS! ERT ÖNSKEMÅL SKA VARA NKC TILLHANDA SENAST DEN 27 NOVEMBER. 14 jan EN NY ÖVERRASKLANDE SCENKONST MED OLYDIGA KROPPAR, VARGFLOCKAR,

Läs mer

AKTIVITETSHANDLEDNING

AKTIVITETSHANDLEDNING AKTIVITETSHANDLEDNING Av AnnMarie Lindman GRANNEN av Johan Werkmäster Handledningen är ett underlag för diskussion för den som vill läsa den här boken i grupp inom till exempel omsorgen eller i Svenska

Läs mer

Välj bland 60 NYA böcker! 399:- Du får behålla en bok när cirkeln är slut!

Välj bland 60 NYA böcker! 399:- Du får behålla en bok när cirkeln är slut! BOKCIRKELN LÄSLUSTAN 2011-2012 Välj bland 60 NYA böcker! 399:- Du får behålla en bok när cirkeln är slut! 1) Dagbok i kilskrift Abdolah Kader Ismaiel har flytt från Iran och lever som politisk flykting

Läs mer

Hemsöborna - funderingsfrågor, diskussionsfrågor och skrivövningar

Hemsöborna - funderingsfrågor, diskussionsfrågor och skrivövningar en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hemsöborna - funderingsfrågor, diskussionsfrågor och skrivövningar Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 6-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion

Läs mer

LITTERATURSTUDIE AV BOKEN JANE EYRE

LITTERATURSTUDIE AV BOKEN JANE EYRE LITTERATURSTUDIE AV BOKEN JANE EYRE Ämne: Svenska/SO Namn: Johanna Wennberg Handledare: Anna och Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning LITTERATURSTUDIE AV BOKEN JANE EYRE...1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2

Läs mer

Hej alla Jupiterbarn, här kommer svar på alla era frågor.

Hej alla Jupiterbarn, här kommer svar på alla era frågor. Brev från Sofia (Noaks mamma) Hej alla Jupiterbarn, här kommer svar på alla era frågor. Hur vet man att det funnits någon som heter Estrid och Jarlabanke? Hur vet man att hon var betydelsefull? Det vet

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 2

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 2 i En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet Vägledning vecka 2 Vägledning: Vi tittar närmare på våra berättelser Vår historia från djupet När vi granskade vårt livs historia i fotoalbumet förra veckan,

Läs mer

LITTERATUR FEST 17 OKTOBER 2015

LITTERATUR FEST 17 OKTOBER 2015 LITTERATUR FEST 17 OKTOBER 2015 LITTERATUR FEST FÖR FÖRSTA GÅNGEN NÅGONSIN BLIR DET EN LITTERATURFEST I MARIEFRED! 17 OKTOBER 2015 Många aktörer bidrar till denna fest som äger rum på flera olika platser

Läs mer

Samhällskunskap Civics

Samhällskunskap Civics 1 Ämnesprov, läsår 2012/2013 Ersättningsprov Samhällskunskap Civics Delprov A1 Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen.

Läs mer

Boktips år 3-5. Vem är du? En bok om tolerans av Pernilla Stalfelt, Rabén & Sjögren, 2012

Boktips år 3-5. Vem är du? En bok om tolerans av Pernilla Stalfelt, Rabén & Sjögren, 2012 Boktips år 3-5 Vem är du? En bok om tolerans av Pernilla Stalfelt, Rabén & Sjögren, 2012 Pernilla Stalfelts nya bok handlar om tolerans i alla dess former. Om likheter, om olikheter, om rädsla och utanförskap.

Läs mer

Böcker för barn 3 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker

Böcker för barn 3 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Böcker för barn 3 år Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Den stora slummerboken Av Giovanna Zoboli Urax Orättvist! Av Åsa Mendel-Hartvig

Läs mer

Varje gång jag har kommit på ett nytt mysterium, börjar jag med att ställa några frågor till mig själv:

Varje gång jag har kommit på ett nytt mysterium, börjar jag med att ställa några frågor till mig själv: Kommissarie Tax deckarskola Hej, jag heter Elsie Petrén och jag är författare till kommissarie Taxböckerna. Vill du också skriva ett mysterium? Här får du några tips på hur jag gör när jag skapar mina

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET. Jesper Norda

NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET. Jesper Norda 2001 NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET Jesper Norda Hyr filmen Breakdown (Kurt Russel, Kathleen Quinlan m fl, regi: Jonathan Mostow, 1997). I det tysta och stilla partiet, när Amy har lämnat Jeff

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionsnedsättning?

Är du anhörig till någon med funktionsnedsättning? Är du anhörig till någon med funktionsnedsättning? Kris- och samtalsmottagningen för anhöriga STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Det här erbjuder vi Kris- och samtalsmottagningen vänder sig till dig som är förälder,

Läs mer

Tala med barn om sorg

Tala med barn om sorg Tala med barn om sorg Sjukhusbiblioteket Bratlund, Bente: Men jag då! Hegas 2009 Linneas bror Tobias har cancer. Mamma bryr sig bara om honom, hon ser inte Linnea. Linnea är så arg på mamma och Tobias.

Läs mer