J ESUS. veckan MANUAL CREDOS JESUSVECKA 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "J ESUS. veckan MANUAL CREDOS JESUSVECKA 2015"

Transkript

1 J ESUS veckan MANUAL CREDOS JESUSVECKA 2015

2 J ESUS veckan Välkomna till Credos Jesusvecka 2015! Vi skolsekreterare på Credo är glada över att tillsammans med er kristna skolgrupp få arrangera Jesusveckan 2015! Jesusveckan är en satsning där Credos skolgrupper över hela Sverige tillsammans under samma vecka satsar lite extra för att göra Jesus känd på sin skola! Jesusveckan äger rum vecka 11, den 9-13 mars Den här manualen är tänkt att vara en hjälp för er grupp när ni förbereder och genomför Jesusveckan. Vi presenterar här tio olika utmaningar som ni kan genomföra under veckan. Ni får välja fritt bland dessa utmaningar och behöver alltså inte genomföra alla! Utgå ifrån vilka ni är, vad ni gillar och förutsättningarna på er skola. Läs igenom utmaningarna och bestäm tillsammans i gruppen vilka ni vill genomföra. Beskrivningarna finns som inspiration, stöd och hjälp, ni måste alltså inte följa dem in i minsta detalj, det viktigaste är att Jesus blir proklamerad! Var gärna kreativa! Några saker att tänka på inför Jesusveckan: Credo Sverige 1!

3 Låt Jesus vara i centrum! Syftet med Jesusveckan är att Jesus ska bli känd på er skola! Fundera på: Hur kan jag hjälpa mina vänner i skolan att lära känna Jesus mer? Våga vara beroende av Gud! Jesus har lovat att vara med oss (Matt 28:20). Han vill hjälpa dig i det du gör och säger (Luk 12:11-12). Utmana dig själv! Ta nya steg när det gäller att dela din tro! Eftersom Gud är med dig behöver du inte vara rädd (Psalm 118:6). Var frimodig. Besök Jesusveckans sida på Här kan ni ladda ner material till utmaningarna i den här manualen! Har ni frågor, eller behöver ni hjälp? Ni är varmt välkomna att kontakta er skolsekreterare på Credo! Vi finns här för att hjälpa er så att er Jesusvecka blir så bra som möjligt. Utan er kristna skolgrupp skulle det inte bli någon Jesusvecka på er skola. Ni är viktiga och det ni gör är inte förgäves! Välkommen till vårens viktigaste vecka! Credo Sverige 2!

4 Inledning Evangelisation Ordet evangelium kommer av ett grekiskt ord som betyder goda nyheter. Att evangelisera är helt enkelt att berätta för andra människor om vad Gud gjort för oss genom Jesus i hans död och uppståndelse! Vi evangeliserar inte för att Gud ska bli nöjd med oss eller tycka om oss mer vi evangeliserar för att vi genom Jesus Kristus redan är fullkomligt accepterade och älskade av Gud! I evangelisationen får vi ge vidare av den kärlek som Gud har öst över oss genom Jesus. Inget vi gör eller inte gör kan förändra vår position inför Gud! Gud älskar dig lika mycket oavsett om du genom för noll eller tio utmaningar under vecka 11! Evangeliet fungerar! Evangeliet är inte något vi själva kommit på, utan det är ett budskap från Gud själv! Guds ord har kraft och när vi delar evangeliet kan vi alltid lita på att det händer saker, oavsett hur små och svaga vi än känner oss när vi gör det! Evangelisation är som när en tiggare berättar för en annan tiggare var det finns mat. Vad betyder detta? Alla människor behöver Jesus och vi tillhör dem som har funnit honom. Vi är tiggarna och maten är Jesus. Det är vår uppgift att berätta för andra om det fantastiska vi har funnit i vår tro på Jesus! Jesus är världens ljus och världens hopp! Det finns ingen annan som har gjort det som Jesus har gjort! Evangelisation handlar inte främst om att övertyga någon om dina åsikter. Det handlar om att leda en människa till ett personligt möte med Jesus själv! Bara Jesus själv kan övertyga människor om att han finns och att han älskar dem. Credo Sverige 3!

5 Bön Bön är viktigt i all evangelisation. Gud verkar när vi ber (Matt 7:7-11)! Han verkar i våra egna liv, i omgivningen och hos de personer vi evangeliserar för. Tanken på Jesusveckan kan kanske fylla oss med rädsla och en känsla av otillräcklighet. Paulus visste precis hur det här känns! Han bad om förbön och det får vi också göra: "Be också för mig att orden läggs i min mun och att jag talar frimodigt när jag bär fram hemligheten i evangeliet, vars sändebud jag är i min fångenskap. Be att jag förkunnar det så frimodigt som jag bör." (Ef. 6: 19-20) Så här kan ni göra: Be tillsammans! Be för Jesusveckan på era veckosamlingar i gruppen. Någon gång innan Jesusveckan, till exempel veckan innan, kan det också vara fint att ordna en gemensam bönekväll. Be för varandra! Be personligen för varandra och för de uppgifter ni står i. Be om mod och tillfälle att bjuda in vänner till Jesusveckans olika events. Be enskilt! Gör en lista med böneämnen för Jesusveckan som ni ber för hemma. Be konkret! Konkreta böner ger konkreta bönesvar! Det är svårt att veta när en allmän bön som Gud, välsigna Jesusveckan! har besvarats. Dela bönesvar med de andra i gruppen! Det är uppmuntrande att höra om när Gud besvarar böner, både i små och stora saker! Mobilisera bönestöd! Hitta människor som ber för er Jesusvecka! Skicka ut böneämnen till alla de som vill vara med och be för veckan. Du kan till exempel fråga din ungdomsledare, hemgrupp, pastor/präst, kompisar, konfaledare, föräldrar etc. Var konkret och nämn specifika behov! Återkoppla ofta! Berätta om bönesvar ni får längsmed vägen och dela med er av nya böneämnen. Tänk på att inte lämna ut fullständiga namn på de vänner ni vill att de ska be för. Credo Sverige 4!

6 Finansiering En del av det vi gör på Jesusveckan kostar pengar, men varifrån ska vi få de pengarna? Även om det kan vara ont om pengar när man går i skolan är det viktigt att uppmuntra varandra att vara med och ge! Vi ger av kärlek till Jesus och våra kompisar! Vi ger våra pengar för att fler på vår skola ska få möjlighet att lära känna Jesus och hans underbara kärlek och nåd. Ni kan till exempel ge en liten summa varje vecka fram till Jesusveckan, eller välja att avstå från att köpa något. När ni samlat in de pengar ni själva kan bidra med kan ni vända er till era församlingar och be om hjälp! Det faktum att ni själva har varit med och gett pengar kommer antagligen inspirera andra att också vara med och ge, för det visar att ni verkligen brinner för att berätta om Jesus på er skola! Hur pratar jag med rektorn om Jesusveckan? Om ni i skolgruppen planerar att ha en Jesusvecka på er skola, så behöver ni informera er rektor om det. Här kommer lite tips på hur man kan göra det: 1. Be för rektorn och skolledningen. Be att Gud ska möta dem. 2. Gå några stycken från gruppen till rektorn och fråga om han eller hon har tid att prata. 3. Berätta att ni är med i den kristna skolgruppen och att ni under vecka 11 skulle vilja göra något extra för att låta era skolkamrater få reda på att ni finns, vad ni gör och vad ni tror på. Fråga rektorn om det är okej och berätta vad det är ni planerar att göra (t.ex. bjuda på muffins, ha en föreläsning, frågesport mm). Tips: Lyft fram fördelarna med veckan! Berätta till exempel att det snart är påsk och att ni vill lyfta fram påskens huvudperson (Jesus) och innehåll lite extra den här veckan. 4. Om ni vet att ni skulle vilja låna ett klassrum eller något särskilt utrymme på skolan, fråga om det är okej och om det är ledigt där under den tid ni planerar att vara på plats. Lycka till! Credo Sverige 5!

7 #1 Bibelmuffins Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh 3:16) Bibelversen i Joh 3:16 kallas ibland för Lilla Bibeln, eftersom den är en så bra sammanfattning av det kristna budskapet! Gör så här: Baka minst 50 muffins. Fråga gärna vänner, familj och församlingsmedlemmar om hjälp att baka! Ställ upp ett bord på en passande plats där många passerar förbi, exempelvis i korridoren. Skriv texten från Joh 3:16 på små lappar. Ni kan göra egna lappar eller ladda ner Credos lappar på Erbjud en gratis muffins till alla som kan lära sig Joh 3:16 utantill! Syfte: Människor får möta kärnan i det kristna budskapet genom att lära sig Joh 3.16! Gratis muffins skapar positiv stämning på skolan! Bibelversen ger möjligheter för samtal om Jesus och kristen tro! Tips: Fråga gärna människor om de förstår bibelversen de läser. Stämmer den överens med deras bild av kristen tro? Samtala om bibelversens innehåll. Vad betyder det att Gud älskar världen? Vad är evigt liv? Vad betyder det att Gud gav sin son till världen? Hur erbjuder Jesus oss evigt liv? Ha en bibel till hands för att använda vid samtal. Några andra bra verser: Rom 6:23; Rom 10:9; 1 Joh 4:9-10. Credo Sverige 6!

8 #2 Jesus-quiz När Jesus kom till området kring Caesarea Filippi frågade han sina lärjungar: Vem säger människorna att Människosonen är? (Matteus 16:13) Många människor tycker att de vet vem Jesus är. Men vad vet eleverna på din skola egentligen om honom? Gör så här: Gör ett Jesus-quiz! Använd frågorna i Credos quiz eller gör dina egna frågor. Ni hittar Credos quiz och facit på Hitta en bra plats att stå vid, gärna där ni kan ha ett bord tillgängligt! Bestäm en dag och tid, exempelvis under en lunchrast. Skriv ut quizzet och sätt upp det någonstans vid bordet. Gör svarslappar där folk kan fylla i svaren på frågorna. Du hittar sådana lappar att skriva ut på Ha ett pris till den eller de som gissar flest rätt! Låt folk ange sina mobilnummer på svarslapparna, så kan ni skicka ett sms till vinnaren. Syfte: Människor får lära sig nya saker om Jesus Människor kan bli nyfikna på att veta mer om Jesus Ni får möjlighet att samtala med människor om Jesus utifrån frågorna i tävlingen. Credo Sverige 7!

9 Tips: Om ni behöver hjälp med att komma på bra frågor så kan ni fråga er skolsekreterare. Försök gärna få med några frågor som visar på vilken betydelse Jesus har för människor idag! Ha gärna en låda eller korg där folk kan lägga i sina svarslappar. Under lunchrasten dagen efter kan ni stå på samma ställe med de rätta svaren, så kan folk komma och läsa de rätta svaren. Det här är en bra tid och plats för vinnarna att hämta sina priser! Det är också en möjlighet att samtala med folk om Jesus utifrån frågorna! Ha gärna en godisskål, så dras fler människor till bordet! Ha en bibel till hands! Annonsera en tid och plats då ni rättar quizzet live och har prisutdelning! Här får ni också chansen att kommentera de olika svaren på frågorna. Credo Sverige 8!

10 #3 Konsert Sjung och spela till hans ära, tala om alla hans under! (1 Krön 16:9, Psalm 105:2) Musik är ett sätt att ge ära till Gud. Musik är också ett sätt att berätta för människor om vem Gud är och vad han har gjort! Gör så här: Finns det någon i er Credo-grupp som kan spela eller sjunga? Eller vet ni någon ni kan bjuda in till skolan för en konsert? Bestäm en tid och plats för konserten! Boka en lokal i skolan. Boka ett band eller en artist. Förklara syftet med konserten för dem och vad ni hoppas att resultatet ska bli. Gör affischer som ni sätter upp i förväg! Bjud in alla ni känner till konserten! Syfte: Konserten blir ett tillfälle för människor att bli berörda av Gud och av budskapet om Jesus. Konserten blir ett tillfälle att berätta om vem Jesus är, att skapa nya kontakter och att samtala om tro med människor. Tips: Berätta om er kristna tro vid något tillfälle under konserten. Det kan vara ett vittnesbörd, en kommentar till någon av sångerna, eller en presentation av Jesus och den kristna tron. Fundera på om konserten ska ha något särskilt tema? Hur kan temat synas i affischering, musik, vittnesbörd? Prata med konsertbesökarna. Presentera er själva. Fråga vad de tyckte om musiken. Fråga om det var något som berörde dem. Berätta om er Credo-grupp och fråga om de tror på Jesus. Kombinera gärna konserten med någon annan utmaning, till exempel ett drama! Dela gärna ut något till dem som besöker konserten, till exempel godis, Biblar eller bibelord. Credo Sverige 9!

11 #4 Drama Jag skall låta min mun tala i liknelser, jag skall ropa ut vad som har varit dolt sedan världens skapelse. (Matt 13:35) Jesus använde sig ofta av berättelser och liknelser när han predikade och undervisade. Drama är ett sätt att berätta, att basunera ut ett budskap! Gör så här: Bestäm er för vilket drama ni vill spela upp. Det kan vara en dramatisering av en bibeltext, ett kristet drama som någon av er känner till, eller ett drama som ni skriver själva! Ta reda på vad ni behöver för material till dramat, exempelvis musik, kläder eller annan rekvisita. Bestäm en tid och plats för dramat! Sätt upp affischer där ni bjuder in skolans elever att komma och se på dramat. Bjud också in folk personligen! Öva mycket tillsammans innan ni spelar upp dramat! Syfte: Ibland behöver människor mer än bara ord för att ta till sig budskapet i den kristna tron! Drama är ett jättebra sätt att kommunicera budskapet om Jesus så att folk förstår och blir berörda! Eventet blir en chans att skapa nya kontakter och samtala med människor om Jesus. Tips: Ett förslag på en bibeltext som kan dramatiseras är liknelsen om den förlorade sonen i Luk 15: Den kan också skrivas om så att den utspelar sig i modern tid! Tänk på att dramat inte behöver vara humoristiskt. Det är inte underhållningen som är viktigast utan vilket budskap som förmedlas. Fokusera på att budskapet ska vara tydligt! Kombinera gärna dramat med någon annan utmaning som kan äga rum vid samma tillfälle! Prata med besökarna. Presentera er och fråga vad de tycker om dramat. Ta chansen att berätta för människor om er kristna tro! Credo Sverige 10!

12 #5 Lektionsbesök Men hur skall de kunna åkalla den som de inte har kommit till tro på? Hur skall de kunna tro på den som de inte har hört? Det står skrivet: Skönt ljuder stegen av dem som bär bud om goda ting. (Rom 10:14-15) Att berätta om Jesus på en lektion är ett bra sätt att nå ut med evangeliet om Jesus. Det är en möjlighet att presentera kärnan i den kristna tron, som inte alla har hört om innan. Det är också en möjlighet att lyssna på och svara på elevernas frågor, något som kan bereda vägen för en personlig tro! Gör så här: Fråga en eller flera religionslärare om ni kan få hålla i en hel eller en del av en religionslektion för att presentera den kristna tron. Beroende på hur mycket tid ni får kan ni lägga upp besöket på olika sätt. Det viktiga är att ni presenterar evangeliet. Ni kan använda broillustrationen (se utmaning #6). Berätta också gärna om vad Gud har gjort i ert liv (se utmaning #7). Syfte: Att eleverna ska förstå vad kristen tro verkligen handlar om Att svara på frågor om kristen tro som eleverna har Eleverna får lära känna er och ni kan bjuda in dem till en träff i Credo-gruppen, en Uncover-grupp (läs mer om Uncover sist i manualen) eller till någon annan satsning som ni gör under veckan. Credo Sverige 11!

13 Tips: Be innan ni pratar med rektorn/religionslärarna. Ge utrymme för frågor efter att ni presenterat evangeliet. Försök att svara på frågorna men också återknyta till hur de hänger ihop med kärnan i den kristna tron. I Credos mobilapp finns vanliga frågor och svar som kan komma upp på lektionen. Förbered er genom att läsa igenom dem innan. Dela ut en utvärdering där eleverna får skriva plus och minus med lektionen samt fylla i sitt mobilnummer om de är intresserade av att veta mer. Ta efteråt kontakt med alla som skrivit sitt nummer och ordna med någon form av uppföljning. Använd Credos utvärdering (finns på eller gör en egen. Credo Sverige 12!

14 #6 Broillustrationen Ty syndens lön är döden, men Guds gåva är evigt liv genom Kristus Jesus vår Herre. (Rom 6:23) Berätta evangeliet för en vän någon gång under veckan genom att göra broillustrationen! Broillustrationen är ett enkelt redskap som du kan använda för att förklara vad kristen tro handlar om. Gör så här: Du behöver ett papper och en penna. På Credos hemsida kan du ladda ner en beskrivning av hur du ritar broillustrationen och berättar om kristen tro (se Här är några saker som är viktiga att få med: Gud skapade världen (1 Mos 1:1). Han skapade människan till sin avbild, till att leva i gemenskap med honom. (1 Mos 1:27, Ef 1:4f.) Människan vände sig bort från Gud och bröt därmed gemenskapen med honom. Synd är det som skiljer människan och Gud åt. (Jes 59:2, Rom 3:23) Människan förmår inte att reparera den skada som hon orsakat. (Rom 5:12) Gud övergav inte oss! Istället har han gripit in på ett avgörande sätt genom att själv bli människa genom Jesus. Jesus levde ett liv helt utan synd. Eftersom han själv var oskyldig (utan synd) kunde han ta straffet för vår synd på sig genom att dö på korset. (Kol 1:19-22) Genom tron på Jesus kan vi nu få förlåtelse för vår synd och en återupprättad gemenskap med Gud! Det innebär också evigt liv. (Joh 3:16) När vi tror på Jesus får vi helig Ande. Den helige Anden är Gud själv. Han vill leda oss närmare sig och ge oss kraft att älska andra människor. (1 Kor 12:3, Gal 5:22-23.) Credo Sverige 13!

15 Tips: Träna på att rita och förklara broillustrationen, antingen för dig själv eller för någon annan kristen! Det är viktigt med ögonkontakt när man pratar så försök att inte vara så beroende av ditt manus. Berätta gärna exempel från ditt eget liv, eller från en låt eller en film om det kan förklara vad det är du försöker berätta. Läs gärna bibelorden i förväg, och ha gärna en bibel nära till hands när du gör broillustrationen. Credo Sverige 14!

16 #7 Berätta ditt vittnesbörd Jag vill vittna om din trofasthet, ständigt vittna om den hjälp du ger, fast jag aldrig förmår det till fullo. (Ps 71:15) Att berätta vad Gud har gjort i ens liv kan göra andra nyfikna på honom! Berätta ditt vittnesbörd, till exempel för en klasskompis eller under ett lektionsbesök (se utmaning #5 för mer om lektionsbesök). Gör så här: Ett personligt vittnesbörd kan bestå av dessa tre delar: (1) Före jag blev kristen hur var det, hur mådde jag, vad gjorde jag? (2) Hur jag blev kristen vad ledde fram till det, och hur blev jag det? (3) Efter att jag blev kristen hur har jag det nu, hur lever jag mitt liv, vilken skillnad har Jesus gjort för mig? Ett annat sätt att berätta ditt vittnesbörd är att svara på någon av de här frågorna:! När i ditt liv har Gud varit som mest verklig för dig?! Vilket möte med Jesus har påverkat dig mest?! Kan du berätta om något som Gud har gjort i ditt liv?! Varför är du en kristen? Det är bra att fundera på detta och att kunna nämna några anledningar till varför man är kristen. Man kan berätta om detta när någon till exempel säger Du är väl bara kristen för att dina föräldrar är det?! Syfte Genom att dela ditt vittnesbörd så berättar du på ett personligt sätt om vem Gud är. Vittnesbördet kan väcka nyfikenhet på kristen tro och de du pratar med får veta mer om vem Jesus är och vad han gör. Credo Sverige 15!

17 Tips Använd gärna exempel (jag gjorde så här och så här) Var ärlig och överdriv inte! Glöm inte att berätta om Jesus. Poängen är ju att leda människor till honom. Dela med dig av din kamp och brist! Målet är inte att dina vänner ska tycka att du är bättre och starkare än dem, utan att de ska se att Jesus är till för helt vanliga människor. Tala från hjärtat! Be till Gud om tillfällen att dela ditt vittnesbörd: Låt mig få berätta för någon annan idag om vad Du har gjort för mig! Credo Sverige 16!

18 #8 Grilla en kristen! Var alltid beredda att svara var och en som kräver besked om ert hopp. (1 Petrus brev 3:15) Grilla en kristen är ett koncept som bland annat många skolgrupper i Norge har gjort med lyckat resultat! Upplägget är enkelt: man bjuder in sina kompisar och andra på skolan att komma och ställa alla sina frågor om kristen tro! Gör så här: Bjud in någon som kan tänka sig att bli grillad! Man kan till exempel bjuda in sin skolsekreterare från Credo eller sin ungdomsledare, präst eller pastor. Du kan be din skolsekreterare om hjälp att föreslå en kandidat om ni har svårt att hitta någon. Kanske vill någon i gruppen testa på att bli grillad? Ha i så fall gärna med någon vuxen som resursperson och backup till spydiga eller teologiskt komplicerade frågor. Bestäm en tid och plats för grillningen. (Ett klassrum, cafeterian, en aula, Credo-gruppens samlingsrum.) Bjud in till grillningen! Börja med att bjuda in dina kompisar personligen de som känner dig är dem som troligast vill komma. Sätt upp affischer på skolan! Ni kan ladda ner färdiga affischer på eller göra egna affischer. Syfte: Att ge människor en chans att få svar på sina frågor om kristen tro, att bryta fördomar och att väcka nyfikenhet. Tips: Ha grillningen i början av Jesusveckan som ett sätt att bemöta människors frågor och fördomar på en gång och skapa en nyfikenhet inför resten av era satsningar under veckan. Gör ett Facebook-event och bjud in dina vänner och din klass till grillningen! Credo Sverige 17!

19 #9 Klotterplank Jag skall ge dem förmågan att lära känna mig och förstå att jag är Herren. (Jer 24:7) Hjälp era vänner att reflektera över livets stora frågor! Sätt upp ett stort pappersark med en oavslutad mening, som andra på skolan sedan hjälper till att avsluta. Till exempel kan folk fundera över vilken slags kärlek de djupast längtar efter genom att avsluta meningen Äkta kärlek är Gör så här: Sätt upp ett stort pappersark med en oavslutad mening på en av skolans anslagstavlor, eller på något annat lämpligt ställe. Skriv den oavslutade meningen med stor stil i mitten. Häng en eller flera pennor vid pappret så att folk kan skriva ner sina svar Skriv ett färdigt svar på pappret så att det inte är helt tomt på klotterplanket. Till exempel: att alltid finnas där eller att inte ljuga som svar på frågan Äkta kärlek är. Ta gärna med er klotterplanket någon gång under veckan och gå runt med det på skolan. Stanna t.ex. upp där människor sitter och pluggar/hänger/fikar och fråga: Har du 2 minuter över till att hjälpa oss med en sak? Om de svarar ja, berätta att ni vill ha hjälp med att avsluta meningen. Om de svarar nej, ta det inte personligt utan var glada, gå vidare och fråga någon annan! Bjud in till en Credo-gruppsträff efter Jesusveckan där ni själva eller någon inbjuden talare (skolsekreterare, präst, ungdomsledare, etc.) pratar om frågan utifrån Bibeln. Syfte: En bra fråga kan hjälpa andra att upptäcka sitt behov av och sin längtan efter någon/något som är större än de själva. Det kan bli ett första steg mot att upptäcka sitt behov av Gud och allt han vill ge! Klotterplanket är också en god möjlighet för er i Credo-gruppen att lära känna och förstå de andra på skolan bättre. Credo Sverige 18!

20 Genom att få reda på vad andra bär på kan ni kan lättare hitta naturliga öppningar för att dela evangeliet under Jesusveckan, i uppföljningsarbetet och under resten av terminen. Tips: Fråga dina vänner och klasskompisar om de vill skriva på klotterplanket! Använda klotterplanket i samband med en annan utmaning, t.ex. när ni delar ut muffins, och ställ samma fråga ( Har du 2 minuter över till att hjälpa oss med en sak? ). Fundera på hur ni kan göra tavlan så synlig som möjligt Bjud in till Credo-gruppträffen genom att exempelvis sätta upp en affisch bredvid klotterplanket där ni anger tid och plats, eller genom att göra ett Facebook-event! Exempel på oavslutade meningar: Äkta kärlek är (Poängen med denna fråga är att hjälpa människor upptäcka och se vilken slags kärlek de verkligen längtar efter. Det kan bli en bra startpunkt för samtal om vilken slags kärlek Gud har visat oss på korset och som han erbjuder varje människa!) Jag skulle vara fri om jag (Poängen med denna fråga är att hjälpa människor att förstå att ingen av oss är helt fri i sig själv utan att vi alla är i behov av befrielse på olika sätt. Det kan bli en bra startpunkt för samtal om den frihet Jesus erbjuder för just deras problem! ) Jag längtar efter en värld som är fri från (Poängen med denna fråga är att hjälpa människor att upptäcka vilken slags tillvaro de längtar efter. Det kan bli en bra startpunkt för samtal om syndafallet och om den nya perfekta värld som Gud kommer att skapa och som han erbjuder varje människa att vara en del av! ) Credo Sverige 19!

21 #10 Frågeformulär Då kom en man fram till honom och frågade: Mästare, vad skall jag göra för gott för att få evigt liv? (Matt 19:16) Visste du att Jesus ställer över hundra frågor i Nya testamentet? Att ställa frågor är nämligen ett väldigt bra sätt att nå fram till människor! Frågor hjälper oss att upptäcka våra innersta tankar, våra behov och vår längtan. Den här utmaningen går ut på att använda ett frågeformulär för att intervjua personer på din skola, och att sedan anordna en samling där formuläret presenteras och där folk får möjlighet att höra hur en kristen kan tänka kring samma frågor. Människor blir ofta väldigt glada över att någon är intresserad av att lyssna på dem! Att göra frågeformulär brukar därför kunna bli väldigt lyckat! Här kan du läsa och ladda ner frågeformuläret: Gör så här: Bestäm när och var ni ska ha samlingen där ni (1) presenterar resultatet av undersökningen, (2) svarar på de frågor till Gud som kommit in (se fråga 7 i formuläret), och (3) berättar hur en kristen kan tänka kring övriga frågor i formuläret. Exempelvis kan det vara under den första Credo-gruppsamlingen efter Jesusveckan. Poängen med samlingen är att bjuda in personer på skolan som är nyfikna på att veta mer om dessa frågor! Utse en person som sammanställer resultatet från formuläret och presenterar det på samlingen. Utse en person som under samlingen svarar på frågorna till Gud som kommit in och berättar hur man som kristen kan tänka kring de andra frågorna i formuläret. Här får ni gärna bjuda in någon utifrån (skolsekreterare, ungdomsledare, pastor, präst ) Credo Sverige 20!

22 Intervjua människor! o Intervjua kompisar: Fråga en kompis om du kan få intervjua denne under en längre rast. Hitta en plats där ni kan slappna av, ställ dina frågor och anteckna. (Exempelvis över en fika i cafeterian, på en bänk i en lugnare del av korridoren, i ett ledigt grupprum, på en avskild plats i matsalen etc.) o Intervjua andra elever: Ställ upp ett bord i en del av skolan där människor brukar hänga. Ha frågeformulär och pennor på bordet. Gå fram till människor och fråga om de har 5 minuter att hjälpa dig med en grej! Berätta att Credo-gruppen har en Jesusvecka och att ni är nyfikna på vad andra elever tänker om Gud. Fråga om de vill hjälpa er genom att svara på frågorna! Ta med dem till bordet, börja fråga och anteckna! När du är klar med intervjun, tacka för hjälpen och bjud in till träffen då resultatet av undersökningen ska presenteras. Sms:a tid och plats för träffen till alla som gjort undersökningen samma dag som den ska äga rum. Förslagsvis en gång på morgonen och en gång 10 min innan det drar igång. Tips till intervjun: Detta är ingen debatt utan en intervju. Din uppgift är att ställa frågor, lyssna och anteckna svaren. Du kanske inte håller med om vad personen säger, men kom ihåg att denna utmaning handlar om att väcka goda frågor och inte om att ge alla de rätta svaren. Syfte: För dina vänners skull: Att ställa en fråga är lite som att ge någon en present! Det är ofta ganska lätt att släppa eller glömma ett färdig-levererat svar, men en fråga är något man på ett helt annat sätt bär med sig och funderar vidare kring. De är också en hjälp för personerna att se att de funderar på samma saker som du, och att den kristna tron ger svar på sådant de själva tänker på. För din egen skull: Frågorna hjälper oss som ställer dem att förstå våra vänner bättre! Vet du till exempel på vilket sätt dina vänner har missuppfattat evangeliet, eller vad för slags gud det egentligen är som de inte tror på? Ju bättre vi förstår våra vänner desto bättre kan vi älska dem, och om vi förstår dem bättre är det också lättare att förklara evangeliet på ett sätt som verkligen berör! Credo Sverige 21!

23 Vad händer sen? Jag planterade, Apollos vattnade, men Gud gav växten. (1 Kor 3:7) Under Jesusveckan 2015 kommer ni att använda många olika sätt för att göra Jesus känd, trodd, lydd och älskad på er skola! Många kommer att få höra budskapet i den kristna tron, evangeliet, en del kanske för första gången i sitt liv. Men vad händer sen? Hur följer man upp en Jesusvecka? Att tänka på: Fundera på hur ni kan följa upp de olika utmaningarna ni gjort. Det är säkert många på er skola som har börjat fundera lite extra kring kristen tro. Några skulle kanske vilja veta mer. Kanske är det någon som funderar på att bli en kristen. Vad har ni fått för samtal med människor om kristen tro? Hurdan är responsen? Uppföljning är ett sätt att hjälpa människor vidare i sin resa mot en tro på Jesus och en egen, personlig relation med honom. Bli inte missmodiga om ni inte ser några direkta resultat efter Jesusveckan! Ni har planterat många frön, men det kan dröja innan något resultat börjar visa sig. Fortsätt att be för människorna ni har mött och lita på att Gud har använt er! Om ni är osäkra kring något eller har frågor, prata med er skolsekreterare om det! Tillsammans kan ni komma fram till vad som passar bäst för er grupp och er skola. Alla har olika förutsättningar till uppföljning, och vad man väljer att göra beror helt på vem det gäller. Tips på hur man kan följa upp Jesusveckan: Ordna ett öppet möte där folk kan få ställa alla frågor de vill om kristen tro! Till skillnad från utmaningen Grilla en kristen! så är detta inte något man gör under Jesusveckan utan efteråt, för att fånga upp de människor som har Credo Sverige 22!

24 börjat fundera mer kring det här med kristen tro. Bjud in till en öppen föreläsning i något passande ämne. Prata gärna med er skolsekreterare för idéer kring vad detta skulle kunna vara. Starta en Uncover-grupp! Du kan läsa mer om Uncover längst bak i manualen. Inbjud till en särskild samling med Credo-gruppen, där ni presenterar er själva och vad ni tror på. Ge möjlighet för folk att samtala med er om kristen tro. Du har troligtvis pratat med många om Gud under Jesusveckan! När du träffar dem igen i korridoren, på lektionen, i matkön passa på att ta upp det ni har pratat om! Fortsätt samtalen du påbörjade under Jesusveckan! Berätta mer om din tro på Jesus, ställ frågor, lyssna. Kom ihåg att din uppgift inte är att övertyga människor om vad du tycker, utan att leda dem fram till ett personligt möte med Jesus själv! Bjud med dina kompisar till kyrkan eller ungdomsgruppen! Låt dem träffa andra kristna och vara i sammanhang där de kan få upptäcka Jesus. Fortsätt att utmana dig själv i att berätta för andra om din tro på Jesus. Ta små steg! Dela ett vittnesbörd med någon. Ställ frågor om Gud till dina kompisar. Uppmuntra varandra att våga! Prata i er grupp om vad ni ska göra om någon ni känner vill bli en kristen! Vad händer egentligen när man blir en kristen? Bjud med den som vill bli kristen till Credo-gruppen, och hjälp honom eller henne att hitta en gemenskap med andra kristna i en ungdomsgrupp eller församling! Credo Sverige 23!

25 Uncover: ett redskap att upptäcka tron Många människor har aldrig fått chansen att själva undersöka vem Jesus är. Kanske har de hört att han var en snäll man i sandaler, men antagligen har de inte hört så mycket mer eller kollat vad Bibeln faktiskt säger om hans liv och person! Under Jesus-veckan har de kanske fått möjligheten att ta reda på mer om Jesus och det är ju toppen! Uncover är ett material som är framtaget för att hjälpa dina vänner att undersöka vem Jesus är så att de personligen kan ta ställning till honom. Man träffas i en Uncover-grupp vid några tillfällen och studerar texter ur Lukasevangeliet tillsammans. Deltagarna behöver inte tro på Gud, de behöver inte tro att Jesus var Guds son, de behöver inte tro att Bibeln är Guds ord detta är en studiegrupp för sökare! Uncover består av 6 bibelstudier med studiefrågor. Allting är färdigt i häftet och gruppen kräver minimal förberedelse av den som leder den. Uncover går inte främst ut på att ledaren ska undervisa eller predika utan att deltagarna själva får svara på frågorna som finns i häftet! Du som leder gruppen är främst samtalsledare. Vill du starta en Uncover-grupp eller bara veta mer? Prata med din skolsekreterare! Du kan beställa Uncover-häftet på Credos hemsida: Credo Sverige 24!

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11)

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11) 5. Söndagen under året (år C) (10 februari 2013) Fiskfångsten: Följ mig! Tidsram: 20-25 minuter. Luk 5:1-11 Fiskfångsten. De första lärjungarna En gång när han stod vid Gennesaretsjön och folket trängde

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen EVANGELIUM ÄR: - Det glada budskapet om vår Frälsare Jesus Kristus (Mark 1:14-15). - Något som skall presenteras klart och

Läs mer

Anden. Studiehäfte av Henrik Steen

Anden. Studiehäfte av Henrik Steen Anden Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 5 1. Den helige Ande Samling 1 Den helige Ande som person 6-8 Fördjupningsruta treenigheten 9 Samling 2 Andens frukt 10-11 Samling 3 Andens gåvor

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen Kärlek nu och för alltid Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 4 Helt älskad älska helt 5 1. Helt älskad älska helt / Synen 5 2. Smaken / Hörseln 7 3. Känseln / Lukten 9 Fördjupningsruta:

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

NI SKA ÄLSKA VARANDRA

NI SKA ÄLSKA VARANDRA FEMTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) (28 APRIL 2013) NI SKA ÄLSKA VARANDRA Tidsram: 20-25 minuter. Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra Joh 13:31 33a, 34 35 När Judas hade gått ut från salen där Jesus

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

Tunadalskyrkan 14 05 25. Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13

Tunadalskyrkan 14 05 25. Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13 1 Tunadalskyrkan 14 05 25 Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13 Livet består av många ingredienser. Det är olika sidor men hänger ändå ihop med att vara människa. Vi möter sådant som skapar

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

AVSÄNDARE CREDO SVERIGE LUNTMAKARGATAN 84 113 51 STOCKHOLM

AVSÄNDARE CREDO SVERIGE LUNTMAKARGATAN 84 113 51 STOCKHOLM AVSÄNDARE CREDO SVERIGE LUNTMAKARGATAN 84 113 51 STOCKHOLM DJUP I HERRENS GODHET Gott nytt år! Första dagen på det nya året besökte jag Credos nyårsläger i Kungälv och morgonsamlingen inleddes med att

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Inledningsmusik Gudstjänsten inleds med orgelmusik och vigselparet börjar sitt intåg. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras.

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann?

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? För det första så måste det givetvis till en ärlig vilja att själv ta del av det som sägs om Bibelns olika böcker. Att vilja läsa

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna

Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna 1 Apostlagärningarna Vad hände med lärjungarna och de första kristna efter att Jesus hade lämnat jorden? Hur spreds budskapet? Vilka utmaningar mötte

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

Jesus: förödmjukad och upphöjd

Jesus: förödmjukad och upphöjd Lektion 9 Jesus: förödmjukad och upphöjd Vi undersöker Kristi liv i två faser Vilken underbar plan Gud förberedde för att rädda mänskligheten efter syndafallet! Denna plan som är given åt syndare världen

Läs mer

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har Illustration: En ung munk fick för första gången i ansvar att hålla i morgonandakten.

Läs mer

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium Ett Liv i Del 1 - Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit. 2 Kor 5:17 Ett Liv i är en serie av korta kurser arrangerade av Hestra Cafékyrka som utforskar

Läs mer

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM?

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? Pingstkyrkan i Södertälje presenterar: Kan man vara kristen? - en predikoserie om grunderna i kristen tro VI TÄNKTE UTFORSKA LIVETS MENING TA CHANSEN GRUNDKURS

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller

Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller Jag har märkt att vi kristna ibland glömmer hur fantastiskt det är att känna Jesus. Vi blir

Läs mer

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är.

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är. NYTT MÅL Fil. 1:12-14 Hamnar man i fängelse är det säkert lätt att ge upp. Ibland räcker det med att man känner sig som att man är i ett fängelse för att man skall ge upp. För Paulus var det bara ännu

Läs mer

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273)

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer! (Joh 8:11) Det kommer ett starkt budskap från vår Herre

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop av barn Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Så Länge Det Är Dag Att arbeta innan mörket faller Predikan i Pingstkyrkan Lindesberg

Så Länge Det Är Dag Att arbeta innan mörket faller Predikan i Pingstkyrkan Lindesberg 19 april 2015 Så Länge Det Är Dag Att arbeta innan mörket faller Predikan i Pingstkyrkan Lindesberg Så länge det är dag måste vi göra hans gärningar som har sänt mig (Johannes evangelium 9:4a) Bibeltext

Läs mer

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker.

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker. Dopet i vatten Inledning Det är viktigt att läsa Bibeln och lära sig vad Gud vill säga till sitt folk. Jag tror på att noggrant studera Skriften så att man vet exakt vad Gud har för oss. Han säger att

Läs mer

SNACK & BÖN I GRUPPEN ELLER PATRULLEN

SNACK & BÖN I GRUPPEN ELLER PATRULLEN SNACK & BÖN I GRUPPEN ELLER PATRULLEN SMAJL VÄST HJÄLMARGÅRDEN 2015 Till dig ledare Kanske det viktigaste under lägret är samlingen i din lilla grupp eller patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

Vi är Melleruds Kristna Center. Fånga visionen

Vi är Melleruds Kristna Center. Fånga visionen Vi är Melleruds Kristna Center Fånga visionen Framtidsbilden Vi ser en ung generation. där många följer Jesus...som är hängiven Jesus som är till välsignelse för alla släkter i regionen 1 Mos 12:2-3 Det

Läs mer

Ditt livs viktigaste investering

Ditt livs viktigaste investering Ditt livs viktigaste investering En handledning Du investerar i dig själv dagligen: utbildning, relationer, karriär. Men har du någon gång reflekterat över värdet av att investera i den andliga aspekten

Läs mer

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Luk

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Luk 1 Tunadalskyrkan 170903 Friheten i Kristus Luk 4 16-21 Han kom till Nasaret, där han hade växt upp, och på sabbaten gick han till synagogan, som han brukade. Han reste sig för att läsa, 17och man gav honom

Läs mer

Tillsammans. Studiehäfte av Henrik Steen

Tillsammans. Studiehäfte av Henrik Steen Tillsammans Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 5 Samling 1 Varför tillsammans? 6 1. Att ha gudstjänst tillsammans Samling 2 Varför samlas till gudstjänst? 8 Samling 3 Varför lovsjunga Gud

Läs mer

Varför tror du att de flesta människor inte känner Gud personligen?

Varför tror du att de flesta människor inte känner Gud personligen? En Personlig Gud 1 Gu T de Jo Gu D de Jo 1Gud älskar dig och Han skapade dig för att du skall lära känna honom personligen Gud älskar dig Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att

Läs mer

Välkommen med på resan.

Välkommen med på resan. Välkommen med på resan. Förra året började jag en resa i mitt liv. Nej det handlade inte om en resa mot något geografiskt mål. Drivmedlet var inte bensin och färdmedlet var ingen bil. Resan gick inåt.

Läs mer

Juniorsoldaternas löften

Juniorsoldaternas löften U n d e r v i s n i n g s m a t e r i a l Juniorsoldaternas löften F rälsningsarméns Ungdomsenhet 2005 Juniorsoldat en ung medlem i Frälsningsarmén Det du, ledare, nu håller i din hand är ett exempel

Läs mer

En levande församling

En levande församling PINGST VÄSTERÅS En levande församling Och Herren skall alltid leda dig; han skall mätta dig mitt i ödemarken och ge styrka åt benen i din kropp. Du skall vara lik en vattenrik trädgård och likna ett källsprång,

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

Bibelläsningsplan 3 december januari Ljuset är nära Guds rike är nära Nåden är nära Gud är nära Guds löften är nära

Bibelläsningsplan 3 december januari Ljuset är nära Guds rike är nära Nåden är nära Gud är nära Guds löften är nära Bibelläsningsplan 3 december 2017 7 januari 2018 Ljuset är nära Guds rike är nära Nåden är nära Gud är nära Guds löften är nära VÄLKOMMEN TILL BIBELLÄSNING OCH BÖN Den här bibelläsningsplanen sträcker

Läs mer

Hur blir man kristen? Christian Mölk

Hur blir man kristen? Christian Mölk Hur blir man kristen? Christian Mölk 1. Guds avbild Gud skapade ursprungligen människan som sin avbild. Gud vill ha en kärleksfull gemenskap med oss och till en början hade människan en fridfull tillvaro

Läs mer

HANDLEDNING. livet. Tillsammans för MISSION OCH EVANGELISATION I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING

HANDLEDNING. livet. Tillsammans för MISSION OCH EVANGELISATION I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING HANDLEDNING livet Tillsammans för MISSION OCH EVANGELISATION I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING Kyrkan finns till genom mission liksom elden finns till genom att brinna. Om hon inte engagerar sig i mission upphör

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

Liv i Kyrkan Kyrkan i Livet

Liv i Kyrkan Kyrkan i Livet STUDIEGUIDE TILL BOKEN Liv i Kyrkan Kyrkan i Livet I Liv i Kyrkan beskrivs gudstjänstförnyelsen i Katarina församling som en resa i 12 steg. Utgångspunkten är, säger Olle Carlsson, den maktlöshet som vi

Läs mer

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf En av de saker som jag inte tycker om att göra, det är att gå på kalas. Vilket säkert gör mig till en väldigt udda figur för dig om jag inte redan var det.

Läs mer

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER I ETT SAMARBETE MED FÖRSAMLINGSPROGRAMMET I EVANGELISKA FRIKYRKAN, HYLLIE PARKS FOLKHÖGSKOLA OCH STUDIEFÖRBUNDET BILDA 2 Nära smågrupp

Läs mer

Vi ber under fastan. Bibelläsning och Bön under 8 veckor. 18 feb 12 april 2015 Kyrkan vid Brommaplan

Vi ber under fastan. Bibelläsning och Bön under 8 veckor. 18 feb 12 april 2015 Kyrkan vid Brommaplan 1 Vi ber under fastan Bibelläsning och Bön under 8 veckor 18 feb 12 april 2015 Kyrkan vid Brommaplan Bibelläsning och bön under fastan 2015 2 Fastan en tid för omvändelse bön och eftertanke. Sedan 300-talet

Läs mer

Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10)

Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10) Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10) Detta häfte vill hjälpa Dig att lära känna Gud personligen, erfara ett liv av sann kärlek, förlåtande livsstil och trofasta

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

Predikan av: Johannes Magnusson Smyrnakyrkan, 7 oktober 2012

Predikan av: Johannes Magnusson Smyrnakyrkan, 7 oktober 2012 BIBELLÄSNING Predikan av: Johannes Magnusson Smyrnakyrkan, 7 oktober 2012 1 Heliga vanor för vanliga människor - Bibelläsning Män blir lättare förkylda än kvinnor Den meningen har åtminstone tre olika

Läs mer

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo 1 Inledning Låt oss börja med att förflytta oss 3 mil i avstånd till Rydaholm och 320 år i tiden till 1689. Vi ska möta en ung man som heter Per Svensson.

Läs mer

Tidsram: 20-25 minuter. Luk 9: 28-36. Jesus på härlighetens berg

Tidsram: 20-25 minuter. Luk 9: 28-36. Jesus på härlighetens berg Andra söndagen i fastan (år C) (24 februari 2013) Jesus på härlighetens berg Tidsram: 20-25 minuter. Luk 9: 28-36 Jesus på härlighetens berg Ungefär en vecka senare tog han med sig Petrus och Johannes

Läs mer

Helsingborgs husförsamlingsnätverk Älska Jesus, älska människor, älska Helsingborg. Grunddokument 2013-01-23

Helsingborgs husförsamlingsnätverk Älska Jesus, älska människor, älska Helsingborg. Grunddokument 2013-01-23 Helsingborgs husförsamlingsnätverk Älska Jesus, älska människor, älska Helsingborg Grunddokument 2013-01-23 Innehåll I. Tro & värderingar... 3 Bibeln... 3 Gud... 3 Människan... 3 Jesus Kristus... 4 Mission...

Läs mer

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 12 sön e trefaldighet Psalmer: L151, L90, L159, L163, L179, 375 Texter: Jes 38:1-6, Rom 8:18-23, Luk 13:10-17 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Predikotext:

Läs mer

22 söndagen under året år A

22 söndagen under året år A 1215 22 söndagen under året år A Ingångsantifon (Ps 86:3, 5) Var mig nådig, o Herre, ty hela dagen ropar jag till dig. Du, o Herre, är god och förlåtande och stor i nåd mot alla som åkallar dig. Inledning

Läs mer

AVSÄNDARE CREDO SVERIGE LUNTMAKARGATAN 84 113 51 STOCKHOLM

AVSÄNDARE CREDO SVERIGE LUNTMAKARGATAN 84 113 51 STOCKHOLM AVSÄNDARE CREDO SVERIGE LUNTMAKARGATAN 84 113 51 STOCKHOLM Hur når vi Sverige? Text: Jesper Kronhamn Hej! Jag har arbetat för Credo några månader nu och går ofta till jobbet med förväntan och glädje. Det

Läs mer

1. Skapad till Guds avbild

1. Skapad till Guds avbild Introduktion Detta material är tänkt som ett samtalsunderlag i frälsningsoch dopsamtal. Steg för steg går man igenom de 10 stegen och samtalar om den kristna trons grunder. När alla har förstått ett av

Läs mer

E. Dop i församlingens gudstjänst

E. Dop i församlingens gudstjänst E. Dop i församlingens gudstjänst Om dop och förberedelse av dop, se formuläret Barndop (1 A). När dopet förrättas i församlingens gudstjänst (högmässa, gudstjänst, veckomässa, familjemässa) fogas nedanstående

Läs mer

Guds Ande påverkar allt!

Guds Ande påverkar allt! Guds Ande påverkar allt! Av: Johannes Djerf I fredags kväll så var jag inbjuden till Rydaholm och tonårsgruppen i kyrkan där för att tala om relationer och sex. Och jag förstår om ni undrar om det var

Läs mer

Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22

Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22 Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22 Guds mål är att rädda människorna Människans väg till räddning Det är 4 steg du som människa tar för att bli räddad. 1. Du möter på olika sätt budskapet om

Läs mer

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk Hur man blir kristen i 10 steg Christian Mölk www.christianmolk.se 1. Guds avbild 1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade

Läs mer

SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN

SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN HELIGA TREFALDIGHETS DAG (ÅR A) (15 JUNI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 3:16-18 Vad Jesus berättar för Nikodemus Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de

Läs mer

Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith

Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith Lite surdeg syrar hela degen. Gal 5:9 Om du öppnar upp dörren och tillåter ett litet fel, kommer detta snart att förstoras. På grund av bristerna

Läs mer

Församlingen / Vad då?

Församlingen / Vad då? Församlingen / Vad då? Dela ut ett A4 ark och en penna till alla i gruppen och ha en tejprulle redo. Tejpa fast papperet på allas rygg, ge alla varsin penna. Gå sen runt och skriv något uppmuntrande om

Läs mer

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter.

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter. ANDRA SÖNDAGEN UNDER 2. SÖNDAGEN ÅRET (ÅRGÅNG UNDEr året C) 17 JANUARI (år C) (20 2016 JANUArI 2013) Tidsram: 20-25 minuter. På tredje dagen hölls ett bröllop i Kana i Galileen, och Jesu mor var där. Jesus

Läs mer

Vem är Jesus enligt Jesus?

Vem är Jesus enligt Jesus? 2002-03-06 WWW.ISLAMISKA.ORG _ Vem är Jesus enligt Jesus? Vem som helst kan kalla Gud Fader enligt Bibeln Jesus sade: Rör inte vid mig, jag har ännu inte stigit upp till min fader. Gå till mina bröder

Läs mer

Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 BÄRA BÖRDOR!

Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 BÄRA BÖRDOR! - 1 - Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 Gal 6:1-7 BÄRA BÖRDOR! 1 Bröder, om ni kommer på någon med att begå en överträdelse, då skall ni som är andliga människor i mildhet upprätta en sådan. Men se till

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste.

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. 805 2 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. Inledning Redan sedan en vecka tillbaka har 'Tiden

Läs mer

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Barn kan be! Men de måste ibland få veta att deras böner är lika viktiga som vuxna krusidullböner. När vi ber med barn, brukar vi sätta upp enkla böneregler.

Läs mer

Berättarstunden. Termin 6: Hjälpstudion. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 6: Hjälpstudion. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 6: Hjälpstudion Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 6 Hjälpstudion Förord Berättarstunden levande berättelser från Bibeln...4 Beskrivning Termin

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

KALMAR ADVENTKYRKA MARS 2015

KALMAR ADVENTKYRKA MARS 2015 FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA MARS 2015 Ångra er därför och vänd om, så att era synder blir utplånade och tider av nytt liv kommer från Herrens ansikte och han sänder Messias som är bestämd för

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig!

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig! 1 Tunadalskyrkan 13 08 11 Det är roten som bär Dig! Visst är det spännande att göra AHA-upplevelser ibland, för de kan ge både kraft och inspiration. Häromdagen gjorde jag en sådan upplevelse när jag upptäckte

Läs mer

Kliva från Outvecklad till mogen

Kliva från Outvecklad till mogen Kliva från Outvecklad till mogen LEDAR VERSIONEN TANKEN BAKOM Alla kristna behöver vara del i eller befinna sig i en miljö som karakteriseras av bra relationer med Gud och andra kristna så väl som okristna,

Läs mer

Det är ju lite märkligt att glädjen lyser så i det här brevet när vi ser hur hans omständigheter var.

Det är ju lite märkligt att glädjen lyser så i det här brevet när vi ser hur hans omständigheter var. NYTT HJÄRTA Fil. 1:3-11 Sammanfattning av predikan 31 januari. När Bibeln talar om hjärtat är det oftast inte det fysiska hjärtat som menas utan det handlar om vårt innersta vår personlighet, våra känslor.

Läs mer

Gud är en Ande som är fullkomlig och perfekt. Till skillnad från många andra religioner som menar att Gud är dualistisk, dvs.

Gud är en Ande som är fullkomlig och perfekt. Till skillnad från många andra religioner som menar att Gud är dualistisk, dvs. DET FINNS MER... + + VEM ÄR GUD? Mycket i den här världen är oerhört vackert och storslaget. Se bara på en soluppgång eller solnedgång, en klar stjärnhimmel, ett mäktigt vattenfall eller en liten blomma

Läs mer

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39).

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39). 1 Tessalonikerbrevet 1 (1:1) Hälsning 1 Från Paulus, Silvanus och Timoteus till församlingen i Tessalonika som lever i Gud, Fadern, och Herren Jesus Kristus. Nåd och frid vare med er. 1. Från Paulus a.

Läs mer

B. När en kyrka byggs

B. När en kyrka byggs B. När en kyrka byggs Innan arbetet med en ny kyrka påbörjas eller när grundstenen muras kan man fira andakt på byggplatsen. Detta material kan också användas vid andakter när andra församlingslokaler

Läs mer

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter.

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter. SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Dagens evangelieläsning är Joh 1:35-42, men i detta kapitel fokuserar vi på den första läsningen som handlar

Läs mer

Heliga Trefaldighets dag - år B

Heliga Trefaldighets dag - år B Ingångsantifon 751 Heliga Trefaldighets dag - år B Välsignad vare Gud: Fadern och den enfödde Sonen och den helige Ande. Ty han har visat barmhärtighet mot oss. Inledning Varje firande av Eukaristin börjar

Läs mer

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26 FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014 Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. Klag 3:26 Hur läser man Bibeln? Under olika bibelsamtal uppstår då och då frågan om hur man läser

Läs mer

En given ordning. En traktat om Kyrkans ämbete

En given ordning. En traktat om Kyrkans ämbete En given ordning En traktat om Kyrkans ämbete en utvecklingen har ju gått vidare. Paulus skrev brev M för 2000 år sedan! utbrast min granne när vi talade om Bibeln. Jag förstod hur han tänkte. Utvecklingen

Läs mer

Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan ske. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras.

Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan ske. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras. Vigselgudstjänst Den ordning som finns här är en grundritual. Vid läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnen/namnet. Inledningsmusik - Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer