Se bilagd närvarolista. Börje Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef. Birgitta Lööf och Sören Bergqvist. Kommunkansliet,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Se bilagd närvarolista. Börje Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef. Birgitta Lööf och Sören Bergqvist. Kommunkansliet, 2008-12-18"

Transkript

1 Kommunfullmäktige ( ) Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl Se bilagd närvarolista Börje Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef Birgitta Lööf och Sören Bergqvist Kommunkansliet, Börje Sjöberg Kjell Höglin Birgitta Lööf Sören Bergqvist Kommunfullmäktige i Hofors kommun Kommunkansliet Börje Sjöberg

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid 118 Kungörande Allmänhetens frågestund Budget 2009 och plan Hoforshus AB, nedskrivning av fastighetsvärden 200

3 Kommunfullmäktige Kf 118 KUNGÖRANDE Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörande.

4 Kommunfullmäktige Kf 119 ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND Frågor ställs om resurser för socialnämnden och omsorg om funktionshindrade, om anordnande av arkitektonisk minnesutställning samt ett flertal frågor i samband med budgetbehandling och Bodåsskolans framtid.

5 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Ks 120 Ks 160 Dnr BUDGET 2009 OCH PLAN Ärende Från kommunstyrelsens personal- och ekonomiutskott föreligger förslag till budget 2009 och plan Budget 2009 är kommunfullmäktiges plan över det kommande årets ekonomi och verksamhet. Förslaget innehåller även en flerårsplan för de efterföljande två åren. Externt ska budgeten visa kommunens samlade intäkter och utgifter, hur den finansiella ställningen förändras under året samt den finansiella ställningen vid budgetårets utgång. Internt är budgeten ett resursfördelningsinstrument. Nämnder och styrelse har inkommit till personal- och ekonomiutskottet med budget- och planförslag för sina verksamhetsområden. Budgeten har beretts av personal- och ekonomiutskottet tillsammans med nämndsordföranden. Budgeten i sammandrag, personal- och ekonomiutskottets förslag Befolkning Budget för år 2009 bygger på en att minskning med 70 personer per år. Den 1 januari 2008 var befolkningen invånare. Personal- och ekonomiutskottet har inte funnit anledning att inför budget 2009 revidera den fastställda befolkningsprognosen. Utdebitering Skattesatsen är beräknad till 22:65 kronor för år 2009, d v s en höjning med 75 öre. Skatteintäkter och generella bidrag Skatteintäkter och statsbidrag beräknas relativt sett att minska. Orsaken till de minskade intäkterna för Hofors är - befolkningsminskning, - dämpning i den ekonomiska utvecklingen genom konjunkturavmattning samt finansiell oro, - regleringsavgiften ökar eftersom obalans finns i statens budget för att upprätthålla den garanterade nivån i utjämningen.

6 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Resultat Resultatet för år 2009 uppgår till 11,3 miljoner kronor, varav 3,8 miljoner kronor av resultatet åtgår till att återställa det förväntade underskottet från år År 2010 uppgår resultatet till 12,3 miljoner kronor för att minska till 7,2 miljoner kronor år Den stora osäkerheten i konjunkturen gör att skatteunderlagsutvecklingen samt påverkan på kostnaden för ekonomiskt bistånd är osäkra. Det finns därför behov av ett gott budgeterat resultat så att resultatet vid årets slut uppfyller kommunens målsättning om god ekonomisk hushållning. Kommunens verksamhet Kommunens nettokostnader per invånare är 101 % jämfört med ett ovägt snitt av alla kommuner. Den allmänna prisökningen mellan 2007 och 2008 beräknas till över 4 % och den prognostiserade ökningen mellan 2008 och 2009 beräknas till 3,8 %. I budgetförslaget har extra medel bl a tillförts till förskoleplatser, Entré Ungdom, ökade kostnader för LSS, ekonomiskt bistånd samt åtgärder för strategisk utveckling av Hofors. Kostnadsminskningar beräknas ske med hänsyn till elevtalsminskningen. En omprioritering har gjorts mellan olika serviceutbud. Investeringar Investeringarna beräknas för år 2009 till 24,9 miljoner kronor, för år 2010 till 25,6 miljoner kronor samt för år 2011 till 18,4 miljoner kronor. Personal- och ekonomiutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att uppdra åt kommunchefen att genomföra en genomlysning av verksamheten inom individ- och familjeomsorgen, att uppdra åt kommunchefen att genomföra en genomlysning av verksamheten inom SFI, att uppdra åt kommunchefen att genomföra en genomlysning av verksamheten inom den kommunala vuxenutbildningen, att fastställa upprättat förslag till budget för 2009 samt plan , att fastställa upprättade förslag till inriktnings- och effektmål, att fastställa upprättat förslag till ekonomistyrningsregler, att den fastställda budgeten även ska utgöra kommunens skolplan för , MBL-förhandling Förhandling enligt MBL 11 har genomförts

7 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Moderaterna, folkpartiet liberalerna, centerpartiet och kristdemokraterna, Allians för Hofors, inlämnar förslag till budget för år Ziita Eriksson (m) yrkar på godkännande av Allians för Hofors budgetförslag 2009 i sin helhet. Torbjörn Jansson (s) yrkar på bifall till personal- och ekonomiutskottets förslag till budget 2009 och plan Sören Bergqvist (v) yrkar på följande tillägg till personal- och ekonomiutskottets förslag till budget miljon kronor tillförs kommunstyrelsens budget för åtgärder beroende på arbetsmarknadsläget. 2. Utredning görs angående partistödet. Beslutsunderlag Personal- och ekonomiutskottets förslag till budget 2009 och plan Alliansens i Hofors förslag till budget Yrkanden Personal- och ekonomiutskottets förslag till budget 2009 och plan Alliansens i Hofors, moderaterna, folkpartiet liberalerna, centerpartiet och kristdemokraterna, förslag till budget Sören Bergqvists (v) tilläggsyrkanden. Proposition Ordföranden föreslår följande propositionsordning. Proposition ställs på Alliansens förslag till budget 2009 respektive personal- och ekonomiutskottets förslag till budget 2009 och plan Därefter ställs respektive tilläggsyrkande under proposition. Kommunstyrelsen godkänner propositionsordningen.

8 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Ordföranden ställer Alliansens förslag respektive personal- och ekonomiutskottets förslag under proposition och finner bifall till utskottets förslag. Därefter ställer ordföranden respektive tilläggsyrkanden under proposition och finner enhälligt bifall till båda yrkandena. Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att uppdra åt kommunchefen att genomföra en genomlysning av verksamheten inom individ- och familjeomsorgen, att uppdra åt kommunchefen att genomföra en genomlysning av verksamheten inom SFI, att uppdra åt kommunchefen att genomföra en genomlysning av verksamheten inom den kommunala vuxenutbildningen, att uppdra åt kommunchefen att genomföra en utredning om partistödet, att fastställa upprättat förslag till budget för 2009 samt plan , att fastställa upprättade förslag till inriktnings- och effektmål, att fastställa upprättat förslag till ekonomistyrningsregler, att den fastställda budgeten även ska utgöra kommunens skolplan för , att 1,0 miljon kronor tillförs kommunstyrelsens budget till åtgärder beroende på arbetsmarknadsläget, att minska resultatet med 1,0 miljon kronor för år 2009 till 6,4 miljoner kronor. Reservation Mot beslutet reserverar sig Alf Persson (m), Ziita Eriksson (m), Henrik Björkman (c) och Lennart Elfström (fp), till förmån för eget inlämnat förslag till budget 2009.

9 Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige enas om regler för debatt i samband med budgetbehandlingen. Marie-Louise Dangard (s) redovisar kommunstyrelsens budgetförslag. Kommunen måste anpassa verksamheter och bostadsbestånd efter folkmängd, behov och efterfrågan en omstrukturering är alltså nödvändig. Vissa verksamheter har för höga kostnader och behöver genomlysas. Budgetförslaget innehåller också strategiska utvecklingsinsatser och Marie-Louise Dangardt (s) framhåller t.ex. satsningar på ungdomar och beredskap för att möta problem i samband med befarad ökad arbetslöshet. Ziita Eriksson (m) (representant för alliansen m, fp, c och kd) betecknar kommunstyrelsens förslag som defensivt och anser att alliansens budgetförslag siktar framåt och kan leda till utveckling av boende och boendemiljö. Alliansen vill prioritera vård, skola och omsorg istället för rivningar och satsningar på centrum. Ziita Eriksson (m) anse att man bör sälja fastigheter istället för att riva dem och menar att rivningar tillsammans med skattehöjning är negativt för kommunens attraktivitet. Ziita Eriksson yrkar bifall till Alliansens budgetförslag med ett tilläggsyrkande innehållande plan för Broor Sundin (fht) anser att de förtroendevalda bör samarbeta för att lösa kommunens problem istället för att ägna sig åt partibunden prestigekamp. Broor Sundin (fht) finner goda förslag i både kommunstyrelsens och Alliansens budgetförslag och föreslår att man tar det bästa ur vardera budgetförslaget i god samverkan. Marie-Louise Dangardt (s) anför i sina inlägg i budgetdebatten att kommunens soliditet är god, att kvaliteten på verksamheten säkerställs, att det finns för många bostäder i kommunen totalt, varför de inte hjälper att sälja fastigheter kostnaderna kvarstår. Vidare påpekar Marie-Louise Dangardt att Alliansens budgetförslag inte bara innebär besparingar på Folkets Hus, utan även på bygdegårdarna samt att Alliansens krav på lekplatser inte är finansierat. Marie-Louise Dangardt yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Henrik Björkman (c) framhåller under debatten att det är bättre att satsa på ungdomsverksamhet där ungdomarna finns och inte på lokaler i källarplanet på Folkets Hus samt att det inte ska finnas köer till barnomsorgen, att gymnasieskolan ska ge kvalitet och inte kvantitet och att Bodåskolan ska bevaras. Vidare anser Henrik Björkman (c) att man bör hitta ett företag, som har ekonomiska förutsättningar att utveckla det kommunala fastighetsbeståndet. Henrik Björkman (c) yrkar bifall till Alliansens budgetförslag.

10 Kommunfullmäktige Ingemar Kalén (kd) ger ett exempel på lyckad integration i Gnosjö och anser att Hofors kommun måste tänka nytt och lämna det gråa. Ingemar Kalén (kd) yrkar bifall till Alliansens budgetförslag. Hans Backman (fp) anser att socialdemokraterna visar uppgivenhet och saknar vilja till förändring. Hans Backman (fp) anför att Alliansen vill sälja fastigheter, skapa positiva miljöer för att locka människor att bosätta sig i kommunen och nämner moderna boenden för äldre som en attraktionskraft. Hans Backman (fp) framhåller vikten av marknadsföring, företagande och behovet av att utreda alla kommunens verksamheter. Hans Backman yrkar bifall till Alliansens budgetförslag. Pär Åslund (fht) anser att det blir ett dåligt budskap till barnfamiljer om man lägger ner Bodåsskolan och vill istället lyfta ur Bodåsskolan ur bugetplanen samt göra offensiva satsningar. Pär Åslund (fht) vill satsa på lägergård, modernt äldreboende, gratisprogram för kommunens datorer samt spara på icke-obligatoriska verksamheter och partistöd. Pär Åslund (fht) yrkar på sänkt partistöd, utredning av möjligheter till kommunal friskola i Bodås, miljöåtgärder som spar miljö och pengar samt utredning av hyror för tomma kommunala lokaler samt avveckling av dessa. Per Tjerneld (m) anser att kommunen bör minska sitt beroende av ett stort företag genom satsningar på befintliga och kommande mindre företag samt satsa på turism med tanke på Hofors centrala läge. Per Tjerneld anser också att kommunen bör marknadsföras ute i Europa samt att man inte behöver vara rädd för att misslyckas vid rekrytering av företag det är viktigare att försöka. Per Tjerneld (m) yrkar på bifall till Alliansens budgetförslag med tillägg. Sören Bergqvist (v) framhåller att kommunen ska ha god ekonomisk hushållning utan underskott. Vidare anser Sören Bergqvist att alla bör enas och engagera sig för att lösa de problem, som påpekas i analysen från Sveriges kommuner och landsting. Sören Bergqvist (v) efterlyser satsning på marknadsföring samt yrkar bifall till kommunstyrelsens budgetförslag. Gunlög Nordström (mp) påpekar att dagens budgetbeslut endast är ett inriktningsbeslut för Bodås skola och framhåller behovet av satsning på ungdomar för att motverka alkoholmissbruk och tobaksanvändning. Gunlög Nordström (mp) yrkar bifall till kommunstyrelsens budgetförslag.

11 Kommunfullmäktige Torbjörn Jansson (s) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag samt avslag på Pär Åslunds (fht) yrkanden. Utöver ovan återgivna ledamöter yttrar sig i budgetdebatten till förmån för kommunstyrelsens förslag: Hans Forsberg (s), Kenneth Axling (s), Raimo Pärssinen (s) samt till förmån för Alliansens förslag: Alf Persson (m), Daniel Nyström (m). Kent Olsson (fht) framhåller vikten av samarbete samt anser att avgörande om Bodåsskolan bör lämnas öppet. Debatten förklaras avslutad. Yrkanden Kommunstyrelsens förslag. Alliansens (m, fp, c, kd) förslag med tillägg. Tilläggsyrkanden från Pär Åslund (fht): 1. Kommunen utreder möjligheterna till en kommunal friskola i Bodås och redovisar samtidigt riskanalyser för nedläggning av Bodås skola. 2. Kommunen utreder dubbla hyror som betalas för lokaler, som verksamheter har lämnat samt metoder att avskaffa dessa kostnader. 3. Partistödet minskas (yrkandet anger belopp). 4. Kommunen inventerar och gör miljö- och energisparåtgärder som samtidigt spar pengar. Torbjörn Janssons (s) yrkande på avslag på Pär Åslunds (fht) yrkanden. Kommunchefen Eira Källgren läser upp alla yrkanden och kommunfullmäktige bekräftar att de är korrekt uppfattade. Proposition Ordföranden meddelar att proposition inte kommer att ställas på Pär Åslunds (fht) yrkande om miljö- och energisparåtgärder, eftersom kommunfullmäktige vid tidigare sammanträde bifallit detta förslag. Ordföranden föreslår följande propositionsordning.

12 Kommunfullmäktige Proposition ställs på de delar av kommunstyrelsens förslag, där inga andra yrkanden finns. Därefter ställs proposition på kommunstyrelsens förslag och Alliansens förslag mot varandra. Till sist ställs övriga yrkanden under proposition var för sig. Kommunfullmäktige godkänner propositionsordningen. Efter ställda propositioner finner ordföranden. Bifall till kommunstyrelsens förslag. Avslag på Alliansens förslag. Avslag på samtliga Pär Åslunds (fht) yrkanden samt bifall till Torbjörn Janssons (s) yrkande. Votering Pär Åslund (fht) begär votering gällande yrkandet på minskat partistöd. Voteringen utfaller med 28 ja-röster för bibehållet partistöd (avslag) och 3 nej-röster för minskat partistöd. Beslut Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Reservation Till förmån för eget budgetförslag reserverar sig Alliansen (m, fp, c, kd). Mot avslag på Pär Åslunds (fht) yrkande på utredning om dubbla hyror reserverar sig ledamöterna för Folkhemmet Hofors Torsåker, Moderaterna, Folkpartiet, Centern samt Kristdemokraterna. Pär Åslund (ft) reserverar sig skriftligen mot hela budgetbeslutet.

13 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Kf 121 Ks 164 Dnr HOFORSHUS AB, BIDRAG FÖR NEDSKRIVNING AV FASTIGHETSVÄRDEN Ärende Hoforshus AB har hemställt om bidrag till nedskrivning av bokförda värden för en omstrukturering av antalet bostäder under år Hoforshus AB föreslår att bostäderna belägna vid Rönningsgatan 25, Västerleden 1, Ängkärrsgatan 17 och Källarvägen 4-8 utgör de objekt som ska rivas under Bokförda värden per uppgår till kronor. Efter genomförd nedskrivning överlåts fastigheterna, genom fastighetsreglering, till Hofors kommun. Rivning och byggande av markanläggning utförs 2009 och kan beräknas till ca 3,8 miljoner kronor, för vilket medel är upptaget i kommunens budget I samband med fastställandet av Bostadsförsörjningsprogrammet 2008 har kommunfullmäktige beslutat att kostnader för omstrukturering av bostadsbeståndet ej ska belasta hyresgästerna i Hoforshus AB. Ärendet har behandlats av personal- och ekonomiutskottet. Beslutsunderlag Hoforshus AB, skrivelse C Ekendahl, ekonomichef, skrivelse Personal- och ekonomiutskottet, protokollsutdrag , 60. Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att täcka Hoforshus AB kostnader för nedskrivning av bokförda värden i samband med rivning av fastigheterna vid Rönningsgatan 25, Västerleden 1, Ängkärrsgatan 17 och Källarvägen 4, 6 och 8 med maximalt kronor under år 2008, att överta fastigheter, riva byggnader och uppföra markanläggning på berörda fastigheter,

14 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen att uppdra åt miljö- och byggnadsnämnden att snarast ta fram förslag till ny detaljplan. Kommunstyrelsen beslutar att hemställa hos kommunrevisionen om yttrande i ärendet inför kommunfullmäktiges beslut Reservation Mot beslutet reserverar sig Alf Persson(m) och Ziita Eriksson (m). Hans Larsson (c) och Kent Olsson reserverar sig mot beslutet vad avser rivning av fastigheten vid Västerleden 1. Kent Olsson (fht) anser det vara vansinne att riva en så bra fastighet som Västerleden 1, där också nya hyresgäster finns. Kent Olsson (fht) yrkar därför på att fastigheten Västerleden 1 undantas från rivning. Pär Åslund (fht) yrkar avslag på hela ärendet. Torbjörn Jansson (s) anser det vara lämpligt tillfälle att genomföra förslaget och att Hoforshus AB:s styrelse bör avgöra vilka enskilda fastigheter som ska rivas. Torbjörn Jansson (s) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Ziita Eriksson (m) vill hellre sälja fastigheter än riva och yrkar därför avslag på förslaget. Yrkanden Kommunstyrelsens förslag. Kent Olssons (fht) yrkande på undantag för fastigheten Västerleden 1 Pär Åslunds (fht) och Ziita Erikssons (m) yrkande på avslag. Proposition Ordföranden föreslår att proposition först ställs på kommunstyrelsens förslag och avslagsyrkandet mot varandra. Därefter ställs proposition på Kent Olssons (fht) yrkande på undantag. Propositionsordningen godkänns.

15 Kommunfullmäktige Efter ställda propositioner finner ordföranden bifall till kommunstyrelsens förslag och avslag på avslagsyrkandet och Kent Olssons (fht) yrkande. Beslut Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Reservation Mot beslutet reserverar sig ledamöterna för Folkhemmet Hofors Torsåker, Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna.

Kommunstyrelsen 2008-11-24 212 (212-218) Kommunhuset, sammanträdesrum Stollen, kl 08.15-11.30. Se bilagd närvarolista

Kommunstyrelsen 2008-11-24 212 (212-218) Kommunhuset, sammanträdesrum Stollen, kl 08.15-11.30. Se bilagd närvarolista Kommunstyrelsen 2008-11-24 212 (212-218) Kommunhuset, sammanträdesrum Stollen, kl 08.15-11.30 Se bilagd närvarolista Ulla Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef Christer Ekendahl, ekonomichef,

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-11-12 219 (219-226) Kommunhuset, sammanträdesrum Stollen, kl 08.15-11.15. Se bilagd närvarolista

Kommunstyrelsen 2007-11-12 219 (219-226) Kommunhuset, sammanträdesrum Stollen, kl 08.15-11.15. Se bilagd närvarolista Kommunstyrelsen 2007-11-12 219 (219-226) Kommunhuset, sammanträdesrum Stollen, kl 08.15-11.15 Se bilagd närvarolista Ulla Sjöberg, sekreterare Ulf Back, t f kommunchef Elsa Andréasson, ekonom Carin Homann,

Läs mer

Kommunfullmäktige 2010-09-20 1 (1-11) Justerare. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Kommunfullmäktige 2010-09-20 1 (1-11) Justerare. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunfullmäktige 2010-09-20 1 (1-11) Plats och tid Torsåkers Bygdegård, kl 17.30-18.00 ande se sidan 2-3 Övriga närvarande se sidan 3 Diana Blomgren (S), Hans Backman (FP) Justeringens plats och tid Kommunkontoret,

Läs mer

Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 17.30-21.00. Se bilagd närvarolista. Börje Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef

Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 17.30-21.00. Se bilagd närvarolista. Börje Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef Kommunfullmäktige 2008-01-21 1 (1-19) Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 17.30-21.00 Se bilagd närvarolista Börje Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef Torbjörn Jansson och Lennart Elfström Kommunkansliet,

Läs mer

Se bilagd närvarolista

Se bilagd närvarolista Kommunfullmäktige 2009-01-12 1 (1-16) Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 17.30-21.45 Se bilagd närvarolista Börje Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef Olle Borg, Brottsofferjouren Västra Gästrikland,

Läs mer

Kommunstyrelsen 2010-08-30 1. Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum Stollen, kl 08.15-10.55

Kommunstyrelsen 2010-08-30 1. Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum Stollen, kl 08.15-10.55 Kommunstyrelsen 2010-08-30 1 (1-15) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum Stollen, kl 08.15-10.55 ande se sidan 2 Övriga närvarande se sidan 2 Kent Olsson (FHT) Justeringens plats och tid Kommunkontoret,

Läs mer

Se bilagd närvarolista

Se bilagd närvarolista Kommunfullmäktige 2009-02-16 17 (17-39) Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 17.30-21.30 Se bilagd närvarolista Börje Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef Charlotte Humling, chef för Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Datum Tid 8.15-10.00 Plats Kommunhuset, sammanträdesrum Stollen Närvarande Se sidan 2 amuel Gonzalez Westling (V) Justeringens plats och tid Kommunkontoret, Direktjustering

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-05-25

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-05-25 KOMMUNSTYRELSEN Tid Kl. 10:00 11:50 Ajournering 11.40 11.45 för överläggningar Plats Ledamöter Skeppet, Kommunhuset Se bilaga Övriga Kicki Nordberg kommunchef Anette Oscarsson sektorschef sektor stödfunktioner

Läs mer

Kommunfullmäktige 2011-01-24 1

Kommunfullmäktige 2011-01-24 1 Kommunfullmäktige 2011-01-24 1 (1-23) Plats och tid Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 17:30-20:15 ande se sidan 2-3 Övriga närvarande se sidan 3 Maine Westin, Sten Brunk Justeringens plats och tid Kommunkontoret,

Läs mer

Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 17.30-19.00. Se bilagd närvarolista. Eira Källgren, kommunchef Börje Sjöberg, sekreterare

Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 17.30-19.00. Se bilagd närvarolista. Eira Källgren, kommunchef Börje Sjöberg, sekreterare Kommunfullmäktige 2008-05-19 65 (65-84) Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 17.30-19.00 Se bilagd närvarolista Eira Källgren, kommunchef Börje Sjöberg, sekreterare Binita Paues och Henrik Björkman Kommunkansliet,

Läs mer

Se bilagd närvarolista. Börje Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef Kerstin Oremark, Region Gävleborg, 67 Bengt Gill, Region Gävleborg, 67

Se bilagd närvarolista. Börje Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef Kerstin Oremark, Region Gävleborg, 67 Bengt Gill, Region Gävleborg, 67 Kommunfullmäktige 2007-06-18 88 (88-111) Torsåkers Bygdegård, kl 17.30-19.30 Se bilagd närvarolista Börje Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef Kerstin Oremark, Region Gävleborg, 67 Bengt Gill,

Läs mer

KROKOMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 13 augusti Innehållsförteckning

KROKOMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 13 augusti Innehållsförteckning Sammanträdesdatum Innehållsförteckning Sida * Medborgarförslag angående nedläggning av Västbygdens skola och finansiering av skolans driftkostnader, 108...2-3 * Medborgarförslag angående nedläggning av

Läs mer

Se bilagd närvarolista

Se bilagd närvarolista Kommunfullmäktige 2007-05-21 62 (62-87) Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 17.30-20.00 Se bilagd närvarolista Börje Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef Anders Brenander, revisor 55 Harry Assmundson,

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00-16:20. Eva Engström Sekreterare. Åke Bertils (S) och Carina Omsorgsutskottet

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00-16:20. Eva Engström Sekreterare. Åke Bertils (S) och Carina Omsorgsutskottet NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00-16:20. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson Ulf

Läs mer

Sammanträdet ajuorneras kl 08.25 08.40. Gun-Britt Taivalsaari-Nyberg, sekreterare Birgitta Palo-Johansson,ekonom, 188-189

Sammanträdet ajuorneras kl 08.25 08.40. Gun-Britt Taivalsaari-Nyberg, sekreterare Birgitta Palo-Johansson,ekonom, 188-189 Barn- utbildning- och kulturnämnden 2009-12-14 1 Plats och tid Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Gällivare, måndagen den 14 december 2009, kl 08.15-09.30 Sammanträdet ajuorneras kl 08.25 08.40 Beslutande

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum 527 Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum 527 Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 527 288 Dnr 2015/000102 Antagande av Kommunplan 2016-2018 Sammanfattning Enligt kommunfullmäktiges beslut ska kommunstyrelseförvaltningen senast under december 2015 lämna en ekonomisk

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunstyrelsen 2008-11-10 250 476 Arbets- och personalutskottet 2008-10-27 238 592 Dnr 08.444-04 novkf14 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens

Läs mer

Bibliotek (KS/2014:238)

Bibliotek (KS/2014:238) Allmänna utskottet 2015-06-08 123 Bibliotek (KS/2014:238) Allmänna utskottets förslag till kommunstyrelsen, kommunfullmäktige beslutar Förvaltningen får i uppdrag att gå vidare i en fördjupad dialog om

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Tjänstledighet för kommunal personal i samband med verksamhetsövergång enligt lagen om offentlig upphandling (LOU)

Tjänstledighet för kommunal personal i samband med verksamhetsövergång enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) Tjänstledighet för kommunal personal i samband med verksamhetsövergång enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) Ks 2010:149 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Tjänstledighet

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (26) Datum Tid kl 08:15-12:20 Plats Granvägen 2 Närvarande Se sidan 2 Ziita Eriksson (M) Justeringens plats och tid 2010-12-06 Justerade paragrafer 138 -- 158 Sekreterare Kristina

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör. Pierre Esbjörnsson (S) Jörgen Sjöslätt (C) Anslag/bevis

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör. Pierre Esbjörnsson (S) Jörgen Sjöslätt (C) Anslag/bevis Protokoll 1 (12) Plats och tid Nils/Holger, kommunhuset i Skurup, 2016-11-16, kl. 18.00 18.15 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör Justerade

Läs mer

Se bilagd närvarolista

Se bilagd närvarolista Kommunfullmäktige 2007-09-17 112 (112-141) Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 17.30-21.35 Se bilagd närvarolista Börje Sjöberg, sekreterare 87-103 Eira Källgren, kommunchef, sekreterare 86 Robert Källberg,

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum STENUNGSUNDS KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT Tid 9:00: - 11:00 Plats Kommunhuset, Skeppet Ledamöter Sofia Westergren (M) ordförande Bo Pettersson (S) vice ordförande Lisbeth Svensson

Läs mer

Protokoll för kommunstyrelsen

Protokoll för kommunstyrelsen 1(6) Protokoll för kommunstyrelsen Plats: Kommunhusets sessionssal, Skutskär Datum och tid: 2014-01-14 Kl. 13.30 14.15 Justering Plats: Kommunhuset, Skutskär Datum och tid: 2014-01-14 Kl. 15.00 Omedelbar

Läs mer

Kommunstyrelsen 18 december 2017

Kommunstyrelsen 18 december 2017 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 18 december 2017 Sid Justering... 3 279 Ordförandeförslag: Satsningar på välfärd, trygghet och företagande... 4 Kommunstyrelsen 2017-12-18 1 Tid Kl. 08.00 08.05 Plats Kommunstyrelsens

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunfullmäktige 2010 11 29 180 427 Kommunstyrelsen 2010 11 15 210 510 2010 10 18 31 4 Dnr 10.361 04 novkf15 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2011 2013 och komplettering med de kommunala bolagens

Läs mer

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m)

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m) 1(1) Plats och tid: 13.00 16.30 Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare Olle Hagström Bo Johansson Zaid Långström (s) ordf Ann Marie

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

2004-10-20. Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag 2004-10-20, kl. 19.00-20.30. Marianne Martinsson, kommunsekreterare

2004-10-20. Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag 2004-10-20, kl. 19.00-20.30. Marianne Martinsson, kommunsekreterare SAMMATRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag, kl. 19.00-20.30 Beslutande Övriga deltagare 29 ordinarie ledamöter och 6 tjänstgörande ersättare, totalt 35 beslutande Se bifogade närvaro-

Läs mer

Kommunstyrelsen. Protokoll Ks 1288/2014. Datum: 2014-12-09 Klockan: 9:00-9:40 Plats: Dialogen, Rådhuset

Kommunstyrelsen. Protokoll Ks 1288/2014. Datum: 2014-12-09 Klockan: 9:00-9:40 Plats: Dialogen, Rådhuset Protokoll Ks 1288/2014 Kommunstyrelsen Datum: 2014-12-09 Klockan: 9:00-9:40 Plats: Dialogen, Rådhuset Närvarande ledamöter Lena Baastad (S), ordförande Lennart Bondeson (KD) Anders Åhrlin (M) Björn Sundin

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2006-06-20 2 Plats och tid Folkets Hus i Säter, kl 17.30 18.00 Beslutande Sven-Gunnar Håkansson, ordförande (c) Tommy Alvik (s) Ulla Högberg (s) Sixten Carlsson (s) Jan-Erik Steen (s) Rodrigo

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2004-12-02 1 Plats och tid Norra Station, sal 1, kl 15.00-15.35, information -16.30 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSEN. Kommunhuset, sammanträdesrum Rodret. Övriga Ann-Christine Larsson personalchef

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSEN. Kommunhuset, sammanträdesrum Rodret. Övriga Ann-Christine Larsson personalchef STENUNGSUNDS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Tid Kl. 16:00 16:45 Plats Kommunhuset, sammanträdesrum Rodret Ledamöter Se närvarolista Övriga Ann-Christine Larsson personalchef Erica Bjärsved ekonomichef Anette Oscarsson

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen

PROTOKOLL Kommunstyrelsen PROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-02-24 Sida 1 (6) Paragrafer 23-25 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 17.00-17.30 Beslutande Bengt Svensson (M), ordförande Carl-Axel

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin (M) Katarina

Läs mer

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2011-06-29 104 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-06-29 kl 18.00-19.30 Beslutande 26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Kommunfullmäktige 2014-02-24 1. Justerare. Ing-Marie Möller Andersen (S) Ziita Eriksson (M)

Kommunfullmäktige 2014-02-24 1. Justerare. Ing-Marie Möller Andersen (S) Ziita Eriksson (M) Kommunfullmäktige 2014-02-24 1 Plats och tid Hofors Folkets Hus, kl 17:30-19:15 ande se sidan 2-3 Övriga närvarande se sidan 3 Ing-Marie Möller Andersen (S), Ziita Eriksson (M) Justeringens plats och tid

Läs mer

Kommunstyrelsen 2008-01-28 1 (1-30) Kommunhuset, sammanträdesrum Stollen, kl 08.15-13.20. Se bilagd närvarolista

Kommunstyrelsen 2008-01-28 1 (1-30) Kommunhuset, sammanträdesrum Stollen, kl 08.15-13.20. Se bilagd närvarolista Kommunstyrelsen 2008-01-28 1 (1-30) Kommunhuset, sammanträdesrum Stollen, kl 08.15-13.20 Se bilagd närvarolista Ulla Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef Anders Brenander, lekmannarevisor Britt

Läs mer

Kävlinge kommunhus, Fullmäktigesalen, Kullagatan 2, Kävlinge. Samtliga bilagor har skickats ut i samband med kommunstyrelsens kallelse

Kävlinge kommunhus, Fullmäktigesalen, Kullagatan 2, Kävlinge. Samtliga bilagor har skickats ut i samband med kommunstyrelsens kallelse Kallelse/föredragningslista Kungörelse 2014-10-01 Kommunfullmäktige Tid 2014-10-13, kl. 19:00 Plats Bilagor Kävlinge kommunhus, Fullmäktigesalen, Kullagatan 2, Kävlinge Samtliga bilagor har skickats ut

Läs mer

Slutlig rösträkning och mandatfördelning

Slutlig rösträkning och mandatfördelning 1/1 PROTOKOLL 2010-09-23 09-28 Slutlig rösträkning och mandatfördelning Val till kommunfullmäktige 2010-09-19 Kommun: HOFORS Plats: Länsstyrelsen Gävleborg Dnr: 201-5536-10 Rösträkningen och fördelningen

Läs mer

Budget 2016 och plan

Budget 2016 och plan 17(36) Kf 69 Ks2015/0167 041 Budget 2016 och plan 2017-2020 Beslut beslutar att anta kommunstyrelsens förslag till budget 2016 och plan 2017-2020, förutom att arbetsutskottet i miljö- och byggnämnden ska

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 24 september 2015 kl. 08:15-12:20. Eva Engström Sekreterare. Erik Eriksson Neu (S) Utbildningsutskottet

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 24 september 2015 kl. 08:15-12:20. Eva Engström Sekreterare. Erik Eriksson Neu (S) Utbildningsutskottet NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 24 september 2015 kl. 08:15-12:20. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Datum Tid kl 08:15-11:20 Plats Kommunhuset, Stollen Närvarande Se sidan 2 Bojan Petrovic Justeringens plats och tid 2011-12-19 Justerade paragrafer 190 -- 206 Sekreterare Kristina

Läs mer

Budget 2016 och ekonomisk planering för Västerviks kommun svar på återremiss av budgetposterna

Budget 2016 och ekonomisk planering för Västerviks kommun svar på återremiss av budgetposterna SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 12 (28) 2015-09-28 Kf Ks 263 Budget 2016 och ekonomisk planering 2017-2018 för Västerviks kommun svar på återremiss av budgetposterna förändrade arvoden politiker

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 24 oktober 2012 kl. 08:15-11:50. Eva Engström Sekreterare

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 24 oktober 2012 kl. 08:15-11:50. Eva Engström Sekreterare NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (10) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 24 oktober 2012 kl. 08:15-11:50. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S)

Läs mer

Kommunhuset, administrativ service

Kommunhuset, administrativ service 1(4) Plats och tid Kommunhuset plenisalen, kl. 16.30-16.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Övriga Justeringens plats och tid Kommunhuset plenisalen, kl.18.00

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1 Ärende 1 sid 23 (26) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-08-28 16 Aterbetalning av sjukförsäkringspremier (AFA). tilläggsanslag för ökade underhållsinsatser Dnr KS-2012-504 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Se bilagd närvarolista

Se bilagd närvarolista Kommunfullmäktige 2006-03-27 29 (29-39) Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 18.00-19.35 Se bilagd närvarolista Börje Sjöberg, sekreterare Jan Gahnold, ordf. Brottsofferjouren 23 Sven Svensson, v. ordf.

Läs mer

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 4 december kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Agneta Nilsson, KD, ordf Marita Arvidsson, C Margareta Nilsson, M Mikael Olsson, M Jessica Danielsson, Fp Susanne

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

Kommunstyrelsen. Protokoll. Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Tid: 17:00-17:20 Plats: Skeppet

Kommunstyrelsen. Protokoll. Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Tid: 17:00-17:20 Plats: Skeppet Protokoll Sammanträdesdatum Tid: 17:00-17:20 Plats: Skeppet Beslutande Bo Pettersson (S), ordförande Linda-Maria Hermansson (C), vice ordförande Maria Renfors (M) ersätter Gunnar Lidén (M) Gunnar Pettersson

Läs mer

Socialnämnden. (C), Sergio Estrada, Olof Lindberg (FP), Margareta Karlsson (M) och Maivor Norgren (M)

Socialnämnden. (C), Sergio Estrada, Olof Lindberg (FP), Margareta Karlsson (M) och Maivor Norgren (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 1 (5) Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, fredagen den 4 november 2011, klockan 09.00 10.00 Beslutande Görel Nilsson (S) ordförande, Kristin Fernerud

Läs mer

Onsdagen den 12 november kl.14.00

Onsdagen den 12 november kl.14.00 1(4) Plats och tid Plenisalen, 13.00-13.30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Tjänstemän Se närvarolista sidan 2 Övriga Se

Läs mer

Chatarina Gustafsson (m), ersättare Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 10.

Chatarina Gustafsson (m), ersättare Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 10. 1 (5) Plats och tid: Kommunkontoret, kl 8.30-9.15 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Bengt Åberg (s) Thomas Johansson (s), tj ers. Assar Nilsson (s) Mona

Läs mer

Knivsta~ kommun SAMMANTRADESPROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträde med kommunstyrelsen

Knivsta~ kommun SAMMANTRADESPROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträde med kommunstyrelsen 1 Sammanträde med styrelsen 197-199 Tid och plats: Måndagen 5 oktober kl 8.30-9.00, Sal Kvallsta, Kommunhuset, Knivsta Ledamöter Klas Bergström (M), ordf Claes Litsner (S), 2:e vice ordf Jeanette Meland

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2006-10-31 1 Organ Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 18.00-19.45 Beslutande Övriga deltagande Christer Gustafsson (kd) Lars-Åke Magnusson (kd) Dorota Westlund (kd) Bertil Nilsson (m)

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2012-05-09 kl 10:30-11:10 Beslutande: Åsa Herbst (M) Liss Böcker (C) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson (M) Eva Kullenberg (FP) Övriga närvarande: Lena

Läs mer

111 Dnr 00005/2017. Omsorgsnämnden beslutar 1. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget för godkänns.

111 Dnr 00005/2017. Omsorgsnämnden beslutar 1. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget för godkänns. 1(6) 111 Dnr 00005/2017 Budget 2018 beslutar 1. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget för 2018-2020 godkänns. 2. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget 2018-2020 gäller efter att erforderliga

Läs mer

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Fredrik Löfqvist, kommunchef Karolina Larsson, nämndsekreterare, ej 49

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Fredrik Löfqvist, kommunchef Karolina Larsson, nämndsekreterare, ej 49 Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl 15.00 16.10. Beslutande Torbjörn Ekelund (FP), ordförande Anette Hallberg (S), tjänstgörande ersättare för Birgitta Jönsson (S) Christer Laurell (C) Ej

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT

KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT Tid: 8:30 10:10 Plats: Skeppet Beslutande Bo Pettersson (S), ordförande Sofia Westergren (M) Lisbeth Svensson (L) Roger Andersson (S) ersätter Janette Olsson

Läs mer

27. Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler förlängd svarstid Dnr 2018/59-450

27. Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler förlängd svarstid Dnr 2018/59-450 Kommunfullmäktige 45 (59) 2018-02-26 Kf Ks 44 27. Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler förlängd svarstid Dnr 2018/59-450 I samband med att kommunfullmäktige

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Samlingssalen, Kyrkbacksskolan, Kopparberg Tid 18.30-20.05 Beslutande Enligt bilaga. Övriga deltagande Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, tillförordnad

Läs mer

Redovisning av partistöd 2017 samt ändring av regler för partistöd

Redovisning av partistöd 2017 samt ändring av regler för partistöd TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Datum Diarienummer 2018-11-26 KLK 2018/473 Handläggare Kanslichef Elisabeth Aidemark Kansliavdelningen Elisabeth.Aidemark@hassleholm.se Kommunfullmäktige Redovisning av partistöd

Läs mer

Börje Sjöberg, sekreterare. Maine Westin och Henrik Björkman. Kommunkansliet, 2006-12-18

Börje Sjöberg, sekreterare. Maine Westin och Henrik Björkman. Kommunkansliet, 2006-12-18 Kommunfullmäktige 2006-12-11 188 (188-248) Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 18.00-20.40 Se bilagd närvarolista Börje Sjöberg, sekreterare Maine Westin och Henrik Björkman Kommunkansliet, 2006-12-18

Läs mer

Sjukhusstyrelse Kristianstad

Sjukhusstyrelse Kristianstad PROTOKOLL 22 27 Datum 2019-06-26 1 (5) Protokoll från sjukhusstyrelse Kristianstads sammanträde Tid: 2019-06-26 10:00-12:00 Plats: IVÖ, Blekedamm, Centralsjukhuset i Kristianstad Beslutande Patrik Holmberg

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

Nämndernas styrkort år 2016

Nämndernas styrkort år 2016 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 69 Kommunfullmäktige 2015-09-15 223 Dnr KS 2015-000636 100 Nämndernas styrkort år 2016 Sammanfattning Budgetberedningen lämnar förslag till nämndernas styrkort för år 2016,

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 DANDERYDS KOMMUN Majoritetsförslag 1 (7) Kommunstyrelsen Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 Majoriteten har tagit fram ett inriktningsförslag

Läs mer

Sammanträdet ajournerades 9.40 10.00

Sammanträdet ajournerades 9.40 10.00 Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Sammanträdesrum Torsö klockan 9.00-12.05 Sammanträdet ajournerades 9.40 10.00 Beslutande Johan Abrahamsson (M) Ordförande Marianne Kjellquist (S)

Läs mer

PROTOKOLL. Per-Gunnar Larsson (S) Leif Hansen (SRD)

PROTOKOLL. Per-Gunnar Larsson (S) Leif Hansen (SRD) Plats och tid Ljusdalssalen, Förvaltningshuset, Ljusdal kl 18:00-21:30 Beslutande: Stina Michelson (S) Helena Brink (C) Örjan Fridner (S) Ingrid Olsson (C) Jenny Breslin (S) Marie Mill (SRD) Per-Gunnar

Läs mer

Budget 2016 och plan för

Budget 2016 och plan för SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 7 (35) Kf 114 Ks 255 Dnr KS 111/2015 Budget 2016 och plan för 2017-2018 Kommunstyrelsen Ärendebeskrivning Förslag till budget 2016 och plan för 2017-2018 sändes den 2 oktober 2015

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen : Plats och tid Kommunhuset, Tomelilla, den, kl. 14.00-14-15 Beslutande Se sidan 2 Övriga närvarande Kommunchef Göran Clausson, kanslichef Christian Björkqvist, ekonomichef Eva Lundberg Utses att justera

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1 Plats och tid Kommunalhuset, Vallsjösalen, Sävsjö, måndagen den 23 juni 2014 klockan 19.00 19.45 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Gunilla Andersson (KD), Ludwig Axelsson (KD), Hugo

Läs mer

Till KF:s förfogande för särskilda ändamål. Eget kapital Anslaget 1995 Återstår

Till KF:s förfogande för särskilda ändamål. Eget kapital Anslaget 1995 Återstår 1995-03-20 1 Kf 27 Meddelanden 1.Redovisning av anslagen för oförutsedda utgifter mm år 1995. Till Kf:s förfogande Anslag från Anslaget 1995 Återstår årets början 1 000 000 264 918 735 082 Till KF:s förfogande

Läs mer

18 Förslag till taxor för kultur-, biblioteks-, idrotts- och fritidsverksamhet i Lunds kommun för 2012 Dnr KS 2011/0943

18 Förslag till taxor för kultur-, biblioteks-, idrotts- och fritidsverksamhet i Lunds kommun för 2012 Dnr KS 2011/0943 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 1 18 Förslag till taxor för kultur-, biblioteks-, idrotts- och fritidsverksamhet i Lunds kommun för 2012 Dnr KS 2011/0943 Sammanfattning Kultur- och fritidsförvaltningen

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Datum Politisk organisation i Region Skåne för mandatperioden

Datum Politisk organisation i Region Skåne för mandatperioden Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2014-11-11 1 (2) 183 Politisk organisation i Region Skåne för mandatperioden 2015-2018 Diarienummer 1402446 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Sida 1 av 5 101 KS2019/198 Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag Beslut s förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige bifaller socialnämndens äskande med 5,2 mnkr. Finansiering av tilläggsanslaget

Läs mer

Kommunfullmäktige Kulturrummet, Kulturhuset, 28:e juni Per-Olof Björkman Karlsson BEVIS

Kommunfullmäktige Kulturrummet, Kulturhuset, 28:e juni Per-Olof Björkman Karlsson BEVIS Plats och tid Kulturrummet, Kulturhuset 19:00 19.49 Beslutande närvarande Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Se bifogad närvarolista Se bifogad närvarolista Johanna Harling, kommunsekreterare,

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum STENUNGSUNDS KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT Tid 08:30-11:45 Ajournering: 11:05-11:20 Plats Kommunhuset, Rodret Ledamöter Kent Sylvan (M) ordförande Bo Pettersson (S) vice ordförande

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Barn- och ungdomsnämnden 2017-04-19 1(9) Plats och tid Nymansgatan 23, 19 april 2017 kl 09:00 Beslutande Ledamöter Tove Bergman (MP), Ordförande Krissi Johansson (S), Vice ordförande Christofer Lundholm

Läs mer

Kommunhusets arkiv, Centralgatan 7, Tierp Carola Fredén (M) Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Erica Aspgren Wallin (S)

Kommunhusets arkiv, Centralgatan 7, Tierp Carola Fredén (M) Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Erica Aspgren Wallin (S) Tid och plats 19 augusti 2019, kl. 13:00-16:00 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 67-68, 78-81 Bevis om anslag Anslaget sätts upp: Anslaget tas ner: Protokollets förvaringsplats Utses att justera

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2011-11-28 1 (6)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2011-11-28 1 (6) Kommunstyrelsen 2011-11-28 1 (6) Plats och tid Sammanträdesrummet Nasa, Tingsbacka, måndagen den 28 november 2011, klockan 08:00 09:45 Beslutande Britta Flinkfeldt Jansson (S), ordförande Jan Stenberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen 1(11) Plats och tid Kommunhuset, lokal: Gnosjösalen, kl 16.00-17.00 Beslutande Övriga närvarande Arne Ottosson (M), ordförande Johan Malm (C), 1:e vice ordförande Markus Kauppinen (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

53e VALLENTUNA KOMMUN. iirendet i korthet. Månadsuppföljning februari 2013, samtl ga nämnder (KS ) Propositionsordning. Handlingar.

53e VALLENTUNA KOMMUN. iirendet i korthet. Månadsuppföljning februari 2013, samtl ga nämnder (KS ) Propositionsordning. Handlingar. VALLENTUNA KOMMUN Kom mu nstyrelsens a rbetsutskott Sa m ma nträdesprotokol I 20L3-03-2L 12 (16) 53e Månadsuppföljning februari, samtl ga nämnder (KS.093) Beslut Arbetsutskottet föreslår att: Kommunstyrelsen

Läs mer

Olle Ytterberg, S, yrkar bifall till arbetsutskottets förslag till beslut.

Olle Ytterberg, S, yrkar bifall till arbetsutskottets förslag till beslut. er Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2011-01-10 Blad 13 Ks 10 Au 174 Dnr 294/2010-101 Svar på motionen vårdnadsbidraget - en fråga om rättvisa Till kommunfullmäktiges sammanträde den 25 november 2010,

Läs mer

22 Om vindkraft på Ökna. Motionssvar. LF. 1. Motionen är besvarad.

22 Om vindkraft på Ökna. Motionssvar. LF. 1. Motionen är besvarad. Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 2010-02-23 LS-LED09-410 22 Om vindkraft på Ökna. Motionssvar. LF Landstingsstyrelsens förslag till Landstingsfullmäktige 1. Motionen är besvarad. Yrkanden Oppositionen (M),

Läs mer

Nya principer för beräkning av anslag till partierna i kommunfullmäktige

Nya principer för beräkning av anslag till partierna i kommunfullmäktige Utlåtande 2006:8 RI (Dnr 019-4964/2005) Nya principer för beräkning av anslag till partierna i kommunfullmäktige Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Förslag till nya principer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2004-11-29 1 (19) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2004-11-29 kl. 19.00-22.30. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Eva Arvidsson (s) Siv Ahlstrand

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE. Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl Ärenden: Enligt bilagda handlingar KALLELSE/UNDERRÄTTELSE

KOMMUNFULLMÄKTIGE. Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl Ärenden: Enligt bilagda handlingar KALLELSE/UNDERRÄTTELSE UTSKRIFTSDATUM 2018-10-18 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl. 19.00 Ärenden: Enligt bilagda handlingar 2(2) GRUPPSAMMANTRÄDEN Parti Plats Tid Socialdemokraterna

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (24) Datum Tid 13.15-16.45 Plats Kommunhuset, sammanträdesrum Stollen Närvarande Se sidan 2 Susanna Wintherhamre (V) Justeringens plats och tid Kommunkontoret, 2015-10-21 Justerade

Läs mer

Riktlinjer för God ekonomisk hushållning

Riktlinjer för God ekonomisk hushållning Riktlinjer för God ekonomisk hushållning Antagna av KF 2013-11-19 107 2016-11-15 xx Maria Åhström 2016-10-20 Kommunstyrelsens förvaltning Bakgrund Enligt kommunallagen 8 kap 1 ska kommunfullmäktige besluta

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ARVIKA KOMMUN. Kommunstyrelsen Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ARVIKA KOMMUN. Kommunstyrelsen Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson Plats och tid Arvika Näringslivscentrum, klockan 15.00-16.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson (s) Inger Hjerpe

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(12) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(12) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(12) Plats och tid Folkets Hus Måndagen den 15 februari 2010 kl. 09.00-10.50 Beslutande Maria Kristoffersson, ordf. Åke Nilsson Joakim Risberg Rickard Norberg Göran Hahlin

Läs mer