Systematiskt kvalitetsarbete Årsrapport förskoleklass

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport förskoleklass"

Transkript

1 Landskrona stad Systematiskt kvalitetsarbete Årsrapport förskoleklass Glumslöv

2 1 Nyckeltal Nyckeltalen under resursutnyttjande är framräknade enligt följande: Nettoresultatet senaste bokslutet: Redovisat nettoresultat på verksamhet 4400 (grundskola) Totalkostnad per elev: Redovisat nettoresultat (se ovan) / Antal elever i snitt under året. Lokalkostnad: Den totala lokalkostnaden baseras på vad som är bokfört år 2010 på aktivitet (hyra, städ, vaktmästeri) under verksamhet 4400 grundskola. Kostnad/elev för läromedel: Den totala kostnaden för läromedel baseras på vad som är bokfört år 2010 på aktivitet (pedagogiska omkostnader) och verksamhet 4400 grundskola. Denna summan är delad med antal elever i snitt under året. Kompetens/Organisation/Resursutnyttjande Kompetens Andel lärare med pedagogisk eamen (%) 50 % Kostnad för kompetensutveckling/år och medarbetare (kr) Organisation Antal lärare/100 elever 12 Resursutnyttjande Nettoresultat senaste bokslut (tkr) Totalkostnad/elev (tkr) Totalkostnad/elev ekl lokaler (hyra, städ, vaktmästeri) (tkr) Kostnad/elev för läromedel (tkr) Antal lärare på 100 elever ser lite kostigt ut men vi har 33 barn och 4 pedagoger och om jag omsätter det till en per hundra så blir det 12. Fyll i avsnitt Kompetens och organisation. Avsnitt Kompetens - Skriv i de siffror som ni lämnade till SCB per den 15 oktober Avsnittet Resursutnyttjande behöver ni inte fylla i. Dessa siffror kommer förvaltningskontoret ta fram och fylla i.. Incidentrapportering Vi har få incidentrapporter i förskoleklassen precis som på resten av skolan. Många vuna på rasterna, ständigt återkommande samtal om värdegrunden minimerar olika incidenter. Redovisa vilka: Åtgärder, som vidtagits Jämförelse över tid Glumslöv, Systematiskt kvalitetsarbete Årsrapport förskoleklass 2(16)

3 Sammanställning av incidentrapporter för elever Incident Antal Kränkning Upprepad kränkning (mobbning) Diskriminering Seuellt ofredande Hot Misshandel Bråk utan slagsmål Mindre slagsmål Slagsmål med kroppsskada/or Vapeninnehav Stöld Skadegörelse Anlagd brand Olaga intrång Olycksfall/-händelse 1 Övrigt Totalt 1 Glumslöv, Systematiskt kvalitetsarbete Årsrapport förskoleklass 3(16)

4 2 Förskoleklass I analysarbetet tag hjälp av nedanstående frågeställningar samt några av Hatties påverkansfaktorer. Analysstöd - Årsrapport PEDAGOGISK MILJÖ - lärarfaktorer (t.e. inställning till yrket, till ämnen man undervisar i, förväntningar på elever, relationer till elever, ledarskap osv.). - lärare och undervisning (t.e. tydlighet kring mål och betygskriterier, organisation av klassrumsarbetet för grupper och individer, variation i undervisningen, utmaningar osv.). - elevfaktorer (t.e. motivation, relationer till kamrater och lärare, inflytande över planering, innehåll och utvärdering, studiemetoder/eget lärande osv.). E. på påverkansfaktorer enligt Hattie: - Uppförande i klassrummet/studiero - Känslan av positivt sammanhang i klassrummet - Lärande i smågrupper inom klassen - Kamratpåverkan Lärare: E. på påverkansfaktorer enligt Hattie: - Videoanalys av undervisningen - Lärares tydlighet i undervisningen - Förtroendefulla relationer lärare elev - Professionell utveckling - Inte etikettera elever - Undervisningskvalitet - Lärares förväntningar (fokusera på utveckling för alla elever oavsett utgångsläget) ARBETSSÄTT OCH ARBETSFORMER E. på påverkansfaktor enligt Hattie Formativ bedömning (Formativ bedömning gör lärande synligt. Att arbeta formativt handlar om att ta reda på så mycket som möjligt om sina elevers kunskaper och forma undervisningen efter dem). - Mångsidiga insatser för elever i behov av särskilt stöd - Återkoppling på prestationer ORGANISATION OCH LEDNING - organisation (nivågruppering, åldersintegrering osv) - specialpedagogiskt stöd (t.e. organisation för individer/grupper, innehåll, arbetsformer osv.). - skolledning (läroplans- och kursplanerelaterad kommunikation med personal och elever, resultatdiskussioner, analys, närvaro i undervisning och skolmiljö) Glumslöv, Systematiskt kvalitetsarbete Årsrapport förskoleklass 4(16)

5 2.1 Vad har ni gjort? Huvudprocesserna Sammanfatta kort vad ni gjort kring huvudprocesserna. Skriftliga rutiner för möten mellan nya F-barn och F-klass är upprättade. Bättre framförhållning för att möjliggöra mötena mellan nya F-barn och nuvarande F-klass. Alla nya barn har tilldelats en fadder. Pratar mer om varför vi gör saker och avslutar ofta dagen med en kort diskussion om vad barnen lärt sig under dagen. Vi har använt biblioteket mycket för att göra eleverna intresserade av böcker och efter hand har alla elever fått låna böcker som varit passande för deras utvecklingsnivå. Vi har gjort SVAP-test på alla barnen och aritmetikdelen i diagnosmaterialet Diamant. Vi har utvecklingssamtal varje termin Stödprocesserna Vi är organiserade i F-2 grupper där förskoleklassen är en integrerad del av skolan. Vi finns i samma lokaler och har en del gemensamma aktiviteter. Samarbetet ökar under vårterminen för att underlätta övergången till åk 1. Eftersom pedagogerna arbetar så nära varandra så har man stor kännedom och kunskap om alla barn på avdelningen vilket ökar tryggheten för barnen och underlättar för pedagogerna att möta varje på barn på deras nivå. F-2 orna har gemensam ekonomi och gör inköp tillsammans som används av alla. Det blir inte vi och dom utan organisationen, resursutnyttjande m.m bidrar till en helhetssyn. 2.2 Huvudprocesserna Trygghet och trivsel - trygghet och trivsel F-2, Se Qualis enkät fråga 1-7 (elever), fråga 1-6 (föräldrar), fråga 1-6 (personal) Enkäterna visar på ett mycket bra resultat. Mer än 90% är nöjda med tryggheten och trivseln. Detta gäller alla grupperna.barn och personal trivs på sin arbetsplats och föräldrarna är nöjda med skolan Arbetsro är det område som man inte är lika nöjd med som elev och förälder. Även personalen känner att det här området behöver arbetas vidare med. Glumslöv, Systematiskt kvalitetsarbete Årsrapport förskoleklass 5(16)

6 Arbetsro är svårdefinierat och vi har olika gränser för vad arbetsro innebär. Vi har pratat mycket med eleverna om deras tankar och vad det beror på att arbetsro ibland saknas. Vi har också pekat på att alla har en del i hur miljön i klassrummet upplevs. Vi har tillsammans med eleverna arbetat fram rutiner och regler för hur det ska vara när man arbetar tillsammans. Arbetet har gått framåt eftersom det har varit ett prioriterat område för alla arbetslag under året och det är en lugnare miljö ute i klassrummen. I vår nuvarande arbetsplan är arbetsro och tydlig struktur en del av de mål vi har arbetat efter. Vi kommer att ha det kvar eftersom vi det här året har skapat en ny organisation med nya arbetslag. Vi arbetar nu i F-3, 4-6 och 7-9 arbetslag och det är viktigt att tillsammans skapa rutiner och arbetsätt för att behålla den arbetsro man har uppnått Elevernas ansvar för sitt eget lärande Måluppfyllelse - Hur har det gått/vilket blev resultatet? - elevernas ansvar för sitt eget lärande F-2, Se Qualis enkät fråga 8-11 (elever), fråga 7 (föräldrar), fråga 7-8 (personal) Eleverna har varit väldigt aktiva vid samlingarna. Här har de fått använda och utveckla sitt språk. Det har givits tid och möjlighet att uttrycka sina tankar och teorier vilket i sin tur lett till att eleverna blivit mer medvetna om sina tankar. Det är svårt för seåringarna att svara på Qualis enkäten men majoriteten av F-2 tycker att de lär sig saker och att de får vara med och bestämma. Föräldrarna är positiva till utvecklingssamyalen och tycker att det speglar deras barna utveckling Vi har avsatt tid för samling varje dag och därmed visat att denna aktivitet är viktig. Vi har genom dagliga samtal gjort barnen medvetna om sitt egna lärande. Vi har haft utvärdering varje vecka och genom dessa har eleverna utvecklat sin förmåga att utvärdera. Arbeta för att bli ännu bättre på att utvärdera veckan tillsammans med barnen och låta barnen dokumentera sina upplevelser av veckan Glumslöv, Systematiskt kvalitetsarbete Årsrapport förskoleklass 6(16)

7 2.2.3 Arbetssätt och lärarroll -arbetssätt och lärarroll F-2, Se Qualis enkät fråga (elever), fråga 9-10 (personal) Vi har fortsatt att aktivera olika sinnen i olika inlärningssituationer. Vi har anpassat arbetssätt, gruppkonstellationer, planering och verksamhet utifrån barnens behov och intresse. Barnen tycker om att arbeta med olika kompisar i olika konstellationer. Vi har använt biblioteket mycket för att göra eleverna intresserade av böcker och efter hand har alla elever fått låna böcker som varit passande för deras utvecklingsnivå. Vi ser en god utveckling för de elever som har fått särskilt stöd. Alla barnen visar stort intresse för böcker, läsning, bokstäver och teter. Qualisenkäten visar att i stort sett alla barn tycker att dess lärare är bra,att man får visa vad man kan och personalen upplever att man har ett varierat arbetssätt som gynnar barns lärande. Genom att aktivera så många sinnen som möjligt möjliggör vi för barnen att lära sig på olika sätt. Barn i behov av särskilt stöd har fått den tid och den resurs som de varit i behov av. Vi har anpassat böckerna efter barnens utvecklingsnivå. Arbeta fram en gemensam grovplanering för våra två F-klasser Kunskaper och färdigheter - kunskaper och färdigheter F-2, Se Qualis enkät fråga (elever), fråga 8 (föräldrar), fråga 11 (personal) Vi har arbetat med material från Bornholmsmodellen. Vi har förklarat materialet för föräldrar/elever och visat barnens utveckling för både föräldrar och barn. Vi har gjort SVAP-test på alla barnen och aritmetikdelen i diagnosmaterialet Diamant. Resultaten har varit väldigt goda och eleverna har visat på goda utvecklingsresultat Språket har till stor del utvecklats pga att vi arbetat med olika språklekar som vi upprepar 15 min varje dag. Vi har delat eleverna i mindre grupper för att kunna tillgodose deras behov utifrån deras utvecklingsnivå. Den fria leken, alltid med en vuen i närheten, som vi prioriterar har stor betydelse för den språkliga utvecklingen. Glumslöv, Systematiskt kvalitetsarbete Årsrapport förskoleklass 7(16)

8 99% av alla barnen upplever att de lär sig mycket i skolan. Även föräldrar och personal har samma uppfattning. Vi kommer att fr.o.m. ht 2012 använda oss av diagnosmaterialet Diamant 1 ggr/termin istället för som idag 1 ggr/läsår Delaktighet - delaktighet F-2, Se Qualis enkät fråga 18 (elever), fråga 9-10 (föräldrar), fråga (personal) Vi har haft givande diskussioner med eleverna där alla elever fått möjlighet att komma till tals. Våra utvecklingssamtal har fungerat bra och varit givande. Öppet hus dagen gick mycket bra, både elever och föräldrar var mycket nöjda. Styrelsen beslöt att lägga till en fråga i föräldrarnas Qualisenkät om delaktighet. Om man upplevde att man inte hade inflytande, vad man i så fall ville ha inflytande över. De flesta upplevde att de hade inflytande på den del av verksamheten som de var berörda av. Svaren på vår specifika fråga visade att man bl.a önskade inflytande på skolgårdens utformning. Vi pedagoger känner oss trygga med det upplägg och material som vi använder oss av. Öppet hus bra struktur, barnen var förberedda och alla var delaktiga. Resultatet på Qualisfrågan diskuterades i styrelsen och uppfattningen var att föräldrar är nöjda med det inflytande man har och önskar inte ytterligare. Arbeta för att utveckla rutinerna för hur och när vi ska ha klassråd och prioritera det. Arbeta i styrelsen för att öka delaktigheten ytterligare bland föräldrar bl.a genom att göra hemsidan mer informativ, utse faddrar från styrelsen till varje klass, bilda arbetsgrupper inför förändringar i utemiljön m.m. 2.3 Stödprocesserna Sammanfatt kort vad ni gjort kring stödprocesserna. Glumslöv, Systematiskt kvalitetsarbete Årsrapport förskoleklass 8(16)

9 2.3.1 Organisation Måluppfyllelse - Hur har det gått/vilket blev resultatet? -organisation F-" Se Qualis enkät fråga (personal) De flesta upplever att skolan har en väl fungerande organisation med arbetslag och bra mötestruktur. Organisationen i F-2 är väl genomarbetad och man har ett bra samarbete mellan de olika pedagogerna. Man upplever sig verkligen som ett arbetslag. Verksamhet i samma lokaler, planering och tema arbete tillsammans. Respekt för varandras yrkeskompetens. Åtgärder - Vad tänker ni fokusera på under kommande läsåret? (dvs. vad ska ingå i den lokala arbetsplanen?) Arbeta för en förändrad organisation med nya arbetslag med inriktning F-3, 4-6 och 7-9 utifrån våra styrdokument. Arbeta fram en personalhandbok för all personal Arbeta för att öka informationen och delaktigheten i fattade beslut Styrning och ledarskap - styrning och ledarskap F-2 Se Qualis enkät fråga 19 (elever), fråga 11 (föräldrar), fråga (personal) Hälften av de yngre eleverna svarar att de inte vet om de känner till skolans mål. 85 % av föräldrarna svarar att de känner till skolans mål. Av personalen är det 93 % som upplever att vi har tydliga gemensamma mål, att skolledningen aktivt driver skolans utveckling och att man i arbetslaget har en gemensam syn på uppdraget vilket genomsyrar verksamheten. Det är svårt för yngre elever att förstå målen för verksamheten speciellt i förskoleklassen. Vi har vid föräldramöten kontinuerligt informerat om läroplan och skolans mål. Vid utvecklingssamtalen utgår pedagogerna hela tiden utifrån skolans och elevens mål. Vi har satsat mycket på kompetensutveckling om läroplanen, pedagogiska planeringar, skriftliga omdömen och på konferenserna under året har fokus legat på pedagogiska diskussioner om skolans mål. Glumslöv, Systematiskt kvalitetsarbete Årsrapport förskoleklass 9(16)

10 Vi kommer att fortsätta våra pedagogiska diskussioner med fokus på målen, förtydliga dessa för eleverna och föräldrar Kommunikation - kommunikation F-2 Se Qualis enkät fråga (föräldrar), fråga (personal) 93% av föräldrarna vet var de ska vända sig när de vill påverka och att de får god och kontinuerlig information om vad som händer i skolan.. Personal enkäten visar på att det finns en öppen kommunikation på skolan, däremot kan vi bli bättre på att ha en öppen kommunikation med närsamhället och andra intressenter. Vi har en bra kommunikation med föräldrarna genom månadsbrev, hemsida och samtal när man hämtar och lämnar sitt barn. Vi arbetar aktivt med att skapa ett öppet klimat genom att alltid starta terminerna med att gå igenom hur vi ska vara mot varandra. Rektors ledningsdeklaration har som första punkt att medverka till en öppen och positiv atmosfär inom alla verksamheter. Vår ledstjärna bland personalen är vi -anda, ömsesidig respekt, rak kommunikation med hänsyn, humor, ansvar, tydlighet och tiltro. Vi arbetar också efter BRA, Landskrona stads värdegrund. Genom att ständigt lyfta det här bland personalen blir det en naturlig del av vår skolas kultur. Vid introduktion av ny personal går rektor igenom ett dokument där ovannämnda är bland det viktigaste att informera om. Många som kommer utifrån säger att det känns när man kommer till skolan att det är en öppen och positiv atmosfär. Arbeta för att vår positiva och öppna kultur kvarstår och utvecklas. Utveckla vårt entreprenöriella arbetssätt och därigenom ha en öppnare dialog med närsamhället och andra intressenter. Arbeta med olika aktiviteter i byn e deltagande i Glumslövs 1200 års firande och i Landskrona stads 600 års firande genom lokala aktiviteter med företag, föreningar m.m. Arbeta och utveckla vår föreningsmässa där olika föreningar bjuds in för att erbjuda eleverna olika fritidsaktiviteter både i Glumslöv och i Landskrona Kompetens -kompetens F-2 Se Qualis enkät fråga (personal) Glumslöv, Systematiskt kvalitetsarbete Årsrapport förskoleklass 10(16)

11 Kompetensutveckling prioriteras högt på vår skola tycker 85 %. Man instämmer också i att kompetensutveckling utgår från de behov skolan, individen och arbetslagens har. Vår kompetens utveckling har i år fokuserats på läroplanen, mål,pedagogiska planeringar och skriftliga omdömen. Vi har fattat ett gemensamt beslut om detta och engagerat olika föreläsare till att ge oss input. Fokus i år blir som tidigare läroplan m.m. men också på betyg och inkludering. Entreprenörskap är också prioriterat. Inom UTB kommer en satsning att ske på matematik vilket vi berör alla pedagoger. Vi kommer också att deltaga i kommunens ämnesnätverk och skapa egna nätverk på skolan Resursutnyttjande -resursutnyttjande F-2 Se Qualis enkät fråga 29 (personal) 90% av skolans personal känner till skolans resursuttnyttjande. Varje arbetslag ansvarar för sin egen budget och får regelbundet information om hur mycket man använt av sina pengar genom ekonomiassistenten på skolan. Vid frånvaro bland personalen går personal från andra arbetslag in och täcker upp. Arbeta för fortsatt självständiga arbetslag med ansvar för budget, vikarier, inköp m.m. Skapa en personalhandbok Image -image F-2 Se Qualis enkät fråga 20 (elever), fråga (föräldrar), fråga (personal) Drygt 90 % av föräldrarna upplever att skolan har gott rykte, att man får god och kontinuerlig information, att man rekommendera sina vänner att placera sin barn i skolan och totalt sett är man nöjd med skolan. 100% av eleverna är nöjda med skolan. 96 % av personalen upplever att vår skola har ett gott rykte och att de rekommenderar andra elevr och föräldrar att välja vår skola. Totalt sett är personalen nöjd med skolan. Glumslöv, Systematiskt kvalitetsarbete Årsrapport förskoleklass 11(16)

12 Positiv och öppen kommunikation och en medveten strategi för att tala gott om skolan och vara stolta över att man arbetar i Glumslöv. Fortsätta arbeta för att behålla vår goda image. Arbeta om vår hemsida så att den blir ännu tydligare och informativ. 3 Särskilt stöd 3.1 Vilka svårigheter har det mest handlat om? Ge eempel på åtgärder som haft positiv effekt på elevens skolprestation. Hur säkerställer ni att åtgärdsprogram genomförs? Hur används åtgärdsprogram? Påverkas planering och metodval? Förs diskussion kring elevens svaga/starka sidor? Resultat: Har elevens skolprestationer förbättrats efter att åtgärdsprogram upprättats och olika åtgärder vidtagits? Handlar det om Antal inlärningssvårigheter tal- och språksvårigheter 4 läs- och skrivsvårigheter ämnesspecifika svårigheter värdegrundsspecifika ansvarssvårigheter (för lärande) stor frånvaro motivationssvårigheter koncentrationssvårigheter bristande uthållighet relationssvårigheter, elev - elev relationssvårigheter, elev - personal sociala svårigheter motoriska svårigheter fysiska funktionshinder emotionella svårigheter bristande självkänsla, självförtroende Fyll i antalet i respektive ruta Glumslöv, Systematiskt kvalitetsarbete Årsrapport förskoleklass 12(16)

13 Eleverna har språkliga svårigheter både epressiva och impressiva. Då överlämnadet mellan förskola och förskoleklass fungerar väldigt bra uppmärksammas eleverna direkt. I förskolan arbetar man efter Bornholmsmodellen som man fortsätter med i förskoleklassen. Detta ger en helhetsyn på eleven som gynnar dess utveckling.under våren innan förskoleklass, finns ett utarbetat inskolningsprogram som sköts av förskollärare i förskolan och i förskoleklass. Detta innebär att eleverna är välförberedda när de börjar till hösten. Elever från Landskrona eller andra delar av kommunen som söker sig till Glumslöv erbjuds samma inskolning under våren. Beskriv vad svårigheterna handlar om. 4 Nyanlända/elever med annat modersmål än svenska I analysarbetet ta hjälp av frågeställningar/faktorer som bygger på skolinspektionens rapport 2009 "Utbildning för nyanlända". 1. Görs kartläggning och värdering av nyanlända elevers tidigare skolgång och kunskaper för att anpassa undervisningen utifrån varje elevs behov och förutsättning. 2. Sker planeringen i nära samarbete med elevens vårdnadshavare och närsamhälle och dokumenteras i elevens IUP. 3. Hur anpassas undervisningen till elever med annat modersmål än svenska. 5 Synpunkt/klagomålsarbetet? Har ni skriftliga rutiner för att säkerhetsställa att möjligheten finns för synpunkt/klagomålshantering? Sätt ett kryss i respektive / ruta Hur säkerställer ni att informationen når verksamheten? Vid klagomål hänvisas föräldrarna till rektor som försöker lösa problemet tillsammans med personalen. Om föräldern är inte är nöjd hänvisas de till verksamhetschefen för skolan. Klagomålen framföres via besök hos rektor eller via mail. Beskriv dessa rutiner. Skriv även in synpunkter/klagomål som inte har registrerats i Landskrona stads synpunktshantering. Inkomna klagomål 0 Antal Glumslöv, Systematiskt kvalitetsarbete Årsrapport förskoleklass 13(16)

14 Fyll i antalet i rutan. Kommentar Kommentera. Är det någon speciell kvalitetsindikator som återkommer? Vilka åtgärder har vidtagits? 6 Innehåll i Likabehandlingsplanen/ Plan mot kränkande behandling Sätt ett X i respektive ruta eller. Skriv tet i kommentar rutorna. Har ni en vision i er likabehandlingsplan Har ni gjort en nulägesanalys utifrån e. incidenter, samtal, iakttagelser Finns resultatet beskrivet i er likabehandlingsplan Kommentar: Har ni genomfört kartläggning detta läsår kopplat till: Diskrimineringsgrunderna Kränkande särbehandling Kommentar: Har ni satt upp mål utifrån nulägesanalys och kartläggningen för att motverka: Diskriminering Trakasserier Kränkande behandling Kommentar: Finns konkreta åtgärder/insatser (kopplade till diskrimineringsgrunderna och kränkande behandling) som ni ska genomföra/har genomfört för att nå uppsatta mål, beskrivet i er likabehandlingsplan? Glumslöv, Systematiskt kvalitetsarbete Årsrapport förskoleklass 14(16)

15 Kommentar: Vi skulle kunna vara mer tydliga i Likabehandlingsplanen ang hur vi ska arbeta främjande och förebyggande utifrån de olika diskrimineringsgrunderna. Kuratorn har redan förberett ändringar och de kommer att vara med i den nya Likabehandlingsplanen 12/13. Finns ansvarig funktion för att respektive åtgärder genomförs, beskriven i likabehandlingsplanen? Kommentar: Finns plan för uppföljning beskriven i er likabehandlingsplan Kommentar: Står det hur barn/elever är delaktiga i uppföljningen Står det hur vårdnadshavare är delaktiga i uppföljningen Kommentar: När det gäller implementeringen av likabehandlingsplanen så har vi tänkt så här: Pedagagogerna : EHT informerar i arbetslagen, vi inhämtar deras synpunkter ( behovsinventering )samt diskuterar implementering för eleverna Eleverna: EHT bestämmer i samråd med pedagogerna. Kurator och specialpedagog diskuterar Likabehandlingsplan med kompisgänget och elevrådet, och inhämtar deras synpunkter, tankar och funderingar Föräldrar: Styrelsen informeras, mail går ut till alla föräldrar, frågor och synpunkter skickas till EHT, vid behov bjuder vi in till en träff på skolan. Har likabehandlingsplanen (kartläggning, mål, åtgärder/insatser) fungerat i arbetet att förebygga och motverka diskriminering och kränkande behandling? Har ni skriftliga rutiner för (när diskriminering/kränkande behandling inträffar) Akuta åtgärder Uppföljning av insatser Hur händelser och åtgärder ska dokumenteras Glumslöv, Systematiskt kvalitetsarbete Årsrapport förskoleklass 15(16)

16 Kommentar: Övriga kommentarer: 7 Uppföljning av det systematiska kvalitétsarbetet Hur presenteras resultat av Qualisenkäten till barn/elever, personal och vårdnadshavare? Hur presenteras årsrapporten till personal, vårdnadshavare? På vilket sätt deltar barn/elever och vårdnadshavare i kvalitetsarbetet? Vilka av föregående års åtgärder har genomförts?, Hur har det gått?, Varför blev resultatet som det blev? Qualisenkäten presenteras för personalen vid olika konferenser. De tar därefter ut resultaten i elevgrupperna och inhämtar synpunkter från eleverna och skriver en handlingsplan. Föräldrarna får ta del av enkäterna på föräldramöten där diskussion sker i olika grupper om resultatet och hur man jobbar vidare. I styrelsen får alla ta del av enkäterna från alla verksamheterna, diskussion om resultatet sker på mötena. Förra året igen beslöt styrelsen att tränga djupare in i frågeställningen om föräldrars upplevelse av inflytande. Etra frågor lades till enkäten.svaret blev att de flesta upplevde att de hade det inflytande över de saker de var berörda av och det man ville ha mer inflytande över handlade om den fysiska miljön som skolgård m.m. Vi behöver bli bättre på att göra reklam för enkäten så att svarsfrekvensen ökar bland föräldrarna. Detta kommer vi att göra genom att ta föräldrarna i styrelsen och kobojombuden till hjälp för att sprida informationen. Vi la inte ut resultaten från enkäten på hemsidan då vi inväntande en sammanställning från UTB på alla enkäter. Detta måste vi göra det här året så att föräldrar som svarat snabbt kan få feedback. Glumslöv, Systematiskt kvalitetsarbete Årsrapport förskoleklass 16(16)

Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport fritidshem

Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport fritidshem Landskrona stad Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport fritidshem Glumslöv 1 Nyckeltal Nyckeltalen under resursutnyttjande är framräknade enligt följande: Nettoresultatet senaste bokslutet: Redovisat

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN SOLHAGENS FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 5 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 5 1.1.2 Beskrivning

Läs mer

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015 Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016 Upprättad i juni 2015 Vi ska bli bäst! 2017 ska Vimmerby vara bland de tio bästa skolkommunerna. För Vimmerby kommuns barn och elever innebär

Läs mer

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 20160823 Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2016-2017 I Sandvikens kommun är världen alltid närvarande. Här

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Vedevågs skola Förskoleklass, grundskola och fritidshem 2018 Inledning Skolan har ansvar för att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och på annat sätt

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Likabehandlingsplan. Kränkande behandling är ett samlingsbegrepp för olika former av kränkningar

Likabehandlingsplan. Kränkande behandling är ett samlingsbegrepp för olika former av kränkningar Likabehandlingsplan Skollagens 1 kap 2 tredje stycket fastslå att Verksamheten i skolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. Var och en som verkar inom skolan skall

Läs mer

Huvudmannens plan för systematiskt kvalitetsarbete

Huvudmannens plan för systematiskt kvalitetsarbete Datum 17.10.03 Huvudmannens plan för systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass Skolans namn: Grevåkerskolan Hammerdal 1. Normer och värden 1.1 En sammanställning av resultaten för förskoleklassens arbete

Läs mer

Plan mot diskriminering & kränkande behandling

Plan mot diskriminering & kränkande behandling Plan mot diskriminering & kränkande behandling Förskolan Anden Förskolan Andens Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Astrid Lindgrens skola AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN

Astrid Lindgrens skola AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN skolan Vi vet vart vi ska. Vi utvärderar, analyserar och förändrar. Utnyttja alla våra sinnen. Lär oss på olika sätt. Är tydliga! Gör våra elever medvetna om målen.

Läs mer

Likabehandlingsplan för Järntorgsskolan

Likabehandlingsplan för Järntorgsskolan Likabehandlingsplan för Järntorgsskolan Vi är alla olika och har olika behov och förutsättningar. Vi har samma regler för alla och samma mål men vägen dit ser olika ut. Likabehandlingsplanen innebär inte

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Åsaka skola F-6 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Plan mot diskriminering & kränkande behandling

Plan mot diskriminering & kränkande behandling Plan mot diskriminering & kränkande behandling Förskolan Anden Förskolan Andens Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter

Läs mer

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola/Skolbarnomsorg Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Plan mot kränkande behandling samt Riktlinjer och rutiner mot diskriminering

Plan mot kränkande behandling samt Riktlinjer och rutiner mot diskriminering Barn- och utbildningsförvaltningen Plan mot kränkande behandling samt Riktlinjer och rutiner mot diskriminering Centralskolan årskurs 4-9 Läsåret 2017 2018 Innehåll Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 5

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågen Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Innehåll INLEDNING... 3 REGELVERK, LAGAR och BEGREPP... 3 Tre viktiga begrepp... 3 Kränkningar... 3 Diskriminering... 3 Mobbing... 4 RUTINER

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklassen till årskurs 6. Fritidshemmet Fladdermusen är organiserat

Läs mer

Årlig likabehandlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering Dingtuna skola

Årlig likabehandlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering Dingtuna skola Dingtuna Skolor Årlig likabehandlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering 2011-2012 Dingtuna skola ig: Margareta Vestlund Rektor Innehållsförteckning och vision 2 Vad betyder orden? 2 Så säger

Läs mer

Skärhamns skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016. Grundskola årskurs 1-5

Skärhamns skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016. Grundskola årskurs 1-5 Skärhamns skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016 Grundskola årskurs 1-5 Ansvarig rektor Namn Lars-Eric Pettersson Datum 2015-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Skärhamns skola Enheten ansvarar

Läs mer

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Gimo skolområde Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsår 2015 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Handlingsplan. barn och elever i behov av särskilt stöd

Handlingsplan. barn och elever i behov av särskilt stöd Handlingsplan barn och elever i behov av särskilt stöd Att vara i behov av särskilt stöd kan gälla såväl enskilda individer som grupper. Vi kan alla vara i behov av särskilt stöd under korta eller långa

Läs mer

Kvalitetsredovisning för grundskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för grundskolan läsåret 2010/2011 LÄRANDESEKTIONEN AMBJÖRNARPSKOLAN Kvalitetsredovisning för grundskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 4 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 4 1.1.2 Beskrivning hur

Läs mer

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet Likabehandlingsplan för Landeryds skola, förskoleklassen på Landeryds skola och Linnås fritidshem läsåret 2014-2015 1 Utvärdering av föregående plans insatser Under året har föräldrarådet träffats. Vi

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Onsjöskolan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Läsåret 2018/2019 Vänersborg hösten 2018 Onsjöskolans likabehandlingsplan Onsjöskolans likabehandlingsplan omfattar såväl arbetet med likabehandling,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Gemensam vision för alla kommunens förskolor All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier

Läs mer

Utvecklingsplan, Strömsskolan, läsåret 17/18

Utvecklingsplan, Strömsskolan, läsåret 17/18 Utvecklingsplan, Strömsskolan, läsåret 17/18 Vision: Strömsskolan - en trygg och trivsam skola med höga resultat. Vi kan, vi vill och vi vågar! Bakgrund och syfte: Utvecklingsplanen ska konkretisera och

Läs mer

Kvalitetsarbete för Jonsbo skola period 1 (juli-sept), läsåret

Kvalitetsarbete för Jonsbo skola period 1 (juli-sept), läsåret 2013-09-12 Kvalitetsarbete för Jonsbo skola period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Verksamhetsplan förskola 18/19

Verksamhetsplan förskola 18/19 Verksamhetsplan förskola 18/19 IGELBÄCKEN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Strategi för ökad kvalitet i förskolan... 4 i syfte att uppnå

Läs mer

Verksamhetsplan. Vimarskolan Åk 7-9 2015/2016

Verksamhetsplan. Vimarskolan Åk 7-9 2015/2016 Vimarskolan Åk 7-9 Tillsammans når vi toppen! Förbättringsområden inom förskola och grundskola enligt Nämndsplanen för styrning av barn- och utbildningsförvaltningen 2014 Nämndsplanen för styrningen av

Läs mer

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan Lokal Arbetsplan 2011 F-klass och grundskolan NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE 2014-2015 september 2014 Utdrag ur Läroplan för förskolan -98 Alla som arbetar i förskolan ska: - visa respekt

Läs mer

PLAN FÖR LIKABEHANDLING

PLAN FÖR LIKABEHANDLING PLAN FÖR LIKABEHANDLING SKYTTEANSKA SKOLANS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SLUSSFORS SKOLAN, FRITIDSHEM OCH FÖRSKOLA 2017 Kunskap Självständighet Kreativitet Fantasi Bemötande Elever/barnet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2013-2014 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vision Mössebergs förskolas vision är Den hoppfulla förskolan som ger barn framtidstro. Grunden för detta är goda kunskaper, självkänsla,

Läs mer

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling för Landeryds skola, förskoleklassen på Landeryds skola och Linnås fritidshem läsåret 2015-2016 1 Utvärdering av föregående plans insatser Under

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Plan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan)

Plan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan) Plan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan) 1. Skolans förhållningssätt Vår vision är att ingen elev på Hjärupslundsskolan ska bli diskriminerad, trakasserad eller

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Arbetsplan 2013/2014 Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål Elevernas

Läs mer

Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling för SFI på Folkuniversitetet i Stockholm, läsåret 2013/2014 Planen omfattar såväl skolans arbete med likabehandling och mot diskriminering

Läs mer

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 Verksamhetsidé På vår skola ges alla elever möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar! Det viktiga för alla på skolan är att

Läs mer

Likabehandlingsplan läsåret 14-15

Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Storängsskolan 2014-11-04 Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Bakgrund Den 1 april 2006 trädde lagen i kraft som skall främja lika behandling. Lagen syftar till att främja elevers lika rättigheter oavsett

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2015/2016 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav.

Läs mer

Förskolan Parkens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Parkens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Parkens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Skolområde Korsavad 2013/2014

Skolområde Korsavad 2013/2014 Skolområde Korsavad 2013/2014 Systematiskt kvalitetsarbete övergripande mål och riktlinjer i Lgr11 Normer och värden - Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Bedömning och betyg

Läs mer

Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15

Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15 Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vi har under läsåret kontinuerligt arbetat med värdegrunden på skolan, bla har vi samtal med eleverna

Läs mer

Vintrie förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vintrie förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Vintrie förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Arbetsplan Fritidshem

Arbetsplan Fritidshem Arbetsplan Fritidshem Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Terminsplaneringar delges fritidshemmet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 2014-12-01 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 och fritidshemmet Läsår: 2014/2015 Planen gäller till 2015-11-30 Vetlanda

Läs mer

Kvalitetsarbete för fritidshemmet Hjortronmyren period 1 (juli-sept), läsåret

Kvalitetsarbete för fritidshemmet Hjortronmyren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-10-30 Kvalitetsarbete för fritidshemmet Hjortronmyren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på

Läs mer

Hillared skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hillared skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hillared skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem a för planen och övriga pedagoger på skolan. Vår vision

Läs mer

Barn och Utbildning Leif Hansson, rektor. Lokal arbetsplan Stålvallaskolan, Lesjöfors. FSK - Åk5

Barn och Utbildning Leif Hansson, rektor. Lokal arbetsplan Stålvallaskolan, Lesjöfors. FSK - Åk5 Leif Hansson, rektor Lokal arbetsplan 2019-2020 Stålvallaskolan, Lesjöfors FSK - Åk5 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkningen av skolan kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ängsgården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ängsgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängsgården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2017 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Arbetsplan för skriv enhetens namn Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för skriv enhetens namn Läsåret 2014/2015 140821 Arbetsplan för skriv enhetens namn Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan tillsammans når vi målen -

Arbetsplan tillsammans når vi målen - 1 Arbetsplan 0910 Gribbylunds kommunala F-9 skola - tillsammans når vi målen - Vår gemensamma värdegrund handlar om Jämlikhet, Trygghet, Ansvar och Hänsyn. Dessa ord har mångskiftande betydelse beroende

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solrosens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solrosens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solrosens förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Pedagog: Elin Pettersson Förskolechef:

Läs mer

Plan mot diskriminering & kränkande behandling

Plan mot diskriminering & kränkande behandling Plan mot diskriminering & kränkande behandling Förskolan Fasanen Tyrestavägen Förskolan Fasanens Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår:

Läs mer

Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015

Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015 Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Skogstorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skogstorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Skogstorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013.

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013. Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla elevers rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Främjande insatser Namn Kränkande behandling och ålder

Främjande insatser Namn Kränkande behandling och ålder Parkens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013/2014 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Vår vision En förskola för alla, där

Läs mer

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Årets mål Språkutveckling trygghet och trivsel Barn- och ungdomsförvaltningens vision: LUST ATT LÄRA, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN SKATTKAMMARENS FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 4 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 4 1.1.2 Beskrivning

Läs mer

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga.

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga. Förskolan Hjortens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter: Ansvariga för planen: Förskolechef Joanna Maculewicz Pedagogisk utvecklare Anna Christiansen Förskolans förskollärare

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bildningsförvaltningen Område Öst/Tingdal Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016/2017 Planens

Läs mer

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 samt fritidshem 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Kungsängsskolan. Arbetsplan

Kungsängsskolan. Arbetsplan 2012-09-18 Kungsängsskolan Rambodal 3-6, Smedby F-3, Bitbocken F-2, Bjärby F-2 Arbetsplan Läsåret 2012/2013/(2014) KUNGSÄNGSSKOLAN, RAMBOGATAN 246, 60371 NORRKÖPING, 011-15 34 34, 15 3241 Kommunala utvecklingsområden

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN SÖRGÅRDENS FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 5 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 5 1.1.2 Beskrivning

Läs mer

Älta skola med förskolor. Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola

Älta skola med förskolor. Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola Älta skola med förskolor Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola 2018/2019 Verksamhetsplan för förskoleklasserna i Älta skola Förskoleklass är från och med höstterminen 2018 obligatorisk. Men

Läs mer

Handlingsplan mot kränkningar - Likabehandlingsplan 11/12

Handlingsplan mot kränkningar - Likabehandlingsplan 11/12 Skärgårdens förskolor Dalarö Ornö Utö Handlingsplan mot kränkningar - Likabehandlingsplan 11/12 Postadress Besöksadress Telefon Fax/e-post Bankgiro Box 94 Odinsvägen 31 Dalarö Växel: 08-50150416 137 70

Läs mer

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat Nationella prov Betyg Enkätresultat Elevhälsa VÄRDEGRUNDSARBETE Förebyggande arbete Samordna

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VAD SKOLA LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VAD SKOLA LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VAD SKOLA LÄSÅRET 2016-2017 TRYGGHET OCH STUDIERO -Vi kommer att fortsätta ha en hög vuxennärvaro på raster, vid bussar och vid olika aktiviteter så att eleverna känner

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Sankt Anna förskola, skola och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Sankt Anna förskola, skola och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Sankt Anna förskola, skola och fritidshem Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola, skola och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Ansvariga

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

PLAN FÖR LIKABEHANDLING

PLAN FÖR LIKABEHANDLING PLAN FÖR LIKABEHANDLING SKYTTEANSKA SKOLANS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SLUSSFORS SKOLAN, FRITIDSHEM OCH FÖRSKOLA 2019 Kunskap Självständighet Kreativitet Fantasi Bemötande Elever/barnet

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN

LOKAL ARBETSPLAN LOKAL ARBETSPLAN 2015-2016 GRUNDSKOLA: Drottningdals skola 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet (SKA) fungerar under läsåret samt beskriva

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Hanahöj och Hångers rektorsenhet Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling BÅSTADS KOMMUN Västra Karups skola, förskoleklass och fritidshem. Beslutad 2013-11-27 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling Läsåret 2013-2014 Västra Karups Skola,

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET 2018-2019 TRYGGHET OCH STUDIERO - De rutiner vi har som bygger på Skollagen samt trivselregler och hög vuxennärvaro fungerar väl, både enligt lärare,

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Solbringens Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Barn och Utbildning Leif Hansson, rektor. Lokal arbetsplan. Nordmarks skola, Nordmarkshyttan. Fsk - åk6

Barn och Utbildning Leif Hansson, rektor. Lokal arbetsplan. Nordmarks skola, Nordmarkshyttan. Fsk - åk6 Lokal arbetsplan 2017 2018 Nordmarks skola, Nordmarkshyttan Fsk - åk6 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Öxneredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Öxneredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Sida 1 av 5 Öxneredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleklass- åk 6, fritids a för planen Rektor Elisabeth Sterner/ bit

Läs mer