Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M)"

Transkript

1 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 15 mars 2012, kl :45 Beslutande Övriga deltagare Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) Bo Hallgren, förvaltningschef Lena Johansson, planarkitekt 40 Ingrid Lindbom, fysisk planerare 40 Robin Sjöström, fysisk planerare Vivianne Gustafsson (S) Birgitta Kyrö Mattsson, arkitekt Roger Kämäräinen, bygglovsarkitekt Torgny Grahl, byggnadsingenjör 52-54, 58 Håkan von Dolwitz, byggnadsingenjör Åsa Olsson, sekreterare Justerare Vivianne Gustafsson (S) Justering Kommunhuset, miljö- och byggkontoret, den 22 mars 2012, kl Sekreterare Ordförande Åsa Olsson Justerare Ulla Christensson Ljunglide Vivianne Gustafsson (S) Anslagsbevis Miljö- och byggnämndens arbetsutskotts protokoll är justerat. Protokollet är anslaget under tiden Under anslagstiden kan ärendet överklagas enligt Kommunallagen. Protokollet förvaras på kommunkontoret. Åsa Olsson

2 MBNau 39 Rutiner samt kostnadsfördelning och kostnadsredovisning i samband med detaljplanearbete Nuvarande system med kostnadsfördelning mellan kommunstyrelsen och miljö- och byggnämnden fungerar inte tillfredställande. Diskussioner uppstår ofta om den löne- och utredningskostnad som debiteras kommunstyrelsen. Motsvarande diskussion finns inte när det gäller exploatörsplaner. Där betalas lönekostnader för miljö och byggkontoret och utredningskostnader av exploatören. Ekonomisk beskrivning Nuvarande system fungerar när det gäller exploatörsplaner och kommunala tomt planer. Här debiteras miljö- och byggkontorets löne- och utredningskostnader exploatören respektive kommunstyrelsen. Miljö och byggkontorets kostnader utgör sedan grund för att beräkna tomtpriset på de kommunala tomterna. Motsvarande gäller inte översyn av gamla detaljplaner som oftast inte heller genererar några inkomster. Här är finansieringen oklar. Varken miljö och byggnämnden eller kommunstyrelsen har budgeterat kostnaderna. Speciellt besvärligt blir också när det är kommunstyrelsen som via positivt planbesked beslutat att påbörja planprocessen utan att finansieringsfrågan är löst. Man skulle naturligtvis kunna hävda att finansiering skall ske via det nämndsbidrag som lämnats. Men förutsättningarna för detta är inte diskuterade och klarlagda så att en samsyn finns hur kommunbidraget skall fördelas mellan de olika verksamhetsområdena på miljö och byggkontoret. Följden utav detta blir att det blir svårt att beräkna hur mycket arbete kommunstyrelsen kan förvänta sig när det gäller detaljplanearbete och lämnat kommunbidrag. Slutsats och fortsatt handläggning Kommunstyrelsen kan påräkna sig planjobb motsvarande 1000 timmar inom ramen för kommunbidraget. Gäller inte där kommunen är exploatör och försäljning kommer att ske. Kommunstyrelsen står för samtliga utredningskostnader. Samtliga planarbeten skall föregås av en kostnadskalkyl. Utredning skall startas om att försöka minska handläggningstiden in samband med planbesked där nuvarande system med remiss till kommunstyrelsen är alldeles för tidskrävande. Utgångspunkten skall vara en beslutande politisk grupp bestående av ledamöter från kommunstyrelsens arbetsutskott och miljö och byggnämnden kompletterad med tjänstemän. Styrdokument utgörs av den strategiska delen i bostadsförsörjningsprogrammet. 2(24)

3 Forts. MBNau 39 Förvaltningschefens tjänsteutlåtande Miljö- och byggnämndens arbetsutskott tar del av informationen och skickar skrivelsen till kommunstyrelsens arbetsutskott. Kommunstyrelsens arbetsutskott 3(24)

4 MBNau 40 Campingpolicy Arbete pågår med en campingpolicy som ska ge riktlinjer vid planering och utveckling av nya och befintliga campingplatser. För att underlätta för pågående detaljplanearbete av kommunens campingplatser bör arbetet inriktas mot att campingpolicyn färdigställs och godkänns av Miljö- och byggnämnden innan sommaren En målsättning bör vara att Kommunfullmäktige ska kunna anta campingpolicyn den 29 september. Miljö- och byggförvaltningen arbetar med att ta fram en campingpolicy. Syftet med policyn är att utgöra ett stöd samt ange riktlinjer vid utveckling av nya och befintliga campingplatser. Målet med campingpolicyn är att skapa möjligheter för en hållbar campingverksamhet och utgöra en gemensam grund som utgångspunkt vid planläggning. För närvarande har positiva planbesked lämnats till fem av kommunens sju campingplatser. Planarbetet har påbörjats för tre av ärendena och samråd kring dessa förväntas ske hösten Det är av stor vikt att en campingpolicy tas fram snarast möjligt så att bedömningen av lämplig utveckling sker på ett likartat sätt för samtliga campingplatser. Ett förslag till campingpolicy daterat finns framtaget. För att komma vidare i arbetet med denna krävs ställningstaganden angående förhållningssätt till fast och rörlig camping, förslag till zonindelning och maximal storlek på stugor. Planarkitektens och fysisk planerares tjänsteutlåtande Miljö- och byggnämndens arbetsutskott tar del av informationen gällande utkastet till campingpolicy samt tillstyrker förslaget till tidplan. Miljö- och byggnämndens arbetsutskott beslutar att genomföra ett möte om campingpolicyn med campingägarna under april månad. Miljö- och byggnämndens arbetsutskott beslutar att skicka förslaget till Campingpolicy till Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation (SCR) för hörande av deras synpunkter. 4(24)

5 MBNau 41 Dnr MBN 2012/177 Ändring av detaljplan för Ljungberget När detaljplanen upprättades fanns det en tydlig vilja att garage och bostadsbyggnad skulle få sammanbyggas inom området vilket också framgår av den illustrationskarta som följer med planen där hus och garage illustreras både som sammanbyggda och friliggande. Dock har planbestämmelserna genom ett förbiseende utformats så att det inte är möjligt att sammanbygga hus och garage utan att boendeytan också minskas kraftigt. Detta ärende avser möjlighet att ändra gällande detaljplan ändras för att möjliggöra en sådan sammanbyggnad. detaljplan för Ljungberget. Miljö- och byggkontoret har upprättat en handling daterad Under framtagandet av handlingen har underhandssamråd genomförts med räddningstjänsten och bygglovsenheten som varit med och utformat och utvärderat planbestämmelser. Fysisk planerares tjänsteutlåtande Miljö- och byggnämndens arbetsutskott godkänner handlingar daterade och beslutar att genomföra samråd enligt 5 kap 11 plan- och bygglagen. Kommunstyrelsen för kännedom 5(24)

6 MBNau 42 Dnr MBN 2012/176 Ändring av detaljplan för del av Gravarne 3:1 Tjuvsundsberget Inom planområdet finns både friliggande villor och flerbostadshus. När detaljplanen upprättades fanns det en tydlig vilja att garage och bostadsbyggnad skulle få sammanbyggas vilket också framgår av den illustrationskarta som följer med planen där hus och garage illustreras både som sammanbyggda och friliggande. Dock har planbestämmelserna genom ett förbiseende utformats så att det inte är möjligt att sammanbygga hus och garage utan att boendeytan också minskas kraftigt. Detta ärende avser möjlighet att ändra gällande detaljplan ändras för att möjliggöra en sådan sammanbyggnad. Miljö- och byggkontoret har upprättat en handling daterad Under framtagandet av handlingen har underhandssamråd genomförts med räddningstjänsten och bygglovsenheten som varit med och utformat och utvärderat planbestämmelser. Fysisk planerares tjänsteutlåtande Miljö- och byggnämndens arbetsutskott godkänner handlingar daterade och beslutar att genomföra samråd enligt 5 kap 11 plan- och bygglagen. Kommunstyrelsen för kännedom 6(24)

7 MBNau 43 Dnr MBN 2012/016 Smögenön 1:418 - tillbyggnad av restaurang Lagergrens För fastigheten gäller två detaljplaner fastställda och Ansökan avser tillbyggnad på restaurang Lagergren. Där man tidigare har haft säsongsbaserade och tillfälliga lösningar med uteserveringar och uterum, så söker man nu en permanent lösning för att begränsa ljudnivåer från verksamheten samt skapa en estetisk, funktionell och tilltalande miljö för restaurangen men även inom den bebyggda miljön. Tillbyggnaden hamnar delvis inom punktprickad mark inom bostadskvarter som ej får bebyggas. Sotenäs kommun är markägare av denna remsa som idag klyver Smögenön 1:418 i två delar. Denna mark skall fastighetsregleras och avtal mellan kommunen och fastighetsägaren upprättas innan bygglov beviljas. Tillbyggnaden hamnar för övrigt inom hamnområde utan byggrätt. 10 utav 11st hörda grannar har ingen erinran. En granne har inte svarat. Smögens Öråd yttrar sig att gällande plan för området skall gälla. Inom området har ett antal bygglovsansökningar inkommit för utveckling av näringsverksamheter inriktade mot restaurang och turism. Gällande detaljplaner samt fastighetsavgränsningar stödjer inte ansökan om bygglov. Det finns även geotekniska stabilitetsproblem inom närområdet samt höga kulturhistoriska värden för riksintresset i Smögen. Det finns ett starkt behov av att upprätta en ny detaljplan för området för att säkerställa alla olika intressen. Bygglov bör avvakta beslut om planbesked för Gamla Smögen. Arkitektens tjänsteutlåtande Miljö- och byggnämndens arbetsutskott beslutar om återremiss i avvaktan på planbesked för Gamla Smögen. 7(24)

8 MBNau 44 Dnr MBN 2012/107 Smögenön 1:1, Br. Samuelssons, - tillbyggnad av uteservering För fastigheten gäller detaljplan fastställd Ansökan avser tillbyggnad av takterass för uteservering. Tekniska kontoret har inga synpunkter på den planerade ombyggnaden/utbyggnaden. Räddningstjänsten har lämnat direktiv för utformning. Inom området har ett antal bygglovsansökningar inkommit för utveckling av näringsverksamheter inriktade mot restaurang och turism. Gällande detaljplaner samt fastighetsavgränsningar stödjer inte ansökan om bygglov. Det finns även geotekniska stabilitetsproblem inom området samt höga kulturhistoriska värden för riksintresset i Smögen. Det finns ett starkt behov av att upprätta en ny detaljplan för området för att säkerställa alla olika intressen. Bygglov bör avvakta beslut om planbesked för Gamla Smögen. Arkitektens tjänsteutlåtande Miljö- och byggnämndens arbetsutskott beslutar om återremiss i avvaktan på planbesked för Gamla Smögen. 8(24)

9 MBNau 45 Dnr MBN 2012/106 Smögenön 1:262 - tillbyggnad av restaurang Göstas För fastigheten gäller detaljplan fastställd Ansökan avser tillbyggnad av takterass för uteservering. Befintlig byggnad strider mot detaljplan vad gäller byggnation på mark som inte får bebyggas. Tekniska kontoret har inga synpunkter på den planerade ombyggnaden/utbyggnaden förutsatt att befintligt takutsprång kapas och linjerar väggliv för att möjliggöra varutransporter att passera byggnaden utan att belasta betongkajen. Notera att det finns inga möjligheter till uteservering utanför byggnaden mot kajen. Räddningstjänsten har lämnat direktiv för utformning. Inom området har ett antal bygglovsansökningar inkommit för utveckling av näringsverksamheter inriktade mot restaurang och turism. Gällande detaljplaner samt fastighetsavgränsningar stödjer inte ansökan om bygglov. Det finns även geotekniska stabilitetsproblem inom området samt höga kulturhistoriska värden för riksintresset i Smögen. Det finns ett starkt behov av att upprätta en ny detaljplan för området för att säkerställa alla olika intressen. Bygglov bör avvakta beslut om planbesked för Gamla Smögen. Arkitektens tjänsteutlåtande Miljö- och byggnämndens arbetsutskott beslutar om återremiss i avvaktan på planbesked för Gamla Smögen. 9(24)

10 MBNau 46 Dnr MBN 2012/033 Smögenön 1:389 - tillbyggnad av restaurang Hållö Bar För fastigheten gäller detaljplan fastställd Ansökan avser tillbyggnad på restaurang Hållö Bar i två våningar mot hamnplanen i söder. Idag finns här balkong och uteservering. Tillbyggnaden hamnar delvis inom punktprickad mark inom hamnområde som ej får bebyggas samt överstiger tillåten byggnadshöjd med ca 0,5m. Sotenäs kommun är markägare av den mark som skall bebyggas. Denna mark skall fastighetsregleras och avtal mellan kommunen och fastighetsägaren upprättas innan bygglov beviljas. Berörda grannar är negativa till ansökan och upplever åtgärden som en olägenhet. Tekniska kontoret noterar att möjligheten för uteservering begränsas. Inom området har ett antal bygglovsansökningar inkommit för utveckling av näringsverksamheter inriktade mot restaurang och turism. Gällande detaljplaner samt fastighetsavgränsningar stödjer inte ansökan om bygglov. Det finns även geotekniska stabilitetsproblem inom närområdet samt höga kulturhistoriska värden för riksintresset i Smögen. Det finns ett starkt behov av att upprätta en ny detaljplan för området för att säkerställa alla olika intressen. Bygglov bör avvakta beslut om planbesked för Gamla Smögen. Arkitektens tjänsteutlåtande Miljö- och byggnämndens arbetsutskott beslutar om återremiss i avvaktan på planbesked för Gamla Smögen. 10(24)

11 MBNau 47 Dnr MBN 2012/152 Hunnebo 1:62 - ansökan om tillfälligt bygglov för ändrad användning av sjöbod till säsongsbutik Ansökan avser tidsbegränsat bygglov för ändrad användning av sjöbod/förråd för sommarbutik u nder tiden 1/5 15/ Inga ändringar i exteriören avses. För fastigheten gäller detaljplan, fastställd Enligt gällande detaljplan skall a nvändningen vara hamnändamål. I förslag till ändrad detaljplan för området föreslås aktuell typ av butik inrymmas i p lanbestämmelserna för området. Av berörda grannar har Hunnebo 1:56, 1:36 och 1:547 invändningar. Hunnebo 1:547 menar att hans åtkomlighet till sjöboden försämras. Hunnebo 1:56 vill inte ha butiksverksamhet i sjöbodarna. Arkitektens tjänsteutlåtande Miljö- och byggnämndens arbetsutskott medger tidsbegränsat bygglov för sommarbutik 1/5-15/ uppmärksammas på att inga ändringar får göras exteriört avseende fönster eller dörrar eller i övriga delar. För eventuell skyltning av verksamheten skall bygglov sökas. Granskningsavgift: kronor. Faktureras separat. Detta beslut kan överklagas hos Länsstyrelsen, se besvärshänvisning. Hunnebo 1:34, 1:547, 1:33, 1:35, 1:35, 1:36, 1:56, 1:56 11(24)

12 MBNau 48 Dnr MBN 2009/152 Smögenön 10:13 - förnyad handläggning Ärendet har överklagats till Länsstyrelsen, som anser att nämnden inte haft skäl för sitt beslut att neka bygglov och återförvisat ärendet till nämnden för ny handläggning. Ärendet har av grannen Smögenön 10:14 överklagats till Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt. Under den tid, som ärendet behandlas av överprövande myndighet, har miljö- och byggnämnden inte möjlighet att fatta beslut i ärendet, varför ärendet bordläggs. Mark- och miljödomstolen håller syn på platsen Miljö- och byggnämndens arbetsutskott bordlägger ärendet i avvaktan på mark- och miljödomstolens beslut. 12(24)

13 MBNau 49 Dnr MBN 2009/1248 Ellene 1:383 - tillbyggnad med pontonbrygga och sjömack Ansökan avser ändring och tillbyggnad av småbåtshamn med 12 båtplatser samt en bränslestation för båtar. För fastigheten gäller detaljplan fastställd Aktuella bestämmelser enligt denna föreskriver vattenområde som endast får överbyggas för hamnändamål. Förslaget är planenligt enligt denna plan. För området håller nu en ny detaljplan med bevarandeinriktning på att tas fram. De geotekniska säkerhetsfrågorna rörande stabiliteten och eventuell skredrisk i området är kända för sökande sedan tidigare geotekniska utredningar. I anslutning till den nya detaljplanen håller en ny geoteknisk utredning rörande risker för skred i området på att genomföras. Resultatet från denna utredning är ännu inte klart, med indikerar instabilitet. Arkitektens tjänsteutlåtande Miljö- och byggnämndens arbetsutskott tar anståndsbeslut i ärendet i avvaktan på att den nya detaljplanen tas fram. Den pågående geotekniska utredningen avses resultera i förslag till åtgärder för att stabilisera kajen. Sådana åtgärder planeras vidtas hösten (24)

14 MBNau 50 Dnr MBN 2012/067 Smögenön 10:7, Makrillgatan 21 - tillbyggnad av enbostadshus För fastigheten gäller detaljplan fastställd Sökt åtgärd följer gällande detaljplan. Ansökan avser tillbyggnad av uterum på befintlig balkong på fasad i nordväst. Tillbyggnaden glasas in helt i både väggar och tak och når i sidled över befintliga vindskivor. Plan- och bygglagen (PBL 2010:900) 2 kap. 6 första stycket 1 Vid planläggning och i ärenden om bygglov enligt denna lag ska bebyggelse och byggnadsverk utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan. Bygglovsarkitektens tjänsteutlåtande Miljö- och byggnämndens arbetsutskott avslår ansökan om bygglov då åtgärden strider mot Plan- och bygglagen (PBL 2010:900) 2 kap. 6 första stycket 1. Detta beslut kan överklagas hos Länsstyrelsen, se besvärshänvisning. Granskningsavgift: 739 kronor. Faktureras separat. 14(24)

15 MBNau 51 Dnr MBN 2011/1294 Smögenön 32:4, Makrillgatan 9 - tillbyggnad av enbostadshus För fastigheten gäller detaljplan fastställd Förslaget är i överensstämmelse med detaljplan. - Befintlig balkong i ovanvåningen i nordöstra fasaden, mot gatan, ersätts med en utbyggnad i form av ett torn. - Ytan under befintlig altan i nordväst byggs delvis in med garage och förråd. - Denna tillbyggnad går i projektionen även upp en våning så att även en del av altanen i entréplanet ersätts med en tillbyggnad, där med ett vardagsrum och sovrum. Bygglovsarkitektens tjänsteutlåtande Miljö- och byggnämndens arbetsutskott beviljar bygglov för tillbyggnaden. Utformning ska ske i samråd med Miljö- och byggkontoret innan projektering påbörjas. Granskningsavgift; kronor. Faktureras separat. 15(24)

16 MBNau 52 Dnr MBN 2011/1586 Gravarne 1:260, Kyrkogatan 42 - ändrad användning från kontor till gatukök För fastigheten gäller detaljplan fastställd Befintlig byggnad avviker från detaljplanen avseende läget, byggnadshöjd, antal våningar och byggnadsvolymen på fastigheten. Enligt detaljplanen får fastigheten användas för affärsändamål vilket även gatukök inräknas. Gatukökets placering med serveringsluckor ut mot Kyrkogatan är ej lämpligt då trottoaren är väldigt smal. All servering av mat och köbildning kommer att ske utanför egna fastigheten vilket innebär att trottoaren kommer att tas i anspråk och tvinga ut gångtrafikanter i gatan. Trafikverket har yttrat sig i ärendet och avstyrkt ett bygglov. Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande Miljö- och byggnämndens arbetsutskott avslår ansökan om bygglov då gatukökets placering ej är lämplig med hänsyn till närheten av gång- och biltrafiken på Kyrkogatan. Bygglovet anses därmed strida mot Plan o bygglagens (PBL 2010:900) 2 kap. 6. Detta beslut kan överklagas, se besvärshänvisning. Granskningsavgift: kronor. Faktureras separat. Trafikverket 16(24)

17 MBNau 53 Dnr MBN 2011/1464 Malmön 1:390, Stallen - tillbyggnad av kiosk För fastigheten gäller samlad bebyggelse. Kiosken är belägen på kommunens fastighet och kioskägaren arrenderar marken av Sotenäs kommun. Ansökan som är inlämnad redovisar en tillbyggnad av kiosken i två plan. Mark- och exploateringsingenjören har avstyrkt ansökan. Han kan däremot acceptera en utbyggnad av kiosken i ett plan för att ge möjlighet till ett kontorsutrymme och större lagerutrymme. Miljö- och byggnämnden har i beslut beviljat bygglov för utökning av kiosken med 15 kvm. Berörda grannar är hörda när det gäller ansökan som gällde tillbyggnad i två plan. Ingen granne hade några synpunkter på denna tillbyggnad. Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande Miljö- och byggnämndens arbetsutskott avslår ansökan med hänsyn till byggnadens utformning och ur tillgänglighetssynpunkt. Miljö- och byggnämndens arbetsutskott ställer sig positiv till en utbyggnad i ett plan. 17(24)

18 MBNau 54 Dnr MBN 2012/117 Uleberg 2:199, Söders väg 12 - anmälan om inredning av vind För fastigheten gäller detaljplan fastställd Miljö- och byggkontoret har fått in en anmälan att vindsvåningen på rubricerad fastigheten har inretts. Enligt detaljplanen får vinden ej inredas för bostadsändamål. I bygglovet var halva vinden redovisad som förråd och andra halvan en öppen del från plan 1, öppet ända till nock kyrktak. Miljö- och byggkontoret har skrivit till fastighetsägaren och begärt in en förklaring. Fastighetsägaren till Uleberg 2:199 har svarat att vindsvåningen ej är ändrad i förhållande till beviljat bygglov. Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande Miljö- och byggnämndens arbetsutskott noterar inkommen information från fastighetsägaren. Därmed anses ärendet avslutat. Uleberg 2:199 Uleberg 2:200 18(24)

19 MBNau 55 Dnr MBN 2011/1584 Bäckevik 35:3 - ansökan om tillbyggnad med balkong Ärendet avser ansökan om bygglov inom detaljplanelagt område. Fastigheten är bebyggd med ett friliggande bostadshus samt en friggebod. För fastigheten gäller detaljplan fastställd Ansökan avser tillbyggnad med balkong med arean 16,5 m². På balkongen utförs ett uterum med arean 9,6 m². Bostadshuset avviker från detaljplanen gällande byggnadsarea, antal våningar samt placering. Maximalt tillåten byggnadsarea är 64 m² vilket överskrids med 7 m² (11 %). Bostadshuset har två våningar. Enligt detaljplanen får huvudbyggnad inte innehålla mer än en våning jämte vindsvåning. Avvikelsen gällande placering avser att byggnaden delvis ligger på mark som inte får bebyggas, så kallad punktprickad mark. Ansökan avviker från detaljplanen gällande avstånd till gräns mot granntomt. Avståndet till granntomten är som minst 0,25 m och som mest 0,65 m. Minsta tillåtna avstånd enligt detaljplanen är 4,5 meter. Balkongen är även en mätvärd utkragande byggnadsdel som tillför byggnadsarea. Den befintliga avvikelsen avseende maximalt tillåten byggnadsarea ökar på så vis med 23,5 m² (37 %). Berörda grannar har inget att erinra mot ansökan. Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande Miljö- och byggnämndens arbetsutskott avslår ansökan om tillbyggnad med balkong då avvikelsen inte är en sådan liten avvikelse som får medges enligt Plan- och bygglagen (PBL 2010:900) 9 kap. 31 b. Detta beslut kan överklagas hos Länsstyrelsen, se besvärshänvisning. Granskningsavgift: 719 kronor. Faktureras separat. 19(24)

20 MBNau 56 Dnr MBN 2011/1327 Hunnebo 7:1 - ansökan om tillbyggnad av fritidshus Ärendet avser ansökan om bygglov inom detaljplanelagt område. Fastigheten är bebyggd med ett friliggande bostadshus. För fastigheten gäller detaljplan fastställd Bostadshuset har befintliga avvikelser från detaljplanen avseende byggande delivs på mark som inte får bebyggas, så kallad punktprickad mark. Ansökan avser tillbyggnad och ändring av byggnad. Tillbyggnad sker i form av taklättor åt söder och norr samt en inbyggd veranda på gavel mot väster. Ändringen avser utvändigt att den nya taklättan mot norr ges balkong samt att två terrasser utförs på gavel mot väster vilka sammanbyggs med den nya verandan. Terrasserna når utanför långsidornas fasadliv. På verandans tak utförs även en balkong som är tillgänglig från vindsvåningen. Ansökan innebär att befintlig avvikelse ökar (byggande på mark som inte får bebyggas) samt att en avvikelse gällande byggnadshöjden tillkommer. Byggnadshöjden kommer att bli 7 meter vilket är 1,5 meter eller 27% högre än den i detaljplanen maximalt tillåtna byggnadshöjden på 5,5 meter. Invändiga ändringar utgörs av att befintlig bottenvåning görs om till entrévåning och inreds med entré, tre rum, allrum samt tvättstuga och badrum. Befintlig bostadsvåning ges istället en öppen planlösning med vardagsrum och kök. På vindsvåningen inreds två sovrum och ett badrum. Trappan från entrévåningen ges ny placering centrerad i byggnaden och utsträcks till vindsvåningen. Miljö- och byggkontoret har berett berörda grannar tillfälle att yttra sig över ansökan. Samtliga tillfrågade grannar har yttrat sig i ärendet. Hunnebo 7:2 bestrider ansökan och hemställer att ansökan ej beviljas då begärd utbyggnad av balkong och terrass ligger på prickad mark samt utgör en betydande olägenhet såväl boendemiljömässigt som ekonomiskt. En utbyggnad på begärt sätt innebär enligt Hunnebo 7:2 att nästan all utsikt mot nordväst och havet försvinner från byggnaden på Hunnebo 7:2. Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande Miljö- och byggnämndens arbetsutskott avslår ansökan då en samlad bedömning av befintlig byggnads avvikelse gällande byggande på mark som inte får bebyggas och den sökta åtgärdens avvikelse från maximalt tillåten byggnadshöjd inte är en sådan liten avvikelse som får medges enligt Plan- och bygglagen (PBL 2010:900) 9 kap 31 b. 20(24)

21 Forts. MBNau 56 Dnr MBN 2011/1327 Granskningsavgift: 719 kronor. Faktureras separat. Detta beslut kan överklagas hos Länsstyrelsen, se besvärshänvisning. Hunnebo 7:2 21(24)

22 MBNau 57 Dnr MBN 2011/1302 Smögenön 1:134 - ansökan om tillbyggnad av fritidshus Ärendet avser ansökan om bygglov inom detaljplanelagt område och inom område av riksintresse för kulturmiljövården. Fastigheten är bebyggd med ett friliggande bostadshus. För fastigheten gäller detaljplan fastställd Ansökan avser breddning av befintlig balkong från 2,4 till 4,8 meter. Bostadshuset avviker från detaljplanen avseende antal våningar samt placering. Enligt detaljplanen får huvudbyggnad inte innehålla mer än en våning jämte vindsvåning. Bostadshuset har två våningar. Avvikelsen gällande placering avser att balkongen når ut över mark som inte får bebyggas, så kallad punktprickad mark. Ansökan innebär att den senare nämnda avvikelsen från detaljplanen ökar. Balkongen når även ut över ett prång på kommunal mark som är tillgängligt för allmänheten. Bohusläns museum anser i sitt remissyttrande att en balkong med en sådan bredd inte är förenlig med ett värnade av miljöns kulturvärden och det traditionella byggnadsskicket i ett kustsamhälle som Smögen. Miljö- och byggkontoret har berett sökanden tillfälle att yttra sig över remissyttrandet. Till dagens datum har inget yttrande inkommit. Sotenäs kommun svarar i sitt remissyttrande att kommunen som granne inget har att säga om lämpligheten att förlänga en balkong vad avser estetik och dylikt, däremot får inte tillgängligheten för allmänheten försämras. En markupplåtelse i detta fall kommer alltså inte på tal. I övrigt är det upp till bygglovshandläggaren att pröva bygglovet utifrån planen och allmänhetens bästa. Berörda grannar har inget att erinra mot ansökan. Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande Miljö- och byggnämndens arbetsutskott avslår ansökan då åtgärden inte är lämplig med hänsyn till stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan enligt Plan- och bygglagen 2 kap 6. 22(24)

23 Forts. MBNau 57 Dnr MBN 2011/1302 Granskningsavgift: 719 kronor. Faktureras separat. Detta beslut kan överklagas hos Länsstyrelsen, se besvärshänvisning. 23(24)

24 MBNau 58 Dnr MBN 2010/168 Västra Rörvik 2:3 - nybyggnad av sjöbod För fastigheten gäller områdesbestämmelserna för Ramsvik. Fastigheten är även belägen inom strandskydd. Strandskyddsdispens är lämnat av Miljö- och byggnämnden Dispensen är överklagad av föreningen Strandskyddarna. Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande Miljö- och byggnämndens arbetsutskott beviljar bygglov för sjöbod enligt ritningar ankomststämplade Strandskyddsdispensen skall ha vunnit laga kraft innan bygglovet får tas i anspråk. Som tomtplats får tas i anspråk endast den yta som sjöboden upptar, 15 kvm. Sjöboden får endast användas som förråd. Åtgärden får inte påbörjas förrän startbesked lämnats enligt Plan- och bygglagen 10 kap. 3. Granskningsavgift: kronor. Faktureras separat. 24(24)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 5 juli 2012, kl 09.30-10:25 Beslutande Övriga deltagare Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) Bo Hallgren, förvaltningschef Torgny

Läs mer

Robert Yngve (KD), ordförande Stig-Arne Helmersson, (C) tjänstgörande ersättare

Robert Yngve (KD), ordförande Stig-Arne Helmersson, (C) tjänstgörande ersättare Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-01-21 kl 08.30-10.30 Beslutande Robert Yngve (KD), ordförande Stig-Arne Helmersson, (C) tjänstgörande ersättare Vivianne Gustafsson (S), tjänstgörande

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Kommunhuset, miljö- och byggkontoret, kl.11:30

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Kommunhuset, miljö- och byggkontoret, kl.11:30 Byggnadsnämndens arbetsutskott Beslutsprotokoll 2013-10-24 84 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2013-10-24 kl 10.00-11.30 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-04-21 kl 08.00-08.30 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Justerare Eveline Savik,

Läs mer

Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson(S) 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M) 2:e vice ordförande

Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson(S) 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M) 2:e vice ordförande 1-5 Plats och tid Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl 08.00 16.00 Beslutande Övriga deltagare Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson(S) 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M) 2:e vice ordförande

Läs mer

Håkan von Dolwitz, bygg- och GIS-chef Amanda Jansson, plan- och exploateringschef 58 Marijana Kitl, arkitekt 58

Håkan von Dolwitz, bygg- och GIS-chef Amanda Jansson, plan- och exploateringschef 58 Marijana Kitl, arkitekt 58 Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, 2018-11-22 kl 08.30-14:45 Beslutande Robert Yngve (KD) ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare Britt Wall (S) Övriga deltagare Håkan von Dolwitz,

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2015-07-08 kl 09.00-12.00 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Bo Hallgren, förvaltningschef

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) Bo Hallgren, förvaltningschef Sylvia Schönbeck, miljö- och hälsoskyddsinsp.

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) Bo Hallgren, förvaltningschef Sylvia Schönbeck, miljö- och hälsoskyddsinsp. Miljö- och byggnämndens arbetsutskott Beslutsprotokoll 2012-05-24 76 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 24 maj 2012 Beslutande Övriga deltagare Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2014-07-03 kl. 08.30-11.40 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Vivianne Gustafsson (S) Övriga deltagare Bo Hallgren, förvaltningschef

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-03-15 kl 08.30-11.15 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Justerare Bo Hallgren, förvaltningschef

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl Ajournering 10:25-10:35 3

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl Ajournering 10:25-10:35 3 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2017-01-19 kl 10.00-11.05 Ajournering 10:25-10:35 3 Beslutande Närvarande ersättare Övriga deltagare Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl Ajournering: kl. 10:50-11:05 21

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl Ajournering: kl. 10:50-11:05 21 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2015-04-28 kl 08.30-12.00 Ajournering: kl. 10:50-11:05 21 Beslutande Närvarande ersättare Övriga deltagare Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert

Läs mer

Robert Yngve (KD), ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare

Robert Yngve (KD), ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, 2017-07-06 kl 08.30-10.45 Beslutande Robert Yngve (KD), ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare Vivianne Gustafsson (S), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-05-10 kl 08.30-12.00 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Eveline Savik, samhällsbyggnadschef

Läs mer

Bo Hallgren, förvaltningschef Håkan von Dolwitz, byggnadsingenjör 34 Lars Henningsson, byggnadsingenjör 39-43

Bo Hallgren, förvaltningschef Håkan von Dolwitz, byggnadsingenjör 34 Lars Henningsson, byggnadsingenjör 39-43 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2014-05-08 kl 08.30-12.30 Beslutande Robert Yngve (KD), ordförande Britt Wall (S) Övriga deltagare Bo Hallgren, förvaltningschef Håkan von Dolwitz, byggnadsingenjör

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2015-08-27 kl 08.30-12.45 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Justerare Bo Hallgren, förvaltningschef

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Nils Olof Bengtson (M) Kerstin Lorentzon (FP) Britt Wall 11-13, 15,16 Robert Yngve 14

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Nils Olof Bengtson (M) Kerstin Lorentzon (FP) Britt Wall 11-13, 15,16 Robert Yngve 14 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2013-03-27, kl 08.30-09.30 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Nils Olof Bengtson (M) Kerstin Lorentzon (FP) Britt Wall

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Nils Olof Bengtson (M) Kerstin Lorentzon (FP

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Nils Olof Bengtson (M) Kerstin Lorentzon (FP Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2014-09-11 kl. 08.30-10.35 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Nils Olof Bengtson (M) Kerstin Lorentzon (FP Britt Wall

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2017-04-05 kl 09.00-12.15 Beslutande Övriga deltagare Eva Abrahamsson (M), ordförande Per-Arne Brink (S) Maria Bylund, miljöchef Erik Österlund, ekonom 8 Elinor

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.10 Beslutande Övriga deltagande Birgit Åhlund (C), ordförande Jan Kerbosch (M) Anette Håkansson (FP)

Läs mer

Britt Wall (S) Åsa Olsson 56-66, 68-83 Bo Hallgren 67. Ulla Christensson Ljunglide. Britt Wall

Britt Wall (S) Åsa Olsson 56-66, 68-83 Bo Hallgren 67. Ulla Christensson Ljunglide. Britt Wall Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2015-06-09 kl 08.30-16.50 Beslutande Övriga deltagare Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Bo Hallgren, förvaltningschef Måns Hallén,

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-10-05 kl 09.00-11.20 Beslutande Övriga deltagare Justerare Eva Abrahamsson (M), ordförande Maria Bylund, miljöchef Erik Österlund, ekonom 32 Kristina

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn. Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson (S), 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M), 2:e vice ordförande

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn. Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson (S), 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M), 2:e vice ordförande 41-46 Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn. Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson (S), 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M), 2:e vice ordförande Gunnel

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 2015-10-06 102 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2015-10-06 kl 08.30-14.45 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert

Läs mer

Stig-Arne Helmersson. Anna-Lena Höglund. Roland Mattsson. Stig-Arne Helmersson

Stig-Arne Helmersson. Anna-Lena Höglund. Roland Mattsson. Stig-Arne Helmersson Plats och tid Kommunhuset, Långö, Kungshamn kl. 08.30-11.30. Beslutande Roland Mattsson (M) Stig-Arne Helmersson (C) Övriga deltagare Eveline Savik, samhällsbyggnadschef Therese Johansson, MEX-ingenjör

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 23 oktober 2012 kl. 08:30 12:30.

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 23 oktober 2012 kl. 08:30 12:30. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 23 oktober 2012 kl. 08:30 12:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Hans Betulander

Läs mer

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5)

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.00-10.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson

Läs mer

Åtgärder som inte kräver bygglov

Åtgärder som inte kräver bygglov STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 1 (5) Åtgärder som inte kräver bygglov Följande åtgärder kräver inte bygglov eller anmälan till kommunen (gäller endast för en- och tvåbostadshus) Friggebod Du får

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall, 27-40, 42 Robert Yngve 41

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall, 27-40, 42 Robert Yngve 41 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2015-04-16 kl. 08.30-16:00 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Justerare Bo Hallgren,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Eva Abrahamsson (M), 1:e vice ordförande Robert Yngve (KD)

Eva Abrahamsson (M), 1:e vice ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl 08..30-12.05 Beslutande Eva Abrahamsson (M, 1:e vice ordförande Robert Yngve (KD Britt Wall (S Övriga deltagare Bo Hallgren, förvaltningschef Robin Sjöström,

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

DOM 2014-02-25 Stockholm

DOM 2014-02-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060101 DOM 2014-02-25 Stockholm Mål nr P 8495-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-08-26 i mål nr P 469-13, se bilaga

Läs mer

Eva Abrahamsson (M), ordförande Per-Arne Brink (S) Kent Carlsson (S) Bo Hallgren, förvaltningschef Per Olsson, t.f. miljöchef

Eva Abrahamsson (M), ordförande Per-Arne Brink (S) Kent Carlsson (S) Bo Hallgren, förvaltningschef Per Olsson, t.f. miljöchef Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2015-10-07 kl. 09.00-12.15 Beslutande Eva Abrahamsson (M), ordförande Per-Arne Brink (S) Kent Carlsson (S) Övriga deltagare Justerare Bo Hallgren, förvaltningschef

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport

Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-16 B 2015-002079 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport Förslag till beslut Ansökan avslås med

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2017-08-23 kl 09.00-12.00 Beslutande Eva Abrahamsson (M), ordförande Per-Arne Brink (S) Kent Carlsson (S) Övriga deltagare Eveline Savik, förvaltningschef

Läs mer

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2178-2183 Sekreterare

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-25 2017-0753 YTTRANDE Samhällsbyggnadsnämnden Fastighet: Bo 1:180 Fastighetens adress: Doppingvägen 1 Sökande: Jesper Liedstrand Ärende: Tillbyggnad

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2015-09-10 kl 08.30-10.45 Beslutande Närvarande ersättare Övriga deltagare Justerare Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Magnus Hoglin

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Innehåll. Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 86 Godkännande av ärendelista 87 Anmälan av delegationsbeslut 88 Delgivningar 2018/2023

Innehåll. Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 86 Godkännande av ärendelista 87 Anmälan av delegationsbeslut 88 Delgivningar 2018/2023 Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 86 Godkännande av ärendelista 2018/2021 87 Anmälan av delegationsbeslut 2018/2022 88 Delgivningar 2018/2023 89 Ansökan om bygglov, tillbyggnad

Läs mer

Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön, Nacka kommun

Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön, Nacka kommun 1 (5) ANTAGANDEHANDLING MSN 2012/72-214 Tillägg till PLANKARTA, PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus, uterum

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus, uterum Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-02-13 2017-0614 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Konstruktören 1 Fastighetens adress: Reparatörsvägen 2 Sökande: Viding, Sam Mikael Ärende:

Läs mer

Kommunhuset, miljö- och byggkontoret, den 8 februari kl.10:00. Britt Wall (S) Robert Yngve (KD) 1

Kommunhuset, miljö- och byggkontoret, den 8 februari kl.10:00. Britt Wall (S) Robert Yngve (KD) 1 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 31 januari 2013, kl 09.10-12:00 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande 2-10 Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Justerare Bo

Läs mer

Ritningar över typlösningar för tillbyggnader inom Kv. Tibasten

Ritningar över typlösningar för tillbyggnader inom Kv. Tibasten ANTAGANDEHANDLING Dp 82-66 Bil.2 Bilaga 2 Ritningar över typlösningar för tillbyggnader inom Kv. Tibasten Ritningsförteckning över typlösningar för Kv. Tibasten Bk-1: Bk-2: Bk-3: Bk-4: Bk-5: Bk-6 Bk-7:

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Martin Äng (C)

Läs mer

Detaljplan för Björken 8 TILLBYGGNAD AV VILLA Östersunds kommun

Detaljplan för Björken 8 TILLBYGGNAD AV VILLA Östersunds kommun Detaljplan för Björken 8 TILLBYGGNAD AV VILLA Östersunds kommun 1 Antagandehandling Dnr Ädh 1598/2013 Dnr planmodul: P 13/0020 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Upprättad av samhällsbyggnad den 23 januari

Läs mer

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun TEAM SAMHÄLLSBYGGNAD TOMELILLA KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2 (6) Detaljplan för del av

Läs mer

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov 2014-06-04 1 (5) CIRKULÄR 14:21 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Anna-Bie Agerberg Kommundirektörer Bygglov, nämnd Bygglov, förvaltning Bygglovchefer eller motsvarande Information om lagändringar

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2183-2189 Sekreterare Madeleine

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden 1(12) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, Kommunhuset, torsdagen den 15 maj 2014, kl 08.30 10.25. Thomas Backelin (S), ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Hans Lindqvist (C) Övriga deltagande

Läs mer

Ändring av del av detaljplan 96 (Detaljplan för sydvästra Hedvigslund), avseende fastigheten Älta 105:25 i Älta, Nacka kommun

Ändring av del av detaljplan 96 (Detaljplan för sydvästra Hedvigslund), avseende fastigheten Älta 105:25 i Älta, Nacka kommun 1 (4) Planbeskrivning DP 596 Dnr MSN 2015/87-214 Standardförfarande Ändring av PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING Ändring av del av detaljplan 96 (Detaljplan för sydvästra Hedvigslund), avseende fastigheten

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille 2016-08-11 2016-2694 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Svensknabben 3 Fastighetens adress: Svensknabbevägen 24 Sökande: i Am Home Projektutveckling

Läs mer

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Kindgren 2019-03-26 SBN 2019/0315 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2482 Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille 2016-05-31 2016-2392 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bo 1:198 Fastighetens adress: Doppingvägen 4 Sökande: Nordänger, Staffan och Holgersson,

Läs mer

Attefallsåtgärder. Attefallshus - Komplementbostadshus/komplementbyggnad Högst 25 kvadratmeter byggnadsarea

Attefallsåtgärder. Attefallshus - Komplementbostadshus/komplementbyggnad Högst 25 kvadratmeter byggnadsarea Attefallsåtgärder Från den 2 juli 2014 ändrades plan- och bygglagen så att fler åtgärder blev bygglovsbefriade för en- och tvåbostadshus. Allt som tidigare var tillåtet utan bygglov är fortfarande det.

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2198-2203 Sekreterare

Läs mer

Ändring av del av detaljplan 66 för fastigheten Björknäs 1:768 på Björknäsplatån i Nacka kommun

Ändring av del av detaljplan 66 för fastigheten Björknäs 1:768 på Björknäsplatån i Nacka kommun 1 (5) SAMRÅDSHANDLING Dnr MSN 2016/18-214 Standardförfarande Ändring av PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING Ändring av del av detaljplan 66 för fastigheten Björknäs 1:768 på Björknäsplatån i Nacka kommun

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, " Hållö", Kungshamn, fredag 22 november 2013, kl 08.30-16.30 Lunch 12:40-13:40 Beslutande Övriga deltagare Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Bo Hallgren,

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Jonas Andersson (M), ordförande Hans Blomberg (KD) Anders Karlsson (S) Linus Andersson (KD) Håkan Strotz (MP) Håkan Strotz ...

Jonas Andersson (M), ordförande Hans Blomberg (KD) Anders Karlsson (S) Linus Andersson (KD) Håkan Strotz (MP) Håkan Strotz ... 2014-10-20 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Ödeshög, måndagen den 20 oktober 2014, kl 14:00-15:40 Jonas Andersson (M), ordförande Hans Blomberg (KD) Anders Karlsson (S) Linus Andersson (KD) Håkan

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-11-24 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 24 november 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Torsdagen den 6 december 2012 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Simon Ingelman-Sundberg Lantmätare

Kommunkontoret, Bergsjö Torsdagen den 6 december 2012 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Simon Ingelman-Sundberg Lantmätare NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Torsdagen den 6 december 2012 kl. 08:30 11:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Hans Betulander

Läs mer

Ändring av Detaljplan 66 för fastigheten Björknäs 1:768 på Björknäsplatån

Ändring av Detaljplan 66 för fastigheten Björknäs 1:768 på Björknäsplatån 2016-03-31 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2016/18-214 Standardförfarande Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Ändring av Detaljplan 66 för fastigheten Björknäs 1:768 på Björknäsplatån Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

Ajournering 8, kl. 11:15-11:30. Britt Wall (S) Vivianne Gustafsson (S)

Ajournering 8, kl. 11:15-11:30. Britt Wall (S) Vivianne Gustafsson (S) Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, 2019-01-23 kl 08.30-12.00 Ajournering 8, kl. 11:15-11:30 Beslutande Närvarande ersättare Robert Yngve (KD) ordförande Gunilla Ohlin (L) Klaes Mattsson (M)

Läs mer

Morgan Gutke Strömstad Morgan Gutke. Miljö- och byggförvaltningen

Morgan Gutke Strömstad Morgan Gutke. Miljö- och byggförvaltningen Sidnr s arbetsutskott 2010-02-18 1 (8) Plats och sammanträdestid Beslutare Miljö- och byggförvaltningens sammanträdesrum, Stadshuset, kl 08.00-13.55. Sören Eriksson (stp) Lars-Åke Karlgren (v), 3-5 Morgan

Läs mer

Marianne Ström (fp) Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Thomas Nyvell (mp)

Marianne Ström (fp) Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Thomas Nyvell (mp) BYGGNADSNÄMNDEN 2014-05-06 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3 rum 611. Kl. 15.00 16.30. Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-04-24 Handläggare Pia Laike Tel 046-359 58 43 E-post pia.laike@lund.se Byggnadsnämnden SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-434 Sammanfattning Ansökan om förhandsbesked

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall 61-63, Robert Yngve 64

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall 61-63, Robert Yngve 64 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, torsdag 4 juli 2013, kl 08.30-11.45 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) 61-63, 65-70 Övriga deltagare Bo

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Nils Olof Bengtson (M) Kerstin Lorentzon (FP)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Nils Olof Bengtson (M) Kerstin Lorentzon (FP) Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, 2013-12-05 kl 08.30-13.00 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Nils Olof Bengtson (M) Kerstin Lorentzon (FP) Britt Wall

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Adam Finn (M), tjänstgörande ers. Kerstin Lorentzon (FP)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Adam Finn (M), tjänstgörande ers. Kerstin Lorentzon (FP) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2014-10-23 kl 08.30-12.00 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Adam Finn (M), tjänstgörande ers. Kerstin Lorentzon (FP)

Läs mer

Ärende öppet sammanträde Dnr Föredragande

Ärende öppet sammanträde Dnr Föredragande Kallelse miljö- och byggnämnden Tid Torsdagen den 23 februari 2012 kl. 08.00 Plats Ordförande Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn Ulla Christensson Ljunglide * = se ärendet i beredningsprotokollet Ärende öppet

Läs mer

Lokal Älven, Kommunförvaltningen, Älvsbyns kommun. Ledamöter: Tomas Egmark, s ordförande. Anneli Johansson. Magnus Danielsson, c Esbjörn Henriksson, L

Lokal Älven, Kommunförvaltningen, Älvsbyns kommun. Ledamöter: Tomas Egmark, s ordförande. Anneli Johansson. Magnus Danielsson, c Esbjörn Henriksson, L PROTOKOLL 1(13) Tid: Kl 09:00-11:15 Plats: Lokal Älven, Kommunförvaltningen, Älvsbyns kommun Ledamöter: Tomas Egmark, s ordförande Sara Risberg, s vice ordförande Anneli Johansson, s Magnus Danielsson,

Läs mer

Innehållsförteckning. Österåkers kommun Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning. Österåkers kommun Byggnadsnämnden Österåkers kommun Byggnadsnämnden Innehållsförteckning Allmän information om det så kallade Attefallshuset... 2 Vilka är grundkraven för att få bygga?... 2 Utformning, storlek, höjd och placering?... 2

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) 1:e vice ordförande Britt Wall (S) 2:e vice ordförande

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) 1:e vice ordförande Britt Wall (S) 2:e vice ordförande 53-82 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl 08.00 12.25 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) 1:e vice ordförande Britt Wall (S) 2:e vice ordförande Övriga

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, 2018-07-05 kl 08.30-10.40 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Håkan von Dolwitz, bygg-

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2036-2040 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Mer information kring kulturhistoriska byggnader och miljöer finns i slutet av dokumentet.

Mer information kring kulturhistoriska byggnader och miljöer finns i slutet av dokumentet. Attefallsåtgärder Från den 2 juli 2014 ändrades plan- och bygglagen så att fler åtgärder blev bygglovsbefriade för en- och tvåbostadshus. Allt som tidigare var tillåtet utan bygglov är fortfarande det.

Läs mer

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-15 B 2015-000987 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Anna Green, Therése Olofsson, Sylvia Ryel, Daniel Falk, Elise Ljung, Maria Melcher, Per Enarsson, Kaisa Kamppi

Anna Green, Therése Olofsson, Sylvia Ryel, Daniel Falk, Elise Ljung, Maria Melcher, Per Enarsson, Kaisa Kamppi 20 februari 1 (27) Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Plats och tid Nacka stadshus kl 17.35-18.00 BESLUTANDE Cathrin Bergenstråhle (M) ordf. ej 17 Anders Tiger (KD) 1:e vice ordf. Helena Westerling (S) 2:e

Läs mer

Byggnadsnämnden Sammanträdesdatum 1(11) 2010-04-20

Byggnadsnämnden Sammanträdesdatum 1(11) 2010-04-20 Byggnadsnämnden Sammanträdesdatum 1(11) Plats och tid Mörby centrum, Tranholmen. Kl. 18.30-19.52 Paragrafer 47-57 ande Gösta Eberstein (m) ordförande Eva Wretman (m) Bertil Salomonsson (m) Peter Sjöblom

Läs mer

Miljö- och Byggnadsnämnden

Miljö- och Byggnadsnämnden 1 (3) KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Miljö- och Byggnadsnämnden Tid Onsdagen den 7 oktober 2009 kl.18.30 Plats Kommunhuset, sammanträdesrum 1 1 Justering Allmänna 2 Delårsbokslut 3 Riktlinjer för gäststugor 4

Läs mer

SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad av enbostadshus

SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad av enbostadshus DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1(5) Anna Modin Dnr BN 2019-000080 08-568 91 294 miljo.stadsbyggnad@danderyd.se Byggnadsnämnden SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad

Läs mer

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV)

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV) Plats och tid: Sammanträdesrum Fogden, kommunhuset Jokkmokk kl. 10.00-12.00 10:00-10:30 Vattenfall Eldistribution AB, Mikael Öhlund, informerar nämnden gällande transformatorstationer inom strandskydd.

Läs mer

Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh

Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-27 B 2016-000483 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh Förslag till beslut 1. Bygglov

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Klocktornet 6 i stadsdelen Bromma Kyrka (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Klocktornet 6 i stadsdelen Bromma Kyrka (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-12-05 Handläggare: Christian Bleckman Tfn +46 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Klocktornet 6 i stadsdelen

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl 08.00 12.50

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl 08.00 12.50 120-139 Plats och tid Beslutande Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl 08.00 12.50 Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) 1:e vice ordförande Britt Wall (S) 2:e vice ordförande Övriga

Läs mer

Ritningar över typlösningar för tillbyggnader inom Kv. Prästkragen

Ritningar över typlösningar för tillbyggnader inom Kv. Prästkragen Dp 82-67 Bil.2 Bilaga 2 Ritningar över typlösningar för tillbyggnader inom Kv. Prästkragen Bk-1: Bk-2: Bk-3: Bk-4: Bk-5: Bk-6 Bk-7: Bk-8a: Bk-8b: Bk-9a: Bk-9b: Bk-10: Ck-1: Ck-2: Ck-3: Ck-4: Ck-5a: Ck-5b:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2012-06-19

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2012-06-19 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum YXNINGEN, tisdagen den 19 maj 2012 kl. 13 30 15 15. Peder Griph, s ordförande Arne Holmgren, s Anna Thuresson, c Christopher Svensson, s Ej tjänstgörande

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2018-02-23 2017-4902 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Resedan 4 Fastighetens adress: Stensövägen 39 Sökande: Ingvarsson, Johanna och Pär Ärende:

Läs mer

BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014

BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014 BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014 Den 2 juli blir det tillåtet att göra fler åtgärder utan bygglov, till exempel bygga en extra komplementbyggnad om 25 kvadratmeter på sin tomt. Men bygganmälan

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, 2017-11-23 kl 08.30-13.30 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Eveline Savik, förvaltningschef

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M)

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M) Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:45 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson

Läs mer

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp)

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2016-05-23 1(6) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-05-23 kl. 13.00 14.30 Paragrafer 42-43, omedelbar justering Utses att justera Roland Johansson (M) Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult,

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer