God jul och gott nytt år

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "God jul och gott nytt år"

Transkript

1 Framtidstro, Barn i alla länder Genom Barn i alla länder BIAL får barn stöd till utbildning för en bättre framtid. Barnens egen mission, BIAL, vill verka för att barns rättigheter blir tillgodosedda och att de får höra om Jesus. De insamlade medlen fördelas bland annat till utbildning av ungdomsledare i Etiopien, arbete med barns rättigheter i Tanzania, barnhem i Indien och dövskolor i Eritrea. Viktoria Nordén är BIALs missionär i Etiopien. Hon arbetar med att utbilda ungdomsledare inom den växande Mekane Yesuskyrkan. BIALs missionär Ulf Ekängen är lärare i Dodoma, Tanzania. Han har under många år undervisat om barn rättigheter och om hur barn på bästa sätt tas omhand i hem och skola. BIALs missionär Maria Polback bor i Mwanza, Tanzania. Maria är diakon och hjälper kyrkan att utveckla ett diakonalt arbete för utsatta barn i Mwanza. Genom köpet av denna julklapp har en gåva getts till BIAL.

2 Hiv-/aidssjuka, Tanzania Vård av hiv-/aidssjuka och med palliativ vård, de som kommit till livets slutskede. Vi åkte på hembesök till tvillingar, 16 månader gamla och som vägde runt 5 6 kg. En ung massajkvinna blev ensam när mannen dog och födde sedan tvillingarna. När vi kom var den unga mamman ute, men sprang hem för att fixa till barnen som hon hade lämnat inne i den mörka hyddan. Barnen får inte tillräcklig stimulans, de sitter inte själva, de kryper inte och försöker inte heller ställa sig upp. Att förlora ett barn, att förlora en mamma, att förlora en pappa alla förluster är oerhört stora men livet går vidare och en stor uppgift är att ge hopp. Utdrag ur Päivi och Peter Karlssons blogg: blog.amani.nu. Päivi Karlsson arbetar med vård för hiv-/aidssjuka och med palliativ vård i Arusha i Norra Tanzania. Genom köpet av denna julklapp har en gåva getts till Päivi Karlsson arbete.

3 Utsatta förföljda Stöd för förföljda i Mellanöstern och andra delar av världen. Fortfarande fylls flyktinglägren i Syrien och norra Irak på av människor på flykt. Många kristna har flytt till olika församlingar som öppnat sina kyrkor. EFS stödjer humanitära verksamheter i flyktingläger i Kurdistan i norra Irak. Stödet går bland annat till matpaket, bagerier som ger både jobb och mat, hjälpmedel till funktionshindrade och till förskoleverksamhet. Genom köpet av denna julklapp har en gåva getts till stöd för förföljda.

4 Barns rättigheter, Tanzania Missionär Ulf Ekängen har under många år arbetat bland barn och massajer i Tanzania. Ulf, som är lärare, har på olika sätt fört ut innehållet i barnkonventionen, om barns rätt till ett hem, mat, utbildning, trygghet och att få vara barn samt om budskapet om kristen tro. Utbildningarna av lärare och församlingsmedarbetare har till och med uppmärksammats positivt på regeringsnivå. Att förändra traditioner som aga i skolan tar dock tid. Ulf har även lärt känna många massajer och sett hur deras förhållanden och möjligheter förändras. Många ser ner på massajerna och deras sätt att leva. Ulf har fått hjälpa många handikappade barn, och nu finns det skolor i flera massajbyar. Genom köpet av denna julklapp har en gåva getts till Ulfs fortsätta arbete bland barn och massajer runt Tanzanias huvudstad Dodoma.

5 Ledarutbildning, Etiopien Viktoria och Jonas Nordéns arbete med att utbilda ungdomsledare i Etiopien. Mekane Yesus-kyrkan är världens största lutherska kyrka, med sju miljoner medlemmar. 65 procent av medlemmarna är under 30 år och behovet av utbildade ungdomsledare är skriande stort. Viktoria och Jonas Nordén arbetar på Mekane Yesuskyrkans ungdomsavdelning. Viktoria med administration och planläggning och Jonas med ledarutbildningen. Ambitionen är att utbilda ledare i alla församlingar det finns nu församlingar men det bildas nya hela tiden. Genom köpet av denna julklapp har en gåva getts till Mekane Yesus-kyrkans ledarutbildning.

6 Radio, Eritrea/Etiopien Den kristna radion i Eritrea och Etiopien ger evangeliet vidare. Radioarbetet är ett uttryck för kyrkans holistiska arbete. Människan behöver stöd i det vardagliga livet och i sociala frågor likaväl som i de andliga frågorna. Det är många som under åren har mött kristen tro genom radion. Breven till radiokontoret är många. De skickar ut evangelisationsmaterial och biblar till lyssnare, mestadels till landsbygden. Radion känner inga nationsgränser och har lyssnare i flera länder. Programmen sänds på olika språk. Grundprincipen är att radion går före och sår evangelium och skapar ett behov av kristen gemenskap. När sedan en församling bildas och en kyrka byggs är människorna förberedda. Genom köpet av denna julklapp har en gåva getts till EFS stöd för radioarbetet i Eritrea och Etiopien.

7 Präst, Etiopien Prästutbildning i Nakamte för den växande Mekane Yesus-kyrkan i Etiopien. EFS stöd går till elva teologie studenterande varav tre är kvinnor. Genom EFS hjälp kommer åtminstone 44 församlingar att kunna dra nytta av utbildade präster eller evangelister, berättar den tidigare rektorn Dawit Olika Terfassa. Men behovet av fler präster är mycket större. I dag går det cirka församlingsmedlemmar och fyra församlingar på varje utbildad präst i kyrkan. Genom köpet av denna julklapp har en gåva getts till EFS stöd för prästutbildningen i Nakamte.

8 Ett hem, Indien Barnhemmen i Junnardeo och Shahpur ger trygghet och en bra start i livet. De minsta barnen kommer till spädbarnshemmet i Junnardeo. En del barn kommer sedan modern avlidit i samband med förlossningen. Andra barn är handikappade eller födda utom äktenskapet av unga flickor som inte har möjlighet att ta hand om sitt barn. Båda barnhemmen drivs sedan 2012 av kyrkans sjukhus i Padhar och Junnardeo och barnen får därmed god omvårdnad. När barnen är 5 6 år flyttas de till barnhemmet i Shahpur där de får möjlighet att gå i skola. Barnen lever som en storfamilj och tar tillsammans hand om de dagliga sysslorna. Ofta ses de större barnen hjälpa de mindre. De får därmed kunskap i det som de förväntas kunna när det är dags att lämna hemmet. Genom köpet av denna julklapp har en gåva getts till barnhemmen i Junnardeo och Shahpur, Indien.

9 Vävstol, Eritrea Utbildningsprogram för kvinnor med syfte att öka deras kunskaper och möjlighet till självförsörjning. Kyrkan i Eritrea har ett uppskattat utbildningsprogram för kvinnor i femton församlingar med syfte att öka kvinnornas kunskaper och möjlighet till självförsörjning. I detta ingår utbildning i hantverk, vävning och sömnad och även tros- och livsfrågor. Inom projektet finns även ett ekonomiskt stöd till 20 unga kvinnor på kyrkans internat i Mendeferra. Tack vare detta kan de fullfölja sin skolgång på high school-nivå (motsvarande gymnasium), och flera av dem siktar på vidare studier. Genom köpet av denna julklapp har en gåva getts till EFS stöd till den Evangelisk-lutherska kyrkans utbildningsprogram för kvinnor.

10 TEE-lektion, Tanzania/Etiopien 200 kronor är kostnaden för ett års utbildning för en student inom TEE-programmen. TEE är en decentraliserad teologisk utbildning för lokala ledare. EFS stödjer TEE-programmet i både Tanzania och Etiopien. Varje studiegrupp har högst 15 deltagare. De flesta i en grupp har ledaruppgifter i den lokala församlingen som lekmannapredikant, evangelist, kyrkäldste, ungdomsledare eller ledare för kvinnogrupper. Självstudier utgör merparten av studietiden och sedan träffas deltagarna ett par timmar varje vecka. Studieformen gör att det även är enkelt för kvinnor med ansvar för familj och barn att delta. Genom köpet av denna julklapp har en gåva getts till det stöd som EFS ger till TEE-programmen i Tanzania och Etiopien.

11 TV-program, Mellanöstern Sat-7 når Mellanösterns hem med kristna TV-program för hela familjen. Sat-7 sänder kristen satellitteve över Mellanöstern och Nordafrika. På fyra kanaler visar de program på arabiska, persiska och turkiska. Deras barnkanal, Sat-7 Kids, är en av de populäraste i området. Ett av kanalens mål är att utveckla en anda av kärlek, dialog och givande i barnens hjärtan samt att undervisa om icke-våld i en del av världen som är kantad av våld. Konflikten i Syrien och Irak har orsakat lidande för många tusentals barn och bristen på skolgång är ett stort problem. Många flyktingar har dock tillgång till teve, även i flykting lägren. Därför har Sat-7 Kids under våren 2015 startat undervisningsprogrammet Min skola vilket gör att barnen kan återuppta sin skolundervisning. På bilden ser du 10-åriga Myriam bli intervjuad av Essam Nagy om hennes liv på flykt. Se gärna klippet med Myriam på efsplay.nu. Genom köpet av denna julklapp har en gåva getts till Sat-7. Läs mer på på och även.

12 EFS mission i Sverige och internationellt stöd till EFS arbete med evangelisation, utbildninng, diakoni, och församlingsutveckling. I 160 år har EFS bedrivit mission i Sverige och i 150 år på internationell mark. Hela tiden har drivkraften varit att göra Jesus Kristus känd, trodd, älskad och efterföljd. EFS mission verkar i det vardagliga genom bland annat: Levande förkunnelse och evangelisation från Sat-7:s högteknologi till Indiens byevangelister. Utbildningar för barn och vuxna från döva barn i Eritrea till teologisk grundutbildning i Tanzania. Diakonalt arbete bland de mesta utsatta från Addis Abebas gatubarn till Syriens flyktingar. Församlingsutveckling från nyplanteringar till Nya sätt att vara kyrka i traditionella församlingar. Genom köpet av denna julklapp har en gåva getts till EFS mission där det bäst behövs. Det betyder, precis som det låter, att gåvan fördelas där de gör allra bäst nytta.

13 Johannelundspräst Vid Johannelunds teologiska högskola utbildas präster för EFS och Svenska kyrkan. Det är viktigt för både föreningar inom EFS och församlingar i Svenska kyrkan hur man kommunicerar evangeliet i vår tid. Cirka 130 studenter går på någon av de olika utbildningsprogrammen. Man kan läsa för att bli präst inom EFS och eller för att söka tjänst som präst inom Svenska kyrkan. Det unika med Johannelund är kombinationen av teoretiska studier, praktiska övningar och andaktsliv. Vid skolan finns även en bibelskola samt Centrum för utveckling som är en möjlighet för vem som helst att gå en teologisk kurs och då även ta akademiska poäng om man. Genom köpet av denna julklapp har en gåva getts till utbildningen vid Johannelund.

14 skatten på äventyr med Gud Salt satsar stort på söndagsskolan i Sverige genom materialet skatten på äventyr med Gud. Söndagsskolan har haft stor betydelse genom åren och EFS har tidigare varit en stor utgivare av material. I dag har man på många platser lagt ner söndagsskolan på grund av bristen på ledare, bra material och för att alltför få barn vill delta. Detta vill Salt råda bot på! Sedan hösten 2012 översätter Salt och ger ut ett kreativt, pedagogiskt och bibelcentrerat söndagsskolmaterial från Norge, som på svenska kallas för skatten på äventyr med Gud. Materialet används redan på nästan 300 platser inom EFS/Salt, Svenska kyrkan och den traditionella frikyrkan. Genom köpet av denna julklapp har en gåva getts till produktionen av skatten på äventyr med Gud.

15 Växtkraft, Sverige EFS är en missionsrörelse inom svenska kyrkan med betoning på mission, lekmannaengagemang och vardagskristendom. Vi vill genom vårt arbete stötta och skapa förutsättningar för de lokala sammanhangen att fungera, så att nya människor kan komma till tro på Jesus Kristus. Detta gör vi bland annat genom Växtkraft som är lokala inspirationsdagar med fokus på växande och fördjupning. Vi anordnar även Mission i Sverige-konferenser. I dag sveper en våg av andligt sökande över vårt land. Hur möter vi denna utmaning? Genom köpet av denna julklapp har en gåva getts till EFS utvecklingsarbete för EFS missionsföreningar.

16 Musik i Sverige Sången och musiken har unika möjligheter att bära ett budskap och EFS stöder musiker att nå vidare med evangeliet genom musiken. Det finns efterfrågan på sånger och musikresurser inom EFS. Sångtexter stannar kvar och påverkar. Därför är det viktigt att alla åldrar får sjunga sånger som har betydelse, för livet och evigheten i ett tonspråk och stil som ligger nära deras värld. Musikutskottet för EFS och Salt (CMU) vill uppmuntra och stödja musikerna som andliga ledare. CMU erbjuder också resurser i form av utbildningar och kurser, inspiratörer och notmaterial kring sången och musiken inom EFS genom en resursbank på hemsidan. Genom köpet av denna julklapp har en gåva getts till stöd för musiken som ett viktigt redskap för mission i Sverige.

17 Nyplantering, Sverige EFS nyplanteringsarbete handlar om att genom bön, inspiration, böcker och kurser inspirera och utrusta för att Guds rike skall kunna utbredas i Sverige. Varje år tränas 12 ledare med ett hjärta för nyplantering i det som vi kallar Träning för pionjärer. Programmet omfattar fyra träffar i Sverige och en studieresa till England. Genom åren har 60 personer tränats i detta program. M4 är ett tvåårigt program som vi tillsammans med fyra andra samfund erbjuder för nyplanteringar som precis skall starta. Genom M4 hjälper vi dem genom de första faserna och att få formulera vision, värderingar, arbetssätt och grundläggande strategier. I Tillväxt- och nyplanteringsakademin får ledargrupper från nystarter hjälp att mer målinriktat arbeta utifrån deras vision och målsättningar. Här hjälper vi och handleder dem under 2,5 år. Sedan 2007 har vi tillsammans med Johannelunds teologiska högskola erbjudit en kurs i nyplantering som ett 50-tal personer har gått. Via Pionjärfonden har vi möjlighet att stötta nyplanteringar med bland annat hyres- eller lönekostnader. Genom köpet av denna julklapp har en gåva getts till EFS nyplanteringsarbete.

18 Tältmakarmisson Stöd till deltidsmissionärer Genom korta, skräddarsydda missionsinitiativ finansierade i första hand av personerna själva, breddas missionsarbetet. Vi når längre med evangeliet och fler människor engageras konkret i mission både de som sänds och de som utgör stöd hemma. Alla EFS:are är missionärer var än de befinner sig i världen, men för att räknas som tältmakarmissionär behöver ansökan och antagning för detta ske. Genom köpet av denna julklapp har en gåva getts till EFS tältmakarprojekt.

19 Diakoni, Sverige Till stöd för diakonala projekt genom lokala föreningar eller centrala utvecklingsinsatser. På många håll i Sverige bedriver EFS diakonala verksamheter. Här riktas krafterna till människor som lever på flykt, som befinner sig i en kris i livet eller som på annat sätt är utsatt. Kyrkan möter därför många människor som behöver stöd, med exempelvis förnödenheter för att klara av vardagen, hjälp med kontakt med myndigheter och själavårdssamtal. Genom köpet av denna julklapp har en gåva getts till EFS diakonala verksamhet i Sverige.

20 Alpha, Sverige Genom olika alphagrupper finner många en väg till kristen tro. Cirka svenskar har gått en Alphakurs som arrangeras av olika samfund. Kännetecknande för kurserna är måltiden, föredraget och samtalet. EFS insats är kurs- och inspirationsdagar för starten av nya alphagrupper och stöd till grupper som funnits tidigare. Genom köpet av denna julklapp har en gåva getts till EFS Alphaprojekt.

21 Integration, Sverige Till stöd för integrationsarbete genom lokala föreningar eller centrala utvecklingsinsatser. Sverige fylls på med nya människor. Människor som lämnat allt och riskerat sina liv för att komma till en trygg plats. Alltfler missionsföreningar ser som sin uppgift att möta dessa nya invåndare.. Mötet med människor från andra länder och kulturer har alltid funnits inom EFS och när nu flera av dem kommer till vårt land vill vi ta emot dem på ett bra sätt. Genom köpet av denna julklapp har en gåva getts till EFS integrationsarbete.

22 Soul Children, Sverige Soul Children vill vinna och bevara unga för Jesus Kristus genom sång och musik. Soul Children är en barnkörrörelse med rötter i Norge för barn i åldrarna år. Soul Children vill vinna och bevara unga för Jesus Kristus genom sång och musik de känner igen sig i. Soul Children-konceptet betonar förutom sångglädjen också vikten av att vara en trygg och positiv gemenskap som vill stärka ungas självkänsla i en viktig tid i livet. Därför har kören utöver den musikaliska ledaren även ledare med ansvar för den andliga omsorgen om kören och en social ledare (jmf. diakon). Genom köpet av denna julklapp har en gåva getts till Salts projekt Soul Children.

Framtidstro, Barn i alla länder. Genom Barn i alla länder (BIAL) får barn stöd till utbildning för en bättre framtid.

Framtidstro, Barn i alla länder. Genom Barn i alla länder (BIAL) får barn stöd till utbildning för en bättre framtid. Framtidstro, Barn i alla länder Genom Barn i alla länder (BIAL) får barn stöd till utbildning för en bättre framtid. Barnens egen mission, BIAL, vill verka för att barns rättigheter blir tillgodosedda

Läs mer

Till EFS årsmöte 16 maj 2015: Verksamhetsplan för 2016

Till EFS årsmöte 16 maj 2015: Verksamhetsplan för 2016 Till EFS årsmöte 16 maj 2015: Verksamhetsplan för 2016 EFS stadgar föreskriver att årsmötet tillsammans med rambudget ska fastställa en verksamhetsplan för kommande år. Verksamhetsplanen ska ange inriktningar

Läs mer

BIAL Barn I Al a Länder

BIAL Barn I Al a Länder BIAL Barn I Alla Länder Etiopien Barn i Rama BIAL är med och ger stöd till föräldralösa och utsatta barn i Rama, i norra Etiopien. Nästan 50 barn i Rama får tack vare vårt bidrag möjlighet till skolgång.

Läs mer

Verksamhetsplan för 2017

Verksamhetsplan för 2017 Verksamhetsplan för 2017 Till EFS årsmöte 7 maj 2016 EFS stadgar föreskriver att årsmötet tillsammans med rambudget ska fastställa en verksamhetsplan för kommande år. Verksamhetsplanen ska ange inriktningar

Läs mer

Verksamhetsplan för 2018

Verksamhetsplan för 2018 Verksamhetsplan för 2018 Till EFS årsmöte 5 juni 2017 EFS stadgar föreskriver att årsmötet tillsammans med rambudget ska fastställa en verksamhetsplan för kommande år. Verksamhetsplanen ska ange inriktningar

Läs mer

Kandidater vid styrelseval i EFS 2018

Kandidater vid styrelseval i EFS 2018 Kandidater vid styrelseval i EFS 2018 Fem styrelseledamöter är år i tur att avgå: Maria Andersson, LarsOlov Eriksson, Magdalena Giertz, Lillemor Persson och Per-Anders Wiklund. Av dessa ställer fyra upp

Läs mer

Riktlinjer för Folkungakyrkans internationella missionsengagemang

Riktlinjer för Folkungakyrkans internationella missionsengagemang Riktlinjer för Folkungakyrkans internationella missionsengagemang 1. INLEDNING Syftet med detta dokument är att ge riktlinjer för Folkungakyrkans engagemang i internationell mission. Målet är att hjälpa

Läs mer

Vi utbildar för församlingarnas uppdrag

Vi utbildar för församlingarnas uppdrag Hej! Du som får det här dokumentet har nyligen träffat en människa som är intresserad av Akademi för Ledarskap och Teologi (ALT). Den personen vill antingen ha dig som mentor eller er församling som utbildningsplats.

Läs mer

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN Vi i Warenbergskyrkan tillhör EFS som är en missionsrörelse i Svenska kyrkan. EFS är en del av den världsvida Kyrkan och en del av Kristi kropp på jorden, vi bekänner därför

Läs mer

- Bibelns övergripande historia och Guds handlande genom historien. - Bibelns olika viktigaste genomgående teman. - De olika bibelböckernas roll.

- Bibelns övergripande historia och Guds handlande genom historien. - Bibelns olika viktigaste genomgående teman. - De olika bibelböckernas roll. GEMENSAMMA KURSER (BIBELSKOLA ICHTUS, de första fyra veckorna) BIBELSYN Bibeln är den främsta källan för kunskap i den kristna tron. Vad är det för bok? Vilka olika sätt finns det att se på Bibeln? Hur

Läs mer

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD Här finns förslag till samtalsfrågor till boken Mer än ord trovärdig efterföljelse i en kyrka på väg. Frågorna passar bra att använda i diskussionsgrupper av olika slag. Komplettera

Läs mer

Bön för vår kyrka och vår värld

Bön för vår kyrka och vår värld Bön för vår kyrka och vår värld Bönen Vår viktigaste uppgift som kristna är att söka Gud, att låta hans kärleks eld tändas och brinna i våra hjärtan. Bön är att befinna sig i den älskande Gudens ansiktes

Läs mer

FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG

FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG FORMAD FÖR KRISTUS IDENTITET - RELATION - MÖJLIGHET Formad för Kristus Förberedd för tjänst Församlingsfakulteten vill att människor formas för Kristus Förberedelse är

Läs mer

2013/2014. www.bibelskolagoteborg.se

2013/2014. www.bibelskolagoteborg.se 2013/2014 www.bibelskolagoteborg.se Välkommen till Bibelskola Göteborg! Bibelskola Göteborg vill vara en bibelskola där du får växa i ditt personliga liv som kristen, där du får hjälp att leva och växa

Läs mer

Evangelium i en komplex tid

Evangelium i en komplex tid Evangelium i en komplex tid Till präster, ordföranden, missionsombud och insamlingsmottagare i EFS-föreningar När vi nu summerar ännu ett år för EFS missionsarbete kan vi konstatera att 2017 varit speciellt

Läs mer

...till jordens yttersta gräns. Pingstkyrkan Kungsbacka i världen

...till jordens yttersta gräns. Pingstkyrkan Kungsbacka i världen ...till jordens yttersta gräns. Pingstkyrkan Kungsbacka i världen Jesus sa; Gå ut i hela världen och gör alla folk till lärjungar. Det är vad ordet mission innebär. Ingen församling kan göra detta själv,

Läs mer

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4. Församlingsordning Innehållsförteckning 1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3 4 Vår gemensamma tro 3 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.5 Mission 5 5 Gemensamma handlingar 6

Läs mer

Kandidater vid styrelseval i EFS 2019

Kandidater vid styrelseval i EFS 2019 Kandidater vid styrelseval i EFS 2019 Fem personer i nuvarande styrelse står i tur att avgå, ingen av dessa ställer upp för omval. Antal platser som ska fyllas är fem, och här presenteras EFS valberednings

Läs mer

fylldes de av stor glädje.

fylldes de av stor glädje. När de såg stjärnan fylldes de av stor glädje. De gick in i huset, och där fann de barnet och Maria, hans mor och föll ner och hyllade honom. De öppnade sina kistor och räckte fram gåvor: guld och rökelse

Läs mer

Haki hos söndagsskolekompisar i Tanzania

Haki hos söndagsskolekompisar i Tanzania Missionssamling 1 Haki hos söndagsskolekompisar i Tanzania Mål: I den här samlingen ska barnen få börja lära känna BIALs resedocka Haki och se hur det kan vara i en söndagsskola i Tanzania. Du behöver:

Läs mer

Salts syftesparagraf. definitioner, utläggning och vision

Salts syftesparagraf. definitioner, utläggning och vision Salts syftesparagraf definitioner, utläggning och vision Inledning Detta häfte har skrivits av Salts generalsekreterare Olof Edsinger på uppdrag av Salts styrelse. Texten är antagen av Salts styrelse vid

Läs mer

Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling

Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Den som dricker av det vatten jag

Läs mer

Att vara internationellt ombud

Att vara internationellt ombud Att vara internationellt ombud Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla

Läs mer

FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG

FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG FORMAD FÖR KRISTUS IDENTITET - RELATION - MÖJLIGHET Formad för Kristus Förberedd för tjänst Församlingsfakulteten vill att människor formas för Kristus Förberedelse är

Läs mer

En grafisk profil. Har du frågor? Kontakta oss på info@soulchildren.se 018-430 25 80. Kära användare av Soul Childrens grafiska profil!

En grafisk profil. Har du frågor? Kontakta oss på info@soulchildren.se 018-430 25 80. Kära användare av Soul Childrens grafiska profil! Grafisk profil En grafisk profil INNEHÅLL: En grafisk profil 2 Vision och värderingar 3 Symbolik 3 Logotyper 4 Användning av logotyper 4 Färger 5 Typsnitt 5 Grafiska element 6 Exempel 7 Salt barn och unga

Läs mer

VILL DU LEVA ETT MENINGSFULLT LIV?

VILL DU LEVA ETT MENINGSFULLT LIV? VILL DU LEVA ETT MENINGSFULLT LIV? Vill du ha ett meningsfullt liv? Tänk att få ägna sig på heltid åt det som är meningsfullt och dessutom få lön för det! Om du känner en kallelse till att bli pastor,

Läs mer

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församling är ett enförsamlingspastorat som ej ingår i samfällighet. I församlingen finns fyra prästbefattningar: en kyrkoherde och tre komministrar.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG

VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG TA GÄRNA MED MIG HEM! VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG EN GUIDE TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG Fr.o.m. september 2016 Jesus talade åter till dem och sade: Jag är världens ljus. Den som följer mig skall

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

DEL AV GEMENSKAPEN. Kyrkan är Guds famn och familj

DEL AV GEMENSKAPEN. Kyrkan är Guds famn och familj Medlemskap DEL AV GEMENSKAPEN Kyrkan är Guds famn och familj Varje år finns en majoritet av kyrkans nära sju miljoner medlemmar med i något av kyrkans sammanhang. Det kan vara i den lilla kören på landet,

Läs mer

Nya sätt att vara kyrka

Nya sätt att vara kyrka Nya sätt att vara kyrka för evangeliets skull Linköping, Ansgarskyrkan 4 söndag 6 april 2014 Ansgarskyrkan i Linköping, EFS Sverigeavdelning och EFS i Sydöst-Sverige inbjuder till en helgkonferens i samarbete

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Nya sätt att vara kyrka

Nya sätt att vara kyrka Nya sätt att vara kyrka för evangeliets skull Ansgarskyrkan Linköping, 4 söndag 6 april 2014 Öppna möten och seminarier 19.00 Inledningsmöte med nattvardsfirande, predikan av Lars Häggberg, församlingsherde

Läs mer

Jag kallar er vänner. Joh 15:15 En vägledning till församlingar som söker vänner i andra länder

Jag kallar er vänner. Joh 15:15 En vägledning till församlingar som söker vänner i andra länder Jag kallar er vänner Joh 15:15 En vägledning till församlingar som söker vänner i andra länder 1 Biblisk grund Den missionssyn som vuxit fram i Svenska Missionskyrkan när det gäller relationen till kyrkor

Läs mer

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan?

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan? Predikan Rönnekyrkan 26 januari 2014: Årshögtid Tema: Vad är en församling? Introduktion: Vad är en församling? Många här har levt med en församling i många år, i stort sett hela livet. Några har varit

Läs mer

Har du någon gång funderat på att bli diakon, missionär eller pastor? Det fi nns alltid behov av nya medarbetare i Svenska Missionskyrkan.

Har du någon gång funderat på att bli diakon, missionär eller pastor? Det fi nns alltid behov av nya medarbetare i Svenska Missionskyrkan. Vill du bli... diakon, missionär eller pastor? Det fi nns alltid behov av nya medarbetare! Har du någon gång funderat på att bli diakon, missionär eller pastor? Det fi nns alltid behov av nya medarbetare

Läs mer

Haki Gud behöver våra. händer och fötter

Haki Gud behöver våra. händer och fötter Haki Gud behöver våra händer och fötter Ett förslag på aktivitet till exempelvis en gudstjänst för att presentera BIAL och BIALs resedocka Haki. Mål: Att barnen får höra missionsbefallningen. Att barnen

Läs mer

Ett redskap för församlingens förnyelse och växt. Reviderad mars 2017

Ett redskap för församlingens förnyelse och växt. Reviderad mars 2017 Ett redskap för församlingens förnyelse och växt Reviderad mars 2017 Jag planterade, Apollos vattnade, men Gud gav växten 1 Kor 3:6 FÖRSAMLINGAR SOM VÄXER Svenska Alliansmissionen (SAM) är en församlingsrörelse.

Läs mer

VI SÖKER DIG SOM: o Har ett hjärta för barn och ungdomar och vill bli en del av deras vardag här i Vännäs.

VI SÖKER DIG SOM: o Har ett hjärta för barn och ungdomar och vill bli en del av deras vardag här i Vännäs. VI SÖKER DIG SOM: o Har ett hjärta för barn och ungdomar och vill bli en del av deras vardag här i Vännäs. o Är trygg i din egen tro och vill och kan dela den med andra. o Vill vara spindeln i nätet för

Läs mer

Johanna Björkman, 22 år, bor i Umeå. Medlem i Salt i Vasakyrkan

Johanna Björkman, 22 år, bor i Umeå. Medlem i Salt i Vasakyrkan Johanna Björkman, 22 år, bor i Umeå. Medlem i Salt i Vasakyrkan Jag var med när det började, så sedan 2005 har jag varit medlem i Salt. Jag har varit med på lite olika sätt. Först var jag med via tonårsgruppen

Läs mer

En utbildning i samspel mellan akademi och församling

En utbildning i samspel mellan akademi och församling Hej! Du som får det här dokumentet har nyligen träffat en människa som är intresserad av Akademi för Ledarskap och Teologi (ALT). Den personen vill antingen ha dig som mentor eller er församling som utbildningsplats.

Läs mer

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖRSAMLINGSINSTRUKTION TRO, HOPP OCH KÄRLEK Detta är vår församlingsinstruktion. Den beskriver vår vision och våra mål. Församlingsbor, anställda och förtroendevalda har arbetat fram den tillsammans. MÄKTIGA

Läs mer

Landskort. Industriländer (I-länder): Sverige (och USA) Utvecklingsländer (U-länder): Etiopien, Eritrea, Tanzania, Malawi, Sudan, Indien

Landskort. Industriländer (I-länder): Sverige (och USA) Utvecklingsländer (U-länder): Etiopien, Eritrea, Tanzania, Malawi, Sudan, Indien VÄRLDSSPELET LÄNDER SOM INGÅR I SPELET Industriländer (I-länder): Sverige (och USA) Utvecklingsländer (U-länder): Etiopien, Eritrea, Tanzania, Malawi, Sudan, Indien Landskort I-LAND ELLER U-LAND? Human

Läs mer

EFK 2020 EVANGELISKA FRIKYRKANS UTMANINGAR

EFK 2020 EVANGELISKA FRIKYRKANS UTMANINGAR EFK 2020 EVANGELISKA FRIKYRKANS UTMANINGAR EFK 2020. Hur ser livet ut om 10 år? Ingen av oss vet det. Mycket kan inträffa som radikalt ändrar förutsättningarna både i positiv och negativ bemärkelse för

Läs mer

ATT LEDA I FÖRÄNDRING

ATT LEDA I FÖRÄNDRING Björn Gusmark Mission i Sverige 2015 ATT LEDA I FÖRÄNDRING ATT FORMA FÖRSAMLINGENS FÄRDPLAN OCH LEDA SJÄLVA RESAN Församlingsutveckling Församlingssyn Målet Starten Vägen FÖRSAMLING? Vi lever med åtminstone

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion Vinberg-Ljungby församling Innehåll Ramar för församlingens liv 2 Omvärldsbeskrivning 3 Pastoralt program 4 2 Ramar för församlingens liv Vinberg-Ljungby församling är en församling

Läs mer

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen Gud rör vid oss Dop och nattvard Nr 8 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet Dop och nattvard är heliga handlingar och synliga tecken på att Gud kommer oss till mötes och rör vid oss. DOPET Både barn

Läs mer

Mot nya mål! Trettondedagsbrevet 2013

Mot nya mål! Trettondedagsbrevet 2013 Trettondedagsbrevet 2013 Från Till EFS EFS missionombud Box 23001 Insamlingsmottagare i MF 750 23 Uppsala Nätverket för EFS utland 018-430 2500 Pensionerade missionärer www.efs.nu Präster, distriktsföreståndare

Läs mer

Uppdraget pågår. det glada budskapet om Guds rike på ett sätt som berör människor idag.

Uppdraget pågår. det glada budskapet om Guds rike på ett sätt som berör människor idag. Uppdraget pågår Hur presenterar vi bäst vår tro och gemenskap, på en gång stark och svag, bärkraftig och ödmjukt sökande, i dagens samhälle? Vad vill vi göra för att få folk att känna sig hemma i kyrkan

Läs mer

Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti

Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti 1 Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti Bakgrund Den 28 augusti firar kyrkan den helige Augustinus. Augustinus föddes 354 e.kr i Tagaste i nuvarande Souk Ahras i Algeriet (i dåtidens

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Uppståndelsen, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6: Reformationen

Läs mer

Församlingen är en fri församling och medlem i Pingst fria församlingar i samverkan och i Trossamfundet

Församlingen är en fri församling och medlem i Pingst fria församlingar i samverkan och i Trossamfundet FÖRSAMLINGSORDNING Församlingens existens och grund vilar på Jesus Kristus. Från Bibeln, som vi tror är Guds ord, hämtar vi vår tro och vår lära. Vi är en del av den världs- vida kyrkan och bekänner en

Läs mer

Frälsningsarméns Officersskola Utbildning av officerare för tjänst i Frälsningsarmén

Frälsningsarméns Officersskola Utbildning av officerare för tjänst i Frälsningsarmén Frälsningsarméns Officersskola Utbildning av officerare för tjänst i Frälsningsarmén huvuduppdrag är utbildning av officerare Frälsningsarméns Officersskola Officersskolan ligger på Ågestagården utanför

Läs mer

Bygg och utveckla ett ledarteam för kreativ barnverksamhet

Bygg och utveckla ett ledarteam för kreativ barnverksamhet Bygg och utveckla ett ledarteam för kreativ barnverksamhet Detta arbetsmaterial är ursprungligen framtaget för en Promiseland-konferens i församlingen Willow Creek i USA. Det är skrivet av Lori Salomo,

Läs mer

Utrustande ledarskap. Gåvobaserad verksamhet. Hängiven andlighet. Funktionella strukturer. Inspirerande gudstjänster. Livsnära smågrupper

Utrustande ledarskap. Gåvobaserad verksamhet. Hängiven andlighet. Funktionella strukturer. Inspirerande gudstjänster. Livsnära smågrupper Resultat av undersökningen Naturlig Församlingsutveckling Utrustande ledarskap 63 Gåvobaserad verksamhet 58 Hängiven andlighet 45 Funktionella strukturer 52 Inspirerande gudstjänster 47 Livsnära smågrupper

Läs mer

Kursplan för Kamratstödjarkursen Läsåret 2015/2016

Kursplan för Kamratstödjarkursen Läsåret 2015/2016 Kursplan för Kamratstödjarkursen Läsåret 2015/2016 Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Övergripande mål och syfte... 3 3. Pedagogik... 4 4. Genomförande... 4 4.1 Upplägg och planering... 4 4.2 Inriktning och

Läs mer

Vill du bli diakon, missionär eller pastor?

Vill du bli diakon, missionär eller pastor? Vill du bli diakon, missionär eller pastor? Det finns alltid behov av nya medarbetare! Har du någon gång funderat på att bli diakon, missionär eller pastor? Det finns alltid behov av nya medarbetare i

Läs mer

Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22

Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22 Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22 Guds mål är att rädda människorna Människans väg till räddning Det är 4 steg du som människa tar för att bli räddad. 1. Du möter på olika sätt budskapet om

Läs mer

Jesus sa:»gå ut i hela världen och gör alla folk till lärjungar«matt 28:19

Jesus sa:»gå ut i hela världen och gör alla folk till lärjungar«matt 28:19 Jesus sa:»gå ut i hela världen och gör alla folk till lärjungar«matt 28:19 Gud har använt EFS, en liten rörelse som under 150 år har fått bära rik frukt. De första stapplande stegen togs 1866 i Massaua,

Läs mer

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg Kyrkan i Enebyberg I originaldokumentet användes det dåvarande samfundsnamnet Svenska Missionskyrkan, men i denna webbversion har detta ersatts med det nya namnet Equmeniakyrkan. På samma sätt användes

Läs mer

FEBRUARI - MARS 2014. Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer

FEBRUARI - MARS 2014. Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer FEBRUARI - MARS 2014 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Taggtråden som avbildades i Mission Possibles gamla logga är idag bruten. Idag kan vi verka fritt i länder som för 40

Läs mer

Med öppet hjärta. Församlingsinstruktion för Varbergs församling

Med öppet hjärta. Församlingsinstruktion för Varbergs församling Med öppet hjärta Församlingsinstruktion för Varbergs församling Innehåll Vision...3 Sammanhang och prioriteringar...3 Omvärldsfaktorer att ta fasta på...4 Övergripande prioriteringar...5 Strategiska prioriteringar...5

Läs mer

EQUMENIAKYRKAN ASKLANDA-ORNUNGA

EQUMENIAKYRKAN ASKLANDA-ORNUNGA EQUMENIAKYRKAN ASKLANDA-ORNUNGA En församling för hela människan, hela livet. En plats för gemenskap med Gud och varandra. Informationsbroschyr om Equmeniakyrkan Asklanda-Ornunga och föreningen Equmenia

Läs mer

Styrelsekandidater en presentation

Styrelsekandidater en presentation Styrelsekandidater en presentation LITE BAKGRUNDSFAKTA Salts styrelse består av 12 personer. Under 2012-2013 satt följande personer i styrelsen: Charlotte Erdtman (ordf), Samuel Hellgren (vice ordf), Evelina

Läs mer

Tunadalskyrkan 130804. Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11

Tunadalskyrkan 130804. Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11 1 Tunadalskyrkan 130804 Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11 Den helige Ande skickar överraskande budbärare Ja så löd rubriken på ett blogginlägg som jag råkade hitta på internet. En man med en sjukdom som ibland

Läs mer

Församlingsinstruktion för Kortedala församling

Församlingsinstruktion för Kortedala församling Församlingsinstruktion för Kortedala församling Illustration: Andreas Karlsson I församlingen finns tre prästbefattningar, en kyrkoherde och två komministrar samt två diakonbefattningar. I församlingen

Läs mer

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt)

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling antagen vid årsmöte 2013-03- XX Abrahamsbergskyrkans församling har antagit

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Förskolan i Östra Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi

Läs mer

PROGRAM 4 december februari

PROGRAM 4 december februari Wesleybladet 2018-5 PROGRAM 4 december 2018-25 februari 2019 www.wesleykyrkan.se Gudstjänster och samlingar 2018-5 Tisdag 4 december 14:00 Tisdagsträffen. Öppen gemenskap med kaffe, andakt, sång och musik

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig!

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig! 1 Tunadalskyrkan 13 08 11 Det är roten som bär Dig! Visst är det spännande att göra AHA-upplevelser ibland, för de kan ge både kraft och inspiration. Häromdagen gjorde jag en sådan upplevelse när jag upptäckte

Läs mer

Vi är Melleruds Kristna Center. Fånga visionen

Vi är Melleruds Kristna Center. Fånga visionen Vi är Melleruds Kristna Center Fånga visionen Framtidsbilden Vi ser en ung generation. där många följer Jesus...som är hängiven Jesus som är till välsignelse för alla släkter i regionen 1 Mos 12:2-3 Det

Läs mer

Konfirmandverksamheten skall följa Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete.

Konfirmandverksamheten skall följa Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete. INLEDNING Denna församlingsinstruktion har utformats av kyrkoherden, förtroendevalda, anställda samt frivilliga medarbetare. Den skall ge uttryck för församlingens inriktning som sammanfattas i det pastorala

Läs mer

STUDIEGUIDE. till läse- och samtalscirkel utifrån boken. Liv i gemenskap

STUDIEGUIDE. till läse- och samtalscirkel utifrån boken. Liv i gemenskap STUDIEGUIDE till läse- och samtalscirkel utifrån boken Liv i gemenskap Läse- och samtalscirkel utifrån boken Liv i gemenskap Författare: Dietrich Bonhoeffer Förlag: Libris förlag, 2016 Studieguide: Lina

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

Ditt kristna alternativ

Ditt kristna alternativ Ditt kristna alternativ Ett kristet gymnasium där du utvecklar ditt ansvarstagande och får ett internationellt perspektiv. REKTOR HAR ORDET HEJ, JAG HETER Helena Virsén och är rektor för Ansgargymnasiet.

Läs mer

En tid av möten Arbetet med asylsökande och nyanlända i Svenska kyrkans församlingar Kristina Hellqvist och Andreas Sandberg Analysenheten

En tid av möten Arbetet med asylsökande och nyanlända i Svenska kyrkans församlingar Kristina Hellqvist och Andreas Sandberg Analysenheten En tid av möten Arbetet med asylsökande och nyanlända i Svenska kyrkans församlingar 2015-2016 Kristina Hellqvist och Andreas Sandberg Analysenheten Syfte Att kartlägga omfattningen av Svenska kyrkans

Läs mer

Trettondedagsbrevet 2014

Trettondedagsbrevet 2014 Trettondedagsbrevet 2014 Från Till EFS EFS missionombud Box 23001 Insamlingsmottagare i MF 750 23 Uppsala Nätverket för EFS utland 018 430 25 00 Pensionerade missionärer www.efs.nu Präster, distriktsföreståndare

Läs mer

Församlingsinstruktion för. Angereds församling. Göteborgs stift 2016

Församlingsinstruktion för. Angereds församling. Göteborgs stift 2016 Församlingsinstruktion för Angereds församling Göteborgs stift 2016 1 Innehåll Angered - en del av världen Att vara kyrka i Angered Mission - ett fredsarbete Gudstjänster som berör Lärande undervisning

Läs mer

Församlingsinstruktion för Boo församling Godkänd av kyrkofullmäktige och kyrkoherde 2014-11-11 Utfärdad av domkapitlet 2014-12-10 ------------------------------------- Introduktion Kyrkans centrum och

Läs mer

Ideellt ledarskap i kyrkan

Ideellt ledarskap i kyrkan Ideellt ledarskap i kyrkan Ettårigt ledarskapsprogram för ideella medarbetare i Svenska kyrkan Bakgrund Kännetecknande för kyrkans arbete är att det bärs av idealitet, sprunget ur personligt engagemang

Läs mer

EN MÖTESPLATS FÖR ALLA DALKARLSÅ FOLKHÖGSKOLA LÄSÅRET 2015 2016

EN MÖTESPLATS FÖR ALLA DALKARLSÅ FOLKHÖGSKOLA LÄSÅRET 2015 2016 EN MÖTESPLATS FÖR ALLA DALKARLSÅ FOLKHÖGSKOLA LÄSÅRET 2015 2016 Dalkarlså Folkhögskola ligger vackert belägen i Västerbottens kustland, fyra mil norr om Umeå. Låt den kreativa miljön prägla studieåret

Läs mer

F Ö R S A M L I N G S I N S T R U K T I O N. för Göteborgs S:t Pauli församling

F Ö R S A M L I N G S I N S T R U K T I O N. för Göteborgs S:t Pauli församling Göteborgs S:t Pauli församling Församlingsinstruktion 2015 F Ö R S A M L I N G S I N S T R U K T I O N för Göteborgs S:t Pauli församling I församlingen finns tre prästbefattningar: en kyrkoherde och två

Läs mer

EN MÖTESPLATS FÖR ALLA DALKARLSÅ FOLKHÖGSKOLA LÄSÅRET 2014 2015

EN MÖTESPLATS FÖR ALLA DALKARLSÅ FOLKHÖGSKOLA LÄSÅRET 2014 2015 EN MÖTESPLATS FÖR ALLA DALKARLSÅ FOLKHÖGSKOLA LÄSÅRET 2014 2015 Dalkarlså Folkhögskola ligger vackert belägen i Västerbottens kustland, fyra mil norr om Umeå. Låt den kreativa miljön prägla studieåret

Läs mer

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är.

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är. NYTT MÅL Fil. 1:12-14 Hamnar man i fängelse är det säkert lätt att ge upp. Ibland räcker det med att man känner sig som att man är i ett fängelse för att man skall ge upp. För Paulus var det bara ännu

Läs mer

Logmöten. 8-26 augusti. Stommen Ornunga. Tomas Sjödin Leif Nordlander Emil Jonzon Britta Hermansson med flera...

Logmöten. 8-26 augusti. Stommen Ornunga. Tomas Sjödin Leif Nordlander Emil Jonzon Britta Hermansson med flera... Logmöten Stommen Ornunga 8-26 augusti Tomas Sjödin Leif Nordlander med flera... Tomas Sjödin Jag lutar åt Gud 9 augusti Tomas Sjödin är pastor och en av Sveriges mest lästa kristna författare med böcker

Läs mer

Guds mission NT Gud sände sin son till världen, 12e juni 16, BK

Guds mission NT Gud sände sin son till världen, 12e juni 16, BK Guds mission NT Gud sände sin son till världen, 12e juni 16, BK Gay killens berättelse - Jag har inte läst idag om Richards liv för att provocera. - Vi som kristna behöver vishet i dessa frågor idag, då

Läs mer

VOLONTÄRINSATSER FÖR MISSION OCH BISTÅNDSPROJEKT. Instruktioner för volontären, församlingen och missionären.

VOLONTÄRINSATSER FÖR MISSION OCH BISTÅNDSPROJEKT. Instruktioner för volontären, församlingen och missionären. VOLONTÄRINSATSER FÖR MISSION OCH BISTÅNDSPROJEKT Instruktioner för volontären, församlingen och missionären. Innehåll Inledningsord - Att sända ut volontärer Instruktioner för volontären Instruktioner

Läs mer

Policy för fred och omställning till en hållbar värld

Policy för fred och omställning till en hållbar värld Policy för fred och omställning till en hållbar värld Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne. 1 Mos 1:26 Vi vet att hela skapelsen ännu ropar som i födslovåndor. Rom

Läs mer

Allt gör vi för evangeliet skull. Vi alla. Aktiva i EFS på alla nivåer. Allt gör vi för evangeliets skull! Varför är vi här?

Allt gör vi för evangeliet skull. Vi alla. Aktiva i EFS på alla nivåer. Allt gör vi för evangeliets skull! Varför är vi här? EFS- för evangeliets skull Stefan Holmströms visionstal på fredag morgon under årskonferensen 2014. Bilderna som det hänvisas till i dokumentet finns i ett separat bildspel med samma namn. Allt gör jag

Läs mer

Välkommen till ett nytt år med EFS internationella mission

Välkommen till ett nytt år med EFS internationella mission Välkommen till ett nytt år med EFS internationella mission Under 2018 har det hänt osannolika, näst intill omöjliga saker. Det vi för ett år sedan inte trodde skulle kunna vara möjligt har hänt. Det som

Läs mer

Tunadalskyrkan, Köping Lärjungskap del 7, Alla har något att bidra med 1 Kor 14:26

Tunadalskyrkan, Köping Lärjungskap del 7, Alla har något att bidra med 1 Kor 14:26 1 Tunadalskyrkan, Köping 161204 Lärjungskap del 7, Alla har något att bidra med 1 Kor 14:26 Jag fick ett telefonsamtal häromdagen från någon som höll på med en uppgift i religion och som skulle jämföra

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

Kårutveckling och Kursutbud för ideella ledare och medlemmar. inspiration - nyheter - tips till Frälsningsarméns kårer

Kårutveckling och Kursutbud för ideella ledare och medlemmar. inspiration - nyheter - tips till Frälsningsarméns kårer Kårutveckling och Kursutbud för ideella ledare och medlemmar inspiration - nyheter - tips till Frälsningsarméns kårer nr 1/april 2016 INSPIRATION - NYHETER - TIPS Det finns inget som den lokala församlingen

Läs mer

Biskop Anders predikan. Den Heliga Familjens Fest. 30 december S:t Olai, Norrköping

Biskop Anders predikan. Den Heliga Familjens Fest. 30 december S:t Olai, Norrköping Biskop Anders predikan Den Heliga Familjens Fest 30 december 2013 S:t Olai, Norrköping På juldagen firade vi med stor glädje att Gud har blivit människa för vår skull. Idag på söndagen efter jul firar

Läs mer

Strategi för församlingsgrundande i Equmeniakyrkan

Strategi för församlingsgrundande i Equmeniakyrkan Strategi för församlingsgrundande i Equmeniakyrkan Det församlingsgrundande arbetet är en viktig del i Equmeniakyrkans uppdrag att vara en kyrka där mötet med Jesus Kristus förvandlar människor, samhällen

Läs mer

Församlingen / Vad då?

Församlingen / Vad då? Församlingen / Vad då? Dela ut ett A4 ark och en penna till alla i gruppen och ha en tejprulle redo. Tejpa fast papperet på allas rygg, ge alla varsin penna. Gå sen runt och skriv något uppmuntrande om

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Riktlinjer för frikyrkornas arbete på universitet och högskola. Antagna av Sveriges Frikyrkosamråd 2006-09-12

Riktlinjer för frikyrkornas arbete på universitet och högskola. Antagna av Sveriges Frikyrkosamråd 2006-09-12 Riktlinjer för frikyrkornas arbete på universitet och högskola Antagna av Sveriges Frikyrkosamråd 2006-09-12 Innehållsförteckning Förord 3 1. Kyrkorna tillsammans på universitet och högskola 5 2. Vision

Läs mer

Fakta om kristendomen

Fakta om kristendomen Kristendomen Jesus Fakta om kristendomen Kristendomen är världens största religion med fler än 2 miljarder anhängare. Kristendomen utgår från Jesus från Nasarets liv och lära som återges i Nya testamentet.

Läs mer