INLEDNING. inom sitt område utarbeta och uppdatera en sådan plan för utvecklandet av vattentjänsterna som täcker dess område.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INLEDNING. inom sitt område utarbeta och uppdatera en sådan plan för utvecklandet av vattentjänsterna som täcker dess område."

Transkript

1 1 INLEDNING Upprättandet av en utvecklngsplan för vattentjänsten grundar sg på lagen om vattentjänster som trädde kraft Syftet med denna lag är att trygga vattentjänster som, tll skälga kostnader, ger tllgång tll tllräcklgt med hygenskt och även övrgt oklanderlgt hushållsvatten samt sådan avloppshanterng som är ändamålsenlg med avseende på hälso- och mljöskyddet (lag om vattentjänster 1 ). Enlgt lagen om vattentjänster ska kommunen utveckla vattentjänsten nom stt område överensstämmelse med samhällsutvecklngen för att uppnå målen vattentjänstlagen samt delta den regonala översktsplanerngen av vattentjänsterna. Kommunen ska samarbete med vattentjänstverken nom stt område utarbeta och uppdatera en sådan plan för utvecklandet av vattentjänsterna som täcker dess område. I Kronoby har uppdaterandet av utvecklngsplanen för vattentjänster blvt aktuellt då den föregående planen utarbetades för no år sedan (SCC Vatek, Veshydro 2003, godkänts 2004). Ett utkast tll denna plan har uppgjorts redan år 2010 och utlåtanden bl.a från grannkommunerna har nbegärts då. Inga påmnnelser nlämnades. Planens behandlng avbröts eftersom lagstftnngen förändrades. Också förhållandena på områdena har förandrats. I denna plan har förändrngarna beaktats (Förordnng om behandlngen av hushållsvatten områden utanför avloppsnätet, 209/2011, ). Som utgångspunkt för denna egentlga utvecklngsplan för vattentjänster har en bakgrundsutrednng gjorts där Kronoby kommuns grundläggande uppgfter gås genom. Den här utvecklngsplanen har utarbetats tllsammans med en arbetsgrupp som bldats av kommunens tjänstennehavare och förtroendevalda. Ramboll Fnland Ab har verkat som planerare arbetet. ELY-centralen har gvt stt utlåtande om Kronoby utvecklngsplan för vattentjänsterna Texten har därefter korrgerats beträffande sakfel. Ändrngar planen övrgt har nte gjorts.

2 2 ÖVERSIKT I Kronoby är den nuvarande vattenförsörjnngsstuatonen rätt så bra. I praktken har nästan alla fastgheter med stadgvarande boende anslutts tll vattenverk eller har varje fall möjlgheter att ansluta sg. I framtden behövs åtgärder främst för att garantera vattenförsörjnngen och -dstrbutonen även vd störnngsstuatoner. Nuläget nom avloppssystemet är sn helhet tllfredsställande. Under de kommande åren behövs ändå stora satsnngar på att bygga ut avloppssystemet även tll glesbygder. Den huvudsaklga målsättnngen för planen är att ordna vattenförsörjnngen för samhällen och stadgvarande bebyggelse. Ändå skapar byggandet av överförngs- och anslutnngslednngar förutsättnngar även för ordnandet av vattenförsörjnngen för frtdsbostäder. I Kronoby fnns crka 900 frtdsbostäder. Enlgt gällande lagstftnng bär fastghetsägaren eller -nnehavaren det prmära ansvaret för ordnandet av fastghetens vattenförsörjnng. På områden dt allmänt eller gemensamt avloppsverk nte byggs ska de ensklda fastgheterna själva sköta ledandet och behandlandet av avloppsvattnet. Det fnns nget betydande behov av att bygga ut vattendstrbutonsnätet, men säkerställandet av vattenanskaffnngen och -dstrbutonen kommunens olka delar bör förbättras. Dessutom bör man förbereda sg på att årlgen nvestera crka 2 % av nätets återanskaffnngsvärde på sanerng och ombyggnad av vattenlednngsnätet. I praktken fastställs objekten årlgen. Reparatonsbehovet ökar när lednngsnätet åldras. Målet på avloppssdan är att bygga ut avloppsnätet tll glesbygdsområdet. Ändamålsenlgheten att bygga ut avloppsverkets gemensamma avloppssystem kan bedömas både ur mljöperspektv och utgående från kostnaderna. Man ska också förebereda sg på att sanera och förnya avloppsnätet. Att bygga ett nytt avloppsvattensystem som uppfyller de nya kraven eller att förnya det gamla avloppsvattensystemet en vanlg bostad kostar normalt euro. Avloppsvattensystemet kan verkställas bllgare om ett bra avloppsvattensystem som används en fastghet kan effektveras och befntlga konstruktoner kan utnyttjas. I första hand närheten av verksamhetsområden för nuvarande avloppsverk eller överförngsavlopp är det förmånlgt att bygga ut avloppsnät. På övrga platser nom glesbygdsområden är det ändamålsenlgt att bygga avloppsnät med avloppsrenngsverk för ensklda byar. De redan fungerande VA-anläggnngarna som ansvarar för avloppssystemet, dvs. Kronoby Vatten och Avlopp Ab och Ab Terjärv Vatten och Avlopp, ansvarar för utbyggandet av avloppssystemet tll glesbygden. En anläggnng som redan fungerar området och som ansvarar för vattenanskaffnngen och dstrbuerngen ska prmärt ansvara för byggandet av egna avloppsvattenverk och avloppsnät tll byar där det är ändamålsenlgt. Som ett andrahandsalternatv kan ett nytt avloppsandelslag eller -bolag som ansvarar för avloppssystem bldas på området. Då bör

3 3 man emellertd beakta att alla organsatoner som ansvarar för över 50 nvånares avloppsvattentjänst (eller som tar emot över 10 m 3 /d avloppsvatten) är sådana vattentjänstverk som avses vattentjänstlagen (119/2001) med ålgganden enlghet med lag om vattentjänster. Under de närmaste åren kräver utvecklandet av vattentjänsterna stora nvesterngar. Utbyggandet av avloppsnätet kräver nvesterngar på crka 2,5 mlj.. I planen ngår dessutom förslag för byggande av gemensamma avloppssystem för byar och husgrupper. Inom vattenanskaffnngen och -dstrbutonen fnns nget betydande byggbehov under de närmaste åren förutom normalt byggande av dstrbutonslednngar för nya konsumenter och vssa kortare förbndelselednngar.

4 4 1. TYNGDPUNKTER OCH MÅL FÖR KOMMUNENS VATTENTJÄNS- TER Målet för Kronobys vattentjänsters kan anses vara att upprätthålla god kvaltet det hushållsvatten som ensklda vattentjänstverk levererar och ett dstrbutonsnät för detta. Vattenkvaltén och skcket på nätet kontrolleras enlghet med programmet för kontrollundersöknng. Byggbehov fnns främst nom säkerställandet av vattenanskaffnngen. Utöver Kronoby Vatten och Avlopp Ab och Ab Terjärv Vatten och Avlopp fungerar små och medelstora vattentjänstverk på området vlkas tllgång tll vatten också måste säkerställas antngen genom att bygga reservtäkter eller en förbndelselednng mellan vattentjänstverken. Inom Kronoby fungerar följande vattentjänstverk som levererar hushållsvatten för mnst 50 konsumenters behov eller med en vattenförbruknng på över 10 m 3 /d eller motsvarande avloppsverk: - Kronoby Vatten och Avlopp Ab - Ab Terjärv Vatten och Avlopp - Andelslaget Söderby Vatten - Brännkärr-Backända Vattenandelslag - Nedervetl Vattenandelslag - Söderby Vattenandelslag De fem förstnämnda har av kommunfullmäktge fastställda verksamhetsområden. Därtll fungerar nom Kronoby flera mndre vattentjänstverk, som köper vatten av de större. Kommunens mål fråga om avloppsvatten är att bygga ut avloppssystemet även tll glesbygdsområdet där det ekonomskt är möjlgt. Kommunen strävar också efter att främja gemensamma avloppssystem för byar som lgger långt borta från det nuvarande avloppssystemet. Kronoby kommuns plan för vattentjänster överensstämmer med översktsplanen för vattentjänsterna för Jakobstad, Karleby, Kronoby, Larsmo, Pedersöre och Kronoby som utarbetades år 2009 (Ramboll Fnland Oy, 2009). 2. OMRÅDEN UTANFÖR VERKSAMHETSOMRÅDENA 2.1. NULÄGET Hushållsvatten Näten för de vattentjänstverk som fungerar nom Kronobys område omfattar nästan 100 % av kommunens nvånare. I praktken har alla fastgheter med stadgvarande boende möjlgheter att ansluta sg tll något vattenverksnät. Vanlgtvs har frtdsbostäderna ordnat sn vattentjänst ensklt.

5 5 Hushållsvattnet som vattentjänstverk som verkar nom kommunens område använder är grundvatten Avloppsvatten och slam Kronoby kommun har nte upprättat mljöskyddsbestämmelser varför behandlngssystemet för avloppsvatten ska uppfylla åtmnstone kraven för grundbehandlng. På grundvattenområden ska avloppsvattnet ledas utanför området. Största delen av frtdsbebyggelsen lgger utanför avloppsnätet. I dagsläget behandlas avloppsvatten glesbygden huvudsaklgen slamavskljare. För nybyggen krävs att ensklda fastgheter behandlar stt avloppsvatten enlghet med statsrådets förordnng. Behandlngen av avloppsvatten från glesbebyggelse ska överensstämma med förordnngen senast BEHOVSOMRÅDEN FÖR NÄT Hushållsvatten Nästan varje fast bostad har, om de boende vll, möjlghet att ansluta sg tll något av de fungerande vattenverken med nät nom Kronobys område. Det fnns nget betydande behov av att bygga ut vattendstrbutonsnätet Avloppsvatten I Kronoby har överförngsavlopp redan byggts från Nedervetl tll Kronoby och från Terjärv tll Kaustby. Längs överförngsavloppen fnns bebyggelse vlkas avloppsvatten kan och är ändamålsenlgt att leda tll överförngsavloppet. Om man beaktar teknk, ekonom och mljöskyddssynpunkter skulle anslutnng tll nuvarande avloppsnät vara den bästa lösnngen åtmnstone för följande bebyggelser: Nedervetl: Område Fastghetekostnadehet Byggnads- / fastg- Tdtabell o Tast o Prästgård o Pelo o Åbacka eventuellt Avloppslednngsnät har redan byggts på en del av Prästgårds område.

6 6 Kronoby: Område Fastghetekostnadehet Byggnads- / fastg- Tdtabell o Myrskog (under byggande) o Påras o Fskarholmen o Ytterbråtö o Merjärv eventuellt Väster om E8 vd Fskarholmen fnns ett område, som har planerats för 46 nya egnahemshus. Kommunalteknken har verkställts tll hälften. På hela Bråtöby-Ytterbråtö område reserveras kapactet för ca 80 fastgheters avloppsvatten. Terjärv: Område Fastghetekostnadehet Byggnads- / fastg- Tdtabell o Bredbacka o Brnkas o Nabba o Granöbyn o Kortjärv eventuellt Vd behandlng av avloppsvatten är tll och med bara två hushålls samarbete lönsammare ekonomskt och också ett bättre alternatv med tanke på mljövården än separata avloppsrenngsverk för varje hushåll ÅTGÄRDER UTANFÖR NUVARANDE VERKSAMHETSOMRÅDEN Vattenanskaffnng och dstrbuton Behovet att bygga ut hushållsvattennäten har konstaterats vara ltet, och fråga om dessa fnns det nget behov av stora utvdgnngar. Vattentllgången bör säkerställas ytterlgare bland annat genom att bygga förbndelselednngar. När avloppsnätet utvdgas är nstallatonen av dessa förbndelselednngar samma schakt med avloppet förmånlgare jämfört med byggandet av ett rör. Det lönar sg alltd att undersöka behovet av en förbndelselednng. Det lönar sg också att förlägga tdpunkten för förnyandet av gamla vattenlednngar samtdgt med byggandet av avlopp. Vattentjänstverkens beredskapsplaner och kontrollprogram ska hållas á jour även små vattentjänstverk Avloppsnät och behandlng av avloppsvatten Allmänna utgångspunkter Enlgt gällande lagstftnng bär fastghetens ägare eller nnehavare det prmära ansvaret för ordnandet av fastghetens vattentjänst.

7 Avloppsystemets områdesndelnng Tabell 2: Objekt På områden där ett allmänt eller gemensamt avloppsverk nte byggs bör ensklda fastgheter själv sköta avloppsvattenlednngen och behandlngen. Renngskraven för avloppsvatten enlgt avloppsvattenförordnngen (209/2011) framgår av följande tabell. Tabell 1. Renngskrav för avloppsvatten BOD 7 P tot N tot Mnmkrav för renngsnvån Områden som är känslga för förorenng Avloppsvatten som bldas nom grundvattenområdena måste ledas utanför grundvattenområdet. Renngskravet för renng av avloppsvatten nom grundvattenområdet är huvudsaklgen 100 %. Områdesndelnng och behandlngskrav för avloppsvattnets behandlngssystem nom olka områden fastställs Kronoby kommuns mljöskyddsbestämmelser. Områdesndelnng och behandlngskrav framställs enlgt följande: 1. Områden med allmänt avlopp Tll området hör alla detaljplanlagda områden nklusve närområden utanför befntlga lednngar (100 m från lednng). Kraven på renngsresultatet för områdets avloppsvatten fastställs genom vllkoren renngsverkets mljötllstånd. Om någon enstaka fastghet nom området av särskld anlednng blr utanför området för avloppslednngsnätet, följs kraven på renngsresultaten enlgt bestämmelserna avloppsförordnngen 2. Områden med mnm behandlngskrav Områden med mnmkrav på avloppshanterng är områden som nte tllhör någon annan zon, och som nte är strandområde eller motsvarande. Renngskrav på området (SR:s förordnng om behandlng av hushållsavloppsvatten områden utanför avloppsnätet 209/2011, trädde kraft ) är mnmkrav för avloppsvattenrenng Belastnng Renngseffekt % BOD 7ATU 80 Fosfor, tot.p 70 Kväve, tot.n 30 Mnmbehandlng är möjlg, om placerngen av behandlngssystemet uppfyller följande dstanskrterer:: Mnmskyddsavstånd [m] Hushållsvattenbrunn 50 Vattendrag (som nte hör tll områden 20 som är känslga för förorenng Väg, tomtens gräns 5 Skyddande skkt ovanom den översta observerade grundvattenytan markbädd 0,25 nfltraton 1,0

8 8 Marknfltraton av renat avloppsvatten är möjlg, om jordegenskaperna är lämplga. Godkända och lämplga renngsmetoder för avloppsvatten är t.ex. markbädd eller mnrenngsverk. Renngskraven avloppsförordnngen skall uppfyllas nnan avloppsvatten leds tll mark eller dke. Slambrunnar för förbehandlng av WC-avloppsvatten bör vara 3- delade eller motsvarande. För enbart gråvatten räcker en 2- delad slambrunn eller motsvarande nnan vdare renngsåtgärd. Vd placerng av markbädd och avloppsvattnets utlopp måste tllräcklgt skyddsavstånd tas tll brunnar (50 m), vattendrag (20 m) och tomtgränser (5 m). Utloppet kan ledas tll gränsdke med grannens medgvande. Rekommendatonen är vattenfra eller vattensnåla toalettlösnngar och vattensnåla kranar för bostäder samt torrtoalett för frtdsbostäder. 3. Områden som är känslga för förorenng Områden som är känslga för förorenng är framför allt belastnngskänslga strandområden samt Natura 2000-områden. Kraven på behandlngsnvån avgörs utgående från avloppsvattnets utloppsställe. Områdenas gränser fastställs Kronoby kommuns mljöskyddsbestämmelser. I första hand bör avloppsvattnet ledas tll allmänt avlopp. Avloppsvatten bör behandlas och avledas på området så, att det nte kan förorena grundvattnet. Renngskrav på området Belastnng Renngseffekt % BOD 7ATU 90 Fosfor, tot.p 85 Kväve, tot.n 40 Marknfltraton av renat avloppsvatten är möjlg, om jordegenskaperna är lämplga. Inom grundvattenområden är marknfltraton dock förbjuden. Avloppsvattnet skall ledas tll allmänt avlopp eller tll behandlng utanför området. Som behandlngsmetod för avloppsvattnet på området lämpar sg t.ex. markbädd eller mnrenngsverk, om fastställda behandlngskrav uppnås. Man skall förhndra att orenat avloppsvatten släpps ut marken eller vattendrag Vd behov kan renngen effektveras med att använda fosforbndande massor eller kemkaler. Slambrunnar för förbehandlng av WC-avloppsvatten bör vara 3- delade eller motsvarande. För enbart gråvatten räcker en 2- delad eller motsvarande slambrunn. Områden som är känslga för förorenng fastställs Kronoby kommuns mljöskyddsbestämmelser.

9 9 4. Specalområden Klassfcerade grundvattenområden helhet, behandlngskrav är huvudsaklgen 100 %. Avloppsvatten får nte nfltreras på grundvattenområden. I undantagsfall, om fastghetsnnehavaren en plan kan påvsa att det renade avloppsvattnet nte rskerar grundvattnets kvaltet, kan man godkänna en annan lösnng. Om detta bestäms noggrannare kommunens mljöskyddsbestämmelser. Marknfltraton av avloppsvattnet är förbjuden. Avloppsvattnet bör ledas tll allmänt avlopp eller tll behandlng utanför området. Man bör förhndra att avloppsvatten släpps ut marken eller vattendrag. Rekommendatonen är vattenfra toalettlösnngar och vattensnåla kranar. Man skall undvka att planera bostäder nom området. Om det bldas tätort bör man bygga ett avloppssystem för området Avloppsvattenhanterngen nom glesbygden bör vara enlghet med bestämmelserna förordnngen senast I praktken är alternatven ett kommunalt eller ett andelslagsbaserat avloppssystem samt ett för byn gemensamt eller fastghetsvsa behandlngssystem. Vattentjänstverken som redan fungerar på området, kunde ansvara för utbyggandet av avloppssystemet tll glesbygden. Om det är ändamålsenlgt att bygga ett eget avloppsrenngsverk och ett avloppsnät för en by eller flera byar, utreds om ansvaret för verket kan bäras av ett vattentjänstverk som fungerar tätorter eller ett verk som redan ansvarar för vattenanskaffnngen och dstrbutonen. Andrahandsalternatvet är att blda ett nytt avloppsandelslag eller -bolag som ansvarar för avloppssystemet på området. Då bör man emellertd beakta att alla organsatoner som ansvarar för en avloppsvattentjänst för över 50 boende (eller som tar emot över 10 m 3 /d avloppsvatten) är sådana vattentjänstverk som avses lagen om vattentjänster (119/2001) och som berörs av ålggandena lagen om vattentjänster. Verkställandet av utvdgnngar nom avloppsnätet enlgt tdtabellen föranleder, att man måste avlöna extra personal och även beakta tllhörande kostnader. I blaga 1 presenteras de kostnader för mnrenngsverk som använts kostnadsberäknngen. I blaga 2 presenteras prncper och alternatv för lösnngar för avloppsvattenbehandlngen fastgheter. Anvsnngarna är av allmän natur och behandlngssystem ska alltd planeras fall för fall. Följandet av anvsnngarna upphäver nte fastghetsnnehavarens ansvar eftersom skötseln av behandlngssystem avsevärt påverkar renngsresultatet. Det är

10 10 alltd fastghetsägaren eller nnehavaren som bär ansvaret för behandlngen av avloppsvatten. Utvdgnngsområden för Kronobys avloppssystem presenteras rtnngen S (karta 1:60 000). 3. VATTENTJÄNSTVERKENS VERKSAMHETSOMRÅDEN 3.1. NULÄGE, PROBLEM OCH UTVECKLINGSBEHOV Vattentjänstverkens behov Verksamhetsområden Utvecklngsbehov Vattentäkter och huvudlednngar för hushållsvattennät och dstrbutonsområden för Kronoby Vatten och Avlopp Ab och Ab Terjärv Vatten och Avlopp samt övrga vattentjänstverk som verkar på området presenteras på bfogad karta (1:60 000), rtnng nr S Enlgt lagen om vattentjänster ska ett verksamhetsområde bestämmas för ett vattenverk. Verksamhetsområdet ska täcka områden där anslutandet av fastgheter tll vatten- eller avloppslednng är ändamålsenlgt. Verksamhetsområdet kan bestämmas separat för vatten-, avlopps- och dagvattenlednngar. Ett verksamhetsområde ska bestämmas för vattentjänstverk som omfattar mnst 50 boende eller där vattenförbruknngen är över 10 m 3 /d. Kommunen godkänner verksamhetsområdet efter att ha hört verket på verksamhetsområdet eller på förslag av verket. Vattenverkens verksamhetsområden ses över så att de motsvarar den nuvarande stuatonen Avloppsverkens utvecklngsbehov Verksamhetsområden Nya vattentäkter samt förbndelselednngar mellan vattenverk behövs på hela Kronobys område för att säkerställa vattenanskaffnngen. En förbndelselednng borde byggas mellan Emet-Vbergåsen för att säkerställa bådas vattenanskaffnng. Även samarbetet med grannkommunerna, åtmnstone med Pedersöre, bör vdareutvecklas för att säkerställa vattendstrbutonen. Vattentjänstens beredskapsplan är redan föråldrad och den borde uppdateras. Kronoby Vatten och Avlopp Ab:s och Ab Terjärv Vatten och Avlopps områden med avloppsnät presenteras på bfogad karta (1:60 000), rtnng nr S

11 11 Verksamhetsområden ska bestämmas för alla avloppsverk som omfattar mnst 50 boende eller vlkas avloppsvattenmängd är över 10 m 3 /d. Kommunen godkänner verksamhetsområdet efter att ha hört verket eller på förslag av verket. Verksamhetsområdena kan bestämmas enlgt bfogade kartor dock mer detalj. Avloppsverkens verksamhetsområden ska ses över så att de motsvarar nuvarande stuatoner ÅTGÄRDER OCH ÅTGÄRDSPROGRAM PÅ NUVARANDE VERKSAM- HETSOMRÅDEN Vattenanskaffnng och dstrbuton Inom vattendstrbutonen fnns nga betydande behov av att utvdga nätet, men påltlgheten nom vattenanskaffnngen och -dstrbutonen måste förbättras olka kommundelar. Vattenanskaffnngen och dstrbutonen förbättras genom följande åtgärder: o En ny förbndelselednng mellan Emet-Vbergåsen o En ny vattenlednng mellan Pedersöre-Norrby Genomförandet av ovan nämnda projekt ökar vattentjänstens funktonssäkerhet hela kommunen. Byggandet av förbndelselednngar är en sak som berörda verk ska komma överens om separat. Totallängden för de största vattenverkenas vattenlednngsnät och nätens återanskaffnngsvärde är enlgt följande. Man bör förbereda sg på att årlgen nvestera ca 2 % av återanskaffnngsvärdet sanerng och ombyggande: - Ab Terjärv Vatten och Avlopp; ca 180 km, återanskaffnngsvärde ca 3,60 mlj. (20 /m). Sanerngsbehov ca /a eller ca 3,6 lednngs-km/år. - Kronoby Vatten och Avlopp Ab: ca 228 km, återanskaffnngsvärde ca 4,56 mlj. (20 /m). Sanerngsbehov ca /a eller ca 4,5 lednngs-km/år. - Nedervetl Vattenandelslag: ca 144 km, återanskaffnngsvärde ca 2,28 mlj. (20 /m). Sanerngsbehov ca /a eller ca 3,0 lednngs-km/år. Även övrga vattentjänstverk bör förebereda sg på att reparera sna vattenlednngsnät Avloppsnät och behandlng av avloppsvatten Avloppsnät byggs ut främst tll områden närheten av nuvarande avloppsnät som märkts ut på rtnngen S På områden där avloppsnätet byggs ut beräknas fnnas crka 445 hushåll.

12 12 När tdtabeller för avloppssystemet görs upp kan man använda tll exempel genomsnttlg avloppslängd per hushåll, det betyder att man bygger avloppsnät först tll de områden som är lönsammast. De prelmnärt beräknade kostnaderna för att bygga avloppsnät tll nya områden uppgår tll crka 4,06 mlj.. Utvdgnngsområdena presenteras punkt Man bör förbereda sg på att årlgen nvestera ca 2,5 % av återanskaffnngsvärdet sanerng och ombyggnad för att bevara systemet användbart skck. Avloppsnätens längder, återanskaffnngsvärden och nvesterngsbehov är sålunda enlgt följande: - Kronoby Vatten och Avlopp Ab: 73 km, återanskaffnngsvärde ca 2,92 mlj. (40 /m). Sanerngsbehov ca /a eller ca 1,8 lednngs-km/år. - Ab Terjärv Vatten och Avlopp: 27 km, återanskaffnngsvärde ca /a eller ca 0,7 lednngs-km/år 3.3. UNDANTAG FRÅN KRAV I AVLOPPSVATTENFÖRORDNING Avskten är att byggandet av avloppsnätet nleds år Beroende på statens och kommunens fnanserngsstuaton kan vssa delar av byggandet dra ut på tden ända tll år 2021 varför avloppssystemet nte kommer att bl färdgt nom den avloppsvattenförordnngen utsatta tden före Fastgheterna nom vattentjänstverkets verksamhetsområde har skyldghet att ansluta sg tll avloppsnätet. Man kan hos mljömyndgheten ansöka om befrelse från anslutnngsskyldgheten enlgt lag om vattentjänster 11. Mljömyndgheten fattar beslut om bevljande fall för fall enlgt övervägande genom att beakta lokala förhållanden, utlåtanden från övrga myndgheter och vattentjänstverket samt alla övrga saker som på ett betydande sätt påverkar saken. Bevljande av befrelse förutsätter att följande grunder uppfylls: anslutnngen skulle förorsaka fastghetsägaren eller nnehavaren ormlga kostnader; en ekonomsk och ändamålsenlg skötsel av vattentjänsten nte äventyras verksamhetsområdet; samt ytterlgare: att befrelsen nte förorsakar santära olägenheter eller förorenng av mljö. När övergångstden avloppsvattenförordnngen är slut har en del fastgheter möjlghet att enlgt 27 d mljöskyddslagen förlänga tden för utförandet av åtgärderna som förutsätts avloppsvattenförordnngen med högst 5 år åt gången. Sådana fastgheter kan vara fastgheter som jämfört med kraven förordnngen har ett otllräcklgt behandlngssystem för avloppsvatten men som lgger på ett sådant område dt ett gemensamt avloppssystem byggs strax efter år Den behörga kommunala myndgheten fattar på ansökan beslut om bevljandet efter att ha övervägt varje fall separat genom att beakta rmlgheten och mljöbelastnngens omfattnng som en helhet. När ett verksamhetsområde senare bestäms för området ska fastgheterna anslutas tll avloppsnätet eller så ska fastgheterna ansöka om befrelse från anslutnngsskyldgheten.

13 13 I nya fastgheter som byggs på vattentjänstverkets utvdgade verksamhetsområde eller på ett planerat gemensamt område för avloppssystem avgörs genomförandet av avloppssystemet som en del av bygglovet. I dessa objekt rekommenderas nstallaton av ett tllfällgt behandlngssystem eftersom fastgheterna senare ska anslutas tll nätet som byggs på området eller så ska befrelse från anslutnngsskyldgheten enlgt lagen om vattentjänster ansökas för dessa. Även ett tllfällgt behandlngssystem ska uppfylla renngskraven avloppsvattenförordnngen. 4. ÖVRIGA ÄRENDEN 4.1. BEDÖMNING AV KONSEKVENSER I lagen om förfarande vd mljökonsekvensbedömnng (MKB-lagen) förutsätts att den projektansvarge är tllräcklgt nformerad om projektets mljökonsekvenser. I lagen bestäms de projekt som MKB-förfarandet gäller. Ändå även sådana projekt, såsom normalt när vattentjänsten byggs ut, som nte omfattas av det som avses lagen ska den projektansvarge tllräcklg grad känna tll vlka konsekvenser projektet förorsakar mljön. Byggandet av nya vatten- och avloppslednngar har praktken ngen bestående nverkan på mljön. Nya förbndelse- och överförngslednngar ska redan med tanke på underhållet placeras längs befntlga vägar varvd också tllfällga olägenheter för landskapet som förorsakas av arbetet och underhållet är små. Vattentäkter och -renngsverk har nga skadlga konsekvenser för mljön. Grundvattenuttag sänker endast lokalt grundvattenytan. Grundvattenuttag kräver tllstånd av regonförvaltnngsverket och eventuella lokala olägenheter behandlas detta sammanhang. Avloppsrenngsverk och även små avloppsrenngsverk har en vss negatv nverkan på mljön. Avloppsvattnet leds på samma sätt som nuförtden. Inom Kronobys område bör man fästa specell uppmärksamhet på vattnets renhet eftersom det fnns få vattendrag som lämpar sg för rekreaton. Effektva avloppssystem och renng av avloppsvatten främjar saken. I den här utvecklngsplanen för vattentjänster föreslås att totalt crka 260 fastgheter på glesbygden ansluts tll avloppsnät. I ett genomsnttlgt hushåll antas bo 2,5 personer varvd antalet anslutna motsvarar en avloppsvattenmängd från crka 650 personer. Utvecklngen av nvånarantalet på området som anslutts tll avloppsverk och antalet nvånare utan anslutnng uppskattas utgående från planen vara följande:

14 14 år 2007 år Antalet anslutna boende Antalet boende utanför avloppsverket TOTALT Antalet boende hushåll utanför avloppsverket mnskar sålunda fram tll år 2020 med dryga 650 från nuvarande antal. Utöver detta bygger byar på Kronobys område egna avloppsnät med renngsverk. När behandlngsnvån på avloppsvattnet från glesbygder så smånngom blr bättre och behandlngseffekten hålls mnst på nuvarande nvå, mnskar avloppsvattenbelastnngen vattendrag. Nu behandlas glesbygdens avloppsvatten huvudsaklgen slamavskljare. Uppskattad belastnng per boende som leds tll vattendrag är dagsläget medeltal: BOD 7-ATU = 40 g/nv.d, tot.p = 2 g/nv.d, och tot.n = 12 g/nv.d. Efter år 2016 bör behandlngseffekten för avloppsvatten från glesbygden vara mnst följande: BOD 7-ATU 80 %, fosfor 70 % och kväve 30 %. När mängden obehandlat avloppsvatten från glesbygden uppskattas ska belastnngstal enlgt defntonen statsrådets förordnng om behandlng av hushålls avloppsvatten (542/2003) användas. Dessa är per boende (g/d) Bologsk syreförbruknng (BHK 7 ) 50 Totalt fosfor (Tot.P) 2,2 Totalt kväve (Tot.N) 14 g/d I centrumområden ska som BHK 7 -tal användas 70 g/nv.d. (Statsrådets förordnng om avloppsvatten från tätbebyggelse nr 888/2006) eller större tal. Renngseffekten avloppsrenngsverken har kalkylerna antagts vara: BOD 7,ATU 95 %, fosfor 95 % och kväve 60 %. Belastnngen från renat avloppsvatten beräknas enlgt genomsnttlg belastnng per boende och nvånarantal. Då får man följande prognos för belastnng tll vattendrag per boende ( tabellen följer renngseffekten från och med år 2020 på glesbygdsområdet renngskraven för mnbehandlng: BOD 80 %, P 70 % och N 30 %): Belastnng g/nv.d Glesbebyggelse Avloppsverken År BOD 7 Tot.P Tot.N BOD 7 Tot.P Tot.N , , ,0 0,7 9,8 4 0,1 8,4 Om renngseffekten stannar på nuvarande nvå och avloppsvattensystemet på glesbygden byggs enlgt planen blr avloppsvattenbelastnngen tll vattendragen följande:

15 15 Belastnng, kg/d år 2008 år 2020 BOD7 - avloppsverk per fastghet TOTALT Tot.P - avloppsverk 0,24 0,32 - per fastghet 8,56 2,54 TOTALT 8,80 2,86 Tot.N - avloppsverk 21,8 28,5 - per fastghet 51,4 35,6 TOTALT 73,2 64,1 Belastnngen tll vattendragen mnskar avsevärt framför allt på grund av att man httar en lösnng för avloppssystem från glesbygden. Senast ska avloppsvatten från bostadshus på glesbygden behandlas Kronoby enlghet med mnmbehandlngskraven. Avloppsvattenbelastnngen från samhället och bebyggelsen tll vattendrag mnskar avsevärt före år Beräknngarna vsar att den organska belastnngen (BOD) tll vattendragen mnskar med crka 73 %, fosforn (P) med crka 63 % och totalkvävet (N) med 12 %. För att man ska uppnå alla planerade resultat, bör man på områden med ensklda renngssystem fastgheterna fästa specell uppmärksamhet på skötseln och övervaknngen av renngssystemen. Man bör koncentrera skötseln av renngsverken. Då skulle dessas drftsäkerhet förbättras och på lång skt stannar också kostnaderna som rktas mot fastgheten på en rmlg nvå (man undvker felnvesterngar och systemens lvslängd förlängs) INFORMATION, HÅLLA SIG A JOUR OCH ÖVERVAKNING AV GENOMFÖRING Denna utvecklngsplan för vattentjänster hålls framlagd tll påseende. Utlåtanden om utvecklngsplanen för vattentjänster begärs av myndgheter och avloppsbolagen. Vd behov korrgeras planen utgående från utlåtandena och övrg feedback. I första hand ansvarar Kronobys kommuns teknska verk för övervakandet av att åtgärdsförslagen denna plan genomförs. Hela planen ska granskas när vattentjänstförhållandena avsevärt ändras och senast efter fem år det vll säga år Senäjok den 21 november 2013 Ramboll Fnland Ab

16 Ramboll Fnland Oy KRONOBY KOMMUN Utvecklngsplan för vattentjänster Ramboll Fnland Ab Ruuknte Senäjok

17 I INNEHÅLLSFÖRTECKNING: INLEDNING... 1 ÖVERSIKT TYNGDPUNKTER OCH MÅL FÖR KOMMUNENS VATTENTJÄNSTER OMRÅDEN UTANFÖR VERKSAMHETSOMRÅDENA NULÄGET Hushållsvatten Avloppsvatten och slam BEHOVSOMRÅDEN FÖR NÄT Hushållsvatten Avloppsvatten ÅTGÄRDER UTANFÖR NUVARANDE VERKSAMHETSOMRÅDEN Vattenanskaffnng och dstrbuton Avloppsnät och behandlng av avloppsvatten Allmänna utgångspunkter Avloppsystemets områdesndelnng VATTENTJÄNSTVERKENS VERKSAMHETSOMRÅDEN NULÄGE, PROBLEM OCH UTVECKLINGSBEHOV Vattentjänstverkens behov Verksamhetsområden Utvecklngsbehov Avloppsverkens utvecklngsbehov Verksamhetsområden ÅTGÄRDER OCH ÅTGÄRDSPROGRAM PÅ NUVARANDE VERKSAMHETSOMRÅDEN Vattenanskaffnng och dstrbuton Avloppsnät och behandlng av avloppsvatten UNDANTAG FRÅN KRAV I AVLOPPSVATTENFÖRORDNING ÖVRIGA ÄRENDEN C:\Documents and Settngs\benta.frojdo\Lokala nställnngar\temporary Internet Fles\Content.Outlook\3RKXQFQM\kruunupyy Kehttämssuunntelma RUOTSI Slutlg.docx

18 II 4.1. BEDÖMNING AV KONSEKVENSER INFORMATION, HÅLLA SIG A JOUR OCH ÖVERVAKNING AV GENOMFÖRING Blaga 1 Blaga 2 Blaga 3 Mnrenngsverkens kostnader Alternatv för behandlng av avloppsvatten på glesbygden Kostnader enlgt utvecklngsplan för vattentjänster, sammandrag RITNINGAR RITN.NR Avloppsnät, karta 1: S Vattenanskaffnng och dstrbuton, karta 1: S C:\Documents and Settngs\benta.frojdo\Lokala nställnngar\temporary Internet Fles\Content.Outlook\3RKXQFQM\kruunupyy Kehttämssuunntelma RUOTSI Slutlg.docx

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 19.2.2013

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 19.2.2013 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1/2013 1/1 Sammanträdestd Tsdagen den 19 februar 2013 kl. 13.00-14.40 Sammanträdesplats Kommungården Beslutande: Ersättare: Broända, Helena Wstbacka, Inger Enfors, Vdar Furu, Danel,

Läs mer

Generellt ägardirektiv

Generellt ägardirektiv Generellt ägardrektv Kommunala bolag Fastställt av kommunfullmäktge 2014-11-06, 223 Dnr 2014.0450.107 2 Generellt ägardrektv för Fnspångs kommuns drekt eller ndrekt helägda bolag Detta ägardrektv ska antas

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 20.3.2012. Grankvist, Mona-Lisa Koivusalo, Mats Sjölund, Jan, frånv. Wistbacka, Inger Wassborr, Ossian

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 20.3.2012. Grankvist, Mona-Lisa Koivusalo, Mats Sjölund, Jan, frånv. Wistbacka, Inger Wassborr, Ossian SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 2/2012 2/18 Sammanträdestd Tsdagen den 20 mars 2012 kl. 13.00-14.05 Sammanträdesplats Magges Grllcafé Beslutande: Ersättare: Grankvst, Mona-Lsa Kovusalo, Mats Sjölund, Jan, frånv.

Läs mer

BEREDSKAP MOT ATOMOLYCKOR I SVERIGE

BEREDSKAP MOT ATOMOLYCKOR I SVERIGE SSI:1';74-O15 BEREDSKAP MOT ATOMOLYCKOR I SVERIGE John-Chrster Lndll Pack, 104 01 STOCKHOIJ! ;4 aprl 1974 BEREDSOP TJÖT ATOMOLYCKOR I SVERIGE Manuskrpt grundat på ett föredrag vd kärnkraftmötot Köpenhamn,

Läs mer

Tillfälliga elanläggningar (Källor: SEK handbok 415 oktober 2007, SS4364000 kap 704, ELSÄK-FS)

Tillfälliga elanläggningar (Källor: SEK handbok 415 oktober 2007, SS4364000 kap 704, ELSÄK-FS) Approved by/godkänt av (tjänsteställebetecknng namn) QFD Dck Erksson Issued by/utfärdat av (tjänsteställebetecknng namn telefon) To/Tll (tjänsteställebetecknng namn) Instrukton Ttle/Rubrk Fle name/flnamn

Läs mer

Renhållningsordning för Finspångs kommun

Renhållningsordning för Finspångs kommun Renhållnngsordnng för Fnspångs kommun Föreskrfter Antagen av kommunfullmäktge 2014-03-26 ( 69) F Ö RE S K RI F T E R Renhållnngsordnng för Fnspångs kommun Fnspångs kommun 612 80 Fnspång Telefon 0122-85

Läs mer

Renhållningsordning för Finspångs kommun

Renhållningsordning för Finspångs kommun Renhållnngsordnng för Fnspångs kommun Avfallsplan 2014-2018 Antagen av kommunfullmäktge 2014-03-26 ( 69) A V F A L L S P L A N 2 0 1 4-2 0 1 8 Renhållnngsordnng för Fnspångs kommun Fnspångs kommun 612

Läs mer

Ny renhållningsordning för Finspångs kommun, yttrande till Finspångs kommun

Ny renhållningsordning för Finspångs kommun, yttrande till Finspångs kommun 1 (1) Mljö och samhällsbyggnadsförvaltnngen ToS, Mare Hägglund 2013-05-16 Dnr KS 2013-318 Dnr Sbn 2013-185 Kommunstyrelsen Ny renhållnngsordnng för Fnspångs kommun, yttrande tll Fnspångs kommun Förslag

Läs mer

Bankernas kapitalkrav med Basel 2

Bankernas kapitalkrav med Basel 2 RAPPORT DEN 16 jun 2006 DNR 05-5630-010 2006 : 6 Bankernas kaptalkrav med Basel 2 R A P P o r t 2 0 0 6 : 6 Bankernas kaptalkrav med Basel 2 R a p p o r t 2 0 0 6 : 6 INNEHÅLL SAMMANFATTNING 31 RESULTAT

Läs mer

KYRKSLÄTTS KOMMUN ALLMÄNNA PRINCIPER FÖR UTVECKLINGEN AV VATTENTJÄNSTERNA PÅ GLESBYGDEN

KYRKSLÄTTS KOMMUN ALLMÄNNA PRINCIPER FÖR UTVECKLINGEN AV VATTENTJÄNSTERNA PÅ GLESBYGDEN Allmänna principer för utvecklingen av vattenförsörjningen på glesbygden 1 (7) KYRKSLÄTTS KOMMUN ALLMÄNNA PRINCIPER FÖR UTVECKLINGEN AV VATTENTJÄNSTERNA PÅ GLESBYGDEN Godkända av kommunfullmäktige 19.12.2013

Läs mer

Beräkna standardavvikelser för efterfrågevariationer

Beräkna standardavvikelser för efterfrågevariationer Handbok materalstyrnng - Del B Parametrar och varabler B 41 Beräkna standardavvkelser för efterfrågevaratoner och prognosfel En standardavvkelse är ett sprdnngsmått som anger hur mycket en storhet varerar.

Läs mer

GRÄNSBETECKNINGAR _. --- --- ALLMÄN PLATS KVARTERSMARK :B,H ' =-'.=.' ~ 1-~.1-._. - J. K Ll_... +000,0 Föreskriven höjd över nollplanet.

GRÄNSBETECKNINGAR _. --- --- ALLMÄN PLATS KVARTERSMARK :B,H ' =-'.=.' ~ 1-~.1-._. - J. K Ll_... +000,0 Föreskriven höjd över nollplanet. DETALJPLAN FÖR DELAR AV Hötorget Hötorgsgatan och kv Sgyn SKARA TÄTORT SKARA KOMMUN UPPRÄTTAD DEN 3 FEBRUAR OCH REVDERAD DEN 10 MARS 1994 ÖSTEN ANDERSSON STADSARKTEKT Planbestämmelser ERK WESTLN PLANARKTEKT

Läs mer

En studiecirkel om Stockholms katolska stifts församlingsordning

En studiecirkel om Stockholms katolska stifts församlingsordning En studecrkel om Stockholms katolska stfts församlngsordnng Studeplan STO CK HOLM S K AT O L S K A S T I F T 1234 D I OECE S I S HOL M I ENS IS En studecrkel om Stockholm katolska stfts församlngsordnng

Läs mer

Fastigheten upplåts för vandrarhems- och däred saranängande verksamet.

Fastigheten upplåts för vandrarhems- och däred saranängande verksamet. rh \.)1' Y' '/ ()(j,'- -r '.' P- -c., (l/ V) '--~-.~. (0 / v.' ç.(úo 9- d t. 1')/ Kommunstyrelsens handlng nr 54/2007 Mellan Svenska Turstförenngen STF AB, org.nr 556415-4259, Box 25, 101 20 Stockholm,

Läs mer

VA-taxa 2014 för Karlsborgs kommun

VA-taxa 2014 för Karlsborgs kommun Blaga 81 KF 136 20131127 Karlsborgs kommun Vaenheten 1 (12) VAtaxa 2014 för Karlsborgs kommun TAXA för Karlsborgs kommuns allmänna vatten och avloppsanläggnng Antagen av kommunfullmäktge 20131127 Huvudman

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (6) Dnr 2013:5253

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (6) Dnr 2013:5253 Skolnspektonen Utbldnngsdepartementet 2013-11-06 103 33 Stockholm 1 (6) Yttrande över betänkandet Kommunal vuxenutbldnng på grundläggande nvå - en översyn för ökad ndvdanpassnng och effektvtet (SOU 2013:20)

Läs mer

Kommunstyrelsens handling nr 14/2009 IZatrineholms kommun " A VT AL OM ANLÄGGNINGSARRENDE. Arrendator: Elproduktion i Stockholm AB

Kommunstyrelsens handling nr 14/2009 IZatrineholms kommun  A VT AL OM ANLÄGGNINGSARRENDE. Arrendator: Elproduktion i Stockholm AB Kommunstyrelsens handlng nr 14/2009 Zatrneholms kommun " Y' /- / /) f. cj ' () ~ -,~?:5 1'- ': ( ~Y- l) Í/,,;.-l ~,. "f,.. 9-DìY1 ~ c D "::") Närngslv och Tlväxt 1 (6) A VT AL OM ANLÄGGNNGSARRENDE Bakgrund,

Läs mer

Vattendistribution och avlopp. Raseborg. Arbetsnr: E Åbo

Vattendistribution och avlopp. Raseborg. Arbetsnr: E Åbo SKÅLDÖ VATTENANDELSLAGS VERKSAM- HETSOMRÅDE Vattendistribution och avlopp Raseborg Arbetsnr: E25781 Åbo 10.09.2013 AIRIX Miljö Ab PB 669 20701 Åbo Telefon 010 241 4400 www.airix.fi Kontor: Tammerfors,

Läs mer

KVALITETSDEKLARATION

KVALITETSDEKLARATION 2019-06-17 1 (8) KVALITETSDEKLARATION Statstk om kommunal famlerådgvnng 2018 Ämnesområde Socaltänst Statstkområde Famlerådgvnng Produktkod SO0206 Referenstd År 2018 2019-06-17 2 (8) Statstkens kvaltet...

Läs mer

för alla i Landskrona

för alla i Landskrona , den 3 september LANDSKRDlHLA 2015 STAD K015/[\flUf STYRELSEN 201509 0 7 Ank. Darenr. ldossenr. Moton: Utrymme för alla Regerngen beslutade antalet maj 2008 nleda ett urbant bostadråden männskor de mest

Läs mer

Folkrätten och kriget mot terrorismen

Folkrätten och kriget mot terrorismen Mänsklga demokrat Folkrätten FN I den här teorbakgrunden: presenterar v en överskt av folkrätten de hot den har utsatts för genom det onskränkta krget mot terrorsmen åskådlggör v FN:s roll ett väl fungerande

Läs mer

unicon ANALYS AV DATORER I KONTROLLRUM FÖR KÄRNKRAFTVERK SLUTRAPPORT 1984-03-01 UNICON FÖRENADE KONSULTER

unicon ANALYS AV DATORER I KONTROLLRUM FÖR KÄRNKRAFTVERK SLUTRAPPORT 1984-03-01 UNICON FÖRENADE KONSULTER uncon ANALYS AV DATORER I KONTROLLRUM FÖR KÄRNKRAFTVERK SLUTRAPPORT 1984-03-01 UNICON FÖRENADE KONSULTER uncon STEN LEIJONHUFVUD URS LINDHOLM ANALYS AV DATORER I KONTROLLRUM FÖR KÄRNKRAFTVERK SLUTRAPPORT

Läs mer

Handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

Handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan Fnspångs kommuns skolkuratorer 2014-08-22 Handlngsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck skolan Framtagen utfrån Länsstyrelsens publkatoner Om våld hederns namn & Våga göra skllnad För mer nformaton

Läs mer

Riktlinjer för avgifter och ersättningar till kommunen vid insatser enligt LSS

Riktlinjer för avgifter och ersättningar till kommunen vid insatser enligt LSS Rktlnjer för avgfter och ersättnngar tll kommunen vd nsatser enlgt LSS Beslutad av kommunfullmäktge 2013-03-27, 74 Rktlnjer för avgfter och ersättnngar tll kommunen vd nsatser enlgt LSS Fnspångs kommun

Läs mer

Stresstest för försäkrings- och driftskostnadsrisker inom skadeförsäkring

Stresstest för försäkrings- och driftskostnadsrisker inom skadeförsäkring PROMEMORIA Datum 007-1-18 FI Dnr 07-1171-30 Fnansnspektonen Författare Bengt von Bahr, Younes Elonq och Erk Elvers P.O. Box 6750 SE-113 85 Stockholm [Sveavägen 167] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 4 13 35

Läs mer

PRINCIPER FÖR FÖRÄNDRING

PRINCIPER FÖR FÖRÄNDRING NÄRPES STAD PRINCIPER FÖR FÖRÄNDRING AV FRITIDSBOENDE TILL FAST BOENDE INLEDNING Via en motion i stadsfullmäktige om havsnära boende har det aktualiserats att fastställa principer för förändring av fritidsboende

Läs mer

Stresstest för försäkrings- och driftskostnadsrisker inom skadeförsäkring

Stresstest för försäkrings- och driftskostnadsrisker inom skadeförsäkring PROMEMORIA Datum 01-06-5 Fnansnspektonen Författare Bengt von Bahr, Younes Elonq och Erk Elvers Box 6750 SE-113 85 Stockholm [Sveavägen 167] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 4 13 35 fnansnspektonen@f.se www.f.se

Läs mer

FÖRDJUPNINGS-PM. Nr 6. 2010. Kommunalt finansierad sysselsättning och arbetade timmar i privat sektor. Av Jenny von Greiff

FÖRDJUPNINGS-PM. Nr 6. 2010. Kommunalt finansierad sysselsättning och arbetade timmar i privat sektor. Av Jenny von Greiff FÖRDJUPNINGS-PM Nr 6. 20 Kommunalt fnanserad sysselsättnng och arbetade tmmar prvat sektor Av Jenny von Greff Dnr 13-15- Kommunalt fnanserad sysselsättnng och arbetade tmmar prvat sektor Inlednng Utförsäljnng

Läs mer

Beställningsintervall i periodbeställningssystem

Beställningsintervall i periodbeställningssystem Handbok materalstyrnng - Del D Bestämnng av orderkvantteter D 41 Beställnngsntervall perodbeställnngssystem Ett perodbeställnngssystem är ett med beställnngspunktssystem besläktat system för materalstyrnng.

Läs mer

~ ~ 'o II DJULÖ O /` ~ ~~ 1 ~ Rekreation. Fördjupning av översiktsplanen fiör. Stora Djulö säteri med omgivningar ~~ ~~~

~ ~ 'o II DJULÖ O /` ~ ~~ 1 ~ Rekreation. Fördjupning av översiktsplanen fiör. Stora Djulö säteri med omgivningar ~~ ~~~ Kommunstyrelsens handlng nr 1/2012 Fördjupnng av översktsplanen för FÖRÄNDRINGAR Stora Djulö säter med omgvnngar O Bostäder anpassade tll landskapet Katrneholms kommun ~~~~~~_:, O Utvdgnng av skogskyrkogården

Läs mer

Hjortdjurens inverkan på tillväxt av produktionsträd och rekrytering av betesbegärliga trädslag

Hjortdjurens inverkan på tillväxt av produktionsträd och rekrytering av betesbegärliga trädslag RAPPORT 9 2011 Hjortdjurens nverkan på tllväxt av produktonsträd och rekryterng av betesbegärlga trädslag - problembeskrvnng, orsaker och förslag tll åtgärder Jonas Bergqust, Chrster Kalén, Hasse Berglund

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Sagomossens förskola

Handlingsplan. Grön Flagg. Sagomossens förskola Handlngsplan Grön Flagg Sagomossens förskola Kommentar från Håll Sverge Rent 2015-08-11 12:42: Det låter som en bra dé att ntegrera mljörådet förskolerådet som har en sån bred representaton. N har vktga

Läs mer

Lösningar modul 3 - Lokala nätverk

Lösningar modul 3 - Lokala nätverk 3. Lokala nätverk 3.1 TOPOLOGIER a) Stjärna, rng och buss. b) Nät kopplas ofta fysskt som en stjärna, där tll exempel kablar dras tll varje kontorsrum från en gemensam central. I centralen kan man sedan

Läs mer

Skoldemokratiplan Principer och guide till elevinflytande

Skoldemokratiplan Principer och guide till elevinflytande Skoldemokratplan Prncper och gude tll elevnflytande I Skoldemokratplan Antagen av kommunfullmäktge 2012-02-29, 49 Fnspångs kommun 612 80 Fnspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@fnspang.se

Läs mer

Förslag till energiplan

Förslag till energiplan Förslag tll energplan Blaga 1: Planerngsförutsättnngar 2014-05-20 Remssverson BI L A G A 1 : P L A N E RI N G S F Ö R UT S Ä T T N I N G A R Förslag tll energplan Fnspångs kommun 612 80 Fnspång Telefon

Läs mer

Steg 1 Arbeta med frågor till filmen Jespers glasögon

Steg 1 Arbeta med frågor till filmen Jespers glasögon k r b u R pers s e J n o g ö s gla ss man m o l b j a M 4 l 201 a r e t a m tude teg tre s g n n v En ö Steg 1 Arbeta med frågor tll flmen Jespers glasögon Börja med att se flmen Jespers glasögon på majblomman.se.

Läs mer

RP 174/2009 rd. utgående från kommunens kalkylerade kostnader

RP 174/2009 rd. utgående från kommunens kalkylerade kostnader Regerngens proposton tll Rksdagen med förslag tll lag om statsandel för kommunal basservce, lag om fnanserng av undervsnngs- och kulturverksamhet och lagar om ändrng av vssa lagar som har samband med dem

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Östra förskolan

Handlingsplan. Grön Flagg. Östra förskolan Handlngsplan Grön Flagg Östra förskolan Kommentar från Håll Sverge Rent 2013-02-20 17:47: Vad härlgt med tteln V ger barnen TID. Bra tänkt! Låter så postvt och självklart men nte alls lätt dagens samhälle.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 18.9.2012. Grankvist, Mona-Lisa Koivusalo, Mats Sjölund, Jan Wistbacka, Inger Wassborr, Ossian, frånv.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 18.9.2012. Grankvist, Mona-Lisa Koivusalo, Mats Sjölund, Jan Wistbacka, Inger Wassborr, Ossian, frånv. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5/2012 5/93 Sammanträdestd Tsdagen den 18 september 2012 kl. 13.00-14.15 Sammanträdesplats Kommungården Beslutande: Ersättare: Grankvst, Mona-Lsa Kovusalo, Mats Sjölund, Jan Wstbacka,

Läs mer

KVALITETSKRITERIER FÖR NÄTBASERADE LÄROMEDEL

KVALITETSKRITERIER FÖR NÄTBASERADE LÄROMEDEL KVALITETSKRITERIER FÖR NÄTBASERADE LÄROMEDEL Arbetsgruppsrapport 16.12.2005 Duplkat 3/2006 Utbldnngsstyrelsen och författarna Tm Eja Högman ISBN 952-13-2767-7 (nb.) ISBN 952-13-2768-5 (pdf) ISSN 1237-6590

Läs mer

Några exempel på de vanligaste fungerande lösningarna för avloppsvattenbehandling i glesbygden

Några exempel på de vanligaste fungerande lösningarna för avloppsvattenbehandling i glesbygden Några exempel på de vanligaste fungerande lösningarna för avloppsvattenbehandling i glesbygden Målsättningen för avloppsvattenbehandlingen i Väståboland är att hindra förorening av vattendrag och grundvatten

Läs mer

AIRIX Miljö Ab Kimitoöns utvecklingsplan för vattenförsörjningen E23134 Utvecklingsåtgärder Bilaga I (1/7)

AIRIX Miljö Ab Kimitoöns utvecklingsplan för vattenförsörjningen E23134 Utvecklingsåtgärder Bilaga I (1/7) Utvecklingsåtgärder Bilaga I (1/7) UTVECKLINGSÅTGÄRDER Vattenanskaffning för Arrangemang för Dalsbruks ytvattentäkt Reservtäkt och bevarande av beredskap Ytvattentäktens bevarande i funktionsdugligt skick.

Läs mer

Om ja, hur har ni lagt upp och arbetat i Grön Flagg-rådet/samlingarna med barnen och hur har det upplevts?

Om ja, hur har ni lagt upp och arbetat i Grön Flagg-rådet/samlingarna med barnen och hur har det upplevts? I er rapport dokumenterar n kontnuerlgt och laddar upp blder. N beskrver vad n har gjort, hur n har gått tllväga arbetsprocessen och hur barnen fått nflytande. Här fnns utrymme för reflektoner från barn

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Förskolan Trollet

Handlingsplan. Grön Flagg. Förskolan Trollet Handlngsplan Grön Flagg Förskolan Trollet Kommentar från Håll Sverge Rent 2013-06-24 14:09: N har fna och ntressanta utvecklngsområden med aktvteter som anpassas efter barnens förmågor - Bra jobbat. Låt

Läs mer

A2009:004. Regional utveckling i Sverige. Flerregional integration mellan modellerna STRAGO och raps. Christer Anderstig och Marcus Sundberg

A2009:004. Regional utveckling i Sverige. Flerregional integration mellan modellerna STRAGO och raps. Christer Anderstig och Marcus Sundberg A2009:004 Regonal utvecklng Sverge Flerregonal ntegraton mellan modellerna STRAGO och raps Chrster Anderstg och Marcus Sundberg Regonal utvecklng Sverge Flerregonal ntegraton mellan modellerna STRAGO

Läs mer

FÖRDJUPNINGS-PM. Nr 6. 2010. Kommunalt finansierad sysselsättning och arbetade timmar i privat sektor. Av Jenny von Greiff

FÖRDJUPNINGS-PM. Nr 6. 2010. Kommunalt finansierad sysselsättning och arbetade timmar i privat sektor. Av Jenny von Greiff FÖRDJUPNINGS-PM Nr 6. 2010 Kommunalt fnanserad sysselsättnng och arbetade tmmar prvat sektor Av Jenny von Greff Dnr 13-15-10 Kommunalt fnanserad sysselsättnng och arbetade tmmar prvat sektor Inlednng Utförsäljnng

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Förskolan Näckrosen

Handlingsplan. Grön Flagg. Förskolan Näckrosen Handlngsplan Grön Flagg Förskolan Näckrosen Kommentar från Håll Sverge Rent 2015-07-28 12:15: N har vktga och spännande utvecklngsområden krng tema. Utmana gärna barnen med öppna frågor de olka utvecklngsområdena

Läs mer

Utbildningsavkastning i Sverige

Utbildningsavkastning i Sverige NATIONALEKONOMISKA INSTITUTIONEN Uppsala Unverstet Examensarbete D Författare: Markus Barth Handledare: Bertl Holmlund Vårtermnen 2006 Utbldnngsavkastnng Sverge Sammandrag I denna uppsats kommer två olka

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Pysslingförskolan Gläntan

Handlingsplan. Grön Flagg. Pysslingförskolan Gläntan Handlngsplan Grön Flagg Pysslngförskolan Gläntan Kommentar från Håll Sverge Rent 2014-09-19 11:18: Vlka fna och vktga utvecklngsområden n valt - det n gör kommer säkert att skapa engagemang och nyfkenhet

Läs mer

(MP) Bilaga KS 2018/ 60/2, yttrande från kommunstyrelsens förvaltning Bilaga KS 2018/60/4, yttrande kommunstyrelsens ordförande

(MP) Bilaga KS 2018/ 60/2, yttrande från kommunstyrelsens förvaltning Bilaga KS 2018/60/4, yttrande kommunstyrelsens ordförande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 30 (48) _ SA LA LEDNINGSUTSKOTTET KQMM UN Sammanträdesdatum 2018-03 20 Dnr 2017/1081 - (a Moton demokrat på klarspråk INLEDNING Erk Åberg (MP) och Ingela Klholm Lndström [MP] nkom

Läs mer

DEL I. Matematiska Institutionen KTH

DEL I. Matematiska Institutionen KTH 1 Matematsa Insttutonen KTH Lösnngar tll tentamenssrvnng på ursen Dsret Matemat, moment A, för D och F, SF1631 och SF1630, den 4 jun 009 l 08.00-13.00. Hjälpmedel: Inga hjälpmedel är tllåtna på tentamenssrvnngen.

Läs mer

Projektplan för samhällsbyggnadsprojekt 2012 2014 GODKÄND AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 13 FEBRUARI 2012

Projektplan för samhällsbyggnadsprojekt 2012 2014 GODKÄND AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 13 FEBRUARI 2012 Projektplan för samhällsbyggnadsprojekt 2012 2014 GODKÄND AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 13 FEBRUARI 2012 Inlednng 3 Syfte...3 Hur projektplanen tas fram...3 Dsposton...3 Förutsättnngar 5 Bostäder och befolknng...5

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Saltängens förskola

Handlingsplan. Grön Flagg. Saltängens förskola Handlngsplan Grön Flagg Saltängens förskola Kommentar från Håll Sverge Rent 2014-08-19 13:46: N har en mycket ambtös och välplanerad handlngsplan med många aktvteter som säkert kommer att skapa stort engagemang

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Berga förskola

Handlingsplan. Grön Flagg. Berga förskola Handlngsplan Grön Flagg Berga förskola Kommentar från Håll Sverge Rent 2013-12-13 09:50: Bra utvecklngsområden med aktvteter som passar barnen. Tänk på att vara medforskare och låta barnen styra. Berätta

Läs mer

Viktigt säkerhetsmeddelande

Viktigt säkerhetsmeddelande ADVIA Centaur -nstrumenten Dmenson Vsta -nstrumenten IMMULITE -nstrumenten CC 17-06.A.OU Januar 2017 Förhöjda resultat patentprover på grund av korsreaktvtet med DHEA- vd progesteronanalys Enlgt våra noterngar

Läs mer

Komplettering till broschyren Bra behandling av avloppsvatten 18.6.04

Komplettering till broschyren Bra behandling av avloppsvatten 18.6.04 BEHANDLING AV AVLOPPSVATTEN I GLESBYGDEN I LOJO Statsrådets förordning om behandling av hushållsavloppsvatten i områden utanför vattenverkens avloppsnät (avloppsvattenförordningen 542/2003) och Lojo stads

Läs mer

DennA tematid ning är en Annons från nextm e D i A. Framtidens Energi. Positiva trender för förnybar energi i Sverige och världen

DennA tematid ning är en Annons från nextm e D i A. Framtidens Energi. Positiva trender för förnybar energi i Sverige och världen DennA tematd nng är en från nextm e D A Framtdens Energ för en hållbar utvecklng och konkurrenskraft Energforsknng ntegrerad del av svensk energpoltk Postva trender för förnybar energ Sverge och världen

Läs mer

Fond-i-fonder. med global placeringsinriktning. Ett konkurrenskraftigt alternativ till globalfonder? En jämförelse med fokus på risk och avkastning.

Fond-i-fonder. med global placeringsinriktning. Ett konkurrenskraftigt alternativ till globalfonder? En jämförelse med fokus på risk och avkastning. Uppsala Unverstet Företagsekonomska nsttutonen Magsteruppsats HT 2009 Fond--fonder med global placerngsnrktnng Ett konkurrenskraftgt alternatv tll globalfonder? En jämförelse med fokus på rsk och avkastnng.

Läs mer

20859 LOVISA STAD UTREDNINGSPLAN FÖR VATTENTJÄNSTER PÅ STRANDDELGENERALPLANENS OMRÅDE 10.4.2007

20859 LOVISA STAD UTREDNINGSPLAN FÖR VATTENTJÄNSTER PÅ STRANDDELGENERALPLANENS OMRÅDE 10.4.2007 20859 LOVISA STAD UTREDNINGSPLAN FÖR VATTENTJÄNSTER PÅ STRANDDELGENERALPLANENS OMRÅDE 10.4.2007 OSOITE/ADDRESS Terveystie 2 FIN-15870 HOLLOLA PUH./TEL +358-(0)3-52 351 FAKSI/TELEFAX +358-(0)3-523 5252

Läs mer

Ensamma kan vi inte förändra

Ensamma kan vi inte förändra 2013, vnter/vår Behandlngsföreståndaren har ordet Drogtestnng Ultmatum på jobbet ledde tll nyktert lv Vårdutbldnngsprogram för företagshälsovården Ideella resurser vd mssbruk för företagshälsovården Arbetsplatsprogram

Läs mer

KURS-PM för. Namn på kurs (YTLW37) 40 Yhp. Version 1.1 Uppdaterad

KURS-PM för. Namn på kurs (YTLW37) 40 Yhp. Version 1.1 Uppdaterad KURS-PM för Namn på kurs (YTLW37) 40 Yhp Verson 1.1 Uppdaterad -02-18 Kursens syfte: Syftet med den avslutande LIA-peroden är att den studerande ska få fördjupad erfarenhet från ett mjukvaruprojekt som

Läs mer

Riktlinjer för biståndshandläggning

Riktlinjer för biståndshandläggning Rktlnjer för bståndshandläggnng Enlgt Socaltjänstlagen Fnspångs kommun 2012-11-19 KS 2012.04.45.730 Rktlnjer för bståndshandläggnng Fnspångs kommun 612 80 Fnspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post:

Läs mer

Skolbelysning. Ecophon, fotograf: Hans Georg Esch

Skolbelysning. Ecophon, fotograf: Hans Georg Esch Skolbelysnng Ecophon, fotograf: Hans Georg Esch Skolan är Sverges vanlgaste arbetsplats. En arbetsplats för barn, ungdomar och vuxna. Skolmljön ska skapa förutsättnngar för kreatvtet och stmulera nlärnng.

Läs mer

DAGLIGVARUPRISERNA PÅ ÅLAND

DAGLIGVARUPRISERNA PÅ ÅLAND Rapport 2000:1 DAGLIGVARUPRISERNA PÅ ÅLAND - EN KOMPARATIV ANALYS I pdf-versonen av denna rapport saknas enkätblanketterna (blaga 2). En fullständg rapport pappersformat kan beställas från ÅSUB, tel. 018-25490,

Läs mer

Revisionsrapport. Finspångs kommun. Granskning av årsredovisning Matti Leskelä Stefan Knutsson

Revisionsrapport. Finspångs kommun. Granskning av årsredovisning Matti Leskelä Stefan Knutsson Revsonsrapport Gransknng av årsredovsnng 2011 Fnspångs kommun Matt Leskelä Stefan Knutsson 26 mars 2012 Gransknng av årsredovsnng 2011 Innehållsförtecknng 1 Sammanfattnng 1 2 Gransknngsnrktnng 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Dödlighetsundersökningar på KPA:s

Dödlighetsundersökningar på KPA:s Matematsk statstk Stockholms unverstet Dödlghetsundersöknngar på KPA:s bestånd av förmånsbestämda pensoner Sven-Erk Larsson Eamensarbete 6: Postal address: Matematsk statstk Dept. of Mathematcs Stockholms

Läs mer

Lånespecifika villkor

Lånespecifika villkor Lånespecfka vllkor Dessa lånespecfka vllkor utgör tllsammans med de allmänna vllkoren för Akta Sparbank Abp:s masskuldebrevsprogram av 29.4.2004 vllkoren för detta lån. De allmänna vllkoren tllämpas om

Läs mer

del av HÖGBY 1:2 m.fl. (Parkering i södra Finspångs centralort) Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande

del av HÖGBY 1:2 m.fl. (Parkering i södra Finspångs centralort) Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande Dnr 2012.0152.214 Samrådsredogörelse Datum 2013-04-24 1 (5) Detaljplan för del av HÖGBY 1:2 m.fl. (Parkerng södra Fnspångs centralort) Fnspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Läs mer

Bofakta. Brf Äppelblom Hildedal

Bofakta. Brf Äppelblom Hildedal Bofakta ldedal 2 Välkommen hem Att flytta tll ett nytt hem är alltd lka spännande. Att dessutom flytta tll ett helt nybyggt hem, där ngen bott tdgare, är extra specellt. ldedal Park förenar både grönska

Läs mer

28 st medlemmar (inkl. 9 st styrelsemedlemmar), representerande 27 st röstberättigade fastigheter, deltog i föreningsstämman.

28 st medlemmar (inkl. 9 st styrelsemedlemmar), representerande 27 st röstberättigade fastigheter, deltog i föreningsstämman. Td: 2016-03-14 kl. 19.00 Plats: Fjällenskolans röda matsal 28 st medlemmar (nkl. 9 st styrelsemedlemmar), representerande 27 st röstberättgade fastgheter, deltog förenngsstämman. 1. Stämmans öppnande.

Läs mer

Arbetskraftskostnadsindex 2008=100

Arbetskraftskostnadsindex 2008=100 Handböcker 47b Arbetskraftskostnadsndex 2008=100 Användarens handbok Handböcker 47b Arbetskraftskostnadsndex 2008=100 Användarens handbok Helsngfors 2013 Förfrågnngar: Pekka Haapala Hanna Jokmäk +358 9

Läs mer

II{FORMATIOFI TrR 1 BRF MAJROPARKE]V

II{FORMATIOFI TrR 1 BRF MAJROPARKE]V {FORMATOF TrR BRF MAJROPARKE]V ÅngTs FoRSTA MEDDELAYDE 9 l. TT STYREL.ST'TT 999-03-05.', :.. r.:;..a Årsstämman999 Tden går nu så fort att v redan är framme årsstämmotder. Årsstämman är beslutad att äga

Läs mer

Introduktionsersättning eller socialbidraghar ersättningsregim betydelse för integrationen av flyktingar? 1

Introduktionsersättning eller socialbidraghar ersättningsregim betydelse för integrationen av flyktingar? 1 UPPSALA UNIVERSITET Natonalekonomska Insttutonen Examensarbete D-uppsats, Ht-2005 Introduktonsersättnng eller socalbdraghar ersättnngsregm betydelse för ntegratonen av flyktngar? 1 Författare: Henrk Nlsson

Läs mer

Grön Flagg-rapport Berga förskola 2 jun 2015

Grön Flagg-rapport Berga förskola 2 jun 2015 Illustratoner: Anders Worm Grön Flagg-rapport Berga förskola 2 jun 2015 Kommentar från Håll Sverge Rent 2015-06-02 13:53: Vlken jättebra rapport n skckat n tll oss. Det är härlgt att läsa hur n utvecklat

Läs mer

2013-04-16. Motion om bättre villkor för vissa grupper beträffande uthyrning av FaBo s lägenheter. Dnr KS 2012-400

2013-04-16. Motion om bättre villkor för vissa grupper beträffande uthyrning av FaBo s lägenheter. Dnr KS 2012-400 Utdrag ur protokoll fört vd sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott Falkenberg FALKENBERG 2013-04-16 130 Moton om bättre vllkor för vssa grupper beträffande uthyrnng av FaBo s lägenheter. Dnr KS

Läs mer

DOM. Meddelad Malmö. Trelleborgs tingsrätts dom 1995-10-19, DT 556, se bilaga A. Gustaf Them, 160628-4519 Barsebäcksgatan 64, 216 20 MALMÖ

DOM. Meddelad Malmö. Trelleborgs tingsrätts dom 1995-10-19, DT 556, se bilaga A. Gustaf Them, 160628-4519 Barsebäcksgatan 64, 216 20 MALMÖ . Nummer DT 1224 l (9) 000AD01.SAM Överklagat avgörande Trelleborgs tngsrätts dom 1995-10-19, DT 556, se blaga A Klagande Gustaf Them, 160628-4519 Barsebäcksgatan 64, 216 20 MALMÖ Ombud Bolagsjursten Lef

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Stegatorps förskola

Handlingsplan. Grön Flagg. Stegatorps förskola Handlngsplan Grön Flagg Stegatorps förskola Kommentar från Håll Sverge Rent 2012-11-26 09:11: N har många spännande och vktga utvecklngsområden. Er handlngsplan känns genomarbetad med aktvteter som anpassas

Läs mer

Råd och tips för dig som vill bli framgångsrik hästföretagare!

Råd och tips för dig som vill bli framgångsrik hästföretagare! HÄSTFÖRETAGARPRAKTIKAN Råd och tps för dg som vll bl framgångsrk hästföretagare! Inlednng Har du en hästverksamhet tankarna? Fundera på varför! Trolgen delar du med de flesta andra hästföretagare en passon

Läs mer

Viktig information från din kommun!

Viktig information från din kommun! Vktg nformaton från dn kommun! Att bry sg om, är att öka tryggheten för oss alla! Foto: Johnny Franzén V vll alla uppnå det goda lvet. Där är tryggheten och säkerheten vktga beståndsdelar. Därför är de

Läs mer

209 Kommunstyrelsens ärendelista. 210 Informationsärenden. 211 Kvartalsrapport 1 2012. 212 Verkställighet av beslut

209 Kommunstyrelsens ärendelista. 210 Informationsärenden. 211 Kvartalsrapport 1 2012. 212 Verkställighet av beslut 2012-05-14 Paragrafer 209 Kommunstyrelsens ärendelsta 210 Informatonsärenden 211 Kvartalsrapport 1 2012 212 Verkställghet av beslut 213 Medborgarförslag en fasadtext för Kulturhuset med texten Muskskolan

Läs mer

Förberedelse INSTALLATION INFORMATION

Förberedelse INSTALLATION INFORMATION Förberedelse 1 Materalet tll Pergo lamnatgolv levereras med llustrerade anvsnngar. I texten nedan ger v förklarngar tll llustratonerna, som kan delas upp tre områden: Förberedelser, Läggnng och Rengörng.

Läs mer

Plan för avloppsvattensystem

Plan för avloppsvattensystem 1 Plan för avloppsvattensystem Bilaga till bygglovs- eller åtgärdstillståndsansökan Planen gäller: samt: nytt avloppsvattensystem till ny byggnad effektivering av befintligt avloppsvattensystem nytt avloppsvattensystem

Läs mer

PLUSVAL PRISLISTA 2016

PLUSVAL PRISLISTA 2016 PLUSVAL PRISLISTA 2016 PÅ 5 ÅR Det här är PLUSVAL Med KBAB:s plusval kan drömmen om ett personlgare boende bl verklghet. Modernt, klassskt, vågat eller stlrent; gör om dtt hem så att det passar just dg.

Läs mer

NYA BOSTÄDER VID PROFILVÄGEN Del av fastigheten Svälthagen 1:1. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande

NYA BOSTÄDER VID PROFILVÄGEN Del av fastigheten Svälthagen 1:1. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande Dnr BMN 10.0338 Samrådsredogörelse Datum 2011-02-01 1 (4) Detaljplan för NYA BOSTÄDER VID PROFILVÄGEN Del av fastgheten Svälthagen 1:1 Fnspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Läs mer

HR92. 2. Kort beskrivning. 1. Leveransomfattning

HR92. 2. Kort beskrivning. 1. Leveransomfattning 2. Kort beskrvnng HR92 Trådlös termostat. Leveransomfattnng I termostatens förpacknng httar du följande: 2 3 4 2443 Termostaten HR92 är eu.bac-certferad. Honeywell HR92 är en trådlös radatortermostat med

Läs mer

Nyhetsbrev 2015:3 från Sveriges Fiskevattenägareförbund

Nyhetsbrev 2015:3 från Sveriges Fiskevattenägareförbund Nyhetsbrev 2015:3 från Sverges Fskevägarebund 2015-09-29 Förbundsdrektör reflekterar Mljöorgansatoner mljömyndgheter gör mycket vktga nödvändga nsatser nom områd. M bland blr det rktgt fel da beror nästan

Läs mer

Performansanalys LHS/Tvåspråkighet och andraspråksinlärning Madeleine Midenstrand 2004-04-17

Performansanalys LHS/Tvåspråkighet och andraspråksinlärning Madeleine Midenstrand 2004-04-17 1 Inlednng Jag undervsar tyskar på folkhögskolan Nürnberg med omgvnngar. Inför uppgften att utföra en perforsanalys av en elevtext lät mna mest avancerade elever skrva en uppsats om vad de tyckte var svårt

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1(2) Mål nr 5679-10 meddelad Stockholm den 22 oktober 2010 KLAGANDE Folkfronten, 802444-5721 Ombud: Jur. kand. Benjamn Boman Blästadsgatan 34 589 23 Lnköpng ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Bosgårdens förskolor

Handlingsplan. Grön Flagg. Bosgårdens förskolor Handlngsplan Grön Flagg Bosgårdens förskolor Kommentar från Håll Sverge Rent 2015-08-11 14:16: Det är nsprerande att läsa hur n genom röstnng tagt tllvara barnens ntressen när n tagt fram er handlngsplan.

Läs mer

INVALLNINGSMODELLER FÖR PETROLEUMCISTERNER

INVALLNINGSMODELLER FÖR PETROLEUMCISTERNER KTH Byggvetenskap Samhällsbyggnad Kunglga Teknska Högskolan INVALLNINGSMODELLER FÖR PETROLEUMCISTERNER SECONDARY CONTAINMENT MODELS FOR PETROLEUM TANKS Examensarbete byggnadsteknk Nr 395 Byggvetenskap

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Hamregårds förskola

Handlingsplan. Grön Flagg. Hamregårds förskola Handlngsplan Grön Flagg Hamregårds förskola Kommentar från Håll Sverge Rent 2016-03-30 08:43: Vlket härlgt vattentema n ska arbeta med tllsammans med barnen och strålande att n utgått från barnens ntresse

Läs mer

2014 års brukarundersökning inom socialtjänstens vuxenavdelning i Halmstads kommun

2014 års brukarundersökning inom socialtjänstens vuxenavdelning i Halmstads kommun Halmstads kommun Socalförvaltnngen Vuxenavdelnngen 2014 års brukarundersöknng nom socaltjänstens vuxenavdelnng Halmstads kommun Sammanställnng av enkätresultat För rapport svarar Danel Johansson, Utvärderngsrngen

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Gärdesängens förskola

Handlingsplan. Grön Flagg. Gärdesängens förskola Handlngsplan Grön Flagg Gärdesängens förskola Kommentar från Håll Sverge Rent 20121012 11:04: Lte fler uppgfter tack... 20121023 15:38: N har vktga och relevanta mål samt aktvteter som kan göra alla delaktga

Läs mer

PROTOKOLL från ORDINARIE FÖRENINGSSTÄMMA 2013 i TRUMPETVÄGENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

PROTOKOLL från ORDINARIE FÖRENINGSSTÄMMA 2013 i TRUMPETVÄGENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Td: 2013-03-06 kl. 19.00 Plats: Fjällenskolans röda matsal 24 boende, representerande 23 röstberättgade fastgheter, deltog förenngsstämman. (Se blaga 3) 1. Stämmans öppnande. Styrelsens ordförande öppnade

Läs mer

N A T U R V Å R D S V E R K E T

N A T U R V Å R D S V E R K E T 5 Kselalger B e d ö m n n g s g r u vattendrag n d e r f ö r s j ö a r o c h v a t t e n d r a g Parameter Vsar sta hand effekter Hur ofta behöver man mäta? N på året ska man mäta? IPS organsk Nngspåver

Läs mer

Trafikljus stresstest för försäkrings- och driftskostnadsrisker inom livförsäkring

Trafikljus stresstest för försäkrings- och driftskostnadsrisker inom livförsäkring PROMEMORIA Datum 007-07-0 FI Dnr 07-1171-30 Fnansnspetonen Författare Bengt von Bahr, Göran Ronge P.O. Box 6750 SE-113 85 Stocholm [Sveavägen 167] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 4 13 35 fnansnspetonen@f.se

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författnngssamlng Förordnng om ändrng trafkförordnngen (1998:1276); SFS 2007:235 Utkom från trycket den 23 maj 2007 utfärdad den 10 maj 2007. Regerngen föreskrver fråga om trafkförordnngen (1998:1276)

Läs mer

Förberedelse INSTALLATION INFORMATION

Förberedelse INSTALLATION INFORMATION Förberedelse 1 Materalet tll Pergo trägolv levereras med llustrerade anvsnngar. I texten nedan ger v förklarngar tll llustratonerna, som kan delas upp tre områden: Förberedelser, Läggnng och Rengörng.

Läs mer

Att identifiera systemviktiga banker i Sverige vad kan kvantitativa indikatorer visa oss?

Att identifiera systemviktiga banker i Sverige vad kan kvantitativa indikatorer visa oss? Att dentfera systemvktga banker Sverge vad kan kvanttatva ndkatorer vsa oss? Elas Bengtsson, Ulf Holmberg och Krstan Jönsson* Författarna är verksamma vd Rksbankens avdelnng för fnansell stabltet. Elas

Läs mer

Snabbguide. Kaba elolegic programmeringsenhet 1364

Snabbguide. Kaba elolegic programmeringsenhet 1364 Snabbgude Kaba elolegc programmerngsenhet 1364 Innehåll Informaton Förpacknngsnnehåll 3 Textförklarng 3 Ansvar 3 Skydd av systemdata 3 Frmware 3 Programmera Starta och Stänga av 4 Mnneskort 4 Exportera

Läs mer