Mål-och inriktningsdokument för park-och naturnämnden 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mål-och inriktningsdokument för park-och naturnämnden 2015"

Transkript

1 Mål-och inriktningsdokument för park-och naturnämnden 2015 Ledning och styrning Syftet med det här dokumentet är att lyfta fram politiska mål, inriktningar och uppdrag som är särskilt prioriterade för Park och naturnämnden utifrån kommunfullmäktiges budget för år Dessa dokument skall ligga till grund för arbetet med att ta fram budgeten för Park och naturnämnden. Park och naturförvaltningen skall verka utifrån de tre hållbarhetsdimensionerna. Den sociala, ekologiska, och ekonomiska dimensionen. Dessa är ömsesidigt beroende av varandra. Den ekonomiska tillväxten är inte mycket värd om den samtidigt förstör vår miljö och påverkar klimatet. Inte heller om den skapar större ekonomiska klyftor i samhället. Hållbarhet innebär också att ta långsiktigt ekonomiskt ansvar. Perspektiv som särskilt ska beaktas i budgeten är barn-, jämställdhet-, mångfald-, och miljöperspektiv. Förvaltningen ska utifrån ett hela staden-perspektiv fortsätta samverkan samt utveckla denna med andra förvaltningar och bolag för att bidra till uppfyllelse av stadens och nämndens budget. Kommunfullmäktiges budget har fått en ny struktur med mål och inriktningar som anger de strategier och arbetssätt som bedöms bidra till måluppfyllelse. Uppdragen ska vara genomförda 2015 om annat inte anges. Alla uppdrag från tidigare år ska slutföras och rapporteras. I förvaltningens förslag till budget konkretiseras målen i detta dokument ytterligare, de bryts ner i mätbara mål och aktiviteter. Dessa ska analyseras och utvärderas under året. Rapportering till nämnden ska ske med resultat och analys. Om förvaltningen bedömer att något av målen inte kommer att uppnås ska nämnden informeras i ett så tidigt skede som möjligt för att kunna vidta lämpliga åtgärder. Budgeten ska vara utformad enligt modellen för balanserad styrning. Ledorden för en effektivare budgetprocess samt måluppfyllelse är dialog och kommunikation. Detta är viktigt såväl internt som externt. Detta dokument kommer att kompletteras med en del för de områden som berör Park och Naturnämnden, Fastighetsnämnden, Trafikkontoret och Byggnadsnämnden. Syftet är att tydligare stärka förvaltningens intressen i stadsutvecklingen och skapa en naturlig samarbetsplattform med andra förvaltningar. Prioriterade mål Kommunfullmäktiges prioriterade mål berör samtliga verksamheter i större eller mindre omfattning och budgeten ska respekteras i sin helhet. Vi har valt att dela upp dessa mål i två nivåer. Den första nivån består av mål där nämnd och förvaltning kan bidra i hög omfattning och den andra nivån där vi kan bidra fast i lägre omfattning och som partner eller rådgivare till annan nämnd/förvaltning eller styrelse/bolag.

2 Nivå 1 Mål Alla Göteborgare ska ha goda livschanser Unga göteborgares möjligheter till en rik och meningsfull fritid ska öka Göteborgarnas möjlighet att finna goda bostäder ska öka Unga göteborgare ska ges ökade möjligheter att påverka stadens utveckling Göteborgsamhället ska minska sin klimatpåverkan för att bli en klimatneutral stad Resurshushållningen ska öka Det hållbara resandet ska öka Den biologiska mångfalden ska främjas Tillgängligheten till kultur ska öka Osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor ska minska Upphandling av tjänster med social hänsyn ska öka Sysselsättningen för grupper långt bort från arbetsmarknaden ska öka Göteborgarnas möjlighet att delta i och utöva kulturaktiviteter ska öka Nivå 2 Mål Antalet hushåll i långvarigt beroende av försörjningsstad ska minska Skillnaderna i hälsa mellan olika socioekonomiska grupper och delar av Göteborg ska minska Äldres inflytande över sin vardag ska öka Skillnaden mellan män och kvinnors livsvillkor ska minska

3 Uppdrag som Park och Naturnämnden ska genomföra/bidra till Jämställdheten i stadens verksamheter ska öka Fler bostäder för personer med funktionsnedsättning ska tas fram Fortsatt full behovstäckning och minskade barngrupper i förskolan Andelen miljömåltider ska öka till minst 50% under mandatperioden. Av den arbetade tiden i Göteborgs Stad ska max fem procent utföras av timanställd personal Andelen födda utanför Norden samt andelen kvinnor ska öka på chefsnivå. Under 2015 ska minst 50% av stadens tjänsteupphandlingar göras med social hänsyn. För varor och tjänster som det finns ramavtal om ska upphandling ske enligt ramavtalet Prioriterade mål för nämnden Göteborg ska bli en renare stad Besöksantal och trivsel ska öka i våra parker, grönområden, bad och lekplatser Kvaliteten och kundnöjdheten inom rent, grönt och gata ska öka Uppdrag från nämnden Fortsätta arbetet med trädpolicyn och utveckla ett system för vård och underhåll av stadens träd på ett långssiktigt hållbart sätt i bred samverkan med övriga stadens aktörer. Förvaltningen ska under 2015 fortsätta arbetet med att ta fram ett friluftsprogram för Göteborg som bidrar till folkhälsa, integration och rikare kulturliv. Fortsätta arbetet med att minska underhållskulden Långsiktiga utvecklingsplaner hur stadsparkerna kan nyttjas i större utsträckning ska arbetas fram. Förbereda genomförandet av en internationell trädgårdsutställning 2016 Inriktning ekologiska dimensionen För att få en attraktiv och levande stad behöver bostäder, grönytor och verksamheter ges mer plats medan ytorna för bilar behöver komprimeras och effektiviseras. Gröna tak och väggar, ökad trädplantering och stadsnära odling bidrar till en mer hållbar stad. Park och naturförvaltningen ska aktivt bidra i arbetet med Västsvenska infrastrukturpaketet, utvecklingen av Älvstaden samt 400 årsjubileet.

4 Den biologiska mångfalden ska öka och här har Park och naturförvaltningen en viktig roll genom att både ge befolkningen tillgång till naturen samtidigt som de mänskliga störningarna av naturen ska minska. Förvaltningen ska intensifiera arbetet med den biologiska mångfalden. Det är viktigt att arbeta med beteendeförändringar för att göteborgarna ska slänga mindre skräp i naturen. All nedskräpning är inte lika uppenbart synligt. Microplaster som förorenar havet syns inte med blotta ögat men hamnar till slut i våra kroppar och mat. Förvaltningen ska arbeta för att minska mängden microplaster längs vår kust. Arbetet med grönplanen ska fortsätta och förvaltningen ska bidra till Göteborgs stads lokala miljömål. Dessutom skall arbetet med att göra Göteborg till en klimatneutral stad fortsätta. Park och natur ska motivera anställda att välja cykel, eller kollektivtrafik framför biltransporter där så är möjligt både för resor i tjänsten och till och från jobbet. Göteborgarna ska ges förutsättningar att cykla året runt. Park och natur ska öka sin samverkan med Trafikkontoret för att bidra till cykelfrämjande åtgärder året runt. Staden erbjuder de anställda att köpa ett årskort från Västtrafik. Årskortet innebär en lägre kostnad för den anställde samt att betalningen kan ske månadsvis. Detta ska förvaltningen erbjuda sina anställda. Park och naturförvaltningen har kompetens som kan bidra till att skolelever och förskolebarn får ett ökat intresse för djur och natur och att hålla rent i naturen. Arbetet med skolskogar och uteklassrum ska fortsätta. Trivseln ska öka i våra parker, grönområde, bad och lekplatser och andelen nya besökare ska öka. Olika marknadsföringsmetoder för att öka antalet besökare till stadens områden ska undersökas, gärna med upplevelsebaserad inriktning. När staden växer och förtätas är det viktigt att samtidigt värna bostadsnära grönområden särskilt med tanke på barn, klimat och folkhälsoperspektivet. För att säkerställa att förvaltningens kompetens tillvaratas i stadsplaneringen ska ett tätare arbete med samarbetsförvaltningarna inledas. Ett gemensamt mål och inriktningsdokument är ett led i detta. Park- och naturförvaltningen ska intensifiera arbetet med stadsnära odling för att underlätta för de i staden som vill odla. Park och naturförvaltningen ska bidra till en effektiv och kvalitativ planprocess för framtagande av bostäder och förskoleplatser. Resurshushållningen ska öka, det innebär att avfall ska förebyggas, alternativt återanvändas eller återvinnas. Inriktning sociala dimensionen Park och naturförvaltningen ska aktivt bidra i arbetet för mänskliga rättigheter, jämställdhet och mångfald. Det handlar såväl om bemötandefrågor gentemot medborgare som i vår personalpolitik. Park och naturförvaltningen ska utveckla det rehabiliterande arbetssättet vad gäller de offentligt anställda inom förvaltningen.

5 Inriktning ekonomiska dimensionen Göteborg växer och utvecklas, stadsplaneringen och grönfrågor påverkar hur staden upplevs av besökare. En vacker och ren stad är viktigt för Göteborgarna och stadens attraktivitet. Park och naturförvaltningen ska hjälpa till att stärka Göteborg som en evenemangsstad. Detta innebär bland annat att få njuta av kultur, och musikarrangemang i våra parker och grönområden. Våra vackra naturområden, parker och badplatser ska vara en del av turist och evenemangsstaden. Medborgarperspektivet Stadsmiljön är Göteborgarnas gemensamma vardagsrum, därför ska stadens miljöer vara trygga, städade, vackra och fria från skräp och klotter. Utvecklingen av generationsövergripande mötesplatser ska fortsätta. Mötesplatserna ska bidra till att människor reser till stadsdelar de inte så ofta besöker. Detta är tänkt att styrka integrationen. Det är tydligt att Park- och naturförvaltningen arbetar med frågor som ofta engagerar medborgarna, något som förväntas öka ytterligare de närmsta åren i och med projekt av mer omfattande karaktär likt Västlänken. Många av de frågor och funderingar som medborgarna ställer rör frågor där förvaltningen delar ansvaret tillsammans med andra förvaltningar. Medborgardialogen ska därför utökas tillsammans med andra förvaltningar för att effektivisera kontakten med medborgarna. Barn och unga samt äldre ska få möjlighet att påverka inom alla områden som berör dem. Särskilt fokus gäller stadsplaneringen. Park och naturförvaltningen ska bejaka och underlätta medborgarnas initiativ och idéer till hur stadens ytor kan användas. Park och naturförvaltningen ska ta tillvara medborgares och föreningars kraft och idéer. Tillgången till grönområden av olika karaktär är viktigt. Det ska vara möjligt att semestra hemma. Detta förutsätter att våra badplatser, grönområden med mera är trygga, tillgängliga för så många som möjligt samt trivsamma och inbjudande. Äldres önskemål, behov och förutsättningar för att kunna använda och uppskatta förvaltningens grönområden ska särskilt uppmärksammas. Närheten till grönområden i boendet och möjligheten till fysiska aktiviteter utomhus ska beaktas i stadsplaneringen, med särskilt fokus på barn och äldre. Alla ska ha en god boendemiljö. Nämnder och bolag ska aktivt arbeta för en giftfri miljö, med inriktning på barnen. Människor med funktionsnedsättning ska kunna ta del av våra verksamheter, därför ska tillgänglighetsanpassning av bad, och lekplatser fortsätta successivt Medarbetarperspektivet Park och naturförvaltningen ska vara en bra arbetsgivare där anställda har inflytande över sitt arbete. Deras kompetens ska synliggöras och tillvaratas. Individuell kompetensutveckling, ansvar och löneutveckling hänger ihop. Anställda ska ha god kunskap om målen för verksamheten och bidra till lösningar och delta i kvalitetsarbetet. Anställda ska ha förutsättningar för planering, genomförande och uppföljning av sitt arbete.

6 Ett gott ledarskap ska genomsyra hela förvaltningen och bidra till ständigt lärande. Den framarbetade handlingsplanen för friskare medarbetare ska redovisas. Nämnden ska fortlöpande få information om hur arbetet går med anledning av den förändrade ansvarsuppdelningen mellan den nya nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning och park och naturnämnden. Förvaltningen ska aktivt arbeta med ökad kunskap om jämställdhet, mångfald, hbtq samt mänskliga rättigheter. Vi ska ta emot praktikanter och säkerställa god handledning för dessa. Anställda ska ha heltidstjänster, deltid ska vara en möjlighet. Timanställning ska enbart finnas där det kan motiveras, dock max fem procent inom förvaltningen. Andelen födda utanför Norden och andelen kvinnor ska öka på chefsnivå. Verksamhetsperspektivet. Förtroendet från medborgarna utgör grunden för våra kommunala verksamheter. Medborgarnas synpunkter ska användas i kvalitetsarbetet. Förvaltningen ska utveckla kommunikation och dialog med göteborgarna. Det handlar om allt från att ta in idéer om hur ytor kan utvecklas och användas till att informera göteborgarna och media om förändringar, nyheter och liknande. Medarbetarnas engagemang, trivsel och möjlighet till delaktighet är avgörande för hur väl vi lyckas. Kvalitetsarbetet ska fortsätta att utvecklas inom förvaltningens samtliga områden. Det är viktigt att ständigt ifrågasätta och fundera över sin egen verksamhet i syfte att hela tiden arbeta med ständiga förbättringar. Förändringsfaktorn är ett sätt att synliggöra det kvalitetsarbete som förvaltningen bedriver. Personal och fackliga organisationer är viktiga i detta arbete. Arbetet med internkontroll ska fortsätta och förfinas. Ekonomiperspektivet Det är viktigt att värna medborgarnas skattepengar och därför ska förvaltningen fortsätta arbeta strukturerat med effektiviseringar och kvalité. Kommunfullmäktiges budget anger de övergripande förutsättningarna för en god ekonomisk hushållning, som också nämnden för Park och Natur har som ansvar att omsätta i praktiken. Nämnden vill ha kontinuerlig redovisning av hur kvalitetsarbete och effektiviseringar fortlöper. Fullmäktige har fastställt en ettårig investeringsbudget där nämnden erhåller där ett investeringsutrymme för Nämnd och förvaltning ska inom det angivna utrymmet upprätta och fastställa en investeringsplan med specificerade ändamål och projekt för hela planperioden. Igångsättningsbeslut ska inhämtas enligt gällande investeringsberedning. Investeringsplanen ska kontinuerligt följas upp och vid behov revideras för att säkerställa dess aktualitet. Investeringsplanen utgör en grund för vårt budgetarbete där de driftsmässiga

7 konsekvenserna ska inarbetas, detta gäller även för de samordnade investeringarna. Planen och dess kopplingar till verksamhetens utveckling ska analyseras och följas upp inom ramen för den ordinarie uppföljningsprocessen. Nämnden vill ha centrala satsningar särskilt specificerade. Vi ska beakta de prioriteringsanvisningar som medföljer det anvisade utrymmet. Samverkan med andra för att åstadkomma högsta möjliga effektivitet och måluppfyllelse. I den tidsmässiga planeringen ska vi i möjligaste mån beakta pris och konjunkturläget för att undvika fördyringar. I förslaget till budget ska det även återfinnas en redogörelse för fördelningen mellan kostnader för tillsyn, skötsel, reparationer samt planerat underhåll i förhållande till den underhållsskuld nämnden har. Uppföljning av detta ska ske i den ordinarie uppföljningsprocessen.

Inriktningsdokument för Park och naturförvaltningen 2014 Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet

Inriktningsdokument för Park och naturförvaltningen 2014 Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet Inriktningsdokument för Park och naturförvaltningen 2014 Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet Ledning och styrning Syftet med det här dokumentet är att lyfta fram politiska mål, inriktningar

Läs mer

Mål och inriktning 2016

Mål och inriktning 2016 Mål och inriktning 2016 Park- och naturnämnden Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Göteborgs stad Inledning Kommunfullmäktiges budget gäller i sin helhet inklusive de inriktningstexter

Läs mer

Mål och inriktning Byggnadsnämnden Fastighetsnämnden Trafiknämnden 2013

Mål och inriktning Byggnadsnämnden Fastighetsnämnden Trafiknämnden 2013 Mål och inriktning Byggnadsnämnden Fastighetsnämnden Trafiknämnden 2013 1 Inledning... 3 Prioritering av kommunfullmäktiges mål... 3 Förtydliganden till kommunfullmäktiges mål... 3 Uppdrag från kommunfullmäktige...

Läs mer

Mål och inriktningsdokument för budget 2018

Mål och inriktningsdokument för budget 2018 Mål och inriktningsdokument för budget 2018 Göteborgs Stad Nämnden för Intraservice Inledning Kommunfullmäktiges budget är det övergripande styrdokumentet för Göteborgs Stad. De av fullmäktige fastställda

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Göteborg grön och nära

Göteborg grön och nära Göteborg grön och nära Grönstruktur för en hållbar stadsutveckling Cecilia Dalman Eek, ordförande park- och naturnämnden Helena Bjarnegård, stadsträdgårdsmästare Om park och natur Park och naturförvaltningen

Läs mer

UPPDRAG. Medborgarnas perspektiv och deras behov av tillgång till grönområden är viktig och då i synnerhet barnens perspektiv.

UPPDRAG. Medborgarnas perspektiv och deras behov av tillgång till grönområden är viktig och då i synnerhet barnens perspektiv. 2013 02 26 GRÖNPLAN UPPDRAG Park- och naturnämnden beslutade 2011-06-21, att ge park- och naturförvaltningen i uppdrag att ta fram en Grönplan för Göteborgs Stad i samverkan med övriga berörda förvaltningar

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument för miljö- och klimatnämnden inför 2019

Mål- och inriktningsdokument för miljö- och klimatnämnden inför 2019 XX Mål- och inriktningsdokument för miljö- och klimatnämnden inför 2019 1. Inledning Kommunfullmäktiges budget gäller i sin helhet inklusive de inriktningstexter som finns där. Tillsammans med detta dokument

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun.

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. KS 2015-156 Förslag till beslut

Läs mer

Kommunen med livskvalitet, - det självklara valet

Kommunen med livskvalitet, - det självklara valet Kommunen med livskvalitet, - det självklara valet Verksamhetsidé Kommunens verksamhet syftar till att tillhandahålla en förstklassig och effektiv service. Övergripande strategi Medborgarperspektivet: Timråborna

Läs mer

Planera, göra, studera och agera

Planera, göra, studera och agera 5 Planera, göra, studera och agera Mål- och resursplanen innehåller den beslutade visionen, inriktningsmål, förväntade resultat och ekonomiska förutsättningar. Därutöver finns lag, författning, åtaganden

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Mål och inriktning Göteborgs Stad Byggnadsnämnden Fastighetsnämnden Trafiknämnden Park- och naturnämnden

Mål och inriktning Göteborgs Stad Byggnadsnämnden Fastighetsnämnden Trafiknämnden Park- och naturnämnden Mål och inriktning Göteborgs Stad 2017 Byggnadsnämnden Fastighetsnämnden Trafiknämnden Park- och naturnämnden 1 Inledning Detta mål- och inriktningsdokument är gemensamt för nämnderna eftersom de fyra

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun KS 2017/0149 Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun Inledning Norrköping är en kommun i förvandling och

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program FÖRFATTNINGSSAMLING Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-14, 274 1 Personalpolitiskt program Norrtälje kommun 2012-12-18 2 Personalpolitiken Det kommunala uppdraget formas genom

Läs mer

Mål och vision för Krokoms kommun

Mål och vision för Krokoms kommun Mål och vision för Krokoms kommun Juni 2012 VISION Krokoms kommun gör plats för växtkraft! LEDORD Naturlig Här är det enkelt att leva. Här finns trygghet och lugn, en bra grund för människor och företag

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

Riktlinjer och policies för barns och ungas utemiljöer i Göteborg. Helena Bjarnegård, Stadsträdgårdsmästare

Riktlinjer och policies för barns och ungas utemiljöer i Göteborg. Helena Bjarnegård, Stadsträdgårdsmästare Riktlinjer och policies för barns och ungas utemiljöer i Göteborg Helena Bjarnegård, Stadsträdgårdsmästare Grönstrategi, Lekplatspolicy Riktlinjer för jämställdhet och tillgänglighet HÅLLBAR STAD ÖPPEN

Läs mer

Friluftsliv. Dokumenttyp: Strategi. Dokument-ID: Diarienummer: ST 265/15, FN 47/15

Friluftsliv. Dokumenttyp: Strategi. Dokument-ID: Diarienummer: ST 265/15, FN 47/15 Sida (5) Förvaltning: Kultur- och fritidsförvaltningen Ansvarig: Administration Dokumenttyp: 382 Diarienummer: ST 265/5, FN 47/5 Beslutat av: Kommunfullmäktige Publiceringsdatum: 209-0-29 Revideras: 2023-0-28

Läs mer

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör...

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör... VISION och strategisk plan grunden till varför vi gör det vi gör... VISION Tranemo kommun är vårt naturskön naturliga val av bostadsort. Här bor vi i en kommun i storstadens närhet. Här finns ett boende

Läs mer

Kommunfullmäktiges vision och mål Antagna den 26 november Habo den hållbara kommunen för hela livet

Kommunfullmäktiges vision och mål Antagna den 26 november Habo den hållbara kommunen för hela livet Kommunfullmäktiges vision och mål 2016-2019. Antagna den 26 november 2015 108 Habo den hållbara kommunen för hela livet I Habo kommun ska alla få plats och känna sig välkomna oavsett ålder, etniskt ursprung,

Läs mer

Bilaga B Satsningar Framtidsvision - Fastighet

Bilaga B Satsningar Framtidsvision - Fastighet Fastighetsnämnden Error! Reference source not found.sida 1 (5) Bilaga B Satsningar 2017-2019 Framtidsvision - Fastighet Kvalitetssäkra energieffektiviseringsarbetet I stadens miljöprogram för perioden

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Grönstrategi Tät och grön stad Helena Bjarnegård Stadsträdgårdsmästare

Grönstrategi Tät och grön stad Helena Bjarnegård Stadsträdgårdsmästare Grönstrategi Tät och grön stad Helena Bjarnegård Stadsträdgårdsmästare Parker och naturområden Park- och naturförvaltningen förvaltar 11 900 hektar mark och vattenområden, vilket gör oss till stadens största

Läs mer

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning)

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning) Verksamhetsplan för utskrift - 2019 (Barn och utbildning) Målområden Indelning Beskrivning Ansvarig Övergripande Attraktiv kommun Externt Här känner sig alla välkomna. Här är det enkelt, här är det möjligt

Läs mer

Vision Arvika kommun

Vision Arvika kommun Vision Arvika kommun Arvika - en attraktivare kommun Vision Arvika en attraktivare kommun Visionen beskriver kommunens långsiktiga inriktning och politiska vilja. Den konkretiseras i strategiska mål och

Läs mer

Nämndsplan Socialnämnden. - Preliminär nämndsplan

Nämndsplan Socialnämnden. - Preliminär nämndsplan Nämndsplan Socialnämnden - Preliminär nämndsplan Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3 1.3 Nämndens ansvarsområde... 3

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GOD LIVSKVALITET Vår främsta uppgift är att skapa förutsättningar för god livskvalitet. Detta gör vi genom att bygga välfärden på en solidarisk och jämlik

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

Kvalitet och verksamhetsutveckling

Kvalitet och verksamhetsutveckling RIKTLINJER Kvalitet och verksamhetsutveckling Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-06-18 Gäller 2019-2021 Version 2.0 God kvalitet har aldrig varit så viktigt

Läs mer

Trygg, vacker stad Budget 2018

Trygg, vacker stad Budget 2018 Trygg, vacker stad Budget 2018 Trygg, vacker stad Innehållsförteckning TRYGG, VACKER STAD Budget 2018 Vision... 3 Uppdrag... 3 Organisation och arbetssätt... 3 De tre samverkande nämndernas prioriterade

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS TORSÅS KAN BÄTTRE. Det spelar roll vem som styr och leder kommunen. Här kan du läsa om några av de politiska prioriteringar

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Kommunstyrelsens prioriterade mål

Kommunstyrelsens prioriterade mål 2011 2014 Antaget: Kommunfullmäktige 2013-10-14 36 Kommunstyrelsens prioriterade mål För mandatperioden 2011 2014 BJURHOLMS KOMMUN 2011 2014 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Beskrivning av arbetsgång...

Läs mer

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020 Nämndsplan 2020-2023 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN - Preliminär nämndsplan år 2020 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3

Läs mer

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region Bilaga 1 CSR-strategi Koncernen Stockholm Business Region Sammanfattning För att systematiskt styra det sociala hållbarhetsarbetet inom Stockholms Stadshus AB och dotterbolagen har kommunfullmäktige i

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument

Mål- och inriktningsdokument S, M, MP, V, L, KD Yrkande Stadshus AB 2018-10-01 Mål- och inriktningsdokument Styrelsens mål- och inriktningsdokument 2019 Stadshus AB Inledning Kommunfullmäktiges budget är det övergripande styrdokumentet

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Program för utomhuslek i

Program för utomhuslek i 1(5) Program för utomhuslek i Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande 2018/40 Kultur- och fritidsnämnden 180619 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Program Alla nämnder, bolag, kommunalförbund

Läs mer

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se Personalpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Vårt gemensamma uppdrag Sollentuna kommun växer och utvecklas. De som bor i vår kommun vill bygga bostäder, resa, idrotta, handla, låna böcker, cykla

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

r 1 Friluftspolitisk policy KALK KOMMUN l Friluftspolitisk policy Allmänna i , 20 Kommunfullmäktige Dokumentnamn Beslutsinstans

r 1 Friluftspolitisk policy KALK KOMMUN l Friluftspolitisk policy Allmänna i , 20 Kommunfullmäktige Dokumentnamn Beslutsinstans r 1 Friluftspolitisk policy Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans l Friluftspolitisk policy Allmänna i 2019-02-04, 20 bestämmelser l Kommunfullmäktige...J Friluftspolitisk policy

Läs mer

Kommunfullmäktiges mål. för mandatperioden

Kommunfullmäktiges mål. för mandatperioden Kommunfullmäktiges mål för mandatperioden 2014-2018 Vision och mål Vision 2025 för Höörs kommun Höörs kommun är en mötesplats som tar vara på och utvecklar individens kreativitet, där idén om en hållbar

Läs mer

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö ÖSTERÅKERS KOMMUN Kommunstyrelsens förslag (KS 93/2010) 1(5) Rev. 2010-03-16 Rev. 2010-03-24 Dnr. KS 2009.43 041 Vision 2020 för Österåkers kommun Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö Framtidstro

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stockholms stads personalpolicy Produktion: Blomquist Tryck: Edita Bobergs Artikelnummer: 13742 Stadsledningskontoret 2016-11 Antogs av kommunfullmäktige, 5 september 2016 Ett Stockholm för alla Stadens

Läs mer

Trygghet. Vår vision. Äldre och personer med funktionsnedsättning ska känna sig trygga i sitt boende och

Trygghet. Vår vision. Äldre och personer med funktionsnedsättning ska känna sig trygga i sitt boende och Målprogram för vård- och omsorgsnämnden 2015 2019 Vår vision Köpings kommuns insatser inom Vård & Omsorg ska vara bland de bästa i Sverige. Alla människor har lika värde och ska känna att de har samma

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Västra Hisingens stadsdelsnämnd. Mål och inriktningsdokument för Budget 2014

Västra Hisingens stadsdelsnämnd. Mål och inriktningsdokument för Budget 2014 Västra Hisingens stadsdelsnämnd Mål och inriktningsdokument för Budget 2014 Dokumentet Detta dokument riktar sig från nämnden till förvaltningen och formulerar mål och inriktning utifrån nämndens egna

Läs mer

Kvalitetspolicy. Foto: Fredrik Hjerling. POSTADRESS Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON E-POST

Kvalitetspolicy. Foto: Fredrik Hjerling. POSTADRESS Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON E-POST Kvalitetspolicy Foto: Fredrik Hjerling Dokumenttyp Styrdokument Beslutat av Kommunstyrelsen Dokumentnamn Kvalitetspolicy Ansvarig förvaltning och avdelning Kommunstyrelseförvaltningen, Ekonomiavdelningen

Läs mer

Mål och vision för Krokoms kommun

Mål och vision för Krokoms kommun Mål och vision för Krokoms kommun Juni 2012 VISION Krokoms kommun gör plats för växtkraft! LEDORD Naturlig Här är det enkelt att leva. Här finns trygghet och lugn, en bra grund för människor och företag

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team förskola/familjedaghem

Uppdragsbeskrivning för Team förskola/familjedaghem Uppdragsbeskrivning för Team förskola/familjedaghem Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet

Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet Policy 2012-05-12, 73 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020

Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020 Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020 Vi antar utmaningen: 2020 är Malmö världsbäst på hållbar stadsutveckling Malmö har bakom sig mer än ett årtionde av stora och framsynta satsningar på klimat- och miljöområdet.

Läs mer

Vi växer för en hållbar framtid!

Vi växer för en hållbar framtid! Datum 2015-04-20 Vision Vi växer för en hållbar framtid! Politisk viljeinriktning Hållbarhet och tillväxt Vi i vill verka för en hållbar tillväxt. Vi vill skapa goda förutsättningar för ett hållbart samhälle,

Läs mer

Strategi. Kulturstrategi

Strategi. Kulturstrategi Strategi Kulturstrategi 1 Styrdokument Handlingstyp: Kulturstrategi Diarienummer: KS/2016:443 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2017-10-30, 118 Dokumentansvarig: Lärandesektionen Revideras:

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

PERSONAL- POLICY FÖR HÖGANÄS KOMMUN

PERSONAL- POLICY FÖR HÖGANÄS KOMMUN PERSONAL- POLICY FÖR HÖGANÄS KOMMUN Det här är en policy för dig som arbetar i Höganäs kommun eller som funderar på att söka arbete i Höganäs kommun. Den är en vägledning i vad vi står för och vad vi vill

Läs mer

Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012

Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012 Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012 Godkända av kommunfullmäktige den 14 december 2010, 96 Förord Detta är Jomala kommuns första dokument om övergripande mål och riktlinjer. Ett flertal år har våren

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2017-2019 2016-10-13 1 Ansvar och arbetssätt HR-funktionen ansvarar för att ta fram likabehandlingsplanen och hålla den uppdaterad. Ledningsgruppen fattar beslut om planen i samband

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 i korthet. Östermalms stadsdelsnämnd

Verksamhetsplan 2018 i korthet. Östermalms stadsdelsnämnd Verksamhetsplan 2018 i korthet Östermalms stadsdelsnämnd Fakta Östermalms stadsdelsområde Ett av de geografiskt största stadsdelsområdena Cirka 74 000 invånare - prognos för 2021, drygt 80 000 Cirka 51,5

Läs mer

Bergsjön Hur förverkligar vi gemensamma målbilder?

Bergsjön Hur förverkligar vi gemensamma målbilder? Bergsjön Hur förverkligar vi gemensamma målbilder? Hela staden avstånden ska krympa Nya göteborgare föds och många flyttar in, från närområden och andra länder. Fler företag vill etablera sig här, fler

Läs mer

Värdegrund. framtidsoch. berättelse Gullspångs kommun

Värdegrund. framtidsoch. berättelse Gullspångs kommun Värdegrund framtidsoch berättelse 2020 Gullspångs kommun INNEHÅLL Inledning Värdegrund Ledord sid 2 3 sid 4 7 Framtidsberättelse Gullspång möjligheternas kommun sid 8 9 Inflytande och ansvar Samhälle och

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY JÄMTLANDS LÄN

LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY JÄMTLANDS LÄN Sida 1 av 6 LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY JÄMTLANDS LÄN 2011 2015 Förslag till Folkhälsopolicy av Beredningen för Folkhälsa, livsmiljö och kultur, Jämtlands läns landsting Antagen av Regionförbundets styrelse

Läs mer

Ronneby kommuns personalpolitik

Ronneby kommuns personalpolitik Ronneby kommuns personalpolitik Bakgrund Att arbeta i Ronneby kommun är ett välfärdsarbete. Vårt främsta uppdrag är att ge god service till våra medborgare. Det är därför en viktig samhällsfråga att kommunen

Läs mer

Stockholms stads Personalpolicy

Stockholms stads Personalpolicy Stockholms stads Sten Nordin, Finansborgarråd Tydliga gemensamma mål Det arbete vi utför i Stockholms stad ska utgå från dem som bor och verkar i staden. Verksamheten syftar till att ge invånarna en så

Läs mer

Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål

Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål Av denna bilaga framgår vilka inriktningsmål respektive nämnd föreslår Kommunfullmäktige att fastställa inför kommande planeringsperiod. För respektive inriktningsmål

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Uppdragsplan Kultur- och fritidsnämndens uppdrag till kultur- och fritidskontoret KFN 2018/0553. Antagen av nämnden den 9 april 2019.

Uppdragsplan Kultur- och fritidsnämndens uppdrag till kultur- och fritidskontoret KFN 2018/0553. Antagen av nämnden den 9 april 2019. Uppdragsplan 2019 Kultur- och fritidsnämndens uppdrag till kultur- och fritidskontoret KFN 2018/0553. Antagen av nämnden den 9 april 2019. norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 Kultur- och fritidsverksamhet

Läs mer

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med Bilaga 1 Dnr SN 2013/298 Socialnämndens strategi för VÅRD och OMSORG Gäller från och med 2014-01-01 1 Förord Denna strategi för vård och omsorg redovisar den övergripande och långsiktiga inriktningen för

Läs mer

Årsplan 2014 Uppdrag till kommunfullmäktiges beredningar

Årsplan 2014 Uppdrag till kommunfullmäktiges beredningar Uppdrag till kommunfullmäktiges beredningar 2013-12-11 Kommunfullmäktiges presidium KS13.1069 Innehåll Inledning 5 1 Uppföljning av målen i Vilja och mål ur ett medborgarperspektiv 6 2 Framtidsbild 2018

Läs mer

Vision 2010. Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet

Vision 2010. Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet Vision 2010 Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet Verksamhetsidé Kommunens verksamhet syftar till att tillhandahålla medborgarna förstklassig service genom en effektiv förvaltning och

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Grunden i Östra

Läs mer

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2018-2020 Budget 2018 Överförmyndarnämnden Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen ----------------------------------------------------------------- 3 Omvärldsanalys --------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut.

Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut. 2 Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut. Stadsdelen ska växa fram i unik samverkan och bli en internationell

Läs mer

Personalpolicy. för Stockholms stad

Personalpolicy. för Stockholms stad Personalpolicy för Stockholms stad Tydliga gemensamma mål För att värna och utveckla vår allra viktigaste tillgång, stadens anställda och deras arbete för stockholmarnas bästa, är en aktiv personalpolitik

Läs mer

Vision 2030 Burlövs kommun

Vision 2030 Burlövs kommun Vision 2030 Burlövs kommun Den kreativa mötesplatsen för boende, näringsliv, utveckling och kultur. Målorden för Burlövs kommun är: Trygg & nära, Grön & skön, Liv & rörelse Alla som bor och vistas i Burlövs

Läs mer

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2017-05-02 237 Status: reviderad ks 2018-11-13 415 Giltighetstid: Gäller tillsvidare Linköpings

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer