Kultur för regional livskraft

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kultur för regional livskraft"

Transkript

1 Kultur för regional livskraft

2 Kulturen viktig för länet Kulturen har stor betydelse för länets utveckling med en viktig roll för möjligheterna till ett liv med arbete och fritid av hög kvalitet. Men kultur handlar om så mycket mer än om att ta del av bra teater, musik, dans. Lika viktigt är möjligheterna till mångfald samt att själv få vara med att utöva kultur. Kultur och hälsa är ett område där vi tar till oss de senaste forskningsrönen som ger nya dimensioner till vård och rehabilitering. Landstinget delar också ut ett av landets största kulturstipendier - Rubus Arcticus - och vi bedriver kulturverksamhet som är efterfrågad långt utanför länets och landets gränser. Kulturen är även viktig för den regionala utvecklingen och skapar både tillväxt och nya arbetstillfällen i länet. Landstingsdirektör Musik för alla smaker Norrbottensmusiken är landstingets egen musikinstitution med internationellt uppmärksammade orkestrar som Norrbotten Big Band, Norrbotten NEO samt Piteå Kammaropera i sina led. I verksamheten ingår också ansvaret för ungdomsstorbandet AYJO, tjejkören Arctic light samt Norrbottens Ungdomssymfoniker, NUS. Man bedriver omfattande verksamhet för barn och ungdom genom pedagogiska projekt i samarbete med bland annat Musikhögskolan i Piteå, Framnäs folkhögskola och länets kommunala musik- och kulturskolor. Dessutom förmedlas turnéer med frilansmusiker. Hos Norrbottensmusiken finns också länets ungdomsmusikkonsulent som arbetar med stöd, utveckling och utbildning till ungdomar som vill spela samt arrangera egna konserter. Vid Norrbottens museum finns Norrbottens musikarkiv med tusentals låtar, visor, noter och texter arkiverade. Genom projekt- och verksamhetsstöd ges bidrag till enskilda och grupper och musiker i genrer som pop, folkmusik, opera med mera.

3 Norrbottens kulturarv I centrum för landstingets museiverksamhet finns Norrbottens museum som också är länsmuseum i Norrbotten. Museet, som startade sin verksamhet 1886, bedriver forskning inom en rad olika områden som till exempel byggnadsvård och arkeologi. Samtidigt bedrivs omfattande samtidsdokumentation och museet har stora föremålssamlingar och arkiv. Norrbottens museum bedriver också folkbildning och har utställningar både i länsmuseets lokaler i Luleå samt vid vandringsutställningar inne i hela länet. Under senare år har Norrbottens museum profilerat sig som ett museum som särskilt arbetar med länets minoriteter och ursprungsbefolkningar. I lokalerna på Björkskatan i Luleå finns även arkiv för landstinget samt för länets folkrörelser. Landstinget ger också stöd till Ájtte Fjäll- och samemuseum i Jokkmokk samt Silvermuseet i Arjeplog med dess profilering på arkeologisk forskning. Öppen ridå för all teater Tillsammans med Luleå kommun är landstinget huvudman för Norrbottensteatern som är Sveriges äldsta regionteater som startade sin verksamhet Till scenerna i teatermagasinen i Norra hamnen i Luleå (inklusive de föreställningar som ges vid turnéer i länet) kommer årligen omkring besökare för att ta del av en repertoar som spänner över allt från dramatik skriven av norrbottniska författare till de stora världsberömda klassikerna. Norrbottensteatern arbetar i nära samarbete med Teaterhögskolan i Luleå och många av eleverna medverkar i de pjäser som sätts upp. Landstinget samarbetar med - och ger bidrag till - flera fria teatergrupper och organisationer i länet. Exempel på sådana är Samiska teatern, Tornedalsteatern, Teater Scratch, Lule Stassteater, Teaterföreningen Bröt, Kalix, Amatörteatrarnas riksförbund, ATR, Riksteatern samt tillfälliga teaterprojekt som kan uppstå i länet så som Bengt Pohjanens operatrilogi med Smugglaroperan, Laestadiusoperan och Krigsoperan.

4 Öppna armar för allas rätt till kultur Kulturverksamheten i Norrbotten ska bland annat bidra till att länet blir en attraktiv region att bo och arbeta i för alla medborgare. Genom samarbete med länets kommuner har landstinget arbetat fram en gemensam strategi för kulturverksamheten i länet. Det genomförs regelbundna träffar med kommuner och föreningsliv i syfte att utveckla kulturlivet och stärka det gemensamma arbetet med Norrbotten som region för välfärd och välbefinnande. Barn och ungdomar är en av landstingets prioriterade grupper inom kulturområdet. Verksamheten ska också vara långsiktigt hållbar samt säkerställa kompetens och hög kvalitet. En av de kulturinstitutioner som har sin huvudsakliga verksamhet bland barn och ungdom är Dans i Nord som även har uppdraget som länskonsulent inom dansområdet. Varje år kommer en stor mängd barn i kontakt med deras verksamhet där landstinget är huvudman tillsammans med Piteå kommun. Dans i Nord är ett utvecklings- och resurscentrum för dansverksamheten i länet. Verksamheten består i huvudsak av utbildningsinsatser, pedagogiska projekt, egna dansproduktioner samt samarbete med andra dansverk. Varje år arrangeras ett 80-tal föreställningar via gästspel i Norrbotten. Ett annat viktigt område är landstingets satsningar inom konsten. Detta sker genom ansvar för en länskonsulent som tar initiativ till projekt som förnyar och utvecklar konstlivet i länet, arbetar med insatser för barn- och ungdom, ger stöd till - och utvecklar samarbetet med - enskilda konstnärer och grupper. Länskonsulenten fungerar delvis som Ett aktivt och brett kulturutbud för alla generationer, både att delta i och att ta del av är viktigt för norrbottningarnas välfärd och välbefinnande. Ett rikt kulturliv, en aktiv fritid och en levande kulturmiljö medverkar till en regions attraktivitet vid företagsetableringar, skapar arbetstillfällen och påverkar när människor väljer bosättningsort. Ur landstingsplanen 2009 koordinator för arbetet med Konstmuseet i Norr. Landstinget är också en stor uppköpare av konst och har i samlingarna drygt konstverk som underhålls, restaureras och ställs ut inom landstinget verksamheter. Varje år köps ett hundratal nya verk in från lokala och andra konstnärer. Enskilda konstnärer kan söka bidrag för utställningar utanför länet. Studieförbund och folkhögskolor har traditionellt sett spelat en viktig roll i svenskt kulturliv. Man har gjort det som kulturförmedlare, utbildare/fortbildare och som platser där nya idéer föds och utvecklas. Landstinget ger årligt verksamhetsbidrag till länets folkhögskolor och studieförbundens distriktsorganisationer. I landstingets utbildningsverksamhet ingår också att vara huvudman för Grans naturbruksskola i Öjebyn och Kalix naturbruksgymnasium som bägge bedriver kvalifvicerad utbildning på gymnasienivå. Landstingets kulturbudget omsätter årligen cirka 215 miljoner kronor vilket motsvarar 3,5 procent av landstingets totala omsättning

5 www. hs-nord.hush.se Kultur ger god hälsa År 2006 startade landstinget projektet Kultur och Hälsa och meningen var att driva det på försök under tre år. Projektet har dock varit så lyckat att det vid årsskiftet 2009/2010 permanentats som en del av landstingets ordinarie verksamhet. Genom att föra in kulturaktiviteter som konst, dans, drama et cetera i landstingets verksamheter för vård och omsorg vid sjukhus och vårdcentraler blir kulturen en del av rehabiliteringen. Forskning har nämligen visat på kulturens positiva effekter både när det gäller fysiologiskt och psykologiskt tillfrisknande. Statens folkhälsoinstitut har kunnat konstatera att kulturupplevelser kan ge allt från stärkt immunförsvar och förbättring av problemlösningsförmågan till minskad risk för depressioner. Under projekttiden har verksamheten bedrivits genom en lång rad av pilot- och försöksprojekt samt genom inspirationsdagar som riktats till landstingets och kommunernas vårdpersonal, kommunala tjänstemän och kulturarbetare. Utvecklande stipendier Landstinget delar varje år ut kulturstipendierna Rubus Arcticus, Heders- och förtjänststipendium samt Idrottsstipendium. Rubus Arcticus, som är ett kultur- utvecklingsstipendium, är ett av landets största stipendier av sitt slag. Det delas ut till fyra stipendiater som får kronor vardera. Exempel på stipendiater är Mikael Niemi, Katarina Fallholm, Jan Sandström, Anna Vnuk, AnnaSofia Mååg och Sofia Jannok. Heders- och förtjänststipendiet är på kronor och ges till en stipendiat. Exempel på stipendiater är Lars Pirak, Ulla Ekh, Jarl Lindblad och Göran Emerius. Idrottsstipendiet på kronor ges växelvis till en aktiv idrottare respektive ledare som nomineras av Norrbottens idrottsförbund. Under senare år har stipendiet gått ill Charlotte Kalla, Anton Lahdenperä och Ida- Theres Nerell (fd Karlsson).

6 Alla sidors litteratur Landstinget deltar aktivt för att bygga upp ett rikt litterärt liv i Norrbotten och att marknadsföra norrbottniska författare i hela landet. Norrbottens länsbibliotek är en av av landstingets tre egna kulturinstitutioner. De arbetar bland annat med marknadsföring samt att utveckla nätverk och kontakter mellan biblioteken, författare och andra kulturproducenter. Landstinget ger stöd till litteraturverksamhet bland annat genom tillfälliga projekt och till författarnas egna organistioner. Samarbetspartner är bland andra Norrländska litteratursällskapet och Bok- och bildmässan i Luleå som arrangeras av Luleå kommun. Landstinget medverkar sedan år 2005 årligen vid Bok- och biblioteksmässan i Göteborg tillsammans med landstinget i Västerbotten. I montern medverkar författare och andra för att marknadsföra länet under parollen Norrbotten - de många språkens län. EU-projektet Litterär Turism i Norr - är ett annat projekt som landstinget samarbetar i tillsammans med Västerbottens läns landsting. Studier för grön framtid Landstinget är huvudman för Grans naturbruksskola i Öjebyn och Kalix naturbruksgymnasium. Bägge skolorna bedriver gymnasieutbildning inom naturbruksprogrammet på uppdrag av länets kommuner. Skolorna har delvis olika inriktning och ger behörighet till eftergymnasiala studier vid högskolor och universitet. Grans naturbruksskola, med cirka 240 elever, har sin huvudsakliga inriktning mot jordbruk, djur, hund, hästhållning och naturvetenskap. Skolan har som mål att vara ett centrum för naturbruk med utbildning, forskning, upplevelser och regional utveckling. Kalix naturbruksskola, med cirka 180 elever, har sin huvudsakliga inriktning mot skog, sågverk och naturturism. Precis som på Grans bedrivs utbildningen i nära samarbete med näringslivet där teori varvas med praktik ute på företagen.

7 Kontakt Norrbottens läns landsting Kultur och utbildning Robertsviksgatan Luleå Tel vx kultur@nll.se Kulturchef Elisabeth Lax elisabeth.lax@nll.se Norrbottens museum Storgatan 2, Luleå norrbottens.museum@nll.se Tel vx Box Luleå Grans naturbruksskola Box Öjebyn Tel vx www. grans.naturbruksgymn.se Norrbottensmusiken Kulturens Hus Magasinsgatan 2 norrbottensmusiken@nll.se Tel vx Box Luleå Norrbottens länsbibliotek Tel: (landstingets växel) Kalix naturbruksgymnasium Anderstjärnsvägen Kalix Tel vx Grafisk utformning och foto: Kjell Öberg (där inte annat anges) Foto: Anders Alm

Vidarefördelning inom ramen för kultur och utbildning

Vidarefördelning inom ramen för kultur och utbildning Vidarefördelning inom ramen för kultur och utbildning Inför tilldelas Kultur och utbildning 124,2 mkr i landstingsbidrag. Av rambudgeten vidarefördelas ca 46 procent till extern kulturverksamhet, såsom

Läs mer

Fördelningsbudget för bidrag inom division Kultur och utbildning

Fördelningsbudget för bidrag inom division Kultur och utbildning Särtryck ur protokoll från landstingsstyrelsens sammanträde 2012-09-27 175 Fördelningsbudget för bidrag inom division Kultur och utbildning Dnr 1827-12 Ärendebeskrivning Av den rambudget som tilldelats

Läs mer

Norrbottens läns landsting 2014

Norrbottens läns landsting 2014 Norrbottens läns landsting 2014 Norrbotten ett län i förändring Industri med skog och malm som råvarubas Forskning och utbildning i världsklass Nya branscher breddar näringslivet (Facebookhallar) Besöksnäringen

Läs mer

NLL Norrbottens läns landsting 2014

NLL Norrbottens läns landsting 2014 NLL-2014-01 Norrbottens läns landsting 2014 Norrbotten ett län i förändring Industri med skog och malm som råvarubas Forskning och utbildning i världsklass Nya branscher breddar näringslivet (Facebookhallar)

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 Samverkan Statens kulturråd (Kulturrådet) och Västerbottens läns landsting

Läs mer

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter Samverkan för ett starkare kulturliv Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter 2 SAMVERKAN FÖR ETT STARKARE KULTURLIV Landstinget och kommunerna ska gemensamt skapa förutsättningar för att medborgarna

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Norrbottens läns landsting avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Norrbottens läns landsting avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Norrbottens läns landsting avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Norrbottens läns landsting (NLL)

Läs mer

Landstingsstyrelsens regler & riktlinjer 2012

Landstingsstyrelsens regler & riktlinjer 2012 Landstingsstyrelsens regler & riktlinjer 2012 Kultur (LST) Riktlinjer för landstingets insatser inom kultur, kultur och hälsa samt folkhälsa Landstingets stöd till kultur ska ha en tydlig roll i länets

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Regional kulturpolitik - Värmland. Karlstad 5 mars 2012

Regional kulturpolitik - Värmland. Karlstad 5 mars 2012 Regional kulturpolitik - Värmland Karlstad 5 mars 2012 Region Värmland Ett regionalt kommunförbund för regional utveckling, tillväxtfrågor samt kultur och folkbildning i Värmland. Huvudmän är Värmlands

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Kultur och Hälsa i Norrbotten

Kultur och Hälsa i Norrbotten Bilder i taket Skaparkraft Sjung o minns Konst o bild Musik o rörelse Sjung o minns Musiklust Sjung o minns Minnesträning Sjung o minns Kultur och Hälsa i Norrbotten Berättande Djur i vården Minnesträning

Läs mer

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Beslutsbilaga 2015-11-05 Sty 2015:37 Dnr: ADM 2015/138 Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Kvalitativ redovisning (beskrivande text) 1. Hur har landstinget/regionen

Läs mer

Kultur- och folkbildningsplan. Pajala kommun

Kultur- och folkbildningsplan. Pajala kommun Kultur- och folkbildningsplan Pajala kommun 2017 2020 Kultur- och folkbildningsplan Pajala kommun 2017 2020 Nationella kulturpolitiska mål Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (7) Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

2. Kulturpolitiska prioriteringar

2. Kulturpolitiska prioriteringar 2. Kulturpolitiska prioriteringar 2A. Stärkt kulturell infrastruktur 2B. Förbättrade villkor för konstnärligt skapande 2C. Kulturlivet med särskilt fokus på barn och unga 2D. Ökad tillgång och tillgänglighet

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Landstinget Dalarna avseende kulturverksamhet 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Landstinget Dalarna avseende kulturverksamhet 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Landstinget Dalarna avseende kulturverksamhet 2010 Statens kulturråd (Kulturrådet) och Landstinget Dalarna vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Kulturnämnden har ansvar för kommunens kulturpolitik och verksamheter inom kultur och fritid. Nämnden vill visa att kultur är mer än det som ryms i detta

Läs mer

Nu tänker vi bygga Hälsokällan. Vill du vara med?

Nu tänker vi bygga Hälsokällan. Vill du vara med? Nu tänker vi bygga Hälsokällan. Vill du vara med? Vid Hälsokällan i Piteå arbetar vi med kultur och natur som hälsofrämjande kraft, bland annat genom konst, musik och djur. Vi kommer att erbjuda boende,

Läs mer

Kulturstrategi för Finspångs kommun

Kulturstrategi för Finspångs kommun Kulturstrategi för Finspångs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-01-29 11 Kulturstrategi Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats:

Läs mer

Kultur (LST) Riktlinjer för landstingets insatser inom kultur, kultur och hälsa samt folkhälsa Stipendier Utvecklingsstipendiet Rubus Arcticus

Kultur (LST) Riktlinjer för landstingets insatser inom kultur, kultur och hälsa samt folkhälsa Stipendier Utvecklingsstipendiet Rubus Arcticus Kultur (LST) Riktlinjer för landstingets insatser inom kultur, kultur och hälsa samt folkhälsa Landstingets stöd till kultur ska ha en tydlig roll i länets utveckling och vara en del av Sveriges kulturinfrastruktur.

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Skellefteås kulturplan. Kultur i centrum

Skellefteås kulturplan. Kultur i centrum Skellefteås kulturplan Kultur i centrum Dialog Nu är vi alltså i fasen där vi talar med medborgare, föreningar och förbund om vad de tror om kulturen i Skellefteå och om vad de vill se hända! Därför vill

Läs mer

Kulturplan Kronoberg 2011

Kulturplan Kronoberg 2011 2011-03-14 Kulturplan Kronoberg 2011 Nulägesbeskrivning och utvecklingsområden Kommun Kulturnämnd: Nej, annat: Kommunstyrelsen Kvinnor: 3 antal Män: 8 antal 11 sammanlagt Kulturplan/ kulturstrategi: Antagen

Läs mer

Fakta om Folkuniversitetet

Fakta om Folkuniversitetet Fakta om Folkuniversitetet Folkbildningstanken alla människors livslånga rätt att fritt söka efter kunskap genomsyrar vår pedagogik, organisation och våra värderingar. Folkuniversitetet är ett studieförbund.

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

Kulturplan för Överkalix

Kulturplan för Överkalix Kulturplan för Överkalix 2014-2016 Överkalix Kommun Barn - och utbildningsnämnden Bibliotekschef Roger Melin BUN 2014 04 24!1 1.1 Nationella kulturpolitiska mål...3 1.2 Kulturplan Norrbotten, regionala

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (8) Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

Enheten för kultur- och föreningsstöd TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: KN 2016/1093

Enheten för kultur- och föreningsstöd TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: KN 2016/1093 Enheten för kultur- och föreningsstöd TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2017-01-31 KN 2016/1093 Handläggare: Nina Andersson Tallec Yttrande över motion av Isabell Flygare (V) gällande att ge Kulturnämnden

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

Dagordning , kl

Dagordning , kl Dagordning 160115, kl 09.00-12.00 09.00-10.00 Dagens ämne förankrat i dialog och kultur- och bildningsplanen Information kulturpris kulturstipendier projektstöd föreningsstöd Paus 15 min 10.00-11.00 Diskussion

Läs mer

Divisionsplan. Luleå 2011-12-20

Divisionsplan. Luleå 2011-12-20 Divisionsplan 2012 Luleå 2011-12-20 Stefan Svärdsudd Bitr landstingsdirektör Elisabeth Lax Divisionschef Omvärld Division Kultur och Utbildnings verksamhet blir allt tydligare relaterad inte bara till

Läs mer

Västra Götalandsregionens kulturnämnd

Västra Götalandsregionens kulturnämnd Västra Götalandsregionens kulturnämnd Västra Götalandsregionen Övergripande uppdrag: att bidra till ett gott liv för människorna i Västra Götaland VGR - 53 000 anställda Tillväxt och hållbar utveckling:

Läs mer

Kulturplan Kalmar län 2018/19 till 2021/22

Kulturplan Kalmar län 2018/19 till 2021/22 Kulturplan Kalmar län 2018/19 till 2021/22 Process kulturplan 2018 - Dialogmöten, kommunerna politiker och tjp Dialogmöten, öppna Fördjupning konst, kultur, civilsamhället Skrivprocess Återkoppling kommunerna

Läs mer

Kultur Skåne Datum 2015-03-03 Dnr 1500352 1 (4) Direktiv utredning och förslag på Region Skånes kulturnämnds långsiktiga satsningar med inriktning på musikområdet Sammanfattning Utredaren ska göra en översyn

Läs mer

Kulturplan 2011 2013. Norrbotten. Norrbottens Läns Landsting

Kulturplan 2011 2013. Norrbotten. Norrbottens Läns Landsting Kulturplan 2011 2013 Norrbotten Norrbottens Läns Landsting För mer information Division Kultur och Utbildning Landstingshuset Robertsviksgatan 8 tfn: 0920-28 40 00 www.nll.se/kultur 2 kulturplan för norrbotten

Läs mer

~ Gävleborg Ankom

~ Gävleborg Ankom Ankom 2016-11- 1 7 1(7) För åtgärd w,~ För kännedom Uppdragsöverenskommelse 2017 REGION GÄVLEBORG Gävle Symfoniorkester Gävle kommun och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Kulturprogram för barn och ungdom Kulturprogram för barn och ungdom 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 16 oktober 2003 Reviderad den:

Läs mer

Budget 2013 Regional utveckling Utbildning

Budget 2013 Regional utveckling Utbildning Budget 2013 Regional utveckling Utbildning Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé Genom kultur och kunnande, lust och lärande skapa ett rikt liv i en kreativ region Perspektiv med strategiska

Läs mer

Kulturplan. JanOlof Karlsson, Kulturutvecklare

Kulturplan. JanOlof Karlsson, Kulturutvecklare Kulturplan 2011 2015 JanOlof Karlsson, Kulturutvecklare 1 Innehållsförteckning Kulturplan... 3 Vision för kulturverksamheten... 3 Styrdokument Allmänt... 3 Mål för kulturverksamheten... 3 Kulturens arbetsområde...

Läs mer

Finansieringsmöjligheter urval. Resurscentrum för litteratur Samverkansdag 18 maj

Finansieringsmöjligheter urval. Resurscentrum för litteratur Samverkansdag 18 maj Finansieringsmöjligheter urval Resurscentrum för litteratur Samverkansdag 18 maj STIPENDIER Ofta relativt enkla ansökningsblanketter Ofta relativt enkel redovisning Ofta inte så stora summor Ibland ålderdomligt

Läs mer

Kontantstöd stipendier och enskilda aktiviteter

Kontantstöd stipendier och enskilda aktiviteter Förslag nytt bidragsreglemente 2020 2019-02-22 1 (8) Kontantstöd stipendier och enskilda aktiviteter Innehåll Kontantstöd stipendier och enskilda aktiviteter... 1 1 Inledning... 2 1.1 Enköpings kommuns

Läs mer

En stad med ett rikt kulturliv

En stad med ett rikt kulturliv Västerås rev 2018-02-11 En stad med ett rikt kulturliv Västeråsmoderaternas kulturprogram för 2018-2022 1 En stad med ett rikt kulturliv Ett nyskapande och fritt kulturliv är en av grunderna för ett öppet

Läs mer

Handlingsplan för tillgänglighet Gävle Konserthus & Gävle Symfoniorkester

Handlingsplan för tillgänglighet Gävle Konserthus & Gävle Symfoniorkester Sid 1 (5) Handlingsplan för tillgänglighet 2014-02-28 Beryl Lunder Telefon 026-17 29 32 beryl.lunder@gavle.se Handlingsplan för tillgänglighet Gävle Konserthus & Gävle Symfoniorkester 2014-2016 Bakgrund

Läs mer

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna Borlänge kommun 2018-06-10 Samhällsbyggnadsektor Patric Hammar patric.hammar@borlange.se 0243/74605 1 (5) Kulturnämnd Nämnd Datum Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna 2019-2022 Förslag

Läs mer

Kulturplan 2011 2013. Norrbotten. Norrbottens Läns Landsting

Kulturplan 2011 2013. Norrbotten. Norrbottens Läns Landsting Kulturplan 2011 2013 Norrbotten Norrbottens Läns Landsting För mer information Division Kultur och Utbildning Landstingshuset Robertsviksgatan 8 tfn: 0920-28 40 00 www.nll.se/kultur Kulturplan 2011 2013

Läs mer

Gävle Symfoniorkester

Gävle Symfoniorkester Uppdragsöverenskommelse 2016 Gävle Symfoniorkester Gävle kommun och Region Gävle borg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2016. Grund för överenskommelsen

Läs mer

Foto: Mattias Johansson

Foto: Mattias Johansson Foto: Mattias Johansson Kulturpolitiskt program 2013-2015 Förord Kultur frodas och finns där människor möts i studiecirkeln eller kören, på teatern eller biblioteket. Kultur påverkar oss. Det är i möten

Läs mer

INLEDNING Bakgrund och nuläge

INLEDNING Bakgrund och nuläge INLEDNING Vår verksamhet ska kännetecknas av en kvalitativ och bred verksamhet, väl spridd över hela länet. Landstingets stöd till kultur, folkbildning, föreningsliv och skolor främjar ett aktivt medborgarskap

Läs mer

KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015

KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015 KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015 21 april 2015 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 3 INLEDNING... 4 SYFTE OCH FRÅGESTÄLLNINGAR... 5 BARN OCH UNGAS RÄTT

Läs mer

Riktlinjer för. Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer. Gäller fr o m

Riktlinjer för. Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer. Gäller fr o m Riktlinjer för Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer Gäller fr o m 2014-01-01 Beslutad av Landstinget Dalarnas Kultur- och bildningsnämnd 2013-05-28, 38 Kontaktuppgifter

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Verksamhetsplan för Kulturnämnden

Verksamhetsplan för Kulturnämnden Verksamhetsplan 1 (8) Datum 2014-09-01 KN Dnr. 2014/74 Verksamhetsplan för Kulturnämnden Inledning Kulturnämndens uppdrag är att driva kommunens stora kulturinstitutioner som Biblioteken, Kulturskolan,

Läs mer

~ Gävleborg REGION GÄVLEBORG

~ Gävleborg REGION GÄVLEBORG REGION GÄVLEBORG Ank. 2016-12- 1 9i ;. I D nr.... jc;::_/1/./... 7. 1(9) Uppdragsöverenskommelse 2017 Länsmuseet Gävleborg Länsmuseet Gävleborg och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till Regionteater Väst, 2015-2017

Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till Regionteater Väst, 2015-2017 1 (11) Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till Regionteater Väst, 2015-2017 Beslutat av Västra Götalandsregionens kulturnämnd 23 oktober 2014, dnr. KUN 175-2014. Postadress: Besöksadress: Telefon: Webbplats:

Läs mer

Världens bästa Västerbotten Regional kulturstrategi för Västerbottens län

Världens bästa Västerbotten Regional kulturstrategi för Västerbottens län PROTOKOLL 1 (6) BILAGOR Världens bästa Västerbotten Regional kulturstrategi för Västerbottens län 2011-2013 Västerbottens kulturliv regional infrastruktur och särdrag Västerbottens län har idag flera starka

Läs mer

Innehållsförteckning. 1 Direktiv 1.1 Bakgrund: Kultursamverkansmodellen 1.2 Innehåll i de regionala kulturplanerna 1.3 Kulturpolitiska mål

Innehållsförteckning. 1 Direktiv 1.1 Bakgrund: Kultursamverkansmodellen 1.2 Innehåll i de regionala kulturplanerna 1.3 Kulturpolitiska mål Innehållsförteckning 1 Direktiv 1.1 Bakgrund: Kultursamverkansmodellen 1.2 Innehåll i de regionala kulturplanerna 1.3 Kulturpolitiska mål 2 Organisation 2.1 Arbetet med regional kulturplan i Uppsala län

Läs mer

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER en del av satsningen Äga rum 1 SAMMANFATTNING Vad är Kreativa platser? Vad är syftet med stödet? Vem kan söka? För vad kan man söka? Vilka områden kan söka?

Läs mer

Centerpartiets svar på remissversion av Landstinget Dalarnas kultur- och bildningsplan

Centerpartiets svar på remissversion av Landstinget Dalarnas kultur- och bildningsplan 2018 06 28 Centerpartiets svar på remissversion av Landstinget Dalarnas kultur- och bildningsplan 2019-2022 Övergripande synpunkter Kultur- och bildningsplanen beskriver, på ett ingående sätt, pågående

Läs mer

Kent Johansson

Kent Johansson Ansvar för regional kulturverksamhet i Kalmar län - en utredning om framtida uppdrag att ansvara för regional kulturverksamhet samt fördela regionala kulturanslag Kent Johansson 2015-09-01 Innehåll 1.

Läs mer

Kent Johansson

Kent Johansson Ansvar för regional kulturverksamhet i Kalmar län - en utredning om framtida uppdrag att ansvara för regional kulturverksamhet samt fördela regionala kulturanslag Kent Johansson 2015-09-01 Innehåll 1.

Läs mer

Kultur (LST) Riktlinjer för landstingets insatser inom kultur, kultur och hälsa samt folkhälsa

Kultur (LST) Riktlinjer för landstingets insatser inom kultur, kultur och hälsa samt folkhälsa Kultur (LST) Riktlinjer för landstingets insatser inom kultur, kultur och hälsa samt folkhälsa Landstingets stöd till kultur ska ha en tydlig roll i länets utveckling och vara en del av Sveriges kulturinfrastruktur.

Läs mer

Ett kulturlyft för Västerås. En rapport om och för kulturen i Västerås av de rödgröna i Västerås & Västmanland

Ett kulturlyft för Västerås. En rapport om och för kulturen i Västerås av de rödgröna i Västerås & Västmanland Ett kulturlyft för Västerås En rapport om och för kulturen i Västerås av de rödgröna i Västerås & Västmanland Innehållsförteckning Inledning... 3 Våra förslag... 4 1. Västerås ska vara en bred kulturkommun...

Läs mer

Kulturen i Bohusläns hjärta. Förslag till kulturplan

Kulturen i Bohusläns hjärta. Förslag till kulturplan Kulturen i Bohusläns hjärta Förslag till kulturplan 2016-2020 Alla förvaltningar är med i arbetet Arbetsgrupper: Barn- och utbildning Regionteater väst/bohusläns museum Socialtjänsten/Avd Kultur Samhällsbyggnad/Avd

Läs mer

Folkdansringen saknar den sociala dansen i planen och den musik som hör till.

Folkdansringen saknar den sociala dansen i planen och den musik som hör till. Sammanställning av synpunkter från remisskonferenser på Fornby folkhögskola 21 maj och Mora folkhögskola 22 maj inför framtagandet av ny kultur- och bildningsplan 2019-2022 hade bjudit in intresserade

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

Kulturens finansiering. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 6 september 2016

Kulturens finansiering. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 6 september 2016 Kulturens finansiering Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 6 september 2016 Kulturutgifter 2012 Sammanlagda utgifter 63 miljarder kronor Hushållen 38,5 miljarder - 61 procent (2009, omräknat till

Läs mer

Film och rörlig bild

Film och rörlig bild Film och rörlig bild UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan Gullspångs kommun Gullspångs kommun har reviderat sin barn- och ungdomskulturplan och den nya planen sträcker sig

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Kulturplan Kalmar län 2022, Kultur att växa i

Kulturplan Kalmar län 2022, Kultur att växa i TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen 2017-11-28 Diarienummer KN170076 Kulturnämnden Kulturplan Kalmar län 2022, Kultur att växa i Förslag till beslut 1. Kulturnämnden fastställer disposition

Läs mer

Regionala beredningens verksamhetsrapport 2011

Regionala beredningens verksamhetsrapport 2011 Regionala beredningens verksamhetsrapport 2011 Innehåll Uppdraget och avgränsningar 2011 2 Metod och utvärdering 2 Kulturen i Norrbotten 2 Kulturplanen 3 Kulturen och tillväxten 4 Hinder och möjligheter

Läs mer

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012 i Östergötland den 27 oktober 2012 Deltagare Emma Palmkvist, 24 år, Linköping Ellinor Sundberg, 19 år, Finspång Mimmi Rosell, 24 år, Mjölby Diana Jonsson, 21 år, Åtvidaberg Emma Petersson, 18 år, Åtvidaberg

Läs mer

MILJÖPARTIET DE GRÖNA I NORRBOTTEN

MILJÖPARTIET DE GRÖNA I NORRBOTTEN MILJÖPARTIET DE GRÖNA I NORRBOTTEN Miljö ger jobb nya livschanser 2006-2010 LÄNSPROGRAM RÖSTA LÅNGSIKTIGT Miljöpartiet de Gröna är ett brett och aktivt parti. Vi har grön skatteväxling, grundtrygghet för

Läs mer

Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs

Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs Vision, mål, inriktning, prioriteringar och handlingsplan för att Spela samman! Visionen Spela samman! Vår vision för vår verksamhet är att den ska bidra till

Läs mer

Handlingsplan för Kultur i skolan Haparanda Kommun

Handlingsplan för Kultur i skolan Haparanda Kommun Handlingsplan för Kultur i skolan Haparanda Kommun Kulturupplevelser talar till flera av våra sinnen och ger oss möjlighet att förstå och beröras på flera nivåer. Det är viktigt att man både får uppleva

Läs mer

Uppdrags- beskrivning

Uppdrags- beskrivning Uppdrags- beskrivning Kultur och utveckling 2018 2020 REGION JÖNKÖPINGS LÄN Uppdragsbeskrivning 2018 2020 Kultur och utveckling Följande uppdragsbeskrivning har tagits fram för kultur och utvecklings regionala

Läs mer

Landstingets Utvecklingsmedel

Landstingets Utvecklingsmedel Landstingets Utvecklingsmedel Kenneth Sjaunja Avdelningen för regional utveckling 2014-11-25 Projektfinansiering BILD 1 Landstingets vision Landstingets vision Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande

Läs mer

KREATIVA PLATSER år 1

KREATIVA PLATSER år 1 Guide för sökande 2017 av bidraget KREATIVA PLATSER år 1 en del av satsningen Äga rum 1 SAMMANFATTNING Vad är syftet med stödet? Vem kan söka? Vilka områden kan söka? Hur mycket pengar finns att söka?

Läs mer

Kultur- och fritidsbudget i ekonomiska kristider ENKÄTSTUDIE OM BUDGETEN 2010 FÖR KOMMUNER OCH LANDSTING

Kultur- och fritidsbudget i ekonomiska kristider ENKÄTSTUDIE OM BUDGETEN 2010 FÖR KOMMUNER OCH LANDSTING Kultur- och fritidsbudget i ekonomiska kristider ENKÄTSTUDIE OM BUDGETEN 2010 FÖR KOMMUNER OCH LANDSTING Kultur- och fritidsbudget i ekonomiska kristider ENKÄTSTUDIE OM BUDGETEN 2010 FÖR KOMMUNER OCH

Läs mer

Kulturens pengar. Karlstad 9 februari 2011

Kulturens pengar. Karlstad 9 februari 2011 Kulturens pengar Karlstad 9 februari 2011 Sammanlagda kulturutgifter år 2009 68 miljarder kronor Hushållen 45,2 miljarder - 66 procent (11 300 kr/hushåll) Staten 10,2 miljarder - 15 procent Kommunerna

Läs mer

Ny regional kulturplan

Ny regional kulturplan Ny regional kulturplan 2020-2023 Kulturområdets roller Konstpolitik Region Örebro län ska stärka den kulturella infrastrukturen och det professionella kulturlivet inom och mellan de olika konstarterna

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN Värnamo kommun ska genom sin egen verksamhet och genom stöd till föreningslivet verka för en allsidig och rik kulturverksamhet för barn och ungdom

Läs mer

KULTURPOLITISKT PROGRAM. för Haninge kommun

KULTURPOLITISKT PROGRAM. för Haninge kommun KULTURPOLITISKT PROGRAM för Haninge kommun 2015 2025 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum Program Kulturpolitiskt program för Haninge kommun 2015-2025 2014-09-08 2015-01-01 Beslutat

Läs mer

Flerårigt verksamhetsstöd 2019

Flerårigt verksamhetsstöd 2019 Tjänsteskrivelse 1 (5) Flerårigt verksamhetsstöd 2019 Förslag till beslut 1. Figurteaterkompaniet beviljas verksamhetsstöd inom kulturområdet med 150 000 kronor 2019. 2. Totalteatern beviljas verksamhetsstöd

Läs mer

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den idéburna sektorn.

Läs mer

Politiskt måldokument Kulturnämnden

Politiskt måldokument Kulturnämnden Politiskt måldokument Kulturnämnden Bakgrund Kulturnämnden tillsatte 2011 03 01 en arbetsgrupp för att arbeta fram nya mål för Kulturnämnden i Karlskrona. Gruppen bestod av Sophia Ahlin (m) (Sammankallande),

Läs mer

Presentation vid Länsteatrarnas vårmöte i Växjö 2013. Clas-Uno Frykholm

Presentation vid Länsteatrarnas vårmöte i Växjö 2013. Clas-Uno Frykholm Presentation vid Länsteatrarnas vårmöte i Växjö 2013 Clas-Uno Frykholm Myndighetens uppgifter är! Att med utgångspunkt i de nationella kulturpolitiska målen utvärdera, analysera och redovisa effekter av

Läs mer

Kultur och värdeskapande. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 oktober 2015

Kultur och värdeskapande. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 oktober 2015 Kultur och värdeskapande Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 oktober 2015 Kultur och värdeskapande Utgångspunkten är helt och hållet ekonomisk. Kostnaden för de använda resurserna jämförs med värdet

Läs mer

Kulturplan 2011 2013. Norrbotten

Kulturplan 2011 2013. Norrbotten Kulturplan 2011 2013 Norrbotten Kulturplan för Norrbotten 2011-2013 Innehållsförteckning Sammanfattande inledning... 1 1.1 Den nationella bakgrunden... 1 1.2 Landstingets och kommunernas vision... 2 1.3

Läs mer

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020 Nämndsplan 2020-2023 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN - Preliminär nämndsplan år 2020 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3

Läs mer