Gulisens Guide till Galaxen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gulisens Guide till Galaxen"

Transkript

1 Gulisens Guide till Galaxen

2 SPEKTRAKLET gör anspråk på att vara ett språkrör för sådana som studerar matematik, fysik, kemi eller datavetenskap på svenska vid Helsingfors universitet (eller låter bli). UTGIVARE: Spektrum rf Kemiska Institutionens svenska avdelning PB Helsingfors universitet. Innehåll Ledare Välkommen till Mat.-Nat. och Spektrum! HUS Universitas Helsingiensis Så härjar man på Spektrum Exactum Fysik Chemicum Mitt gulisår Vem är vem och vad? Spektral Ordlista Redaktionschef: Ronny Engblom Chefredaktör (tjänstledig): Aasa Feragen T.f. t.f. chefredaktör: Erik Edelmann Redaktörer: Kimmo Kettula Sofia Helsing Niklas Juslin Marie Backman Terese Husell Andra medverkande i detta nummer: Sonja Välisaari, Maria Wikström och Roger Oksanen.

3 Gulis-Spektraklet 06 3 Hej på er, Gulisar små! På nästa sida hittar ni en hälsning av vår ordförande, Herr KM. Han hälsar er välkommna till Spektrum. Det är trevligt det. Det är så trevligt att jag skulle göra det samma, om det inte vore för att jag tänker göra något annat med er i stället. Närmare bestämt tänker jag, stolt som en liten tupp över att skriva bland med de första Spektrakla ord ni läser i era än så länga väldigt korta liv (ifall ni inte varit ohemula nog att börja läsa bakifrån), passa på att, i egenskap av tillfälligt tjänsteförrättande chefredaktör, presentera Spektraklet för er. Spektraklet är Spektrums medlemstidning artiklar av bestående värde och allt det där ni vet eller åtminstone kan tänka er, och utkommer fyra gånger per år. Fyra ordinarie nummer alltså, för dessutom ges det ut ett gulisnummer (det ni har under näsan just nu). Detta gulisnumer innehåller lite svammel om Uni och studentkåren, lite mer svammel om Spektrum och spektrumiter och ännu mer svammel om de spektrala institutionerna Exactum (Matematik och Datavetenskap), Physicum och Kemen. Några av artiklarna har publicerats i mer eller mindre oförändrad form år efter år sedan nittiotalets första hälft! Läs med vördnad! Andra artiklar är pinförska och nyskrivna! Läs även dem med vördnad! Idén med detta nummer är liksom den att ni skall ha något slag av nytta av det. Har ni inte nytta av det kanske ni ändå finner läsningen underhållande. Tycker ni inte ens att det är underhållande kan ni ju alltid elda bastu med eländet (se där, då hade ni nytta av det i alla fall). Men vad ni en gör med Spektraklet, lycka till med era studier! önskar Erik ///\\ /-0^0-\ /-\ \ /

4 4 Gulis-Spektraklet 06 Välkommen till Mat.-Nat. och Spektrum! För det första vill jag gratulera dig till studieplatsen och hoppas att du stannar här med oss ännu i många, många år. Vågar du bara modigt komma med på allt roligt program som ordnas kommer du snart att märka att du passar in gänget hur bra som helst, oberoende om du visste nånting alls om Spektrum från tidigare. Dom äldre studerandena är absolut ingenting man behöver vara rädd för, det är mycket sällan som det händer att nån faktiskt bits. Orsaken till att du just nu läser den här texten är att jag har fått äran vara ordförande för Spektrum i år, vilket innebär att man förutom att försöka hålla nån form av ordning på föreningen också förväntas skriva en mer eller mindre vettig spalt till varje Spektrakel. Trots att dom flesta spektrumiter numera inte använder nåt annat namn för mig än KM har jag faktiskt ett riktigt namn också, orsaken till att det fallit i glömska klarnar säkert tids nog för dom flesta. Meningen är att jag ska börja mitt femte år av kemistudier i höst, men eftersom jag jobbar kommer jag knappast att synas till i Gumtäkt alltför mycket under hösten, vanligtvis brukar man iaf. nog kunna se mig på dom flesta spektrala tillställningar. Det absolut bästa sättet att komma med i Spektrum och bekanta sig med nya mänskor är definitivt att genast modigt komma med på det program som ordnas. Vanligtvis brukar programmet vara mångsidigt med sitsar, månadsmöten, idrottsprogram, teaterbesök, kaffemorgnar, exkursioner, etc. Viktigast av allt är att delta i valmötet i början av november när det väljs nya funktionärer till Spektrum. Utan alla aktiva funktionärer skulle vi aldrig ha en så livskraftig förening som vi idag har, dessutom påstår jag att ingen på allvar kan säga att den ångrar att den tagit en post och blivit aktiv i Spektrum, tvärtom får man ta del av en hel massa hejdlöst roliga saker som man aldrig annars skulla ha hamnat med på. Höstens stora projekt kommer att vara att sätta igång planering av nästa hösts stora utlandsexkursion. Senast åkte vi buss ner genom Baltikum till Prag, och jag kan lova att det var en oförglömlig resa (åtminstone delvis). Slutligen vill jag ännu säga att vi äldre spektrumiter, framför allt tutorerna och styrelsen, finns här för att hjälpa dig. Har du nånting som du undrar över ska du inte vara rädd för att rycka (bita) en äldre spektrumit i armen och fråga. Sen hoppas jag på att se så många gulisar som möjligt både gulissits och -intagning, och dessutom också på resten av höstens program. -KM (Har man inte KM i närheten då man behöver bita honom i armen nås han också per telefon: och e-post:

5 Gulis-Spektraklet 06 5 HUS Du är medlem av Studentkåren vid Helsingfors universitet (HUS), världens rikaste studentkår. Visste du det? Enligt finsk lagstiftning bör varje högskolestuderande som studerar till sin grundexamen vara studentkårsmedlem. Det ljusblåa studentkortet som du får är ett intyg på att du är studerande och studentkårsmedlem. Vad har du för glädje och nytta av det här? HUS (på finska HYY) erbjuder sina medlemmar och de föreningar (bl.a. Spektrum) som fungerar i HUS regi många olika serviceförmåner. Undervisningsministeriet subventionerar studentmåltiderna, men dessutom beviljar HUS extra måltidsstöd på sina matställen UniCafé som finns på Exactum, Physicum, Chemicum, Porthania och många andra ställen. Vid Helsingfors universitet äts Finlands förmånligaste studentmåltider. HUS hyr ut studentbostäder på Domus Academica och i Norra Haga. Dessutom får du studentrabatter på buss, tåg, flyg och otaliga andra ställen, t.ex. på din öl eller cider på Helsingfors mesta och bästa studentkrog, Vanha. HUS medlemsavgift är den lägsta studentkårsmedlemsavgiften i Finland. Detta möjliggörs av att till skillnad från de andra studentkårerna grundar sig inte HUS ekonomi på medlemsavgiftsintäkterna utan på affärsverksamhet. HUS äger flera fastigheter i Citykvarteret, och hyresintäkterna står för långt över hälften av HUS totala intäkter. Studentkårens centralkansli hittar du på andra våningen i A-trappan i Nya studenthuset, Mannerheimvägen 5. I din tudentkårskalender kan du läsa mycket mera om HUS. Detta är Toffe. Han är inblandad i HUS på något vis.

6 6 Gulis-Spektraklet 06 Universitas Helsingiensis Välkommen till Finlands överlägset äldsta högskola! Universitetet grundades den i Åbo. Universitetets årsdag firas alltjämt 26 mars. Denna högskolas första namn var Åbo Akademi (vilket inte bör förväxlas med nuvarande Åbo Akademi, som grundades på 1910-talet). Efter Åbo brand på 1820-talet flyttades högskolan till Helsingfors ( Kulturen lastades på oxkärror, kördes österut, och förföll, som de lär beskriva saken i Åbo ;-), som hade blivit landets nya huvudstad år Efter flyttningen fick universitetet namnet Kejserliga Alexanders-universitetet. Detta namn bibehölls fram till början av självständighetstiden då det nuvarande namnet antogs. Helsingfors universitet är inte enbart landets äldsta högskola. Med över 38,000 studerande och elva fakulteter är Uni också landets överlägset största högskola. Fakulteterna är agrikulturforstvetenskapliga, beteendevetenskapliga, biovetenskapliga, farmaceutiska, humanistiska, juridiska, matematisknaturvetenskapliga, medicinska, statsvetenskapliga, teologiska och veterinärmedicinska, av vilka humanistiska fakulteten är störst. På flera områden, t.ex. meteorologi, har Helsingfors universitet riksomfattande ansvar, dvs. i dessa ämnen ges inte högskoleutbildning någon annanstans i landet. Mat.-Nat. Matematisk-naturvetenskapliga fakulteten är universitetets näst största fakultet. Antalet studerande vid mat.-nat. är närmare 7000 vilket gör mat.-nat. lite mindre än Abo Akademi (annat var det före biovetenskapernas självständighetsförklaring då var mat.-nat. större). För de nyfikna kan det berättas (onyfikna hoppar till nästa stycke) att bland de klassiska universitetsfakulterna hittas varken humanistiska fakulteten eller mat.- nat. helt enkelt för att de båda tillsammans utgjorde filosofiska fakulteten. Därför kallas man än idag Filosofie Magister när man blir färdig från någon av dessa fakulteter även om man aldrig ens känt lukten av en filosofiföreläsning. Universitetets och fakultetens långtidsmålsättning har varit att koncentrera den matematisk-naturvetenskapliga undervisningen till ett enda campusområde. Fr.o.m. hösten 2004 finns alla institutioner förutom den astronomiska på Gumtäkt Campus. De biologiska vetenskaperna har bildat en egen fakultet år I studiehandboken (s.k. gula boken ) hittar du mera och närmare information om mat.-nat.

7 Gulis-Spektraklet 06 7 Så härjar man på Spektrum Som medlem i Spektrum kommer du att få vara med om en hel del. Det lönar sig att vara aktiv från början då kommer du lättast med i svängarna. Vissa programpunkter kan kanske verka främmande för dig, men var inte rädd, vi äldre kommer att göra vårt bästa för att få dig att trivas och känna dig välkommen. Här följer lite allmänt info om Spektrums program och fester och hur de i praktiken går till (snälla och förkortade versionen). Spektrumit Vad är en sits? Inom Spektrum brukar det ordnas två eller tre vanliga sitsar per termin. Då äter vi gott, sjunger glatt och högt och förstås dricker snaps och punsch. Sångledaren inleder snapsvisorna och värdinnorna sköter om maten. Till god sed hör att man kommer i tid, sitter kvar på sin plats tills sitsen är slut och i övrigt inte beter sig alltför illa. Som avslutning sjungs O, gamla klang och jubeltid och efter den får ingen sätta sig på sin tidigare plats. Nu börjar yrandet med dans och mingel (man får också sitta i ett hörn och sura om man föredrar det), hängande i trappuppgången (för tobaksrökare och andra skvallersugna) och allmänt dorsande, dvs. jatkona. De som inte rymts med eller haft tid för själva sitsen kommer ofta på jatkona, men tidigast ca tre timmar efter att sitsen börjat. Möjlighet till övernattning finns (rekommenderas knappast (förutom i gott sällskap)). Gulnäbbsintagningen Gulisintagningen ordnas i mitten av september. Festen börjar på eftermiddagen med att gulisar i olika lag springer omkring på stan och förser sig själva och speciellt gruppledaren med olika drycker. Därtill skall en del uppgifter avklaras. Efteråt blir det sits i Alinasalen, en fest som brukar stanna kvar i gulisens minne länge framöver. Kom ihåg att gulisintagningen betraktas som moraliskt obligatorisk för gulisar. Kom också ihåg att man på Spektrum inte behöver skämmas över att man är kääk. Detta är också ett ypperligt tillfälle för dig att lära känna andra gulisar och de äldre, livserfarna spektrumiterna. Spektrums gulisintagning brukar inte heller vara farlig eller hemsk på något sätt, huvudsaken med festen är att alla har ro-

8 8 Gulis-Spektraklet 06 ligt! Missa den inte!!! Herr- och dammiddag I oktober ordnas en herrmiddag, som går ut på att herrarna inbjuds till en middag av damerna. Herrarna betalar en viss summa för festen och får äta och dricka så mycket de vill mellan klockan 18 och 21. All klädsel, inredning och program följer ett visst tema och det satsas mycket mer än till en vanlig sits. En fartfylld fest som ofta är välbesökt. Dammiddagen ordnas på våren, motsvarar herrmiddagen, men är oftast, om möjligt, ännu vildare! med en sits. Gulisarna står för programmet, vilket självklart är Lucia och Julgubbe. Efter sitsen deltar alla i pokaltävlingen som ordnas av föregående årets vinnare. Om man vill få den rätta julstämningen skall man alltså komma, här har man en chans att träffa alla en sista gång före jullovet för att önska god jul och gott nytt år! Årsfestjatkon Norsk dam med norsk damkolv Julfest Höstterminen avslutas med en julfest. Festen börjar med glögg och fortsätter Årsfest I medlet av mars blir det Spektrums årsfest (runt datumet för Spektrums grundande: 23 mars). Detta läsår firar vi 74- årsjubileum. Festligheterna börjar på fredagen med exqr 2 till någon firma som vi lyckas lura att bjuda oss på mat och dricka och fortsätter med förkör på Klubben på kvällen, vilket betyder en informell och vanligtvis ganska vild sits. På lördagen börjar det med lunch på en rysk restaurang under dagen. Kvällens program inleds med cocktails på Klubben innan själva årsfestsupén på en restaurang och fes-

9 Gulis-Spektraklet 06 9 ten fortsätter på någon lämplig jatkoplats. På söndagen blir det sillis=sillfrukost på samma plats (där många antagligen övernattat) och till sist tar sig de sista festprissarna till Klubben där festligheterna fortsätter så många dagar man orkar. Detta är en fest som det faktiskt lönar sig att komma på. Visst tvingas man att lägga ut en del pengar, men det är det värt. Här träffar man också äldre spektumiter för många av dem är årsfesten den enda festen de fortfarande deltar i. Pünschen Övriga Fester Förutom de nämnda stora festerna ordnas det en del annat program också. I oktober ordnas en kräftskiva tillsammans med betarna någonstans i obygderna i Helsingfors närhet. I maj ordnas vårfest på TF:s sportstuga i Esbos djupa skogar. Dessutom blir det ofta någon gemensam sits med Thorax, betarna eller någon finsk förening På fastlagstisdagen åker vi pulka i Brunnsparken. Efteråt varm punsch, ärtsoppa och fastlagsbullar på Klubben. På 1:a maj sitsar vi i Kajsaniemi tillsammans med betarna, och under sommaren brukar vi bränna oss på solen på Sveaborg. Annat... De senaste åren har det också ordnats så kallade minisitsar, dvs. sitsar på Klubben med ofta reducerat antal deltagare och kanske inte lika mycket supande, oftast på onsdagar, men vilken dag som helst går bra. Alltså en måltid tillsammans med spektrala vänner där man sjunger och har det roligt. I stället för vanlig efterfest har det ofta varit program eller lek. Andra gemytliga stunder tillsammans har vi haft t.ex. i form av spelkvällar på Klubben och videokvällar på Kemen. Varje torsdagkväll spelas det spektrakulära bollspel, t.ex. sähly eller korgboll, i Gumtäkts idrottshall. Alla har haft jätteroligt, också de som aldrig spelat tidigare, så man behöver inte vara blyg om sport inte är ens starka sida. Med bara! Andra sportsliga aktiviteter har också ordnats, men mera oregelbundet, t.ex. rullalätkä, futis m.m. Spektrala kaffemorgnar ordnas på Kemen. Då samlas alla som råkar vara i Gumtäkt (eller kommer dit bara för kaffemorgonen) i kafferummet som man hittar bredvid de mindre föreläsningrummen då man går vidare rakt fram från huvudingången. Där dricker vi kaffe/te, snackar, spelar kort och myser i största allmänhet. När och hur ofta de blir är ännu oklart och bestäms antagligen på första månadsmötet. Varje månad hålls månadsmöte, där det diskuteras saker som berör Spektrum och dess medlemmar. Efteråt är det mat och annat program. Det lönar sig att kom-

10 10 Gulis-Spektraklet 06 ma på mötena om man vill veta vad som händer inom ämnesföreningen eller bara för att umgås. November månadsmöte är valmötet, ett måste för alla som tänkt vara mer eller mindre aktiva! Höstens första möte hålls i september. Alla med! Caps Och så ordnas det nu lite diverse. Teater, företagsbesök, och vad folk råkar hitta på. Och vart tredje år åks det på Utlandsexkursion! Det är en upplevelse det! Nästa utlandsexkursion torde drabba världen nästa år; utmärkt tillfälle för alla gulisar att deltaga. Kom ihåg att kolla anslagstavlor, e-post och Spektrums webbsida för exakta datum och platser! Bästa sättet att hänga med i svängarna är att vara med i spektrumiter-listan, dvs. Spektrums e-postlista. Som gulisar blir ni genast inskrivna i listan, men om du av någon anledning inte blivit det så anmäl dig genast till Cilla eller Andreas För övrigt svarar programchefen Hanna på alla frågor gällande programmet... Att vara spektrumit handlar inte bara om att supa. Ibland har vi roligt i stället.

11 Gulis-Spektraklet Exactum Alla exaktikare dvs. matematiker och dataloger önskas hjärtligt välkomna till Exactum! Detta nybyggda vidunder är alla matematikers och datalogers nya hem. Huset hittas bredvid Physicum i Gumtäkt, och man kommer dit antingen via Physicum eller direkt från gatan. Här hittas alltså både Institutionen för matematik och statistik och Institutionen för datavetenskap. I Exactum hittar du dessutom datasaler, anslagstavlor med nyttig information, viktiga papper såsom räkneövningar, modellösningar och mappar med kursinfo. Här finns dessutom ett Unicafé och Universitetsbokhandeln! Unicafé finns dessutom i Chemicum, och i fall man behöver extra lektyr finns Gumtäkts vetenskapliga bibliotek som man när via Physicums andra våning där finns allt man någonsin vill veta och mycket mer! I biblioteket finns också ett handboksbibliotek och ett kursboksbibliotek där du hittar dom flesta kursböcker (fast du kanske inte får låna dom), och läsesaler både för tyst läsning och för grupparbete. Matematik Matematiken kan vara till stor hjälp oberoende av huvudämne för de flesta spektrumiter. Om ens lite intresse för matematik finns är Analys I, som undervisas på hösten på svenska en av de mest grundläggande kurserna som sedan fortsätter på våren som Analys II. Därtill går även Logik I som en svensk föreläsningskurs i år, vilket delvis kan vara av intresse inte enbart för matematiker utan även dataloger. Dessa kurser, speciellt logiken, går inte varje år på svenska, så det kan löna sig att ta tillfället i akt då de svenska grupperna är betydligt mindre och mysigare än de finska massföreläsningarna. Överlag kan matematikkurserna väljas rätt fritt av alla på mat.-nat, det enda som lönar sig är att kolla vilka förhandskunskaper som krävs (står alltid på kurssi-

12 12 Gulis-Spektraklet 06 dan under varje kurs). Om du hör till dem som inte har tänkt stanna hos oss på mat.-nat, vilket du givetvis inte hör, finns det många olika råd att ge beroende på din individuella situation (diskutera läget med din tutor!). Ett standardråd är dock att ifall du med säkerhet tänker söka någon annanstans, vilket du givetvis inte allvarligt tänker, men ändå är så fiffig att du vill få ut något av ditt år på mat.-nat så lönar det sig att gå t.ex. Grundkursen i analys och få den godkänd. Till er alla, oberoende av grupp, kön, ras, religiös övertygelse, kan man poängtera att matta på Uni inte är det samma som matta i gymnasiet. För att göra en mer konkret jämförelse kan vi tänka oss mattan som ett språk; i skolan diskuterade och pratade vi, dvs. vi tillämpade språket konkret. På Uni lär vi oss hur språket är uppbyggt, varför ord böjs som de böjs varför ditt och varför datt. Vi sysslar alltså med grammatiken. På vissa kurser används mer siffror än på andra, men främst är det bokstäver variabler, u know som gäller. Det här låter kanske väldigt teoretiskt och knepigt, men vi intygar att man klarar det och t.o.m. trivs med det utan att vara Einstein nr II. Det lönar sig att både gå på föreläsningarna och kopiera ur mapparna på Exactum. Om man vill ha mera material kan man alltid kolla vad Limes har att erbjuda, oftast mycket billigare om man är medlem. Limes är by the way finnarnas Spektrum, fråga definitivt av tutorerna om deras material, eller besök esittelytma.html. Sedan kan naturligtvis också äldre studerande rekommendera lämpliga böcker. Tumregeln är att allt värt att veta som har skrivits och skrivs om matematik samlas i Gumtäkts bibliotek. Sedan kan det förstås vara utlånat, men grundkursböcker är relativt billiga, och till och med böcker på lite högre nivå fås ganska billigt på nätet. Kolla t.ex. eller Räkneövningarna har man i grupper med allt från 1 studerande (små) till 30 studeranden. Man väljer själv vilken räkneövningsgrupp man vill gå med i, och anmäler sig på websidan till kursen genom att just anmäla sig till en räkneövningsgrupp. Kom ihåg att satsa på räkneövningarna och räkneövningsgrupperna! Stöd finlandssvenskheten på Uni och gå med i en svensk grupp, ifall en sådan ordnas. I början kan nog studierna verka långt ifrån en dans på rosor och vara närmare ett snubblande bland taggarna. Ge inte upp! Ni kommer nog att anpassa er så småningom och lära er knepen för att tackla övningsuppgifterna på rätt sätt, för att få godkänt i ett mellanförhör (man har oftast två tenter per kurs), för att inte somna på föreläsningen efter ett utdraget månadsmöte på Klubben, eller för att se aktiv ut när en engagerad professor ställer frågor och utmanar de som sitter på hans föreläsning. Tutorerna finns till bl.a. för att dela med sig av sina knep, var inte rädd för att fråga. Vi hoppas att du kommer att trivas i Exactum, och att du kommer att få en fartfylld och intressant början på studierna!

13 Gulis-Spektraklet Datavetenskap Traditionerna inom datavetenskap är gamla vid Helsingfors universitet, om nu något kan kallas gammalt då det gäller datavetenskap. Redan på 1960-talet grundades institutionen för datalogi, från vilken namnet datalogen och benämningen dataloger har sina ursprung. På den tiden var det främst fråga om rent tillämpad matematik, vilket det dock i viss mån ännu också är fråga om. För datalogen är matematik alltså ett viktigt ämne. Matematikstudierna kanske inte verkar speciellt relevanta till en början, men senare stöter man ofta på kurser som är rätt teoretiska, där teorin framförs med hjälp av matematiska uttryck och -beteckningar. Dessa matematiskt lagda kurser kan man numera dock i viss mån undvika, beroende lite på ens inriktningsalternativ. Matematiken är inte längre heller obligatoriskt som biämne, så om matematik är något absolut oöverkomligt för en, kan man ändå vara stolt datalog! Planerar man att läsa matematik som biämne, är det bra att ta matematiken genast i början, eftersom man då ännu kommer ihåg något från gymnasiet och eftersom matematiken på så sätt kan stöda ens fortsatta datastudier. Vad gäller undervisningen finns det en grundläggande kurs det lönar sig att gå. Introduktion till datorn som arbetsredskap är en av de ytterst få kurser där föreläsningarna eller räkneövningarna hålls på svenska. Kursen är speciellt nyttig för dem som inte spenderat hela sin ungdom framför datorn. På kursen bekantar man sig bl.a. med UNIX/Linux, Windows, e- post m.m. Dessa kunskaper är livsviktiga med tanke på de fortsatta datastudierna. Att skriva vetenskaplig text är den andra kursen som delvis hålls på svenska. På kursen lär man sig att skriva rapporter, avhandlingar, söka källmaterial m.m. I mån av möjlighet lönar det sig att välja den svenska undervisningen, så att den inte helt försvinner. Trots att det mesta sker på finska på datalogen, har man rätt att t.ex. få tentfrågorna på svenska (bör dock bes om i god tid före tenttillfället), svara på tentfrågorna på svenska, skriva sina övningsarbeten på svenska osv. Utnyttja Era rättigheter! Det lönar sig att grundligt läsa igenom studieguiden, Opinto-opas. I den finns svar på de flesta frågor som gäller studierna. Även modellen för en studieplan kan det löna sig att kasta ett öga på för att få ett hum om hur studierna kan väntas löpa. Om det trots allt uppstår några frågor gällande studier lönar det sig att i första hand vända sig till studierågivaren Anni Rytkönen (svenskspråkig), eller alternativt till hennes finskspråkiga kolleger Arto Wikla eller Pirjo Moen. Din tutor hjälper också gärna till. Man bör anmäla sig till kurserna på datalogen via nätet på sidan ilmo.cs.helsinki.fi (fyll i dina personuppgifter först) och till matematikkurserna på ilmo.cs.helsinki.fi/matematiikka. Det rekommenderas också att noggrant följa med de kursers hemsidor du valt för aktuell information om tenter, övningsuppgifter osv. Datavetare behövs, så det lönar sig att studera datavetenskap. På datalogen kan man läsa många intressanta kurser, så Du kommer säkert att trivas!

14 14 Gulis-Spektraklet 06 Fysik Physicum, vetenskapens Mecca, Gumtäkts stolthet, Helsingfors universitets flaggskepp. Byggnaden där finska fysiker utbildats så länge någon kan minnas dvs. i några år ser inte särskilt imponerande ut om man närmar sig från något annat håll än ingången, där vetenskaps-bibliotekets glasfasad ger ett intryck av att det trots allt inte är en lagerbyggnad. När du kommer in genom dörrarna möts du av luftiga utrymmen, mycket glas och en uppfattning av att en arkitekt kanske ändå varit inblandad. Att hitta rätt i Physicum är inte särskilt svårt. Då man kommer in kan man inte missa UniCafé där de inte längre får servera mat, vaktmästaren, hissen, trapporna och det faktum att byggnaden är delad i tre delar av korridorer ända upp till taket. Föreläsningssalarna finns på första och andra våningen; datasalarna, labb-utrymmen, kansli, kontor, anslagstavlor, mappar och annat viktigt på andra våningen. Högre upp och i källaren har vanliga dödliga studeranden inte ofta ärenden då där mest finns arbetsrum, forskningsrum och dylikt. Värt att nämna är de många små hålen (de har räknats) i vägg-skivorna i föreläsningssalarna, de mysiga tetris-bänkarna, utsikten från taket, närheten till Kemen, Exactum och acceleratorlabbet. Dessutom har ett gäng geologer och geografer ockuperat en del av första våningen och meteorologerna håller till nånstans uppe i himlen. Att hitta till Physicum kan ju vara värre, men då man hittat en buss (kolla kemidelen) som stannar vid Kumpulan kampus hållplats (vi är alltså i Gumtäkt, Kumpula på det andra inhemska) så är det bara att gå över gatan (om du kom från centrum), knalla uppför sandgången bakom hållplatsen och gå mellan de två stora byggnader som möter en bakom träden. Det till höger är Kemen och det till vänster är Phy-

15 Gulis-Spektraklet sicum och den nybyggda hyddan vänster om Physicum är Exactum. Bakom Exactum har Meteorologiska institutet flyttat in under det senaste året. Om du går ännu längre till vänster kommer du före eller senare till acceleratorträsket och där fastnar man. Numera finns det också en idrottshall rakt fram, men den kan man inte missa, för den är inte riktigt samma färg som de närliggande byggnaderna. Fysikgulisarna bör förbereda sig på att största delen av de närmaste n åren kommer de att studera fysik, teoretisk fysik, matematik och lite data eller kemi. Den som söker en bred allmänbildning får jobba extra (men det är värt det)! Första året gäller det i första hand att avverka grundkurserna i fysik (dvs. Mekanikens grunder, Elektromagnetismens grunder I&II etc.) och Mapun (Matemaattiset Apuneuvot) (eller grundstudier i matematik, men Mapun rekommenderas varmt *brrr*). Man kan dessutom dryga ut läsordningen med relativitetsteori, introduktionskursen i data, lite kemi och annat smått och gott. Den som väljer fysik som biämne börjar helt enkelt med grundkurserna under de första studieåren, studerar lite matematik på sidan om och kan i ett senare skede ta mer avancerade fysikkurser. Fast alla bör ju nog bli så intresserade av fysik att de tar så mycket fysik som möjligt och snabbt byter huvudämne. Denna korta introduktion besvarar knappast alla frågor (som t.ex. varför), men dra tutorer, lärartutorer (svensk: Tommy Ahlgren, kontaktuppgifter i studieguiden), äldre studeranden, föreläsare och övriga förbipasserande i ärmen och fråga, surfa in på upptäck (tillsvidare har ingen stött på beväpnade vakter, argsinta hundar eller övriga faror dvs. ingen som kommit tillbaka och berättat om det) och läs bibeln (studieguiden)!

16 16 Gulis-Spektraklet 06 Chemicum Du mat.-nat:are som gjort det fenomenala beslutet att studera kemi endera som huvud- (fantastiskt!) eller biämne (nästan lika svängigt!), kommer snabbt att bli bekant med huvudkvarteret för de blivande kemisterna, nämligen Kemiska Institutionen, Chemicum, eller Kemen som den i vardagligt tal kallas. Genast då du stressat uppför den tunga backen (puuh!) Ser du två enorma byggnader framför dig, Kemen är den vita till höger (samt vackrare). Och dörren du ser på hussidan är den som leder till svenska avdelningen. Därigenom kommer du endast om den supertrevliga kanslisten Sanna ser dig ur sin glasbur. Annars får du bara vänta och banka på dörren. (Dage, som har rummet på andra sidan ingången brukar inte orka höra på oljudet efter några minuter, utan kommer sedan och öppnar.) Man kan ta sin kandidat ganska långt på svenska (några kurser på finskt håll) och det borde vara möjligt på tre år. Efter kandidaten finns det sju olika inriktningar (inklusive lärarutbildningen) att välja mellan. Väljer du fysikalisk kemi, får du fortsätta delvis på svenska, och det under ledning av berömda Pekka Pyykkö och Dage Sundholm. De studierna har mycket med datorer och integraler att göra och artikelförfattarna förstår sig inte riktigt? Det andra svenska alternativet är organisk kemi. Under de kommande åren torde det bli en och annan nybakad magister från svenska avdelningen med organisk kemi som huvudämne. Bertel Westermark lär du ska stifta bekantskap med redan under din första vecka på kemen, han brukar nämligen trivas regelbundet i kafferummet och trivs med att prata dittandattan med studerandena. En verkligt

17 Gulis-Spektraklet avspänd person(lighet), som gillar golf, whisky och mikro-pizza. Kafferummet i övrigt brukar vara ett (alltför) trivsamt ställe. Där försöker endel göra sina räkneövningar (biblioteket i Physicum lämpar sig nog bättre för seriöst studerande), men allra mest samlar kafferummet folk då de planerat att labba. Antagligen räcker det inte så länge förrän du också lärt dig att sitta och fördriva timtal där istället för att åka hem eller göra något annat nyttigt? Förutom Bertel, Sanna, Dage och Pekka, kommer du under ditt gulisår att stifta bekantskap med assistenterna, som är dina personliga handledare i labbarna. Det finns även en del andra skummisar som yrar omkring i knutarna. Michael Patschke kommer du genast att stöta på, han kommer att berätta dej en massa viktiga saker. En som inte får glömmas är naturligvis laboratoriemästaren Bjarne Lindström. En personlighet du kanske inte träffar, men säkert kommer att höra om är lektor och mycket mer: Henrik Konschin eller HK. Han har blivit en del i pensionsmaskinen, men om honom talas det ännu länge. Andra nyttiga ställen på kemen är de båda Unicaféerna (med varierande god mat) och studie-byrån. Där kan du köpa kopierings-kort av en personlig personlighet kl 9-11 och 13-15, men reservera gott om tid? Ja, och på svenska avdelnings andra våning, och utanför assistentrummet samt utanför föreläsningssalarna finns det på anslagstavlorna information om bl.a. tentresultat och diverse andra grejer? Du kommer antagligen att bli förvånad över hur bra du trivs på kemen (speciellt i kafferummet) och kanske hinner dina tankar om andra studier blekna under året (ifall du hade sådana). Det gäller att ha tålamod, och att LABBA! Vi äldre studerande och tutorerna, svarar gärna (åtminstone försöker vi) på dina frågor. Du är högst välkommen att göra entré på svenska Chemicum!

18 18 Gulis-Spektraklet 06 Mitt gulisår Av Terese Husell Som många andra väntade jag med spänning om det skulle dimpa ner ett brev från Uni i postlådan eller inte. Till min glada överraskning kom då brevet där det stod att jag hade blivit antagen till Helsingfors Universitet, vid matematisk-naturvetenskapliga fakulteten och kort där efter damp det ner ett rosa brev med information, precis ett sådant som jag antar att du också har fått, om ämnesföreningen Spektrum. Yee! Jag kom in på Uni! var första reaktionen, uj... rosa... var andra, jag skulle komma att gå klädd i rosa halare, och jag skulle komma att gilla det, men det visste jag inte då. För mig var rosa bara en färg som jag försökt hålla mig borta ifrån så mycket som möjligt... Men allt det förändrades då jag blev en Spektrumit! För dem som inte vet är jag från Åland (för ert eget bästa hoppas jag ni vet var Åland ligger... ) och det var en enorm omvälvning att flytta till Helsingfors. Inga kompisar, inga bekanta förutom Jenny (förra ordförande). Allting var nytt och stort. Den första september packade jag mitt pick och pack i bilen och kom mig iväg till storstaden, körde lite vilse innan jag hittade till Gumtäkt, åkte buss genom halva staden innan jag fick nyckeln till mitt rum. Och sen skulle allt packas ur bilen och in i lägenheten, och det var hett och svettigt och till på köpet ringde min tutor Ilkka och frågade om jag ville följa med på Gulis-picknick i Vallgård och träffa mina medgulisar... men på grund av att jag just hade kommit till Helsingfors kände jag mig lite trött, så jag tackade nej och slocknade på madrassen på golvet. Dagen därpå hade vi träff utanför Physicum, och jag kom (som vanligt) lite försenad och stötte på en grupp utanför Chemicum där det fanns en eller två människor med rosa

19 Gulis-Spektraklet halare... tutorerna Ilkka och (Jo)Hanna. Resten har säkert alla gulisar redan gått igenom och det är ganska tråkigt att skriva (läs: Jag minns inte så mycket) så jag tar det kort; info om Uni, kurser, Spektrum, osv. Roligare var Gulisorienteringen och Gulisintagningen, där man traskade runt på stan, den senare med gul näsa, och för min del kände sig lite vilsen om inte de andra i laget skulle ha varit med och för de andras del supa och utföra en massa uppgifter... Kul var det i vilket fall som helst. Speciellt Gulisintagningen kommer att sitta fast etsad i mitt minne, säkert i ert också, varför så får ni veta då det är er tur. Sen är man Spektrumit! Och så fick vi gå på sitz, lära oss hur man super och sjunger på Spektrum och äta (för det mesta) god mat och vad som händer efter en sitz, vem som händer efter en sitz, träffa en massa kuliga och roliga och galna Spektrumiter, och varför man ska se upp för Henu både före, under och efter en sitz. Månadsmötena är något som man ska gå på! Därmed basta! Annars är det ju inget spektrum på tillvaron. Jag var noga med att gå på måmö... jag slapp ju laga middag... dessutom var det kul att mitt i allt pluggande fara och träffa andra Spektrumiter och ha lite kul. Även fast det inte låter så uppiggande med möte så måste jag rekommendera månadsmötena, de är så mycket mer än bara ett möte, det är ett möte i Spektrum!! Jag kanske ska skriva lite om studierna också... (jag vet inte egentligen vad jag ska skriva här... ) Under hösten hade jag bara två kurser, jag ville ju inte överanstränga mig så här i början, dessutom var en av kurserna på finska... vilket skulle betyda lite problem för mej, trodde jag... Analys I var betydligt svårare än Lineaarialgebra ja matriisilaskenta bara så ni vet. Det här året är jag värdinna tillsammans med Linda, Sonja och Marie, vilket i våras betydde lite mera arbete, då vi måsta planera, inhandla och laga maten till alla sitzar (förutom minisitzarna). Men det är roligt att vara värdinna, och inte speciellt svårt heller. Och jätte kul då alla gillar maten... Minisitz är också något skoj som man definitivt också ska gå på, de infaller efter ett spontant infall av sitz-anda lite nu och då, då strupen har blivit för torr i någon eller några spektrumiter. Eller på grund av andra orsaker, som till exempel Anti-Halarkryssningsminisitzen, som jag, Marie, Joni (?) och Roger höll då vi inte kom med på Halarkryssningen p.g.a. att vi inte hade våra pass med oss. Jag vet egentligen inte vad de andra gjorde på halarkryssningen förutom att supa i sin rosa halare, men på Anti-H minisitsen hade vi i alla fall skoj. Vi beställde pizza från Kotipizza och höll minisitz nästan halva natten, eller tills glassen vi hittat i frysen var smält och uppäten. Sen höll vi rullan hela natten ända tills Roger stupade i en hink som han hinkade i och drömde om att vara pampes och undrade varför Joni höll en kuk i handen, eller var det månne en kung? Då klockan blev 5 var det lite slött, Roger hade slocknat för länge sedan och samma musik hade strömmat ur datorn sen och allt var lite hängigt, tills någon (Joni eller Marie eller båda) kom på att vi ska gå på Elmag idag klockan 8. Sagt och gjort, och vi har bildbevis på att vi var där klockan 8! Tillbaka på klubben inväntade vi kryssningsfararna

20 20 Gulis-Spektraklet 06 och hade sillis, åt pizza, hade det ganska vilt. Jag vet inte vad de andra sillisdeltagarna gjorde men vad jag minns så hade jag och Henu en liten vatten-, pizza- och sångboks batalj så där i fyllan och villan. Sen vart man (läs: jag) trött och ville hem och sova, medan andra fortsätter med sillisarna som avlöser varandra i några dagar. Så kan det gå till, till och med vildare utan alkohol, vilket bevisades efter Sitz I, då jag abrupt måsta avbryta mitt efterfestande för en privat xqrr på Maria Sjukhus. Vad har mera hänt då under mitt gulisår?... Jo, vi hade Årsfest i mars som jag uteblev från av privata skäl, Sillis i Kaisaniemi, en massa tenter och tillsist som avrundning på terminen: Vårfest på TF:s sportstuga... Jag hoppas ni alla gulisar hänger med i Spektrums svängar! Jag vill se varenda en av er på alla sitzar och måmö! För det är ett intressant liv vi lever och jag vill inte att någon ska missa det! Hoppas ni alla kommer att trivas lika bra i Spektrum som jag gör! Sen har jag inget annat att säga än: Välkommen, och vi syns på sitzarna!

Spektraklet 03/2005. Spektaklet. Sida 17

Spektraklet 03/2005. Spektaklet. Sida 17 Spektaklet 03/05 Sida 17 Ordförandespalten Hej på dig gulis och alla andra spektrumiter! ÄNTLIGEN får jag skriva något till Spektraklet! Eller får och får det får man väl alla dagar om man så vill. Nu

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2014 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2014 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Text 1 Angelica, om vi vill

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Mats Karlsson 2008 04 25

Mats Karlsson 2008 04 25 Akademin för hälsa, vård och välfärd, HVV 10 veckor på Åland Utvärderingsrapport från praktikperiod på Stiftelsen Hemmet, Åland Mats Karlsson 2008 04 25 Denna rapport beskriver praktiktiden 21 januari

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

Amanda: Jaha? Kan man ha svenska som modersmål i Finland? Det visste jag inte!

Amanda: Jaha? Kan man ha svenska som modersmål i Finland? Det visste jag inte! Kapitel 21 Språkförhållanden Aktivering 21.1. Vi förstår varandra! Vi lär oss om likheter och olikheter mellan svenska språket i Sverige och Finland. Gruppen läser texten till övning 21.1. och lyssnar

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag Målet Amanda Olsson 9b 1-13 Det känns som jag har sprungit ett maraton, ibland har det gått så lätt och ibland så tungt. Jag har varit så inne i allt så jag inte sett hur långt jag kommit, inte förrän

Läs mer

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 24 september 2013 Vad har varit bra under dagen? Tänkvärt - Kommunikation viktigt för att förebygga konflikter Givande dag, lugnt och bra tempo Håkan - Bra föreläsare,

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

HÄR KOMMER JAG! Max: Max såg på klockan. Halva NO-timmen hade gått tack vare besöket hos Syster, så nu slapp han läxförhöret också. Perfekt det med.

HÄR KOMMER JAG! Max: Max såg på klockan. Halva NO-timmen hade gått tack vare besöket hos Syster, så nu slapp han läxförhöret också. Perfekt det med. Max: Ibland är livet perfekt, som nu till exempel. Maxat! Maxade Max! gnolade han för sig själv. Nån gång skulle han göra en hel sång på det, tänkte han. Den skulle bli hans signatur. Maxade Max. Fast

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Innehåll Spår på CDn Titel Sidnummer 01 Alla är så ensamma här 2 02 Vi har letat 2 03 Rymdramsa 3 04 Raketbyggarna 4 05 Vi är på väg till rymden 5 06 Rymdvals

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor.

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Efter att Elin o Larsa lämnat oss så tog vi en seglig

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Av Agaton Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Hon är gammal och hon har stora tänder. Vi går på

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Reserapport. Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010. Bethina Bergman. Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi

Reserapport. Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010. Bethina Bergman. Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi Reserapport Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010 Bethina Bergman Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi Helsingfors 2009 1 INLEDNING Redan då jag började Arcada visste jag att jag i något

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

Sammandrag fra n gruppdiskussionerna

Sammandrag fra n gruppdiskussionerna PM 4/2012 1 (5) och Aaltos tutorutbildningar 2012 Sammandrag fra n gruppdiskussionerna Hur kan tutorn stödja phuxarnas studieförmåga? Resurser o tillräcklig sömn o svettig motion 3 ggr i veckan o att röra

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Berättarstunden. Termin 3: Båtäventyret. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 3: Båtäventyret. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 3: Båtäventyret Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 3 Båtäventyret Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR 20 december Hej, dagboken! Jag heter Xara. Jag bor i Kyrkslätts bibliotek, oftast. Annars bor jag på ett hotell i England. Idag har jag mycket att göra. Nu sitter

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Information om utbytet: Mikael Simberg Systemvetenskaper ETH Zürich, vårterminen 2013, Erasmusutbyte

Information om utbytet: Mikael Simberg Systemvetenskaper ETH Zürich, vårterminen 2013, Erasmusutbyte Information om utbytet: Mikael Simberg Systemvetenskaper ETH Zürich, vårterminen 2013, Erasmusutbyte En stor del (eller alla) av magisterskurserna vid ETH Zürich föreläses på engelska. Alla mina kurser

Läs mer

Bilarnas äventyr ett helt års projektarbete

Bilarnas äventyr ett helt års projektarbete Bilarnas äventyr ett helt års projektarbete Höstterminen startade med två veckors inspirationsaktiviteter i närmiljön. Barnen gick på utflykt till bl.a lekplatser, fårhagen och till Landevi som höll på

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa:

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa: RESAN År 6 I år 6 är målet att du ska kunna kommunicera på mycket enkel franska. För att nå målet lär du dig ord och uttryck inom många olika områden, t.ex. familjen, djur, frukter, klockan, sporter och

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Styrelsen Frösåker GK, Christer Ral, Matz, Håkan, Krogen WWW.FGCC.SE. Sida 1 av 6

Styrelsen Frösåker GK, Christer Ral, Matz, Håkan, Krogen WWW.FGCC.SE. Sida 1 av 6 Nyhetsbrev #2 2015 Sida 1 av 6 Hej Vänner, Säsongen är i full gång även om värmen ännu uteblivit. Verksamheten är också i full gång och ni har väl inte missat alla träningar, tävlingar och andra roliga

Läs mer

Användarenkät om högskolebiblioteket 2013 - Snabbrapport alla

Användarenkät om högskolebiblioteket 2013 - Snabbrapport alla Användarenkät om högskolebiblioteket 2013 - Snabbrapport alla 1. 1.1 Kön Kommentar: skulle gärna ha fått vara fler. Vi lade ut enkäten på högskolans hemsida och försökte locka med biobiljetter. Det totala

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014

barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014 barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014 Oktober och nästan hela november har gått sedan sist och oj vad vi har hunnit med mycket! Barnen har fått sina mitterminsbetyg de har

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Innehållsförteckning Kapitel 1Introduktion. sid 1 Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3 Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Kapitel 4 De misstänkta. sid 7 Kapitel 5 Förhöret. sida 9 Kapitel 6 Den splitternya bilen. sida

Läs mer

Vilken termin ska man åka?

Vilken termin ska man åka? Under höstterminen 2012 åkte jag till Kina som utbytestudent till ett universitet som heter Shanghai Jiao Tong University (SJTU). Jag valde Jiao Tong för att det ligger i min favoritstad Shanghai och är

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer Fråga 1 6 Barnens kommentarer Detta är en sammanställning av barnens kommentarer som lämnats i enkäten. Kommentarerna har grupperats efter fråga. För bättre läsbarhet har stavfel korrigerats. Ett stort

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

barnhemmet i muang mai söndag28 januari - onsdag 28 februari

barnhemmet i muang mai söndag28 januari - onsdag 28 februari barnhemmet i muang mai söndag28 januari - onsdag 28 februari Det har gått en hel månad sedan sist, vi ber om ursäkt för detta. Tiden har bara flugit iväg då det är lite mer jobb med 46 barn än med, som

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Odontologiska Föreningen

Odontologiska Föreningen Odontologiska Föreningen KOLLO 2013 Gratulerar till din studieplats och varmt välkommen till din utbildning vid Karolinska Institutet (KI) och Odontologiska Föreningen (OF). OF är kårorganisationen för

Läs mer

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] . Langt borta i rymden... fast inte så långt som man skulle kunna tro, ligger en liten grön planet, Grönis heter den. Planeten ser ut ungefär som

Läs mer

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1 Förverkliga dina drömmar på Einar Hansen gymnasiet! Natur och Estet1 Grattis! Du har tre fantastiska år framför dig Gymnasietiden är speciell. För första gången har du möjlighet att välja skola och program

Läs mer

Schackledarens blad Lektion 1

Schackledarens blad Lektion 1 Schackledarens blad Lektion 1 Inledning Det är viktigt med en tydlig rutin för när schacklektionen börjar och slutar. Genom att samlas kring runda bordet när lektionen ska börja respektive avslutas uppnås

Läs mer

MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE

MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE HOTELL GYLLENE KNORREN: DEN MYSTISKA GÄSTEN Text: Måns Gahrton och Johan Unenge 2008 Bild: Johan Unenge 2008 En originalproduktion från Bonnier Carlsen Bokförlag, Stockholm Formgivning

Läs mer

En sann berättelse om utbrändhet

En sann berättelse om utbrändhet En sann berättelse om utbrändhet Marie är 31 år, har man och en hund. Bor i Stockholm och arbetar som webbredaktör på Företagarnas Riksorganisation (FR). Där ansvarar hon för hemsidor, intranät och internkommunikationen

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN olycklig: - Oj oj oj, var bar min egen lilla snalla bjornpojke tagit vagen, sa

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk Sara elektriker AV-nummer 41511tv 2 Programvinjett /Sara är i en lägenhet, hon spikar, borrar och monterar./ SARA elektriker. Jag är utbildad starkströmselektriker. Jag har ju alltid gillat mycket tekniska

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Talmanus till presentation om nätvardag 2015

Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Bild 1: Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen. Du kan även ladda hem manuset på www.surfalugnt.se om du vill ha manuset separat. Om du inte

Läs mer

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska.

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. Första kapitlet I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. I detsamma hördes steg. Ingo vände sig om och fick se Roger komma gående mot hotellet i en sådan fart

Läs mer

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil.

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. Intervjuer Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 1. 20 år. Ca 10 min med bil. 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. 3. 21 år. 5 min med bil. 4. 51

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen Bakgrund Det här materialet hör till boken Märtas tavlor som är skriven av Johanna Immonen. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 17 maj - onsdag 4 juli 2012

barnhemmet i muang mai torsdag 17 maj - onsdag 4 juli 2012 barnhemmet i muang mai torsdag 17 maj - onsdag 4 juli 2012 Det må vara lågsäsong på Phuket men det är högsäsong för barnen i skolan. Vi har fått några nya små vänner, volontärer har lämnat oss och nya

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

2014/2015. konfirmand

2014/2015. konfirmand 2014/2015 konfirmand 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11.

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11. Afrika Din pappa (eller mamma) arbetar på ett internationellt företag med huvudkontoret i Salo. Han (eller hon) har nu fått världens chans, ett erbjudande att under ett helt år bygga upp en ny fabrik i

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010 Julvandring 1 8 Roller Guide... Station 1: Maria... Ängel... Station 2: Josef... INTRODUKTION Guiden kan introducera vandringen ungefär så här: Välkomna! Nu ska vi göra en speciell resa en tidsresa! Vi

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 16 juni - måndag 14 juli

barnhemmet i muang mai måndag 16 juni - måndag 14 juli barnhemmet i muang mai måndag 16 juni - måndag 14 juli Det är lugnt på Phuket när det är sommar i Europa, i alla fall mycket lugnare. Men hos oss är allt som vanligt fast med lite mindre besök. Och som

Läs mer

En bok om ofrivillig barnlöshet. av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström

En bok om ofrivillig barnlöshet. av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström En bok om ofrivillig barnlöshet av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström En bok om ofrivillig barnlöshet 2013 Jenny Andén Angelström & Anna Sundström Ansvarig utgivare: Jenny Andén Angelström ISBN: 978-91-637-2882-2

Läs mer

TÖI ROLLSPEL A - 017 Socialtolkning Sidan 1 av 6

TÖI ROLLSPEL A - 017 Socialtolkning Sidan 1 av 6 ÖI ROLLSPEL A - 017 Socialtolkning Sidan 1 av 6 Ordlista luciafirande tinning isolerad dagen efter - symptom alkoholvanor avvänjningskur deltidsjobb hjälpåtgärder socialtjänstlagen familjerådgivningsbyrå

Läs mer

Reserapport Polen av Göran Malm Krakow och Warszawa läsåret 2007/2008

Reserapport Polen av Göran Malm Krakow och Warszawa läsåret 2007/2008 Reserapport Polen av Göran Malm Krakow och Warszawa läsåret 2007/2008 Förberedelser inför utbytesstudierna Jag gick Samhällsbyggnad och hade valt inriktningen Naturresursteknik. Tanken på att plugga utomlands

Läs mer

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande 1. Lär dig från dem som varit i samma situation Ett av de bästa sätten att få värdefulla kontakter är att nätverka med din högskolas alumner. De har

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK This is a document containing all the grammar explanations and examples from the website www.svenska.digital ADJEKTIV A - Normal konstruktion: en X ett X + t många X + a den X

Läs mer

Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord

Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord Välkomna F Gm 7 F Välkomna till Musiklek, idag ska vi ha det bra F Gm 7 F Vi ska sjunga och dansa och fira att alla kan va m Gm 7 F Gm 7 F Här här här, du är

Läs mer

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04 Detta var bra 1 Precis allting! Det har verkligen varit två perfekta dagar 2 Bra övningar. Trevliga och berikande diskussioner. 4 Allting. Bra med möte ungdomar och vuxna. 5 Både föreläsningarna och de

Läs mer

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder B - Berättaren V - Vargen S - Snigeln Ä - Älgen G - Gitarrist T - Skatan Berättaren tar kontakt med barnen Hej vänner! Välkomna hit! Är ni sångsugna idag?!? Upp med händerna i luften och sjung med och

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Vikingen nr 3 2006 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2006 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2006 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Att tänka på före avfärden

Att tänka på före avfärden Handelshögskolan i Stockholm Våren 2006 Att tänka på före avfärden Eftersom Stockholm som stad är ganska bekant till de flesta, finns det inte så värst mycket man måste tänka på före avfärden. Handels

Läs mer

Mina luktar i alla fall inte

Mina luktar i alla fall inte Mina luktar i alla fall inte ANGELICA SKA BÖRJA på ett nytt dagis. Hon har känt sig pirrig hela morgonen och det var svårt att äta ostsmörgåsen till frukost. Magen är full med kittlandes fjärilar som gör

Läs mer

Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk

Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk IDS-100 Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk Namn Datum (år mån dag) I detta formulär finns listade ett flertal situationer i vilka många människor ofta dricker alkohol

Läs mer

Utbytet i University of Surrey

Utbytet i University of Surrey Utbytet i University of Surrey Elisa Vaskikari Kemiteknik, Åbo Akademi, Åbo, Finland Biosciences, University of Surrey, Guildford, UK 02/2014-06/2014 Erasmus utbytesprogram Jag var på utbyte i University

Läs mer