Gulisens Guide till Galaxen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gulisens Guide till Galaxen"

Transkript

1 Gulisens Guide till Galaxen

2 SPEKTRAKLET gör anspråk på att vara ett språkrör för sådana som studerar matematik, fysik, kemi eller datavetenskap på svenska vid Helsingfors universitet (eller låter bli). UTGIVARE: Spektrum rf Kemiska Institutionens svenska avdelning PB Helsingfors universitet. Innehåll Ledare Välkommen till Mat.-Nat. och Spektrum! HUS Universitas Helsingiensis Så härjar man på Spektrum Exactum Fysik Chemicum Mitt gulisår Vem är vem och vad? Spektral Ordlista Redaktionschef: Ronny Engblom Chefredaktör (tjänstledig): Aasa Feragen T.f. t.f. chefredaktör: Erik Edelmann Redaktörer: Kimmo Kettula Sofia Helsing Niklas Juslin Marie Backman Terese Husell Andra medverkande i detta nummer: Sonja Välisaari, Maria Wikström och Roger Oksanen.

3 Gulis-Spektraklet 06 3 Hej på er, Gulisar små! På nästa sida hittar ni en hälsning av vår ordförande, Herr KM. Han hälsar er välkommna till Spektrum. Det är trevligt det. Det är så trevligt att jag skulle göra det samma, om det inte vore för att jag tänker göra något annat med er i stället. Närmare bestämt tänker jag, stolt som en liten tupp över att skriva bland med de första Spektrakla ord ni läser i era än så länga väldigt korta liv (ifall ni inte varit ohemula nog att börja läsa bakifrån), passa på att, i egenskap av tillfälligt tjänsteförrättande chefredaktör, presentera Spektraklet för er. Spektraklet är Spektrums medlemstidning artiklar av bestående värde och allt det där ni vet eller åtminstone kan tänka er, och utkommer fyra gånger per år. Fyra ordinarie nummer alltså, för dessutom ges det ut ett gulisnummer (det ni har under näsan just nu). Detta gulisnumer innehåller lite svammel om Uni och studentkåren, lite mer svammel om Spektrum och spektrumiter och ännu mer svammel om de spektrala institutionerna Exactum (Matematik och Datavetenskap), Physicum och Kemen. Några av artiklarna har publicerats i mer eller mindre oförändrad form år efter år sedan nittiotalets första hälft! Läs med vördnad! Andra artiklar är pinförska och nyskrivna! Läs även dem med vördnad! Idén med detta nummer är liksom den att ni skall ha något slag av nytta av det. Har ni inte nytta av det kanske ni ändå finner läsningen underhållande. Tycker ni inte ens att det är underhållande kan ni ju alltid elda bastu med eländet (se där, då hade ni nytta av det i alla fall). Men vad ni en gör med Spektraklet, lycka till med era studier! önskar Erik ///\\ /-0^0-\ /-\ \ /

4 4 Gulis-Spektraklet 06 Välkommen till Mat.-Nat. och Spektrum! För det första vill jag gratulera dig till studieplatsen och hoppas att du stannar här med oss ännu i många, många år. Vågar du bara modigt komma med på allt roligt program som ordnas kommer du snart att märka att du passar in gänget hur bra som helst, oberoende om du visste nånting alls om Spektrum från tidigare. Dom äldre studerandena är absolut ingenting man behöver vara rädd för, det är mycket sällan som det händer att nån faktiskt bits. Orsaken till att du just nu läser den här texten är att jag har fått äran vara ordförande för Spektrum i år, vilket innebär att man förutom att försöka hålla nån form av ordning på föreningen också förväntas skriva en mer eller mindre vettig spalt till varje Spektrakel. Trots att dom flesta spektrumiter numera inte använder nåt annat namn för mig än KM har jag faktiskt ett riktigt namn också, orsaken till att det fallit i glömska klarnar säkert tids nog för dom flesta. Meningen är att jag ska börja mitt femte år av kemistudier i höst, men eftersom jag jobbar kommer jag knappast att synas till i Gumtäkt alltför mycket under hösten, vanligtvis brukar man iaf. nog kunna se mig på dom flesta spektrala tillställningar. Det absolut bästa sättet att komma med i Spektrum och bekanta sig med nya mänskor är definitivt att genast modigt komma med på det program som ordnas. Vanligtvis brukar programmet vara mångsidigt med sitsar, månadsmöten, idrottsprogram, teaterbesök, kaffemorgnar, exkursioner, etc. Viktigast av allt är att delta i valmötet i början av november när det väljs nya funktionärer till Spektrum. Utan alla aktiva funktionärer skulle vi aldrig ha en så livskraftig förening som vi idag har, dessutom påstår jag att ingen på allvar kan säga att den ångrar att den tagit en post och blivit aktiv i Spektrum, tvärtom får man ta del av en hel massa hejdlöst roliga saker som man aldrig annars skulla ha hamnat med på. Höstens stora projekt kommer att vara att sätta igång planering av nästa hösts stora utlandsexkursion. Senast åkte vi buss ner genom Baltikum till Prag, och jag kan lova att det var en oförglömlig resa (åtminstone delvis). Slutligen vill jag ännu säga att vi äldre spektrumiter, framför allt tutorerna och styrelsen, finns här för att hjälpa dig. Har du nånting som du undrar över ska du inte vara rädd för att rycka (bita) en äldre spektrumit i armen och fråga. Sen hoppas jag på att se så många gulisar som möjligt både gulissits och -intagning, och dessutom också på resten av höstens program. -KM (Har man inte KM i närheten då man behöver bita honom i armen nås han också per telefon: och e-post:

5 Gulis-Spektraklet 06 5 HUS Du är medlem av Studentkåren vid Helsingfors universitet (HUS), världens rikaste studentkår. Visste du det? Enligt finsk lagstiftning bör varje högskolestuderande som studerar till sin grundexamen vara studentkårsmedlem. Det ljusblåa studentkortet som du får är ett intyg på att du är studerande och studentkårsmedlem. Vad har du för glädje och nytta av det här? HUS (på finska HYY) erbjuder sina medlemmar och de föreningar (bl.a. Spektrum) som fungerar i HUS regi många olika serviceförmåner. Undervisningsministeriet subventionerar studentmåltiderna, men dessutom beviljar HUS extra måltidsstöd på sina matställen UniCafé som finns på Exactum, Physicum, Chemicum, Porthania och många andra ställen. Vid Helsingfors universitet äts Finlands förmånligaste studentmåltider. HUS hyr ut studentbostäder på Domus Academica och i Norra Haga. Dessutom får du studentrabatter på buss, tåg, flyg och otaliga andra ställen, t.ex. på din öl eller cider på Helsingfors mesta och bästa studentkrog, Vanha. HUS medlemsavgift är den lägsta studentkårsmedlemsavgiften i Finland. Detta möjliggörs av att till skillnad från de andra studentkårerna grundar sig inte HUS ekonomi på medlemsavgiftsintäkterna utan på affärsverksamhet. HUS äger flera fastigheter i Citykvarteret, och hyresintäkterna står för långt över hälften av HUS totala intäkter. Studentkårens centralkansli hittar du på andra våningen i A-trappan i Nya studenthuset, Mannerheimvägen 5. I din tudentkårskalender kan du läsa mycket mera om HUS. Detta är Toffe. Han är inblandad i HUS på något vis.

6 6 Gulis-Spektraklet 06 Universitas Helsingiensis Välkommen till Finlands överlägset äldsta högskola! Universitetet grundades den i Åbo. Universitetets årsdag firas alltjämt 26 mars. Denna högskolas första namn var Åbo Akademi (vilket inte bör förväxlas med nuvarande Åbo Akademi, som grundades på 1910-talet). Efter Åbo brand på 1820-talet flyttades högskolan till Helsingfors ( Kulturen lastades på oxkärror, kördes österut, och förföll, som de lär beskriva saken i Åbo ;-), som hade blivit landets nya huvudstad år Efter flyttningen fick universitetet namnet Kejserliga Alexanders-universitetet. Detta namn bibehölls fram till början av självständighetstiden då det nuvarande namnet antogs. Helsingfors universitet är inte enbart landets äldsta högskola. Med över 38,000 studerande och elva fakulteter är Uni också landets överlägset största högskola. Fakulteterna är agrikulturforstvetenskapliga, beteendevetenskapliga, biovetenskapliga, farmaceutiska, humanistiska, juridiska, matematisknaturvetenskapliga, medicinska, statsvetenskapliga, teologiska och veterinärmedicinska, av vilka humanistiska fakulteten är störst. På flera områden, t.ex. meteorologi, har Helsingfors universitet riksomfattande ansvar, dvs. i dessa ämnen ges inte högskoleutbildning någon annanstans i landet. Mat.-Nat. Matematisk-naturvetenskapliga fakulteten är universitetets näst största fakultet. Antalet studerande vid mat.-nat. är närmare 7000 vilket gör mat.-nat. lite mindre än Abo Akademi (annat var det före biovetenskapernas självständighetsförklaring då var mat.-nat. större). För de nyfikna kan det berättas (onyfikna hoppar till nästa stycke) att bland de klassiska universitetsfakulterna hittas varken humanistiska fakulteten eller mat.- nat. helt enkelt för att de båda tillsammans utgjorde filosofiska fakulteten. Därför kallas man än idag Filosofie Magister när man blir färdig från någon av dessa fakulteter även om man aldrig ens känt lukten av en filosofiföreläsning. Universitetets och fakultetens långtidsmålsättning har varit att koncentrera den matematisk-naturvetenskapliga undervisningen till ett enda campusområde. Fr.o.m. hösten 2004 finns alla institutioner förutom den astronomiska på Gumtäkt Campus. De biologiska vetenskaperna har bildat en egen fakultet år I studiehandboken (s.k. gula boken ) hittar du mera och närmare information om mat.-nat.

7 Gulis-Spektraklet 06 7 Så härjar man på Spektrum Som medlem i Spektrum kommer du att få vara med om en hel del. Det lönar sig att vara aktiv från början då kommer du lättast med i svängarna. Vissa programpunkter kan kanske verka främmande för dig, men var inte rädd, vi äldre kommer att göra vårt bästa för att få dig att trivas och känna dig välkommen. Här följer lite allmänt info om Spektrums program och fester och hur de i praktiken går till (snälla och förkortade versionen). Spektrumit Vad är en sits? Inom Spektrum brukar det ordnas två eller tre vanliga sitsar per termin. Då äter vi gott, sjunger glatt och högt och förstås dricker snaps och punsch. Sångledaren inleder snapsvisorna och värdinnorna sköter om maten. Till god sed hör att man kommer i tid, sitter kvar på sin plats tills sitsen är slut och i övrigt inte beter sig alltför illa. Som avslutning sjungs O, gamla klang och jubeltid och efter den får ingen sätta sig på sin tidigare plats. Nu börjar yrandet med dans och mingel (man får också sitta i ett hörn och sura om man föredrar det), hängande i trappuppgången (för tobaksrökare och andra skvallersugna) och allmänt dorsande, dvs. jatkona. De som inte rymts med eller haft tid för själva sitsen kommer ofta på jatkona, men tidigast ca tre timmar efter att sitsen börjat. Möjlighet till övernattning finns (rekommenderas knappast (förutom i gott sällskap)). Gulnäbbsintagningen Gulisintagningen ordnas i mitten av september. Festen börjar på eftermiddagen med att gulisar i olika lag springer omkring på stan och förser sig själva och speciellt gruppledaren med olika drycker. Därtill skall en del uppgifter avklaras. Efteråt blir det sits i Alinasalen, en fest som brukar stanna kvar i gulisens minne länge framöver. Kom ihåg att gulisintagningen betraktas som moraliskt obligatorisk för gulisar. Kom också ihåg att man på Spektrum inte behöver skämmas över att man är kääk. Detta är också ett ypperligt tillfälle för dig att lära känna andra gulisar och de äldre, livserfarna spektrumiterna. Spektrums gulisintagning brukar inte heller vara farlig eller hemsk på något sätt, huvudsaken med festen är att alla har ro-

8 8 Gulis-Spektraklet 06 ligt! Missa den inte!!! Herr- och dammiddag I oktober ordnas en herrmiddag, som går ut på att herrarna inbjuds till en middag av damerna. Herrarna betalar en viss summa för festen och får äta och dricka så mycket de vill mellan klockan 18 och 21. All klädsel, inredning och program följer ett visst tema och det satsas mycket mer än till en vanlig sits. En fartfylld fest som ofta är välbesökt. Dammiddagen ordnas på våren, motsvarar herrmiddagen, men är oftast, om möjligt, ännu vildare! med en sits. Gulisarna står för programmet, vilket självklart är Lucia och Julgubbe. Efter sitsen deltar alla i pokaltävlingen som ordnas av föregående årets vinnare. Om man vill få den rätta julstämningen skall man alltså komma, här har man en chans att träffa alla en sista gång före jullovet för att önska god jul och gott nytt år! Årsfestjatkon Norsk dam med norsk damkolv Julfest Höstterminen avslutas med en julfest. Festen börjar med glögg och fortsätter Årsfest I medlet av mars blir det Spektrums årsfest (runt datumet för Spektrums grundande: 23 mars). Detta läsår firar vi 74- årsjubileum. Festligheterna börjar på fredagen med exqr 2 till någon firma som vi lyckas lura att bjuda oss på mat och dricka och fortsätter med förkör på Klubben på kvällen, vilket betyder en informell och vanligtvis ganska vild sits. På lördagen börjar det med lunch på en rysk restaurang under dagen. Kvällens program inleds med cocktails på Klubben innan själva årsfestsupén på en restaurang och fes-

9 Gulis-Spektraklet 06 9 ten fortsätter på någon lämplig jatkoplats. På söndagen blir det sillis=sillfrukost på samma plats (där många antagligen övernattat) och till sist tar sig de sista festprissarna till Klubben där festligheterna fortsätter så många dagar man orkar. Detta är en fest som det faktiskt lönar sig att komma på. Visst tvingas man att lägga ut en del pengar, men det är det värt. Här träffar man också äldre spektumiter för många av dem är årsfesten den enda festen de fortfarande deltar i. Pünschen Övriga Fester Förutom de nämnda stora festerna ordnas det en del annat program också. I oktober ordnas en kräftskiva tillsammans med betarna någonstans i obygderna i Helsingfors närhet. I maj ordnas vårfest på TF:s sportstuga i Esbos djupa skogar. Dessutom blir det ofta någon gemensam sits med Thorax, betarna eller någon finsk förening På fastlagstisdagen åker vi pulka i Brunnsparken. Efteråt varm punsch, ärtsoppa och fastlagsbullar på Klubben. På 1:a maj sitsar vi i Kajsaniemi tillsammans med betarna, och under sommaren brukar vi bränna oss på solen på Sveaborg. Annat... De senaste åren har det också ordnats så kallade minisitsar, dvs. sitsar på Klubben med ofta reducerat antal deltagare och kanske inte lika mycket supande, oftast på onsdagar, men vilken dag som helst går bra. Alltså en måltid tillsammans med spektrala vänner där man sjunger och har det roligt. I stället för vanlig efterfest har det ofta varit program eller lek. Andra gemytliga stunder tillsammans har vi haft t.ex. i form av spelkvällar på Klubben och videokvällar på Kemen. Varje torsdagkväll spelas det spektrakulära bollspel, t.ex. sähly eller korgboll, i Gumtäkts idrottshall. Alla har haft jätteroligt, också de som aldrig spelat tidigare, så man behöver inte vara blyg om sport inte är ens starka sida. Med bara! Andra sportsliga aktiviteter har också ordnats, men mera oregelbundet, t.ex. rullalätkä, futis m.m. Spektrala kaffemorgnar ordnas på Kemen. Då samlas alla som råkar vara i Gumtäkt (eller kommer dit bara för kaffemorgonen) i kafferummet som man hittar bredvid de mindre föreläsningrummen då man går vidare rakt fram från huvudingången. Där dricker vi kaffe/te, snackar, spelar kort och myser i största allmänhet. När och hur ofta de blir är ännu oklart och bestäms antagligen på första månadsmötet. Varje månad hålls månadsmöte, där det diskuteras saker som berör Spektrum och dess medlemmar. Efteråt är det mat och annat program. Det lönar sig att kom-

10 10 Gulis-Spektraklet 06 ma på mötena om man vill veta vad som händer inom ämnesföreningen eller bara för att umgås. November månadsmöte är valmötet, ett måste för alla som tänkt vara mer eller mindre aktiva! Höstens första möte hålls i september. Alla med! Caps Och så ordnas det nu lite diverse. Teater, företagsbesök, och vad folk råkar hitta på. Och vart tredje år åks det på Utlandsexkursion! Det är en upplevelse det! Nästa utlandsexkursion torde drabba världen nästa år; utmärkt tillfälle för alla gulisar att deltaga. Kom ihåg att kolla anslagstavlor, e-post och Spektrums webbsida för exakta datum och platser! Bästa sättet att hänga med i svängarna är att vara med i spektrumiter-listan, dvs. Spektrums e-postlista. Som gulisar blir ni genast inskrivna i listan, men om du av någon anledning inte blivit det så anmäl dig genast till Cilla eller Andreas För övrigt svarar programchefen Hanna på alla frågor gällande programmet... Att vara spektrumit handlar inte bara om att supa. Ibland har vi roligt i stället.

11 Gulis-Spektraklet Exactum Alla exaktikare dvs. matematiker och dataloger önskas hjärtligt välkomna till Exactum! Detta nybyggda vidunder är alla matematikers och datalogers nya hem. Huset hittas bredvid Physicum i Gumtäkt, och man kommer dit antingen via Physicum eller direkt från gatan. Här hittas alltså både Institutionen för matematik och statistik och Institutionen för datavetenskap. I Exactum hittar du dessutom datasaler, anslagstavlor med nyttig information, viktiga papper såsom räkneövningar, modellösningar och mappar med kursinfo. Här finns dessutom ett Unicafé och Universitetsbokhandeln! Unicafé finns dessutom i Chemicum, och i fall man behöver extra lektyr finns Gumtäkts vetenskapliga bibliotek som man när via Physicums andra våning där finns allt man någonsin vill veta och mycket mer! I biblioteket finns också ett handboksbibliotek och ett kursboksbibliotek där du hittar dom flesta kursböcker (fast du kanske inte får låna dom), och läsesaler både för tyst läsning och för grupparbete. Matematik Matematiken kan vara till stor hjälp oberoende av huvudämne för de flesta spektrumiter. Om ens lite intresse för matematik finns är Analys I, som undervisas på hösten på svenska en av de mest grundläggande kurserna som sedan fortsätter på våren som Analys II. Därtill går även Logik I som en svensk föreläsningskurs i år, vilket delvis kan vara av intresse inte enbart för matematiker utan även dataloger. Dessa kurser, speciellt logiken, går inte varje år på svenska, så det kan löna sig att ta tillfället i akt då de svenska grupperna är betydligt mindre och mysigare än de finska massföreläsningarna. Överlag kan matematikkurserna väljas rätt fritt av alla på mat.-nat, det enda som lönar sig är att kolla vilka förhandskunskaper som krävs (står alltid på kurssi-

12 12 Gulis-Spektraklet 06 dan under varje kurs). Om du hör till dem som inte har tänkt stanna hos oss på mat.-nat, vilket du givetvis inte hör, finns det många olika råd att ge beroende på din individuella situation (diskutera läget med din tutor!). Ett standardråd är dock att ifall du med säkerhet tänker söka någon annanstans, vilket du givetvis inte allvarligt tänker, men ändå är så fiffig att du vill få ut något av ditt år på mat.-nat så lönar det sig att gå t.ex. Grundkursen i analys och få den godkänd. Till er alla, oberoende av grupp, kön, ras, religiös övertygelse, kan man poängtera att matta på Uni inte är det samma som matta i gymnasiet. För att göra en mer konkret jämförelse kan vi tänka oss mattan som ett språk; i skolan diskuterade och pratade vi, dvs. vi tillämpade språket konkret. På Uni lär vi oss hur språket är uppbyggt, varför ord böjs som de böjs varför ditt och varför datt. Vi sysslar alltså med grammatiken. På vissa kurser används mer siffror än på andra, men främst är det bokstäver variabler, u know som gäller. Det här låter kanske väldigt teoretiskt och knepigt, men vi intygar att man klarar det och t.o.m. trivs med det utan att vara Einstein nr II. Det lönar sig att både gå på föreläsningarna och kopiera ur mapparna på Exactum. Om man vill ha mera material kan man alltid kolla vad Limes har att erbjuda, oftast mycket billigare om man är medlem. Limes är by the way finnarnas Spektrum, fråga definitivt av tutorerna om deras material, eller besök esittelytma.html. Sedan kan naturligtvis också äldre studerande rekommendera lämpliga böcker. Tumregeln är att allt värt att veta som har skrivits och skrivs om matematik samlas i Gumtäkts bibliotek. Sedan kan det förstås vara utlånat, men grundkursböcker är relativt billiga, och till och med böcker på lite högre nivå fås ganska billigt på nätet. Kolla t.ex. eller Räkneövningarna har man i grupper med allt från 1 studerande (små) till 30 studeranden. Man väljer själv vilken räkneövningsgrupp man vill gå med i, och anmäler sig på websidan till kursen genom att just anmäla sig till en räkneövningsgrupp. Kom ihåg att satsa på räkneövningarna och räkneövningsgrupperna! Stöd finlandssvenskheten på Uni och gå med i en svensk grupp, ifall en sådan ordnas. I början kan nog studierna verka långt ifrån en dans på rosor och vara närmare ett snubblande bland taggarna. Ge inte upp! Ni kommer nog att anpassa er så småningom och lära er knepen för att tackla övningsuppgifterna på rätt sätt, för att få godkänt i ett mellanförhör (man har oftast två tenter per kurs), för att inte somna på föreläsningen efter ett utdraget månadsmöte på Klubben, eller för att se aktiv ut när en engagerad professor ställer frågor och utmanar de som sitter på hans föreläsning. Tutorerna finns till bl.a. för att dela med sig av sina knep, var inte rädd för att fråga. Vi hoppas att du kommer att trivas i Exactum, och att du kommer att få en fartfylld och intressant början på studierna!

13 Gulis-Spektraklet Datavetenskap Traditionerna inom datavetenskap är gamla vid Helsingfors universitet, om nu något kan kallas gammalt då det gäller datavetenskap. Redan på 1960-talet grundades institutionen för datalogi, från vilken namnet datalogen och benämningen dataloger har sina ursprung. På den tiden var det främst fråga om rent tillämpad matematik, vilket det dock i viss mån ännu också är fråga om. För datalogen är matematik alltså ett viktigt ämne. Matematikstudierna kanske inte verkar speciellt relevanta till en början, men senare stöter man ofta på kurser som är rätt teoretiska, där teorin framförs med hjälp av matematiska uttryck och -beteckningar. Dessa matematiskt lagda kurser kan man numera dock i viss mån undvika, beroende lite på ens inriktningsalternativ. Matematiken är inte längre heller obligatoriskt som biämne, så om matematik är något absolut oöverkomligt för en, kan man ändå vara stolt datalog! Planerar man att läsa matematik som biämne, är det bra att ta matematiken genast i början, eftersom man då ännu kommer ihåg något från gymnasiet och eftersom matematiken på så sätt kan stöda ens fortsatta datastudier. Vad gäller undervisningen finns det en grundläggande kurs det lönar sig att gå. Introduktion till datorn som arbetsredskap är en av de ytterst få kurser där föreläsningarna eller räkneövningarna hålls på svenska. Kursen är speciellt nyttig för dem som inte spenderat hela sin ungdom framför datorn. På kursen bekantar man sig bl.a. med UNIX/Linux, Windows, e- post m.m. Dessa kunskaper är livsviktiga med tanke på de fortsatta datastudierna. Att skriva vetenskaplig text är den andra kursen som delvis hålls på svenska. På kursen lär man sig att skriva rapporter, avhandlingar, söka källmaterial m.m. I mån av möjlighet lönar det sig att välja den svenska undervisningen, så att den inte helt försvinner. Trots att det mesta sker på finska på datalogen, har man rätt att t.ex. få tentfrågorna på svenska (bör dock bes om i god tid före tenttillfället), svara på tentfrågorna på svenska, skriva sina övningsarbeten på svenska osv. Utnyttja Era rättigheter! Det lönar sig att grundligt läsa igenom studieguiden, Opinto-opas. I den finns svar på de flesta frågor som gäller studierna. Även modellen för en studieplan kan det löna sig att kasta ett öga på för att få ett hum om hur studierna kan väntas löpa. Om det trots allt uppstår några frågor gällande studier lönar det sig att i första hand vända sig till studierågivaren Anni Rytkönen (svenskspråkig), eller alternativt till hennes finskspråkiga kolleger Arto Wikla eller Pirjo Moen. Din tutor hjälper också gärna till. Man bör anmäla sig till kurserna på datalogen via nätet på sidan ilmo.cs.helsinki.fi (fyll i dina personuppgifter först) och till matematikkurserna på ilmo.cs.helsinki.fi/matematiikka. Det rekommenderas också att noggrant följa med de kursers hemsidor du valt för aktuell information om tenter, övningsuppgifter osv. Datavetare behövs, så det lönar sig att studera datavetenskap. På datalogen kan man läsa många intressanta kurser, så Du kommer säkert att trivas!

14 14 Gulis-Spektraklet 06 Fysik Physicum, vetenskapens Mecca, Gumtäkts stolthet, Helsingfors universitets flaggskepp. Byggnaden där finska fysiker utbildats så länge någon kan minnas dvs. i några år ser inte särskilt imponerande ut om man närmar sig från något annat håll än ingången, där vetenskaps-bibliotekets glasfasad ger ett intryck av att det trots allt inte är en lagerbyggnad. När du kommer in genom dörrarna möts du av luftiga utrymmen, mycket glas och en uppfattning av att en arkitekt kanske ändå varit inblandad. Att hitta rätt i Physicum är inte särskilt svårt. Då man kommer in kan man inte missa UniCafé där de inte längre får servera mat, vaktmästaren, hissen, trapporna och det faktum att byggnaden är delad i tre delar av korridorer ända upp till taket. Föreläsningssalarna finns på första och andra våningen; datasalarna, labb-utrymmen, kansli, kontor, anslagstavlor, mappar och annat viktigt på andra våningen. Högre upp och i källaren har vanliga dödliga studeranden inte ofta ärenden då där mest finns arbetsrum, forskningsrum och dylikt. Värt att nämna är de många små hålen (de har räknats) i vägg-skivorna i föreläsningssalarna, de mysiga tetris-bänkarna, utsikten från taket, närheten till Kemen, Exactum och acceleratorlabbet. Dessutom har ett gäng geologer och geografer ockuperat en del av första våningen och meteorologerna håller till nånstans uppe i himlen. Att hitta till Physicum kan ju vara värre, men då man hittat en buss (kolla kemidelen) som stannar vid Kumpulan kampus hållplats (vi är alltså i Gumtäkt, Kumpula på det andra inhemska) så är det bara att gå över gatan (om du kom från centrum), knalla uppför sandgången bakom hållplatsen och gå mellan de två stora byggnader som möter en bakom träden. Det till höger är Kemen och det till vänster är Phy-

15 Gulis-Spektraklet sicum och den nybyggda hyddan vänster om Physicum är Exactum. Bakom Exactum har Meteorologiska institutet flyttat in under det senaste året. Om du går ännu längre till vänster kommer du före eller senare till acceleratorträsket och där fastnar man. Numera finns det också en idrottshall rakt fram, men den kan man inte missa, för den är inte riktigt samma färg som de närliggande byggnaderna. Fysikgulisarna bör förbereda sig på att största delen av de närmaste n åren kommer de att studera fysik, teoretisk fysik, matematik och lite data eller kemi. Den som söker en bred allmänbildning får jobba extra (men det är värt det)! Första året gäller det i första hand att avverka grundkurserna i fysik (dvs. Mekanikens grunder, Elektromagnetismens grunder I&II etc.) och Mapun (Matemaattiset Apuneuvot) (eller grundstudier i matematik, men Mapun rekommenderas varmt *brrr*). Man kan dessutom dryga ut läsordningen med relativitetsteori, introduktionskursen i data, lite kemi och annat smått och gott. Den som väljer fysik som biämne börjar helt enkelt med grundkurserna under de första studieåren, studerar lite matematik på sidan om och kan i ett senare skede ta mer avancerade fysikkurser. Fast alla bör ju nog bli så intresserade av fysik att de tar så mycket fysik som möjligt och snabbt byter huvudämne. Denna korta introduktion besvarar knappast alla frågor (som t.ex. varför), men dra tutorer, lärartutorer (svensk: Tommy Ahlgren, kontaktuppgifter i studieguiden), äldre studeranden, föreläsare och övriga förbipasserande i ärmen och fråga, surfa in på upptäck (tillsvidare har ingen stött på beväpnade vakter, argsinta hundar eller övriga faror dvs. ingen som kommit tillbaka och berättat om det) och läs bibeln (studieguiden)!

16 16 Gulis-Spektraklet 06 Chemicum Du mat.-nat:are som gjort det fenomenala beslutet att studera kemi endera som huvud- (fantastiskt!) eller biämne (nästan lika svängigt!), kommer snabbt att bli bekant med huvudkvarteret för de blivande kemisterna, nämligen Kemiska Institutionen, Chemicum, eller Kemen som den i vardagligt tal kallas. Genast då du stressat uppför den tunga backen (puuh!) Ser du två enorma byggnader framför dig, Kemen är den vita till höger (samt vackrare). Och dörren du ser på hussidan är den som leder till svenska avdelningen. Därigenom kommer du endast om den supertrevliga kanslisten Sanna ser dig ur sin glasbur. Annars får du bara vänta och banka på dörren. (Dage, som har rummet på andra sidan ingången brukar inte orka höra på oljudet efter några minuter, utan kommer sedan och öppnar.) Man kan ta sin kandidat ganska långt på svenska (några kurser på finskt håll) och det borde vara möjligt på tre år. Efter kandidaten finns det sju olika inriktningar (inklusive lärarutbildningen) att välja mellan. Väljer du fysikalisk kemi, får du fortsätta delvis på svenska, och det under ledning av berömda Pekka Pyykkö och Dage Sundholm. De studierna har mycket med datorer och integraler att göra och artikelförfattarna förstår sig inte riktigt? Det andra svenska alternativet är organisk kemi. Under de kommande åren torde det bli en och annan nybakad magister från svenska avdelningen med organisk kemi som huvudämne. Bertel Westermark lär du ska stifta bekantskap med redan under din första vecka på kemen, han brukar nämligen trivas regelbundet i kafferummet och trivs med att prata dittandattan med studerandena. En verkligt

17 Gulis-Spektraklet avspänd person(lighet), som gillar golf, whisky och mikro-pizza. Kafferummet i övrigt brukar vara ett (alltför) trivsamt ställe. Där försöker endel göra sina räkneövningar (biblioteket i Physicum lämpar sig nog bättre för seriöst studerande), men allra mest samlar kafferummet folk då de planerat att labba. Antagligen räcker det inte så länge förrän du också lärt dig att sitta och fördriva timtal där istället för att åka hem eller göra något annat nyttigt? Förutom Bertel, Sanna, Dage och Pekka, kommer du under ditt gulisår att stifta bekantskap med assistenterna, som är dina personliga handledare i labbarna. Det finns även en del andra skummisar som yrar omkring i knutarna. Michael Patschke kommer du genast att stöta på, han kommer att berätta dej en massa viktiga saker. En som inte får glömmas är naturligvis laboratoriemästaren Bjarne Lindström. En personlighet du kanske inte träffar, men säkert kommer att höra om är lektor och mycket mer: Henrik Konschin eller HK. Han har blivit en del i pensionsmaskinen, men om honom talas det ännu länge. Andra nyttiga ställen på kemen är de båda Unicaféerna (med varierande god mat) och studie-byrån. Där kan du köpa kopierings-kort av en personlig personlighet kl 9-11 och 13-15, men reservera gott om tid? Ja, och på svenska avdelnings andra våning, och utanför assistentrummet samt utanför föreläsningssalarna finns det på anslagstavlorna information om bl.a. tentresultat och diverse andra grejer? Du kommer antagligen att bli förvånad över hur bra du trivs på kemen (speciellt i kafferummet) och kanske hinner dina tankar om andra studier blekna under året (ifall du hade sådana). Det gäller att ha tålamod, och att LABBA! Vi äldre studerande och tutorerna, svarar gärna (åtminstone försöker vi) på dina frågor. Du är högst välkommen att göra entré på svenska Chemicum!

18 18 Gulis-Spektraklet 06 Mitt gulisår Av Terese Husell Som många andra väntade jag med spänning om det skulle dimpa ner ett brev från Uni i postlådan eller inte. Till min glada överraskning kom då brevet där det stod att jag hade blivit antagen till Helsingfors Universitet, vid matematisk-naturvetenskapliga fakulteten och kort där efter damp det ner ett rosa brev med information, precis ett sådant som jag antar att du också har fått, om ämnesföreningen Spektrum. Yee! Jag kom in på Uni! var första reaktionen, uj... rosa... var andra, jag skulle komma att gå klädd i rosa halare, och jag skulle komma att gilla det, men det visste jag inte då. För mig var rosa bara en färg som jag försökt hålla mig borta ifrån så mycket som möjligt... Men allt det förändrades då jag blev en Spektrumit! För dem som inte vet är jag från Åland (för ert eget bästa hoppas jag ni vet var Åland ligger... ) och det var en enorm omvälvning att flytta till Helsingfors. Inga kompisar, inga bekanta förutom Jenny (förra ordförande). Allting var nytt och stort. Den första september packade jag mitt pick och pack i bilen och kom mig iväg till storstaden, körde lite vilse innan jag hittade till Gumtäkt, åkte buss genom halva staden innan jag fick nyckeln till mitt rum. Och sen skulle allt packas ur bilen och in i lägenheten, och det var hett och svettigt och till på köpet ringde min tutor Ilkka och frågade om jag ville följa med på Gulis-picknick i Vallgård och träffa mina medgulisar... men på grund av att jag just hade kommit till Helsingfors kände jag mig lite trött, så jag tackade nej och slocknade på madrassen på golvet. Dagen därpå hade vi träff utanför Physicum, och jag kom (som vanligt) lite försenad och stötte på en grupp utanför Chemicum där det fanns en eller två människor med rosa

19 Gulis-Spektraklet halare... tutorerna Ilkka och (Jo)Hanna. Resten har säkert alla gulisar redan gått igenom och det är ganska tråkigt att skriva (läs: Jag minns inte så mycket) så jag tar det kort; info om Uni, kurser, Spektrum, osv. Roligare var Gulisorienteringen och Gulisintagningen, där man traskade runt på stan, den senare med gul näsa, och för min del kände sig lite vilsen om inte de andra i laget skulle ha varit med och för de andras del supa och utföra en massa uppgifter... Kul var det i vilket fall som helst. Speciellt Gulisintagningen kommer att sitta fast etsad i mitt minne, säkert i ert också, varför så får ni veta då det är er tur. Sen är man Spektrumit! Och så fick vi gå på sitz, lära oss hur man super och sjunger på Spektrum och äta (för det mesta) god mat och vad som händer efter en sitz, vem som händer efter en sitz, träffa en massa kuliga och roliga och galna Spektrumiter, och varför man ska se upp för Henu både före, under och efter en sitz. Månadsmötena är något som man ska gå på! Därmed basta! Annars är det ju inget spektrum på tillvaron. Jag var noga med att gå på måmö... jag slapp ju laga middag... dessutom var det kul att mitt i allt pluggande fara och träffa andra Spektrumiter och ha lite kul. Även fast det inte låter så uppiggande med möte så måste jag rekommendera månadsmötena, de är så mycket mer än bara ett möte, det är ett möte i Spektrum!! Jag kanske ska skriva lite om studierna också... (jag vet inte egentligen vad jag ska skriva här... ) Under hösten hade jag bara två kurser, jag ville ju inte överanstränga mig så här i början, dessutom var en av kurserna på finska... vilket skulle betyda lite problem för mej, trodde jag... Analys I var betydligt svårare än Lineaarialgebra ja matriisilaskenta bara så ni vet. Det här året är jag värdinna tillsammans med Linda, Sonja och Marie, vilket i våras betydde lite mera arbete, då vi måsta planera, inhandla och laga maten till alla sitzar (förutom minisitzarna). Men det är roligt att vara värdinna, och inte speciellt svårt heller. Och jätte kul då alla gillar maten... Minisitz är också något skoj som man definitivt också ska gå på, de infaller efter ett spontant infall av sitz-anda lite nu och då, då strupen har blivit för torr i någon eller några spektrumiter. Eller på grund av andra orsaker, som till exempel Anti-Halarkryssningsminisitzen, som jag, Marie, Joni (?) och Roger höll då vi inte kom med på Halarkryssningen p.g.a. att vi inte hade våra pass med oss. Jag vet egentligen inte vad de andra gjorde på halarkryssningen förutom att supa i sin rosa halare, men på Anti-H minisitsen hade vi i alla fall skoj. Vi beställde pizza från Kotipizza och höll minisitz nästan halva natten, eller tills glassen vi hittat i frysen var smält och uppäten. Sen höll vi rullan hela natten ända tills Roger stupade i en hink som han hinkade i och drömde om att vara pampes och undrade varför Joni höll en kuk i handen, eller var det månne en kung? Då klockan blev 5 var det lite slött, Roger hade slocknat för länge sedan och samma musik hade strömmat ur datorn sen och allt var lite hängigt, tills någon (Joni eller Marie eller båda) kom på att vi ska gå på Elmag idag klockan 8. Sagt och gjort, och vi har bildbevis på att vi var där klockan 8! Tillbaka på klubben inväntade vi kryssningsfararna

20 20 Gulis-Spektraklet 06 och hade sillis, åt pizza, hade det ganska vilt. Jag vet inte vad de andra sillisdeltagarna gjorde men vad jag minns så hade jag och Henu en liten vatten-, pizza- och sångboks batalj så där i fyllan och villan. Sen vart man (läs: jag) trött och ville hem och sova, medan andra fortsätter med sillisarna som avlöser varandra i några dagar. Så kan det gå till, till och med vildare utan alkohol, vilket bevisades efter Sitz I, då jag abrupt måsta avbryta mitt efterfestande för en privat xqrr på Maria Sjukhus. Vad har mera hänt då under mitt gulisår?... Jo, vi hade Årsfest i mars som jag uteblev från av privata skäl, Sillis i Kaisaniemi, en massa tenter och tillsist som avrundning på terminen: Vårfest på TF:s sportstuga... Jag hoppas ni alla gulisar hänger med i Spektrums svängar! Jag vill se varenda en av er på alla sitzar och måmö! För det är ett intressant liv vi lever och jag vill inte att någon ska missa det! Hoppas ni alla kommer att trivas lika bra i Spektrum som jag gör! Sen har jag inget annat att säga än: Välkommen, och vi syns på sitzarna!

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

Stefan Blomgren. utan barn

Stefan Blomgren. utan barn Pappa utan barn Pappa Stefan Blomgren utan barn Bokförlaget Efron & Dotter AB Duvnäsvägen 1 131 43 Nacka www.efron.se bokforlaget@efron.se Stefan Blomgren 2007 Bokförlaget Efron & Dotter AB 2007 Omslagsfoto

Läs mer

Publikationer från Åbo Akademis Studentkår 3/2010

Publikationer från Åbo Akademis Studentkår 3/2010 Publikationer från Åbo Akademis Studentkår 3/2010 På Kåren har under årtiondes lopp arrangerats tusentals fester, konserter och andra tillställningar. Glada minnen har format Kårens rykte som ett legendariskt

Läs mer

Nollemiken. Sedan 1996. FLiNS SEKTIONSTIDNING

Nollemiken. Sedan 1996. FLiNS SEKTIONSTIDNING Nollemiken Sedan 1996 FLiNS SEKTIONSTIDNING 0 POLEMIKEN Skribenter Elenore Klinga Lovisa Sjöbring Antonio Jaconelli Sofie Wallin Anton Lindström Peter Andersson Matilda Hjalte Otto Moen Amanda Nordström

Läs mer

Innehåll. Om Polemik. Medverkande i detta nummer

Innehåll. Om Polemik. Medverkande i detta nummer NOLLEMIK 02009 Innehåll Redaktörens spalt 3 FLiNS-ordförandens spalt 4 FBI-chefens spalt 5 Årets Nolla 2008 6 Årets Fadder 2008 7 Campusguiden 8 FLiNS - din sektion 11 FLiNS styrelse 09/10 12 FBI 09/10

Läs mer

inblicken Äntligen.., Fridagymnasiet Varför ett Fridagymnasium? 3, december 2006 åttonde årgången www.fridautbildning.se Tankar om gymnasiet sid.

inblicken Äntligen.., Fridagymnasiet Varför ett Fridagymnasium? 3, december 2006 åttonde årgången www.fridautbildning.se Tankar om gymnasiet sid. inblicken nummer 3, december 2006 åttonde årgången! Tema Fridagymnasiet Äntligen.., Fridagymnasiet Tankar om gymnasiet - Reflektioner kring det här att lämna grundskolan och börja på gymnasiet... Den första

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Att vara personlig assistent

Att vara personlig assistent 1 Pep Talk Att vara personlig assistent Kompendium av Bengt Elmén socionom Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, www.bengtelmen.com, mail@bengtelmen.com Att arbeta 2 som personlig assistent INLEDNING

Läs mer

ÅLÄNDSK UTREDNINGSSERIE

ÅLÄNDSK UTREDNINGSSERIE ÅLÄNDSK UTREDNINGSSERIE 2003:7 Att leva i en familj med ekonomiska svårigheter Lina Lundström Oktober 2003 ISSN 0357-735X Innehållsförteckning 1 INLEDNING 2 1.1 Finland 2 1.2 Sverige 3 1.3 Syfte-frågeställningar

Läs mer

Nollemiken 2013 psst, glöm inte att gilla FLiNS på facebook 1

Nollemiken 2013 psst, glöm inte att gilla FLiNS på facebook 1 Nollemiken 2013 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Redaktörens hörna Ordförandets spalt FBI Chefs spalt Årets Nolla 2012 Årets Fadder 2012 FLiNS presentation Kår, sektion, festeri Vad är FLiNS? Utmanande, jobbigt,

Läs mer

Barnmöteslektioner som fungerar

Barnmöteslektioner som fungerar Barnmöteslektioner som fungerar 1 Presentation Lektioner som fungerar 2 Förord 2 Innan ni börjar 3 Bibelns syn på barn 6 2 De fyra viktigaste 4 lektioner 7 Till dig som ledare 7 1. Gud älskar mig 8 2.

Läs mer

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss.

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss. Jag har en tibetansk terrier som är 10 månader. Jag undrar hur jag ska göra för att han inte ska sticka iväg, jag vill kunna ha han lös ute. Jag ska snart ut till min stuga över påsken och vill då kunna

Läs mer

Intresset för att studera vid ÅA lika stort som tidigare

Intresset för att studera vid ÅA lika stort som tidigare EN FRÅGA FÅR SVAR Nytt telefonsystem För att spara pengar har Åbo Akademi tagit i bruk ett nytt system som gör det billigare att ringa från akademins bordstelefoner till mobiltelefoner. Hur fungerar det

Läs mer

Också i tidningen: Texter från skolorna i S:t Michel Bokrecensioner På Anti-Flag konsert Telefonens utveckling

Också i tidningen: Texter från skolorna i S:t Michel Bokrecensioner På Anti-Flag konsert Telefonens utveckling Nr 8 våren 2008 Pris:2 Hållbar utveckling På skolans temadag stod hållbar utveckling på programmet. Det började med en föreläsning som följdes av en paneldiskussion och work-shops. Läs allt om temadagen

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

Luffaren. komedi efter Joseph Roths sista roman. av Christian Lanciai (2005) Personerna:

Luffaren. komedi efter Joseph Roths sista roman. av Christian Lanciai (2005) Personerna: Luffaren kan även gå under namnet Gästarbetaren eller Uteliggaren, komedi efter Joseph Roths sista roman av Christian Lanciai (2005) Personerna: Snöret Pysen Bomben Sokrates En främmande man En krogvärd

Läs mer

Indianspark VT09. dynamiquen. Kvinnan med allt. Vykort från utlandet. KärleksPAr. [dyna mikən] Nr 1: 2009. - peace, love and understanding.

Indianspark VT09. dynamiquen. Kvinnan med allt. Vykort från utlandet. KärleksPAr. [dyna mikən] Nr 1: 2009. - peace, love and understanding. Nr 1: 2009 - peace, love and understanding. dynamiquen. [dyna mikən] Sex, Våld och Droger: en dag med Johan Eklund Indianspark VT09 Belén Ramos: Vykort från utlandet Kvinnan med allt KärleksPAr dynamiquen.

Läs mer

Spalt FLiNS Ordföranden Spalt FBI CHEF

Spalt FLiNS Ordföranden Spalt FBI CHEF Innehåll Spalt Redaktören Spalt FLiNS Ordföranden Spalt FBI CHEF Årets Nolla 2010 Årets faddrar 2010 Du - en blivande deckare Campus guiden Annons HG FLiNS styrelse 11/12 Kravall Krav på overall Kravallerna

Läs mer

Öppna och undersök sveriges bästa odontologiska tidskrift ISSN 1401-1638

Öppna och undersök sveriges bästa odontologiska tidskrift ISSN 1401-1638 dontologiska Föreningens Tidskrift Årgång 70, nr 3 2006 ISSN 1401-1638 Öppna och undersök sveriges bästa odontologiska tidskrift OFT-Cavum Grundad 1936 av Axel Fritiof Hansson Innehåll Odontologiska Föreningens

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

Tvånget akilleshäl för Peter Lindbäck

Tvånget akilleshäl för Peter Lindbäck 18 Sid 2 LEDAREN: Uppblåst skandal kring förslaget till psalmbokstillägg bevisar bara hur tacksamt det är att anklaga kyrkan för trångsynthet. ONSDAG 29 APRIL. NR 18/2015 Samtalets konst i Malax Sidan

Läs mer

En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom. Av Marc Segar

En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom. Av Marc Segar En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom Av Marc Segar Originalets titel: A survival guide for people with Asperger syndrome Översättning: Ingrid Flöistrup Textbearbetning: Gunilla Gerland

Läs mer

Frivillighetens kraft

Frivillighetens kraft Frivillighetens kraft Frivillighetens kraft Lena Liljeroth Timbro/CVV FÖRFATTAREN OCH AB TIMBRO 2000 OMSLAG: SILVER SÄTTNING: ATELJÉ TYPSNITTET AB TRYCK: ELANDERS GOTAB, STOCKHOLM 2000 ISBN 91-7566-473-9

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se

Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se Om du var Rik och Lycklig... Vem bryr sig? Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se Friskrivningsklausul Författaren ger i denna text enbart sin egen syn på vad materialet innehåller och du

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

VARSEL. Jag säger vi hela tiden! Jag kommer aldrig att komma ifrån det där, vi...

VARSEL. Jag säger vi hela tiden! Jag kommer aldrig att komma ifrån det där, vi... VARSEL Jag säger vi hela tiden! Jag kommer aldrig att komma ifrån det där, vi... Det värsta är nog att se hur familjen påverkas. Min dotter som är sju år har inte rätt att gå på fritids längre. Sånt är

Läs mer

När tålamodsburken rinner över

När tålamodsburken rinner över När tålamodsburken rinner över om att ritprata Gunnel Lundkvist När tålamodsburken rinner över om att ritprata Gunnel Lundkvist 1 Specialpedagogiska skolmyndigheten Beställningsadress: Specialpedagogiska

Läs mer