Samrådsredogörelse. Detaljplan för Höken 6 inom centrala stan, Skellefteå kommun, Västerbottens län. Hur samrådet har gått till.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samrådsredogörelse. Detaljplan för Höken 6 inom centrala stan, Skellefteå kommun, Västerbottens län. Hur samrådet har gått till."

Transkript

1 Referens: Samrådsredogörelse Detaljplan för Höken 6 inom centrala stan, Skellefteå kommun, Västerbottens län Synpunkter som kommit in under samrådet redovisas nedan, tillsammans med kommentarer. De synpunkter som inte har kunnat tillgodoses redovisas också med motiv. Hur samrådet har gått till Planförslaget har presenterats vid ett samrådsmöte/samrådsutställning som hölls den 24 juni 2015 i rum Räven kv Hjorten, Skellefteå. Inbjudan till samrådsmötet sändes ut till berörda sakägare. Vid mötet deltog 0 personer. Innan dess hade ett informationsmöte hållits av exploatören. Berörda sakägare, myndigheter och kommunala förvaltningar har också fått tillfälle att yttra sig i ett skriftligt samråd som ägde rum mellan 20 juni och 13 juli Under samrådstiden har 10 stycken skriftliga yttranden kommit in. 9 stycken yttranden med synpunkter har kommit in. Sammanfattning Synpunkterna på detaljplanen har främst berört: Skuggning på omgivande fastigheter och stadsparken (parkens balans omkullkastas, bättre underlag, viktigt med solljus) Byggnadshöjd, stadsbild och skala (åtta våningar avviker mot dagens två). Överensstämmelse med gällande och kommande fördjupning av översiktsplanen Platsens kulturmiljö (bristfällig analys, behov av antikvarisk expertis) Vikten av god gestaltning (krav i detaljplanen, gestaltningsprogram, material i gatuplan mm) Ändringar inför granskning Efter genomfört samråd har följande ändringar av planförslaget gjorts: Plankarta Byggrätten har justerats neråt (en våning struken, huset roterat) x-området i hörnet Strandgatan/Stationsgatan har justerats. Planbestämmelse ang. buller har tagits bort. Skellefteå kommun Samhällsbyggnad Fysisk planering Telefon: Postadress: Skellefteå Besöksadress: Trädgårdsgatan 7 Skellefteå kundtjanst@skelleftea.se Organisationsnummer: Sida 1(9) 11(9)

2 Planbestämmelse ang. gröna ytor och infiltration har lagt till. Planbeskrivning Beskrivning av dagvattenlösningar har lagts till planbeskrivningen. Skrivelse ang. anslutningar samt ev. pumpning för dag-, spill- och renvatten har lagts till planbeskrivningen. Bilder från skuggstudie har förtydligats. Beskrivning av platsens kulturmiljö har utvecklats Bullertabell har förtydligats och skrivelse med hänvisning till Förordning om trafikbuller vid bostadsbyggnader (SFS 2015:216) har lagts till planhandlingarna. Avsnitt om miljökvalitetsnormer, luft har utvecklats. Skrivelse ang. förorenad mark, radon och risk för skred/höga vattenstånd har lagts till planbeskrivningen. Text som beskriver trafikbuller, idag och framtida har lagts till planbeskrivning. Byggrätten har justerats. Utöver ovan nämnda ändringar har endast redaktionella förändringar genomförts. Inkomna yttranden på planförslaget Under samrådstiden har 10 yttranden har kommit in enligt nedanstående förteckning. 9 stycken yttranden med synpunkter har kommit in, dessa sammanfattas och kommenteras nedan. Länsstyrelsens yttrande återges i sin helhet. Yttranden från: Datum Kommentar Länsstyrelsen i Västerbotten Gestaltning mm. Skellefteå kommun, miljö Dagvatten mm. Skellefteå kommun, mark/exploatering Upprätta servitut Skellefteå kommun, vatten/avfall, gator/trafik Trafiksäkerhet mm. Boende, Norrböle Skuggning park mm. Boende, Getberget Skuggning park Hyresgäster Höken 8, Storgatan Skuggning Höken 8 Skellefteå Kraft Fjärrvärmeanslutning Skellefteå museum Kulturmiljö mm. Skanova Ingen erinran Sida 2(9)

3 Statliga Länsstyrelsen Detaljplan för fastigheten HÖKEN 6 inom stadsdelen centrala stan, Skellefteå kommun, Västerbotten län Allmänt Syfte är att möjliggöra för upprättande av högre bebyggelse, (7 vån samt en 8:e kungsvåning) samt tillåta bostäder och centrumverksamhet inom fastigheten. Detaljplanen handläggs med normalt planförfarande Överprövningsgrunder enligt 11 kap PBL Buller Från den 1 juni 2015 gäller Förordning om trafikbuller vid bostadsbyggnader (SFS 2015:216). Sammanfattningsvis nämner den att 55 dba ekvivalent är den bullernivå på fasad som inte bör överskridas. Vid överskridande gäller att minst hälften av bostadsrummen i en bostad bör vara vända mot en sida av högst 55dBA. Undantag gäller bostad om högst 35 kvm som får exponeras för högst 60 dba ekvivalent. I och med att förordningen gäller från 1 juni behövs inte längre någon reglering i detaljplanen via exempelvis bestämmelser på plankartan eftersom förordningen ska följas vid bygglovprövningen. Emellertid är det av yttersta vikt att en planbeskrivning redovisar de trafikbullervärden som finns, både nu och i en framtid samt bullrets konsekvenser för den önskade exploateringen för att påvisa att PBL 2 kap 6a uppfylls. I illustrationen Bullerberäkning för ny byggnad på fastigheten Höken 6 (Figur 9) går det inte att tyda värdena vid fasaderna då texten är för liten. För att Länsstyrelsen ska kunna ta ställning till planens påverkan på hälsa måste en tydligare illustration redovisas i granskningshandlingarna. Miljökvalitetsnormen (luft) Den ökade trafiken som exploateringen medför kommer att påverka miljökvalitetsnormen negativt. Konsekvenserna av en fortsatt hög exponering av luftföroreningar, kopplat mot hälsorisker, ska belysas. Avsnittet Miljökvalitetsnorm för luft ska utvecklas utifrån de förändringar som planförslaget medför. Gestaltning Planbeskrivningen anger att läget och volymen på byggnaden ställer höga krav på utformningen och att stor hänsyn ska tas till stadsbilden, men att plankartan inte i detalj reglerar hur huset ska gestaltas. Den nya byggnadens centrala läge och belägen vid Stadsparken förutsätter att det framför allt läggs stor omsorg på gestaltning och utförandet. För att säkerställa detta rekommenderar länsstyrelsen att ett gestaltningsprogram utarbetas. Länsstyrelsen förutsätter således att kommande utställningshandlingar kompletteras med relevanta beskrivningar av projektets gestaltning och ett säkerställande via planbestämmelser så att projektet når en hög arkitektonisk nivå. Skuggstudierna Det är svårt att se hur skuggorna påverka omgivningarna då kontrasterna i illustrationerna är för mörka och att det används två typer av perspektiv som inte är Sida 3(9)

4 enkla att jämföra. Det vore intressant om skuggstudierna visar när solens läge är lägst respektive högst vid sommar- och vintersolstånd och vid vår- eller höstdagjämning. Kulturmiljö Planen berör kulturhistoriska värden som är ett av de allmänna intressen som kommunen har att bevaka. Länsstyrelsen förutsätter därför att planen utarbetas i samråd med antikvarisk expertis. Mot bakgrund av vår statliga roll innefattar Länsstyrelsens yttrande därför ingen kulturhistorisk bedömning. Övergripande kommentar Byggnadsvolymen som planförslaget redovisar är för centrala Skellefteås förhållanden i en stor skala och medför en stor kontrast till den befintliga omkringliggande bebyggelsesmiljön och stadsbild. Länsstyrelsen anser att kommunen i sina projekt för Centrala Stan bör beakta vilket resultat den sammanvägda exploateringen och kommande stadsbild med höga hus har på stadsbilden i stort. Kvartersvisa omstruktureringar var för sig, kan synas ha liten eller obefintlig påverkan, men sammantaget kan resultatet bli mycket omfattande. En förändring av bebyggelseskaraktären i centrala Skellefteå bör ses i ett större sammanhang och grundas på genomarbetade riktlinjer för centrala stan. Det är därför viktigt att översynen av det översiktliga planarbetet med fördjupningen av centrala Skellefteå färdigställs för att skapa förståelse för kommunens intentioner. Länsstyrelsen välkomnar ett färdigställande av den fördjupade översiktsplanen för centrala stan. Kommentar: Kapitel ang. buller har justerats efter ovan önskemål. Bullertabell har förtydligats och skrivelse med hänvisning till Förordning om trafikbuller vid bostadsbyggnader (SFS 2015:216) har lagts till planhandlingarna. Avsnittet om miljökvalitetsnormer, luft har utvecklats. Illustrationer från skuggstudien har förtydligats och visar de lägen då solen står som högst resp. lägst. En fristående 3D-modell, där var och en kan ställa in plats, höjd, tid och datum har tagits fram på webben för att studera skuggor, volymer och vyer. Platsens kulturhistoriska värden har belysts närmare av antikvarisk expertis. Något separat gestaltningsprogram har inte tagits fram, men kraven på god gestaltning och arkitektur har preciserats i planhandlingarna. Föp Centrala stan tappade lite fart när folkomröstningen om centrumbron gick kommunen emot, men arbetet pågår nu för fullt. Där beskrivs generellt att byggnadshöjden hålls till fyra våningar, men att högre hus kan vara lämpliga där omgivningen tål det. Den tänkta exploateringen minskats. Kommunala Samhällsbyggnad miljö Samhällsbyggnad miljö har lämnat synpunkter ang. förorenad mark, radon, risk för skred/höga vattenstånd och dagvatten. Förorenad mark- Sulfidjorden som påträffas ska deponeras på deponi avsedd för detta. Det ska säkerställas att dräneringsvatten som avleds från området inte innehåller tungmetaller eller försurade ämnen. Sida 4(9)

5 Radon- Skrivelsen ang. radon i planbeskrivningen bör ändras, då det i ett lågriskområde inte går att utesluta höga halter av radon. Risk för skred/höga vattenstånd- hänvisning till översvämningskartering från Dagvatten- Ev. avlopp i parkeringsgarage ska anslutas till oljeavskiljare enligt gällande riktlinjer. Uppgifter på hur stor yta som planeras blir grön, samt hur infiltrationerna av dagvattnet ska ske efterfrågas. Även förslag på dagvattenlösningar samt hänvisning till kommunens dagvattenstrategi efterfrågas. Planbestämmelse ang. hantering av dagvatten lokalt efterfrågas. Val av byggnadsmaterial påverkar föroreningsinnehållet i dagvattnet, frågan vilket material som planeras användas ställs. Samhällbyggnad miljö påpekar även att det föredrar att lämna sina gemensamma synpunkter under planeringsprocessen, istället för ett yttrande på samrådshandlingen. Kommentar: Synpunkter ang. förorenad mark, radon och risk för skred/höga vattenstånd tillgodoses och inarbetas i planbeskrivning. I planbeskrivningen läggs hänvisning till gällande riktlinjer för oljeavskiljare. Även uppgifter ang. gröna ytor läggs till plankartan och förslag på dagvattenlösning beskrivs i planbeskrivning. Val av byggnadsmaterial hanteras i bygglovsskedet då särskild hänsyn tas till val av material ur miljöaspekt. Mark och exploatering Mark och exploatering skriver i inlämnat yttrande att det bör nämnas i planbeskrivningen att ett servitut ska upprättas för det x-område som ska vara tillgängligt i markplan för allmänheten. Kommentar: Synpunkter tillgodoses, justering i planbeskrivning enligt önskemål. Vatten och avfall, Gator och trafik Samhällsbyggnad, avdelningarna gator & parker samt vatten & avfalls har samlat yttrat sig över rubricerade förslag till detaljplan. Gator och trafik Avdelningen för gator och trafik skriver att de ser positivt på en förtätning av de centrala delarna av Skellefteå, samt att det är positivt att ändmålsenlig och attraktiva cykelparkeringar anläggs inom planområdet. För att säkerställa god trafiksäkerhet i korsningen Strandgatan/Stationsgatan bör x- området utökas enligt bifogas skiss. Det bör även ställas krav på att beläggningen i området ska vara densamma som angränsande allmänna gångbanor. I yttrandet beskrivs även vikten av god sikt vid den planerade utfarten på Stationsgatan. Trafiksäkerhet kan exempelvis höjas med avvikande beläggning på korsande gångbana. Motsvarande krav på skit och utformning kan även övervägas på den del längs med Strandgatan som inte har något utfartsförbud. Det är viktigt att den nya byggnaden anpassas till gatunivån utanför, så att god tillgänglighet, utan nivåskillnader kan uppnås. Sida 5(9)

6 Trafikverksamheten tydliggör i sitt yttrande att det är mycket angeläget att ändamålsenlig cykelparkering anläggs inom fastigheten samt att planera för ökat cyklande samt kollaktivtrafikresande, exempelvis genom väderskyddade cykelparkeringar. Det föreslås att text angående detta utvecklas under rubriken parkering, utfarter, varumottagning i planbeskrivningen. För exempel på text hänvisas till detaljplanen för kv. Aldebaran och kv. Oden, Skellefteå kommun. Vatten och avlopp Höken 6 ligger inom verksamhetsområdet för vatten, dagvatten och spillvatten. För planområdet gäller kommunens antagna allmänna bestämmelser för användning av Skellefteå kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar (ABVA). Fastigheten ska anslutas till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Eventuella tryckhöjande åtgärder inom respektive fastighet ansvaras och bekostas av fastighetsägaren. Vidare framförs synpunkter gällande anslutning till renvatten, spillvatten, dagvatten, dränvatten samt hantering av brandposter och sprinkleranläggningar. I yttrandet poängteras att dagvatten ska omhändertas lokalt och ha en fördröjande påverkan på avrinningen. Dagvatten från vägar och parkeringar ska hanteras så att föroreningar eller partiklar inte avleds och därmed är till skada för människors hälsa och miljö. Avfall Avfallshanteringen ska ske enligt den kommunala renhållningsordningen, utrymmen ska utformas så att god tillgänglighet för hämtande fordon uppnås. Kommentar: Synpunkter tillgodoses. Ovan önskemål inarbetas i plankarta och planbeskrivning. x- område för gång- och cykelpassage utökas. Planbestämmelse ang. dagvatten, infiltration och grönytor läggs till plankartan. Sakägare och intresseföreningar Hyresgäster Höken 8 (Storgatan) Hyresgäster boende i fastigheter på Höken 8 har lämnat ett gemensamt yttrande. De efterfrågar bilder från skuggstudien som visar skuggning av Höken 8 under april till september, dagtid. De boende befarar att de balkonger som finns inte kommer att gå att använda i samma utsträckning som idag, och vill därmed att bygg- och miljönämnden omprövar förslaget till detaljplan för Höken 6. En byggnad med 4 våningar (12 meter ovan mark) anses vara tillräckligt hög. Hänvisning görs till mark- och miljööverdomstolens beslut P daterat , beslut ang. tillkommande skuggning. Planbeskrivningen har inte beskrivit de besvär som kan uppstå under byggtiden, som buller och vibrationer. Kommentar: Illustrationer från skuggstudien har förtydligats och visar de lägen då solen står som högst resp. lägst. En fristående 3D-modell, där var och en kan ställa in plats, höjd, tid och datum har tagits fram på webben för att studera skuggor, volymer och vyer. En exploatering av den här storleken innebär helt riktigt skuggning viss tid av dygnet och året. Besvär under byggtiden hanteras inte i detaljplanen, utan är en fråga som ses över i bygglov, ev. kompensation kan utgå om olägenheten anses vara utöver det normala. En grön innergård tillkommer. Sida 6(9)

7 Övriga Skellefteå kraft Anslutning till fjärrvärme bör förordnas i detaljplan för att inte kraftigt försämra klimatprestandan för ny byggnad. Kommentar: Synpunkt tillgodoses Skellefteå museum Skellefteå museum beskriver i sitt yttrande det historiskt viktiga läget i Skellefteå centrum som fastigheten Höken 6 har. Stadsparken anlagdes som salutorg och har sedan staden grundades fungerat som Skellefteå stads naturliga centrum. Rubricerat planförslag anses vara ett totalt avsteg från detta sammanhang då siktlinjer och symmetri kommer störas. Ny bebyggelse kommer påverka den nyligen renoverade stadsparken och omkullkasta parkens balans. Eftersom ovan nämnda aspekter inte tas upp i planförslaget anses grundläggande kulturmiljöanalys av planförslaget saknas. Planförslaget beskriver platsens kulturhistoriska betydelse mycket bristfälligt och sammandraget. Fokus läggs på enskilt monument medan ett bredare sammanhang förbisetts. Större värden än bevarandet av ett enskilt äldre trähus anses står på spel. Skellefteå museum poängterar att det borde ställas höga krav med tanke på platsens kulturhistoriska betydelse. Vidare hänvisar Skellefteå museum till det nationella miljömålet God bebyggd miljö där krav på bevarande, användning och utveckling av kulturvärden ställs. Planförslaget anses inte ta någon hänsyn till detta. En önskan om att Skellefteå kommun vidgar sitt perspektiv i stadsplaneringsfrågor efterfrågas och tänker mer långsiktigt. Det finns samband mellan platser som värderar sina kulturmiljöer och platser dit turister och kreativa innovatörer söker sig enligt Pier Luigis Saccos studie. Slutligen skriver Skellefteå museum att riva det befintliga trähuset på Höken 6 och ersätta det med ett 7-8 våningar högt hus skulle innebära en synnerlig påtaglig skada på Skellefteå stads kulturhistoriska värden, och därmed göra staden mindre attraktiv. Ifall en rivning av befintligt hus är oundviklig kräver platsen att mycket höga krav ställs på den arkitektoniska utformningen av ett eventuellt nybygge. Kommentar: Platsens kulturhistoriska värden har belysts närmare av antikvarisk expertis (konsult). Se i övrigt svar till Länsstyrelsen resp. till boende på Norrböle och Getberget. En boende, Norrböle Johansson påtalar att samrådstiden är för kort med tanke på semester/sommartider och det känsliga läget som planen berör. Den föreslagna höjden i planförslaget tycks bryta med den befintliga skalan i omgivningen. Höjden påverkar även skuggningen av den nyrenoverade stadsparken. Johansson anser det olämpligt att skugga parken mer än vad befintlig bebyggelse redan gör, därför menar yttrande att detaljplanen inte bör tillåta en så avsevärt högre bygghöjd än det befintliga huset på fastigheten. Slutligen efterfrågar Johansson att materialval och utformning av gatuplan ska säkerställas i detaljplan. Sida 7(9)

8 Kommentar: Samrådet är det första av två tillfällen att lämna synpunkter. Kommunen har ett uttalat mål om förtätning i Centrala stan och behovet av centrala, moderna bostäder med god tillgänglighet är tydligt. Men det ska förstås vägas mot allmänhetens intresse av en attraktiv stadspark. I arbetet med fördjupningen av översiktsplanen för Centrala stan beskrivs generellt att byggnadshöjden hålls till fyra våningar, men att högre hus kan vara lämpliga där omgivningen tål det. Den planerade exploateringen kommer vid vissa klockslag och datum innebära att en del av stadsparken hamnar i skugga. Av dessa anledningar har den tänkta exploateringen minskats. Något separat gestaltningsprogram har inte tagits fram, men kraven på god gestaltning och arkitektur har preciserats i planhandlingarna. En boende, Getberget Lindberg uttrycker att det vore negativt om Stadsparken och delar av Bryggeribacken skuggas i och med exploatering av högre bebyggelse. Större hänsyn till insläpp av solljus efterfrågas då Skellefteå stad behöver fler soliga platser. Kommentar: Kommunen har ett uttalat mål om förtätning i Centrala stan och behovet av centrala, moderna bostäder med god tillgänglighet är tydligt. Detta ska vägas mot allmänhetens intresse av en attraktiv stadspark I arbetet med fördjupningen av översiktsplanen för Centrala stan beskrivs generellt att byggnadshöjden hålls till fyra våningar, men att högre hus kan vara lämpliga där omgivningen tål det. Den planerade exploateringen kommer vid vissa klockslag och datum innebära att en del av stadsparken hamnar i skugga. Av dessa anledningar har den tänkta exploateringen minskats. Något separat gestaltningsprogram har inte tagits fram, men kraven på god gestaltning och arkitektur har preciserats i planhandlingarna. Sida 8(9)

9 Synpunkter som inte har tillgodosetts Följande har framfört synpunkter under samrådet som helt eller delvis inte tillgodosetts. Sakägare och intresseföreningar Hyresgäster, Höken 8 Länsstyrelsen Övriga En boende, Getberget En boende, Norrböle Skellefteå museum Samhällsbyggnad Harriet Wistemar kommunarkitekt Enar Nordvik arkitekt Sida 9(9)

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård Uppdragsbeslut 2007-12-12 Samrådsbeslut 1 2008-03-11 Samrådsbeslut 2 2008-08-15 Figeholm, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret jan 2008 SAMRÅDSREDOGÖRELSE samråd 2 Detaljplanen upprättad

Läs mer

Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Planområdet. Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet

Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Planområdet. Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Planområdet Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1(6) Detaljplan för Backen Västra, Hästen

Läs mer

inom Centrala stan, Skellefteå kommun, Västerbottens län Detaljplanen upprättas med utökat förfarande.

inom Centrala stan, Skellefteå kommun, Västerbottens län Detaljplanen upprättas med utökat förfarande. 2017-02-20 Referens: 2011-1534 Samrådsredogörelse Detaljplan för Kv Perseus inom Centrala stan, Skellefteå kommun, Västerbottens län Detaljplanen upprättas med utökat förfarande. Synpunkter som kommit

Läs mer

Detaljplan för kv Grunnan inom stadsdelen Anderstorp, Skellefteå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för kv Grunnan inom stadsdelen Anderstorp, Skellefteå kommun, Västerbottens län 2015-04-27 Referens: 2014-3607 Samrådsredogörelse Detaljplan för kv Grunnan inom stadsdelen Anderstorp, Skellefteå kommun, Västerbottens län På grund av personuppgiftslagen, PUL, kan detta dokument inte

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Detaljplan för kv Ringduvan inom stadsdelen Prästbordet i Skellefteå kommun, Västerbottens län.

Detaljplan för kv Ringduvan inom stadsdelen Prästbordet i Skellefteå kommun, Västerbottens län. SAMRÅD Referens 2012-03-19 2012-0180 Bygg- och miljökontoret Planavdelningen Enar Nordvik Rebecca Bohman Samrådsredogörelse Detaljplan för kv Ringduvan inom stadsdelen Prästbordet i Skellefteå kommun,

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för Härolden 2 och 3 Granskningsutlåtande 1

ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för Härolden 2 och 3 Granskningsutlåtande 1 Detaljplan för Härolden 2 och 3 Granskningsutlåtande 1 GRANSKNINGUTLÅTANDE Inledning Granskningsutlåtandet innehåller en redovisning av de synpunkter som inkommit under granskningen samt kommunens ställningstagande

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret dnr: 2015/260 2016-08-23 1(6) GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Hyllinge 5:109 i Hyllinge samhälle och Åstorps kommun, Skåne län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet

Läs mer

Förslag till detaljplan för Rönnen 8 i Storumans samhälle, Storumans kommun, Västerbottens län, upprättad

Förslag till detaljplan för Rönnen 8 i Storumans samhälle, Storumans kommun, Västerbottens län, upprättad Förslag till detaljplan för Rönnen 8 i Storumans samhälle, Storumans kommun, Västerbottens län, upprättad 2016-05-12 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådsredogörelse med kommunens kommentarer efter samrådets avslutande.

Läs mer

Detaljplanens syfte Planläggningen syftar till att pröva möjligheten att uppföra flerbostadshus i den norra delen av kvarteret Fältläkaren.

Detaljplanens syfte Planläggningen syftar till att pröva möjligheten att uppföra flerbostadshus i den norra delen av kvarteret Fältläkaren. PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Eleonore Albenius 2016-01-11 PBN 2013-002906. Normalt planförfarande Detaljplanens syfte Planläggningen syftar till att pröva möjligheten att

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2018-01-08-2018-01-22 Ändring av detaljplan A159 för Fiolen 2 i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning till

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1

GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1 Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Inledning Detaljplanen för del Jägartorpet 1 och 2 har upprättas med standardförfarande (enligt PBL 2010:900,

Läs mer

Detaljplan för Lekatten 3 Utökad byggrätt för flerbostadshus Östersunds kommun

Detaljplan för Lekatten 3 Utökad byggrätt för flerbostadshus Östersunds kommun Detaljplan för Lekatten 3 Utökad byggrätt för flerbostadshus Östersunds kommun 1 Dnr Ädh 1648/2017 Dnr ByggR: P 2017-43 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplanen har hållits tillgänglig för granskning i Rådhuset

Läs mer

Detaljplan Nedre Hån 1:121 och 1:122. Tillägg till detaljplan som vann laga kraft

Detaljplan Nedre Hån 1:121 och 1:122. Tillägg till detaljplan som vann laga kraft 1(5) Samhällsbyggnad Karin Manner, Kommunarkitekt Karin.manner@arjang.se Datum 2018-06-07 Samrådsredogörelse Detaljplan Nedre Hån 1:121 och 1:122. Tillägg till detaljplan som vann laga kraft 2012-1227

Läs mer

GRANSNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av fastigheten Edfastmark 7:34 mfl. Robertsfors kommun Västerbottens län

GRANSNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av fastigheten Edfastmark 7:34 mfl. Robertsfors kommun Västerbottens län GRANSNINGSHANDLING 2016-10-10 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av fastigheten Edfastmark 7:34 mfl Robertsfors kommun Västerbottens län HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Rubricerad detaljplan med tillhörande

Läs mer

DETALJPLAN FÖR UTÖKNING AV DEL AV KVARTEREN SÅGEN OCH STENBOCKEN I VÄNNÄSBY

DETALJPLAN FÖR UTÖKNING AV DEL AV KVARTEREN SÅGEN OCH STENBOCKEN I VÄNNÄSBY Dnr: POM 2011-383 DETALJPLAN FÖR UTÖKNING AV DEL AV KVARTEREN SÅGEN OCH STENBOCKEN I VÄNNÄSBY Hur samrådet har bedrivits Detaljplaneprövningen handläggs med normalt planförfarande. Förslag till detaljplan

Läs mer

Datum Dnr 2014/320

Datum Dnr 2014/320 1(6) Detaljplan för TALLEN 1 Sölvesborg, Sölvesborgs kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Ärendet handläggs med enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap 6. Tillfälle att ta del

Läs mer

Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN 2, att genomföra ett samråd i enlighet med 5 kap. 11 i Plan- och bygglagen.

Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN 2, att genomföra ett samråd i enlighet med 5 kap. 11 i Plan- och bygglagen. Samrådsredogörelse 2016-04-08 P 2015-2 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER PÅ GETEN 2 M.FL., FALKÖPING HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN

Läs mer

Förslag till detaljplan för Biet 1 och del av Levar 1:71 Nordmalings kommun, Västerbottens län, upprättad

Förslag till detaljplan för Biet 1 och del av Levar 1:71 Nordmalings kommun, Västerbottens län, upprättad Förslag till detaljplan för Biet 1 och del av Levar 1:71 Nordmalings kommun, Västerbottens län, upprättad 2016-01-18 Syftet med detaljplanen är att skapa planmässiga förutsättningar för att bygga en förskola

Läs mer

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan Sida 1 av 6 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer B/2011:446 Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan SAMRÅDETS GENOMFÖRANDE Detaljplanesamråd har genomförts enligt

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för kv Duvan 13 Samrådsredogörelse 1

GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för kv Duvan 13 Samrådsredogörelse 1 Detaljplan för kv Duvan 13 Samrådsredogörelse 1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Inledning Detaljplanen för kv Duvan 13 upprättas med standardförfarande, vilket innebär att samrådet kommer att följas av ett granskningsförfarande

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE

GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Sakägare enligt fastighetsförteckningen samt berörda förvaltningar

Läs mer

Granskningsutlåtande ANTAGANDEHANDLING. Fastighet 0:0. Enkelt planförfarande 1(6) SPN 2014/

Granskningsutlåtande ANTAGANDEHANDLING. Fastighet 0:0. Enkelt planförfarande 1(6) SPN 2014/ Granskningsutlåtande 1(6) tillhörande detaljplan för fastigheten Sankt Johannes 4:79 inom Tingstad i Norrköpings kommun den 20 april 2015 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Fastighet 0:0 ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Byggnadsnämnden beslöt att upprätta detaljplan med enkelt planförfarande för ny bostadsbyggnad inom fastigheten Tolered 158:6.

Byggnadsnämnden beslöt att upprätta detaljplan med enkelt planförfarande för ny bostadsbyggnad inom fastigheten Tolered 158:6. Datum Diarienummer Sida 2007-10-30 0911/04 (FIIa 4942) 1/4 Detaljplan för BOSTÄDER PÅ ARVID LINDMANSGATAN inom stadsdelen Tolered i Göteborg SAMRÅDSUTLÅTANDE GENOMFÖRANDE Byggnadsnämnden beslöt 2004-09-28

Läs mer

Yttrande över detaljplan för kvarteret Siv, samråd

Yttrande över detaljplan för kvarteret Siv, samråd MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Emilia Hammer 2016-11-02 018-727 43 20 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 9 november 2016 Yttrande över detaljplan för kvarteret Siv, samråd Remiss

Läs mer

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING 2013-04-17 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANDATA

Läs mer

Detaljplan för Pantbanken 2,3 och 4 Utökad handel, bostäder och kontor Östersunds kommun

Detaljplan för Pantbanken 2,3 och 4 Utökad handel, bostäder och kontor Östersunds kommun Detaljplan för Pantbanken 2,3 och 4 Utökad handel, bostäder och kontor Östersunds kommun 1 Dnr Ädh 303/2015 Dnr ByggR: P 2015-07 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Plansamråd Detaljplanen har varit utsänd för samråd under

Läs mer

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet.

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet. 2017-10-30 Sid 1 (5) dnr 2016/262 Detaljplan för DETALJPLAN FÖR AFRIKA 5 OCH 6 Sölvesborgs tätort, Sölvesborg GRANSKNINGSUTLÅTANDE Ärendet handläggs med standardförfarande planförfarande enligt plan- och

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Gösen 9 inom stadsdelen Centrala stan, Skellefteå kommun, Västerbottens län

Planbeskrivning Detaljplan för Gösen 9 inom stadsdelen Centrala stan, Skellefteå kommun, Västerbottens län Detaljplan för Gösen 9 inom stadsdelen Centrala stan, Skellefteå kommun, Västerbottens län 2017-12-11 Detaljplan för Gösen 9 inom stadsdelen Centrala stan, Skellefteå kommun, Västerbottens län. Samhällsbyggnad,

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av kv. Duvan. Kalix kommun i Norrbottens län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av kv. Duvan. Kalix kommun i Norrbottens län 2018-09-06 Dnr 332/14-PDP 1 (6) Detaljplan för Del av kv. Duvan Kalix kommun i Norrbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Rubricerat detaljplaneförslag har varit föremål för samråd enligt plan- och bygglagen (2010:900)

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 9:292 & 9:343 SURAHAMMARS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 9:292 & 9:343 SURAHAMMARS KOMMUN GRANSKNINGSHANDLING 2017-12-15 Dnr: 2017.0478.211 DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 9:292 & 9:343 SURAHAMMARS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har varit utsänd för samråd från den 25 september till den 15

Läs mer

Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun

Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun Antagandehandling 03-0-3 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planbeskrivning Behovsbedömning Plankarta med bestämmelser Granskningsutlåtande

Läs mer

Samrådshandling 2015-06-15. Dnr: 2013-0258 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Höken 6. inom stadsdelen centrala stan Skellefteå kommun, Västerbottens län

Samrådshandling 2015-06-15. Dnr: 2013-0258 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Höken 6. inom stadsdelen centrala stan Skellefteå kommun, Västerbottens län 2015-06-15 PLANBESKRIVNING Detaljplan för Höken 6 inom stadsdelen centrala stan Skellefteå kommun, Västerbottens län Planbeskrivning Detaljplan för Höken 6 inom centrala stan i Skellefteå kommun, Västerbottens

Läs mer

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅRÖ 1:14 (POSTHUSET) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅRÖ 1:14 (POSTHUSET) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅRÖ 1:14 (POSTHUSET) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Behovsbedömning Bullerutredning Upprättad: 2017-12-12

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Kalix kommun Norrbottens län Samrådshandling juni 2019 Innehållsförteckning Bakgrund, syfte och huvuddrag... 2 Plandata... 2 Planområdets läge och areal... 2

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun Sidan 1 av 5 Datum 2018-10-01 Granskningshandling Diarienummer 2018-018 Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun Samrådsförfarande Detaljplanen har varit på samråd

Läs mer

Detaljplan för Björken 8 TILLBYGGNAD AV VILLA Östersunds kommun

Detaljplan för Björken 8 TILLBYGGNAD AV VILLA Östersunds kommun Detaljplan för Björken 8 TILLBYGGNAD AV VILLA Östersunds kommun 1 Antagandehandling Dnr Ädh 1598/2013 Dnr planmodul: P 13/0020 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Upprättad av samhällsbyggnad den 23 januari

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

GRANSKNINGSUTLÅTANDE NORMALT PLANFÖRFARANDE DNR KS 2011/416 PLAN NR S158 2014-04-29 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Del av Kv. Svärdet Tomelilla kommun, Skåne län GRANSKNING Detaljplanen har varit utställd för granskning

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för Säfsen 1:5 m fl Östanvik i Säfsbyn Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2010

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för Säfsen 1:5 m fl Östanvik i Säfsbyn Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2010 UTSTÄLLNINGSHANDLING tillhörande detaljplan för Säfsen 1:5 m fl Östanvik i Säfsbyn Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2010 Östanvik sett från Säfsbyn Postadress Besöksadress Telefon Telefax

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND Upprättad 2018-05-03 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande INKOMNA YTTRANDEN Statliga verk, myndigheter och

Läs mer

Detaljplan för Omnibussen 2 m. fl. Ökad andel mark som får bebyggas Östersunds kommun

Detaljplan för Omnibussen 2 m. fl. Ökad andel mark som får bebyggas Östersunds kommun Detaljplan för Omnibussen 2 m. fl. Ökad andel mark som får bebyggas Östersunds kommun Dnr MSN 01896-2018 Dnr ByggR: P 2016-48-00 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Granskning pågick mellan 1 juli och 9 augusti 2019

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning)

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2014-02-06 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Kometen

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR TEGSNÄSSKIDANS INDUSTRIOMRÅDE. Vindelns kommun Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR TEGSNÄSSKIDANS INDUSTRIOMRÅDE. Vindelns kommun Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR TEGSNÄSSKIDANS INDUSTRIOMRÅDE Tegsnäset 8:4 mfl Vindelns kommun Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Sweco Architects SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2017-11-14 Granskningsutlåtande Rubricerad detaljplan

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 Dnr MN/2002-0967 Detaljplan för Del av NYCKLEBY 1:33 Strömstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2011-02-03 26 att genomföra en andra

Läs mer

Samrådshandling. Ändring av detaljplan för del av Stenhammar m fl. Lidköpings kommun. Dnr. SBN 2018/558

Samrådshandling. Ändring av detaljplan för del av Stenhammar m fl. Lidköpings kommun. Dnr. SBN 2018/558 1055 Samrådshandling Ändring av detaljplan för del av Stenhammar m fl Lidköpings kommun Dnr. SBN 2018/558 Innehåll Planbeskrivning... 3 Ändringar i planförslaget... 3 Planens syfte och huvuddrag... 3 Förslag

Läs mer

Förslag till GRANSKNINGSUTLÅTANDE

Förslag till GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för del av Spiran 2 2018-10-11 Centrum Motala kommun Förslag till GRANSKNINGSUTLÅTANDE Dnr 17-SB0029 SAMRÅD Ett förslag till detaljplan har tagits fram för del av fastigheten Spiran2. Syftet

Läs mer

Underrättelse om ändring genom tillägg, till byggnadsplan för Tuolluvaara gruvsamhälle, för del av Snorre 1

Underrättelse om ändring genom tillägg, till byggnadsplan för Tuolluvaara gruvsamhälle, för del av Snorre 1 SÄRSKILT UTLÅTANDE Sara Aspvik Thelin, 2014-06-24 Vårt Dnr: P2012-000018 Underrättelse om ändring genom tillägg, till byggnadsplan för Tuolluvaara gruvsamhälle, för del av Snorre 1 Planen hanteras med

Läs mer

DETALJPLAN FÖR KV. PORTALEN, FASTIGHETEN PORTALEN 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN

DETALJPLAN FÖR KV. PORTALEN, FASTIGHETEN PORTALEN 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 2015-09-08 Dnr: 2015-000172 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR KV. PORTALEN, FASTIGHETEN PORTALEN 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 1(7) PLAN-

Läs mer

Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl.

Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl. Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (5) Datum 2018-11-07 Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl. Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-06-15 181 att

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning 1(6) Antagandehandling Diarienummer SBN 2017/23-21 Tillägg till planbeskrivning Tillhörande ändring genom tillägg av detaljplan 446 för del av kvarteret Orren i Ludvika centrum Tillägget upprättat i september

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för del av Ludvika 7:10 Stationsområdet Ludvika GRANSKNINGSHANDLING

Samrådsredogörelse. Detaljplan för del av Ludvika 7:10 Stationsområdet Ludvika GRANSKNINGSHANDLING Planeringsenheten Joel Lidholm, 0240861 80 Joel.lidholm@ludvika.se GRANSKNINGSHANDLING 1(7) Samrådsredogörelse Detaljplan för del av Ludvika 7:10 Stationsområdet Ludvika Ludvika kommun Hemsida www.ludvika.se

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

DETALJPLAN för Drottningen S:1 i Eslöv, Skåne län flerbostadshus på Sallerupsområdet

DETALJPLAN för Drottningen S:1 i Eslöv, Skåne län flerbostadshus på Sallerupsområdet Hanna Bäckgren 0413-620 18 Dnr 1120/2009 2010-01-04 DETALJPLAN för Drottningen S:1 i Eslöv, Skåne län flerbostadshus på Sallerupsområdet SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har sänts ut för samråd under tiden

Läs mer

Datum Krokoms kommun Detaljplan för Täng 2:28 samt 2:46, Ås, Krokoms kommun.

Datum Krokoms kommun Detaljplan för Täng 2:28 samt 2:46, Ås, Krokoms kommun. KROKOM1000, v1.0, 20121009 Datum 20190409 1 (5) Krokoms kommun Detaljplan för Täng 2:28 samt 2:46, Ås, Krokoms kommun. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har varit utsänd för samråd 19 februari 2018 till

Läs mer

Separata möten har också hållits med vägförening såväl öster som väster om planområdet. Bägge motsätter sig en vägdragning via sig.

Separata möten har också hållits med vägförening såväl öster som väster om planområdet. Bägge motsätter sig en vägdragning via sig. 2016-10-25 Referens: 2015-3877 Samrådsredogörelse Detaljplan för Östanbäck 55:6 (Hamnviken) inom kommundelen Byske, Skellefteå kommun, Västerbottens län Synpunkter som kommit in under samrådet redovisas

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län. Granskningshandling. Kvarstående synpunkter och ställningstagande

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län. Granskningshandling. Kvarstående synpunkter och ställningstagande Granskningshandling Samrådsredogörelse Detaljplan för Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län Hur processen har bedrivits Detaljplanen har varit på samråd under tiden 2015-05-05 till 2015-05-27.

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Datum 2017-10-13 Dnr SBN 2015/166 Detaljplan för Orion 1, Granskningsutlåtande Hur granskningen bedrivits Granskningen har skett på i stadshuset under perioden 13 september och 4 oktober 2017. Kungörelse

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2015-09-14 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Granskningsutlåtande 1(6) tillhörande tillägg del 2 till stadsplan för del av stadsdelen Lindö, Skår i Norrköping den 22 november 2016 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: Laga kraft: Genomförandetidens sista

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-07-07 215 att genomföra samråd för detaljplaneförslaget.

Läs mer

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse 2015-02-13 SBN2014/0691 Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse Hur samrådet bedrivits Detaljplanen är upprättad i november 2014 och samhällsbyggnadsnämnden beslutade

Läs mer

Detaljplan för Fåfängan 6 UTÖKNING AV TRÄNINGSLOKAL Östersunds kommun

Detaljplan för Fåfängan 6 UTÖKNING AV TRÄNINGSLOKAL Östersunds kommun 1 Antagandehandling Dnr Ädh 1595/2013 Dnr planmodul: P 13/0019 Detaljplan för Fåfängan 6 UTÖKNING AV TRÄNINGSLOKAL Östersunds kommun PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Upprättad av samhällsbyggnad den 5

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. Dnr Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att möjliggöra utökning av verksamheten för Macken i Lekeberg AB och stänga av

Läs mer

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Susanne Nilzon, Planarkitekt 0221-253 45 susanne.nilzon@koping.se GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun Hur samråd och granskning

Läs mer

Planområdet omfattar det sedan tidigare detaljplanelagda bostadsområdet i Starbo, söder om Stenhagen och väg 55, i västra delen av Uppsala.

Planområdet omfattar det sedan tidigare detaljplanelagda bostadsområdet i Starbo, söder om Stenhagen och väg 55, i västra delen av Uppsala. PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Sandra Gustafsson 2018-11-06 PBN 2016 002967 Utlåtande Standardförfarande Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra sammanbyggande

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande Dnr Plan.2014.1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun SAMRÅDSSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2014-02-06

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr:

ANTAGANDEHANDLING Dnr: ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1013-211 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av KV ÖRJAN Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING

Läs mer

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1(9) Samrådshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1 (9) 2(9) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Planens syfte är

Läs mer

Planområdets ungefärliga lokalisering

Planområdets ungefärliga lokalisering 1(6) 2018-02-20 Antagandehandling Granskningsredogörelse för förslag till ny detaljplan för Vega 8 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(6) Granskningens genomförande... 3 Detaljplanens

Läs mer

Detaljplan för del av Strömsholm, Blåklockan, Dp.218

Detaljplan för del av Strömsholm, Blåklockan, Dp.218 2016-11-18 Detaljplan för del av Strömsholm, Blåklockan, Dp.218 GRANSKNINGSUTLÅTANDE över inkomna synpunkter under granskningstiden Bakgrund Ett förslag till detaljplan för Blåklockan (fastigheten Strömsholm

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING enkelt planförfarande Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning Plankarta med bestämmelser

ANTAGANDEHANDLING enkelt planförfarande Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning Plankarta med bestämmelser Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Planavdelningen ANTAGANDEHANDLING enkelt planförfarande Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning Plankarta med bestämmelser Detaljplan

Läs mer

Ändring av Förslag till ändring av stadsplan för del av Askersund, Kv. Sundsbron Askersunds kommun, Örebro län

Ändring av Förslag till ändring av stadsplan för del av Askersund, Kv. Sundsbron Askersunds kommun, Örebro län Sydnärkes byggförvaltning Ulrika Åberg Planarkitekt SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ändring av Förslag till ändring av stadsplan för del av Askersund, Kv. Sundsbron Askersunds kommun, Örebro län Enligt PBL 2011 (Plan-

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra Arneby 1:67, Rottneros skola Sunne kommun, Värmlands län KS2016/924

Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra Arneby 1:67, Rottneros skola Sunne kommun, Värmlands län KS2016/924 ) Datum 2017-04-19 1 (5) Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra Arneby 1:67, Rottneros skola Sunne kommun, Värmlands län KS2016/924 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org nr Sunne

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Ändring av detaljplan 25-P04/164 för Boden 56:9 m.fl. Resecentrum Stationsgatan. Bodens kommun, Norrbottens län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Ändring av detaljplan 25-P04/164 för Boden 56:9 m.fl. Resecentrum Stationsgatan. Bodens kommun, Norrbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ändring av detaljplan 25-P04/164 för Boden 56:9 m.fl. Resecentrum Stationsgatan Bodens kommun, Norrbottens län 2 Granskningshandling Ändring av detaljplan för Boden 56:9 m.fl. Resecentrum

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015 A 5011 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015 Detaljplan för Ängsknarren 2 och del av Oskarshamn 3:2 Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av kv. Duvan. Kalix kommun i Norrbottens län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av kv. Duvan. Kalix kommun i Norrbottens län 2018-10-19 Dnr 332/14-PDP 1 (6) Detaljplan för Del av kv. Duvan Kalix kommun i Norrbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Rubricerat detaljplaneförslag har varit föremål för samråd enligt plan- och bygglagen (2010:900)

Läs mer

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län PLANBESKR1VNING SAMRÅDSHANDLING 1 (5) Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län SAMRÅDSIIANDLING PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2(5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PIANDATA Plankarta

Läs mer

Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303

Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303 Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Datum 2017-11-16 Dnr PL/2016:31 (189057) D636 P6/16.01 Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt,

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-061 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Räddningstjänsten

Läs mer

G RANSKNINGSUTLÅTANDE maj 2017

G RANSKNINGSUTLÅTANDE maj 2017 Antagandehandling Dnr: MK BN 2015/00012 Detaljplan för Morkarlby nedre skola och Zornska Morkarlby 21:9, 21:18 i Mora kommun, Dalarnas län G RANSKNINGSUTLÅTANDE maj 2017 Hur granskningen har bedrivits

Läs mer

- MARK OCH PLANERING - 16 FEBRUARI 2015 Dnr 2011/81 DP/ä 329/349

- MARK OCH PLANERING - 16 FEBRUARI 2015 Dnr 2011/81 DP/ä 329/349 ANTAGANDEHANDLING 1 (9) - MARK OCH PLANERING - SAMRÅDSTID 20 januari 2015 12 februari 2015 ANTAGANDE 24 februari 2015 ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Fredsbacken Hov 49:1 Östervåla tätort Heby kommun, Uppsala

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

Planbeskrivning Ändring genom tillägg till stadsplan för Berthåga, Pl 90 A, avseende Berthåga 20:5

Planbeskrivning Ändring genom tillägg till stadsplan för Berthåga, Pl 90 A, avseende Berthåga 20:5 PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Datum Diarienummer Annika Danielson 2015-03-09 PBN 2014-922 Rev. 2015-03-19 Planbeskrivning Ändring genom tillägg till stadsplan för Berthåga, Pl 90 A, avseende Berthåga

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1 inom Grekland Älvsbyns kommun, Norrbottens län

Samrådsredogörelse för detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1 inom Grekland Älvsbyns kommun, Norrbottens län för detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1 inom Grekland Älvsbyns kommun, Norrbottens län Ett förslag till detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1, daterat 2017-09-25,

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till detta planförslaget

Läs mer

Detaljplan för del av kv Kopparslagaren i Sävsjö Sävsjö kommun

Detaljplan för del av kv Kopparslagaren i Sävsjö Sävsjö kommun Planbeskrivning Detaljplan för del av kv Kopparslagaren i Sävsjö Sävsjö kommun GRANSKNINGSHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser (separat karta) denna planbeskrivning

Läs mer

Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun

Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun PÄ 42/2006a Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun Upprättad 2007-09-24 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Detaljplanekarta med planbestämmelser PLANBESKRIVNING 1 (8) Detaljplan

Läs mer

Kullsvedens handels- och småindustriområde

Kullsvedens handels- och småindustriområde Detaljplan för UTSTÄLLNINGSHANDLING Kullsvedens handels- och småindustriområde i Säters kommun, Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Miljö- och byggnadsnämnden beslutade 2007-06-20, 120,

Läs mer

Höjden 32. Samrådsredogörelse. Innehåll. 1. Bakgrund. 2. Hur samrådet har gått till Dnr MSN/2015:162. Detaljplan.

Höjden 32. Samrådsredogörelse. Innehåll. 1. Bakgrund. 2. Hur samrådet har gått till Dnr MSN/2015:162. Detaljplan. 2016-11-28 Dnr MSN/2015:162 Detaljplan Höjden 32 stadsdelen Hersby Samrådsredogörelse Innehåll 1. Bakgrund s. 1 2. Hur samrådet har gått till s. 1 3. Sammanfattning av inkomna synpunkter s. 3 5. Sammanfattande

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl

Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl 1(10) 2018-04-12 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Planbesked Beslut Samråd Granskning Antagande Laga kraft Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl Skolgatan Hovmantorps

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län 2015-05-27 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning Plankarta

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2018-06-18 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av granskningsutlåtande... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Lantmäteriet

Läs mer

Detaljplan för del av Lönsboda 44:1, Lönsboda Stortorg. Längs Loshultsvägen.

Detaljplan för del av Lönsboda 44:1, Lönsboda Stortorg. Längs Loshultsvägen. 2018-11-05 Detaljplan för del av Lönsboda 44:1, Lönsboda Stortorg. Längs Loshultsvägen. Lönsboda, Osby kommun, Skåne län Förslag till detaljplan har varit på granskning under tiden 2017-09-01 2017-09-21

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Åldermannen i stadsdelen Mälarhöjden (14 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Åldermannen i stadsdelen Mälarhöjden (14 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-02-13 Handläggare: Elin Lundbäck Tfn +46 08-508 27 131 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Åldermannen

Läs mer