-ACROPOLIS- Mäktigt med mycket sten och fin utsikt. -PRAG- En stad med, slott, och en mycket spännande bro från 1700-talet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "-ACROPOLIS- Mäktigt med mycket sten och fin utsikt. -PRAG- En stad med, slott, och en mycket spännande bro från 1700-talet."

Transkript

1 -ACROPOLIS- Mäktigt med mycket sten och fin utsikt -PRAG- En stad med, slott, och en mycket spännande bro från 1700-talet. -BUDAPEST- Badhotel med svavelbastu. -ATEN- Mycket sten och antika byggnader.

2 INEHÅLL InterRail 1990 Traveller 1990 Nr 1 Ett nummer av Traveller, som är inriktat på min första resa som tågluffare Att resa som backpacker med interrail i Europa är ju som bekant, ett populärt sätt att ta sig runt till flera ställen och fjärran länder. I Detta Nummer 2. Interrail 5. München 6. På tåget 7. Prag 14. Budapest 17. Grekland 19. Akropolis Nu var det ett resmål som var lite extra intressant för oss, nämligen sol och bad i Grekland. Men vi skall inte gå händelserna i förväg, utan vi börjar med Birger. E.

3 InterRail 1990 Traveller 1990 Nr 1 TÅG BÅT TÅG Text och foto av Birger Ernfjord Resans nyttoämnen intages med välbehag. För första gången i mitt liv skall jag tågluffa. Nu skulle det bli kul att få uppleva ett annorlunda ressätt. Jag mötte min resekompis Thomas på färjelägret i Göteborgs hamn och där började vår gemensamma resa med Stena Line över havet. På tåget slog en amerikanska följe med oss ner till Hamburg. Senare samma dag kom vi således ner till Tyskland och en bron "Kaiser Willhelm Brücke.

4 -PÅ TÅGET- Festen börjar redan på tåget med lite medicin. För att undvika turistmage, brukar jag förebygga med en Gin rätt upp och ner. Med lite träning får även Thomas ner det. Thomas, min reskompis och arbetskamrat sedan flera år tillbaka. Birger (jag).

5 InterRail 1990 Traveller 1990 Nr 1 Vi tog en sandwich på stationen och letade reda på var Oktoberfest-platsen var placerad. Vi hittade snabbt dit tack vare Thomas lokalsinne, och fann att den var under uppbyggnad på Theresienwiese. Vi återkommer när dom är klara för festen. Vi tar en öl på Hofbrauhaus istället.

6 -PÅ TÅGET- En lite mindre reparation på en av remmarna på Thomas ryggsäck, medan jag försöker finna mig tillrätta i kupén. Lättare sagt än gjort när kupén är 187 cm, Jag 195 cm.

7 InterRail 1990 Traveller 1990 Nr 1 Dagen börjar med regn, och spär på vår förutfattade mening med att Prag är grått och tråkigt. Men ut på stan skall vi alla fall. Inte långt ifrån central-stationen ligger Wenceslas Square med minnesmärke över en del offer för det gamla kommuniststyret.

8 I Prags gamla stadsdel finns ett stortorg med gamla anor och även Albert Einstein Plaque. Vi hade hört talas om en avancerad klocka på torget som vi skulle ta en titt på. InterRail 1990 Traveller 1990 Nr 1

9 Vi fann vad vi sökte. Ett jättegammalt klocktorn med astrologiklocka. Förutom klockan så fans de gamla vanliga månglarna med vykort och krimskrams och även en del konstnärer på torget. Även restauranger så klar, där vi passade på att äta lunch. Men läsa meny på tjeckiska är ju inte vardags mat för oss, utan vi började prata med ett par andra gäster som lät oss provsmaka deras rätt, så det var barra att beställa likadant.

10 Hit till den omtalade Karlsbro kom de krigiska Svenskarna Men där tog det stopp.

11 Dom har ingen Kung längre, men presidenten och den nya regeringen tyckte att dom skulle ha en vaktparad i alla fall. Så president Havel själv komponerade det hela. I regn och rusk, eller gassande sol och värme, spelar ingen roll. Det skall marscheras ändå.

12 Det hände faktiskt att det var uppehåll några minuter en på dagen vi var i Prag. Men sen så återgick det till ihärdigt regnande igen. InterRail 1990 Traveller 1990 Nr 1

13 Som tågluffare har man inte så många platser att gå till, för skydd från vädrets makter. Så efter all blöta på utsidan fick vi återställa ballansen med blöta på insidan. Dock inte i lika stora mängder. Turistande svenskar hittar man över allt i världen, så även för oss. Redan på tåget ner till Prag träffade vi Micke som gärna hängde på en rundtur runt omgivningarna och en del lokala pubar.

14 InterRail 1990 Traveller 1990 Nr 1 Jag är nu tillbaka i Budapest efter en resa hit på 80-talet. Jag hade lovat Thomas en liten rundtur till saluhallen för inköp av saffran, Hotel Artium för ett besök i artiumbaren för en kall öl, serverad från champagneskylare vid bordet. Men framförallt till det anrika thermobadet på andra sidan Erzsébet bron i Hotel Gellert. Ett badpalats med flera varmbad och en svavelbastu. På baksidan av hotellet är det mer bassänger, för bad och nöje på sommaren.

15 Fiskarnas Bastiljon med utsikt över Pest, eller om det nu var Buda. Kommer aldrig ihåg vilken sida som är vad.

16 InterRail 1990 Traveller 1990 Nr 1 På stationen träffade jag Tsuguyo som tidigare hade träffat ett flertal gubbar som var ganska påträngande. Hon kände sig betydligt säkrare med oss och frågade om inte vi skulle kunna dela på en kupé. Självklart gick det. Hon hade ca två veckor semester som hon kunde åka runt om i Europa. Ville hon själv vara med på sina foton använde hon kamerastativet, i stället för att lämna över kameran till någon okänd person för att ta kortet.

17 Strejk i grekland är inget ovanligt. Nu gällde det bland annat alla tåg. Så mitt i natten på gränsen till Grekland fick vi snällt vänta på bussar i stället, för att kunna ta oss vidare ner till Aten.

18 -ATEN- Som i alla turiststäder är det gott om platser med försäljare av krimskrams och liknande. Dom strejkar aldrig!

19 Det blev en lång och intressant promenad upp till Akropolis. Många ruiner med vackra mosaiker att se på vägen upp. InterRail 1990 Traveller 1990 Nr 1

20 Av och till har bland annat Turkarna lagt beslag på området. Tempel blev plundrade och omgjorda till moskéer, minareter, och inkvartering för offererare och deras harem var det även ett krutlager placerat här. Verkar ju inte särskilt smart att lagra explosiva ämnen i ett antikt fornminne. Så det var inte mycket att förundras över att det small när blixten slog ner i lagret, och raserade stora delar. Pantheon templet på toppen av Akropolis.

21 Uppe på Akropolis finns flera tempel och portaler som jag tyvärr inte vet namnen på.

22

23 Från berget har man en riktigt fin utsikt över Aten. InterRail 1990 Traveller 1990 Nr 1

24 Akropolis teatern. (Herod Atticus Odeon).

25 Runt om oss var det fullt av imponerande stenhuggeri. Det var ju trots allt ett par tusen år sedan dom hugg in texter och figurer. Och allt gjordes för hand. Inga maskiner här inte. En del av stenar var nog delar från olika pelare, och andra bitar såg ut som om det var delar från någon form av ornament.

26

27

28 Det blir ju en hel del promenerande när man turistar på vårt sätt. Att även tunnelbana gått i strejk var ju bara naturligt här. Så då var ju alternativ inte så många för oss, utan det blir långpromenader. Thomas vara en trött resenär. som tar sig en välbehövlig siesta. -PIREUS- Mätt på gamla stenar och ruiner, tog vi oss ner till hamnstaden Pireus för att få båtbiljetter till någon Grekisk ö, med sol och bad. Men för att se den berättelsen får du titta i nästa nummer av Traveller.

29 År 1990 Nummer 2 -PAROS-

S:t Eriks katolska skola

S:t Eriks katolska skola S:t Eriks katolska skola Skoltidningens första nummer höstterminen 2013 Nu har vi redan avverkat terminens första veckor och här kommer ett smakprov på vad som har hänt på S:t Eriks katolska skola under

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Vfu-resa i Italien 2009-03-24

Vfu-resa i Italien 2009-03-24 2009-03-24 Vfu-resa i Italien Jag har fått förmånen att följa med en kollega från Eslövs gymnasium på en resa till norra Italien i ett internationaliseringsprojekt. Vi skulle placera ut 7 elever på APU-platser.

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Bygg upp ditt tempel!

Bygg upp ditt tempel! Bygg upp ditt tempel! Av: Johannes Djerf År 586 f kr. Så hade Babylons arméer lagt Jerusalems tempel i ruiner. Guds hus, beviset på Guds närvaro bland dem var förstört. Men några årtionden senare omkring

Läs mer

Villach - Day by day reports

Villach - Day by day reports Villach - Day by day reports [05-02-17] Nu är det dags! På fredag åker den Svenska truppen ner till Villach i Österrike för att där försvara de Svenska färgerna under årets Veteran VM. De som skall kämpa

Läs mer

Beskrivning av en resa i södra Kina i mars 2013 Södra Kinas Guldkorn Kinalotsen

Beskrivning av en resa i södra Kina i mars 2013 Södra Kinas Guldkorn Kinalotsen Beskrivning av en resa i södra Kina i mars 2013 Södra Kinas Guldkorn Ansvarig researrangör: Kinalotsen Text och foto: Curt Carlsson (om inte annat anges) Denna resa bestod av valda delar ur Kinalotsens

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Elever vid Kista folkhögskola berättar om. Min första tid i. Sverige

Elever vid Kista folkhögskola berättar om. Min första tid i. Sverige Elever vid Kista folkhögskola berättar om Min första tid i Sverige Baarlin berättar om första tiden i Sverige Jag heter Baarlin. Jag kom till Sverige i juli 2005. Jag åkte till Finland. Jag satt i arrest

Läs mer

Nu packades minibussarna, som vi lät stå kvar vid vårt hostel, för nu skulle det shoppas en sista gång i SF.

Nu packades minibussarna, som vi lät stå kvar vid vårt hostel, för nu skulle det shoppas en sista gång i SF. Alla var snabbt uppe även denna morgon 07,00 för idag skulle vi lämna San Fransisco men först hade vi en hel del att göra. Vi började med frukost i vanlig ordning men det blev en ganska omtumlande frukost.

Läs mer

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST ÖVNING 002 a) svar eller svara b) plural c) hon 003 a) 12 (tolv) b) 21 (tjugoett) c) 18 (arton) d) 11 (elva) e) 20 (tjugo) f) 22 (tjugotvå)

Läs mer

Wenestads Byalag kallar till Årsmöte. Lördag 5 mars kl 13.30 i Venestads skola. (Foto: John Mogensen)

Wenestads Byalag kallar till Årsmöte. Lördag 5 mars kl 13.30 i Venestads skola. (Foto: John Mogensen) Nr 1 2011 Wenestads Byalag kallar till Årsmöte Lördag 5 mars kl 13.30 i Venestads skola Årg 22 (Foto: John Mogensen) Sedvanliga årsmötesförhandlingar OBS! Information och diskussion om Byalagets eventuella

Läs mer

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Ledarmaterial För barn mellan 7 och 9 år, eventuellt ända upp till 11 år En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Introduktion Detta är ett ledarmaterial

Läs mer

barnhemmet i muang mai söndag 6 juli - måndag 29 september, 2014

barnhemmet i muang mai söndag 6 juli - måndag 29 september, 2014 barnhemmet i muang mai söndag 6 juli - måndag 29 september, 2014 Nu har det gått alldeles för lång tid sen vårt senaste brev och vi kan bara skylla på att en månad försvann i Sverige och att vi efter en

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Dialoglister: svenske film RÖD TRÄNARE Okej lyssna på mig nu. Idag skall vi kämpa och så ska vi köra riktigt hårt, ok? Kom igen nu...

Dialoglister: svenske film RÖD TRÄNARE Okej lyssna på mig nu. Idag skall vi kämpa och så ska vi köra riktigt hårt, ok? Kom igen nu... Dialoglister: svenske film RÖD TRÄNARE Okej lyssna på mig nu. Idag skall vi kämpa och så ska vi köra riktigt hårt, ok? Kom igen nu...får jag höra lite glöd nu...jag måste se det i ögonen. Nu kämpar vi

Läs mer

Slutet på en resa men början på en annan

Slutet på en resa men början på en annan Slutet på en resa men början på en annan Inledning Det är idag man längtar tillbaka till fyran. De korta dagarna, inga prov och ingen gruppering. Det blir tyvärr mer och mer utav det rakt motsatta ju äldre

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24 jag vill lära mig magi, sa flickan. Mästaren såg på henne. Urblekta jeans, T-shirt och det utmanande uttrycket som blyga människor gärna tar till helt i onödan. Jag måste vara dubbelt så gammal som hon,

Läs mer

inblicken Äntligen.., Fridagymnasiet Varför ett Fridagymnasium? 3, december 2006 åttonde årgången www.fridautbildning.se Tankar om gymnasiet sid.

inblicken Äntligen.., Fridagymnasiet Varför ett Fridagymnasium? 3, december 2006 åttonde årgången www.fridautbildning.se Tankar om gymnasiet sid. inblicken nummer 3, december 2006 åttonde årgången! Tema Fridagymnasiet Äntligen.., Fridagymnasiet Tankar om gymnasiet - Reflektioner kring det här att lämna grundskolan och börja på gymnasiet... Den första

Läs mer

Latinklassen 8 april

Latinklassen 8 april 2010 Rom är huvudstad i Italien. Rom var även huvudstad för det romerska riket och Rom var också latinklassens destination den 8 april. Maria Johannson åker dit varje år med sina elever, hon är latinfröken

Läs mer

Reseberättelse TU Delft ht 2011

Reseberättelse TU Delft ht 2011 Reseberättelse TU Delft ht 2011 Jag heter Tove Willart och jag läser sista året på Samhällsbyggnad, Mark och fastighetsjuridik. I höstas pluggade jag på Technisch Universiteit (TU) Delft i Nederländerna.

Läs mer

Med bil runt Cypern. Sid 1. Vid platsen för Venus födelse

Med bil runt Cypern. Sid 1. Vid platsen för Venus födelse Sid 1 Med bil runt Cypern Det finns många tidigare berättelser om Cypern. Redan de gamla grekerna berättade om hur gudarna rumsterade om på den strategiskt belägna ön. Dessa sagor(?) måste man studera

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

göra nu? Med denna evighet till vecka som låg framför mig...

göra nu? Med denna evighet till vecka som låg framför mig... BOMBAY Någon hade sagt till mig att jag borde vaccinera mig mot tyfoid om jag skulle resa till Indien. Och av någon anledning hade denne någon också föreslagit att jag skulle ta vaccinet i drickbar form.

Läs mer

KONFLIKTLÖSNING: I SKOLAN

KONFLIKTLÖSNING: I SKOLAN SV KONFLIKTLÖSNING: I SKOLAN Ref. 20831 Ref. 20831 KONFLIKTLÖSNING: I SKOLAN SV INNEHÅLL - 30 kort (bilder), storlek 13,5 x 16,5 cm, som visar de 7 berättelsernas handling + 2 kort med frågetecken (4 bildkort

Läs mer

Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en.

Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en. Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en. Barn som växer upp i fattigdom i Sverige hamnar i kläm på ett sätt som de själva inte kan påverka. Den här boken tillägnas dem. För fattigdom finns

Läs mer