Förskola och hem Informationsbrev från Klöverstugans förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förskola och hem Informationsbrev från Klöverstugans förskola"

Transkript

1 Förskola och hem Informationsbrev från Klöverstugans förskola Rektor Välkomna till en ny utmanande och lärorik termin på Klöverstugans/Fröhusets förskolor. Vi kommer att erbjuda Era barn en stor variation av aktiviteter och innehåll i verksamheten. Mer om den dagliga verksamheten och planeringen får Ni av avdelningen kontinuerligt. Inom ett par veckor kommer vi att lansera vår nya hemsida med mycket information till er föräldrar och även för att attrahera kommande föräldrar till vår förskola. Sedan den 1/8 är det jag Christina Johansson som är förskolechef och leder arbetet på förskolan övergripande. Ni når mig gärna via mail christina.johansson@svedala.se så ringer jag upp Er så snart jag kan. Vi kommer att skicka ut hembrev en gång/månad via Dexter. Av säkerhetsskäl är det viktigt att ni alltid har rätt information på Dexter. Svedala kommun har fått en utmärkelse för att vara en av landets 30 kommuner som uppnått 25% ekologisk kost på förskola och äldreboende. Svedala ska bli en tobaksfri arbetsplats för kommunanställda från 1/ Vi har nytt avtal gällande olycksfallsförsäkringar för barnen. Om en olycka inträffar får ni blanketter av Er personal. En nyhet för i år är att vi har organiserat oss i mindre barngrupper,(ni har säkert följt debatten i media om för stora barngrupper på förskolorna i landet) er personal kommer att berätta mer om det på föräldramötet. En annan nyhet på Klöverstugan är att vi har öppnat en Naturavdelning Stjärnan, med utökad uteverksamhet och där utveckling och lärande utgår från de naturvetenskapliga ämnesområdena. Vi har intresse av att även på Fröhuset starta en naturavdelning om tillfälle ges. Vi kommer att ha praktikanter från barn och fritidsprogrammet NFU på några avdelningar måndag-onsdag. Viktiga datum; Föräldramöte 19/ , vi kommer att arbeta med förskolans Likabehandlingsplan, visa hur vi arbetar med utveckling och lärande, redovisa föräldraenkäten och de åtgärder vi arbetar med för att förbättra vårt resultat ytterligare, vi kommer kortfattat att visa Er vår handlingsplan för övergången mellan förskola - förskoleklass/skola/fritidshem, val av föräldrarådsrepresentanter, avdelningens egna information/verksamhet. Samråd för föräldrar (gruppen består av valda föräldrarådsrepresentanter för varje avdelning, förskolechefen, Ing-Marie Olsson från Fröhusets förskola och Gunilla Rodenstam från Klöverstugans förskola)13/ på Fröhusets förskola, vi återkommer med inbjudan. Har du punkter som du vill lyfta till dagordningen går det bra att maila till mig innan mötet. Protokoll kommer att finnas på vår hemsida.

2 Allmänt Välkomna tillbaka till en ny och spännande termin på Klöverstugan! I januari började vi med vår matsal och denna har fungerat över förväntan. Utvärderingen visar dock på att barnen blir oroliga och ledsna när matsalen används som passage vid måltiderna. Barnen behöver lugn och ro under måltiden därför vill vi gärna att ni lämnar respektive hämta barnen på avdelningarna. Dörrarna på yngrebarnssidan öppnas klockan På äldrebarnssidan är det öppet från 07.30, då frukosten börjar serveras Onsdagen den 5 oktober kommer det hit en fotograf från PJ-foto för att ta gruppbilder på barnen. Vi startar fotograferingen klockan Respektive avdelning har lämnat ut gula påseendeblanketter som fylls och lämnas in senast den 5 oktober. Det går endast att beställa gruppfoto. Önskas porträttfoto finns det möjlighet att ni ringer till PJ-foto. De kommer att ha öppet hus, då fotograferingen inte kommer att ske på förskolan. Telefonnummer är; och e-post info@pjfoto.se Föräldramöte kommer vi att ha för alla avdelningar den 19/9 klockan Myllan Terminen är nu i full gång, och Myllan har blivit en mindre barngrupp med 10 barn (födda 2009,2010) Personalen som kommer att arbeta på Myllan är Camilla Löfstedt (75%) och Susanne Hoppe (100%) Barnen som börjar på Myllan är nya på Klöverstugan och därför lägger vi stor fokus på introduktion för både barnen och föräldrarna. Vi lär känna varandra och ger barnen en trygg introduktion i förskolans värld. Vi i förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig och trygg för alla barn som deltar. Förskolan skall erbjuda en god pedagogisk verksamhet, där omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Tänk på att varje dag titta på våra dagblad och fotoramar som sitter ute i hallarna, vi försöker att varje dag skriva om vår dag på förskolan och uppdatera fotoramen med nya bilder varje dag. Droppen Droppen har nu blivit en lite mindre barngrupp med 10 barn (födda -09) med två ansvariga pedagoger, Sissela Pukki och Emy Andersson. Emy är ny på Klöverstugan men har jobbat i Svedala kommun i snart två år som förskollärare.

3 Forts. Droppen Vi har ändrat om i våra lärmiljöer och ägnar tid åt att lära känna dessa Förskolan ska erbjuda barnen en trygg miljö som samtidigt utmanar och lockar till lek och aktivitet (Lpfö 98 rev-10). Vi har också hört att många barn börjat använda pottan under sommaren och detta fortsätter vi med här på förskolan. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga (Lpfö 98 rev -10). Vi arbetar aktivt med värdegrunden, bl.a. hur vi är mot varandra och att vänta på sin tur. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra (Lpfö 98 rev-10). Detta får de uppleva framförallt i matsalen, där de måste visa hänsyn och stå i kö, även när vi spelar spel och har fruktstund. Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla och socialhandlingsberedskap, så att solidaritet och tolerans tidigt grundläggs (Lpfö 98 rev -10). Gnistan Gnistan består av en grupp med 10 barn (födda 2009,2010). Personalen som kommer att arbeta med Gnistans barn är Veronika Mattsson (100 %) och Camilla Olsson (75 %). 5 av barnen som är födda 2009 hänger i Myllan s kapprum, och 5 av barnen som är födda 2010 hänger inne på Droppens kapprum. Gnistans barn som nu hänger inne på Droppen är också nya på Klöverstugans förskola och därför lägger vi stor fokus på att ge de barn och föräldrar en god introduktion, där vi lägger fokus på att lära känna varandra och bekanta oss med de olika miljöerna. Vi arbetar mycket med att stärka varje barns självständighet/självkänsla, vi låter barnen få prova själva.(på och avklädning, måltider, dukning, att själv ta upp sin mat, och vi låter barnen vara delaktiga). Vi använder våra miljöer som en tredje pedagog för att väcka barnens nyfikenhet och lust att lära. Genom att vara medforskande pedagoger kan vi skapa ett lärande som utgår ifrån var barnen befinner sig. Vi har en dialog med alla barn varje dag och vi benämner allt vi gör, vi använder medvetet matematiska begrepp vid olika situationer ( bakom, framför, sidan om, olika former, rumsuppfattning, storleksbegrepp m.m) Detta kommer vi att arbeta mycket med utifrån barnens tankar och idéer. -sånglekar, -sånglådor, -tredimensionella sagor -rim och ramsor -TAKK -sagoläsning Tänk på att varje dag titta på våra dagblad och fotoramar som sitter ute i hallarna, vi försöker att varje dag skriva om vår dag på förskolan och uppdatera fotoramen med nya bilder varje dag.

4 Stjärnan Gruppen som tidigare var på Gnistan har bytt namn till Stjärnan och består av 17 barn som är födda Ebba slutade hos oss i juli och vi välkomnar Rocki som började i augusti. Personalen består som tidigare av Maria, Maj-Britt och Petra. Vi har börjat arbeta med en ny inriktning i vår grupp och det innebär att vi kommer att arbeta mer utifrån naturen och vara ute lite mer än tidigare. Sedan terminen började har vi bland aannat undersökt vår gård med hjälp av förstoringsglas och luppar. Vi har tittat under stenar och stubbar, i gräset, på blommor och i träden. Vi frågade oss vad som egentligen finns i naturen, vad heter det och hur ser det ut? Vi har även lånat en mängd böcker på biblioteket som handlar om naturen. I boken Linnea planterar hittade vi tips om vad man kan plantera och hur man gör. Vi såg att Linnea hade planterat paprikakärnor och frågade Katarina i köket om vi kunde få en paprika som vi kunde undersöka. Vi delade den, studerade hur den såg ut inuti och sedan smakade vi. Kärnorna som fanns i paprikan lade vi på ett papper för att torkas och sedan planteras i en kruka. Sen får vi följa upp och se vad som händer. I detta arbete får vi in naturvetenskap, språk och matematik och i vår läroplan, LpFö98 rev -10, under 2.2 Utveckling och lärande, står det i några av målen att förskolan ska sträva efter att varje barn: - utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen. - utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd, begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra. - utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemlösningar. Vinden Välkomna tillbaka till en ny termin som vi ser fram emot med entusiasm. Gruppen består av 19 barn födda 2007 och Minni har flyttat tillbaka till Stockholm. Lycka till önskar vi Minni och hennes familj. Pia ska läsa till specialpedagog så vi har fått Charlotte i vår grupp. Charlotte arbetade med de barn som började skolan nu i höst och nu hälsar vi henne välkommen till oss. Just nu lägger vi fokus på att barnen skall lära känna sina nya kompisar och våra lärmiljöer. Det finns många olika rum att välja på vår aktivitetstavla t.ex. ljusrum, pusselrum, konstruktionssrum m.m. Vi har mycket samarbete med Stormen. På Stormen är barnen födda -06 och där arbetar Åsa, Gunilla och Jackie. Vi är tillsammans stora delar av dagen. I veckan som gick visade några barn intresse för våra äppleträd. Vi pratade om hur man ser att ett äpple är moget. Pedagogen berättade då att man ser det på kärnorna. Vi delade ett äpple för att se och i detta äpple fanns det inga kärnor. Ett tema startade utifrån en frågeställning från ett barn: Finns det kärnor i alla äpplen? Vi har undersökt äpplen och

5 dess olika beståndsdelar. Vilken färg har kärnorna? Hur ser man om det har varit en mask i äpplet? Vilken färg kan äpple ha? Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen (Lpfö 98 rev -10). Barnen har arbetat i ateljén med att skapa äpple på olika sätt. De har målat av äpplen, ritat äpplen och gjort äppletryck. Vi har en liten utställning med deras alster så kom gärna in och titta. Förskolan kommer att arbeta med Grön Flagg under höstterminen och på Orkanen har vi valt att arbeta med Livsstil och hälsa. Mer information kommer på föräldramötet måndagen den 19 september. Flerspråkighet är ett annat mål som vi ska arbeta med. Vi kommer att belysa de olika språken som finns representerade på vår avdelning och även prata om att det finns olika språk över hela världen. Ni kan läsa mer om våra verksamhetsmål (Lpfö 98 rev -10) på föräldratavlan i entrén. Där har vi med foto på barnen visat vilka olika sätt de lär sig på och strävar mot verksamhetsmålen genom vår verksamhet på förskolan. Vi är inbjudna av Friskis & Svettis att vara med på ett rörispass den 14/9 i stadsparken. Vi går från förskolan kl Efter passet äter vi mat som vi tagit med oss från förskolan och därefter börjar vi promenaden hemåt till Klöverstugan. Vi beräknar vara tillbaka klockan 13. Under hösten kommer vi att ha Faeza Ibrahim som praktikant hos oss tre dagar i veckan. Vi ser framemot en rolig och spännande höst tillsammans era barn! Lotta, Charlotte och Eva Stormen Terminen har börjat och de flesta barnen är tillbaka efter semestern. Det är många glada möten mellan barnen och lusten och glädjen över att träffas igen går inte att ta miste på. Personalen på Orkanen detta skolår är följande: Stormen: Åsa, Yaquelina och Gunilla Vinden: Lotta N, Eva och Charlotte Förskolan kommer att arbeta med Grön Flagg under höstterminen och på Stormen har vi valt att arbeta med Livsstil och hälsa. Vi kommer att arbeta med områden som: Massage, Rörelse promenader till barnens hus, Återvinning, Kretsloppet bland annat genom vår odling av majs och blomsterbönor samt SET (Social Emotionell Träning). Flerspråkighet är ett annat mål som vi ska arbeta med. Vi kommer att belysa de olika språken som finns representerade på vår avdelning och även prata om de olika språk som finns över hela världen. Ni kan läsa mer om våra verksamhetsmål (Lpfö 98 rev -10) på föräldratavlan i entrén. Där har vi med foto på barnen visat olika sätt som de lär sig på och strävar mot verksamhetsmålen genom vår verksamhet på förskolan.

6 Vi är inbjudna av Friskis & Svettis att vara med på ett rörispass den 14/9 i stadsparken. Vi går från förskolan kl Efter passet äter vi mat som vi tagit med oss från förskolan och därefter börjar vi promenaden hemåt till Klöverstugan. Vi beräknar vara tillbaka klockan 13. Bokstavstema i matsalen. Vi kommer att ha veckans bokstav från och med v. 36. Detta för att skapa samtal kring de olika bokstäverna och framförallt prata om bokstavsljudet (fonem språkljud). Hur de olika bokstäverna presenteras kommer att varierar. Barnen får sedan skapa bokstäver på olika sätt. Prata gärna hemma om vilken bokstav som är aktuell och kanske kan barnen ta med saker hemifrån som börjar på den aktuella bokstaven. Barnens hus. Vi har uppmärksammat att barnen är intresserade av var de bor, om de varit hemma hos varandra, hur de bor etc. Genom att gå promenader till alla barn (som bor inom gångavstånd) uppfyller vi både barnens intresse och en del av vårt mål i hälsa då barnen rör på sig när de promenerar. Innan vi börjar promenaderna till barnens hus tänkte vi att barnen ska få skapa sitt hus. Barnen har fått i uppgift att titta på sina hus, så att de sedan kan skapa dem. Hjälp gärna barnen genom att prata med dem om hur huset ser ut. Till exempel vilken färg och form det har. Mer information om vår verksamhet kommer ni att få på föräldramötet den 19 september. Vi ser framemot en rolig termin tillsammans med Era barn! Åsa, Jackie och Gunilla

Förskola och hem Informationsbrev från Klöverstugans förskola

Förskola och hem Informationsbrev från Klöverstugans förskola Förskola och hem Informationsbrev från Klöverstugans förskola Förskolechef Nu har höstterminen verkligen kommit igång och barngrupperna är mycket ute i vår natur. Vi har fått några nya barn som vi önskar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA REVIDERAD SEPTEMBER 2010 PERSONAL: Malin Lundberg Förskollärare 100% Karin Persson Barnskötare 100% Kerstin Wihlborg Barnskötare 100% BARNGRUPPENS SAMMANSÄTTNING: Totalt

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Verksamhetsplan. Läsåret Förskolan Lillåsen

Verksamhetsplan. Läsåret Förskolan Lillåsen Förskoleverksamheten Verksamhetsplan Läsåret 2013-2014 Förskolan Lillåsen 1 Inledning Förskolan Lillåsen består av två avdelningar, en grupp med barn i ålder 1-3 år och en grupp med barn i ålder 3-5 år.

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014 2011-10-31 Sid 1 (11) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning solen 2013/2014 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (11) 2.1 NORMER

Läs mer

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014 Vår vision På förskolan Solstrålen ska vi arbeta för att få trygga barn som är glada, positiva, har upptäckarglädje och trivs tillsammans med varandra och oss

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

Vår vision. Vi utbildar barn för framtiden genom att se barnens unika förmågor samt tillsammans främja en hållbar utveckling.

Vår vision. Vi utbildar barn för framtiden genom att se barnens unika förmågor samt tillsammans främja en hållbar utveckling. Vår vision Vi utbildar barn för framtiden genom att se barnens unika förmågor samt tillsammans främja en hållbar utveckling Kvarnens förskola Lokal arbetsplan läsåret 2017-2018 Vår vision Vi utbildar barn

Läs mer

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul.

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul. September 2015 Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016 Förutsättningar 25 inskrivna barn 2 avdelningar, Nyckelpigan 1-3 år och Fjärilen 3-5 år 2 förskollärare och 3 barnskötare Förskolan ligger

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2016-2017 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016 Handlingsplan Storhagens förskola 2015/2016 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga

Läs mer

Blåbärets Kvalitetsredovisning

Blåbärets Kvalitetsredovisning Blåbärets Kvalitetsredovisning ht-2011/vt-2012 Sammanställt av: Maria Henriksson Normer och värden. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.. Förskolan

Läs mer

Handlingsplan för Logen, Båset och Spiltan

Handlingsplan för Logen, Båset och Spiltan Månsagårdens förskola Handlingsplan för Logen, Båset och Spiltan Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2017-2018 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Verksamhetsplan. Myggans förskola. Verksamhetsåret 2013

Verksamhetsplan. Myggans förskola. Verksamhetsåret 2013 Verksamhetsplan Myggans förskola Verksamhetsåret 2013 Vår verksamhet bygger på Lpfö 98 som är förskolans egen läroplan. Läroplanen innefattar förskolans gemensamma värdegrund och de övergripande mål och

Läs mer

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området NORMER OCH VÄRDEN Varje enhet har ett väl fungerande och förebyggande likabehandlingsarbete och en väl dokumenterad likabehandlingsplan

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg

Handlingsplan. Grön Flagg Handlingsplan Grön Flagg 2014-2015 1 Innehåll Handlingsplan Grön Flagg... 3 Miljöråd... 3 Handlingsplan... 3 Tema Livsstil och hälsa... 4 Hållbar utveckling och hållbara relationer... 4 Kretslopp och konsumtion...

Läs mer

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar.

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar. Grön Flagg Vi arbetar med tre mål inom temat Livsstil och Hälsa. Arbetet kommer att fortgå under terminerna ht 2013/vt 2015 Grön Flagg handlingsplan 2013-2015 - Tranbäret Utvecklingsområde 1 - Öka de fysiska

Läs mer

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 (reviderad 2010) samt Nyköpings kommuns tjänstegarantier.

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

September Verksamhetsplan för Lillhedens förskola /2017. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul.

September Verksamhetsplan för Lillhedens förskola /2017. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul. September 2016 Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2016/2017 Förutsättningar 26 inskrivna barn 2 avdelningar, Nyckelpigan 1-3 år och Fjärilen 3-5 år. Avdelningarna arbetar tillsammans under stor

Läs mer

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande Arbetsplan 2013-2014 Med fokus på barns lärande Postadress Besöks adress Telefon Fax E-mail Skolvägen 20, 952 70 Risögrund Skolvägen 20 0923-65838 0923-65838 rison1@edu.kalix.se Förord Förskolan ska lägga

Läs mer

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013 2012-06-27 Sid 1 (10) Handlingsplan för Tallåsgårdens förskola 2012/2013 I detta dokument kan du som besökare eller vårdnadshavare läsa om hur hela Tallåsgården tillsammans arbetar för att säkerställa

Läs mer

Gruppens sammansättning 19 barn 4 barn födda barn födda barn födda 2015

Gruppens sammansättning 19 barn 4 barn födda barn födda barn födda 2015 Arbetsplan för Snöflingan 2016/2017 På Snöflingan arbetar vi alltid utifrån läroplanen, den finns med som en röd tråd i allt vi gör och planerar. Eftersom vi har en ny grupp med ny personal och många nya

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17 Handlingsplan Storhagens förskola Ht16/Vt17 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra

Läs mer

Blåbärets pedagogiska planering. ht- 2013/v t - 2014

Blåbärets pedagogiska planering. ht- 2013/v t - 2014 Blåbärets pedagogiska planering ht- 2013/v t - 2014 Normer och värden Mål från Läroplanen:. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.. Förskolan ska

Läs mer

Pedagagogisk dokumentation.

Pedagagogisk dokumentation. Pedagagogisk dokumentation. Lpfö 98: 2.6 Uppföljning, utvärdering och utveckling. Förskolans kvalitet ska kontinuerligt och systematiskt dokumenteras, följas upp utvärderas och utvecklas. Vi dokumenterar

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Avdelning Svanen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Avdelning Svanen Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Avdelning Svanen Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen

Läs mer

VÄLKOMMEN BJÖRKHAGENS FÖRSKOLA TILL. Egna anteckningar:

VÄLKOMMEN BJÖRKHAGENS FÖRSKOLA TILL.  Egna anteckningar: Egna anteckningar: VÄLKOMMEN TILL BJÖRKHAGENS FÖRSKOLA Postadress: Finspångs kommun, 612 80 Finspång Besöksadress: Bergslagsvägen 13-15 Telefon: 0122-850 00 Fax: 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

NORRBACKA FÖRSKOLOR PEDAGOGISK VERKSAMHETSPLAN VATTEN LÄSÅR 2011-2012. Lyan, Skutan, Norrbacka, dagbarnvårdare

NORRBACKA FÖRSKOLOR PEDAGOGISK VERKSAMHETSPLAN VATTEN LÄSÅR 2011-2012. Lyan, Skutan, Norrbacka, dagbarnvårdare NORRBACKA FÖRSKOLOR PEDAGOGISK VERKSAMHETSPLAN VATTEN LÄSÅR 2011-2012 Lyan, Skutan, Norrbacka, dagbarnvårdare Norrbacka förskolor består av förskolan Lyan som är en dygnet-runtförskola med avdelningarna

Läs mer

Handlingsplan för 2012/2013

Handlingsplan för 2012/2013 2012-06-27 Sid 1 (16) Handlingsplan för Östers förskola 2012/2013 X X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (16) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018 Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018 Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2017-09-05 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskolor Enheten ansvarar för följande

Läs mer

Handlingsplan. 2013/2014 Gnistan

Handlingsplan. 2013/2014 Gnistan 2012-06-27 Sid 1 (9) Handlingsplan för Ängsulls förskola 2013/2014 Gnistan S Ä T R A F Ö R S K O L E O M R Å DE Tfn 026-178000 (vx), 026-172349 Bitr.förskolechef Eva Levin Eva.g.levin@gavle.se www.gavle.se

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

VATTEN LJUD RÖRELSE LUFT LJUS PROGRAMMERING

VATTEN LJUD RÖRELSE LUFT LJUS PROGRAMMERING SYFTE OCH MÅL för att varje barn i förskolan ska: Lpfö 98 rev.2016 utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära, utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga, utvecklar

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

Arbetsplan Älvbackens förskola

Arbetsplan Älvbackens förskola Arbetsplan Älvbackens förskola 2013/2014 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Maarit Enbuske Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957 93 Pello

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014-2015 Sparven

Verksamhetsberättelse 2014-2015 Sparven Verksamhetsberättelse 2014-2015 Sparven Barn- och Ungdoms Förvaltningens målbild och huvudprocesser: Förskolan ska sträva efter att varje barn tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

Arbetsplan. KILSMYRANS förskola 2014/2015. Barn och utbildning

Arbetsplan. KILSMYRANS förskola 2014/2015. Barn och utbildning Arbetsplan KILSMYRANS förskola 2014/2015 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och

Läs mer

Arbetsplan för Korallen 2014_2015

Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Gruppens sammansättning Vi har 17 barn. 10pojkar och 7 flickor. 2 barn födda 13 9 barn födda 12 6 barn födda 11 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Annelie Quist

Läs mer

Verksamhetsplan för Fjärdhundra, Lärlingens och Romberga förskolor läsåret 2013/2014

Verksamhetsplan för Fjärdhundra, Lärlingens och Romberga förskolor läsåret 2013/2014 Verksamhetsplan för Fjärdhundra, Lärlingens och Romberga förskolor läsåret 2013/2014 1. Beskrivning och presentation av enheten Presentation av enheten Fjärdhundra förskola är belägen i ett litet samhälle

Läs mer

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Gruppens sammansättning Vi har 14 barn. 7 pojkar och 7 flickor. 1 barn födda 14 3 barn födda 13 9 barn födda 12 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Carina Johansson

Läs mer

Arbetsplaner. Förskolan Gläntan, avd Krokodilen läsåret 2013-2014

Arbetsplaner. Förskolan Gläntan, avd Krokodilen läsåret 2013-2014 er Förskolan Gläntan, avd Krokodilen läsåret 2013-2014 Inflytande och ansvar Förskolan Gläntan/ Krokodilen Förskolan ska sträva efter att varje barn ska utveckla sin förmåga att ta ansvar för sina handlingar

Läs mer

Verksamhetsplan för Skärets förskola ht.11- vt.12

Verksamhetsplan för Skärets förskola ht.11- vt.12 Verksamhetsplan för Skärets förskola ht.11- vt.12 Beskrivning av verksamheten Skärets förskola ligger på Hasslö och ingår i Nättraby rektorsområde. Förskolan startades år 2003 och består av tre avdelningar

Läs mer

Lyckans mål 2016/2017

Lyckans mål 2016/2017 Lyckans mål 2016/2017 Innehållsförteckning Vårt tema- I böckernas värld 2 Matematik 3 Språk 4 Förskola-Hem 5 Värdegrundsarbete 6 Teknik-Naturvetenskap 7 Vårt tema Vårt tema för verksamhetsåret 2016/2017

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Lokal arbetsplan för Bensby förskola

Lokal arbetsplan för Bensby förskola Lokal arbetsplan för Bensby förskola 2013 2014 Lokal arbetsplan för Bensby förskola 2013 2014 Bensby förskola erbjuder ca 70 platser till barn i åldrarna 1-6 år. Verksamheten bedrivs i en huvudbyggnad

Läs mer

Kvalitetsarbete. Lilla Paletten

Kvalitetsarbete. Lilla Paletten Kvalitetsarbete Lilla Paletten 2015-2016 Årets kvalitetsarbete redovisas genom följande områden utifrån Läroplanen för förskolan 1998, reviderad 2010; Förskola och hem Normen och värden Barns inflytande

Läs mer

Datum för utvecklingssamtalet

Datum för utvecklingssamtalet Dokumentation för Datum för utvecklingssamtalet Normer och värden Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja

Läs mer

Förskoleavdelningen. Gemensam Arbetsplan för Förskolan i Fagersta 2015-2017

Förskoleavdelningen. Gemensam Arbetsplan för Förskolan i Fagersta 2015-2017 Förskoleavdelningen Gemensam Arbetsplan för Förskolan i Fagersta 2015-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling

Läs mer

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98)

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98) Handlingsplan för Vattenliljans förskola 2012-12-05 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 och Nyköpings kommuns tjänstegarantier. Normer och

Läs mer

Profil. Naturvetenskap och teknik

Profil. Naturvetenskap och teknik Profil Naturvetenskap och teknik Vi på Kompassens förskola sätter naturvetenskap och teknik i fokus. Vi vill uppmuntra barnens nyfikenhet och intresse för olika naturvetenskapliga och tekniska fenomen.

Läs mer

Lokal arbetsplan. Läsåret:

Lokal arbetsplan. Läsåret: 2016-09-30 Lokal arbetsplan Läsåret: Förskolans vision: De barn som gått på Täppan ska ha med sig ut i livet: - En god självkänsla och lära sig att tänka själv - Se att alla människor har lika värde. -

Läs mer

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan för Trollgårdens förskola 2013/2014 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Lejonkulan

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Lejonkulan Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Lejonkulan 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016 2011-05-30 Sid 1 (16) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (16) 2.1 NORMER

Läs mer

Pedagogisk planering Älvbackens förskola

Pedagogisk planering Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2015-2016 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Maarit Enbuske vik Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Långtäppans förskola Avdelning Skrållan Övergripande I arbetslaget finns det tre personal fördelat på 2,75 % tjänst. Det är två förskollärare

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE Sankt Pauli förskola 2016-2017 Planering och genomförande: Genomgång av barngruppens sammansättning och behov Läroplanens mål grunden för planeringen av den pedagogiska verksamheten.

Läs mer

KVALITETSARBETET VT 2017& HT 2017

KVALITETSARBETET VT 2017& HT 2017 KVALITETSARBETET VT 2017& HT 2017 Bakgrund Änglagårds förskola i Alvesta ligger ett par kilometer utanför centrum i ett område med några affärer och små företag. Förskolan öppnades under 2012 i början

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Gemensam Arbetsplan för Förskolan Innehållsförteckning:

Gemensam Arbetsplan för Förskolan Innehållsförteckning: Förskoleavdelningen Gemensam Arbetsplan för Förskolan 2011-2013 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande

Läs mer

Minnesanteckningar. Föräldramöte för avdelningarna Diamanten/Safiren, Smaragden/Rubinen, Juvelen/Opalen och Onyxen

Minnesanteckningar. Föräldramöte för avdelningarna Diamanten/Safiren, Smaragden/Rubinen, Juvelen/Opalen och Onyxen minnesanteckningar föräldramöte Malmö stad 1 (5) Mötesdatum 180924 och 180925 Minnesanteckningar Plats och tid Solbackens förskola 17:00-18:30 Närvarande Föräldramöte för avdelningarna Diamanten/Safiren,

Läs mer

Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014

Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds Förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: ASPEN Personal: Lotta Linder 100 % förskollärare Cathrina

Läs mer

Funktionell kvalitet V E R K T Y G F Ö R B E D Ö M N I N G A V F Ö R S K O L A N S M Å L U P P F Y L L E L S E

Funktionell kvalitet V E R K T Y G F Ö R B E D Ö M N I N G A V F Ö R S K O L A N S M Å L U P P F Y L L E L S E Børne- og Undervisningsudvalget 2014-15 BUU Alm.del Bilag 107 Offentligt Funktionell kvalitet V E R K T Y G F Ö R B E D Ö M N I N G A V F Ö R S K O L A N S M Å L U P P F Y L L E L S E Språk och kommunikation

Läs mer

Välkommen till Lyngfjälls förskola

Välkommen till Lyngfjälls förskola Välkommen till Lyngfjälls förskola Läsåret 2018/2019 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN: Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Östers förskola. Arbetsplan

Östers förskola. Arbetsplan Östers förskola Arbetsplan 2010-2011 Förskolans uppdrag Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Läroplan för

Läs mer

Verksamhetsplan. för förskolan. Solrosen 2016/2017

Verksamhetsplan. för förskolan. Solrosen 2016/2017 Verksamhetsplan för förskolan Solrosen 2016/2017 Innehållsförteckning Styrdokument... 3 Vision... 4 Förskolans uppdrag... 5 Våra mål... 6 Profil... 7 Projekt... 8 Lek... 9 Det pedagogiska verksamhetsåret...

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019 Avdelning Månskenet Välkommen till Månskenet Förskolan ska sträva efter att främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Verksamheten

Läs mer

Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål!

Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål! 1 Innehåll Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål!... 3 Ur 1. Förskolans värdegrund och uppdrag... 3 Grundläggande värden... 3 Saklighet och allsidighet... 3 Förskolans uppdrag... 3 Ur 2. Mål och riktlinjer...

Läs mer

Arbetsplan för Hanemålagårdens förskola Rödbetan

Arbetsplan för Hanemålagårdens förskola Rödbetan Arbetsplan för Hanemålagårdens förskola Rödbetan Innehållsförteckning 1. Välkommen till Rödbetan 1 2. Våra rutiner 2 2.1 Så här ser en vecka ut 2 3. Verksamhetens mål för 2014-2015.. 4 3.1 Normer och värden..

Läs mer

Förskoleklass en trygg skolvärld. Förskoleklassens arbetssätt. Språk

Förskoleklass en trygg skolvärld. Förskoleklassens arbetssätt. Språk Förskoleklass en trygg skolvärld Det år ditt barn fyller sex är det dags att välja plats i förskoleklass. De flesta föräldrar låter sitt barn gå i förskoleklass eftersom det ger en mjuk och trygg övergång

Läs mer

Välkommen till vår förskola Grimsta

Välkommen till vår förskola Grimsta Välkommen till vår förskola Grimsta Kontaktuppgifter: Blå: 072-967 87 30 Gul: 072-967 87 24 Mail till förskolan: grimsta.bla@norlandia.com Address: Grimstagatan 27 162 56 Vällingby Innehållsförteckning

Läs mer

Verksamhetsplan. Tra dga rdens fo rskola 2017/2018. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Tra dga rdens fo rskola 2017/2018. Internt styrdokument Verksamhetsplan Tra dga rdens fo rskola 2017/2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Föräldraenkät 2012 Kommunal och fristående förskola. Fråga 1. Vilken förskola går ditt barn på? Fråga 2. Vilken avdelning går ditt barn på?

Föräldraenkät 2012 Kommunal och fristående förskola. Fråga 1. Vilken förskola går ditt barn på? Fråga 2. Vilken avdelning går ditt barn på? Fråga 1. Vilken förskola går ditt barn på? Svar; Fråga 2. Vilken avdelning går ditt barn på? Svar; Fråga 3. Trygghet, trivsel och glädje ; I I ditt barn får den trygghet det behöver på förskolan ditt barn

Läs mer

Arbetsplan. Ängen, Ljusne förskola 2014/2015. Barn och utbildning

Arbetsplan. Ängen, Ljusne förskola 2014/2015. Barn och utbildning Arbetsplan Ängen, Ljusne förskola 2014/2015 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor

Verksamhetsplan för Malmens förskolor Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning 2016-2017 Organisation Avdelning: Sörgården Antal barn: 15 Åldersfördelning:1st född 2016, 9st född 2015, 2st född 2014, 3st född 2013 Antal pojkar: 9 Antal flickor:

Läs mer

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Skåpafors förskola

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Skåpafors förskola 1(8) Lokal arbetsplan Skåpafors förskola 2011/2012 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 5 2.4 Förskola och

Läs mer

Välkommen till Förskolan Karet

Välkommen till Förskolan Karet Välkommen till Förskolan Karet Förskolan Karet Byttgränd 15 906 27 Umeå Så här når du oss Avdelning: Nyckelpigan / Snigeln: 090 16 45 45 Myran / Fjärilen: 090 16 45 60 Förskolechef: Charlotta Strandberg

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2011 FLYINGE HARLÖSA REKTORSOMRÅDE

KVALITETSREDOVISNING 2011 FLYINGE HARLÖSA REKTORSOMRÅDE 2012-05-10 KVALITETSREDOVISNING 2011 FLYINGE HARLÖSA REKTORSOMRÅDE BAKGRUND Flyinge Harlösa förskoleområde består av 4 förskolor. Två förskolor i Harlösa, Backabo och Birkebo, med ca 40 barn vardera. Backabo

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer