Företagsresor inom Leonardo da Vinci, 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Företagsresor inom Leonardo da Vinci, 2011"

Transkript

1 Företagsresor inom Leonardo da Vinci, 2011 Polen Våren 2011 erbjöd Invest in Skåne och Enterprise Europe Network (EEN) små och medelstora företag inom tillverkningsindustrin möjlighet att åka på erfarenhetsutbyte inom EU. Tanken med resorna är att erbjuda skånska företag möjlighet att öka sin kunskap inom ett specifikt område genom att träffa intressanta partners i andra länder. Målsättningen är att deltagarna ska inspireras och få kunskap för framtida produkt- och tjänsteutveckling. Resa och boende subventioneras med hjälp av EU-medel baserat på ett schablonsbelopp beroende på resmål. Tillsammans med Sustainable Business Hub åkte två skånska Cleantech-företag, Hotab och Skånefrö BIOAGRO, till Polen i mars för att studera den polska energimarknaden. Ytterliggare tre svenska företag deltog i programmet, men inte som Leonardo-resenärer. Christer Rosendahl (Hotab) följde med för att skapa sig en bild av den polska energimarknaden och undersöka om det fanns potential och en marknad för svenska bolag att etablera sig inom den polska cleantech-sektorn. Efter besöket på Chamber of Commerce Polish District Heating i Warszawa, berättade han att fjärrvärmen idag värms upp av kol och att det finns behov av att konvertera kolen till andra källor: - Tyvärr råder det en viss hopplöshet när det gäller hur och när detta arbets ska göras. Infrastrukturen är en orsak. En annan är att det saknas central styrning av incitament och regler för att någon ska dra igång arbetet, förklarade han. Bilden föreställer Warszawa med det stora kolkraftverket som Vattenfall äger(foto: David Andersson, Skånefrö BIOAGRO).

2 David Andersson (Skånefrö BIOAGRO), den andra skånska deltagaren på resan, förklarade att Polen är som bilden ovan, kolkraft. Samtidigt menade han att potentialen för bioenergi är enorm, vilket beror på två saker: Polens skogar är till 90 procent statsägd, undermåligt skött men med stor möjlighet att leverera stora mängder träråvaror. Det polska jordbruket är ett av Europas största och har en mängd biomassa till sitt förfogande. David Andersson förklarade vidare att den polska energisektorn är utsliten och behöver moderniseras och att det därmed finns god potential för lösningar, förslagsvis BIOAGRO:s. Christer Rosendahl från Hotab tyckte det var en mycket lyckad affärsresa. Han menade att blandningen av företag, föreningar och myndigheter som besöktes gjorde att det var relativt lätt att få en sammanslagen bild av läget i Polen. När infrastrukturen utvecklas, har Polen stora förutsättningar att bli ett stort bioenergiland. Besök hos OPEC i Gdynia. (Foto: David Andersson, Skånefrö BIOAGRO). Det gedigna och väl planerade programmet var mycket uppskattat av samtliga involverade, både hos deltagarna och hos de polska organisationerna/företagen. Besöksprogrammet i Polen: Söndag 20 mars - Utresa Tisdag 22 mars - Urzad Marszlkowski (Regionkontoret) i Gdansk Torsdag 24 mars - IGPC (Jordbruksministeriet) i Warszawa Lördag 26 mars - Hemresa Måndag 21 mars - OPEC (Kommunalt energi- och avfallshanteringsbolag) i Gdynia - Fundacja Poszanowania Energii (Foundation for Energy Saving) i Gdansk Onsdag 23 mars - Klustret Energy Togheter och MEC i Olsztyn Fredag 25 mars - Svenska Ambassaden - Vattenfall - Matchmaking på CENERG 2011 i Warszawa

3 England I början av april åkte åtta skånska företag till Birmingham i England. Samtliga företag utom ett hade tagit del av IUC Skånes och Näringsliv Skånes utbildningsserie Smart Produktion under hösten/vintern. Under utbildningsserien hade de fått lära sig hur produktionen i deras företag skulle kunna effektiviseras med hjälp av konceptet Lean Manufacturing. Deltagarna på resan var: Ritva Rosenbäck (Konstruktions Bakelit AB), Brodde Bengtsson (Brodd Automation AB), Roger Björk (Tollo Linear AB), Anders Henningsson (Nami Lift AB), Rickard Andersson (Backer BVH), Admir Husic (Prestando AB), Bengt Gebert (representant åt Bengtssons Maskin AB) och Mikael Henningsson (Innovationtech Scandinavia AB). Deltagarna utanför the Birmingham Chamber of Commerce. Anders Henningsson (Nami Lift AB) berättade att hans förväntningar inför resan var något blandade. En av frågorna han hade ställt sig inför anmälan var vad kunde engelsk industri ge i form av kompetens inom Lean Production? Han syftade på att England mer eller mindre avvecklat sin tillverkningsindustri på 70-talet och att många kända bil- och mc företag då försvann. Men redan på måndagen ändrade han uppfattning. Med ett förflutet på Volvo Personvagnars pressverk, tyckte han att det var otroligt kul att få se Jaguar/Land Rovers transferpress.

4 - Mycket intressant dag, klart över förväntan! Lean Production i England verkade ha samma förutsättningar som i Sverige, där delaktighet och uthållighet är lika viktigt, både här och i Sverige, sade han. Admir Husic (Prestando AB) tyckte resan skulle bli mycket intressant då hans företag precis påbörjat processen att införa Lean Manufacturing, inspirerade av Smart Produktion - utbildningen. - Prestando har vid flertalet tillfällen försökt att implementera Lean i företaget, men inte riktigt lyckas och därför såg jag det som en självklarhet att följa med för att studera hur andra företag lyckats under implementeringens gång, berättade han. Efter hemkomst förklarade han att resan varit fantastisk och att besöken hos de olika företagen på programmet varit riktigt lyckade. Han fick med sig mycket nyttig och användbar information för att klara av arbetet med att införa Lean på Prestando. Lean Manufacturing stod överst på det mycket intressanta och fullspäckade programmet i Birmingham med omnejd. Företagen som besöktes hade alla en egen Lean-resa att visa och berätta om. En del hade kommit längre än andra. Även organisationer knutna till den engelska bilindustrin stod på schemat, liksom ett Lean-seminarium med både teoretiska och praktiska inslag. Besöksprogrammet i Birmingham: Söndag 3 april - Utresa Tisdag 5 april - The Society for Motor Manufactures and Traders (SMMT) Torsdag 7 april - Brandauer Precision and Pressings Måndag 4 april - Birmingham Chamber of Commerce/EEN - Jaguar/Land Rover i Solihull Plant Onsdag 6 april - BMW i Hams Hall Plant Fredag 8 april - Lean Manufacturing Seminarium - Hemresa Roger Björk (Tollo Linear AB) förklarade att uppdraget med resan var att nyttja de kunskaper gruppen lärt sig under höstens/vinterns Smart Produktions -utbildning i IUC Skåne/Näringsliv Skånes regi. Roger berättade vidare att de största erfarenheterna under resan till Birmingham var att kunna jämföra de olika lösningarna på samma tema. Han poängterade dock att det ligger en viss svårighet i att direkt konstatera effekten av den lösningen kontra den andra.

5 - En mycket intressant vecka. En stor behållning var att se skillnaden mellan företagen och att själv göra en analys av vad man kanske borde göra annorlunda för att lyckas i sitt eget Leanarbete berättade Anders Henningson från Nami Lift AB. På besök hos BMW i Hams Hall. På onsdagen stod ett besök på BMW i Hams Hall på programmet, vilket var mycket uppskattat av samtliga deltagare. BMW har kommit mycket långt i sitt Lean-arbete och alla var mäkta imponerade av deras fabrik. Rickard Andersson (Backer BVH) uttryckte efter besöket - Dock känns det för mig i dagsläget som en utopi som blir lite svår att ta in, men det är ju alltid inspirerande att se ett mycket väl fungerande Lean-arbete. Ritva Rosenbäck (Konstruktions Bakelit) var så påverkad av besöket att hon själv började plocka upp skit och plastdelar runt sig när hon kom tillbaka till jobbet. Hon menar att det handlar om att i varje stund finna och lösa problem och avvikelser. Inspirationen stod framförallt BMW:s Leanansvarige för, som under rundvandringen i fabriken börjat torka upp olja som läckte från en maskin. Han gjorde det för att visa det gemensamma ansvaret och intresset för att alla delar inom Lean ska fungera, menade Ritva. Om besöket på BMW var som en utopi var torsdagens besök på Brandauer rena motsatsen. Det var ett företag som inte alls hade kommit speciellt långt med sin Lean-implementering. Anders på Nami Lift AB menar ändå att besöket var intressant eftersom det är lärorikt att besöka företag som inte kommit så långt i sin utveckling. Rickard på Backer BVH tyckte det var skönt att känna igen sig i de problem som Brandauer stod inför eftersom det är samma typ av problem som han och Backer BVH dagligen tampas med. Även fredagens båda Lean Manufacturing seminarium var uppskattade av gruppen. - De innehöll en bra mix av teori och praktik. Jag tror att alla chefer som jobbar med att implementera Lean behöver en sådan här dag med jämna mellanrum för att komma vidare i arbetet, förklarade Rickard Andersson på Backer BVH.

6 - Väl hemma sjönk alla intryck från resan in och den kan kort sammanfattas som succé! Mycket intressanta besök varvades med kunskap på andra plan som marcoplanering av kvalitetshöjningar inom den engelska bilindustrin, sammanfattade Bengt Gebert (Bengtssons Maskin AB:s representant). Spelar Lean-spel på the Birmingham Chamber of Commerce. Vidare berättade Bengt att kunskapen som förvärvades under resan redan har kommit till nytta vid ett flertal tillfällen. Avslutningsvis förklarade han att han är mycket nöjd med att han fick möjligheten att följa med på studieresan. Även Rickard från Backer BVH var inne på samma linje, han tyckte det var en perfekt sammansatt vecka, med rätt nivå på besöken och events. - Jag har tagit mycket bra idéer med mig som jag kommer att ha nytta av i framtiden. Han tyckte också att det var en mycket trevlig grupp som åkte och att de alla kommer att nytta av varandra i deras framtida Lean-arbete. Likaså uttryckte Brodde Bengtsson (Brodd Automation AB) efter hemkomst att resan varit betydligt bättre än hans förväntningar. Admir Husic (Prestando) sammanfattade resan så här: - Gruppen som var med var underbar, man hade det trevligt och roligt tillsammans samtidigt som man diskuterade om dagen som varit, de olika besöken och delade erfarenheter med varandra. Han rekommenderar varmt alla en liknande resa eftersom den varit en av de mest intressanta, nyttiga, lärorika och roliga resor han gjort för företaget. Får han fler chanser, så åker han mer än gärna igen! Samtliga deltagare var mycket nöjda med resan, företagsbesöken och de nya lärdomarna om Lean. - En stor behållning var att se skillnaderna mellan företagen och att själv göra en analys under besöket av vad man kanske borde göra annorlunda för att lyckas med sitt Lean-arbete, sa Anders från Nami Lift.

7 Roger Björk (Tollo Linear AB) förklarade att det han lärt sig under resan var att de inom företaget ska vara stolta och på något sätt uppskatta mer de framsteg vi gör. Det ska finnas en balans i hur de reagerar och menar att de är duktiga på att reagera när något går snett och är inte lika snabba på att reagera när vi gjort något bra. Tyskland Efter några avhopp i sista minuten var det till slut tre företag som åkte med till Stuttgart i Tyskland i mitten av maj. Målet var att besöka välkända maskin- och komponenttillverkare. Deltagarna på resan var Jimmy Svensson (SVP Engineering AB), Jörgen Andersson (SwePart Transmission AB) och Heinz Abrahamsson (Kisab, Kristianstads Industriservice AB). Jörgen från SwePart Transmission uttryckte efter hemresan att resan varit mycket välplanerad och organiserad. Även Heinz Abrahamsson från Kisab var väldigt nöjd. - Jag blev mäkta imponerad av de företag vi besökte, samtliga gav mig en liten pusselbit som jag kan använda i mitt dagliga arbete, förklarade han några veckor efter hemkomsten. Besöksprogrammet i Stuttgart: Söndag 15 maj - Utresa Tisdag 17 maj - Schunk GmbH & Co i Brachenheim - Festo GmbH i Esslingen Torsdag 19 maj - Mori Seiki i Wernau Måndag 16 maj - Steinbeis Europa Zentrum/EEN i Stuttgart - Trumpf i Ditzingen Onsdag 18 maj - Sick AG i Waldkirch Fredag 20 maj - Heller i Nürtingen - Hemresa Jimmy Svensson från SVP Engineering tyckte att det var intressant att se likheterna mellan företagen som besöktes; Alla bolagen var mer eller mindre familjeägda som funnits i många år, med samma typ av struktur och ekonomi och liknade varandra under den ekonomiska krisen. Likaså påminde personalpolitiken om varandras, vilket Besök hos Trumpf. också tydligast märktes på kurvan genom nämnda kris.

8 - Även allt kvalitetsarbete, struktur och arbetstänkande verkade genomsyras av samma känsla, menade Jimmy Svensson. Heinz Abrahamsson från Kisab var inne på samma linje när han förklarade att samtliga företag som besöktes hade gemensamma värderingar och arbetssätt; familjeföretag som tänker långsiktighet, har god lönsamhet, lojal personal, arbetar enligt Lean Production (5S) och har en tydlig och engagerad ledning. Inget av bolagen hade friställt personal under lågkonjunkturen. Bolagen har också en kultur där man återinvesterar vinsterna i företaget, tar ett socialt ansvar samt stöttar utbildning och kvalitetskontroller. Både Heinz från Kisab) och Jimmy från SVP Engineering AB sammanfattar resan som en mycket innovativ, givande och lärorik resa som gav både personliga och yrkesmässigt nya relationer samt överträffade förväntningarna på de flesta sätt. - Resan har även lett till samarbete mellan oss som var med, avslutar Heinz Abrahamsson. Resultatet av samtliga deltagares utvärderingar: Praktiska arrangemang/relevans: 100%* Ökad kunskap som resultat av resan: 85%* Använda kunskapen i den egna verksamheten: 100%* Resans levde upp till förväntningarna: 100%* Om möjlighet, delta i liknande projekt i framtiden: 100%* (*Se Utvärdering Leonardo i PowerPoint)

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Ta tuffa samtal på måndagen

Ta tuffa samtal på måndagen Ta tuffa samtal på måndagen Näringsliv SvD 2011-08-18 08.03 Torsdag den 18 augusti Dalarö 16 Klart.se Ta tuffa samtal på måndagen PROFIL Namn: Jenny Rosberg. Ålder: 44. Bor: Söder om söder. Familj: Man

Läs mer

Min APU i Polen! V10S. John Pettersson 5/05/2011 22/05/2011

Min APU i Polen! V10S. John Pettersson 5/05/2011 22/05/2011 Min APU i Polen! John Pettersson 5/05/2011 22/05/2011 V10S Inledning Jag heter John Pettersson och går V10S. Jag går inriktning skog på Vretagymnasiet 1a året, i den här rapporten kommer du som läser få

Läs mer

Loggbok. Måndag 28/1. Tisdag 5/2

Loggbok. Måndag 28/1. Tisdag 5/2 Loggbok Måndag 28/1 Vi hade först tänkt göra ett arbete om tandhygienistens arbetsförhållanden, vi hade då tänkt oss att i en klinisk undersökning för att se hur olika tandhygienister arbetar. Men på Lena

Läs mer

Cross Border, Intressentkonferens 10 mars 2016

Cross Border, Intressentkonferens 10 mars 2016 Cross Border, Intressentkonferens 10 mars 2016 ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society Regional Leverantörsbas - ett samarbete för en starkare region med regionala leverantörer Lokala, regionala

Läs mer

TILLVÄXTMOTORN. 84 procent. - hjälper små och medelstora företag att utvecklas

TILLVÄXTMOTORN. 84 procent. - hjälper små och medelstora företag att utvecklas TILLVÄXTMOTORN - hjälper små och medelstora företag att utvecklas 84 procent uppger att Tillväxtmotorn bidragit till att förbättra deras affärsutveckling och strategi. Vi vänder oss till dig: Tillväxtmotorn

Läs mer

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad.

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Inledning Resedagbok från Mocambique Inledning Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Jag beskriver vad vi gjorde på resan och jag kommer även att skriva om

Läs mer

JA, MYCKET. ABSOLUT! Ja. Programmet är dessutom mycket roligare att arbeta med än vad jag hade trott.

JA, MYCKET. ABSOLUT! Ja. Programmet är dessutom mycket roligare att arbeta med än vad jag hade trott. 1(5) Absolut! Som vanligt översteg den mina förväntningar. Absolut Ja, till 100 %. JA, MYCKET. ABSOLUT! Ja. Programmet är dessutom mycket roligare att arbeta med än vad jag hade trott. Fantastiskt att

Läs mer

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering - Film >> - Presentationer - Utvärdering - Kommentarer 18 frågor 11 frågor 5.3.2013 A. RESAN a. utveckla min kommunikationsförmåga

Läs mer

Sparringseminarium i Norge

Sparringseminarium i Norge Sparringseminarium i Norge Trondheim, 24-26 februari 2006 Text: Swavek Dydiszko På en personlig inbjudan från Master Per Andresen åkte jag till Norge för att träna med den norska organisationen NTNs bästa

Läs mer

Informationsbrev oktober 2015

Informationsbrev oktober 2015 Informationsbrev oktober 2015 Hej alla föräldrar! Nu har terminen varit igång i några veckor och vi börjar lära känna varandra i de olika grupperna. Eftersom föräldramötet inte blev av så bifogar vi ett

Läs mer

Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014

Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014 Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014 Fråga 1: Varför sökte du till programmet? Vad hoppades du på och vad behövde du? Blev rekommenderad av turistbyrån.

Läs mer

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: - Namn: Peggy norman Resa: Transylvanien Datum: 7 juli 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - 2. Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?: mycket bra Kommentar

Läs mer

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Innehåll 1 Om undersökningen 2 Sammanfattning 3 Ungdomarnas utvärdering av Volvosteget 18 4 Ungdomarnas syn på arbetslivet 03 08 22 2 Om undersökningen 3

Läs mer

Kleindagarna 2012 - Snabbrapport

Kleindagarna 2012 - Snabbrapport Kleindagarna 2012 - Snabbrapport 1. Vad är din samlade intryck av dagarna? 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 2. Kommentera gärna ditt svar ovan: Antal svarande: 10 - Mycket lärorikt, trevligt, väldigt

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet på hälsouniversitetet, Linköpings universitet, campus Norrköping. 2. Vilket universitet,

Läs mer

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s POLEN 2011 Jesper Hulterström V10 s 1 Jag heter Jesper Hulterström och Har varit på utlandspraktik 5/5 25/5 i Polen i en stad vid namn Tuchola. Resan varade i 3 veckor och den gjorde jag med John Pettersson

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

Stolthet& företagande

Stolthet& företagande SFÖ presenterar Stolthet& företagande Inbjudan till SFÖ:s konferens 9 11 maj 2014 i Jönköping Huvudsponsor 2014 Vi i konferensgrupp 2014 hälsar er varmt välkomna till tre dagar i Jönköping med massor av

Läs mer

Utvärdering av Länsteatrarnas Vårmöte i Växjö 2013

Utvärdering av Länsteatrarnas Vårmöte i Växjö 2013 Utvärdering av Länsteatrarnas Vårmöte i Växjö 2013 Totalt var 54 personer anmälda till Länsteatrarnas vårmöte, då är våra 10 gäster inräknade i summan, så 44 medlemmar deltog. Svarsfrekvensen var den sämsta

Läs mer

Medirum servicekurser 2014

Medirum servicekurser 2014 Servicekurser 2014 Medirum servicekurser 2014 För att kunna ge avdelningen bästa möjliga support är det viktigt att även sjukhusets tekniker har rätt utbildning för att hålla eventuella stilleståndstider

Läs mer

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång.

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Våra värderingar Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Vi vill att de ska fortsätta se oss som sin framtida arbetsgivare. Vi vill också att vårt varumärke ska locka

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

Min APU i Slovenien. Carl Bjärkse V09S 9/6 2010

Min APU i Slovenien. Carl Bjärkse V09S 9/6 2010 Min APU i Slovenien Carl Bjärkse V09S 9/6 2010 Jag heter Carl Bjärkse och går i V09S. Jag går skoglig inriktning på Vretagymnasiet, den 1 Maj 2010 åkte jag och Magnus Pettersson till Slovenien på utlands

Läs mer

Sammanställning av utvärdering från utbildning för ledningsgrupper

Sammanställning av utvärdering från utbildning för ledningsgrupper Sammanställning av utvärdering från utbildning för ledningsgrupper REFLEKTIONER / TANKAR Jag gick in helt utan förutsättningar och har varit med om MÅNGA utbildningar av den här typen. Kort och norrländskt

Läs mer

På vilket sätt kan man få elever i år 9 mer intresserade av schack?

På vilket sätt kan man få elever i år 9 mer intresserade av schack? Lärande och samhälle. Schack som pedagogiskt verktyg På vilket sätt kan man få elever i år 9 mer intresserade av schack? - Kan man få elever i år 9 att vilja spela på fritiden med kompisar eller via tekniska

Läs mer

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012 MAJ 2012 Sommartider den 27 maj 2012 Har hunnit vara hemma en vecka nu och vila upp mig lite från lägret ute på Lidingö, eller vilat och vilat, det har varit tester på schemat den gågna veckan. Men har

Läs mer

Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/5 2015

Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/5 2015 Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/ 20 Antal svarande: 7 stycken Har du tidigare deltagit i SKNT:s årskonferens? 44 st 27 st Vad tyckte du om Årskonferensens olika delar? Programinnehållet 4,4

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Positiva synpunkter Bra upplägg. Lite teori blandat med övningar i lagom storlek. Verksamhetsnära och realistiskt. Många tankeställare

Läs mer

NÄRMARE VARANDRA. Övningshäfte till NIO VECKOR TILL EN STARKARE PARRELATION. Natur & Kultur

NÄRMARE VARANDRA. Övningshäfte till NIO VECKOR TILL EN STARKARE PARRELATION. Natur & Kultur MARIA BURMAN ANNA-KARIN NORLANDER PER CARLBRING GERHARD ANDERSSON Övningshäfte till NÄRMARE VARANDRA NIO VECKOR TILL EN STARKARE PARRELATION Natur & Kultur VALENTINSKALAN 1. Jag kan samarbeta väl och lösa

Läs mer

Verksamhetsplan. Invest in Skåne AB. Utgåva 01/05 2015

Verksamhetsplan. Invest in Skåne AB. Utgåva 01/05 2015 Verksamhetsplan Invest in Skåne AB 2015 Utgåva 01/05 2015 Verksamhetsplan 2015 för Invest in Skåne AB, 1. Verksamhetsidé Våra aktiviteter skall göra skillnad för att utveckla internationaliseringen av

Läs mer

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen.

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen. Kursrapport Bakgrundsinformation Kursens namn: Bild och lärande: Visuella kulturer och kommunikation Termin: 1 Ladokkod: BL202C Kursansvarig: Bjørn Wangen Antal registrerade studenter: 26 Antal studenter

Läs mer

barnhemmet i muang mai fredag 18 januari - söndag 10 februari

barnhemmet i muang mai fredag 18 januari - söndag 10 februari barnhemmet i muang mai fredag 18 januari - söndag 10 februari Nu när ni har det kallt hemma i Sverige blir det bara varmare och varmare här hos oss. Vi går emot den varmaste perioden och det känns verkligen.

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

KSS projekt Skåneresan

KSS projekt Skåneresan KSS projekt Skåneresan Antal anmälda klasser Helsingborg 20 1 149 elever Övriga Skåne 32-688 elever Avhopp Helsingborg - Övriga Skåne 5 klasser Nationella prov i årskurs 6 Tack Jan Björklund! Antal elever

Läs mer

11-12 OKTOBER 2014. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

11-12 OKTOBER 2014. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 11-12 OKTOBER 2014 www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att få träffa andra inspirerande

Läs mer

Spanska för nöjets skull UF. Affärsplan

Spanska för nöjets skull UF. Affärsplan Spanska för nöjets skull UF Affärsplan 2005-2006 Magdalena Andersson Soltorgsgymnasiet Borlänge Innehållsförteckning 1. Spanska för nöjets skull UF 1.1 Affärsidé 1.2 Bakgrund 1.3 Tjänsten 2. Företaget

Läs mer

ATP- slutspelen - slutrapport

ATP- slutspelen - slutrapport ATP- slutspelen - slutrapport Här några slutord om ATP-slutspelen i London. Mitt besök i London för ATP-slutspelen har varit givande på olika sätt. Men låt mig börja från början. När Robin Söderling i

Läs mer

TL BYGG SÅ BYGGER VI STOLTHET TL BYGG - FÖRETAGET SOM BYGGER STOLTHET

TL BYGG SÅ BYGGER VI STOLTHET TL BYGG - FÖRETAGET SOM BYGGER STOLTHET TL BYGG SÅ BYGGER VI STOLTHET 2 HEJSAN! I denna lilla bok kan du läsa om oss på TL Bygg. Vilka vi är, vad vi gör och varför vi går upp varje morgon och gör det vi gör - och det alltid med ett stort engagemang.

Läs mer

Välkommen till. Superkommunikatören. Skapa nyårslöfte! Niclas Agnesmed Folkbildare

Välkommen till. Superkommunikatören. Skapa nyårslöfte! Niclas Agnesmed Folkbildare Välkommen till Superkommunikatören Skapa nyårslöfte! Niclas Agnesmed Folkbildare Spåna fritt och hämta upp dina djupt dolda drömmar. Låt dem se ljuset och överdriv dem gärna. Inga begränsningar, full frihet.

Läs mer

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten TEMA MUSIK Utbildning av kultur- och aktivitetsinspiratörer (dag 3 av 3) Uppföljning Plats: Hotell Lappland, Lycksele Dag/tid: onsdag 27 maj kl 20.00

Läs mer

GEORANGE MÖTESPLATS. MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR INOM GRUVSEKTORN Ambassadörsbesök i Umeå 6 maj

GEORANGE MÖTESPLATS. MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR INOM GRUVSEKTORN Ambassadörsbesök i Umeå 6 maj GEORANGE MÖTESPLATS MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR INOM GRUVSEKTORN Ambassadörsbesök i Umeå 6 maj Det rådde en stor förväntan inför mötet med våra ambassadörer från Chile-Peru, Colombia, Mexiko och Uruguay.

Läs mer

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - Personligt välkomnande av Will, som sköter hotellet.

Läs mer

Hopp, hopp, hopp - för Vuollerim

Hopp, hopp, hopp - för Vuollerim Hopp, hopp, hopp - för Vuollerim Studieresa till Vuollerim 141002-04 - Ideell Entreprenör Fakta Vuollerim - Vuollerim, som betyder det nedre selet, var fram till 60-talet en by med runt 500 innevånare.

Läs mer

Kundutvärdering (Cissila Adeyemi)

Kundutvärdering (Cissila Adeyemi) Kundutvärdering (Cissila Adeyemi) Avresedatum: 2015 07 18 Hur blev du mottagen vid ankomsten? Hur var boendet jämfört med dina förväntningar? Hur var maten som ingick i resans pris? Vad tyckte du om kvaliteten

Läs mer

SLUTRAPPORT. Sebastianlund.com. Individuellt mjukvaruutveckingsprojekt, 1DV430. Författare: Sebastian Lund WP11 Datum: 2012-05-21

SLUTRAPPORT. Sebastianlund.com. Individuellt mjukvaruutveckingsprojekt, 1DV430. Författare: Sebastian Lund WP11 Datum: 2012-05-21 SLUTRAPPORT Sebastianlund.com Individuellt mjukvaruutveckingsprojekt, 1DV430 Abstrakt Denna rapporten handlar om mitt arbete jag gjort i kursen Individuellt Mjukvaruprojekt under våren 2012. I rapporten

Läs mer

Årsberättelse 2013-2014

Årsberättelse 2013-2014 Årsberättelse 2013-2014 Optima Paul Hallvar gata madebyloveuf@hotmail.com Affärsidé/ Verksamhetsidé Vårt företag virkar mattor och korgar. Vi har gjort en produktionsplan där vi har delat upp uppgifterna

Läs mer

i praktiken» 6 6 personal&ledarskap # personal&ledarskap 1 2012 1

i praktiken» 6 6 personal&ledarskap # personal&ledarskap 1 2012 1 6 personal&ledarskap #1 2012 Från chefskontroll till självkontroll Folksam lyckades på fyra månader med att få de sämst presterande i kundtjänsten att lyfta sig till toppsäljarnas nivå. För att nå dit

Läs mer

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 24 september 2013 Vad har varit bra under dagen? Tänkvärt - Kommunikation viktigt för att förebygga konflikter Givande dag, lugnt och bra tempo Håkan - Bra föreläsare,

Läs mer

Projektplan i Ubicomp En bra start på dagen

Projektplan i Ubicomp En bra start på dagen Projektplan i Ubicomp En bra start på dagen Team 1 Sebastian, Peter, Leif, Lina och Kicki Kort introduktion I detta projekt skulle vi vilja ta vara på tillfället att skapa ett nytt sätt på hur människor

Läs mer

RESUMÉ RESUMÉ. elmia.se/futuretransport elmia.se/nordicrail elmia.se/nordicroad. Elmia NORDIC ROAD. Elmia NORDIC RAIL. Elmia FUTURE TRANSPORT

RESUMÉ RESUMÉ. elmia.se/futuretransport elmia.se/nordicrail elmia.se/nordicroad. Elmia NORDIC ROAD. Elmia NORDIC RAIL. Elmia FUTURE TRANSPORT RESUMÉ RESUMÉ ROAD elmia.se/futuretransport elmia.se/nordicrail elmia.se/nordicroad Återigen bekräftade vi vår position som NORDENS STÖRSTA MÖTESPLATS för samtliga transportslag. Årets upplaga av Future

Läs mer

på våra ledningsgruppsmöten. Vi har redan tagit upp några modeller med våra medarbetare.

på våra ledningsgruppsmöten. Vi har redan tagit upp några modeller med våra medarbetare. Måndagen den 3/9 2012 samlades en stolt skara kursdeltagare och coacher från ledarskapsprogrammet Diplomerad BLI-ledare. De har under det senaste året kommit till våra seminarier en halvdag varje månad

Läs mer

Ledarskap och förändringsarbete 10 p v 15-23

Ledarskap och förändringsarbete 10 p v 15-23 Ledarskap och förändringsarbete 10 p v 15-23 Två sanningar närmar sig varann. En kommer inifrån, en kommer utifrån och där de möts har man en chans att få se sig själv. Tomas Tranströmer Kursmål Du utvecklas

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna den 4 maj 0 Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna Allmänt om enkäten Enkäter skickas till deltagare i FIVE cirka tre veckor efter att de har avslutat sin praktik. Om

Läs mer

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS FAKTA OM KONVENTET VIKTIGA DATUM Prolog 2014 hölls den 28:e februari till 2:a mars på Culturen i Västerås. Konventet hade föranmälan för deltagare samt möjlighet för allmänheten

Läs mer

SDF och CNV:s workshop Gemensam sak, SLU Ultuna 26 november, 2018.

SDF och CNV:s workshop Gemensam sak, SLU Ultuna 26 november, 2018. SDF och CNV:s workshop Gemensam sak, SLU Ultuna 26 november, 2018. UTVÄRDERING N = 22 1. Hur har dina förväntningar på workshopen infriats? (markera: 1 = dåligt, 5 = utmärkt) 1 2 3 4 5 medel= 4,3 Ev. kommentar:

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Stockholm 2015-10-13 Dnr 2014/15:3358

Stockholm 2015-10-13 Dnr 2014/15:3358 Stockholm 2015-10-13 Dnr 2014/15:3358 Resans syfte Näringsutskottet beslutade den 26 mars 2015 att med en delegation besöka Seoul, Sydkorea den 5 12 september 2015. Med resan ville utskottet närmare studera

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken.

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Vialundskolan: Nystart med Drömmen om det goda i Kumla av Malin Sundin För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Jag började direkt när jag kom tillbaka till skolan

Läs mer

Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1

Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1 1 av 11 2010-12-13 16:22 Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1 Antal besvarade enkäter: 15 1 Hur tycker du att målen för momentet har uppfyllts? Vi har väl uppfyllt de delarna bra. Jag tycker det känns

Läs mer

Reseberättelse från minitour med orientering och handboll.

Reseberättelse från minitour med orientering och handboll. Reseberättelse från minitour med orientering och handboll. Idén att göra en resa till södra Sverige kom upp när det visade sig att Alexandras lag Skuru skulle spela i Kristianstad på fredagkvällen 26/1

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015

barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015 barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015 I morgon är lugnet över för imorgon är alla barn tillbaks från lovet och vi har dessutom fått nio nya familjemedlemmar. I veckan som kommer

Läs mer

barnhemmet i muang mai söndag 3 april - söndag 10 april

barnhemmet i muang mai söndag 3 april - söndag 10 april barnhemmet i muang mai söndag 3 april - söndag 10 april Intresset för lektioner i svenska och engelska tog oss på sängen. Vi har nu drygt 90 barn och tonåringar som anmält sitt intresse, vilket ställde

Läs mer

rev ere Utmaningsdrivet förbättringsarbete Utveckla arbetssätt och ledarskap Revere AB Joakim Hillberg Pia Anhede s e e r e f l e c t a c t

rev ere Utmaningsdrivet förbättringsarbete Utveckla arbetssätt och ledarskap Revere AB Joakim Hillberg Pia Anhede s e e r e f l e c t a c t rev ere s e e r e f l e c t a c t Utmaningsdrivet förbättringsarbete Utveckla arbetssätt och ledarskap Revere AB Joakim Hillberg Pia Anhede Syftet Syftet med nedan beskrivna program är att etablera arbetssätt,

Läs mer

1. Vad har Carpe betytt för dig personligen i din yrkesroll?

1. Vad har Carpe betytt för dig personligen i din yrkesroll? det har gett mig mer kunskap och självkänsla för det jag arbetar med. det har kännts väldigt skönt att fått gått utbildningar som passat in i verksamheten,som man annars inte hade fått gått.. Ökade kunskaper

Läs mer

Kleindagarna 2011. 1. Vad är din samlade intryck av dagarna? 2. Kommentera gärna ditt svar ovan:

Kleindagarna 2011. 1. Vad är din samlade intryck av dagarna? 2. Kommentera gärna ditt svar ovan: Kleindagarna 2011 1. Vad är din samlade intryck av dagarna? 2. Kommentera gärna ditt svar ovan: Antal svarande: 16 Tre helt underbara dagar som jag länge kommer att minnas. Fantastiska betingelser. Vi

Läs mer

Effekter av konkurrens. Utdrag ur undersökningen om äldreomsorgens framtidsutmaningar

Effekter av konkurrens. Utdrag ur undersökningen om äldreomsorgens framtidsutmaningar Effekter av konkurrens Utdrag ur undersökningen om äldreomsorgens framtidsutmaningar Inledning Innehållet i den här rapporten bygger på djupintervjuer med kommunala chefer (socialchef, äldreomsorgschef,

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: - God mat och mycket mat, vi behövde aldrig gå hungriga!

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: - God mat och mycket mat, vi behövde aldrig gå hungriga! Namn: Kristina Palm Resa: Balkan Trail Datum: 12-19 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: bra Kommentar mottagande: - 2. Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?: mycket bra Kommentar

Läs mer

Berättelser från att jobba inom skogsindustrin...

Berättelser från att jobba inom skogsindustrin... Berättelser från att jobba inom skogsindustrin... Vad kommer från skogen? Förpackningar, papper, tidningar, magasin, möbler, fönster, blöjor, tuggummi, såpa... Ja listan kan göras lång på produkter som

Läs mer

Namn: Tina Jansson Resa: Lobez, Polen Datum: 28.6-5.7.2014

Namn: Tina Jansson Resa: Lobez, Polen Datum: 28.6-5.7.2014 Namn: Tina Jansson Resa: Lobez, Polen Datum: 28.6-5.7.2014 Kommentar mottagande: -Värdinnan Nadja möte oss vid ankomsten till Herrgården. Hon var mycket trevlig, glad och vänlig och berättade om vårt boende,

Läs mer

Utvärdering Målsman 2011

Utvärdering Målsman 2011 Utvärdering Målsman 2011 Var informationen innan kollot tillräcklig? (76 svar) 80 60 40 20 0 Ja (100%, 76 st) Nej (0%, 0st) Om nej, vad tycker ni saknades? Informativ hemsida. Mycket bra info hemskickad.

Läs mer

Utvärdering 2015 målsman

Utvärdering 2015 målsman Utvärdering 2015 målsman 284 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Jag upplevde en god organisation och intresserade ledare.

Läs mer

Våren är här och vi har kickat igång rejält!

Våren är här och vi har kickat igång rejält! Våren är här och vi har kickat igång rejält! I DETTA NYHETSBREV: Rädda Barnen Lund söker praktikant för HT2014 s. 2 Hallå där... Lovisa Harfeldt s. 3 Hänt i Mars s. 4 Händer i April s. 6 Kalendarie för

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Inbjudan till IFSEC 2012

Inbjudan till IFSEC 2012 Inbjudan till IFSEC 2012 London, 12-16 maj 2012 Resa till IFSEC 2012 världens ledande säkerhetsmässa Securitas hälsar dig välkommen att följa med på vår gruppresa till London i mitten av maj. Huvudmålet

Läs mer

Tjuvstarta sommaren 2016 med en härlig yogavecka i Nerja 9-16 april

Tjuvstarta sommaren 2016 med en härlig yogavecka i Nerja 9-16 april Tjuvstarta sommaren 2016 med en härlig yogavecka i Nerja 9-16 april Har glädjen att kunna erbjuda en yogakurs på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Andalusien. Den 9-16 april

Läs mer

Sommarschema 2013. Vecka 24. Måndag 10/6 Tisdag 11/6 Onsdag 12/6 Torsdag 13/6 Fredag 14/6 Lördag 15/6 Söndag16/6 06.30-09.

Sommarschema 2013. Vecka 24. Måndag 10/6 Tisdag 11/6 Onsdag 12/6 Torsdag 13/6 Fredag 14/6 Lördag 15/6 Söndag16/6 06.30-09. Vecka 24 Måndag 10/6 Tisdag 11/6 Onsdag 12/6 Torsdag 13/6 Fredag 14/6 Lördag 15/6 Söndag16/6 15.00-16.55 Gravidyoga 17.00-19.00 Therapeutic Series Part 2: The Core 07.30-16.00 Therapeutic Series Part 2:

Läs mer

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 26-27 april 2014

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 26-27 april 2014 Till alla Klippans sektioner och FUB:s länsförbund och lokalföreningar Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 26-27 april 2014 Hej! Riks-Klippans styrelse bjuder in till konferens för alla ordföranden

Läs mer

Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel. Hot & Cold Grupp F

Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel. Hot & Cold Grupp F Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel Hot & Cold Grupp F!! Hur gick det för er? Jämförelse med tidigare plan Initialt följde vi vår plan fram till det första marknadsmötet då vi

Läs mer

Hur det är att leva med NPF

Hur det är att leva med NPF Hur det är att leva med NPF Göteborg 22 oktober 2015 Föreläsare: Anders Moberg www.attention-utbildning.se Vägen till diagnos Lekar Mamma VS Mig Mamma VS Barnavårdscentralen 2 ADHD klass Egen undervisning

Läs mer

Informationsbrev om OL-Academy!!

Informationsbrev om OL-Academy!! NR 1 2012 Informationsbrev om OL-Academy!! Hej på er! Nytt år och nya möjligheter. Jag skall i detta informationsbrev som kommer att utkomma 1ggr/månad till studenter och andra personer kopplade till vår

Läs mer

Utbildningsprocessen

Utbildningsprocessen Utbildningsprocessen Planering av utbildning Innehåll i utbildningen Under ett möte med vårdnära service arbetsgrupp informerar utbildningsansvarig att det ska skräddarsys en utbildning till vårdnäraservice

Läs mer

create oväntat flexibla skåp

create oväntat flexibla skåp create oväntat flexibla skåp Från idé och design till produktion. Över 120.000 löpmeter klädskåp produceras årligen av vår helägda fabrik i Slovakien. Cecilia Stööp, designern bakom Create Create är skåp

Läs mer

Veckobrev för Opalen 1 v 6-8

Veckobrev för Opalen 1 v 6-8 Veckobrev för Opalen 1 v 6-8!!! 12 februari 2015 Hej alla barn och föräldrar!!!! Äntligen har det kommit snö och det är underbart att se vilken aktivitet det blir ute på än gång. Eleverna leker, bygger

Läs mer

Skrivelse från Helene Öberg (MP) om Stockholms läns landstings uppföljning av effektiviseringar i sjukvårdsverksamheten

Skrivelse från Helene Öberg (MP) om Stockholms läns landstings uppföljning av effektiviseringar i sjukvårdsverksamheten Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2013-11-20 LS 1310-1253 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen 1 3 '12" 0 I 0 0 0 1 0' Skrivelse från Helene Öberg (MP) om Stockholms

Läs mer

Professionellt har det gett nya kontakter och framförallt kunskaper i de ämnen som avhandlas.

Professionellt har det gett nya kontakter och framförallt kunskaper i de ämnen som avhandlas. Dags att nätverka Svensk Byggtjänst har tagit fram ett program med nätverksträffar med syfte att hjälpa unga (under 30 år) talanger till en bra start i yrkeslivet. Idén är att erbjuda den senaste kunskapen

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på Manpower Student är ett eget bolag och en egen avdelning inom Manpower. Manpower är världsledande när det gäller arbetsmarknadsrelaterade tjänster som rekrytering, uthyrning och jobbförmedling. De finns

Läs mer

Sammanställning av Kursutvärdering V11 (BU Distans KBH) Vetenskaplig teori och metod

Sammanställning av Kursutvärdering V11 (BU Distans KBH) Vetenskaplig teori och metod Sammanställning av Kursutvärdering V11 (BU Distans KBH) Vetenskaplig teori och metod Datum: 2011-07-05 10:22:32 Besvarad av: 14(20) (70%) 1. I vilken utsträckning anser du att du uppnått de angivna kursmålen?

Läs mer

Grundtanken. Ledarskap - Kompetens Delaktighet

Grundtanken. Ledarskap - Kompetens Delaktighet KOMPETENSUTVECKLING Grundtanken Synliga chefer Tydligt, stödjande ledarskap Engagerade och drivande medarbetare Gott samarbetsklimat Vi känsla och en stolthet för sitt arbete Ledarskap - Kompetens Delaktighet

Läs mer

PRESSKLIPP, FÖRFÖR OCH BERÖR. SvD Näringsliv, karriär 3 februari. SvD Näringsliv, karriär 3 februari. Intervju, Marknadsföreningen 29 januari

PRESSKLIPP, FÖRFÖR OCH BERÖR. SvD Näringsliv, karriär 3 februari. SvD Näringsliv, karriär 3 februari. Intervju, Marknadsföreningen 29 januari SvD Näringsliv, karriär 3 februari SvD Näringsliv, karriär 3 februari Intervju, Marknadsföreningen 29 januari Resumé 24 januari PERSONLIGT Människor älskar att prata om sig själva Så fråga på, manar nätverkarproffs

Läs mer

FÖRBÄTTRINGSVÄGEN. Verktyg & inspiration för företagets utveckling. Helene Kolseth

FÖRBÄTTRINGSVÄGEN. Verktyg & inspiration för företagets utveckling. Helene Kolseth FÖRBÄTTRINGSVÄGEN Verktyg & inspiration för företagets utveckling Helene Kolseth Förbättringsvägen - Verktyg & inspiration för företagets utveckling Förbättringsvägen - Verktyg & inspiration för företagets

Läs mer

Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk

Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk IDS-100 Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk Namn Datum (år mån dag) I detta formulär finns listade ett flertal situationer i vilka många människor ofta dricker alkohol

Läs mer