TENTAMEN I OFTALMOLOGI HT I 1998

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TENTAMEN I OFTALMOLOGI HT I 1998"

Transkript

1 TENTAMEN I OFTALMOLOGI HT I 1998 Instruktioner: Skrivningen består av 4 fall. I varje fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor. Besvarat ark läggs när det är klart upp och ned på golvet till höger om dig. Tag därefter fram nästa fråga och vänd den rätt. Det är inte tillåtet att ha flera ark framme samtidigt.. Lagt ark ligger. Det är således inte tillåtet att vandra fram och tillbaka i tentamen. Lägg alla sidorna i kuvertet efter skrivningen. Vi hoppas att frågorna känns relevanta för den genomgångna kursen. Lycka till Peter Ingar

2 FALL 1 Du arbetar som överläkare på Medicinkliniken 5. Denna dag har du kandidatundervisning, och då EKG undervisningen är färdig noterar du att en av kandidaterna, Jörgen, är ovanligt rödögd. Du får genast dåligt samvete över ditt hårda tempo, och beslutar dig för att ta tag i situationen. På direkt fråga förklarar Jörgen att han inte alls är ledsen, utan nog stället har fått något skräp i ögat. Vilka ytterligare frågor vill Du ställa till Jörgen? Ange hur svaren hjälper Dig att värdera allvarlighetsgrad respektive orsak till besvären.

3 Du arbetar som överläkare på Medicinkliniken 5. Denna dag har du kandidatundervisning, och då EKG undervisningen är färdig noterar du att en av kandidaterna, Jörgen, är ovanligt rödögd. Du får genast dåligt samvete över ditt hårda tempo, och beslutar dig för att ta tag i situationen. På direkt fråga förklarar Jörgen att han inte alls är ledsen, utan nog stället har fått något skräp i ögat. Du fördjupar traumaanamnesen. Det framkommer då inget direkt trauma. I stället berättar Jörgen att han haft linser sedan många år tillbaka, men att han i går kväll för första gången känt obehag i ögat då han tog av dessa. Han har faktiskt skaffat glasögon för en vecka sedan, detta för att det börjat bli jobbigare att sätta på linserna på morgonen på sista tiden. I morse var ögat rött och rann, och han hade svårt att öppna det. Nu på eftermiddagen har det börjat värka i ögat, och han har börjat se lite suddigt med det. Vilka undersökningar vill Du göra på platsen? Vilka instrument har Du till Ditt förfogande på medicinavdelningen?

4 Du arbetar som överläkare på Medicinkliniken 5. Denna dag har du kandidatundervisning, och då EKG undervisningen är färdig noterar du att en av kandidaterna, Jörgen, är ovanligt rödögd. Du får genast dåligt samvete över ditt hårda tempo, och beslutar dig för att ta tag i situationen. På direkt fråga förklarar Jörgen att han inte alls är ledsen, utan nog stället har fått något skräp i ögat. Du fördjupar traumaanamnesen. Det framkommer då inget direkt trauma. I stället berättar Jörgen att han haft linser sedan många år tillbaka, men att han i går kväll för första gången känt obehag i ögat då han tog av dessa. Han har faktiskt skaffat glasögon för en vecka sedan, detta för att det börjat bli jobbigare att sätta på linserna på morgonen på sista tiden. I morse var ögat rött och rann, och han hade svårt att öppna det. Nu på eftermiddagen har det börjat värka i ögat, och han har börjat se lite suddigt med det. Du vill undersöka synen men hittar tyvärr ingen syntavla. Snabbt lokaliserar Du en ficklampa på läkarexpeditionen, och du tittar på Jörgens högra öga. Han är mycket riktigt röd i höger öga, lite mer på laterala delen av ögat, och runt om hornhinnan. Då Du lyser med ficklampan på hornhinnan ser Du en vit, lite suddig, fläck centralt. Vänster öga är helt blekt och retningsfritt. Vilka differentialdiagnoser tänker Du på?

5 Du arbetar som överläkare på Medicinkliniken 5. Denna dag har du kandidatundervisning, och då EKG undervisningen är färdig noterar du att en av kandidaterna, Jörgen, är ovanligt rödögd. Du får genast dåligt samvete över ditt hårda tempo, och beslutar dig för att ta tag i situationen. På direkt fråga förklarar Jörgen att han inte alls är ledsen, utan nog stället har fått något skräp i ögat. Du fördjupar traumaanamnesen. Det framkommer då inget direkt trauma. I stället berättar Jörgen att han haft linser sedan många år tillbaka, men att han i går kväll för första gången känt obehag i ögat då han tog av dessa. Han har faktiskt skaffat glasögon för en vecka sedan, detta för att det börjat bli jobbigare att sätta på linserna på morgonen på sista tiden. I morse var ögat rött och rann, och han hade svårt att öppna det. Nu på eftermiddagen har det börjat värka i ögat, och han har börjat se lite suddigt med det. Du vill undersöka synen men hittar tyvärr ingen syntavla. Snabbt lokaliserar Du en ficklampa på läkarexpeditionen, och du tittar på Jörgens högra öga. Han är mycket riktigt röd i höger öga, lite mer på laterala delen av ögat, och runt om hornhinnan. Då Du lyser med ficklampan på hornhinnan ser Du en vit, lite suddig, fläck centralt. Vänster öga är helt blekt och retningsfritt. Du misstänker att det kan röra sig om en keratit men med tanke på värken och injektionstypen har Du också irit i åtanke. Ett mekaniskt kornealsår kan Du också tänka Dig. Du har nu två uppenbara möjligheter: Antingen a) behandlar Du själv Jörgens ögonbesvär eller så b) remitterar Du honom till Ögonkliniken. Hur gör Du? Stryk det alternativ a) eller b) som ej passar a) Behandla själv: Ange preparat Ange behandlingstid Övriga råd b) Remittera Diagnos/Frågeställning? Är remissen akut eller icke-akut? När bör Jörgen komma till Ögonkliniken?

6 Du arbetar som överläkare på Medicinkliniken 5. Denna dag har du kandidatundervisning, och då EKG undervisningen är färdig noterar du att en av kandidaterna, Jörgen, är ovanligt rödögd. Du får genast dåligt samvete över ditt hårda tempo, och beslutar dig för att ta tag i situationen. På direkt fråga förklarar Jörgen att han inte alls är ledsen, utan nog stället har fått något skräp i ögat. Du fördjupar traumaanamnesen. Det framkommer då inget direkt trauma. I stället berättar Jörgen att han haft linser sedan många år tillbaka, men att han i går kväll för första gången känt obehag i ögat då han tog av dessa. Han har faktiskt skaffat glasögon för en vecka sedan, detta för att det börjat bli jobbigare att sätta på linserna på morgonen på sista tiden. I morse var ögat rött och rann, och han hade svårt att öppna det. Nu på eftermiddagen har det börjat värka i ögat, och han har börjat se lite suddigt med det. Du vill undersöka synen men hittar tyvärr ingen syntavla. Snabbt lokaliserar Du en ficklampa på läkarexpeditionen, och du tittar på Jörgens högra öga. Han är mycket riktigt röd i höger öga, lite mer på laterala delen av ögat, och runt om hornhinnan. Då Du lyser med ficklampan på hornhinnan ser Du en vit, lite suddig, fläck centralt. Vänster öga är helt blekt och retningsfritt. Du misstänker att det kan röra sig om en keratit men med tanke på värken och injektionstypen har Du också irit i åtanke. Ett mekaniskt kornealsår kan Du också tänka Dig. Du väljer att remittera patienten akut eftersom Du har hittat en ciliär injektion och patienten har värk och synnedsättning. Han fick en tid samma eftermiddag, och undersöktes av en ögonläkare. I remissvaret står det Visus höger öga : 0,4 med glaskorrektion 3,5 vänster öga : 1,0 med 3,5 Status höger öga: Uttalad ciliär injektion, på cornea fanns ett stort vitt infiltrat centralt, med omgivande ödem. Inre retning med ljusväg svårvärderad pga. corneal påverkan. Suddig insyn till en troligtvis normal ögonbotten. Bedömning: Keratit hos kontaktlinsbärare. Åtgärd: Kontaktlinsvila, Odling från kontaktlins och behållare, Konjunktivalodling, Chloromycetinsalva X 5 i höger öga. Återbesök 2 dagar. Hur går en konjunktivalodling till? Idet här fallet rörde det sig om en allvarlig keratit. Bakteriella konjunktiviter å andra sidan kan man sköta själv som icke-ögonläkare. Vilka alternativ till Chloromycetin finns då och vilka för- resp nackdelar har olika preparat?

7 FALL 2 Detta är din fjärde jour på medicinakuten, som randande ST läkare i allmänmedicin. Du har precis fyllt den sista tillgängliga vårdplatsen på neurologavdelningen. Nästa fall på jourlistan är en 43-årig man med nytillkommen huvudvärk. Patienten: Lars Svenningson, tidigare frisk lastbilschaufför har sista veckan fått allt mer uttalad huvudvärk. Huvudvärken är mest uttalad på kvällarna, lokaliserad över panna och tinningar, och är i sin karaktär mer tryckande än bultande. Dessutom tycker patienten att det flimrar för ögonen ibland och att synen har försämrats. Vilka frågor skulle du vilja komplettera anamnesen med? Vilka undersökningar är lämpliga att utföra på platsen?

8 Detta är din fjärde jour på medicinakuten, som randande ST läkare i allmänmedicin. Du har precis fyllt den sista tillgängliga vårdplatsen på neurologavdelningen. Nästa fall på jourlistan är en 43-årig man med nytillkommen huvudvärk. Patienten: Lars Svenningson, tidigare frisk lastbilschaufför har sista veckan fått allt mer uttalad huvudvärk. Huvudvärken är mest uttalad på kvällarna, lokaliserad över panna och tinningar, och är i sin karaktär mer tryckande än bultande. Dessutom tycker patienten att det flimrar för ögonen ibland och att synen har försämrats. Du har nu försäkrat dig om att patienten inte har några neurologiska bortfallssymtom. Du frågar på vilket sätt synen försämrats och får veta att patientens närseende är dåligt, han måste hålla armbandsklockan på en meters avstånd för att se att klockan nu är på morgonen. Däremot ser han klockan i korridoren utan problem. Eftersom du är ovanligt noggrann har du även utfört en synfältundersökning enligt Donders, bedömt pupillreflexer och inspekterat synnervspapillerna utan att finna några fel. Ögonen är bleka. Allmänstatus inkl. blodtryck, är ua. Samtidigt har provsvar anlänt : Hb, V, Diff, SR, CRP och samtliga är ua. Vilken diagnos är mest trolig? Hur förklarar Du den för patienten?

9 Detta är din fjärde jour på medicinakuten, som randande ST läkare i allmänmedicin. Du har precis fyllt den sista tillgängliga vårdplatsen på neurologavdelningen. Nästa fall på jourlistan är en 43-årig man med nytillkommen huvudvärk. Patienten: Lars Svenningson, tidigare frisk lastbilschaufför har sista veckan fått allt mer uttalad huvudvärk. Huvudvärken är mest uttalad på kvällarna, lokaliserad över panna och tinningar, och är i sin karaktär mer tryckande än bultande. Dessutom tycker patienten att det flimrar för ögonen ibland och att synen har försämrats. Du har nu försäkrat dig om att patienten inte har några neurologiska bortfallssymtom. Du frågar på vilket sätt synen försämrats och får veta att patientens närseende är dåligt, han måste hålla armbandsklockan på en meters avstånd för att se att klockan nu är på morgonen. Däremot ser han klockan i korridoren utan problem. Eftersom du är ovanligt noggrann har du även utfört en synfältundersökning enligt Donders, bedömt pupillreflexer och inspekterat synnervspapillerna utan att finna några fel. Ögonen är bleka. Allmänstatus inkl. blodtryck, är ua. Samtidigt har provsvar anlänt : Hb, V, Diff, SR, CRP och samtliga är ua. Du berättar för patienten att Du misstänker presbyopi (ålderssynthet). Du förklarar att detta är ett tillstånd som alla råkar ut för och att det har att göra med ögats normala åldrande. Ögat förmår inte längre ställa om sig för närseende på samma sätt som i ungdomen. Du lugnar patienten, men denne undrar hur du kan vara säker på att han inte har en hjärntumör, vilket han har läst om kan börja med huvudvärk. Patienten önskar en röntgenundersökning av hjärnan. Är en akut CT/MR skalle indicerad (motivera)? Vilka råd ger Du patienten avseende presbyopin?

10 Detta är din fjärde jour på medicinakuten, som randande ST läkare i allmänmedicin. Du har precis fyllt den sista tillgängliga vårdplatsen på neurologavdelningen. Nästa fall på jourlistan är en 43-årig man med nytillkommen huvudvärk. Patienten: Lars Svenningson, tidigare frisk lastbilschaufför har sista veckan fått allt mer uttalad huvudvärk. Huvudvärken är mest uttalad på kvällarna, lokaliserad över panna och tinningar, och är i sin karaktär mer tryckande än bultande. Dessutom tycker patienten att det flimrar för ögonen ibland och att synen har försämrats. Du har nu försäkrat dig om att patienten inte har några neurologiska bortfallssymtom. Du frågar på vilket sätt synen försämrats och får veta att patientens närseende är dåligt, han måste hålla armbandsklockan på en meters avstånd för att se att klockan nu är på morgonen. Däremot ser han klockan i korridoren utan problem. Eftersom du är ovanligt noggrann har du även utfört en synfältundersökning enligt Donders, bedömt pupillreflexer och inspekterat synnervspapillerna utan att finna några fel. Ögonen är bleka. Allmänstatus inkl. blodtryck, är ua. Samtidigt har provsvar anlänt : Hb, V, Diff, SR, CRP och samtliga är ua. Du berättar för patienten att Du misstänker presbyopi (ålderssynthet). Du förklarar att detta är ett tillstånd som alla råkar ut för och att det har att göra med ögats normala åldrande. Ögat förmår inte längre ställa om sig för närseende på samma sätt som i ungdomen. Du lugnar patienten, men denne undrar hur du kan vara säker på att han inte har en hjärntumör, vilket han har läst om kan börja med huvudvärk. Patienten önskar en röntgenundersökning av hjärnan. Du anser inte att en akut röntgenundersökning är indicerad eftersom Du 1) finner normalt allmänstatus, 2) normala papiller och 3) rimligtvis kan förklara patientens symtom utifrån presbyopidiagnosen. Du rekommenderar därför patienten att köpa läsglasögon. I första hand kan patienten själv prova ut dessa i exempelvis varuhus el.likn. Han ska bekvämt kunna se på ca 35 cm avstånd med dem eller +1.0 är sannolikt lagom styrka. Har patienten särskilda synkrav vid närseende kan ett optikerbesök vara motiverat.

11 FALL 3 Du tjänstgör som AT-läkare på en vårdcentral. Du träffar en 64-årig kvinna som under lång tid tillbaka känt sig lite trött och hängig. Hon har haft upprepade men lindriga infektioner, förkylningar och ett par urinvägsinfektioner. Hon har på sista tiden blivit allt törstigare. För tillfället har hon ett infekterat sår på fingret efter potatisskalning. Du misstänker Diabetes och finner bl.a. mycket riktigt ett förhöjt blodsocker och socker i urinen. Diabetesdiagnosen känns klar. När ska denna patient remitteras till ögonklinik för undersökning? Vilka ögonundersökningar behöver Du själv göra vid dagens besök?

12 Du tjänstgör som AT-läkare på en vårdcentral. Du träffar en 64-årig kvinna som under lång tid tillbaka känt sig lite trött och hängig. Hon har haft upprepade men lindriga infektioner, förkylningar och ett par urinvägsinfektioner. Hon har på sista tiden blivit allt törstigare. För tillfället har hon ett infekterat sår på fingret efter potatisskalning. Du misstänker Diabetes och finner bl.a. mycket riktigt ett förhöjt blodsocker och socker i urinen. Diabetesdiagnosen känns klar. Du ställer diagnosen Typ II diabetes och bestämmer Dig därför för att skicka remiss till ögonkliniken redan idag. Du mäter synskärpan med patientens egna glas och finner S hö=0.6, vä=0.8. Patienten har inte märkt någon direkt synpåverkan och säger sig kunna läsa telefonkatalogstext utan större bekymmer. Hon minns dock att hon hos optiker för många år sedan haft full syn. Vilka två orsaker är troligast orsak till att patientens synskärpa inte är 1.0 men att hon upplever närseendet som normalt? Är någon av dessa orsaker någon av dessa orsaker anledning till akut remiss?

13 Du tjänstgör som AT-läkare på en vårdcentral. Du träffar en 64-årig kvinna som under lång tid tillbaka känt sig lite trött och hängig. Hon har haft upprepade men lindriga infektioner, förkylningar och ett par urinvägsinfektioner. Hon har på sista tiden blivit allt törstigare. För tillfället har hon ett infekterat sår på fingret efter potatisskalning. Du misstänker Diabetes och finner bl.a. mycket riktigt ett förhöjt blodsocker och socker i urinen. Diabetesdiagnosen känns klar. Du ställer diagnosen Typ II diabetes och bestämmer Dig därför för att skicka remiss till ögonkliniken redan idag. Du mäter synskärpan med patientens egna glas och finner S hö=0.6, vä=0.8. Patienten har inte märkt någon direkt synpåverkan och säger sig kunna läsa telefonkatalogstext utan större bekymmer. Hon minns dock att hon hos optiker för många år sedan haft full syn. Du förmodar att synförändringen sannolikt betingas av hyperglykemin eller av katarakt. Då närseendet är normalt skickar Du remissen på vanligt sätt och inte akut. Hur kan hyperglykemi eller katarakt ge upphov till försämrat avståndsvisus men bibehållet närvisus? Bortsett från ovanstående mindre allvarliga fynd så löper patienten risk att få permanent synskada på grund av sin diabetes. På vilket sätt kan synen skadas permenent av diabetes?

14 Du tjänstgör som AT-läkare på en vårdcentral. Du träffar en 64-årig kvinna som under lång tid tillbaka känt sig lite trött och hängig. Hon har haft upprepade men lindriga infektioner, förkylningar och ett par urinvägsinfektioner. Hon har på sista tiden blivit allt törstigare. För tillfället har hon ett infekterat sår på fingret efter potatisskalning. Du misstänker Diabetes och finner bl.a. mycket riktigt ett förhöjt blodsocker och socker i urinen. Diabetesdiagnosen känns klar. Du ställer diagnosen Typ II diabetes och bestämmer Dig därför för att skicka remiss till ögonkliniken redan idag. Du mäter synskärpan med patientens egna glas och finner S hö=0.6, vä=0.8. Patienten har inte märkt någon direkt synpåverkan och säger sig kunna läsa telefonkatalogstext utan större bekymmer. Hon minns dock att hon hos optiker för många år sedan haft full syn. Du förmodar att synförändringen sannolikt betingas av hyperglykemin eller av katarakt. Då närseendet är normalt skickar Du remissen på vanligt sätt och inte akut. Såväl hyperglykemi som katarakt ger upphov till täthetsförändringar i linsen. Detta resulterar i en mypoisering och kan förklara dåligt avståndsvisus och normalt närvisus. Du förklarar för patienten att ögonkontrollerna är viktiga för att förebygga synhandikapp. Diabetes kan leda till kärlförändringar och ischemi. Detta kan ge upphov till 1) makulaödem som i förlängningen kan ge permanent makulaskada eller 2) nybildning av blodkärl (proliferationer). Det nybildade kärlen är sämre och blöder lättare vilket kan ge upphov till upprepade glaskroppsblödningar. Dessutom föreligger även fibros om kärlen växer in i glaskroppen. Detta kan leda till traktion i näthinnan med avlossning som följd. Hur kan man som ögonläkare förebygga dessa förändringar? Hur kan man som behandlande icke-oftalmolog (i detta fall Du som At-läkare) förebygga förändringarna på bästa sätt?

15 Du tjänstgör som AT-läkare på en vårdcentral. Du träffar en 64-årig kvinna som under lång tid tillbaka känt sig lite trött och hängig. Hon har haft upprepade men lindriga infektioner, förkylningar och ett par urinvägsinfektioner. Hon har på sista tiden blivit allt törstigare. För tillfället har hon ett infekterat sår på fingret efter potatisskalning. Du misstänker Diabetes och finner bl.a. mycket riktigt ett förhöjt blodsocker och socker i urinen. Diabetesdiagnosen känns klar. Du ställer diagnosen Typ II diabetes och bestämmer Dig därför för att skicka remiss till ögonkliniken redan idag. Du mäter synskärpan med patientens egna glas och finner S hö=0.6, vä=0.8. Patienten har inte märkt någon direkt synpåverkan och säger sig kunna läsa telefonkatalogstext utan större bekymmer. Hon minns dock att hon hos optiker för många år sedan haft full syn. Du förmodar att synförändringen sannolikt betingas av hyperglykemin eller av katarakt. Då närseendet är normalt skickar Du remissen på vanligt sätt och inte akut. Såväl hyperglykemi som katarakt ger upphov till täthetsförändringar i linsen. Detta resulterar i en mypoisering och kan förklara dåligt avståndsvisus och normalt närvisus. Du förklarar för patienten att ögonkontrollerna är viktiga för att förebygga synhandikapp. Diabetes kan leda till kärlförändringar och ischemi. Detta kan ge upphov till 1) makulaödem som i förlängningen kan ge permanent makulaskada eller 2) nybildning av blodkärl (proliferationer). Det nybildade kärlen är sämre och blöder lättare vilket kan ge upphov till upprepade glaskroppsblödningar. Dessutom föreligger även fibros om kärlen växer in i glaskroppen. Detta kan leda till traktion i näthinnan med avlossning som följd. Ögonläkarens viktigaste behandling är laserljusbehandling. Icke-oftalmologens är optimal metabol kontroll. Beskriv hur laserbehandling fungerar i preventivt syfte.

16 Du tjänstgör som AT-läkare på en vårdcentral. Du träffar en 64-årig kvinna som under lång tid tillbaka känt sig lite trött och hängig. Hon har haft upprepade men lindriga infektioner, förkylningar och ett par urinvägsinfektioner. Hon har på sista tiden blivit allt törstigare. För tillfället har hon ett infekterat sår på fingret efter potatisskalning. Du misstänker Diabetes och finner bl.a. mycket riktigt ett förhöjt blodsocker och socker i urinen. Diabetesdiagnosen känns klar. Du ställer diagnosen Typ II diabetes och bestämmer Dig därför för att skicka remiss till ögonkliniken redan idag. Du mäter synskärpan med patientens egna glas och finner S hö=0.6, vä=0.8. Patienten har inte märkt någon direkt synpåverkan och säger sig kunna läsa telefonkatalogstext utan större bekymmer. Hon minns dock att hon hos optiker för många år sedan haft full syn. Du förmodar att synförändringen sannolikt betingas av hyperglykemin eller av katarakt. Då närseendet är normalt skickar Du remissen på vanligt sätt och inte akut. Såväl hyperglykemi som katarakt ger upphov till täthetsförändringar i linsen. Detta resulterar i en mypoisering och kan förklara dåligt avståndsvisus och normalt närvisus. Du förklarar för patienten att ögonkontrollerna är viktiga för att förebygga synhandikapp. Diabetes kan leda till kärlförändringar och ischemi. Detta kan ge upphov till 1) makulaödem som i förlängningen kan ge permanent makulaskada eller 2) nybildning av blodkärl (proliferationer). Det nybildade kärlen är sämre och blöder lättare vilket kan ge upphov till upprepade glaskroppsblödningar. Dessutom föreligger även fibros om kärlen växer in i glaskroppen. Detta kan leda till traktion i näthinnan med avlossning som följd. Ögonläkarens viktigaste behandling är laserljusbehandling. Icke-oftalmologens är optimal metabol kontroll. Lasrbehandlingens effekt beror på att delar av näthinnan skadas. Detta leder till minskat syrebehov och därmed minskad tendens till proliferationer.

17 FALL 4 Du är AT-läkare på en vårdcentral i en avlägsen norrländsk by. Det finns en spaltlampa på mottagningen. Du har 7 mil till närmaste ögonläkare. En 25-årig man söker eftersom han på bilverkstan, där han arbetar, förmodligen fått något i ögat i samband med att han slipat eller kanske när han bankade på en rostig balk. Han vet inte säkert när det kom för det är först nu på kvällen som det börjat irritera i ögat. Du undersöker honom i spaltlampan. Vilka fynd i status är Du särskilt intresserad av att hitta eller utesluta? Vilken annan undersökning utöver den i spaltlampa vill Du göra?

18 Du är AT-läkare på en vårdcentral i en avlägsen norrländsk by. Det finns en spaltlampa på mottagningen. Du har 7 mil till närmaste ögonläkare. En 25-årig man söker eftersom han på bilverkstan, där han arbetar, förmodligen fått något i ögat i samband med att han slipat eller kanske när han bankade på en rostig balk. Han vet inte säkert när det kom för det är först nu på kvällen som det börjat irritera i ögat. Du undersöker honom i spaltlampan. Du finner en svart främmande kropp enligt figur. Du ser varken subkonjunktival blödning eller blod i främre kammaren. Pupillen är rund och reagerar normalt för ljus. Du gör även en synundersökning och finner att S på aktuella ögat är 1.0 utan korrektion. Främmande kropp Pupill Limbus Ska denna främmanded kropp tas bort på vårcentralen eller på ögonkliniken (motivera)?

19 Du är AT-läkare på en vårdcentral i en avlägsen norrländsk by. Det finns en spaltlampa på mottagningen. Du har 7 mil till närmaste ögonläkare. En 25-årig man söker eftersom han på bilverkstan, där han arbetar, förmodligen fått något i ögat i samband med att han slipat eller kanske när han bankade på en rostig balk. Han vet inte säkert när det kom för det är först nu på kvällen som det börjat irritera i ögat. Du undersöker honom i spaltlampan. Du finner en svart främmande kropp enligt figur. Du ser varken subkonjunktival blödning eller blod i främre kammaren. Pupillen är rund och reagerar normalt för ljus. Du gör även en synundersökning och finner att S på aktuella ögat är 1.0 utan korrektion. Främmande kropp Pupill Limbus Du fjärmar själv den främmande kroppen. Hur bedövar Du ögat? Vilka biverkningar finns det med denna metod? Hur lång tid sitter bedövningen i?

20 Du är AT-läkare på en vårdcentral i en avlägsen norrländsk by. Det finns en spaltlampa på mottagningen. Du har 7 mil till närmaste ögonläkare. En 25-årig man söker eftersom han på bilverkstan, där han arbetar, förmodligen fått något i ögat i samband med att han slipat eller kanske när han bankade på en rostig balk. Han vet inte säkert när det kom för det är först nu på kvällen som det börjat irritera i ögat. Du undersöker honom i spaltlampan. Du finner en svart främmande kropp enligt figur. Du ser varken subkonjunktival blödning eller blod i främre kammaren. Pupillen är rund och reagerar normalt för ljus. Du gör även en synundersökning och finner att S på aktuella ögat är 1.0 utan korrektion. Främmande kropp Pupill Limbus Du fjärmar själv den främmande kroppen. Du bedövar med oxibuprocaindroppe eller tetracaindroppe. Överkänslighetsreaktioner är ytterst sällsynta. Däremot hämmar ytanestetika hornhinnans läkning. Därför får inte patienten med sig sådana droppar hem efteråt. Dropparna har effekt under ca 15 minuter. Något längre för tetracain. Vilken efterbehandling är aktuell? Beh på vårdcentralen?, recept? Annat?

21 Du är AT-läkare på en vårdcentral i en avlägsen norrländsk by. Det finns en spaltlampa på mottagningen. Du har 7 mil till närmaste ögonläkare. En 25-årig man söker eftersom han på bilverkstan, där han arbetar, förmodligen fått något i ögat i samband med att han slipat eller kanske när han bankade på en rostig balk. Han vet inte säkert när det kom för det är först nu på kvällen som det börjat irritera i ögat. Du undersöker honom i spaltlampan. Du finner en svart främmande kropp enligt figur. Du ser varken subkonjunktival blödning eller blod i främre kammaren. Pupillen är rund och reagerar normalt för ljus. Du gör även en synundersökning och finner att S på aktuella ögat är 1.0 utan korrektion. Främmande kropp Pupill Limbus Du fjärmar själv den främmande kroppen. Du bedövar med oxibuprocaindroppe eller tetracaindroppe. Överkänslighetsreaktioner är ytterst sällsynta. Däremot hämmar ytanestetika hornhinnans läkning. Därför får inte patienten med sig sådana droppar hem efteråt. Dropparna har effekt under ca 15 minuter. Något längre för tetracain. Du ger en sträng kloramfenikol eller Fucithalmicsalva i ögat. Du tycker inte att recept är nödvändigt. Patienten vill gärna ha en lapp för ögat även om Du inte ser det som nödvändigt. Du sätter på honom ett bandage för ögat för att tillmötesgå hans önskan. Vilken fråga måste Du ställa innan Du sätter på förbandet? I en viss situation är det nämligen olagligt att ha sådant förband. Vilken?

22 Du är AT-läkare på en vårdcentral i en avlägsen norrländsk by. Det finns en spaltlampa på mottagningen. Du har 7 mil till närmaste ögonläkare. En 25-årig man söker eftersom han på bilverkstan, där han arbetar, förmodligen fått något i ögat i samband med att han slipat eller kanske när han bankade på en rostig balk. Han vet inte säkert när det kom för det är först nu på kvällen som det börjat irritera i ögat. Du undersöker honom i spaltlampan. Du finner en svart främmande kropp enligt figur. Du ser varken subkonjunktival blödning eller blod i främre kammaren. Pupillen är rund och reagerar normalt för ljus. Du gör även en synundersökning och finner att S på aktuella ögat är 1.0 utan korrektion. Främmande kropp Pupill Limbus Du fjärmar själv den främmande kroppen. Du bedövar med oxibuprocaindroppe eller tetracaindroppe. Överkänslighetsreaktioner är ytterst sällsynta. Däremot hämmar ytanestetika hornhinnans läkning. Därför får inte patienten med sig sådana droppar hem efteråt. Dropparna har effekt under ca 15 minuter. Något längre för tetracain. Du ger en sträng kloramfenikol eller Fucithalmicsalva i ögat. Du tycker inte att recept är nödvändigt. Patienten vill gärna ha en lapp för ögat även om Du inte ser det som nödvändigt. Du sätter på honom ett bandage för ögat för att tillmötesgå hans önskan. Du har försäkrat Dig om att patienten inte ska köra bil hem. SLUT

23 Tentamen i Oftalmologi HT 1, 1998.

24

TENTAMEN T9 HT /10 Ögonavsnittet

TENTAMEN T9 HT /10 Ögonavsnittet Tentamen HT 00 Ögonavsnittet T Malmö / TENTAMEN T HT 00 / Ögonavsnittet Ögonavsnittet examineras med patientfall. I varje fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor.

Läs mer

TENTAMEN T9 Malmö VT2 2003 MEQ samt Multiple choice del Ögon 5/6 2003

TENTAMEN T9 Malmö VT2 2003 MEQ samt Multiple choice del Ögon 5/6 2003 1/20 TENTAMEN T9 Malmö VT2 2003 MEQ samt Multiple choice del Ögon 5/6 2003 I varje MEQ-fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor. Varje blad i multiple-choice delen

Läs mer

Tentamen: Ögonavsnittet T9 VT1, 2001. 1/26 PERSONNUMMER: Tentamen VT1 2001. Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen. Instruktioner

Tentamen: Ögonavsnittet T9 VT1, 2001. 1/26 PERSONNUMMER: Tentamen VT1 2001. Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen. Instruktioner Tentamen: Ögonavsnittet T9 VT1, 2001. 1/26 Tentamen VT1 2001 Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen Instruktioner Denna del består av 4 patientfall. I varje fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras

Läs mer

TENTAMEN T9 VT1 2003 MEQ-del Ögon 13/3 2003

TENTAMEN T9 VT1 2003 MEQ-del Ögon 13/3 2003 ID: 1/19 TENTAMEN T9 VT1 2003 MEQ-del Ögon 13/3 2003 I varje MEQ-fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor. Besvarat ark läggs när det är klart upp-och-ner på golvet

Läs mer

Terminstentamen VT 2000 Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen

Terminstentamen VT 2000 Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen PERSONNUMMER: Sidan 1 av 20 Terminstentamen VT 2000 Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen Instruktioner Denna del består av 2 patientfall. I varje fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt

Läs mer

Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2008-10-13 HT 2008. Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd

Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2008-10-13 HT 2008. Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2008-10-13 HT 2008 ID-Nr: Nummer: Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd Del 1 1. En 65-årig dam söker dig på allmänläkarmottagningen då hon märkt att

Läs mer

Ögonkliniken och primärvårdens vårdöverenskommelser Gäller för: Region Kronoberg

Ögonkliniken och primärvårdens vårdöverenskommelser Gäller för: Region Kronoberg Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Vårdöverenskommelser Giltig fr.o.m: 2017-06-01 Faktaägare: Joakim Färdow, överläkare, ögonkliniken Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör

Läs mer

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning till följd av diabetiska makulaödem (DME)

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning till följd av diabetiska makulaödem (DME) Din guide till Eylea används för att behandla synnedsättning till följd av diabetiska makulaödem (DME) 1 Din ögonklinik är: Kontakt: Telefon: Adress: E-post: 2 Välkommen till din Eylea-guide Din läkare

Läs mer

Förslag till HÖK ang Röda ögon

Förslag till HÖK ang Röda ögon Förslag till HÖK ang Röda ögon Allmänläkarkonsulterna Norrbotten Överenskommelse mellan ögonsjukvården och primärvården i Norrbotten Syfte Att hjälpa diagnosdifferentiera det vanligast förekommande ögonsymtomet

Läs mer

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning till följd av diabetiska makulaödem (DME)

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning till följd av diabetiska makulaödem (DME) Din guide till Eylea används för att behandla synnedsättning till följd av diabetiska makulaödem (DME) Välkommen till din Eylea-guide Häftet innehåller: Din läkare har skrivit ut Eylea eftersom du har

Läs mer

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats grenven, dvs grenvensocklusion (BRVO)

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats grenven, dvs grenvensocklusion (BRVO) Din guide till Eylea används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats grenven, dvs grenvensocklusion (BRVO) 1 Din ögonklinik är: Kontakt: Telefon: Adress: E-post: 2 Välkommen till din Eylea-guide

Läs mer

TENTAMEN T9 HT /10 Ögonavsnittet

TENTAMEN T9 HT /10 Ögonavsnittet Tentamen HT1 2003 Ögonavsnittet T9 Malmö 1/22 TENTAMEN T9 HT1 2003 23/10 Ögonavsnittet Lycka till! Peter och Anders I varje MEQ-fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor.

Läs mer

Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2009-03-02 VT-I. Sid 1/2. Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd

Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2009-03-02 VT-I. Sid 1/2. Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2009-03-02 VT-I. Sid 1/2 Nummer: Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd Vänligen svara kortfattat! Lycka till! Del 1 1. Lisa 30 år, tidigare frisk. Söker

Läs mer

Glaukom en vanlig ögonsjukdom insikt

Glaukom en vanlig ögonsjukdom insikt Glaukom en vanlig ögonsjukdom insikt Pfizer AB, Vetenskapsvägen 10, 19190 Sollentuna, tel 08-550 520 00 www.pfizer.se Med åren påverkas kroppen på ett sätt som vi inte alltid kan styra. En del åkommor

Läs mer

1 Information om operation av ögonförändringar vid diabetes

1 Information om operation av ögonförändringar vid diabetes 1 Information om operation av ögonförändringar vid diabetes Information om operation av ögonförändringar vid diabetes 2 Under de senaste åren har möjligheterna för diabetiker att behålla god syn i hög

Läs mer

Lins. Glaskropp. Hornhinna. Näthinna Gula fläcken

Lins. Glaskropp. Hornhinna. Näthinna Gula fläcken Diabetes och ögat 2 Hornhinna Lins Glaskropp Näthinna Gula fläcken Synen är ett av våra viktigaste sinnen. När vi öppnar ögonen strömmar ljuset in. Det passerar genom hornhinnan, linsen och glaskroppen

Läs mer

Din guide till. Eylea används för att. så kallad våt åldersrelaterad makuladegeneration (våt AMD)

Din guide till. Eylea används för att. så kallad våt åldersrelaterad makuladegeneration (våt AMD) Din guide till Eylea används för att behandla en typ av åldersförändringar i gula fläcken, så kallad våt åldersrelaterad makuladegeneration (våt AMD) 1 Din ögonklinik är: Kontakt: Telefon: Adress: E-post:

Läs mer

1. 80-årig herre, frisk, börjar få svårigheter att läsa tidningen, blir bländad i solljus, svårigheter att köra bil i mörker. Diagnos?

1. 80-årig herre, frisk, börjar få svårigheter att läsa tidningen, blir bländad i solljus, svårigheter att köra bil i mörker. Diagnos? Del 1, sid 1/2 Namn:.. 1. 80-årig herre, frisk, börjar få svårigheter att läsa tidningen, blir bländad i solljus, svårigheter att köra bil i mörker. 2. Du är vikarierande läkare på ögonklinik. En 29-årig

Läs mer

HÖK för Röda ögon. Överenskommelse mellan Primärvården och Ögonsjukvården i Norrbotten. Primärvården

HÖK för Röda ögon. Överenskommelse mellan Primärvården och Ögonsjukvården i Norrbotten. Primärvården HÖK för Röda ögon Överenskommelse mellan Primärvården och Ögonsjukvården i Norrbotten Primärvården Primärvården handlägger tillstånd förknippade med smärta upp till lätt nivå och när måttlig till svår

Läs mer

Diabetes och ögat. Diabetes är en av våra vanligaste sjukdomar. Det finns två typer av diabetes.

Diabetes och ögat. Diabetes är en av våra vanligaste sjukdomar. Det finns två typer av diabetes. Diabetes och ögat Diabetes är en av våra vanligaste sjukdomar. Diabetes kan i vissa fall medföra förändringar i kroppens blodkärl, bland annat i ögats näthinna. Om dessa inte upptäcks i tid kan de på sikt

Läs mer

Lins. Glaskropp. Hornhinna. Näthinna Gula fläcken

Lins. Glaskropp. Hornhinna. Näthinna Gula fläcken Diabetes och ögat 1 3 Hornhinna Lins Glaskropp Näthinna Gula fläcken Synen är ett av våra viktigaste sinnen. Det är ett genialiskt system som utvecklats under miljontals år för att passa våra behov. När

Läs mer

Namn: Personnummer: Skriftlig tentamen i ögonavsnittet den 3 juni 2004. Tentamen ögonavsnittet VT2 2004 Malmö

Namn: Personnummer: Skriftlig tentamen i ögonavsnittet den 3 juni 2004. Tentamen ögonavsnittet VT2 2004 Malmö Institutionen f ör Med icinska Stud ieåret 5 Avdelningen för oftalmologi Skriftlig tentamen i ögonavsnittet den 3 juni 2004 Namn: Personnummer: Tentamen är av multiple choice-typ och är indelad i 6 avsnitt

Läs mer

28 Ögon, retinopati. Vem riskerar att utveckla ögonskador riskfaktorer. Hur undvika synskador vid diabetes? 2015-12- 15 diabeteshandboken.

28 Ögon, retinopati. Vem riskerar att utveckla ögonskador riskfaktorer. Hur undvika synskador vid diabetes? 2015-12- 15 diabeteshandboken. 28 Ögon, retinopati Rörande krav för körkort se Kap 37 Körkort Vem riskerar att utveckla ögonskador riskfaktorer Patienter med lång diabetesduration. 80 % av typ 1- diabetikerna med diabetes i 15 år har

Läs mer

Grå starr (katarakt) Information inför operation

Grå starr (katarakt) Information inför operation Grå starr (katarakt) Information inför operation Vad är grå starr? Grå starr innebär att ögats lins är grumlad och inte släpper in tillräckligt med ljus i ögat. Detta leder till synnedsättning. Till en

Läs mer

VIII ÖGON. Vid samtidigt dominerande förkylning, se även Förkylning under avsnittet Infektioner. Ögon

VIII ÖGON. Vid samtidigt dominerande förkylning, se även Förkylning under avsnittet Infektioner. Ögon VIII ÖGON Vid samtidigt dominerande förkylning, se även Förkylning under avsnittet Infektioner Ögon 141 Synpåverkan Inkluderar synnedsättning och dubbelseende Akut synnedsättning Akut: telefonkontakt med

Läs mer

TENTAMENSSKRIVNING I OFTALMIATRIK 060227 (VT06:I) Del I. Namn:... Uppnådd poäng:... (max: 48, godkänt 32) Med svar

TENTAMENSSKRIVNING I OFTALMIATRIK 060227 (VT06:I) Del I. Namn:... Uppnådd poäng:... (max: 48, godkänt 32) Med svar TENTAMENSSKRIVNING I OFTALMIATRIK 060227 (VT06:I) Del I Namn: Uppnådd poäng: (max: 48, godkänt 32) LYCKA TILL! Med svar BILDFRÅGOR MED ANAMNES 1) Fall 1: 72-årig kvinna som vid uppvaknandet fann att hon

Läs mer

Hål i gula fläcken makulahål

Hål i gula fläcken makulahål Hål i gula fläcken makulahål 1 Lins Glaskropp Näthinna Gula fläcken Synnerv Hornhinna Gula fläcken Ögats insida är klädd med en tunn hinna, näthinnan. Den består av miljontals synceller och fungerar som

Läs mer

Din guide till. (aflibercept injektionsvätska, lösning) (aflibercept injektionsvätska, lösning)

Din guide till. (aflibercept injektionsvätska, lösning) (aflibercept injektionsvätska, lösning) Din guide till Bayer Pharma AG, D-13342 Berlin, Germany Copyright 2012 Bayer Pharma AG www.bayerhealthcare.com Innehåll Sid Vad är Eylea?... 4 Åldersförändringar i gula fläcken... 5 Innan du får en injektion

Läs mer

behandlingsmetoder vid Svullnad i gula fläcken vid diabetes

behandlingsmetoder vid Svullnad i gula fläcken vid diabetes behandlingsmetoder vid Svullnad i gula fläcken vid diabetes Det mänskliga ögat När ögonen öppnas strömmar ljuset in. Det passerar genom hornhinnan, linsen och glaskroppen och vidare till näthinnan. Näthinnan

Läs mer

Åldersförändringar i gula fläcken

Åldersförändringar i gula fläcken Åldersförändringar i gula fläcken 1 1 Hornhinna Lins Glaskropp Näthinna Gula fl äcken Synen är ett av våra viktigaste sinnen. Det är ett genialiskt system som utvecklats under miljontals år för att passa

Läs mer

PATIENTGUIDE. EYLEA för behandling av retinal grenvensocklusion

PATIENTGUIDE. EYLEA för behandling av retinal grenvensocklusion PATIENTGUIDE EYLEA för behandling av retinal grenvensocklusion EYLEA Patientguide Läkaren har ordinerat dig behandling med EYLEA eftersom du har fått diagnosen retinal grenvensocklusion, som också kallas

Läs mer

Hål i gula fläcken. makulahål

Hål i gula fläcken. makulahål Hål i gula fläcken makulahål Gula fläcken Ögats insida är klädd med en tunn hinna, näthinnan. Den består av miljontals små synceller och fungerar som ett slags film som fångar upp det vi ser. Syncellerna

Läs mer

att Tänka på FÖRE och

att Tänka på FÖRE och att Tänka på FÖRE och efter din BEHANDLING AV ÅLDERSSYNTHET 1 Nu vet jag att jag alltid kommer att se bra och jag behöver aldrig oroa mig för grå starr! Margareta Birgersson, Statistiker 58 år 2 snart

Läs mer

Fallgropar trångvinkel. Lucian Vancea Glaukomklubben 2008

Fallgropar trångvinkel. Lucian Vancea Glaukomklubben 2008 Fallgropar trångvinkel Lucian Vancea Glaukomklubben 2008 Man 80 år Nyinflyttad POAG senaste åren (Cosopt + Xalatan) IOP 30-36 mmhg Sista månaden klagar över suddig syn ibland Papill och synfältspåverkan

Läs mer

Diabetisk näthinnesjukdom. Upptäck och behandla i tid

Diabetisk näthinnesjukdom. Upptäck och behandla i tid Diabetisk näthinnesjukdom Upptäck och behandla i tid Bayer Medinfo hjälper dig med alla frågor om Bayers produkter. Telefon 020 785 8222 (vardagar kl. 9 15) medinfo@bayer.fi Bayer Oy Kägelstranden 12,

Läs mer

Namn: Personnummer: Skriftlig tentamen i ögonavsnittet den 11 mars 2004. Tentamen ögonavsnittet VT1 2004 Malmö

Namn: Personnummer: Skriftlig tentamen i ögonavsnittet den 11 mars 2004. Tentamen ögonavsnittet VT1 2004 Malmö Institutionen för Medicinska Studieåret 5 Avdelningen för oftalmologi Skriftlig tentamen i ögonavsnittet den 11 mars 2004 Namn: Personnummer: Tentamen är av multiple choice-typ och är indelad i 6 avsnitt

Läs mer

LUCENTIS (ranibizumab) För synnedsättning till följd av diabetiskt makulaödem (DME) Din guide till behandling med LUCENTIS

LUCENTIS (ranibizumab) För synnedsättning till följd av diabetiskt makulaödem (DME) Din guide till behandling med LUCENTIS LUCENTIS (ranibizumab) För synnedsättning till följd av diabetiskt makulaödem (DME) Din guide till behandling med LUCENTIS Avsnitt 1 Om LUCENTIS Denna broschyr har tagits fram för att hjälpa dig att bättre

Läs mer

Tentamen i oftalmologi Svarsmall Fredagen den 10 januari 2003

Tentamen i oftalmologi Svarsmall Fredagen den 10 januari 2003 KAROLINSKA INSTITUTET Institutionen för klinisk vetenskap Enheten för oftalmiatrik Huddinge Universitetssjukhus/ S:t Eriks Ögonsjukhus Maxpoäng: 34 Godkänd: Dina poäng: Tentamen i oftalmologi Svarsmall

Läs mer

Ögonanamnes. Hereditet. Övriga sjukdomar. Stark myopi vanligen autosomal recessiv nedärvning

Ögonanamnes. Hereditet. Övriga sjukdomar. Stark myopi vanligen autosomal recessiv nedärvning Ögonanamnes Hereditet Glaukom Öppenvinkelglaukom har en hereditär faktor. Ärftlighetsgången osäker. Syskon och barn till patienten bör undersökas efter 50 års ålder Trångvinkelglaukom har också viss ärftlighet

Läs mer

Bra att veta om grå starr och gråstarrsoperation

Bra att veta om grå starr och gråstarrsoperation Version 5 Bra att veta om grå starr och gråstarrsoperation Patientinformation VAD ÄR GRÅ STARR? Grå starr, eller katarakt, är en grumling i ögats lins. Linsen ligger alldeles innanför pupillen. Utveckling

Läs mer

1 Information till patienter med hål i gula fläcken

1 Information till patienter med hål i gula fläcken 1 Information till patienter med hål i gula fläcken VAD ÄR HÅL I GULA FLÄCKEN? Gula fläcken (makula) är den centrala delen av näthinnan (retina) som svarar för synskärpan. Det är med gula fläcken man kan

Läs mer

500.000 svenskar bär på en ögonsjukdom. Nu har vi gjort det mycket enklare att hitta dem.

500.000 svenskar bär på en ögonsjukdom. Nu har vi gjort det mycket enklare att hitta dem. EyeDiagnostics Scandinavia AB tillhandahåller ett program för att länka samman optikerns mätdata till ögonläkare för en ögonhälsobedömning. Ögonhälsoundersökningen består av följande produkter: - Diskussion

Läs mer

hittills inhämtade anamnesen

hittills inhämtade anamnesen Du jobbar som AT-läkare på vårdcentralen i Vivalla när Ferenc, 55 år, kommer till dig på öppna mottagningen. Han söker för återkommande smärtor i vänster fot, på stortåns ovansida och fotsulan, sedan cirka

Läs mer

PM om intygande om synen vid körkortsintyg för diabetiker.

PM om intygande om synen vid körkortsintyg för diabetiker. 1 (4) Datum PM om intygande om synen vid körkortsintyg för diabetiker. Intyg angående synfunktionen vid diabetes krävs om sjukdomen varat mer än 5 år eller debuterat efter fyllda 40 år. Om sjukdomen behandlas

Läs mer

att tänka på FÖRE och EFtER din ÖgonLaSERbEhandLing

att tänka på FÖRE och EFtER din ÖgonLaSERbEhandLing att tänka på FÖRE och efter din ögonlaserbehandling 1 Med tanke på hur säkert det är att korrigera sin syn kan jag inte förstå varför jag inte gjort det tidigare! Sara Ljung, Skogsarbetare 32 år 2 snart

Läs mer

FÖRE OCH EFTER LINSBYTE FÖRE OCH EFTER DIN

FÖRE OCH EFTER LINSBYTE FÖRE OCH EFTER DIN FÖRE OCH EFTER LINSBYTE FÖRE OCH EFTER DIN LINSBYTESoperation 1 Snart är du fri från ditt synfel Du har bokat tid för ett linsbyte (RLE). Det betyder att du snart kommer att ha korrigerat ditt synfel.

Läs mer

Sifferkod:.. Eva, som har lätt för att uttrycka sig, berättar:

Sifferkod:.. Eva, som har lätt för att uttrycka sig, berättar: Eva som är 55 år, kommer i början av september till dig på Vårdcentralen i Täby. Eva är gift och jobbar deltid med ekonomi i makens företag. Hon har barn och barnbarn. Eva har hypertoni och medicinerar

Läs mer

Patientinformation. Södra Älvsborgs Sjukhus. Ögonklinik

Patientinformation. Södra Älvsborgs Sjukhus. Ögonklinik Patientinformation Grå starr Södra Älvsborgs Sjukhus Ögonklinik Vad är grå starr? Grå starr, som har det medicinska namnet cataract, innebär att ögats lins grumlas och synen blir suddig. Grå starr är en

Läs mer

Ögonmottagningen Ögonkliniken. Till dig som ska opereras för grå starr

Ögonmottagningen Ögonkliniken. Till dig som ska opereras för grå starr Ögonmottagningen Ögonkliniken Till dig som ska opereras för grå starr Hur ser ögat ut? Regnbågshinna Gula fläcken Pupill Synnerv Hornhinna Lins Näthinna Grå starr? Vad är det? Grå starr innebär att linsen

Läs mer

Om det inte är TIA eller stroke vad kan det då vara? Bo Norrving Neurologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund

Om det inte är TIA eller stroke vad kan det då vara? Bo Norrving Neurologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund Om det inte är TIA eller stroke vad kan det då vara? Bo Norrving Neurologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund TIA/hjärninfarkt Trombocythämmare, statin, blodtryckssänkare, ultraljud halskärl, karotiskirurgi,

Läs mer

Optikerprogrammet Institutionen för klinisk neurovetenskap

Optikerprogrammet Institutionen för klinisk neurovetenskap Sida1/x Optikerprogrammet Institutionen för klinisk neurovetenskap Kod: Enheten för optometri Tentamen 1 Optometrisk refraktion 2 Ht 10 Måndag 29/11 10 För att bli godkänd krävs att alla delmoment når

Läs mer

behandlingsmetoder vid Svullnad i gula fläcken vid trombos

behandlingsmetoder vid Svullnad i gula fläcken vid trombos behandlingsmetoder vid Svullnad i gula fläcken vid trombos Det mänskliga ögat När ögonen öppnas strömmar ljuset in. Det passerar genom hornhinnan, linsen och glaskroppen och vidare till näthinnan. Näthinnan

Läs mer

LUCENTIS (ranibizumab) För våt makuladegeneration (AMD)

LUCENTIS (ranibizumab) För våt makuladegeneration (AMD) LUCENTIS (ranibizumab) För våt makuladegeneration (AMD) Din guide till behandling med LUCENTIS Avsnitt 1 Om LUCENTIS Denna broschyr har tagits fram för att hjälpa dig att bättre förstå LUCENTIS, en behandling

Läs mer

T67 MEQ-fråga. Dugga april Klinisk medicin Ulf Åman, Agneta Månsson Broberg, Anna Abrahamsson, hans Gyllenhammar Sida 1.

T67 MEQ-fråga. Dugga april Klinisk medicin Ulf Åman, Agneta Månsson Broberg, Anna Abrahamsson, hans Gyllenhammar Sida 1. Ulf Åman, Agneta Månsson Broberg, Anna Abrahamsson, hans Gyllenhammar Sida 1 MEQ fråga 56-ÅRIG MAN 8 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (inkl denna) där sista sidan innehåller det avslutande

Läs mer

Fallbeskrivning Portfolio

Fallbeskrivning Portfolio Fallbeskrivning Portfolio Fall nummer: 3 Typ av fall: Remiss Journalsystemets ID nummer: 37408 Anamnes Ålder: 83 Kön: kvinna Etnisk tillhörighet: kaukasier Anledning till besöket: Upplever att synen plötsligt

Läs mer

Om ditt barn får retinoblastom

Om ditt barn får retinoblastom Om ditt barn får retinoblastom 1 Den här broschyren vänder sig till dig som har ett barn som fått diagnosen retinoblastom. Du har säkert många frågor och oroar dig för hur det ska gå för ditt barn. Här

Läs mer

Tentamen i oftalmologi Fredagen den 5 november 2004

Tentamen i oftalmologi Fredagen den 5 november 2004 KAROLINSKA INSTITUTET Institutionen för Klinisk Neurovetenskap Sektionen för Ögon och Syn S:t Eriks Ögonsjukhus Maxpoäng: Godkänd: Dina poäng: Tentamen i oftalmologi Fredagen den 5 november 2004 Skrivningen

Läs mer

LUCENTIS (ranibizumab) För nedsatt syn på grund av koroidal neovaskularisering till följd av patologisk myopi

LUCENTIS (ranibizumab) För nedsatt syn på grund av koroidal neovaskularisering till följd av patologisk myopi LUCENTIS (ranibizumab) För nedsatt syn på grund av koroidal neovaskularisering till följd av patologisk myopi Din guide till behandling med LUCENTIS Avsnitt 1 Om LUCENTIS Denna broschyr har tagits fram

Läs mer

Primärvård och Ögon Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. 2011-05-20. vårdöverenskommelse

Primärvård och Ögon Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. 2011-05-20. vårdöverenskommelse Hälso- och sjukvård Länsgemensam 1.0 Vårdöverenskommelse vårdöverenskommelse Primärvård och Ögon Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård Samverksansdokument, 2011-05-20 vårdöverenskommelse

Läs mer

Neuropediatrik. ALB, Huddinge. Hanna Westergren

Neuropediatrik. ALB, Huddinge. Hanna Westergren Neuropediatrik ALB, Huddinge Katarina Wide Åsa Eriksson Katarina Lindström Marie Sallamba Hanna Westergren Maud Eriksson Sofia Sergel Suzanne Marcus Sara Dahl Fall 1 3½ årig pojke kommer till BVC för utvecklingsbedömning:

Läs mer

Tentamen Sinne T3 vt 2013. Max 64 poäng

Tentamen Sinne T3 vt 2013. Max 64 poäng Tentamen Sinne T3 vt 2013. Max 64 poäng 1) Du granskar tonaudiogrammet taget på en patient som misstänks ha Morbus Menière. a) Hur ser tonaudiogrammet ut vid en typisk Mb Menière? 2 p b) Förklara den troliga

Läs mer

Livet utan glasögon och linser......det är frihet för mig

Livet utan glasögon och linser......det är frihet för mig Livet utan glasögon och linser......det är frihet för mig din frihet är nära När du har bestämt dig för att leva livet med större frihet utan begränsningen av glasögon och linser erbjuder vi dig personligt

Läs mer

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 2

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 2 Delexamination 3 VT 2013 Klinisk Medicin 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Hål i gula fläcken. Patientinformation

Hål i gula fläcken. Patientinformation Hål i gula fläcken Patientinformation VAD ÄR HÅL I GULA FLÄCKEN? Gula fläcken (makula) är den centrala delen av näthinnan (retina) som svarar för synskärpan. Det är med gula fläcken man kan läsa och se

Läs mer

Nationella Kataraktregistret Basregistret - manual 2015-02-12

Nationella Kataraktregistret Basregistret - manual 2015-02-12 Nationella Kataraktregistret Basregistret - manual 2015-02-12 Allmän information Adress till hemsidan: www.kataraktreg.se Länk till SITHS-inloggning http://login.eyenetreg.se Manual E-tjänstekort SITHS

Läs mer

PATIENTGUIDE. EYLEA för behandling av diabetiskt makulaödem

PATIENTGUIDE. EYLEA för behandling av diabetiskt makulaödem PATIENTGUIDE EYLEA för behandling av diabetiskt makulaödem EYLEA Patientguide Läkaren har ordinerat dig behandling med EYLEA eftersom du har fått diagnosen diabetiskt makulaödem, DME. Den här sjukdomen

Läs mer

Ögonmelanom är en tumörsjukdom som framför allt uppkommer i ögats druvhinna (uvea). Sjukdomen förekommer i alla åldrar, men är mycket sällsynt hos

Ögonmelanom är en tumörsjukdom som framför allt uppkommer i ögats druvhinna (uvea). Sjukdomen förekommer i alla åldrar, men är mycket sällsynt hos Ögonmelanom 1 Ögonmelanom är en tumörsjukdom som framför allt uppkommer i ögats druvhinna (uvea). Sjukdomen förekommer i alla åldrar, men är mycket sällsynt hos barn. I Sverige drabbas sjuttio till åttio

Läs mer

Neovaskulär (våt) åldersrelaterad makuladegeneration. Identifiera symptomen och åtgärda dem i tid

Neovaskulär (våt) åldersrelaterad makuladegeneration. Identifiera symptomen och åtgärda dem i tid Neovaskulär (våt) åldersrelaterad makuladegeneration Identifiera symptomen och åtgärda dem i tid Bayer Medinfo hjälper dig med alla frågor om Bayers produkter. Telefon 020 785 8222 (vardagar kl. 9 15)

Läs mer

ROSE ROSE K2. instruktion IRREGULAR CORNEA. Post Graft TM ROSE K2 XL. Semiscleral kontaktlins

ROSE ROSE K2. instruktion IRREGULAR CORNEA. Post Graft TM ROSE K2 XL. Semiscleral kontaktlins ROSE TM K TM ROSE K2 ROSE K2 Patient ROSE K2 IRREGULAR CORNEA instruktion ROSE K2 ROSE TM NC IC K2 XL Semiscleral kontaktlins TM Post Graft TM TM Isättning och urtagning av dina semisclerala Rose K2 XL

Läs mer

Här får du se några sidor av VIP-boken min kropp. Hela boken är på 24 sidor och kan beställas via www.ltdalarna.se/vip VIP min kr opp

Här får du se några sidor av VIP-boken min kropp. Hela boken är på 24 sidor och kan beställas via www.ltdalarna.se/vip VIP min kr opp VIP min kropp 1 Den här boken handlar om din kropp. Här finns lite fakta om kroppen och om hur du sköter den. Längd och viktkurva kan du fylla i själv efter eller under ditt besök hos skolsköterskan. Likaså

Läs mer

Livet utan glasögon och linser. det är frihet för mig!

Livet utan glasögon och linser. det är frihet för mig! Livet utan glasögon och linser det är frihet för mig! din frihet är nära När du har bestämt dig för att leva livet med större frihet utan begränsningen av glasögon och linser erbjuder vi dig personligt

Läs mer

FÖRE OCH EFTER ÖGONLASER FÖRE OCH EFTER DIN

FÖRE OCH EFTER ÖGONLASER FÖRE OCH EFTER DIN FÖRE OCH EFTER ÖGONLASER FÖRE OCH EFTER DIN Ögonlaseroperation 1 Snart är du fri från ditt synfel Du har bokat tid för en ögonlaseroperation. Det betyder att du snart kommer att ha korrigerat ditt synfel.

Läs mer

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng Delexamination 2 Klinisk medicin Ht2011 MEQ1 20 poäng All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

Exempelsamling i Ögats optik

Exempelsamling i Ögats optik Exempelsamling i Ögats optik 1. Ett reducerat öga har n =1.336, F=62 och längden 26,2 mm. Vilken av följande linser fungerar bäst för a) avståndsseende och b) närarbete (0,5 m)? (i) +2 D (ii) -9 D (iii)

Läs mer

Tentamen i oftalmologi Fredagen den 11 november 2005

Tentamen i oftalmologi Fredagen den 11 november 2005 KAROLINSKA INSTITUTET Institutionen för Klinisk Neurovetenskap Sektionen för Ögon och Syn S:t Eriks Ögonsjukhus Maxpoäng: Godkänd: Dina poäng: Tentamen i oftalmologi Fredagen den 11 november 2005 Skrivningen

Läs mer

Syn och synprövning. Marie Fällmar. Ortoptist, Ögonkliniken, SÄS. Studiedagar för Mödra- och Barnhälsovård 29 och 30 november 2007

Syn och synprövning. Marie Fällmar. Ortoptist, Ögonkliniken, SÄS. Studiedagar för Mödra- och Barnhälsovård 29 och 30 november 2007 Syn och synprövning Marie Fällmar Ortoptist, Ögonkliniken, SÄS Studiedagar för Mödra- och Barnhälsovård 29 och 30 november 2007 Skelprocessen Bild 1 Bild 2 1-2 Mask för strabism hos barn, konvergent (1)

Läs mer

Tentamen i oftalmologi Fredagen den 12 januari 2007

Tentamen i oftalmologi Fredagen den 12 januari 2007 Maxpoäng: Institutionen för Klinisk Neurovetenskap Sektionen för Ögon och Syn S:t Eriks Ögonsjukhus Godkänd: Dina poäng: Tentamen i oftalmologi Fredagen den 12 januari 2007 Skrivningen består av två delar:

Läs mer

Vid underökningen noterar du blodtryck 135/85, puls 100. Hjärta, lungor, buk ua.

Vid underökningen noterar du blodtryck 135/85, puls 100. Hjärta, lungor, buk ua. MEQ 5 (7 poäng) Anders är 3 år och taxichaufför. Han har tidigare varit frisk och tar inga läkemedel. Har spelat amerikansk fotboll och styrketränat av och till i ungdomen, är fortfarande muskulös men

Läs mer

Gråstarrsoperation och sedan?

Gråstarrsoperation och sedan? Gråstarrsoperation och sedan? Eva Mönestam Docent, överläkare Ögonkliniken, Norrlands universitetssjukhus Operation av gråstarr är det vanligaste kirurgiska ingreppet i den industrialiserade världen. Under

Läs mer

Fallbeskrivning Portfolio - kontaktlinser

Fallbeskrivning Portfolio - kontaktlinser Fallbeskrivning Portfolio kontaktlinser Fall nummer: 20 Typ av fall: RGP Journalsystemets ID nummer: 41 548 Ålder:22 Kön: Kvinna Etnisk tillhörighet: Kaukasier Anledning till besöket: ill testa stabila

Läs mer

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn 1 Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn Näst efter förkylning är akut öroninflammation den vanligaste infektionssjukdomen hos barn. Det är framför allt små barn som drabbas. Fram till 2 års

Läs mer

Ögonskador. Distriktsveterinärerna tipsar

Ögonskador. Distriktsveterinärerna tipsar Ögonskador Distriktsveterinärerna tipsar 2 Ögonskador Ögat är en mycket känslig struktur, även en liten skada på hornhinnan kan göra mycket ont. Hästar får snabbt en inflammation i ögat som är mycket smärtsam

Läs mer

Patientinformation rörande: Grå starr

Patientinformation rörande: Grå starr Specialitet: Godkänt datum: Patientinformation rörande: Grå starr Kort om sjukdomsförloppet Katarakt eller grå starr, innebär grumling av ögats egen lins och är en av de vanligaste orsakerna till synnedsättning

Läs mer

Oftalmologisk primer. Definitioner Reklam Internationellt Hur ser man? Refraktion och brytningsfel Oftalmologisk anamnes

Oftalmologisk primer. Definitioner Reklam Internationellt Hur ser man? Refraktion och brytningsfel Oftalmologisk anamnes Oftalmologisk primer Jan Ygge Sektionen för Ögon och Syn Institutionen för Klinisk Neurovetenskap Definitioner Reklam Internationellt Hur ser man? Refraktion och brytningsfel Oftalmologisk anamnes Definitioner

Läs mer

Delexamen 4 Infektion FACIT s

Delexamen 4 Infektion FACIT s MEQ-fråga 2 Sida 1 (7) En 71-årig man inkommer med ambulans. Han har haft snuva, slemhosta och huvudvärk i två dagar. Känt sig varm. I morse påtagligt sämre med frysningar, trötthet, mycket hosta och en

Läs mer

MC2050, Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del 2, prov 0400. Kursansvarig: Per Odencrants

MC2050, Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del 2, prov 0400. Kursansvarig: Per Odencrants MC2050, Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del 2, prov 0400. Kursansvarig: Per Odencrants Datum: 2015 01 16 Skrivtid: 4 timmar Totalpoäng: 55. Kardiologi, fråga 1, 7p. Infektioner,

Läs mer

Integrerad MEQ fråga 2. Delexamination 2 Klinisk medicin Restskrivning Totalt 21 poäng

Integrerad MEQ fråga 2. Delexamination 2 Klinisk medicin Restskrivning Totalt 21 poäng Delexamination 2 restskrivning 2011-04-26 1(8) Integrerad MEQ fråga 2 Delexamination 2 Klinisk medicin Restskrivning 2011 04 26 Totalt 21 poäng skrivningsnummer:. Anvisning: Frågan är uppdelad på åtta

Läs mer

Din guide till. EYLEA används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats centralven, dvs centralvensocklusion (CRVO)

Din guide till. EYLEA används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats centralven, dvs centralvensocklusion (CRVO) Din guide till EYLEA används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats centralven, dvs centralvensocklusion (CRVO) Välkommen till din Eylea-guide Din läkare har skrivit ut Eylea eftersom du har

Läs mer

vi korrigerar alla dina synfel

vi korrigerar alla dina synfel vi korrigerar alla dina synfel även brytningsfel och ålderssynthet kostnadsfria konsultationer & undersökningar 1 2 innehåll 4 5 6 8 11 12 14 15 DIN FRIHET ÄR NÄRA Vi hjälper dig ta steget förundersökning

Läs mer

Hypofys, binjure och gonader Falldiskussionsseminarium T6 2014

Hypofys, binjure och gonader Falldiskussionsseminarium T6 2014 Hypofys, binjure och gonader Falldiskussionsseminarium T6 2014 STUDENT Fall 1. Akutmottagning Yr och ont i magen 37-årig man inkommer akut efter ett par dagars tilltagande trötthet, illamående och feber.

Läs mer

Livet utan glasögon och linser......det är frihet för mig

Livet utan glasögon och linser......det är frihet för mig Livet utan glasögon och linser......det är frihet för mig din frihet är nära När du har bestämt dig för att att leva livet med med större frihet utan utan begränsningen av glasögon och linser erbjuder

Läs mer

Reseskildring Chile januari februari 2009

Reseskildring Chile januari februari 2009 Reseskildring Chile januari februari 2009 Vi vill börja med att tacka för Ert ekonomiska stöd till vår resa till Chile med Vision For All. Här är vår berättelse om hur Ert bidrag har hjälpt andra människor

Läs mer

MEQ fråga Nr..

MEQ fråga Nr.. 1 (6) En kall oktobermorgon tjänstgör du som primärjour på Medicinakuten. Du går in till Elisabeth 45 år som söker på grund av huvudvärk. Elisabeth arbetar som förskolelärare och lider av övervikt, men

Läs mer

MEQ-fråga 2. Försättsblad. Tentamen i medicin 2007-09-14. Max 10p.

MEQ-fråga 2. Försättsblad. Tentamen i medicin 2007-09-14. Max 10p. MEQ-fråga 2 Försättsblad Tentamen i medicin 2007-09-14 Max 10p. Tentamenskod:.. Sida 2 Du tjänstgör på medicin akutmottagningen på ett länssjukhus. Du träffar en 27 årig tidigare frisk kvinna som är civilekonom

Läs mer

PATIENTGUIDE. EYLEA för behandling av våt åldersrelaterad makuladegeneration

PATIENTGUIDE. EYLEA för behandling av våt åldersrelaterad makuladegeneration PATIENTGUIDE EYLEA för behandling av våt åldersrelaterad makuladegeneration EYLEA Patientguide Läkaren har ordinerat dig behandling med EYLEA eftersom du har fått diagnosen våt åldersrelaterad makuladegeneration,

Läs mer

Kontroller efter näthinnekirurgi

Kontroller efter näthinnekirurgi Ögonsjukvård, SUS Kristina Johansson Sektionschef Kristina.Johansson@skane.se REMISSINFORMATION Datum 2016-07-04 Giltigt 2018-07-04 Kontroller efter näthinnekirurgi Frågor angående nyligen opererade patienter

Läs mer

2008-10-13 Skrivtid: 10.00-12.00 Nummer:...

2008-10-13 Skrivtid: 10.00-12.00 Nummer:... Skrivning 1, HT 2008 2008-10-13 Skrivtid: 10.00-12.00 Nummer:... Lycka till! 1. Du arbetar som underläkare på ett mindre landsortssjukhus när en 20 årig tidigare frisk man inkommer med ambulans tillsammans

Läs mer

Kunskapsöversikt Syn och belysning för äldre i arbetslivet

Kunskapsöversikt Syn och belysning för äldre i arbetslivet Kunskapsöversikt Syn och belysning för äldre i arbetslivet ISSN 1650-3171 Rapport 2012:16 Susanne Glimne Universitetsadjunkt/Leg. Optiker/Doktorand Optikerprogrammet Karolinska Institutet 2012-10-15 susanne.glimne@ki.se

Läs mer

Delexamination 3 VT Klinisk Medicin. 19 poäng MEQ 2

Delexamination 3 VT Klinisk Medicin. 19 poäng MEQ 2 Delexamination 3 VT 2012 Klinisk Medicin 19 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

ÖGONPOLICY COCKER SPANIEL

ÖGONPOLICY COCKER SPANIEL Avla för att minska risken hos avkomman för allvarliga sjukdomar och defekter i ögonen. Med allvarliga menas sådana som kan orsaka blindhet, långvarig smärta, kräva livslång medicinering eller operation.

Läs mer