Det blandade klassrummet. Underlätta inlärningen och arbetet med formativ bedömning genom att kombinera det fysiska- och virtuella klassrummet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det blandade klassrummet. Underlätta inlärningen och arbetet med formativ bedömning genom att kombinera det fysiska- och virtuella klassrummet."

Transkript

1 Det blandade klassrummet Underlätta inlärningen och arbetet med formativ bedömning genom att kombinera det fysiska- och virtuella klassrummet.

2 Det blandade klassrummet Hur kan lärare och elever använda teknik för att förbättra inlärningen? Och varför blir det enklare att synliggöra lärandet och arbeta med formativ bedömning när du bedriver undervisningen i många olika forum? Många anser att skolan inte har förändrats någonting sedan de svartvita fotografierna vi ser från 1950-talets klassrum. Även om dagens klassrum kan se likadana ut som då med elever som sitter vända mot läraren har lärare och elever numera tillgång till teknik som gör det möjligt att utforska nya undervisningsoch inlärningsmöjligheter. I det här dokumentet kan du läsa om några av de möjligheter som tekniken erbjuder. Du får tips på lärare som redan använder sig av tekniken som pedagogiskt hjälpmedel i det som vi kallar det blandade klassrummet. Det blandade klassrummet är utvecklat av innovativa lärare som ser blandad inlärning som ett sätt att uppfylla pedagogiska behov. De kombinerar det fysiska klassrummet med ett virtuellt klassrum för att på så sätt förbättra elevernas utbildning. Det är helt enkelt en mix av blandad inlärning, formativa bedömningstekniker och synlig inlärning. Varför ska du använda en lärplattform i ditt blandade klassrum? Det finns många online-verktyg och tjänster för lärare, allt från system som är specialutvecklade för undervisning till sociala nätverkssajter, men lärplattformen (LMS, learning management system) är fortfarande den bästa lösningen. Lärplattformar används av lärarna eftersom: De är utformade för att passa in i undervisningsprocessen och hjälpa lärarna att hantera "logistiken" i undervisningen Lärarna får en helhetssyn över elevernas kunskaper och resultat i alla kurser och ämnen. De organiserar arbetet så att eleverna kan reflektera över sina framgångar och lära av varandra. De är säkra. Elevernas arbete och information blir aldrig offentlig. Om författaren Morten Fahlvik kommer från Bergen i Norge där han arbetar som utbildningsforskare på itslearning. Morten är utbildad lärare och har undervisat i grundskolan, utbildat andra lärare och undersökt den pedagogiska användningen av ICT på Center för nya medier på Bergens universitet. I vårt faktablad kommer du att: Se potentialen med det blandade klassrummet Lära dig hur det blandade klassrummet möjliggör synlig inlärning och formativ bedömning Få två praktiska exempel på hur det fungerar - där lärplattformen är en viktig del av det blandade klassrummet.

3 Innehåll I teorin 4 Det blandade klassrummet Egenskaperna för det fysiska och det virtuella klassrummet 6 Strategierna som används En översikt över de stategier som används i det blandade klassrummet 8 Välj din blandning Använd online-aktiviteter för att erbjuda formativ bedömning och synligt lärande i praktiken I praktiken 10 Utveckla läsförståelse i det blandade klassrummet En djupare insikt i hur man kan arbeta med läsförståelse i det blandade klassrummet 16 Skapa kreativitet med det blandade klassrummet En djupare insikt i hur man kan undervisa i fysik i det blandade klassrummet 22 Bibliografi En lista över källor och ytterligare läsning

4 Det blandade klassrummet De två klassrummen, det fysiska och det virtuella, erbjuder unika möjligheter. I det blandade klassrummet använder läraren sig av de bästa egenskaperna från de båda klassrumstyperna. Det här innebär att du måste känna till egenskaperna i båda klassrummen när du planerar din undervisning. Egenskaperna i det fysiska klassrummet I det fysiska klassrummet sker allt i nutid. Det ger dig en god översikt över var klassen befinner sig och vilka framsteg de gör. Du kan direkt reda ut eventuella missuppfattningar, anpassa mål och korrigera förståelsen för hela klassen. Det är även användbart för att pigga upp läroplanen och få hela gruppens uppmärksamhet. Det fysiska klassrummet gör det även möjligt för dig och dina elever att se varandra och tolka reaktioner, inte bara det som sägs. På så sätt kan du observera elevernas arbete och samarbete, och det ger dig möjligheten att undervisa på ett gemensamt sätt som utvecklar de personliga relationerna. Men det fysiska klassrummet kan även vara kaotiskt och även de allra mest hängivna eleverna kan inte komma ihåg all information som de får. Det kan även vara svårt för dig att fokusera på små elevgrupper och hitta tid att arbeta med enskilda elever. Foto: Juska Wendland

5 Det blandade klassrummet 5 Egenskaperna för det virtuella klassrummet Det virtuella klassrummet ger dig möjlighet att fortsätta med lektionsaktiviteterna långt efter att lektionen är slut, och eleverna kan fortsätta med arbetet som de påbörjade på lektionen. Du kan exempelvis dela ut presentationer eller annat klassrumsmaterial via det virtuella klassrummet, eller fortsätta klassrumsdiskussioner online. Du kan till och med lägga till videor eller inspelningar av din undervisning så att eleverna kan granska vad de har lärt sig under lektionen och stärka sina kunskaper. På samma sätt kan det virtuella klassrummet vara ett viktigt verktyg om du vill informera om ämnen innan en klass eller kurs börjar, ett koncept som den brittiska utbildningsexperten James Nottingham kallar "förhandsstudier". Genom att lägga till videor och texter, ställa frågor via undersökningar och engagera elever i onlinediskussioner, kan du öka deras intresse för ett ämne innan själva undervisningen börjar. Förhandsgranskning gör det även möjligt för dig att utvärdera hur mycket eleverna redan kan om ett ämne, och du kan skräddarsy undervisningen så att den hamnar på rätt nivå redan från början. Det virtuella klassrummet kan även användas för att ge återkoppling till eleverna. Elever kan skicka in arbeten online och få kommentarer och råd innan nästa lektion, och de kan se dina kommentarer i online-diskussioner och bloggar. Även om det virtuella klassrummet kan förbättra inlärningsupplevelsen, saknas nyanserna som man får med personlig undervisning.

6 6 Strategier som används En översikt över de strategier som används i det blandade klassrummet Det idealiska blandade klassrummet Det blandade klassrummet ger lärare möjlighet att omsätta synlig inlärning och formativ bedömning i praktiken. Det finns ett antal utbildningsteorier som anses vara framgångsrika idag, men vi får sällan se exempel på hur dessa olika teorier fungerar tillsammans. Det idealiska blandade klassrummet kombinerar tre av de populäraste undervisningsteorierna i ett enhetligt angreppssätt som kan förbättra undervisningen och inlärningen i skolan. 1. Synligt lärande Synligt lärande är ett begrepp som myntades och utvecklades av John Hattie, professor i pedagogik vid universitetet i Melbourne. Han säger att synlig undervisning och synligt lärande sker "när lärare ser undervisning genom elevernas ögon och när eleverna ser sig som sina egna lärare." I synligt lärande måste du lägga upp undervisningen så att du vet vad dina elever har förstått, och sedan dela med dig av den här informationen till dem så att de vet hur de ska gå vidare för att uppnå framsteg. I synligt lärande måste du göra utbildningsmålen tydliga för eleverna, inte bara i början av inlärningsprocessen utan under hela utbildningen så att de kan överträffa förväntningarna.

7 Det blandade klassrummet 7 Sätt kunskaperna i första rummet! De ekonomiska fördelarna med blandad inlärning visas tydligt i 2012 NESTA-rapport "Decoding learning": The Proof, Promise and Potential of digital education". Rapporten visar att teknik fungerar i klassrummet när "kunskaperna sätts i första rummet." Rapporten konstaterar: "Vi har visat hur olika tekniker kan förbättra inlärningen genom att förhöja och sammanbinda bevisat effektiva inlärningsaktiviteter. Det här är vad det blandade klassrummet handlar om: att använda tillgänglig teknik för att sätta inlärning i första rummet genom att kombinera blandad inlärning, synligt lärande och utvecklande utvärdering. 2. Formativ bedömning Formativ bedömning handlar om att ge eleverna kontinuerlig och aktuell återkoppling på deras arbete, så att de tydligt kan se var de befinner sig och vad de behöver förbättra. Dylan Wiliam, professor emeritus i pedagogik vid University of London, har beskrivit fem formativa bedömningsstrategier som behövs för att förbättra elevernas inlärning: 1. Klargör och dela inlärningsintentioner och framgångskriterier med dina elever 2. Diskutera och skapa uppgifter och aktiviteter som visar att kunskaperna har fastnat 3. Ge återkoppling till eleverna så att de kan förbättra sina kunskaper 4. Aktivera eleverna och låt dem fungera som instruktionsresurser för varandra 5. Uppmuntra eleverna att ta makten över sin egen inlärning 3. Blandad inlärning Blandad inlärning är en kombination av ett fysiskt klassrum och ett virtuellt undervisnings- och inlärningsklassrum. En av de mest utförliga analyserna av blandad inlärning har gjorts av utbildningsforskare Michael B. Horn på Christensen Institute. Han definierar blandad inlärning som inlärning som sker både i det virtuella och det fysiska klassrummet. Eleverna har viss kontroll över tid, plats, inriktning och takt för inlärningen. Blandad inlärning innebär att sammanbinda virtuell inlärning med en traditionell skolmiljö. Ett av de mest välkända exemplen på blandad inlärning är det omvända klassrummet. Se sidan 20 för mer information. De flesta blandade inlärningsmodellerna har utvecklats som ett sätt för skolor att skära ned kostnaderna eller erbjuda ett större utbud av kurser till elever. De fokuserar på skolans arbetssätt och den teknik som krävs.

8 8 Välj din blandning an l o a sk I traditionell undervisning kan det vara svårt för lärarna att följa upp hemläxor. Resultatet blir då att skolaktiviteter ofta kopplas bort från hemläxorna. Lärare som vill försöka överlappa glappet mellan inlärningsaktiviteterna i skolan och hemma använder ofta virtuella klassrum. Det här gör att lärare och elever får möjligheten att ha kontakt när de inte ses i det fysiska klassrummet och kan dela idéer, information och återkoppling - från lärare till elev, elev till lärare och mellan elever. Lösningen är att utnyttja fördelen med överlappande undervisningsplatser, som illustreras i diagrammet nedan. he m Det blandade klassrummet m

9 Överlappande aktiviteter: Det blandade klassrummet 9 online-diskussioner Det finns en gemensam begränsning med det fysiska klassrummet som betonas av Dylan Wiliam. Han påpekar att lärare ofta förväntar sig ett svar bara några sekunder efter att de har ställt en fråga i klassrummet. Men många elever behöver lite tid för att tänka igenom frågan, reflektera över den och formulera ett svar innan de vågar uttrycka sig. Det är därför många ofta undviker att vara med i diskussionerna i klassrummet. Det finns många tekniker som kan användas för att ge elever lite mer tid att reflektera och formulera svar. En av dessa är diskussioner i det virtuella klassrummet. Dessa är ofta som mest effektiva när de börjar i klassrummet och fortsätter online (eller tvärtom). Lärare som använder den här metoden berättar att eleverna är aktivare i diskussionerna på nätet och att de är bättre förberedda på nästa lektion i det fysiska klassrummet. Med diskussioner på nätet kan läraren också se hur inlärningsresultaten förbättras mellan lektionerna. Kommentarerna gör att du enkelt kan utvärdera exakt vilka ämnen och missuppfattningar som bör klargöras för hela klassen. Du kan ta upp dem i det fysiska klassrummet när du har allas uppmärksamhet. Det här gör det möjligt att diskutera något som John Hattie tar upp i sin bok Visible Learning for Teachers. "En av de viktigaste insikterna läraren måste ha om varje elev är att förstå hur han eller hon tänker", konstaterar Hattie. Diskussioner före eller efter en lektion gör att du regelbundet kan utvärdera dina elevers åsikter och känslor om undervisningen och ämnet. En av de viktigaste insikterna läraren måste ha om varje elev är att förstå hur han eller hon tänker. - John Hattie Gräva djupare Diskussioner online är ett exempel på hur en lärare kan använda både det fysiska och det virtuella klassrummet för att förbättra undervisningsupplevelsen för eleverna. I fallstudierna i det här dokumentet tar vi upp två undervisningsmetoder som använder överlappningen mellan klassrummen.

10 10 Utveckla läsförståelse i det blandade klassrummet En djupare insikt i hur man kan arbeta med läsförståelse i det blandade klassrummet Arbeta med läsförståelse i det blandade klassrummet Stine undervisar 11- och 12-åriga elever på en grundskola i Norge. I det här exemplet använder hon det blandade klassrummet för att arbeta med läsförståelse, ordförråd och skrivkunskaper. Stine skapade en studieplan som inkluderade strategier för att utvärdera elevernas förståelse. När klassen läste boken Veneziamysteriet av Bjørn Sortland använde Stine ett antal tekniker för att arbeta med läsförståelse. Under en treveckorsperiod läste eleverna, lärde sig nya ord och diskuterade de koncept som presenterades. I slutet av de tre veckorna fick de skriva egna berättelser som avgjorde deras slutgiltiga sammanfattande bedömning. Projektet hade tydligt uppsatta och definierade mål. Eleverna ska kunna reflektera vad de läser, uppvisa en förståelse för de koncept som presenteras i boken och uttrycka sina egna åsikter.

11 Det blandade klassrummet 11 Veneziamysteriet i det blandade klassrummet Alla elever har tillgång till internet hemma och det finns flera datorer att använda i klassrummet. Stine använder itslearningplattformen som ett virtuellt klassrum, men koncepten kan användas med alla lärplattformar. Tidslinjen visar några aktiviteter som Stine använder när hon arbetar med läsförståelse.

12 12 [ Det fysiska klassrummet ] Veneziamysteriet i det blandade klassrummet Läsa högt Stine läser första kapitlet i boken samtidigt som barnen följer med i sina egna böcker. Hon spelar in uppläsningen och gör den tillgänglig i lärplattformen för de elever som missade lektionen eller vill lyssna på den igen. Klassdiskussioner Stine börjar med att påbörja en klassdiskussion baserat på frågorna som hon ställde i det virtuella klassrummet. Hon sammanfattar handlingen i boken och frågar: Vad tror du händer i Venedig? Förberedelse Vecka 1 Resurser Stine laddar upp allt elektroniskt undervisningsinnehåll till itslearning. Hon kan välja vilka resurser som ska vara synliga för eleverna och vilka som ska visas senare. Online-diskussioner Eleverna arbetar online efter lektionen för att fortsätta diskussionen som startade i klassrummet. Stine övervakar diskussionen och kommenterar när det behövs. Planering Stine fördelar aktiviteterna mellan det fysiska och det virtuella klassrummet, och försöker hitta platser där de överlappar varandra. Undersökning innan lektion Innan den första lektionen ber Stine sina elever att svara på en enkel undersökning. Svaren ger värdefull information om hur mycket de redan kan om ämnet. Ordförrådskorsord Eleverna skapar, utbyter och slutför varandras korsord för att testa nya ord. Bloggar Eleverna skriver ett inlägg i sin blogg där de sammanfattar bokens första kapitel. De ska även kommentera andra elevers blogginlägg. Stine kan lägga till formativa kommentarer om det skulle behövas. [ Det virituella klassrummet ]

13 13 [ det fysiska klassrummet ] Bloggbedömning Stine visar några av elevernas blogginlägg inför hela klassen. De tittar på kommentarerna som sedan leder till en diskussion där hela klassen deltar. Planera berättelser Eleverna arbetar två och två eller i små grupper för att diskutera sina historier. De hänvisar till sina blogginlägg och kommentarerna som de fick när de utforskade idéerna tillsammans med sin partner. Sedan arbetar de ensamma för att ta fram ett utkast till berättelsen. Ordförrådsgranskning Stine visar korsorden som eleverna har arbetat med online och klassen slutför dem sedan tillsammans. Eftersom eleverna redan har arbetat med korsorden i det virtuella klassrummet är det troligare att fler deltar i gruppaktiviteten i klassrummet. Multimedia Stine väljer några av resurserna som eleverna lagt till i itslearning och ber dem presentera dem i klassrummet och motivera sina val. Vecka 2 Vecka 3 Multimedia Stine ber sina elever att hitta information om Venedig såsom bilder, videor och intressanta fakta. Eleverna lägger upp vad de hittar på en delad sida i itslearning så att alla i klassen kan se. Online-diskussioner Stine påbörjar en online-diskussion. Hon väljer en scen ur boken och frågar vilka andra val rollfigurerna hade, och varför författaren fattade de beslut som han gjorde. Det virtuella klassrummet är användbart här eftersom ämnet är komplext och det ger eleverna mer tid att tänka över sina svar. Bloggar Här sammanfattar eleverna sina idéer för berättelsen de ska skriva i slutet av kursen. Eleverna uppmuntras att kommentera varandras idéer och Stine kan lägga till formativa kommentarer. Berättelser Eleverna skriver sina berättelser. De lägger upp dem online, antingen som text, ljud eller video. Stine avgör sedan om hon ska betygssätta historien som den är eller lägga till formativa kommentarer och be eleven göra ändringar innan arbetet slutförs. De slutliga betygen och kommentarerna läggs automatiskt till i elevens betygsbok i itslearning. [ Det virtuella klassrummet ]

14 14 Sammanfattning av Veneziamysteriet Stine planerar noggrant sin undervisning och delar in aktiviteterna så att de passar i både det fysiska klassrummet och det virtuella klassrummet. I det fysiska klassrummet läser hon högt, och grupp- och klassdiskussionerna fångar elevernas intresse och idéer utvecklas som alla har nytta av. Hon använder sig av par- och grupparbete för att finjustera diskussionerna och underlätta studiekamratsinlärning. Hon använder det virtuella klassrummet huvudsakligen för att utöka aktiviteterna och på så sätt ge eleverna tid att tänka över sina svar. De här diskussionerna, bloggarna och digitala resurserna ger Stine viktig insikt i hur mycket elevernas kunskaper har utvecklats. Det är viktigt repetitionsmaterial för eleverna. Stine använder båda metoderna när hon undervisar i ordförråd. I det virtuella klassrummet arbetar eleverna på egen hand med uppgifterna. Stine använder sedan informationen hon får från resultatet av det här arbetet för att avgöra vilka delar som ska utvecklas och förklaras i det fysiska klassrummet. Det här är en viktig del av synligt lärande. Återkopplingen som Stine får från arbetet i det virtuella klassrummet ger henne mer information om elevernas förståelse och framsteg och hon kan justera undervisningen efter det. Utvecklande utvärdering sker i båda klassrummen. I det fysiska klassrummet ger Stine återkoppling till hela gruppen. I det virtuella klassrummet återkopplar hon via bloggar och diskussioner som varje elev kan följa. Hon använder även det första utkastet av elevernas uppgifter till att ge specifik och enskild återkoppling till varje elev. På så sätt kan hon ge kontinuerlig återkoppling. Enligt Stine byter eleverna miljö från det fysiska klassrummet till det virtuella klassrummet utan problem. De flesta eleverna är redan vana att vara online och använder Facebook, läser bloggar och liknande och det går snabbt att överföra de här kunskaperna till utbildningen. De använder även det virtuella klassrummet för att dela resurser, idéer, åsikter och material något som många redan gör online. Stine anser även att det här arbetssättet gör det möjligt att interagera med eleverna på en djupare nivå än om hon bara använde sig av ett klassrum. Några av hennes mindre engagerade elever arbetar hårdare än vanligt och hon kan ge tid, uppmärksamhet och återkoppling till enskilda elever.

15 15 Läsning i hemmets lugna vrå Klassrumsdiskussioner och formativ feedback Grupparbete för att ta fram fakta om Venedig

16 16 Skapa kreativitet med det blandade klassrummet En djupare insikt i hur man kan undervisa i fysik i det blandade klassrummet Skapa kreativitet med det blandade klassrummet Mattias undervisar 15-åringar i en skola i Sverige och han använder sig av det blandade klassrummet för att hjälpa eleverna att utveckla de kunskaper som krävs för att utföra experiment och lämna in uppgifter. I det här exemplet visar vi de första tre veckorna av kursen kombinerat med ett antal tekniker och aktiviteter som Mattias använder under kursen. Eleverna analyserar labbrapporterna som gjorts av tidigare elever och utvecklar sin förståelse för nya koncept och ord. De skapar och genomför egna experiment och övar på att skriva en labbrapport för första gången. I slutet av kursen får varje elev ett betyg baserat på antalet labbrapporter som de har gjort. Mattias undervisar varje grupp med elever två gånger i veckan. Det innebär att han måste utnyttja klassrumstiden han har med sina elever. Han använder det virtuella klassrummet för att säkerställa att eleverna är fokuserade även när de inte är i klassrummet och han gör det möjligt för dem att läsa fysik de dagar de inte har lektioner.

17 Det blandade klassrummet 17 Undervisa i fysik i det blandade klassrummet Alla elever har tillgång till internet hemma och de flesta har bärbara datorer som de tar med sig till lektionen. Det finns sex stationära datorer tillgängliga i klassrummet. Mattias använder itslearning-plattformen som ett virtuellt klassrum, men koncepten kan användas på alla lärplattformar. Tidslinjen visar några aktiviteter som Mattias använder när han undervisar i fysik.

18 [ Det fysiska klassrummet ] Undervisa i fysik i det blandade klassrummet Utbildningsmål och utvärderingskriterier Mattias förklarar utbildningsmålen och utvärderingskriterierna för hela klassen. Den viktigaste uppgiften är labbrapporten och han delar in eleverna i grupper så att de får analysera labbrapporter från tidigare elever (anonyma) och betygssätta dem. Videopresentationer Mattias visar berg-och-dalbane-videon under lektionen. Han ber eleverna att berätta vilka fysiska koncept de ser. Han hänvisar till ordlistan från undersökningen och förklarar sedan mekanismen bakom en berg-och-dal-bana. Förberedelse Vecka 1 Planering Mattias har begränsat med tid för sina elever och måste därför få ut så mycket som möjligt av tiden i klassrummet och elevernas tid i det virtuella klassrummet. Han delar aktiviteterna mellan det fysiska och det virtuella klassrummet. Ordförråd och koncept: online-prov Mattias använder sig av listan med nya fysiktermer och koncept för att skapa ett online-test. Många av de här koncepten har använts under tidigare årskurser så han kan återanvända många av provfrågorna (med ändringar om det skulle behövas). Eleverna slutför sedan provet i det virtuella klassrummet. De ser sina resultat direkt och uppmuntras att kontrollera vad de gjort fel. Förberedelse Mattias laddar upp allt elektroniskt material till itslearning, inklusive videor som hans elever ska titta på innan den första lektionen. Han kan välja vilka resurser som ska vara synliga för eleverna och vilka som ska visas senare. Förberedelsevideor En vecka före den första lektionen lägger Mattias upp en video med en bergoch-dal-bana till en anonym undersökning i itslearning. Eleverna ombes titta på videon och sedan anteckna de fysiktermer eller koncept som de tror är relevanta i filmen. Den första labbrapporten Eleverna skriver och lämnar in en labbrapport som en uppgift i itslearning om de experiment som de har gjort under lektionerna. [ Det virtuella klassrummet]

19 [ Det fysiska klassrummet ] Undervisning i små grupper Eleverna arbetar tillsammans i små grupper för att skapa digitala provfrågor om de nya orden och koncepten. Korsord Före lektionen skapar Mattias ett korsord i itslearning där han använder de ord och koncept som presenterades under föregående vecka. Eleverna arbetar i par för att slutföra korsordet. Ordförrådsgranskning Innan lektionen granskar Mattias resultaten från ordförråd- och konceptprovet. Han ser då om det finns något koncept som många i klassen uppfattar som svårt och tar upp det på lektionen. Videor Eleverna spelar in sina experiment med hjälp av en webbkamera. De laddar sedan upp videorna till itslearning så att de kan titta på dem när de skriver sina labbrapporter. Videorna delas ofta med föräldrar och andra elever så att de kan titta på varandras experiment. Experiment Eleverna slutför sina experiment i klassrummet. Därefter arbetar de i små grupper för att diskutera framgångar och motgångar, och tittar på orsakerna. Vecka 2 Vecka 3 Digitalt prov Mattias använder elevernas provfrågor för att skapa ett digitalt prov för hela klassen. Han kan även skapa två olika prov för att särskilja aktiviteten. Mindre duktiga elever kan exempelvis svara på frågorna 1-10 och lite duktigare elever får svara på frågorna Återkoppling på labbrapporterna Mattias ger återkoppling till eleverna via det virtuella klassrummet. Även om rapporten är klar fokuserar han på vad eleverna behöver förbättra för att kunna leverera en bättre rapport nästa gång. Skriva rapporten Eleverna slutför och lämnar in sina labbrapporter i det virtuella klassrummet. När de skriver hänvisar de till videon de spelade in under sitt experiment och andra undervisningsresurser i itslearning. Mattias utvärderar rapporterna och ger återkoppling via det virtuella klassrummet. De slutliga betygen och kommentarerna läggs automatiskt till i elevens betygsbok i itslearning. [ det virtuella klassrummet ]

20 20 Undervisa i fysik i det blandade klassrummet: sammanfattning Mattias använder det fysiska klassrummet för att förklara utbildningsmålen och utvärderingskriterierna för hela klassen. För att befästa kunskaperna ber han eleverna att analysera och betygssätta tidigare (anonyma) elevers arbeten, vilket gör att eleverna måste titta på arbetena ur lärarens synvinkel. Det fysiska klassrummet används även för att undervisa i koncept och idéer. För att säkerställa att informationen är relevant för större delen av klassen använder Mattias information från tidigare övningar som eleverna gjort i det virtuella klassrummet. Det fysiska klassrummet fungerar även bra för grupparbeten där eleverna kan dela idéer och experiment som bara kan utföras med rätt labbutrustning och övervakning. Läraren eller diskussioner med andra elever kan även ge direkt utvecklande återkoppling. I det virtuella klassrummet kan återkopplingen ske direkt (exempelvis för prov) eller vid ett senare tillfälle. Men all återkoppling i det virtuella klassrummet samlas in och kan granskas av eleven när det behövs. Eftersom Mattias bara träffar sina elever två gånger i veckan, använder han det virtuella klassrummet som en länk mellan lektionerna. På så sätt kan hans elever fokusera på kursen även de dagar som de läser andra ämnen. Det här inkluderar koncept- och ordförrådsarbete som bekräftar att eleverna har rätt kunskaper och kan förbereda sig inför nästa lektion genom att titta på videor eller förbereda och skicka in planering av experiment. Mattias försöker hitta möjligheter att överlappa de två typerna av klassrum. Eleverna kan exempelvis förbereda frågor till de andra eleverna i det fysiska klassrummet. Mattias kan sedan sortera de här frågorna och ta med de bästa i ett prov som alla får göra hemma i det virtuella klassrummet. Han spelar även in videor med de experiment som gjorts i klassrummet och delar dem på lärplattformen så att eleverna kan titta på dem hemma. På så sätt kan eleverna tydligt se kopplingen mellan det arbete som görs i de två olika miljöerna. Det omvända klassrummet Både Stine och Mattias använder delar från en av de mest populära blandade inlärningsmodellerna: det omvända klassrummet. Ett av huvudmålen med det omvända klassrummet är att ge lärare mer tid att arbeta med enskilda elever i det fysiska klassrummet och se till att eleverna är bättre förberedda för arbete i det fysiska klassrummet. I det omvända klassrummet gör läraren undervisningsmaterialet oftast video men även exempelvis PDFfiler tillgängligt i det virtuella klassrummet så att eleverna kan arbeta med det hemma. Läraren använder sedan det fysiska klassrummet för att arbeta vidare med eventuella frågor och problem som eleverna har.

21 Det blandade klassrummet 21 Använder tiden i klassrummet för feedback Onlineaktiviteter förberedelser inför nästa lektion Elever visar sina förkunskaper av ett ämne

22 22 Referenser och ytterligare läsning Bibliografi En lista över källor och ytterligare läsning Bergman, Jonathan & Sams, Aaron (2012): Why Flipped Classrooms Are Here to Stay, Retrieved June 2, 2013 from Christensen, C., Horn, M. & Staker, H. (2013): Is K 12 blended learning disruptive? An introduction of the theory of hybrids - Retrieved April 30, 2013 from hybrids/ Corey, Murray (2013): Mapping the Benefits and Potential Drawbacks of the Flipped Classroom, Evans, Darren (2012), Teacher and technology fused, TesConnect, Retrieved April 30, 2013 from co.uk/article.aspx?storycode=

23 Det blandade klassrummet 23 Gimbar, Katie (2011): Video: Katie Gimbar s Flipped Classroom - why it has to be me!, Retrieved June 20, 2013 from Hattie, John (2012): Visible learning for teachers, Routledge, NY, USA Horn, Michael B (2012): 10 Predictions for Blended Learning in 2013, The Journal, Retrieved April 30, 2013 from itslearning (2012): Blended learning and learning platforms, Retrieved April 30, 2013 from whitepaper-blended-learning-and-learningplatforms itslearning (2012): Making assessment for learning work, Retrived from Kanuka, Heater og Garrison, Randy D. (2004): «Blended learning: Uncovering its transformative potential in higher education», University of Calgary Lythe, Tista (2013), Video: Visible Learning plus video resource, Retrieved June 20, 2013 from visiblelearningplus.com/news/visible-learning-plus-videoresource McCammon, Lodge (2013): FIZZ Professional Development Programs and Resources, Retrieved June 20, 2013 from NESTA (2012) Decoding learning: The Proof, Promise and Potential of digital education, Retrieved June 20, 2013 from learning_report Nottingham, James (2013), Encouraging-Learning, Routledge, NY, USA Staker, Heather & Horn, Michael B. (2012), Classifying K 12 Blended learning, Clayton Christensen Institute, CA, USA, Retrieved June 20, 2013 from christenseninstitute.org/?publications=classifying-k-12- blended-learning-2 Staker, Heather (2012): Video: Is K-12 Blended Learning Disruptive? Retrieved June 20, 2013 from christenseninstitute.org/13020/ Stein, Elisabeth (2013), Data: More Than Just a Four-Letter Word, Retrieved June 20, 2013 from articles/2013/01/22/tln_stein_data.html Tucker, Catlin (2011), Video: Online Discussions (Part 4): Your Role, Weaving Strategies and Assessing It All, ( bit.ly/ucasgy ) Tucker, Catlin (2012), Blended Learning, Thousand Oaks, CA, Corwin Wiliam, Dylan (2011), Embedded formative assessment, Solution Tree Press, IN, USA

24 itslearning är utformat för lärare och hur de vill undervisa, en molnbaserad plattform som sammanbinder lärare, elever, föräldrar och skolledare - både i och utanför klassrummet. Den erbjuder lärare en mängd olika sätt att skapa engagerande lektioner och resurser, gör det enkelt att dela material, och automatiserar rutinuppgifterna så att lärarna får mer tid över till sina elever. itslearning är en molnbaserad plattform som är enkel att skapa och underhålla, och används av miljontals lärare, elever, administrativ personal och föräldrar runt om i världen Den finns på alla utbildningsnivåer, från förskolor till universitet, och hjälper till att göra undervisningen mer inspirerande och utbildningen mer givande för eleverna. På itslearning kan vi stolt säga att vi förstår behoven inom utbildning. Mer än 20 procent av vår personal har arbetat som lärare och vi hittas ofta i klassrummet, där vi lär oss av lärare. Vi tillhandahåller fullständig service till utbildningsinstitutioner, från enkla träningslektioner till fullskaliga implementeringsprojekt. Företaget grundades 1999 och har sitt huvudkontor i Bergen, Norge, och kontor i London, Birmingham, Berlin, Paris, Mulhouse, Malmö, Enschede, Helsingfors och Boston. Hjälper lärare att samarbeta med sina kollegor Huvudkontor i Sverige itslearning AB, Djäknegatan Malmö info.se@itslearning.com

Sex enkla steg. Kom igång med itslearning - en lärarhandledning

Sex enkla steg. Kom igång med itslearning - en lärarhandledning Sex enkla steg Kom igång med itslearning - en lärarhandledning Välkommen till itslearning! Vi hoppas att du kommer ha stor nytta av plattformen Börja med... att logga in itslearning är en pedagogisk lärplattform

Läs mer

Sex enkla steg. Kom igång med itslearning - en lärarhandledning

Sex enkla steg. Kom igång med itslearning - en lärarhandledning Sex enkla steg Kom igång med itslearning - en lärarhandledning Välkommen till itslearning! Vi hoppas att du kommer ha stor nytta av plattformen itslearning är en pedagogisk lärplattform skapad för lärare,

Läs mer

ELEVCENTRERAD UNDERVISNING- SÅ BLIR ELEVEN MER DELAKTIG I SIN UNDERVISNING

ELEVCENTRERAD UNDERVISNING- SÅ BLIR ELEVEN MER DELAKTIG I SIN UNDERVISNING ELEVCENTRERAD UNDERVISNING- SÅ BLIR ELEVEN MER DELAKTIG I SIN UNDERVISNING Fokuserar på vad eleven verkligen har lärt sig Elevcentrerad undervisning Innehåll På många sätt kan det kännas onödigt att tala

Läs mer

Formativ bedömning i matematikklassrummet

Formativ bedömning i matematikklassrummet Modul: Taluppfattning och tals användning Del 4: Formativ bedömning Formativ bedömning i matematikklassrummet Peter Nyström, NCM Termen bedömning, eller pedagogisk bedömning kan uppfattas väldigt olika,

Läs mer

Formativ bedömning i matematikklassrummet

Formativ bedömning i matematikklassrummet Modul: Problemlösning Del 5: Bedömning i problemlösning Formativ bedömning i matematikklassrummet Peter Nyström (2012) Originalartikel från modul, Taluppfattning och tals användning, åk 1-3 Termen bedömning,

Läs mer

Anpassa undervisningen efter lärstilar med hjälp av en lärplattform

Anpassa undervisningen efter lärstilar med hjälp av en lärplattform 1 Anpassa undervisningen efter lärstilar med hjälp av en lärplattform Anpassa undervisningen efter lärstilar med hjälp av en lärplattform multipla intelligenser - En praktisk handledning itslearning AB

Läs mer

Blended learning och lärplattformar. Komplettera din undervisning!

Blended learning och lärplattformar. Komplettera din undervisning! Blended learning och lärplattformar Komplettera din undervisning! itslearning AB, 2013 Vad är blended learning? Med online-teknologin förändras det moderna klassrummet - och en av de största förändringarna

Läs mer

Reviderad pedagogisk metodik

Reviderad pedagogisk metodik Reviderad pedagogisk metodik för lärare i undervisning av nationell och europeisk litteratur med stöd av interaktiva ITverktyg FÖRKORTAD VERSION Introduktion Denna slutliga versionen av dokumentet har

Läs mer

Bedömning för lärande

Bedömning för lärande Bedömning för lärande Workshop för rektorer Med BFL-glasögon i klassrummen 2013-09-19 Mål med dagen: Bidra med tankar om vad man som rektor kan se, fråga efter och följa upp i arbetet med bedömning för

Läs mer

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)!

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger

Läs mer

lärande i klassrummet?

lärande i klassrummet? Vad säger forskningen om Vad säger forskningen om lärande i lärande i klassrummet? klassrummet? Vad är BfL? Fem strategier Andreia Balan Andreia Balan Utgångspunkter Förändrad kunskapssyn - lärande är

Läs mer

Bedömning. Formativ bedömning - en väg till bättre lärande. Formativ bedömning. Formativ bedömning. Visible teaching - visible learning

Bedömning. Formativ bedömning - en väg till bättre lärande. Formativ bedömning. Formativ bedömning. Visible teaching - visible learning Formativ bedömning - en väg till bättre lärande Inger Ridderlind Stina Hallén www.prim-gruppen.se Bedömning Bedömning av kunskap - summativ Bedömning för kunskap - formativ Från att mäta kunskap till pedagogisk

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Hagaskolans IT-plan. Hur jobbar du med kommunikation på dina lektioner?

Hagaskolans IT-plan. Hur jobbar du med kommunikation på dina lektioner? Hagaskolans IT-plan På Hagaskolan är IT ett naturligt inslag i den pedagogiska verksamheten. Eleverna i årskurserna F-5 använder både datorer och ipads för att lära sig läsa och skriva, för att stimulera

Läs mer

Hur kan skolledare skapa förutsättningar för ett formativt förhållningssätt hos sina lärare?

Hur kan skolledare skapa förutsättningar för ett formativt förhållningssätt hos sina lärare? Hur kan skolledare skapa förutsättningar för ett formativt förhållningssätt hos sina lärare? Förståelse för vad ett formativt förhållningssätt innebär Förståelse för vad ett formativt förhållningssätt

Läs mer

Förstår studenter vad jag säger? Svar på minuten. Att använda mobiltelefoner för direkt studentåterkoppling

Förstår studenter vad jag säger? Svar på minuten. Att använda mobiltelefoner för direkt studentåterkoppling Förstår studenter vad jag säger? Svar på minuten. Att använda mobiltelefoner för direkt studentåterkoppling Annika Andersson, Kalle Räisänen, Anders Avdic - Informatik, Handelshögskolan 2012-10-25 1 Agenda

Läs mer

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter!

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! VT-16 Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA

Läs mer

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter!

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning Rapport 2012:10 Läsundervisning inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning För att klara av studierna och nå en hög måluppfyllelse är det viktigt att eleverna har en god läsförmåga.

Läs mer

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger - att lära av varandra".

Läs mer

AEC 7 Ch 1-3. 1 av 10. Detta ska du kunna (= konkretisering)

AEC 7 Ch 1-3. 1 av 10. Detta ska du kunna (= konkretisering) AEC 7 Ch 1-3 Nu är det dags att repetera en del av det du lärde dig i franska under år 6 - och så går vi förstås vidare så att du utvecklar din språkliga förmåga i franska. Detta ska du kunna (= konkretisering)

Läs mer

Verktyg för Individanpassad SFI

Verktyg för Individanpassad SFI Verktyg för Individanpassad SFI Inbjudan till konferens i Stockholm den 24-25 januari 2011 TALARE Lunds kommun Eva Leijon Burlövs kommun Thérèse Stringer och författare Nacka kommun Viveca Schön Utbildningscentrum

Läs mer

Projektplan. Pedagogisk utveckling och förnyelse av campusundervisning med stöd av informations och kommunikationstekniker

Projektplan. Pedagogisk utveckling och förnyelse av campusundervisning med stöd av informations och kommunikationstekniker Sida: 1 (6) Projektplan Pedagogisk utveckling och förnyelse av campusundervisning med stöd av informations och kommunikationstekniker Sida: 2 (6) Innehåll 1 Mål... Fel! Bokmärket är inte definierat. 1.1

Läs mer

Hur lär barn bäst? Mats Ekholm Karlstads universitet

Hur lär barn bäst? Mats Ekholm Karlstads universitet Hur lär barn bäst? Mats Ekholm Karlstads universitet Ståndpunkter som gäller de ungas motivation o För att lära bra behöver de unga belönas för vad de gör. Betyg är den främsta sporren för lärande. o För

Läs mer

GRUNDSKOLA FÖR ÅRSKURS 4 9

GRUNDSKOLA FÖR ÅRSKURS 4 9 GRUNDSKOLA FÖR ÅRSKURS 4 9 Vad är viktigt att lära sig när framtiden ständigt förändras? att sakta in. Hur kommer framtiden egentligen se ut? Vad kommer vi att jobba med? Vad är viktigt att våra barn blir

Läs mer

Jörgen From, Umeå universitet

Jörgen From, Umeå universitet Jörgen From, Umeå universitet FJÄRRUNDERVISNING = PEDAGOGISK UTVECKLING! Jörgen From Pedagogiska institutionen I KORTA DRAG Fjärrundervisning: Innebär pedagogisk utveckling Innebär skolutveckling Är en

Läs mer

1 Vilket år är du född? 2 Går du i grundskolan eller gymnasieskolan? Grundskolan. 3 Hur trivs du. 4 Vad tycker du om följande i din skola?

1 Vilket år är du född? 2 Går du i grundskolan eller gymnasieskolan? Grundskolan. 3 Hur trivs du. 4 Vad tycker du om följande i din skola? 1 Vilket år är du född? 2 Går du i grundskolan eller gymnasieskolan? Grundskolan Gymnasieskolan Går inte i grund- eller gymnasieskola. Du behöver inte svara på fler frågor. Viktigt, skicka ändå in blanketten!

Läs mer

Kvalitet 2014. Resultat: Ängelholm total

Kvalitet 2014. Resultat: Ängelholm total Kvalitet 2014 Resultat: Ängelholm total 1 Innehåll: 2 INLEDNING 3 Om TÄNK OM KVALITET Denna rapport redovisar resultat från studien TÄNK OM KVALITET 2.0. Studien avser fånga elevers respektive lärares

Läs mer

3. Nyanserad och framåtriktad respons

3. Nyanserad och framåtriktad respons 3. Nyanserad och framåtriktad respons Respons är ett centralt begrepp inom bedömning för lärande. I den engelska forskningslitteraturen, och i viss mån även i Sverige, går den under namnet feedback. Det

Läs mer

Att utforska matematiken tillsammans strategier för inkluderande klassrumssamtal

Att utforska matematiken tillsammans strategier för inkluderande klassrumssamtal Att utforska matematiken tillsammans strategier för inkluderande klassrumssamtal - implementering av Talk Moves i en svensk kontext Lisa Dimming, Marita Lundström, Margareta Engvall & Karin Forslund Frykedal

Läs mer

Flipped Classroom med gamification som stöd för studentaktiverande undervisningsform

Flipped Classroom med gamification som stöd för studentaktiverande undervisningsform Slutrapport för TUFF-projektet 2017 Flipped Classroom med gamification som stöd för studentaktiverande undervisningsform Campus Gotland Projektdeltagare: Maria Fredriksson Avd för kvalitetsteknik Inst

Läs mer

UAL:en. Utvecklings- och arbetsplan för lärare 2013 2015 Komvux Malmö Södervärn

UAL:en. Utvecklings- och arbetsplan för lärare 2013 2015 Komvux Malmö Södervärn UAL:en Utvecklings- och arbetsplan för lärare 2013 2015 Komvux Malmö Södervärn Innehållsförteckning: Inledning 2 Förväntningar och förhoppningar 3 Årscykel 5 Lärarens egen utvecklingsplan 5 Medarbetarsamtal

Läs mer

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen.

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen. Kursrapport Bakgrundsinformation Kursens namn: Bild och lärande: Visuella kulturer och kommunikation Termin: 1 Ladokkod: BL202C Kursansvarig: Bjørn Wangen Antal registrerade studenter: 26 Antal studenter

Läs mer

Att väcka lust och intresse för fonetik med omvänt klassrum. Hugues Engel Romanska och klassiska institutionen

Att väcka lust och intresse för fonetik med omvänt klassrum. Hugues Engel Romanska och klassiska institutionen Att väcka lust och intresse för fonetik med omvänt klassrum Hugues Engel Romanska och klassiska institutionen hugues.engel@su.se Abstract Fonetik är en delkurs i allmän och fransk fonetik som ingår i kursen

Läs mer

UTBILDNINGSGUIDE FÖR FRAMGÅNGSRIK INLÄRNING

UTBILDNINGSGUIDE FÖR FRAMGÅNGSRIK INLÄRNING Silver Sidekicks Projekt UTBILDNINGSGUIDE FÖR FRAMGÅNGSRIK INLÄRNING Handbok för studerande 0. INNEHÅLL 0. Innehåll... 1 1. Introduktion... 2 2. Utbildnings utformning... 3 2.1. Övergripande målsättning...

Läs mer

2 0 1 5-2 0 1 6 Å K 6-9

2 0 1 5-2 0 1 6 Å K 6-9 2015-2016 ÅK 6-9 VARJE ELEV TILL NÄSTA NIVÅ! INNEHÅLL Vi på JENSEN grundskola brinner för ditt barns rätt till en bra skola. Vi ger eleverna det de behöver för att klara grundskolan med goda resultat och

Läs mer

NOKflex. Smartare matematikundervisning

NOKflex. Smartare matematikundervisning NOKflex Smartare matematikundervisning Med NOKflex får du tillgång till ett heltäckande interaktivt matematikläromedel som ger stöd både för elevens individuella lärande och för lärarledd undervisning.

Läs mer

2013-08-27. Gymnasielärare Doktorand, Linköpings universitet

2013-08-27. Gymnasielärare Doktorand, Linköpings universitet Gymnasielärare Doktorand, Linköpings universitet Simon Hjort Från forskningsöversikt till undervisningspraktik: Hur förbättra elevers studieresultat i skolan? Vilka faktorer påverkar elevers studieprestationer

Läs mer

Läraryrket 2025 hur ser framtiden ut? Teachers Lifelong Learning Network http://www.tellnet.eun.org

Läraryrket 2025 hur ser framtiden ut? Teachers Lifelong Learning Network http://www.tellnet.eun.org Läraryrket 2025 hur ser framtiden ut? Teachers Lifelong Learning Network http://www.tellnet.eun.org Läraryrket 2025 hur ser framtiden ut? Den här modulen har som mål att bidra till lärares kontinuerliga

Läs mer

ATT ANVÄNDA SPRÅK FÖR ATT LÄRA SIG OCH ATT LÄRA SIG ANVÄNDA SPRÅK

ATT ANVÄNDA SPRÅK FÖR ATT LÄRA SIG OCH ATT LÄRA SIG ANVÄNDA SPRÅK ATT ANVÄNDA SPRÅK FÖR ATT LÄRA SIG OCH ATT LÄRA SIG ANVÄNDA SPRÅK Liisa Suopanki Carin Söderberg Margaretha Biddle Framtiden är inte något som bara händer till en del danas och formges den genom våra handlingar

Läs mer

Rektor Fredrik Sundell och klasslärare Johanna Södergran Gerby skola, Vasa

Rektor Fredrik Sundell och klasslärare Johanna Södergran Gerby skola, Vasa Rektor Fredrik Sundell och klasslärare Johanna Södergran Gerby skola, Vasa Gerby skola 274 elever 21 lärare Ledande forskning och inspirerande pedagoger John Hattie James Nottingham Dylan Wiliam Carol

Läs mer

Anvisningar om etwinning-platsen

Anvisningar om etwinning-platsen Välkommen Anvisningar om etwinning-platsen Den här vägledningen har gjorts för Läraradministratörer som är nya på etwinning-platsen. Den är till hjälp för dig att: - Få tillgång din etwinning-plats - Redigera

Läs mer

Bedömning i matematikklassrummet

Bedömning i matematikklassrummet Modul: Algebra Del 3: Bedömning för utveckling av undervisningen i algebra Bedömning i matematikklassrummet Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping och Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet Bedömning är

Läs mer

1. Kunskapande för framtiden. - att se sin egen kunskapsutveckling och sin lärandeprocess

1. Kunskapande för framtiden. - att se sin egen kunskapsutveckling och sin lärandeprocess 1. Kunskapande för framtiden - att se sin egen kunskapsutveckling och sin lärandeprocess BFL = Bedömning för lärande IKT = Informations- och kommunikationsteknik SUA= Språkutvecklande arbetssätt IDAG Den

Läs mer

Synliggör ditt eget och elevernas arbete Digital kompetensdag 28 oktober 2014 AV-Media Kronoberg Elisabeth Jönsson

Synliggör ditt eget och elevernas arbete Digital kompetensdag 28 oktober 2014 AV-Media Kronoberg Elisabeth Jönsson Synliggör ditt eget och elevernas arbete Digital kompetensdag 28 oktober 2014 AV-Media Kronoberg Elisabeth Jönsson Synliggör ditt eget och elevernas arbete Vi står just nu mitt i en omvälvande samhällsutveckling.

Läs mer

Rådgivning, Kom igång och Fortbildning ingår alltid vid test och användning av våra digitala läromedel.

Rådgivning, Kom igång och Fortbildning ingår alltid vid test och användning av våra digitala läromedel. Rådgivning, Kom igång och Fortbildning ingår alltid vid test och användning av våra digitala läromedel. Så jobbar du med NOKflex i tre steg är ett digitalt läromedel som ger läraren stöd att undervisa

Läs mer

Vetenskaplig grund beprövad erfarenhet och evidens i praktiken

Vetenskaplig grund beprövad erfarenhet och evidens i praktiken Vetenskaplig grund beprövad erfarenhet och evidens i praktiken Bakgrund och uppdrag Skollagen 1 kap. 5 Utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Med det menas både undervisning

Läs mer

Frontermanual för Rektorsprogrammet

Frontermanual för Rektorsprogrammet Frontermanual för Rektorsprogrammet Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2010-04-27 Version: 1.0 1 Innehållsförteckning Vad är Fronter?... 3 Vilka behörigheter

Läs mer

Matematik och det nya medialandskapet

Matematik och det nya medialandskapet Matematik och det nya medialandskapet Per Jönsson, Malmö Högskola Thomas Lingefjärd, Göteborgs Universitet 27 januari 2010 Översikt Föränderligt medialandskap Lärande med nya medier Teknologi och programvara

Läs mer

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare Fibonacci / översättning från engelska IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare Riktlinjer för lärare Vad är det? Detta verktyg för självutvärdering sätter upp kriterier som gör det

Läs mer

Undersökning av digital kompetens i årskurs 7-9

Undersökning av digital kompetens i årskurs 7-9 Undersökning av digital kompetens i årskurs 7-9 2015 Monica Andersson, IT-pedagog 2015-12-29 Jag har kunnat få fler vänner genom att spela hemma, Att lära mig har blivit lättare och roligare, Jag kan ha

Läs mer

Digitalisering i skolan

Digitalisering i skolan Digitalisering i skolan 1 Frågeblanketten läses maskinellt. Vi ber dig därför att: Använda bläckpenna Markera dina svar med kryss, så här: Om du svarat fel täck hela rutan med det felaktiga krysset, så

Läs mer

Kursplaner E-Trainer E-Trainerutbildningen består av 6 st delkurser.

Kursplaner E-Trainer E-Trainerutbildningen består av 6 st delkurser. Kursplaner E-Trainer E-Trainerutbildningen består av 6 st delkurser. 1. IKT-pedagogisk översiktskurs 2. IKT-pedagogik 3. Från teori till praktik; den digitala lärmiljön 4. Kursproduktion 5. Planera och

Läs mer

Kurser i att skapa korta filmer som skall användas i undervisningen eller för instruktion och support.

Kurser i att skapa korta filmer som skall användas i undervisningen eller för instruktion och support. Kurser i att skapa korta filmer som skall användas i undervisningen eller för instruktion och support. Tre korta kursmoment som stödjer framtagande av material för det flippade klassrummet och att ge instruktion

Läs mer

En-elev-en-dator, Botkyrka kommun maj 2012. Elevenkäten besvaras senast fredagen den 1 Juni.

En-elev-en-dator, Botkyrka kommun maj 2012. Elevenkäten besvaras senast fredagen den 1 Juni. En-elev-en-dator, Botkyrka kommun maj 2012. Elevenkäten besvaras senast fredagen den 1 Juni. Genom att besvara den här enkäten bidrar du med viktig kunskap om en-till-en-projektet och hjälper oss att förbättra

Läs mer

GRUNDSKOLA FÖR ÅRSKURS 4 9

GRUNDSKOLA FÖR ÅRSKURS 4 9 GRUNDSKOLA FÖR ÅRSKURS 4 9 Fokus på kunskap och förmågor Världen är i ständig förändring. Teknikutvecklingen, klimatutmaningen och globaliseringen påverkar vår vardag och förändringstakten ser inte ut

Läs mer

Åhörarkopior Stefan Hertz föreläsning Expomedia konferens Psykisk (O) Hälsa - Samhällets barn & unga 2019

Åhörarkopior Stefan Hertz föreläsning Expomedia konferens Psykisk (O) Hälsa - Samhällets barn & unga 2019 Framgångsrik undervisning och ledarskap i besvärliga klasser och skolor En översikt Föreläsare: Stefan Hertz www.stefanhertz.se 1 Vem är jag Utbildad SO lärare Pappa Lärarutbildare Skolutvecklare Coach

Läs mer

Martin Luther King ett liv

Martin Luther King ett liv ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN TOMAS DÖMSTEDT Martin Luther King ett liv ORDLISTA Kapitel 2 åtskillnad (sida 6, rad 1) att hålla isär / dela på organisera sig (sida 7, rad 10) kämpa tillsammans / samarbeta

Läs mer

Visible teaching visible learning. Formativ bedömning en väg till bättre lärande

Visible teaching visible learning. Formativ bedömning en väg till bättre lärande Bedömning Summativ Formativ bedömning en väg till bättre lärande Gunilla Olofsson Formativ ------------------------------------------------- Bedömning som en integrerad del av lärandet Allsidig bedömning

Läs mer

Teknik gör det osynliga synligt

Teknik gör det osynliga synligt Kvalitetsgranskning sammanfattning 2014:04 Teknik gör det osynliga synligt Om kvaliteten i grundskolans teknikundervisning Sammanfattning Skolinspektionen har granskat kvaliteten i teknikundervisningen

Läs mer

Anna-Lena Godhe. Sylvana Sofkova Hashemi. docent i utbildningsvetenskap. lektor i pedagogik. Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande

Anna-Lena Godhe. Sylvana Sofkova Hashemi. docent i utbildningsvetenskap. lektor i pedagogik. Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande Anna-Lena Godhe lektor i pedagogik Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande Sylvana Sofkova Hashemi docent i utbildningsvetenskap Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Rik och

Läs mer

Hur kan vi studera effekterna av digitala läromedel? Åke Grönlund Örebro universitet

Hur kan vi studera effekterna av digitala läromedel? Åke Grönlund Örebro universitet Hur kan vi studera effekterna av digitala läromedel? Åke Grönlund Örebro universitet Skolverket 2013 Tillgången till datorer har ökat kraftigt sedan 2008 Inte mycket mer användning Många lärare upplever

Läs mer

Träff 1 1. Utse en diskussionsledare för dagens träff. Diskussionsledaren ser till att alla punkter (1 8) hinner behandlas.

Träff 1 1. Utse en diskussionsledare för dagens träff. Diskussionsledaren ser till att alla punkter (1 8) hinner behandlas. Träff 1 1. Utse en diskussionsledare för dagens träff. Diskussionsledaren ser till att alla punkter (1 8) hinner behandlas. 2. Diskutera kursuppläggningsförslaget. Bestäm veckor och tider för de olika

Läs mer

Inspiration och verktyg för att utveckla din undervisning

Inspiration och verktyg för att utveckla din undervisning Inspiration och verktyg för att utveckla din undervisning Med Learnifys enkla verktyg kan du och dina elever skapa och publicera egna digitala lärresurser, starta bloggar för till exempel tema, laborationer

Läs mer

Working with parents. Models for activities in science centres and museums

Working with parents. Models for activities in science centres and museums Working with parents. Models for activities in science centres and museums 1 Index PRATA OM VETENSKAP FLYTA OCH SJUNKA... 3 1. Kort översikt över workshopens aktiviteter... 3 2. Mål och syfte... 3 3. Viktiga

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Tips för att utbilda handledare med hjälp av Skolverkets webbaserade handledarutbildning. aplhandledare.skolverket.se

Tips för att utbilda handledare med hjälp av Skolverkets webbaserade handledarutbildning. aplhandledare.skolverket.se Tips för att utbilda handledare med hjälp av Skolverkets webbaserade handledarutbildning aplhandledare.skolverket.se Webbaserad handledarutbildning din roll som utbildare Du är viktig som utbildare av

Läs mer

Varför är Badges användbara?

Varför är Badges användbara? Guide för lärare Vad är en Open Badge? En badge är en digital bild som ger verifierbar information om prestationer, färdigheter, kompetenser eller en enskild persons kvalitéer. Det gör det möjligt att

Läs mer

TILL ÄMNESGRUPPEN. Ett upplägg för fem träffar. Vinster med kollegialt lärande

TILL ÄMNESGRUPPEN. Ett upplägg för fem träffar. Vinster med kollegialt lärande TILL ÄMNESGRUPPEN Tycker du att det skulle vara givande att läsa och arbeta med boken tillsammans med andra? Detta kapitel är tänkt som ett underlag för det kollegiala arbetet med att utveckla läsundervisningen.

Läs mer

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 I Lgr11 betonas att eleverna ska använda sina naturvetenskapliga kunskaper på olika sätt. Det formuleras som syften med undervisningen och sammanfattas i tre förmågor.

Läs mer

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 2:4. Skribenten vill antingen uttrycka en åsikt för att få andra att reagera, eller

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 2:4. Skribenten vill antingen uttrycka en åsikt för att få andra att reagera, eller Lektionen är skriven av Theres Farcher lärare i svenska och svenska som andraspråk. Hon har kopplat lektionen till Svenska Direkt 7 grundbok och studiebok. Svenska Direkt är skriven av Cecilia Peña, Lisa

Läs mer

Handelshögskola välkomnar integrerad undervisning, externa lärare driver på resultaten. European School of Management and Technology (ESMT)

Handelshögskola välkomnar integrerad undervisning, externa lärare driver på resultaten. European School of Management and Technology (ESMT) Handelshögskola välkomnar integrerad undervisning, externa lärare driver på resultaten ESMT (European School of Management and Technology) strävar efter att ge sina studenter den optimala inlärningsupplevelsen.

Läs mer

Arbeta med Formativ bedömning. Hur lärplattformar kan hjälpa stressade lärare att arbeta med formativ bedömning

Arbeta med Formativ bedömning. Hur lärplattformar kan hjälpa stressade lärare att arbeta med formativ bedömning Hur lärplattformar kan hjälpa stressade lärare att arbeta med formativ bedömning 1 Arbeta med Formativ bedömning Hur lärplattformar kan hjälpa stressade lärare att arbeta med formativ bedömning itslearning

Läs mer

Forskning som når in i klassrummet uppskattande förhållningssätt. Ulrika Bergmark, Institutionen för konst, kommunikation och lärande

Forskning som når in i klassrummet uppskattande förhållningssätt. Ulrika Bergmark, Institutionen för konst, kommunikation och lärande Forskning som når in i klassrummet uppskattande förhållningssätt Ulrika Bergmark, Institutionen för konst, kommunikation och lärande Varför skrev vi boken? Göra vår forskning tillgänglig för olika yrkesgrupper

Läs mer

GUBBÄNGSSKOLAN: Retorik utvecklar REPORTAGE FOTO MIKAEL M JOHANSSON GRUNDSKOLETIDNINGEN 6 / 2014

GUBBÄNGSSKOLAN: Retorik utvecklar REPORTAGE FOTO MIKAEL M JOHANSSON GRUNDSKOLETIDNINGEN 6 / 2014 GUBBÄNGSSKOLAN: Retorik utvecklar 32 FOTO MIKAEL M JOHANSSON tänkandet Retorikundervisningen blir en chans för eleverna att träna och utveckla sitt språk menar Linnéa Skogqvist-Kasurinen. Genom undervisning

Läs mer

Anders Holmgren

Anders Holmgren Anders Holmgren anders.holmgren@boras.se 1 Varför kan Bedömning för lärande eller formativ bedömning ha sån positiv inverkan på en elevs utveckling? Wiliam & Leahy 2009: formative assessment can increase

Läs mer

Hanna Melin Nilstein. Lokal pedagogisk plan för verklighetsbaserad och praktisk matematik Årskurs 3 1+1=?

Hanna Melin Nilstein. Lokal pedagogisk plan för verklighetsbaserad och praktisk matematik Årskurs 3 1+1=? Hanna Melin Nilstein Lokal pedagogisk plan för verklighetsbaserad och praktisk matematik Årskurs 3 1+1=? Lpp (Lokal pedagogisk plan) för verklighetsbaserad och praktisk matematik Bakgrund och beskrivning

Läs mer

Diskussionsfrågor till Att sätta betyg

Diskussionsfrågor till Att sätta betyg Diskussionsfrågor till Att sätta betyg Syftet med denna studieguide är att sätta igång diskussioner som vidgar och fördjupar perspektiven och som stöttar en kollegial samsyn kring bedömning och betygssättning.

Läs mer

Komma igång med Klassrum 2.1. En lärares guide till appen Klassrum för ipad

Komma igång med Klassrum 2.1. En lärares guide till appen Klassrum för ipad Komma igång med Klassrum 2.1 En lärares guide till appen Klassrum för ipad Introduktion till Klassrum Klassrum är en mångsidig ipad-app som hjälper dig att vägleda eleverna i lärandet, dela arbeten och

Läs mer

Böcker, e-böcker och föreläsningar. av John Steinberg Pedagogdoktorn som hittar styrkorna

Böcker, e-böcker och föreläsningar. av John Steinberg Pedagogdoktorn som hittar styrkorna Böcker, e-böcker och föreläsningar av John Steinberg Pedagogdoktorn som hittar styrkorna Böcker, e-böcker, pdf-böcker av John Steinberg finns hos de flesta e-bokhandlare, till exempel Adlibris, Bokus och

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

Blended Learning Trollhättan

Blended Learning Trollhättan Blended Learning Trollhättan Caroline Andersson Eva Karlsson Klas Nilsson Ingmarie Regnér 14 juni 2012 Ingmarie Eva Klas Caroline Börje Hansson, Caroline Andersson, Eva Karlsson, Klas Nilsson Översikt

Läs mer

Från förmedling till förståelse

Från förmedling till förståelse Specialpedagogen presenterar: Från förmedling till förståelse Elevhälsans uppdrag Twitter: @ardbegmum! Facebook: Specialpedagogen Gången från anpassning till åtgärd En korkad specialpedagog Kognitiva

Läs mer

Granskning av kvaliteten på de skriftliga omdömena i grundskolan

Granskning av kvaliteten på de skriftliga omdömena i grundskolan Alla elever ska nå målen! E-post: info@infomentor.se Telefon: 044-200 123 Granskning av kvaliteten på de skriftliga omdömena i grundskolan Kvalitativ analys, mars 2012 InfoMentor Kvalitativ analys av skriftliga

Läs mer

Citylab - What s in it for me?

Citylab - What s in it for me? Citylab - What s in it for me? Vad är Citylab? Citylab är ett forum för delad kunskap inom hållbar stadsutveckling, organiserad av Sweden Green Building Council (SGBC). Som medverkande får du tillgång

Läs mer

En elev en dator, Botkyrka kommun sept Elevenkäten besvaras senast 11

En elev en dator, Botkyrka kommun sept Elevenkäten besvaras senast 11 En elev en dator, Botkyrka kommun sept. 2013. Elevenkäten besvaras senast 11 Genom att besvara den här enkäten bidrar du med viktig kunskap om en till en projektet och hjälper oss att förbättra och utveckla

Läs mer

Så svarade 128 lärare

Så svarade 128 lärare Så svarade 128 lärare Under Berättarministeriets Lärardag, den 16 nov 2015 på Fotografiska museet, fick deltagarna svara på frågor på ipads gällande konferensens tema berättande i undervisningen och digitalt

Läs mer

LBD4ALL-BRUKSANVISNING E-lärande i LbD4All-verksamhetsmodellen

LBD4ALL-BRUKSANVISNING E-lärande i LbD4All-verksamhetsmodellen Laurea Julkaisut I Laurea Publications Kristina Henriksson, Päivi Mantere & Irma Mänty LBD4ALL-BRUKSANVISNING E-lärande i LbD4All-verksamhetsmodellen Copyright Skribenter och Yrkeshögskolan Laurea 2014

Läs mer

Värdera din digitala integritet

Värdera din digitala integritet Värdera din digitala integritet Lektionen är en kort introduktion till begreppet integritet och ger eleverna möjlighet att ta ställning till olika frågor som rör detta. Till läraren 1. Vad är integritet?

Läs mer

Populärt på internet. 56 Kampanjguide

Populärt på internet. 56 Kampanjguide Populärt på internet Omsättningen på vad som är inne på nätet är ganska stor. Nedan finns ett par populära webbplatser och så kallade communities (nätmötesplatser) där det finns möjlighet att bedriva kampanj

Läs mer

+ + åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9. annan utbildning: Tänk på den skola där du har huvuddelen av din tjänstgöring när en specifik skola efterfrågas

+ + åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9. annan utbildning: Tänk på den skola där du har huvuddelen av din tjänstgöring när en specifik skola efterfrågas 1 Var har du huvuddelen av din tjänstgöring? Ange ett alternativ. Grundskola: åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9 Gymnasieskola: studie-/högskoleförberedande program yrkesförberedande program/yrkesprogram annan utbildning:

Läs mer

Digitala verktyg och bedömning i matematikklassrummet

Digitala verktyg och bedömning i matematikklassrummet Matematik Grundskola årskurs 1-3 Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg Del 4: Formativ klassrumspraktik med responssystem Digitala verktyg och bedömning i matematikklassrummet Peter Nyström

Läs mer

Digitala verktyg i skolan 2018

Digitala verktyg i skolan 2018 Digitala verktyg i skolan 2018 kunskap utveckling inspiration Hur kan du framgångsrikt arbeta med digitala verktyg som stödjer den formativa bedömningen och återkopplingen? Så arbetar du inkluderande med

Läs mer

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Svenska 1-3 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet svenska syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: formulera sig och kommunicera

Läs mer

Ledarskap i klassrummet

Ledarskap i klassrummet Ledarskap i klassrummet Örebro 2010-12-01 Pernilla Starck pernilla.starck@telia.com 2010-12-02 1 Hörnsten 2 I klassrummet Ledarskap i klassrummet Att utveckla kunskaper om och erfarenheter av ett ledarskap

Läs mer

Sandåkerskolans plan för elevernas utveckling av den metakognitiva förmågan

Sandåkerskolans plan för elevernas utveckling av den metakognitiva förmågan 1(7) 2011-08-29 s plan för elevernas utveckling av den metakognitiva förmågan 18 august-20 december Steg 1: Ämnesläraren dokumenterar Syfte synliggöra utvecklingsbehov Ämnesläraren dokumenterar elevens

Läs mer

Introduktion till Fronter för lärare

Introduktion till Fronter för lärare Introduktion till Fronter för lärare Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och vilka verktyg det finns i kursrum och programrum. För mer information om de specifika verktygen hänvisas till

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 7.5 hp, 2013.

Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 7.5 hp, 2013. Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 7.5 hp, 2013. En kurs i samarbete med Umeå Universitet. Designad för pedagoger i Mölndals stad. 2 Välkommen till kursen Kursen behandlar pedagogisk

Läs mer

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering Carlsson, Dalsjö, Ingelshed & Larsson Bjud in eleverna att påverka sin matematikundervisning Fyra lärare beskriver hur deras elever blev inbjudna till att få insikt i och makt över sina egna lärandeprocesser

Läs mer

Observationsprotokoll för lektionsbesök

Observationsprotokoll för lektionsbesök Observationsprotokoll för lektionsbesök Datum och tidpunkt för observationen: Observerad lärare: Skola: Antal närvarande elever i klassen/gruppen: Årskurs/årskurser: Lektionens ämne: Lektionens huvudsakliga

Läs mer