Oskar Malmberg Krister Isaksson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2014-12-04 Oskar Malmberg Krister Isaksson"

Transkript

1 Oskar Malmberg Krister Isaksson Norra Sigtuna Stad - Analys av gatustruktur Bakgrund Strategisk Arkitektur har uppdragit åt Sweco att utföra en översyn av föreslagen gatustruktur för Norra Sigtuna Stad med avseende på cykelvägnätets funktion, förutsättningar för kollektivtrafiken och dagligvaruhandel. Ambitionen är att skapa en stadsdel där cykeltrafiken ges goda förutsättningar vad gäller framkomlighet, tillgänglighet och trafiksäkerhet. Cykeln ska vara ett naturligt färdmedel inom den nya stadsdelen och det ska vara enkelt att ta sig vidare till andra delar av Sigtuna tätort. Det innebär att samtliga bostäder ska ha god tillgänglighet till cykelvägnätet samt att gatustrukturen ska vara väl anpassat till befintligt cykelvägnät. Vidare ska det finnas funktionella och säkra cykelparkeringar vid bostäder och målpunkter inom stadsdelen. Målet är också att stadsdelen ska ha god kollektivtrafikförsörjning och det är därför viktigt att skapa tillgängliga hållplatslägen med goda kopplingar till gång- och cykelvägnätet. Inom stadsdelen planeras en lokalisering för dagligvaruhandel och det är viktigt att gatustrukturen medger god tillgänglighet från huvudvägnätet för att göra butiksläget attraktivt. Trafik som genereras av dagligvaruhandeln ska om möjligt inte belasta lokalgatorna inom stadsdelen. S w e co T ra n spo r t S yste m AB 1 (20)

2 Översyn av gatustruktur och gatukaraktärer Vid analysen av det föreslagna cykelvägnätet studeras gatustruktur och gatukaraktärer ur ett cykelperspektiv. Hur kommer föreslagna lösningar att fungera för cyklister, är det i linje med Sigtuna cykelplan och finns det några brister som bör rättas till? Förutsättningarna för gående och fordonstrafik bedöms utifrån krav på god tillgänglighet framkomlighet och trafiksäkerhet. Inom området föreslås 7 olika gatukaraktärer med olika funktioner. Dessa redogörs för i följande avsnitt: GS 1 Bred lokalgata Gatustrukturen utgår från en huvudgata som löper genom området och fungerar som en matargata som kopplar området till väg 263 och Ragvaldsbovägen. Gaturummet föreslås bli 17,5 meter brett och inrymmer gångbana, dubbelriktad cykelbana och kantstensparkering på den ena sidan gatan samt gångbana på den andra sidan gatan. Gatan ger god framkomlighet för samtliga trafikslag men utan att gaturummet blir allt för storskaligt och bilorienterat. GS2 Smal lokalgata Till huvudgatan (GS1) ansluter smalare lokalgator som sprider trafiken i området och möjliggör angöring till entréer, gatuparkering och parkeringsgarage. Gaturummet föreslås bli 13,0 meter brett och inrymmer gångbana och kantstensparkering på den ena sidan gatan och gångbana på den andra sidan gatan. Cykling sker i blandtrafik. GS3 Bred gångfartsgata Till huvudgatan (GS1) och lokalgator (GS2) ansluter gångfartsgator som möjliggör angöring till entréer, gatuparkering och parkeringsgarage i ett lugnare gaturum där cyklister och fotgängare prioriteras. Gaturummet föreslås bli 10 meter brett och inrymmer en shared space -yta, bilparkering och en gångbana. Cykling sker i gångfart och på de gåendes villkor där cyklister har väjningsplikt. GS4 Smal gångfartsgata Där huskropparna placeras tätare föreslås en smalare gångfartsgata där gaturummet görs 8,0 meter brett. Cykling sker i gångfart och på de gåendes villkor där cyklister har väjningsplikt. GS5 Parkgata För att tydligt prioritera gångtrafiken föreslås en parkgata - delvis gågata, delvis shared space som sträcker sig som ett stråk genom hela området. Parkgatan bidrar till att skapa en lugn trafikmiljö i hela området och möjliggör gående att röra sig fritt utan interaktion med fordonstrafik. Gaturummets bredd varierar mellan 10 och 15 meter och möjliggör gestaltning med trädplanteringar. Cykling sker i gångfart och på de gåendes villkor där cyklister har väjningsplikt. GS6 Villagata I områdets nordvästra delar planeras för villabebyggelse och här föreslås en smalare gata, 6,0 meter bred inklusive gångbana. Cykling sker i blandtrafik på dessa villagator. 2 (20)

3 GS7 Gränd I området planeras även för gränder som går mellan huskropparna och gör gatustrukturen mer finmaskig. Gränderna utformas som gångbanor men kan också användas av cyklister. Bedömning av gatukaraktärer De föreslagna gatukaraktärerna bedöms fungera väl för cykeltrafiken inom området. Huvudgatan ger god framkomlighet och tillgänglighet och övriga gator ger en finmaskighet som gör det lätt att röra sig inom området med cykel, se figur 1 på nästa sida. Samtliga bostadshus ges god tillgänglighet till cykelvägnätet. De föreslagna gatusektionerna svarar upp till de utformningskrav för nybyggnad av cykelbanor som anges i Sigtuna kommuns cykelplan vilket betyder att exploateringsområdet kommer att bidra till cykelplanens måluppfyllelse. Samma förutsättningar gäller för gångtrafiken. Hela området får god tillgänglighet och det blir enkelt att röra sig till fots överallt i området. Den föreslagna hastighetsbegränsningen till 30 km/h bidrar till en lugn trafikmiljö och gångfartsgatorna, gågatorna och gränderna ger fotgängarna en tydlig prioritet inom området. Framkomligheten för biltrafiken bedöms tillräcklig även fast hela området ges en lugn trafikmiljö där oskyddade trafikanter prioriteras. Parkeringsgarage och ytparkering finns väl lokaliserade i området och sprider biltrafiken på de olika gatorna. Kopplingar till befintligt cykelvägnät Området ges goda kopplingar till det befintliga cykelvägnätet. Huvudgatan som löper genom området ansluter till Ragvaldsbovägen där det finns en koppling till det befintliga huvudvägnätet för cykel. Exploateringen skapar också förutsättningar för att åtgärder som pekas ut i Sigtuna kommuns cykelplan kan förverkligas genom att resandeunderlaget ökar. I den punkt där huvudgatan ansluter Ragvaldsbovägen nås två planerade sträckningar i huvudcykelvägnätet, se figur 1 på nästa sida. Den för exploateringen viktigaste åtgärden i cykelplanen är en ny cykelbana längs väg 263 i riktning mot Märsta. För att cykeln ska kunna konkurrera med övriga trafikslag vid resor till Märsta är denna förbindelse av stor betydelse. Idag tvingas cyklister till en lång omväg via Märstavägen för passage av Garnsviken. Omvägen betyder en restidförlängning på flera minuter i jämförelse med fordonstrafiken som följer väg 263. Det andra stråket som pekas ut i cykelplanen sträcker sig åt sydväst till de västra delarna av Sigtuna tätort. Denna koppling är mycket viktig för att möjligöra cykelresor till och från Norra Sigtuna Stad i ett mer lokalt perspektiv där planerad handel, skolor och idrottsanläggningar utgör viktiga målpunkter. 3 (20)

4 Figur 1. Huvudgatan sprider cykeltrafiken i området och övriga lokalgator ger en finmaskighet där cyklister enkelt tar sig fram. Gröna kopplingar redovisar stråk som pekas ut i Sigtunas cykelplan. Trygghet Samtliga gator inom exploateringsområdet ligger nära bostadsbebyggelse vilket borgar för god trygghet i hela det planerade gång- och cykelvägnätet. Alla gator förses med belysning så att gatumiljön blir trygg och funktionell även vid mörker. Den planerade gång- och cykelvägen från områdets norra del vidare till de västra delarna av Sigtuna tätort går genom ett skogsområde och här är det viktigt att trygghetsaspekten hanteras i den fortsatta planeringen. För att uppnå god trygghet längs sträckan är det viktigt att området närmast gång- och cykelvägen hålls fri från skymmande växtlighet och att belysningen är funktionell och ljusstark. 4 (20)

5 Trafiksäkerhet Inom exploateringsområdet föreslås en generell hastighetsbegränsning på 30 km/h vilket borgar för god trafiksäkerhet för gång- och cykeltrafiken. Cykling i blandtrafik bedöms fungera väl med tanke på hastighetsbegränsningen och de låga fordonsflödena. Cykeltrafiken bedöms fungera väl i samspel med gångtrafiken tack vare tydlig separering och de breda ytor som föreslås i gångfartsområdena där cyklister och fotgängare delar ytor. I vissa korsningspunkter kan sikten bli begränsad, framförallt vid de smalare gatorna och grändernas anslutningar till lokalgatorna. Förutsättningar för kollektivtrafik Tack vare den täta bebyggelse som planeras i Norra Sigtuna Stad skapas förutsättningar för god tillgänglighet till kollektivtrafiken. I princip hela området täcks inom ett avstånd på 400 meter från de föreslagna hållplatslägena längs väg 263 och Ragvaldsbovägen. Figur 2: Avstånd till hållplatslägen, cirklar i 400 meter och 200 meter radie. 5 (20)

6 Förutsättningar för handel Den föreslagna gatustrukturen med en ny cirkulationsplats och in- och utfart till området från väg 263 syftar till att leda huvuddelen av den trafik som genereras av dagligvaruhandeln utanför exploateringsområdet. Parkeringsytorna för handeln har placerats i direkt anslutning till in- och utfarten för att minimera trafiken på lokalgatorna. Lokaliseringen av dagligvaruhandeln har också valts så att den ska vara väl synlig från väg 263 och så att det ska vara enkelt att hitta till infarten och parkeringen. Parkeringsytorna fungerar också som en buffertzon för minskat buller mellan bostadsbebyggelsen och väg 263. Parkeringsytan har utformats så att den medger av- och påstigning nära entrén till dagligvaruhandeln. I detta läge planeras även för ett antal parkeringsplatser för korttidsparkering. Varuleveranser till dagligvaruhandeln hanteras i byggnadens nordöstra hörn i ett läge där det inte stör den övriga verksamheten. Lastbilar kan köra in på parkeringsområdet och utföra nödvändiga backningsrörelser på en plats där gående inte vistas. På så sätt uppnås en trafiksäker och funktionell logistiklösning. 6 (20)

7 Del 2 - Förslag till revidering I detta avsnitt redogörs förslag till revidering av den planerade gatustrukturen och gatukaraktären. Förslagen syftar till att uppnå en mer funktionell trafiklösning med högre trafiksäkerhet, framkomlighet och trygghet för de olika trafikslagen. Hastighetsbegränsning och prioritering av cykeltrafik För att uppnå målsättningen om att fordonstrafiken ska begränsas till 30 km/h inom hela Norra Sigtuna stad är det viktigt att gatuutformningen stödjer aktuell hastighetsbegränsning så att den känns naturlig och accepteras av förarna. En s.k. hastighetssäkring kan ibland vara nödvändig där oskyddade trafikanter samsas om utrymmet med fordonstrafik, exempelvis vid övergångsställen, cykelöverfarter och cykelpassager. Fartdämpande åtgärder är också lämpliga vid övergången till en lägre hastighetsnivå, vid infarterna från Ragvaldsbovägen och väg 263. De vanligaste typerna av fartdämpning och hastighetssäkring är cirkulationsplatser, gupp och upphöjda övergångsställen. Gupp och upphöjningar är de mest effektiva åtgärderna eftersom de kan anpassas till önskad utformningshastighet och placeras både i korsning och på sträcka. Rampernas längd, höjd och lutning styr vilken hastighet förarna väljer. För att en passage för oskyddade trafikanter ska anses vara hastighetssäkrad får 85-percentilen uppgå till maximalt 30 km/h. En sådan utformning är en mycket effektivt åtgärd för att skapa en god trafiksäkerhet vid ett övergångsställe. Cykel- och gångpassager längs gatutyp GS1 Bred lokalgata bör utföras som genomgående och upphöjda för att ge cyklister och gående företräde gentemot korsande fordonstrafik på den mindre lokalgatorna. Figur 3 visar en principlösning av en genomgående och upphöjd passage. Figur 3. Principlösning för upphöjd och genomgående gång- och cykelbana (bild från Sigtuna cykelplan). 7 (20)

8 Figur 4: Exempel på genomgående gång- och cykelbana i stadsmiljö (Tellusborgsvägen i Stockholm). Övergången till en lägre hastighetsnivå på Ragvaldsbovägen vid Pilsborondellen kan med fördel förtydligas med upphöjda gång- och cykelpassager enligt figur 5. En sådan utformning skulle också kunna bidra gestaltningsmässigt till att koppla det föreslagna torget till de södra delarna av Sigtuna tätort. Figur 5. Principlösning för hastighetssäkrade passager vid cirkulationsplats (bild från Sigtuna cykelplan). 8 (20)

9 Andra åtgärder som påverkar gaturummet så som avsmalningar, planteringar eller olika ytmaterial kan också bidra till sänkta hastigheter, men om lastbilar och bussar ska kunna ta sig fram blir utrymmet för vanliga personbilar så generöst att hastigheterna inte kan säkras till en viss nivå. På sådana platser är gupp och upphöjningar ett bättre alternativ. För att säkerställa en låg hastighetsnivå inom området är det viktigt att ambitionerna om att gaturummen ska förses med gestaltningselement så som träd och gatumöblering tas om hand och lever vidare i det fortsatta arbetet med planeringen av området. Särskilt viktigt är det att de planerade gångfartsgatorna ges en omsorgsfull gestaltning. Utformning av korsningspunkter med begränsad sikt I vissa korsningspunkter kan sikten bli begränsad, framförallt vid de smalare gatorna och grändernas anslutningar till lokalgatorna. Här är det viktigt att gestaltningen av gaturummen bidrar till att tydliggöra korsningspunkterna. Genom att använda olika ytmaterial kan korsningspunkterna markeras i körbanan och placeringen av träd och annan möblering kan ytterligare bidra till att uppmärksamma fordonsförarna på korsningspunkterna. 9 (20)

10 Komplettering av gång- och cykelvägnätet Figur 7 redovisar förslag till komplettering av gång- och cykelvägnätet, motiv ges på nästa sida. Figur 7. Förslag till komplettering av gång- och cykelvägnätet i blått. En ny gång- och cykelkoppling föreslås på Ragvaldsbovägens norra sida från Pilsborondellen och förbi hela exploateringsområdet för att förbättra kopplingen till det befintliga gång- och cykelvägnätet. På den södra sidan av Ragvaldsbovägen föreslås att den befintliga gång- och cykelbanan leds fram till den planerade huvudgatans anslutning till Ragvaldsbovägen och att en gång- och cykelpassage anläggs i detta läge. 10 (20)

11 Från Pilsborondellen föreslås en gång- och cykelbana ledas fram till det planerade hållplatsläget på väg 263 för att underlätta för resenärer som kommer eller ska till de södra delarna av Sigtuna tätort. Möjligheterna att leda ett gång- och cykelstråk planskilt över väg 263 i områdets nordöstra del bör utredas vidare. Denna koppling är mycket viktig för att bryta den barriär som väg 263 annars innebär. Planering för cykelparkering En viktig aspekt av cykelinfrastrukturen är cykelparkeringar eftersom varje resa börjar och slutar med en parkerad cykel. Det som är avgörande för om en cykelparkering kommer att användas eller inte är dess lokalisering. Avståndet till målpunkten bör inte överstiga mer än 25 meter, annars finns risken att cyklisterna väljer att parkera på ytor som inte är avsedda för parkering. En annan viktig faktor när det gäller cykelparkeringar är val av cykelställ. Studier genomförda i bland annat Stockholm visar att den absolut viktigaste egenskapen är att det ska gå att låsa fast cykeln i cykelstället. Vid långtidsparkeringar, exempelvis vid busshållplatser och bostäder, bör parkeringarna även vara väderskyddade. För att cyklarna ska stå på rätt plats är det viktigt att cykelparkeringarna kan göras tydligt avgränsade, exempelvis mot en fasad eller mur. Parkeringarna ska ha god kapacitet så att det alltid finns möjlighet att hitta en ledig plats. Annars riskerar gatumiljön att bli stökig med parkerade cyklar lite varstans. För exploateringen vid Norra Sigtuna stad föreslås att en parkeringsnorm används i den fortsatta planeringen av området för att säkerställa att tillräckligt många parkeringsplatser anläggs inom området. Flerbostadshus: 2,5 parkeringsplatser/lgh (varav 1 plats i låsbart utrymme) Handel: 20 parkeringsplatser/1000 m 2 handelsyta Skolor: 0,8 parkeringsplatser/elev Arbetsplatser: 0,4 parkeringsplatser/anställd Busshållplatser: 0,1 parkeringsplatser/påstigande resenär Samtliga parkeringsplatser föreslås utrustas med cykelställ av pollarmodell som medger fastlåsning av cykelramen, se exempel i figur (20)

12 Figur 8. Exempel på cykelställ av pollarmodell (bild från Cykelparkering i Stockholm ) För att säkerställa att cykelparkeringar anläggs i attraktiva och funktionella lägen vid områdets viktiga målpunkter föreslås att framtagna illustrationer över området kompletteras med reserverade ytor för cykelparkeringar. Revidering av handelsparkeringen Parkeringsytan för den planerade dagligvaruhandeln föreslås omarbetas för att ge bättre funktionalitet. Parkeringsraderna föreslås vridas 90 grader för att skapa bättre sökbarhet och naturliga gångvägar längs parkeringsraderna genom parkeringsytan. En sådan utformning bör även möjligöra fler parkeringsplatser. För att minska upplevelsen av en stor hårdgjord yta är det viktigt att ambitionerna om att tillföra växtlighet så som buskar och träd på parkeringsytan lever vidare i den fortsatta planeringen. En omsorgsfull gestaltning av parkeringsytan är extra viktig de delar av dygnet när dagligvaruhandeln inte är öppen. När parkeringen inte används kan ytan annars kännas stor och ödslig. Förutsättningar för hela resan För att skapa goda förutsättningar för hela resan är det viktigt att hållplatserna görs tillgängliga och enkla att nå för både gående och cyklister. Vid hållplatserna bör det finnas säkra och funktionella cykelparkeringar med hög standard. Det ska vara möjligt att låsa fast cykeln i cykelställ av pollartyp och parkeringarna ska vara väderskyddade och i absolut närhet till hållplatserna. Utformingen av passagerna av Ragvaldsbovägen och väg 263 i anlutning till hållplatserna är viktiga för att underlätta för gående och cyklister på väg till och från bussen. 12 (20)

13 Del 3 - Trafikalstring Norra Sigtuna Stad I denna del redogörs för framtagande av bedömd trafikalstring vid exploatering av Norra Sigtuna Stad. Beräkningen av trafikalstringen har utförts med hjälp av Trafikverkets trafikalstringsverktyg. Verktyget erbjuder ett dynamiskt sätt att skatta antalet resor som ett område genererar. En mängd parametrar ligger till grund för beräkningen så som uppgifter om områdets läge, exploateringsgrad, närhet till kollektivtrafik, gång- och cykelvägnätets standard, kommunens arbete med att utveckla transportsystemet liksom omfattningen av handel, skolor, service och arbetsplatser. Verktyget är testat i kommunal-, statlig- och konsultverksamhet med goda resultat och har blivit den rådande metoden för att bedöma trafikalstringen i samband med exploateringsprojekt. Ingångsdata för beräkningen har varit följande uppgifter om exploateringen: 821 lägenheter m² 60 radhus m² 53 villor m² Kontor 2224 m² Handel torget 3546 m² Handel övrigt 2250 m² Kommunal service 5604 m² Övriga parametrar som ligger till grund för beräkningen presenteras i bilaga 1. Resultatet av beräkningen av trafikalstringen för Norra Sigtuna Stad presenteras i grafiken nedan. 13 (20)

14 Området antas generera resor varje dag, varav 5061 bilresor, 2395 resor med kollektiva färdmedel, 498 cykelresor, 3318 resor till fots och 264 övriga resor. I en bil kan det resa flera personer varför uppskattningen motsvarar 4139 fordonsrörelser per vardagsdygn (ÅVDT) givet antagandet att: Vid arbetsresor färdas 1,2 personer per bil Vid inköp/serviceresor färdas 1,4 personer per bil Vid fritidsresor färdas 1,5 personer per bil Dagligvaruhandeln och övrig handel som planeras i området uppskattas generera ca 4000 resor per dag, varav ca 2000 bilresor. Det betyder att andelen resor som görs med bil till handeln kommer att vara något högre än för området totalt. Det bedöms rimligt med tanke på att handeln 14 (20)

15 kommer att attrahera bilburna besökare från andra områden i större grad än besökare som kommer med andra färdmedel. Skol- och förskoleverksamheterna som planeras i området uppskattas generera ca 1400 resor per dag, varav ca 600 bilresor. Med ambitionen att skapa ett attraktivt gång- och cykelvägnät bedöms antalet bilresor kunna bli något lägre. Validering av uppskattad färdmedelsfördelning 2004 genomfördes en omfattande resvaneundersökning i Stockholms län där invånarnas resvanor studerades. Resultatet från studien kan användas för att validera uppskattningen från trafikalstringsverktyget och exploateringen vid Norra Sigtuna Stad. Färdmedelsfördelningen i Stockholms län under 2004 presenteras i nedanstående tabell. Färdsätt Till fots eller Bil Kollektiva Övriga färdsätt cykel färdsätt Fördelning 21 % 47 % 30 % 2 % Fördelningen stämmer väl överrens med uppskattningen från trafikalstringsverktyget vad gäller andelen bilresor. För andelen resor som görs med kollektiva färdsätt är skattningen lägre medan den är högre för resor som görs till fots eller med cykel. Detta antas vara rimligt med tanke på att kollektivtrafikläget i Norra Sigtuna Stad faktiskt inte når upp i samma standard som stora delar av övriga länet samtidigt som området planeras med ambitionen att skapa ett attraktivt och väl fungerande gång- och cykelvägnät. Osäkerhet Uppskattningen från trafikalstringsverktyget bedöms vara tillräckligt säkert för att alstringstalen ska kunna användas i den fortsatta planeringen av området. Eftersom området innehåller både bostäder och annan markanvändning finns en viss risk för dubbelräkning av resor. Ett exempel kan vara en invånare i stadsdelen som stannar på vägen hem från arbetet för att handla i områdets dagligvarubutik. I beräkningsmodellen genereras två arbetsresor och två inköpsresor medan det i själva verket bara genomförs en inköpsresa. Alstringstalen omfattar inte nyttotrafik så som service och godsleveranser. Beroende på vilken typ av verksamheter som etableras i området kan omfattningen av sådana resor variera. I det nuvarande planeringsstadiet bedöms nyttotrafiken dock inte generera så många resor att det behöver inkluderas i det framtagna alstringstalet. 15 (20)

16 Trafikflöden Norra Sigtuna Stad Trafikalstring för hela området (ÅVDT) 4139 Länkar till & från omlandet Fördelning ÅVDT Väg 263 norr 15% 621 Golfbana 1% 41 Ragvaldsbovägen väster 5% 207 Väg 263 mot Märsta 65% 2690 Uppsalavägen 14% 579 Summa 100% 4139 Portar till & från området Fördelning ÅVDT Cirkulationen 75% 3104 Ragvaldsbovägen 25% 1035 Summa 100% 4139 Lokalgator Fördelning ÅVDT Lokalgata 1 11% 466 Lokalgata 2 2% 93 Lokalgata 3 2% 93 Lokalgata 4 0% 0 Lokalgata 5 7% 279 Lokalgata 6 38% 1552 Lokalgata 7 14% 579 Lokalgata 8 4% 174 Lokalgata 9 4% 174 Lokalgata 10 6% 248 Lokalgata 11 20% 828 Lokalgata 12 5% 207 Parkering 42% 1718 Övriga länkar Fördelning ÅVDT Väg 263 Söder 67% 2773 Ragvaldsbovägen öster 20% (20)

17 17 (20)

18 Bilaga 1 Indata för beräkning av trafikalstring vid Norra Sigtuna Stad 18 (20)

19 19 (20)

20 20 (20)

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

BILAGA 2. Till Trafikverket.se. Allmänt om projektet. Projektnamn. Projektnamn Skönberga 11:83. Senast ändrad :46. Verktyget. Version 1.

BILAGA 2. Till Trafikverket.se. Allmänt om projektet. Projektnamn. Projektnamn Skönberga 11:83. Senast ändrad :46. Verktyget. Version 1. BILAGA 2 Till Trafikverket.se Trafikalstringsverktyg - Skönberga 11:83 Användarhandledning (pdf) Visa resultat Visa indata Allmänt om projektet Projektnamn Projektnamn Skönberga 11:83 Egna kommentarer

Läs mer

TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ

TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ PM TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ 2016-11-23 1 BAKGRUND Del av kvarteren Renen och Strömsör i Skellefteå centrum planeras för nya bostäder, kontor och parkeringshus, de rödmarkerade

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1 Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 104 23 38 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Trafikalstringsverktyg - Detaljplan för Tallbackens förskola, nuläge Användarhandledning (pdf)

Trafikalstringsverktyg - Detaljplan för Tallbackens förskola, nuläge Användarhandledning (pdf) Till Trafikverket.se Trafikalstringsverktyg - Detaljplan för Tallbackens förskola, nuläge Användarhandledning (pdf) Visa resultat Visa indata Allmänt om projektet Projektnamn Projektnamn Egna kommentarer

Läs mer

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se Lundagatan PM Trafik Uppdragsnummer: 4753 Författare: Pär Båge Datum: 9 november 2017 Historik Rev Datum Beskrivning

Läs mer

Riktlinjer för passager i Västerås

Riktlinjer för passager i Västerås nternati i Västerås Beslutad av Tekniska nämnden 20 maj 2008 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen

Läs mer

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER R AP P O RT EXPLOATERINGSKONTORE T Sporthotellet Kista UPPDRAGSNUMMER 70016 95000 TRAFIK 5-0 0-1 5 1 0 2 x c o ḍ 1 0 o p re 2017-01 - 31 STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING SIV LIVING Sweco Society AB JAKOB

Läs mer

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Ramböll Malmö Beställare: Karlstads kommun (Emma Rönnbäck) Uppdragsnummer: 1320038706 Datum: 2018-11-01 Utgåva:

Läs mer

PM Trafik. Torbjörns torg, Uppsala Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN ,

PM Trafik. Torbjörns torg, Uppsala Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN , PM Trafik Torbjörns torg, Uppsala 2017-08-25 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2017-002462, 2017-08-25 Uppdrag: PM Trafik Torbjörns torg, Uppsala Uppdragsnummer: 1546 Status: Samrådshandling

Läs mer

Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut

Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut Sida 1 (9) 2018-01-01 Handläggare Per-Åke Tjärnberg 08-508 266 86 Till Trafiknämnden 2018-02-01 Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut Förslag till beslut

Läs mer

Trafik-PM Västra sjöstaden

Trafik-PM Västra sjöstaden 2013-06-14 Trafik- Västra sjöstaden Ystads kommun arbetar med att ta fram en detaljplan för Västra Sjöstaden. Som den del i detta behöver trafiken studeras med avseende på såväl trafiksäkerhet som framkomlighet

Läs mer

Cykelåtgärder på Ormkärrsvägen i Hagsätra. Slutredovisning

Cykelåtgärder på Ormkärrsvägen i Hagsätra. Slutredovisning Dnr Sida 1 (7) 2016-09-26 Handläggare Pernilla Johnni 08-508 276 50 Till Trafiknämnden 2016-10-20 Cykelåtgärder på Ormkärrsvägen i Hagsätra. Slutredovisning Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Bildkälla: Kontur Arkitekter Utredare Therese Nyman Pär Båge STOCKHOLM 2014-11-14 Förutsättningar Vatthagen 1:103 ligger cirka 150 meter öster om Glädjens trafikplats vid

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde 8-04-06 Översiktlig trafikutredning Brämhult 1. Bakgrund och syfte Borås stad har tagit fram ett förslag till detaljplan som möjliggör utbyggnad av 100 bostäder samt utvidgning av befintlig förskoleverksamhet

Läs mer

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (5) 2014-08-28 Handläggare Johanna Salén 08-508 260 32 Till Trafiknämnden 2014-09-25 Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner

Läs mer

Trafikutredning för Frillesås-Rya 1:216 & 1:132. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Frillesås-Rya 1:216 & 1:132. Förvaltningen för Teknik Trafikutredning för Frillesås-Rya 1:216 & 1:132 Förvaltningen för Teknik Utges av September 2018 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Lokalisering... 8 2.2 Vägsystemet... 9 2.3

Läs mer

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut. Elenore Bjelke Trafikplanering 08-508 260 35 elenore.bjelke@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Läs mer

BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND

BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND PM 2016-10-21 Svartviks strand Beskrivning av trafikmiljö I denna PM görs en beskrivning av planeringen för trafikfunktioner på lokal nivå i och runt nya bostadskvarteret vid Svartviks strand. Denna beskrivning

Läs mer

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

McDONALD S ETABLERING NYKÖPINGSVÄGEN - GENETALEDEN

McDONALD S ETABLERING NYKÖPINGSVÄGEN - GENETALEDEN McDONALD S ETABLERING NYKÖPINGSVÄGEN - GENETALEDEN TRAFIK-PM 2014-12-10 1 Bakgrund, syfte och omfattning McDonald s planerar för att etablera en ny hamburgerrestaurang i nordvästra hörnet vid korsningen

Läs mer

Så skapar vi en attraktiv cykelstad

Så skapar vi en attraktiv cykelstad Så skapar vi en attraktiv cykelstad Cykelprogram för en nära storstad 2015-2025 Malin Månsson, trafikkontoret Göteborg 2035 150 0000 Fler invånare 70 000 80 000 nya bostäder 80 000 nya arbetstillfällen

Läs mer

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl 1(111) Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl Aktuell trafikutredning redovisar trafikmiljön vid Karossen 5, dess påverkan av föreslagen detaljplan samt förslag på åtgärder. 2(11) Bakgrund...

Läs mer

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad Nya hastigheter i östra Mölndal Rätt fart för en attraktiv stad Mölndal skyltar om 2007 beslutade riksdagen att hastigheten på Sveriges vägar nu kunde sättas i steg om 10 km/tim. Syftet var att öka trafiksäkerheten,

Läs mer

SJÖSTADSHÖJDEN. Gata

SJÖSTADSHÖJDEN. Gata SJÖSTADSHÖJDEN Gata 2017-11-15 SJÖSTADSHÖJDEN Gata KUND Exploateringskontoret KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880

Läs mer

Kompletterande trafik-pm, Alternativ 1

Kompletterande trafik-pm, Alternativ 1 \\ramse\pub\sto2\svg\2016\1320020020\3_teknik\t\dokument\beskrivningar\trafikutredning\alt 1-3\alt 1\trafik-pm alternativ 1 20180313.docx Kompletterande trafik-, Alternativ 1 Uppdrag Handläggare Granskare

Läs mer

Förslag till utformning av cykelöverfart

Förslag till utformning av cykelöverfart INFORMATIONSMATERIAL 2015-06-16 1 (6) Tillväxt och samhällsbyggnad Erik Levander Förslag till utformning av cykelöverfart Cykelöverfart innebär en prioritering av cykeltrafikens framkomlighet. Cykelöverfarten

Läs mer

PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK

PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK KONCEPT 2014-08-25 1 Bakgrund Planering för ny etablering på norra delen av Stäksön pågår. Som ett led i arbetet studeras förutsättningarna för trafiken i området. För att etableringen

Läs mer

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL RAPPORT TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL 2016-01-20 Uppdrag 265929, Trafikutredning Hällevik Titel på rapport: Trafikutredning Hällevik Stiby 4:17 mfl Status: Slutversion Datum: 2016-01-20 Medverkande

Läs mer

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg 1 (9) Trafikutredning Med anledning av uppförandet av ett nytt huvudkontor för Swedbank på kvarteret Cirkusängen i Sundbyberg syftar denna trafikutredning till att belysa befintlig och framtida trafiksituation.

Läs mer

Folkparksvägen, cykel- och trafiksäkerhetsåtgärder. Genomförandebeslut.

Folkparksvägen, cykel- och trafiksäkerhetsåtgärder. Genomförandebeslut. Lotten Backström Trafikplanering 08-508 262 15 lotten.backstrom@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-11-24 Folkparksvägen, cykel- och trafiksäkerhetsåtgärder. Genomförandebeslut. Förslag

Läs mer

Sweco Society AB RegNo: Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen

Sweco Society AB RegNo: Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen -14 Detaljplan Segerdal 1 (14) S w e co Vasagatan 12 SE-722 15 Västerås, Sverige Telefon Fax www.sweco.se Sweco Society AB RegNo: 556949-1698 Styrelsens säte: Stockholm En del av Sweco-koncernen Patrik

Läs mer

Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1

Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1 Dnr Sida 1 (5) 2016-09-16 Handläggare Lotten Svedberg 08-508 262 15 Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1 Kontoret föreslår att arbeta med ett antal typåtgärder längs sträckorna för att få bättre hastighetsefterlevnad

Läs mer

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti Uppdragsnr: 10219448 1 (7) PM PM Trafik Detaljplan Uppsala 2016-02-12 WSP Sverige AB Gunilla Sortti WSP Sverige AB Box 1516 751 45 Uppsala Besök: Kungsgatan 66 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr:

Läs mer

Principer för utformning inför upprustning av Drottning Kristinas väg.

Principer för utformning inför upprustning av Drottning Kristinas väg. Sanna Tegnér Trafikplanering 08-508 264 27 sanna.tegner@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2009-04-14 Principer för utformning inför upprustning av Drottning Kristinas väg. Förslag till

Läs mer

LÄKEROLTOMTEN - TRAFIKALSTRING

LÄKEROLTOMTEN - TRAFIKALSTRING PM LÄKEROLTOMTEN - TRAFIKALSTRING 2016-12-02 1 UTGÅNGSPUNKTER På gamla Läkeroltomten i Gävle planeras det att byggas bostäder, kontor, förskola och annan typ av service. Tillsammans med fastigheten på

Läs mer

Trafikalstringsverktyg - Detaljplan för Vallås 1_1 Vallonen 2 Användarhandledning (pdf)

Trafikalstringsverktyg - Detaljplan för Vallås 1_1 Vallonen 2 Användarhandledning (pdf) Nyttotrafik - Trafikalstringsverktyg Sida 1 av 1 Till Trafikverket.se Trafikalstringsverktyg - Detaljplan för Vallås 1_1 Vallonen 2 Användarhandledning (pdf) Resultaten från trafikalstringsverktyget inkluderar

Läs mer

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN Malmö stad Fastighets- och gatukontoret 1 (7) 2019-04-15 Tjänsteskrivelse Vår referens Marie Lindeberg Sekreterare marie.lindeberg@malmo.se Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt

Läs mer

Cykelfält längs Värmdövägen

Cykelfält längs Värmdövägen PM Oskar Malmberg 2013-11-08 Louise Bergström Krister Isaksson Cykelfält längs Värmdövägen Bakgrund Nacka kommun har uppdragit åt Sweco att utreda konsekvenserna för ett anläggande av cykelfält längs Värmdövägen

Läs mer

Godkänt dokument - Stefan Modig, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr

Godkänt dokument - Stefan Modig, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr 2 2. Förutsättningar I följande avsnitt beskrivs kortfattat förutsättningarna för att ta sig till, från och inom planområdet med kollektivtrafik, cykel, till fots och bil i nuläget och i den framtida Södra

Läs mer

PM om trafik för projekt Gångaren 1 0

PM om trafik för projekt Gångaren 1 0 [ [ Dubbelk licka här, välj bild] PM om trafik för projekt Gångaren 1 0 stockholm.se PM om Trafik för projekt Gångaren 10 är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Sanna Eveby/Niklas

Läs mer

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2017-05-29, dnr KS-2016-00911-2 Namn: Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Giltighetstid: Tills vidare Ansvarig funktion: Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Särö Väg- & Villaägareföreningar

Särö Väg- & Villaägareföreningar Trafikverket trafikverket@trafikverket.se; karin.danielsson@trafikverket.se no2 gällande planerad GC-väg på Guntoftavägen Diarienummer TRV 2012/8805 Med anledning av det möte som hölls den 18/11 med Karin

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi 14 UPPDRAG Mörviken Åre Krook & Tjäder UPPDRAGSNUMMER 7002481 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Joakim Bengtsson Sabina Rubbi DATUM 2017-02-10 REVIDERING 2017-04-21 Kommentarer I revideringen

Läs mer

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9)

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9) Uppdragsnr: 10235378 1 (9) PM Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön 1 Bakgrund Kommunen vill bygga en cykelbana utmed Nytorpsvägens södra sida. I dag är gång och cykeltrafiken hänvisad

Läs mer

Måvy hotell och trafikantservice

Måvy hotell och trafikantservice Trafikstudie PEAB BOSTAD AB Måvy hotell och trafikantservice Uppsala Trafikstudie Datum 2013-01-22 Uppdragsnummer 61381147814000 Utgåva/Status Slutleverans Anders Attelind Mario Rivera Michael Eriksson

Läs mer

Trafikutredning för Särö 1:477

Trafikutredning för Särö 1:477 Förvaltningen för Teknik 2017-12-18 Utges av December 2017 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Biltrafik... 8 2.2 Gång- och cykeltrafik... 9 2.3 Kollektivtrafik... 10 2.4 Parkering...

Läs mer

Livsrumsindelning. Transportrum. Integrerat transportrum. Mjuktrafikrum. Integrerat frirum. Frirum. Integrerat transportrum.

Livsrumsindelning. Transportrum. Integrerat transportrum. Mjuktrafikrum. Integrerat frirum. Frirum. Integrerat transportrum. Björnlunda Livsrumsindelning Transportrum Integrerat transportrum Mjuktrafikrum Integrerat frirum Frirum Integrerat transportrum Mjuktrafikrum Integrerat frirum Gnesta Livsrumsindelning Transportrum Integrerat

Läs mer

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble Sammanställning av inkomna synpunkter över förslag till vägplan för Väg 140/627 ny cirkulationsplats samt förlängning av gång- och cykelväg mot Nygårds Visby. TRV 2010/50466 Detta är en webbanpassad version

Läs mer

Bakgrund. Uppdraget. Genom: Tydligare vägvisning Attraktiv rastplats Pendlarparkering Tillgänglig och attraktiv genomfart

Bakgrund. Uppdraget. Genom: Tydligare vägvisning Attraktiv rastplats Pendlarparkering Tillgänglig och attraktiv genomfart Hofors genomfart Bakgrund Uppdraget Projektera för en genomfart med målsättningarna att: Förtydliga Hofors tätort och dess infarter Öka tillgängligheten för näringsidkare Skapa en inbjudande känsla för

Läs mer

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013 2013-05-02 Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013 TN 2013/196-512 Förord Nacka kommuns Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet består av två dokument: Riktlinjer

Läs mer

Trafikutredning, Kallfors 1:4

Trafikutredning, Kallfors 1:4 Södertälje Kommun Trafikutredning, Kallfors 1:4 Uppdragsnr: 105 20 44 Version: 1.0 2018-04-11 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Södertälje Kommun Konsult: Norconsult, Uppdragsledare: Teknikansvarig:

Läs mer

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö Jönköpings kommun Malmö 2016-01-08 Datum 2016-01-08 Uppdragsnummer 1320006609-001 Utgåva/Status 1 Johan Svensson Anna Persson Johan Jönsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsvägen

Läs mer

Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26

Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26 Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26 Trafik- och konsekvensbeskrivning Inledning Denna beskrivning av trafiken och dess konsekvenser ingår i arbetet med planprogram för kvarteren. Därav formas

Läs mer

Cykelöverfarter. Malmö stads arbete med cykelöverfarter och en policy för detta. Trafik och Gatudagarna 151019

Cykelöverfarter. Malmö stads arbete med cykelöverfarter och en policy för detta. Trafik och Gatudagarna 151019 Cykelöverfarter Malmö stads arbete med cykelöverfarter och en policy för detta Trafik och Gatudagarna 151019 Bakgrund Nya trafikregler då cyklister korsar körbana - Gäller från 2014-09-01 då alla cykelöverfarter

Läs mer

Nr Beskriv vilken åtgärd som ska vidtas. Vidtas ingen åtgärd ska detta motiveras. Ansvarig förvaltning/ avdelning/ namn

Nr Beskriv vilken åtgärd som ska vidtas. Vidtas ingen åtgärd ska detta motiveras. Ansvarig förvaltning/ avdelning/ namn Gångstråket används frekvent av fotgängare mellan parkeringsplatsen och centrumhandeln. Rådhuset har flera gången fått fönstren krossade.gångstråket upplevs som mörkt och otryggt. Platsen nyttjas som toalett.

Läs mer

Bilaga 1 Infrastruktur

Bilaga 1 Infrastruktur Bilaga 1 Infrastruktur Falkenbergs cykelsystem ska vara attraktivt att använda och kunna tillgodose behoven av dels arbets- och skolpendling, men även rekreation och turistcykling. Det finns goda möjligheter

Läs mer

TRAFIKUTREDNING ALLIERO

TRAFIKUTREDNING ALLIERO SUNDSVALLS KOMMUN TRAFIKUTREDNING ALLIERO TRAFIKALSTRING OCH GATUSTRUKTUR 2017-11-03 TRAFIKUTREDNING ALLIERO Trafikalstring och gatustruktur Sundsvalls kommun KONSULT WSP Samhällsbyggnad Hamngatan 11B

Läs mer

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 Antagen av KF 2001-06-11 Laga Kraft 2003-09-24 av parkeringsytan, hörnet Göteborgsvägen Strandvägen, under förutsättning att möjligheterna till framtida

Läs mer

PM - BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND

PM - BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND SVARTVIKS STRAND Svartviks strand Beskrivning av trafikmiljö I detta PM görs en beskrivning av planeringen för trafikfunktioner på lokal nivå i och runt det nya bostadskvarteret vid Svartviks strand. Denna

Läs mer

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag PM 2016-11-25 Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen Arbetsmaterial PM Medverkande: Beställare:

Läs mer

Trafikutredning Åkervägen. Avseende på uppförande av skola

Trafikutredning Åkervägen. Avseende på uppförande av skola Trafikutredning Åkervägen Avseende på uppförande av skola Trafikutredning Åkervägen 2(22) Titel: Trafikutredning Åkervägen Utgivningsdatum: 17 maj 2016 Medverkande: Mörbylånga kommun Bengt Johansson, Rebecka

Läs mer

Trafikutredning Sydöstra Hogstad Västanå 2:7 m.fl.

Trafikutredning Sydöstra Hogstad Västanå 2:7 m.fl. Trafikutredning Sydöstra Hogstad Västanå 2:7 m.fl. Namn: Joel Runn Datum: 2017-03-29 Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1 Bakgrund... 1 1.2 Syfte och metod... 2 2.

Läs mer

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING PM TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING 2017-06-02 Tyréns Norrköping Susanna Davidsson Anneli Bellinger GRANSKNING 2017-06-02 1 UPPDRAG Tyréns har på uppdrag av och i dialog med Norrköpings kommun, utrett möjlig

Läs mer

Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand I samband med detaljplan, Alingsås kommun

Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand I samband med detaljplan, Alingsås kommun Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand Beställare: ALINGSÅS KOMMUN Beställarens representant: Job van Eldijk Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria

Läs mer

GATOR OCH TORG MILJÖ OCH GESTALTNINGSPROGRAM - SIGTUNA STADSÄNGAR 35

GATOR OCH TORG MILJÖ OCH GESTALTNINGSPROGRAM - SIGTUNA STADSÄNGAR 35 GATOR OCH TORG MILJÖ OCH GESTALTNINGSPROGRAM - SIGTUNA STADSÄNGAR 35 4.1 GATORS UTFORMNING - GENERELLT ETT VARIERAT GATURUM Den nya stadsdelen tar sin inspiration från det historiska Sigtuna. Stadsdelens

Läs mer

Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikstruktur och parkering

Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikstruktur och parkering 1(8) Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikstruktur och parkering Uppdragsnummer: 226043 Uppdragsansvarig: Johan Bergström Handläggare Kvalitetsgranskning Anna Stjärnkvist/Anna-Karin Ekström 010-452

Läs mer

Trafikutredning TCR Oskarshamn

Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 1(12) Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 2(12) Beställare Kristian Wendelboe Wendelboe West Properties Uppdragsledare/Trafikplanerare Trafikplanerare Patrik Lundqvist Karin

Läs mer

Trafikförslag för detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan

Trafikförslag för detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan vid Södra Vårvindsgatan Trafikförslag för detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan Arbetshandling Medverkande: Beställare: Kontaktperson: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403 16 GÖTEBORG Vxl

Läs mer

TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS

TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS 12601321 TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS Sweco Society Sweco Society Beställare Borås stad, kontaktperson Jonatan Westlin Konsult, Sweco Society Stefan Andersson,

Läs mer

Huvudsta 3:1 + Krukmakaren

Huvudsta 3:1 + Krukmakaren Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se + Krukmakaren PM Trafik Uppdragsnummer: 4392 Författare: Pär Båge Datum: 19 januari 2018 Historik Rev Datum Beskrivning

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

Regional transportinfrastrukturplan med regional gång- och cykelstrategi för Västmanlands län

Regional transportinfrastrukturplan med regional gång- och cykelstrategi för Västmanlands län YTTRANDE 2017-102-7 Cykelfrämjandet Västerås Niklas Kihlén, vice ordförande Regional transportinfrastrukturplan 2018-2029 med regional gång- och cykelstrategi för Västmanlands län Sammanfattning Vi har

Läs mer

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen 0.9 2018-02-08 PM Externgranskning IL 0.7 2018-02-02 PM Interngranskning IL SK Version Datum Beskrivning Upprättat Granskat Godkänt Detta dokument är framtaget

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson.

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson. 1(9) PM - Trafik Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan 2012 2013-01-25 Uppdragsnummer: 226443 Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg 010-452 24 91 Mikael Yngvesson

Läs mer

F ö r s k o l a v i d O x e l v ä g e n P M T r a f i k

F ö r s k o l a v i d O x e l v ä g e n P M T r a f i k 1(13) F ö r s k o l a v i d O x e l v ä g e n P M T r a f i k 2016-07-11 2(13) Beställare Henrik Löfvenborg NCC Sverige AB Uppdragsledare Sabine Saracco Structor Mark Stockholm AB Granskare Ellen Fredholm

Läs mer

Huvudsta 3:1 + Krukmakaren

Huvudsta 3:1 + Krukmakaren Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se + Krukmakaren PM Trafik Uppdragsnummer: 4392 Författare: Pär Båge Datum: 19 januari 2018 Historik Rev Datum Beskrivning

Läs mer

Trafikförslag nya vägar vid och inom nytt Skolområde (Skede 2)

Trafikförslag nya vägar vid och inom nytt Skolområde (Skede 2) UPPDRAG Trafik Ö:a Bärstad - Skede 2 UPPDRAGSNUMMER 2333971200 UPPDRAGSLEDARE Magnus Wackerfeldt UPPRÄTTAD AV Magnus Wackerfeldt DATUM 12 Trafikförslag nya vägar vid och inom nytt Skolområde (Skede 2)

Läs mer

PM Trafik vid DP Odensgården, Upplands Väsby

PM Trafik vid DP Odensgården, Upplands Väsby Datum Upplands Väsby kommun Axel Nelstrand Grontmij AB Väg och trafik Johan Ericsson PM Trafik vid DP Odensgården, Upplands Väsby Uppdrag och förutsättningar Denna PM diskuterar läge för in- och utfart

Läs mer

PM Trafik. 1. Förutsättningar. Trafikutredning detaljplan ETERN 3, Umeå

PM Trafik. 1. Förutsättningar. Trafikutredning detaljplan ETERN 3, Umeå Trafik Datum 2014-06-04 Uppdrag Planförfattare Från Till nummer Trafikutredning detaljplan ETERN 3, Umeå Planavdelningen Umeå kommun Mats Burström, Gustav Edvinsson, Ramböll Sv AB Anders Dieter Aubry,

Läs mer

BILAGA 2 Infrastruktur, övergripande cykelvägnät, detaljutformning

BILAGA 2 Infrastruktur, övergripande cykelvägnät, detaljutformning BILAGA 2 Infrastruktur, övergripande cykelvägnät, detaljutformning Infrastruktur Falkenbergs cykelsystem ska vara attraktivt att använda och kunna tillgodose behoven av dels arbets- och skolpendling, men

Läs mer

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun Hammarö Kommun Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun 180910 Datum 2018-09-10 Uppdragsnummer 1320032649 Utgåva/Status Slutrapport Matilda Brogård Uppdragsledare Olle Evenäs Granskare Innehållsförteckning

Läs mer

Trafikutredning Tvetavägen

Trafikutredning Tvetavägen Telge Inköp AB Version 1 Stockholm 2018-08-17 Datum 2018-08-17 Uppdragsnummer 1320035759 Utgåva/Status Version 1 Svante Nyberg Malin Lagervall Andreas Samuelsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

När du ska korsa en gata

När du ska korsa en gata När du ska korsa en gata Information från Örebro kommun I den här broschyren finns exempel som beskriver hur du som går, cyklar eller kör ett fordon ska bete dig vid olika typer av korsningar enligt trafiklagstiftningen.

Läs mer

Riktlinjer för sommargågata och sommartorg

Riktlinjer för sommargågata och sommartorg Riktlinjer för sommargågata och sommartorg Trafiknämnden initierade konceptet Levande Stockholm i budget 2016, för ett ökat stadsliv och trivsammare vistelsemiljöer. Trafikkontoret ska tillsammans med

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl Nya bostäder vi Skjutbanevägen Uppdragsnummer:

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl Nya bostäder vi Skjutbanevägen Uppdragsnummer: 1(5) PM - Trafik Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl Nya bostäder vi Skjutbanevägen 2015-09-15 Uppdragsnummer: 256723 Uppdragsansvarig: Rune Karlberg Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg

Läs mer

Trafikutredning. Rösparksområdet. Åmåls kommun Västra Götalands län 2015-01-15

Trafikutredning. Rösparksområdet. Åmåls kommun Västra Götalands län 2015-01-15 Rösparksområdet 2 (11) Beställare Säffle kommun Teknik- och fritidsförvaltningen Säffle-Åmål Telefon: 0533-68 10 00 Niklas Ekberg, Gatuchef Konsult EQC Karlstad Telefon: 010-440 57 00 Stefan Lenberg, Uppdragsledare

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. RÄTT FART I HUDDINGE Sammanfattad version. Datum 28 februari 2012 Diarienummer GK-2011/82

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. RÄTT FART I HUDDINGE Sammanfattad version. Datum 28 februari 2012 Diarienummer GK-2011/82 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN RÄTT FART I HUDDINGE Sammanfattad version Datum 28 februari 2012 Diarienummer GK-2011/82 1 RÄTT FART I HUDDINGE Riksdag och regering beslutade den 2 maj 2008 om

Läs mer

Dalen 21 förprojektering Åstorpsringen REFLEX ARKITEKTER AB. Slutversion. Stockholm

Dalen 21 förprojektering Åstorpsringen REFLEX ARKITEKTER AB. Slutversion. Stockholm REFLEX ARKITEKTER AB Åstorpsringen Slutversion Stockholm 2016-12-02 Åstorpsringen Datum 2016-12-02 Uppdragsnummer 1320024601 Utgåva/Status Granskningsversion Magnus Olsson Alexine Wirén Jens Svensson Uppdragsledare

Läs mer

PM TRAFIK HUS 13. Dp Hus 13, Nacka strand Trafik

PM TRAFIK HUS 13. Dp Hus 13, Nacka strand Trafik 03, Uppdaterat 2014-09-30 Dp Hus 13, Nacka strand Trafik Augustendalsvägen Hus 13 ligger på norra sidan av Augustendalsvägen, i början av backen ner mot kajen i Nacka strand. Körbanan är ca 5,5-6 m bred

Läs mer

Trafikutredning Hövik 3.23 m.fl, Tjörns kommun Trafikanalys och utformningsförslag

Trafikutredning Hövik 3.23 m.fl, Tjörns kommun Trafikanalys och utformningsförslag Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström/Daniel Rutgersson Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Johan Hultman Stefan Krii

Läs mer

Cykelbokslut.

Cykelbokslut. Cykelbokslut 2017 www.skelleftea.se/cykelplan Älvsbackabron är en gång- och cykelbro i trä som invigdes 2011 Bakgrund Kommunfullmäktige godkände den 15 maj 2012 Cykelplan 2011 för Skellefteå kommun. Cykelplanen

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn.

Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn. Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn. Dokumentinformation Titel: TRAFIKFÖRSLAG FÖR DETALJPLANEARBETE DUNKAVLEMYREN, SKÄRHAMN Version: 2013-10-23 Beställare: Åsa Jönsson, Tjörns kommun

Läs mer

Infrastruktur. Visioner. Cykel. Køge Kust - Team Vandkunsten. Bilaga: Infrastruktur. Køge Kyst Team Vandkunsten

Infrastruktur. Visioner. Cykel. Køge Kust - Team Vandkunsten. Bilaga: Infrastruktur. Køge Kyst Team Vandkunsten 1 (13) Køge Kyst Team Vandkunsten Infrastruktur Visioner Trafiken i Køge ska bidra till den önskade stadsutvecklingen. Det är en utmaning att skapa en hållbar urban mobilitet, som prioriterar gång-, cykeloch

Läs mer