Offentligt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "7.4.2009. Offentligt"

Transkript

1 1 (9) Fundior AB (publ.) Offentlig anmärkning för försummelse av bestämmelserna i 2 kap. 3 i värdepappersmarknadslagen Inofficiell översättning 1 Beslut 2 Bolagets hörande 3 Bolagets handlande i frågan Finansinspektionen 1 tilldelar Fundior AB (publ.) en offentlig anmärkning med stöd av 40 i lagen om Finansinspektionen. Bolaget har handlat i strid mot 2 kap 3 i värdepappersmarknadslagen då det erbjudit värdepapper till allmänheten i Finland utan godkänt prospekt. direktion har beslutat att tilldela den offentliga anmärkningen vid sitt möte Finansinspektionen har med ett brev daterat gett Fundior AB (publ.) (Fundior eller bolaget) tillfälle att enligt 34 i förvaltningslagen (434/2003) framföra sin åsikt och lämna en utredning över omständigheter som eventuellt påverkar hur ärendet avgörs. Fundior har lämnat sitt genmäle Det svenska bolaget Fundior som är föremål för multilateral handel på den svenska marknadsplatsen Aktietorget ordnade en aktieemission hösten Teckningstiden var Medan emissionen pågick förlängdes teckningstiden först till och senare ytterligare till Rätt att teckna aktier hade allmänheten och institutionella investerare. Bolagets aktieägare hade förhandsrätt att teckna aktier i proportion till sitt aktieinnehav per Som ny myndighet med ansvar för finans- och försäkringstillsynen tog nya Finansinspektionen (FI) den 1 januari 2009 över de flesta uppgifterna från de tidigare tillsynsmyndigheterna Finansinspektionen och Försäkringsinspektionen.

2 2 (9) Aktieemissionens totala belopp uppgick till 5,5 miljoner svenska kronor, dvs. cirka euro 2. På bolagets finskspråkiga webbsidor publicerades på finska en teckningsblankett och fyra meddelanden om aktieemissionen [ under rubriken "Fundior AB:n uusmerkintä" (Fundior AB:s nyemission), under rubriken "Täsmennyksiä uusmerkintään liittyvään tiedotteeseen" (Preciseringar till meddelandet om nyemissionen), under rubriken "Fundior AB julkaisee sijoitusmuistion osakeannista" (Fundior AB publicerar ett emissionsprospekt) samt under rubriken "Fundior AB:n uusannin merkintäaikaa jatketaan" (Teckningstiden för Fundior AB:s nyemission förlängs)]. Därtill fanns på bolagets finskspråkiga webbsidor en länk till ett svenskspråkigt nyemissionsmemorandum 3. Bolaget har också sänt information om aktieemissionen per brev till sina aktieägare i Finland och Sverige. Bolaget hade 192 finländska eller i Finland bosatta aktieägare. Bolaget hade inte ett av Finansinspektionen godkänt prospekt när det erbjöd aktier för teckning eller ett prospekt som godkänts av en behörig myndighet i en annan stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet som skulle ha anmälts till Finland enligt 2 kap. 4 e i värdepappersmarknadslagen (495/1989, VPML). Finansinspektionen upptäckte att bolaget erbjuder aktier för teckning på sina webbsidor. Samma dag, efter att bolaget hade kontaktats av Finansinspektionen, avlägsnade bolaget alla hänvisningar till aktieemissionen från sina finskspråkiga webbsidor. Vid tiden för aktieemissionen var Fundior moderbolag i en koncern till vilken enligt nyemissionsmemorandumet hörde följande dotterbolag: Fundior Investment Services Ltd. (Malta) Fundior International Ltd. (Malta) Fundior Benefit Consulting AB (Sverige) Fundior Life AB (Sverige, dotterbolag till föregående) Benefit Brokers Oy (Finland). Av dessa bolag hade Fundior Investment Services Ltd beviljats verksamhetstillstånd av den behöriga myndigheten i Malta att tillhandahålla placeringstjänster (tillhandahållandet av placeringstjänster hade anmälts bl.a. till Finland och Sverige). Benefit Brokers Oy för sin del hade ansökt om tillstånd att tillhandahålla placeringstjänster i Finland. Därtill hade Fundior Life AB tillstånd att verka som försäkringsmäklare i Sverige och Benefit Brokers Oy i Finland. 4 2 Räknat enligt EUR/SEK-kursen 9,3895 den , då Fundiors styrelse beslutade om aktieemissionen. 3 Memoranda of Issue. 4 Fundior publicerade ett meddelande att bolaget sålt sina svenska dotterbolag till RPA Försäkringsmäkleri Roger Pettersson Aktiebolag. Därtill publicerade Fundior ett meddelande att bolaget sålt sina maltesiska dotterbolag till Dream Homes International Ltd.

3 3 (9) 4 Bolagets genmäle I sitt genmäle till brev om hörande meddelade Fundior att publicerandet av det finskspråkiga emissionsmaterialet på bolagets webbsidor hade skett av misstag och att det inte i någon händelse hade varit bolagets avsikt att förfara så. Den informationsansvarige på bolaget hade publicerat materialet om aktieemissionen på bolagets webbsidor enligt bolagets dåvarande informationspolitik på tre språk, även på finska. Bolagets ledning märkte inte det skedda, eftersom webbsidorna fanns på tre språk (engelska, svenska och finska) och huvudspråket på webbplatsen var engelska. Det finskspråkiga materialet avlägsnades omedelbart efter att bolaget fått meddelande om saken från Finansinspektionen. Enligt emissionsvillkoren hade de 192 aktieägarna i Finland förhandsrätt att teckna bolagets aktier. Bolaget sände i enlighet med sin informationsskyldighet material om aktieemissionen till aktieägarna per post. Därför fäste bolaget inte i detta skede tillräcklig uppmärksamhet vid att materialet sändes till över 100 placerare. Emissionsmaterialet sändes inte i Finland till andra än till aktieägarna. Därför anser bolaget att det inte har marknadsfört aktieemissionen i Finland. Bolaget konstaterade ytterligare, att det i det svenskspråkiga nyemissionsmemorandumet ingick en begränsning gällande distributionen av memorandumet. Aktier tecknades av sammanlagt sju finländare. Sex av dessa hörde inte till bolagets ledning. Det sammanlagda teckningsbeloppet för dessa sex övriga uppgick endast till svenska kronor. Samtliga finländare som tecknade aktier var aktieägare i bolaget sedan tidigare. Enligt bolaget kan man, utgående från de grunder som Finansinspektionen hänvisar till, anse att bolaget av oaktsamhet underlåtit att publicera prospekt enligt 2 kap. 3 i VPML. Bolaget anser att felet eller försummelsen emellertid kan ses som ringa (att finskspråkigt emissionsmaterial av misstag publicerades på bolagets webbsidor, och att det sammanlagda beloppet av de aktier som tecknades av andra finländare än sådana som hörde till bolagets ledning var så lågt som svenska kronor). Enligt bolaget har det inte i någon händelse handlat om uppsåtlighet. Bolaget anhåller om att Finansinspektionen inte skulle offentliggöra den anmärkning enligt 40 i lagen om finansinspektion (878/2008) som Finansinspektionen eventuellt tilldelar bolaget. Bolaget anser att grunder för offentlig varning enligt 41 i lagen saknas.

4 4 (9) 5 Beslutsmotivering 5.1 Tillämplig lag 5.2 ställningstagande Enligt första meningen i 2 kap. 3 1 mom. i VPML är den som till allmänheten erbjuder värdepapper eller ansöker om att värdepapper skall tas upp till offentlig handel skyldig att offentliggöra ett prospekt innan erbjudandet träder i kraft eller värdepappren tas upp till offentlig handel och hålla prospektet tillgängligt för allmänheten under den tid erbjudandet är i kraft, i enlighet med vad som föreskrivs i 2 kap. i VPML. Enligt 2 kap. 4 1 mom. i VPML får ett prospekt offentliggöras när Finansinspektionen har godkänt det. Enligt första meningen i 2 kap. 4 e 1 mom. i VPML är prospekt som har godkänts i en annan stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet samt kompletterande information utan hinder av 4 1 mom. i kraft i Finland och ska göras tillgängligt för allmänheten här, om Finland inte är hemstat för emissionen av värdepappren och värdepappren erbjuds till allmänheten eller ansöks bli upptagna till offentlig handel i Finland och den behöriga myndigheten i den andra staten har tillställt Finansinspektionen kopior av prospektet och den kompletterande informationen samt ett intyg över att de är upprättade i enlighet med prospektdirektivet 5. Fundior har erbjudit aktier till allmänheten i Finland: Aktierna har erbjudits på bolagets finskspråkiga webbsidor samt per brev till bolagets finländska aktieägare. Även om bolaget har avlägsnat uppgifterna om aktieemissionen från sina finskspråkiga webbsidor, har redan erbjudandet till aktieägarna, när det gäller omfattningen av den grupp som marknadsföringen riktar sig till, uppfyllt kriterierna för erbjudande till allmänheten. Vid bedömningen av omfattningen av den grupp som erbjudandet riktar sig till är det viktiga hur många placerare erbjudandet ursprungligen riktas till, och inte hur många placerare som tecknar aktier. På fallet kan inte heller tillämpas något av undantagen i fråga om prospektskyldighet som nämns värdepappersmarknadslagen eller finansministeriets förordningar 452/2005 eller 818/ Eftersom redan enbart det finskspråkiga erbjudandet uppfyllt kriterierna för att erbjuda aktier till teckning för allmänheten, har Finansinspektionen inte separat bedömt huruvida erbjudandet på bolagets svensk- eller 5 Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/71/EG om de prospekt som skall offentliggöras när värdepapper erbjuds till allmänheten eller tas upp till handel och om ändring av direktiv 2001/34/EG. 6 Enligt förordningarna föreligger inte någon skyldighet att sammanställa prospekt om det sammanlagda vederlaget för de erbjudna aktierna beräknat för en 12 månaders period understiger euro, aktier erbjuds till färre än 100 investerare eller den minsta möjliga teckningen av aktier uppgår till minst euro.

5 5 (9) engelskspråkiga webbsidor uppfyllt kriterierna för erbjudande till allmänheten. Begränsningen av distributionen 7 i det av bolaget sammanställda nyemissionsmemorandumet kan inte anses påverka bedömningen av huruvida det är fråga om ett erbjudande till allmänheten, eftersom bolaget självt har offentliggjort nyemissionsmemorandumet på sina finskspråkiga webbsidor och erbjudit sina finländska aktieägare aktier för teckning. I emissionsvillkoren ingår inte heller en begränsning av den grupp som emissionen riktar sig till motsvarande distributionsbegränsningen i nyemissionsmemorandumet. Eftersom bolaget har erbjudit värdepapper till allmänheten utan godkänt prospekt, har bolaget brutit mot bestämmelserna i 2 kap. 3 i VPML. Det faktum, att bolaget inte har haft prospektskyldighet i Sverige, påverkar inte bedömningen av fallet i Finland. Bolaget har verkat aktivt i Finland och förutsätts därför ha tagit reda på vad värdepappersmarknadslagen kräver. Därtill har bolaget tidigare, i egenskap av rådgivare för ett annat svenskt bolag, varit i kontakt med den tidigare Finansinspektionen i frågor som gällt prospektskyldigheten. Bolaget företräddes vid dessa kontakter av den dåvarande verkställande direktören. Även i detta hänseende borde bolaget sålunda ha varit medvetet om prospektskyldigheten i värdepappersmarknadslagen. Eftersom aktieemissionen understeg 2,5 miljoner euro, hamnar erbjudandet utanför prospektdirektivets tillämpningsområde. Sålunda påverkas bedömningen av behörighet i saken inte heller av att Sverige i erbjudanden som hör till prospektdirektivets tillämpningsområde med stöd av artikel 2.1.m i direktivet skulle ha varit bolagets hemland. Finansinspektionen anser, att klandervärdheten ökas av det faktum att Fundior är moderbolag i en koncern som tillhandahåller finanstjänster, och att vissa av Fundiors styrelseledamöter och verkställande direktören vid tidpunkten för handlandet fungerade som styrelseledamot eller verkställande direktör i ett maltesiskt företag som tillhandahåller placeringstjänster och ett finskt försäkringsmäklarbolag som ansökt om tillstånd att verka inom förmögenhetsförvaltning. Bolaget ska i egenskap av moderbolag i en förmögenhetsförvaltningskoncern och styrelseledamöterna och verkställande direktören i Fundior i egenskap av 7 Punkten i placeringsmemorandumet lyder enligt följande (memorandumet, sid. 4, Om Memorandumet / Memorandumets distributionsområde): "Aktierna är inte föremål för handel eller ansökan därom i något annat land än Sverige. Memorandumet får inte distribueras i Kanada, USA eller något annat land där distributionen kräver ytterligare åtgärder enligt föregående mening eller strider mot reglerna i landet. För memorandumet gäller svensk rätt. Tvist med anledning av innehållet i detta memorandum eller rättsliga förhållanden som hänger samman med detta skall endast avgöras av svensk domstol."

6 6 (9) professionella inom finansbranschen kunna anses ha accentuerad omsorgsplikt. Bolagets aktier är därtill föremål för multilateral handel, vilket redan i sig gör att bolaget kan anses skyldigt att känna till finansmarknadslagstiftningen. 5.3 Om förutsättningarna för att tilldela en offentlig anmärkning Enligt 40 1 mom. i lagen om Finansinspektionen kan Finansinspektionen tilldela andra finansmarknadsaktörer en offentlig anmärkning om de uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot bestämmelserna om finansmarknaden eller mot föreskrifter som har utfärdats med stöd av dem. Fundior har av oaktsamhet brutit mot 2 kap. 3 i VPML, när bolaget har erbjudit sina aktier till allmänheten utan godkänt prospekt. Med stöd av 25 1 mom. i den lag om finansinspektion (587/2003) som gällde vid tidpunkten för handlandet kunde för förseelsen tilldelas administrativ påföljd även vid tidpunkten för förseelsen. Enligt 40 5 mom. i lagen om Finansinspektionen kan en offentlig anmärkning inte tilldelas om annan finansmarknadsaktör omedelbart efter att ha upptäckt felet eller försummelsen självmant har vidtagit tillräckliga rättelseåtgärder och om det inte är fråga om allvarliga eller upprepade fel eller försummelser. Trots att Fundior har avlägsnat nyemissionsmemorandumet och hänvisningarna till aktieemissionen från sina finskspråkiga webbsidor mitt under tiden för erbjudandet, skedde det först efter att Finansinspektionen tagit kontakt med bolaget. Begreppet självmant vidtagna rättelseåtgärder har behandlats i regeringens proposition 137/2004. Enligt propositionen är det inte fråga om självmant vidtagna rättelseåtgärder enligt bestämmelsen, om rättelseåtgärderna vidtagits först efter att Finansinspektionen eller annan utomstående fäst uppmärksamhet vid saken. Fastän grunderna hänför sig till ordningsavgiften kan de enligt uppfattning ändå tillämpas också vid bedömningen av huruvida förutsättningarna för självmant vidtagna rättelseåtgärder uppfylls i samband med en offentlig anmärkning. Bolaget vidtog heller inte rättelseåtgärder när det gäller erbjudandet till de finländska aktieägarna. Enligt 40 6 mom. i lagen om Finansinspektionen offentliggörs en offentlig anmärkning på det sätt som Finansinspektionen beslutar. När det är fråga om smärre fel eller försummelser kan Finansinspektionen besluta att anmärkningen inte ska offentliggöras. Finansinspektionen anser att bestämmelsen om prospektskyldighet i 2 kap. 3 VPML är värdepappersmarknadslagens mest centrala bestämmelse när det gäller skydd för investerare när värdepapper erbjuds till teckning. Syftet med prospektet är att förse investerarna med tillräcklig

7 7 (9) information som bas för en väl underbygd utvärdering av värdepappren och emittenten. Fundior har erbjudit sina aktier till allmänheten och beloppet av erbjudandet uppgår sammanlagt till cirka euro. Finansinspektionen anser att försummelsen inte kan anses vara ringa, samt att förutsättningar för att lämna den offentliga anmärkningen ickeoffentliggjord därför inte föreligger. FINANSINSPEKTIONEN 8 Anneli Tuominen direktör Jarmo Parkkonen avdelningschef Bilaga Besvärsanvisning 8 Enligt arbetsordning 8 1 momentet ska expeditionen över direktionens beslut undertecknas av direktören och föredraganden.

8 8 (9) Bilaga till beslutet Besvärsanvisning Den som är missnöjd med detta beslut får överklaga det hos Helsingfors förvaltningsdomstol (nedan domstolen) genom skriftligt besvär. Beslutet ska överklagas inom 30 dagar efter delgivningsdagen. Delgivningsdagen medräknas inte i besvärstiden. Om beslutet har skickats mot delgivningskvitto, framgår delgivningsdagen av kvittot. Delgivningskvittot ska fogas till besvärshandlingarna. Om beslutet har postats som vanligt brev, anses beslutet ha blivit delgivet inom sju (7) dagar efter den dag det postats, om inget annat framgår. Om beslutet har delgivits på annat sätt, t.ex. mot delgivningskvitto till någon annan än beslutsmottagaren själv (mellanhandsdelgivning), anses beslutsmottagaren ha fått del av beslutet den tredje dagen efter den dag som anges på kvittot. Besvärsskriften ska lämnas in till Helsingfors förvaltningsdomstol inom besvärstiden. I besvärsskriften, som ska adresseras till Helsingfors förvaltningsdomstol, ska anges 1) det beslut som överklagas 2) till vilka delar beslutet överklagas och de ändringar som yrkas 3) på vilka grunder ändring söks 4) ändringssökandens namn och hemkommun 5) telefonnummer och postadress dit meddelanden till ändringssökanden kan lämnas. Om ändringssökandens talan förs av en laglig företrädare eller ett ombud eller om besvärsskriften upprättats av någon annan, ska också dennes namn och hemkommun uppges i besvärsskriften. Besvärsskriften ska undertecknas av ändringssökanden, dennes lagliga företrädare eller ombudet. Till besvärsskriften ska fogas 1) det beslut som överklagas, i original eller kopia 2) delgivningskvittot eller någon annan information som visar vilken dag ändringssökanden fått del av beslutet 3) de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sitt krav om de inte redan tidigare har lämnats till beslutsmyndigheten. Ombudet ska foga en fullmakt till besvärsskriften om ändringssökanden inte muntligen har befullmäktigat ombudet i domstolen. En advokat eller ett offentligt rättsbiträde behöver lämna fullmakt endast om domstolen föreskriver det. Om ett elektroniskt dokument som sänts till domstolen innehåller uppgift om ombudets behörighet, behöver ombudet inte lämna in någon fullmakt. Domstolen kan dock förordna att en fullmakt ska lämnas in om den har anledning att betvivla ombudets behörighet eller behörighetens omfattning. Besvärsskriften kan lämnas in till domstolen personligen eller sändas som frankerad postförsändelse eller med ombud eller bud. Besvärsskriften sänds med post eller bud

9 9 (9) på avsändarens eget ansvar. Besvärsskriften ska ha kommit in till domstolen under öppettid före besvärstidens utgång. Besvärsskriften kan också sändas i elektronisk form. Ett elektroniskt dokument anses ha kommit in till domstolen när det före besvärstidens utgång finns i domstolens mottagaranordning eller datasystem i sådan form att det kan behandlas. Elektroniska dokument sänds till domstolen på avsändarens eget ansvar. Den som överklagar till Helsingfors förvaltningsdomstol ska betala 89 euro i rättegångsavgift. Lagen om avgifter för domstolars och vissa justitieförvaltningsmyndigheters prestationer (701/1993) innehåller särskilda bestämmelser om vissa fall då ingen avgift tas ut. Kontaktinformation Helsingfors förvaltningsdomstol Bangårdsvägen 9, PB HELSINGFORS Telefon , Fax E-post helsinki.hao@oikeus.fi

Besvärsmyndighet Ändring i besluten i 24, 27 och 30 kan sökas genom kommunalbesvär hos Helsingfors förvaltningsdomstul.

Besvärsmyndighet Ändring i besluten i 24, 27 och 30 kan sökas genom kommunalbesvär hos Helsingfors förvaltningsdomstul. Förbud att söka ändring BESVÄRSANVISNING (Kommunalbesvär) Eftersom besluten i 23, 25-26 och 28-29 endast gäller beredning eller verkställighet, kan kom munalbesvär inte anfö ras över besluten (KomL 91).

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 98/2009 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av aktiebolagslagen, värdepappersmarknadslagen.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 98/2009 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av aktiebolagslagen, värdepappersmarknadslagen. RIKSDAGENS SVAR 98/2009 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av aktiebolagslagen, värdepappersmarknadslagen och försäkringsbolagslagen Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat

Läs mer

BESLUT OM OMHÄNDERTAGANDE AV EGENDOM (mentalvårdslagen 22 g )

BESLUT OM OMHÄNDERTAGANDE AV EGENDOM (mentalvårdslagen 22 g ) Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (5) (fyll i på blankettens språk) BESLUT OM OMHÄNDERTAGANDE AV EGENDOM (mentalvårdslagen 22 g ) 1. Patientens personuppgifter Efternamn Förnamn

Läs mer

Beslut. Nätavdelningen / Utvecklingsenheten

Beslut. Nätavdelningen / Utvecklingsenheten Nätavdelningen / Utvecklingsenheten Risto Murto Beslut x.x.2016 1(6) LVM/292/07/2016 KONCESIONSBESLUT OM ÄNDRING AV KONCESSIONER FÖR DET DIGITALA MARKBUNDNA TELEVISIONSNÄTET I LANDSKAPET ÅLAND KONCESSIONSHAVARE

Läs mer

Beslut. Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010. Givet efter anslag 8.2.2011

Beslut. Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010. Givet efter anslag 8.2.2011 Beslut Västra och Inre Finland Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010 Givet efter anslag 8.2.2011 ÄRENDE Förlängning av de i Västra Finlands miljötillståndsverks beslut nr 19/2004/2 föreskrivna tiderna för

Läs mer

Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) 13 (beslut om vård av patient som tagits in av egen vilja)

Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) 13 (beslut om vård av patient som tagits in av egen vilja) Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) BESLUT OM INTAGNING FÖR VÅRD Blankett M3 (fyll i på blankettens språk) 1. Den undersöktas personuppgifter Efternamn Förnamn Personbeteckning

Läs mer

75 Rapport om enkäten beträffande helsingforsförsamlingarnas förtroendevaldas påverkningsmöjligheter

75 Rapport om enkäten beträffande helsingforsförsamlingarnas förtroendevaldas påverkningsmöjligheter 106/2013 75 Rapport om enkäten beträffande helsingforsförsamlingarnas förtroendevaldas påverkningsmöjligheter Beslutsförslag Gemensamma kyrkofullmäktige antecknar rapporten om helsingforsförsamlingarnas

Läs mer

FÖRBEHÅLLSBESLUT. Beslut 1 (5) Utfärdat efter anslag Tillståndskod VA2013:0002

FÖRBEHÅLLSBESLUT. Beslut 1 (5) Utfärdat efter anslag Tillståndskod VA2013:0002 Beslut Utfärdat efter anslag 7.10.2013 1 (5) Tillståndskod VA2013:0002 Oy Fennoscandian Resources Ab Plåtslagarevägen 35 A1 20320 Åbo FÖRBEHÅLLSBESLUT Till Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har 14.1.2013

Läs mer

Lag. om ändring av värdepappersmarknadslagen

Lag. om ändring av värdepappersmarknadslagen Lag om ändring av värdepappersmarknadslagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i värdepappersmarknadslagen (746/2012) 1 kap. 1 mom. 8 punkten, 13 och 14 kap., 15 kap. 2 mom. och 16 kap. 3, av dem

Läs mer

STATSRÅDETS BESLUT OM ÄNDRING AV NÄTKONCESSIONER FÖR DET DIGITALA MARKBUNDNA MASSKOMMUNIKATIONSNÄTET I LANDSKAPET ÅLAND

STATSRÅDETS BESLUT OM ÄNDRING AV NÄTKONCESSIONER FÖR DET DIGITALA MARKBUNDNA MASSKOMMUNIKATIONSNÄTET I LANDSKAPET ÅLAND STATSRÅDETS BESLUT OM ÄNDRING AV NÄTKONCESSIONER FÖR DET DIGITALA MARKBUNDNA MASSKOMMUNIKATIONSNÄTET I LANDSKAPET ÅLAND Datum 19.5.2016 Diarienummer LVM/292/07/2016 NÄTKONCESSIONSHAVARE Ålands Radio och

Läs mer

Den som är missnöjd med följande beslut kan framställa ett skriftligt rättelseyrkande.

Den som är missnöjd med följande beslut kan framställa ett skriftligt rättelseyrkande. Församlingsrådet 23 15.03.2016 Anvisningar för rättelseyrkande och besvärsanvisning Fr 23 FÖRBUD MOT ATT SÖKA ÄNDRING Grunderna för förbudet Förbud mot att söka ändring vid beredning och verkställighet

Läs mer

Ärende. Part. Aktualiseringsdatum. Beskrivning av ärendet. Motiveringar. Herrfors Nät-Verkko Oy Ab Storgatan JAKOBSTAD

Ärende. Part. Aktualiseringsdatum. Beskrivning av ärendet. Motiveringar. Herrfors Nät-Verkko Oy Ab Storgatan JAKOBSTAD Energiamarkkinavirasto Beslut 1 (4) Herrfors Nät-Verkko Oy Ab Storgatan 8 68600 JAKOBSTAD Ärende Part Aktualiseringsdatum Fastställande av metoderna för bestämning av avkastningen i nätinnehavarens verksamhet

Läs mer

Tillägg till prospekt avseende inbjudan till teckning av aktier i Orexo AB (publ)

Tillägg till prospekt avseende inbjudan till teckning av aktier i Orexo AB (publ) Tillägg till prospekt avseende inbjudan till teckning av aktier i Orexo AB (publ) INNEHÅLL TILLÄGG TILL PROSPEKT AVSEENDE INBJUDAN TILL TECKNING AV AKTIER I OREXO AB (PUBL)...3 PRESSMEDDELANDEN FRÅN OREXO

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument Publicerad den 11 juni 2019 Utfärdad den 5 juni 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen

Läs mer

Sökanden har ansökt om jaktlicens för hjortdjur enligt följande: Art och licensmängd Vitsvanshjort 108 st.

Sökanden har ansökt om jaktlicens för hjortdjur enligt följande: Art och licensmängd Vitsvanshjort 108 st. FINLANDS VILTCENTRAL Sompiovägen 1 00730 HELSINGFORS 029 431 2001 2017-1-500-03081-6 1 BESLUT Datum Nr. 11.07.2017 2017-1-500-03081-6 Rex Johan Magnus Klockarvägen 4 B 2 66600 Vörå JAKTLICENS FÖR HJORTDJUR

Läs mer

Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa

Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa Södra Finland Beslut Nr 45/2011/4 Dnr ESAVI/571/04.09/2010 Givet efter anslag 9.3.2011 ÄRENDE SÖKANDE Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa Morenia Oy ANSÖKAN BAKGRUND

Läs mer

under en brådskande placering (38 4 mom. i barnskyddslagen)

under en brådskande placering (38 4 mom. i barnskyddslagen) Beslut om ändring av plats för vård utom hemmet (43 3 mom. i barnskyddslagen) ärendet som gäller barnets omhändertagande/vård utom hemmet har anhängiggjorts i förvaltningsdomstolen/högsta förvaltningsdomstolen

Läs mer

Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå. Skavarbölevikens och Storängens torrläggningsföretag

Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå. Skavarbölevikens och Storängens torrläggningsföretag Södra Finland BESLUT Nr 222/2012/2 Dnr ESAVI/30/04.09/2012 Givet efter anslag 22.10.2012 ÄRENDE SÖKANDE Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå Skavarbölevikens

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 6/2016

Föreskrifter och anvisningar 6/2016 Föreskrifter och anvisningar 6/2016 Föreskrifter och anvisningar om informationsskyldighet Dnr FIVA 6/01.00/2016 Utfärdade 7.6.2016 Gäller från 3.7.2016 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831

Läs mer

Påföljds- och ordningsavgiftens dimensionering

Påföljds- och ordningsavgiftens dimensionering 1 (7) Påföljds- och ordningsavgiftens dimensionering 1 Lag om Finansinspektionen 1.1 Påföljdsavgiftens dimensionering 1.1.1 Förfarandets art 41 2 mom. i lagen om Finansinspektionens (878/2008) lyder: Påföljdsavgiftens

Läs mer

KUNGÖRELSE OCH FRAMLÄGGANDE

KUNGÖRELSE OCH FRAMLÄGGANDE 1 (1) 13.12.2018 Tillståndsbeteckning Korsnäs Strandvägen 4323 66200 Korsnäs KUNGÖRELSE OCH FRAMLÄGGANDE Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) verkställer en kungörelse om beslutet enligt bifogade kungörelsedokument.

Läs mer

ENERGIAMARKKINAVIRASTO BESLUT Dnro 613/432/2010 ENERGIMARKNADSVERKET

ENERGIAMARKKINAVIRASTO BESLUT Dnro 613/432/2010 ENERGIMARKNADSVERKET ENERGIAMARKKINAVIRASTO BESLUT Dnro 613/432/2010 27.1.2010 ÄRENDE Fastställelse av metoderna för bestämning av de avgifter som nätinnehavaren debiterar för anslutning av elproduktion PART Jakobstads Energiverk

Läs mer

Lag om medling i tvistemål och stadfästelse av förlikning i allmänna domstolar /394

Lag om medling i tvistemål och stadfästelse av förlikning i allmänna domstolar /394 Finlex» La gstiftning» Uppdaterad lagstiftning» 2011» 29.4.2011/394 29.4.2011/394 Beaktats t.o.m. FörfS 479/2011. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. Lag om medling i tvistemål och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag med kompletterande bestämmelser till EU:s prospektförordning Publicerad den 11 juni 2019 Utfärdad den 5 juni 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande

Läs mer

HOPLAXSKOLAN DIREKTIONEN

HOPLAXSKOLAN DIREKTIONEN HELSINGFORS STAD Protokoll HOPLAXSKOLAN DIREKTIONEN 1.3.2018 Tidpunkt 1.3.2018 kl. 18.30 20.51 Plats Hoplaxskolans Hagaenhet, Stormyrvägen 22 Närvarande Birgitta Mitro, ordförande Charlotte Granberg-Haakana

Läs mer

Tillägg till prospektet avseende inbjudan till förvärv av aktier i Karnov Group AB (publ) Global Coordinator och Joint Bookrunner.

Tillägg till prospektet avseende inbjudan till förvärv av aktier i Karnov Group AB (publ) Global Coordinator och Joint Bookrunner. Tillägg till prospektet avseende inbjudan till förvärv av aktier i Karnov Group AB (publ) Global Coordinator och Joint Bookrunner Joint Bookrunner VIKTIG INFORMATION Kopior av detta Tillägg kommer inte

Läs mer

KUNGÖRELSE OCH FRAMLÄGGANDE

KUNGÖRELSE OCH FRAMLÄGGANDE 1 (1) Följebrev Tillståndsbeteckning Karleby PB 43 67101 KARLEBY KUNGÖRELSE OCH FRAMLÄGGANDE Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) verkställer en kungörelse om beslutet enligt bifogade kungörelsedokument.

Läs mer

Ändringar i övergångsbestämmelsen i Finansinspektionens

Ändringar i övergångsbestämmelsen i Finansinspektionens 2014-10-16 REMISSPROMEMORIA FI Dnr 14-7475 Ändringar i övergångsbestämmelsen i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2007:17) om verksamhet på marknadsplatser Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån PROTOKOLL Nummer 30 18.9.2018 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån Beslutande Föredragande Justerat Minister Mika Nordberg Upphandlare Sten

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 6/2016

Föreskrifter och anvisningar 6/2016 Föreskrifter och anvisningar 6/2016 Föreskrifter och anvisningar om informationsskyldighet Dnr FIVA 6/01.00/2016 Utfärdade 7.6.2016 Gäller från 3.7.2016 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL UTKAST Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om utövning av veterinäryrket PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen Utöver

Läs mer

81 Helsingfors domkapitel har fastställt kyrkofullmäktiges beslut av den (arrendering av fast egendom, tomt i Malmgård)

81 Helsingfors domkapitel har fastställt kyrkofullmäktiges beslut av den (arrendering av fast egendom, tomt i Malmgård) 602/2015 81 Helsingfors domkapitel har fastställt kyrkofullmäktiges beslut av den 14.6.2018 58 (arrendering av fast egendom, tomt 91-33-249-001 i Malmgård) Beslutsförslag Beslut Gemensamma kyrkofullmäktige

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag 9.12.2005 ÄRENDE Kvarhållande av redan byggda bryggor på fastigheten Uddtorp RNr 2:7

Läs mer

Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg

Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg 2/2019 1 Svenska utbildningssektionen Aika/Tid 04.03.2019, Klo/Kl. 17:30-19:00 Paikka/Plats Osallistujat/Deltagare Festsalen Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg Läsnä/Närv. Kaiser Elvira 17:30-19:00 ordf.

Läs mer

Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSEN /10. Kommunkansliet, sammanträdesrummet

Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSEN /10. Kommunkansliet, sammanträdesrummet FINSTRÖMS KOMMUN PROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr KOMMUNSTYRELSEN 9.12.2010 21/10 Sammanträdestid 9.12.2010 kl. 18.00 Beslutande Kommunkansliet, sammanträdesrummet x Höglund, Roger, ordförande x Lycke, Per,

Läs mer

Tillägg till Prospekt med anledning av inbjudan till teckning av aktier i Swedish Orphan Biovitrum AB (publ)

Tillägg till Prospekt med anledning av inbjudan till teckning av aktier i Swedish Orphan Biovitrum AB (publ) Tillägg till Prospekt med anledning av inbjudan till teckning av aktier i Swedish Orphan Biovitrum AB (publ) Innehållsförteckning TILLÄGG TILL PROSPEKT MED ANLEDNING AV INBJUDAN TILL TECKNING AV AKTIER

Läs mer

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19.00-20.05

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19.00-20.05 Sammanträdesdatum: 22.08.2012 Nr: 7 Paragrafer: 115-123 Plats och tid Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19.00-20.05 Beslutande Brage Wilhelms, kommunstyrelsens ordförande

Läs mer

Skolans mötesrum och åk 6 klassrum. Ninna Suominen, Jenny Stenberg, Toni Juutilainen, Maria Sandström, Per Hartwall, Patrick Kivelä

Skolans mötesrum och åk 6 klassrum. Ninna Suominen, Jenny Stenberg, Toni Juutilainen, Maria Sandström, Per Hartwall, Patrick Kivelä PROTOKOLL 1 (8) 28.11.2017 SKOLANS NAMN Direktionens möte Tid tisdag 21.11.2017 kl. 18 Plats Närvarande Skolans mötesrum och åk 6 klassrum Ninna Suominen, Jenny Stenberg, Toni Juutilainen, Maria Sandström,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551); SFS 2005:812 Utkom från trycket den 2 december 2005 utfärdad den 24 november 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Styrelsen P R O T O K O L L

Styrelsen P R O T O K O L L Styrelsen 07 2016 P R O T O K O L L 15.09.2016 Styrelsen 15.09.2016 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 07/2016 Tid: 15.09.2016 kl. 14:30 Plats: Inveon, Lundagatan ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten kl

Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten kl 1 PARGAS STAD PROTOKOLL 6/16 Revisionsnämnden 2013-2016 Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten 25.4.2017 kl. 16.00 20.00 Närvarande: Ordinarie: Ted Bergman (ordf.) Tommy Nymalm (vice ordf.) Heli Nyberg

Läs mer

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdag den 11 april 2012 kl.17.00-17.40

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdag den 11 april 2012 kl.17.00-17.40 Sammanträdesdatum: 11.04.2012 Nr: 4 Paragrafer: 70-77 Plats och tid Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdag den 11 april 2012 kl.17.00-17.40 Beslutande Brage Wilhelms, kommunstyrelsens ordförande

Läs mer

Tillägg till prospekt avseende inbjudan till teckning av aktier i Aerocrine AB (publ)

Tillägg till prospekt avseende inbjudan till teckning av aktier i Aerocrine AB (publ) Tillägg till prospekt avseende inbjudan till teckning av aktier i Aerocrine AB (publ) INNEHÅLL TILLÄGG TILL PROSPEKT AVSEENDE INBJUDAN TILL TECKNING AV AKTIER I AEROCRINE AB (PUBL)...3 PRESSMEDDELANDE

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551); SFS 2007:566 Utkom från trycket den 27 juni 2007 utfärdad den 14 juni 2007. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om aktiebolagslagen

Läs mer

2 kap. 14 a vattenlagen

2 kap. 14 a vattenlagen Södra Finland Beslut Nr 222/2010/4 Dnr ESAVI/441/04.09/2010 Givet efter anslag 24.11.2010 ÄRENDE SÖKANDE Rättelseyrkande beträffande Nylands närings-, trafik- och miljöcentrals beslut av 18.6.2010 Dnr

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2011:755) om elektroniska pengar; SFS 2017:655 Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Vägnätsbyrån, I3

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Vägnätsbyrån, I3 PROTOKOLL Nummer 41 29.8.2019 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Vägnätsbyrån, I3 Beslutande Föredragande Justerat Minister Mika Nordberg Projektchef Ian

Läs mer

FINANSINSPEKTIONEN

FINANSINSPEKTIONEN 1 Faktorer som påverkar påföljds- och ordningsavgiftens storlek 1.1 Påföljdsavgiftens dimensionering 41 2 mom. 1 i lagen om Finansinspektionen lyder: Påföljdsavgiftens belopp ska baseras på en samlad bedömning.

Läs mer

Tillägg till prospekt avseende inbjudan till teckning av aktier i BioInvent International AB (publ) 2014

Tillägg till prospekt avseende inbjudan till teckning av aktier i BioInvent International AB (publ) 2014 Tillägg till prospekt avseende inbjudan till teckning av aktier i BioInvent International AB (publ) 2014 Innehåll Tillägg till prospekt avseende inbjudan till teckning av aktier i BioInvent... 3 Tillägg

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument; SFS 2006:454 Utkom från trycket den 7 juni 2006 utfärdad den 24 maj 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Tillägg till prospekt i anledning av inbjudan till teckning av aktier i Forestlight Entertainment AB (publ)

Tillägg till prospekt i anledning av inbjudan till teckning av aktier i Forestlight Entertainment AB (publ) Tillägg till prospekt i anledning av inbjudan till teckning av aktier i Forestlight Entertainment AB (publ) Innehåll Tillägg till prospekt i anledning av inbjudan till teckning av aktier i Forestlight

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; SFS 2015:184 Utkom från trycket den 9 april 2015 utfärdad den 26 mars 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

KALLELSE TILL EXTRA BOLAGSSTÄMMA I PAYNOVA AB (publ)

KALLELSE TILL EXTRA BOLAGSSTÄMMA I PAYNOVA AB (publ) KALLELSE TILL EXTRA BOLAGSSTÄMMA I PAYNOVA AB (publ) Aktieägarna i Paynova AB (publ), org. nr 556584-5889, kallas härmed till extra bolagsstämma tisdagen den 13 oktober 2015 klockan 16.00 i bolagets lokaler,

Läs mer

Nyckelord EG-lagstiftning, rättegångsförfarande, internationell processrätt, verkställighet av utländska domar, utsökningsrätt

Nyckelord EG-lagstiftning, rättegångsförfarande, internationell processrätt, verkställighet av utländska domar, utsökningsrätt PRESENTATIONSBLAD J U S T I T I E M I N I S T E R I E T Författare (uppgifter om organet: organets namn, ordförande, sekreterare) Arbetsgruppen för ett europeiskt betalningsföreläggande Ordförande: lagstiftningsdirektör

Läs mer

MaxFast offentliggör beslut om nyemission av aktier

MaxFast offentliggör beslut om nyemission av aktier MaxFast offentliggör beslut om nyemission av aktier Med stöd av bemyndigande från extra bolagsstämma den 27 december 2016 har styrelsen i MaxFast Properties AB (MaxFast) idag beslutat att genomföra en

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument; SFS 2015:958 Utkom från trycket den 29 december 2015 utfärdad den 17 december 2015. Enligt riksdagens

Läs mer

Helsingfors den 25 mars 2009 Dok: MB/12/2008 slutlig

Helsingfors den 25 mars 2009 Dok: MB/12/2008 slutlig Helsingfors den 25 mars 2009 Dok: MB/12/2008 slutlig BESLUT OM GENOMFÖRANDE AV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) NR 1049/2001 OM ALLMÄNHETENS TILLGÅNG TILL EUROPAPARLAMENTETS, RÅDETS OCH KOMMISSIONENS

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder; SFS 2014:798 Utkom från trycket den 27 juni 2014 utfärdad den 19 juni 2014. Enligt riksdagens

Läs mer

Styrelsen P R O T O K O L L

Styrelsen P R O T O K O L L Styrelsen 09 2015 P R O T O K O L L 23.11.2015 Styrelsen 23.11.2015 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 09/2015 Tid: 23.11.2015 kl. 15:00 Plats: Inveon, Edelfeltsstigen ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; SFS 2013:455 Utkom från trycket den 12 juni 2013 utfärdad den 30 maj 2013. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån, I2

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån, I2 PROTOKOLL Nummer 9 14.2.2019 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån, I2 Beslutande Föredragande Justerat Minister Mika Nordberg Upphandlare Sten

Läs mer

Kallelse till extra bolagsstämma i Nordic Mines AB (publ)

Kallelse till extra bolagsstämma i Nordic Mines AB (publ) Kallelse till extra bolagsstämma i Nordic Mines AB (publ) Aktieägarna i Nordic Mines AB (publ), 556679-1215 ( Bolaget ), kallas härmed till extra bolagsstämma måndagen den 28 april 2014 klockan 11.00 på

Läs mer

Kristian von Bonsdorff Mikael Federley Sara Illman Daniel Lindroth Sari Björkroth Tomas Ehrnrooth Tero Turunen (sekr.)

Kristian von Bonsdorff Mikael Federley Sara Illman Daniel Lindroth Sari Björkroth Tomas Ehrnrooth Tero Turunen (sekr.) PROTOKOLL 1 (9) 21.5.2019 SMEDSBY SKOLA Direktionens möte Tid Onsdag 15.5.2019 kl. 17.30 Plats Närvarande: Smedsby skola, lärarrum Satu Björkstén (ordf.) Kristian von Bonsdorff Mikael Federley Sara Illman

Läs mer

Lag. om ändring av utsökningsbalken

Lag. om ändring av utsökningsbalken Lag om ändring av utsökningsbalken I enlighet med riksdagens beslut upphävs i utsökningsbalken (705/2007) 1 kap. 34 2 mom., ändras 1 kap. 31 4 mom., 3 kap. 1 1 mom., 5 1 mom., 11 1 och 2 mom., 38, 39 2

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 3/2018 3/1 Sammanträdestid Måndagen den 30 april, kl. 08.30 Sammanträdesplats Biblioteket, Kommungården Beslutande: Björkqvist, Fredrik Broända, Jenny Karlström, Fredrik Klemets,

Läs mer

RP 89/2010 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 28 i lagen om försäkringsförmedling

RP 89/2010 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 28 i lagen om försäkringsförmedling Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 28 i lagen om försäkringsförmedling PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om försäkringsförmedling

Läs mer

ANHÄNGIGGÖRANDE AV ANSÖKAN

ANHÄNGIGGÖRANDE AV ANSÖKAN Beslut Västra och Inre Finland Nr 36/2013/2 Dnr LSSAVI/103/04.09/2012 Givet efter anslag 20.5.2013 ÄRENDE Förlängning av tidfristen att inleda och slutföra byggandet av Djupsjöbacka vattenkraftverk, Kronoby

Läs mer

GE Aviation förklarar sitt rekommenderade offentliga kontanterbjudande till aktieägarna i Arcam ovillkorat och kommer att fullfölja erbjudandet

GE Aviation förklarar sitt rekommenderade offentliga kontanterbjudande till aktieägarna i Arcam ovillkorat och kommer att fullfölja erbjudandet DETTA PRESSMEDDELANDE FÅR INTE DISTRIBUERAS ELLER OFFENTLIGGÖRAS, VARE SIG DIREKT ELLER INDIREKT, INOM ELLER TILL AUSTRALIEN, HONGKONG, JAPAN, KANADA, NYA ZEELAND ELLER SYDAFRIKA. ERBJUDANDET LÄMNAS INTE

Läs mer

Föreskrift om rapportering av avslut i värdepapper

Föreskrift om rapportering av avslut i värdepapper skuggning 1 (5) Till fondbörserna, värdepappersföretagen och kreditinstituten, till utländska kreditinstitut och värdepappersföretag samt övriga marknadsplatser för offentlig handel Föreskrift om rapportering

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KRONOBY KOMMUN. Nr 11/2014. Organ. Sammanträdesdatum Sida 11/221 KOMMUNSTYRELSEN. Kommungården

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KRONOBY KOMMUN. Nr 11/2014. Organ. Sammanträdesdatum Sida 11/221 KOMMUNSTYRELSEN. Kommungården SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2.6.2014 Nr 11/2014 11/221 Sammanträdestid Måndag 2.6.2014 kl. 15-15.30 Sammanträdesplats Kommungården Beslutande: Ersättare: Byggmästar, Liane Skullbacka, Bengt-Johan Dalvik, Sixten

Läs mer

Av optionsrätterna betecknas 375.000 med signum 2006A, 375.000 med signum 2006B, 375.000 med signum 2006C och 375.000 med signum 2006D.

Av optionsrätterna betecknas 375.000 med signum 2006A, 375.000 med signum 2006B, 375.000 med signum 2006C och 375.000 med signum 2006D. 1 (5) STOCKMANN OYJ ABP:S OPTIONSRÄTTER 2006 Stockmann Oyj Abp:s styrelse (styrelse) har vid sitt möte den 8.2.2006 beslutat att för Stockmann Oyj Abp:s (bolag) ordinarie bolagsstämma den 21.3.2006 föreslå

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden; Utkom från trycket den 9 april 2015 utfärdad den 26 mars 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om

Läs mer

Mötets konstituering Laglighetsövervakning av tjänsteinnehavarbeslut BILDN 102 Bildningsnämndens ekonomiska utfall 1-9/2011

Mötets konstituering Laglighetsövervakning av tjänsteinnehavarbeslut BILDN 102 Bildningsnämndens ekonomiska utfall 1-9/2011 nr 11/2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BILDN 100 BILDN 101 Mötets konstituering Laglighetsövervakning av tjänsteinnehavarbeslut BILDN 102 s ekonomiska utfall 1-9/2011 BILDN 103 Övriga ärenden BILDN 104 Utlåtande

Läs mer

Beslut. Beviljande av specialunderstöd

Beslut. Beviljande av specialunderstöd Sida 1 / 5 Beslut Referens Ärende Er ansökan Beviljande av specialunderstöd Undervisnings- och kulturministeriet har på grund av anslagens otillräcklighet med stöd av 44 1 mom. i lagen om finansiering

Läs mer

Kallelse till extra bolagsstämma i Moberg Derma AB

Kallelse till extra bolagsstämma i Moberg Derma AB Kallelse till extra bolagsstämma i Moberg Derma AB Aktieägarna i Moberg Derma AB, 556697-7426 ( Bolaget ) kallas härmed till extra bolagsstämma fredagen den 3 september 2010 kl. 10.00, i Bolagets lokaler,

Läs mer

JOMALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

JOMALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL JOMALA KOMMUN Organ Sammanträdesdatum Nr Kommunstyrelsen 9.10.2018 13 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Frånvarande Övriga närvarande 9.10.2018 kl. 16:45 19:00. Hotell Pommern Jansson Harry,

Läs mer

GE Aviation offentliggör resultat och förlänger acceptperioden för sitt rekommenderade offentliga kontanterbjudande till aktieägarna i Arcam

GE Aviation offentliggör resultat och förlänger acceptperioden för sitt rekommenderade offentliga kontanterbjudande till aktieägarna i Arcam DETTA PRESSMEDDELANDE FÅR INTE DISTRIBUERAS ELLER OFFENTLIGGÖRAS, VARE SIG DIREKT ELLER INDIREKT, INOM ELLER TILL AUSTRALIEN, HONGKONG, JAPAN, KANADA, NYA ZEELAND ELLER SYDAFRIKA. ERBJUDANDET LÄMNAS INTE

Läs mer

I. Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen samt minskning av aktiekapitalet (punkt 7 I)

I. Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen samt minskning av aktiekapitalet (punkt 7 I) STYRELSENS FÖR ENDOMINES AB (PUBL) FÖRSLAG TILL BESLUT OM MINSKNING AV AKTIEKAPITAL, FÖRSLAG TILL BESLUT OM ÄNDRING AV BOLAGSORDNING, BESLUT OM EMISSION AV UNITS SAMT FÖRSLAG TILL BESLUT OM FONDEMISSION

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 14/2013

Föreskrifter och anvisningar 14/2013 Föreskrifter och anvisningar 14/2013 Handelsparter från tredjeland Dnr FIVA 15/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Välkommen till extra bolagsstämma i Elekta AB (publ)

Välkommen till extra bolagsstämma i Elekta AB (publ) Välkommen till extra bolagsstämma i Elekta AB (publ) Aktieägarna i Elekta AB (publ) kallas härmed till extra bolagsstämma kl. 10.00 måndagen den 2 april 2012 i bolagets lokaler på Kungstensgatan 18 i Stockholm.

Läs mer

Föreskrift om rapportering av avslut i räntebärande värdepapper

Föreskrift om rapportering av avslut i räntebärande värdepapper genom skuggning 1 (5) Till värdepappersföretagen, fondbörserna och kreditinstituten, till utländska kreditinstitut och värdepappersföretag samt övriga marknadsplatser för offentlig handel Föreskrift om

Läs mer

Bildningsnämndens svenska sektion nr 1/ INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Bildningsnämndens svenska sektion nr 1/ INNEHÅLLSFÖRTECKNING nr 1/2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BILDNSVES 1 Mötets konstituering BILDNSVES 2 Tjänsteinnehavarbeslut för kännedom BILDNSVES 3 Godkännande av förslag till verksamhetsberättelsen för svenska skola 2012 BILDNSVES

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551); SFS 2014:539 Utkom från trycket den 25 juni 2014 utfärdad den 12 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om aktiebolagslagen

Läs mer

Lag. om ett europeiskt förfarande för kvarstad på bankmedel. Tillämpningsområde

Lag. om ett europeiskt förfarande för kvarstad på bankmedel. Tillämpningsområde Lag om ett europeiskt förfarande för kvarstad på bankmedel I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Tillämpningsområde Denna lag innehåller bestämmelser som kompletterar Europaparlamentets och rådets

Läs mer

Katarina Back (Finansdepartementet)

Katarina Back (Finansdepartementet) Lagrådsremiss Nya regler om prospekt Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 22 mars 2012 Anders Borg Katarina Back (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Läs mer

Styrelsen P R O T O K O L L

Styrelsen P R O T O K O L L Styrelsen 06 2012 P R O T O K O L L 29.6.2012 Styrelsen 29.6.2012 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 6/2012 Tid: 29.6.2012 kl. 10.00 Plats: Inveon, Lundagatan 8 ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2018:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2018: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2018:17 2018-04-17 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av delegation från Finansinspektionen (se FFFS 2007:17). Uttalandet offentliggjordes 2018-04-18.

Läs mer

Protokoll. Deltagare Fagerudd Martin ordförande, sekreterare. Bergström Marianne. Glantz-Vilo Helen. Mannola Maximilian Nurmi-Kokko Tiina

Protokoll. Deltagare Fagerudd Martin ordförande, sekreterare. Bergström Marianne. Glantz-Vilo Helen. Mannola Maximilian Nurmi-Kokko Tiina Församlingsrådets möte Tid Plats kl 13:00 epostmöte Deltagare Fagerudd Martin ordförande, sekreterare Bergström Marianne Eklöf Jan-Erik Glantz-Vilo Helen Halmén Annika Linnamäki Anita Mannola Maximilian

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i årsredovisningslagen (1995:1554); SFS 2006:487 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Sammanträdesdatum Mötet hålls via e-post. Björklund, Eva-Lott Kortell, Niklas Näse, Oscar Vigård, Nina-Marie Wikström, Samuel

Sammanträdesdatum Mötet hålls via e-post. Björklund, Eva-Lott Kortell, Niklas Näse, Oscar Vigård, Nina-Marie Wikström, Samuel KRONOBY OMRÅDESNÄMND SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 3/2018 3/24 Sammanträdestid Tisdagen den 26 juni 2018, kl. 14.01 14.52 Sammanträdesplats Mötet hålls via e-post Beslutande: Ersättare: Björklund, Eva-Lott

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2015-01-15 BESLUT BTS Group AB FI Dnr 14-13538 Verkställande direktören Henrik Ekelund Delgivning nr 2 Grevgatan 34 114 53 Stockholm Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel

Läs mer

INFORMATION TILL DIG SOM ÄR PREFERENSAKTIEÄGARE I SAMHÄLLSBYGGNADSBOLAGET I NORDEN AB (PUBL)

INFORMATION TILL DIG SOM ÄR PREFERENSAKTIEÄGARE I SAMHÄLLSBYGGNADSBOLAGET I NORDEN AB (PUBL) INFORMATION TILL DIG SOM ÄR PREFERENSAKTIEÄGARE I SAMHÄLLSBYGGNADSBOLAGET I NORDEN AB (PUBL) Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) lämnar ett utbyteserbjudande till sina preferensaktieägare Anmälan

Läs mer

Tillägg till prospekt avseende inbjudan till teckning av aktier i Rederi AB TransAtlantic (publ)

Tillägg till prospekt avseende inbjudan till teckning av aktier i Rederi AB TransAtlantic (publ) Tillägg till prospekt avseende inbjudan till teckning av aktier i Rederi AB TransAtlantic (publ) Innehållsförteckning Tillägg till prospekt avseende inbjudan till teckning av aktier i Rederi AB TransAtlantic

Läs mer

Tillägg till prospekt med anledning av inbjudan till teckning av preferensaktier och stamaktier i Victoria Park (publ)

Tillägg till prospekt med anledning av inbjudan till teckning av preferensaktier och stamaktier i Victoria Park (publ) Tillägg till prospekt med anledning av inbjudan till teckning av preferensaktier och stamaktier i Victoria Park (publ) innehållsförteckning Tillägg till prospekt 3 Pressmeddelande från Victoria Park den

Läs mer

Styrelsen P R O T O K O L L

Styrelsen P R O T O K O L L Styrelsen 05 2017 P R O T O K O L L 13.6.2017 Styrelsen 13.6.2017 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 05/2017 Tid: 13.6.2017 kl. 15.00 Plats: Inveon, LUNDAGATAN ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 4/2018 4/1 Sammanträdestid Torsdag 13.9.2018, kl.11:10 11:40 Sammanträdesplats Hotel Botnia Beslutande: Björkqvist, Fredrik Broända, Jenny Karlström, Fredrik Vidjeskog, Vilma Lindgren,

Läs mer

Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdag kl

Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdag kl Sammanträdesdatum Nr Paragrafer 17.10.2018 10 132-135 Plats och tid Beslutande Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdag 20.20. Brage Wilhelms, ordförande Lil Strandholm-Karlsson, vice ordförande Cecilia

Läs mer

Kallelse till extra bolagsstämma i Endomines AB (publ)

Kallelse till extra bolagsstämma i Endomines AB (publ) Kallelse till extra bolagsstämma i Endomines AB (publ) Aktieägarna i Endomines AB (publ) kallas härmed till extra bolagsstämma torsdagen den 17 december 2015 kl. 17.00 på Finlandshuset Konferens, Snickarbacken

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 52/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av rättegångsbalken och lagen om rättegång i brottmål

Lag. RIKSDAGENS SVAR 52/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av rättegångsbalken och lagen om rättegång i brottmål RIKSDAGENS SVAR 52/2010 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av rättegångsbalken och lagen om rättegång i brottmål Ärende Regeringen har till 2009 års riksmöte överlämnat sin proposition

Läs mer

Riktlinjer om MAR Uppskjutet offentliggörande av insiderinformation

Riktlinjer om MAR Uppskjutet offentliggörande av insiderinformation Riktlinjer om MAR Uppskjutet offentliggörande av insiderinformation 20/10/2016 ESMA/2016/1478 SV Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde... 3 2 Definitioner... 3 3 Syfte... 3 4 Efterlevnads- och rapporteringsskyldigheter...

Läs mer