Krisinformationsplan för Region Skåne vid stora olyckor, katastrofer eller svåra påfrestningar på samhället

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Krisinformationsplan för Region Skåne vid stora olyckor, katastrofer eller svåra påfrestningar på samhället"

Transkript

1 Region Skåne Gemensam Katastrofplan Sid 1(15) Krisinformationsplan för Region Skåne vid stora olyckor, katastrofer eller svåra påfrestningar på samhället "Den goda planen skall förse myndigheten med ett generellt tänkande om kriskommunikation som gör att myndigheten på ett flexibelt och improviserat sätt kan lösa svåra kriser även om dessa går utöver krisplanens konkreta anvisningar." (Flodin,1998)

2 Region Skåne Gemensam Katastrofplan Sid 2(15) Förord Denna plan som du håller i din hand just nu är en regiongemensam krisinformationsplan för Region Skåne vid särskilda händelser som stora olyckor, katastrofer eller svåra påfrestningar på samhället. Strävan i planen är att hela Region Skåne ska ha samma utgångspunkt vid planering av informationsarbetet vid eventuella händelser. Planen ska enligt framtagna direktiv ge förslag på hur Region Skåne ska hantera informationsverksamheten och en ev. beredskapssituation både centralt och lokalt. Den ska också innehålla konkreta förslag på förebyggande och förberedande åtgärder som ska initieras för att uppnå en god beredskap inom området. Observera dock att denna plan inte på något sätt ersätter de lokala katastrofplanernas informationsdelar, utan ska ses som en källa för information till desamma. Planen förvaltas av Regionkontorets Informationsavdelning, på uppdrag av Region Skånes informationsdirektör.

3 Region Skåne Gemensam Katastrofplan Sid 3(15) Varför en plan? Den viktigaste anledningen till att upprätta en plan för kriskommunikation är att en sådan sparar tid när krisen väl är ett faktum. En väl fungerande plan kan snabbt sättas i verket och de ansvariga direkt ägna sig åt krisen och inte börja organisera informationsverksamheten. En plan hjälper också till att skapa medvetenhet om kriser, krishantering och kriskommunikation och bör ha sin utgångspunkt i den vardagliga informationsverksamheten. Det är inte möjligt att förutse alla händelser som kan inträffa i ett samhälle. Dock finns det ett antal händelser, enligt regeringspropositionen 1996/97:11, som det bör finnas en särskild beredskap för, så kallade svåra påfrestningar 1 på samhället i fred. Dessa kan uppträda ensamt eller i kombination med varandra. Nedfall av radioaktiva ämnen Svåra störningar i viktiga infrastruktursystem så som Elförsörjning Telekommunikationer Hälso- och sjukvårdens el- och vattenförsörjning Radio och TV Försörjning med vatten Översvämning och dammbrott Massflykt av asyl och hjälpsökande till Sverige Allvarlig smitta Terrorism Kemikalieolyckor och utsläpp av farliga ämnen till sjöss m m Störningar i samhällsviktiga datasystem Dessa händelser är dock inte de enda som kan inträffa, andra händelser är t ex olyckor, bränder, snöstormar m m. Uppföljning och revidering av plan Planen som även är publicerad på Region Skånes internetportal, skane.se, revideras en gång per år eller vid behov. Revidering görs av informationsdirektören eller av denne utsedd person. Utbildning Övningar för informationsverksamheten bör anordnas en gång per år och relevant utbildning anordnas vid behov. 1 En händelse som betraktas som en svår påfrestning kännetecknas av att den avviker från det som betraktas som normalt. Den uppstår hastigt, mer eller mindre oväntat och ofta utan förvarning. Den hotar grundläggande värden. Den kräver snabba beslut och nödvändiggör koordinerad och koncentrerad insats av flera instanser. Det finns inledningsvis begränsad information om vad som har hänt. Påfrestningen utlöser en stor aktivitet bland medierna och syftet med samhällets åtgärder blir att återställa förhållandena till normalläge så fullständigt och snabbt som möjligt (Regeringsropositionen 1996/97:11).

4 Region Skåne Gemensam Katastrofplan Sid 4(15) Mål med informationen när något händer Om en stor olycka, katastrof eller svår påfrestning skulle inträffa har Region Skåne formulerat följande mål för informationsverksamheten: Den information som Region Skåne ger i samband med en stor olycka/katastrof eller svår påfrestning på samhället i fred ska bidra till att alla aktörer i krisen, egen personal, medier, intresserade, frivilliga, offer och anhöriga samt befolkning i övrigt, får en så sann och uppdaterad bild av händelsen som möjligt. Informationen ska på detta sätt ge bästa möjliga förståelse för situationen och dess konsekvenser, så att aktörerna i krisen och den enskilt berörde, får bästa möjliga förutsättningar att fatta beslut inom de områden som man har ansvar för eller berörs av. På liknande sätt bör den offentlighet som inte direkt berörs av händelsen kunna få uppfyllt sina behov av saklig och uppdaterad information om krisen. Den information som ges ska vara präglad av öppenhet, trovärdighet, enkelhet, snabbhet och lättillgänglighet. De övergripande målen ska ligga till grund för informationen vid en händelse och bör på sjukhusen göras om till mätbara mål som ska användas vid utvärdering. Exempel på utvärdering av målen kan vara att skriva upp i en dagbok/loggbok vilka åtgärder som görs samt klockslag för dessa och/eller att upprätta olika checklistor. Om något händer I Sverige delas ansvaret för samhällets räddningstjänst av staten och kommunerna. Landstingen ansvarar för att upprätthålla en god sjukvårdsberedskap inför eventuella medicinska katastrofsituationer. Om en stor olycka sker där sjukvården blir involverad organiseras arbetet med händelsen på minst två platser, skadeområdet i sig och på sjukhus. I vissa fall kan den Regionala Medicinska KatastrofLedningen (RMKL) kallas in. Olycka eller katastrof? I sjukvården skiljer man mellan de olika beredskapsnivåerna stabsläge, förstärkningsläge och/eller katastrofläge. En olycka föranleder oftast inte någon förändring av sjukvårdens arbete eller resurser utan sjukvården arbetar som vanligt. En stor olycka avser däremot en situation där tillgängliga resurser är otillräckliga i förhållande till det akuta vårdbehovet, men där det genom omfördelning av resurser och förändrad teknik är möjligt att upprätthålla normala kvalitetskrav för medicinsk behandling. Med katastrof avses en situation där tillgängliga resurser är otillräckliga i förhållande till det akuta vårdbehovet och där belastningen är så hög att normala kvalitetskrav för medicinsk behandling trots adekvata åtgärder inte längre kan upprätthållas.

5 Region Skåne Gemensam Katastrofplan Sid 5(15) Informationsansvarig och katastrofledningsgruppen När man inom sjukvården befarar eller konstaterar att en katastrof inträffat ska informationsansvarig eller dennes ersättare tillkallas på samma sätt som övriga i katastrofledningsgruppen (genom larmlistor). Informationsansvarig ska då snarast möjligt inställa sig i katastrofledningsgruppen på sjukhuset och börja arbeta. Det är i Region Skåne respektive sjukhuschefs ansvar att i förväg ombesörja att någon har det specifika ansvaret för informationen då katastrofledningsgruppen samlas. Den informationsansvarige ska ha relevant bakgrund för sitt arbete samt vara väl insatt i arbetsuppgifter och arbetsplats vid en eventuell händelse. Vid beredskapsläge avgör den högst ansvarige i katastrofledningsgruppen vilket behov av informationsresurser som föreligger och tillkallar vid behov utsedd informationsansvarig eller dennes ersättare. Till dess att informationsansvarig inställer sig i katastrofledningsgruppen ansvarar den högst ansvarige för informationsgivningen. Informationsansvarig Informationsansvarig ansvarar för att information om den medicinska verksamheten kring händelsen kommer ut både internt och externt i samverkan med den högst ansvarige i katastrofledningsgruppen samt andra berörda parter/aktörer. Informationsansvarig arbetar strategiskt dels genom att bedöma behovet av information till olika målgrupper, dels genom att tillse att den information som ges har rätt form och förmedlas vid rätt tidpunkt. Vidare ansvarar denne för anordnandet av presskonferenser. Informationsansvarig är placerad i katastrofledningsgruppen. Skribent/publicerare När katastrofledningsgruppen organiseras bör informationsansvarig tillse att det finns en person som speciellt skriver och formulerar den information som ska förmedlas till målgrupperna, publicerar den på Internet, på lämplig lokal subdomän, och håller informationen uppdaterad. Till sin hjälp kan denna person behöva teknisk support (i händelse av tekniska problem), och inte minst tillse att informationen på den lokala Internetsidan länkas från Region Skånes huvuddomän, Det ska även från subdomänens förstasida finnas en länk till den plats där informationen om händelsen publiceras. Sidan ska finnas latent och omedelbart kunna aktiveras vid behov (se mer under avsnitt Internet). Skribenten/Publiceraren bör vara geografiskt placerad på samma ställe som informationsansvarig samt ha tillgång till en bärbar dator och skrivare som denne är väl förtrogen med och litar på. Medarbetare Denna person har en viktig uppgift som närmaste medarbetare åt informationsansvarige. Medarbetaren tillser att informationsansvarig kan arbeta strategiskt och avlastar genom att hjälpa till med runt-om-kring-göromål. Medarbetaren ska vara placerad i direkt anknytning till informationsansvarig i katastrofledningsgruppen.

6 Region Skåne Gemensam Katastrofplan Sid 6(15) Regional Medicinsk Katastrofledning (RMKL) Ledningsnivåer RMKL verkar på den regionala ledningsnivån och har till främsta uppgift att vid behov samordna Region Skånes sjukvårdsresurser vid särskilda händelser och svåra påfrestningar på samhället. Detta innebär att RMKL skall vara ett stöd såväl till den lokala operativa ledningen i skadeområde (ledningsläkare/ledningsambulans), som de lokala operativa ledningarna på våra sjukhus (sjukhusens katastrofledningsgrupper). Detta stöd innebär att RMKL skall serva de operativa ledningarna med underlag för de operativa beslut som behöver fattas där samt att RMKL huvuduppgift i de flesta fall kommer att bestå av underlagsinhämtning och förmedling av detta. Vid större och/eller långvariga händelser kommer RMKL också att behöva analysera behov av resurser och åtgärder över ett längre tidsperspektiv. Detta för att säkerställa bästa möjliga vård såväl av de för stunden drabbade patienterna som för eventuella ytterligare drabbade olycksoffer. Även återgången till normal situation bör därvid analyseras. I dessa fall har med all sannolikhet RMKL bildat stab varför personella resurser för detta arbete torde finnas. Övergripande uppgifter RMKL huvuduppgift är som ovan nämnts att vid behov leda och samordna Region Skånes sjukvårdsresurser vid särskilda händelser och svåra påfrestningar på samhället. Andra uppgifter är att vara en kanal till sjukvården för samverkande myndigheter och sjukvårdsorganisationer utanför Region Skåne samt att kunna stödja sjukvårdsenheter inom regionen avseende information om interna problem och händelser som kan ha betydelse för samverkan inom regionen. Exempel på sådana problem kan vara bortfall av telefonväxlar, elavbrott samt vattenavbrott på något/några sjukhus. Organisation RMKL organiseras i grunden med en Tjänsteman i Beredskap (TiB) och en Regional Läkare i Beredskap (RLB). Dessa har beredskap för tjänstgöring i RMKL dygnet runt. Då behov att förstärka RMKL s resurser inkallas personal enligt telefonlista. RMKL storlek bör vid varje händelse anpassas utifrån det aktuella skeendet, såväl när det gäller dess omfattning som dess bedömda tidsutdräkt. För att förenkla inringningen har dock två olika stabsalternativ fastställts (Stab och Utökad stab). Inringd personal samlas på beslutad stabsplats så snart som möjligt. Stabsplats väljs utifrån händelsens karaktär och geografiska belägenhet. Aktuella stabsplatser är för RMKL är KAMBER-Skånes lokaler i Lund, räddningstjänstens ledningscentraler i Malmö; Helsingborg eller Kristianstad samt Länsstyrelsens ledningsplats i Malmö. Chef RMKL som ej ingår i staben tillkallas i båda dessa fall. Normalt utgörs Chef RMKL av förvaltningschefen KAMBER. Då denne ej befinner sig i regionen eller ej kan nås tillkallas ersättaren. Intill dess att Beslutsfattare RMKL har kontaktats och denne muntligt tagit över ledningen har RLB den beslutsrätt RMKL fått sig tilldelad, det vill säga mandatet att fatta beslut om sjukvårdens samlade resurser i Region Skåne. Detta då

7 Region Skåne Gemensam Katastrofplan Sid 7(15) de frågor som kan kräva snabba beslut i ett sådant skede med all sannolikhet torde vara av medicinsk natur. Informationsansvarigs uppgifter vid RMKL Vid Stab och utökad Stab kallas särskild informatör in. Vederbörande har sedan ansvaret för såväl den interna informationsspridningen som alla kontakter med media och som en av sina huvuduppgifter att skydda stabens personal från att bli bunden av media och därmed hindrad i sin ordinarie verksamhet. Denna uppgift löses genom aktiv informationsspridning såsom pressmeddelanden, presskonferenser och på sikt genom att information efterhand läggs ut på Region Skånes hemsida. Chef RMKL och stabsmedlemmar skall vara beredda att ställa upp på presskonferenser. Räddningstjänstens informationsansvar I skadeområdet är det räddningsledaren (från Räddningstjänsten) som ansvarar för informationsarbetet. Räddningsledaren kan om behov finns delegera ansvaret för informationsverksamheten till ett informationsbefäl vars uppgift är att se till att tillräcklig information lämnas till berörda, allmänhet och media. Om informationsbehovet är extremt stort kan informationsbefälet organisera en särskild informationsenhet som sköter kontakterna med allmänhet, massmedier, andra myndigheter (sjukvård, polis, kommuner m fl) och organisationer. Samråd mellan räddningsledare och informationsbefäl om informationens innehåll och omfattning är givetvis en förutsättning för ett bra informationsarbete. På begäran av räddningsledaren sänder radio och TV informationsmeddelande till allmänheten. Räddningsledaren beslutar också om när varningssignalen viktigt meddelande ska utlösas. Se bilaga 4.

8 Region Skåne Gemensam Katastrofplan Sid 8(15) Att informera Medierna förmedlar oftast information om inträffade händelser snabbare än myndigheterna kan klara av. Det betyder att vetskapen om att en allvarlig händelse inträffat oftast kommer fram genom medierna. Det medför att de som skall vidta åtgärder med anledning av händelsen sannolikt kommer att få svårigheter att i initialskedet ta initiativet i fråga om informationsgivning. Inblandade personer kommer att bli avkrävda snabba besked och bli utsatta för ett stort massmedietryck. Det är mycket svårt att rätta till uppgifter som initialt blivit felaktiga samtidigt som det är svårt att samordna informationen mellan aktörerna. Risken för dubbla och missledande budskap är stor. Detta innebär att ett ständigt informationsutbyte måste ske mellan aktörerna vid en svår påfrestning så att det finns en så klar bild som möjligt av den information som ges på olika håll. Kravet på samordning under en kris kan endast uppnås om formella och informella nätverk mellan informatörer etableras före krisen, i den vardagliga verksamheten. Intern och extern kommunikation När en händelse sker som innebär höjd beredskap förändras gränsdragningen mellan vad som är intern respektive extern information. Vid normal verksamhet är intern information den information som förmedlas inom organisationen, t ex inom Region Skåne och dess verksamheter. Vid en stor olycka, katastrof eller svår påfrestning på samhället förändras denna gränsdragning. Alla aktörer inom den samlade räddningstjänsten utgör då den aktuella organisationen och all kommunikation mellan aktörerna är därmed intern. Definitionen mellan vad som är intern och extern information är svår. En del av det interna materialet kommer med all sannolikhet även att gå ut externt. Det är viktigt att allt arbete mellan inblandade aktörer sker genom samverkan. Intern information har en avgörande betydelser för ett rationellt och effektivt arbete inom en organisation. Interninformationen svarar bland annat för att rätt beslutsunderlag finns tillgängligt hos rätt mottagare vid rätt tidpunkt och i rätt form. Utan väl fungerande intern information kan ingen organisation fullgöra sitt uppdrag. Det gäller i synnerhet om organisationen har en komplicerad och mångfacetterad struktur och arbetar under starkt tryck av olika slag. En grundläggande förutsättning för att lyckas med den externa informationen är en fungerande intern information. Kanaler Den interna kommunikationen berör vid en svår påfrestning många parter och sker ofta över geografiska avstånd. Informationskanalerna bör därför vara oberoende av rummet. Vidare måste hänsyn tas till tidsaspekten (kommunikation vid höjd beredskap sker i realtid - verklig tid) samt hur stor grad av interaktivitet mediet har, d v s om mediet möjliggör information i två riktningar. Effektiv intern kommunikation vid en svår påfrestning kräver dubbelriktad, omedelbar kommunikation då frågor som uppkommer måste besvaras direkt för att vederbörande ska kunna gå vidare med sina arbetsuppgifter.

9 Region Skåne Gemensam Katastrofplan Sid 9(15) När det gäller den externa kommunikationen måste denna baseras på medieformer som är kända i samhället i övrigt. Det finns inte tid för att transformera material från ett system till ett annat i ett skarpt läge. Vid val av medier bör mångfald eftersträvas. Internet i katastrofsituationer Publicering av information på Internet har visat sig vara den snabbaste vägen att få ut information i en krissituation till många intressenter. Informationen är tillgänglig vid samma tidpunkt för alla, den kan finnas kvar under en längre tid och kan snabbt kompletteras och uppdateras. Alternativ Etta I verktyget Publicum, som används för Region Skånes webbplats på Internet, finns en funktion som kallas Alternativ Etta. Denna möjliggör att ha en färdig sida med struktur och information som är anpassade för att använda när allmänheten/media behöver informeras i en krissituation. Det är enkelt att byta mellan den ordinarie och den tillfälliga förstasidan. Den/de personer som har ansvar för publicering av krisinformation ska ha behörighet för att byta mellan Alternativ Etta och vanlig Etta. Administration och publicering I en krissituation är det viktigt att det finns personer som har behörighet och kunskap att administrera den aktuella domänen på skane.se likväl som att de informatörer som tjänstgör bör ha kunskap och behörighet att publicera information. Detta måste tillgodoses i katastrofplaneringen och beaktas i beredskapsplaner. Tekniska krav För att kunna publicera information på skane.se behövs Internet Explorer 5 på den dator som ska användas samt koppling till Internet. Om inte det speciella vertyget, Publicum, finns på den aktuella maskinen laddas det ner automatiskt första gången man går in mot publicerings- respektive administrationsadressen. Adressen för publicering är, och för administration, För att få tillträde till respektive verktyg krävs inloggningsnamn och lösen. Innehåll på alternativ Etta Den alternativa sidan kan förberedas med t ex följande texter: Vad som hänt samt vem som lägger in informationen, eventuell källa för informationen och när händelsen inträffade. När sidan uppdaterades: (finns också längst ner på sidan) Nästa uppdatering: (ange om det är en ungefärlig tidpunkt) Konsekvens på kort sikt: (vad som är känt) Konsekvens på lång sikt: (vad som är känt) Pressmeddelande: (Rubriker kan finnas på en kompletterande sida. Alternativt finns den senaste rubriken här och äldre på en kompletterande sida) När ev. presskonferens kommer att hållas: (tid och plats) Kompletterande information: (eventuellt namn på kontaktpersoner, kristeam, länk till aktuell sida eller annan webbplats)

10 Region Skåne Gemensam Katastrofplan Sid 10(15) Att sidan är tillfällig och används vid krissituationer. (Eventuellt kan en länk finnas till ordinarie Etta för dem som inte berörs av krissituationen) Att tänka på Första kontakten med media Det är av yttersta vikt att myndigheterna omedelbart klargör sin syn på vad som hänt, vilken osäkerhet som gäller kring den första bedömningen av händelsens art, omfattning, inriktning och konsekvenser. Myndigheterna måste också meddela att man startat sin verksamhet, vilka planer som finns, vem som är ansvarig för informationsfrågor samt tidpunkten för nästa möte med medierna. Det är viktigt att inte låsa handlingsutrymmet genom att ge alltför starka och klara uttalanden i en situation som präglas av osäkerhet. Vid presskonferenser och vid intervjuer Journalister är utbildade i intervjuteknik och det är viktigt att organisationens sändare också är det. De punkter som tas upp nedan bör vara genomtänkta innan intervjun. Spekulera aldrig i orsaken till händelsen Förutse alla möjliga frågor och tänk ut svar på dem (även negativa) Undvik att utse syndabockar Se på intervjuaren, inte på kameran Bemöt felaktigheter och osanningar omedelbart Låt inte journalisten avbryta dig - återgå i så fall till vad du började tala om Om det är nödvändigt, avsluta intervjun och be att få återkomma med information senare Det är viktigt att upprätthålla goda kontakter med media. Spela aldrig bort myndighetens möjlighet att ge sin syn på händelseutvecklingen genom att vägra att kommentera. Säg aldrig mer än du kan stå för, "off the record", allt du säger är "on the record" (Flodin, 1998).

11 Region Skåne Gemensam Katastrofplan Sid 11(15) Bilagor Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Förslag till åtgärder på lokal nivå (sjukhus) Exempel på en åtgärdslista i initialskede - informationsfunktion Exempel på pressmeddelande VMA viktigt meddelande till allmänheten

12 Region Skåne Gemensam Katastrofplan Sid 12(15) Förslag till åtgärder på lokal nivå (sjukhus) Bilaga 1 1) Informationsansvarig med medarbetare ska vara väl insatt i informationsplanens innehåll och bilagor. 2) Informationsansvarig utser någon eller några personer som kan fungera som skribent/publicerare och medarbetare vid en eventuell händelse. Dessa personer bör ha mycket god lokal- och person kännedom på plats samt är bekant med arbetsuppgifter och arbetsmaterial. Informationsansvarig ska tillse att medarbetarlistan uppdateras var sjätte månad (se bilaga 6). Ändringar ska skickas till Regionkontoret, Kc Information. 3) Kontrollera att du är väl förtrogen med hur ett massutskick görs, samt vilka listor som finns att tillgå (se bilaga 5). OBS! Ta inte för givet att mottagaren erhåller meddelandet samtidigt som du skickar i väg det via faxen. Kontrollera genom att ringa mottagaren om det är mycket brådskande. 4) Informationsansvarig vid sjukhus bör snarast kontakta motsvarande funktion inom räddningstjänst, polismyndighet och kommun i anslutning till det egna sjukhuset för att diskutera ansvarsområde, organisation och kommunikationskanaler (telefonnummer, faxnummer, e-post m m) inför en eventuell händelse. Att känna sina medspelare (och motspelare) vid en händelse är mycket viktigt. 5) Inrätta loggbok/checklista för varje funktion i informationsorganisationen. Tillse att allt material som kan behövas för varje funktion finns i den lokal som kommer att användas. 6) Se över behovet av information/kanaler till personer med olika funktionshinder, t ex döva, hörselskadade, synskadade, d v s se över behovet av tolkar. Om behov finns bör en lista på alternativa kanaler upprättas, t ex tolkar som kan ställa upp med kort varsel (även utanför arbetstid). 7) Informationsansvarig bör kontroller var det går att kopiera stora mängder material dagtid, men speciellt för övriga tider. 8) Tillse att en speciell sida upprättas på Internet som vid behov snabbt kan publiceras och länkas från förstasidan på subdomän samt från toppdomän (

13 Region Skåne Gemensam Katastrofplan Sid 13(15) Bilaga 2 Exempel på en åtgärdslista i initialskede informationsfunktion på lokal nivå (sjukhus) 1) Informationsansvarig inställer sig i katastrofledningen inom 30 minuter. 2) Bedöm behovet och bemanna upp informationsfunktionen enligt uppgjord modell. 3) Så fort informationspersonal är tillkallad, och/eller på plats, ställs arbetsplatserna i ordning. Datorer kopplas upp, telefax och kopieringsmaskin sätts på m m. 4) Utforma och sänd meddelande om att katastrofledningsgruppen på sjukhuset organiserats, att en informationscentral och eventuellt anhörigcentral upprättats. Informationsansvarig tillser att meddelande går ut internt och externt med uppgift om händelsen, telefonnummer samt tidpunkt för nästa meddelande (se exempel i bilaga 3). 5) Utforma och sänd meddelande om att katastrofledningsgruppen övertagit ledningsansvaret för sjukvårdsinsatser med anledning av händelsen. 6) Utforma meddelande till egen personal. Förmedla genom interna system t ex gruppanrop, via snabbtelefon. 7) Sänd kontinuerligt information till massmedia, t ex om Ev vid akutfall uppsök annat sjukhus Ev vi specifika symptom uppsök läkare Ev anvisningar om egenvård Om anhörigcentra upprättas Om kriscentra upprättas 8) Anordna presskonferens, ibland med medverkan från räddningstjänst, polismyndighet, kommuner m fl. 9) Meddela media när katastrofläget är över och de olika funktionerna tas bort och när verksamheten återgår till det normala.

14 Region Skåne Gemensam Katastrofplan Sid 14(15) Exempel på pressmeddelande Bilaga 3 Pressmeddelande från Sjukhuset i xxxxxxxx Sjukhuset i xxxxxxxxxxxxx meddelar att med anledning av xxxxxx (kort beskrivning av händelsen) xxxxxxxxxx har följande åtgärder vidtagits: Katastrofledningsgruppen på sjukhuset har upprättats och övertagit ansvaret för arbetet på sjukhuset. Dit kan media (ev. andra) vända sig för information. Telefonnummer till katastrofledningsgruppen Telefax till katastrofledningsgruppen xxx xx xx xx xxx - xx xx xx xxx xx xx xx En informationscentral har upprättats dit anhöriga och allmänhet kan vända sig. Telefonnummer till Informationscentralen Telefax till Informationscentralen xxx xx xx xx xxx - xx xx xx xxx xx xx xx Avsluta med att informera om när nästa information kommer ut och på vilket sätt (Internet, pressmeddelande, presskonferens m m) Adress till Internetsida (el motsvarande) Avsändare: Namn Befattning Telefonnummer Fax

15 Region Skåne Gemensam Katastrofplan Sid 15(15) VMA viktigt meddelande till allmänheten Bilaga 4 När en fara hotar, i både fred och krig, kan allmänheten varnas med hjälp av ett utomhuslarm Viktigt Meddelande. Signalen används när människor snabbt måste varnas, t ex vid utsläpp av giftig gas. Signalen är 7 sekunder lång och efterföljs av 14 sekunders tystnad under minst 2 minuter. När du hör signalen ska du gå inomhus, lyssna på radio, stänga fönster, dörrar och ventilation. VMA följs alltid av signalen Faran över som är en sekunder lång signal. VMA begärs hos SOS som förmedlar begäran till Sveriges Radios sändningsledning som sedan i sin tur skickar begäran vidare till Sveriges Television, TV 4, och vissa kommersiella radiostationer. VMA kan endast begäras av personer med behörighet (se bilaga) enligt gällande VMA-överenskommelse (1/6 1998). Annan myndighetsinformation begärs hos endera lokal radiokanal eller rikskanal via Sveriges Radios sändningsledning. Följande personer/funktioner har behörighet att begära utsändning av myndighetsmeddelande enligt gällande VMA-överenskommelse (från den ): (Överenskommelsen gäller tills vidare. Listan är reviderad ) Räddningschef Polischef Räddningsledare Länsstyrelsen, enligt myndighetens beslut Kustbevakningen, enligt myndighetens beslut Luftfartsverket, enligt myndighetens beslut Rikspolisstyrelsen, enligt myndighetens beslut Räddningsverket, enligt myndighetens beslut Sjöfartsverket, enligt myndighetens beslut Jourhavande brandbefäl i kommunal räddningstjänst Jourhavande polismästare/polisbefäl Anläggningar som fått länsstyrelsens tillstånd att själva utlösa signalen

4.7. Att kommunicera i kris. Målgrupper

4.7. Att kommunicera i kris. Målgrupper Att kommunicera i kris Information om en kris ska snabbt nå allmänheten, medarbetare inom Region Skåne och de samverkande organisationer som berörs. Vid en kris kan det behöva kallas in extra kommunikatörsresurser

Läs mer

Dnr: KRISKOMMUNIKATIONSPLAN

Dnr: KRISKOMMUNIKATIONSPLAN 2015 03 26 Dnr: 2014 000094 KRISKOMMUNIKATIONSPLAN Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Ansvarsprincipen... 2 Bemanning och inkallning av informationsorganisationen... 2 Lokaler... 3 Kommunikationsarbete

Läs mer

Informationsplan vid större samhällsstörning, vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun

Informationsplan vid större samhällsstörning, vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret Anna Sandström, 0531-52 60 25 anna.sandstrom@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige Rev av styrelsen 1(6) 29/2011. rev Informationsplan vid större samhällsstörning, vid

Läs mer

Vid alla typer av kriser ska kommunens information vara:

Vid alla typer av kriser ska kommunens information vara: 1 (7) RIKTLINJE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING RIKTLINJE Riktlinje för information vid kris Sala kommuns information i samband med en olycka eller extraordinär händelse syftar till att ge drabbade, allmänhet,

Läs mer

Kriskommunikationsplan för Region Norrbotten,

Kriskommunikationsplan för Region Norrbotten, Styrande regeldokument Policy Sida 1 (5) Kriskommunikationsplan för Region Norrbotten, 2017 2019 Kriskommunikationsplanen gås igenom årligen. Den uppdateras vid behov och skall då på nytt godkännas av

Läs mer

KRISINFORMATIONSPLAN. för Lycksele kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2011-02-21 17

KRISINFORMATIONSPLAN. för Lycksele kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2011-02-21 17 KRISINFORMATIONSPLAN för Lycksele kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2011-02-21 17 Inledning Krisinformationsplanens giltighet och delar Planen gäller kommunledningens och förvaltningarnas/bolagens

Läs mer

Kriskommunikationsplan

Kriskommunikationsplan HANDLINGSPLAN Antagen, datum 2012-04-23 Sida 1(8) Kriskommunikationsplan Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Kommunledningskontoret 283 80 Osby Telefon 0479-52 80 00 vx Fax 0479-52 82 97 E-post

Läs mer

Kommunikationsplan vid kris

Kommunikationsplan vid kris Antagen av kommunfullmäktige 13 juni 2002, 82 Reviderad av kommunfullmäktige 13 februari 2009, 4 Reviderad kommunfullmäktige 25 oktober 2012, 145 Innehåll 1 Kommunikationsplan för Arboga kommun 5 1.1

Läs mer

Informationsplan. vid kris. Antagen av kommunstyrelsen

Informationsplan. vid kris. Antagen av kommunstyrelsen Informationsplan vid kris Antagen av kommunstyrelsen 2012-08-30 101 Information vid kris Kommunens information vid kris syftar till att ge drabbade, allmänhet, personal, samverkande organisationer och

Läs mer

Informationsplan. Informationsplan vid kris och extraordinär händelse. Informationsavdelningen maj 2013. Informationsplan Falköpings kommun 1

Informationsplan. Informationsplan vid kris och extraordinär händelse. Informationsavdelningen maj 2013. Informationsplan Falköpings kommun 1 Informationsplan vid kris och extraordinär händelse Informationsavdelningen maj 2013 1 Innehållsförteckning Informationsbehov vid kris 3 Mål 3 Syfte 3 Organisation 3 Informationsavdelningen 4 Informationsgruppen

Läs mer

Informationsplan vid extraordinära händelser, stora olyckor och andra kriser. Antagen av Kommunfullmäktige , 69

Informationsplan vid extraordinära händelser, stora olyckor och andra kriser. Antagen av Kommunfullmäktige , 69 Informationsplan vid extraordinära händelser, stora olyckor och andra kriser Antagen av Kommunfullmäktige 2009-08-27, 69 Dokumentets historia Upprättad: 2009-03-26 Antagen: 2009-08-27 Reviderad: Denna

Läs mer

Regional katastrofmedicinsk plan för Region Skåne

Regional katastrofmedicinsk plan för Region Skåne Regional katastrofmedicinsk plan för Region Skåne Inledning: I det moderna samhället strävar vi efter robusthet och olycksprevention. Samtidigt är det viktig att inse att samhället är sårbart. Stora olyckor

Läs mer

Informationsplan vid extraordinära händelser, stora olyckor och andra kriser. Antagen av Kommunfullmäktige , 69

Informationsplan vid extraordinära händelser, stora olyckor och andra kriser. Antagen av Kommunfullmäktige , 69 Informationsplan vid extraordinära händelser, stora olyckor och andra kriser Antagen av Kommunfullmäktige 2009-08-27, 69 Dokumentets historia Upprättad: 2009-03-26 Antagen: 2009-08-27 Reviderad: 2015-10-29

Läs mer

Generell informationsplan vid förhöjd epidemiberedskap i Landstinget Västmanland

Generell informationsplan vid förhöjd epidemiberedskap i Landstinget Västmanland 1 (7) Generell informationsplan vid förhöjd epidemiberedskap i Landstinget Västmanland 2 (7) Innehåll 1 Utgångspunkter och förutsättningar...3 2 Syfte...3 3 Mål...3 4 Samordning och ansvar...4 5 Åtgärdskalender

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.5

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.5 Kommunikationsplan för Kungsörs kommun vid kris Antagen av kommunfullmäktige 2012-09-10, 83 KS-handling nr 30/2012 Planen ersätter tidigare antagen plan från 2005-09-26, 109 senast reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Informationsplan för Valdemarsviks kommun gällande särskild händelse. Beslutad Uppdaterad

Informationsplan för Valdemarsviks kommun gällande särskild händelse. Beslutad Uppdaterad Informationsplan för Valdemarsviks kommun gällande särskild händelse Beslutad 2009-11-27 Uppdaterad 2016-05-26. 1 INNEHÅLL 1. Allmänt..3 2. Mål och riktlinjer...3 3. Ledning och ansvarsfördelning....3-4

Läs mer

Goda råd kring kriskommunikation och informationssamverkan

Goda råd kring kriskommunikation och informationssamverkan 1(6) Goda råd kring kriskommunikation och informationssamverkan 80 procent av en kris är information och kommunikation 1. Hur väl en organisation lyckas hantera sin kommunikation är en av de viktigaste

Läs mer

Regional katastrofmedicinsk plan

Regional katastrofmedicinsk plan Regional katastrofmedicinsk plan Regional katastrofmedicinsk plan för Region Skåne Inledning: I det moderna samhället strävar vi efter robusthet och olycksprevention. Samtidigt är det viktig att inse att

Läs mer

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN KRISKOMMUNIKATIONSPLAN Kriskommunikationsplan En kriskommunikationsplan beskriver hur krisinformationsarbetet ska utföras vid en allvarlig eller extra ordinär händelse. Kommunikationen ska ske på ett snabbt,

Läs mer

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN FÖR RMKL, KONCERNKONTORET, REGION SKÅNE

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN FÖR RMKL, KONCERNKONTORET, REGION SKÅNE KRISKOMMUNIKATIONSPLAN FÖR RMKL, KONCERNKONTORET, REGION SKÅNE Utarbetad av: Lina Miller, presschef Region Skåne Fastställd av: Rolf Ohrlander, chef RMKL Datum: 2009-12-18 Kriskommunikationsplan för RMKL

Läs mer

KRISLEDNING I SIGTUNA KOMMUN

KRISLEDNING I SIGTUNA KOMMUN KRISLEDNING I SIGTUNA KOMMUN LEDNINGSPLAN FÖR EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER, HÖJD BEREDSKAP OCH ANDRA ALLVARLIGA HÄNDELSER Antagen av kommunfullmäktige den 15 december 2011 Dnr KS/2011:691 Innehåll 1 Inledning...5

Läs mer

Kriskommunikationsplan Båstads kommun

Kriskommunikationsplan Båstads kommun Kriskommunikationsplan Båstads kommun Januari 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Syfte... 3 1.4 Målgrupper... 3 2. Uppdraget... 5 2.1 Krisinformationsorganisationen...

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Kriskommunikationsplan

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Kriskommunikationsplan Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 61 Den 2019-05-07 61 Dnr 2019/00213 Kriskommunikationsplan Kommunstyrelsens beslut Upprättat förslag till kriskommunikationsplan antas.

Läs mer

Sammanfattning av. Kris och katastrofmedicinsk beredskapsplan för Landstinget i Östergötland

Sammanfattning av. Kris och katastrofmedicinsk beredskapsplan för Landstinget i Östergötland Sammanfattning av Kris och katastrofmedicinsk beredskapsplan för Landstinget i Östergötland Allvarlig händelse innebär inom hälso- och sjukvården en händelse som är så omfattande eller allvarlig att resurserna

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser

Plan för hantering av extraordinära händelser 1 (8) Typ: Plan Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2013-11-13, 147 Uppdateras: 2015 Plan för hantering av extraordinära händelser Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Syfte 3. Risk-

Läs mer

Plan för samhällsstörning och extraordinära händelser - ledningsplan. Lysekils Kommun

Plan för samhällsstörning och extraordinära händelser - ledningsplan. Lysekils Kommun Plan för samhällsstörning och extraordinära händelser - ledningsplan Lysekils Kommun Dokumentnamn: Plan för samhällsstörning och extraordinära händelser - ledningsplan Dnr: LKS 2013-184 Handläggare: Christer

Läs mer

Kriskommunikationsplan

Kriskommunikationsplan Upprättad av Mark Boustedt, tf presschef Granskad av Monika Samuelsson, kommunikationsdirektör Fastställd av Carina Clemin, beredskapschef Reviderad den 2012-02-06 Version Dnr Kriskommunikationsplan kommunikationsinsatser

Läs mer

RIKTLINJE. Informationsplan vid krisledning. Antagen av kommunfullmäktige den 20 juni 2012

RIKTLINJE. Informationsplan vid krisledning. Antagen av kommunfullmäktige den 20 juni 2012 Informationsplan vid krisledning Antagen av kommunfullmäktige den 20 juni 2012 Ändringar införda till och med KF, 111/2013 Innehållsförteckning Inledning... 2 Informationspolicy... 2 Organisation av informationsarbetet...

Läs mer

Överenskommelse om effektivare samverkan i Södermanlands län i händelse av en krissituation mm DSAM

Överenskommelse om effektivare samverkan i Södermanlands län i händelse av en krissituation mm DSAM Bilaga 4 ÖVERENSKOMMELSE 1(7) Gert Andersson 0155-26 40 72 Överenskommelse om effektivare samverkan i Södermanlands län i händelse av en krissituation mm DSAM I händelse av en krissituation och höjd beredskap

Läs mer

Kriskommunikationsplan

Kriskommunikationsplan Upprättad av Johan Adolfsson, koncernstaben Godkänd av Tomas Storm, tf kommunikationsdirektör 2010-02-09 Fastställd av Carina Clemin, beredskapschef, 2010-02-09 Reviderad den Version Dnr kommunikationsinsatser

Läs mer

KRISPLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET

KRISPLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET 1 SU FU-2.11.1-3666-14 KRISPLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET Fastställd av rektor 2014-12-18 2 INNEHÅLL 1 Syfte och mål 3 2 Händelser som omfattas av krisplan 3 3 Krisledningsstruktur 4 3.1 Krisledningsgruppen

Läs mer

KRISLEDNINGSPLAN. för HANTERING AV EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER

KRISLEDNINGSPLAN. för HANTERING AV EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER KRISLEDNINGSPLAN för HANTERING AV EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER 1 PLAN FÖR KRISLEDNING Upprättad Gäller från Reviderad Sign 2009-05-28 2009-06-22 Antagen av KS 2009-06-15 Antagen av KF 2009-06-22 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Kriskommunikationsplan för Nora kommun

Kriskommunikationsplan för Nora kommun Dnr Ks 347/2014 Kriskommunikationsplan för Nora kommun Kriskommunikationsplan för organisation och ledning vid små som stora oönskade händelser Nerikes Brandkår Nora kommun Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Ledningsplan för extraordinära händelser, höjd beredskap och andra allvarliga händelser

Ledningsplan för extraordinära händelser, höjd beredskap och andra allvarliga händelser 1 (6) Ledningsplan för extraordinära händelser, höjd beredskap och andra allvarliga händelser Antagen av kommunfullmäktige 2 (6) Ledningsplan för extraordinära händelser, höjd beredskap och andra allvarliga

Läs mer

Styrande dokument. Kriskommunikationsplan för Oskarshamns kommun

Styrande dokument. Kriskommunikationsplan för Oskarshamns kommun Styrande dokument Kriskommunikationsplan för Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunstyrelsen 2016-04-19, 97 Gäller från och med 2016-04-29 Ersätter Kriskommunikationsplan för Oskarshamns kommuns ledning

Läs mer

KRISPLAN ALLMÄNNA RÅD OCH MALLAR

KRISPLAN ALLMÄNNA RÅD OCH MALLAR KRISPLAN ALLMÄNNA RÅD OCH MALLAR Dessa råd med tillhörande mall för krisplan och mall för dokumentation, som framtagits av Svenska Aikidoförbundet, kan användas av aikidoklubbar anslutna till förbundet.

Läs mer

Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer

Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer Anvisning, instruktion 2015-02-03 Kommunchefen Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun Krisledningsplan för Hudiksvalls kommun mandatperioden 2011 2014 Innehåll 1 Inledning 5 2 Kommunens ansvar vid extraordinär händelse 6 2.1 Krisarbetets mål 6 3 Organisation och ansvar 7 3.1 Planering och

Läs mer

4 Krisledningens organisation 4.1 Politisk ledningsgrupp/krisledningsnämnd 4.2 Ledningsenhet 4.3 Kansli 4.4 Informationscentral

4 Krisledningens organisation 4.1 Politisk ledningsgrupp/krisledningsnämnd 4.2 Ledningsenhet 4.3 Kansli 4.4 Informationscentral Sida 1(7) PLAN FÖR KRISLEDNING Antagen KF 2010 12 20 55 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Kommunens krishantering 2 Krisplanering 3 Mål för kommunens krisledning 3.1 Verksamhetsmål 4 Krisledningens organisation 4.1

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2015-10-07

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2015-10-07 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2015-10-07 20 (28) 146 REVIDERAD INFORMATIONSPLAN VID EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER Dnr: LKS 2015-429 En informationsplan vid extraordinära händelser är

Läs mer

KRISINFORMATIONSPLAN PLAN FÖR EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER ELLER SVÅR PÅFRESTNING I EMMABODA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27, 69

KRISINFORMATIONSPLAN PLAN FÖR EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER ELLER SVÅR PÅFRESTNING I EMMABODA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27, 69 KRISINFORMATIONSPLAN PLAN FÖR EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER ELLER SVÅR PÅFRESTNING I EMMABODA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27, 69 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ansvar... 3 Informationsstabens uppgifter...

Läs mer

Kriskommunikationsplan. För Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Kriskommunikationsplan. För Länsstyrelsen i Västra Götalands län Kriskommunikationsplan För Länsstyrelsen i Västra Götalands län Kriskommunikationsplanen är en bilaga till Länsstyrelsens Krisledningsplan med rapportnummer 2013:105 Beslutande: Annika Braide, informationsenheten

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Tillämpningsföreskrifter för POSOM Antagna av kommunstyrelsen 2008-10-08, 119 Inkallande POSOM består av ledningsgrupp och insatsgrupp. POSOM kan inkallas direkt av SOS Alarm Stockholm, Räddningscentralen

Läs mer

KRISLEDNINGSPLAN FÖR EXTRAORDINÄR HÄNDELSE 2011-2014

KRISLEDNINGSPLAN FÖR EXTRAORDINÄR HÄNDELSE 2011-2014 STRÖMSTADS KOMMUN KRISBEREDSKAP KRISLEDNINGSPLAN FÖR EXTRAORDINÄR HÄNDELSE 2011-2014 LEDNINGSPLAN Antagen av Kommunfullmäktige 2011-02-17, reviderad av Kommunfullmäktige 2013-04-25. INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Plan för kriskommunikation

Plan för kriskommunikation Plan för kriskommunikation Maj 2017 Plan för kriskommunikation Syfte Linnéuniversitets plan för kriskommunikation är kopplad till de planer som styr arbetet vid en kris respektive kommunikationsarbetet

Läs mer

Viktig information från din kommun KOMMUNENS KRISBEREDSKAP. smedjebacken.se

Viktig information från din kommun KOMMUNENS KRISBEREDSKAP. smedjebacken.se Viktig information från din kommun KOMMUNENS KRISBEREDSKAP smedjebacken.se När något har hänt Alla i vår kommun förväntar sig en god kommunal service. Friskt vatten ska komma ur våra kranar, el ska man

Läs mer

Plan för extraordinär händelse

Plan för extraordinär händelse Plan för extraordinär händelse Upplaga 2013-10-09 1 Innehåll 1. INLEDNING...3 2. SAMORDNING AV KOMMUNENS VERKSAMHET...4 2.1 Stab...5 2.2 Kansli och servicefunktion....5 2.3 Analysfunktion...6 2.4 Logistikfunktion...6

Läs mer

Samordnad kommunikation

Samordnad kommunikation Samordnad kommunikation - före, under och efter samhällsstörningar i Gävleborgs län Regional kommunikationsstrategi Utgiven november 2015 Tryck: Taberg Media Group Produktion: Länsstyrelsen Gävleborg Innehållsförteckning

Läs mer

KRISHANTERINGSORGANISATION

KRISHANTERINGSORGANISATION Godkänd av: Rose-Marie Frebran Utfärdad: 2009-10-05 1(10) Länsstyrelsen i Örebro län: KRISHANTERINGSORGANISATION Länsstyrelsen i Örebro län stödjer, samverkar med och samordnar berörda aktörer vid fredstida

Läs mer

BESLUT redigerad Dnr 12/626

BESLUT redigerad Dnr 12/626 BESLUT redigerad 2013-11-06 Dnr 12/626 1(6) bkdkd Krisplan för KMH I händelse av akut nöd eller krissituation: Rädda, larma, släck! 1. Andas djupt och försök bevara ditt lugn 2. Säkra platsen försök släcka

Läs mer

Introduktion. Ingår som en del i Handbok i kriskommunikation

Introduktion. Ingår som en del i Handbok i kriskommunikation Introduktion Ingår som en del i Handbok i kriskommunikation Handbok i Kriskommunikation Introduktion Innehåll Förord Vad är en kris? Vad innebär kriskommunikation? Sanningen finns hos mottagaren Medierna

Läs mer

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN FÖR REGION SKÅNE

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN FÖR REGION SKÅNE KRISKOMMUNIKATIONSPLAN FÖR REGION SKÅNE Fastställd av regionstyrelsen 2012-06-11 INNEHÅLL Ansvar för kriskommunikation... 3 Ansvarsfördelning... 4 Kommunikation vid kris... 7 Mål för kriskommunikation...

Läs mer

Ledningsplan vid större samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun

Ledningsplan vid större samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret, kanslienheten Per-Evert Granlund, 0531-52 61 60 Per-evert.granlund@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(11) KF 29/2011 rev KS 300/12 rev KF 28/16 Ledningsplan vid

Läs mer

Krislednings- och informationsplan

Krislednings- och informationsplan Krislednings- och informationsplan för Nora kommuns verksamheter vid en extraordinär händelse och vid höjd beredskap. Antagen av kommunfullmäktige 2006-04-26, 49 Reviderad 2007, 59 KRISLEDNINGSPLAN...

Läs mer

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 ÖVERGRIPANDE RIKTLINJER Gislaveds kommuns kommunikation ska bidra till att nå och förverkliga våra mål och kommunens vision. I syfte att

Läs mer

Lednings- och informationsplan. vid kriser och extraordinära händelser. Salems kommun. (Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-12)

Lednings- och informationsplan. vid kriser och extraordinära händelser. Salems kommun. (Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-12) Lednings- och informationsplan vid kriser och extraordinära händelser (Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-12) Salems kommun Kommunstyrelsens stab Antagna av KF 2008-06-12, 37 Lednings- och informationsplan

Läs mer

Riktlinjer för informationsverksamhet vid särskild händelse

Riktlinjer för informationsverksamhet vid särskild händelse Informationsplan Riktlinjer för informationsverksamhet vid särskild händelse Dokumenttyp Informationsplan Dokumentägare Kommunstyrelsen Dokumentinformation Informationsplan. Dokumentnamn Informationsplan,

Läs mer

Övergripande kommunal ledningsplan

Övergripande kommunal ledningsplan -------------------------------------------------------------------------------- Övergripande kommunal ledningsplan -------------------------------------------------------------------------------- Fastställd

Läs mer

Information. Katastrofplan HSF

Information. Katastrofplan HSF Information Katastrofplan HSF Katastrofplan / ny Övergripande del fastställd av kat.komm Digital form (nätverket / utforskaren) Lätt att revidera på varje enhet levande dokument Komplettera med egna dokument

Läs mer

KRISPLAN SIGTUNA KOMMUN

KRISPLAN SIGTUNA KOMMUN KRISPLAN SIGTUNA KOMMUN KRISLEDNINGSPLAN FÖR EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER, HÖJD BEREDSKAP OCH ANDRA ALLVARLIGA HÄNDELSER 2016-01-28 1 Innehållsförteckning 1. Vad är en kris?... 3 2. Sigtuna kommuns krisledning

Läs mer

Antagen av kommunstyrelsen KRISKOMMUNIKATIONSPLAN vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar

Antagen av kommunstyrelsen KRISKOMMUNIKATIONSPLAN vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar Antagen av kommunstyrelsen 2008-12-02 294 KRISKOMMUNIKATIONSPLAN vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar Innehållsförteckning: 1 Inledning, syfte och mål...3 2. Ansvariga för krisinformation...3

Läs mer

Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26

Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26 Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26 Förvaltningarnas arbete skall utvecklas och ge resultat i en högre effektivitet och bättre kommunikation med Salemsborna. Den

Läs mer

POSOM-PLAN FÖR UDDEVALLA

POSOM-PLAN FÖR UDDEVALLA POSOM plan 1 (5) Dnr: nr POSOM-PLAN FÖR UDDEVALLA POSOM-planen är framtagen av POSOM:s ledningsgrupp Antagen av socialnämnden 2015-09-16 1 POSOM Syfte och uppdrag 1.1 Lagstöd Kommunen ska minska sårbarheten

Läs mer

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun Krisledningsplan för Hudiksvalls kommun mandatperioden 2015 2018 Innehåll 1 Inledning 5 2 Kommunens ansvar vid extraordinär händelse 6 2.1 Krisarbetets mål 6 3 Organisation och ansvar 7 3.1 Planering

Läs mer

KRISPLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET

KRISPLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET 1 Dnr SU 671-0384-10 Dok nr 1 KRISPLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET Fastställd av rektor 2010-03-25 2 INNEHÅLL sida 1 Syfte och mål 3 2 Händelser som omfattas av krisplan 3 3 Krisledningsstruktur 4 3.1 Krisledningsgruppen

Läs mer

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN. Dnr KS/2012:200-168

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN. Dnr KS/2012:200-168 KRISKOMMUNIKATIONSPLAN Dnr KS/2012:200-168 Innehåll 1 Kriskommunikationsplanens syfte... 3 2 Användning av kriskommunikationsplanen... 3 2.1 När ska kriskommunikationsplanen användas?... 3 3 Syfte och

Läs mer

Malung-Sälens kommuns plan för att ha en god förmåga att hantera informationen vid krissituationer i fred.

Malung-Sälens kommuns plan för att ha en god förmåga att hantera informationen vid krissituationer i fred. Bilaga 1 Malung-Sälens kommuns plan för att ha en god förmåga att hantera informationen vid krissituationer i fred. Bilaga till plan för extraordinära händelser. Innehållsförteckning Inledning Sid 3 Krisinformationsenhet

Läs mer

Katastrofmedicinskt centrum KMC

Katastrofmedicinskt centrum KMC Syfte Att öka kunskaperna om kris och katastrofmedicinsk beredskap utifrån perspektivet medicinisk teknik Vad är er roll före under efter en allvarlig händelse, samhällsstörning, kris? Vad behöver ni förberda?

Läs mer

BESLUT redigerad Dnr 17/617

BESLUT redigerad Dnr 17/617 BESLUT redigerad 2018-01-29 Dnr 17/617 1(6) Krisplan för KMH I händelse av akut nöd eller krissituation: Rädda, larma, släck! 1. Andas djupt och försök bevara ditt lugn 2. Säkra platsen försök släcka ev.

Läs mer

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Naturkatastrofer. Katastrofer orsakade av samhälle och människa

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Naturkatastrofer. Katastrofer orsakade av samhälle och människa Bild 1 KARINA TERP UNIVERSITETS ADJUNKT OCH SPECIALISTSJUKSKÖTERSKA I ANESTESI Bild 2 Jordbävningar Vulkanutbrott Atmosfäriska störningar (orkaner, översvämningar) Svältkatastrofer Epidemier Naturkatastrofer

Läs mer

Informationsplan för extraordinära händelser och andra allvarliga händelser

Informationsplan för extraordinära händelser och andra allvarliga händelser 2006-08-31 1 (5) Informationsplan för extraordinära händelser och andra allvarliga händelser Antagen av: kommunfullmäktige 2006-08-31 SIG300 v 1.1 2005-11-23 c:\docume~1\jeasun~1\lokala~1\temp\mxlibdir\krisinformationsplan

Läs mer

POSOM-plan Psykiskt Och Socialt Omhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar

POSOM-plan Psykiskt Och Socialt Omhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar POSOM-plan Psykiskt Och Socialt Omhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar Antagen av kommunstyrelsen 2008-12-02 295 Revidering antagen av kommunstyrelsen 2012-12-04 290

Läs mer

Kriskommunikationsplan för Stockholms läns landsting

Kriskommunikationsplan för Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning Administration Regionala enheten för Kris- och katastrofberedskap BILAGA 3 1 (8) Kriskommunikationsplan för Stockholms läns landsting 1. Inledning Enligt Inriktning för

Läs mer

Kommunikation är samarbete

Kommunikation är samarbete Kommunikation är samarbete Ingår som en del i Handbok i kriskommunikation Kommunikation är samarbete Innehåll Samverkan Innehåll i kommunikation Organisation Informationsansvarig Kanalansvariga Drabbade/anhörigcenter

Läs mer

Krisplan. Uppdaterat 2015-08-19. Syfte

Krisplan. Uppdaterat 2015-08-19. Syfte Krisplan Uppdaterat 2015-08-19 Syfte I samband med terminsstart välkomnar SHV traditionellt de nya studenterna med välkomstaktiviteter och det är den period som kanske involverar allra flest studenter

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-2014

Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-2014 Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-2014 Antagen av Kommunfullmäktige 2011-02-17 (Dnr 2010/KS 0358 003 10) Tyresö kommun / 2010-12-01 3 (8) Innehållsförteckning 1 Grunder... 4 1.1 Samhällets

Läs mer

Antagen av kommunstyrelsen 2008-12-02 295. POSOM Psykiskt Och Socialt OMhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar

Antagen av kommunstyrelsen 2008-12-02 295. POSOM Psykiskt Och Socialt OMhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar Antagen av kommunstyrelsen 2008-12-02 295 POSOM Psykiskt Och Socialt OMhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar Innehållsförteckning: 1. Inledning...3 2. Mål...3 3. Organisation...4

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun

KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun Dnr: 2014 000094 KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun Antagen av Ronneby Kommunfullmäktige 2015 02 26, rev 2016 03 21 Dnr: 2014 000094 Innehåll 1.

Läs mer

Kriskommunikationsplan Bräcke kommun

Kriskommunikationsplan Bräcke kommun Kriskommunikationsplan Bräcke kommun 1 Rev 2010-04-20 Rev 2010-06-07 Rev 2012-08-29 Bilaga 8 till Ledningsplan 22/2008 Kriskommunikationsplan - kommunikation i händelse av kris 1. Inledning och syfte Kriskommunikation

Läs mer

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige Krisledningsplan Österåkers Kommun Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-09-19 Österåkers kommuns krisledningsplan Österåkers kommun arbetar i först hand med att förebygga och minimera risker i syfte att

Läs mer

Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia

Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia G 16 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR HÄSSLEHOLMS KOMMUN Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia Fastställda av kommunstyrelsen 2003-01-08, 1 Dnr 2002.568 105 Innehåll Sida 1. Inledning

Läs mer

Ledningsplan POSOM. Plan för psykiskt och socialt omhändertagande vid krissituationer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen

Ledningsplan POSOM. Plan för psykiskt och socialt omhändertagande vid krissituationer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Ledningsplan POSOM Plan för psykiskt och socialt omhändertagande vid krissituationer Dokumenttyp Plan Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2019-03-27 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Orust kommun

Läs mer

Mall. Katastrofmedicinsk. för primärvården. Förvaltning Vårdcentral Sjukvårdsrådgivning. November 2011 Reviderad 2012-03-20

Mall. Katastrofmedicinsk. för primärvården. Förvaltning Vårdcentral Sjukvårdsrådgivning. November 2011 Reviderad 2012-03-20 Mall Katastrofmedicinsk plan för primärvården Förvaltning Vårdcentral Sjukvårdsrådgivning November 2011 Reviderad 2012-03-20 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD 3 1. INLEDNING 4 1.1. Lagar, föreskrifter och

Läs mer

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2)

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-11-02 Vår referens Pia Oredsson Birgersson Informationschef Pia.Oredsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Krisledningsplan

Läs mer

Informationsplan vid. extraordinär händelse

Informationsplan vid. extraordinär händelse Informationsplan vid extraordinär händelse Informationsplan vid extraordinära händelser för Lysekils kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-27 88. Reviderad av kommunfullmäktige 2015-10-29 98. 1

Läs mer

Riktlinjer för första hjälpen och krishantering

Riktlinjer för första hjälpen och krishantering 2008-01-01 Definition Insatser som krävs vid en dramatisk händelse som en olycka, brand eller rån vilka kan få stora konsekvenser på arbetsplatsen eller verksamheten. Det omfattar även händelser i medarbetares

Läs mer

Krisledningsplan för Örkelljunga kommun

Krisledningsplan för Örkelljunga kommun RAPPORT Datum 1(8) Kommunledningsförvaltningen Kenth Svensson, 0435-55007 kenth.svensson@orkelljunga.se Krisledningsplan för Örkelljunga kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2015-08-24 c:\users\kommun\desktop\kris\krisledningsplan

Läs mer

Arbetsinstruktion RRC-funktionen

Arbetsinstruktion RRC-funktionen Datum: 2017-04-25 Version: 1.3 Status: Beslutad på Räddsam Handläggare: Jonathan Sjöberg Arbetsinstruktion RRC-funktionen Arbetsuppgifter Regional räddningschef (RRC) är en gemensam ledningsresurs för

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. Kriskommunikationsplan

FÖRFATTNINGSSAMLING. Kriskommunikationsplan FÖRFATTNINGSSAMLING Kriskommunikationsplan 1 Kriskommunikationsplan för Norrtälje kommun vid extraordinära händelser eller vid krissituation 2012-11-13 Innehåll Inledning Mål Tilltal och förhållningssätt

Läs mer

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Dnr UFV 2015/1058 Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Krisorganisationen vid Uppsala universitet Fastställd av: Rektor 2015-09-29 Reviderad av: Rektor 2017-06-26 Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Bilaga 1 Åtgärdslista för kommunikationsenheten

Bilaga 1 Åtgärdslista för kommunikationsenheten Kommunledningskontoret 2011-11-29 Referens Bilaga 1 Åtgärdslista för kommunikationsenheten Åtgärd Ansvarig 1. Sammankalla hela eller delar av Kommunikationsansvarig kommunikationsenheten. Orientera om

Läs mer

Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel

Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Regional nivå Datum: 201-05-29 Publ. nr. MSB 420 MSB:s kontakt: Enheten för system och tjänster Tel vxl 0771-240 240 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1

Läs mer

PLAN KRISER 2012-08-31

PLAN KRISER 2012-08-31 PLAN FÖR HANTERING AV EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER, STORA OLYCKOR OCH ANDRA KRISER 2012-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 3 KOMMUNORGANISATION... 3 RISKER OCH SÅRBARHETER I KOMMUNEN... 4 INFORMATIONSBEREDSKAP...

Läs mer

Informationspolicy för Svensk Elitfotboll samt anvisningar för informationsarbete

Informationspolicy för Svensk Elitfotboll samt anvisningar för informationsarbete Informationspolicy för Svensk Elitfotboll samt anvisningar för informationsarbete Innehållsförteckning Inledning... 3 Grundläggande principer... 3 Målgruppsanpassning... 3 Grafisk profil... 3 Planering

Läs mer

Krisplan Intern version

Krisplan Intern version Krisplan Intern version Beslut: Högskolestyrelsen 2001-06-11 Revidering: Rektor 2011-11-21, 2014-12-01 Dnr: DUC 2011/1822/10 Gäller fr o m: 2014-12-01 Ersätter: Krisplan, inter version, DUC 2011/1822/10,

Läs mer

PLAN FÖR ALLVARLIG SAMHÄLLS- STÖRNING

PLAN FÖR ALLVARLIG SAMHÄLLS- STÖRNING LILLA EDETS KOMMUN kommunledningsförvaltningen 2012/KS0213 Dpl 018 PLAN FÖR ALLVARLIG SAMHÄLLS- STÖRNING Ledning och information Fastställd av fullmäktige 2012-12-12, 83 Reviderad 2012-12-12 1. Inledning

Läs mer

Bilaga 1 Aktö rernas syfte öch delma l

Bilaga 1 Aktö rernas syfte öch delma l Kultur- och samhällsbyggnadsenheten Bilaga 1 till Övningsbestämmelser 2013-09-12 sid 1 (9) Bilaga 1 Aktö rernas syfte öch delma l Innehållsförteckning Boxholms kommun... 2 Finspångs kommun... 2 Försvarsmakten

Läs mer

PLAN FÖR HANTERING AV EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER. Informationsplan. Antagen av kommunstyrelsen 2011-01-24

PLAN FÖR HANTERING AV EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER. Informationsplan. Antagen av kommunstyrelsen 2011-01-24 PLAN FÖR HANTERING AV EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER Informationsplan Antagen av kommunstyrelsen 2011-01-24 Innehållsförteckning 1. Inledning...2 2. Allmän del av informationsplanen...3 3. Åtgärdskalender för

Läs mer

Handlingsplan. Reviderad

Handlingsplan. Reviderad Handlingsplan FÖRORD Krisstöd vid allvarlig händelse, POSOM. Om du har behov av stöd när det inträffat något som är en kris för dig är de som är närmast dig viktigast. Ibland behöver dock samhället hjälpa

Läs mer